Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Σεβασμός στον ασε..π, σεβασμός όμως και στην προϋπηρεσία. Οι μαθητές έχουν καθηγητές, και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά το όραμα και οι στόχοι που θέτουμε. Ας ξεκινήσουμε με την θέση: τι μαθητές θέλουμε και κατόπιν στο επόμενο σκαλοπάτι…
Αν θέλετε ασε..π, τότε αυτός να ισχύει για όλους.., δηλαδή : πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, ψυχολόγους, πολιτικούς, βουλευτές (ακούς εκεί να πολιτεύονται τα μοντέλα, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, και οι αθλητές. Αυτό είναι κατάντια. Αλλά αφού έχουν φτιάξει τέτοιους πολίτες, τι περιμένεις…
Αν θέλετε δοκιμές, εξετάσεις και δοκιμασίες, τότε αυτές να ισχύουν και για τους μόνιμους καθηγητές – δασκάλους (παλαιούς και νέους). Ξεσκόνισμα δεν θέλετε;. Και εδώ μπαίνει το πολιτικό κόστος. Άρα το αφήνουμε και ζούμε ξανά την μιζέρια μας.
Οι αλλαγές πρέπει να αφορούν και την οικογένεια. Η εκπαίδευση δεν είναι ασύνδετη με την κοινωνία, αλλά εξαρτάται από αυτήν. Τρέφεται και τρέφει.
Οι νομοθέτες να σκεφτούν, να μπουν στην θέση των χιλιάδων φτωχών σκλάβων ωρομισθίων – αναπληρωτών , να καταλάβουν τι περνούν οι οικογένειες τους, και να πιστέψουν επιτέλους οι κυβερνώντες ότι η Ελλαδίτσα ξέρει και μπορεί να αντιστέκεται στους «ξένους» κατακτητές.
Όχι μισά πράγματα. Όχι πασαλείμματα και φτηνά πυροτεχνήματα.
Μετά τιμής ένας ωρομίσθιος φτωχούλης περιπλανώμενος αδιόρθωτος.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ!
ΑΣ ΔΩΘΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΗΡΩΣΕΙ 24 ΜΗΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΟΥΔΕΝ.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ!
ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ?
ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 100% ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΗΜΙΠΑΡΑΝΟΜΑ) ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ! ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο χρόνος λήψης πτυχείου. Μην ξεχάτε ότι κάποιοι αιφνιδιάστηκαν από τον Αρσενη.
Επιπλέον θα μπορούσε να προσμετράται και η προϋπηρερία στα φροντιστήρια αφού κατα τεκμήριο εκεί δουλέουν αξιοι εκπαιδευτικοι!!!
Δεν είναι δυνατόν να αιφνιδιαζόμαστε στα 40 μας … με τέτοιο τρόπο!!!
Είναι απαράδεκτο και φοβερά άδικο να επιτυγχάνει κάποιος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ( δηλαδή να κρίνεται με βάση τα κριτήρια της Πολιτείας ΙΚΑΝΟΣ κι όμως να μη διορίζεται γιατί δε πρόλαβε μέσα στη διετία ισχύος των πινάκων. ΠΡΟΤΑΣΗ: Να εξαντλείται η λίστα επιτυχόντων κάθε διαγωνισμού και μετά να αρχίζει ο διορισμός από τον επόμενο διαγωνισμό.
κ. Διαμαντοπούλου
Η ειδικότητα μου είναι φυσικός. Θα ήθελα πρώτα απο όλα να σας ρωτήσω κάτι αυτονόητο: Όλα αυτά που έχουν κατατεθεί εδώ θα ληφθούν υπόψη ή θα θαφτούν; Η δημόσια διαβούλευση γίνεται για να γίνεται ή θα ενεργήσετε με βάση τις γνώμες που πλήττονται άμεσα απο τα σχέδια σας για τις προσλήψεις;
Καταρχάς πρέπει να σας πω πως για ένα τεράστιο αριθμό εκπαιδευτικών τα μέτρα που μόλις αναγγείλατε είναι καταστροφικά. Καταστρέφετε οικογένειες, ρίχνετε προσπάθειες ανθρώπων που έχουν δώσει και την ψυχή τους στην εκπαίδευση κυριολεκτικά στο κενό. Ανθρώπους που δουλευουν σχεδόν δωρεάν(μην ξεχνάτε ότι ακόμα την ΠΔΣ δεν μας την έχετε πληρώσει). Ανθρώπους που τρέχουν στην πιο απομακρυσμένη άκρη αυτής της γης χωρίς να τους καλύπτόταν κάποτε δραχμή, τώρα δεν τους καλύπτεται ένα ευρώ. Ανθρώπους που περίμεναν εναγωνίως να φύγουν απο το απάνθρωπο καθεστώς της ανασφάλιστης και χωρίς έλεγχο ιδιωτικής εκπαίδευσης. Και τι κάνετε; Τους λέτε κοιτάξτε κρίνω ένα σύστημα πριμοδότητσης της εργασίας όχι με χρήματα αλλά με μόρια στην ουσία, αναξιοκρατικό και τα σβήνω όλα! Επίσης τι άλλο τους λέτε; ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΑ, ΣΒΗΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ! Περιμένετε λοιπόν αυτά σας τα λόγια να μας βρουν σύμφωνους; Κάποιος μπορέι να είναι τώρα 45 χρονών με παιδιά με οικογένεια, να τρέχει όλη μέρα απο φροντιστήριο σε φροντιστήριο, απο ιδιαίτερο σε ιδιαιτερο, με πτυχία, μεταπτυχιακά, μόρια απο προυπηρεσία, και ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΕΠ, δηλ όλα όσα θα έπρεπε να είχε για να διοριστεί, και, εσείς του λέτε αυτού του κάποιου: εεεπ στάματα! μεταβατική περίοδος ένα χρόνο, αν σου φτάσει καλώς, αλλιως πολύ απλά σβήστα όλα και αν και είσαι 45 χρονών μετα από τοσες θυσίες για την εκπαίδευση ξανάδωσε εξετάσεις για χιλιοστή φορά. Πέρνα ξανά(άλλη μια φορά) και μετά αν δεν άλλαξει το σύστημα ο επόμενος υπουργός που θα έρθει, μπορεί και διοριστείς…
Για αυτό κλείνοντας κ. Υπουργέ, απλοί άνθρωποι έιμαστε που τρέχουμε για ένα καλύτερο αύριο, σκεφτείτε καλύτερα αυτά που προτείνετε και κάντε κάποιες βελτιώσεις στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας, όπως διατήρηση ενός πίνακα προυπηρεσίας με προυπόθεση επιτυχία ΑΣΕΠ και κατάργηση όλων των παραθύρων που παρακάμπτουν την επιτυχία ΑΣΕΠ. Αυτά τα παράθυρα τα γνωρίζετε πολύ καλά. Όμως αφήστε και ένα μεγαλύτερο χρονικό διαστημα γαι την οποιαδήποτε αλλαγή, τουλάχιστον 3-4 χρόνια γιατί αλλιώς προγραμματισμοί ετών πάνε χαμένοι….
Οι προθέσεις σας καλές. Επιγραμματικά:
– Ναι στον ετήσιο ΑΣΕΠ
– Ναι στην αναγνώριση προϋπηρεσίας και προσμέτρηση στην βαθμολογία του ΑΣΕΠ
-Ναι στην αναγνώριση προϋπηρεσίας και από φροντιστήριο. Τι παραπάνω έχουν οι συνάδελφοι από πρόσθετη και οι αναπληρωτές από όσους έχουν φροντηστήριο ή παραδίδουν κατόίκον μαθήματα;Δεν το λέω υποτιμητικά αλλά έχουν συντελέσει και αυτοί στο να περνούν στις πανελλαδικές εξετάσεις οι τελειόφοιτοι του Λυκείου.
-Κάθε διαγωνισμός ΑΣΕΠ ισχύει για την περίοδο καιγια τις θέσεις που διεξάγεται.
-ολοήμερα σχολεία παντού
-Ενίσχυση της ειδικής αγωγής,όχι άλλοι νέοι στο περιθώριο.
-ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής κάθε χρόνο μαζί με τον άλλο
-Κατά το μεταβατικό διάστημα προσμέτρηση της προϋπηρεσίας κανονικά μέχρι την εξάντληση του πίνακα ,μέχρι να διοριστούν όλοι.
-Όχι στον διχασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας
-Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-Έγκαιρη ανακοίνωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
-Ξεκάθαρη ύλη από συγκεκριμένα βιβλία και ας είναι πολλά,κυρίως τα σχολικά, ώστε να μη κοστιζει η συμμετοχή στο διαγωνισμό μέσω των πανεπιστημιακών φροντιστηρίων 3200 για φιλολόγους και 1700 γιατους άλλους κλάδους.
Εγώ σκέφτομαι το εξής:
100 τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί σημαίνει 300 παιδιά-μαθητές.
300 μαθητές σημαίνει 12 τμήματα 25άρια!!!
Και αυτό σημαίνει περίπου 500 διδακτικές ώρες τη βδομάδα.
Δηλαδή 28!!! καθηγητές απαιτούμενους για να καλυφθεί το πρόγραμμα.
Κι αν μιλάμε για Λύκειο με τις κατευθύνσεις και τα μικρότερα τμήματα, τότε απαιτούνται ακόμα και 40!!! καθηγητές.
Ας χωρίσουμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς σε δύο κατηγορίες. Στα κορόιδα που κάνουν παιδιά, και στους έξυπνους που θα τα διδάσκουν.
Το πιο δικαιο μετα τους διοριστεους του ΑΣΕΠ,ειναι το 24+ΑΣΕΠ.Καλυπτει την επιτυχια στον διαγωνισμο που ζητα η κα υπουργος και την 8χρονη προσπαθεια των ταλαιπωρων ωρομισθιων[3 μορια το χρονο}που δουλευουν ουσιαστικα δωρεαν [νησια,δυσπροσιτα,μεγαλες αποστασεις,βενζινες,εξοδα,δουλειες που τις παρατησαν για να δουλεψουν ωρομισθιοι ωστε να παρουν το πολυ 3 μορια προυπηρεσιας και 2.500 ευρω τη χρονια και χωρις επιδομα ανεργιας το καλοκαιρι αφου δεν συμπληρωνουν τα ενσημα].Ετσι θα διοριζονται αξιολογημενοι εκπαιδευτικοι απο το διαγωνισμο και εμπειροι εκπαιδευτικοι 8 ετων.Με το συστημα αυτο ολοι θα εχουν μια ελπιδα,ακομα και οι νεοι που με μια επιτυχια στο διαγωνισμο θα μπαινουν στον πινακα περιμενοντας,δουλευοντας μεχρι να συμπληρωσουν 24 μηνες.Φυσικα ετσι δεν ανακατευεται η τραπουλα απο πλευρας κυβερνησης [ενιαιος πινακας],ουτε υπαρχουν πολιτικα ομηροι εκπαιδευτικοι.Το θεμα των διορισμων παντως απαιτει λογικους χειρισμους γιατι το πολιτικο κοστος ειναι τεραστιο [τεραστιος αριθμος εκπαιδευτικων που πλητονται}
Καταρχήν οι γενικές αρχές και τοποθετήσεις της Υπουργού καλά ακούγονται. Δεν αναφέρθηκε καθόλου το εξής : πώς είναι δυνατόν «»απολυμένοι»» εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων ( οι οποίοι προσελήφθησαν με τους γνωστούς τρόπους) να διορίζονται στο δημόσιο σχολείο και μάλιστα στην έδρα του ιδιωτικού σχολείου (εννοείται σε μεγαλα αστικά κέντρα);; Είναι άδικη και άνιση αντιμετώπιση απέναντι σε όλους εμάς που «ταξιδεύουμε» καθημερινά για να φτάσουμε στο σχολείο μας και μάλιστα για αρκετά χρόνια.
Μπουχτίσαμε πολύτεκνους. Διορίζονται, δεν εχουν αντικείμενο και οταν αυτό βρεθεί ωρύονται και κλαίνε γιατί δεν μπορούν να το διδάξουν.
Όλα τα Ελληνόπουλα είναι ίσα. Γιατί δηλαδή το τέταρτο παιδί ενός ζευγαριού προσφέρει σε αυτήν 3.400 ευρώ το μήνα, αφού διορίζονται και οι δύο γονείς, ενώ το δεύτερο παιδί το δικό μου δεν προσφέρει οικονομικά τίποτε σε εμένα και τη γυναίκα μου.
Να επιδοτηθεί το πρώτο και το δεύτερο παιδί, να δείτε πως θα πλυμμηρίσουμε παιδιά στη χώρα μας.
και τι θα συμβει δηλαδη με τοσες χθιλιαδες εκπαιδευτικων που επι χρονια εκαναν τον προγραμματισμο τους; Θα πεταχτουν ολοι στο δρομο;
Όταν προσλαμβάνεται κάποιος εκπαιδευτικός θα πρέπει να υποβάλλεται σε ψυχιατρική εξέταση για να μην έχουμε φαινόμενα εκπαιδευτικών που δυστυχώς λόγω ψυχολογικών προβλημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ευαίσθητο ρόλο τους. Επίσης, πριν τη μονιμοποίηση θα πρέπει να αξιολογούνται γιατί ρίχνονται στα βαθιά πριν μάθουν να κολυμπούν και αδυνατούν να σταθούν στην τάξη. Δεν αρκεί να είναι κάποιος επιστημονικά επαρκής θα πρέπει να είναι ικανός στην πράξη να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της τάξης και τη δύσκολη συμπεριφορά των παιδιών.
Συμφωνώ με τον την ύπαρξη του Ασεπ αλλά πρέπει να σκεφτειτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αιφνιδιάζονται. Άνθρωποι άξιοι σε φροντιστήρια 40 ετων που αιφνιδάστηκαν από τον Αρσενη και τώρα για δεύτερη φορά αιφνιδιάζονται. Πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιτον για 2 χρόνια και να σκεφτείτε ότι τα 3 υποχρεωτικά χρόνια είναι πάρα πολλά!
Μακάρι να επιλύονταν τόσο εύκολα τα προβλήματα της εκπαίδευσης με μια δημόσια διαβούλευση.
Ωστόσο η κατάθεση των ταπεινών μας απόψεων ελπίζουμε να βοηθήσει, ώστε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και με ευρεία πολιτική συναίνεση να αναβαθμίσετε το χώρο της παιδείας και να άρετε παλαιές αδικίες.
1. Θα πρέπει να γίνει διάλογος ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητας.
2. Να ληφθεί υπ΄όψη η χρονολογία κτήσης πτυχίου , οι αντιξοότητες που συνάντησε μπροστά ο καθένας, η θέληση του να διοριστεί ακόμη και μακριά από τον τόπο κατοικίας ως αναπληρωτής, η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.
3. Η σύζυγος μου είναι θεολόγος με ημερομηνία κτήσης πτυχίου 13/11/1992. Ελπίζαμε να διοριστούμε μέσω του συστήματος που ίσχυε, την επετηρίδα. Από τότε υπέβαλλε κάθε χρόνο αιτήσεις για αναπληρώτρια, αλλά μάταια. Παντρευτήκαμε το 1995. Ξαφνικά προκηρύσσεται ο 1ος ΑΣΕΠ χωρίς να λαμβάνει υπ όψη τα παλαιά πτυχία.
Συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς και επιτυγχάνει κάποια σειρά βαθμολογίας πάνω από τη βάση το 1998, 2002, 2004. Στούς άλλους 2006, 2008 είναι αποτυχούσα.
4. Με οικογένεια και παιδιά και συνεχείς μετακινήσεις πανελλαδικά -λόγω του ότι εγώ είχα ήδη διοριστεί με τον ΑΣΕΠ του 1998-ήταν αρκετά δύσκολο να έχειμια καλή προετοιμασία. Στο διάστημα αυτό κάποιοι εισέρχονταν στην εκπαίδευση με πλάγιους τρόπους…π.χ ολυμπιακή παιδεία,,,πληροφορικής μειωμένων προσόντων..με πτυχία ΤΕΕ …από την εκκλησιαστική εκπαίδευση….(με αδιαφανέστατες διαδικασίες)και πολλούς άλλους προκλητικούς τρόπους…( ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ..)
5. Επομένως κανένα σύστημα δεν προέβλεψε κάποια μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των παλαιών πτυχιούχων, ιδιαίτερα του κλάδου μας ,γνωρίζοντας ότι πάντα ο αριθμός των διοριστέων είναι μικρός και δεν έχουμε κάποια εναλλακτική επαγγελματική λύση. Και να θέλαμε να κάνουμε κάποια προϋπηρεσία αυτό ήταν αδύνατον. Από την άλλη οι ώρες του μαθήματος συνεχώς μειώνονταν. Επίσης οι ιερείς καταλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων.
Αυτές τις παραμέτρους νομίζω ότι πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπ΄όψη διότι ιδιαίτερα στους θεολόγους υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα και δικαιούμαστε μια δίκαιη αποκατάσταση. Αν γνωρίζαμε το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει, θα επιλέγαμε όταν αποφοιτήσαμε 1992 ,να εισαχθούμε σε μια άλλη σχολή ή τέλος πάντων να ακολουθήσουμε κάτι άλλο στην ζωή μας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να εκφράσω την αγανάκτηση μου για τον παραγκωνισμό αυτόν που δεχθήκαμε, ούτε νομίζω να γνωρίζετε πως αισθάνεται κάποιος Π.Ε. να στέλνει αιτήσεις για θέσεις Υ.Ε.
Προβλέψτε κάποιες θέσεις που να μπορούμε να διεκδικήσουμε ..είτε στην Πρωτοβάθμια, είτε διοικητικές γενικά. Πριμοδοτείστε χρόνο πτυχίου , συμμετοχή σε AΣΕΠ, Βαθμό πτυχίου,,δεν ξέρω τι άλλο και ασχοληθείτε με το πρόβλημα μας.
Είμαι διαθέσιμος να σας εκφράσω και άλλες προτάσεις.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Μετά τιμής
Μάνος Δημήτριος
Είναι φανερό πως όσοι αναφέρονται με αρσενικό άρθρο στην ακροστιχίδα ΑΣΕΠ ελλείπτονται της ολοκληρωμένης αλλά κουραστικά επαναλαμβανόμενης φράσης Ο Διαγωνισμός των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ! = Ο ΑΣΕΠ! Εξάλλου είναι συχνό φαινόμενο να προσωποποιείται το δυσάρεστο και το στοιχειό στην ελληνική γλώσσα.
Η Γιώργος…
δηλαδή -> Η κολοκύθα που έφαγε στο κεφάλι ο Γιώργος!!
Είσαι και ΠΕ2
Δεν μπορείτε να παίζετε με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων!Οι αναπληρωτές διορίζονται αξιοκρατικά το γνωρίζετε πολύ καλά και πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι συκοφαντίες.Αυτοί που μπήκαν με μέσο ξέρετε ποιοι είναι.Σταματήστε τους.Ελεος πια!ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΩΡΑ!
Ελεος πια και με σας που σκεφτήκατε πως θα βολευτείτε και ζητάτε δήθεν αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ.
ΣΑΣ ΕΧΩ ΝΕΑ ΛΟΙΠΟΝ:ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ.
Είναι προφανές πως στη συζήτηση πλειοψηφούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι των οποίων θίγονται τα συμφέροντα.
Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση για μία ακόμη φορά πρέπει να καταργήσει μία νέα επετηρίδα που δημιούργησε η προηγούμενη. Κάποιοι θίγονται, όπως θιγμένοι είμασταν όλοι όσοι είχαμε γραφτεί στην παλιά επετηρίδα. Εάν ωστόσο είναι να γίνει το σύστημα δικαιότερο και καλύτερο κάποιοι θα θιγούν. Τί να γίνει; Σε όλους δίνεται η ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις και να διεκδικήσουν μία θέση. Ας το κάνουν.
Δεν γίνεται η εκπαίδευση να προσαρμόζεται στα οικογενειακά, στα συμφέροντα και στις ιδιαιτερότητες του καθενός. Το καλό των σχολείων απαιτεί άξιους εκπαιδευτικούς.Εάν κάποιοι πιστεύουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες ή τις ανάγκες του επαγγέλματος ας κάνουν κάτι άλλο.Ούτε η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι υποχρεωτική, ούτε το να είσαι εκπαιδευτικός.
Προσλήψεις με ΑΣΕΠ 100%, όπως είχε προγραμματιστεί. Μία μικρή μεταβατική περίοδος για όσους θα διοριζόντουσαν την επόμενη χρονιά.
AN KΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
Η πολιτεία καλώς έχει θεσπίσει κάποιες ευνοϊκές διατάξεις ,που απορρέουν από το Σύνταγμα, για την κατηγορία των πολύτεκνων οικογενειών. Συγκεκριμένα ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός διορίζεται στην εκπαίδευση σύμφωνα με τον Ν. 3255/2004.
Το 80% του σημερινού εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας είναι χωρίς ΑΣΕΠ, είναι ανάξιοι όλοι αυτοί;
Το ποσοστό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που έχουν διοριστεί στην εκπαίδευση αποτελεί το 2-3% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Συνεπώς αυτό το μικρό ποσοστό είναι λογικό να μην δημιουργεί προβλήματα στις εργασιακές θέσεις των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.
Ας αναζητήσουμε αλλού τα προβλήματα της εκπαίδευσης αλλά όχι στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό. Άλλωστε οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί έχουν και αυτοί τα απαιτούμενα προσόντα όπως πτυχίο , μεταπτυχιακά κλπ. Την παιδαγωγική τους επάρκεια την έχουν αποκτήσει όχι μόνο από το πανεπιστήμιο αλλά και από την ίδια τη ζωή καθημερινά, μεγαλώνοντας πολλά παιδιά. Και αυτή η προσφορά τους είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί προσφέρουν παιδιά στην πατρίδα μας που έχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Έθνος χωρίς παιδιά είναι καταδικασμένο να αφανισθεί και αυτό είναι μεγαλύτερη απειλή. Δεν παραγνωρίζω την προσφορά και των οικογενειών με ένα η δύο παιδιά αλλά το να μεγαλώνεις 4, 5 ,6 ή και περισσότερα παιδιά είναι πολύ δυσκολότερο.
Ας μας διευκρινίσει η κ. υπουργός ποιες είναι οι προθέσεις της για την κατηγορία των πολύτεκνων εκπαιδευτικών ως προς το θέμα των προσλήψεών τους στην εκπαίδευση.
η πιο σωστή και αξιοκρατική πρόταση είναι η εξής:
οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι του δημοσίου
λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα τους
μεταοτυχιακά, διδακτορικά, προυπηρεσία, επιτυχία στον ασεπ, ξένες γλώσσες κτλ.
όσο για την παλαιότητα του πτυχίου πουθενά σε κανένα άλλο δημόσιο τομέα δε λαμβάνεται υπόψη, γιατί να ληφθεί εδω;
αναφορικά με τους πίνακες ας συνταχθούν νεοι με βάση τα παραπάνω προσόντα
ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!
Έλεος πια.
Κάνουμε τόσο αγώνα και αποτέλεσμα μηδέν.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πολλά από την ζωή τους για να πάνε σε ένα σχολείο για ωρομισθια. Τα αρνητικά στην ωρομισθία είναι πολλά.
Ως ωρομίσθιος, δεν έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις καν ώρες, είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς τις ώρες που σου προτείνουν οι παλιοί (που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στο σχολείο όλη την ημέρα και όχι να φεύγουν όταν τελειώσει η ώρα του μαθήματος) και αν μπορείς, αν δεν μπορείς(επειδή έχεις και άλλη δουλειά και πρέπει να ζήσεις εσύ και η οικογένεια σου) σου λένε υπάρχει και ο επόμενος στην λίστα(πρόσφατο περιστατικό).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΝΑΙ.
Όχι όμως και τον αγώνα που έκαναν τόσο καιρό.
ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
Διορίστε άτομα στα ολοήμερα, ούτως ή άλλως το ολοήμερο είναι θεσμός. Είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ?
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 5 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟ 2003 ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕΙ.ΑΠΛΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΦΟΣΙΩΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Αναφερόμενος στον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι στα
σχολεία,εχω να πω:
……Συνάδελφοι που υπηρετούν επί χρόνια σε σχολεία στην περιφέρεια ,αδυνατούν να έλθουν στο κέντρο γιατί τυχόν οργανικά κενά καλύπτονται από νεοδιόριστους ή μετατιθέμενους πολύτεκνους….:ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΟΛΜΕ.
η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει περίπτωση να υπηρετείς επί χρόνια στην περιφέρεια και να μην δικαιούσαι απόσπαση, την οποία τελικά παίρνουν ΟΛΟΙ ακόμα και όταν δεν υπάρχουν κενές θέσεις στα σχολεία.Για παράδειγμα, δεν υπάρχει θέση Φυσικού στη Λάρισα που υπηρετεί στην Καρδίτσα κι όμως αυτός αποσπάται!!
……….συνάδελφοι με οργανική θέση για χρόνια σε κάποιο σχολείο κινδυνεύουν να καταστούν υπεράριθμοι……ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΟΛΜΕ
Η απάντηση είναι: Γιατί δεν φωνάζατε τα προηγούμενα χρόνια;Το Π.Δ 50/96 και το Π.Δ 100/97 δεν είναι χθεσινό! Απλώς το επικαλείσθε τώρα γιατί με την μείωση του μαθητικού δυναμικού το φαινόμενο καθίσταται πιο έντονο.Σε λίγα χρόνια θα κάνετε μάθημα με τα παιδιά των πολυτέκνων και με τα παιδιά των μεταναστών!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ <>, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ.ΚΑΚΩΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ,ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙ ΓΚΕΣΟΥΛΗ, ΑΠΕΔΩΣΕ.ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ.
ΕΞΑΛΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΕΙΠΕ:
Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
ΤΕΛΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ:ΘΑ ΠΕΙΡΑΧΘΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Τα μόρια ΑΣΕΠ να μετατραπούν σε μήνες πραγματικής προυπηρεσίας και να συμψηφίζονται στον επόμενο ΑΣΕΠ!Έτσι θα είναι δίκαιο και για τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ αλλά και μια απάντηση για όσους έχουν αποκτήσει προυπηρεσία με αδιευκρίνηστους τρόπους!
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΩΣ ΕΧΟΥΝ!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΑΣΕΠ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!!!
οι αγαπητοί παλιοί επιτυχόντες δε μπορούν να στηρίζονται στα μόρια που απέκτησαν στον ασέπ πριν 6-8χρόνια. αυτό νομίζω δε γίνεται σε κανέναν άλλο χώρο του δημοσίου. απλα πρέπει να θεωρείται βάση ο βαθμος του τελευταίου διοριστέου, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στις παναλλήνιες. μήπως για μικροπολιτικούς λόγους θέλαν να φαινονται πολλοί επιτυχοντες για να τους τρέφουν με ελπίδες.
έλεος συνάδερφοι και εγώ είμαι επιτυχούσα αλλά ξέραμε όλοι πολύ καλά από πριν πως αυτή η επιτυχία συνήθως δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της. πως μπορείτε να στηρίζεστε σε κάτι τόσο μικρόψυχο;
εμπρός λοιπόν όλοι σε νέο ασέπ με λίγα μόρια για τη προϋπηρεσία και τα παιδιά… για να ξεμπερδεύουμε…
Τελικα επειδή ο καθένας λέει ότι τον βολεύει ας δούμε ποιος θα ικανοποιηθεί με οσα προτείνετε:
_Σίγουρα όχι όσοι εκπαιδευτικοί έχουν πάει σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα μαζεύοντας μόρια αφού έτσι τους όριζε το υπουργείο για να διοριστούν και ξοδεύοντας σημαντικά χρήματα αφού ουσιαστικά καταργείτε το 40%.
_Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάει στην Κύπρο και ήξεραν ότι σε δύο χρόνια θα διοριζόντουσαν μαζεύοντας με σαφώς αξιοκρατικό τρόπο (έχει ακόμη επετηρίδα) 9 περίπου μόρια το έτος;
_όσοι είναι υπέρμαχοι του ΑΣΕΠ είμαι σίγουρος ότι θα γράψουν το όνομα της υπουργού με «χρυσά γράμματα» όπως ειπώθηκε όταν μάθουν με πόσα μόρια θα πριμοδοτείται η προυπηρεσία σε όσους επιτυγχάνουν στο ΑΣΕΠ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αφού καταργείται το καρότο του 40% κανείς δεν θα πάει στην Ικαρία για 1 μόριο το χρόνο στο ΑΣΕΠ. Επομένως εμπρός παιδιά… γράψτε 80% για να αριστέψετε και ίσως μπείτε … αναπληρωτές εάν δεν έχετε προυπηρεσία. Φυσικά εάν το υπουργείο θέλει να γλυτώσει από υπέρογκες δαπάνες …μπορεί απλά να βάλει «δύκολα θέματα». Οπότε λυπούμαστε αλλά δεν περασατε την βάση και επειδή δεν μετράνε οι προηγούμενοι ΑΣΕΠ θα καλυφθούν οι ανάγκες με αποσπάσεις…
Ως πολίτης αυτής της χώρας και ήδη δημοσίος υπάλληλος αναρωτιέμαι μήπως αυτό είναι μία καλή δικαιολογία για περιστολή των προσλήψεων;
Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ αντικείμενο στις γράφει κάτω απο 5 μέ άριστα το 10 ! Δεν μπορεί να διορίζονται καθηγητές που σε κανένα διαγωνισμό δεν έχουν πάρει 5 στο γνωστικό αντικείμενο. Η προϋπηρεσία δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα !!! Έχουμε παρά πολλές περιπτώσεις που καθηγητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ πήρα στο γνωστικό αντικείμενο 1-3 και διορίστηκαν απο τον Ενιαίο Πίνακα (Ε.Π) Και ο ΑΣΕΠ και ο Συνήγορος του Πολίτη λένε ότι η προϋπηρεσία δεν μπορεί να είναι μοναδικό προσόν διορισμού . Στον Ε.Π έχουν μπει πολλοί με όχημα την ΠΔΣ που μέχρι τώρα οι προσλήψεις γινόταν με ρουσφέτι . Με τον ΑΣΕΠ ελέγχεται η γνωστική επάρκεια με την προϋπηρεσία τίποτα .
Στη τελευταία κυβέρνηση (Σημίτη) του ΠΑΣΟΚ διοριζόταν το 75% απο τον ΑΣΕΠ και 25% απο τον Ε.Π και η (λαικίζουσα ) ΝΔ το έκανε 60% απο τον ΑΣΕΠ και 40% απο τον Ε.Π. Οι μεγάλοι αδικημένοι για χρόνια τώρα είναι οι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ. Προτείνω απο τον Ιούλιο του 2010 να κλείσει ο Ε.Π. Στο επόμενο ΑΣΕΠ που οι διορισμοί έχουν ορίζοντα διετίας να διορίζονται 70% απο τον ΑΣΕΠ και 30% απο τον Ε.Π , στο επόμενο να διορίζονται 80% απο τον ΑΣΕΠ και 20% απο τον Ε.Π , στο επόμενο να διορίζονται 90% απο τον ΑΣΕΠ και 100% απο τον Ε.Π , στο επόμενο να διορίζονται 100% απο τον ΑΣΕΠ και 0% απο τον Ε.Π , Δηλαδή μεταβατική περίοδος 7ετίας.
Διορισμοί πολυτέκνων. Το πιό παράλογο πράγμα που έκανε η ΝΔ είναι να αναγάγει την πολυτεκνία σε μοναδικό προσόν διορισμού και για τους δύο γονείς πολύτεκνους κατι που δεν γίνεται σε καμία άλλη δημόσια υπηρεσία ή ΔΕΚΟ. Στη τελευταία κυβέρνηση (Σημίτη) του ΠΑΣΟΚ οι πολύτεκνοι διοριζόταν άν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έπιαναν τη βάση. Οι πολύτεκνοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου. Τα παιδιά είναι η υπέρτατη ευτυχία !!! Τα παιδιά δεν είναι βάρος. Τα παιδιά δεν έχουν είναι μόνο έξοδα είναι πάνω απο όλα Η χαρά της ζωής
Κυρία Υπουργέ
Για ποιο ασεπ μιλάτε ακριβώς και μάλιστα θεωρείτε αξιοκρατικό;;;
Γι’αυτο που διορίζονται άτομα που απλά γράφουν το όνομά τους και φεύγουν για καφέ, αφού έχουν σίγουρη την επιτυχία τους, εξαιτίας του όποιου βίσματος διαθέτουν;;
Γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν όλη τους τη ζωή εξετάσεις;;;
Το πτυχίο που μας έδωσε το ελληνικό κράτος, αυτόματα μας το ακυρώνει;;;
Λυπάμαι, αλλά έχετε καταθέση προς συζήτηση- κι αν όντως διεξάγεται αληθινή συζήτηση, γιατι δεν μας έχετε πείσει ότι θα διαβάσετε και θα λάβετε υπόψιν σας όσα γράφονται εδώ- ένα ανούσιο νομοσχέδιο με πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές….
Ξαναεξετάστε το και κυρίως ακούστε τη φωνή των εκπαιδευτικών, μιας και μόνο αυτοι είναι που χρόνια τώρα έχουν ως αρχή το περίφημο σλόγκαν σας <>…..
Ειμαι πληροφορικος και πιστευω οτι τα μετρα ειναι προς την σωστη κατευθυνση.Ολοι οι εκπαιδευτικοι πρεπει να περασουν απο το Ασεπ και μετα να προσμετραται η προυπηρεσια τους.Απλα ας δωθει παραταση στο υπαρχον συστημα 2 χρονια.
Με τις τεχνικες ειδικότητες δεν μας εχετε αναφέρει ποιος θα ειναι ο ρολος της παιδαγωγικής καταρτισης!Θα δίνουμε ασεπ και βλέπουμε να διορίζεται ο παιδαγωγικά καταρτισμενος με 50% και θα μενει εξω αυτος που δεν εχει τελειωσει ασπαιτε αλλα θα γραφει 90%;;;Τι τα δινουμε τα παιδαγωγικα στον Ασεπ;
Πρεπει να ξεκαθαρισετε την θεση σας οσον αφορα στην παιδαγωγική επάρκεια. Πρεπει να στασματησετε να ευλογατε και να προσμετρατε το παιδαγωγικο σαν απόλυτο προσον διορισμού! Στην ασπαίτε στους 5 μπαίνει και 1 με μεσο…Στα μεταπτυχιακα παει η συνεντευξη και η αναξιοκρατια σύννεφο! Γιατί δεν χρησιμοποειται την ασπαιτε σαν οργανο επιμόρφωσης των ηδη διορισμένων και αφήνετε να παιζονται παιχνίδια με αυτό το σοβαρο θεμα της παιδαγωγικής καταρτισης του εκπαιδευτικού δυναμικου;
Κυρία υπουργέ, δεν θα με υποχρεώσετε να μαθω γαλλικα επειδή το ζητάει η ασπαίτε!ουτε να κάνω μεταπτυχιακό γιατι δεν γνωρίζετε αν έχω την οικονομικη δυνάτοτητα ουτε τις καταλληλες γνωριμίες…Εχω 10000 ώρες προυπηρεσίας σε ολες τις βαθμίδες.Εαν θελετε να επιμορφωθω για το καλο των μαθητων δωστε μου(και σε όλους) την δυνατότητα…Ειδάλλως ας παμε να γραψουμε παιδαγωγικα στο Ασεπ…Δεν υπαρχει λόγος το παιδαγωγικο επειδη ειναι προσον διορισμού δίνοντας την απόλυτη πρόταξη στους κατόχους τους να συνεχίσετε να ανέχεστε τα αθέμιτα μέσα.
Αν είχαν γίνει αυτα τόσο καιρό δεν θα είχαμε φαινόμενα συνεντευξεων των μεταπτυχιακών, τα γελοία κριτήρια της ασπαίτε και τις ντροπολογίες του Λυκουρεντζου…Βαφτισε σε μια νύχτα ένα τμημα πληροφορικης καθηγητικο!!!
Με βάλετε στην τάξη τοσα χρόνια και τωρα μου λετε οτι ειμαι παιδαγωγικά ανεπαρκής!!!Θαλω να μου δώσετε την δυνατοτητα τον απόφοιτο της ασπαιτε να τον χτυπήσω στα ίσα με το γραπτό μου στον ασεπ…Δεν γίνεται να συνεχιστει το παραμύθι του παιδαγωγικού!!!Κολπο ήταν για να προσπερνάνε καποιοι 1000 σε μια χρονια!Ηταν παραμύθι και πρεπει και αυτο να τελειωσει! Δεν μπορω να φανταστω οτι θα συνεχίσετε να διορίζετε εκπαιδευτικους με 50% γραπτα και να αφήνετε έξω αυτόν που εγραψε 90%.Ειναι ντροπή!& όλα αυτα επειδη εχουν κάποιοι το πιστοποιητικό της επάρκειας…Ενα πιστοποιητικο που αποδεικνύει ότι ξέρει γαλλικα και ότι τα είπε καλα στην συνεντευξη…
Τι θα γίνει με την πληροφορική; Ο πρώην υφυπουργος βαπτισε ενα τμημα πληροφορικης ως καθηγητικό!!!Εγω τι ειμαι κυρια υπουργε; ειμαι κατσαβιδάκιας;Εμένα που 5 χρόνια με έχετε στην ταξη τι θα μου πειτε τωρα;Να παω να μάθω γαλλικα για να μπω στην Ασπαίτε; Η να παω να βρω κανα γνωστο για να μπω σε μεταπτυχιακό -παιδαγωγικό; & γιατι να τα κάνω όλα αυτα;Για να γίνω ίσος με συναδελφο που απέκτησε την παιδαγωγική επάρκεια σε μια νύχτα;Γιατί;
Να σας υπενθυμίσω ότι όλα αυτα τα χρόνια 2 ήταν τα κόλπα-παράθυρα διορισμού στις τεχνικές ειδικότητες! 1 ήταν το παιδαγωγικό και 1 η ενισχυτική!Συναδελφος με παιδαγωγικό έπαιρνε την 1 ώρα με μεσο-ΠΔΣ και προσπερνούσε συναδέλφους που δεν είχαν παιδαγωγικό αλλα είχαν 2000 ώρες προυπηρεσιας.Το 1 το κόλπο(πδσ) το κόψατε και μπράβο σας!!!Κοψτε και το παιδαγωγικό με την μορφή που δουλευει σημερα και θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα…Επιμορφώστε μας στην Ασπαίτε αφού διοριστούμε!!!Ειναι απλό,δεν χρειαζεται να βαζετε τοσο κόσμο σε ταλαιπωρια και σε εκπτώσεις ηθικής….
Δωρεαν επιμόρφωση σε όσους την επιθυμούν ή παιδαγωγική επιμόρφωση σε όσους διορίζονται…
ΕΙΜΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ 3 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΣΑ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΑΣΚΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ).ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ 3 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!ΕΝΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΜΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ 2011-12 ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ?ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ.ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ.ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ .ΕΙΣΤΕ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ .ΕΧΕΤΕ ΜΕΘΥΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΕΡΙΩΣΕΤΕ…ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΣΥΝΤΡΙΨΕΤΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ…
• Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
Να προσμετράται η προϋπηρεσία κάθε εκπαιδευτικού που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ, άλλα σε ποσοστό που να μην αδικεί τους υπόλοιπους που δεν είχαν την ευκαιρία ή τα μέσα να έχουν κάποια προϋπηρεσία (ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι ξέρουμε πώς επιτυγχάνεται η προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα –βλ:stage). Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 0,5 μόριο ανά έτος πραγματικής προϋπηρεσίας. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε θα ευνοούνται οι έχοντες προϋπηρεσία. Κανονικά δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ’όψη η προϋπηρεσία, διότι αυτή δεν αποκτήθηκε με αξιοκρατικό τρόπο. Τέλοσπάντων, η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας δεν πρέπει να είναι υψηλη, για να μην «πνίγει» τον ΑΣΕΠ και ακυρώνει την αξιοκρατία.
• Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το πολύ ενός έτους. Επιλέον, θα πρέπει να ισχύσει για όσους έχουν προϋπηρεσία μέχρι και το προηγούμενο σχολικό έτος –η προϋπηρεσία του τρέχοντος έτους δεν πρέπει να ισχύσει. Επιπροσθέτως, η σύντομη μεταβατική περίοδος πρέπει να ισχύσει γι’αυτούς που είναι κοντά στο δικαίωμα διορισμού (έχουν δηλαδη περίπου 20 μόρια/μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας) και να περάσουν από ειδικές εξετάσεις παιδαγωγικής επάρκειας. Αν αυτή η μεταβατική περίοδος κρατήσει χρόνια, θα γίνει καθεστώς και η όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια επιχειρεί τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ακυρωθεί. (Σας θυμίζω ότι και το ισχύον απαράδεκτο καθεστώς του 60-40 είχε επιβληθεί ως προσωρινό και μεταβατικό και κατέστη μόνιμο!) Δεν πρέπει να ισχύσει σε καμμία περίπτωση ο κανόνας του «ουδέν μονιμώτερο του μεταβατικού»!
Μένει να δούμε αν η Υπουργός εννοεί τα όσα λέει. Θα έχουμε επιτέλους καθαρή ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ μέσω ΑΣΕΠ? ‘Η η κα Υπουργ’ός θα υποκύψει, υπό το βάρος του προσωρινού πολιτικού κόστους, στους απεργούς, τους ταραξίες και τους ανεκδιήγητους συνδικαλιστές με αποτέλεσμα να έχουμε μια αλλαγή light, η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό.
Θα έχουμε τελικά αξιορατία ή γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα? Αυτό θα φανεί σύντομα…
Οψόμεθα…
Με εκτίμηση,
Ένας εκπαιδευτικός που ζητεί αξιοκρατία.
Αξιότιμη κ.Διαμοντοπούλου,
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ
ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ…!!!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ…
ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ…
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 24 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΟ 2011-2012? ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ?
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ
ΕΙΝΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ…)!!!
ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ….
ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ….
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 24ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟ 2011-2012? ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ?
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
Κυρία Διαμαντοπούλου να πριμοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί η διδακτική εμπειρία που αποκτήθηκε στα φροντιστήρια. ( αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τα ένσημα)
Το υπάρχον σύστημα 60% – 40% είναι το πιο δίκαιο!Πού είναι η μεταβατική περίοδος;Υποτίθεται ότι οι διορισμοι για την επόμενη σχολική χρονιά 2010-2011 θα γινόταν με το ισχύον σύστημα και θα ακολουθήσει η μεταβατική περίοδος.Τώρα λέτε ότι μετά το καλοκαιρι του 2010 κλειδώνουν οι πίνακες..Πότε θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις;Διότι μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί.
S.O.S ΓΙΑ ΗΔΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ :
Δεν ειναι δυνατον οσοι εχουν ηδη επιτυχια/ες στον Α.Σ.Ε.Π, κατι που συνεπαγεται μηνες η και χρονια εντατικου διαβασματος να καλουνται να εξεταστουν παλι στον ΑΣΕΠ.Εχουν αποδειξει τις γνωσεις και τις ικανοτητες τους με την επιτυχια/ες τους,ειναι αδιανοητο αυτη να μην προσμετρηθει και να κληθουν σε νεους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ.
Προτεινω να ΜΗΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ τα μορια που πριμοδοτεισαι οταν εισαι επιτυχων του ΑΣΕΠ.Οταν εισαι πανω απο μια φορα επιτυχων να προσμετραται ΜΟΝΟ η επιτυχια του ΑΣΕΠ με τη μεγαλυτερη βαθμολογια σου.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτοί που αντιδρούν σε αυτή τη μεταρρύθμιση του τρόπου πρόσληψης είναι όσοι ανήκουν στο 40%…
Αυτοί αδιαφορώντας πλήρως για τον ΑΣΕΠ επιδιώκουν συλλέγοντας κάθε χρόνο λίγα μόρια κα΄ποια στιγμή να διοριστούν….
ΤΟ 60-40 επιτέλους πρέπει να καταργηθεί…. Εδώ και πόσα χρόνια αφού καταργήθηκε η επετηρίδα ο πίνακς του 40% ποιον εξυπηρετεί?
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΙΤΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ…
ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ) ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΕΘΕΙ Ως ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΟΜΩς ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑ 1000 ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑΤΙ?ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ?ΤΗ ΒΑΣΗ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ..
Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΕΠ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.
Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΜΕΤΡΑ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ.ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 60-40 Ως ΕΧΕΙ
ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΕ ΕΠΑΛ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΜΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ.
ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ,ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
ΤΟΥΛΑΧΙΖΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:ΔΙΝΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ.ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΕΝΣΗΜΑ).ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΤΟ.
Είμαι 40 χρονών αναπληρώτρια δασκάλα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Εργαζόμουν σε συναφείς επαγγελματικούς χώρους την τελευταία 15ετία.
Εστιάζετε διαρκώς το ενδιαφέρον σας στην ανάβαθμιση των προσόντων των εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Φαίνεται από τις τοποθετήσεις σας ότι θεωρείτε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ένα μέσο που θα σας εγγυηθεί ένα ελάχιστο ποιότητας για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό σας. Θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας τους παρακάτω προβληματισμούς:
Ο εκπαιδευτικός που θα μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης θα πρέπει να διαθέτει κάποιες ελάστιχες αλλά κοινές γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στάσεις και συμπεριφορές όπως βέβαια σε όλα τα επαγγέλματα.
Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ προσδιορισθεί σε εθνικό επίπεδο το περιεχόμενο όλων των παραπάνω. Κάθε πανεπιστήμιο καθορίζει με αμφιβόλου διαφάνειας διαδικασίες το περιεχόμενο των σπουδών και κατά συνέπεια το προφίλ του δασκάλου που «παράγει». Κατά συνέπεια είναι άγνωστο ως προς τι και με ποιο τρόπο πρέπει ή είναι δυνατό να αξιολογηθεί κάποιος για να θεωρηθεί επαρκής για την άσκηση του επαγγέλματος.
Είναι απολύτως προφανές ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν βρίσκεται καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση. Απλώς επαναξιολογεί γνώσεις που έχουν ήδη αξιολογηθεί για την απόκτηση του πτυχίου και τίποτε άλλο. Άρα δεν επαρκεί για να καλύψει την ανάγκη σας για την διασφάλιση ποιότητας κατά την πρόσληψη. Στην περίπτωση των δασκάλων δεν καλύπτει ούτε και την ανάγκη για διαφάνεια στις προσλήψεις οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται και χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη, με επαρκή διαφάνεια.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Εγώ επέλεξα 38 χρονών και έχοντας μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία να μετακινηθώ στο χώρο της εκπαίδευσης. Έκανα την επιλογή μου αποδεχόμενη τα συγκεκριμένα δεδομένα που η πολιτεία είχε θέσει. Σήμερα αντιμετωπίζω την απειλή της ανεργίας ή του διορισμού στα σύνορα ενώ είμαι 40 χρονών και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Σας θυμίζω για την ιστορία ότι βρίσκομαι γαι δεύτερη θύμα αιφνιδιαστικής αλλαγής τρόπου προσλήψεων, με πρώτη την κατάργηση των διορισμών με ποσόστωση από ακαδημίες και παιδαγωγικά που αποφάσισε αιφνιδιάστικά και άδικα για αρκετούς από εμας ο προκάτοχος σας κ. Αρσένης.
Αυτές οι διαρκείς ανατροπές στην ζωή μας, στον οικογενειακό μας προγραμματισμό μας έχουν εξοντώσει. Στην Ελλάδα, και μιλάω ως πολίτης, είναι αδύνατο να προγραμματίσεις και να οργανώσεις στοιχειωδώς τη ζωή σου. ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ. Είναι καιρός η πολιτεία να σέβεται τους πολίτες και να μην ανατρέπει άδικα, αναίτια και χωρίς προφανή στόχο τη ζωή μας. Σεβάστηκα τους όρους σας με την προοπτική της μόνιμης εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση. Παρέχω τις υπηρεσίες μου σε καθεστώς απόλυτης εξαθλίωσης. Θεωρώ ότι είναι ανέντιμο από την πλευρά του κράτους να μη σταθεί ούτε για μια φορά συνεπές ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ και περιμένουν στην «ουρά» των πινάκων να διορισθούν.
Ο διαγωνισμός για τους δασκάλους είναι απολύτως άχρηστος. Δεν διασφαλίζει τίποτα από όσα ισχυρίζεστε ότι επιθυμείτε να διασφαλίσετε.
Ευχαριστώ.
συμφωνω με το να γινονται ολες οι προσληψεις μεσω Ασεπ γιατι τοσο καιρο άλλοι δίνανε Ασεπ και ενω ειναι επιτυχοντες μετα απο πολλους κοπους και θυσιες σε πολλα επιπεδα ενω την ιδια στιγμη διορίζονταν χωρις καν να μπουν στην διαδικασια να εξεταστουν αν ειναι ικανοι πολυτεκνοι\, τριτεκνοι και 30μηνιτες μερικοι απο τους οποιους απεκτησαν την πρωτη προυπηρεσια με βυσματικο τροπο και χωρις κανενα αξιοκρατικο κριτηριο.Τελος στην αναξιοκρατια και στις βυσματικες προσληψεις. Δεν μπορει σε ενα κρατος με νομους να ειναι ανεργος ενας εις δεις και τρεις επιτυ χων στον Ασεπ και ενας χωρις Ασεπ να εχει μαζεψει προυπηρεσια αρκετη απο ιδιωτικα σχολεια η απο ΠΔΣ χωρις κανενα κριτηριο χωρις κανενα ελεγχο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :
1) οπως μετρουσε η προυπηρεσια παλαιων ετων και καλως να συνεχισει να μετραει για τους διορισμους ετσι πρεπει να μετρανε και οι επιτυχιες σε παλαιοτερους διαγωνισμους Ασεπ με ολοκληρα τα μορια και οχι τα μισα οπως συμβαινει τωρα με τον προτελευταιο.Δεν μπορει μια επιτυχια σε εναν γραπτο διαγωνισμο Ασεπ να διαγραφεται ετσι χωρις λογο γιατι προεκυψε απο κοπο διαβασμα και θυσιες
2) να μετραει στις προσληψεις περισσοτερο με εναν συντελεστη η εποτυ χια σε ασεπ και λιγοτερο η προυπηρεσια επισης να μετραει και η ηλικια γιατι ειναι κριμα σε καποιες ειδικοτητες που δεν εχουν αλλου δυνατοτητα επαγγελματικης αποκταστασης να ειναι ανεργοι στα 30 και 40 τους. Ποτε θα κανουν αυτοι οικογενεια?
3) τελος στους διορισμους πολυτεκνων και τρι τεκων η να δινουν ασεπ η το δικαιοτερο να ανακαλεσετε ολους τους μονιμους πολυτεκνους απο τα σχολεια και να τους τοποθετηστε σε γραφεια η να δσωσουν ασεπ και αν πετυχουν να συνεχισουν να εχουν την θεση τους γιατι ηταν αδικο που χαθηκαν τοσες θεσεις απο αυτη την κατηγορια εισς βαρος οσων δεν εχουν οικογενεια και με αποτελεσμα οι τελευταιοι να μην μπορουν να κανουν δικη τους οικογενεια επειδη επιβραβευονταν οι ηδη εχοντες πολλα παιδια.
4) βελτιωση του γραπτου διαγωνισμου ασεπ γιατι εχουν παρατηρηθει λαθη εκτυπωτικα ειδικα στις ερωτησεις πολλαπλης επιλογης και η ερωτησεις αναπτυξης σε καποιες ειδικοτητες ειναι δυσκολο να βαθμολογηθουν αντικειμενικα. Επισησ να υπαρχει δυνατοτηα να βλεπουμε το γραπτο μας. καντε τον Ασεπ πιο δικαιο.
5)τελος στις προυρηξεις θεσεων για ΑΣΠΑΙΤΕ για καποιες ειδικοτηττες οι οποιοιες οι θεσεις ειναι πολυ λιγοτερες απο οσους φοιτουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ ειναι αδικο να σπερνετε ονειρα ελπιδες ματαιες οταν πχ πρπεει 300 ατομα να διαγωνιστουν για 6 θεσεις.
6) να μετραει η ΑΣΠΑΙΤΕ ωσ δευτερο πτυχιο με μοριοδοτηση
7)αυξηση μοριοδοτητης μεταπτυχιακων και πτυχιων
8) για καποιες ειδικοτητες που βρισκονται στα προθυρα διαλυσης πχ Βρεφονηπιοκομοι, Κοινωνιολογοι και αλλες να δωσετε αυξηση θεσεων ισως με αλαγες στο αναλυτικο προγραμμα η με άλλο τροπο
9) αμεσς διορισμος ολων των επιτυχοντων παλαιοτερων ε των η εστω του πιο προσφατου διαγωνισμου ασεπ για τα επομενα δυο η τρια χρονια
ή
να μην ειναι απαραιτητο να ξαναδωσουν αυτοι ξανα ασεπ
10) προσληψεις ακομα και σε ιδιωτικα σχολεια μεσω πινακα ασεπ και ωρομισθιιων απο εναν πινακα επικρατειας και οχι ανα περιφερεια
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ.ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Π.Χ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, ΝΑ ΣΚΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΕΠ ΚΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΣΤ?ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ?ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕ 60 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Η ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ?ΒΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.ΔΙΟΡΙΣΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΧΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΟΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ.ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΜΕ ΤΟ 60% ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΣΥΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΔΙΚΑΙΟ) ΤΟΥ 40%.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΘΙΓΕΤΑΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΚΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΧΕΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΣΧΕΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ.
ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ 10. ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ -1983-84 ΈΩΣ 1998, ΚΑΙ ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΠ΄ΕΞΩ.
ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΜΕ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ.
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
Οι αλλαγες ειναι ενας πολος ελξης για τον καθενα στο οναμα της αλλαγης αισθανεσαι διαφορετικα,ομορφα και η ελπιδα για κατι καλυτερο γινεται πιο εντονη.
Το θεμα σας ειναι να κανετε μια καλυτερη παιδεια η να υπακουσετε σε νορμες που προερχονται απο πρωτυπα που ειναι βγαλμενα απο ταινιες επιστημονικης φαντασιας η απο ψυχολογικα θριλερ?
Επι της ουσιας Διαγωνισμος Ασεπ εχω πρωσοπικη εμπειρια αφου εχω δωσει 3 φορες την 1η επιτυχων μη διοριστεος τη 2η αποτυχων και τη 3η διοριστεος ποτε δεν καταλαβα τι επρεπε να διαβασουμε και τι επρεπε να γραψουμε μια ασαφεια παντου γνωστικο και ψυχοπαιδαγωγικα.απορω τι μετραει αυτος ο διαγωνισμος και τελικα ποιους ωφελει την πολιτεια να παρει τους καλυτερους? τα μεγαλα φροντιστηρια ? τους διαφορους συγγραφεις? η τελικα αυτους που δινουν?
προυπηρεσια= μια σχεση πελατειακη στην αρχη τουλαχιστον για οσους δεν εχουν παρει μορια απο ασεπ.Γιατι οι καημενοι επιτυχοντες τρεχουν σε καθε γωνια της ελλαδας για να μαζεψουν μερικα μορια με την ελπιδα να μην ξαναδωσουν ασεπ!!!!!
Θα σας παρακαλουσα να μην ισποπεδωνετε τους συμπολιτες σας βαζοντας τους σε μια κατασταση που ουτε εσεις η ιδια δεν θα αντεχατε οπως επισης δεν θα αντεχατε να τη βλεπατε να εφαρμοζεται σε κοντινο σας προσωπο.
Επομενως αυτο που πετυχαινετε ειναι να βλαψετε το 80% τουλαχιστον των εντιμων εκπαιδευτικων ενω ουσιαστικα δεν κλεινεται τα παραθυρα του υπολοιπου 20% που δημιουργουν την παρανομια του πραγματος.
Επομενως καταληγω στο συμπερασμα οτι δεν θελετε με αυτα τα μετρα τον καλυτερο εκπαιδευτικο για τα επομενα 20 χρονια στην ελλαδα αφου ηδη οι εκπαιδευτικοι που θα διοριστουν μεχρι και το 2010 θα ειναι αρκετοι ωστε οι διορισμοι πλεον να ειναι πολυ λιγοτεροι.
Το μονο που θελετε αν εφαρμοστει ετσι το συστημα προσληψεων εξαθλιωμενους ψυχολογικα εκπαιδευτικους που θα βλεπουν το σχολειο σαν συνταξη μετα απο τοσα βασανα που περασαν για ναδιοριστουν.
Με τιμη
Δημητριος Βαρβερης
Μαθηματικος
Απλές απορίες.
Οταν κάποιος, μετά από τετραετή φοίτηση, κρίνεται άξιος να πάρει το πτυχίο μιας πανεπιστημιακής σχολής εκπαιδευτικών δεν είναι κατάλληλος να μπεί στην τάξη για να διδάξει και πρέπει να περάσει από το φίλτρο του ΑΣΕΠ; ή μήπως πρέπει να περάσει από τον «πάγκο» των φροντιστηρίων που ετοιμάζουν διαγωνιζόμενους του ΑΣΕΠ; Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί τα κριτήρια του ΑΣΕΠ δεν εφαρμόζονται μέσα στις σχολές για την απόκτηση του πτυχίου του εκπαιδευτικού έτσι ώστε όλες οι δοκιμασίες και τα «φίλτρα» να τελειώνουν εκεί; Γιατί λοιπόν ενώ χρειαζόμαστε έναν εκπαιδευτικό, τα πανεπιστήμιά μας παράγουν 5 ή 10 ή ν εκπαιδευτικούς και μετά ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να τους πούμε ότι περισσεύουν και να ψάξουν αλλού για δουλειά. Γιατί κάποιος πρέπει να ξοδέψει 4-5 στο πανεπιστήμιο και μετά να «σπάει τα μούτρα του» στο ΑΣΕΠ, επειδή δεν μπόρεσε να «πιάσει» το 75% και άνω, ενώ παράλληλα εργάζεται και ίσως «μαύρα» και θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ζωή πχ ως σερβιτόρος και δεν τον στέλνουμε απ΄ευθείας από τα 18 του χρόνια στην εκπαιδευση επί τουριστικών επαγγελμάτων;
Σταματήστε την παραγωγή πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, βρείτε το θάρρος να πείτε στον κόσμο ότι στις απόμενες πανελλήνιες θα μειωθούν αντί να αυξηθούν οι εισακτέοι στις σχολές αυτές, αποσυμφορείστε τα πανεπιστήμια από ειδικότητες που πλεονάζουν, κάντε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό στην διάρκεια της μέσης εκπαίδευσης και μην στρέφεστε κατά των σημερινών αδιόριστων, ή αναπληρωτών, ή ωρομισθίων ή όπως αλλιώς τους έχετε βαφτίσει, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ΘΥΜΑΤΑ και ΟΜΗΡΟΙ διάφορων πολιτικών «τερτιπιών».
Προσπαθώντας να συμβάλλω στο προβληματισμό που σχετικά με το τρόπο πρόσληψης εκπ/κου προσωπικού, θα ήθελα να θέσω μερικά θέματα που σκόπιμα ή από άγνοια παραβλέπονται συστηματικά μέχρι σήμερα.
1. Ποιοί έχουν δικαίωμα να γίνουν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπ/σης;
Προφανής η απάντηση.Όσοι τελείωσαν καθηγητικές σχολές.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ. Καμία, ή σχεδόν καμία από αυτές τις σχολές δεν φροντίζει να εκπαιδευσει μελλοντικούς δασκάλους, και όσες σχολές έχουν λάβει κάποια σχετική πρόνοια ..έχουν εντάξει ένα ή δύο μαθήματα συνολικά σχετικά με παιδαγωγική, ψυχολογία, διδακτικές κτλ.
Πώς λοιπόν θα επιλέξουμε δασκάλους για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας αφού δεν έχουμε στη πραγματικότητα διδασκαλικό δυναμικό για να επιλέξουμε;
Και το οξύμωρο: Στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κύριο μέρος της εξέτασης αποτελεί το γνωστικό μέρος το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να πιστοποιήσει σχετικά ο εξεταζόμενος (αφού ήδη έχει κατακτήσει το σχετικό πτυχίο).Το κύριο όμως μέρος της δουλειάς του, το διδακτικό, πώς το κατακτά; Με κάποια μαθήματα σε φροντιστήρια μαθαίνει ο εξεταζόμενος τυφλοσούρτη σχέδια μαθήματος, διδακτικές θεωρίες κτλ και δεν …αναρωτιέται κανείς πώς καταντήσαμε έτσι.
Ακόμη και για……να διοριστείς δάσκαλος πρέπει να πας φροντιστήριο!!!!!!!
2. Η όποια εισαγωγική επιμόρφωση γίνεται σε νέο-διορισμένους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν διδάξει χρόνια και χρόνια ….χωρίς να τους έχει πει κανένας πώς και γιατί. Και μάλιστα αν έχουν ήδη διδακτική προϋπηρεσία 8 μηνών ως την ημέρα διορισμού, δεν παρακολουθούν και δειγματικές διδασκαλίες….(εεεεεε αυτοί τώρα είναι παντογνώστες).
3. Καιρός να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η θέση του εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας ως θέση δάσκάλου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σπουδές) και όχι ως θέση καθηγητή (μόνο γνώση του επιστημονικού αντικειμένου και διδασκαλία από καθέδρας).
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΤΛ) ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ..ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ.
Στόχος οι σημερινοί μαθητές νηπιαγωγίου να έχουν αυτής της εκπαίδευσης δασκάλους στο Γυμνάσιο.
Κυρία Υπουργέ Παιδείας.
Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί.
Κάπου κάποτε άκουσα να λένε:
«Προτιμότερο να επιλέγουμε εκπαιδευτικούς, παρά να εκπαιδεύουμε»
Εγώ θα έλεγα:
«Πρώτα να προσκαλούμε, στη συνέχεια να εκπαιδεύομε, μετά να επιλέγουμε και διαρκώς να υποστηρίζουμε εκπαιδευτικούς»
Ακολουθούν σχόλια και προτάσεις:
1) Με δεδομένο ότι, παιδαγωγική και διδακτική μόρφωση καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών, λαμβάνουν μόνο οι φοιτούντες στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ) και στα Παιδαγωγικά τμήματα των ΑΕΙ (Νηπιαγωγών, Δασκάλων), ενώ σε ορισμένα άλλα τμήματα συνήθως λαμβάνουν ως προαιρετικά αντίστοιχα μαθήματα , και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους (συγχωρείστε μου τυχούσα παράλειψη, πιστεύω πως δεν επηρεάζει την υπόθεση), η έννοια «καθηγητικά τμήματα ΑΕΙ» θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί…
2) Εξετάζουμε μέσω του ΑΣΕΠ υποψήφιους εκπαιδευτικούς σε ζητήματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας και διδακτικής τα οποία έχουν διδαχθεί σε ευκαιριακά ιδιωτικά φροντιστηριακά τμήματα, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος… Πώς το αξιολογείτε αυτό;
3) Η απαραίτητη και συνεχής επιμόρφωση των μονίμων εκπαιδευτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
4) Η απαραίτητη, βελτιωτική και τακτική αξιολόγηση του διδακτικού έργου είναι επίσης ανύπαρκτη
5). Καταθέτω ειλικρινή, και απολογητική σε ένα βαθμό, ομολογία συνταξιοδοτηθέντος εκπαιδευτικού: «Τα τελευταία 20 διδακτικά έτη δεν διάβασα ούτε ένα βιβλίο!».
6) Ένας εκπαιδευτικός γα να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να διαθέτει στη φαρέτρα του μια ντουζίνα διδακτικών σεναρίων, που θα χρησιμοποιεί ανάλογα τη ομάδα μαθητών και τις συνθήκες διδασκαλίας. Αναζητείται ένας που να τα διαθέτει…
7) Αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών Γυμνασίων και Λυκείων παρουσιάζονται ανέτοιμοι και τελικά ανεπαρκείς (βασικά, χωρίς δική τους ευθύνη) να ανταποκριθούν στο απαιτητικό επάγγελμα-λειτούργημά τους.
Ακολουθεί «Μια σεμνή ιστορία» δημοσιευμένο στο διαδίκτυο: http://www.filosofia.gr
____________________________________________________________________
Μια σεμνή ιστορία
Το σύγχρονο παιδευτικό και εκπαιδευτκό δρώμενο μέσα από την μοναδική μου αλήθεια: την προσωπική εμπειρία.
Η ώρα για ψυχανάλυση γιατρέ αναγνώστη μου; Ποιος ξέρει. Μόνα τους χτυπάνε τούτα δω τα πλήκτρα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι αυτό. Η πρώτη και ίσως τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον δικτυακό τούτο τόπο μου. Θα το κρατήσω ως ταυτότητα για το μέλλον. Για φωτογραφία.
Γεννήθηκα το 1981, εν μέσω της έκρηξης του νεο «σοσιαλιστικού» ελληνικού οράματος, κάποιων ισχυρών σεισμών τόσο στις γήινες πλάκες όσο και στις αγορές του κόσμου από την εισβολή των νέων τεχνολογιών και της νέας τάσης υπερκατανάλωσης. Σε μια υποβαθμισμένη περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας έτυχε να γεννηθώ, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της δυτικής Αθήνας έτυχε να ζω και να μεγαλώνω. Υποβαθμισμένη δηλαδή σε σχέση με τις προσδοκίες ενός ανθρώπου και όχι σε σχέση με τις υπόλοιπες εξίσου άθλιες περιοχές της δυτικής Αθήνας. Σαν παραμύθι μπορώ να θυμηθώ, μακαρίζοντας παράλληλα την τύχη, τις στιγμές που χτύπαγα μια μπάλα στο δάπεδο μιας παλιάς παραδοσιακής αυλής σε μια μονοκατοικία στον Κολωνό. Τουλάχιστον εγώ πρόλαβα τις μονοκατοικίες με τις δεντροφυτεμένες και ανθοστόλιστες αυλές, θέαμα που πλέον μόνο στα ματαιόδοξα βόρεια προάστεια βλέπει κανείς. Από τα έντονα πράγματα που θυμάμαι είναι μια παλιά πράσινη μπασκέτα καρφωμένη στον τοίχο της αυλής και μένα να προσπαθώ να μιμηθώ τους πρωταθλητές ευρώπης του 87. Κάποιος γίνεται τελικά ψηλός από το μπάσκετ, ή επειδή είναι ψηλός ασχολείται με το μπάσκετ; Ποτέ δεν έλυσα αυτό τον ανούσιο γρίφο. Τα πρώτα συνομίληκα πρόσωπα που θυμάμαι να με κάνουν παρέα σε εκείνη την προσχολική ηλικία είναι 2 κοριτσάκια, η Αιμιλία και η Γιάννα που έμεναν ακριβώς απέναντι σε κάτι μπαλκόνια και ζήλευαν την αυλή μου. Το σημαντικότερο πράγμα που θυμάμαι από αυτές τις συναναστροφές είναι η ανταλλαγή κάτι παιδικών σφραγίδων και δροσοσταλίδων. Και όμως, μπορεί να έχω καταχωνιασμένα στο ασυνείδητο και άλλα σημαντικότερα πράγματα, αλλά ποιος ξέρει, ασυνείδητο είναι αυτό.
Περιστασιακά θυμάμαι τον εαυτό μου επίσης σε περιοδικές εκδρομές στην Πελοπόννησο κατά κύριο λόγο, μιας και εκεί έτυχε να δώσουν έμφαση στο επάγγελμα του παραγγελιοδόχου (πλασιέ) φωτογραφικών εργασιών οι γονείς μου. Αργότερα έμαθα ότι το επάγγελμα αυτό ήταν παράδοση στην ορεινή Ναυπακτία από όπου καταγόταν ο πατέρας μου και ότι ο Καρκαβίτσας το αναλύει διεξοδικά στον «Ζητιάνο» του. Πρέπει να είναι άξιο ανάλυσης το ότι οι άνθρωποι που κατάγονταν από μια συγκεκριμένη περιοχή επιδίδονταν κατ’εξακολούθηση στο επάγγελμα του πλανώδιου παραγγελιοδόχου. Δεν έγιναν ξακουστοί για την τέχνη τους να φτιάχνουν τεντζέρηδες, ούτε για τα αγροτικά τους προϊόντα. Έγιναν ξακουστοί για την ικανότητά τους να πουλάνε εμπορεύματα και υπηρεσίες σε αγνώστους γνωρίζοντας την ιδιοτροπία της κάθε γειτονιάς και του πιο μικρού χωριού της Ελλάδας. Απίστευτες ιστορίες θυμάμαι ακόμα από τις αφηγήσεις του μακαρίτη του πατέρα μου. Κάποια άλλη στιγμή ίσως σας τις πω. Και μεγαλώνω…
Ώρα για σχολείο: «Δεν θα σε στείλω εγώ σε αυτή την τρώγλη, κοίτα είναι έτοιμο να πέσει το κτήριο, γεμάτο ρωγμές!» γύρισε και μου είπε η μάνα μου όταν αντίκρυσε το δημοτικό σχολείο που επρόκειτο να με στείλουν. Εγώ μπορεί να μην την κατανόησα τότε μιας και είδα και άλλα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αυτή την τρώγλη, αλλά σίγουρα κάποιες άλλες μανάδες με μοναχοπαίδια ίσως θα μπορούσαν να καταλάβουν αυτά τα λόγια της. «Ούτε σε ιδιωτικό θα σε στείλω, δεν θέλω να βγει χαϊδεμένο το παιδί μου». Έτσι βρήκαμε (βρήκε) μια μέση λύση και γράφτηκα στην πρώτη δημοτικού στο δημόσιο σχολείο στο Λόφο Σκουζέ. Ήταν λίγο καλύτερο το κτήριο εκεί. Πρώτη μέρα στο σχολείο, η πρώτη μου δασκάλα, η κυρία Μαρία Ορφανουδάκη (απορώ πώς το θυμάμαι το όνομα), έσπευσε από την αρχή να μας πει περήφανα την καταγωγή της με ένα παράλληλο μάθημα γεωγραφίας: «ξέρετε από πού είμαι; ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα;» Κανένα παιδί δεν απαντούσε. Ήταν πολύ μικρά για γεωγραφία. Έλα μου ντε όμως που από μικρός είχα μανία με τους χάρτες και τους ξεψάχνιζα με όσα γράμματα είχα προλάβει να μάθω μέχρι τότε: «Η Κρήτη!» πετάχτηκα. Μόνο εγώ, κανείς άλλος. Είχα μπει στην προσοχή της από τότε. Σκαρφιζόταν ένα σωρό ιδέες να μας δώσει να καταλάβουμε τα πρώτα μας μαθηματικά: «Ξέρετε, κάποτε ήταν ένας γίγαντας, και επειδή ήταν πολύ μεγάλος, κατάφερε και πέρασε το εμπόδιο και μπήκε μέσα στο κάστρο, ενώ ο μικρός άνθρωπος έμεινε απέξω. Από τότε μας έμεινε και λέμε ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί μπαίνουν πριν από το σήμα > και οι μικρότεροι μετά.» Ένα χρόνο κάθισα εκεί. Θυμάμαι τη σοβαρότητα της δασκάλας αυτής. Αντιμετώπιζε τα παιδιά σαν πρόσωπα. Και μεγαλώνω…
Η κρητικιά δασκάλα είχε κάνει καλά τη δουλειά της, και όταν μετακόμισα στο Περιστέρι, η δευτέρα δημοτικού μου φάνηκε παιχνιδάκι. Εκεί μάλιστα τους είπα τη συνήθεια της παλιάς μου δασκάλας από τον Κολωνό, που μας έβαζε και ζωγραφίζαμε χάρτες. Και αρχίσαμε κι εκεί να το κάνουμε αυτό. Ωστόσο από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη δημοτικού όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που μας έτυχαν ήταν άθλιοι. Και αυτό τώρα γυρίζοντας πίσω το καταλαβαίνω. Η μια, βγάζοντας τα παπούτσια της πάνω στην έδρα, έπαιρνε αδιάφορα το βιβλίο μπροστά της και έκανε ανάγνωση, φωνάζοντας συνέχεια γιατί εμείς τα αχάριστα αγρίμια κάναμε φασαρία. Ο άλλος έφερνε κασσετοφωνάκι στην τάξη βάζοντας μουσική γιατί κάπου είχε ακούσει ότι αυτό ηρεμεί τα παιδιά. Αλλά ούτε και αυτό έπιανε. Κάποια άλλη ούρλιαζε και χτύπαγε στην έδρα ό,τι έβρισκε για να μας ηρεμήσει. Όλο πατέντες σκέφτονταν οι χαραμοφάηδες για να περάσει η ώρα χωρίς να τους ζαλίζουμε τα αυτιά και να τραβήξει ο καθένας για το σπίτι του. Κανείς τους όμως δεν σκέφτηκε να μας τραβήξει την προσοχή, να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον με την προσωπικότητά του. Μα γιατί κάνουν φασαρία τα παιδιά; Μα γιατί βρε ηλίθιοι σας βαριούνται δεν το έχετε καταλάβει; Αισθάνονται σαν λιοντάρια μέσα σε κλουβιά. Τα πιο έντονα που θυμάμαι από εκείνη την περίοδο είναι το ξύλο που έπαιζα στα διαλείμματα με τους νταήδες των άλλων τάξεων, τα σουτ που απέκρουα σαν τερματοφύλακας στο προαύλιο, και τις φορές που με έβγαζαν έξω από την τάξη κάποιες κομπλεξικές δασκάλες επειδή τύγχανε να ήμουν αρκετά ζωηρότερος από την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου που κουβαλούσαν στο αίμα τους. Δυστυχώς έχουμε χαθεί και με τους δύο κολλητούς παιδικούς μου φίλους, τον Διονύση και τον ξάδερφό μου τον Κώστα. Και να φανταστείτε ότι μένουμε σε τρία στενά απόσταση ο καθένας. Μαζί τρώγαμε τα γόνατά μας στα τσιμέντα, τα χώματα και τα οδοστρώματα είτε με τις τούμπες από τα ποδήλατα και τις εκτινάξεις που προσπαθούσαμε να κάνουμε, είτε με τα θεαματικά τάκλιν που προσπαθούσαμε να πάρουμε την μπάλα από τον αντίπαλο στο ποδόσφαιρο που παίζαμε με τις άλλες γειτονιές. Και μεγαλώνω…
Πέμπτη και έκτη δημοτικού καλός δάσκαλος. Ο Δημήτρης Λιβάς, νεαρός σε ηλικία, ασχολούταν (και ασχολείται ακόμα πιστεύω) πολύ με τα παιδιά και αγαπούσε τη δουλειά του. Έκανε θεούς τους καλούς μαθητές, έδινε κίνητρα στους λιγότερο δυνατούς. Σε όλους τραβούσε την προσοχή σε όλα τα μαθήματα. Είχε φτιάξει μια παρέα. Κανείς δεν έκανε φασαρία. Είχαμε κάνει μια συμφωνία. Εκείνος να ασχολείται μαζί μας, και εμείς με αυτόν. Έτσι απλά. Και με αυτόν τον τρόπο είχε πάντα τις πιο ήσυχες και αποδοτικές τάξεις του σχολείου. Και οι άλλοι οι ακαμάτηδες και οι ψoφοδεείς συνάδελφοί του πάντα τον ρωτούσαν πώς τα καταφέρνει. Οι ηλίθιοι νόμιζαν ότι είχε κάποιο μυστικό. Έγινα και σημαιοφόρος στην παρέλαση. Καλό παιχνίδι και τούτο. Ήμουν καλός σε όλα τα μαθήματα αλλά αγάπησα περισσότερο τα μαθηματικά τότε. Τα φιλολογικά μαθήματα τα θεωρούσα ότι μας υποβαθμίζουν σαν προσωπικότητες με κάτι ανιαρά κείμενα και εκθέσεις προς μελέτη. Με τα θρησκευτικά πάντα είχα μια απορία: τι θα κέρδιζα στην ζωή μου αν μάθαινα απέξω παραμύθια. Αργότερα κατάλαβα ότι εγώ δεν θα κέρδιζα τίποτα, αλλά άλλοι ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν περισσότερα. Και μεγαλώνω…
9ο Γυμνάσιο Περιστερίου και 9ο Λύκειο. Αλλοι φίλοι, άλλες συνήθειες. Ένας καθηγητής πιάνει εντονότερα χώρο στη μνήμη μου. Είναι ο φιλόλογος Γεωργούσης (έχει πλάκα που δεν θυμάμαι το μικρό του). Μια ιερή μανία με τον Ελύτη και τον Γκάτσο με έκανε να εκτιμήσω κάποια λογοτεχνήματα που μέχρι τότε τα προσπερνούσα αδιάφορα. Και στην τελευταία τάξη μας αποχαιρέτησε: «Θα φύγετε ρε σεις, δεν θα σας ξαναδώ, 3 χρόνια σας έχω. Όπου και να πάτε να ξέρετε πώς πρέπει να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Εγώ εδώ θα μείνω, δεν θέλω να πάω στο Λύκειο. Θέλω να προλαβαίνω νωρίς καταστάσεις… Προσέχτε: Μην σηκωθείτε ένα πρωί και βαριέστε να πάτε στη δουλειά σας. Ο,τι και να κάνετε. Και να το διεκδικείτε με αξιοπρέπεια. Με την αξία σας. Όχι με πλάγιους τρόπους. Να είστε καθαροί και να ξέρετε τι αξίζετε. Μην παρακαλάτε για τίποτα. Και αν δεν καταλαβαίνουν, ορμήξτε. Για εσάς είναι η ζωή.».
Εξακολουθούσα και ήμουν καλός στα μαθηματικά αλλά και σε όλα τα μαθήματα. Έπαιρνα επαίνους και γραπτούς και προφορικούς από όλους. Και στις ξένες γλώσσες τα ίδια και στο μπάσκετ τα ίδια. Μέχρι και σε μποξ πήγα για ένα χρόνο. Στο μπάσκετ έβαζα αρκετούς πόντους ως σέντερ σε όλες τις ομάδες που έπαιξα, από τους παμπαίδες μέχρι τα αντρικά και όλοι με ήξεραν στις τοπικές ομάδες, οι οποίες όλες τώρα πλέον δεν υπάρχουν. Είναι ωραία εμπειρία να παίζεις αγωνιστική σε ανοιχτό γήπεδο Γενάρη μήνα στο χιονισμένο βουνό της Πετρούπολης και να μην καταλαβαίνεις τίποτα. Συναντώντας τον κυρ Λάκη τον έφορο από τα παλιά πρόσφατα μου εξήγησε ότι κανείς πλέον δεν ασχολείται με το μπάσκετ. Κρίμα…
Επίσης ασχολήθηκα αρκετά με τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ειδικά όταν πρωτοήρθε το internet απορούσα πώς μπορώ να κάνω chat με μια Jennifer από την Alabama τη στιγμή που είμαι στο δωμάτιό μου στο Περιστέρι. Κι έτσι την έψαξα περισσότερο. Μέχρι και «χακιεριές» έκανα εκμεταλλευόμενος τρύπες των windows 95 και 98 first edition με κάτι έτοιμα προγραμματάκια και έκλεινα τους υπολογιστές των άλλων από απόσταση και τους πέταγα κάτι τρομαχτικά μηνύματα στην οθόνη. Πλάκα είχε. Και μεγαλώνω…
Πρώτη Λυκείου πια. Δεν μπορούσε να πάει σε κανένα άλλο Λύκειο πέραν του Γενικού Λυκείου κάποιος που ήταν τόσο καλός μαθητής… Εκεί όμως τελείωσαν απότομα κάποια πράγματα. Το σχολείο όπως το ήξερα σταμάτησε για πάντα. Πλέον δεν είσαι ο μαθητής, είσαι ο υποψήφιος των πανελληνίων: «Λοιπόν, με πόσους από εσάς θα κάνω δουλειά φέτος;» μας ρώτησε στην τάξη η καθηγήτρια Φυσικής. «Πόσοι ενδιαφέρονται για τη φυσική;». Σήκωσα το χέρι κι εγω. Γιατί να μην με ενδιαφέρει η φυσική; Μαθητής του 19 ήμουν στο Γυμνάσιο και στη φυσική και στη χημεία και σε όλα τα μαθήματα. Τι να εννοούσε άραγε η καθηγήτρια πρώτη μέρα στο σχολείο; Υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων, εκείνοι που ενδιαφέρονται και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται; Και για τους δεύτερους η καθηγήτρια θα αδιαφορήσει; Μα κανονικά όλοι δεν έπρεπε να ενδιαφέρονται; Αργότερα και άλλοι καθηγητές είχαν αυτή τη νοοτροπία. Ξέκρινα με τον καιρό την αλήθεια και τα γεγονότα πίσω από αυτή τη φράση. Χωρίς η καθηγήτρια να μπει στον κόπο να εξηγήσει την αρχή διατήρησης της ορμής, πετάγονταν από κάτω κάποιοι μαθητές που την ήξεραν. Από πού; Από φροντιστήριο, από ιδιαίτερα, από κάπου αλλού. Πλέον αυτό δεν ήταν σαν την απάντηση «Κρήτη» στην ερώτηση της δασκάλας της πρώτης δημοτικού για το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, οπότε και έσπευσα να απαντήσω. Εδώ ήταν πιο πολύπλοκα τα πράγματα και ορισμένοι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι από την παραπαιδεία. Και οι καθηγητές το ήξεραν καλά και δεν έκαναν τον κόπο να τα εξηγήσουν αναλυτικότερα τα πράγματα: «ούτως ή άλλως τα κάνουν στο φροντιστήριο και στα ιδιαίτερα». Οδυνηρή πραγματικότητα και γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή στην περίπτωσή μου καθώς δεν είχα κάποιον συγγενή ή μεγαλύτερο να με προϊδεάσει για το κλίμα του Λυκείου και για τις «πλάγιες πόρτες» του. Είναι σα να τρέχεις διακοσάρι με εμπόδια και ο αντίπαλός σου να είναι τίγκα στην αυξητική ορμόνη και εσύ να τρέχεις με καύσιμα κάτι λάχανα και μαρούλια. Αργησα να συνέλθω από αυτό το σοκ. Ενδεικτικό να αναφέρω ότι 19 είχα στα μαθηματικά στην τρίτη γυμνασίου, ενώ στην πρώτη λυκείου, στα μαθηματικά έβγαλα μετά βίας 11 και ενώ στο πρώτο τρίμηνο με είχε κόψει η καθηγήτρια με 9 στην Αλγεβρα! Τώρα βέβαια μπορεί να έγινα χαζός μέσα σε μερικούς μήνες. Λέτε να παίζει αυτό; Και μεγαλώνω…
Καθηγητές αδιάφοροι, καθηγητές ανειδίκευτοι, καθηγητές με ψυχολογικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια του Λυκείου παρέλασαν από μπροστά μου. Με τις μετέπειτα γνώσεις μου μπορώ να κρίνω ότι μερικοί έχρηζαν άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας. Μα καλά έκαναν. Ποιός τους ελέγχει; Μια επετηρίδα τότε και ένας ΑΣΕΠ μετά είναι κριτήρια για το αν κάποιος θα μπει στην τάξη; Και ο Φόρεστ Γκαμπ ήταν πρωταθλητής στο ping pong στην ομώνυμη ταινία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον βάλουμε να διδάξει και τα παιδιά μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα παίρνω την απόφαση της ζωής μου: θα πάω τρίτη δέσμη. Δεν θέλω πια θετικές επιστήμες, δεν με έπεισαν οι καθηγητές μου στο Λύκειο και ούτε θέλω να γίνω σαν και δαύτους. Προετοιμάστηκα σαν είλωτας. Για πρώτη φορά στην ζωή μου πήγα φροντιστήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος. Τότε άρχισα να μετράω τον χρόνο σε λεπτά και δευτερόλεπτα, άρχισα να κόβω δραστηριότητες και να αφιερώνομαι εκεί. Διαγωνίσματα κάθε εβδομάδα, παπαγαλία τα πάντα και την εξαίρεση των εξαιρέσεων σε αρχαία, λατινικά και ιστορία. 8 με 12 το πρωι φροντιστήριο, 2 με 7 το απόγευμα σχολείο και διαγωνίσματα τα Σαββατοκύριακα. Ήξερα ότι ήταν πολυτέλεια για τη μη εύπορη οικογένειά μου να πηγαίνω φροντιστήριο, ακόμα και όταν όλοι σχεδόν πήγαιναν, και δεν ήθελα να αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αποκόμισα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει. 170 σελίδες ιστορίας τις είπα απέξω σε 5 ώρες χωρίς να χάσω ούτε μια πρόταση, μία μέρα πριν δώσω πανελλήνιες. Το ίδιο και για το γνωστό των αρχαίων ελληνικών, το ίδιο και για τα λατινικά. Ναι, συμφωνώ ήταν παπαγαλία, ήταν ανάρμοστο για εκπαίδευση. Αλλά έτσι παιζόταν το παιχνίδι και ήξερα ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να περισσέψουν τίποτα εκατομμυριάκια για να σπουδάσω στην αλλοδαπή. Και έτσι δεν το έχασα το παιχνίδι, έγραψα και έγραψα καλά. Με την πρώτη πέρασα στη σχολή που ήθελα. Φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, ψυχολογίας Αθήνας και μου περίσσεψαν και αρκετά μόρια μιας και πέρασα και σε καλή σειρά. Φιλόλογος σου λέει, αλλά όχι με τόσο στενή ειδίκευση όπως το κλασικό φιλολογικό τμήμα που δεν είχα βάλει στις προτιμήσεις μου. Η πιο ωραία ιδέα μου φάνηκε και τα κατάφερα, την ώρα που έβλεπα φίλους και γνωστούς να τα εγκαταλείπουν γιατί δεν άντεξαν στην πίεση. Και μεγαλώνω…
«Κύριε δεν μου λέτε, πού είναι η Φιλοσοφική;» ρώτησα έναν απέξω από το τεράστιο κτήριο της Φιλοσοφικής το οποίο και μου έδειξε γελώντας. «Πού γράφονται;» ρωτάω τον θυρωρό. «Σε ποια σχολή;» μου λέει. «Στη φιλοσοφική!» απαντάω. «Ναι, φυσικό είναι αλλά σε ποια από τις 13 σχολές της;» μου απάντησε κι εκείνος γελώντας. Τότε κατάλαβα ότι η φιλοσοφική δεν είναι τμήμα, αλλά κτήριο και ότι έπρεπε να πάω στη γραμματεία της Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Δέος, μόνο αυτή ήταν η λέξη που με χαρακτήριζε τότε. Μπήκα στο όνειρό μου, σε αυτό για το οποίο πάλευα συστηματικά τόσο καιρό με τόσο κόπο. Τώρα σκέφτηκα θα ανοίξουν ορίζοντες, θα συζητήσω με καθηγητές, θα κάνω εργασίες, θα γράψω άρθρα, θα κάνω έρευνα! Όλα αυτά που έβλεπα να κάνουν στις ξένες ταινίες οι φοιτητές. Φαντάζομαι ότι ήδη γελάτε, όσοι από εσάς έχετε ελληνική πανεπιστημιακή εμπειρία. Και όμως έτσι σκεφτόμουν τότε. Δεν ήξερα ότι θα σκότωναν όλα αυτά τα όνειρά μου οι περισσότεροι καθηγητάδες της Φιλοσοφικής σχολής. Έρευνα έκανα μόνος μου από το διαδίκτυο μιας και οι βιβλιοθήκες της σχολής ήταν αστείες. Πράγματα μάθαινα μόνος μου μιας και το μάθημά μας περιοριζόταν στην κιτρινισμένη διδακτορική διατριβή του διδάσκοντος από την εποχή της χούντας και πιο πριν. Κανείς καθηγητής δεν ζήταγε εργασία, ούτε καν διπλωματική δεν είχα. Κάποιοι καθηγητές ήταν εβδομήντα χρονών με εμφανείς τις παρενέργειες από το εγκεφαλικό τους επεισόδιο και εξακολουθούσαν να διδάσκουν στα αμφιθέατρα και να γίνονται περίγελος από τους φοιτητές. Κάποιοι άλλοι δεν θυμόντουσαν τον τίτλο του μαθήματος που έκαναν και ξεχνούσαν να έρθουν να μας εξετάσουν στα προφορικά.
Όταν πια απέκαμα, είπα ότι θα καθίσω να εργαστώ πάνω στη φιλοσοφία. Και ας μην μου έχει μάθει κανείς τον τρόπο. Θα το κάνω μόνος μου. Όπως έχω μάθει τόσα χρόνια. Και κάθισα. Έγραφα, έγραφα, έγραφα. Έφτασα 200 σελίδες ενός ανθολογίου που περιείχε τα φιλοσοφικά ρεύματα που με ενδιέφεραν περισσότερο και κάποιες δικές μου φιλοσοφικές απόψεις. Και λέω: «θα πάω να το δείξω σε έναν καθηγητή». Με το έτσι θέλω. Κανείς δεν μου ζήτησε ποτέ να γράψω εργασία και δεν μπορούσα παρά να την γράψω μόνος μου. Και ήθελα μια γνώμη. Ήθελα μια καθοδήγηση από κάποιον που ήξερε καλύτερα να μου πει απλά αν ήμουν στον σωστό δρόμο. Και επέλεξα έναν καθηγητή που εκτιμούσα περισσότερο από τους υπόλοιπους. Και προσπάθησα αρκετά και τον πέτυχα έξω από το γραφείο του: «Συγνώμη κύριε (…) είμαι φοιτητής σας. Έχω γράψει ένα πόνημα 200 σελίδων με δική μου πρωτοβουλία και θα ήθελα να μου πείτε μια γνώμη γιατί με ενδιαφέρει πραγματικά η φιλοσοφία και θα ήθελα να εργαστώ πάνω σε αυτή.» «Ναι βεβαίως» μου απαντάει. «Πέρνα αύριο στις τάδε ώρα το μεσημέρι να το συζητήσουμε». Και πηγαίνω, και δεν ήταν εκεί. Και ξαναπηγαίνω και λέω πάλι τα ίδια για να πάρω την απάντηση: «Ωραία, και αν δεν έχω χρόνο;» Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά σχετικά με την ψυχολογική μου κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Δεν περίμενα να μου απλώσουν και χαλιά να πατήσω, αλλά τουλάχιστον ότι θα έπαιρνε στα χέρια του την εργασία μου έτσι για το γαμώτο ή έτσι για να δείξει ότι σέβεται την προσπάθεια ενός εργατικού άγνωστου φοιτητή, αυτό τουλάχιστον το περίμενα. Τότε άλλαξε η «ακαδημαϊκή» πορεία μου άρδην. Δεν δοκίμασα σε άλλους καθηγητές γιατί θυμήθηκα τα λόγια του φιλολόγου μου στο Γυμνάσιο: Με αξιοπρέπεια κατακτούμε, κανέναν δεν παρακαλάμε, πάντα πετυχαίνουμε τα πάντα με τη δουλειά μας και όχι με πλάγιους τρόπους. Και έτσι έγινε. Την εργασία την πήρα από τα υποψήφια βρωμόχερα που θα την έβαζαν στα συρτάρια τους και κατοχύρωσα ένα όνομα, το filosofia.gr και τα έκανα όλα μια ιστοσελίδα. Και έφτιαξα και μια κοινότητα επισκεπτών με την οποία επικοινωνούμε σήμερα. Και δεν έχασα. Γνώρισα άξιους και σημαντικούς ανθρώπους μέσα από αυτή την προσπάθεια και μου άνοιξαν νέοι ορίζοντες. Ίσως πρέπει να χρωστάω χάρη στον καθηγητή που πάτησε κάτω τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μου. Και μεγαλώνω…
Για λίγο απέσπασα το ενδιαφέρον μου από τη σχολή, φοιτητής όντας, και ασχολήθηκα με την παλιά μου αγάπη, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τεχνολογία. Διάβασα, διάβασα, εργάστηκα μερόνυχτα και μελέτησα αντικείμενα όπως τη διαδικτυακή γραφιστική τέχνη, τη δομή και λειτουργία του διαδικτύου, την ευχρηστία και την προσβασιμότητα των διαδικτυακών εφαρμογών. Αυτή τη φορά χωρίς την τυπικούρα του Πανεπιστημίου. Ήξερα πλέον τι έπαιζε και δεν την ξαναπάταγα. Και ξεκίνησα από τότε μια επαγγελματική σταδιοδρομία ως ατομική επιχείρηση την οποία διατηρώ και μέχρι σήμερα, ακολουθώντας την πολύτιμη συμβουλή της αξιοπρέπειας και της σκληρής εργασίας. Από το δεύτερο έτος και μετά βαρέθηκα τη ζωή μου στη σχολή. Μόνο τις εξετάσεις πέρναγα και πήρα το πτυχίο στην ώρα μου. Μετά, όταν είχε στρώσει η δουλειά και είχα λύσει εν μέρει το επαγγελματικό και βιοποριστικό μου πρόβλημα, αποφάσισα για hobby να μπω και σε ένα μεταπτυχιακό της φιλοσοφίας. Ευτυχώς εκεί ήθελαν εξετάσεις, γραπτές και προφορικές. Δεν απαιτούσαν προσωπικές γνωριμίες. Αυτό ήξερα καλά να το κάνω και πέρασα με άριστα 10 στο μεταπτυχιακό της επιλογής μου. Και εκεί γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους με τους οποίους βρίσκομαι σε επαφή ακόμα και σήμερα διοργανώνοντας ενδιαφέροντα πράγματα, όπως το φιλοσοφικό καφενείο.
Δεν ξέρω πόσο θα προχωρήσω ακόμα και πού θα φτάσω. Όπως και κανείς από εσάς δεν ξέρει για τον εαυτό του τα ανάλογα. Ακόμα δεν είναι τίποτα ρόδινο. Τα πανεπιστήμια εξακολουθούν και σκοτώνουν τα όνειρα όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Ένας εργατικός φοιτητής δεν είναι αξιέπαινος, είναι ένας κακόβουλος ανταγωνιστής που χαλάει την πιάτσα. Καλός φοιτητής και αξιέπαινος είναι εκείνος που θα μας γλύψει περισσότερο, εκείνος που θα μας βοηθήσει στις δουλειές μας χωρίς να αμοιφθεί, εκείνον που τον πιάνουμε μαλάκα και τον κρατάμε δέκα χρόνια στη σχολή για θελήματα με την υπόσχεση ότι θα του δώσουμε διδακτορικό, ή τέλωσπάντων εκείνον που μας εξυπηρετεί σε κάτι. Δυστυχώς αυτό είναι το σύστημα και το γνωρίζετε καλά όσοι ασχολείστε με την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκ των έσω. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στα κριτήρια αυτά. Από ένα επίπεδο και έπειτα δεν παίζουν εξετάσεις, δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε επί ίσοις όροις. Πρέπει να ανταγωνιστείτε σχετικά με το ποιος είναι περισσότερο λαμόγιο από τον άλλον. Και θλίβομαι. Αλλά και πάλι ο δρόμος είναι ένας, αγώνας μέχρι τελικής πτώσης. Με τον δικό μου τρόπο, τον καθαρό και τον αξιοπρεπή. Στην αρχή σας είπα ότι στο δημοτικό σχολείο έπαιζα συχνά ξύλο με τους νταήδες από τις άλλες τάξεις. Και επειδή αρκετοί ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία και ενδόμυχα τους φοβόμουν, είπα να το ομολογήσω στη μάνα μου: «Ξέρεις μαμά, στο διάλειμμα πλακώνομαι μερικές φορές με κάτι άλλα παιδιά, αλλά μερικά είναι δυο τάξεις μεγαλύτερα και…» και τότε μου απαντά: «Ε και; Διστάζεις; Όσες φας και όσες ρίξεις. Μην φοβάσαι, τίποτα δεν μπορούν να σου κάνουν». Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα γύρω μου. Με τη διαφορά ότι πλέον δεν υπάρχουν νταήδες δυο τάξεις μεγαλύτεροι. Όλοι μου φαίνονται στα μέτρα μου. Κάποτε ο Νίτσε είπε στον Ζαρατούστρα του ότι ο άνθρωπος διανύει 3 στάδια. Ξεκινάει σαν καμήλα, μετά γίνεται λιοντάρι και μετά καταλήγει μικρό παιδί. Και όμως, μεγαλώνω…
Π. Π.
______________________________________________________________________
Πόσο ακόμα θα συζητάμε για τ’ αυτονόητα!
Ευχαριστώ για την υπομονή σας. Η δική μου εξαντλείται!
Κυρία υπουργέ καλησπέρα σας,
θέλω να σταθώ σε δύο σημεία αναφορικα με τις προσλήψεις εκπ/κων.
1) Υπάρχει αναντιστοιχία των πραγματικών κενών που υπάρχουν σε κάθε Δν/ση με αυτά που προκηρύσει το ΥΠΕΠΘ για την κάλυψη τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προσλάμβάνονται εκπ/κοι και αυτόματα να είνια στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ μια και στην ουσία δεν υπάρχει η οργανική θέση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις τεχνικές ειδικότητες.
2) Η πρόσληψη και τα προνόμια των πολύτεκνων εκπ/κων πρέπει να επαναξεταστούν. Δεν μπορεί σε όλο το δημόσιο τομέα να υπάρχει ποσόστοση στην πρόσληψη και στον κρίσιμο τομέα της εκπ/σης όχι.Δεν μπορεί να διορίζονται και οι δύο σύζυγοι και μάλιστα στην ίδια περιοχή.Ταυτόχρονα δημιουργούνται δυο κατηγορίες πολυτέκνων οι εκπ/κοι και οι άλλοι.
Επίσης ειδικότερα στην τεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί οι πολύτεκνοι να μην έχουν παιδαγωγική κατάρτιση δηλ. πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ.
Κατα τα άλλα συμφωνώ με την λειτουργία του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπ/κων αλλά να υπάρχει οπωσδήποτε παιδαγωγική κατάρτιση των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς.
Καλή επιτυχία στην διαβούλευση
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ. ΑΦΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΗΣ ΠΔΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ (ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ)ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΖΗΤΑΝΕ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ, ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΕΡΓΟ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ… Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ,ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ