1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.
β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.
γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».
2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.
3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».
4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».
5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».
6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».
9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».
10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»
Σαν γενικό σχόλιο, πριν προχωρήσω σε συγκεκριμένες αναφορές, θα ήθελα να αναφέρω ότι η πρόοδος και η βελτίωση γίνεται με βήματα μπροστά. Το παρόν νομοσχέδιο είναι πρακτικά ένα βήμα προς τα πίσω. Απλά ακυρώνει τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να εξετάζει ούτε τι θετικά μπορεί να έχει το παρόν ώστε να τα κρατήσει, ούτε τι προβλήματα ανέκηψαν από το προηγούμενο ώστε να τα αντιμετωπίσει. Φαίνεται άλλωστε από την αιτιολογική έκθεση ότι δεν έχει γίνει αποτίμηση του πώς λειτούργησαν στην πράξη τόσο τα χαρακτηριστικά του παρόντος όσο και του προηγούμενου συστήματος.
Πρόταση: Πλήρης κατάργηση του διαχωρισμού των μαθημάτων σε ομάδες.
Δεν υπάρχουν κύρια και δευτερεύοντα μαθήματα. Το κάθε αντικείμενο έχει να προσφέρει εξίσου στο παιδί, είτε αυτό είναι τα πανταχού παρόντα στην καθημερινότητα μας μαθηματικά, είτε είναι η μουσική, τα καλλιτεχνικά, η τεχνολογία. Η παιδαγωγική διαδικασία δεν πρέπει να οδηγεί σε μονόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Η κατηγοριοποίηση των μαθημάτων σε σημαντικά και μη, είτε αυτό γίνεται από τη νομοθεσία, είτε από τους χειρισμούς του Υπουργείου, είτε από τους γονείς, είτε από τους εκπαιδευτικούς (ακόμη και τους ίδιους τους διδάσκοντες) έχει σαν αποτέλεσμα η πλειονότητα των μαθητών να απαξιώνει ένα σημαντικό μέρος της γνώσης που του παρέχεται.
Πρόταση: Πλήρης κατάργηση των διαγωνισμάτων και των τελικών εξετάσεων τουλάχιστον ως το τέλος του Γυμνασίου.
Όσον αφορά το σκέλος της αξιολόγησης, τα ολιγόλεπτα τεστ, η προφορική εξέταση και η παρουσία στην τάξη είναι επαρκή εργαλεία για την αξιολόγηση του μαθητή.
Όσον αφορά το λειτουργικό κομμάτι, η διαδικασία είναι εντελώς αντιπαραγωγική και στερεί πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να διατεθεί πολύ πιο εποικοδομητικά. Ποσοστιαία αυτό είναι ιδιαιτέρα επιβαρυντικό για τα μαθήματα που έχουν περισσότερο ανάγκη τον χρόνο αυτό, τα μονόωρα μαθήματα. Δυο ώρες στα διαγωνίσματα και δυο στην επανάληψη που προηγείται είναι περίπου το 1/5 του διαθέσιμου χρόνου (συμπεριλαμβανομένων των συγκυριακά χαμένων ωρών).
Όσον αφορά τον παιδαγωγικό τους ρόλο, ο φόβος του διαγωνίσματος και των εξετάσεων αφενός είναι πολύ κακό κίνητρο αφετέρου είναι ανεπαρκές. Για τον μαθητή που παρακολουθεί ένα μάθημα το οποίο δεν θεωρεί ότι του προσφέρει κάτι, στην καλύτερη περίπτωση τον ωθεί να προσπαθήσει να απομνημονεύσει σε ένα απόγευμα ότι μπορεί και να το ξεχάσει μετά το πέρας της εξέτασης. Συνήθως όμως δεν έχει καμία απολύτως επίδραση, ο μαθητής αδιαφορεί για το τι θα γράψει καθώς συνήθως δεν υπάρχουν και ουσιαστικές επιπτώσεις (το κακό κίνητρο που προαναφέρθηκε).
Εξετάσεις να υπάρχουν μόνο στο τέλος του Γυμνασίου, με θέματα που καλύπτουν τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο μαθητής πριν μπει στο Λύκειο από όλη την ύλη του Γυμνασίου.
Πρόταση: Κατάργηση της βαθμολογίας ή η προαγωγή να μην επιτυγχάνεται από τον μέσο όρο.
Θα πρότεινα κατάργηση της βαθμολογίας και αντικατάσταση με απλό χαρακτηρισμό «Άριστη, Καλή, Επαρκής, Ανεπαρκής γνώση». Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η βαθμολογία είναι κακό εργαλείο γιατί αποσπά την προσοχή του μαθητή από την ουσία της εκπαίδευσης. Αλλά αν αυτό πρέπει να είναι το εργαλείο, αν οι εξετάσεις και οι βαθμοί αποτελούν το πρωτεύον κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τουλάχιστον ας χρησιμοποιείται όπως πρέπει. Ο μαθητής να πρέπει να πάρει το 10 σε κάθε ένα μάθημα. Από τη μια χαρακτηρίζονται τα μαθηματικά, η ιστορία, η φυσική πρωτεύοντα και σημαντικά και από την άλλη ο μαθητής μπορεί να τα παρακάμπτει με περισσή ευκολία εξασφαλίζοντας ένα άκοπο βαθμό στα θρησκευτικά, την φυσική αγωγή και τα άλλα «δευτερεύοντα» μαθήματα. Ζητάτε αντικειμενική βαθμολόγηση αλλά κάποιος που θέλει να είναι αντικειμενικός στην αξιολόγησή του τελικά εκτίθεται καθώς μπορεί να τον ακυρώσει ένας συνάδελφος που πιστεύει ότι επιτελεί κοινωνικό έργο αξιολογώντας άπαντες ως άριστους.
Πρόταση: Να παραμείνει η δεύτερη εξεταστική του Ιουνίου.
Το αιτιολογικό της έκθεσης για την κατάργηση της είναι ακριβώς αυτό που ειπώθηκε από πολλούς εκπαιδευτικούς όταν είχε ανακοινωθεί, απαξιώνοντας κάτι πριν καν δοκιμαστεί. Θα ήθελα να ενημερώσω τον κάθε δύσπιστο, ότι από την εμπειρία μου λειτουργεί καλύτερα από ότι είδα ποτέ να λειτουργούν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τα επιπλέον μαθήματα στο συντριπτικό ποσοστό τους (>80% !) είχαν πολύ καλύτερη παρουσία στην τάξη, πολύ καλύτερη απόδοση στις επαναληπτικές εξετάσεις και ναι έμαθαν πολύ περισσότερα από ότι όλη τη χρονιά. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνάντησα προσωπικά σε μετεξεταστέους του Σεπτεμβρίου. Χρειάζεται να υποστηριχθεί καλύτερα και όχι να καταργηθεί. Να προβλέπεται περισσότερο χρονικό διάστημα για τη διενέργεια του (θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από την κατάργηση των εξετάσεων). Ο μέγιστος αριθμός μαθημάτων που μπορεί να μένει μετεξεταστέος ένας μαθητής είναι ένα καλό μέτρο και θα βοηθούσε και σε αυτό το κομμάτι.
Πρόταση: Αλλαγή προγράμματος σπουδών, κανένα μονόωρο μάθημα! Αύξηση του ωρολόγιου προγράμματος, και αναδιάρθρωση του με κάποιο μεγάλο διάλειμμα στο μέσον του.
Μια ώρα είναι ίση με καμία. Χρόνια αναφέρεται αυτό το τόσο ουσιαστικό πρόβλημα και αντί να διορθώνεται το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Η Χημεία θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά συνεχόμενο δίωρο ώστε να υποστηρίζεται το εργαστηριακό μάθημα. Θα ήταν πολύ καλύτερα να μην υπήρχε στη Β’ και να ήταν δίωρο στη Γ’. Όχι ότι είναι αρκετό, αλλά είναι ένα βήμα. Αντιθέτως κόπηκε το δίωρο της Βιολογίας σε δυο μονόωρα, ώστε να πάσχει και αυτή. Έτσι τα παιδιά μπορεί να μην προλάβουν να ακούσουν καν για τα εμβόλια, και αφού καταργήθηκε η Βιολογία και από τη Γενική Παιδεία της Γ’ Λυκείου (που οι μαθητές της έδιναν σημασία μόνο ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα) τώρα μπορεί να μην μάθουν ποτέ για αυτά. Επόμενο είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα να μεγαλώνει.
Είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν επαρκώς μαθήματα που αποφορτίζουν τον μαθητή, όπως η μουσική και τα καλλιτεχνικά. Έχουν διττό ρόλο αλλά ενώ υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών αντιμετωπίζονται ως μη υποχρεωτικά με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου.
Τέλος θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που θα έχει η μονιμοποίηση της ώρας (φαντάζομαι και ελπίζω στο θερινό ωράριο) στο διάστημα του χειμώνα. Χωρίς την αλλαγή της ώρας το σχολείο θα ξεκινάει πριν ξημερώσει. Η έναρξη του σχολείου στις 9:00 θα έλυνε το πρόβλημα αυτό (και θα δημιουργούσε άλλα), όμως ας μην περιμένουμε για μια φορά να μας χτυπήσει την πόρτα για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Πρόταση: Μείωση του ορίου απουσιών σε όλες τις βαθμίδες και μη υπολογισμός απουσιών με βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.
Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων στο κομμάτι των απουσιών ήταν θετικές αλλά ανεπαρκείς. Καλώς έπαυσε ο διαχωρισμός σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Αλλά υποχρεωτική παρακολούθηση με περιθώριο 115 απουσιών δεν υφίσταται. Πρακτικά εκτός της περίπτωσης ασθένειας, ελάχιστοι σοβαροί λόγοι συντρέχουν. Και οι βεβαιώσεις των ιδιωτών γιατρών με το αζημίωτο είναι χρόνια πάθηση η οποία καταργήθηκε για να επανέλθει πρόσφατα.
Πρόταση: Περίοδος μη υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων για λόγους πρόληψης εξάπλωσης ασθενειών.
Η κάθε μορφής γρίπη είναι ένα μόνιμο φαινόμενο κάθε χρόνο το οποίο αντιμετωπίζεται με ανελλιπή μέτρα (εγκύκλιους για μη υπολογισμό απουσιών). Στην πράξη γίνεται κακή εκμετάλλευση από μεγάλη μερίδα μαθητών, όταν επιτρέπεται βεβαίωση από ιδιώτες γιατρούς, ενώ άλλοι μαθητές έρχονται ασθενείς στο σχολείο μεταδίδοντας την ίωση. Προτείνω να προβλέπεται ένα διάστημα δυο εβδομάδων μη υποχρεωτικής παρακολούθησης, η έναρξη του οποίου θα ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο, κατά το οποίο δεν θα καλύπτεται διδακτέα ύλη αλλά θέματα σχετικά με το μάθημα κατά την κρίση του διδάσκοντα ή θα περιλαμβάνει τη θεματική εβδομάδα, κατά το οποίο θα προτρέπονται οι γονείς που έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι. Θα μπορούσε να δοκιμαστεί πιλοτικά για 1-2 χρόνια ώστε να εκτιμηθεί η επίδραση του στην μείωση της εξάπλωσης ιώσεων.
Όσον αφορά τις αλλαγές στις εξετάσεις που εισηγείται το Υπουργείο, αυτό που παρατηρείται επί της ουσίας, είναι η εισαγωγή των Αγγλικών, των Αρχαίων Ελληνικών και της Βιολογίας. Για το αντικείμενο της Γλώσσας θα έλεγα πως καλύπτεται (και θα έπρεπε να υπερκαλύπτεται) από την διδασκαλία των Νέων Ελληνικών που αφορούν την έκφραση λόγου των μαθητών, η οποία αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο – εφόδιο για τους μαθητές. Είτε μιλάμε για την παραγωγή γραπτού λόγου είτε για την κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας, οι μαθητές έχουν να κερδίσουν πολλά από την ορθή διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ τα Αρχαία Ελληνικά δεν φαίνεται ότι συνεισφέρουν πρακτικά σε κάτι τέτοιο. Συμφωνώ ότι τα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να διδάσκονται στα Ελληνικά σχολεία, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να εξετάζονται σε σύνθετα θέματα τα οποία δεν βοηθούν στην γλώσσα και στην έκφραση των μαθητών, αλλά απλώς επιβαρύνουν στην εξεταστική τους διαδικασία.
Επιπροσθέτως, η εισαγωγή της Βιολογίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο μάθημα, το οποίο αν και εξαιρετικά ενδιαφέρον δεν αποτελεί επαγγελματικό εφόδιο για το σύνολο των αποφοίτων του Γυμνασίου ή Λυκείου στην αγορά εργασίας. Εν αντιθέσει, η άριστη γνώση της Ξένης Γλώσσας και της Πληροφορικής φαίνεται πως είναι ένα εργαλείο (εισιτήριο θα λέγαμε για κάθε είδους εργασία) στον επαγγελματικό στίβο.
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ένταξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019, η Ελλάδα παρουσιάζει απογοητευτικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ως προς το μερίδιο ψηφιακά εξοπλισμένων και συνδεδεμένων σχολείων, η Ελλάδα ξεκινά από 2% στην πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης και φθάνει έως 21%, ενώ ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος αντίστοιχα ξεκινά από 35% και φθάνει στο 72%!
Αναλογιζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, τι θεωρείτε ότι θα συνεισέφερε στην επαγγελματική κατάρτιση ενός νέου ανθρώπου, απόφοιτου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Προσωπικά θεωρώ ότι η καλή γνώση της Πληροφορικής αποτελεί ένα εφόδιο που θα αξιολογηθεί ως απαραίτητο, χρήσιμο και πρακτικότατο έναντι της καλής γνώσης των Αρχαίων Ελληνικών ή και της καλής γνώσης Βιολογίας. Θα πρέπει λοιπόν η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να αποδεσμευτεί κάποτε από την στείρα γνώση όπου τα μαθήματα «γίνονται για να γίνονται» και να επικεντρωθεί στην επαγγελματική κατάρτιση βασικών και εφαρμόσιμων γνώσεων όπως είναι η Πληροφορική.
Με αφορμή λοιπόν την αλλαγή του προγράμματος σπουδών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θεωρώ ότι με αφορμή τις όποιες αλλαγές, καλό θα ήταν να ενσωματωθεί το μάθημα της Πληροφορικής το οποίο πρέπει να καταλάβει και η ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν αποτελεί πλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση αλλά ουσιαστική και απαραίτητη κατάρτιση για οποιονδήποτε μαθητή θα αποφοιτήσει και δραστηριοποιηθεί στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθήστε λοιπόν να εξοπλίσετε τα σημερινά παιδιά με πραγματικά εφόδια και μην επιφορτίζετε τους μαθητές με άλλα δύο μαθήματα όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Βιολογία.
κ. Υπουργέ είμαι εκπαιδευτικός, Θεολόγος, με περισσότερα από 33 έτη υπηρεσίας, και Δ/ντης σε Γυμνάσιο από το 2008. Εξαιρετική η επιλογή για αύξηση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Η μείωσή τους πριν λίγα έτη έφερε πολύ μεγάλη πτώση στην επίδοση των μαθητών. Έδωσε ένα μήνυμα χαλάρωσης και επιείκειας. Αυτό σε συνδυασμό με τα παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης έδωσαν σύνθημα για απίστευτη χαλάρωση, αδιαφορία και απαξίωση της γνώσης από γονείς και μαθητές.Έφεραν επίσης απογοήτευση και αίσθηση ματαιότητας στην προσπάθεια του κάθε εκπαιδευτικού. Δεν πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις απόψεις που λένε ότι το Γυμνάσιο θα γίνει εξεταστικό κέντρο. Είναι υπερβολικές. Οι εξετάσεις είναι και μάθημα και μάλιστα πολύ σημαντικό και αυτό αγνοείται από πολλούς δυστυχώς.
Ενίσχυση της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο μπορεί να γίνει αν το μάθημα αποφασιστεί να διδάσκεται για δύο ώρες την εβδομάδα σε κάθε τάξη και όχι μόνο για μία που διδάσκεται τώρα!!!
1. Στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να είναι 2ωρης διάρκειας την εβδομάδα.
2. Στο Γυμνάσιο θα συνεχίζεται ο ψηφιακός εγγραμματισμός των μαθητών από το Δημοτικό, μέσα από σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σχολικό εγχειρίδιο, με έμφαση στην εργασία με project σε σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές όπως εκπαιδευτική ρομποτική, παιγνιδοποίηση κ.ά.
Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι,
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Πολυγλωσσίας,προκύπτει επιβεβλημένη η ένταξη της ιταλικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας, μόνο στα τρία σχολικά έτη ελαχίστων Γυμνασίων, αποτελεί μία αποσπασματική απόκτηση γνώσης της συγκεκριμένης γλώσσας, στερώντας από τους μαθητές τη δυνατότητα ολοκλήρωσής της.
Γι΄αυτό,είναι αναγκαίο να διδάσκονται όλοι οι μαθητές την ιταλική, ως δεύτερη ξένη γλώσσα, εφόσον την επιλέξουν,από το Δημοτικό και να μπορούν να τη συνεχίσουν μέχρι το Λύκειο.
Τέλος, θα μπορούσε η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας στο σχολείο να συνδέεται
με το ΚΠΓ.
Με τιμή,
Ιωάννα Μπρασινίκα
Μόνιμη Εκπαιδευτικός ΠΕ34, Ιταλικής Φιλολογίας
Σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στην Αμερική και τον Καναδά, στο επίπεδο του Γυμνασίου τα μαθήματα Φυσική, Χημεία και Βιολογία είναι ενοποιημένα σε ένα μάθημα. Με ποιά λογικη η Χημεία διαχωρίζεται από τα μαθήματα των άλλων φυσικών επιστημών? Η ΧΗΜΕΙΑ ειναι απαιτούμενο μάθημα στη Γ’ λυκείου για την εισαγωγή σε όλες τις σχολές ΑΕΙ των ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ αλλά και των ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Είναι η ΧΗΜΕΙΑ τοσο βασικό μάθημα στο λύκειο και τόσο «ασήμαντο’ στο Γυμνάσιο?? Είναι τραγικό λάθος λοιπόν ο διαχωρισμός των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών σε Α΄ και Β΄ ομάδες. Επιπλέον δημιουργεί και μία εσφαλμένη εντύπωση στους μαθητές σχετικά με τη σπουδαιότητα του μαθήματος, γεγονός που θα αναιρεθεί πλήρως μπαίνοντας οι μαθητές στο λύκειο. Εκεί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να απορροφήσουν έναν τεράστιο όγκο ύλης χώρις να έχουν πάρει κατ’ουσία καμία χημική παιδεία από το γυμνάσιο.
Θεωρώ ότι το μάθημα της ΧΗΜΕΙΑΣ θα πρέπει να γίνει δίωρο τουλάχιστον για τη Β’ και Γ’ τάξη του Γυμνασίου(1 ώρα θεωρία και 1 ώρα εργαστηριακές ασκήσεις, καθότι πρόκειται για μία πειραματική επιστήμη).
«Κορώνα των επιστημών θαυματουργή χημεία…» έλεγε Κ.Παλαμάς
Κυρία Υπουργέ,διαπιστώνω μία υποβάθμιση της Χημείας με τις αλλαγές που προτείνετε. Αναβαθμίζετε στο Γυμνάσιο την Βιολογία σε μάθημα Α΄,την Πληροφορική σε μάθημα Β΄, ενώ την Χημεία την αφήνετε μάθημα Β΄,χωρίς να μεταβάλλετε τις ώρες διδασκαλίας από 1 σε 2 ως ένα από τα βασικά θετικά μαθήματα του Λυκείου που ακολουθεί.
Στην Β΄Λυκείου προτείνετε να παραμείνουν οι κατευθύνσεις,χωρίς να διευκρινίζετε εάν η Χημεία θα είναι στην θετική κατεύθυνση,ή θα παραμένει ως μάθημα Γενικής Παιδείας, όπως ήταν μέχρι τώρα.
Δεν μαθαίνονται όλα στην Γ΄Λυκείου όσον αφορά την Χημεία,θα πρέπει να ξεκινάμε από τις κατώτερες βαθμίδες τις αλλαγές που βοηθούν τα παιδιά.
Οι αλλαγές που παρόν εισηγείται άρθρο έρχεται σε αντίθεση με τα πορίσματα του διαγωνισμού PISA αναφορικά με το προφίλ των μαθητών/τριών που πετυχαίνουν υψηλά σκορ στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν θέλουμε να πετύχουμε γενική βελτίωση των επιδόσεων ως χώρα χρειάζεται αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, του μαθήματος ΤΠΕ και των φυσικών επιστημών. Με δεδομένο πως ο χρόνος διδασκαλίας δεν είναι απεριόριστος χρειάζεται κατάργηση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου-οι μαθητές διδάσκονται συνεχώς το μάθημα από την Γ΄ Δημοτικού, οπότε δεν δημιουργείται νομικό ζήτημα για τη διδασκαλία του μαθήματος. Οι κερδισμένες ώρες θα διατεθούν στην αύξηση των ωρών ΤΠΕ σε 2 εβδομαδιαίως, στην αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων με την εισαγωγή της θεατρικής παιδείας και των αγγλικών.
Περισσότερα μαθήματα στις εξετάσεις = περισσότερο άγχος και αγωνία και για τους μαθητές και για τους γονείς, για τις περισσότερες οικογένειες σημαίνει και περισσότερα έξοδα για φροντιστήρια. Ποιος ωφελείται άραγε; Πάντως όχι ο μαθητής!
Είναι τραγικό να παραμένει η διδασκαλία της Χημείας στο Γυμνάσιο 1 ώρα στη Β και 1 ώρα στη Γ Γυμνασίου. Να την καταργήσετε εντελώς γιατί μέχρι τώρα έχει καταργηθεί ατύπως.
Ευχαριστώ
Αλεξόπουλος Παναγιώτης
Παρατήρησα στα σχόλια διάφορες διαμαρτυρίες όσων αφορά την υποβάθμιση πολλών μαθημάτων, ένα από αυτά τα μαθήματα είναι η Χημεία. Καταρχάς να υπενθυμίσω ότι το μάθημα της Χημείας είναι μάθημα κατεύθυνσης και γι αυτό δεν εξετάζεται το καλοκαίρι. Όμως στις απολυτήριες εξετάσεις προστέθηκαν τα Αρχαία, επίσης μάθημα κατεύθυνσης. Αν και προτιμώ τη θεωρητική κατεύθυνση, θεωρώ την πρόσθεση των Αρχαίων Ελληνικών περίσσια και άδικη για τους μαθητές που επιλέγουν να ακολουθήσουν άλλες κατευθύνσεις. Ούτε τα Αρχαία Ελληνικά, ούτε η Χημεία πρέπει να είναι εξεταζόμενα μαθήματα(γνωρίζω πως η Χημεία δεν εξετάζεται). Δεν μπορεί ένας μαθητής που έχει επιλέξει την Ιατρική να αναγκάζεται να δίνει Αρχαία, αλλά ούτε ένας μαθητής που θέλει να γίνει Νομικός να αναγκάζεται να μάθει Χημεία.
Τις προάλλες διάβαζα τη συνέντευξη μίας γνωστής Ελληνίδας συγγραφέως η οποία δήλωσε «Τρία πρέπει να είναι τα μαθήματα που πρέπει να εμβαθύνουμε στο σχολείο: η Γλώσσα, τα Μαθηματικά και η Ιστορία. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας αγωγή, τη συμπεριφορά μας ως πολιτών μιας χώρας.» Και ναι συμφωνώ μαζί της διότι αυτή είναι η αλήθεια. Με τη Γλώσσα μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε, με τα Μαθηματικά να σκεφτόμαστε και με την Ιστορία να σεβόμαστε.
Η Χημεία αποτελεί επιστήμη βάσης για την κατανόηση της συμπεριφοράς των υλικών ανόργανης και οργανικής προέλευσης σε μίκρο- και μάκρο- επίπεδο και της ίδιας της ζωής (παρασκευή/επεξεργασία υλικών, αποσάθρωση/κατάρρευση υλικών, βιομιμητική, μοριακή βιολογία-βιοχημεία- φαρμακολογία …)
Συνεπώς είναι απαράδεκτη η συνέχιση της υποβάθμισης της χημικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο. Σημειώνω:
1.Την συνέχιση της διδασκαλίας της Χημείας για μία ώρα την εβδομάδα
2.Την κατάταξη της στα μαθήματα της ομάδας Β
3.Διαχωρισμός της από τις άλλες φυσικές επιστήμες: φυσική, γεωλογία, βιολογία.
Είναι ζητούμενη η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Προτάσεις:
1. Ενοποίηση των φυσικών επιστημών Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία και διδασκαλία τους 3 ώρες/εβδομάδα στην Α γυμνασίου και 5 ώρες/εβδομάδα Β και Γ τάξεις του γυμνασίου. Δίωρη διδασκαλία της Γεωγραφίας στην Α γυμνασίου
2. Να μην υπάρχει μονόωρο διδασκόμενο μάθημα, είναι απαράδεκτο.
3. Επαναφορά των τριμήνων στο Γυμνάσιο.
3. Οι ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο να είναι 35/εβδομάδα
4. Στο τέλος της Α και της Β Γυμνασίου να μην πραγματοποιούνται τελικές εξετάσεις αλλά να πραγματοποιούνται τρεις ωριαίες γραπτές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, μία σε κάθε τρίμηνο.
5. Στη Γ Γυμνασίου να πραγματοποιούνται δύο ωριαίες γραπτές εξετάσεις στα τρίμηνα και στο τέλος της να πραγματοποιείται τελική ανακεφαλαιωτική εξέταση σε όλα τα μαθήματα για τη λήψη του απολυτηρίου.
6. Βαθμός προαγωγής 9,5 για κάθε μάθημα και ΓΜΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 10
Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους
Το μάθημα της βιολογίας είναι απαραίτητο να γίνει δίωρο και να διδάσκεται στις δυο τουλάχιστον τάξεις του Γυμνασίου. Είναι σαφές ότι γενικότερα τα μαθήματα του θετικού προσανατολισμού είναι πολύ δύσκολο να διδάσκονται μια φορά και μια ώρα την εβδομάδα, καθώς οι απώλειες των ωρών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο όγκος της ύλης και οι περιορισμένες εργαστηριακές ασκήσεις, περιορίζουν την ουσιαστική επαφή με το γνωστικό αντικείμενο. Η βιολογία αποτελεί ένα μάθημα που περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς άξονες των οποίων η διδασκαλία αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για την ουσιαστική εξέλιξη των μαθητών. Η προστασία του περιβάλλοντος, η έννοια της ανακύκλωσης, η πράσινη επανάσταση και η επαφή του μαθητή με την οικολογία αποτελεί μια σύγχρονη και αναγκαία προσέγγιση μιας θεματικής ενότητας της βιολογίας η οποία με παράλληλη διενέργεια εργαστηρίων στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρωταρχική εκπαίδευση και περιβαλλοντική αφύπνιση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η γνωριμία των νέων με το σώμα τους και η κατανόηση των βασικών μηχανισμών λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος μπορεί να δημιουργήσει στους νέους μας μια γνώση ικανή που να προφυλάσσει από ανεπιθύμητες και δυσάρεστες καταστάσεις. Οι ασθένειες, η μετάδοσή τους, η πρόληψη και ο τρόπος ζωής που συνάδει με την νέα εποχή που σηματοδοτεί η πανδημία του κορωναϊού, αποτελούν επίσης ένα θεματικό πλαίσιο ισχυρό να αποτελέσει μια ξεχωριστή ενότητα διδασκαλίας, ένα υπομάθημα στο μάθημα της βιολογίας, που με το κατάλληλο πρακτικό σχεδιασμό οδηγεί σε γνώση. Δεν είναι ανάγκη πάντα να μαθαίνουμε εκτεθειμένοι στην πραγματικότητα, αλλά να εκπαιδευόμαστε κατάλληλα ώστε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις αλλαγές. Αυτά είναι κάποια πεδία της επιστήμης της βιολογίας που παραθέτω ως σημαντικά. Η επιστήμη αυτή περιλαμβάνει πολλές βασικές ενότητες που δεν εμπλουτίζουν απλά τις γνώσεις των μαθητών, αλλά αντανακλούν στην καθημερινότητα, δημιουργούν προϋποθέσεις για την ασφάλεια των νέων, προάγουν την ποιότητα της ζωής και βελτιώνουν την υγεία μας.
Καθιέρωση σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των παιδιών.
Η χημεία στο Γυμνάσιο και ειδικά στην Β΄Γυμνασίου είναι ένα μάθημα που οι μαθητές το διδάσκονται για πρώτη φορά. ειδικά στην Β΄Γυμνασίου θα έπρεπε να είναι δίωρο σε συνδυασμό και με το εργαστήριο. Είναι τρομερά δύσκολο οι μαθητές να εμπεδώσουν έννοιες που τις ακούνε πρώτη φορά όταν έχουν χημεία μόνο μια φορά την εβδομάδα. Δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι φορές που για διάφορους λόγους χάνεται το μάθημα οπότε περνάνε 2 εβδομάδες για να κάνουν χημεία.
Τέλος τοποθετώντας την χημεία στην Β’ ομάδα μαθημάτων μαζί με την γεωγραφία μειώνεται και η βαρύτητα της στους μαθητές οι οποίοι την θεωρούν όχι τόσο σημαντικό μάθημα το οποίο δεν θα το χρειαστούν ποτέ…
Στο νέο νομοσχέδιο βλέπω μία υποβάθμιση της ΧΗΜΕΙΑΣ
1.Στο γυμνάσιο η Χημεία δεν αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα
2.Στη Β Λυκείου δεν υπάρχει ΧΗΜΕΙΑ κατεύθυνσης
ΟΛΑ πρέπει ο μαθητής να τα μάθει στη Γ Λυκείου? Διορθώστε το
Το μάθημα της Τεχνολογίας δεν ανήκει στα «παραδοσιακά» μαθήματα, καθώς στο διδακτικό αντικείμενό της αποκρυσταλλώνεται μία νέα εκπαιδευτική φιλοσοφία. Μάθημα με πολλές προεκτάσεις σε διαθεματικό και διεπιστημονικό επίπεδο, η Τεχνολογία αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης ενός θέματος με τρόπο πρωτότυπο και ελεύθερο, αφού το μάθημα δεν οριοθετείται σε στενά πλαίσια αλλά δίνει την ελευθερία και την πρωτοβουλία στο μαθητή να επιλέξει ο ίδιος το θέμα του. Από την άλλη αποτελεί ένα ξεχωριστό τρόπο σύνδεσης της σχολικής γνώσης με την πραγματικότητα, αφού η τεχνολογία είναι πλέον εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, το οποίο τον βοηθά να ξεπεράσει ποικίλα προβλήματα. Έχει δικό του πρόγραμμα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας, σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιείται μέσω των εργασιών που κάνουν οι μαθητές/τριες. Ένα μάθημα στο οποίο οι μαθητές συνθέτουν εξ΄ολοκλήρου μια γραπτή εργασία. Σκοποί του μαθήματος είναι: 1. Να γνωρίσουν οι μαθητές το τεχνολογικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν, μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες τους. 2. Να μελετήσουν τεχνολογικά θέματα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους και να εξοικειωθούν με την τεχνολογική έρευνα. 3. Να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες μέσα από την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων. 4. Να εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης. Όλα αυτά που αποτελούν νέα θεματική θα μπορούσαν να μπουν με την προσθήκη +1 ώρας τη εβδομάδα στο μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Στην παρ.2 του άρθ.4 για τον τρόπο αξιολόγησης να αναφερθεί και το μάθημα της Τεχνολογίας αφού η συνθετική εργασία είναι μέρος του μαθήματος.
Θεωρώ γελοίο την διεξαγωγή εξετάσεων στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.Βάλτε test στο μάθημα της ημέρας και διαγωνίσματα στην ανακεφαλαίωση κάθε ενότητας.Γιατί κουράζεται τους μαθητές με εξετάσεις;;; Το σχολείο το μισούν…κάντε το πιο εύκολο , πιο αγαπητό το σχολείο..θέλουμε να πηγαίνουν με χαρά και όχι με αγγαρεία.
-Εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) των ΑΕΙ
– Ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕΛ
– Μετατροπή του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β τάξης ΓΕΛ. «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δίωρο.
– Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α τάξης ΓΕΛ, σε Γενικής Παιδείας.
– Διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Γυμνασίου σε δίωρη βάση.
– Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των ΤΠΕ και για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου.
– Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.
– Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος ΤΠΕ στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Γ’ έως ΣΤ’).
– Διδασκαλία του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», από εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.
Σε κανένα ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό σύστημα δεν αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση με την προσθήκη εξετάσεων. Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει με την αλλαγή του δασκαλοκεντρικου τρόπου διδασκαλίας, την ένταξη περισσότερων δημιουργικών συνθετικών εργασιών,τη διαθεματικότητα,τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και τον εξορθολογισμό της ύλης. Η εισαγωγή νέων θεματικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής είναι σε σωστή κατεύθυνση. Η μετατροπή του υποχρεωτικού Γυμνασίου σε εξεταστικό κέντρο, όχι.
«Κορώνα των επιστημών θαυματουργή χημεία…» ανέφερε ο Κ.Παλαμας αλλά φαίνεται ότι το υπουργείο έχει άλλη άποψη. Ένα τόσο μεγάλο γνωστικό πεδίο στριμωγμένο στην γ λυκείου και με μαθητές που καλούνται να ανταπεξέλθουν ενώ στερούνται βασικης χημικής παιδείας. Η χημεία είναι ένα εύκολο και πολύ ενδιαφέρων μάθημα αρκεί να δωθεί στον μαθητή ο χρόνος να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης της και αυτη η προετοιμασία φυσικά δεν μπορεί να γίνει με μια ώρα την εβδομάδα στο γυμνάσιο.
Το μάθημα και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα πρέπει να είναι 2 ώρες. Με μόνο 1 ώρα την εβδομάδα είναι αδύνατο να μπορέσει ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής να διδάξει αυτά που πρέπει
Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διδασκαλία της πληροφορικής και -το σημαντικότερο- αυτό να γίνει με τρόπο ευχάριστο κατά το δυνατό στους μαθητές, ώστε να γίνει κτήμα τους και όχι απλά σαν μια αγγαρεία προκειμένου «να περάσουμε το μάθημα». Η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης της πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν όλοι οι υπόλοιποι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αφού η τεχνολογία είναι πλέον η καθημερινότητά μας.
Επίσης λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας σαν τουριστική, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην διδασκαλία των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών γλωσσών. Ενώ έμφαση έχει δοθεί στην Αγγλική, αυτή θεωρείται πλέον δεδομένη. Η διαφοροποίηση προκύπτει από την γνώση άλλων γλωσσών, όπως η Ιταλική, ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό ειδικά με χώρες που έχουμε εκ των πραγμάτων στενή συνεργασία λόγω γεωγραφικής γειτνίασης αλλά και πολιτισμικού συγχρωτισμού.
Η αποφοίτηση του γυμνασίου αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Επομένως, θα πρέπει κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία γίνεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός, να μελετάται από πολλές πλευρές γιατί έχει αντίκτυπο, στους μαθητές οι οποίοι δοκιμάζονται με όλα αυτά, άλλα και σε εμάς τους γονείς που τους στηρίζουμε ψυχολογικά και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, διότι τα περισσότερα παιδιά παρακολουθούν ιδιωτικά φροντιστήρια.
Η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων θα σήμαινε άγχος για τα παιδιά, περισσότερα έξοδα για εμάς τους γονείς σε εποχή οικονομικής κρίσης.
Μεγάλος αριθμός παιδιών θα ακολουθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση επομένως, για ποιο λόγο να μπουν τα αρχαία στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Επτά χρόνια στο σχολείο διδάσκονται αγγλικά δεν παίρνουν όμως πιστοποίηση οι μαθητές απεναντίας παρακολουθούν ιδιωτικά φροντιστήρια για να πιστοποιηθούν στη γνώση ξένης γλώσσας.
Για τους μαθητές που δε θα προαχθούν ποιος θα τους προετοιμάσει για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου; Δεν διάβασα να τον προετοιμάζει ο καθηγητής του σχολείου ο οποίος βέβαια έχει αξιολογηθεί για τη μεταδοτικότητα του. Επομένως, γονείς ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΑΙ!!!!!!!!!
Τα μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας πρέπει να διδάσκονται ως ένα μάθημα στο γυμνάσιο με τίτλο «Φυσικές επιστήμες» όπως στον Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.α. και να εξετάζονται τον Ιούνιο. Ένας ή περισσότεροι καθηγητές (λόγω ειδικοτήτων ή υπερωριών) θα μπορούσαν να συνεργάζονται για τη διδασκαλία του μαθήματος «Φυσικές επιστήμες».
Άλλο ένα νομοσχέδιο τάφος για το σημαντικό θεσμό του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Θεωρώ περιττό να παραθέσω τους στόχους, το ρόλο και το όφελος αυτού του πολύτιμου θεσμού που αποτελεί επιτακτική ανάγκη κι όχι πολυτέλεια στην υποστήριξη της προσπάθειας των παιδιών στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας να πάρουν εκπαιδευτικές και τις πρώτες επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Ας αναλογιστεί άλλη μια φορά με σοβαρότητα τις ευθύνες της η πολιτεία και ας αιτιολογήσει υπεύθυνα τους λόγους που δεν σταθεροποιεί και δεν αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του Σ.Ε.Π. στο σχολείο. Πού πήγαν τόσες εξαγγελίες για καθιέρωση του θεσμού από το Γυμνάσιο; Για να καταφέρουν οι μαθητές/τριες να στρέψουν το φακό στον εαυτό τους και να διερευνήσουν τις πλευρές του, να διερευνήσουν θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κινητικότητας, ώστε να γνωρίσουν το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τα σχέδιά τους, χρειάζονται υποστήριξη από οργανωμένες, αξιόπιστες και δημόσιες υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού. Διαφορετικά όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι θα πελαγώνουν στο ρίσκο της τυχαίας επιλογής. Εκτός από την προσωπική ευθύνη να αξιοποιηθούν εργαλεία και έγκυρες πηγές πληροφόρησης, υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας να συμβάλλει στην υποστήριξη του σχεδιασμού της προσωπικής πορείας αυτών των νέων ανθρώπων, αλλά και της οικογένειάς τους που αγωνιά. Μπείτε για λίγο στη θέση ενός 17χρονου που καλείται να αποφασίσει για το ποια αντικείμενα σπουδών και μετέπειτα επαγγέλματα είναι κατάλληλα για τον ίδιο και του ταιριάζουν. Μπείτε στη θέση του παιδιού που ολοκληρώνει το Γυμνάσιο και καλείται να αποφασίσει για τον τύπο Λυκείου που θα ακολουθήσει. Μπείτε στη θέση του μαθητή/τριας της Α΄ και Β΄ Λυκείου που είναι γεμάτος προβληματισμούς για τα επόμενα βήματα. Η μελλοντική πορεία δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας σκέψης, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Ο Σ.Ε.Π. δεν είναι στιγμιαίο γεγονός, αλλά διέπει όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Με στόχο την ισότιμη παροχή υπηρεσιών Ε.Π. σε όλους τους μαθητές/τριες καλείται η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει με θεσμικό πλαίσιο στην αποστολή αυτού του σημαντικού θεσμού.
Η επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί επιτέλους το μάθημα της Πληροφορικής, φάνηκε σε αυτή την ατυχή συγκυρία. Κι όταν λέμε να αναβαθμιστεί δεν εννοούμε στα χαρτιά, αλλά στην πράξη. Δίωρο εργαστηριακό μάθημα στο Γυμνάσιο, ΧΤΕΣ!!
Αναφορικά προς την παρ. 4 του συγκεκριμένου άρθρου, η οποία προβλέπει για το Γυμνάσιο τη δίωρη διάρκεια των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα ΠΛΗΝ της Γλωσσικής Διδασκαλίας-Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ήδη σε ισχύ) και της Αρχαίας Ελληνικής-Αρχαίων από Μετάφραση,για τα οποία προβλέπεται τρίωρη εξέταση, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
1. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία απέδειξε ότι πρόκειται για μια εξοντωτική για τους μαθητές διαδικασία, κατά την οποία οι τελευταίοι καλούνται να ανταποκριθούν με αστραπιαία ταχύτητα σε δύο σημαντικότατα μαθησιακά αντικείμενα και μάλιστα σε συρρικνωμένο χρόνο.
2. Η τρίωρη συνεξέταση δύο γνωστικών αντικειμένων υποβαθμίζει ανοιχτά τα εν λόγω αντικείμενα έναντι όλων των άλλων, για τα οποία προβλέπεται δίωρη εξέταση, επειδή υπολείπεται των τελευταίων κατά μία (1) ώρα.
3. Η γραπτή εξέταση των Αρχαίων (Πρωτότυπο και Μετάφραση) περισσότερο μάλλον θα οδηγήσει τους μαθητές σε μηχανική αποστήθιση παρά σε ουσιαστική κατοχή γνώσης -μετατρέποντας την αρχαιογνωσία σε μια περαιτέρω βαρετή ή και απεχθή διαδικασία.
4. Η τόνωση των κλασικών σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των ωρών διδασκαλίας στην αρχική τους μορφή -δηλαδή στις τρεις (3) ώρες για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τρεις (3) για τη Γλωσσική Διδασκαλία ΣΕ ΟΛΕΣ τις τάξεις του Γυμνασίου. Για τη Γλωσσική Διδασκαλία δε χρειάζεται να επισημάνω τη σημασία της -τόσο για τις Πανελλήνιες όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου.
Και δύο ερωτήματα:
1. Η τρίωρη συνεξέταση να υποθέσουμε ότι υποκρύπτει μάλλον μια μελλοντική
περαιτέρω μείωση ωρών για τον κλάδο των φιλολόγων;
2. Τα μαθήματα της Β’ Ομάδας να υποθέσουμε ότι τα θεωρείτε μειωμένης σημασίας και για τούτο δεν εξετάζονται γραπτώς στο κλείσιμο της χρονιάς; Γιατί τότε προβλέπεται και γι’ αυτά δίωρο στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως και για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς;
Να μπουν τα ισπανικα στην δημοσια εκπαιδευση!
Καλημερα σας. Καθηγητης πληροφορικης σε ΕΠΑΛ αλλα εχω περασει απο ΟΛΕΣ τις βαθμιδες.
Η αποψη μου ειναι οτι η εργασια στο γυμνασιο στο Β Τετραμηνο ειναι κατι πολυ καλο. Μπραβο για αυτη την ιδεα σας. Το μονο θεμα ειναι πως αυτη δεν μπορει σε μονοωρο μαθημα. Βγαζοντας το χρονο του να οργανωθούμε και να βρουμε που ειμασταν και πως πρεπει να προχωρισουμε θα μεινουν το πολυ 20-25 λεπτα μαθηματος και ελεγχου προοδου, πόσο μαλλον συμβουλευτικης για κατευθυνση ερευνας σε παιδια που ακομα νομιζουν πως η ερευνα ειναι μονο το wikipedia.
Πολυ θετικη η επαναφορα των επαναληπτικων εξετασεων του Σεπτεμβριου με την καταργηση του επαναληπτικου 10ημερου-παρωδια του Ιουνιου των αμαρτωλων νομων Φιλη-Γαβρογλου.
Η προφορικη εξεταση πρεπει να καταργηθει αμεσα μιας και πολλοι εκπαιδευτικοι επι χρονια βαζουν μεγαλους πλασματικους βαθμους ωστε να περασει ενας κακος μαθητης. Στα γραπτα να καλυπτονται τα ονοματα των μαθητων και να διορθωνονται απο καθηγητες αλλων σχολειων.
Τα ισπανικα ως δευτερη πιο ομιλουμενη γλωσσα στον κοσμο και τοσο χρησιμη στον τουρισμο αλλα κ σε αλλους τομεις, πρεπει να υπαρχει στα ελληνικα σχολεια.
Η ταξινόμηση των φυσικών επιστημών με τέτοιο τρόπο σαφώς και δεν προκύπτει με κάποια λογικά κριτήρια. Τουλάχιστον για κάποιον,-α που έχει περάσει έστω και μια ώρα σε αίθουσα διδασκαλίας ανεξαρτήτου βαθμίδας ως εκπαιδευτικός. Η υποβάθμιση των ΦΕ στο γυμνάσιο και η καταρράκωση της ΧΗΜΕΙΑΣ, έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία θετικής σκέψης και προσέγγισης των μαθητών στο Λύκειο, με αποκορύφωμα τις Πανελληνιες Εξετάσεις. Η Χημεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην παραγωγική σκέψη αλλά και στην απόκτηση εφοδίων και βασικών γνώσεων για την καθημερινή ζωή.
Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες ,
Επιβάλεται η ενίσχυση της Πολυγλωσσίας σε όλες τις βαθμίδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας πέρα των 3 γλωσσών Αγγλικά , Γαλλικά , Γερμανικά .
Να εισαχθούν τα ΙΤΑΛΙΚΑ σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας και όχι μόνο όπου υπάρχουν μόνιμες θέσεις .
Είναι μια γλώσσα με άρρηκτες Οικονομικές , Εμπορικές και Πολιτιστικές σχέσεις με την χώρα μας.
Υπάρχουν 2 Πανεπιστημιακές σχολές και οι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτές πρέπει να έχουν την δυνατότητα να την διδάσκονται στο Σχολείο τους.
Επίσης θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που δίνουν ΚΠγ να μπορούν να προετοιμάζονται ΔΩΡΕΑΝ απο το Σχολείο τους .
Το ενδιαφέρον της μαθητικής κοινότητας και των Γονέων τους είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ . Η πειραματική διαδασκαλία της ΙΤΑΛΙΚΗΣ πριν 6 χρόνια στα Γυμνάσια της χώρας το επιβεβαιώνει τρανταχτά.
Κουτέλας Χάρης: Βλέπω με θετικό τρόπο το νομοσχέδιο, επειδή είναι αναγκαία μια βαθιά τομή στην εκπαίδευση, πιστεύω όμως ότι κάθε απόπειρα αξιολόγησης των μαθητών θα πέσει στο κενό, ενώ ποιο μάθημα θα εξετάζεται γραπτώς αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Οι λόγοι είναι αρκετοί και τους συνοψίζω ως ακολούθως:
• Όσοι μαθητές στο δημοτικό δε έχουν βοήθεια από τους γονείς τους, εγκαταλείπουν πρώιμα κάθε προσπάθεια και στις επόμενες βαθμίδες τους προάγουμε για καθαρά φιλανθρωπικούς λόγους. Τα προγράμματα σπουδών και τα σχολικά βιβλία και των δύο βαθμίδων συντάσσονται από μεσοαστούς διανοούμενους που απευθύνονται σε μικρούς Αϊνστάιν, είναι δηλαδή φαντασιακή κατασκευή για ένα κοινό με γονείς μορφωμένους που ονειρεύονται καριέρα για τα παιδιά τους. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων είναι συνήθως καταδικασμένα από την πλήρη έλλειψη ρεαλισμού των αρμοδίων και επαφίενται στη φιλανθρωπία μας για την προαγωγή τους.
• Η διγλωσσία στον εκπαιδευτικό χώρο είναι πλέον θεσμικά κατοχυρωμένη. Ο συντονιστής για κάθε μάθημα προτάσσει την κάλυψη της ύλης, ο δε συντονιστής παιδαγωγικού έργου συνιστά πλήρη ανοχή για όποιον παραβατικό μαθητή τορπιλίζει το μάθημα, δυνάμενος, ατιμωρητί, να αναστατώνει ολόκληρο το σχολείο. Για τη σχετική ασυδοσία έχει μιλήσει ο Λεωνίδας Καστανάς σε εξαίρετο άρθρο του στην Athens Voice, όπου εκθέτει αναλυτικά την κατάσταση των σχολείων . Η κύρια τάση είναι τα σχολεία να χρησιμεύουν ως τρόπος ανάσχεσης της εφηβικής εγκληματικότητας και οι εκπαιδευτικοί να επιδεικνύουν ανοχή, σε μια μεταμοντέρνα κοινωνία αποδοχής κάθε ιδιαιτερότητας εν είδει λυοταρικής απόδοσης δικαιοσύνης . Καμία κυβέρνηση δε γνωρίζει αν ο εκπαιδευτικός είναι τελικά φύλακας ή δάσκαλος, η δε σύμφυρση των δύο ρόλων, όταν δεν επιτείνει τη σύγχυση των εκπαιδευτικών, απαιτεί ναπολεόντειες ικανότητες, παρά τη γενικευμένη υποκρισία.
• Καμία αξιολόγηση των μαθητών δεν είναι εφικτή σε ένα και ενιαίο σχολείο, όπου ένα παιδί με νοητική καθυστέρηση, λόγου χάρη, συνυπάρχει και διδάσκεται ακαδημαϊκά μαθήματα, χωρίς εναλλακτικές επιλογές πρακτικής εκπαίδευσης. Μόνη λύση είναι να μετατραπούν τα ΕΠΑΛ σε τεχνικά γυμνάσια για όποια παιδιά δε διαθέτουν προσόντα ή απλώς δεν επιθυμούν να γίνουν επιστήμονες. Μια τέτοια λύση θα προκαλούσε, λόγω των τεράστιων συμφερόντων, αληθινό πόλεμο, συνεργούσης της αποβιομηχάνισης της ελληνικής κοινωνίας και της υπερπαραγωγής θεωρητικών λόγων. Υπάρχει πλήθος επαγγελματιών σήμερα που επιβιώνουν μέσω της εκπαίδευσης, πωλώντας κάθε είδους μεσσιανικό εμπόρευμα, από λογοθεραπεία μέχρι σεμινάρια, για αυτό και είναι κατανοητή η απελπισία κάποιων κλάδων ή ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα λόμπι για τα εξεταζόμενα μαθήματα και τα απορρέοντα ιδιαίτερα μαθήματα.
• Συνακόλουθα, κάθε σχολική μονάδα υπάρχει για δύο λόγους: αναχαιτίζει την εφηβική εγκληματικότητα και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας-η μόρφωση κάποιων μαθητών είναι μόνο παράπλευρη λειτουργία. Οπότε το οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης των μαθητών θα παρακαμφθεί, ώστε να μείνει σταθερό το μαθητολόγιο-πελατολόγιο. Οι εκπαιδευτικοί είναι εξόχως επινοητικοί ως προς την προαγωγική αριθμητική και οι βαθμολογίες μεταβάλλονται εύκολα, ιδίως όταν ένας και μόνος μαθητής κρίνει τη σύσταση ολόκληρου τμήματος.
• Ο μέσος εκπαιδευτικός σήμερα, παρά τη συγκάλυψη του χάους από κόμματα και συνδικαλιστές, είναι έκθετος σε μια λαϊκίστικη τακτική δεκαετιών, σε απειλές για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα, σε καταστροφές των περιουσιακών του στοιχείων (το αυτοκίνητο είναι ο πρώτος στόχος), σε πίεση από διευθυντές που, όταν καθιερώνουν ένα τυραννικό μαθητοκεντρικό μοντέλο, μπορούν να παρακάμψουν έναν καθηγητή, αν δεν τον απειλήσουν κιόλας ευθέως. Αφήνω κατά μέρος τις άπειρες ειδικές περιπτώσεις και τις μαθησιακές δυσκολίες που ταυτίζονται με καθεστώς ασυλίας. Γιατί λοιπόν να βαθμολογήσει αντικειμενικά ένας εκπαιδευτικός και να υποστεί τον εξευτελισμό μιας εικονικής επαναληπτικής εξέτασης ενός μαθητή, στην οποία μπορεί και να μην παρίσταται, αφού η επιτροπή σχεδιάζεται από τον διευθυντή και στελεχώνεται με λιγότερο «αυστηρούς» εξεταστές, όπως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα;
• Περίτρανη απόδειξη μηδενικής -και όχι ήσσονος- προσπάθειας είναι το εξής παράδειγμα: Αν ένας ανελλήνιστος Νεοζηλανδός, λόγου χάρη, έφηβος γραφτεί στο ελληνικό λύκειο, όπου η φοίτηση δεν ανήκει καν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μπορεί να μάθει απλώς να γράφει το όνομά του σε λευκές κόλλες-διαγωνίσματα και να λάβει απολυτήριο, αν κιόλας δεν επιτύχει σε κάποια φιλοσοφική σχολή. Ένα κράτος που δίνει τη δυνατότητα σε έναν μαθητή να περνά τις λυκειακές τάξεις με μαθήματα-σωσίβια, στα οποία οι πάντες βαθμολογούνται με άριστα, αποφασίζει ξαφνικά για αυστηροποίηση της αξιολόγησης. Πρόκειται για αντινομία, καθώς στα ελληνικά σχολεία επί δεκαετίες περιφερόμενοι μαθητές χωρίς να φέρουν καν σχολική τσάντα αμείβονται με τίτλους σπουδών οι οποίοι για τους γονείς είναι παραπάνω από σίγουροι. Το νομοσχέδιο κινείται στο χώρο του ιδεατού δίχως ασφαλιστικές δικλείδες: η προαγωγή κρίνεται από τους προφορικούς βαθμούς και η γραπτή εξέταση είναι και θα μείνει προσχηματική. Η λαϊκή θυμοσοφία γνωρίζει ότι η μη προαγωγή μαθητή στο ελληνικό σχολείο προϋποθέτει πρωθυπουργική μεσολάβηση.
Για μια πραγματική αξιολόγηση των μαθητών απαιτείται ένας τιτάνιος αγώνας κατάρτισης, καταρχάς, προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του μέσου μαθητή, θέσμισης τεχνικών γυμνασίων και σύγκρουσης με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα μιας στρατιάς επαγγελματιών και συνδικαλιστών που μονολογούν ιδεοληπτικά επί σειρά ετών μπροστά σε μια διευρυνόμενη παρακμή.
Ως, γονιός αλλά και γιαγιά πλέον 2 ανήλικων εγγονιών 6ης δημοτικού και 1ης Λυκείου, τα παιδιά είναι αρκετά επιβαρυμένα με μαθήματα, δεν χαίρονται την παιδική τους ηλικία.
Δεν συμφωνώ στις εξετάσεις και κάθε χρόνο, απ την 1η γυμνασίου και σε όλες τις τάξεις γυμνάσιου & λυκείου, πάρα μόνο σε εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι αρκετά επιβαρυντικό και ψυχοφθόρο για τους μαθητές και τους γονείς αυτών και επίσης επιβαρύνεται επί πλέον οικονομικά η κάθε οικογένεια για υποστήριξη των μαθητών.
Όχι λοιπόν κάθε χρόνο σε υποβολή εξετάσεων στα παιδιά μας παρά μόνο στην 3η λυκείου για εισαγωγή στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, την τριτοβάθμια και μόνο εκεί.
Ως γονέας 2 ανήλικων τέκνων, θεωρώ ότι τα παιδιά μας είναι ήδη επιβαρυμένα με μαθήματα απ το δημοτικό ακόμη, πόσο μάλλον σε γυμνάσιο και λύκειο που θα πρέπει να υποβάλλονται σε κάθε έτος σε εξετάσεις.
Είναι ψυχοφθόρο για τους μαθητές και γονείς καθώς επίσης και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των γονέων για υποστήριξη.
Ως εκπαιδευτικός, τα παιδιά, δεν έχουν χρόνο να χαρούν την παιδική τους ηλικία, όταν επιβαρύνονται με επί πλέον μαθήματα και εξετάσεις συνεχώς και το θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό.
Δεν συμφωνούμε σε εξετάσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γυμνασίου και λυκείου δεν θα πρέπει να εισαχθούν εξετάσεις στο νομοσχέδιο παρά μόνο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως γονέας 2 ανήλικων τέκνων, θεωρώ ότι τα παιδιά μας είναι ήδη επιβαρυμένα με μαθήματα απ το δημοτικό ακόμη, πόσο μάλλον σε γυμνάσιο και λύκειο που θα πρέπει να υποβάλλονται σε κάθε έτος σε εξετάσεις.
Είναι ψυχοφθόρο για τους μαθητές και γονείς καθώς επίσης και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των γονέων για υποστήριξη.
Ως εκπαιδευτικός, τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να χαρούν την παιδική τους ηλικία, όταν επιβαρύνονται με επί πλέον μαθήματα και εξετάσεις, συνεχώς και το θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό.
Δεν συμφωνούμε σε εξετάσεις, σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, γυμνασίου και λυκείου δεν θα πρέπει να εισαχθούν εξετάσεις στο νομοσχέδιο παρά μόνο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων από 4 σε 7 δεν θα εγγυηθεί την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Αντίθετα θα αγχώσει περιττά τους μαθητές ιδιαίτερα για το μάθημα των αρχαίων με μία απέραντη και δύσκολη για αποστήθιση ύλη με κίνδυνο την αποστροφή των μαθητών για το μάθημα αυτό. Η διδασκαλία των αρχαίων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι αρκετή για την επαφή των παιδιών με την γλώσσα μας. Οι εξετάσεις δεν συνεπάγονται κατ’ανάγκη και αναβάθμιση ενός μαθήματος.
Επιπλέον το μάθημα της βιολογίας δεν θα πρέπει να ανήκει στην ομάδα των εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς αποτελεί πολύ εξιδεικευμένο μάθημα. Η διδασκαλία του και μόνο είναι αρκετή.
Θεωρώ πως τα αρχαία δεν θα πρέπει να είναι εξεταζόμενο μάθημα καθώς είναι μεγάλη και δύσκολη η ύλη τους. Τα αρχαία είναι μια γλωσσική παρακαταθήκη η γνώση της οποίας σαφώς προσδίδει πλούτο στις γνώσεις ενός ανθρώπου πλην όμως δεν είναι ένα αντικείμενο το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο του μελλοντικού επαγγέλματος που θα κληθούν να ακολουθήσουν τα παιδιά (εκτός των φιλολόγων). Είναι καλό τα παιδιά να γνωρίσουν τους δεσμούς της σημερινής γλώσσας με την αρχαία αλλά χωρίς αυτή η γνωριμία να αποτελεί σκληρή μαθησιακή υποχρέωση.
Απλοποίηση τώρα και όχι αλχημείες ή περίπλοκοι αλγόριθμοι ! Λίγα μαθήματα (τα βασικά: γλώσσα, μαθηματτικά, αγγλικά, ιστορία, φυσική πχ) στις εξετάσεις , όχι γλώσσα και κείμενα μαζί. Είσαι σε τρία μαθήματα κάτω από τη βάση μένεις στον τόπο ! Τέλος, δεν θα πάθει τίποτα να επαναλάβει την τάξη κάποιος , έχουν ξεχαρβαλωθεί από τη χαλαρότητα τα σχολεία. Υποχρεωτική ενισχυτική στα σχολεία. Μέχρι δύο μαθήματα ανεξεταστέοι τον Σεπτέμβριο.
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι.
Η Ιταλική είναι η πιο κοντινή σε εμάς γλώσσα. Όχι μόνο λόγω γειτνίασης αλλά και της πολιτιστικής, ιστορικης και γλωσσικής συμπόρευσης στους αιώνες, αλλά είναι επίσης από τις πιο αγαπητές και ευχαρίστως προσληψημες γλώσσες για τους Έλληνες, από την τρυφερή μέχρι την ώριμη ηλικία. Έγιναν αγώνες και προσπάθειες για το χώρο και το ρόλο αυτής της γλώσσας στην εκπαίδευση, αλλά δεν έχει ακόμη τη θέση που της αξίζει. Το γειτονικό κράτος έχει εισάγει την νεοελληνική σε πολλά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης (εκτός των αρχαίων ελληνικών στα κλασσικά λύκεια). Όχι επειδή η νεοελληνική ομιλείται από μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, αλλά επειδή τιμά και αναγνωρίζει τη φυσική κοινή πορεία των δύο κρατών σε πολλούς τομείς. Η Ιταλική δεν θα «κλέψει» τη θέση καμιάς άλλης γλώσσας. Δεν θα ζημιώσει κανένα συνάδελφο. Αντίθετα, θα εμπλουτίσει και θα ικανοποιήσει τις γνώσεις πολλών ελληνικών οικογενειών.
Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι εν συντομία οι λόγοι για τους οποίους η Ιταλική δεν μπορεί να μην υπάρχει ως επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ακόμα και το Αναλυτικό Πρόγραμμα έτοιμο είναι. Φτάνει να το ανασύρετε και να το εντάξετε στο σχέδιο της Εκπαίδευσης.
Με τιμή,
Ειρήνη Κουτρουμπή
Καθηγήτρια Ιταλικής γλώσσας και
Διοικητική Υπάλληλος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
Δε βλέπω πουθενά αναβάθμιση της Πληροφορικής, κάτι το οποίο πολλές φορές ακούσαμε. Η μοναδική …αναβάθμιση είναι ότι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής έχουν γίνει υπεράνθρωποι για να καλύψουν τις ανάγκες δύο και τριών Σχολείων στα οποία διδάσκουν.
Τεχνική υποστήριξη, γραμματειακή υποστήριξη, μάθημα στην τάξη, χάλια ωρολόγιο πρόγραμμα, ΜΟΝΟ αυτοί. Ε, δώστε τους τουλάχιστον μια ελάφρυνση 2-3 ωρών ως «ανταμοιβή». Κι όταν έρχεται η ώρα για ανάληψη θέσεων ευθύνης(π.χ Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων) και εκεί τους πετάτε απέξω μιας και τους περισσεύουν κάποιες ώρες στο Σχολείο, λες και δεν υπάρχουν τρόποι να καλύψουν αυτές τις ώρες.
Γιατί στα δύσκολα οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής σχεδόν αναγκαστικά μπήκαν στις ομάδες υποστήριξης των Σχολείων;Είναι ικανοί; Υποδιευθυντές δεν μπορούν να γίνουν; Είναι ανίκανοι;(Λάθος έκανα, τους περισσεύουν 2-3-4 ώρες…συγνώμη)
Ξεχνώ τους εκπαιδευτικούς…
Μία ώρα μάθημα Πληροφορικής το 2020;
Τουλάχιστον 3 ώρες για απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας στη Πληροφορική.
Η πανδημία του COVIT19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Είναι απαράδεκτο μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο να μην έχουν ούτε τις βασικές δεξιότητες να μπορούν να γράψουν μια εργασία σε κειμενογράφο υπολογιστή και να μπορούν να στείλουν email. Φάνηκε και πρόσφατα η έλλειψη που ελάχιστοι αν όχι κανένας από το σύνολο των μαθητών της χώρας δεν ήταν γραμμένος ήδη και δεν χρησιμοποιούσε email στο ΠΣΔ και κατά συνέπεια και τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του.
Ποιο άλλο μάθημα στο Γυμνάσιο παρά το μοναδικό που διδάσκεται στο Εργαστήριο Υπολογιστών αυτό της Πληροφορικής προετοιμάζει τους μαθητές για το σήμερα. Όλα τα άλλα διδάσκονται σε αίθουσες ακόμη με μαυροπίνακα και κιμωλία, στις περισσότερες αίθουσες των Σχολείων δεν υπάρχει εγκατεστημένος ούτε καν Υπολογιστής με βιντεοπροβολεα ώστε ο εκπαιδευτικός να κάνει χρήση.
Η διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο πρέπει το λιγότερο να γίνεται σε δίωρη βάση την εβδομάδα, για όλες τις τάξεις. Τώρα το μάθημα εδώ και δεκαετίες είναι μονόωρο και δεν αρκεί. Πρέπει κάποια στιγμή να βγούμε από τον Μεσαίωνα αν θέλουμε πραγματικά ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα. Το συμπέρασμα για 2ωρο μάθημα είχε προκύψει
Επιπλέον δείτε πότε γράφτηκε επιτέλους το σχολικό βιβλίο Πληροφορικής, πριν 12 χρόνια, είναι εντελώς ξεπερασμένο, δεν καλύπτει τον εκπαιδευτικό & τους μαθητες πχ δεν έχει προγραμματισμό με Scratch, ούτε καν αναφέρει την εκπαιδευτική ρομποτική.
Σχετικά με την αναγκαιότητα για 2ωρη διδασκαλία της Πληροφορικής θυμίζω
ότι το έτος 2013 είχε προταθεί η επέκταση του Πιλοτικού, Νέου Γυμνασίου σε όλα τα Γυμνάσια αλλά δεν προχώρησε.
http://www.alfavita.gr/ekpaideysi/106338_i-thesi-ton-sholikon-symboylon-pliroforikis-gia-tin-pliroforiki-sto-gymnasio
Αύξηση των μαθημάτων από 4 σε 5 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 7!
Πιο συγκεκριμένα η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων από 4 σε 7 ΔΕΝ χρειάζεται ειδικά για τα μαθήματα της Βιολογίας και των αρχαίων διότι ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ στους πολίτες εκτός από όσους επιλέξουν τα επαγγέλματα που αφορούν την Ιατρική – Φαρμακευτική-Νομική (μικρό ποσοστό στο σύνολό τους).Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν λέω να διαγραφούν από τα διδασκόμενα μαθήματα. Όσο για το μάθημα των αγγλικών συμφωνώ απόλυτα στην πρόσθεσή του σαν εξεταζόμενο μάθημα για τον λόγω ότι θα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ από εδώ και εις το εξής σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα!!!
Για άλλη μια φορά βλέπουμε τη Χημεία υποβαθμισμενη στο Γυμνάσιο. Αντί να διδάσκονται τα πάντα στη Γ Λυκείου, μήπως να καθιερωθεί τουλάχιστον δίωρο σε όλες τις τάξεις προβλέποντας και για την πειραματική διδασκαλία;
Αξιότιμοι Kύριες & Kύριοι
Eίναι σημαντικό να έχουμε μια παιδεία με κρίση και γνώση. Η Χημεία είναι τρόπος σκέψης και ζωής που πρέπει και να μαθαίνεται και να διδάσκεται… πόσο πράγματα βρίσκονται πίσω από τη χημεία….χαρές, λύπες, φαινόμενα, χρώματα και αρώματα ακόμα και η υγεία , η ανάπτυξη και ναι η τεχνολογία….τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να μάθουν από τη Χημεία πολλά… τον τρόπο σκέψης…. παρατήρηση-υπόθεση -πείραμα- αποτέλεσμα…. δε θέλουμε αυτόματους πολίτες…. αλλά ανθρώπους που θα σκέπτονται, θα τολμούν και δε θα τα περιμένουν όλα έτοιμα…. η Χημεία βοηθά τα παιδιά να καταλαβαίνουν την καθημερινότητα τους….και τους διδάσκει την υπομονή και την επιμονή…γιατί η Χημεία δε έχει γρήγορες ταχύτητες αλλά διδάσκει την επιμονή και τη υπομονή που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος που προσπαθεί…
Η Χημεία δε μας προδίδει ποτέ….γιατί ακόμα και αν δε μάθω απέξω μια αντίδραση…έχω μάθει τι είναι αλκοολισμός….τι είναι μόλυνση του περιβάλλοντος, τι είναι Ω3-λιπαρα…πως να γλιτώσω από την αλλεργία από τσίμπημα μέλισσας ή σφήγκας….
Είναι κρίμα τα παιδιά μας να μη ξέρουν να γράφουν , να σκέπτονται, να πειραματίζονται και να κάνουν όνειρα ….για αυτό η Χημεία είναι απαραίτητη ….γιατί οδηγεί σε μάθηση από σκέψη, από παρατήρηση, σε μια μάθηση που αποκτιέται με την ενεργή συμμετοχή του μαθητή…
Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι πρέπει η Χημεία να γίνει 2ωρο μάθημα στο Γυμνάσιο (1 ώρα θεωρία και 1 ώρα εργαστήριο). Τα παιδιά μόνο μέσω βιωματικών δράσεων αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τη καθημερινότητα της Χημείας… την αξία της και τη χρησιμότητα της …θεωρώ ότι η δεύτερη ώρα πρέπει να δοθεί είτε ως εργαστηριακή είτε ως project….η εξέταση στο τέλος μπορεί να γίνει είτε μέσω ερευνητικών εργασιών είτε μέσω των εργαστηριακών δεξιοτήτων των παιδιών… γιατί η μάθηση είναι και δεξιότητες και οι δεξιότητες είναι και «παιχνίδι» που τα παιδιά το αγαπούν πολύ
Τι θα γίνει με την ένταξη των ισπανικών στη Ββαθμια; έως πότε θα είμαστε ο κλάδος φάντασμα;