2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 01:23 | Φωτεινή Oυζούνογλου

    Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου΄
    αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή θα έπρεπε πλέον να θεωρούνταν δεδομένο,να μην εκφράσω»τα στοιχειώδη» όταν προερχόμαστε από το Σωκράτη,Αριστοτέλη… Και φτάσαμε στο σημείο να παζαρεύουμε την πρόσληψή μας και κατ’επέκταση το διορισμό μας.Εκφράστηκα ξανά και θα το ξαναπώ ότι στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής έχούν γίνει παρατυπίες(Ολυμπιακή Παιδεία,Καλλειπάτειρα,Τ.Α.Δ.εικονοικά συμβόλαια),ήδη η πλειοψηφία έχει διοριστεί,γι’αυτό το λόγο στηρίζω τη διατήρηση του 30μηνου, όπου είμαστε συνάδελφοι που έχουμε μαζέψει ώρα με ώρα την προϋπηρεσία μας.Γι’αυτό το λόγο στηρίζω περαιτέρω την αξιοκρατική επιλογή του Α.Σ.Ε.Π.,ανεξαιρέτου του γραπτού διαγωνισμού,και την αναβάθμισή του,προσμετρώντας την προϋπηρεσία που έχει συγκεντρωθεί.Αξίζει να σημειωθεί και η αμερόληπτη συνεισφορά του Υ.Π.Ε.Π.Θ.που διατήρησε ισορροπίες. Θα ήθελα να τονίσω το εξής: ΟΛΟΗΜΕΡΟ!!!!!! Το υπηρετώ από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, όπως και πολλοί συνάδελφοι, με αγάπη, φροντίδα,δουλειά και πολύ έργο!!!!(Γ΄Αθήνας-2ο Γραφείο,Α΄Ανατολικής Αττικής-Βαρυμπόπη,Θρακομακεδόνες,Α΄Πειραιά).Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρέπει να γίνει η μεγάλη ανατροπή,να επικρατήσει πλέον η αξιοκρατία, αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα μία νέα πρόταση καλύτερη για να αντικαταστήσει κάτι που ήδη επικρατεί.Η διαπίστωση δεν είναι λύση,οι προτάσεις για λύσεις είναι η ορθή κατεύθυνση.Ειλικρινά,κα Διαμαντοπούλου,βρίσκεστε στο πιο γόνιμο,ουσιαστικό,κρίσιμο,ιδανικό,δημιουργικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!!!!Εχετε να αντιμετωπίσετε λειτουργούς,η εκπαίδευση είναι λειτούργημα,και το ιδανικότερο και πιο προκλητικό τα παιδιά μας και κατ’επέκταση τα παιδιά σας.!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 00:46 | Αρίων

    Θεωρώ ότι το θέμα της προϋπηρεσίας για την πρόσληψη θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή από το υπουργείο έτσι ώστε αφενός να μην αδικηθούν εκπαιδευτικοί που με κόστος στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή πρόσφεραν υπηρεσίες στιε εσχατιές της χώρας, αφετέρου να μην καταλήξουν δια βίου υποψήφιοι του ΑΣΕΠ.
    Όσο αφορά τις αξιολογήσεις για τη στελέχωση διοικητικών και επιστημονικών θέσεων, η κομματικοποίση είναι απόλυτη και απαξιώνει στα μάτια των εκπαιδευτικών κάθε προκύπτουσα ιεραρχία. Η πρόταση μου είναι μαζί με όλα τ’ άλλα, να απαιτείται ελάχιστη 15η υπερησία στην τάξη ως προϋπόθεση για κάθε υποψηφιότητα.
    Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της υπουργού να θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση είναι θετική. Ελπίζω να προκύψουν αποτελέσματα που θα είναι ορατά από τον εκπαιδευτικό της πράξης.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 00:15 | ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αν οι αποσπάσεις γίνονται νόμιμα τότε πώς στην Α’ Δωδεκανήσου τοποθετήθηκαν 20 μαθηματικοί αναπληρωτές όταν λίγες μέρες πριν είχαν αποσπαστεί από εκεί σχεδόν οι μισοί νεοδιόριστοι;

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 23:40 | ΕΥΔΟΚΙΑ

    Συμφωνώ απόλυτα όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Ας μου λύσει ομως καποιος μια απορία. Τί θα γίνει με την περίπτωση καποιων κλάδων τεχνικών ειδικοτήτων στις οποίες οι επιτυχόντες έιναι λιγότεροι από τις θέσεις που είχαν προκυρηχθεί;Πώς θα καλυφθούν τα κενά; Με νέο διαγωνισμό άμεσα ή πάλι με αναπληρωτές από τους πίνακες που δε θα ισχύουν πλέον;
    Και κάτι άλλο. Μάλλον πρέπει οι υπευθυνοι στο ΑΣΕΠ να εξετάσουν γιατί κάθε φορά σε συγκεκριμένους κλάδους των τεχνικών ειδικοτήτων κάποιες θέσεις μένουν κενές θέσεις γιατί οι επιτυχόντες είναι λιγότεροι; Μήπως να σκεφτούν σε αυτές τις περιπτώσεις να χαμηλώσουν τη βάση ή να επαναπροκυρήξουν άμεσα νέο διαγωνισμό;

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 23:13 | ximikos

    Ένας γονιός για να έχει καλά την οικογένειά του, πρέπει να είναι πρώτα ο ίδιος καλά. Να νιώθει ασφάλεια και να αισθάνεται άνετα με το γονεϊκό του ρόλο.

    Όμοια ένας εκπαιδευτικός για να λειτουργήσει το έργο του θα πρέπει να είναι κι αυτός καλά. Να νιώθει ασφάλεια, μέριμνα και κυρίως να αισθάνεται πως τον σέβονται.
    Τότε θα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον μαθητή. Τότε θα μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί το «ο μαθητής πρώτα». Για να είναι πρώτα ο μαθητής, θα πρέπει να έχουμε περάσει από το στάδιο του ήρεμου εκπαιδευτικού. Αυτού που δεν αισθάνεται να βάλεται από χίλιες μεριές. Αυτού που δεν αισθάνεται πως προσπαθούν να τον απομυζήσουν ή να τον εξοντώσουν οι συνθήκες εργασίας του.

    Φροντίστε το γονιό για να έχει καλή οικογένεια με άξια μέλη.
    Φροντίστε τον εκπαιδευτικό για να μπορέσει να παρέχει στους μαθητές του άψογα εφόδια. Φροντίστε τον εκπαιδευτικό για να νιώσει άνετα και να αναδείξει «το μαθητή πρώτα».

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:47 | ΚΩΣΤΑΣ

    Στα μόρια μετάθεσης να προσμετρούνται η προ υπηρεσία, ο βαθμός ασέπ , πτυχίου, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:44 | ΚΩΣΤΑΣ

    Πρεπει στις μεταθεσεις να μοριοδοτειται το μεταπτυχιακο και διδακτορικο

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:43 | ΚΩΣΤΑΣ

    Στις μεταθεσεις πρεπει να μοριοδοτειται το μεταπτυχιακο και διδακτορικο

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 22:02 | ΒΧ

    ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

    Κυρία υπουργέ
    είναι γνωστός ο Μεταξικός Νόμος ΑΝ 2545/1940 ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68/4

    «Δεν χορηγείται άδεια ίδρύσεως και λειτουργίας αυτοτελούς φροντιστηρίου εις σύζυγον ή συγγενή εξ αίματος ή αγχιστείας πρώτου βαθμού ιδιοκτήτου ή διευθυντού ιδιωτικού σχολείου ή φροντιστηρίου οποδήποτε λειτουργούντος ουδ εις σύζυγον εκπαιδευτικού λειτουργού υπηρετούντος εν τη αυτή πόλει εν η πρόκειται να λειτουργήσει το ζητούμενος να ιδρυθή φροντιστήριον»

    Το ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ με γνωμοδότηση 443/2000 αναφέρει μεταξύ άλλων στην προσάθεια να ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ τον ΜΕΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ Νομοθέτη

    «σκοπός ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝ 2545/1940- Α 68/4 είναι Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ των καθηκόντων του δημόσου λειτουργού
    (ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ:
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!! και θα το εξηγήσω παρακάτω)
    συγγενούς ιδιοκτήτη προκειμένου ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ οι μαθητές να καταφύγουν στην παροχή βοηθητικής εκπαίδευσης απο το φροντιστήριο»

    Ο τότε νομοθέτης πολύ καλά έθετε τότε τον περιορισμό ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ

    α. της πρωτοεμφάνισης του θεσμού των φροντιστηρίων
    β. του ΧΑΜΗΛΟΥ επιπέδου ΑΝΑΛΑΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ του πληθυσμού — ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ευρισκόμενοι εν κινδύνω —> ΝΑ ΜΗ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΑΒΑΘΜΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Αρα υπήρχε και ΗΤΑΝ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ χαμηλού επιπέδου μαθητών ( ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ)
    απο ζεύγη καθηγητών — φροντιστών, ΓΙΑ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ,

    ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 1821 Η ΣΤΟ 1940 ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ 1980
    Η «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» (sic) ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Γ Ν Ω Σ Η
    στον τόπο και όχι ΥΠΟΓΕΙΕΣ διαδρομές και ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,

    Και ασφαλώς κυρια υπουργέ αναφέρομαι στο ΑΙΣΧΟΣ των ιδιαιτέρων μαθημάτων των επίορκων(λίγων ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΩΝ) «ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΔΩΝ» ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ των καθηκόντων και ο οποίοι ΝΟΜΙΜΑ μετατίθενται ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ —ακούγεται οτι ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ– ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ(οι οποίοι για ευνόητους λόγους ΔΕΝ μιλούν) ΕΧΟΥΝ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΘΗΡΙΑ εις βάρος βέβαια των υπολοίπων.

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ κατα καιρούς ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ—->ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΟΥΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ?—

    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ???
    (κάτι σας θυμίζει αυτό είμαι σίγουρος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Τολμήστε και καταργήστε αυτό το απολείθωμα του παρελθόντος τον ΝΟΜΟ ΑΝ 2545/1940- Α 68/4

    ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

    , ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΝΗ ΑΘΗΝΑ …. ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ (Ακούγεται ότι διορισμένοι έχουν και διδάσκουν οι ΙΔΙΟΙ σε φροντιστήρια…)

    Ευχαριστώ για την κατανόηση
    Με τιμή
    ΒΧ

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 21:45 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΑΥΤΌ? ΑΝ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ?

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΕΝΟ.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 21:37 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Θα ηθελα να ρωτησω την Κ. Υπουργο Παιδειας γιατι το ΥΠΕΠΘ δεν επιτρεπει να γινονται μεταταξεις απο ΥΠΕΠΘ προς αλλα υπουργεια.
    Νομιζω οτι η πατριδα μας εχει βαλει στοχο να σημαζεψει τα δημοσιονομικα της.Απο οσο γνωριζω αρκετοι συναδελφοι που υπηρετουν στην τεχνικη εκπαιδευση θα ηθελαν να μεταταγουν σε αντιστοιχα των πτυχιων τους ποστα σε αλλα υπουργεια. Γιατι ορθωνεται ανυπερβλητα εμποδια σε αυτη την διαδικασια?
    Ειλικρινα θα περιμενα μια απαντηση πριν απογοητευτω πληρως απο την πατριδα μου.
    28/11/2009.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 21:28 | vk

    Εάν οι μεταθέσεις γίνονται αξιοκρατικά -βάση μορίων- πως τον Μάιο του 2009 μετατέθηκαν 67 ΠΕ19 (Πληροφορικής) στη Β’ Αθήνας χωρίς να υπάρχει κανένα οργανικό κενό????

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 21:14 | Γκαμπέτας Αθανάσιος

    Α. 2 : ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

    Είναι σε πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρό.
    1. Καμία απόσπαση πριν την ολοκλήρωση της οργανικής, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, τα δικαιολογητικά των οποίων, θα υπάρχουν στον Α.Φ του καθενός, για έλεγχο μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων. Όχι ως δια μαγείας να εξαφανίζεται, μετά την πρώτη μετάθεση ή απόσπαση.
    2. Καμία αίτηση μετάθεσης, πριν να υπηρετηθεί η οργανική.
    3. Τα κενά να προσδιορίζονται, από τα ίδια τα σχολεία, σε συνεργασία με το ΠΥΣΔΕ & ΑΠΥΣΔΕ και όχι από τους κατά τόπους προϊσταμένους, με βάση την κατευθυντήρια γραμμή του Υπουργείου. Σταθερός και ενιαίος για όλη τη χώρα, αριθμός ακάλυπτων ωρών, με βάση τον οποίο θα δίνεται κενό.
    4. Ελάχιστες αποσπάσεις Εκπ/κών σε Δ/νσεις και Γραφεία. Μόνο για τις απαραίτητες θέσεις, όπως των υπευθύνων Εκπ/κών Θεμάτων. Στις υπόλοιπες θέσεις, πρόσληψη Διοικητικών Υπαλλήλων ή & μετάταξη Εκπαιδευτικών, αν το επιθυμούν, με το αντίστοιχο μισθολόγιο και υποχρεώσεις.
    5. Εννοείται, ότι στις περιπτώσεις αποσπάσεων, τα μόρια θέσης, να είναι του τόπου εργασίας και όχι της οργανικής.
    6. Καμία κατοχύρωση οργανικής, από το «παράθυρο», για κανέναν. Ο χρόνος απόσπασης να μη λογίζεται, σε καμία περίπτωση στην οργανική. Ο αποσπασμένος συνάδελφος, αφού εξυπηρετείται, δεν είναι δίκαιο να πριμοδοτείται και με μόρια, που ο άλλος, πρέπει να υπηρετήσει, για να τα λάβει.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 20:46 | Eleni

    Γιατί δεν μοριοδοτούνται και οι σπουδές και μοριοδοτούνται μόνο τα κοινωνικά κριτήρια για τις μεταθέσεις, αποσπασεις, τοποθετήσεις κτλ;
    Όσοι δεν έχουν παιδιά είναι καταδικασμένοι είτε να γυρίζουν όλη την Ελλάδα επ’ άπειρον είτε να χάνουν σχολεία της προτίμησης τους, όπου ξέρουν πως μπορούν να προσφέρουν έργο, από άλλους συναδέλφους λόγω οικογενειακής κατάστασης;
    Κοινωνική πρόνοια κάνουμε ή εκπαιδευτική πολιτική;

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 20:11 | Δημήτρης Ν*

    1. η πρώτη τοποθέτηση του εκπ/κού να γίνεται με βάση τη συνολική βαθμολογία που αποκόμισε ο εκπ/κός προκειμένου να διορισθεί ως δόκιμος .
    2. η υπηρεσία στην πρώτη τοποθέτηση να είναι υποχρεωτική για τη δοκιμαστική διετία
    3. τα μόρια μετάθεσης ή απόσπασης κάθε εκπ/κού να αναρτώνται στο διαδίκτυο και να αποκτώνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια παρά μόνο επιστημονικά και υπηρεσιακά. Σε περίπτωση ισοβαθμίας να προσμετρώνται τα κοινωνικά κριτήρια.
    4. Ζεύγη εκπ/κών να έχουν προτεραιότητα συνυπηρέτησης στην ίδια περιοχή.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 17:50 | gms

    Έχουμε δεκάδες Υπουργεία, Οργανισμούς και κάθε είδους κρατικό μόρφωμα. Οι εκπαιδευτικοί που, σύμφωνα με τον κοινό λαϊκό μύθο, «δουλεύουν ελάχιστα και δεν προσφέρουν τίποτε» είναι ο κλάδος με τους περισσότερους υπαλλήλους που επιζητούν την απόσπαση. Αναρωτηθείτε, γιατί άραγε; Γιατί, ας πούμε, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλει απόσπαση ως καθηγητής, ενώ το αντίθετο συμβαίνει;; Γιατί άραγε;;;;;

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | Νίκος Βέρτος

    Σχετικά με τον σχολιασμό της κ. Κολυβά λίγο παρακάτω για τους αποσπασμένους, απαντώ με το σχόλιο του κ. ΒΑΣΙΛΗΣ Χ.Σ. στη Θεματική ενότητα των κρίσεων των στελεχών:
    ………
    2. Μόνο η εμπειρία δεν συνεπάγεται επάρκεια διοικητική.
    3. Μόνο τα αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα δεν συνεπάγονται επάρκεια διοικητική.
    4. Ο συνδυασμός εμπειρίας και αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων είναι το βέλτιστο. Το σωστό ζύγιασμα ανάμεσα στα δύο είναι το ζητούμενο.
    ……………

    Κάποιος λέει λίγο νωρίτερα «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕ, ΤΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ»

    Αν κάποιος άσχετος αποσπάστηκε (κακώς) χωρίς κανένα τυπικό προσόν για 10 χρόνια σε σοβαρή, εξειδικευμένων απαιτήσεων, διοικητική θέση (π.χ. Ψηφιακή σύγκλιση) και απέκτησε κάποια εμπειρία (που ο σχετικός θα την αποκτούσε σε 6 μήνες), τότε καιρός να γυρίσει στην εκπαίδευση και να εφαρμόσει εκεί όσα έμαθε. Μπορεί να γίνει Διευθυντής σε ένα Λύκειο αξιοποιώντας την(χαριστική) εμπειρία που απέκτησε.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 16:46 | Αποσπαμένος

    Είμαι Πληροφορικός και για 5η χρονιά στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ στη Δ/νση που ανήκω. Το να περιφέρομαι σε 5 διαφορετικά σχολεία στο νομό και συγκεκριμένα σε 1 Γυμνάσιο και με διάθεση σε 4 δημοτικά σχολεία είναι κάτι που προσωπικά με εξευτελίζει. Δεν μου δίνει καμία ευκαιρία να μεταδώσω τις γνώσεις του πτυχίου πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού που κατέχω και εκτός αυτου με μειώνει σαν προσωπικότητα να περιφέρομαι σε 5 διαφορετικά σχολεία για 3-4 ώρες στο καθένα.

    Προτίμησα λοιπόν φέτος να κάνω αίτηση απόσπασης σε ΙΕΚ χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιο πολιτικό μέσο και αυτό για να έχω μια σταθερότητα στον τόπο εργασίας μου και για να έχω ένα πραγματικό αντικείμενο εργασίας (δηλαδή να μην κάθομαι). Τώρα το γεγονός ότι παίρνω τα μόρια του σχολείου στο οποίο ανήκω σίγουρα το θεωρώ απαράδεκτο και άδικο για άλλους συναδέλφους, αλλά είναι μια δυνατότητα την οποία μου δίνει το ίδιο το κράτος. Και τη δίνει το ίδιο το κράτος διότι οι πολιτικοί και οι κομματάρχες έχουν στήσει αυτούς τους μηχανισμούς για να κάνουνς τις «εξυπηρετήσεις τους» και να βολεύουν τους δικούς τους. Μη δηλώνετε λοιπον αγανακτισμένη κα Διαμαντοπούλου. Για την κατάσταση με την κατανομή προσωπικού ευθύνεστε κυρίως εσείς οι πολιτικοί (όλων των κομμάτων). Εσείς έχετε φέρει την Ελλάδα πίσω και μάλιστα για ιδιοτελείς λόγους.
    Τώρα για το πως πήρα την απόσπαση χωρίς πολιτικό μέσο να σας πω μόνο ότι στο ΙΕΚ που βρίσκομαι έχει υπερβολική δουλειά και λίγο προσωπικό και συνεπώς κανείς δεν δέχεται να έρθει. Αλήθεια γιατί σε κάποια ΙΕΚ υπάρχουν 20 και πλέον αποσπασμένοι και σε άλλα ανάλογου μεγέθους ΙΕΚ μόνο 6. Αυτοί οι 14 επιπλέον τι κάνουν;

    Για μένα η λύση όσον αφορά στις αποσπάσεις είναι η πραγματοποίησή τους μόνο όταν συντρέχουν λόγοι και με τη μοριοδότητηση να γίνεται σύμφωνα με την περιοχή πραγματικής υπηρέτησης. Λόγοι απόσπασης μπορεί να είναι π.χ. πρόβλημα υγείας κάποιου εκπαιδευτικού, όταν υπάρχει κάποιο κενό σε κάποια ειδικότητα σε μια Δ/νση και σε κάποια άλλη πλεόνασμα κτλ.

    Πριν την κατάθεση αιτήσεων αποσπάσεων και μεταθέσεων θα πρέπει να δημοσιεύονται τα κενά στις διάφορες Δ/νσεις για να μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός να κάνει την αίτησή του έχοντας αυτή τη γνώση. Επίσης να υπάρχει κάποια ιστοσελίδα στην οποία θα παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί(με τα μόρια τους) οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για μετάθεση/απόσπαση στις διάφορες περιοχές/σχολεία. Με λίγα λόγια πλήρη διαφάνεια.

    Η εξυγίανση της Παιδείας και του Δημόσιου τομέα πρέπει να ξεκινήσει από εσάς τους πολιτικούς κα Υπουργέ και ό,τι αποφάσεις πάρετε να είστε σίγουρη πρώτα ότι θα είναι οι σωστές γιατί τις «αμαρτίες» των πολιτικών δεν πρέπει να τις πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα αυτοί που δεν επωφελήθηκαν από τις αμαρτίες αυτές τόσα χρόνια.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 16:00 | gms

    Η αξιοκρατία σε σχέση με αποσπάσεις πρέπει να εξεταστεί και «αναδρομικά». Δεν φθάνει η εμπειρία μόνο!!! Δηλαδή, αν κάποιος (τσάτσος) γυμναστής αποσπάστηκε μιά μέρα στο Κέντρο πυρηνικών ερευνών Δημόκριτος και είναι εκεί 5 χρόνια, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ποτέ πυρηνικός φυσικός μόνο επειδή είναι εκεί!

    Αν ένας απόφοιτος της ιταλικής φιλολογίας αποσπάστηκε προ δεκαετίας (!) στη διαχειριστική αρχή «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» όπου χρηματοδοτούν και χτίζουν γέφυρες, μπορεί να ξέρει τη ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ των κοινοτικών έργων αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα μάθει να φτιάχνει γέφυρες. Υποθέτω ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν θα τον γράψει ποτέ στα μητρώα του. Μάλιστα, επειδή θα είναι πάντα ψιλοάσχετος, οι εργολάβοι και οι ανάδοχοι θα κάνουν πάρτυ (και ο νοών νοείτω).

    Ένας φιλόλογος δεν μπορεί να γίνει ποτέ τεχνοκράτης (!!) πληροφορικής, μαθαίνοντας εμπειρικά, στου κασίδη το κεφάλι. Είναι γνωστό που βρίσκεται η χώρα (και στο) θέμα της πληροφορικής, γεγονός για το οποίο φταίει και η άκριτη και αισχρά ρουσφετολογική στελέχωση του δημοσίου σε σημαντικά πόστα.

    ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ, ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ, ΤΟΥ ΥΠΕΣ, ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ….
    Ο καθένας να ασχοληθεί με αυτό που ξέρει, που έμαθε, που σπούδασε, που εξακολουθεί να μαθαίνει. Αν ένας πληροφορικός θέλει να ασχοληθεί με αρχαιολογία, καλά θα κάνει να την σπουδάσει πρώτα. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες δια βίου μάθησης στη χώρα μας. Ισχύει και το αντίστροφο φυσικά.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 15:30 | Disamas G.

    Μια ματιά φτάνει για να δει κανείς πόσο εύκολα διασπάται ο κλάδος μας σε επιμέρους ομάδες που τις διαμορφώνουν μικροσυμφέροντα. Η τακτική «διαίρει και βασίλευε» ιστορικά έχει αποδειχτεί η πιο πετυχημένη, όταν πρόκειται να θεσπιστούν άδικα μέτρα. Μη βγάζετε ο ένας τα μάτια του άλλου. Και οι τρίτεκνοι έχουν ανάγκη τις αποσπάσεις και οι δίτεκνοι και ένας άτεκνος ή άγαμος. Τα δύο χρόνια εξάλλου υποχρεωτικής παραμονής σε ένα τόπο είναι δράμα για έναν αναπληρωτή με οικογένεια, ο οποίος έχει γυρίσει την Ελλάδα. Η στοχοποίηση του κλάδου μας είναι συστηματική.
    Αυτή η δήθεν ανοιχτή διαβούλευση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ομαδική ψυχοθεραπεία, που μας κάνει να βγάζουμε από μέσα μας το χειρότετο εαυτό. Έχεις κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Διαμαντοπούλου θα τα διαβάσει όλα αυτά; Η πρόταση νόμου που θα κατατεθεί θα με επιβεβαιώσει.
    Η μόνη λύση είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Επειδή μάλιστα μια απλή απεργία δεν τους ενοχλεί (εξοικονομούν και χρήματα), το μόνο που μας μένει είναι δυστυχώς απεργία στις πανελλαδικές. Μόνο έτσι θα μας προσέξουν και λίγο τα ΜΜΕ, όταν σταματήσουν να ασχολούνται με τον κάθε γραφικό. Και για να προλάβω κάποιους που θα σπεύσουν να με κατακεραυνώσουν για τη δήθεν αντιπαιδαγωγική πρότασή μου, να πω ότι και ο ίδιος έδωσα ως μαθητής πανελλαδικές τον Ιούλιο (ας όψονται οι απεργίες του ’90)

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | Αντώνης

    Ενώ βρίσκω δίκαιο όσο πιο μακριά από το σπίτι του μετατίθεται κάποιος να παίρνει και πιο πολλά μόρια, νομίζετε ότι δεν θα βρεθούν «παραθυράκια» ώστε να δηλώνει κάποιος μόνιμη κατοικία στην άλλη άκρη της Ελλάδας; Φανταστείτε Αθηναίο με εξοχικό στην Κρήτη να βρει τρόπο να δηλώσει το εξοχικό σαν μόνιμη κατοικία. Ε ρε γλέντια!

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 14:05 | Ειρήνη

    Καλησπέρα σε όλους.
    Διαβάζω όλες αυτές τις μέρες όλα αυτά που λέγονται για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις και η αλήθεια είναι ότι έχω τρομοκρατηθεί!! Δεν μπορεί να ζητάτε από έναν άνθρωπο, όσο χρονών και αν είναι, να μείνει για τουλάχιστον (και λέω τουλάχιστον γιατί κανείς δεν σου λέει ότι μετά θα πάς στον τόπο σου) 3 χρόνια μακριά από τους δικούς του ανθρώπους. Εγώ είμαι νεοδιόριστη και τοποθετήθηκα σε νησί. Δεν είμαι παντρεμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω και προσωπική ζωή, οικογένεια κτλ. Πόσο μάλλον ένας παντρεμένος με παιδί…. Και φυσικά με τόση ανεργία, δεν μπορείτε να λέτε ότι έτσι είναι και αν σας αρέσει! Αλλιώς μην αποδέχεστε το διορισμό!

    Αν θέλετε να μην δίνετε μεταθέσεις και αποσπάσεις, διορίστε μας κοντά στον τόπο μας (πχ τους Μακεδόνες στην Μακεδονία, όχι στην Κρήτη).Και αν είναι έτσι, δώστε μας μόρια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που είμαστε μακριά από την πόλη μας.Τι να το κάνω εγώ αν είμαι διορισμένη μέσα στο Ηράκλειο, αλλά είμαι από την Αλεξανδρούπολη;;;;;;;

    Όσον αφορά τα μόρια της οργανικής, μην τα δίνετε σε όσους είναι αποσπασμένοι στα γραφεία. Και αυτό είναι το δίκαιο. Αλλά δώστε τους το δικαίωμα να πάρουν απόσπαση….
    Τέλος, όλα αυτά νομίζω πως πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου!
    Ευχαριστώ!

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 13:34 | ΠΕΤΡΟΣ Γ.

    Κα Υπουργέ,
    αφού πήρατε τόση φόρα και έχετε τέτοιο ενθουσιασμό για την αξιοκρατία, προτείνω να καταργήσετε εντελώς τα κοινωνικά κριτήρια.
    Γιατί να φροντίζει το κράτος για τους πολύτεκνους; Ας φροντίσουν τα παιδιά τους αφού αποφάσισαν να τα γεννήσουν!
    Γιατί να μεριμνήσετε για τους τρίτεκνους; Παιδιά έχουμε στην Ελλάδα πάρα πολλά. Κι αν μας τελειώσουν θα κάνουμε μαθήματα στους συνταξιούχους για να θυμηθουν τα νιάτα τους.
    Γιατί να σας απασχολεί πόσα χρόνια επένδυσε ένας εκπ/κός στο κυνήγι του ονείρου του οργώνοντας την Ελλάδα; Το κράτος του φταίει;Ας γινόταν πολιτικός ή συνδικαλιστής!
    Γιατί να φροντίσει το κράτος να ένώσει τις οικογένειες που ζουν χωριστά κυνηγώντας τα μόρια του διορισμού; Ας μην σπούδαζαν. Ας γίνονταν επιχειρηματίες. Μήπως το αρμόδιο υπουργείο δεν τους προειδοποίησε έγκαιρα ότι η εκπαίδευση δεν τους χωράει όλους;
    Γιατί πρέπει να λυπηθείτε, κα υπουργέ όλους αυτούς που μυξοκλαίνε στο διάλογο ότι τους ανατρέπετε τον οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό; Το υπουργείο που δευθύνετε δεν ήταν αυτό που έγκαιρα τους προειδοποίησε για την κατάργηση της επετηρίδας και δεν τους ενημερώνει πάντα για τις αλλαγές που σχεδάζει;
    Γιατί να ακούμε τη γκρίνια του κάθε ταλαίπωρου; Το κοινό καλό δεν υπερέχει του ατομικού; Γι’ αυτό το κοινό καλό το υπουργείο δεν είνα ι αυτό που κλείνει τις σχολές που δεν έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας;
    Επιτέλους κα υπουργέ δείξτε στους Έλληνες τι θα πει εκσυγχρονισμός. Διδάξτε επιτέλους το σοσιαλισμό χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες. Όταν είσαι ευαίσθητος δεν κάνεις το σωστό. Παρασύρεσαι από την κλάψα του ενός και του άλλου.
    Κι αν πραγματικά αντέχετε την πολλή αξιοκρατία να απολύσετε κι αυτούς που παριστάνουν τους δασκάλους στα σχολεία έχοντας σπουδάσει δάσκαλοι στην πρώην ανατολικές χώρες και γράφουν σωστότερα διάφορες σλαβικές διαλέκτους από τα ελληνικά. Ή θελα να ήξερα τι σόι σοσιαλιστές τους διόρισαν αυτούς.
    Καλή δύναμη!!!

    ΥΓ: Επειδή είμαι πολύτεκνος και πρόλαβα να διοριστώ να φροντίσετε να με τιμωρήσετε διώχνοντάς με από την οργανική που …παρανόμως και προκλητικά κατέλαβα χωρίς να προσκυνήσω σε πολιτικά και συνδικαλιστικά γραφεία. Επίσης να φροντίσετε δια νόμου να σκουπίζουμε οι πολύτεκνοι και τα σχολεια στο τέλος της βάρδιας γιατί είμαστε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε μάθημα στα παιδιά όπως βλέπω ότι λένε άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι διαμαρτύρονταιγια τα προνόμιά μας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αφού τελειώσουμε νωρίς το μάθημά μας πηγαίνουμε στα καφέ και τεμπελιάζουμε ενώ τα παιδιά μας είναι αδέσποτα στους δρόμους.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 13:23 | Προκόπης

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕ03 1ος ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ 2009 (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ=μόνο ασέπ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΑΘΗΝΩΝ (αριστούχος) πρώην ιδιοκτήτης φροντιστηρίων (γ βάθμιας και β βάθμιας)και εμπειρία πολλών ετών.

    Συμφωνώ στην 2 ετή ή 3 ετή παραμονή στην όποια μετάθεση (όχι μόνο του νεοδιόριστου).
    Να μην ακολουθούν τον εκπαιδευτικό τα μόρια απόσπασης.
    Να υπάρχει μέγιστος αριθμός αποσπάσεων κατά έτος και αυστηρά κριτήρια με διαφανή τρόπο.
    Στα μόρια μετάθεσης να προσμετρούνται η προ υπηρεσία, ο βαθμός ασέπ , πτυχίου, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.(δεν μπορεί να είναι ένας 30μηνήτης με αποτυχία πλήρη σε γνωστικό και άλλα να είναι πιο μπροστά από έναν άριστα επιτυχόν του ασέπ. Μην γελιόμαστε με την προ υπηρεσία, οι ασεπήτες δεν την στερούνται, είναι σχεδόν όλοι πρώην επιτυχημένοι φροντιστές (στατιστικά κάντε ρε παιδιά!!!) σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν στάθηκαν στα φροντιστήρια και …)
    Τα μόρια θα είναι χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς είτε για κάποια μετάθεση είτε για την εξέλιξή τους .
    Στην παραπάνω λογική θα μπορούσαν να συνδεθούν τα μόρια με τον μισθό ώστε να υπάρχει κίνητρο στο να υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί σε μακρινές περιοχές.
    Μιλάμε για τους μόνους δημόσιους υπαλλήλους (λειτουργούς) που δίνουν το αίμα τους στις αίθουσες με τιποτένιους μισθούς, ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΜΗΟΥΡΓΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ !

    (οι άλλοι δημόσιοι ή κάθονται και πίνουν καφέ ή είναι σε καμία εφορία ή πολεοδομία με ανοιχτά συρτάρια και είναι και καλύτερα αμοιβόμενοι)

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 13:14 | Βασιλική Κολυβά

    Κυρία Υπουργέ,
    Θα ήθελα να διατυπώσω τα ακόλουθα σχόλια σχετικά με τις αποσπάσεις και μετατάξεις εκπαιδευτικών:
    1. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι τουλάχιστον πάνω από 10 χρόνια σε θέσεις διοίκησης και μάλιστα πολλοί από αυτούς υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης και έχουν αποκτήσει γνώσεις και ιδιαίτερη εμπειρία σε διάφορους τομείς management, δεν είναι πλέον κατάλληλοι για εκπαιδευτικό έργο. Θα πρέπει να προχωρήσουν σε μετάταξη. Αν δεν επιθυμούν οι ίδιοι την μετάταξη, και επιθυμούν να ασχοληθούν εκ νέου με παιδαγωγικό έργο, θα πρέπει να αξιολογηθεί η εκπαιδευτική ικανότητα τους σε συνδυασμό με ειδικά προγράμματα επικαιροποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων.
    2. Το ζήτημα των αποσπάσεων πρέπει να αντιμετωπισθεί παράλληλα με τον τρόπο που προσλαμβάνονται μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί (επετηρίδα, ΑΣΕΠ). Η επαγγελματική ιδιότητα του εκπαιδευτικού αποκτάται αυτόματα με την ολοκλήρωση απλώς μιας πανεπιστημιακής σχολής που αυτοαποκαλείται παιδαγωγική, και δεν παρέχεται μέσω μιας υψηλού επιπέδου, επιλεκτικής εξειδικευμένης διαδικασίας, μετά το πτυχίο, πιστοποίησης εκπαιδευτικής καταλληλότητας και δεξιότητας, που περιλαμβάνει τουλάχιστον διετή εκπαίδευση και κατάρτιση, δοκιμαστική πρακτική στη τάξη, και εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις, όπως σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν ουσιαστικά προσόντα μόνο για την διοίκηση. Στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης και της αναγνώρισης της εμπειρίας και των προσόντων που αποκτώνται μέσω της εργασιακής μαθησιακής διαδικασίας, πέραν των αρχικών σπουδών, πρέπει η ελληνική δημόσια διοίκηση να αξιοποιήσει με μετατάξεις τους «εκπαιδευτικούς» που έχουν απομακρυνθεί από το σχολείο και προσφέρουν δημιουργικά σε αυτήν.
    3.Σε κάθε περίπτωση και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία και δεν θέλουν μετάταξη, πρέπει να έχουν την δυνατότητα, όπως κάθε εργαζόμενος, να αποσπώνται για 1-2 χρόνια στη διοίκηση αν το επιθυμούν, μετά από ένα εύλογο χρόνο υπηρεσίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, εφόσον υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης τους στο σχολείο.
    4. Με δεδομένο ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνει, είναι σκόπιμο να εξετασθεί η δυνατότητα απασχόλησης των εκπαιδευτικών μεγαλύτερης ηλικίας στον ευρύτερο χώρο της εκπαιδευτικής διοίκησης και δραστηριότητων εκτός τάξης, σε ρόλους που κεφαλαιοποιούν και αξιοποιούν την εμπειρία
    5. Στο πλαίσιο της αλλαγής της δομής της δημόσιας διοίκησης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας διυπουργικός κλάδος στελεχών της δημόσιας διοίκησης, όπου να μπορούν να ενταχθούν αξιοκρατικά και αυτοί που τυπικά φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, που είναι πολλά χρόνια αποσπασμένοι, με μεγάλη διοικητική εμπειρία, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα στη διαχείριση της δημόσιας διοίκησης, με θητεία σε θέσεις διοίκησης (όπως πχ οικονομική διαχείριση, διαχείριση έργων ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, επιθεώρησης και ελέγχων έργων, δημόσιες συμβάσεις, κα.

    Στη διάθεση σας για συμβολή στην τεχνοκρατική επεξεργασία σχετικών προτάσεων που αφορούν την διοίκηση της εκπαίδευσης.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 13:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.
    ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟ ΠΟΛΥ.
    ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

    – ΠΡΟΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    – ΔΙΟΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΠΌ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΥΣΔΕ). ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ.
    – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΜΟΡΙΑ) ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
    ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    – ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ, ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΚΤΛ)
    – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ / ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.
    – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.
    – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.
    – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 12:50 | skoumpouris tzanetos

    εαν οι αλλοι ψαχνουν ακομα να βρουνε αρχηγο εσεις να ξεκινησετεαπο σημερα μετα απο οσα κανατε στην εκπαιδευση !!!!
    η μαρια αντουανετα διαμαντοπουλου θα παθει χειροτερα απο την αλλη που ηταν πριν !!
    υπαρχει και θεος ασχετα πως τον λεει ο καθενας καρμα χριστο βουδα !!!!
    ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕς ΓΙΑ 6 ΩΡΕς ΚΑΙ ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΙΑΣ!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ 2 ΚΥΡΙΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΜΕ 300 ΕΥΡΩ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ!!!!
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ !!!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
    !!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 12:49 | Κατερίνα

    Βρίσκω το σύστημα των μεταθέσεων πολύ άδικο..Δεν ειναι δυνατόν να είναι καποιος από Βόρεια Ελλάδα κ να τον στέλνουν Πελοπόννησο και μάλιστα τέρμα κάτω…Οπως καταλαβαίνετε,ολο αυτό συνεπάγεται πολλά πολλά έξοδα συν οτι είμαστε για πολλά χρόνια μακριά από τις οικογένειες μας.
    Κατάγομαι από Σέρρες.Ημουν αναπληρώτρια στον Πόρο και πέρισυ διορίστηκα σε ένα δυσπρόσιτο σχολείο στο νομό Λακωνίας αναγκαστικά για 2 χρόνια.Φέτος που έκανα χαρτιά για μεταθεση,έβαλα πρώτα νησιά μπας κ μαζέψω μόρια για να ανεβω σε κανα 2 χρόνια κάπου βόρεια αφού στην Βόρεια Ελλάδα οι βάσεις μεταθέσεων έχουν ανέβει τόσο πολύ που δε πιάνω τίποτα.Και άντε να κάτσω μια χρονιά σε ένα δύσκολο νησί με δύσκολες συνθήκες…Κ μετά λέτε οτι όποιος μετατίθεται θα κάθεται εκεί πέρα 3 χρόνια και μόνο όταν έρχεται κάποιος να τον αντικαταστήσει…Μου λέτε πότε επιτέλους θα πάμε σπίτια μας;;;Πόσα χρόνια δηλάδή θα ταλαιπωρούμαστε μακριά από τις οικογένειες μας,με τα έξοδα να τρέχουν στα ενοίκια κ σε διάφορα άλλα;;;Η τριετία για μετάθεση παραπάει νομίζω.Λέτε οτι πάνω απ’ολα είναι ο μαθητής,τους εκπαιδευτικούς δεν τους σκέφτεστε;;;Γιάτί δεν στέλνετε τους εκπαιδευτικούς κάπου κοντά στον τόπο τους;;Για παράδειγμα,καποιος που είναι από κάποιο νομό της Πελοποννήσου να τον στέλνετε Πελοπόννησο.Καποιος που είναι από Θεσσαλία,να τον στέλνετε εκεί…κ.ο.κ…και όχι να στέλνετε καποιον από Βόρεια Ελλάδα και Θράκη στην Πελοπόννησο.
    Ενα άλλο θέμα είναι η μοριοδότηση των σχολείων.Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναμοριοδότηση στους νομούς καθώς δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δυσπρόσιτα σχολεία που να δίνουν 3 ή 4 μόρια και να βρίσκονται μια ώρα από πρωτεύουσα νομού…Και δεν μιλάω μόνο για κάποιο συγκεκριμένο νομό,σε πολλούς νομούς τα σχολεία δεν έχουν τα μόρια που πρέπει να έχουν με απότέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μετακινούνται για χρόνια σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μαζέψουν μόρια…

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 11:38 | Αντωνης Μπαλτζόπουλος

    … για να δουμε ποσα (+) και ποσα (-) θα πάρει αυτή η πρόταση … (Brainstorming δεν κάνουμε ? )

    Ο εκπαιδευτικός να μην παίρνει ΚΑΝΕΝΑ μοριο απο σχολείο την χρονιά που αποσπάται ( μόνο τα +2 της παλαιότητας )

    Λοιπον ?

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 10:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δηλαδή για να βολευτούμε πάμε και στη Γαύδο και μόλις γίνουμε μόνιμοι και πατήσουμε το ποδαράκι μας στο Σχολείο της Γαύδου, θεωρούμε αυτονόητο να εγκαταλείψουμε το εν λόγω Σχολείο και να βολευτούμε εκ νέου ζητώντας απόσπαση δίπλα απο το WC του σπιτιού μας. Έλεος!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 10:02 | episkeptis

    Επειδή κάθε κονέ έχει δύο άκρες προτείνω να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων των βυσματικών αποσπάσεων της τελευταίας εικοσαετίας (Μητροπόλεις, βουλευτικά γραφεία .. κ.ά).
    Οχι τα ονόματα των εκπαιδευτικών αλλά τα ονόματα της άλλης άκρης του κονέ (Μητροπόλεις, βουλευτές … κ.ά).

  • Η σχέση ανάμεσα στο μαθητή και στον Εκπαιδευτικό είναι αμφίδρομη. Είχα μαθητές με ικανότητες, αλλά όταν ζητούσα από αυτούς το κάτι παραπάνω εισέπρατα άρνηση και αδιαφορία όπως και απαντήσεις:
    1. Θα ακολουθήσω τη δουλειά του πατέρα μου.
    2. Ο θείος μου θα με βάλει στην Τράπεζα ή κάποιος συγγενής θα με τακτοποιήσει σε κάποιο Δημόσιο Οργανισμό.

    Δώστε κίνητρα στους μαθητές να διαβάσουν. Ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα. Κλείστε τις πόρτες (και τα παράθυρα) στους Δημόσιους Οργανισμούς. Αξιοκρατία σε όλη την κοινωνία.

    Έχετε προβληματιστεί γιατί οι μαθητές που όλα τα χρόνια γράφουν ικανοποιητικά στις ενδοσχολικές εξετάσεις, στις Πανελλήνιες γράφουν κάτω από τη βάση;

    Να καταργηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις διότι ως σύστημα αξιολόγησης δεν προσφέρουν τίποτα. Η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα οι μαθητές να δίνουν εξετάσεις σε πανελλήνια κλίμακα. Εκεί θα αποκαλυφθούν οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος που είναι ο πρώτος στόχος.

    Μόνο τότε ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο ρόλο, που είναι η βοήθεια του μαθητή για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου (επιτυχία σε εξετάσεις Πανελλαδικής Κλίμακας) που είναι μετρήσιμος και έμμεσα θα προκύψει και μία ένδειξη των ικανοτήτων του Εκπαιδευτικού (μόνο σε μεγάλο βάθος χρόνου μπορούν να αξιολογηθούν τέτοιοι δείκτες βέβαια). Δεν ευαγγελίζομαι στο να μεταβληθεί το Σχολείο σε ένα εξεταστικό κέντρο. Το Σχολείο οφείλει όμως να επιβραβεύει τον καλό μαθητή και ο βαθμός του Απολυτηρίου πρέπει να μετράει σε μεγαλύτερο βαθμό για την πρόσληψη στο Δημόσιο. Πως μπορώ να πείσω άλλωστε το μαθητή να διαβάσει, όταν ξέρει ότι παίρνει εύκολα βαθμό για να περάσει την τάξη και όταν τελειώσει το Σχολείο, όλο και κάποιος γνωστός θα τον κάνει συμβασιούχο ή σταζιέρ και θα αποκτήσει άκοπα μια θέση στο Δημόσιο; Είμαι Εκπαιδευτικός και όχι ο Μάγος Χουντίνι. Δώστε κίνητρα στους μαθητές και με Αριστεία που συνδυάζουν και κάποια υλική αμοιβή (γνωρίζουμε ότι η ηθική επιβράβευση δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα λαϊκότερα στρώματα, που η υλική αμοιβή έχει μεγαλύτερη αξία).

    Η εργασιακή ζωή του Εκπαιδευτικού είναι πραγματικά δύσκολη και έχει γίνει δύσκολη σκόπιμα. Κανένα στέλεχος της Διοίκησης δεν πρέπει να «χρωστάει» σε κανένα πρόσωπο ή κόμμα για τη θέση που κατέχει, κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να χρωστάει σε κανέναν για την απόσπαση ή τη μετάθεση που έχει πάρει, ή την οργανική θέση που κατέχει.

    Όταν πήγα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για να καταθέσω μιά Αίτηση Ακύρωσης για μια πράξη τις Διοίκησης που αφορά τη χορήγηση γονικής άδειας για το πρώτο μου τέκνο (www.gkartsi.blogspot.com), με έκπληξη άκουσα την υπάλληλο να μου λέει «και εσείς αίτηση για θέση Διευθυντή;». Γνωρίζω προσωπικά συνάδελφο που δικαιώθηκε μετά από πολύ καιρό σε αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει για Διευθυντική θέση, αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τη θέση Διευθυντή στο Σχολείο της επιλογής του την καταλάμβανε άλλος.

    Σε όλη την Ευρώπη, (στο http://www.gkartsi.blogspot.com δημοσιεύω τη σχετική απάντηση που έχω λάβει από το Τμήμα Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), τις Διοικητικές Διαφορές τις επιλύουν σύντομα και δωρεάν Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη. Εδώ στην Ελλάδα την τοποθέτηση του Συνήγορου του Πολίτη (στην περίπτωση των γονικών αδειών τουλάχιστον) δεν την λαμβάνουν υπόψη:
    1. Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ευτυχώς όχι όλοι, στο ιστολόγιό μου έχω αναρτήσει τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις Βουλευτών, για το θέμα των γονικών αδειών, για το οποίο υπάρχουν πλέον καταδίκες των Διοικητικών Στελεχών του ΥΠΕΠΘ από τα Διοικητικά Δικαστήρια).
    2. Το Υπουργείο Παιδείας.
    3. Εισαγγελικές Αρχές.

    Και όλα αυτά νόμιμα, διότι δεν δεσμεύονται από κανένα νομικό πλαίσιο, οι Εισαγγελικές και Διοικητικές Αρχές της Ελλάδος, να λαμβάνουν υπόψιν τις τοποθετήσεις του Συνήγορου του Πολίτη.

    Η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, για αναβάθμιση του ρόλου του ΣτΠ, πρέπει να γίνει σύντομα, δείχνοντας τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης.

    Όσο για τις αμοιβές του Εκπαιδευτικού, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να είναι ικανοποιητικές, για να ζει αξιοπρεπώς και να του δίνεται η ικανότητα να χτίζει ένα σπίτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (έχει καταργηθεί και η προίκα), χωρίς να φτάνει στο σημείο να ακούει από τα δεκαοχτάχρονα παιδιά του «μπαμπά τι είναι Θέατρο και τι σημαίνουν Διακοπές».

    Ευχαριστώ το Υπουργείο για τη δυνατότητα που δίνει να ακούγονται οι τοποθετήσεις μας και εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειες που οφείλει να καταβάλει για επίτευξη αξιοκρατίας στις μεταθέσεις, αποσπάσεις, στελέχωση Διοικητικών Θέσεων όπως και για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου με τέτοιο τρόπο που δε θα μας κάνει να νοιώσουμε υποψήφιους πελάτες ενός Πολιτικού Συστήματος που δοκιμάζεται από την ύπαρξη σταυρού (τη δεκαετία του ’80, αν θυμάμαι καλά, χάθηκε η ευκαιρία και να τα αποτελέσματα).

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 00:29 | Φώτης Κοκαβέσης

    Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά θέματα σχετικά με τις μεταθέσεις-αποσπάσεις:

    1. Υπάρχει μια βιομηχανία υπεράριθμων μεταθέσεων/διορισμών σε γειτονικούς νομούς μεγάλων πόλεων, και στη συνέχεια αποσπάσεων σε γραφεία, υπηρεσίες, ΙΕΚ, κτλ. Για παράδειγμα, εδώ και αρκετά χρόνια τον Ιούνιο υπάρχουν στο νομό Χαλκιδικής δεκάδες υπεράριθμοι π.χ. φιλόλογοι και τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν.

    2. Υπάρχει μια βιομηχανία μοριοδότησης για τις «ανάγκες της υπηρεσίας» όπου αποσπασμένοι βρίσκονται στη διεύθυνση ή με άδεια στο σπίτι τους και παίρνουν 9-10 μόρια επειδή έχουν τοποθετηθεί εικονικά στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της περιοχής.

    Πίσω από όλο αυτό το σύστημα κρύβονται εξυπηρετήσεις και πελατειακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, που πρέπει να τελειώσουν.

    3. Υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες έχουν περιοριστεί οι ώρες, όπως γυμναστές ή θεολόγοι, και δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση επί δεκαετίες. Το πρόβλημα επιτείνεται με τις κατά προτεραιότητα οργανικές των πολυτέκνων.

    4. Εκτός από το δεύτερο σπίτι που πρέπει να συντηρούν όσοι βρίσκονται μακριά, υπάρχει και ο μεγάλος πληθυσμός των μετακινούμενων σε αποστάσεις 50-100 χιλιομέτρων εκπαιδευτικών. Η καθημερινή μετακίνηση σημαίνει κόστος, κούραση, κίνδυνο, και αύξηση του ωραρίου εργασίας στις 8-9 ώρες.

    5. Τέλος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των παιδιών που κάθε χρόνο (ίσως και 2-3 φορές τον χρόνο) αλλάζουν δασκάλους/καθηγητές. Θεωρώ σημαντικό αγαθό για ένα μαθητή να έχει και τα τρία χρόνια π.χ. του γυμνασίου τον ίδιο π.χ. μαθηματικό ή φιλόλογο.

    ==============================

    Οι προτάσεις μου:

    1. Είναι σωστό να μένουν όλοι στην οργανική τους τουλάχιστον 2 χρόνια. Να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποσπάσεις, και όποιος πάρει 2η φορά απόσπαση από την ίδια οργανική να χάνει την οργανική του.

    2. Είναι σωστό, ασφαλώς, όποιος πάρει απόσπαση να λαμβάνει τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου στην υπηρεσία απόσπασης. Ακόμη περισσότερο, τα δυο μόρια του «χρόνου υπηρεσίας» να γίνουν μόρια «χρόνου διδακτικής υπηρεσίας» και να μην λαμβάνονται από όσους αποσπώνται εκτός της αίθουσας διδασκαλίας.

    3. Όποιος πάρει δεύτερη φορά απόσπαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία εκτός σχολείου να παίρνει υποχρεωτικά μετάταξη ως διοικητικός.

    4. Το πρόβλημα της στασιμότητας των μεταθέσεων σε πολλούς κλάδους δεν λύνεται με υπεράριθμες μεταθέσεις και χαριστικές αποσπάσεις (όπως π.χ. στα αθλητικά σχολεία), αλλά με τη δημιουργία οργανικών θέσεων. Έτσι, στα πλαίσια της αύξησης των δαπανών για την παιδεία και του 1 δις ευρώ που έχει εξαγγελθεί για φέτος, θα πρότεινα:

    – 20 άτομα ανά τμήμα μέγιστος αριθμός μαθητών
    – υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο (γυμνάσιο-λύκειο) με 4-ωρο κύριων μαθημάτων μέχρι τις 12, ένα μεγάλο διάλειμα και ένα 5-ωρο ωρών μικρότερης διάρκειας και 15-μελών τμημάτων στη συνέχεια, όπου εκτός από τα δευτερεύοντα μαθήματα θα υπάρχουν ώρες ξένων γλωσσών και υπολογιστών για απόκτηση πιστοποίησης, ώρες καλλιτεχνικών-μουσικής, αθλημάτων, κτλ., φροντιστηριακές ώρες, ώρες εκμάθησης ελληνικών για τα παιδιά μεταναστών, κτλ.

    5. Ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν έχει ακουστεί είναι ο αναχρονιστικός τρόπος μοριοδότησης. Είναι απαράδεκτο αν από τη Θεσσαλονίκη διοριστείς στην Πάτρα να παίρνεις ένα μόριο, ενώ αν τοποθετηθείς στην Ασπροβάλτα να παίρνεις 8. Επίσης είναι απαράδεκτος ο τρόπος συμπλήρωσης των αιτήσεων μετάθεσης κάθε χρόνο, όπου η οργανική που κάποιος έκανε το 1996 υπολογίζεται με τα μόρια που το σχολείο έχει σήμερα. Έτσι θα πρότεινα:

    – Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τα μόρια όλων των εκπαιδευτικών, δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, που θα ενημερώνεται αυτόματα από το Υπουργείο με βάση τα υπηρεσιακά στοιχεία για την τοποθέτηση, διάθεση, απόσπαση, κτλ. Έτσι θα αποκλείονται και τα τυχόν «λάθη» που κάνουν κάποιους να εμφανίζονται με περισσότερα μόρια.

    – Να αναθεωρηθεί ο πίνακας μοριοδότησης. Τα μόρια «δυσμενών συνθηκών» να υπολογίζονται σε σχέση με την περιοχή μόνιμης κατοικίας (που θα πρέπει να αποδεικνύεται αυστηρά, π.χ. με συμβόλαια ή ενοικιαστήριο κατοικίας, λογαριασμούς ΔΕΗ-ύδρευσης, σχολεία παιδιών, εργασία συζύγου, κτλ., και κάθε αλλαγή της θα ισχύει μετά από δυο χρόνια). Θα πρέπει να πριμοδοτείται ο εκπαιδευτικός που διαμένει στον τόπο υπηρεσίας ενώ έχει κύρια κατοικία αλλού, ανάλογα με την απόσταση (π.χ. αν μπορεί να επιστρέφει κάθε Παρασκευή, κάθε μήνα ή μόνο Χριστούγεννα-Πάσχα). Επίσης θα πρέπει να πριμοδοτείται λιγότερο αλλά ανάλογα με τα χιλιόμετρα και ο εκπαιδευτικός που μετακινείται καθημερινά στον τόπο υπηρεσίας ενώ έχει κύρια κατοικία αλλού. Τα μόρια θα πρέπει να αναθεωρούνται όταν αλλάζουν οι συνθήκες (π.χ. Εγνατία οδός) αλλά όχι αναδρομικά για όσους υπηρέτησαν με τις προηγούμενες συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να πριμοδοτούνται σε μικρότερο βαθμό οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν ωράριο σε 2-3 σχολεία (αν και αυτό θα περιοριστεί αν υλοποιηθεί το ολοήμερο σχολείο που προτείνω παραπάνω).

    6. Τέλος, σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών για σταθερότητα των εκπαιδευτικών σε ένα σχολείο, θα πρότεινα τα μόρια του χρόνου υπηρεσίας να αυξάνουν ανάλογα με την παραμονή του εκπαιδευτικού στο ίδιο σχολείο, π.χ. 2 για τα δυο πρώτα χρόνια, 2,5 για τον τρίτο χρόνο, 3 για τον τέταρτο, κτλ.

    Ελπίζω οι σκέψεις μου να προσφέρουν κάτι θετικό

    ΦΩΤΗΣ ΚΟΚΑΒΕΣΗΣ
    Μαθηματικός

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 23:35 | Disamas G.

    Οι προτάσεις που καταθέσατε μαρτυρούν τουλάχιστον εμπάθεια προς τον εκπαιδευτικό. Γι’ ακόμη για φορά επιχειρείτε μαζί με τα ξερά να κάψετε και τα χλωρά. Αφού εκθρέψατε ένα κράτος άκρατου κομματισμού, ρουσφετιού και αδιαφάνειας (και εσείς η ίδια η υπουργός- γιατί να κρυβόμαστε;), έρχεστε τώρα, σαν μη ζούσατε και νομοθετούσατε σ’αυτή τη χώρα, να βάλετε δήθεν σειρά.
    – Αν θέλετε να βάλετε σειρά, λοιπόν, το πρώτο που είστε υποχρεωμένη να κάνετε είναι να σταματήσετε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών (και γενικά δημοσίων υπαλλήλων) στα πολιτικά γραφεία σας.
    – Στη συνέχεια να σταματήσετε τις αποσπάσεις σε ΙΕΚ, δευτεροβάθμιες, Γενικά Αρχεία του Κράτους και, βεβαίως, στις μητροπόλεις. Ειδικά για τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας να προσλαμβάνετε μόνιμο προσωπικό.
    – Όσον αφορά στην τριετή παραμονή στο χώρο διορισμού ή την απαγόρευση απόσπασης κατά τη δοκιμαστική περίοδο, ελάτε να εξηγήσετε στα τρία παιδιά μου που μεγαλώνουν πότε χωρίς τον μπαμπά τους και πότε χωρίς τη μαμά τους (που οργώνουν την Ελλάδα, και με ΑΣΕΠ!) γιατί πρέπει να τους στερηθούν για κάποια χρόνια ακόμη; Και γιατί, όταν μεγαλώσουν, δε θα νιώθουν αηδία για εσάς τους πολιτικούς, που μας κάνετε να σιχαθούμε την ίδια τη χώρα που ζούμε. Που ενώ σας ψηφίζουν (εγώ έπαψα προ πολλού) να ασκήσετε χρηστή διοίκηση, βάλατε στόχο να αλλάζετε συνέχεια τους όρους του παιχνιδιού, να τους αιφνιδιάζετε στο όνομα του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης. Αν σας ενδιαφέρει ειλικρινά να βελτιώσετε την παρεχόμενη παιδεία, να κάνετε μικρότερα τμήματα, υποδομές και να εφοδιάσετε όλα τα σχολεία με εποπτικά μέσα. Και μετά ασχοληθείτε και με τους εκπαιδευτικούς…
    Με κουράσατε. Σας βαρέθηκα!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 23:16 | golois apostolos

    1)Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ.ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΡΗΤΑΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
    ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
    ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ,ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ)
    ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ,ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    2)ΜΟΝΟ Η ΑΠΟΣΠΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ.
    Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗ
    ΘΕΣΗ.
    3) Η ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΖΗΓΩΝ (ΕΣΤΩ ΣΤΗ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ
    ΘΕΣΕΙΣ)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦ’ΟΣΟΝ ΖΗΤΗΘΕΙ
    4)ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 22:43 | Κωστής

    Οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεχάσει τα αυτονόητα.
    1. Όταν διοριζόμαστε, σαν εκπαιδευτικοί, η θέση μας είναι στο σχολείο και όχι σε άλλες υπηρεσίες. Οι εκπαιδευτικοί είναι για το Σχολείο και Όχι το Σχολείο για τους εκπαιδευτικούς.
    2.Για να λειτουργήσει ένα σχολείο (ειδικά τα επαρχιακά) πρέπει τουλάχιστο τα 3/4 των εκπαιδευτικών να παραμένουν στο σχολείο για 2-4 χρόνια.
    3. Όταν ο εκπαιδευτικός γνωρίζει ότι θα μείνει στην οργανική του θέση για 2-4,χρόνια μπορεί να επιλέξει αν θα δεχτεί τον διορισμό του ή θα βρει άλλο επάγγελμα. ( Θα δεσμεύεται εγγράφως, κατά τον διορισμό του, ότι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στην εκάστοτε οργανική του θέση θα είναι 2-4 χρόνια) .
    4. Τα μικρά σχολεία πρέπει να συγχωνευθούν σε μεγαλύτερα των 14-15 τμημάτων μετά από χωροταξική μελέτη και να αναλάβουν οι Δήμοι τη μεταφορά των μαθητών.
    5.Τα μονοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερα (π.χ.6-θέσια), μετά από χωροταξική μελέτη και να αναλάβουν οι Δήμοι τη μεταφορά των μαθητών.
    6. Οι μεταθέσεις να γίνονται με μόρια και κάθε εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια του σχολείου που υπηρετεί είτε με οργανική είτε με διάθεση είτε με απόσπαση.
    7.Για να περιορισθούν οι αποσπάσεις πρέπει να καθιερωθούν αντικίνητρα.
    Όσοι παίρνουν απόσπαση πριν τη συμπλήρωση 2-4 χρόνων στην οργανική θέση
    α. Να χάνουν την οργανική τους θέση και να τοποθετούνται σε νέα οργανική θέση της περιφέρειας που ανήκουν και να υποχρεούνται να παραμείνουν στη νέα οργανική για 2-4 χρόνια
    β. Να παίρνουν αρνητικά μόρια τόσα, όσα ήταν τα μόρια της τελευταίας οργανικής θέσης.
    γ. Ο αριθμός των αποσπάσεων να είναι περιορισμένος (π.χ. 1 απόσπαση κάθε 4 χρόνια).
    8. Οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια είναι διπλάσιοι έως τριπλάσιοι από τους διορισμένους πριν 15 χρόνια ,χωρίς να αυξηθούν οι μαθητές. Ο διορισμός στην εκπαίδευση είναι το σκαλοπάτι για άλλες θέσεις ,τρύπες: π.χ. Γραφεία υπουργών, βουλευτών, εκπαίδευσης, γενικά αρχεία του κράτους, βιβλιοθήκες, κέντρα ψυχικής υγιεινής, νομαρχίες, δήμους, υπουργεία, λαϊκή επιμόρφωση, γραφεία ΣΕΠ, ΚΠΕ, μητροπόλεις ,νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΕΚ κ.λ.π.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 22:39 | jimk

    Ο άκρατος λαϊκισμός της ΝΔ έκανε τη πολυτεκνία μοναδικό προσόν διορισμού!!! Έτσι πήραν θάρρος και οι τρίτεκνοι και μπήκαν στο χώρο των διεκδικήσεων ! Έκαναν σύλλογο και διεκδικούν και αυτοί ! Υπογράφουν μάλιστα με το όνομα τους , την ειδικότητα τους και δίπλα ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ.!! Οπως λέμε ΜΑΣΤΕΡ , ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ !!! Η απόλυτη ξεφτίλα! Άνθρωποι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αυτοπροσδιορίζονται με το αριθμό των παιδιών. Να κάνουμε και εμείς οι Δύτεκνοι ένα σύλλογο και να μπούμε και εμείς στο γελοίο γαιτανάκι των διεκδικήσεων. Ένας τρίτεκνος με διδακτορικό και βαθμό πτυχίου άριστα πρέπει να δώσει εξετάσεις , ενας τετρατεκνος με πτυχίο καλώς δεν πρέπει. Δηλαδή ένα παιδί αντιστοιχεί σε υπέρτατη μαθησιακή διάκριση!!! Κα Διαμαντοπούλου βάλτε τέλος σε αυτή τη παράλογη ρύθμιση της ΝΔ .

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 22:37 | ελεονωρα

    Κα ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΗ Δ/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΎΠΗΡΕΣΙΑ.ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΤΑ 25.ΕΜΕΙΝΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 6 ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΜΟΡΟ ΝΟΜΟ 1,5 ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α΄ΚΑΙ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΑΠΈΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ.ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ .ΩΣΤΟΣΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΙΛΕΤΑ (Α΄ΚΑΙ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ,1,2, Η΄ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 10 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ.ΔΩΣΤΕ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ, ΜΕ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ(ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΤΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ;)ΜΕ ΙΔΡΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ(ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ Σ ΑΥΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΗ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ;
    OI ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΥΣΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΣΥΝΝΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΝ ΔΕ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ Δ/ΝΣΕΙΣ, ΓΡΑΦΕΙΑ,ΙΕΚ κλπ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
    ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΥΛΟΓΩΣ ΖΗΤΑΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 22:12 | Ελένη

    Είμαι γυμνάστρια,μητέρα τριών παιδιών και μένω μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα..Έχω 5 χρόνια προϋπηρεσία και γύρισα όλη την Ελλάδα για να την αποκτήσω(Λακωνία,Αιτωλοακαρνανία,Κυκλάδες και Πέλλα).Διορίστηκα φέτος με το 30μηνο,στην Κάλυμνο.

    Για να πάρω μετάθεση στο νομό μου θέλω 110 μόρια.Θέλετε να κόψετε τις αποσπάσεις,θέλετε να υπηρετούμε ως νεοδιόριστοι 3 χρόνια στον τόπο διορισμού και θέλετε να δίνουμε εξετάσεις όταν περνάει η δοκιμαστική περίοδος…και σκέφτομαι,να μείνω πόσα χρόνια στην Κάλυμνο χωρίς την οικογένεια μου για να μαζέψω μόρια και να γυρίσω πίσω στο σπίτι μου με μετάθεση;Ήδη ήμουν τέσσερα χρόνια μακριά,είτε εγώ με τα παιδιά μου και χωρίς τον πατέρα τους είτε ο σύζυγός μου με τα παιδιά χωρίς την μητέρα τους.Αναρωτιέμαι,πόσες θυσίες ακόμα να κάνω -κάνουμε σαν οικογένεια- μιας και είμαι και 43ων χρονών.Οι εξετάσεις μετά το πέρας της διετίας θα με κάνουν σωστότερο και καλύτερο εκπαιδευτικό,πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά έως τώρα ίσως ήμουν και ανάξια;

    Επίσης σε περίπτωση αποτυχίας μου στις εξετάσεις σας αυτό θα σημάνει την εργασιακή μου αποτυχία με όλα όσα συνεπάγονται από αυτό για εμένα και την οικογένειά μου.Σας υπενθυμίζω επίσης την ηλικία μου και την οικογενειακή μου κατάσταση,παράγοντες οι οποίοι σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά την προετοιμασία μου για τυχόν εξετάσεις.

    Πάνω που είπαμε δόξα σοι ο Θεός,τώρα λέμε βοήθα Παναγιά.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 21:44 | Δημήτριος Βέντζας

    Καμμία απόσπαση να μην γίνεται χωρίς μείωση της μοριοδότησης μετάθεσης, εφ’ όσον γίνεται σε πλεονεκτική περιοχή και θέση (συμπεριλαμβανομένων των ΙΕΚ, της Β! βάθμιας Εκπαίδευσης, κ.λ.π.).

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κα ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΘΙΓΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΑΝ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΔΙΚΙΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ,ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΝΟΜΟ ΟΜΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ 2 ΣΠΙΤΙΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΕΙΤΕ ΜΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ)ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ,Η΄ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ.ΟΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΠΙΘΑΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ.ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ,ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤE ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΏ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ;ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ,ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:03 | Παντελής Πρέζας

    ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που υποβαθμίζουν το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης σήμερα.
    Υπάρχουν νομοί που λειτουργούν με μέσο όρο μαθητών 12-13 και την ίδια στιγμή άλλοι νομοί που λειτουργούν με μέσο όρο 25-26.
    Είναι το πιο απλό πρόβλημα για να λυθεί σήμερα, με τη συνδρομή των Νέων Τεχνολογιών που μπορούν να καταγράψουν το προσωπικό που υπηρετεί σε κάθε νομό. Είναι και το πιο δύσκολο όμως γιατί χρειάζεται η πολιτική βούληση να συγκρουστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ με συνδικαλιστικά και τοπικιστικά κατεστημένα ετών.
    Πιο δύσκολο για να λυθεί είναι το πρόβλημα της ανισοκατανομής εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχει μέσα στον ίδιο νομό. Οι συνδικαλιστές και η εκάστοτε διοίκηση ευνοούν τους «δικούς τους» σε βάρος «των άλλων». Εκεί θα πρέπει
    α) να υπάρξει προσοχή στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης
    β) να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και παρέμβαση από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών). Θα πρέπει αν παρατηρηθούν σκόπιμη ανισοκατανομή εκπαιδευτικού προσωπικού σ΄ ένα νομό, να μπορεί ο Περιφερειακός Διευθυντής να επιβάλει παύση καθηκόντων στο στέλεχος εκπαίδευσης που ευθύνεται.

    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
    Θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου πως οι μεταθέσεις με κριτήρια αντικειμενικά είναι κατάκτηση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Όμως είναι ένα σύστημα που χρειάζεται επιπλέον θωράκιση και διαφάνεια.
    Κατά τα χρόνια που ισχύει, οι κυβερνόντες έχουν βάλει πολλά «παράθυρα», που στο σύστημα δημιουργούν «αρρυθμίες» . Νομίζω πως αν θεσμοθετηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στα Γραφεία και στους εποπτευόμενους από το ΥΠΕΠΘ φορείς (με τη μοριοδότηση εννοώ), τότε θα καλυτερέψει το σύστημα και θα γίνει πιο αντικειμενικό.
    Η διαδικασία αυτή της δημόσιας διαβούλευσης σίγουρα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον αποκωδικοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν.
    Θα ήθελα όμως ιδιαίτερα να σταθώ στο θέμα των αποσπάσεων. Οι αποσπάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί από το συνδικαλιστικό κατεστημένο των εκπαιδευτικών και από την εκάστοτε (κυβερνητική) εξουσία, ως μηχανισμός αναπαραγωγής τους στην εξουσία. Γι΄ αυτό είναι κρίσιμο το θέμα να γίνει παρέμβαση σ΄αυτόν τον τομέα.
    Κανονικά θα έπρεπε οι αποσπάσεις να «θεραπεύουν» εξαιρετικές περιπτώσεις που ο νομοθέτης δεν μπόρεσε να προβλέψει. Όλοι γνωρίζουν πως αυτό όμως δεν γίνεται και αποτελούν ένα δεύτερο γύρο «ρουσφετολογικών» μεταθέσεων.
    Η αντικειμενικοποίηση των αποσπάσεων με κριτήρια όπως των μεταθέσεων ή παραπλήσια δεν νομίζω πως λύνει το πρόβλημα. Γιατί τότε θα μιλάμε απλά για δεύτερο γύρο μεταθέσεων.
    Το πρόβλημα είναι στην καταστρατήγηση του μέτρου από τα ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ. Πολλές φορές με ζημία των μαθητών, μιας και από μια τάξη μπορεί να αποσπαστεί ο δάσκαλός και πέντε φορές στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς.(Αυτό γίνεται στα δυσπρόσιτα συνήθως σχολεία).
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Θα έλεγα πως θα πρέπει το ΥΠΕΠΘ να παρέμβει σ΄ αυτό το πρόβλημα με τρεις τρόπους.
    1. Να γίνονται γρήγορα οι κανονικοί διορισμοί (π.χ. μέχρι Μάιο), ώστε να μπορεί να γίνονται μετά οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών με ΟΛΑ τα κενά που υπάρχουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μπορούν οι Νέες Τεχνολογίες να βοηθήσουν ώστε οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά (μέσα από ένα πανελλήνιο δίκτυο του ΥΠΕΠΘ) από κάθε ενδιαφερόμενο εκπ/κό μέχρι 25/8 κάθε έτους, στα κενά που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο διαδίκτυο και μέχρι 31/8 να βγαίνουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα για κάθε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, που απλώς θα τα επικυρώνει.
    Σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα των μεταθέσεων το καλοκαίρι, αλλά υπάρχει η αναγκαιότητα των αποσπάσεων για τα κενά που προκύπτουν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να λυθεί (όπως προανέφερα) με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών, που εξαλείφουν τη γραφειοκρατία με τις πολύμηνες διαδικασίες αποσπάσεων.
    2. Να θεσπιστεί ένας μέγιστος αριθμός αποσπάσεων που θα γίνονται σε κάθε διεύθυνση, ανάλογο με τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Παράλληλα να (ξανα)καταγραφούν με σαφήνεια οι λόγοι που μπορούν να γίνονται αποσπάσεις.
    3. Θα πρέπει αυτοί που κάνουν τις αποσπάσεις, να είναι πρόσωπα με κύρος, ήθος κι ικανότητες. Δημόσιοι λειτουργοί που να εξασφαλίζουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία των αποσπάσεων. Να μην επιλέγονται δηλ. οι προϊστάμενοι και διευθυντές με κύριο προσόν (και συχνά μοναδικό) την κομματική τους ταυτότητα.

    ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:54 | συγγούνας γεώργιος

    Η κατάσταση της αναξιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων και γενικά της ατομικής,χωρίς όρια και κριτήρια,εξυπηρέτησης του εκπαιδευτικού σε βάρος της ομαλής και σωστης εκπαιδευτικής λειτουργίας συνδέεται άμεσα με την ασκηση διοικητικών λειτουργιών από μέρους των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, μεσω των αιρετών εκπροσώπων,συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης(ΠΥΣΠΕ,ΚΥΣΠΕ). Με αυτόν τον τρόπο από τη μια μερια οι συνδικαλιστικές παρατάξεις γίνονται μηχανισμοί που αντλουν τη δύναμή τους απο τις πελατειακές σχέσεις, από την άλλη σημαντικοί τομείς της εκπαιδευτικής λειτουργίας (αποσπάσεις,επιλογή στελεχών) υποτάσσονται σε σκοπιμότητες.
    Πέραν τούτων, είναι κατά τη γνώμη μου ασύμβατο στη φύση του συνδικαλισμού να ασκεί διοικητικές λειτουργίες
    Προτείνω, λοιπόν, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα όργανα διοίκησης. Να συμμετέχουν,δηλαδή, εκπαιδευτικοί,οι οποίοι όμως θα αναδεικνύονται όχι με συνδικαλιστικές διαδικασίες, αλλά με διαδικασίες εκλογής μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου, αφού πρώτα τεθούν κριτήρια- χρόνια υπηρεσίας, ίσως και άλλα προσόντα- για αυτούς που επιθυμούν να αναδειχθούν στα παραπάνω όργανα διοίκησης.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:18 | Πληροφορικός

    ΕΙΜΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ.

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 15 ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΠΩΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΩ ΑΝΕΛΕΙΠΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ 1, 2 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 3 ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΕΣ ΩΡΕΣ !!!!!!!!!!

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΥΟ ΚΛΩΝΟΥΣ ΜΟΥ !!!

    ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ???????????
    ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:10 | Βασίλης

    1.Γιατί να δικαιούνται αποσπάσεις οι εκπαιδευτικοί που έχουν σύζυγο και είναι μέλος Δ.Ε.Π ή δικαστικός και όχι όταν και οι δυο σύζυγοι είναι εκπαιδευτικοί και μάλιστα με παιδιά;
    Επιτέλους τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις σε ισχυρές ομάδες χωρίς ίχνος δικαιοσύνης!!
    2.Μήπως θα έπρεπε σε περιοχές που έχουν κλείσει και δεν γίνονται μεταθέσεις, να εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα για να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς που είναι χρόνια μακριά; π.χ να εφαρμοστεί 3η ώρα γυμναστικής στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία του νομού Λάρισας.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:20 | Ψαρρός Στυλιανός

    Διαφωνώ με την μη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου στο τρόπο που θα γίνονται οι αποσπάσεις και η μοριοδότησή τους.
    Υποστηρίζω και ελπίζω να γίνει δεκτό, οι αποσπάσεις που έγιναν για τρία χρόνια να μην ανακληθούν. Να ισχύσουν για 3 χρόνια και ο τρόπος μοριοδότησής τους να μην αλλάξει.
    Υπάρχουν περιπτώσεις που απλά με την απόσπαση ο/η σύζυγος βρέθηκε να συνηπηρετεί με τον/ην σύζυγό του και να είναι με τα παιδιά τους.
    Έχει γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός. Κάποιοι πήραν δάνεια για αγορά κατοικίας γιατί υπολόγισαν τη μοριοδότηση της απόσπασής τους και ότι με τη λήξη της απόσπασης θα μετατεθούν στο τόπο που επιθυμούσαν.

    Δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί που ακολούθησαν τους κανόνες του υπουργείου παιδείας και προγραμμάτισαν με αυτούς τους κανόνες την οικογενειακή τους ζωή.

    Ευχαριστώ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:05 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΌΦΑΣΗ ΟΛΙΓΩΝ
    Σχετικά με τις μεταθέσεις και την προοπτική της παραμονής τριών ετών στην καινούργια οργανική. Μάλλον δεν σκέφτεστε καθόλου τον εκπαιδευτικό σαν εργαζόμενο αλλά ως δουλοπάροικο και κυρίως χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή. Δηλαδή σαν εκπαιδευτικοί, εκτός από επαγγελματική ζωή , έχουμε και προσωπική ζωή. Έχω διοριστεί πριν πέντε χρόνια ως εκπ. Φυσικής Αγωγής στην Μυτιλήνη και στο διάστημα των 9 μηνών που παρέμεινα εκεί ,στον άμεσο φιλικό κύκλο , χώρισαν τρία ζευγάρια , με οριστικό διαζύγιο.
    Εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές στο σύστημα των μεταθέσεων θα πρέπει να ξεκινήσετε σταδιακά από τους διορισμούς μετά να ασχοληθείτε με τις μεταθέσεις και τέλος με τις αποσπάσεις. Δηλαδή πάντα το ορθό είναι να ξεκινάς από το «Α» και να καταλήγεις στο «Ω» και όχι ανάποδα.
    Το σίγουρο είναι ότι σαν εκπαιδευτικοί ο τόπος συμφερόντων μας (κατοικίας και καταγωγής) , κατά μεγάλο ποσοστό, είναι και ο τόπος που θέλουμε να μετατεθούμε και πουθενά αλλού.
    Οποιαδήποτε αλλαγή και αν πραγματοποιηθεί δεν πρέπει σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς θα πρέπει να ισχύσει για τις μεταθέσεις του σχολικού έτους 2010-11 και όχι για το τρέχον σχολικό έτος , γιατί ήδη έχουμε κάνει όλοι οι εκπαιδευτικοί αιτήσεις μεταθέσεων σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα.
    Για τις αποσπάσεις αναφέρθηκε κατά κόρων ,ότι δεν θα φεύγει κανένας από την οργανική του ,εάν δεν πάει αντικαταστάτης του. Αυτό είναι άτοπο γιατί όταν εσείς σαν Υπουργείο αποφασίζεται για τις αποσπάσεις, θα πρέπει να έχετε προνοήσει για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που παίρνουν απόσπαση, όπου χρειάζεται.
    Το ζήτημα των ΜΔΣ, που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία, συμφωνώ να λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας , αλλά
    1. να μην εργάζονται 15 μέρες τα Χριστούγεννα , 15 μέρες το Πάσχα και 2 μήνες το καλοκαίρι, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί. Γεγονός που σημαίνει ότι τα Γραφεία θα διακόπτουν τις εργασίες τους.
    2. Αν πάλι θέλετε να λειτουργούν τα γραφεία, θα πρέπει να αποζημιώνονται, οι αποσπασμένοι στα γραφεία, χρηματικά για υπερωριακή εργασία, γεγονός που το δικαιούνται , εργάζονται υπερωριακά για τα παραπάνω χρονικά διαστήματα και που σημαίνει επιπλέον κόστος για το κράτος.
    3. Τέλος να παραμείνει το υπάρχον καθεστώς ( θεωρώ ότι είναι το ορθότερο), γιατί μόνο έτσι αποζημιώνονται αυτοί οι εκπαιδευτικοί για τις παραπάνω χρονικές περιόδους και σίγουρα να φαίνεται ότι έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσατε να θέσετε συγκεκριμένα ΜΔΣ για όσους αποσπώνται στα Γραφεία ( προτείνω 8 μόρια για την Α/θμια και 9 για την Β/θμια).
    Όσων αφορά για το εάν δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί στα γραφεία καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους προϊσταμένους των Γραφείων Εκπαίδευσης καθώς και τους προϊσταμένους του Υπουργείου που συνεργάζεστε πιο άμεσα.
    Οι αποσπάσεις στα γραφεία θα πρέπει να είναι τόσες όσες και οι ανάγκες για τις εργασίες των γραφείων , που είναι διαρκώς αυξανόμενες, και το γνωρίζετε αυτό σίγουρα, όπως και οι Περιφερειακές Δ/νσεις. Να γίνονται πάντα με την σύμφωνη γνώμη των Δ/ντων και προϊσταμένων των Γραφείων, για την σωστή συνεργασία
    Όσων αφορά τους Διορισμούς κατά σχολική μονάδα ή Δ/νση Α/θμιας-Β/θμιας θα ήταν το ορθότερο, αρκεί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σήμερα να πάρουν μετάθεση στον τόπο συμφερόντων τους, που θα ορίζουν με δήλωσή τους, σε βάθος μίας τριετίας. Αυτό θα μπορούσατε να το διευθετήσετε με μια Νομοθετική ρύθμιση.
    Συμπερασματικά, μην προσπαθείτε να περάσετε οτιδήποτε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών που είναι αυτοί που υλοποιούν το καθετί στην εκπαίδευση. Αυτοί που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά, τη σημαντικότερη επένδυση ενός λαού. Έτσι τους θέτετε αντίπαλους σας, άθελα τους , στην υλοποίηση του έργου σας ,που είναι κοινό με εμάς τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αμειβόμενοι, με μισθούς , μικρότερους συγκριτικά με πολλούς άλλους Δημοσίους υπαλλήλους , και σίγουρα κατά πολύ υποδεεστέρους από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.
    Κόψτε την σπατάλη σε τόσες επιτροπές Διοργανώσεων Δραστηριοτήτων, που είναι στα πλαίσια των καθηκόντων των Διοργανωτικών Γραφείων , των Δ/ντών κάθε βαθμίδας. Δώστε χρήματα στην Εκπαίδευση με σωστή και μελετημένη Διαχείριση.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:53 | Παντελής

    Πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι πολλοί εκπαιδευτικοί όταν διορίζονται έχουν ήδη οικογένεια. Πώς λοιπόν ζητάτε να χωρίσουν οικογένειες που έχουν ίσως και βρέφη για 3 χρόνια; Τι περιμένετε άραγε από έναν εκπαιδευτικό που θα βλέπει την οικογένειά του μόνο Χριστούγεννα,Πάσχα και καλοκαίρι;To κόστος συντήρησης 2 σπιτιών θα το καλύψετε με γενναίες αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:52 | ΜΛ

    Αυτό που κατάλαβα δοαβάζοντας τα περισσότερα σχόλια είναι:

    1. Tο κύριο πρόβλημα των εκπαιδευτικών είναι πως για οικογενειακούς, προσωπικούς, οικονομικούς λόγους θέλουν να πάνε το ταχύτερο στους τόπους καταγωγής τους ή κοντά σε αυτούς, κάτι που συχνά αργεί χρόνια. Οπότε προτείνουν τρόπους για μεταθέσεις και δικαιότερες αποσπάσεις!

    2. Στον αντίποδα, το κύριο πρόβλημα της Υπουργού είναι πως θα τους κρατήσει ακόμη περισσότερα χρόνια μακριά από τους τόπους καταγωγής τους προκειμένου να καλύψει τα κενά στα λιγότερο δημοφιλή μέρη !

    Επίσης πιστέυω πως το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθεί άπό τους μαθητές προς την κατεύθυνση της παιδείας την ήσσονος προσπάθειας και του «ότι θέλει ο μαθητής» !

    Απεναντίας πρέπει να κοιτάξουμε και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του εκπαιδευτικού, η οποία νομίζω πως έχει μειωθεί σημαντικά και με την οποία ούτε καν τα συνδικαλιστικά όργανα δεν φαίνεται να πολυασχολούνται, πέραν της οικονομικής της διάστασης.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:19 | Εύα

    Για ποιο λόγο να είναι τριετής η διαμονή στον τόπο διορισμού μας;
    Θα γεράσουμε για να διοριστούμε( ήδη είμαστε μεγάλοι), θα γεράσουμε για να πάρουμε μετάθεση;Έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις με τους γονείς μας, οι οποίοι μας έχουν ανάγκη.Έτσι ενισχύετε την οικογένεια;Μάλλον έτσι τη διαλύετε.Αν υπάρχει καλός προγραμματισμός και διάθεση από το Υπουργείο, τότε όλα αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.Επομένως, η τριετής διαμονή είναι περιττή.Εκπαιδευτική κοινότητα δημιουργείται και σε λιγότερο χρόνο, αν είναι αυτός ο σκοπός σας,δε χρειάζεται μεγαλύτερη διαμονή στον τόπο διορισμού.Φροντίστε να έχετε τους εκπαιδευτικούς ικανοποιημένους καθ΄όλα και τότε τα αποτελέσματα θα είναι πιο θετικά και για τους μαθητές.Ένας ευχαριστημένος άνθρωπος αποδίδει καλύτερα στο έργο του.
    Αφήστε το σύστημα όπως έχει.Είναι μια χαρά!