Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:09 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΚΟΣ

    Αξιότιμη Κυρία Κεραμέως,
    Με λένε Κώστα και είμαι μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Πρότυπου Σχολείου Αναβρύτων.
    Η εισαγωγή μου στο συγκεκριμένο σχολείο έγινε με δύσκολες και αδιάβλητες εξετάσεις
    (απέναντι σε 859 συνυποψηφίους για 78 θέσεις) και ήμουν αναγκασμένος να πάω στο φροντιστήριο λόγω της ελλειπούς μάθησης του δημοτικού σχολείου της περιοχής μου.
    Τώρα με τον καινούριο νόμο σας μου ζητάτε να αποδείξω ΠΑΛΙ ότι είμαι καλός μαθητής-
    μου ζητάτε να γυρίσω στο Λύκειο της περιοχής μου αναγκαστικά-χάνοντας ό,τι απέκτησα με πολύ κόπο: φίλους, συμμαθητές και αξιόλογους καθηγητές-ανθρώπους με φοβερές γνώσεις και κατάρτιση. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟ!
    Βίωσα μια οικονομική κρίση σαν παιδί
    Βιώνω μια πανδημία σαν έφηβος
    Τι άλλο άραγε θα με περιμένει μετά από αυτό το νομοσχέδιο;;;;
    Θα σας παρακαλούσα έστω για 1 λεπτό να μπείτε στη θέση μου και των συμμαθητών μου!!!!

    Ευχαριστώ πολύ.
    Κώστας Τέκος Β3
    ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

  • 26 Απριλίου 2020, 21:49 | Βάσω

    Τα παιδιά μας έχουν αποδείξει την αξία τους καιτην αποδεικνύουν κάθε μέρα στις σχολικές τάξεις.Δεν είναι ρομποτάκια προγραμματισμένα να δίνουν εξετάσεις κάθε λίγο και λιγάκι.Πριν εφαρμόσετε αυτά που θέλετε συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για τις συνέπειες που θα έχουν αυτά στα παιδιά μας.Δεν γίνεται εν μια νυκτί να αλλάζετε ότι ίσχυε…Αν ήμασταν γνώστες εξαρχής δεν θα είχα αφήσει το παιδί μου να μπει σε αυτή την περιπέτεια,Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε να κυβερνήσετε για 4 χρόνια…για σκεφτείτε να σας έλεγε κάποιος τέλος όλοι κυβερνούσαν 4 χρόνια εσείς θα κυβερνήσετε μόνο 3…γιατί έτσι θέλουμε…θα σας άρεσε ;θα το δεχόσασταν;Δε νομίζω…αλλά ξέχασα εσείς είστε σε θέση ισχύος και αποφασίζετε …Εμείς όμως είμαστε αυτοί που ψηφίζουμε και οφείλετε να μας ακούτε…να μας βοηθάτε και όχι να τιμωρείτε τα παιδιά μας …Τους αυριανούς πολίτες-ψηφοφόρους…Ζούμε λόγω της πανδημίας δύσκολες καταστάσεις .Μαθήματα δεν έχουν γίνει,τα παιδιά έχουν αποσυντονιστεί,η ύλη δεν έχει καλυφτεί,γονείς κινδυνεύουν να μείνουν ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά και εσείς ενώ όλη η οικουμένη έχει παραλύσει με τι ασχολείστε;;;;Με τα Πρότυπα και αν θα δώσουν εξετάσεις!!!!Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνετε τέτοια μέτρα …Και τα παιδιά του χρόνου με τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να διαγωνιστούν…Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της…Αυτό είναι το μόνο σίγουρο …

  • 26 Απριλίου 2020, 21:48 | ΡΔΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Διαψεύδοντας απολύτως τις ελπίδες που μας είχατε καλλιεργήσει με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και τις προγραμματικές σας δεσμεύσεις για την ενίσχυση των πρότυπων σχολείων και την επιβράβευση της αριστείας, φέρνετε εν μέσω πανδημίας, όπου όλοι ανησυχούμε για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας, αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ όλων των άλλων, εισάγετε μία ακόμη δοκιμασία που πρέπει να περάσουν τα παιδιά μας που φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Η ανανέωση του μαθητικού δυναμικού και η παροχή νέων ευκαιριών που επιθυμείτε τόσο πολύ, επιτυγχάνεται κάλλιστα με τη δημιουργία περισσότερων πρότυπων σχολείων. Εξάλλου, αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος ολόκληρης της εκπαιδευτικής σας πολιτικής, όπως και όλων των προκατόχων σας φυσικά. Να κάνετε όλα τα σχολεία αυτής της χώρας ΠΡΟΤΥΠΑ, εξασφαλίζοντας σε όλους τους μαθητές την εκπαίδευση που τους αξίζει, δηλαδή να έχουν καθηγητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς, να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση μεταξύ σχολείου-μαθητών-γονέων, να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές εκτός από το να αποκτούν γνώσεις, να καλλιεργούν, αλλά και να ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα τους μέσα από εργασίες, projects, ομίλους, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά ταξίδια κλπ. Όλα αυτά δηλαδή, που ενώ σε πολλές άλλες χώρες είναι τα αυτονόητα, στη δική μας χώρα θεωρούνται πολυτέλεια. Για το πώς θα αποκτήσουν λοιπόν όλοι οι μαθητές αυτά τα «αυτονόητα» θα έπρεπε να μοχθείτε και να κοπιάζετε και όχι για το πώς θα βάζετε ξανά και ξανά τους ίδιους να περνάνε από το “μάτι της βελόνας” για μια θέση στον Ήλιο!!
    Εύχομαι την ύστατη στιγμή να αναλογιστείτε καλύτερα τι πράττετε και να αναθεωρήσετε.

  • 26 Απριλίου 2020, 21:46 | Λήδα Αλαφογιάννη

    Κα ΥΠΟΥΡΓΕ
    Έντας ζήσει από κοντά την προσπάθεια του αδελφού μου να εισέλθει
    στο Πρότυπο Γυμνάσιο στο οποίο φοιτά την Β’ Γυμνασίου, θεωρώ εντελώς άδικη την ρύθμιση στο νομοσχέδιο σας ,για νέες εξετάσεις σε αυτά τα παιδιά για την μετάβαση τους από την Γ’ Γυμνασίου στο Πρότυπο Λύκειο του σχολείου που φοιτούν.
    Αυτά τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών ,μπήκαν σε μία πολύ επίπονη διαδικασία,με πολλές ώρες διαβάσματος, άγχος και στέρηση άλλων ενδιαφερόντων της ηλικίας τους,με σκοπό την εισοδο τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο ,αριστεύοντας με σκοπό να φοιτήσουν μέχρι και το τέλος του λυκείου. Τα όνειρα τους έγιναν πραγματικόητα ,έβαλαν νέους στόχους,εκπροσωπούσαν το σχολείο σε διαγωνισμούς ,κάθε μέρα ήταν μία εποικοδομητική ημέρα γι αυτούς ,στην νέα σχολική οικογένεια που έχουν ενταχθεί.Ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση ,καλούνται αυτά τα ήδη διακριθέντα παιδιά να διαγωνιστούν εκ νέου ,παρά το νόμο με τον οποίο είχαν διαγωνισθεί για την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο.
    Από την άποψη αυτή, είναι επιβεβλημένο να διατηρηθεί το καθεστώς με το οποίο μπήκαν στο Γυμνάσιο και να μην ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α και Β Γυμνασίου η διαδικασία της εκ νέου εξέτασης για την φοιτηδη στο λύκειο του σχολείου που ήδη φοιτούν. Αυτοί οι μαθητές έχουν ήδη εισέλθει ως άριστοι.

  • 26 Απριλίου 2020, 21:42 | Φ.Γ

    ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ!!!!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 21:17 | Θεόδωρος Π.

    Ως απόφοιτος Πρότυπου Σχολείου, με απογοήτευση διαπίστωσα ότι σε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «αναβάθμιση σχολείου» δεν περιλαμβάνεται καμία ρύθμιση για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση των Πρότυπων Σχολείων. Αντιθέτως με το πρόσχημα της «ισότητας» επιχειρείται άνιση μεταχείριση των ήδη φοιτούντων σε Πρότυπα γυμνάσια αφού μόνο για αυτούς προβλέπεται η εκ νέου αξιολόγησή τους.
    Προκαλεί ερωτηματικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη καθώς τα αναφερόμενα στην αιτιολογική έκθεση μόνο πειστικά επιχειρήματα δεν αποτελούν.
    Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων της Ευαγγελικής Σχολής.

  • 26 Απριλίου 2020, 21:09 | Λένα Χρηστέα

    Το παρόν άρθρο αντιτίθεται στην αρχή της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης και της κοινής λογικής, όσον αφορά τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, τα οποία όταν εισήλθαν σε αυτά μετά από τη γνωστή πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, έλαβαν υπ όψιν το σχεδιασμό της μελλοντικής τους εξάχρονης σχολικής πορείας με άλλα δεδομένα. Δηλαδή πώς θα τους απαντήσουμε, θα τους πούμε ότι τους κοροϊδέψανε; Βάλλεται καταρχήν η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Τι θα απαντήσετε σε αυτά τα παιδιά που καλούνται να χάσουν τους φίλους τους και το σχολικό τους περιβάλλον; Σε ποια άλλη περίπτωση σχολείων από Γυμνάσιο σε Λύκειο καλείται ένας 15χρονος μαθητής να το αντιμετωπίσει; Γιατί αυτή η αρνητική διάκριση; Τα συγκεκριμένα παιδιά «τιμωρούνται» για την αριστεία τους λοιπόν; Αναλάβετε να απαντήσετε στα συγκεκριμένα παιδιά που απειλούνται με συναισθηματική κατάρρευση… Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός λόγος αυτής της εκβιαστικής πρακτικής, παρά τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρουν οι καινούργιες «εξετάσεις» στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση; Επίσης η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής όπου είμαστε όλοι για άλλο λόγο αποδυναμωμένοι και απομονωμένοι, για να προωθήσετε αυτή τη ρεβανσιστική πρακτική, είναι κατάφορα ύπουλη και κακόβουλη με σκοτεινά κίνητρα… Παίζετε με την ψυχολογία των παιδιών μας… Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ και ΣΚΑΛΔΑΛΩΔΗΣ «αδιαφορία» του νομοθέτη του αρ. 13 για τους μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια αλλά και για τις οικογένειές τους και τις πλείστες συνέπειες (ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές κλπ) ασφαλώς είναι μια κίνηση με πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες…

  • 26 Απριλίου 2020, 21:05 | Στέφανος

    Κυρία Υπουργέ, νομοσχέδιο κομμένο και ραμένο για να περνάνε καλά τα φροντιστήρια. Πού στον κόσμο όλο τα μισα χρήματα πάνε στον καρκίνο που λέγεται «φροντιστήρια»αξιότιμη κυρία Υπουργέ; Για ποιό λόγο κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζετε τα νομοσχέδια για την Παιδεία στην Ελλάδα και τελικά Παιδεία δεν έχουμε; Κάνετε ό,τι θέλετε αλλά καταργείστε, κλείστε, εξαφανίστε την ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. Φορολογούμαστε και πληρώνουμε σχολεία και δασκάλους. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε ΚΑΙ τα φροντιστήρια. Ούτως ή άλλως είτε με φροντιστήρια είτε όχι , λίγο πολύ οι ίδιοι μαθητές θα περάσουν στις σχολές με υψηλές βάσεις. Πολύ σωστή η κίνηση να γίνει πρότυπο γυμνάσιο-λύκειο το πειραματικό στο πανεπιστήμιο Πατρών και οχι στην περιοχή Λάγγουρα γιατί ένα προτυπο σχολείο που απευθύνεται στην αριστεια είναι καλύτερα να είναι στο χώρο του πανεπιστήμιου. Αυτή είναι η αποψή μου ως γονέας, άσχετα αν δυσαρεστήσει άτομα που τα παιδιά τους είναι στο πειραματικό. Εξ άλλου τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία δεν ιδρύθηκαν για να καλύψουν ανάγκες εργαζομέμων αλλά ανάγκες της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει πρότυπο γυμνάσιο-λύκειο στην Πάτρα και κατά τη γνώμη μου ένα προτυπο σχολείο θα πρέπει να είναι εκεί που στοχεύουν οι αριστοι μαθητές: Στο Πανεπιστήμιο.

  • 26 Απριλίου 2020, 20:31 | Άλκης Βραχάτης

    Είμαι μαθητής της Β’ γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και μέσα από τα συναισθήματα μου αλλά και την εμπειρία των όσων έχω ζήσει θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πόσο λάθος είναι η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο στα συνδεδεμένα πρότυπα σχολεία.
    Στην αρχή της 6ης δημοτικού μαζί με τους γονείς μου πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια με σκοπό την εισαγωγή μου σε ένα πρότυπο σχολείο. Λέω μαζί με τους γονείς μου γιατί αν και κατά τη διάρκεια του δημοτικού ήμουν πάντα καλός και συνεπής μαθητής, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να επιδιώξω κάποια εισαγωγή σε πρότυπο Γυμνάσιο χωρίς την οικονομική αλλά και την ψυχολογική στήριξη τους. Μία εισαγωγή που θα μου εξασφάλιζε μία καλύτερη ΕΞΑΕΤΗ φοίτηση, περισσότερες ευκαιρίες, γνωστικά ερεθίσματα και ας μην γελιόμαστε ένα πιο προστατευμένο σχολικό περιβάλλον.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια της 6ης δημοτικού κουράστηκα, διάβασα, στερήθηκα πάρα πολλά πράγματα, όταν οι φίλοι μου διασκέδαζαν και πήγαιναν βόλτες με τα ποδήλατα εγώ ήμουνα στο σπίτι και έλυνα ασκήσεις μαθηματικών ή έγραφα εκθέσεις. Αυτή λοιπόν ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της μέχρι τώρα ζωής μου αλλά στο τέλος ο στόχος επιτεύχθηκε, η χαρά και η ικανοποίηση τεράστια. Κατάφερα και πέρασα και μάλιστα στη δεύτερη θέση, αλλά δεν το λέω αυτό για να παινευτώ, ίσα ίσα θεωρώ πως έτυχε, και λέω έτυχε όχι γιατί δεν ήμουν αρκετά καλός ή γιατί δεν προσπάθησα αρκετά αλλά γιατί και άλλα παιδιά ήταν καλά και προσπάθησαν όμως μπορεί εκείνη τη στιγμή ίσως το άγχος ίσως κάποια παρανόηση σε κάτι, οτιδήποτε μικρό και ασήμαντο μπορεί να τους στέρησε την πολυπόθητη θέση.
    Έτσι να ‘μαι λοιπόν μετά από δύο χρόνια στο σχολείο που λατρεύω, με φίλους που αγαπώ, με φίλους που πιστεύω ότι θα είναι φίλοι ζωής, με της αίσθηση ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αυτών των έξι χρόνων, με την ανυπομονησία να ζήσουμε πολλά πράγματα ακόμα μαζί, με τον ίδιο ενθουσιασμό της αρχής και ίσως με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στο σχολείο και στη γνώση καθώς ο ένας παρασύρει τον άλλο προς το καλύτερο.
    Και πριν τέσσερις μέρες έρχεται ο κεραυνός, κεραυνός εν΄ αιθρία, για να πάω στην Α’ λυκείου του σχολείου ΜΟΥ, πρέπει να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις. Εξετάσεις που όπως είπα απαιτούν τεράστιο κόπο, μεγάλο οικονομικό κόστος για την οικογένεια μου, και φυσικά ακόμα μεγαλύτερο άγχος αφού τώρα πάνω από το κεφάλι μου θα κρέμεται Η ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Εξετάσεις αντίστοιχες με αυτές που ήδη έχω δώσει, που ήδη έχω αποδείξει την αξία μου. Εξετάσεις που αν τελικά πάρω την απόφαση να δώσω θα πρέπει η προετοιμασία να γίνει κατά τη διάρκεια μιας πολύ πιο απαιτητικής σχολικής χρονιάς, σε σχέση με αυτήν της 6ης δημοτικού, κατά την οποία θα έχω και άλλες υποχρεώσεις όπως ξενόγλωσσα πτυχία κα. Εξετάσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να ανταγωνιστώ κάποιους συνομήλικους μου αλλά κατά βάση τους συμμαθητές μου, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ, που αν δεν περάσουν θα στενοχωρηθώ ακριβώς το ίδιο όπως αν δεν περάσω εγώ. Εξετάσεις που όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ακόμα και μετά από μια εξαιρετική προετοιμασία πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της κακιάς στιγμής. Εξετάσεις που μόνο πόνο και απογοήτευση μπορούν να μου προσφέρουν.
    Αν γνώριζα ότι θα αναγκαστώ να υποστώ αυτό τελειώνοντας το γυμνάσιο, ποτέ δεν θα επέλεγα να μπω σε αυτή την διαδικασία στην εξ’ αρχής.
    Αισθάνομαι ότι εξαπατηθήκαμε, εγώ, οι συμμαθητές μου, οι γονείς μας. Σαν κάποιοι να γελάνε αυτή τη στιγμή εις βάρος μας. Τι ωραία που ξεκινά η σχέση ενός εφήβου με την πολιτεία; Τι ωραία θεμέλια που βάζετε;
    Θέλετε να δώσετε ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να φοιτήσουν σε πρότυπα σχολεία;
    Καλά κάνετε διότι είναι πολλά τα παιδιά και τα μυαλά που αξίζουν αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό ο τρόπος.
    Φτιάξτε περισσότερα πρότυπα σχολεία. Αυτά που ήδη έχετε σκοπό και ακόμα περισσότερα.
    Μην ακυρώνετε την προσπάθεια μας, την επιτυχία μας.
    Μην μας στερήσετε τα όνειρα μας, τους φίλους μας, το σχολείο μας, την ψυχική ηρεμία μας.
    Με εκτίμηση
    Άλκης Βραχάτης

  • 26 Απριλίου 2020, 20:15 | ΝΚΠ

    Η εισαγωγή εξετάσεων για τη μετάβαση από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Για τους μαθητές της φετινής Α’ και Β’ Γυμνασίου, η εκ των υστέρων αλλαγή των κανόνων είναι άδικη. Για τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού που εν μέσω πανδημίας προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια είναι επίσης άδικη γιατί την τελευταία στιγμή ανατρέπονται οι όροι και αμφισβητείται η αξία των επιλογών και των κόπων τους. Είμαι γονέας παιδιού Β’ Γυμνασίου σε πρότυπο γυμνάσιο και παιδιού Στ’ Δημοτικού που προετοιμάζεται. Παρόλο που αρχικά ξαφνιάστηκα και θύμωσα, θέλησα να μπω στη λογική να διαβάσω την αιτιολογική έκθεση προκειμένου να καταλάβω τον απώτερο σκοπό αυτής της αλλαγής πέραν της άστοχης χρονικής συγκυρίας. Ειλικρινά είναι πέρα από κάθε λογική και δεν βγάζει κανένα νόημα. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των πρότυπων σχολείων παραμένουν άριστοι από την πρώτη μέρα της Α’ Γυμνασίου μέχρι την τελευταία μέρα της Γ’ Λυκείου. Για τις ελάχιστες πιθανές εξαιρέσεις που αρμόζει έξοδος από το πρότυπο σχολείο θα μπορούσε να ορισθεί ένα κατώτατο όριο γενικού μέσου όρου. Η ανανέωση του μαθητικού δυναμικού και η παροχή νέων ευκαιριών κάλλιστα επιτυγχάνεται μόνο με τη δημιουργία περισσότερων πρότυπων σχολείων.

  • 26 Απριλίου 2020, 19:59 | Σπύρου Ε.

    Η αποσύνδεση των Προτύπων Γυμνασίων από τα Πρότυπα Λύκεια και η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια, ειδικά χωρίς την εξαίρεση των μαθητών της Α και Β Γυμνασίου, δημιουργεί τυπικά και ουσιαστικά προβλήματα.
    Για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Γυμνασίου, το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την αίτηση συμμετοχής τους στον διαγωνισμό εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, την εγγραφή σε αυτά και κατά τη φοίτηση τους, προέβλεπε μόνο τη διεξαγωγή ενδοσχολικών απολυτήριων εξετάσεων και τη σύνδεση συγκεκριμένων Πρότυπων Γυμνασίων με Πρότυπα Λύκεια. Η ανατροπή των ανωτέρω ήδη συνεστημένων έννομων σχέσεων παραβιάζει τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης των γονιών και των μαθητών και της χρηστής διοίκησης, οι οποίες απορρέουν από την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, η οποία και επιτάσσει την προστασία της νόμιμης προσδοκίας των πολιτών στη διατήρηση της σχέσης τους με αυτό.
    Εξάλλου από την πρώτη πρόταση του άρθρου 2 του Πρώτου (Πρόσθετου) Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προβλέπεται ότι κανένας δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα της εκπαίδευσης. Σύμφυτη με το δικαίωμα είναι, η απαίτηση όσων αποφοιτούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της επιτυχίας τους, δηλαδή την επίσημη αναγνώριση των σπουδών τους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Η μη διατήρηση του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος και η δραστική ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων και των επί σειρά ετών διαμορφωμένων πραγματικών καταστάσεων, βάσει των οποίων σχεδιαζόταν ο οικογενειακός προγραμματισμός, παραβιάζει την ΕΣΔΑ, καθώς όσοι αποφοιτούν από τα Πρότυπα Γυμνάσια δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το όφελος της αποφοίτησής τους, ήτοι την αυτοδίκαιη εγγραφή τους στα Πρότυπα Λύκεια η οποία ήταν μέρος του ισχύοντος κανόνος με τον οποίο εισήχθησαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
    Καθώς οι μεταβατικές διατάξεις του προτεινόμενου νόμου με την τωρινή τους διατύπωση δεν καταλαμβάνουν τα παιδιά της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, ο νόμος έχει δυσμενή αναδρομική ισχύ για αυτά. Αυτή είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου και στο δικαίωμα έννομης προστασίας, καθώς η αξίωση για την εισαγωγή στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο, με μόνο ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, έχει δημιουργηθεί σε προγενέστερο χρόνο. Η αναδρομικότητα του νόμου επιφέρει ανατροπή στα προϋπάρχοντα δικαιώματα και στην προϋπάρχουσα νομική κατάσταση, με βάση τα οποία οι μαθητές και γονείς στήριξαν τη στάση, τις αποφάσεις και τις επιλογές τους.
    Παράλληλα, κατά το έτος 2020-2021, οι μαθητές των Α, Β και Γ Γυμνασίου και Λυκείου ΠΕΙΣ που μετατράπηκε σε ΠΣ, θα αποφοιτήσουν από την βαθμίδα τους από ΠΣ, στο οποίο δεν εισάχθηκαν μετά από εξετάσεις, αλλά κλήρωση. Επομένως, εισάγεται ένα προνόμιο χωρίς να συντρέχουν λόγοι προστασίας υπέρτερου κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος και δεν δικαιολογείται η διαφορετική αυτή μεταχείριση. Η ρύθμιση κινείται εκτός των ορίων που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας και υφίσταται άνιση μεταχείριση με την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων και ενιαίας μεταχείρισης προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, με βάση συμπτωματικά και άσχετα μεταξύ τους κριτήρια, καθώς η αρχική εισαγωγή των μαθητών σε ΠΕΙΣ έχει προκύψει μετά από κλήρωση.
    Παραβίαση δε της αρχής της ισότητας αποτελεί και το ότι οι υφιστάμενοι μαθητές της Α και Β Γυμνασίου των Προτύπων θα πρέπει –αιφνιδίως- να συμμετέχουν σε εξετάσεις για την συνέχιση των σπουδών τους στο οικείο και ίδιο σχολικό περιβάλλον και καθεστώς, τιθέμενοι σε δυσμενέστερη θέση από τους αντίστοιχους μαθητές των λοιπών γυμνασίων για τους οποίους δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις για την ομαλή συνέχιση των σπουδών τους.
    Πέρα των ανωτέρω, υφίσταται και το πραγματικό μέρος του όλου θέματος. Η πλειονότητα των μαθητών των Προτύπων, έχει θυσιάσει ένα σημαντικό μέρος της σχολικής χρονιάς της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού, για να προετοιμαστεί για την εισαγωγή στο γυμνάσιο, παραμελώντας δραστηριότητες, τα λοιπά μαθήματα, τους φίλους και τα ενδιαφέροντά τους. Αντίστοιχα, και το οικογενειακό τους περιβάλλον έχει συνειδητά αποδεχτεί ένα σύνολο οικονομικών και συναισθηματικών θυσιών. Οι θυσίες αυτές επιβραβεύτηκαν με την εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο μετά από τις αδιάβλητες εξετάσεις που διενεργούνται ταυτόχρονα για όλα τα Πρότυπα. Απόρροια όμως της επιτυχίας τους αυτής ήταν και ο αποχωρισμός τους από το σχολικό περιβάλλον της περιοχής τους και από τους συμμαθητές τους και επομένως απαιτήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια προσαρμογής τους στο νέο πλαίσιο.
    Με την εισαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια και την αποσύνδεση ΠΣ Γυμνασίων και Λυκείων, τα ανωτέρω θα πρέπει να επαναληφθούν, ακυρώνοντας τις προσπάθειές τους, την προσαρμοστικότητά τους, τις φιλοδοξίες τους, την ευρυμάθεια τους και την πίστη τους στο σταθερό σύστημα που αποτελούν μέρος του: την εισαγωγή με αδιάβλητες εξετάσεις και τη φοίτησή τους σε ένα απαιτητικό περιβάλλον που διευρύνει τους ορίζοντές τους. Είναι δυστυχές ότι, παρά τη βούληση του νομοθέτη για ενδυνάμωση των Προτύπων, η προτεινόμενη ρύθμιση, θα οδηγήσει τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, στην επικέντρωση των προσπαθειών τους μόνο στην εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο, στη μελέτη μόνο των εξεταζόμενων μαθημάτων, στον περιορισμό των λοιπών δραστηριοτήτων τους και στη συμμετοχή τους σε εξωσχολικά κέντρα εξειδικευμένης προετοιμασίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 19:40 | Δαμιανος Βικατος

    Καλησπέρα κα Υπουργέ,

    Δεδομένης της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών στα τέλη της τρίτης γυμνάσιου την εκείνη χρονική στιγμή με βαθμολογίες και διαγωνίσματα τετραμήνου να κατακλύζουν τον εγκέφαλο των μαθητών συνδυαζόμενα με την επιθυμία τους για ξεγνοιασιά λόγω του καλοκαιριού που θα πλησιάζει μια επιπρόσθετη εξεταστική περίοδος θα αποδεκατίσει τις δυνάμεις των μαθητών. Άλλωστε υπάρχει συνεχείς έλεγχος των επιδόσεων των μαθητών μέσω των διαγωνισμάτων και των βαθμολογίων τετραμηνιεας περιόδου. Επίσης με αυτόν τον τρόπο διχάζονται οι μαθητές θέτοντας κατηγορίες με βάσει το εάν πέρασε στο λύκειο ή όχι και το που φοιτούσε πριν ο μαθητής.

    Παρακαλώ να λαμβάνεται υπόψιν σας και τον παράγοντα της ψυχολογίας. Μια χώρα με δυσαρεστημένα παιδιά λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος δεν φαίνεται να προοδεύει που σημαίνει ότι σαν χώρα θα χάσουμε θέσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Απλά εισάγοντας μια παραπάνω εξεταστική περίοδο σε μια από τις χρονιές φοίτησης

    Ευχαριστώ,
    Ένας μαθητής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

  • 26 Απριλίου 2020, 19:34 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΕΚΟΣ

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,
    Είμαι μαθητής της Β΄Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου Αναβρύτων . Οταν πήρα την απόφαση να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις γνώριζα πως θα συνέχιζα για 6 έτη τη φοίτηση μου. Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτήν μου την απόφαση. Το σχολείο μου το λάτρεψα, αγάπησα τους καθηγητές μου και όσο για τους συμμαθητές μου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Ξεκινάω κάθε πρωί με χαρά χωρίς να νοιάζομαι που ξυπνάω πολύ νωρίτερα ούτε με πειράζει που γυρνάω πολύ αργότερα από το σχολείο, σε σχέση με τα άλλα παιδιά που πηγαίνουν στο γυμνάσιο της γειτονιάς. Ζω το όνειρο μου και το καλύτερο πως είναι πως το ζω μαζί με τον αδερφό μου. Ναι είμαστε δίδυμοι και πετύχαμε και οι δύο μας ένα τόσο δύσκολο στόχο. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλα αυτά πρέπει να σβηστούν και να ξαναρχίσω από την αρχή. Επειδή είμαστε παιδιά δεν σημαίνει πως έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…. Είναι άδικο για όλα τα παιδιά των πρότυπων γυμνασίων να ξαναμπούν σε αυτή τη διαδικασία του ατελείωτου διαβάσματος , τη στέρηση εξόδων με φίλους, τη παραμέληση του σχολείου και ας μη μιλήσουμε για την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας γιατί κακά τα ψέματα όσο υπάρχουν εξετάσεις υπάρχουν και φροντιστήρια.
    Σας παρακαλώ να το ξανασκεφτείτε και να μας αφήσετε να ζήσουμε το όνειρο μας εγώ και όλα τα παιδιά των πρότυπων γυμνασίων.
    Μετά τιμής
    Νικόλαος Τέκος
    Πρόεδρος του Β3 τμήματος πρότυπου σχολείου Αναβρύτων

  • 26 Απριλίου 2020, 19:17 | Σταύρος

    Κυρία υπουργέ,
    Ως γονέας μαθητή πρότυπου γυμνάσιου και με αφορμή το προτεινόμενο νομοσχέδιο παίρνω την πρωτοβουλία να σας επισημάνω τα παρακάτω:
    1. Πολύ ορθά στο πλαίσιο της κανονικότητας προτείνετε ανά τρία χρόνια οι μαθητές να δίνουν εξετάσεις(μετάβαση από Δημοτικό σε Πρότυπο Γυμνάσιο, μετάβαση από Πρότυπο Γυμνάσιο σε Πρότυπο Λύκειο και Πανελλήνιες). Το αντιλαμβάνομαι αυτό σε συνέχεια της κανονικότητας και του ιδεολογήματος σας που ορθά στηρίζει την ιδιωτική οικονομία-πρωτοβουλία «προτείνοντας» την ενίσχυση των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας.
    2. Επιπρόσθετα, προτείνετε και την ανήκουστη διαδικασία τα παιδιά που στην παρούσα φάση φοιτούν στην Α και Β Πρότυπου Γυμνασίου να ξαναδώσουν εξετάσεις για την μετάβαση τους στο Πρότυπο Λύκειο. Κατανοώ ότι ο λόγος που προτείνετε τα παραπάνω είναι ότι η εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια έγινε επί άλλης κυβερνήσεως που δεν πίστευε στην κανονικότητα και στο αδιάβλητο.
    3. Ο τίτλος του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» θα έπρεπε να αλλάξει και να ονομάζεται «Πώς αποτρέπουμε τους μαθητές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στα πρότυπα σχολεία»
    Ευχαριστώ

  • 26 Απριλίου 2020, 19:05 | Νικόλας Κόχρονας

    ΕΙΜΑΙ 14 ΕΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΖΗΣΩ ΑΝΈΜΕΛΑ;;;

  • 26 Απριλίου 2020, 18:46 | Βασίλης Ιακωβάκης

    Κυρία υπουργέ,
    Στο σχέδιο Νόμου για την παιδεία που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, υπάρχει μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια της χώρας, έχοντας βέβαια εισαχθεί σε αυτά με εξετάσεις, ιδιαίτερα δύσκολες, και με μεγάλο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το ως άνω σχέδιο Νόμου οι μαθητές αυτοί θα κληθούν να δώσουν και πάλι εξετάσεις – ανοιχτές, εισαγωγικές – για να εισαχθούν στα συνδεδεμένα Λύκεια των Προτύπων Σχολείων, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο. Οι μαθητές αυτοί δηλαδή υποβλήθηκαν στην ταλαιπωρία των εξετάσεων, σε μια τόσο μικρή ηλικία (6η Δημοτικού), κάνοντας φροντιστήρια – πολλές φορές και από την 4η Δημοτικού, προσβλέποντας να εισέλθουν σε κάποιο Πρότυπο Σχολείο – με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται – και σε αυτό το σχολείο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Μέση Εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν, φυσιολογικό και δίκαιο είναι τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου να μην απαιτηθεί να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο, αφού εισήλθαν στα σχολεία αυτά με αυτό το δεδομένο και αυτόν τον προγραμματισμό. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν από μια άτυχη στιγμή ή συγκυρία να βρεθούν εκτός του σχολείου τους – η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στη μέση της φοίτησης μόνον ως τιμωρία μπορεί να εκληφθεί.
    Σε κανένα άλλο σχολείο Δημόσιο ή Ιδιωτικό, συμπεριλαμβανομένων των Πειραματικών και των Μουσικών σχολείων δεν επαναξιολογούνται τα παιδιά στη μέση των σπουδών τους, με κίνδυνο να αλλάξουν σχολείο. Ποια έννοια άλλωστε έχει η επαναξιολόγησή τους μόλις τρία χρόνια μετά, όταν μάλιστα μετά από άλλα τρία χρόνια έρχονται οι κρίσιμες εξετάσεις εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια; Εκτός αυτού όμως, για τους γονείς των παιδιών αυτών θα είναι οικονομικά δυσβάσταχτο και εξουθενωτικό να επιβαρυνθούν με έξοδα φροντιστηρίων και για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο, πράγμα που δεν είχαν προβλέψει ούτε είχαν κάνει τον απαιτούμενο προγραμματισμό, πολλώ δε μάλλον στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία που συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τη ζοφερή πραγματικότητα της επιδημίας του κορονωϊού. Κατά συνέπεια μία πρόβλεψη στο σχετικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται από την υποχρέωση εξέτασης για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια, οι μαθητές που ήδη σήμερα φοιτούν στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων, θα έλυνε το πρόβλημα σύμφωνα με τις αρχές της συνέχειας, της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και της χώρας.
    Πιστεύουμε ότι θα σκύψετε στο πρόβλημα, πρωτίστως ως γονιός, αλλά και με τη γνωστή σας αντίληψη για την αριστεία και την επιβράβευσή της, και θα συμβάλετε στη λύση του έτσι ώστε να μην αδικηθούν τα παιδιά που ήδη φοιτούν στις δυο πρώτες τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων της χώρας μας, μιας και τα παιδιά που φέτος φοιτούν στην Τρίτη Γυμνασίου έχουν ήδη εξαιρεθεί από τις ως άνω εξετάσεις.

    Ευχαριστώ θερμά
    Βασίλης Ιακωβάκης, γονέας μαθήτριας της Β΄ τάξης του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:46 | Ευαγγελία Σκυλλάκου

    Η επιβολή εξετάσεων, ως προϋπόθεση της φοίτησης στο πρότυπο Λύκειο, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές ήδη έχουν υποβληθεί σε διαδικασία επιλογής μέσω αδιάβλητων εξετάσεων ανοικτών σε όλους, που διενεργήθηκαν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, για τη φοίτησή τους στην Α’ Γυμνασίου, διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία, τους αποσπά από την εκπαιδευτική κοινότητα που ήδη έχει διαμορφωθεί κατά τα χρόνια της γυμνασιακής τους εκπαίδευσης και διακόπτει τη σχέση τους με τους διδάσκοντες, με πολύ κακό αποτέλεσμα για τη συνέχιση της μόρφωσής τους.
    Τα ανωτέρω συνιστούν παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης της πολιτείας για την παροχή δημόσιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, χωρίς η πρόσβαση σε αυτήν να υποβάλλεται συνεχώς σε εξαιρετικά επαχθείς προϋποθέσεις και υπέρμετρους περιορισμούς, όπως οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, που αποκλείουν τους μαθητές από την άσκηση του δικαιώματός τους.
    Ο ανωτέρω εξαιρετικά επαχθής περιορισμός των αρίστων μαθητών στην πρόσβασή τους στα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια δεν φαίνεται να δικαιολογείται από κάποιο λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, αντιθέτως παραβιάζει το συμφέρον της ελληνικής πολιτείας να αναπτύξει ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υψηλού επιπέδου.
    Η παρεμπόδιση αυτή στη συνέχεια της φοίτησής των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων στα πρότυπα Λύκεια δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς που αποτυπώνονται στο άρθρο 11 παρ. 2 του νομοσχεδίου που είναι η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας.
    Η επιβολή επιπλέον εξετάσεων θα είναι αντικίνητρο για την προσέλκυση αρίστων μαθητών στα πρότυπα Γυμνάσια, καθώς θα πιθανολογείται η μη συνέχιση της φοίτησής τους στο ίδιο σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο.
    Για τους ήδη εγγεγραμμένους μαθητές στο Γυμνάσιο η επιβολή εξετάσεων, χωρίς την πρόβλεψη τουλάχιστον μιας μεταβατικής ευνοϊκότερης διαδικασίας, διασπά την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στο σταθερό θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την ομαλή ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους, τραυματίζοντας την εμπιστοσύνη των νέων παιδιών στην ασφάλεια δικαίου και στη συνέπεια και συνέχεια της νομοθετικής δράσης.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:37 | ΓΙΟΥΛΑ ΓΑΛΑΝΗ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ αποφασίζετε για το μέλλον των παδιών μας και ουσιαστικά για το μέλλον της χώρας μας χρησιμοποιώντας τους όρους :
    ΄ΑΝΑΝΕΩΣΗ΄ : ανανεώνουμε τα ρούχα μας, την ντουλάπα μας, το σπίτι μας….
    ανανεώνουμε και τις ανθρώπινες παιδικές ψυχές ?
    ΄ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ΄: την εφαρμόσατε και στην προηγούμενη διακυβέρνηση σας και διαλύσατε 12 νοσοκομεία της χώρας, γιατί τα θεωρούσατε περιττά και κάποια χρόνια αργότερα καταλάβατε με οδυνηρό τρόπο την χρησιμότητα τους … Προσπαθήσατε να διορθώσετε τα λάθη σας εγκαινιάζοντας και ξαναχτίζοντας πχ το νοσοκομείο ΄ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ΄ για να δεχτεί τα θύματα του κορωνοιού…..
    ΊΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ΄: Περίπτωση Νο1: μαθητής της φετινής Γ’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος έχει εισαχθεί με κλήρωση, θα συνεχίσει τη φοίτησή του αυτοδίκαια στην Α’ Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας το οποίο μετονομάζεται σε Πρότυπο, δηλαδή θα αποφοιτήσει ο μαθητής αυτός από το 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ Λύκειο Αθήνας πλέον, χωρίς να έχει δώσει ούτε μία φορά στη ζωή του εισαγωγικές εξετάσεις.
    Περίπτωση Νο2: μαθητής της φετινής Β’ Γυμνασίου ενός Πρότυπου Γυμνασίου, ο οποίος έχει εισαχθεί με εξετάσεις, θα συνεχίσει τη φοίτησή του στην Α’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου του αφού υποβληθεί και επιτύχει σε εξετάσεις για 2η φορά!!!!! ΙΣΟΤΗΣ?????

    Μετά τιμής

    Γαλάνη Γιούλα

  • 26 Απριλίου 2020, 18:29 | Mιχαήλ

    Διάβασα σε ένα σχόλιο ότι οι άριστοι μαθητές πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους και να μην έχουν την μονιμότητα του δημ.υπαλλήλου.Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τέτοια γνώμη για μικρά παιδιά…και αν είναι κάπου να έχουμε άρση της μονιμότητας αυτή ας ξεκινήσει από τους ενήλικες…Δεν γίνεται να παρομοιάζουμε τους μαθητές των Προτύπων με δημ.υπαλλήλους…ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ .Οι μαθητές των Πειραματικών θα γίνουν μαθητές Προτύπων και θα συνεχίσουν αυτοδίκαια στο Λύκειο ενώ είναι μαθητές που εισήχθησαν με κλήρωση και όχι με γραπτές αδιάβλητες εξετάσεις…ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ…Παρακαλώ πολύ δείτε το λάθος που πάει να γίνει και διορθώστε το…Τα παιδιά μπήκαν με συγκεκριμένους ισχύοντες νόμους και δεν πρέπει να τα αιφνιδιάζουμε…Ας είμαστε συνεπείς σε ότι τους είχαμε υποσχεθεί.Τα παιδιά έχουν αξιόλογους και έμπειρους καθηγητές που τα αξιολογούν καθημερινά…Εξάλλου έχουν μπροστά τους τις Πανελλήνιες όπου θα φανεί η αξία τους…Πάντα τα Πρότυπα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις…Ο σκοπός δεν είναι να φτάσουν στη γ λυκείου εξουθενωμένα «καμένα»,εξάλλου το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο στείρα μάθηση και σκληρός ανταγωνισμός όπως πιστεύετε αλλά και χώρος όπου αναπτύσσονται δεσμοί φιλίας,υποστήριξης,συνεργασίας και σεβασμού.Ας πρυτανεύσει η λογική και ας σεβαστούμε αυτά τα παιδιά.Ας προσπαθήσει το υπουργείο όλα τα σχολεία να έχουν ποιοτική εκπαίδευση .Και ας μην ψάχνει τρόπους για ανανέωση μαθητικού δυναμικού με τακτικές αιφνιδιασμού.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:24 | Π.Β.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο τα παιδιά που φοιτούν ήδη εκεί και έχουν μπει σε αυτά τα σχολεία ξέροντας ότι θα φοιτήσουν εκεί για 6χρόνια ξαφνικά να τους τα ανατρέπετε και να τους λέτε πως θα φοιτήσουν μόνο για 3.
    Τουλάχιστον άμα θέλετε τόσο πολύ να το εφαρμόσετε να το κάνετε σε παιδιά που θα επιθυμούν να μπουν φέτος ώστε να ξέρουν τι τα περιμένει.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΤΙ ΜΙΑ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ.Θελουμε να νιώθουμε εμπιστωσύνη και ασφάλεια στο κράτος .

  • 26 Απριλίου 2020, 18:20 | Άγγελος Α.

    Είμαι μαθητής στη Β γυμνασίου στην Ευαγγελική Σχολή. Είμαι καλός μαθητής, πέρυσι πήρα και αριστείο, παίζω όμως και μπάσκετ σε μία ομάδα και κάνω αγγλικά και γαλλικά. Του χρόνου υπολόγιζα να συνεχίσω το μπάσκετ, γιατί μου αρέσει πολύ,να κάνω κάπως εντατικά γαλλικά για να δώσω για Β2 και αγγλικά για να δώσω proficiency τον Δεκέμβριο της Α Λυκείου, αφού μετά θα έχω προετοιμασία για πανελλήνιες. Τώρα σκέφτομαι ότι του χρόνου θα είναι πολύ πιεστικά τα πράγματα, αν πρέπει να δώσω πάλι εξετάσεις για να συνεχίσω στο σχολείο μου. Θα πρέπει να κάνω φροντιστήριο και να ξαναπεράσω το άγχος που είχα στην έκτη δημοτικού. Βέβαια τότε ήθελα να περάσω στην Ευαγγελική αλλά και να μην τα κατάφερνα δεν με πείραζε κι ιδιαίτερα γιατί θα συνέχιζα στο γυμνάσιο με τους φίλους μου από το δημοτικό. Τώρα αγχώνομαι, φοβάμαι και στεναχωριέμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να μη τα καταφέρω και χάσω όλους τους νέους φίλους που έκανα, αφού με τους παλιούς δεν κρατήσαμε επαφή. Επίσης θυμώνω πολύ όταν σκέφτομαι ότι θα πρέπει όλη τη χρονιά να αντιμετωπίζω τους συμμαθητές μου ως ανταγωνιστές. Εγώ μέχρι τώρα έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ, αλλά τελικά η επιτυχία τώρα μοιάζει τιμωρία.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:11 | Θ.ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑ

    Ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μητέρα πέντε παιδιών εκ των οποίων τα τρία μεγαλύτερα φοιτούν στην Α’, Β’ και Γ’ τάξη του προτύπου γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, της οποίας απόφοιτος είμαι και εγώ, έχω να επισημάνω τα εξής αναφορικά με το υπό διαβούλευση άρθρο 18 περί επιλογής μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία.
    1) Με βάση την αρχή της συνέχειας στη δημόσια διοίκηση, το κράτος αποδεικνύεται αναξιόπιστο, όταν σε μαθητές που έχουν ήδη εισαχθεί με απαιτητικές, αδιάβλητες εξετάσεις και προοπτική φοίτησης την εξαετία (γυμνάσιο-λύκειο) επιβάλλεται αιφνιδιαστικά εντός της ίδιας βαθμίδας επανεξέταση προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους. Με μια τέτοια διάταξη ξεκάθαρα κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, καθώς για τους περισσότερους από εμάς (γονείς και μαθητές) η απόφαση να επιδιώξουν τα παιδιά μας την εισαγωγή σε κάποιο πρότυπο σχολείο βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ρητά καθόριζε ότι η φοίτησή τους θα είναι ενιαία και θα αφορά και τις δύο υποβαθμίδες (Γυμνασίου-Λυκείου) με άμεση διασύνδεση και μετάβαση, ακολουθώντας τη σχολική πορεία από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο που υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.
    Στην περίπτωσή μου, λοιπόν, το πρώτο μου παιδί θα συνεχίσει αυτοδίκαια τη φοίτησή του στο πρότυπο λύκειο μετά τη λήξη της φετινής χρονιάς, ενώ τα άλλα δύο θα πρέπει να υποβληθούν σε καθοριστικές για τη σχολική τους φοίτηση εξετάσεις μετά το πέρας του γυμνασίου με πάντα υπαρκτό το ενδεχόμενο της αποτυχίας , παρόλο που και τα τρία, όπως και τόσα άλλα παιδιά, αξιολογήθηκαν με άκρως αυστηρό τρόπο κατά την εισαγωγή τους στο γυμνάσιο.
    2) Η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών για τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία προβληματίζει. Με ποια λογική οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων καλούνται να διεκδικήσουν την εγγραφή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο μέσω απαιτητικών εξετάσεων, ενώ οι μαθητές των πειραματικών γυμνασίων μέσω μίας και μόνο κλήρωσης εξασφαλίζουν την εξαετή τους φοίτηση σε γυμνάσιο και λύκειο; Άρα η τύχη τυγχάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την αριστεία.
    3) Είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί το έσχατο παιδαγωγικό μέσο για την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραβάσεων εντός της σχολικής κοινότητας, τα τελευταία δε χρόνια η εφαρμογή της έχει σχεδόν εξαλειφθεί με την έντονη προτροπή και από τα τυχόν εμπλεκόμενα ΚΕΔΥ ακόμα και αν πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά άσκησης βίας. Ενώ, λοιπόν, το υπουργείο επιδεικνύει μια τέτοια ευαισθησία ακόμα και σε μαθητές που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, πώς τολμά να θέτει αυτό το ενδεχόμενο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητές αρίστους που ήδη φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στα πρότυπα γυμνάσια έχοντας για το λόγο αυτό θυσιάσει τη φοίτησή τους στο σχολείο της γειτονιάς τους μαζί με τους συμμαθητές τους από το δημοτικό; Ό,τι πιο αντιπαιδαγωγικό θα μπορούσε να προταθεί στο όνομα της διατήρησης της αριστείας.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω επιχειρήματα που έχουν νομική και παιδαγωγική βάση ζητώ την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης για επαναξιολόγηση των μαθητών προτύπων κατά τη μετάβασή τους από το γυμνάσιο στο λύκειο.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:58 | Β. Χ.

    Είναι απαράδεκτη η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών της Γ’ τάξης Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια,όταν τα παιδιά αυτά έχουν ήδη διαγωνισθεί και επιτύχει σε απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις.

    Είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό να αναγκαστούν τα παιδιά αυτά σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από μόλις τρία χρόνια και να αποχωριστούν τις παρέες και το σχολικό τους περιβάλλον.

    Επίσης, είναι προφανές ότι οι γονείς θα υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα προετοιμασίας και ο μόνος που θα ευνοηθεί από το μέτρο αυτό είναι για άλλη μια φορά η ιδιωτική εκπαίδευση!
    Τέλος, τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τη διαδικασία αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος αυτός κρίνεται αντισυνταγματικός και απειλειται η αξιοπιστία του κράτους προς τον πολίτη.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:49 | Νίκος Κ.

    Μεγάλη αδικία. Οι εξετάσεις για το πρότυπο λύκειο δεν θα πρέπει να ισχύσουν για τα παιδιά που έχουν περάσει στο γυμνάσιο αλλά και για αυτά που προετοιμάζονται να δώσουν φέτος.

    Δεν γίνεται να τους το ανακοινώνεις τελευταία στιγμή.
    Σταματήστε να κάνετε τα παιδιά μας πειραματόζωα.

    Έλεος!

  • 26 Απριλίου 2020, 17:48 | Ε.Γκ.

    Οι ρυθμίσεις του άρθρου 18 για την εισαγωγή στα πρ. Λύκεια μόνον ως εξυπηρέτηση ιδιοκτητών μεγάλων εξειδικευμένων φροντιστηρίων (που όλοι τα γνωρίζουμε) μπορούν να νοηθούν.

    Επί της ουσίας είναι αδιανόητες και απαράδεκτες από κάθε άποψη:

    Ούτε την λεγόμενη αριστεία υπηρετούν, ούτε την παιδαγωγική επιστήμη.

    Υποβαθμίζουν τα πρότυπα σχολεία με το να τα καθιστούν κέντρα διερχομένων μέσω των ανοικτών θυρών της παραπαιδειας και ακυρώνουν τους σκοπούς του άρθρου 11.

    Αυτό που φτιάχνετε όχι μόνον δεν είναι πρότυπα, αλλά ούτε καν σχολεία!

  • 26 Απριλίου 2020, 17:41 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

    Ο γιός μου πηγαίνει στη Β’ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Εφόσον το παρόν σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει, του χρόνου θα αναγκαστεί να ξαναδώσει σκληρές εξετάσεις, όπως αυτές που ήδη πέρασε, ώστε να διεκδικήσει αυτό που είναι αυτονόητο για όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του : να συνεχίσει το Λύκειο στο «σχολείο του» μαζί με τους φίλους του, στο ίδιο περιβάλλον. Γιατί ως σχολείο του θεωρούσε μέχρι σήμερα το συνδεδεμένο Λύκειο. Και θα είναι και η πανελλήνια πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο!!!! Δε θα σταθώ σε όλα όσα διάβασα μέχρι τώρα, που αναφέρονται και από άλλους γονείς στα σχόλια του άρθρου 18 του νομοσχεδίου. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο μάθημα που θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ο γιός μου και οι συμμαθητές του από όλη αυτή την ανατροπή που θα τους προκύψει. Θα εκτιμήσουν την αξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους, και θα μάθουν ότι ακόμη κι όταν τα δικαιώματά τους είναι κατοχυρωμένα με νόμο, αυτό δε σημαίνει και πολλά σε αυτή τη χώρα… Όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, όσο κι αν προσπαθεί κανείς στη ζωή, πασχίζοντας για το άριστο. Στη ζωή συμβαίνουν και αδικίες….. Ίσως είναι λίγο μικροί και ανώριμοι ακόμη για τέτοιο μάθημα ζωής, αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι θα το σκεφτούν και θα το θυμούνται και όταν σε τέσσερα χρόνια θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και σε όλη τη μετέπειτα εξέλιξή τους, ώστε να έχουν επίγνωση σε ποια χώρα ζουν και με ποιο τρόπο ισχύουν οι κανόνες….. Σας ευχαριστώ

  • 26 Απριλίου 2020, 17:39 | ΜΑΡΙΝΑ

    ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΡΙΖΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

  • 26 Απριλίου 2020, 17:30 | Ρούλα Τσουμερκιώτη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Πληροφορούμαι με μεγάλη θλίψη τις αλλαγές που θέλετε να προωθήσετε όσον αφορά τα Πρότυπα Γυμνάσια και την εισαγωγή των μαθητών τους στα Πρότυπα Λύκεια με εισαγωγικές εξετάσεις. Είμαι μητέρα παιδιού που φοιτά στην Β’ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και ενός μικρότερου παιδιού (Ε’ Δημοτικού) που με μεγάλη χαρά είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο του μεγαλύτερου βλέποντας πόσο όμορφα ένιωθε εκείνος για το σχολείο που είχε επιλέξει και που με πολλές θυσίες, χρονοβόρες – τόσο δικές του όσο και δικές μας – αλλά και κοστοβόρες, είχε καταφέρει να εισέλθει και να αριστεύσει!

    Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εγώ αυτή την στιγμή βλέπω τα πάντα να ανατρέπονται! Καλούμαι να εξηγήσω σε έναν έφηβο ότι δεν φτάνουν οι θυσίες που έχει κάνει για να είναι στο σχολείο που λάτρεψε, όπως το ξύπνημα από τις 6 το πρωί, τις μετακινήσεις του με οποιονδήποτε καιρό, το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, την επιστροφή του στο σπίτι μετά τις 3 το μεσημέρι και πάλι μελέτη ως αργά το βράδυ! Καλούμαι να τον προετοιμάσω για μια ενδεχόμενη αποτυχία, κατά την οποία θα πρέπει να αποχωριστεί τους φίλους που απέκτησε σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία! Καλούμαι, τέλος, να εξηγήσω σε ένα μικρότερο παιδί τους λόγους για τους οποίους πιθανότατα δεν θα το βάλουμε στην διαδικασία του Προτύπου – παρά το γεγονός ότι έχει όλα τα εφόδια για να επιτύχει και εκείνο την εισαγωγή του στο συγκεκριμένο σχολείο!

    Θυμώνω και απογοητεύομαι που σε μια εποχή, στην οποία υπάρχει πολλή πληροφορία και λίγη γνώση, ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ τα παιδιά που θέλουν το κάτι παραπάνω και δεν αρκούνται στα μικρά, στα λίγα! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αυτά, που εσείς θέλετε να υποβάλετε ΠΑΛΙ στην διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων, είναι τα ίδια παιδιά στα οποία οι προκάτοχοί σας αφαίρεσαν το δικαίωμα να έχουν την ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ να σηκώσουν την πολύπαθη σημαία μας, κατόπιν της κλήρωσης την οποία επέβαλαν τότε!!!

    Τα Πρότυπα Σχολεία υπήρξαν ένας ΘΕΣΜΟΣ στην χώρα μας και καλό θα ήταν τους ΘΕΣΜΟΥΣ να μην τους πειράζουμε!!!

    Σας ευχαριστώ.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:26 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΕΚΟΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Είμαι πατέρας διδύμων μαθητών Β΄Γυμνασίου πρότυπου σχολείου Αναβρύτων
    Αλήθεια πόση υπερηφάνεια ένιωσα όταν και τα δύο παιδιά μου μετά από κόπο 6 μηνών (φροντιστήριο – οικονομική αφαίμαξη – ατέλειωτες ώρες δαβάσματος – αποχής από δραστηριότητες της ηλικίας τους) πέτυχαν το όνειρο τους διαγωνιζόμενοι με άλλους 859 υποψηφίους για 78 θέσεις. Με το δικό σας νομοσχέδιο η υπερηφάνεια μου έγινε θυμός και των εφήβων παιδιών μου η χαρά έγινε πίκρα και αγανάκτηση. Οι ήδη φοιτώντες μαθητές στο ΠΣ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ (εκπαιδευτικό δυναμικό καταπληκτικό) με συγκεκριμένο νόμο εισήλθαν και με άλλον τους καλείτε να πορευθούν.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ – ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ – ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟ !!!!
    Φεύγουν λέτε ο επστήμονες μας στο εξωτερικό γιατί? Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ…
    Το ίδιο θα συμβεί και με αυτή την γενιά των παιδιών μου. Κατά την ταπεινή μου άποψη αν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί εν μέσω κορωνοιού θα είναι η ταφόπλακα της αριστείας και όσων εσείς διαλαλείτε. Κάθε Υπουργός κατά το σύνταγμα οφείλει να διορθώνει τα κακώς κείμενα – να συμπληρώνει και όχι να καταστρέφει . Οτι χτίσαμε σαν οικογένεια μας το γκρεμίζετε ελαφρά την καρδία. Οτι όνειρα είχαν τα παδιά μας τα πετάτε στο καλάθι αχρήστων του υπουργείου σας.
    Ο αγώνας των παιδιών του ΠΣ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ θα συνεχιστεί ίσως στο δημόσιο γυμνάσιο της γετονιάς μας αλλά να είστε σίγουρη κ. Υπουργέ ότι θα πετύχει στο τέλος.
    Κλείνω λέγοντας ότι τα παιδιά αυτά δεν τα τρομάζουν οι εξετάσεις , τα φοβίζει όμως η ζωή σε ένα μη ευνομούμενο κράτος που καταλύει την εμπιστοσύνη τους προς αυτό εν μέσω νυκτός …. σε περίοδο πανδημίας.
    Μετά τιμής
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΕΚΟΣ

  • 26 Απριλίου 2020, 17:08 | Παρασκευή Τσότρα

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως ,είμαι μαθήτρια της δευτέρας τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τα παράπονά μου για το νομοσχέδιό σας.Καταρχάς έχουμε μπει στα Πρότυπα όλοι μας ,όχι μόνο εγώ με πολύ κόπο.Η διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων δεν ήταν καθόλου ευχάριστη .Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος γεμάτη άγχος ,κούραση,ψυχική εξάντληση όπου απομακρυνθήκαμε από όλους και όλα με σκοπό να αφοσιωθούμε στην επίτευξη αυτού του στόχου.Άρα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο επίπονη διαδικασία ,όσον αφορά τον ψυχολογικό τομέα ,αλλά και δαπανηρή.Με αυτό το σχέδιο,του οποίου ο σκοπός παραμένει άγνωστος ,αναγκαζόμαστε να ξανακάνουμε προετοιμασία ,να χάσουμε εξόδους και να θυσιάσουμε για μια ακόμη φορά πολλά.
    Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τα κίνητρα του καθενός είναι διαφορετικά ,όταν επιλέγει να δώσει εξετάσεις σε κάποιο από αυτά τα σχολεία.Πολλά παιδιά αφήνουν το γυμνάσιο της γειτονιάς τους είτε για ένα καλύτερο μέλλον είτε γιατί είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού και προσπαθούν να ξεφύγουν από την άσχημη αυτή κατάσταση.Μπορεί όμως εξαιτίας σας να χρειαστεί να γυρίσουν πίσω σε αυτό το τοξικό περιβάλλον.
    Από μέρους μου θέλω να σας ζητήσω να ξανασκεφτείτε το νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις που θα έχει στους μαθητές.Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:05 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Καρεκλάς και φοιτώ στη Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου. Αρχικά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το άρθρο 18 βρίσκει εντελώς αντίθετους τόσο εμένα όσο και όλους τους μαθητές προτύπων, με τους οποίους έχω συζητήσει για το εν λόγω ζήτημα. Είναι άδικο και ιδιαίτερα εξουθενωτικό να υποβληθεί ένας μαθητής, σε διάρκεια μόλις έξι ετών, σε τρεις άκρως απαιτητικές και ανταγωνιστικές εξετάσεις. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι μαθητές του δημοτικού δεν θα επιλέξουν να μπουν σε μία διαδικασία εξετάσεων για την εισαγωγή τους σε πρότυπο γυμνάσιο, εάν γνωρίζουν ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις με το ενδεχόμενο αποτυχίας και «αποβολής» τους από το σχολείο με την ταμπέλα του «ανεπαρκούς». Ακόμα, όμως, και αυτοί οι λίγοι που θα αποφασίσουν να φοιτήσουν με αυτές τις προϋποθέσεις, θα βιώνουν καθημερινά μία κατάσταση άγχους και ανασφάλειας. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του θεσμού των προτύπων σχολείων. Η αδικία είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε πρότυπο σχολείο, καθώς και για αυτούς που έχουν προετοιμαστεί για τις φετινές εξετάσεις. Ο λόγος είναι ότι, κατά την επιλογή του σχολείου, δεν γνωρίζαμε ότι θα κληθούμε να δώσουμε εξετάσεις για να διατηρήσουμε τη θέση μας στο Λύκειο με κίνδυνο, εάν αποτύχουμε, να πρέπει να αλλάξουμε σχολείο, να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες κλπ. Πολλοί, μάλιστα, από εμάς, ενώ είχαμε (ή μπορούσαμε να διεκδικήσουμε) υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία, επιλέξαμε να φοιτήσουμε σε ένα πρότυπο ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο για έξι χρόνια. Να τονίσω ότι η προσαρμογή σε νέο σχολείο με όλες τις δυσκολίες της δεν θα είναι το μόνο μας πρόβλημα, αφού θα πρέπει, παράλληλα, να διαχειριστούμε την αποτυχία και να ξεκινήσουμε άμεσα προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Εάν θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε τις εξετάσεις, αφού είμαστε «άριστοι», θυμίζω ότι στις εξετάσεις υπάρχει πάντα πιθανότητα αποτυχίας, όχι μόνο λόγω γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά και λόγω εξωτερικών παραγόντων. Επιπροσθέτως, η Γ΄ γυμνασίου σε ένα πρότυπο σχολείο είναι η χρονιά κατά την οποία αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρουν οι όμιλοι και τα προγράμματα του προτύπου. Συγκεκριμένα, ο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου έχει ήδη κάποια εμπειρία και συνήθως, για πρακτικούς λόγους, προτιμώνται οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων για κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απευθύνονται, κυρίως, σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου (επί παραδείγματι συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ταξίδια για συμμετοχή σε συνέδρια κλπ). Με την εν λόγω ρύθμιση, είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές δεν θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο και τη ψυχική διάθεση να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δράσεις, αφού θα πρέπει να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Έτσι, αποδυναμώνεται ένας από τους κύριους σκοπούς των προτύπων, ο οποίος είναι η συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις και ομίλους αριστείας. Κυρία Υπουργέ, επειδή φαίνεται να είσαστε διατεθειμένη να κάνετε το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, είμαι σίγουρος ότι θα σεβαστείτε τις δίκαιες απόψεις μας και θα αποσύρετε αυτή τη ρύθμιση.
    Με τιμή
    Κωνσταντίνος Καρεκλάς

  • 26 Απριλίου 2020, 16:39 | Χριστίνα Λ.

    Είμαι μαθήτρια της Β΄ τάξης Πρότυπου Γυμνασίου. Αν με ρωτούσατε πώς ένιωθα πριν μερικούς μήνες για την απόφασή μου αυτή να συμμετέχω στις εξετάσεις εισαγωγής, θα σας έλεγα ότι δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή. Ούτε κατά τη διάρκεια της επίπονης προετοιμασίας, ούτε της εξέτασης, ούτε του απαιτητικού προγράμματος, όταν τελικά κατάφερα να επιτύχω στις εξετάσεις. Η «υπόσχεση» του κράτους και του νομοθετικού πλαισίου, κατά την ισχύ του οποίου εμείς οι μαθητές εξεταστήκαμε (2018 και 2019), ήταν 6 χρόνια αξιόλογης εκπαίδευσης αρχικά σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και ύστερα, χωρίς άλλες εξετάσεις, στο αντίστοιχο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, έτσι δεν είναι; Όμως φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας εθελοτυφλεί! Θεωρείτε πως είναι ορθό να αγνοηθούν οι αδιάβλητες εξετάσεις, το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι προσωπικές και οικογενειακές προσπάθειες και αυτοθυσίες , που μας άνοιξαν την πόρτα στην Πρότυπη εκπαίδευση στην Α’ Γυμνασίου; Δεν εμπιστεύεστε, τους επιλεγμένους από εσάς εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν στα Πρότυπα Σχολεία, ότι θα κρατήσουν το ίδιο, υψηλό επίπεδο; Γιατί επιδιώκετε την ισοπέδωση της δουλειάς τους, επανεξετάζοντας τους ίδιους τους μαθητές; Δεν προλαβαίνουν ούτε αυτοί, ούτε εμείς να ολοκληρώσουμε σε 3 χρόνια το εγχείρημα της Αριστείας, όπως το αποκαλείτε!!! Με τη λογική αυτή θα πρέπει να επανεξετάζονται όλοι όσοι έχουν καταλάβει μία θέση μέσω εξετάσεων (δημόσιοι υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ, φοιτητές μέσω Πανελληνίων κλπ.), καθώς κατά τα λεγόμενα της κυρίας Υπουργού όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Επίσης, για τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων, που εισάγονται με κλήρωση δεν απαιτούνται ούτε επιπλέον εξετάσεις ούτε εκ νέου κλήρωση για την εισαγωγή τους σε Πειραματικό Λύκειο . Δεν χρειάζεται εκεί κυρία Υπουργέ, ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού και ίσες ευκαιρίες; Τέλος, νομίζω υπάρχουν στιγμές που πολλοί ξεχνούν ότι η ζωή των «αρίστων», σαν και εμάς, δεν αποτελείται μόνο από τη γλώσσα και τα μαθηματικά. Εκτός από καλοί μαθητές είμαστε και φίλοι, κολλητοί, παιδιά με συναισθήματα. Μία αποτυχία, μία απότομη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για δεύτερη φορά, η συνεχόμενη υποβολή σε εξετάσεις, επηρεάζει αυτομάτως αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοσή μας. Θλίψη, ανησυχία, αμφιβολία μας διακατέχουν σε μία περίοδο ήδη ψυχολογικά φορτισμένη, που μάλιστα δεν μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σαν οργανωμένες μαθητικές κοινότητες. Έχω όμως την πεποίθηση ότι, θα λάβετε υπόψη σας όλα τα αιτήματα και στο τέλος θα πράξετε το σωστό, με γνώμονα πάντα το καλό των μαθητών.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:37 | Κωστής

    Πανε να μας καταστρέψουν ολόκληρο το σύστημα. Μας πηγαίνουν πίσω πολλά χρόνια. Έτσι δεν θα προχωρήσουμε μπροστά.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:46 | Έφη Δρακοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Με αφορμή την κατάθεση του άρθρου 18 προς διαβούλευση, έρχομαι και εγώ, μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν στην πρώτη και τρίτη τάξη αντίστοιχα σε Πρότυπο Γυμνάσιο, να εκφράσω τις σκέψεις μου και τις ενστάσεις μου για αυτό το άρθρο που επιβάλλει στους μαθητές των προτύπων γυμνασίων να εξετάζονται ξανά προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο του σχολείου τους.
    Έχοντας βιώσει δύο φορές, μέσω των παιδιών μου, την επίπονη διαδικασία των εξετάσεων εισαγωγής στο Γυμνάσιο και έχοντας προβληματιστεί και αναρωτηθεί δύο ξεχωριστές φορές, αφού κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, αν αξίζει ένα παιδί στην τρυφερή και ανέμελη ηλικία των 11 ετών να υποβληθεί σε αυτήν, θεωρώ ότι δεν θα το είχα αποφασίσει ποτέ αν γνώριζα εκ των προτέρων ότι αυτή η ανελέητη διαδικασία θα επιβαλλόταν στα παιδιά μου όχι μία αλλά δύο φορές.
    Φανταστείτε ένα παιδάκι της έκτης δημοτικού να έχει την ωριμότητα να καταλάβει και οικειοθελώς να μελετά διπλάσια και τριπλάσια από τους συμμαθητές του, έχοντας βάλει στόχο να φοιτήσει σε ένα σχολείο που του ταιριάζει, που θα είναι καταλληλότερο για αυτό και που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις ιδιαίτερες δεξιότητες του και τα ταλέντα του. Έτσι πείθεται πώς για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να θυσιάσει τα χόμπι του το παιχνίδι του αλλά κυρίως πως αξίζει τον κόπο προκειμένου να φοιτήσει σε αυτό το σχολείο, να αποκοπεί από τους φίλους και συμμαθητές του από το Δημοτικό.
    Το κίνητρο τους όμως είναι ισχυρό γνωρίζουν ότι αυτό το σχολείο θα τους δώσει τα φτερά πού στο γυμνάσιο θα ανοίξουν και στο λύκειο θα πετάξουν για να πετύχουν τους στόχους τους. Τα παιδιά αυτά θα μπουν” δουλεμένα” στο Λύκειο και έτοιμα να παραληφθούν από τους αξιόλογους καθηγητές τους πού θα τα απογειώσουν.
    Και αφού τα συνειδητοποιούν όλα αυτά και με μεγάλη τους χαρά βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν και το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους σε ένα πολλά υποσχόμενο σχολείο που θα τα φιλοξενεί, βάσει νόμου, για έξι χρόνια αφού γνώριζαν ότι η εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Λύκειο γίνεται αυτοδίκαια, αρχίζουν να αναπτύσσουν τις φιλίες τους με παιδιά που πραγματικά ταιριάζουν και προσαρμόζονται στο καινούργιο περιβάλλον. Όμως έρχεται μία καινούργια διάταξη, πού ευελπιστώ ότι είναι απλά μία αβλεψία, να τους αλλάξει το αυτονόητο, το να συνεχίσουν δηλαδή να φοιτούν στο σχολείο τους, στο σχολείο όπου επαναλαμβάνω μπήκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια και τους έκρινε άριστους μεταξύ αρίστων και πού μέχρι πρότινος τους εξασφάλιζε τη συνέχιση της φοίτησης τους στο συνδεδεμένο Λύκειο. Τα παιδιά αιφνιδιάζονται και ξαφνικά χάνουν τον ύπνο τους, σκέφτονται και πάλι τις ψυχοφθόρες εξετάσεις, εξετάσεις μη αναμενόμενες και προγραμματισμένες και αισθάνονται ότι τώρα το άγχος θα είναι πολλαπλάσιο αφού θα είναι πολλαπλάσια και επιθυμία τους να μην χάσουν το σχολείο τους,τους φίλους τους και τη δυνατότητα να συνεχίσουν την πορεία που ξεκίνησαν.
    Πείτε μου ποιο θα είναι τώρα το κίνητρο τους για να υποβληθούν σε καινούργιες εξετάσεις; Να κρατήσουν τη θέση που κέρδισαν με κόπο και την αυτοδίκαιη, βάσει κείμενης νομοθεσίας επαναλαμβάνω, μετάβασής τους στο συνδεδεμένο Λύκειο ή να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα, την αριστεία τους δηλαδή για δεύτερη φορά, νιώθοντας ότι μόνο για αυτά από όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας ζητείται να δώσουν εξετάσεις για να προχωρήσουν στο Λύκειο του σχολείου τους σαν να μην είναι οι Άρίστοι της χώρας αλλά παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Όλο αυτό το λαμβάνουν ως εμπαιγμό και προδοσία, προδοσία από το ίδιο το κράτος που τα μάθαμε να πιστεύουν και τους θεσμούς που τα γαλουχήσαμε να σέβονται.
    Πιστεύω ότι η πρόθεση του Υπουργείου για αναβάθμιση των πρότυπων σχολείων είναι όντως καλή και πως το άρθρο 18 είναι μία απόφαση οι παράμετροι της οποίας δεν αξιολογήθηκαν προσεκτικά. Για αυτό σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τις ενστάσεις τις δικές μου αλλά και των υπόλοιπων γονέων και μαθητών και να προχωρήσετε στις απαιτούμενες διορθώσεις του εν λόγω άρθρου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 26 Απριλίου 2020, 14:50 | Κωνσταντίνος

    Τα παιδιά μας δεν είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ .Τι σημαίνει να υπάρχει κινητικότητα ;Τι είναι υπάλληλοι ;Αν θέλετε να δοκιμάζουν το θεσμό των Προτύπων περισσότεροι να δημιουργήσετε περισσότερα Πρότυπα σχολεία και όχι να καταστρέψετε κοροιδεύοντας τους εφήβους και τους γονείς τους που σας εμπιστευθήκαν.Χαρήκαμε όταν ακούσαμε ότι αγαπάτε την ΑΡΙΣΤΕΙΑ αλλά δεν είχαμε καταλάβει τι ακριβώς εννοούσατε!!!Αυτό είναι ένα άθλιο παιχνίδι που παει να παιχτεί στις πλάτες μικρών παιδιών.Τελικά μάλλον δεν αγαπάτε την αριστεία αλλά την παραπαιδεία και τα κολλέγια τα οποία και ευννοείτε…Σας παρακαλούμε διαψεύστε μας και διορθώστε το άρθρο.Κάντε το για τα παιδιά μας…Αξίζουν να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν ,άλλωστε δοκιμάζονται καθημερινά και αποδεικνύουν την αξία τους με εξετάσεις,ομίλους και διαγωνισμούς,κρίνονται καθημερινά από τους καθηγητές τους και όχι από μια δίωρη γραπτή εξέταση.Με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να έχουμε και μαθητική ανανέωση και στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία…γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που ζωγραφίζουν ή χορεύουν καλά…αλλά ξέχασα εσάς σας ενδιαφέρουν μόνο οι ΑΡΙΣΤΟΙ…για να μην αναφερθώ ότι τα παραπάνω σχολεία έχουν σχολικά και φαγητό ενώ τα δικά μας μετακινούνται με μέριμνα των γονιών ή τη δημ.συγκοινωνία για την οποία δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν κόμιστρο γιατί ήταν επιλογή τους να πάνε μακριά και να ταλαιπωρούνται…Εκεί δε μας ενδιαφέρει να ξεκουράσουμε τους άριστους ούτε και να τους δώσουμε κάποα μοριοδότηση όπως έχουν οι αθλητές…ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ…Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 14:45 | ΜΑΡΙΑ Μ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια που καλούνται να δώσουν οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια, θα ήθελα να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω:
    Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί, περνώντας επιτυχώς τις εξετάσεις στην πρώτη Γυμνασίου. Έδωσαν εξετάσεις, έχοντας ως δεδομένο, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους, ότι σε περίπτωση επιτυχίας, θα ολοκλήρωναν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον Πρότυπο Σχολείο. Υπάρχει ένας ολόκληρος προγραμματισμός πίσω από όλες αυτές τις οικογένειες και δεν μπορούν να αιφνιδιάζονται έτσι.

    Επιπλέον με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, λόγω του COVID-19, τα παιδιά που φοιτούν στην Β’Γυμνασίου, φέτος λογικά δεν θα δώσουν εξετάσεις, οπότε του χρόνου θα κληθούν να δώσουν 7 (αντί για 4) μαθήματα για να περάσουν την Γ’Γυμνασίου και στη συνέχεια εισαγωγικές εξετάσεις για να φοιτήσουν στον Πρότυπο Λυκειο. Σε μία χρονιά, που λόγω την πανδημίας, είναι άγνωστο, αν τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλά.

    Εφόσον σας ενδιαφέρει το καλό των μαθητών και οι όποιες αλλαγές γίνονται με βάση και επίκεντρο το καλύτερο για αυτά, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και τον ψυχολογικό παράγοντα αυτών των παιδιών. Οι μαθητές είναι μικρά παιδιά και δεν γίνεται να παίζετε με την ψυχολογία τους, ούτε να τα φορτώνετε υπέρμετρα με εξετάσεις για να αποδείξουν συνεχώς το αυτονόητο. Αξίζουν να έχουν μία ομαλή σχολική ζωή, χωρίς αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον τους και στους φίλους τους, όπως και όλα τα παιδιά.
    Επομένως πιστεύω ότι θα πρέπει στις μεταβατικές διατάξεις να προστεθούν και τα παιδιά που φοιτούν ήδη στο στα Πρότυπα Γυμνάσια και να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια.
    Σας ευχαριστώ

  • 26 Απριλίου 2020, 14:40 | Κατερίνα Βάρου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Ονομάζομαι Κατερίνα Βάρου και φοιτώ στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης από πέρυσι. Θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω την εμπειρία μου αναφορικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις και τη δυσκολία αυτών, καθώς και την ανησυχία μου για το μέλλον μου, με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνετε με το άρθρο 18.
    Για να καταφέρω να εισαχθώ σε Πρότυπο σχολείο, χρειάστηκε πέρα απ’ το να θυσιάσω τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες και ένα χρόνο από την παιδική μου ηλικία, να θυσιάσω και όλη την διδακτική ύλη της έκτης δημοτικού καθώς έπρεπε να εστιάσω στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα. Πήγα για πρώτη φορά στη ζωή μου φροντιστήριο και διάβαζα καθημερινά μέχρι τις 12 η ώρα το βράδυ.
    Κατάφερα να μπω στην 14η θέση της εισαγωγικής κατάταξης και είμαι πάρα πολύ περήφανη γι’ αυτό, γιατί δικαιώθηκαν οι κόποι μου, με μικρό κόστος ελλείψεων σχολικής διδακτικής ύλης, καθώς τα μαθήματα του δημοτικού που θυσίασα, δεν επηρεάζουν την πανεπιστημιακή μου κατεύθυνση και την συνολική μου μόρφωση. Ολοκλήρωσα την πρώτη Γυμνασίου με τελική βαθμολογία 19, 1 χωρίς φροντιστήριο, έλαβα μέρος σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς μέσω ομίλων με επιτυχία, δημιούργησα φιλίες με παιδιά ίδιας ιδιοσυγκρασίας με εμένα και παράλληλα είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με τον αθλητισμό και να συνεχίσω τις ξένες γλώσσες που είχα ξεκινήσει στο δημοτικό, τις οποίες είχα διακόψει για τις εισαγωγικές εξετάσεις.
    Τα μαθήματα κατεύθυνσης που έχω επιλέξει για τον μεγάλο στόχο των Πανελληνίων είναι η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία, μαθήματα τα οποία δεν διαγωνίζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις. Με τη νέα μεταρρύθμιση που θέλετε να κάνετε εν μέσω μιας χρονιάς η οποία μας έχει ήδη δημιουργήσει ελλείψεις στη σχολική ύλη και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει σαν κατάσταση (ενδέχεται και η επόμενη χρονιά να είναι ελλιπής), μας ζητάτε να αφήσουμε στην άκρη τα μαθήματα κατεύθυνσης που πλέον δεν είναι επιπέδου δημοτικού και να ασχοληθούμε με τα μαθήματα εισαγωγής που εσείς επιλέγετε, κάνοντας εκ νέου φροντιστήριο, διακόπτοντας όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες ξανά, γιατί αν μη τι άλλο, μόνο τα παιδιά του προτύπου γνωρίζουν καλά τον τρόπο για να εισαχθούν σε αυτό.
    Είμαι σίγουρη ότι στις εισαγωγικές εξετάσεις προς το λύκειο θα περάσω, αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη κατά πόσο θα είμαι «άριστη» αφού θα μου λείπει η ύλη της τρίτης γυμνασίου στα μη εξεταζόμενα μαθήματα και η μισή της δευτέρας και σίγουρα δε θα έχω τις ίδιες πιθανότητες που θα είχα για να μπω στο πανεπιστήμιο.
    Αν ο στόχος σας , κυρία Υπουργέ, είναι να με γεμίσετε ανασφάλεια, το έχετε ήδη καταφέρει και αν θέλετε να καταστρέψετε το μέλλον μου, είσαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο…
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
    Με εκτίμηση,
    Κατερίνα Βάρου
    Β1 Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

  • 26 Απριλίου 2020, 14:36 | Μαθητρια Ευαγγελικης Σχολης

    Καλησπέρα σας,
    είμαι μαθήτρια της Ευαγγελικής Σχολής και προσωπικά καθώς και εκ μέρους όλης της Β᾽Τάξης του σχολείου μου θέλω να παρουσιάσω τον θυμό μου καθώς και την αδικία που μας προκαλεί το παραπάνω νομοσχέδιο. Εμείς οι μαθητές περάσαμε εβδομάδες και μήνες ολόκληρους προκειμένου να μας δωθεί η ευκαιρία, με τις γνώσεις μας, να φοιτήσουμε σε ένα πρότυπο γυμνάσιο για ΕΞΑΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ. Έτσι μας είχαν πει δηλαδή. Καταλαβαίνουμε όλοι μας πως θέλετε να δώσετε την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να φοιτήσουν σε πρότυπο σχολείο παρόλο αυτά στην περίπτωση που ένας ικανότατος μαθητής που ήδη έχει φοιτήσει στο σχολείο μας δεν τα καταφέρει λόγω άγχους ή και προσωπικών θεμάτων θα αναγκαστεί να μεταφερθεί σε ένα δημόσιο του σχολείο της γειτονιάς του και έτσι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς ήδη από το δημοτικό έχει αποκοπεί από την παρέα του, τους φίλους του και μπορεί ακόμα και από τη γειτονιά του. Και αυτό ισχύει για όλους εμάς. Εμείς που ήδη δώσαμε δύσκολες εξετάσεις θα πρέπει να συνεχίσουμε την φοίτηση μας στο λύκειο χωρίς εξετάσεις καθώς και η πρώτη γυμνασίου αφού και αυτοί έδωσαν πρωαγωγικές εξετάσεις γνωρίζοντας πως θα φοιτήσουν έξι χρόνια. Τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία θα θέλουν να φοιτήσουν στο σχολείο μας καθώς και στα υπόλοιπα πρότυπα θα πρέπει να δώσουν για την έξτρα τάξη η οποία δημιουργείται στο λύκειο καθώς και για τις κενές θέσεις που εμφανίζονται. Με αυτό το νομοσχέδιο δεν καλυτερεύεται τις συνθήκες αλλά δημιουργείται μια τεράστια ένταση και ένα τρομερό άγχος σε όλα τα παιδιά και αυτό μπορεί να προκαλέσει και την αποτυχία στις εξετάσεις.
    Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σας ξαναεπισημάνω την ανάγκη μας να παραμείνουμε στα σχολεία μας με τους φίλους μας, τις αναμνήσεις μας και τα πλεονεκτήματα μας. Ευχαριστώ πολύ.

  • 26 Απριλίου 2020, 14:17 | Βίκυ

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διορθώσετε το άρθρο 56 παράγραφος 10 Β και να εξαιρέσετε τους μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α και β γυμνασίου και να μην έχει ο νόμος αυτός αναδρομική ισχύ αλλά αν ισχύσει να αρχίσει να ισχύει για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος στην Α γυμνασίου καθώς θα είναι γνώστες εξαρχής των καινούριων προυποθέσεων και θα έχουν αποφασίσει ήρεμα και ψύχραιμα αν θέλουν να συμμετάσχουν εκ διπλού σε αυτή την τόσο εξαντλητική διαδικασία.Τα δικά μας παιδιά μπήκαν γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους και στο Λύκειο και οι περισσότεροι είναι ΑΡΙΣΤΟΙ μαθητές που φέρνουν βραβεύσεις και διακρίσεις στα σχολεία τους.Βέβαια θα πείτε αφού είναι τόσο καλά τι φοβούνται τις εξετάσεις….Μα στις εξετάσεις θα περάσει μόνο το 10% και όλοι ξέρουμε κάτω από την πίεση του άγχους ,όταν θες κάτι τόσο πολύ,όταν οι γονείς έχουν στερηθεί για να κάνεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ,όταν κιδυνεύεις να χάσεις τους φίλους που τόσο αγαπάς και όταν κινδυνεύεις παρα την θελησή σου να αλλάξεις σχολικό περιβάλλον πόσο εύκολο είναι να κάνεις ένα λάθος που θα σου στοιχίσει ακριβά.Ας μην ξεγελάσετε αυτά τα παιδιά που σας πίστευαν και τολμούσαν να ονειρευτούν.Απλά φανείτε συνεπείς σε όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.Δώστε τους την ευκαιρία να τελειώσουν αυτό που αρχίσαν.Ας μην δημιουργούμε στα παιδιά αυτά ψυχολογικά προβλήματα,αβεβαιότητα και αστάθεια…Σκεφτείτε αν στη θέση τους ήταν τα δικά σας παιδιά αν θα σας άρεσε να μπουν εκ νέου σε αυτή την διαδικασία και τι θα τους απαντούσατε αν σας ρωτούσαν γιατί το κάνει αυτό η κα Υπουργός…Θέλει να ενισχύσει την παραπαιδεία?Εξυπηρετεί συμφέροντα?ζΉ απλά δεν το σκέφτηκε?Πιστεύω μετά τα τόσα μηνύματα που έχετε λάβει να μπείτε στην διαδικασία να μας σκεφτείτε και να μας απαλλάξετε από το άγχος και την αδικία..Ας μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν έχουμε ήδη τόσα προβλήματα σαν χώρα…ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΦΕΛΑ όπως άλλωστε ίσχυε ως σήμερα…Σας ευχαριστώ και ελπίζω στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σας…

  • 26 Απριλίου 2020, 13:52 | Σταυράκης Γεώργιος

    Σαν πατέρας μαθήτριας Πρότυπου Σχολείου έχω να επισημαίνω οτι:
    Το παιδί μου επέλεξε να αφιερώσει έναν ολόκληρο χρόνο για την προετοιμασία του στις εισαγωγικές εξετάσεις σε Πρότυπο Σχολείο.
    Η αφοσίωσή της ήταν ολοκληρωτική και απείχε απο κάθε αθλητική,μουσική, κονωνική δραστηριότητα. Επέλεξε αυτό τον δρόμο γιατί πίστευε στην Αριστεία.
    Η Κυβέρνησή μας και η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει σαν σημαία της την Αριστεία και δίκαια γιατί αυτή είναι ο πολλαπλασιαστής δύναμης της μικρής Ελλάδας μας. Αλλά οι άνθρωποι που αριστεύουν και θα ωφελήσουν την κοινωνία μας μελλοντικά δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε συνεχείς και εξαντλητικές εξετάσεις, γιατί έτσι θα χάσουν τον προσανατολισμό τους και δεν θα εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και Άριστους Πολίτες.
    Αφήστε τα παιδιά που μόχθησαν και εισήχθησαν στα Πρότυπα Σχολεία να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πορεία τους προς τη Αριστεία, δείξτε τους εμπιστοσύνη και θα σας το ανταποδώσουν πολλαπλάσια. Αγκαλιάστε τους μαθητές των Πρότυπων Σχολείων φτιάχνοντας τους καλύτερες συνθήκες και υποδομές και μην αμφισβητείτε συνέχεια τις ικανότητές τους.
    Τέλος, δεν συνάδει η Ηγεσία να αμφισβητεί τους καλύτερους μαθητές της και είναι ηθικά απαράδεκτο να εξουθενώνεις τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας μας στις σημερινές απαιτητικές συνθήκες παγκοσμιοποίησης

  • 26 Απριλίου 2020, 13:50 | Κίντος Πέτρος

    Η λογική του Νομοθέτη στο συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά τη μετάβαση από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα Πρότυπα Λύκεια, προφανώς είναι η διατήρηση ανεβασμένου επιπέδου μαθητών-τριών στο Λύκειο. Η διαδικασία (εξετάσεις) όμως είναι εντελώς λάθος για τον εξής λόγο. Είναι παρακινδυνευμένο και πιθανώς άδικο να κριθεί ένας μαθητής-τρια από 2 ώρες εξετάσεων προκειμένου να μεταβεί από το Γυμνάσιο στο Λύκειο ενώ δεν αλλάζει στην ουσία βαθμίδα εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια). Εάν ο στόχος είναι να παραμείνει το καλό επίπεδο των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία, θα ήταν λογικότερο να είχε τη δυνατότητα ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, σε συνεννόηση με τους Γονείς, να εισηγείται τη μετακίνηση του μαθητή-τρια σε άλλο Σχολείο, εάν για παράδειγμα δεν είχε βαθμολογηθεί στο σύνολο της σχολικής χρονιάς με ένα όριο βαθμού. Οι καθηγητές σίγουρα έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μαθητών-τριών, απ’ ότι μια επιπλέον γραπτή δοκιμασία. Τα παιδιά διαγωνίζονται στα γραπτά για να αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης και αυτό είναι ήδη αρκετά επίπονο. Δεν θα ωφελήσει πουθενά μια επιπλέον διαδικασία, παρά μόνο πιθανόν στην αύξηση του τζίρου των φροντιστηρίων…
    Ας σκεφτεί καλύτερα ο Νομοθέτης το ενδεχόμενο αποτυχίας και αλλαγής Σχολείου ενός παιδιού, το οποίο θα μεταβεί στο Λύκειο της γειτονιάς, εφόσον υπάρχει κενό στην Α΄ Λυκείου και δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση της Δευτεροβάθμιας για να πάει όπου αλλού υπάρχει κενό, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό στην εφηβική ψυχολογία.
    Όσον αφορά τους μαθητές-τριες που εισήχθησαν στα 8 Πρότυπα Γυμνάσια που προϋπήρχαν του Νομοσχεδίου, ανεξαρτήτως της τάξης που βρίσκονται κατά την ψήφιση του, θα πρέπει να μεταβούν στο αντίστοιχο Λύκειο χωρίς γραπτές διαγωνιστικές εξετάσεις, παρά μόνο με τις προαγωγικές. Είναι φρόνιμο να εκτιμήσει ο Νομοθέτης πως όλοι αυτοί οι μαθητές-τριες που διαγωνίσθηκαν για την εισαγωγή τους σε αυτά τα 8 Πρότυπα Γυμνάσια, δεν γνώριζαν για ενδεχόμενη αλλαγή στον τρόπο μετάβασης τους στο Λύκειο. Εάν γνώριζαν πως θα είχαν έναν επιπλέον επίπονο γραπτό διαγωνισμό, πιθανών και να μην επέλεγαν τα Πρότυπα Σχολεία για να φοιτήσουν.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:36 | Μ.Α.

    Αξιοτημη κα Υπουργε,
    Τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, έχοντας επιτύχει σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές εξετάσεις, γνώριζαν κατά την εισαγωγή τους ότι θα εγγράφονται αυτοδίκαι και στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια. Με την αιφνιδιαστική αλλαγή του νομικού πλαισίου, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και το κράτος καθίσταται αναξιόπιστο προς τον πολίτη.
    Επίσης, το μέτρο αυτό πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος των Πρότυπων Γυμνασίων καθώς αμφισβητεί το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους.
    Να εξαιρεθούν τα παιδιά της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Πρότυπων Γυμνασίων από τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, αφού έχουν ήδη εξετασθεί και αποδείξει την αξία τους, αλλά και την αποδεικνύουν καθημερινά, αν δει κανείς τα αποτελέσματά τους, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε ένα απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
    Ευχαριστώ!

  • 26 Απριλίου 2020, 13:21 | Κυριακη

    Τι σόι διαβούλευση είναι αυτή! Ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία, η γιαγιά, η νονά ολοι στη σειρά να διαβολευτούν… ομολογωντας μάλιστα πως για την εισαγωγή στο πρότυπο γυμνάσιο έκαναν ενισχυτικη διδασκαλία στα δεκάχρονα σεβόμενοι φαντάζομαι την τρυφερή τους ηλικία..Το δε ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο χρονικό διάστημα που τους αφορά. Ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

    Αριστεία.. Ας διαβάσουμε ενα sos. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου σελ. 14.

    Αν πραγματικά θέλετε να αναβαθμίσετε τα πρότυπα σχολεία η επιλογή των μαθητών πρέπει να γίνεται συνδυαστικά. Μια δίωρη εξέταση δεν εξασφαλίζει τη σωστή επιλογή. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται με συνταγές φροντιστηρίων.

    Η επιλογή των παιδιών πρέπει να γίνεται, σε πρώτη φάση, μέσα στη σχολική τάξη με πρόταση των δασκάλων και ειδικών επιστημονικών συμβούλων. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να αξιολογούνται για τις προτάσεις τους ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των επιλογών τους.

    Οι γονείς είναι απολύτως φυσικό να επιθυμούν το καλύτερο για τα παιδιά τους, για αυτό θα πρέπει να ρίξετε βάρος στο δημόσιο σχολείο. Δεν πρέπει να αποδυναμωσετε τα σχολεία από τους καλούς μαθητές διευρύνοντας τα πρότυπα. Αυτό θα είναι η καταστροφή του σχολείου και θα είστε υπευθυνοι.

    Τα πρότυπα σχολεία μπορούν να παίξουν ρόλο υποστήριξης παιδιών με ειδικές ικανοτητες και με κατάλληλα πολλαπλά κριτήρια να γίνεται η εισαγωγή τους. Και αυτό πάλι για να καλυφθούν ταπεινά οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες και μόνο.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:20 | Χαρα Χυτηρη

    Γεια σας, είμαι μαθήτρια του προτυπου γυμνασιου «Ιωνιδειος» της Β γυμνασιου. Προσπαθησα αρκετα για να μπω στο σχολειο. Απο τοτε μπου μπηκα, ξυπναω καθε πρωι στις 7 και μπαινω στο λεωφορειο για να παω στο σχολειο μου. Εχω περασει πολλα. Εχω παει στο σχολειο με βροχη, στο λεωφορειο μου εχουν μιλησει περιεργοι ανθρωποι και ολα αυτα οσο ειμαι 13 χρονων. Μονο για να παω σε αυτο το σχολειο. Πρεπει να σεβαστειτε την προσπαθεια ολων των μαθητων που πανε σε προτυπα και να σκεφτειτε πως περασαμε με εξετασεις. Γνωριζω οτι θελετε να τα κανετε καλυτερα και να βαλετε καλυτερους μαθητες αλλα απο την στιγμη που περασαμε το αξιζουμε. Σαν μαθητρια εχω να σας πω πως ειμαι σε περιεργη «φαση» της ζωης μου. Ανακαλυπτω τον κοσμο, παραλληλα διαβαζω, παραλληλα παω για να παρω πτυχιο στο ειδικο αρμονιας και αγγλικων. Ξερω οτι ισως ξανα περασω αν βαλετε εξετασεις αλλα δεν μπορω με τοσες υποχρεωσεις και με τετοια ψυχολογικη κατασταση να μπω στον κοπο να διαβασω τοσο πολυ και για τις εξετασεις του σχολειου αλλα και για του προτυπου. Και τι θα γινει αμα εχω αγχος; Απο εκει που ημουν σε προτυπο και αριστη μαθητρια θα παω στο σχολειο της γειτονιας μου; Και πως θα γινω επιστημονας; Δεν εχουμε τα λεφτα να πληρωσουμε καθηγητες ισαξιους με αυτους που μου κανουν μαθημα τωρα.

    Σχετικα με την ιδεα σας να δειτε τον βαθμο των μαθητων και σχετικα με αυτον να δειτε ποιοι αξιζουν να ειναι εκει μεσα αυτο ειναι λαθος. Οπως ισως διαβασατε απο σχολια καθηγητων «δεν αξιζουν οι μισοι να ειναι εκει μεσα». Μερικοι καθηγητες ειναι εμπαθεις. Μπορει ενας μαθητης να ειναι αριστος και να μην παρει καλο βαθμο, εχει τυχει πολλες φορες.

    Σας ευχαριστω για την υπομονη σας ελπιζω να ακουσετε την αποψη μου και να σεβαστειτε την ταλαιπωρια μου.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:12 | Δ.Λ

    Παρακαλώ θερμά να διατηρήσετε ανέπαφο το άρθρο 56, παράγραφος 10Β της πρότασης για την επιλογή μαθητών.
    Η αριστεία οφείλει να αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, και η πιθανότητα αξιολόγησης της ανα τριετία, δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί την αίσθηση της καταστροφής και της αδικίας μεταξύ της κοινωνίας των ήδη επιλεγμένων «αρίστων».
    Η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση που εξασφαλίστηκε με εξεταστική διαδικασία λιγων ωρών στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, δεν συνεπάγεται μονιμότητα «δημοσίου υπαλληλου» για άλλα έξη έτη στο ποιοτικό σχολείο.
    Εφόσον το σχέδιο νόμου εμβαθύνει στον πληθυσμιακό διαχωρισμό των μαθητών, οφείλει αντιστοίχως να προτείνει λεπτομερώς και τον διαχωρισμό των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Είναι αδιανόητο να επιλέγεις τους «άριστους¨μαθητές με εξετάσεις και να εξαιρείς τους εκπαιδευτικούς που θα φέρουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των «αρίστων» από αντίστοιχο τρόπο επιλογής τους! Εκπαιδευτικοί που πέρασαν στις παιδαγωγικές σχολές με το νόμο Διαμαντοπούλου (βάση μικρότερη του 10) θα αποκλείονται από την στελέχωση των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων???

    ευχαριστώ

  • 26 Απριλίου 2020, 13:03 | Θοδωρής Δαλαμάγκας

    Οι τωρινοί μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων των Πρότυπων Γυμνασίων συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα γνωρίζοντας (νομικό πλαίσιο Ν4610/2019) ότι η είσοδος στο Συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο γίνεται μόνο βάση των ενδοσχολικών εξετάσεων, δηλ., ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση και μετάβαση από τη βαθμίδα του Γυμνασίου σε αυτή του Λυκείου.

    Όμως, το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να ξαναδώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για την είσοδό τους στο Πρότυπο Λύκειο. Με τις νέες αυτές διατάξεις, τίθεται τεράστιο θέμα αξιοπιστίας της Πολιτείας και εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι οι μαθητές αυτοί βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε μια πολύ σημαντική αλλαγή όσον αφορά τη μαθητική τους εξέλιξη. Και μάλιστα οι συνέπειες της αλλαγής αυτής (αλλαγή σχολείου, πίεση αποτυχίας), όταν μάλιστα αφορά και εφηβικές ηλικίες, μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες. Είναι άδικο για τα παιδιά αυτά να αλλάζουν τόσο πολύ οι κανόνες του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!

    Για τους λόγους αυτούς, πρέπει τουλάχιστον η μεταβατική διάταξη του Άρθρου 56/π.10β του παρόντος, να επεκταθεί και στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων.

    Τώρα, η αποσύνδεση των Πρότυπων Λυκείων από τα Πρότυπα Γυμνάσια, και η πρόταση για εισαγωγικές εξετάσεις και στα Πρότυπα Λύκεια για όλους, έχει έντονο αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα. Τα παιδιά αυτά θα κληθούν να δίνουν κάθε τρία χρόνια ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις φιλοσοφίας “πανελληνίων εξετάσεων”: εισαγωγή Α’ Γυμνασίου, εισαγωγή Α’ Λυκείου, πανελλήνιες. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου υπερβολικό και τελείως αντιπαιδαγωγικό. Το υπάρχον πλαίσιο, που συνδέει Πρότυπα Λύκεια και Πρότυπα Γυμνάσια ώστε οι μαθητές να εισάγονται στο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις είναι ισορροπημένο και στη σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της μαθητικής βάσης των Προτύπων Σχολείων επιτυγχάνεται στο νεο νομοσχέδιο, και σωστά, με την ίδρυση νέων.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:54 | Μίνα Παναγοπούλου

    Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου αλλά και τη βαθειά απογοήτευσή μου αναφορικά με τη θέσπιση εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια. Όσο και αν προσπαθώ να κατανοήσω το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια απόφαση, αδυνατώ. Το Γυμνάσιο όπως και το Λύκειο αποτελούν σχολεία της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης – της Δευτεροβάθμιας. Το Λύκειο αποτελεί για την πλειονότητα των μαθητών τη φυσική συνέχεια του Γυμνασίου. Προς τι, λοιπόν, οι εξετάσεις; Ποιον σκοπό εξυπηρετούν, άραγε; Ακόμα και αν κάποιος κάνει λόγο για ισότητα ευκαιριών, θα ανταπαντούσα ότι αυτό δεν είναι παρά ένα πρόσχημα. Εν ονόματι ποιας ισότητας, οι απόφοιτοι Προτύπων Γυμνασίων και μόνο αυτοί υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν σε ένα Λύκειο στο οποίο αυτοδίκαια ανήκουν; Όλοι οι λοιποί υποψήφιοι θα συμμετάσχουν επειδή το επιθυμούν. Και ποιο είναι το διακύβευμα, ας σκεφτούμε, για τους υποψηφίους σε αυτές τις εξετάσεις! Οι μεν μαθητές άλλων σχολείων θα υποστούν, ενδεχομένως, κάποια πίεση για να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις εξετάσεις, κι αυτό πάλι εάν το επιθυμούν. Και εάν τυχόν αποτύχουν, η ζωή τους θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε με την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο. Για τους αποφοίτους, όμως, των Προτύπων Γυμνασίων μια ενδεχόμενη αποτυχία θα σημάνει την πιο απόλυτη ανατροπή στη ζωή τους – αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αποχωρισμός από τους φίλους και τις παρέες των προηγούμενων 3 ετών κι ένα βαθύ αίσθημα αποτυχίας και απογοήτευσης.
    Τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα σχολεία της χώρας έχουν αποδείξει πολλές φορές την αξία τους, τόσο με την επιτυχία τους στις ομολογουμένως δύσκολες εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Γυμνάσιο, όσο και με τις υψηλές επιδόσεις τους καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους σε ένα σχολείο υψηλών απαιτήσεων αλλα και με την επάξια εκπροσώπηση των σχολείων τους σε πλείστους πόσους διαγωνισμούς πάσης φύσεως.
    Τα παιδιά αυτά, δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν. Γιατί στην ηλικία των 14-15 χρόνων έχουν ήδη καταφέρει πολλά. Παρακαλώ αποσύρετε τώρα αυτό το ανάλγητο και αντιπαιδαγωγικό άρθρο. Επιτρέψτε σε όλα τα παιδια των Προτύπων Γυμνασίων – αυτά που τώρα φοιτούν ή θα φοιτήσουν μελλοντικά – να συνεχίσουν να είναι μαθητές με όρεξη για δουλειά και πρόοδο μέσα σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, όπως έκαναν μέχρι τώρα.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:54 | Κατερίνα Γ.

    Αναρωτιέμαι αν οι συντάκτες και εισηγητές του νομοσχεδίου γενικότερα και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 18 ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο και αριστεία των μαθητών των Προτύπων σχολείων και της χώρας μας γενικά ή στοχεύουν κατά βάση στην οικονομική εξάντληση των οικογενειών τους και ταυτόχρονα στην οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών φροντιστηρίων,εκπαιδευτηρίων,σχολείων κλπ.Συγχωρήστε με,αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ειλικρινά ποιους άλλους πραγματικά εξυπηρετεί το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά θα τιμωρούνται σκόπιμα κάθε τρία χρόνια με ανούσιες ουσιαστικά εξετάσεις για να αποδείξουν ότι μπορούν να διαβάζουν ακόμη περισσότερες ώρες και να ξεχωρίζουν μόνο για ένα δέκατο της μονάδας από κάποιον άλλο αριστούχο συμμαθητή τους,προκειμένου να εισαχθούν στο συνδεδεμένο Λύκειο του σχολείου που ήδη φοιτούν.Είναι άδικο να ισχύσει κάτι τέτοιο τόσο για τους τωρινούς μαθητές των Προτύπων της Α’και Β’ Γυμνασίου όσο και για τους επόμενους μαθητές Γυμνασίου των Προτύπων!
    Γιατί να τους στερείτε το δικαίωμα να παραμείνουν στο σχολείο που με τόσο κόπο κατάφεραν να εισαχθούν στην τόσο ευαίσθητη ηλικία της Α’ Γυμνασίου και που για να το επιτύχουν δέχθηκαν να απαρνηθούν φίλους,συμμαθητές του Δημοτικού,τον ελεύθερο χρόνο τους κ.α.για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον;Γιατί στην τόσο δύσκολη ηλικία της εφηβείας και σε μια κρίσιμη περίοδο για το ίδιο αυτό μέλλον τους να αμφισβητείτε την υπερπροσπάθεια τριών ετών στο Γυμνάσιο να παραμείνουν άριστοι και τους ζητάτε να αποδείξουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο;Ποιος ο βαθύτερος σκοπός αυτής της απαράδεκτης ηθικά και δεοντολογικά ταλαιπωρίας των μαθητών και των οικογενειών τους; Θα το επιθυμούσαν οι κ.κ. εισηγητές για τους ίδιους και τα παιδιά τους κάτι παρόμοιο;
    Φθάσαμε δηλαδή στο σημείο να θεωρείται αναγκαίο να αποδεικνύεται συνεχώς η αριστεία των παιδιών αυτών, ενώ είναι ήδη αποδεδειγμένη και όλοι γνωρίζετε (ή θα έπρεπε) ότι καμία σχέση δεν έχουν τα Πρότυπα σχολεία με τα υπόλοιπα σε αξιολόγηση,βαθμολογία,επίπεδο γνώσεων κλπ μαθητών και καθηγητών;
    Αυτή είναι η πρόοδος και η εξέλιξη που επιδιώκετε;Είναι κατάφωρη αδικία για τους μαθητές αυτούς που θα βοηθήσουν τη χώρα μας στο μέλλον να εξελιχθεί να τους βάζετε συνεχώς εμπόδια στο δρόμο τους αντί να τους στηρίζετε και να τους επιβραβεύετε και γιατί όχι να τους πριμοδοτείτε με άρθρα που θα οδηγούν στην εξέλιξη και όχι στην οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Ευχαριστώ,

  • 26 Απριλίου 2020, 12:28 | Μιχάλης Πουλάκης

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως

    Ονομάζομαι Πουλάκης Μιχάλης και φοιτώ στο τρίτο τμήμα της Β΄ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Από μικρό παιδί κάθε φορά που πήγαινα στο Άλσος Συγγρού κάθε φορά που έβλεπα το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων σκεφτόμουν πως κάποτε θα ήθελα να φοιτήσω σε αυτό το σχολείο. Το καλοκαίρι πριν την έκτη δημοτικού πήρα την μεγάλη απόφαση. Θα έδινα εξετάσεις για τα Ανάβρυτα. Ξεκίνησα προετοιμασία, στερήθηκα πολλές χαρές των τελειόφοιτων, και μέσα από το άγχος και την αγωνία κατάφερα να περάσω στο σχολείο των ονείρων μου. Άξιζε τον κόπο. Το σχολείο μου αποτελεί μια οικογένεια για εμένα. Οι φίλοι μου, οι παρέες μου, οι συμμαθητές μου. Νιώθω ότι ανήκω κάπου με άλλους σαν και εμένα. Με χαρά και υπερηφάνεια συμμετέχω σε προγράμματα και ομίλους του σχολείου μου που πλέον αποτελούν κομμάτι μου. Εκπροσωπώ το σχολείο μου σε διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς όπως το WRO, το ΜΔΡ, Αριστοτέλης, ATSMUN κ.α. Το σχολείο μου είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Ήμουν χαρούμενος μέχρι που προσθέσατε στο νομοσχέδιο σας την πρώτη παράγραφο του άρθρου 18. Οι μαθητές θα πρέπει να ξαναδώσουν προαγωγικές εξετάσεις για να εισαχθούν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Μπορεί να πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν στα Πρότυπα Λύκεια αλλά αυτή η ευκαιρία έχει ήδη δοθεί στις προαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου. Επιπροσθέτως με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται φιλίες και συναισθηματικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν στο γυμνάσιο. Όλοι φοβούνται ότι κάποιος δεν θα περάσει στο Πρότυπο Λύκειο και δεν θα τον ξαναδούν ποτέ. Περισσότερο όμως φοβούνται να αποκοπούν οι ίδιοι με αυτό τον τρόπο από τις παρέες τους. Ελπίζω να δώσετε την δέουσα σημασία στο σχόλιο αυτό.

    Με σεβασμό

    Πουλάκης Μιχάλης

  • 26 Απριλίου 2020, 12:26 | Α. Χ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Είμαι μαθήτρια της Β τάξης Προτύπου Γυμνασίου και θέλω εκφράσω την αντίρρησή μου όσων αφορά το άρθρο 18 του καινούριου νομοσχεδίου. Πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν μόλις 12 χρονών, πήρα την απόφαση να δώσω εξετάσεις σε ένα Πρότυπο σχολείο. Παρά την μικρή μου ηλικία, ήξερα από την αρχή ότι για να πετύχω τον στόχο μου δεν θα ήταν εύκολο. Αλλά για να πετύχεις κάτι, πάντα δεν πρέπει να υπάρχουν δυσκολίες; Εγώ λοιπόν, πέρασα την τελευταία χρονιά του Δημοτικού, την τελευταία χρονιά των ανέμελων παιδικών μου χρόνων διαβάζοντας. Στερήθηκα πολλά πράγματα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά εγώ παρέμεινα προσηλωμενη στον στόχο μου. Και κάποια στιγμή ήρθε η κρίσιμη ημέρα, η ημέρα των εξετάσεων. Λαοθάλασσα. Κόσμος τριγύρω, γονείς κολλημένοι στα κάγκελα, για να βλέπουν τα παιδιά τους, φωνές, αγκαλιές. Εικόνα που θα μου μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Παρά το άγχος μου όμως, μπήκα στο σχολείο και έδωσα τα δυνατά μου.
    Και τα κατάφερα. Όλος αυτός ο κόπος αποδείχτηκε τελικά οτι δεν ήταν άδικος. Ήμουν πανευτυχής. Γιατί απέδειξα στους γύρω μου ότι είδατε, ήθελα και τα κατάφερα! Και είμαι πραγματικά ευγνώμων για την απόφασή μου τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω καινούργιους φίλους που αγαπώ, καθηγητές που εκτιμώ και σέβομαι και ευχαριστώ για αυτή την εμπειρία. Μπορώ να πω λοιπόν πως λατρεύω το σχολείο μου και είμαι περήφανη για αυτό.

    Ωστόσο, πριν απο μερικές ημέρες έμαθα ότι όλο αυτό μπορεί να αλλάξει. Ότι ίσως να ξαναχρειαστεί να περάσω την ίδια ταλαιπωρία και άγχος, και να χρειαστώ να αλλάξω ξανά σχολικό περιβάλλον. Και θύμωσα. Θύμωσα γιατί όλος μου ο κόπος και ιδρώτας μπορεί να πάει στράφι. Θύμωσα γιατί παρόλο που απέδειξα την αξία μου τότε, πρέπει πάλι να το κάνω και μάλιστα ανεξάρτητα από το γεγονός οτι  η «υπόσχεση» που μου δώθηκε ήταν εξαετής φοίτηση και όχι τριετής. Με αυτό που κάνετε είναι σαν να μας λέτε ότι δεν προσπαθήσαμε αρκετά και να πετάτε την προσπάθειά μας στα σκουπίδια. Και ρωτάω λοιπόν. Πόσες φορές χρειάζεται να αποδειξουμε οτι αξίζουμε; Πόσες φορές πρέπει να δείξουμε την αριστεία μας;

    Τελειώνοντας, θα ήθελα αυτή η αλλαγή να μην πραγματοποιηθεί και για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα σχολεία αλλά και για τους επόμενους που θα προτιμήσουν να πάνε σε ένα σχολείο τέτοιου είδους. Πιστεύω είναι τρομερά άδικο και για μένα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα Πρότυπα σχολεία. Για όλους τους  συμμαθητές μου, που θεωρώ ως οικογένεια. Εάν λοιπόν θεωρείτε οτι η αριστεία είναι τόσο σημαντική, μήπως πρέπει να μας βοηθήσετε να μάθουμε και να επιτύχουμε, αντί να μας βάζετε τρικλοποδιά;