Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:20 | Γιώργος

    Το 2ωρο των Θρησκευτικών στην Β Λυκείου να διατεθεί για κάτι άλλο και να αντικατασταθεί το μάθημα από την Φιλοσοφία που ούτως ή άλλως σωστά μπήκε στο πρόγραμμα. Το 2ωρο της Α Λυκείου να γίνει 1ωρο και η 1 επιπλέον ώρα να δοθεί σε κάποιο άλλο αντικείμενο. Οσο άχρηστα θεωρούν κάποιοι πως είναι τα Αρχαία, χωρίς βέβαια να σκέφτονται πως είναι η γλώσσα τους, ακόμη πιο άχρηστα θεωρούμε εμείς των θεωρητικών σπουδών τις Φυσικοχημείες και τα ανώτερα Μαθηματικά του Λυκείου. Προσωπικά από αυτές τις γνώσεις πέραν του ότι δεν θυμάμαι τίποτα, δεν χρειάστηκα ποτέ τίποτα και με κούρασαν τότε και απίστευτα, δεν θεωρώ ότι αυτή η έλλειψη γνώσης με έκανε χειρότερο άνθρωπο ή αποτυχημένο επαγγελματία. Είναι υπερβολή αυτά που διδάσκονται τα παιδιά στην Ελλάδα. Δεν είναι γενικές γνώσεις, είναι εξειδικευμένες γνώσεις υψηλού επιπέδου. Και δεν μπορούμε να καταστρέφουμε παιδιά για αυτό, επειδή δεν μπορούν να φτάουν αυτό το επίπεδο. Για να μην αναφερθούμε στο χάλι των σχολικών βιβλίων.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:17 | Αλέξανδρος Ανδρούτσος

    Το να απουσιάζει η πληροφορική σήμερα από το Γενικό λύκειο είναι σαν να απουσιάζουν τα όργανα μέτρησης ταχύτητας από ένα αυτοκίνητο!

    Χρειάζεται να κάνουμε επιχειρηματολογία για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι η πληροφορική στο Γενικό Λύκειο;

    Κατά την γνώμη μου όχι μόνο πρέπει να υπάρχει αλλά η ύλη των μαθημάτων που αφορούν τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές πρέπει να εμπλουτίζεται και να ενημερώνεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!

    Στην εποχή που οι μαθητές άλλων χωρών εξοπλίζονται με tablets αντί για τετράδια, εμείς έχουμε το «ΝΕΟ» Λύκειο χωρίς πληροφορική!

    Ας κάνουμε βήματα μπροστά, ας εκσυγχρονίσουμε τα μαθήματα που αφορούν τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή αντί να τα καταργήσουμε. Ας αποφύγουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Και τέλος ας προστατέψουμε τις Ελληνικές οικογένειες από ένα ακόμα έξοδο σε φροντιστήρια και ιδιωτικές σχολές για να μάθουν τα παιδιά τους την βασική χρήση του Ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:15 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ
    Προς «13 Αυγούστου 2013, 10:24 | ΑΝΤΩΝΗΣ»

    Αγαπητέ συνάδελφε,

    Σιγά μην περιμένει ένα παιδί να μάθει από τον καθηγητή του πως θα ψηφίσει όταν γίνει ενήλικας. Ας είμαστε ρεαλιστές. Ούτε το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν το θέλει αυτό. Ξέρουμε όλοι με τι κριτήρια ψηφίζουν οι ψηφοφόροι και αυτό δεν είναι θέμα διδασκαλίας στο σχολείο αλλά θέμα εμπειρίας στην ζωή. Όταν θα είναι άνεργος, όταν θα πληρώνει ένα σωρό φόρους και χαράτσια, όταν θα πεινάει, τότε θα καταλάβει ότι όλα είναι θέμα οικονομικής διαχείρισης. Άλλωστε και το παρόν Νομοσχέδιο είναι υπό την πίσεση της οικονομικής διαχείρισης των οικονομικών του κράτους. Ωστόσο, ελάχιστα γνωρίζουν οι μαθητές για οικονομικές έννοιες. Στην ηλικία που είναι στο λύκειο πιο εύκολα μπορούν να αντιληφθούν τα οικονομικά παρά τα πολιτικά και νομικά. Καλή και η πολιτική ή η επιστήμη αλλά ας μάθουμέ πρώτα για τις οικονομικές ανάγκες, τους συντελεστές παραγωγής, το χρήμα, τους φόρους, την επιχειρηματικότητα και μετά βλέπουμε όλα τα άλλα. Όσο για την γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της οικονομίας στην ώρα της πολιτικής παιδείας από νομικό, εξηγήστε μου πότε διδαχθήκατε οικονομικά για να μπορείτε να τα διδάξετε επαρκώς;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Έλεος πια βγάλτε την Φιλοσοφία και βάλτε κάποιο άλλο σύγχρονο μάθημα

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:11 | ΜΑΠ

    Κύριε Υπουργέ,

    Το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χρήζει αρκετών διορθώσεων ώστε να καταστεί λειτουργικό και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
    Κατ΄αρχάς η εξέταση των μαθητών σε 4 μαθήματα αποτελεί ένα παλιό και ξεπερασμένο σύστημα που δεν παράγει μαθητές με πολλαπλά ενδιαφέροντα και δεξιότητες, προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει κάθε οιλοκληρωμένη προσωπικότητα. Η δική μου πρόταση είναι να εξετάζονται οι μαθητές σε περισσότερα μαθήματα γενικής παιδείας όπως π.χ. εφαρμογές η/υ, β΄ ξένη γλώσσα, μαθήματα τέχνης, κ.α., και η ερευνητική εργασία να αποτελεί τμήμα του τελικού βαθμού κάθε μαθήματος. Αυτό εφαρμόζεται σε χώρες όπου φημίζονται για το επίπεδο των σπουδών τους (Αγγλία).

    Σε ότι αφορά τις ώρες των μαθημάτων που διδάσκονται στο γενικό Λύκειο, δίνεται μονομέρεια προς συγκεκριμένα μαθήματα (π.χ. φυσική, χημεία, αρχαία, ιστορία, οικονομικά- πολιτικές επιστήμες),πολλά απο τα οποία τα έχουν ήδη διδαχθεί στο γυμνάσιο, ενώ απουσιάζουν μαθήματα γενικής παιδείας. Ακόμα και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν μαθήματα γενικής παιδείας, πόσο μάλλον στο Λύκειο όπου πρέπει πρωτίστως να παρέχεται γενική μόρφωση και εκπαίδευση. Η Δευτεροβάθμια εκαπαίδευση δεν θα πρέπει να αποτελεί πεδίο μάχης ειδικοτήτων με τελικό χαμένο το μαθητή. Ας σκεφτούμε πρώτα τον μαθητή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:58 | Θανασης Ζησης

    Και γιατι δεν δοκιμαζετε να δημιουργησετε ενα δικτυακο τοπο δημοσιας διαβουλευσης χρησιμοποιωντας την επιστημη της Χημειας;

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:55 | Χρίστος

    Εκεί οπου η άνθηση της Πληροφορικής και γενικότερα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, το 2013 είναι σε τεράστια άνοδο…..ξαφνικά με ένα σχέδιο νόμου, έτσι απλά, καταργείται απο το Λύκειο, προφανώς επειδή ο νομοθέτης έτσι αποφάσισε για διάφορους λόγους…..
    Η εισαγωγή μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται, αν θα γίνεται, χωρίς να έχουν διδαχθεί καν στο Λύκειο την Πληροφορική.

    Θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα όλους!

    Κύριοι, εσείς που σχεδιάσατε τον νόμο.. πείτε στους πολίτες για ποιον λόγο καταργείτε την Πληροφορική απο το Λύκειο;;;
    Έφθασε η ώρα να λογοδοτείσεται…

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:54 | Θανασης Ζησης

    Δεν ειναι δυνατον το 2013 και ενω θελουμε περισσοτερο απο καθε αλλη φορα να ειμαστε ανταγωνιστικοι στις νεες τεχνολογιες να λειπει το μαθημα της πληροφορικης (αλγοριθμικη, προγραμματισμος) απο τις δυο τελευταιες ταξεις του Λυκειου.
    Το μαθημα πρεπει να ειναι ισοτιμο της Χημειας τουλαχιστον. Αλλωστε σε περισσοτερες πανεπιστημιακες σχολες απαιτειται γνωση πρραμματισμου παρα Χημειας.
    Και σε προσφατη ερευνα που εκανε ομως το υπουργειο Παιδειας με ερωτημα ποια μαθηματα πρεπει να περιλαμβανονται στο προγραμμα του Λυκειου, το μαθημα της πληροφορικης ηταν μεσα στις τεσσερις πρωτες προτιμησεις μαθητων και γονεων.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:52 | Μ.Λ

    Αξιότιμε κύριε Αρβανιτόπουλε,
    δεν θελατε να γραφτείτε στην ιστορία σαν ο υπουργός που έβγαλε
    τα Αγγλικά απο την Δευτεροβάθμια (γι’ αυτό δώθησαν 2 ώρες).
    Για τον «ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ» της πληροφορικής τόσο από τα γενικά λύκεια όσο
    καιαπό την τεχνική τεχνική εκπαίδευση δεν σας ενδειαφέρει τι θα
    γράψει η ιστορία;

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:47 | Θεόδωροε

    Θέλω απλώς να επισημάνω το προφανές ότι η πληροφορική είναι επιστήμη που ασχολείται όχι μόνο με δεξιότητες ούτε η σπουδή της αφορά μόνο αυτό και στα πλαίσια του ψηφιακού αλφαβητισμού πρέπει να αποτελεί μάθημα κορμού στο νέο Λύκειο.
    Πρέπει επίσης να τονίσω ότι μαθήματα που υπηρετούν μια επιστήμη με υψηλή δυναμική πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με τουλάχιστον «ξεκάθαρα» τυπικά προσόντα ( Βασικούς Τίτλους Σπουδών»)

    Ευχαριστώ προκαταβολικά για το Βήμα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:42 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ Ρ.Π. ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
    Προς «12 Αυγούστου 2013, 23:17 | Εκπαιδευτικός Ρ.Π»

    Συνάδελφε ή συναδέλφισα Ρ.Π. που δεν ξέρω γιατί κρύβεις τα στοιχεία σου, δέχεσαι ότι ο τίτλος μαθήματος «Πολιτική Παιδεία» είναι κατάλληλος για να καλύψει τρία ξεχωριστά αντικείμενα; Σκέφτηκες μήπως ότι με το τέχνασμα αυτό εξυπηρετούνται τα συντεχνιακά συμφέροντα του κλάδου των ΠΕ13 που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ωράριο στα σχολεία; Μήπως είναι τυχαία η επιλογή του Υπουργείου ή μήπως έχουν ασκηθεί παρασκηνιακές πιέσεις σε υψηλότατο βαθμό προκειμένου να βάλετε με το ζόρι τους μαθητές να διδάσκονται ένα αφηρημένο αντικείμενο όπως αυτό του Δικαίου;

    Από την άλλη, αν για το αντικείμενο του Δικαίου κατάλληλοι είναι (και πράγματι είναι) οι ΠΕ13 και κανείς άλλος, τότε γιατί επιμένετε να σκεπάζετε υπό τον τίτλο «Πολιτική Παιδεία» και την Οικονομία και την Κοινωνιολογία; Μήπως είστε και καλύτεροι για να διδάξετε Οικονομία ή Κοινωνιολογία; Δεν νομίζω. Καθένας είναι κατάλληλος για την επιστήμη που σπούδασε. Συνεπώς, είναι άστοχο (το παραδέχεσε άλλωστε έμμεσα και εσύ) να καθιερωθεί αυτό το μάθημα «έκτρωμα» που ομογενοποιεί τρεις επιστήμες σε μία λες και είναι ανάμικτος χυμός φρούτων. Περίμενα από έναν επιστήμονα ΠΕ13 να αντιληφθεί την διακριτότητα των επιστημών και να μην πέφτει σε λογικές «βολέματος ωραρίου».

    Συνέδελφε ή συναδέλφισσα ΠΕ13, το μάθημα δεν ονομάζεται «Πολιτειακή Παιδεία» αλλά «Πολιτική Παιδεία» και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί με τα γνωστά υπόγεια ρεύματα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:39 | Μ.Π.

    Το Λύκειο πρέπει να προσφέρει ολόπλευρη και πολυσχιδή εκπαίδευση στους μαθητές. Αυτός είναι ο ρόλος του στη Β’θμια Εκπαίδευση. Δεν είναι σωστό να είναι συνδεδεμένο με την αποκλειστική προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες. Το ιδανικό θα ήταν να ολοκληρωνόταν στην Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια να υπήρχε ένας χρόνος αποκλειστικής προετοιμασίας για την κατεύθυνση που επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος. Όπως βλέπουμε και στο μοντέλο της Φιλανδίας, αλλά και πολλών σύγχρονων ευρωπαικών χωρών, προσφέρονται όλων των ειδών τα μαθήματα ( κοινωνικές επιστήμες όπως ιστορία,θρησκευτικά, κοινωνιολογία,κ.α., ξένες γλώσσες και φυσικές επιστήμες όπως φυσική, χημεία κ.α.) γιατί πολύ απλά όλα τα μαθήματα είναι απαραίτητα για τη ψυχοσωματική ανάπτυξη του μαθητή. Είναι παράλογο να προσφέρονται μόνο τα μαθήματα που προετοιμάζουν τους μαθητές για τη μετέπειτα εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές πρέπει στο λύκειο να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους και αυτό γίνεται σωστά με την παροχή όλου του φάσματος των επιστημών στο μέτρο του εφικτού. Για αυτό και θεωρώ ότι είναι σωστή η προσθήκη της Φιλοσοφίας στη Β’ Λυκείου από την άποψη ότι – αν διδαχθεί σωστά- βοηθά εξαιρετικά τους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη με έναν τρόπο μη τυποποιημένο. Στο ίδιο μήκος κύματος βαδίζουν και τα Θρησκευτικά, τα οποία στη Β’ Λυκείου αναπτύσσουν σε βάθος το φαινόμενο της Θρησκείας στην παγκόσμια του διάσταση κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε μικρότερες τάξεις για ευνόητους λόγους και στη Γ’ αναπτύσσουν σοβαρά κοινωνικά και προσωπικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο άμεσα τους μαθητές , αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ας μη ξεχνάμε ότι οι μαθητές εκτός από υποψήφιοι σπουδαστές είναι και νέοι άνθρωποι με προβληματισμούς και οράματα.Ευχαριστώ.

  • Νέο Λύκειο χωρίς Πληροφορική δε νοείται. Είναι απλά ένα κακόγουστο ανέκδοτο.
    Δεν πρέπει να συγχέεται η επιστήμη της Πληροφορικής με τη χρήση Η/Υ. Ο προγραμματισμός είναι μάθημα το οποίο βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν ικανότητες αλγοριθμικής, αναλυτικής και κριτικής σκέψης. Μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται και να επιλύουν προβλήματα με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό.
    Όσοι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο από τα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. όπως επίσης και στις Πολυτεχνικές σχολές, επιβάλλεται να διδάσκονται το μάθημα του προγραμματισμού.
    Η Πληροφορική πρέπει να είναι μάθημα γενικής παιδείας στην Α’ και Β’ Λυκείου.
    Στη Γ’ Λυκείου το αυτονόητο: Το μάθημα του προγραμματισμού να εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο από τους μαθητές που στοχεύουν στα τμήματα και σχολές που προανέφερα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:31 | Ηρακλής Σεργεντάνης

    Σαν μηχανικός λογισμικού έχω να παραθέσω τα εξής:

    O σύγχρονος κόσμο μας θα ήταν αδιανόητος χωρίς την επιστήμη υπολογιστών. Από τη μηχανική μέχρι την κοινωνιολογία και την αεροπορικές εταιρείες και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα DVD players, τις τηλεοράσεις και τα αυτοκίνητα που λειτουργούν. Αυτό δημιουργεί μια ισχυρή πρακτική σημασία, η οποία είναι ακριβώς αυτό που κάνει την Επιστήμη Υπολογιστών τόσο συναρπαστική και όλο και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους επιστήμονες υπολογιστών. Η Επιστήμη Υπολογιστών, ως εκ τούτου, προσφέρει άριστες προοπτικές για τους αποφοίτους. Τα γερά θεμέλια πρέπει, όμως, να μπαίνουν από τις λυκειακές τάξεις.

    Έχουμε ανάγκη μαθητές που θα αγαπήσουν την επιστήμη αυτή. Θα είναι οι αυριανοί άριστοι φοιτητές και ένα βήμα πιο κάτω, τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας μας για ανάπτυξη.

    Με εκτίμηση.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:26 | Εμμανουήλ Μόρμορης

    Η κατάργηση των μαθημάτων που το αναλυτικό τους πρόγραμμα αφορά την εισαγωγή σε επιστημονικά πεδία της Πληροφορικής, στο υπό διαμόρφωση «νέο» Λύκειο συνιστά μέγα λάθος για δύο κυρίως λόγους.
    Ο πρώτος λόγος είναι καθαρά επιστημολογικός. Η Αλγοριθμική, αποτελεί μια θεμελιώδη επιστήμη, η οποία αξιοποιείται σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και κατά κάποιο τρόπο αρχές της, αφορούν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υποστηρικτικό μεθοδολογικό εργαλείο σε όλες τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, εκπαιδεύει τους επιστήμονες στην επίλυση σχεδόν κάθε επιστημονικού (κυρίως εφαρμοσμένου αλλά όχι μόνο) προβλήματος με τη χρήση υπολογιστή ή όχι.
    Ο δεύτερος λόγος είναι εκπαιδευτικός και προφανώς πηγάζει και από τον πρώτο. Σε όλα τα τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών, δύο ή περισσότερα εξαμηνιαία μαθήματα αφορούν κλάδους της θεωρητικής ή εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Σε σαράντα οκτώ (48) τουλάχιστον τμήματα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης, ο τίτλος και κατά μεγάλο μέρος το περιεχόμενο των σπουδών τους, αφορά την Πληροφορική ή και την Πληροφορική. Όπως λοιπόν ακριβώς αποτελεί εκπαιδευτικό λάθος η εισαγωγή μαθητών σε τμήματα Τεχνολογικών – Θετικών σπουδών, χωρίς να έχουν διδαχθεί Μαθηματικά (ιδιαίτερα Ανάλυση), ή Βιοεπιστημών χωρίς να έχουν διδαχθεί Βιολογία, έτσι ακριβώς αποτελεί λάθος η εισαγωγή μαθητών στα αντίστοιχα τμήματα, χωρίς να έχουν διδαχθεί επιστημονικές αρχές της Πληροφορικής

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:25 | Ελένη Μαρτσούκου

    Θεωρώ μεγάλο λάθος την κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής από το λεγόμενο «νέο Λύκειο». Αντίθετα, τέτοια μαθήματα έπρεπε να ενισχυθούν. Ενδιαφερόμαστε ως χώρα να είμαστε αιχμή στις νέες τεχνολογίες του 21ου αιώνα ή θέλουμε απλώς να είμαστε ουραγοί και σερβιτόροι οπότε μία απλή γνώση χρήσης των Η/Υ χωρίς εμβάνθυση και γνώσεις της πληροφορικής μάς αρκεί; Είναι θέμα χάραξης του μέλλοντος αυτής της κοινωνίας μέσω της παιδείας της.

    Ελένη Μαρτσούκου, Δικηγόρος

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:10 | Διαμαντόπουλος Φώτιος

    Αντιγράφω το ίδιο σχόλιο από το άρθρο 4 για να είναι ορατό και στο 2ο άρθρο που είναι συναφές.

    Η Επιστήμη Υπολογιστών και η Πληροφορική (δεν εννοώ την χρήση ΤΠΕ με τον οποίο λανθασμένα συγχέεται ο όρος αλλά την Πληροφορική σαν Eπιστήμη) είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις σχολές Πληροφορικής αλλά και για ένα ευρύτατο φάσμα σπουδών.
    Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
    – Για τα τμήματα της Γεωλογίας και της Τοπογραφίας είναι πλέον απαραίτητη η χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) των οποίων η χρήση προϋποθέτει γνώσεις προγραμματισμού και αλγοριθμικής.
    – Για τα όλα τα τμήματα Μηχανικών είτε σε Πολυτεχνεία είτε σε ΤΕΙ καθώς και για την Φυσική ένα βασικό εργαλείο έρευνας είναι οι προσομοιώσεις σε Η/Υ οποίες επίσης χρειάζονται προγραμματισμό και αλγοριθμική για να υλοποιηθούν.
    – Για τα τμήματα Οικονομικών, Διοίκησης, Μαθηματικών και όσων άλλων Επιστημών χρησιμοποιούν μεθόδους στατιστικής, πλέον η έρευνα και διεκπεραιώνεται μέσω στατιστικών προγραμμάτων, πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης και λήψης αποφάσεων και χρήσης βάσεων δεδομένων. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιστήμονες από αυτές τις σχολές χωρίς να έχουν διδαχτεί βασικές αρχές προγραμματισμού, αλγοριθμικής και βάσεων δεδομένων.
    – Για τη Βιολογία, τη Φαρμακευτική και την Ιατρική χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι αναδίπλωσης πρωτεϊνών, γενετικοί αλγόριθμοι και στατιστικά εργαλεία τα οποία πάλι βασίζονται στον προγραμματισμό, στις βάσεις δεδομένων, σε πληροφοριακά συστήματα και στην Επιστήμη Υπολογιστών.
    – Ακόμη και στη Γλωσσολογία και τη Φιλολογία η εξελικτική πορεία των λέξεων μπορεί να προσομοιωθεί με γενετικούς αλγορίθμους και να οδηγήσει σε αποτελέσματα όπως εδώ: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=geneticists-estimate-publication-date-of-the-illiad όπου υπολογίζεται η χρονική περίοδος συγγραφής της Ιλιάδας. Υπάρχει εκτενέστατη βιβλιογραφία και τεκμηρίωση για το πόσο βασική είναι η Επιστήμη Υπολογιστών , μια εισαγωγή μπορεί να διαβαστεί εδώ http://www.cs.princeton.edu/~chazelle/pubs/ipod.pdfΔεν μπορώ να διανοηθώ πώς κάτι το τόσο βασικό πλέον απουσιάζει από το νομοσχέδιο του Νέου Λυκείου και δεν μπορώ να καταλάβω το σκοπό της απουσίας αυτής, η οποία οδηγεί τις γνώσεις των Ελλήνων μαθητών χρόνια πίσω σε σχέση με τους μαθητές του εξωτερικού και ακολούθως θα έχει αντίκτυπο στην ίδια την έρευνα και την ανάπτυξη της Ελλάδος.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:08 | Αθανασία Ψαρράκη

    Οι ξένες γλώσσες, όπως τα ιταλικά και τα ισπανικά, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης, γιατί είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική ζωή και το μέλλον των μαθητών.Για κανένα λόγο δεν πρέπει να καταργηθούν από το νέο λύκειο, αλλά, αντιθέτως, η διδασκαλία τους να ενισχυθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύνδεσής τους με τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:06 | Δημήτρης

    Θα ήθελα και εγώ να τονίσω ότι δεν νοείται νέο ψηφιακό Λύκειο χωρίς πληροφορική. Σε όλες τις αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το μάθημα της πληροφορικής ως ΒΑΣΙΚΟ μάθημα. Ελπίζω να το καταλάβετε έστω και την τελευταία στιγμή και να διορθώσετε αυτό το τραγικό λάθος που κάνετε στην εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και στη συμβολή των νέων τεχνολογιών στην έξοδο της χώρας από την κρίση που βιώνει.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:03 | Τούσκα Αικατερίνη

    Θα πρέπει να δοθεί βάση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών και τις δυνατότητες που έχουν για να μην έχουμε μαθητές π.χ. θεωρητικής κατεύθυνσης να επιλέγουν σχολές θετικής κατεύθυνσης χωρίς να έχουν την γνώση μαθημάτων που είναι απαραίτητα για την συνέχεια των σπουδών τους. Καλό είναι να μην δύνεται η δυνατότητα πολλών μετακινήσεων σε «άσχετες» ομάδες προσανατολισμού. Να υπάρχει η βάση του 10, γιατί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώνουμε ότι έχει πάψει να υπάρχει ανταγωνισμός των μαθητών.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:00 | ΨΑΛΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται.Έχω δύο πτυχία Α) τμήματος φυσικής Β) τμήματος πληροφορικής. Το νέο πρόγραμμα εξυπηρετεί στο ν’ ανοίξω ξανά το φροντιστήριο και να μην ξαναπατήσω στο σχολείο, όμως το σωστό πιο είναι.
    Το σωστό είναι τα προγράμματα σπουδών σ’ ενα σύγχρονο σχολείο να είναι και αυτά σύγχρονα. Σχολείο χωρίς πληροφορική, χωρίς αλγοριθμικό μάθημα στην σημερινή εποχή δεν γίνεται. Τα μαθήματα προγραμματισμού έπρεπε να είναι απο τα βασικά μαθήματα σε όλες τις τάξεις γυμνασίου λυκείου, για να μην πούμε οτι θα έπρεπε να υπάρχουν σχολεία (όπως ήταν τ’αθλητικά-μουσικά κ.λ.π.) στα οποία όλο το πρόγραμμα σπουδών να είναι χτισμένο γύρω απο το μάθημα της πληροφορικής. Ας ελπίσουμε οτι οι κύριοι του υπουργείου θα καταλάβουν το λάθος τους και θα το διορθώσουν πριν είναι αργά. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΠΛΗΚΤΡΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:00 | F. P.

    Θα κάνω μια ρητορική ερώτηση:
    Ο εξοβελισμός της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ της πληροφορικής από το λύκειο είναι σκόπιμος γιατί συγχρονίζεται με τα προγράμματα σπουδών των άλλων χωρών ή γιατί πρέπει να θέσουμε σε διαθεσιμότητα-απόλυση και άλλους καθηγητές;

    Επίσης αν έστω και ένας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ στο χώρο της εκπαίδευσης μπορεί να τεκμηριώσει επιστημονικά ότι η πληροφορική είναι μια επιστήμη περιττή για το γενικό λύκειο τότε μπορεί να στελεχώσει την ομάδα εργασίας του υπουργείου…

    Πέρα από αυτό στο καινούργιο ΓΕΝΙΚΟ λύκειο νομίζω ότι η τρίτη λυκείου έχει απαλλαχθεί από τα “περιττά” (όπως είπε και το υπουργείο μαθήματα) και πλέον μόνο με τα μαθήματα της κατεύθυνσης το εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορεί πλέον να παράγει πολίτες με κριτική σκέψη, μόρφωση και καλλιέργεια!!! Ποιος άραγε το πιστεύει αυτό;;;;;

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:59 | Στέφανος Δημητριάδης

    Ξένες γλώσσες στην Β’βάθμια

    Η Β΄βάθμια εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι χώρος γενικής μόρφωσης αλλά και προετοιμασίας των αυριανών πολιτών σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Είναι απαράδεκτη η κατάργηση των Ιταλικών και Ισπανικών από τα σχολεία. Είναι γλώσσες που όποτε προσφέρθηκαν καλωσορίσθηκαν από τους μαθητές. Είναι μεγάλη επιθυμία των ίδιων των μαθητών να έχουν τέτοια μαθήματα, που ίσως ποτέ δεν θα ξαναέχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Είναι από τα λίγα μαθήματα που είναι απείρως χρήσιμα και ταυτόχρονα ευχάριστα από τους μαθητές. Θα έπρεπε όχι να καταργηθεί η διδασκαλία Ιταλικών και Ισπανικών αλλά αντίθετα να εντατικοποιηθεί και να οδηγεί ακόμη και σε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:56 | Βασιλική Δ.

    Σε πολλά δημοτικά της περιφέρειας δεν διδάσκονται ξένες γλώσσες λόγω έλλειψης καθηγητών, ενώ οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, η πρώτη επαφή των παιδιών με την ξένη γλώσσα (είτε α΄είτε β΄ξένη γλώσσα)γίνεται στο γυμνάσιο. Θα έπρεπε να προβλεφθεί η συνέχιση της εκμάθησης δύο ξένων γλωσσών και στο λύκειο.
    Ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, θεωρώ επιβεβλημένη τη διατήρηση της Αγγλικής στο λύκειο, αφ΄ενός γιατί τα αγγλικά αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών σε πληθώρα σχολών της τριτοβάθμιας, αφ’ετέρου διότι η βιβλιογραφία που χρειάζονται τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι (στην πλειοψηφία) γραμμένη στα αγγλικά. Παράλληλα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της δεύτερης ξένης γλώσσας, όταν μάλιστα η γνώση ξένων γλωσσών και χειρισμού υπολογιστή μοριοδοτούνται επιπλέον σε διαγωνισμούς, στην αγορά εργασίας κλπ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:53 | Κώστας

    Αδιανόητη η κατάργηση της Πληροφορικής από το Λύκειο!!!!!!!!!!!!!
    Γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω!!!!!!!
    Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για ΕΠΙΣΤΗΜΗ και όχι Δεξιότητα!!!!!!
    Πότε θα το καταλάβετε επιτέλους αυτο????????????
    Συμφωνώ με τις προτάσεις που έγινα για αλλαγή ως εξής:
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

    Η Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών με τα μαθήματα να είναι :
    α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
    β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
    γ) Χημεία, έξι (6) ωρών Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΞΙ (6) ΩΡΩΝ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ και όχι μόνο! ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ).

    Για τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
    α)Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
    β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
    γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών
    δ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΞΙ (6) ΩΡΩΝ, Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Οικονομικά – Πολιτικές επιστήμες – Τεχνολογικές επιστήμες.

    Υπάρχουν 25-30 σχολές Πληροφορικής! Είναι δυνατόν οι μαθητές
    να εξετάζονται στη Χημεία για να εισαχθούν σε αυτές???

    Απ’ ότι βλέπω η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων είναι κατά της κατάργησης της Πληροφορικής.

    Αν όντως η διαβούλευση δεν γίνεται για το θεαθήναι τότε πρέπει να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Αλλιώς καταλαβαίνουμε όλοι το πως βγαίνουν τα ωρολόγια προγράμματα !!!!!!!!!!!!!

    Άλλωστε και το γκάλοπ που έγινε πιο παλιά δείχνει ότι η Πληροφορική είναι 4ο στη σειρά μάθημα το οποίο θεωρείται απαραίτητο για να διδάσκεται στο Λύκειο!!!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:49 | Άννα Μπαφίτη

    Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ΄Λυκείου είναι σημαντική, ώστε στη δύσκολη αυτή περίοδο να υποστηριχθούν κατά το δυνατόν οι μαθητές που αντιμετωπίζουν την αδυναμία παρακολούθησης φροντιστηριακών μαθημάτων.

    Η ύπαρξη εξάλλου του μαθήματος της πολιτικής παιδείας με τις συγκεκριμένες συνιστώσες, τόσο για την Α΄όσο και για τη Β΄Λυκείου, είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης διαμόρφωσης πολιτών οι οποίοι θα είναι ενήμεροι για τις κοινωνικές διεργασίες, τους πολιτικούς θεσμούς και τα οικονομικά φαινόμενα, θα διδάσκονται τη σπουδαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα αντιμετωπίζουν κριτικά, στερεότυπα και προκαταλήψεις σε βάρος κοινωνικών ομάδων.

    Ωστόσο, στην ομάδα προσανατολισμού οικονομικών-πολιτικών-κοινωνικών σπουδών, η υπεροχή των μαθηματικών (8 ώρες) έναντι των βασικών μαθημάτων που αντιστοιχούν στις σχολές προορισμού (6 ώρες έκαστο), μόνο σε παραδρομή θα μπορούσε να αποδοθεί.

    Είναι απόλυτα κατανοητή η πρόθεση της εξοικείωσης των μαθητών με τις έννοιες της στατιστικής ως προαπαιτούμενες για την εκπαίδευσή τους στην έρευνα, όμως τα στοιχεία αυτά μπορούν να δοθούν σε σαφώς λιγότερες ώρες και να ενισχυθούν αντίστοιχα τα βασικά μαθήματα της ομάδας.

    Λάβετε υπόψη ότι χωρίς προφανή λόγο, στη συγκεκριμένη ομάδα τα μαθηματικά καταλαμβάνουν τόσες ώρες όσες και στην ομάδα των θετικών επιστημών, αν όχι περισσότερες, αφού εκεί θα διδάσκονται εναλλακτικά προς τη βιολογία!

    Με εκτίμηση,
    Ά. Μπαφίτη, Κοινωνιολόγος, M.Ed.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:38 | χρύσα

    Θα ήθελα τελειώνοντας το σχολείο ο μαθητής εκτος απο τις βασικες γνώσεις προγραμματισμου να είχε πιστοποιημένη δεξιότητα στα
    a)AutoCAD που είναι μια από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές γενικής σχεδίασης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως
    β) Adobe Photoshop, που αυτή τη στιγμή αποτελεί ηγέτη της αγοράς των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο εργαλείο για τους επαγγελματίες γραφίστες
    γ)ενα λογιστικο πακετο πληρους εμπορικης διαχειρησης

    επισης θα ηθελα
    α)να μπορει να διαχειριζεται το βιογραφικο του καθως και τις προοπτικες μαθησης και εργασιας του στην ΕΥΡΩΠΗ
    β) να ενθαρρυνεται για να συμμετεχει ενεργα σε Ευρωπαϊκα προγράμματα Νεων και διαφόρων Εθελοντικών δραστηριοτήτων
    γ)να μαθαινει πως να αξιοποιησει μια ιδεα του βρισκοντας τις καταλληλες πηγες και φορεις που μπορουν να τον βοηθησουν σ’ αυτο.

  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η Πληροφορική; Είσαστε καλά; Σχολείο χωρίς πληροφορική τον 21ο αιώνα;;;;;;;; Πραγματικά απορώ πως βγάζετε αυτά τα προγράμματα μέσα στα υπουργεία;

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:35 | Χρηστος θεοδωρου

    Σχετικα με την χημεια θα ηθελα να αναφερω πως τοσα χρονια που υποψηφιοι εισαγονταν σε γεωπονικες σχολες, σε Αει κ Τει με σχετικο περιεχομενο ακομα κ στο ιδιο το τμημα χημειας με γνωσεις χημειας Α λυκειου δεν ειδα κανενα συναδελφο πληροφορικης να διαμαρτυρεται.Η κριτικη δεν μπορει κ δεν πρεπει να γινεται με ορους συντεχνιακους. Αναλογα με τη σχολη πρεπει να υπαρχουν κ τα αντιστοιχα μαθηματα. Και δεν ειναι οπισθοδρομηση η εμβαθυνση στη Χημεια. Το αντιθετο μαλιστα. Στο Λυκειο απαιτουνται βασικες γνωσεις αναλογα με το αντικειμενο των μελλοντικων σπουδων. Και η πληροφορικη ειναι σημαντικη ωστοσο οι μαθητες ειναι εξοικειωμενοι ηδη απο μικρη ηλικια ,δε χρειαζονται εξι ωρες εμβαθυνση. Υπαρχουν κ οι σχολες ΑΕΙ-ΤΕΙ για να γινει αυτο. Το θεμα ειναι για να κλεισω να υπαρχουν οι βασικες γνωσεις ωστε μα μην εισαχθεο καποιος σε σχολη αγνοωντας στοιχειωδη κομματια του αντικειμενου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:19 | Ντινολάζος Χρήστος

    Όταν προσπαθούμε να πείσουμε για τα αυτονόητα (πληροφορική στο λύκειο) τότε κάτι δεν πάει καλά.

    Βέβαια το Υπουργείο ξέρει και θα κάνει ότι πρέπει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις απόψεις που θα εκφραστούν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης.

    Να είστε σίγουροι για αυτό.

    Καληνύχτα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:19 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Η ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.ΤΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ Η ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΨΗΦΙΖΕΙ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:16 | ΤΣΟΥΛΦΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

    Εκεί στο υπουργείο δεν μπορείτε να διαχωρίσετε ότι η αλγοριθμική σκέψη και η εκμάθηση συγγραφής κώδικα είναι τελείως διαφορετικό αντικείμενο από την απλή χρήση του Η/Υ.

    Η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, με την ύλη που καλύπτει, διδάσκει τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής σκέψης. Επιπλέον είναι ένα μάθημα το οποίο όσοι μαθητές το επιλέξουν τους βοηθά, ειδικά στην αρχή, σε σχολές συναφείς με την Πληροφορική και όχι μόνο.

    Η Πληροφορική είναι επιστήμη όπως και οι άλλες θετικές επιστήμες. Επομένως:

    2ωρο μάθημα στην Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
    2ωρο μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
    6ωρο μάθημα Κατεύθυνσης στη Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Τσουλφάς Ανέστης

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:11 | Παύλος

    Κε Υπουργέ,
    Με την πρόσφατη αύξηση ωραρίου δημιουργήθηκαν στρατιές υπεραρίθμων. Το προ εικοσαετίας (!) π.δ 50/96 για τις μεταθέσεις χαρακτηρίζει (άρθρο 14) ως υπεράριθμο εκείνον που τοποθετήθηκε τελευταίος οργανικά στο συγκεκριμένο σχολείο!!! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
    Από Σεπτέμβρη οι καθηγητές αυξημένων προσόντων (δηλαδή με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, η κάποια άλλη μετεκπαίδευση ή δεύτερο πτυχίο- δεύτερη ειδικότητα) που κρίθηκαν υπεράριθμοι στο σχολείο τους (χωρίς αξιολόγηση, απλώς και μόνο γιατί έκαναν το «λάθος» να πάρουν μετάθεση και να τοποθετηθούν εκεί τελευταίοι) θα πλεονάζουν και θα ψάχνουν να βρουν να διδάξουν ό,τι έχει απομείνει από την καθιερωμένη κατανομή ωρών σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Το πιθανότερο δε είναι να μην συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο και τελικά να καταλήξουν σε κάποιο γραφείο.
    Το θεωρείτε δίκαιο και αξιοκρατικό; Το θεωρείτε παιδαγωγικά ωφέλιμο και παραγωγικό; (σημειωτέον πολλούς από αυτούς τους πληρώναμε «όλοι» όταν πιθανότατα πήραν εκπαιδευτική άδεια για να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους ευελπιστώντας ότι κάποτε θα τα αξιοποιήσουν…στην τάξη εννοείται και όχι «πλεονάζοντας» σε κάποιο γραφείο).
    Και για να μην ειπωθεί ότι είμαι εκτός θέματος: ένα νομοσχέδιο για την ουσιαστική αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να ρυθμίζει όχι μόνο τι διδάσκεται, αλλά και ποιος τα διδάσκει με σαφή, αξιοκρατικά κριτήρια, αλλιώς είναι μια από τα ίδια.
    Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ν/σ με σαφείς διατάξεις για τα κριτήρια (σαφή, σύγχρονα, αξιοκρατικά) με βάση τα οποία αφενός θα κρίνονται κάποιοι πλεονάζοντες και αφετέρου θα κατανέμονται οι ώρες διδασκαλίας στην αρχή της χρονιάς.
    Και συμφωνώ απόλυτα με προηγούμενα σχόλια για την ανάθεση του πρότζεκτ και κυρίως των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της τρίτης Λυκείου και της Τρίτης ΕΠΑΛ πρώτα σε έχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους και πρόσθετα προσόντα, όπως πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες(και αν δεν υπάρχουν στους υπόλοιπους). Γιατί αυτά πρέπει να αξιοποιηθουν στις τάξεις, όχι στις διευθύνσεις και τα γραφεία!!!
    Εύχομαι δε και ελπίζω αυτή η δημόσια διαβούλευση να μην γίνεται για τα «μάτια του κόσμου».

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:05 | ΑΝΕΣΤΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΑΓΕ ΜΕ ΠΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ; ΕΓΙΝΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ; ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:05 | Παπαπαναγιώτου Ευάγγελος

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, αν εξαιρέσουμε τα Μαθηματικά, τα Νέα Ελληνικά και τις Φυσικο-Χημείες, που έτσι κι αλλιώς καταλαμβάνουν τα 2/3 (!!!) του εβδομαδιαίου προγράμματος, η Γενική Παιδεία στο Νέο Λυκείο, είναι: α) η Ιστορία, β) τα Θρησκευτικά, γ) η Γυμναστική, δ) η Ξένη Γλώσσα και ε) η Πολιτική Παιδεία.

    Αυτά τα μαθήματα εξυπηρετούν τους σκοπούς που αναφέρονται στο Άρθρο 1;

    Μιας και στοχεύετε να κάνετε το Γενικό Λύκειο σε προετοιμασία για τις πανελλαδικές (το σύνολο των ωρών των μαθημάτων προσανατολισμού πλησιάζει στο 1/3 του συνόλου των ωρών της Α’, Β’ και Γ’ τάξης), θα σας πρότεινα κάτι πιο «τίμιο» προς τους μαθητές και τους γονείς τους. Βγάλτε εντελώς τα μαθήματα προσανατολισμού από την Α & Β τάξη. Δώστε απολυτήριο Λυκείου στους απόφοιτους της Β τάξης και κάντε την Γ’ τάξη καθαρά προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αν θέλετε μάλιστα να χτυπήσετε και την παραπαιδεία, δώστε μεγαλύτερο αντιμίσθιο σε αυτούς που διδάσκουν στην προπαρασκευαστική Γ’ τάξη και τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν τον καθηγήτη τους που μπορεί να είναι και από άλλο σχολείο ή και εξωτερικός συνεργάτης.

    Αλλά, τέτοιο Γενικό Λύκειο θέλουμε;

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:04 | Σ

    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
    Πρώτη Ξένη Γλώσσα: ΑΓΓΛΙΚΑ θα πρέπει να διδάσκονται μόνο στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο (6+3=9 έτη)με περισσότερες ώρες (τουλάχιστον 4 ώρες ανά εβδομάδα)ώστε να ολοκληρώνουν την εκμάθηση αυτής της βασικής ξένης γλώσσας και να πιστοποιούνται υποχρεωτικά μέσω ενός κρατικού φορέα όπως ο ΚΠΓ.

    Δεύτερη Ξένη Γλώσσα: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ή ΓΑΛΛΙΚΑ θα πρέπει να διδάσκονται από την Ε’ Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο (2+3+2=8 έτη) με περισσότερες ώρες (τουλάχιστον 4 ώρες ανά εβδομάδα) ώστε οι μαθητές να ολοκληρώνουν σωστά την εκμάθηση και της δεύτερης ξένης γλώσσας και να πιστοποιούνται υποχρεωτικά μέσω ενός κρατικού φορέα όπως ο ΚΠΓ.

    Να σταματήσει η αφαίμαξη της Ελληνικής οικογένειας από τα φροντιστήρια και τους διάφορους ξένους φορείς που διοργανώνουν εξετάσεις και δίνουν διπλώματα που δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό.
    Να οργανωθούν το Υπουργείο, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι Γονείς, τα Σχολεία και οι μαθητές για να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά μας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:59 | Πετρος Βασιλικος

    Στο παρελθόν (2004 – 2008) μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω κάποια μαθήματα σχετικά με πληροφορική (Εισαγωγή στην πληροφορική , Βάσεις δεδομένων , προγραμματισμό) στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Καταθέτω την σχετική εμπειρία μου μέσα από την συνεργασία μου αυτή. Οι φοιτητές που προέρχονταν από τεχνολογική κατεύθυνση (έχοντας διδαχτεί Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) , σε αντίθεση με αυτούς που προέρχονταν από θετική κατεύθυνση (μη έχοντας διδαχτεί Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) , χρησιμοποίησαν άμεσα και χωρις πρόβλημα την ηλεκτρονική τους οντότητα στο Τμήμα , απαραίτητη για την ακαδημαϊκή τους καθημερινότητα. Παράλληλα , ανταπεξήλθαν χωρίς πρόβλημα στα μαθήματα προγραμματισμού. Σε αντίθεση με τους προερχόμενους από Θετική κατεύθυνση οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα. Σε σημείο που στις συνεδριάσεις του τμήματος αναζητήθηκε τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Να τονίσω εδώ ότι ΟΛΑ τα τμήματα ανεξαρτήτως προσανατολισμού χρησιμοποιούν το ιδιο μοντέλο λειτουργίας , αρα έχουν την ιδια ανάγκη.
    Θα πρέπει να υπάρξει σαφης διαχωρισμός της δεξιότητας από την επιστήμη και κατά συνέπεια του δομημένου τρόπου σκέψης , ο οποίος διδάσκεται ΜΟΝΟ μέσα από την αλγοριθμική .
    Κυριοι είναι τραγικό να μην υπάρχει διδακτικό αντικείμενο πανω στην αλγοριθμική (επιστήμη) και διδασκαλία των συνηθέστερων εργαλείων χρήσης Η/Υ (δεξιότητα).

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:56 | Η.T.

    Υπάρχει ενδεχόμενο να διευκρινιστεί ή να διορθωθεί η πρόχειρη διατύπωση του εβδομαδιαίου ωρολογιού προγράμματος στη Β΄ Γ.Ε.Λ.,ώστε να μη γίνεται επίσημη διαβούλευση επί ενός σχεδιού που προβλέπει 36 διδακτικές ώρες στη Β τάξη,ήτοι τέσσερα 7ωρα και ένα 8ωρο???
    Δύο λεπτά της ώρας αρκούν για μια απλή διόρθωση ή έστω διευκρίνιση..

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:46 | Δημήτρης

    Ας πούμε μερικές αλήθειες:
    1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ: Θα πρέπει να ορίσετε το μάθημα της Πληροφορικής στο Δημοτικό ως βασικό μάθημα και να εκδοθούν βιβλία που να οδηγούν σε μια ολοκληρωμένη βασική παιδεία πάνω στους υπολογιστές.
    2. ΓΥΜΝΑΣΙΟ: Θα πρέπει να ορίσετε το μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ) στο Γυμνάσιο ως βασικό μάθημα γενικής παιδείας και ο βαθμός του να μετράει στον μέσο όρο του απολυτηρίου. Οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα πιστοποίησης μέσω ενός κρατικού φορέα (αντίστοιχο του ΚΠΓ).
    3. ΛΥΚΕΙΟ: Οι μαθητές έχοντας λάβει μια ολοκληρωμένη παιδεία στους υπολογιστές στα προηγούμενα 6 + 3 = 9 χρόνια δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν άλλα μαθήματα πληροφορικής στο Λύκειο (π.χ. Εφαρμογές, ΑΕΠΠ, κτλ) αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν εργασίες μέσω εργαλείων web2.0 ή άλλων εφαρμογών που έχουν διδαχθεί στο Γυμνάσιο.
    4. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: θα πρέπει να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν έντιμα και ειλικρινά για τις προθέσεις σας ότι θέλετε να τους μεταφέρετε από το Λύκειο προς το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
    Επιτέλους θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κλάδος της Πληροφορικής(ΠΕ19 & ΠΕ20) από τους λεγόμενους «μαϊμού» καθηγητές Πληροφορικής που έγιναν καθηγητές Πληροφορικής με κάποια «Σεμινάρια». Αυτοί οι καθηγητές βοήθησαν στην αρχή της διδασκαλίας της Πληροφορικής στα σχολεία αλλά τώρα αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο. Θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθούν στους κλάδους που σπούδασαν.
    Ευχαριστώ

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:43 | Τζελέπης Δημήτρης

    Παρατήρηση πρώτη.
    Το μάθημα επιλογής της Α Λυκείου δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πρόγραμμα 35 ωρών . Όποιος ασχολείται με πρόγραμμα το καταλαβαίνει αμέσως.Αν λ.χ. δημιουργηθούν σε ένα σχολείο 3 τμήματα επιλογής πληροφορικής θα πρέπει να διδάσκονται από 3 διαφορετικούς καθηγητές και μόνο το ένα τμήμα στο εργαστήριο Η/Υ . Πρόταση το μάθημα να γίνει Πληροφορική -Τεχνολογία και να διδάσκεται όπως διδασκόταν τόσα χρόνια στα γυμνάσια .
    Παρατήρηση δεύτερη.
    Το μάθημα Φιλοσοφίας στην Β Λυκείου από γενικής παιδείας να γίνει επιλογής και να ενταχθούν και άλλα μαθήματα στην επιλογή όπως Γραμμικό Σχέδιο,Ελεύθερο Σχέδιο ,Εισαγωγή στον Προγραμματισμό ,Αρχές περιβαλλοντικών Επιστημών
    Παρατήρηση τρίτη
    Στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών να γίνει διόρθωση στο μάθημα Χημεία 3 ώρες και Εφαρμογές σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 3 ώρες για να καλύπτονται και οι ανάγκες των απαιτήσεων σε γνώσεις της επιστήμης της πληροφορικής
    Εισαγωγή μαθήματος επιλογής και στην Γ λυκείου όπως Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Τεχνολογία και ανάπτυξη , Ευρωπαϊκός πολιτισμός
    Είναι νομίζω ηθικά απαράδεκτο να ζητείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα Γραμμικό Σχέδιο και Ελεύθερο Σχέδιο και να μην διδάσκεται στο Λύκειο.Εκτός και αν καταργηθεί από ειδικό μάθημα κάτι που δεν νομίζω να γίνει.
    Και κάτι ακόμη . Όλο το πρόγραμμα θυμίζει έντονα πρόγραμμα θεωρητικής και κλασσικής παιδείας. Γενική παιδεία ναί αλλά όχι μονομερής. Λείπει τελείως η τεχνολογική άποψη και κουλτούρα, οι σύγχρονοι προβληματισμοί σε θέματα περιβάλλοντος ,ανακύκλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τουριστικής παιδείας , κυκλοφοριακής αγωγής,αγωγής υγείας και επαφή με σύγχρονη τεχνολογία.
    Οι νέοι του αύριο δεν θα πρέπει να είναι τεχνολογικά και ψηφιακά αναλφάβητοι. Το Λύκειο που προτείνεται δυστυχώς αυτή την νεολαία θα προετοιμάζει.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:39 | Κατσαδούρος Δημήτριος

    Η Πληροφορική είναι διακριτή Επιστήμη και όχι δεξιότητα. Θεωρώ ότι η απουσία μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο που αφορούν την Επιστήμη των Υπολογιστών αποτελεί έλλειψη αντίστοιχη με το να μην υπάρχουν μαθήματα Φυσικής, Χημείας ή Μαθηματικών! Η Πληροφορική έχει καθιερωθεί τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια ως βασικό μάθημα στη Βθμια Εκπαίδευση σε όλον τον κόσμο.
    Λόγοι ισότιμης μεταχείρισης απέναντι στις βασικές επιστημονικές κατευθύνσεις επιβάλλουν να εξετάσετε σοβαρά τη διόρθωση των προγραμμάτων και την εισαγωγή μαθημάτων Επιστήμης Υπολογιστών στην Α΄και Β’ Λυκείου, που θα αποτελούν μαθήματα Γενικής Παιδείας. Στην Γ’ Λυκείου θα πρέπει να υπάρχει μάθημα στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.
    Ελπίζω στην αποκατάσταση της Επιστήμης της Πληροφορικής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:37 | Βασίλης Ψαράκης

    Για πολλοστή φορά επιχειρείται αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και πρέπει εμείς να το αποδεχτούμε για καλό των παιδιών μας !
    Και ερωτώ: Μπορεί η πρόθεση της κυβέρνησης να είναι πολύ καλή, αλλά ποιος ρωτά όλα αυτά τα παιδιά, πως νοιώθουν που συνεχώς δοκιμάζονται επάνω τους τα πειράματα της παιδείας μας ;;;
    Τα τελευταία 30 χρόνια διαρκώς μεταβάλλουμε τα συστήματα της παιδείας, λες και είναι εξωτερική πολιτική που την έχουμε λεηλατήσει !!!! Και ιδού τα αποτελέσματα στις νεώτερες γενιές. Δείτε και αναρωτηθείτε κατά πόσο είναι παραγωγικές ή κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εργασιακή πίεση της καθημερινότητας ;;; Ναι μεν πολύ καλά παιδιά η νέα γενιά του Internet και με πολλές πληροφορίες στη φαρέτρα τους, αλλά χωρίς γερά θεμέλια αγαπητοί μου πολιτικοί, γεγονός που προέρχεται από επιφανειακή παιδεία που τους δόθηκε τα τελευταία χρόνια.
    Και ερχόμαστε στο νέο σύστημα που προτείνεται.
    Ναι είναι σοβαρή προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση !!!
    Αυτόν όμως τον αφανισμό της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ εντελώς, από την καλύτερη μαθησιακή ηλικία, που σχετίζεται με την προετοιμασία στην αγορά εργασίας, τι τον θέλατε ????
    Που αποσκοπούσατε ;;;;
    Ποιο επιτελείο συμβούλων σας παίρνει τέτοιο ρίσκο, να διώξει από τις δεξιότητες των παιδιών ότι πολυτιμότερο υπάρχει σε μια κοινωνία που στερείται ανάπτυξης και ετοιμάζεται τα επόμενα χρόνια να κάνει επανεκκίνηση ;;
    Καλοί μου πολιτικοί ξανασκεφτείτε το πριν είναι αργά ! Πριν δείτε σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας, να τρέχουν σε σχολές υπολογιστών που θα τους δίνουν αυτές τις χαμένες από τη βάση τους γνώσεις !!! Πριν δείτε τα παιδιά μας ως φοιτητές θετικών σχολών, να τρέχουν πανικόβλητοι να δέχονται φροντιστηριακά μαθήματα γνώσεων στον προγραμματισμό, τι στιγμή που σε όλες τις αντίστοιχες θετικές σχολές, οι βασικές γνώσεις στον προγραμματισμό είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ !!!!! Ασχέτως των συμβουλών που σας δίνουν οι εκάστοτε πανεπιστημιακοί σύμβουλοι, «ότι και καλά δεν χρειάζεται ο προγραμματισμός στα παιδιά γιατί μαθαίνουν στις σχολές….»….. Αυτό ας μην σχολιαστεί, καθώς ζούμε σε μια εποχή που μπερδεύουμε το «κατανοητό» με το «ευκόλως εννοούμενο».
    Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ αποτελεί ΜΑΘΗΜΑ, αποτελεί ΕΠΙΣΤΗΜΗ και όχι απλή δεξιότητα ή πάτημα κουμπιών !! Ναι μεν τα μικρά παιδιά έχουν ευχέρεια και άνεση στην νέα τεχνολογία, αλλά στερούνται σοβαρής ικανότητας, να εφαρμόσουν τις άπειρες δυνατότητες της επιστήμης της πληροφορικής, αφού την διδάσκονται μέχρι τώρα, ΜΟΝΟ ως δεξιότητα !!! Και εκεί έχουν ευθύνη και οι αντίστοιχοι πανεπιστημιακοί μας, που δεν βλέπω να αντιδρούν σε αυτό τον λάθος προσανατολισμό που παίρνετε !!!
    Είναι το πιο αδικημένο εκπαιδευτικό αντικείμενο όλων των ετών ! Είναι ντροπή γιατί κατάντησε να είναι ο «μπαλαντέρ» όλων των επιδοτούμενων σεμιναρίων, αφού ο καθένας έπαιρνε 10 Η/Υ και πήγαινε και έκανε μαθήματα, αλλά τελικά δίδασκε δεξιότητες, που μάλλον μπέρδεψαν κάποιους συμβούλους του υπουργείου παιδείας μας και πήραν τέτοια ΛΑΘΟΣ απόφαση.
    ΞΑΝΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ !!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:37 | Ifigenia K.

    Η εκμάθηση γλωσσών είναι από τις βασικές ικανότητες, και ειδικά η γνώση των αγγλικών σε επίπεδο Γ2 απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των φοιτητών σε ελληνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για σπουδές στο εξωτερικό και για τη μελέτη της βιβλιογραφίας. Το νέο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για τις ξένες γλώσσες (ΕΠΣ-ΞΓ) προβλέπει την πιστοποίηση σε επίπεδο Β2 στο Γυμνάσιο και την πιστοποίηση σε επίπεδο Γ στο Λύκειο.
    Ακόμη για να υλοποιήσουν τα παιδιά δράσεις στο Λύκειο, όπως το project (το ένα πρέπει να γίνεται στα αγγλικά και από σχετική έρευνα προκύπτει ότι αναπτύχθηκαν κατά πολύ οι δεξιότητες των παιδιών συγκριτικά με τα υπόλοιπα projects, ειδικά στην ξένη γλώσσα), το MUN ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Αν μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας της αγγλικής στο λύκειο,, ακυρώνεται μια πολιτική που ισχύει παγκοσμίως για τις ξένες γλώσσες και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Στο εξωτερικό οι μαθητές Λυκείου διδάσκονται παραπάνω από 2 γλώσσες. Επίσης, η ένταξη των Τεχνολογιών στην εκπαίδευση απαιτεί τη χρήση της αγγλικής και ειδικά τα web 2.0 εργαλεία δεν μπορούν να ενταχθούν χωρίς αυτή. Εφόσον το Νέο Λύκειο στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ένταξη των μαθητών στην αγορά εργασίας, η εκμάθηση της αγγλικής βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και σχετικών ερευνών είναι απαραίτητη δεξιότητα και αναγκαία προϋπόθεση για την απασχολησιμότητα των νέων.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:30 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κάποτε στην Α΄ Λυκείου υπήρχε η διδασκαλία του μαθήματος της Γεωλογίας(μονόωρο) και για «άγνωστους» λόγους το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το κατάργησε ξαφνικά. Σημειωτέον ότι στο προγραμμα Σπουδών της Γεωγραφίας του Γυμνασίου δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για τις 3 κατηγορίες των πετρωμάτων(ιζηματογενή-πυριγενή-μεταμορφωμένα).Στις σημερινές συνθήκες και συγκυρίες μια ώρα Γεωλογίας- Εισαγωγής στις Γεωεπιστήμης τη θεωρώ χρήσιμη για πολλές Σχολές ΤΕΙ-Πανεπιστημίου

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:06 | ΚΩΣΤΑΣ

    θα ήθελα να σχολιάσω την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών από τη Γ Λυκείου. Δυστυχώς οι αποκαλούμενοι ειδικοί δεν είναι και τόσο ειδικοί τελικά. Διότι ξεχνούν ότι με το προηγούμενο σύστημα των Δεσμών οι υποψήφιοι της 1ης Δέσμης διαγωνίζονταν στην Εκθεση, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία. Αρα δεν βλέπω κάποια αλλάγή που να σηματοδοτεί μεταρρύθμιση. Με το σύστημα αυτό πέτυχα την εισαγωγή μου σε Τμήμα Πληροφορικής ΑΕΙ. Η προσαρμογή μου στα μαθήματα του Τμήματος μου κόστισε περίπου 1 χρόνο, ακριβώς γιατί δεν έιχα καμια επαφή προηγουμένως με την έννοια του προγραμματισμού και των αλγορίθμων. Η στρέβλωση αυτή διορθώθηκε εν μέρει με την εισαγωγή του μαθήματος της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγ/κο Περιβάλλον. Αντί λοιπόν το υπουργείο να διατηρήσει και μάλιστα να βελτιώσει το μάθημα ειδικότερα για τους υποψήφιους που επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε τμήματα πολυτεχνικά και πληροφορικής, αποφάσισε να καταργήσει το μάθημα αυτό και να οδηγήσει τους υποψήφιους πίσω στη δεκαετία του 90. Αντί να δημιουργήσουν ένα νέο σχολείο που θα εφοδιάζει τους μαθητές με ψηφιακές και ηλεκτρονικές δεξιότητες, καταργούν ακόμα και τομάθημα εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμηματα πληροφορικής. Δεν ξέρω ποιος νομίζει ότι οι νεότερες γενιές μαθητών μπορούν να πορευτούν στη ζωή τους με φιλοσοφία, θρησκευτικά κ.λπ. που είναι εξίσου απαραίτητα, και όχι με μαθήματα ληροφορικής και τεχνολογίας γενικότερα. Τελικά όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται την ανάπτυξη και εξάπλωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαφημίζουν στους πολίτες τις ψηφιακές ευκολίες, είναι οι ίδιοι που στερούν από τα νέα παιδιά την επαφή τους με τον κόσμο της τεχνολογίας και των δικτύων.Ας ελπίσουμε κάποιος να διορθώσει τη στρέβλωση που πάει να δημιουργηθεί.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:00 | ΗΛΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΝΙΔΗΣ

    Μετά τον ορυμαγδό των σχολίων απο τους συναδέλφους της πληροφορικής οφείλω να επισημάνω τα εξής:
    1) Η αλγοριθμική σκέψη δεν προάγεται σίγουρα απο το μάθημα ΑΕΠΠ όπως αυτό διδάσκεται.
    2) Τα μαθήματα επιλογής πληροφορικής στο Λύκειο αφορούν τη χρήση του Η/Η, κάτι που σίγουρα δεν είναι στο πλαίσιο γνώσεων του Λυκείου. Μάλλον αφορά το Γυμνάσιο.
    3) Το λύκειο σαν μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οφείλει να παρέχει γενική παιδεία η οποία να αντιστοιχεί στο επίπεδο γνώσεων που μπορεί να επεξεργαστεί ένα παιδί 17 ετών.
    4) Η συντεχνιακή αντίληψη τους οδηγεί στην πρόταση της αντικατάστασης της Χημείας. Αναρωτήθηκαν ποτέ ότι η Χημεία διδάσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου γιατί βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος;
    5) Σε ποια χώρα διδάσκονται οι μαθητές «προγραμματισμό»; Είναι κατάλληλο το νοητικό επίπεδο του μέσου μαθητή για να διδαχθεί Pascal/C; Οι συνάδελφοι που τη διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο, θεωρούν ότι θα μπορούσαν να την «καταλάβουν» στο Λύκειο;

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:50 | Ιωάννης

    Η κατάργηση του μαθήματος Αλγοριθμικής/πληροφορικής στο Λύκειο, δημιουργεί προβλήματα στην Οικονομία και στους νέους που μπορούν και θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα του προγραμματισμού, &ανάπτυξης λογισμικού. Λογισμικό, που με μηδενικές αρχικές επενδύσεις, μπορεί να εξαχθεί σε όλο το κόσμο, κάνοντας την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Επίσης υποθάλπεται το επίπεδο σπουδών των δεκάδων τμημάτων πληροφορικής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού τα παιδιά ξεκινούν με μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού. Εξετάστε την δυνατότητα τουλάχιστον επιλογής ανάμεσα σε Χημεία και ΑΕΠΠ στη Γ λυκείου προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:49 | Δημήτρης

    Παραθέτω τα στοιχεία από Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές κατά το έτος 2010 από το ΕΠΙΨΥ:
    Ένας στους 5 εφήβους (21,9%) στη χώρα μας έχει
    μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος, είναι δηλαδή
    υπέρβαρος ή παχύσαρκος
     Ποσοστό 3,2% των εφήβων είναι παχύσαρκοι.
     Από το 2002 έως το 2010 το ποσοστό των παχύσαρκων/
    υπέρβαρων εφήβων στη χώρα μας αυξάνεται από
    15,4% σε 21,9%.
     Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα
    ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Σύμφωνα
    με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης βρίσκεται στη
    2
    η
    θέση, μετά τις ΗΠΑ.
     Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και
    κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας των
    εφήβων, αλλά το επάγγελμα υψηλού status της
    μητέρας αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την
    παχυσαρκία.
     Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε
    σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους
    υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι έχουν κακή υγεία,
    ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική τους
    εμφάνιση και ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή
    τους.
     Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε
    σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους
    υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι δεν παίρνουν
    πρωινό καθημερινά και ότι ασχολούνται υπερβολικά
    (περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα) με την
    παρακολούθηση τηλεόρασης, το ίντερνετ και τα
    ηλεκτρονικά παιχνίδια.
     Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι απαντούν σε
    υψηλότερο ποσοστό τους συνομηλίκους τους ότι συχνά
    πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού ενώ τα
    υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια ότι δεν αισθάνονται
    αποδεκτές από τους συμμαθητές τους.Και παρατηρούμε όλοι ότι στα νέα σχολικά προγράμματα του Λυκείου αντί να είναι 3 (τρεις) οι ώρες της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις στη Β΄και στη Γ΄Λυκείου είναι από 1 (μία) την εβδομάδα, που αν αυτή η ώρα χαθεί λόγω εκδρομών,ενημερώσεων ή άλλων εκδηλώσεων του σχολείου μιλάμε για 1 (μία) ώρα το 15νθημερο.
    Ειδικά σε σχολεία που δεν έχουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή κλειστό γυμναστήριο λόγω κακών καιρικών συνθηκών θα μιλάμε και για 1 (μια) ώρα το μήνα.
    Διορθώστε άμεσα την παράλειψη αυτή, το οφείλεται στα παιδιά.
    Δεν είναι μόνο το πνεύμα που χρειάζεται την προσοχή σας αλλά και το σώμα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:42 | ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Θεωρώ τελείως παράλογη την εξαφάνιση του μαθήματος των Ιταλικών ως μάθημα επιλογής ξένης γλώσσας από το λύκειο και το γυμνάσιο. Γιατί κύριοι τα έχετε βάλει με το συγκεκριμένο αντικείμενο;Το μάθημα αυτό δεν εξετάζεται πανελλαδικά από τους υποψήφιους μαθητές της Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εισαχθούν στην Ιταλική φιλολογία; Πώς θα πάρουν τις απαραίτητες γνώσεις; Θα μου πείτε:όπως πάντα τρέξτε στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα και μεις θα σας εξετάσουμε αν αυτοί έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εξαφανίσατε με «κομψότατο» τρόπο τη δυναμική 35000 μαθητών που είχαν επιλέξει το συγκεκριμένο μάθημα στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Είχατε το σκοπό σας και το πετύχατε.Φροντίστε να επαναφέρετε το μάθημα των Ιταλικών στα σχολεία των παιδιών μας. Αφήστε τους να έχουν την επιλογή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:40 | Καλλίνικου Κωνσταντίνα

    Καταλαβαίνω ότι όλοι θεωρούμε ότι η ειδικότητά μας αξίζει περισσότερο ώστε να αναβαθμιστεί και να τύχει καλύτερης θέσης στα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου. Ας δούμε όμως και λίγο πιο αντικειμενικά τα πράγματα. Θα αναφερθώ στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Δεν θα κάτσω να αναλύσω τα οφέλη και όλα όσα μπορεί να προσφέρει η υποβαθμισμένη για τα Ελληνικά σχολεία Φυσική αγωγή, αλλά θα μπω σε πιο πρακτικά θέματα. Τι γίνεται με τους μαθητές της τρίτης Λυκείου που θέλουν να δώσουν εξετάσεις για στρατιωτικές, αστυνομικές και γενικά σχολές ένστολων; Όλοι αυτοί για να προετοιμαστούν να δώσουν αθλήματα, πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για προπονήσεις (το αναλυτικό πρόγραμμα και οι ώρες στο σχολείο δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση). Πολλοί από αυτούς χρειάζονται πάνω από πέντε μήνες προπόνηση. Οι προπονήσεις αυτές (αυτή είναι και η πρόταση μου) μπορούν να γίνονται μέσα στο σχολείο. Μήπως θα πρέπει κάποιος να μεριμνήσει και για αυτό;