Β΄ Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης

Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Κριτήρια επιλογής

* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.

Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 18:34 | Δημήτρης Μητσούλας

    Σχετικά με την επιλογή στελεχών: πρέπει να μοριοδοτούνται τα έτη σπουδών του υποψήφιου, και όχι όλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ τα ίδια μόρια.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 18:06 | Θανάσης Νταγιάκης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Οι απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στην εποχή μας για μια αποδεδειγμένη αποτελε-σματικότητα και ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς και η απαίτηση για λογο-δοσία από μέρους των εκπαιδευτικών οργανισμών και μονάδων, έρχονται ως αποτέλεσμα κυρίως:
    α. των νέων εξελίξεων και των ερευνητικών δεδομένων στην παιδαγωγική, στην ψυχολο-γία και στην εκπαιδευτική τεχνολογία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα,
    β. και της απαίτησης από μέρους των μαθητών, των γονιών τους και της ευρύτε¬ρης κοινω-νίας για βελτίωση της ποιότητας στην παρεχόμενη Εκπαί¬δευση.
    Ολοένα και περισσότερο γίνεται αποδεκτό ότι η αλλαγή της οργανωσιακής κουλ-τούρας, βασικός άξονας της οποίας είναι η ανάπτυξη μορφών ηγεσίας, ικανών να διασφα-λίσουν και να «ενδυναμώσουν» τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, κατατάσ-σεται στους βασι¬κούς συντελεστές της ποιοτικά αναβαθμισμένης και παιδαγωγικά ολο-κληρω¬μένης, παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Βασική παραδοχή της αποτελεσματικότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η ιδέα της «ενδυνάμωσης» του έργου της. Η «ενδυ¬νάμωση» του εκπαιδευτικού αποτελέσματος ως ανθρωποκεντρική πολιτική έχει δύο σκέλη.
    Το ένα σκέλος της αποτελεί η «μεταχείριση» του ανθρώπινου εκπαιδευτι¬κού δυνα-μικού, ώστε με την κατάλληλη παρακίνηση να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην α-ναβάθμιση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος και το άλλο σκέλος χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για τη διέγερση της φαντασίας και την ανταμοιβή της δημιουργικής σκέψης και προσπάθειας, όταν αυτή μετουσιώνεται σε μετρήσιμο αποτέλεσμα, δηλαδή ανάπτυξη δημιουργικών στελεχών.
    Το στοιχείο της ικανότητας για ανάπτυξη δημιουργικών στελεχών, δη¬λαδή για α-νταπόκριση στον αναβαθμισμένο ρόλο που συνεπάγεται η «ενδυ¬νάμωση», είναι το πιο δύ-σκολο στοιχείο κατά την προσπάθεια υλοποίησης της ιδέας αυτής και εκείνο που ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την εφαρμογή της ιδέας «ενδυνάμωσης».Λόγοι της δυσκολίας είναι κυρίως η απαίτηση από άτομα που έχουν επι¬λεγεί, εκπαιδευτεί, εργαστεί και αξιολο-γηθεί μέσα σε ένα παλαιό σύστημα αξιών και απαιτήσεων, να αλλάξουν άρδην και να λει-τουργήσουν διαφορε¬τικά.
    Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι στο βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό του Υπουρ-γείου θα πρέπει να βρίσκεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ότι είναι όντως «επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, το οποίο θα πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής. Ένα σύστημα το οποίο θα περιέχει και συνέντευξη, οποιασδήποτε μορ-φής, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από αντικειμενικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τα παρακάτω κριτήρια επιλογής:
    1. Καθιέρωση γραπτής δοκιμασίας τύπου ΑΣΕΠ (120 ερωτήσεις πολλαπλής επιλο-γής με τις οποίες θα ελέγχονται οι γνώσεις των υποψηφίων σε θέματα νομοθεσίας, διοίκησης, διαχείρισης σχολικών προβλημάτων και παιδαγωγικής). Να βαθμολο-γείται κάθε σωστή απάντηση με 0,1.
    2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
    ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
    • σχετικό με την εκπαίδευση: 5 μονάδες
    • άλλα θέματα: 4 μονάδες
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    • σχετικό με την εκπαίδευση: 4 μονάδες
    • άλλα θέματα:3 μονάδες
    ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ: 3 μονάδες
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ: 2 μονάδες
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΤΕΙ:1,5 μονάδα
    Πέρα από το δεύτερο το κάθε πτυχίο ΑΕΙ που κατέχει ο υποψήφιος να μοριοδοεί-ται με 1,5 μονάδα.
    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Να μοριοδοείται η κάθε ξένη γλώσσα ξεχωριστά που γνωρί-ζει ο υποψήφιος)
    • Ανώτατο επίπεδο: 1,5 μονάδα
    • Μεσαίο επίπεδο: 1 μονάδα
    • Βασικό επίπεδο: 0,5της μονάδας
    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΤΠΕ
    • Πιστοποίηση Επιπέδου Ι (ΚτΠ): 1 μονάδα
    • Πιστοποίηση Επιπέδου ΙΙ (ΚτΠ): 1 μονάδα
    3. Προϋπηρεσία(0,2 της μονάδας για κάθε έτος πέρα από την απαιτούμενη εκπαιδευ-τική υπηρεσία) : Βασική προϋπόθεση στη διαδικασία επιλογής να ’ναι η δεκαετής διδακτική προϋπηρεσία ώστε να μην αποκλείονται οι νέοι και ικανοί συνάδελφοι από θέσεις διοικητικών στελεχών εκπαίδευσης. Το χρονικό διάστημα αυτό το θεω-ρούμε ικανό ώστε τα υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ως τε-λικό στόχο τη διοίκηση και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού ανθρώπινου δυναμι-κού, ώστε να βελτιωθεί το παρεχόμενο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, απαιτείται σημαντική εμπειρία και από τη σχολική τάξη. Η προηγούμενη εμπειρία των στελε-χών εκπαίδευσης να μην μοριοδοτηθεί, διότι ως σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί η θη-τεία τους και οι επιλογές τους χαρακτηρίστηκαν ελάχιστα ή καθόλου αντικειμενι-κές.
    4. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
    Συγγραφή βιβλίων σχετικά με την εκπαίδευση που έχουν λάβει ISBN.(1 μονάδα για κάθε βιβλίο).
    Συγγραφή άρθρων σχετικά με την εκπαίδευση σε περιοδικά. παιδαγωγικού προ-βληματισμού (0,25 της μονάδας για κάθε άρθρο .
    Δημοσίευση ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε πρακτικά συνεδρίων και ημερί-δων(0,25 της μονάδας για κάθε δημοσίευση)
    5. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
    Διδασκαλία σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ Για κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο αυτοτελούς διδασκαλίας μαθημάτων που έχουν σχέση με τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ 0,50 της μονάδας.
    Συμμετοχή σε συνέδρια
    Για κάθε πιστοποιημένη συμμετοχή σε συνέδρια ως ακροατής: 0,02 της μονάδας
    Για κάθε πιστοποιημένη συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής: 0,05 της μονάδας
    6. ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
    Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα (1 μονάδα για κάθε πρόγραμμα)
    Συμμετοχή σε εθνικά δίκτυα (0,5 της μονάδας για κάθε πρόγραμμα)
    Συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα (0,25 της μονάδας για κάθε πρόγραμμα)

    Θανάσης Νταγιάκης
    Εκπαιδευτικός ΠΕ70

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 18:03 | Κώστας

    Είναι απίστευτο το μίσος που νοιώθουν κάποιοι απέναντι σε εκείνους που μόχθησαν, ξενύχτησαν και κατόρθωσαν να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους/2 πτυχία/γνώσεις ξένων γλωσσών και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.

    Σε όλους αυτούς, έρχονται κάποιοι κύριοι (προφανώς για ίδιον συμφέρον) να προκρίνουν τα ..18/20/30(!) χρόνια ως ελάχιστα έτη για διεκδίκηση θέση ευθύνης! Αν αυτή είναι η πραγματικότητα που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, ας μην απορεί κανείς που είμαστε τελευταίοι σε πρόσφατο μαθητικό διαγωνισμό.

    Και κάτι τελευταίο κα Υπουργέ,

    θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσεττε τους πίνακες των υπ. δ/ντων του 2007!. Αρκει να σας πω ότι υπάρχει περιοχή όπου ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι δ/ντες που δήλωναν προηγούμενη εμπειρία δ/ντη, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΟΝ, πέρα από την «προϋπηρεσία»!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 17:00 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    Ερώτηση …

    Δηλαδή από την μια να αξιολογηθώ εγώ – μετα χαράς – που διοριστηκα μέσω ΑΣΕΠ εξεταζόμενος σε

    1. Χημεια
    2. Φυσική
    3. Βιολογία
    4. Γεωλογία
    5. Γενική Παιδαγωγική
    6. Ειδική Διδακτική
    … μετά από 12 χρόνια σε αίθουσες φροντιστηρίων κτλ

    ΕΣΕΙΣ θα συνεχίζεται να διορίζεται πολύτεκνους με μοναδικό κριτήριο ( παιδαγωγικό και γνωστικό ) το πλήθος των παιδιών τους ?

    Μήπως αυτά τα δύο έρχονται σε αντίθεση …

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 15:07 | Γιώργος Μπεροπούλης

    Τα τυπικά (μεταπτυχιακό, διδασκαλείο, …) προσόντα συναδέλφων δεν συνιστούν απαραίτητα και προσόντα για διοίκηση σχολικής μονάδας ή διοικητικού στελέχους στην εκπαίδευση. Να πάρετε υπόψη επίσης πως συνάδελφοι βρέθηκαν με «τίτλους» λόγω «εξαιρετικών δημοσίων σχέσεων» συγγενών κλπ προσώπων ή και καταστάσεων. Ας μη μας διαφεύγει επίσης και οι κατά καιρούς εμαφανιζόμενες τάσεις από «ομάδες» να προωθούν μέλη τους για την απόκτηση τίλτων.
    Θαρρώ πως είναι καιρός να τολμήσουμε τη δημιουργία σχολών στελεχών εκπαίδευσης, αξιοκρατικά και με ξεκάθαρους προσανατολισμούς: άλλον εκείνο που θα αφορά τον τομέα διοίκησης και άλλον εκείνο που θα αφορά το παιδαγωγικό έργο.
    Θα πρέπει επίσης (ίσως μέσω γραπτών δοκιμασιών;) να ανιχνεύονται και αντικοινωνικές τάσεις ή ιδιαίτερα ψυχικά προβλήματα συναδέλφων που επιθυμούν θέσεις διοίκησης. Όσοι συνάλδεφοι είναι «ενεργοί» θα αντιλαμβάνται πολύ καλά το νόημα της τελευταίας παραγράφου.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 14:50 | Δημήτρης Χατζηδόπουλος

    Κάντε κάτι με τα ιδιαίτερα που κάνουν οι καθηγητές των δημοσίων σχολείων. Είναι η μεγαλύτερη ξεφτύλα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι πάντες κάνουν ιδιαίτερα και το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο και ο κακομοίρης γονιός πληρώνει πληρώνει και μόνο πληρώνει. Δημιουργήστε ένα σύστημα που να μην οδηγεί τα παιδιά στα φροντιστήρια. Είναι ντροπή για εμάς σαν έθνος η ύπαρξη φροντιστηρίων.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 14:29 | Σοφία Μ.

    η αξιολόγηγση είναι μια τόσο κακοπαθημένη έννοια που διστάζουμε πια να την υπερασπιστούμε ακόμα και να την πιστεύουμε.
    είναι τόσο πολλά αυτά που προβληματίζουν:
    1. ποιος είναι ο αξιολογητής; έχει γνώση του τι σημαίνει να είσαι σε μια τάξη με 25 παιδιά στις σημερινές συνθήκες των σχολείων;
    2. τα χρόνια υπηρεσίας δεν μπορούν να είναι ένα τόσο βασικό στοιχείο αξιολόγησης γιατί δεν διασφαλίζουν τίποτα από μόνα τους. επίσης είναι παράλογο να μπαίνουν σε θέσεις διευθυντών αλλά και συμβούλων άνθρωποι λίγο πριν τη σύνταξη που συχνά είναι κουρασμένοι και λειτουργούν μάλλον διεκπεραιωτικά. επίσης είναι συνήθως απομακρυσμένοι από τα σύγχρονα ρεύματα στην εκπαίδευση και την εκπαιδευτική έρευνα
    3. ποιο είναι όμως το κίνητρο για να γίνει κάποιος διευθυντής; ποια είναι τα περιθώρια που έχει να λειτουργήσει με έμπνευση, καινοτομικά, με πρωτοβουλίες; αν λοιπόν ψάχνετε για διεκπεραιωτές της γραφικής δουλειάς του σχολείου ίσως οι εκπαιδευτικοί λίγο πριν τη σύνταξη να είναι όντως μια καλή λύση. αν ψάχνετε όμως ανθρώπους να εμπνεύσουν, να φέρουν και να υποστηρίξουν νέες και καινοτόμες ιδέες, ψάξτε αλλού.
    4.ως προς τους/τις συμβούλους: ποιος αξιολογεί τη δουλειά τους και πώς; καλά είναι τα χαρτιά που καταθέτουν αλλά το τι έκαναν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους αξιολογείται; μήπως θα έπρπεπε να μην είναι «μόνιμοι/ες» σε κάποιες θέσεις αλλά να «εμβαπτίζονται» στην τάξη κάθε κάποια χρόνια πριν ξανακαταθέσουν τα χαρτιά τους;
    5. η συνέντευξη αν γίνεται αντικειμενικά είναι όντως ένας τρόπος να δεις πιο προσωπικά τον/την υποψήφιο για κάποια θέση αλλά ίσως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποιο κείμενο που θα ήταν υποχρεωμένοι/ες να καταθέτουν με τους στόχους, το όραμα και τα μέσα που προτίθενατι να χρησιμοποιήσουν για την υλοποίησή του.
    6.επειδή η εκπαίδευση είναι μια συλλογική διαδικασία και η συλλογικότητα μια έννοια που πιστεύω ότι θα έπρπεπ να καλλιεργείται στα παιδιά μέσα στα σχολεία ίσως θα ήταν σκόπιμο να αξιολογείται και η κοινωνική δραστηριοποίηση των υποψηφίων.
    7. τέλος, οι δημοσιεύσεις είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για αυτούς που κάνουν τις επιλογές γιατί εκεί βλέπεις αρθρωμένο το λόγο του/της υποψήφιου/ας και μπορείς να καταλάβεις πολλά για την επιστημονική συγκρότηση αλλά και τη γενικότερη θεώρησή του.
    αυτά και άλλα πολλά που είμαι πολύ ευτυχής που μπορούμε να τα επικοινωνήσουμε όχι μόνο με το υποργείο αλλά και μεταξύ μας.
    ευχαριστώ πολύ Σοφία Μ.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 14:06 | Φανή Ρούσσου

    Οπως σε πολλούς τομείς του Δημοσίου έτσι και στην Παιδεία δυστυχώς η αξιοκρατία δεν κυριαρχεί. Η πολιτική είναι απαραίτητη ,ο κομματισμός όμως σε μια ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να λείπει. Δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών και φυσικά δεν είναι λογικό κάποιος που δεν έχει ποτέ διδάξει ο ίδιος να αποφασίζει για το ποιά βιβλία είναι καλύτερα για τους μαθητές.Τα μεταπτυχιακά είναι σίγουρα προσόν αλλά δεν σημαίνουν απαραίτητα ικανότητα διδασκαλίας και επαφής με τα παιδιά, ούτε και διοικητική ικανότητα. Είμαι μητέρα με 3 παιδιά σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα, προβληματίζομαι ιδιαίτερα βλέποντας το επίπεδο κάποιων διδασκόντων και βέβαια δεν βλέπω την «Δημόσια,Δωρεάν Παιδεία» που υποτίθεται ότι μας παρέχει το Ελληνικό κράτος.Τα παιδιά μας κουράζονται υπερβολικά αλλά δεν μαθαίνουν. Δεν μπορώ να σας δώσω τις λύσεις,λέω όμως ότι κάποτε πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις που όλοι ξέρουμε ότι είναι οι σωστές και ας μην μας αρέσουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Τώρα που ίσως υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος πριν καταντήσουμε όλοι «απαίδευτοι».
    Η γνώση είναι δύναμη.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 13:19 | Νίκος

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    Οι προθέσεις σας περί αξιολόγησης υπέροχες. Επιτέλους, έπρεπε κάποιος να προτείνει αξιολόγηση στην Παιδεία στην Ελλάδα (συμβαίνει σε όλο τον κόσμο). Οι προτάσεις που βλέπω στη διαβούλευση είναι κι αυτές υπέροχες, μακάρι να λάβετε πολλές από αυ΄τες υπ’όψιν σας…
    Παρ’όλ’ αυτά πιστεώ ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί ποτέ αξιολόγηση, ακόμα κι αν το θέλει οι πλειοψηφία, ακόμα κι αν ψηφίσετε νόμο! Ξέρετε γιατί? Σιγά μην σας αφήσουν οι συνδικαλιστές και οι μόνιμοι να κάνετε αξιολόγηση…

    Με εκτίμηση
    Νίκος

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ Κ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΤΕ…..

  • Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει ένας συνδυασμός εμπειρίας, ουσιαστικών και «τυπικών» προσόντων. Σαφώς και θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η κοινωνική προσφορά του υποψηφίου. Μια ζωή αγώνων και προσφοράς στα Κοινά, και στον δημόσιο βίο θα πρέπει να αξιολογείται θετικά και σαφώς περισσότερο από ένα «χαρτί» που κάποιος απέκτησε με τρόπους «γνωστούς» πολλές φορές.
    Η εμπειρία και τα τυπικά προσόντα είναι εύκολο να «μετρηθούν¨και να αξιολογηθούν. Το δύσκολο είναι τα ουσιαστικά προσόντα που προσωπικά πιστεύω μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
    1. Ικανότητα διαχείρισης προσωπικού αλλά και κρίσεων
    2. Ικανότητα επικοινωνίας με τα συνδικάτα και την Κοινωνία (Γονείς, Φορείς κλπ)
    3. Ικανότητα να μεταφέρει και να εφαρμόσει σε τοπικό επίπεδο βασικές αρχές και θεσμούς που η εποχή μας χρειάζεται: Ουσιαστική εισαγωγή Νέων Τεχνολογιών, Σχολικές Βιβλιοθήκες, Προγράμματα καινοτόμα, επιμορφωτικές διαδικασίες κλπ
    4. Ικανότητα -που θα στηρίζεται στην προηγούμενη προσφορά του- για δημιουργία ενός «οράματος» και νέων καινοτόμων ιδεών και δράσεων για το χώρο της εκπαίδευσης.
    5. Αποτελεσματικότητα
    Τα παραπάνω μπορούν εύκολα να αξιολογηθούν από το γενικότερο βιογραφικό, και μια γραπτή αυτοπαρουσίαση του ενδιαφερομένου, που θα αναλύει το όραμά του για την εκπαίδευση, τους αγώνες του και τους στόχους του.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

    Όσο συζητάς για ένα καλύτερο σχολείο και μια παιδεία που θα αφήνει τα ίχνη της στη μνήμη και στην ψυχή των παιδιών. σε αποθαρρύνουν πολλά. Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε υλικό, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που παραπλανητικά περνούν ως οι κύριες παθογένειες του συστήματος.

    Αν θέλει κάποιος να μελετήσει ολόκληρη την εικόνα, ας σκεφτεί
    πόσο υπονομεύουν την πρόοδο, ο συγκεντρωτισμός και η αναξιοκρατία,
    ο υπαλληλισμός και το βόλεμα, οι εξαρτήσεις και η ανασφάλεια πριν και μετά την είσοδο στα σχολεία, η απουσία κινήτρων και εμπιστοσύνης στον εκπαιδευτικό και η ισοπέδωση. Είναι αυτά που πλάθουν την αρνητική εικόνα και τις δυσοίωνες προβλέψεις. Ένα δεύτερο που σε αποθαρρύνει είναι η διασπορά των αντιλήψεων που αντιστοιχούν στα διάσπαρτα συμφέροντα και στις οπτικές των ομάδων αναφοράς του συστήματος, όλοι τους με άριστες προθέσεις να διεκδικούν τη «μερίδα του λέοντος» στην πρόοδο…… Από τους ‘σοφούς’ ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες πολιτικούς, μέχρι τους γονείς και τους μαθητές.
    Πολλοί απ’ αυτούς φαίνεται να λησμονούν ή να αγνοούν ότι
    1)Η πρόοδος είναι συλλογικό και κοινοτικό αγαθό
    2) Για να βελτιωθεί το σύστημα πρέπει να δεχτεί αλλαγές
    3)Το ίδιο το σύστημα μόνο του απορροφά τα ‘καλά’ και αποβάλει τα ‘κακά΄.
    4)Καμιά πρόοδος δεν είναι ορατή χωρίς ικανοποιημένα σχολεία και δασκάλους.

    Είναι χρήσιμο λοιπόν,πριν γίνουμε κατήγοροι μόνο για ότι υπονομεύει τα εργασιακά μας δικαιώματα να γινουμε κριτές και πολέμιοι στις αιτίες που αντιμάχονται και ανατρέπουν τις προσδοκίες μας, αλλά και αυτές τις ίδιες τις συνθήκες δουλειάς μας και το έργο μας

    Ένα έργο για το οποίο όλοι είναι ευαίσθητοι και σύμφωνοι είναι η αποτελεσματική διοίκηση στις σχολικές μας μονάδες. Υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι ο σχολικός ηγέτης με τη φιλοσοφία, τη νοοτροπία και τις πρακτικές του, μπορεί να υποκινεί τα επιτεύγματα κα το φιλότιμο των δασκάλων, αλλά και να αφήνει γόνιμο έδαφος σε άλυτα προβλήματα, δυσαρέσκεια και συγκρούσεις. Αυτή την εποχή της κοινωνίας της γνώσης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας στη μάθηση, χρειαζόμαστε προοδευτικούς διευθυντές να διοικούν τα σχολεία μας, να συντονίζουν σωστά το δυναμικό που διαθέτουν, και να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις που φράσσουν το δρόμο στις μεταρρυθμίσεις. οι οποίες είναι ουσιώδεις μια και βοηθούν την παιδεία μας να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις και ανάγκες του μοντέρνου κόσμου.

    Γενικά πιστεύεται ότι η εξυπνάδα, φαντασία, επιμονή, υπομονή και συναισθηματική σταθερότητα είναι τα χαρακτηριστικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχημένη άσκηση σωστής διοίκησης στα σχολεία. Ικανός διευθυντής είναι αυτός ο οποίος βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, για να είναι σίγουρος ότι οι ανάγκες του σχολείου σαν οργανισμού καθώς και των μελών του ικανοποιούνται, κάτι βεβαίως που προϋποθέτει πολλές δυσκολίες Από τη μιά μεριά πρέπει να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετήσει τη σχέση μεταξύ του προσωπικού και του εαυτού του, να καθιερώσει μεθόδους διαδικασίας, καλά καθορισμένους τρόπους οργάνωσης και κανάλια επικοινωνίας τα οποία θα τον καταστήσουν ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διοικητικής μέριμνας και γενικότερης φροντίδας των αναγκών της κοινότητας. Από την άλλη μεριά, πρέπει να ελίσσεταιί με τέτοιο τρόπο για να αντιμετωπίζει επιτυχώς το πρόβλημα της καλής κοινωνικής σχέσης η οποία εκφράζεται στη φιλία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ζεστή σχέση μεταξύ αυτού και των μελών του συλλόγου, κάτι που προϋποθέτει συμπεριφορά η οποία θα επιτρέπει στο προσωπικό περισσότερη πρωτοβουλία, ασφάλεια, συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και περισσότερα κανάλια επικοινωνίας. Είναι φανερό ότι ο διευθυντής βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα σχετικά με τις δύο αυτές απαιτήσεις διοίκησης. Είναι μια κρίσιμη στιγμή και ίσως μια οδυνηρή εμπειρία η πάλη μεταξύ της ανάγκης να είναι πιστός στη διοίκηση και οργάνωση από τη μια, και της ανάγκης ανθρώπινης επικοινωνίας και σχέσης με πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του από την άλλη. Γι’ αυτό, το τεκμήριο της επιτυχίας του είναι η διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων ώστε και τα δύο να είναι αισθητά στην συμπεριφορά του σχολείου σαν ζωντανού οργανισμού.

    Οι διευθυντές που κρίνονται θετικά από τους γύρω τους, είναι αυτοί που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συστημάτων με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε το ένα να αποκομίζει όφελος από το άλλο. Αν δέσει αυτή η σχέση, τότε το ηθικό των δασκάλων και καθηγητών βρισκεται ψηλά και τελικά έχει σαν αποτέλεσμα ένα ψηλό επίπεδο διδασκαλίας με ανάλογη ανταπόκριση και στις επιδόσεις των μαθητών. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Ατυχώς πολλοί από τους ιδύνοντες στα σχολεία τα θεωρούν ‘κέντρα διακπεραίωσης’ μαθημάτων, εγγράφων και οδηγιών. Πρόσφατα έχουν ονομαστεί και «κέντρα διερχομένων»…..

    Δυστυχώς στα σχολεία μας οι υπεύθυνοι εξαντλούνται με θέματα ρουτίνας και συντήρησης, με λίγες εξαιρέσεις. Λείπει το ‘κέφι’ για καινοτομίες και ανατροπές, μόνος ζήλος η εφαρμογή των αποφάσεων των ανωτέρων Αυτό σίγουρα έχει σαν αποτέλεσμα την απάθεια και αδιαφορία από μέρους δημιουργικών ανθρώπων, ή τη ρομποτοποίηση των ικανών. Είναι φανερό με αυτές τις συνθήκες τα φτερά κόβονται και το σχολείο απλά ‘λειτουργεί’….. Αν μιλάμε για πρόοδο, τότε ας δοθούν κίνητρα και τιμές σε όσους έχουν έφεση να παράγουν παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο στα δημόσια σχολεία. Ας θωρακιστούν οι δάσκαλοι που διδάσκουν ένα επαχθές πρόγραμμα σε μεικτές και απρόβλεπτες ομάδες παιδιών. Ας επιβραβεύεται η παραμονή σε ένα σχολείο. Ας ιδρυθούν σε κάθε σχολείο τάξεις μαθησιακής και ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης, τμήματα ένταξης και σχολή γονέων. Ας μειωθεί ο αριθμός μαθητών κατά τμήμα. Ας επιλέγονται από εμπειρογνώμονες όσοι έχουν επιτεύγματα και όχι κομματική ταυτότητα και δημόσιες σχέσεις. Ας μάς θυμίσει κάποιος ότι η ειδικότητα του παιδαγωγού δεν αξιώνεται ούτε και αποτιμάται με τα μέτρα και τις απαιτήσεις άλλων υπαλλήλων και επαγγελματιών.

    Το παράδειγμα για το σχολικό ηγέτη είναι μόνο ένα από πολλά που πρέπει να αλλάξουν.Σε περίοδο νέων επερχόμενων ριζικών αλλαγών, είναι ανάγκη να αμφισβητήσουμε αντικειμενικά όλα όσα νοσούν και υποτιμούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όσα βαραίνουν τη συνείδησή μας, να έχουμε ανοιχτό πνεύμα και μάτια γι΄αυτά, και όχι μόνο για όσα προβάλλονται ως διεκδικήσεις. Να προβάλουμε άφοβα την άποψή μας και να ασκούμε τα δικαιώματά μας ως πολίτες και επαγγελματίες της μάθησης. Να καλούμε τους γονείς και τους μαθητές μας να επωφεληθούν από εμάς και τους κριτές μας να μας ακολουθήσουν. Να συζητούμε με τον εαυτό μας πρώτα, και μετά με τους άλλους όσα μας λείπουν, μας πονούν και μας χρειάζονται γαι να γίνουμε καλύτεροι. Ο αγώνας για καλύτερη παιδεία είναι και προσωπική υπόθεση. Γίνεται καλύτερα με ελεύθερη συνείδηση, στοχασμό και κρίση, εσωτερίκευση της ανάγκης και αποφασιστικότητα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Αν μιλάμε για πρόοδο…..

    Π. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 10:58 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Είναι επιτακτική ανάγκη η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών από ειδικά επιμορφωμένα για τη συγκεκριμένη δουλειά στελέχη της εκπαίδευσης.
    Ο αξιολογητής να λειτουργεί πρωτίστως ως σύμβουλος και όχι στα μέτρα του πάλαι ποτέ επιθεωρητή. Να είναι εκπαιδευτικός με αρκετά έτη παρουσίας στην τάξη και όχι κάποιος αποσπασμένος σε γραφεία, πανεπιστήμια, κλπ. που έχει καμμιά δεκαριά χρόνια να μπει σε διδακτική αίθουσα, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα το διδακτικό έργο του εκπαιδευτικού και να κατανοήσει καλύτερα τις δυσκολίες που δημιουργούνται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
    Πρέπει ο εκπαιδευτικός να πάψει να επαναπαύεται στη σιγουριά της μη αξιολόγησής του και να προσπαθεί με τη βοήθεια επιμορφωτών και συμβούλων να βελτιώνεται στην άσκηση του διδακτικού του έργου.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 10:02 | Ζωή

    Ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι χρειάζεται. Ορισμένες ειδικότητες είναι υπεράριθμες, άλλες χρειάζονται κόσμο. Εγώ θα έλεγα να δείτε το σύστημα όλο από την αρχή και γενικά ότι έχει γίνει στην εκπαίδευση. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:

    1) μεγάλος αριθμός θεολόγων, γυμναστών, φιλολόγων επειδή δεν μπορούσαν να διοριστούν έκαναν σεμινάρια σε word, excel κτλ και διορίστηκαν στην εκπαίδευση πριν από περίπου 10 χρόνια. Αυτό έγινε και τέλειωσε. Σκεφτείτε όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά για 30 χρόνια με αυτές τις γνώσεις των 400 ωρών χωρίς καμία δυνατότητα (αλλά και διάθεση πολλές φορές) επιμόρφωσης.

    2) Αυτή τη στιγμή στα ολοήμερα σχολεία υπάρχουν εργαστήρια πληροφορικής τα οποία έχουν εξοπλισμό από την πρώτη εποχή που δημιουργήθηκε το EduNet. Αυτό σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον 15 ετών χωρίς καμία υποστήριξη από τεχνικούς, πολλές φορές χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν ένα σωρό υπεράριθμοι πληροφορικάριοι. Βάλτε τους στην υποστήριξη των σχολικών εργαστηρίων, επίσης βάλτε τους να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι σημαίνει διαδίκτυο, τι κινδύνους κρύβει σε μορφή σεμιναριακή. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες ώστε τα παιδιά να έχουν υπολογιστή στο σπίτι και όλοι είναι χαρούμενοι. Ωστόσο τα παιδιά κλείνονται μέσα παίζουν παιχνίδια, συνομιλούν με ανθρώπους αγνώστου ταυτότητας και ποιότητας χωρίς κανείς να το ξέρει και να ενδιαφέρεται. Η κατάσταση έχει φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και αυτό φαίνεται κυρίως σε σχολεία μεγάλα όπου τα παιδιά έχουν χάσει ένα ποσοστό της αθωότητάς τους. Ωραίες είναι οι ξένες γλώσσες αλλά εγώ νομίζω ότι ενέχονται μεγάλοι κίνδυνοι υγείας.

    3) Δώστε βάρος στις νέες τεχνολογίες με το σωστό τρόπο (όχι με το συντεχνιακό προκειμένου να ξεπουλήσουν τα μαγαζιά και να αυξήσουν το μειωμένο τους τζίρο λόγω της οικονομικής κρίσης).

    4) Κρίνετε τον εκπαιδευτικό για όλα όσα έχει κάνει στην πορεία του. Δεν είναι δυνατό διευθυντής σχολείου να γίνεται μόνο κάποιος ο οποίος έχει 20 χρόνια χωρίς καμία αναφορά στις σπουδές του, στον τρόπο που υπηρέτησε την εκπαίδευση, τις πρωτοβουλίες τα πράγματα που έκανε για το σχολείο (π.χ. προγράμματα κτλ).

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 08:27 | N. Λάππας

    Καλό για την εκπαίδευση θα ήταν να επαναξιολογηθεί και η διάκριση κατά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ως προς τη δυνατότητά τους να αξιολογηθούν ως ικανά στελέχη για να καλύψουν θέσεις ευθύνης.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:54 | ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    KATΑ THN ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ,ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΟΧΟ.

    ΞΑΦΝΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ…ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΩ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ… ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. .
    ΦΥΣΙΚΑ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ, ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΜΑΣ.

    ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΑ:ΒΑΛΤΕ ΕΝΑΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Κ.Τ.Λ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ…. ΜΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ… ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ…. ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:46 | Μιχάλης Χ

    Καλησπέρα σας,

    καλό είναι, οι κρίσεις των στελεχών τις εκπαίδευσης να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, για να λυθούν κάποια κακώς κείμενα των προηγουμένων ετών, όσον αφορά την επιλογή τους.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:45 | Γαλλής Κώστας, φιλόλογος

    Όταν συζητούμε για αλλαγές σε ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευση, σωστό είναι να έχουμε πρώτα – πρώτα υπόψη τι είδους σχολείο και εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε. Και η απάντησή μας οφείλει να είναι πολιτική.
    Σήμερα θεωρείται η «πείρα» ως ένα αυτονόητα απόλυτο προσόν για ένα στέλεχος της εκπαίδευσης. Είναι λογικό γιατί οι σημερινές υπηρεσιακές συνθήκες απαιτούν από ένα στέλεχος να μπορεί να ελίσσεται, να έχει γνωριμίες για να πετυχαίνει το στόχο του, να υποτάσσεται στη διοικητική γραφειοκρατία με τυπικότητα χωρίς να υπολογίζει το πνεύμα του νόμου. Δεν χρειάζονται ειδικές επιστημονικές γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αυτές τις έχουν συνήθως νεότεροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι «δεν έχουν την εμπειρία και πρέπει να περιμένουν!».
    Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ενώ έχει καταργηθεί η επετηρίδα για τους νέους συναδέλφους, έχει σχηματιστεί μια άλλη άτυπη «επετηρίδα» για τους παλιούς κυρίως. Μια ετερογενής ομάδα από εκπαιδευτικούς συνήθως μεγαλύτερης υπηρεσιακής ηλικίας, φανερά ή αφανώς ενταγμένους στις δυο κυρίως μεγαλύτερες συνδικαλιστικές παρατάξεις, με συνήθως φτωχά ή κατασκευασμένα προσόντα, με πολλές γνωριμίες οριζοντίως και καθέτως και με επιδιώξεις που πολλές φορές δεν συνδέονται άμεσα με την εκπαίδευση. Είναι προϊστάμενοι, διευθυντές, μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων κ.α. Συχνά με ευκολία μεταπηδούν σε άλλες πιο φιλόδοξες θέσεις, που είναι όμως άσχετες με τη διοίκηση της εκπαίδευσης, όπως στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αξιώματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα και πολιτευτές. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    Πώς μπορεί να σπάσει αυτή η ακαμψία στη συγκρότηση της διοίκησης;
    1. Αν δημιουργηθεί μια σχολή στελεχών της εκπαίδευσης σε επίπεδο μεταπτυχιακής ειδίκευσης. Η εκπαίδευση μπορεί εύκολα σήμερα να γίνεται εξ αποστάσεως. Η επιλογή στη σχολή να γίνεται με αντικειμενικά μόρια και με εξετάσεις. Στο τέλος της επιμόρφωσης να ακολουθεί πιστοποίηση. Τα αυριανά στελέχη της εκπαίδευσης θα προέρχονται από αυτή τη «δεξαμενή» επαγγελματικών στελεχών, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Γενικά πρέπει να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε μεταπτυχιακές σπουδές.
    2. Αν μειωθεί σημαντικά η βαρύτητα των χρόνων υπηρεσίας ως σχεδόν απόλυτου κριτηρίου στην επιλογή στελεχών. Αντίθετα να προκρίνονται μεταπτυχιακοί τίτλοι, επιμορφώσεις, συμμετοχές – δημοσιεύσεις σε συνέδρια – σεμινάρια, καινοτομικές πρωτοβουλίες, γνώση ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών.
    3. Αν η τελική επιλογή των στελεχών για τις ορισμένες θέσεις γίνεται από ένα μεγαλύτερο σώμα σε σχέση με το υπάρχον υπηρεσιακό συμβούλιο. Πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών του σχολείου, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τοπικού συνδικάτου των εκπαιδευτικών, ειδικοί επιστήμονες, ακόμα και εκπρόσωποι των μαθητών.Η επιλογή να έχει προγραμματικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει λογοδοσία («γιατί επιθυμείς τη θέση, τι σκοπεύεις να κάνεις και πώς θα το πετύχεις»).
    Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος στην εκπαίδευση (οργάνωση, διοίκηση, προγράμματα σπουδών) – κομματοκρατία – είναι πολιτικό ζήτημα. Γιατί με την «άδεια» της πολιτικής εξουσίας τα στελέχη νέμονται θέσεις, τοποθετήσεις, αποσπάσεις, επιτροπές, διορισμούς στη Π.Δ.Σ. κ.α. χρησιμοποιούν και χτίζουν πελατειακές σχέσεις.
    Το σύστημα δεν χρειάζεται απολιτικές επιδιορθώσεις ή βελτιώσεις. Χρειάζεται πολιτικές αλλαγές επιστημονικά σηματοδοτημένες.

    Υπάρχει η πολιτική βούληση κάτι να αλλάξει ή να αρχίζει να αλλάζει;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:26 | Ζάλιου Στέλλα

    Σχετικά με την επιλογή των εκπαιδευτικών απόφοιτων της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ., θεωρώ ότι θα ήταν δικαιότερο αν αναθεωρούνταν ορισμένα κριτήρια επιλογής ως προς το γνωστικό αντικείμενο κάποιων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι ΑΤΕΙ της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του τμήματος Επισκεπτών-τριων Υγείας (Ε.Υ), παρόλο που εντάχθηκαν στον Τομέα Δημόσιας Υγείας μαζί με τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, δίνουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ μαζί με τους Νοσηλευτές και τις Μαίες στο μάθημα της Νοσηλευτικής, το οποίο κατέχουν φυσικά καλύτερα οι Νοσηλευτές. Εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με αυτούς και επιλέγοναι από το σύνολο των Νοσηλευτών-Μαιών-Επισκεπτών Υγείας συνολικά (να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 8 σχολές ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής, 3 Μαιευτικής και μόλις 1 Ε.Υ). Θα ήταν λογικό να διατηρεί η κάθε ειδικότητα την ατομικότητά της, να προβλέπονται συγκεκριμένες θέσεις για την κάθε ειδικότητα ( αφού διαφέρει το γνωστικό αντικείμενο) και να εξετάζονται στο κύριο γνωστικό αντικείμενο η κάθε ειδικότητα.
    Επιπλέον, η ειδικότητα των Επισκεπτών Υγείας απουσιάζει από τις Ειδικότητες των Εκπαιδευτικών σε φορείς της Δια Βίου Μάθησης. Όποτε ζητούνται εκπαιδευτικοί στις ειδικότητες Υγείας, προκηρύσσονται θέσεις για τους πάντες εκτός από τους Ε.Υ., σαν να ειμαστε ανύπαρκτοι.
    Πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα και με άλλες ειδικότητες, οπότε θα ήταν σκόπιμο να μελετηθούν τα προγράμματα σπουδών χωριστά και σε σύγκριση με παρεμφερείς ειδικότητες και να αναθεωρηθεί ο τρόπος επιλογής τους στην Εκπαίδευση. Ευχαριστώ και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

  • Σύμφωνα με τις εξαγγελίες η κυβέρνησης πρόκειται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που εκτός των άλλων θα αφορούν και ζητήματα αποκέντρωσης, επιμόρφωσης, αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και επιλογής στελεχών.
    Η συζήτηση, ο προσδιορισμός των κριτηρίων και των διαδικασιών επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης όμως σύμφωνα με τον Ανδρέου(1999) δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχει αποσαφηνιστεί από πριν η μορφή της διοίκησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η διαμόρφωση θεσμών και μηχανισμών αξιολόγησης(σ.265) δηλαδή το πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων των στελεχών. Έτσι για να μπορούμε να καθορίσουμε τα κριτήρια επιλογής των στελεχών θα πρέπει να ξέρουμε τι έργο καλούνται να επιτελέσουν.
    Αν για παράδειγμα το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμείνει συγκεντρωτικό, τότε αφού τα στελέχη δε θα έχουν και μεγάλα περιθώρια αυτονομίας, οποιοσδήποτε τρόπος επιλογής τους κατά τη γνώμη μου δε θα αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι άνθρωποι με master και διδακτορικά θέλουν και περιθώρια αυτονομίας για να εφαρμόσουν αυτά που γνωρίζουν. Άλλωστε για αυτό δεν είναι τυχαίο όπως αναφέρει ο Αγγελάκος( 2005) ότι πολλοί εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακές σπουδές αποφεύγουν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για θέση στελέχους στην εκπαίδευση(σ.32)
    Αν όμως όπως δείχνουν τα πράγματα υπάρξουν αλλαγές, θα έπρεπε ήδη να τις γνωρίζαμε έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό τον προγραμματισμό ουσιώδες στάδιο είναι και η ανάλυση εργασίας δηλαδή μια διαδικασία μελέτης και συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις λειτουργίες και αρμοδιότητες συγκεκριμένων θέσεων που πάντα πρέπει να προηγείται (Κουτούζης 1999, σ. 102).
    Συμπερασματικά έχω την εντύπωση ότι μάλλον ξεκινούμε ανάποδα. Πρώτα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το σύστημα επιλογής στελεχών και μετά να προσδιορίσουμε τις θέσεις και τις απαιτήσεις τους.

    Κουτούζης Μ( 1999), Γενικές Αρχές Μάνατζμεντ, τόμος Α., ΕΑΠ , Πάτρα
    Ανδρέου Α., Θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης της εκπαίδευσης και της σχολικής μονάδας , Λιβάνη: Αθήνα
    Αγγελάκος κ. ( 2005) Ο μύθος περί αξιοκρατίας στην επιλογή τω ν στελεχών της εκπαίδευσης, Νέα παιδεία τ.115
    Kαπετσώνης Κων/νος Μ.ed

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:57 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που δίνεται να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να τις μοιραστούμε με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο. Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά όσα έχουν κατατεθεί ως τώρα, είναι παρήγορο πως οι περισσότεροι συμφωνούν στο να γίνεται η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης ‘με αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς συνεντεύξεις και άλλα υποκειμενικά κριτήρια’.
    Για τη στελέχωση της εκπαίδευσης θεωρώ πως :
    •Πρέπει να υπάρχει ένας συγκερασμός των τυπικών προσόντων, της προϋπηρεσίας και της διδακτικής εμπειρίας
    •Η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή μόνο όταν είναι συναφή με την εκπαίδευση και κυρίως με την αντίστοιχη θέση.
    •Διαφωνώ με τα όρια προϋπηρεσίας και διδακτικής εμπειρίας ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής. Είτε είναι 15 έτη είτε 12 έτη, πάντα μπορεί να υπάρχει κάποιος αξιόλογος εκπαιδευτικός με προσόντα, με 14 έτη ή 11 έτη, που αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής γιατί δεν έχει συμπληρώσει με ένα χρόνο ή και με ½ χρόνο την συγκεκριμένη προϋπηρεσία που έχει οριστεί ως προϋπόθεση. Γιατί να μη δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να συμμετέχουν και να κριθούν αντίστοιχα για την καταλληλότητα τους; Μια ανοιχτή διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί νέο ή όχι, να αξιολογηθούν τα προσόντα του και τελικά να επιλεγούν οι ‘άξιοι και οι ικανότεροι’ για την αντίστοιχη θέση. Όπως ειπώθηκε το σύστημα αξιολόγησης που δεν θα θέτει περιορισμούς αλλά θα συνυπολογίζει διάφορα κριτήρια τα οποία θα διαμορφώνουν και την τελική βαθμολογία είναι αντικειμενικότερο.
    •Συμφωνώ πως είναι αναγκαία τα ψυχολογικά τεστ από ειδική επιστημονική επιτροπή χωρίς μοριοδότηση, παρά μόνο ως κρίση καταλληλότητας.
    •Οι συνδικαλιστές και αιρετοί να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, παρά μόνο με την παρουσία τους να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, ούτε να μοριοδοτούνται για την συνδικαλιστική τους δράση. Δε βρέθηκαν σ’ αυτή τη θέση για ‘να ανταμειφθούν μια μέρα με μια θέση στη διοίκηση για τους συνδικαλιστικούς αγώνες που έδωσαν…’.
    •Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της επιμόρφωσης των στελεχών είτε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε από κάποιο Πανεπιστημιακό τμήμα. Ο τρόπος εφαρμογής του χρήζει ιδιαίτερης μελέτης, η δε χρήση της ‘εξ αποστάσεως’ επιμόρφωσης στο αρχικό στάδιο, για τα νέα στελέχη που θα επιλεγούν τώρα είναι μια πολύ καλή λύση, ώστε να παραμείνουν στη θέση τους χωρίς να χρειαστεί να παραστούν σε πολύωρα σεμινάρια απουσιάζοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στο τέλος κάθε επιμόρφωσης να γίνεται πάντα αξιολόγηση για να σταματήσουν τα σεμινάρια επιμόρφωσης που γίνονται χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.
    •Σχετικά με τους σχολικούς συμβούλους, που όπως είναι γνωστό έχουν την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών του αντίστοιχου κλάδου, καλό θα ήταν για τις ειδικότητες που είναι κοινές στις δυο βαθμίδες, όπως των ξένων γλωσσών και της φυσικής αγωγής, να υπάρχουν σύμβουλοι για την κάθε βαθμίδα (Δ/θμια και Π/θμια) αντίστοιχα. Ο υποψήφιος εκπαιδευτικός για τη θέση του σχολικού συμβούλου να έχει διδακτική εμπειρία στην βαθμίδα για την οποία θα κάνει αίτηση, μια και τα αναλυτικά προγράμματα είναι διαφορετικά όπως και οι ανάγκες των μαθητών. Επίσης ο Σχολικός σύμβουλος πρέπει να έχει την εποπτεία ενός νομού (θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις τους), ώστε να βρίσκεται κοντά στους εκπαιδευτικούς και να εκτελεί ουσιαστικά τα καθήκοντα του και όχι τυπικά.

    Με εκτίμηση
    Εκπαιδευτικός Δ/θμιας (ΠΕ11)
    (ΜSc & υποψήφια διδάκτωρ)

  • Αξιότιμη κ. υπουργέ,

    Στο αρχικό σας κείμενο (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=7) δηλώνεται την «έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της». Σας θυμίζω ότι στους τελευταίους νόμους για την επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται σαφώς, μεταξύ των άλλων, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια επιλογής. Παραδείγματος χάριν, στον τελευταίο νόμο (Νόμος 3467/2006 επιλογή στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αποτιμώνται σαφώς με συγκεκριμένες αξιολογικές μονάδες τα χρόνια εκπαιδευτικής και διδακτικής προϋπηρεσίας, το διδακτορικό δίπλωμα, το μεταπτυχιακό δίπλωμα, το δεύτερο πτυχίο, η μετεκπαίδευση κτλ.

    Όμως, αυτό που ακυρώνει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στην όλη αξιολογική διαδικασία στους προηγούμενους νόμους είναι η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, της οποίας όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που επιτελεί. Είναι τουλάχιστον γελοίο η μοριοδότηση της συνέντευξης να ισοδυναμεί με τέσσερα διδακτορικά διπλώματα. Προφανώς με δύο διδακτορικά διπλώματα έχεις πολλές πιθανότητες να γίνεις καθηγητής στο Harvard. Αντίστοιχα στη χώρα μας είναι αμφίβολο να γίνεις διευθυντής σχολείου, δεδομένου ότι η συνέντευξη μπορεί εύκολα να ακυρώσει το αντικειμενικό προβάδισμα των δύο διδακτορικών .

    Επιπλέον, στο αρχικό σας κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία». Εάν η πρόταση αυτή υπονοεί την επαναφορά στη γενναία μοριοδότηση της αρχαιότητας του/της εκπαιδευτικού, είναι βέβαιο ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση. Είναι δυνατόν η κατάληψη των θέσεων Διευθυντή, Προϊσταμένου και Συμβούλου να συμπίπτει με τα τελευταία χρόνια πριν την αφυπηρέτηση του/της εκπαιδευτικού; Το φαινόμενο αυτό στερεί το εκπαιδευτικό σύστημα από το δυναμισμό, την ευελιξία και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης που πρέπει να το διακρίνει (βλέπε σχετικά και την Έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο).

    Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τη σπουδαιότητα της συνάφειας των σπουδών με τη διεκδίκηση συγκεκριμένης θέσης. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό τα στελέχη της εκπαίδευσης να έχουν επιπλέον σπουδές σε γνωσιακά αντικείμενα που είναι συναφή με τις επιστήμες της αγωγής (παιδαγωγική, διδακτική, διοίκηση εκπαίδευσης κτλ).

    Υπό το φως των παραπάνω σκέψεων προτείνω:
    1. Το δραστικό περιορισμό ή και κατάργηση της συνέντευξης
    2. Την κατάργηση μοριοδότησης της αρχαιότητας. Ο βαθμός Α’ να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο ως προς τα χρόνια προϋπηρεσίας και προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής
    3. Μοριοδότηση μόνο των τίτλων σπουδών και των επιστημονικών δραστηριοτήτων του/της εκπαιδευτικού, δεδομένου ότι αποτελούν τα μοναδικά αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια επιλογής και κυρίως, συνιστούν το δυναμικό που προάγει την επιστημονικότητα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες στο χώρο της εκπαίδευσης (διδακτορικό, μεταπτυχιακοί τίτλοι, δεύτερο πτυχίο, συγγραφικό έργο, ξένες γλώσσες, μετεκπαίδευση, πιστοποιημένες επιμορφώσεις).
    4. Τη διαβάθμιση της μοριοδότησης των τίτλων σπουδών, ανάλογα με τη συνάφεια σπουδών. Οι σπουδές που αφορούν τις επιστήμες της αγωγής να λαμβάνουν σαφώς περισσότερες αξιολογικές μονάδες.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:59 | Τσακούμης Αποστόλης, Δ/ντής Γυμνασίου

    ΘΕΜΑ: «ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

    Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
    Οι διαπιστώσεις από μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, για την παθογένεια του συστήματος της επιλογής και λειτουργίας των στελεχών της εκπαίδευσης είναι σωστές. Γενικά παραδεκτοί είναι και οι αναφερόμενοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην «αποδόμηση» του συστήματος.

    Β΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    Οι αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικοποίησης των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, όπως αναφέρει το πλαίσιο αρχών του Υπουργείου, αποτελούν την πεμπτουσία για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος κρίσης και επιλογής στελεχών, αποδεκτό από όλους.

    Β.1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
    1. Η εκφρασμένη βούληση του κλάδου (και όλης της κοινωνίας), να καταργηθούν τα μόρια από τη «συνέντευξη », ή να περιοριστούν, υπό την αίρεση ότι η συνέντευξη θα είναι μια διαδικασία «δομημένη» και όχι αυθαίρετη.
    2. Η εκφρασμένη βούληση πολλών εκπαιδευτικών να περιοριστούν τα μόρια από τους «επιπλέον τίτλους σπουδών», που αποκτώνται όχι πάντα με αξιοκρατικές διαδικασίες, και αντίθετα να προσαυξηθούν τα μόρια από τη μάχιμη εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή τα μόρια από την «αρχαιότητα», αλλά και από εφόδια απαραίτητα για την καθημερινότητα, όπως η επιμόρφωση καθώς και η πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες Τεχνολογίες.
    3. Για τα υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης (Προϊσταμένους, κ.λ.π ή Σχολικούς Συμβούλους) προτείνεται να υπάρχει πιστοποιημένη γνώση θεμάτων σχετικών με την Οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης και των Παιδαγωγικών-Διδακτικής μεθοδολογίας αντίστοιχα. Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του 2007 κρίνεται θετικός. Προτιμότερο να τεθεί υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π.
    4. Η αξιολόγηση της ποιότητας στην εκπαίδευση, πρέπει να οδηγήσει και στην (αυτόνομη ή όχι) μοριοδότηση σημαντικών εκπαιδευτικών καινοτομιών, πρωτοβουλιών ή δραστηριοτήτων, που υπηρετούν την αρχή «πρώτα ο μαθητής», που πραγματοποιήθηκαν με κόπο, πέρα από τις υποχρεωτικά οριζόμενες από το νόμο, αμισθί, και στην υλοποίηση των οποίων μπορούσε κάθε εκπαιδευτικός να πάρει μέρος.
    5. Τα κριτήρια για την επιλογή των Υποδιευθυντών, προτείνω να είναι τα ίδια με αυτά των Δ/ντών των σχολικών μονάδων.
    6. Στα Συμβούλια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης καλόν είναι να μη μετέχουν οι αιρετοί του κλάδου, διότι αυτοί (όχι όλοι) σε κάποιο βαθμό έχουν γίνει «μέρος του προβλήματος», της αναξιοκρατίας, των διαπλοκών, του βολέματος των ημετέρων, της προσωπικής τους ανέλιξης, «παίζοντας» πότε το ρόλο του κριτή και πότε του κρινόμενου.
    7. Κατά την ώρα της συνέντευξης τα μέλη των συμβουλίων αξιολογούν τα συνεκτιμώμενα κριτήρια της συνέντευξης (και άλλα συνεκτιμώμενα) ενώπιον του υποψηφίου με διαδικασία που δεν φανερώνεται η ταυτότητα του υποψηφίου. Προτιμότεροι οι «εξωτερικοί αξιολογητές» σε κάθε περίπτωση.
    8. Πρώτα κοινοποιούνται τα μόρια όλων των υποψηφίων και μετά ζητείται η δήλωση προτίμησης περιοχών, θέσεων, σχολείων.
    9. Εάν γίνει η επιλογή των στελεχών της εκπ/σης με αδιάβλητες διαδικασίες, προτείνω την «υπό όρους μονιμοποίησή τους», μετά από αδιάβλητη επαναξιολόγηση της «τετραετούς» θητείας τους.
    10. Στελέχη της εκπ/σης που δεν μονιμοποιηθούν και πλησιάζουν στη σύνταξη, δεν επανέρχονται στην τάξη. Υπηρετούν σε γραφεία εκπαίδευσης ή διευθύνσεις ή ασκούν γραμματειακή υποστήριξη σε κάποιο σχολείο.
    11. Προτείνεται το άνοιγμα της βαθμολογικής κλίμακας των εκπ/κών, (πέραν των βαθμών Γ΄ Β΄και Α΄) σε τέσσερις τουλάχιστον ακόμα βαθμούς, με παράλληλη σύνδεσή τους και με μισθολογικές απολαβές.
    12. Στη νέα βαθμολογική κλίμακα εντάσσονται όσοι/ες κατέχουν θέσεις στελεχών στην εκπαίδευση.
    13. Στη νέα βαθμολογική κλίμακα δημιουργούνται και εντάσσονται επί πλέον βαθμοί-θέσεις αναπληρωτών στελεχών της εκπ/σης ( αναπληρωτή Δ/ντή σχολικής μονάδας, αναπληρωτή Προϊσταμένου κ.λ.π.) με επιμίσθιο.

    Γ΄ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Αν και η δημόσια διαβούλευση για τα επί μέρους ζητήματα της επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο, πάνω σε σχέδιο νόμου που θα δώσει το Υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα, μπαίνω στον πειρασμό να προτρέξω, καταθέτοντας σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μοριοδότηση των επί μέρους κριτηρίων-προσόντων των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης.
    Για τη διαμόρφωση της παρούσας «πρότασης-βάσης για συζήτηση», λήφτηκαν υπόψη α) οι δυο τελευταίες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στην επιλογή των στελεχών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το Π.Δ. 25/2002 και ο Νόμος 3467/2006, β) οι αρχές και κατευθύνσεις που προαναφέρονται και γ) Τα πορίσματα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Κ.Ε.Δ.Ε.Κ. του Παν/μίου Πατρών (Άρτα Δεκέμβριος 2005), με θέμα τη «Διοίκηση Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης».

    Γ1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
    ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ-ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 18 ΕΤΗ ΩΣ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 18 ΕΤΗ ΩΣ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 15 ΕΤΗ ΩΣ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
    Α)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Διδακτορικό 6 4 4
    Μεταπτυχιακό 3 2 2
    2ο Πτυχίο Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. 2,5 2 2
    Επιμόρφωση από 36 ώρες μέχρι 1 έτος (πλην εισαγωγικής) 1 1 1
    Επιμόρφωση ετήσια και ανώτερη 1,5 1,5 1,5
    Πιστοποιημένη Επιμόρφωση στις νέες Τεχνολογίες(A΄επιπέδου) 1 1 1
    Πιστοποιημένη Επιμόρφωση στις νέες Τεχνολογίες(Β΄επιπέδου) 1,5 1,5 1,5
    Γλωσσομάθεια (επίπεδο Lower-Β2) 1 1 1
    Γλωσσομάθεια (επίπεδο Proficiency-ανώτερο τουΒ2) 1,5 1,5 1,5
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 13 Μέχρι 10,5 Μέχρι 10,5
    Β) ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Εκπαιδευτική υπηρεσία πέρα από την απαιτούμενη για επιλογή 1,5 για κάθε έτος και μέχρι 18 σε θέση μάχιμου εκπαιδευτικού 2 για κάθε έτος και μέχρι 24 σε θέση μάχιμου εκπαιδευτικού 2 για κάθε έτος και μέχρι 30 σε θέση μάχιμου εκπαιδευτικού
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 18 Μέχρι 24 Μέχρι 30
    Γ) ΆΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Σχολικός Σύμβουλος 1 για κάθε έτος και μέχρι 4 1για κάθε έτος και μέχρι 2 1για κάθε έτος και μέχρι 2
    Δ/ντής Εκπ/σης ή Προϊστάμενος 1 για κάθε έτος και μέχρι 2 1 για κάθε έτος και μέχρι 4 1 για κάθε έτος και μέχρι 4
    Δ/ντής Σχολικής Μονάδας 1 για κάθε έτος και μέχρι 2 1 για κάθε έτος και μέχρι 4 1 για κάθε έτος και μέχρι 4
    Υποδ/ντής Σχολικής Μονάδας 0,5 για κάθε έτος και μέχρι 1 0,5 για κάθε έτος και μέχρι 1 0,5 για κάθε έτος και μέχρι 1
    Συμμετοχή σε Υπηρ. Συμβούλιο 1 για κάθε έτος και μέχρι 1 1 για κάθε έτος και μέχρι 2 1 για κάθε έτος και μέχρι 2
    Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε θέση στελέχους στην ειδικότητα(Για Τεχνική εκπαίδευση) 1 για κάθε έτος και μέχρι 4 1 για κάθε έτος και μέχρι 4 1 για κάθε έτος και μέχρι 4
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 6 Μέχρι 8 Μέχρι 8
    Δ) ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Έκδοση βιβλίου ή βιβλίων Μέχρι 4,5 Μέχρι 2,5 Μέχρι 2,5
    Δημοσίευση επιστημονικών άρθρων Μέχρι 3 Μέχρι 2 Μέχρι 2
    Εισηγήσεις ή ανακοινώσεις σε συνέδρια Μέχρι 1,5 Μέχρι 1,5 Μέχρι 1,5
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 9 Μέχρι 6 Μέχρι 6
    Ε) ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μέχρι 2 Μέχρι 2 Μέχρι 2
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 2 Μέχρι 2 Μέχρι 2
    ΣΤ) ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Μέχρι 8 Μέχρι 8 Μέχρι 8
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 8 Μέχρι 8 Μέχρι 8
    Ζ) ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ
    Μέχρι 4 Μέχρι 4 _
    Μερικό Σύνολο Μέχρι 4 Μέχρι 4 Μέχρι –
    Γενικό Σύνολο Μέχρι 60 Μέχρι 62,5 Μέχρι 64,5

    Γ2. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ –ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ:
    Ι)Στην κατηγορία των προσόντων «επιστημονική-παιδαγωγική κατάρτιση» :
    1) Οι τίτλοι του διδακτορικού διπλώματος και του μεταπτυχιακού λαμβάνονται υπόψη όταν έχουν συνάφεια με το εκπαιδευτικό «αντικείμενο» που καλείται να ασκήσει ο υποψήφιος
    2) Στον κάτοχο διδακτορικού και μεταπτυχιακού συγχρόνως μοριοδοτείται ο ανώτερος τίτλος.
    3) Η επιμόρφωση μοριοδοτείται όταν προέρχεται από Τριτοβάθμια εκπ/ση (εσωτερικού ή χώρας της Ε.Ε.), από Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. ή Σ.Ε.Λ.Δ.Ε. και από Π.Ε.Κ., πλην της εισαγωγικής.
    4) Στον κάτοχο περισσότερων του ενός τίτλων «επιμόρφωσης», μοριοδοτείται ο ανώτερος.
    5) Στον κάτοχο περισσοτέρων του ενός τίτλων «γλωσσομάθειας», μοριοδοτείται ο ανώτερος.
    6) Στον κάτοχο περισσότερων του ενός τίτλων «Επιμόρφωσης στις νέες Τεχνολογίες», μοριοδοτείται ο ανώτερος.

    ΙΙ) Στην κατηγορία των προσόντων «υπηρεσιακή κατάσταση-διδακτική εμπειρία»:
    1) Όλοι οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση θέσεων στελεχών στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση πρέπει να έχουν τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 18,18,και 15 ετών αντίστοιχα, ως «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί σε σχολεία ή σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης ή σε εκπαιδευτική άδεια. Ο χρόνος της απόσπασης σε γραφεία ή υπηρεσίες (εκπαίδευσης ή όχι ) δεν λαμβάνεται υπόψη για το σκοπό αυτό.
    2) Μόρια προσμετρώνται μόνο για τα χρόνια υπηρεσίας πέραν των 18,18 και 15 αντίστοιχα, τα οποία πρέπει να είναι «μάχιμα», σύμφωνα με την παραπάνω διευκρίνιση.
    3) Ειδικότερα οι υποψήφιοι Δ/ντές εκπ/σης και Προϊστάμενοι Γραφείων πρέπει να έχουν υπηρετήσει ως Δ/ντές σχολικών μονάδων τουλάχιστο επί μια τετραετία.
    4) Οι υποψήφιοι σχολικοί Σύμβουλοι πρέπει να έχουν υπηρετήσει ως Δ/ντές σχολικών μονάδων τουλάχιστο επί μια διετία.
    5) Οι ήδη υπηρετούντες Δ/ντές εκπ/σης, Προϊστάμενοι Γραφείων, ή σχολικοί Σύμβουλοι, μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι για τις θέσεις που κατέχουν κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου (;), ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας τους.

    ΙΙΙ) Στην κατηγορία των προσόντων «άσκηση διοικητικών καθηκόντων και καθοδηγητικού έργου»:
    1) Για τους υποψήφιους σχολικούς Συμβούλους τα μόρια από άσκηση διοίκησης δεν προσμετρώνται «σωρευτικά», αλλά μέχρι 2 το ανώτερο.
    2) Για τα υποψήφια στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης (Δ/ντές εκπ/σης-Προϊσταμένους-Δ/ντές σχολικών μονάδων) τα μόρια από άσκηση διοίκησης δεν προσμετρώνται «σωρευτικά», αλλά μέχρι 6 το ανώτερο.

    ΙV) Στην κατηγορία των προσόντων «Συγγραφικό και ερευνητικό έργο»:
    Μοριοδοτείται η έκδοση και η κυκλοφορία βιβλίων (σχολικών ή όχι), άρθρων και εισηγήσεων ή ανακοινώσεων ή τοποθετήσεων σε επιστημονικά συνέδρια, που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση και με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκόντων. Τα παραπάνω πρέπει να έχουν τεκμηρίωση και να αξιοποιούν την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Να υπάρχουν θετικές κριτικές ή βραβεύσεις. Να αναφέρεται ο αριθμός της έκδοσης. Σε περίπτωση ομαδικής συγγραφής να αποδεικνύεται το ποσοστό συμμετοχής του κρινόμενου υποψηφίου.
    Τα άρθρα να έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
    Οι εισηγήσεις, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις να έχουν καταχωρηθεί στα οικεία πρακτικά.

    V) Στην κατηγορία των προσόντων «καινοτομίες στην εκπαίδευση»:
    Μοριοδοτούνται όσες καινοτομίες θεσμικά εισηγήθηκε το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους προαιρετικά και αμισθί από συλλόγους διδασκόντων ή μεμονωμένους εκπαιδευτικούς (π.χ. όπως αυτές του Π.Δ. 409/94, που σχετίζονται με τις συνθετικές δημιουργικές εργασίες και την Περιγραφική αξιολόγηση, ή την Ευέλικτη Ζώνη καινοτόμων δράσεων κατά τα σχολικά έτη 2001-2002, 2002-2003 και αργότερα κ.λ.π.)

    VI) Στην κατηγορία των προσόντων «συνεκτιμώμενα κριτήρια μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης»:
    Η συνέντευξη καθίσταται μια δομημένη υπόθεση και ελέγξιμη με παραστατικά. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης ανιχνεύεται η γενική συγκρότηση του/της υποψηφίου. Αξιολογούνται κύρια δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, στάσεις, δεξιότητες και γνώσεις πέραν των υποχρεωτικώς οριζομένων από ισχύουσες διατάξεις, όπως:
    1) Η ακτινοβολία της προσωπικότητας του κρινόμενου, η διοικητική και παιδαγωγική του επάρκεια, η ικανότητα συνεργασίας και ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του στον εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Κρίνεται το ήθος, η ευστροφία, η εργατικότητα, η ψυχική υγεία και η ψυχολογική ισορροπία καθώς και η επικοινωνιακή του επάρκεια.
    2) Άλλες σπουδές του υποψηφίου, ή συγγραφική δραστηριότητα, που δεν έχουν μοριοδοτηθεί και η δραστηριότητά του ως επιμορφωτή σε εκπαιδευτικούς.
    3) Η παρακολούθηση επιστημονικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων, διημερίδων, ημερίδων.
    4) Οι εισηγήσεις, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, σεμινάρια, διημερίδες, ημερίδες, εφόσον δεν έχουν μοριοδοτηθεί αυτοτελώς, αλλά και οι προτάσεις-υπομνήματα υπηρεσιακής φύσεως για επίλυση εκπαιδευτικών ζητημάτων, πέραν των υποχρεωτικώς οριζομένων από ισχύουσες διατάξεις.
    5) Η συμμετοχή των υποψηφίων ως μελών σε οργανωτικές επιτροπές σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, σεμινάρια, διημερίδες, ημερίδες.
    6) Η υιοθέτηση και χρήση καινοτομικών προγραμμάτων (συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ευέλικτη ζώνη καινοτόμων δράσεων κ.λ.π.) εφόσον δεν μοριοδοτήθηκαν αυτοτελώς.
    7) Συμμετοχή των υποψηφίων ως μελών σε διοικητικά συμβούλια επιστημονικών, εκπαιδευτικών, ή συνδικαλιστικών οργανώσεων.
    8) Συμμετοχή σε διακεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έγιναν με κόπο και αμισθί ή σε άμισθες θέσεις ευθύνης που δηλώνουν έμμεση αξιολόγηση του υποψηφίου από Δ/ντές ή Προϊσταμένους του. ( π.χ. υπεύθυνος Ενισχυτικής διδασκαλίας σε Γυμνάσιο το απόγευμα, χωρίς αποδοχές και χωρίς παράλληλη μείωση του πρωινού ωραρίου, πειθαρχικός ανακριτής σε Ε.Δ.Ε., αναπληρωτής Δ/ντής σχολικής μονάδας, αναπληρωτής Προϊστάμενος, μέλος δημοτικής επιτροπής παιδείας, κ.λ.π.)

    VII) Στην κατηγορία των προσόντων «της γραπτής δοκιμασίας»:
    Οι υποψήφιοι Δ/ντές Εκπ/σης και Προϊστάμενοι διαγωνίζονται σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης, ενώ οι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι σε θέματα παιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας. Οι ερωτήσεις είναι του τύπου πολλαπλών επιλογών και 100 συνολικά. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τουλάχιστον 60 μονάδες με άριστα τις 100. Κάθε σωστή απάντηση, πέραν των 60, παίρνει βαθμό 0,1 και ο οποίος προστίθεται στο σύνολο της μοριοδότησης του υποψηφίου.

    Γ3. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    Μέγιστος αριθμός μονάδων από όλες τις κατηγορίες προσόντων ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
    (Μέχρι 60 μονάδες) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ-ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ (Μέχρι 62,5 μονάδες) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
    (Μέχρι 64,5 μονάδες)
    Ποσοστό (%) Ποσοστό (%) Ποσοστό (%)
    Α)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ 21,6 16,8 16,2
    Β) ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 30 38,4 46,5
    Γ) ΆΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 10 12,8 12,4
    Δ) ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    15 9,6 9,3
    Ε) ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 3,3 3,2 3,1
    ΣΤ) ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 13,3 12,8 12,4
    Ζ) ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ 6,6 6,4 –
    Τέλος

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:24 | Μπαλάσης Αγγελής

    Μίασμα το πτυχίο ΤΕΙ;
    Διαβάζοντας σε σελιδα του διαδικτύου τη πρόταση των συμβούλων για τα κριτήρια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, παρατήρησα ότι δεν αναφέρουν τη περίπτωση μοριοδότησης πτυχίου ΤΕΙ. Θεωρούν ότι περιλαμβάνεται στο χαρακτηρισμό δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ;
    Θυμίζω οτι στις προηγούμενες κρίσεις το πτυχίο ΤΕΙ έπαιρνε 0 (μηδέν μόρια). Θα ισχύσει το ίδιο βάσει της πρότασης των συμβούλων; Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που σπούδασαν σε ΤΕΙ μέχρι το 2001;
    Τα μεταγενέστερα δε πτυχία ΤΕΙ (ΑΤΕΙ) είναι τόσο αναβαθμισμένα που τα προηγούμενα πρέπει ούτε κάν να αναφέρονται;
    Είμαι ένας από αυτούς που υπέστην τη διάκριση από τη πολιτεία.
    Μήπως πρέπει να ζητήσω συγνώμη που σπούδασα ΤΕΙ μετα το Πανεπιστήμιο;
    Όλοι αναφερόμεθα στα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής. Οι κύριοι σύμβουλοι θεωρούν πιό ουσιώδες προσόν μια επιμόρφωση κάποιων ωρών παρά πτυχίο ΤΕΙ;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:17 | Μαρία Τζουνάκου

    Μετά από 21 χρόντα στην εκπ/ση ΠΡΈΠΕΙ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ η επιλογή των στελεχών εκπ/σης να γίνεται αξιοκρατικά :Μετρήσιμα -Διαφανή και αντικειμενικά κριτήρτα.Μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.Η συνέντευξη να έχει την λογική της επάρκειας του υποψηφίου για διοίκηση.Μοριοδότηση όλων των πτυχίων και των μορφών επιμόρφωσης σχετικές με την εκπ/ση άνω των 400 ωρών που εχου γίνει από πανεπιστήμια.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:36 | Πλέσσας Νίκος

    ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    Πρόταση για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών λειτουργών.

    http://www.moec.gov.cy/anakoinoseis/2009/pdf/28_04_2009_proteinomeno_systima_axiologisis_ekpaidevtikon.pdf

    μερικές ιδέες..

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:55 | Εύα

    Δεδομένης της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η χώρα μας για τη μείωση των δαπανών και εφόσον θα τεθεί και το θέμα των επιδομάτων, αναρωτιέμαι σχετικά με το επίδομα ευθύνης, αν θα ήταν καλύτερα να αποτελεί περισσότερο ένα συμβολικό ποσό παρά ένα πραγματικό, με την έννοια ότι αυτός που αναλαμβάνει τη θέση Διευθυντή/Διευθύντριας ή Προϊσταμένου/ης καλό είναι να μην έχει ένα εξωτερικό κίνητρο (το χρήμα), αλλά ένα εσωτερικό (την αγάπη του γι’ αυτόν τον ρόλο). Σε αυτή την περίπτωση αναρωτιέμαι πόσοι που τώρα δεν κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους θα παρέμεναν στη θέση τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:15 | Αργυρόπουλος Ελευθέριος

    Με αφορμή την πρόσκληση σε ανοιχτή διαβούλευση για την παιδεία θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις μου για προβληματισμό και να κάνω κάποιες προτάσεις:
    1)Κατ’αρχάς τι είδος σχολείου θέλουμε?Θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο να παρέχονται οι βασικές γνώσεις στους μαθητές και στο οποίο να διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους και ταυτόχρονα να γίνεται προσπάθεια ομαλής ενταξής τους στην κοινωνία ή ένα σχολείο-μικρό πανεπιστήμιο στο οποίο θα τρέχουμε ασθμαίνοντας για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες γνώσεις με διαρκείς μεταρρυθμίσεις,που οδηγούν, εν τέλει, στην σύγχυση και την αμάθεια?
    2)Είναι δυνατόν το σύνολο των μαθητών να θέλουν και να μπορούν να τελειώσουν το δωδεκαετές σχολείο?Και, εν πάση περιπτώσει, σε ποιές άλλες χώρες συμβαίνει αυτό?Τί είναι προτιμότερο να έχουμε έναν αποτυχημένο επιστήμονα ή έναν άριστο τεχνίτη?Είναι δυνατόν όλοι οι μαθητές να γίνουν επιστήμονες?
    3)Σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι στα προεδρεία των μαθητικών κοινοτήτων βρίσκονται κατά κανόνα οι κακοί μαθητές?Τελικά η ενασχόληση των μαθητών με τις μαθητικές κοινότητες σε τί τους βοηθάει?Ή μήπως τους αποπροσανατολίζει από το κύριο έργο τους?
    4)Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους μαθητές, ως ανήλικους και ανώριμους και, επομένως,περιορισμένης ευθύνης ή ως ανήλικους και ώριμους και,επομένως, πλήρους ευθύνης,που συνεπάγεται ανάλογη αντιμετώπιση και από την πολιτεία (δικαστήρια,δικαίωμα ψήφου κτλ)? (Παρεπιμπτόντως σας αναφέρω ότι το σύνθημα κάποιου υποψηφίου για το 15 μελές ήταν:Κάντε με πρόεδρο και θα σας κλείσω το σχολείο από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα .Και, ω του θαύματος οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση).
    5)Τα διάφορα συνδικαλιστικά προνόμια και οι παρεχόμενες άδειες για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος έχουν σχέση με τη σχολική διαδικασία?Είναι λογικό κάποιοι,που έχουν προσληφθεί ως καθηγητές,να συνταξιοδοτούνται ως συνδικαλιστές?Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο κάποιοι,που συμπληρώνουν 35ετία στο συνδικαλισμό,να ζητήσουν επιπλέον και συνδικαλιστική σύνταξη.Αν θέλουμε την ανανεωση στον συνδικαλισμό,θα πρέπει να περιοριστεί η ενασχόληση κάποιου με τα συνδικαλιστικά σε δύο θητείες ή σε μια 4ετία συνολικά.Ουδείς αναντικατάστατος.

    Για την επιλογή στελεχών
    1)Νομίζω ότι ο καλυτερος τρόπος για την επιλογή στελεχών είναι η αξιολόγηση των ιδίων και του έργου τους εντός του σχολείου.Μια αξιολόγηση στην οποία θα έχουν λόγο ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης,ο σχολικός σύμβουλος,Δ/ντής του σχολείου,ο σύλλογος γονέων και οι μαθητές.Σας πληροφορώ ότι,όσες φορές, ζήτησα από τους μαθητές μου (στο τέλος του έτους και ανώνυμα)να γράψουν την γνώμη τους για εμένα,αποδείχτικαν οι καλύτέροι κριτές μου.Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλοι οι παραπάνω θα καλούνται είτε να συντάξουν κάποια έκθεση είτε να απαντήσουν σε κάποιο ερωτηματολόγιο.Η τελική βαθμολογία θα ανατίθεται σε επιτροπή.Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελεί τη βάση της επιλογής των στελεχών,ενώ τα θπόλοιπα προσόντα θα έχουν επικουρικό ρόλο.
    2)Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα πρέπει αμέσως να αντικατασταθούν.Θα πρέπει να αποτελούνται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες(οι αιρετοί έχουν καταντήσει πληγή και έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι της διοίκησης),που φυσικά θα ελέγχονται για τις αποφάσεις τους,όταν είναι αναντίστοιχες με τα παραπτώματα των εγκαλουμένων υπαλλήλων.
    3)Και ένα τελευταίο προσωπικό
    Κυρία Υπουργέ
    Πότε,επιτέλους,σκοπεύετε να απομακρύνετε απο τις Δ/νσεις όλους αυτούς τους άσχετους,που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι δν αρκέστηκαν μόνο στο να καρατομήσουν ικανούς Δ/ντές το 2007, αλλά εξακολουθούν ακόμα να ασχημονούν,δρώντας πιο πολύ ως παρακράτος και όχι ως συντεταγμένη πολιτεία

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:59 | Αργυρόπουλος Ελευθέριος

    Με αφορμή την πρόσκληση σε ανοιχτή διαβούλευση για την παιδεία θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις μου για προβληματισμό και να κάνω κάποιες προτάσεις:
    1)Κατ’αρχάς τι είδος σχολείου θέλουμε?Θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο να παρέχονται οι βασικές γνώσεις στους μαθητές και στο οποίο να διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους και ταυτόχρονα να γίνεται προσπάθεια ομαλής ενταξής τους στην κοινωνία ή ένα σχολείο-μικρό πανεπιστήμιο στο οποίο θα τρέχουμε ασθμαίνοντας για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες γνώσεις με διαρκείς <>,που οδηγούν, εν τέλει, στην σύγχυση και την αμάθεια?
    2)Είναι δυνατόν το σύνολο των μαθητών να θέλουν και να μπορούν να τελειώσουν το δωδεκαετές σχολείο?Και, εν πάση περιπτώσει, σε ποιές άλλες χώρες συμβαίνει αυτό?Τί είναι προτιμότερο να έχουμε έναν αποτυχημένο επιστήμονα ή έναν άριστο τεχνίτη?Είναι δυνατόν όλοι οι μαθητές να γίνουν επιστήμονες?
    3)Σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι στα προεδρεία των μαθητικών κοινοτήτων βρίσκονται κατά κανόνα οι κακοί μαθητές?Τελικά η ενασχόληση των μαθητών με τις μαθητικές κοινότητες σε τί τους βοηθάει?Ή μήπως τους αποπροσανατολίζει από το κύριο έργο τους?
    4)Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους μαθητές, ως ανήλικους και ανώριμους και, επομένως,περιορισμένης ευθύνης ή ως ανήλικους και ώριμους και,επομένως, πλήρους ευθύνης,που συνεπάγεται ανάλογη αντιμετώπιση και από την πολιτεία (δικαστήρια,δικαίωμα ψήφου κτλ)? (Παρεπιμπτόντως σας αναφέρω ότι το σύνθημα κάποιου υποψηφίου για το 15 μελές ήταν:<>.Και, ω του θαύματος οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση).
    5)Τα διάφορα συνδικαλιστικά προνόμια και οι παρεχόμενες άδειες για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος έχουν σχέση με τη σχολική διαδικασία?Είναι λογικό κάποιοι,που έχουν προσληφθεί ως καθηγητές,να συνταξιοδοτούνται ως συνδικαλιστές?Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο κάποιοι,που συμπληρώνουν 35ετία στο συνδικαλισμό,να ζητήσουν επιπλέον και συνδικαλιστική σύνταξη.Αν θέλουμε την ανανεωση στον συνδικαλισμό,θα πρέπει να περιοριστεί η ενασχόληση κάποιου με τα συνδικαλιστικά σε δύο θητείες ή σε μια 4ετία συνολικά.Ουδείς αναντικατάστατος.

    Για την επιλογή στελεχών
    1)Νομίζω ότι ο καλυτερος τρόπος για την επιλογή στελεχών είναι η αξιολόγηση των ιδίων και του έργου τους εντός του σχολείου.Μια αξιολόγηση στην οποία θα έχουν λόγο ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης,ο σχολικός σύμβουλος,Δ/ντής του σχολείου,ο σύλλογος γονέων και οι μαθητές.Σας πληροφορώ ότι,όσες φορές, ζήτησα από τους μαθητές μου (στο τέλος του έτους και ανώνυμα)να γράψουν την γνώμη τους για εμένα,αποδείχτικαν οι καλύτέεροι κριτές μου.Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλοι οι παραπάνω θα καλούνται είτε να συντάξουν κάποια έκθεση είτε να απαντήσουν σε κάποιο ερωτηματολόγιο.Η τελική βαθμολογία θα ανατίθεται σε επιτροπή.Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελεί τη βάση της επιλογής των στελεχών,ενώ τα θπόλοιπα προσόντα θα έχουν επικουρικό ρόλο.
    2)Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα πρέπει αμέσως να αντικατασταθούν.Θα πρέπει να αποτελούνται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες(οι αιρετοί έχουν καταντήσει πληγή και έχουν μετατραπεί στο <> της διοίκησης),που φυσικά θα ελέγχονται για τις αποφάσεις τους,όταν είναι αναντίστοιχες με τα παραπτώματα των εγκαλουμένων υπαλλήλων.
    3)Και ένα τελευταίο προσωπικό
    Κυρία Υπουργέ
    Πότε,επιτέλους,σκοπεύετε να απομακρύνετε απο τις Δ/νσεις όλους αυτούς τους άσχετους,που <> η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι δν αρκέστηκαν μόνο στο να καρατομήσουν ικανούς Δ/ντές το 2007, αλλά εξακολουθούν ακόμα να ασχημονούν,δρώντας πιο πολύ ως παρακράτος και όχι ως συντεταγμένη πολιτεία?

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:39 | Απόστολος Γατής

    Σαφώς και θα πρέπει να τηρηθούν κάποια στάνταρτς. Κατ’ αρχήν πρόκειται για διοικητική στην ουσία θέση, με όσα αυτή συνεπάγεται. Ως κλάδος, οι εκπαιδευτικοί εννοώ, έχουμε κατακτήσει και έναν βαθμό μιας σχετικής αυτοδιαχείρισης που αποτέλεσε και αποτελεί καινοτομία, μόνο, όμως, στο βαθμό που μέσω αυτής δεν εμποδίζεται η αξιοκρατία και δεν προάγονται οι διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεπώς, ένα νέο σύστημα επιλογής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εγκυρότητα, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα.
    Προς αυτή την κατεύθυνση καλό θα ήταν να θεσπιστεί η μοριοδότηση των ουσιαστικών και τυπικών προσόντων (μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικά) καθώς και η προηγούμενη εμπειρία σε θέση διοικητικής ευθύνης και τα χρόνια υπηρεσίας.
    Απαραίτητη προϋπόθεση θα μπορούσε να είναι η εξής: οι ενδιαφερόμενοι για τη διεκδίκηση και την κατάληψη μιας τέτοιας θέσης, όποτε αυτή και αν προκηρυχθεί, να υποβάλουν αίτηση και να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά σεμινάρια Διοίκησης και Νομοθεσίας που διέππουν την Εκπαίδευση. Η επιλογή των υποψηφίων θα μπορούσε να γίνει στη βάση κάποιων τυπικών και ουσιαστικών κριτηρίων. Μετά το πέρας των σεμιναρίων θα μπορούσε να ακολουθήσει η αξιολόγηση όσων παρακολούθησαν το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί ένας πίνακας υποψηφίων η σειρά των οποίων θα ορίζεται (α) τίτλοι σπουδών, (β) διοικητική εμπειρία, (γ) χρόνια υπηρεσίας, (δ) αξιολόγηση μετά το σεμινάριο, (ε) πρότερη διοικητική εμπειρία , (στ) χρόνια υπηρεσίας [με πλαφόν].
    Όσοι καταλάβουν τη θέση, θα πρέπει να αξιολογούνται κάθε δύο τουλάχιστον χρόνια, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και αύξηση του επιδόματος ευθύνης, τουλάχιστον ως κίνητρο.
    Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δέον είναι να περιοριστούν στον έλεγχο της εκγυρότητας των δικαιολογητικών, διότι η πράξη έχει δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιλογές έγιναν στη βάση και άλλων κριτηρίων. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα τι γίνεται με τις κατά τόπους ΕΔΕ και τα πορίσματά τους, που σε κάποιες περιοχές ακόμα βγαίνουν….
    Δε μπορεί να είναι μόνιμοι στη θέση αυτή, θα πρέπει να υπάρχει θητεία και επαναξιολόγηση, ειδάλλως δεν υπάρχει καμια πιθανότητα ανανέωσης αλλά και νεότεροι συνάδελφοι με προσόντα ενδεχομένως να μην έχουν ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουν εαυτούς σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.
    Όμως, για να διοικηθεί ένα σχολείο χρειάζεται και κάτι άλλο. Ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής δε μπορούν να είναι «διχασμένες προσωπικότητες». Ή θα είναι στην τάξη ή θα επιτελούν τα διοικητικά τους καθήκοντα. Δε μπορεί να είναι και τα δυο μαζί. Για τη διοίκηση χρειάζεται η αναγκαία απόσταση και ο διαχωρισμός, ο καθορισμός των ρόλων. Αλλιώς το ένα αποβαίνει σε βάρος του άλλου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το σχολείο διοικείται στην ουσία από τον Υποδιευθυντή που έχει τόσο το βάρος της διοικητικής γραφειοκρατίας όσο και του ωραρίου του.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:32 | οικονομιδου ευτυχια

    Η επιλογη προισταμενων την πρωτοβαθμια εκπαιδευση θεωρω οτι ειναι πιο δικαιο να γινεται απο οσους αφορα μονο,δηλαδη απο τους ιδιους τους εκπαιδευτικους οι οποιοι θα ηταν προτιμοτερο να τον επιλεξουν αναμεσα στους μαχημους δασκαλους καθε φορα κι οχι απο τους κατ επαγγελμα συνδικαλιστες.Για να μπορει να αφουγκραζεται τα προβληματα και τις ανησυχιες τους και να ξερει παντα τις πραγματικες αναγκες σχολειων,εκπαιδευτικων και μαθητων.Δασκαλος που εχει απομακρυνθει απο τις αιθουσες διδασκαλιας για χρονια,εχει χασει στην πραγματικοτητα καθε επαφη με την αληθεια της εκπαιδευσης και η μονη του ανησυχια ειναι μηπως υποχρεωθει να επιστρεψει σ αυτες και στον κοπο και πονο που συνεπαγεται η μαχη της διδασκαλιας καθε μερα.Γι αυτο και η θητεια του προισταμενου δε θα πρεπει να υπερβαινει σε καμια περιπτωση την τετραετια.

  • Αγαπητές/οί κυρίες/οι,

    Προφανώς συμφωνώ με τη λογική της παρούσας πρότασης, απλά θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημεία που θεωρώ σημαντικά:

    1)Θεωρώ ότι θα πρέπει να παίζει ΠΟΛΥ σημαντικό ρόλο το Μεταπτυχιακό Διπλώμας Ειδίκευσης και – ακόμα περισσότερο – το Διδακτορικό. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με τέτοια προσόντα να καταλαμβάνουν θέσεις στελεχών άνθρωποι που ως μόνο προσόν έχουν το πτυχίο και την «προϋπηρεσία». Με άλλα λόγια το Διδακτορικό και το μεταπτυχιακό δεν μπορούν να υποβαθμίζονται σε «μόρια» , αλλά θα έπρεπε να αποτελούν βασικά στοιχεία προτεραιότητας στην επιλόγή στελεχών. Όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

    2)Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό παράγοντα που πρέπεινα παίζει ρόλο για μια θέση στελέχους της εκπαίδευσης, το συγγραφικό έργο (σχολικά βιβλία – βοηθήματα από αναγνωρισμένους εκδ. οίκους κ.λ.π.) και -κυρίως- το ερευνητικό έργο (Δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και συνέδρια). Το οποίο δείχνει την επιστημονή συγκρότηση ή μη ενός εκπαιδευτικού.

    3)Θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη το ήδη υπάρχον πιστοποιητικό (ετήσιας) επιμόρφωσης της θεματικής ενότητας του ΕΑΠ με τίτλο «Διοίκηση Επαιδευτικών Μονάδων». Θεωρώ ότι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να «μάθουν» από δική τους πρωτοβουλία το συγκεκριμένο αντικείμενο, αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης.

    4) Πιστεύω ότι κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει επίσης η εκλογή σε ΔΣ των επιστημονικών ενώσεων των διαφόρων κλάδων π.χ. Μαθηματική εταιρεία, ΕΠΥ (για την πληροφορική), Ένωση Ελλήνων Φυσικών κ.λ.π.

    5) Κατά την άποψη μου δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν η διαδικασία των συνεντεύξεων η οποία -όπως μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί και είναι κοινός τόπος για όλους σχεδόν τους συναδέλφους- οδηγεί σχεδόν μαθηματικά σε αναξιοκρατική επιλογή.

    6) Επίσης θεωρώ ότι η προϋπηρεσία θα πρέπει παίζει πολύ μικρότερο ρόλο ως κριτήριο στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι ένας εκπαιδευτικός με 10 χρόνια υπηρεσίας και με προσόντα όπως Διδακτορικό, μεταπτυχιακό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από έναν άλλο με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και μόνον.

    7)Δεδομένουν ότι έχω υπάρξει επιμορφωτής στα ΠΕΚ για πολλά χρόνια, επιμορφωτής στη Διδακτική της Πληροφορικής και εκπαιδευτής συναδέλφων στις βασικές δεξιότητες πληροφορικής, θεωρώ ότι δεν πρέπει πρώτα να επιλέξουμε κάποιους σε θέσεις στελεχών και μετά να τους «επιμορφώσουμε», αλλά πρώτα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτούς που
    έίναι ήδη έτοιμοι και που έχουν δείξει το -πραγματικό- ενδιαφέρον τους σε επιμορφωτικές διαδικασίες σε «ανύποπτο χρόνο». Διαφορετικά διαβλέπω ότι θα υπάρξει ένας «πληθωρισμός» «επιμορφωμένων» που απλά θα «καταρτιστούν» με όρους «αγγαρείας» για να έχουν «προσόντα» για την κατάληψη μιας θέσης στελέχους της εκπαίδευσης σε λογική «αγροφυλακής».

    Αυτά τα σημειώνω ως ένας εκπαιδευτικός ο οποίος -μέχρι σήμερα- δεν είχα διεκδικήσει καμία θέση στελέχους στην εκπαίδευση διότι θεωρούσα ψυχοφθόρα τη διαδικασία σε ένα περιβάλλον που -νομίζω- ότι δεν εξασφάλισε την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός. Θα ήθελα να δοθεί η ευκαιρία σε εμένα και εκατοντάδες άλλους – πιστεύω- συναδέλφους να διεκδηκήσουμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μια θέση στέλεχους στην εκπαίδευση, όσο είμαστε ακόμα σε παραγωγική ηλικία και μπορούμε να προσφέρουμε.

    Με εκτίμηση
    ένας εκπαιδευτικός πληροφορικής ΠΕ19, Msc,c.Phd.,συγγραφέας – ερευνητής, τ.ΓΓ ΕΠΥ – ΠΕΚΑΠ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:12 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    EΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠ/ΣΗΣ

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΉΡΙΑ
    •Πρέπει να υπάρχει η συνάφεια των πτυχίων.
    •Είναι παράλογο άσχετα διδακτορικά και μεταπτυχιακά με την διοίκηση π.χ «ξεμάτιασμα»και πολλά-πολλά άλλα… να έχουν 6-8 μόρια(όπως έως σήμερα γινόταν) για στελέχη διοίκησης. Πτυχία στη Διοίκησης να μοριοδοτούνται 6 και 8 σε άλλη περίπτωση ούτε τα μισά!
    •Δεν μπορεί τα πτυχία και τα μόρια σχολικού συμβούλου, προϊσταμένων και δ/ντων σχολείων να μοριοδοτούνται τα ιδία, όπως έως σήμερα σε όλους τους νόμους γινόταν. ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΜΙΑ ΑΛΛΗ Η ΑΛΛΗ.
    •Να γίνει χωρισμός των στελεχών(πίνακας) ειδικής και γενικής αγωγής.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    •Διδακτορικό σε ΔΙΟΙΚΗΣΗ ……8 μόρια άλλες επιστήμες 4
    •Μεταπτυχιακό ΔΙΟΙΚΗΣΗ-πτυχίο δημοσίας διοίκησης 4 άλλες επιστήμες 2

    •Μετ/ση 2 έτη…………………………………………………………… 2
    •Πτυχίο παν/μιου που χρησιμοποιήθηκε για απόκτηση πτυχίου Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπ/γων(δικαιολόγησε χρόνια σπουδών) 1
    •Αντίστοιχα στους σχολικούς συμβούλους, διδακτορικά και μεταπτυχιακά 8 και 4 μόρια.

    ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    •Απαιτούμενη εκπ/κη υπηρεσία σε όλες τις κατηγορίες .
    •Σχολικοί σύμβουλοι – προϊστάμενοι 16 χρόνια κ΄στο σχολείο τα 12
    •Δ/ντες σχολείων 12 χρόνια και στο σχολείο τα 10
    Δεν θέλουμε στελέχη εκπ/σης που δεν γνωρίζουν το σχολείο.

    Η συνέντευξη να αλλάξει μορφή, να γίνεται από τράπεζα ερωτήσεων, να βαθμολογεί κατηγορίες(σε προηγούμενο νόμο προβλεπόταν).

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:04 | ελενη

    Είμαι γονέας και ενεργό μέλος συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εδώ και επτά χρόνια. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ουσιαστική και συνεχής επιτέλους όλων. Άπομακρύνετε τους συνδικαλιστές από το σχολείο και από θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης.
    Τοποθετείστε τους σε απλές διοικητικές θέσεις και ας προσφέρουν από εκεί αφού τόσο πολύ αγαπούν να συνδικαλίζονται. Οταν ο διευθυντής ενός σχολείου ειναι συνδικαλιστής πως περιμένετε να κάνει συστάσεις στους εκπαιδευτικούς του αφού περιμένει την ψήφο τους;
    Επιμορφώστε τα στελέχη, αλλά αξιολογείστε επίσης την επιμόρφωσή τους.
    Δημιουργείστε ένα πιλοτικό σχολείο σε κάθε νομό όπου ο Διευθυντής μαζί με το σύλλογο γονέων θα επιλέγει τους εκπαιδευτικούς και στο τέλος κάθε έτους θα αξιολογείται το έργο όλων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:38 | ΕΝΕΡΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΑΥΤΟ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΞΙΑ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΘΩΣ Α) ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ Β) ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ -ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ- ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
    ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (ΠΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΚΛΠ.
    ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.
    Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΑΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Α ΚΑΙ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ ΤΠΕ Α – Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:07 | Στούρης Σπύρος, Μαθηματικός

    Αναζητούμε τη λύση με τις ιδέες που δημιούργησαν την κρίση.Τα συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια που φαντάζουν αποτελεσματικά και δίκαια μαζί με την έλλειψη αξιολόγησης και τη γελοιότητα της κομματοκρατιας είναι αυτά που μας έφεραν σ»αυτό το χάλι.
    Που είναι η λύση.Στα μαθηματικά λέμε ότι η λύση στα μεγάλα προβλήματα είναι συνήθως απλή άλλα δύσκολο να την δούμε.
    Η απλή λύση που κατά τη γνώμη μου,υπάρχει στο πρόβλημά της παιδείας(μιλάω για τη μέση εκπαίδευσή) είναι να ανοίξει το σχολείο στη κοινωνία.Κάθε τοπική κοινωνία είναι ικανή και δίκαιη να αξιολογήσει τα σχολεία της.Κανένας γονιός δεν βάζει το κομματικό συμφέρον η τις προσωπικές του σχέσεις η τα οικονομικά του μικροσυμφέροντα πάνω από τη μόρφωση των παιδιών του.
    Για να μην κουράζω καταθέτω κάποιες ιδέες:
    .Οι μαθητές να μπορούν να επιλεγούν οποίο σχολείο θέλουν και όχι της περιοχής τους υποχρεωτικά(αξιολόγηση διευθυντών)
    .οι διευθυντές να επιλέγουν τους καθηγητές, η μέρος τους,να εχουν την ευθυνη της επιλογής,να παύονται όταν το σχολείο συρρικνώνεται,και να αμείβονται όταν ευημερεί
    .οι μαθητές να επιλέγουν τους καθηγητές τους
    .να συνδεθεί η αμοιβή του εκπαιδευτικού με την ποιότητα της δουλειάς του και την απήχηση της στην κοινωνία
    .να λειτουργήσουν σχολειά άλλου τύπου για παιδιά που προσλαμβάνουν τη γνώση με άλλους τρόπους(υποτίθεται μαθησιακά προβλήματα)και να τερματισθεί αυτή ντροπή για την εκπαίδευση που λέγεται ΕΠΑΛ (όπου και υπηρετώ)
    θα μπορούσα να παραθέσω και άλλες προτάσεις άλλα νομίζω ότι ο πυρήνας της σκέψης μου για ένα δυναμικό σχολείο απαλλαγμένο από τεμπέληδες βολεμένους και ανάξιους έχει «αποκαλυφθεί»
    Κλείνοντας θα ήθελα να πω τούτο:έχουμε ένα σχολείο όπου είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και προαιρετική η γνώση. Μήπως θα έπρεπε να αντιστρέψουμε τα πράγματα?

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | Δρ. Βογιάννης Ευστράτιος

    Ειμαι καθηγητής Φυσικός, διδάκτωρ στην Περιβαλλοντική Μηχανική & Επιστήμη με 23χρονη υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο και παράλληλη διδακτική εμπειρία σε Πανεπιστήμια, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ως συμβασιούχος Επ. Καθηγητής (Π.Δ. 407/80)εργαστηριακός συνεργάτης ΤΕΙ, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (αξιολογημένα), συνέδρια κ.τ.λ. Με αυτό το εν συντομία βιογραφικό πήγα και στην περίφημη συνέντευξη της επιλογής στελεχών (σχολικός σύμβουλος) της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό που απεκόμισα ήταν ένας πλήρης εξεφτελισμός της προσωπικότητάς μου, μπορώ να πω ότι ήταν η πλέον άσχημη στιγμή της εκπαιδευτικής μου καριέρας, φεύγοντας απο το υπουργείο έδωσα όρκο στον εαυτό μου ότι δεν θα ξαναπατήσω σε τέτοιου είδους σόου.
    Παρακαλώ σταματήστε εδώ και τώρα αυτή την κατάσταση, καταργήστε άμεσα αυτό το νόμο, κάποιοι παίρνουν bonus προυπηρεσίας, σταματήστε τα εδώ και τώρα και ξεκινήστε απο την αρχή. Η Β’ Βάθμια έχει άριστο υλικό, αξιοποιήστε το και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί φως στο τούνελ.
    Αξιολογήστε τους τίτλους σπουδών, δεν μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευτικοί με PhDs, Masters δημοσιεύσεις και πλούσιο επιστημονικό έργο που να μην αξιοποιούνται απο την υπηρεσία στις καίριες θέσεις. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια πρακτική που κρίνεται το επιστημονικό έργο, δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ πρέπει αυτό να αποφασίζεται από μη γνώστες του αντικειμένου (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά δεν μπορεί το μέλος του κάθε ΠΥΣΔΕ & ΚΥΣΔΕ να κρίνει επιστημονική πληρότητα ή συνάφεια τίτλου σπουδών) όλα στον ΑΣΕΠ, έλεος πια σ΄αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα που σε όλο τον κόσμο είναι αυτονόητα.
    Η αρχή της φιλοσοφίας ενός συστήματος επιλογής στελεχών πρέπει να είναι το βιογραφικό των εκπαιδευτικών.
    1. Τίτλοι σπουδών PhD, Master κ.τ.λ να μην μπορεί η προυπηρεσία να καλύψει ένα τίτλο, θέλουμε καινοτομία άλλες ιδέες και όχι άλλους δημόσιους υπαλλήλους στο σχολείο.
    2. Επιστημονική κατάρτιση, όπως σε όλο τον κόσμο αυτή αποδεικνύεται με τις δημοσιεύσεις (impact factors κ.τ.λ) και όχι με βιβλιαράκια που σκαρώνονται σε ένα απόγευμα και τα κρίνει μια επιτροπή.
    3. Στη συνέχεια προυπηρεσίες, και όχι bonus θέσεων, καθώς και άλλα στοιχεία όπως γλώσσες, επιμόρφωση, σεμινάρια κ.τ.λ
    Για τον λόγο αυτό προτείνω ειδική επιτροπή αξιολόγησης στον ΑΣΕΠ για να τελειώνουμε μια για πάντα με το θέμα αυτό και να σταματήσουν τα διάφορα «μαγαζάκια» κομματικά και μη.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:45 | Ιωάννης Παυλάκης

    Με τα προηγούμενα συστήματα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης δεν επιλεγόταν πάντα ο ικανότερος για την κάθε θέση. Η αιτία του προβλήματος βρισκόταν στην πρόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να βάλει τους αρεστούς. Παράδειγμα το τελευταίο σύστημα αξιολόγησης-επιλογής προσωπικού με το οποίο η συνέντευξη σε μία κομματική επιτροπή της κυβέρνησης έδινε 20 από τα σαράντα μόρια που έπαιρνε κάποιος υποψήφιος… Η κοροϊδία αυτή ήταν κυνική. θα πρέπει πιστεύω ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης να έχει κριτήρια και να μοριοδοτεί:
    1. Γνώσεις
    2. Εμπειρίες
    3. Εκπαιδευτικές δράσεις
    4. Κοινωνική δράση
    σχετικές με το αντικείμενο για το οποίο επιλέγεσαι. Στο προηγούμενο σύστημα π.χ. οι ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής δενέδιναν εξετάσεις σε γνωστικά θέματα που σχετίζονταν με την ειδικότητα τους.
    Κάτι που θεωρώ απαρ’αδεκτο επίσης είναι η απόσπαση τόσων καθηγητών σε γραφεία εκπαίδευσης όπως π.χ. στα γραφεία Φυσικής αγωγής…Αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο να υπηρετούν με απόσπαση΄10-12 καθηγητές για εργασία που στη δεκαετία του 1980 γίνονταν για τα ίδια σχολικά πρωταθλήματα και τον ίδιο αριθμό σχολείων με μόλις 2 καθηγητές…(χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπικά αλλά με γραφομηχανή και πολύγραφο…..). Αυτά είναι νοικοκυρέματα που πρέπει να γίνουν Κυρία Υπουργέ… όχι να αποσπώνται στα γραφεία για να κάθονται καθηγητές με 2 και 3 χρόνια υπηρεσίας…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | Maria

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Όσον αφορά στην επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης, προτείνω τα ακόλουθα:
    1) Να καταργηθεί η συνέντευξη, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρησίμευε για την κατανομή συγκεκριμένων υποψηφίων σε συγκεκριμένες θέσεις και όχι για την αξιολόγηση των γνώσεων ή της προσωπικότητας των υποψηφίων.
    2)Αν πρέπει να γίνει κάποιου είδους αξιολόγηση, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω γραπτών εξετάσεων, με τις οποίες θα διαπιστώνονται οι γνώσεις και η κριτική σκέψη των υποψηφίων, κάτι που συχνά οί τίτλοι σπουδών δεν αντικιατοπτρίζουν επαρκώς. Στην περίπτωση δεινέργειας εξετάσεων η βαθμολογία θα πρέπει να έχει αυξημένη βαρύτητα και όχι από 1-4 μονάδες που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.
    3)Θα πρέπει να υπάρχει διάκριση στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ανάλογα με τη διάρκειά τους. Για παράδειγμα, αν ένα μεταπτυχιακό μονοετούς διάρκειας μοριοδοτείται με 3 μονάδες, τα μεταπτυχιακά διετούς διάρκεικειας – γιατί υπάρχουν και τέτοια (βλ. ΦΕΚ 55 Β΄, 28-1-94, αρθ. Β7/20, το οποίο περιλάμβανε 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα,συν εξετάσεις στο τέλος κάθε έτους, συν ένα επιπλέον εξάμηνο για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας)να μοριοδοτούνται με τουλάχιστον 4 μονάδες.
    4) Θα πρέπει τα μεταπτυχιακά που λαμβάνονται υπόψη να έχουν άμεση συνάφεια με το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν οι υποψήφιοι, εφόσον επιλεγούν. Διαφορετικά, θα παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο στελέχη που όντως κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών να μη μπορούν να σκήσουν τα καθήκοντά τους επαρκώς, λόγω του ότι το αντικείμενο στο οποίο ειδικεύτηκαν είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο επιλέχθηκαν να ασχοληθούν.
    5) Όσον αφορά στο «συγγραφικό έργο», παρατηρείται συχνά κάτοχοι διδακτορικού να εκδίδουν τη διατριβή τους σε βιβλίο, με αποτέλεσμα να μοριοδοτούνται διπλά για την ίδια εργασία. Συγκεκριμένα, ενώ λαμβάνουν τα μόρια που προβλέπονται για το διδακτορικό τους συγχρόνως λαμβάνουν και μόρια για το βιβλίο που περιέχει τη διατριβή τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να μη μοριοδοτούνται τα βιβλία με περιεχόμενο τη διατριβή ενός υποψηφίου, εφόσον αυτός έχει μοριοδοτηθεί για τον τίτλο σπουδών.
    6) Όσον αφορά στη μοριοδότηση του «συγγραφικού έργου», θα πρέπει να έχει μειωμένη βαρύτητα σε σχέση με τη μοριοδότηση ενός διδακτορικού. Μετον παρόντα νόμο η μοριοδότηση βιβλίων και άρθρων, τα οποία δεν είναι γνωστό με τι κριτήρια αξιολογούνται, αγγίζει τη μοριοδότηση ενός διδακτορικού, το οποίο, άλλωστε, κρίθηκε από επταμελή επιτροπή Πανεπιστημιακών καθηγητών.
    7) Η βαρύτητα των πτυχίων-διπλωμάτων ξένων γλωσσών θα πρέπει να μειωθεί. Η γνώση ξένων γλωσσών αναμφισβήτητα αποτελεί χρήσιμη δεξιότητα, ωστόσο, με ποιά λογική ο κάτοχος δύο πτυχίων ξένων γλώσσών συγκεκτρώνει περισσότερα μόρια από τον κάτοχο ενός μεταπτυχιακού, το οποίο, αν είναι συναφές με το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί, του παρέχει εξαιρετικά χρήσιμη εξειδίκευση; Ξένες γλώσσες γνωρίζουν και οι γραμματείς εταιριών αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν καθήκοντα στελέχους της εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη επιστημονική γνώση.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | Νίκη

    Οι κρίσεις των στελεχών εκπαίδευσης αντί να είναι αξιοκρατικές έχουν καταντήσει σχέσεις πελατιακές μεταξύ των ενδιαφερομένων, των αιρετών και των προισταμένων που απαρτρίζουν τα συμβούλια, μέσω της προφορικής συνέντευξης.Δεν είναι δυνατόν κάποιος να είναι μέλος της κριτικής επιτροπής και συγχρόνως να είναι ο ίδιος ή συγγενικά του πρόσωπα υποψήφιοι για κάποια θέση. Κριτής και κρινόμενος συγχρόνως. Ούτε πάλι είναι σωστό η συνέντευξη που δεν έγινε για πολύ υψηλότερες θέσεις να μπαίνει στην εκπαίδευση και μάλιστα πριν ανακοινωθεί ο πίνακας των μετρήσιμων προσόντων.
    Αν πιστεύετε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να είναι αντικειμενική και χωρίς «τις πλάτες» των εργατοπατέρων. Τέλος πιστεύω ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης θα πρέπει να κρίνονται κατά την διάρκεια της θητείας τους (αντικειμενικά) και όσοι είναι ανεπαρκείς να αντικαθίστανται.
    Ελπίζω και εύχομαι να μπορέσετε να τα «βάλετε » με τους συνδικαλιστές και να αντέξετε στην πίεση που θα δεχτείτε !!!

  • Ερωτήματα, σκέψεις και προτάσεις με αφορμή τη πρόταση για διαβούλευση.
    1) Ποια η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα της αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την επιλογή των στελεχών; Ποιες ήταν οι προσδοκίες για το ισχύον (ποιοτικές-ποσοτικές για τα στελέχη που επιλεγήκαν) και σε τι διαψευστήκαν; Ποια αξιόπιστη και έγκυρη έρευνα προσδιόρισε τις αστοχίες και τις αποτυχίες και ποιες ήταν αυτές; Οι προτεινόμενες αλλαγές σε ποια στοιχεία εδράζονται και στη θεραπεία ποιών αδυναμιών στοχεύουν; Το ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση στην εκπαίδευση δεν είναι η απάντηση διότι τόσες έρευνες γίνονται πχ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ποιότητα της Εκπαίδευσης. Μια αλλαγή στηριγμένη σε δεδομένα θα ήταν ουσιαστική καινοτομία για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει την τελευταία 20ετία. Η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ που προκάλεσε ο κ. Αρσένης υστέρησε στο σχεδιασμό του μεταβατικού σταδίου και δεν μπόρεσε να προχωρήσει.
    2) Η έλλειψη ιεραρχίας, αξιολόγησης, μονιμότητας, κλπ., ή οι άτυχες επιλογές στελεχών έχουν βλάψει ή βλάπτουν περισσότερο; Η παροδικότητα των στελεχών δεν έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του έργου τους; Γιατί η διαβούλευση περιορίζεται μόνο στην επιλογή των στελεχών; Γιατί δεν επεκτείνεται στο θεσμικό πλαίσιο για τη μονιμότητα και την αξιολόγηση με συγκεκριμένες προτάσεις; Ποια έρευνα μας έδειξε ότι η διαδικασία επιλογής των στελεχών, ακόμα και όταν πετύχει να είναι διαφανής, αντικειμενική, κλπ θα εξασφαλίσει την αποδοτικότητά τους μέσα σε ένα πλαίσιο παροδικότητας; Το ισχύον σύστημα επιλογής στελεχών εκτός από τις εξετάσεις προέβλεπε αξιολόγηση και μονιμότητα… Το προτεινόμενο ;;;
    3) Οι αξιολογητές, αν υπάρξουν, και με όποιο όνομα θα έχουν, με ποια διαδικασία θα επιλεγούν και με ποια κριτήρια; Δε θα έπρεπε να τεθεί σε διαβούλευση και η διαδικασία επιλογής τους ως στελέχη εκπαίδευσης;;
    4) Ποια αλλαγή στα επιδόματα, την εξέλιξη, κλπ., θα προσελκύσει περισσοτέρους και ικανότερους στη διεκδίκηση θέσης στελέχους της εκπαίδευσης ;;
    5) Η «δεξαμενή» από την οποία θα «αντληθούν» τα στελέχη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά στα χρόνια που μεσολαβούν από την εφαρμογή του ισχύοντος νομοσχεδίου. Ποια ευρείας κλίμακας επιμόρφωση (πχ τύπου ΣΕΛΜΕ) αναβάθμισε τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας ώστε να είναι περισσότερο πιθανό να επιλεγούν καλύτερα κατηρτισμένα στελέχη; Οι επιμορφώσεις στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των ΑΕΙ με τις διαδικασίες επιλογής, το οικονομικό κόστος και τις λοιπές συνθήκες που προσφέρονται είναι προσιτές σε λίγους και δεν μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν σημαντικά τον «κορμό» των εκπαιδευτικών. Οι προσφερόμενες από το ΥΠΕΠΘ επιμορφώσεις δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι θεμιτό και ηθικό να αποτελεί μοριοδοτούμενο προσόν η επιμόρφωση στις Νέες Τεχνολογίες στο Β επίπεδο, όταν η επιλογή σε αυτές τις επιμορφώσεις δεν κάλυψε όλες τις αιτήσεις που υπήρχαν;;
    6) Ποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ιεραρχίας, που προσδιορίζει τη συνέργεια μεταξύ στελεχών, θα αξιοποιήσουν τις, θεωρητικά, αυξημένες δεξιότητες και γνώσεις των νέων στελεχών; Ας αναζητηθούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι διαδικασίες στις οποίες οι σχολικοί σύμβουλοι συμμετέχουν σε διαδικασίες με υπηρεσιακό αντίκτυπο πχ επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων, Υπευθύνων Εργαστηρίου, ΕΚΦΕ, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κλπ. Γιατί ενώ αρχικά οι σχολικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στην επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων στη συνέχεια αποκλείστηκαν; Σε τι έβλαψαν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα της επιλογής; Πώς αυτές οι βλάβες προσδιορίστηκαν και από ποια μελέτη;
    7) Γιατί η η διαβούλευση για την επιλογή στελεχών δεν επεκτείνεται στους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, Σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών, κλπ. Αυτοί δε συμμετέχουν στη λειτουργία της εκπαίδευσης από θέση ευθύνης και μάλιστα σημαντικής ως επιφορτισμένοι με την προώθηση εμπέδωση των καινοτομιών; Γιατί, για παράδειγμα, η προϋπηρεσία σε θέση υπευθύνου πολιτιστικών δεν είναι μοριοδοτούμενη για να γίνει κανείς σχολικός σύμβουλος φιλολόγων ή ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ για να γίνει σχολικός σύμβουλος ΠΕ4; Ποιο θεσμικό πλαίσιο επιβάλει τη συνεργασία και τη συνέργεια με σαφείς ρόλους στα σημεία επικάλυψης αρμοδιοτήτων πχ σχολικών συμβούλων και των υπεύθυνων προώθησης πχ της διδασκαλίας με τη χρήση υπολογιστών, κλπ ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα;
    8) Ποια ή τύχη των νέων στελεχών, με όποια διαδικασία και κριτήρια επιλεγούν; Μετά από 4 χρόνια θα βρεθούν πάλι στην αφετηρία; Θα σταματήσει ή σε ποια έκταση θα περιοριστεί η ανά τετραετία /αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή κριτηρίων διαδικασιών και προσώπων; Έχει εκτιμηθεί η επίδραση του μηνύματος που εκπέμπεται με την ανά τετραετία αλλαγή; Γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς της ευθύνη του σχεδιαστικού λάθους στα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής, όταν κάθε 4 χρόνια αλλάζουν; Τόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στην εκπαίδευση ώστε το θεσμικό πλαίσιο της επιλογής των στελεχών να είναι τόσο βραχύβιο; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, από αυτές που θεωρείται ότι έχουν τα λιγότερα προβλήματα ή τα καλύτερα αποτελέσματα, οι θεσμοί επιλογής στελεχών αλλάζουν τόσο συχνά;
    9) Σχετικά με τα κριτήρια και τις επιμέρους μοριοδοτήσεις που έχουν προταθεί θα μπορούσε κανείς πολλά να παρατηρήσει. Το πλέον εμφανές και πιθανό να προκαλεί παρενέργειες είναι ότι είναι ένα πλέγμα κριτηρίων για όλες τις βαθμίδες, Προσχολική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια. Όταν διαφορετικά είναι τα συμβούλια επιλογής γιατί να είναι ίδια η μοριοδότηση; Διαφορετικό είναι το ποσοστό των επιμορφωθέντων των ετήσιων ή διετών επιμορφώσεων στη Πρωτοβάθμια λόγω των Διδασκαλείων και διαφορετική στη Δευτεροβάθμια όπου δε λειτουργεί κάτι αντίστοιχο.
    10) Να αποκλεισθούν περιπτώσεις μοριοδότησης προσόντων από επιμορφώσεις στις οποίες δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν οι αποκλεισθέντες να «τιμωρούνται» εφόσον δεν υπήρξε αντικειμενική διαδικασία επιλογής, πχ γραπτές εξετάσεις, στις επιμορφώσεις του ΥΠΕΠΘ για τις νέες τεχνολογίες.
    11) Να αποσυρθούν μοριοδοτήσεις όπως: «Η υλοποίηση και η δημοσίευση πρωτότυπων ερευνών που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την επιμόρφωση και με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκόντων: έως 2 μονάδες». Η υλοποίηση των πρωτότυπων ερευνών πως προέκυψε; Δεν υπήρξαν άλλοι που είχαν ζητήσει τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καινοτομίας κάποιου φορέα πχ πανεπιστημίου και δεν έγιναν δεκτοί ; Στις καινοτόμες δράσεις στα προγράμματα Περιβαλλοντικής, E-twining, κλπ πως εκτιμηθεί η καινοτομία τους και από ποιόν; Οι πρωτότυπες αυτές έρευνες έγινα στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών ή διατριβών και θα μοριοδοτηθούν διπλά; Γιατί η δημοσίευση αυτών των δράσεων να προστίθεται στις κλασσικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων; Να υποθέσουμε ότι υλοποιημένες πρωτότυπες δράσεις δεν γίνονται δεκτές προς δημοσίευση ή παρουσίαση σε συνέδρια και πρέπει να αποτιμηθούν με 2 μόρια, όταν η εκλογή σε μία θέση στελέχους είναι ζήτημα δεκάτων της μονάδας. Ποιος θα αποφασίζει για το αν μια εργασία θα ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία; Για να παραμείνει ισχυρός ο στόχος της διαφάνειας που επαγγέλλεται η νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταργηθεί η συγκεκριμένη κατηγορία.
    12) Η αποτίμηση της προσφοράς έργου σε θέση Σχ. Συμβούλου ή Προϊσταμένου να αποτιμάται διαφορετικά, ανάλογα με την επιδιωκόμενη θέση. Όπως οι μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να έχουν σχέση με την επιζητούμενη θέση έτσι και η προϋπηρεσία. 0,75 μόρια/έτος αν Σχ. Σύμβουλος θέλει να συνεχίσει ως Σύμβουλος και 0,40 αν θέλει να συνεχίσει ως Διευθυντής ή ως Προϊστάμενος. Θα αποφευχθούν περιστατικά όπου κάποιος δεν θα γίνεται πχ Διευθυντής Διεύθυνσης αλλά για να μη μείνει παραπονούμενος θα γίνεται Σχ. Σύμβουλος και αντιστρόφως, εις βάρος κάποιων που είχαν σταθερή προτίμηση και προσπάθεια. Το ανώτερο δυνατό της αποτίμησης της προσφοράς σε κάποια θέση
    13) Η συνέντευξη δεν μπορεί να έχει ανατρεπτικό αποτέλεσμα στο έργο χρόνων. Προτείνω τα 20 μόρια να ανάγονται σε ποσοστό 20% του αθροίσματος των αντικειμενικών και να προστίθενται σε αυτά. Αν κάποιος πχ έχει Ν μόρια αντικειμενικά τότε το μέγιστο που μπορεί να πάρει από τη συνέντευξη είναι 0,2χΝ. Αν στη συνέντευξη πάρει Α (Α<20) και έχει Ν αντικειμενικά από τη συνέντευξη θα πάρει 0,01χΑχΝ μόρια τα οποία θα προστεθούν στα Ν αντικειμενικά που έχει. Το 20% είναι ενδεικτικό και μπορεί μετά από μια αναλογιστική με τα μόρια από την προηγούμενη επιλογή να διαφοροποιηθεί. Στόχος είναι να περιοριστεί η βαρύτητα μια ολιγόλεπτης διαδικασίας σε σπουδές και έργο διδακτικό, συγγραφικό, ερευνητικό, κλπ χρόνων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 09:07 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

    Επειδή το σχόλιό μου στη σελίδα 20, εμφανίστηκε χωρίς τις αναφορές των νόμων : υπ αριθμ. 3467/2006 και 3149/2003, αναφέρω μια σύντομη περίληψη.

    Κατά την επόμενη διαικασία επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, να ζητείται από τους υποψηφίους, που έχουν συγραφικό έργο:
    Πρώτον, στην αίτησή τους να γράφουν τον διθνή αριθμό ISBN του έργου τους.
    Δεύτερον,στο φύλλο αξιολόγησης του βαθμολογητή (στο πρώτο τετραγωνάκι)να προστεθεί η φράση: ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ISBN ΠOY EXOYN ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (κατά νόμον πρσφοράς 3149/2003)και Τρίτον στην διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας υπ αριθμ. 31199(ε)Δ2/11-7-2007, να προστεθεί η φράση: Βιβλία χωρίς τον διεθνή αριθμό ISBN και που δεν έχουν κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη δεν μοριοδοτούνται.

    Οι παραπάνω προτάσεις γίνονται διότι,πρώτον πολλοί πονηροί υποψήφιοι υπέβαλαν εργασίες των μαθητών τους (μαθητές λυκείου) ως δήθεν αυτόνομο συγραφικό έργο, ενώ ουδέποτε εκδόθηκε επίσημα και τελικά ξεγέλασαν το Υπουργείο και καρπώθηκαν 2,5 μόρια (εχω τις σχετικές δικογραφίες στη διάθεσή σας).
    Και δεύτερον, ούτε ο νόμος 3467/2006, ούτε η διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας υπ αριθμ. 31199(ε)Δ2/11-7-2007, από παράλειψη, δεν ζητούσαν τον εριθμό ISBN για τα βιβλία των υποψηφίων. Ο νόμος όμως 3149/2003, κεφ.Γ, άρθρο 12, παρ. 8α αναφέρει ρητά: Κάθε έργο που εκδίδεται στη χώρα … λαμβάνει και φέρει διεθνή αριθμό, τον οποίο παρέχει η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Στη δε παρ.9 αναφέρει ρητά ότι η παρπάλειψη του αριθμού ISBN και η κατάθεση του βιβλίου στην ΕΘΝ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ τιμωρείται με πρόστιμο.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στο ιδιαίτερο γραφείο της Υπουργού κ.Διαμαντοπούλου με αρ. πρ. 10655 16/11/09
    στο γραφείο της κ. χριστοφιλοπούλου με αρ.πρ.203 16/11/09 και
    στο γραφείο του κ. Πανάρετου με αρ.πρ. 520 16/11/09.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 08:52 | DHMHTRHS

    Όλοι εμείς που τόσο νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση, την παιδεία,το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας-που όλοι τη θέλουμε να προοδέψει, για να έχουμε καλύτερες κοινωνικές απολαβές εμείς οι ίδιοι- δεν αναφερθήκαμε ούτε μία φορά εδώ μέσα στα συστήματα προσλήψεων σε κράτη με τεράστια εμπειρία και επιτυχία στο μαθησιακό τους σύστημα εκπαίδευσης.
    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Εκπαισευτικός στην Ελάδα στη μεγαλύτερη πλειοψηφία κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά ή σκέφτεται να κάνει και να πηγαίνει και λίγο Σχολείο του οπου από καιρό βολεύτηκε αλλά όλα τον φταίνε εκεί και πολλές φορές είναι έτοιμος να καταρεύσει ή χασμουριέται διαρκώς απο την κούραση των »ιδιαιτέρων», για να τσιμπήσει ξεκούραστα το 1300σάρι…Τι λέτε περι αραλικιού και μονιμότητας ?? Ποιό εκπαιδευτικό σύστημα-ούτε καν στη Μποτσουάνα-επιτρέπει συναδέλφους Εκπ/κούς να έχουν 5 ή max 7 διδακτικές ώρες την Εβδομάδα ?? Απίστευτες καταστάσεις σε μιά χώρα όπου κανείς δεν σκέφτεται για λύσεις παρά για βόλεμα του πισινού του…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 05:13 | Γκαμπέτας Αθανάσιος

    Β΄ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

    Σε γενικές γραμμές, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που δίνει υπερβολική αξία στα τυπικά προσόντα. Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή των στελεχών Εκπαίδευσης, είναι πολύ δύσκολο να μπει, στα «στενά καλούπια» των μετρήσιμων κριτηρίων & μόνον. Δυσκολεύομαι να παραθέσω άποψη. Πρέπει οι ειδικοί να βρουν τρόπο μέτρησης:
    Της αγάπης και της διάθεσης προσφοράς, προς αυτό για το οποίο γίνεται κρίνονται.
    Της διάθεσης, για ανιδιοτελή προσφορά. Θεωρώ το επιμίσθιο, έστω αυτό το «ευτελές», σε σχέση με τα επιμίσθια άλλων στελεχών του δημοσίου, σαν αντικίνητρο απόδοσης. Πολλά τα παραδείγματα, ανθρώπων που το κύριο κριτήριό τους, για την ένταξη στη διαδικασία επιλογής στελεχών, ήταν αυτό το, πραγματικά, ασήμαντο μηνιαίο ποσό των 200, κατά μέσο όρο ευρώ, σε σχέση με την προσφορά που θα πρέπει να έχουν, αν επιλεγούν. Χωρίς να σκέφτονται αν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, στις ειδικές απαιτήσεις των θέσεων ευθύνης, στην Εκπαίδευση. Όχι πως μας περίσσεψαν τα χρήματα, αλλά θεωρώ ανήθικο να καλείται κάποιος να διευθύνει ένα σχολείο και να «μετράει» το επιμίσθιο. Η προσφορά στον τομέα της Παιδείας, δεν μπορεί να μετρηθεί, με την αμοιβή. Η πληρωμή για μένα, είναι το να βρίσκω, μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας, μαθητές μου και να με χαιρετούν με εκτίμηση και αγάπη. Όχι να τρέχουν να με αποφύγουν, δείχνοντάς μου, με τον τρόπο αυτό, πως απέτυχα στο έργο μου. Ξαναλέω πως ποτέ δεν μου έφτασαν τα χρήματα από την επαγγελματική αμοιβή μου, ούτε και είχα «κομπόδεμα», από τους γονείς μου, οπότε θα μπορούσα να κατηγορηθώ, πως μιλάω εκ του ασφαλούς. Είναι, η αξία που δίνει κανείς στα χρήματα. Το πόσο παραδόπιστοι είμαστε. Επομένως, ίσως αν δεν υπάρχει αυτό το επιμίσθιο, να είναι ένα πολύ σοβαρό κριτήριο για την επιλογή των στελεχών Εκπ/σης. Ειδικά για τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων, που έχουν να κάνουν με παιδικές ψυχές.
    Άρα, είναι πολύ δύσκολη η επιλογή στελεχών, για μένα. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα στα μετρήσιμα και στα μη, κριτήρια.

  • 1. Η αξιολόγηση να περιλαμβάνει με απολύτως μετρήσιμα κριτήρια ΟΛΕΣ τις δράσεις, επιμορφώσεις, πρωτοβουλίες, καινοτομίες, ανακοινώσεις, ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια κλπ. κάθε υποψηφίου.
    2. Η προσμέτρηση τίτλων σπουδών, μεταπτυχιακών κά. να γίνεται μόνον εφόσον έχει σχέση με τα προσόντα που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση.
    3. Να θεωρείται εντελώς απαραίτητη η άριστη γνώση μιάς τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
    4. Να θεωρείται εντελώς απαραίτητη η άριστη γνώση Η/Υ.
    5. Να υπάρχει προφορική συνέντευξη ΟΧΙ όμως από τα κατά τόπους ΠΥΣΔΕ τα οποία έχουν απωλέσει προ πολλού την αντικειμενικότητά τους και έχουν καταντήσει μικρομάγαζα εξυπηρετήσεων και διαπαραταξιακού ρουσφετιού.
    6. Να προσμετράται η εμπειρία, αφού όμως πρώτα υπάρχει λογοδοσία για τα πεπραγμένα.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 00:54 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

    ΠΡΟΣ

    Υπουργό κ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
    Υφυπουργό κ.ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
    Υφυπουργό κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΑΡΕΤΟ

    ΘΕΜΑ: Συγεκριμένες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ του υπ’αριθμ. 3467/2006 υφιστάμενου νόμου και της υπ’ αριθμ. 31199(ε)Δ2/11-7-2007 διευκρινιστικής Εγκυκλίου.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες συμμετοχή και όχι ανοχή, γι’ αυτό θα προτείνω τις παρακάτω συγκεκριμένες βελτιώσεις: πρώτον του υπ’αριθμ. 3467/2006 υφιστάμενου νόμου και δεύτερον
    της υπ’ αριθμ. 31199(ε)Δ2/11-7-2007 διευκρινιστικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, περί επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι » αδυναμίες» του νόμου αυτού.

    ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    Ο υφιστάμενος νόμος 3467/2006 περί επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης,
    σύμφωνα με τον οποίο έγινε η επιλογή των Στελεχών το έτος 2007,
    στο άρθρο 8), αναφέρει την αριθμητική αποτίμηση των αξιολογικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2ια) αναφέρει ρητά:

    <>.

    ΕΠΕΙΔΗ, όμως, ο εν λόγω νόμος και η διευκρινιστική εγκύκλιος, από παράλειψη, δεν ζητούσε από τους υποψηφίους να αναφέρουν τον Διεθνή Αριθμό ISBN που πρέπει να φέρει υποχρεωτικά καθένα βιβλίο που κυκλοφορεί, ούτε τους ζητούσε να το έχουν καταθέσει στην ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, γι’ αυτό πολλοί πονηροί Υποψήφιοι προέβησαν άκουσον, άκουσον στις εξής παράνομες ενέργειες:

    Aνέθεσαν εργασίες στους μαθητές τους (μαθητές λυκείου), τις φωτοτύπησαν, έγραψαν το όνομά τους στην πρώτη σελίδα, και στη συνέχεια τις κατέθεσαν ως τάχα δικό τους αυτόνομο συγραφικό έργο. Χωρίς βέβαια το δήθεν αυτό συγραφικό έργο να έχει εκδοθεί επισημα. Έτσι, ξεγέλασαν το Υπουργείο, με αποτέλεσμα οι πονηροί υποψήφιοι να καρπωθούν 2,5 μόρια, που ήταν καθοριστηκά για να επιλεγούν ως Στελέχη της Εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξεταστές των συγραφικών έργων δεν μπορούσαν να ελέγχουν την εγκυρότητα των έργων αυτών, καθώς ο εν λόγω νόμος, όπως προαναφέρθηκε, δεν ζητούσε τον διεθνή αριθμό ISBN,΄ούτε ζητούσε τα συγραφικά έργα να έχουν κατατεθεί στην ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Έχω στη διάθεσή σας τις σχετικές δικογραφίες!!!!!!

    ΕΠΕΙΔΗ ο υφιστάμενος νόμος 3149/2003, κεφάλαιο Γ, άρθρο 12,
    παράγραφος 8α) αναφέρει ρητά : <>.

    ΕΠΕΙΔΗ ο ίδιος νόμος 3149/2003, κεφάλαιο Γ, άρθρο 12, παράγραφος 9
    αναφέρει ρητά: <>.

    ΕΠΕΙΔΗ η Εθνική Βιβλιοθήκη εκδίδει πάντοτε απόδειξη – βεβαίωση παραλαβής εντύπων κατά νόμον προσφοράς (ν.3149/2003)

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

    1) Στην αίτηση που θα συμπληρώνουν τα υποψήφια στελέχη να αναφέρουν τον αριθμό ISBN του βιβλίου τους.

    2) Στο φύλλο αξιολόγησης να προστεθεί, στο πρώτο τετραγωνάκι,
    η φράση: <>

    3)Να τονιστεί ότι: βιβλία χωρίς αριθμό ISBN και κατάθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, δεν μοριοδοτούνται.

    ΕΠΙΣΗΣ στο άρθρο 8 του νόμου 3467/2006, παράγραφος Α2δ) θα πρέπει να προστεθεί η ονομασία ΑΣΠΑΙΤΕ (διότι η ΠΑΤΕΣ έχει μετονομαστεί σε ΑΣΠΑΙΤΕ).

    Υ.Γ.
    Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στο ιδιαίτερο γραφείο σας.
    Συγκεκριμένα :
    Γραφείο κ. Διαμαντοπούλου αρ. πρωτ. 10655, 16/11/2009
    Γραφείο κ. Χριστοφιλοπούλου αρ. πρωτ. 203, 16/11/2009
    Γραφείο κ. Πανάρετου αρ. πρωτ. 520, 16/11/2009

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εν λόγω νόμος χρειάζεται βελτίωση, όχι κατάργηση.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 23:42 | Στέλιος

    Είναι αδιανόητο να μην μοριοδοτούνται, μέχρι σήμερα, και μετεκπαιδεύσεις σε δημόσια Πανεπιστήμια της Ε.Ε (π.χ της Γερμανίας), που βρίσκονται μάλιστα υπό την αιγίδα των ελληνικών προξενικών αρχών,με την πρόφαση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα Διδασκαλεία που καλύπτουν το ρόλο της μετεκπαίδευσης.Τότε με ποια λογική μοριοδοτείται το 2ο πτυχίο ή το 2ο μεταπτυχιακό και όχι μια δεύτερη μετεκπαίδευση; Είναι δίκαιο να μοριοδοτείται το ΠΕΚ και όχι 2 χρόνια σπουδών σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 23:01 | ΣΑΒΒΑΣ ΣΩΜΑΡΑΚΗΣ, Δάσκαλος

    Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο alfavita.gr το Νοέμβριο του 2007, αλλά νομίζω ότι παραμένει επίκαιρο.

    Τίτλος: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    Η μόνη τομή στη διοίκηση της εκπαίδευσης στη μεταπολίτευση έγινε με το σπάσιμο του τριπλού ρόλου του επιθεωρητή (διευθυντής, καθοδηγητής, αξιολογητής) σε Διοικητικό προϊστάμενο και Καθοδηγητικό προϊστάμενο (1). Είναι γεγονός ότι οι λεγόμενες κρίσεις για τα στελέχη της εκπαίδευσης κάθε φορά γίνονται με διαφορετικό νομικό πλαίσιο μια και το προηγούμενο είχε ατέλειες και δημιουργούσε αδικίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εισηγητών των νέων νομοθετημάτων (2).
    Έχοντας στο μυαλό μας τη διοικητική δομή της σχολικής μονάδας και των Γραφείων Εκπαίδευσης και χωρίς την ψευδαίσθηση ότι προτείνω κάτι πρωτόγνωρο ή καινοφανές, μια και ακούγονται κατά καιρούς παρόμοιες απόψεις, θα ήθελα να τις συγκεράσω και να τις συμπυκνώσω στα εξής:
    • Οι διευθυντές εκπαίδευσης να διορίζονται και να είναι στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως ισχύει για τους περιφερειάρχες που είναι στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού, για να πάψει το παραμύθι περί αξιοκρατίας και αξιοκρατικής επιλογής.
    • Τα επιδόματα όλων των στελεχών (διευθυντών, υποδιευθυντών, υπευθύνων ολοημέρου-περιβαλλοντικής-αγωγής υγείας-πολιτιστικών και ό,τι άλλο υπάρχει, καθώς των προϊσταμένων Γραφείων) να καταργηθούν και στη θέση τους να υπάρξει στην παρούσα φάση επίδομα 50€ για κάθε μάχιμο εκπαιδευτικό των σχολείων και μόνο (όχι αποσπασμένοι κλπ.).
    • Η επιλογή Προϊσταμένων Γραφείων πρέπει να γίνεται με ψηφοφορία όλων των εκπαιδευτικών της εκπαιδευτικής περιφέρειας με απεριόριστο αριθμό υποψηφίων, που θα τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια, που θα έχει ορίσει ο κλάδος.
    • Η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να γίνεται με ψηφοφορία όλων των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας με αριθμό υποψηφίων χωρίς περιορισμό, που θα τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια, που θα έχει ορίσει ο κλάδος.
    • Οι παντός είδους υπεύθυνοι να υπάρχουν (χωρίς επίδομα ή έξοδα κίνησης ή οτιδήποτε άλλο) ανά σχολική μονάδα και όχι ανά Δ/νση, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την πραγματική ανάδειξη των στόχων των προγραμμάτων περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας κλπ.
    • Οι θητείες για όλες τις θέσεις πρέπει να είναι έως δύο συνεχόμενες ή με κενό ανάμεσα στις δύο. Η διάρκεια της κάθε θητείας να παραμείνει τετραετής.
    Τι θα πετύχουμε με τα παραπάνω; θα πούνε μερικοί.
    Η απάντηση είναι απλή: Την αξιοπρέπεια μας, για την οποία θα είμαστε υπεύθυνοι πλέον μόνο εμείς και κανένα συμβούλιο επιλογής και το γεγονός ότι ο καθένας θα διαλέγει ή δε θα διαλέγει ένα ρόλο στη διοίκηση που νομίζει ότι του ταιριάζει.

    (1) Η αξιολόγηση και ο εκφραστής της βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, που είναι και η πιο επικίνδυνη, αλλά δεν είναι υπόθεση του παρόντος κειμένου.
    (2) Παρεμπιπτόντως στις τελευταίες κρίσεις, για τις οποίες τα παράπονα πάλι εστιάζονται στη βαθμολογία των συνεντεύξεων, ίσως αν η δήλωση των σχολείων γινόταν μετά την τελική βαθμολογία των υποψηφίων, τα ΠΥΣΠΕ να μην «έμπαιναν στον πειρασμό για μαγειρέματα». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις πανελλήνιες, που οι μαθητές δηλώνουν σχολές, αφού γνωρίζουν τη βαθμολογία τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:27 | Εύα

    Είμαι Ψυχολόγος και η σχέση μου με την Εκπαίδευση είναι ότι εργάζομαι αρκετά χρόνια ως αναπληρώτρια σε ΚΕΔΔΥ και ΣΜΕΑΕ. Συνεργάστηκα με Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με Διευθυντές και Προϊσταμένους.

    Το θέμα της επιλογής των πλέον κατάλληλων ατόμων είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό. Το σημείο όμως που θέλω να επισημάνω είναι το εξής. Όταν κάποιος τοποθετείται, για παράδειγμα στη θέση του Προϊσταμένου, θα πρέπει πέρα από κάποια προσόντα που αφορούν τις γνώσεις του, να διαθέτει και δεξιότητες που αφορούν το να συντονίζει μια ομάδα ανθρώπων, να τους βοηθάει να λειτουργούν ομαδικά, να είναι δημοκρατικός και να σέβεται τις προτάσεις και τις ιδέες τους κ.λπ. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος με μια ειδικότητα όχι και τόσο «σχετική», που πατάει όποτε θέλει στην υπηρεσία, που είναι αυταρχικός, που παίρνει αποφάσεις αντίθετες (από εγωισμό αναρωτιέμαι) με τις ανάγκες που του επισημαίνονται ως προς τη φύση της δουλειάς, που τον νοιάζει μόνο η θέση και πως θα την ανανεώσει, να τοποθετείται σε τόσο σημαντική θέση και να βασανίζει τους υφισταμένους του, ενώ θα μπορούσε να συνεργάζεται μαζί τους και να δημιουργεί κλίμα αρμονίας, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:20 | Αλέξης

    Θεωρώ δίκαιο και σωστό στη μοριοδότηση ως δεύτερου πτυχίου για την κρίση των στελεχών της εκπαίδευσης εκτός από τα πτυχία ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να μοριοδοτείτε και το Πτυχίο – Δίπλωμα Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) με τα αντίστοιχα μόρια.