Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 23 Απριλίου 2014, 07:39 | Ράνια

    Οι απόφοιτοι του Πανμιου Θεσσαλίας έχουν στις σπουδές τους τόσο τα παιδαγωγικά μαθήματα, όσο και τα εξειδικευμένα της ειδικής αγωγής. Υπάρχουν Παιδαγωγικά τμήματα που δεν κάνουν καθόλου μαθήματα για την ειδική αγωγή. Ένας τέτοιος απόφοιτος με ένα σεμινάριο 400 ωρών που μπορεί και να μην πάτησε το πόδι του, ή με ένα μεταπτυχιακό Βουλγαρίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τίποτα στις ανάγκες ενός αυτιστικού παιδιού. Στα 11 χρόνια προυπηρεσίας που κλείνω φέτος στην Ειδική Αγωγή έχω δει τέτοιους δασκάλους να κλαίνε και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Αλλά τώρα κυνηγάνε μία θέση μόνο για την θέση. Πίσω από αυτή τη θέση όμως υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται σωστή αντιμετώπιση και συγκεκριμένη βοήθεια. Όχι φύλακες. Γιατί οι περισσότεροι χωρίς προσόντα καταλήγουν να γίνουν φύλακες μαθητών και όχι παιδαγωγοί.
    Οι απόφοιτοι του Θεσσαλίας είναι παιδαγωγοί με ένα χρόνο πρακτικής άσκησης σε γενικά σχολεία και ένα χρόνο πρακτικής σε όλες τις δομές της ειδικής αγωγής. Και επειδή τυχαίνει να έχω και μεταπτυχιακό από ελληνικό πανεπιστήμιο, σας λέω ότι καμιά σχέση δεν έχει η γνώση που αποκτάται βιβλιογραφικά με την γνώση που έχει αποκτηθεί στην πρακτική άσκηση.

  • 22 Απριλίου 2014, 22:52 | Πασχαλίνα

    Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ Ο 40ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ 25ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 20 ΚΑΙ 22 ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Ν’ΑΛΛΑΞΕΙ.

  • 22 Απριλίου 2014, 22:03 | γιώργος

    Να λαμβάνεται υπόψη ο ασεπ γενικής στην κατάταξη των αναπληρωτων.

  • 22 Απριλίου 2014, 21:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να μετράει ο ασέπ γενικής στην κατάταξη αναπληρωτων στη δευτεροβαθμια καθώς και τα σεμινάρια των πανεπίστημιων ως το 2010 καθως τα μεταπτυχιακά δεν ήταν προσβάσιμα σε όλους μέχρι τότε .

  • 22 Απριλίου 2014, 21:32 | Γιάννης

    Να αυξηθεί η μοριοδότηση των διδακτορικών τίτλων στα 9 μόρια. Δεν μπορεί ένας διδακτορικός τίτλος στην ειδική αγωγή να ισούται με 30 μήνες προυπηρεσίας.

  • 22 Απριλίου 2014, 19:50 | Ευα

    δεν εχει δημοσιευτει κανενα σχολιο μου για αυτο κ το ξανααναρτω.ειναι αδικια να μην μοριοδοτουνται μεταπτυχιακα κ διδακτορικα των πε71.εσεις με τους προηγουμενουςνομους σας μας εξαναγκασατε να τα αποκτησουμε κ τωρα τα καταργειται;γιατι αυτο ειναι καταργηση αφου ουτε μοριοδοτουνται στην καταταξη στον πινακα αναπληρωτων ουτε μετρουν στη μισθολογικη εξελιξη.ουσιαστικα δεν εχουν καμια αξια…δωστε μας τουλαχιστον τα μορια ειναι το λιγοτερο που μπορειτε να κανετε….

  • 22 Απριλίου 2014, 19:30 | Τζένη

    Καλησπέρα! θα ήθελα να αναφέρω ότι εδώ και χρόνια αναγνωρίζονται σεμινάρια 400 ωρών για να μπει κάποιος στον πίνακα της ειδικής και τα δύο χρόνια εξειδίκευσης που έχουν απόφοιτοι του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, δεν αναγνωρίζεται πουθενά για τους αναπληρωτές. Ενώ οι μόνιμες νηπιαγωγοί με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή τοποθετούνται, τουλάχιστον μέχρι και πέρυσι, σε ΤΕ νηπιαγωγείων. Είναι αυτό δίκαιό;Και μάλιστα όταν μας απορρίπτουν με συγκεκριμένη παράγραφό στην εγκύκλιο για τις προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΑ; Εδώ δεν ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά;( Με διπλές πρακτικές και σε δομές Ειδικής και σε δομές Γενικής επί δύο συναπτά έτη).

  • 22 Απριλίου 2014, 19:06 | dep

    Είναι απαράδεκτο να δίνονται τόσο λίγα μόρια στα μεταπτυχιακά. Περισσότερα μόρια στα μεταπτυχιακά και καθόλου στα σεμινάρια. Επίσης και στην προυπηρεσία δίνονται υπερβολικά μόρια. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που απλά πήγε σε μία τάξη ένταξης για δύο χρόνια με σεμινάριο να παίρνει περισσότερα μόρια από μεταπτυχιακό. Στο κάτω κάτω δεν υπάρχουν μόνο τα μεταπτυχιακά της Βουλγαρίας.

  • 22 Απριλίου 2014, 18:56 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Προτείνω:

    Τα μεταπτυχιακά διετούς φοίτησης να έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση σε σχέση με τα μεταπτυχιακά μονοετούς φοίτησης.

  • 22 Απριλίου 2014, 18:12 | Αγγελική

    Θεωρώ από όσα έχω διαβάσει (κριτικά και χωρίς καμία προσπάθεια πρόταξης προσωπικών συμφερόντων) ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν μελετηθεί όπως θα έπρεπε στο παρόν σχέδιο νόμου και χρήζουν περαιτέρω μελέτης, προβληματισμού – αν όχι αλλαγής.

    Καταρχήν θεωρώ απαράδεκτο να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά μόνο στην ειδική αγωγή και στη σχολική ψυχολογία και να μην μοριοδοτούνται καθόλου τα μεταπτυχιακά στο γνωστικό αντικείμενο ή γενικότερα στις επιστήμες της αγωγής. Μιλάμε για ακαδημαϊκά κριτήρια, επομένως αυτές οι περαιτέρω γνώσεις, η έρευνα και γενικότερα οι σπουδές που έχουμε κάνει θεωρούνται μικρότερης ή αμελητέας σημασίας;
    Μοριοδοτούνται δηλαδή, από τη μια μεταπτυχιακά και διδακτορικά αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας π.χ. Ιταλίας, Βουλγαρίας κ.α. που δεν ξέρουμε πώς έχουν αποκτηθεί (αν όντως έχουν παρακολουθήσει οι κατέχοντες αυτά τα προγράμματα ή αν απέκτησαν αυτούς τους τίτλους συνήθως έναντι ισχυρών οικονομικών αντιτίμων) και από την άλλη μεταπτυχιακά και διδακτορικά, των οποίων η θεματική ορισμένες φορές σχετίζεται στο ελάχιστο με τους τομείς της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Πού ακριβώς υπάρχει η λεγόμενη αξιοκρατία; Στο γεγονός ότι κάποιοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν αυτούς τους τίτλους ή ήταν πολύ τυχεροί στη διατύπωση των τίτλων των εργασιών τους;

    Διερωτώμαι δε, όσον αφορά την παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών των τεχνολογικών σπουδών, γιατί δεν λογίζεται ως ακαδημαϊκό κριτήριο;

    Αναφορικά με τα κοινωνικά κριτήρια:
    Οι άνθρωποι – εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας πώς θα μπορούν να έχουν μια μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν εργασία και συνεπώς να εξασφαλίσουν την απαραίτητη γι’ αυτούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν καταργείται στην ουσία ο πίνακας Α’; Ή αν είναι τυχεροί και βρουν εργασία ως αναπληρωτές σε περιοχές (πολύ) μακριά από τον τόπο διαμονής τους, ποιος θα τους (υπο)στηρίξει στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν; Πού υπάρχει η λεγόμενη κοινωνική μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή η δυνατότητα στο όνειρο (καθώς πολλοί -ες δεν εργάζονται καν, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στον πίνακα αυτόν);
    Υπενθυμίζω πως ο πίνακας Α’ εξασφάλιζε μια καλύτερη ποσόστωση για τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες κι όχι το διορισμό τους ως αναπληρωτές…
    Ακόμα και η μοριοδότηση που δίνεται σε αυτά τα άτομα θεωρώ ότι είναι δυσανάλογη. Ένας γονέας με παιδί -ιά με αναπηρία (ο οποίος όμως μπορεί να εργαστεί πέρα από τις πολλές δυσκολίες που σαφώς αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του λόγω των προβλημάτων του -των παιδιού-ιών του), μοριοδοτείται το ίδιο με ένα άτομο που το ίδιο αντιμετωπίζει κάποια σοβαρής μορφής αναπηρία (π.χ. τύφλωση, μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.). Δυστυχώς όμως, στα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες δεν δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν (γνωρίζουμε όλοι πως αντιμετωπίζονται στην αγορά εργασίας – καθώς αποκλείονται στην πλειονότητά τους) και συνεπώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν και την απαραίτητη ιατροφαρκευτική για τα ίδια περίθαλψη, δυνατότητα που πιθανότατα να τους δινόταν μέσω του πίνακα Α’ (αφού είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εργαστούν ως αναπληρωτές). Και αυτό είναι το λιγότερο… Γιατί κατά την άποψή μου όλα τα άτομα είτε πλήττονται άμεσα, είτε έμμεσα από κάποιας μορφής σοβαρή αναπηρία πρέπει τουλάχιστον να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Και δεν εννοώ μόνο αυτά τα άτομα, εννοώ όλους μας, αλλά πιστεύω σίγουρα το δικαίωμά τους στην εργασία ως εκπαιδευτικοί πλήττεται κατάφωρα από το παρόν σχέδιο νόμου και αναμφισβήτητα οδηγούνται σε κοινωνικό αποκλεισμό.

    Από τα παραπάνω θεωρώ λοιπόν, ότι είναι ολοφάνερο, πως υπάρχουν βασικά ζητήματα που σαφώς πρέπει να μελετηθούν από την αρχή, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αξιοκρατικά ακαδημαϊκά κριτήρια πρόσληψης των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και επίσης για κοινωνικά κριτήρια ενός κράτους με κοινωνικές ευαισθησίες…

  • 22 Απριλίου 2014, 18:11 | γεωργία

    Θεωρώ οτι είναι υπερβολικά χαμηλή η μοριοδότηση της προυπηρεσίας με 0,20 σχεδόν ανύπαρκτη!!! επίσης οσων αφορά τα σεμινάρια γραφει οτι σεμινάρια τουλάχιστον 400 ωρών θα μοριοδοτούνται με 1 μόριο εμείς οι παλιοί που κάναμε τα σεμινάρια 300 ωρών (που ίσχυαν τότε) δεν θα μοριοδοτούνται καθόλου ή θα παίρνουμε και εμείς 1 μόριο ως ισοδύναμα σεμινάρια των 400 ωρών (που έτσι ίσχυε ως τώρα)?? Πιστεύω οτι αφού αναγνωρίζετε τα σεμινάρια τα καινούργια (ως 2014) δίκαιο είναι να αναγνωριστούν κ τα παλιά και να γίνει ξεκάθαρο αυτό!!!

  • 22 Απριλίου 2014, 17:39 | Πετρούλα

    Προτείνω τη δημιουργία ενός επικουρικού πίνακα των ΠΕ 70.50/60.50 και όταν εξαντληθεί ο πίνακας των ΠΕ71/61 τότε οι προσλήψεις να γίνονται και από αυτόν τον επικουρικό πίνακα. Σε κανέναν πίνακα αναπληρωτών δεν υπάρχουν κλάδοι με διαφορετικά ΠΕ του τύπου (ΠΕ71 και ΠΕ 70.50) όπως στον πίνακα των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Οι πίνακες των νηπιαγωγών γενικής αγωγής αφορούν τους ΠΕ60, οι πίνακες των δασκάλων γενικής αγωγής αφορούν τους ΠΕ70. Άρα οι πίνακες των δασκάλων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να είναι μόνο ΠΕ71 και οι πίνακες των νηπιαγωγών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μόνο ΠΕ61. Οι υπόλοιποι λοιπόν, σε έναν επικουρικό πίνακα. Διαφορετικά, άτομα ΠΕ71/61 που έχουν μεταπτυχιακό στις επιστήμες της αγωγής να λαμβάνουν ένα επιπρόσθετο ΠΕ για παράδειγμα και να μπαίνουν στους πίνακες της γενικής αγωγής.

  • 22 Απριλίου 2014, 17:39 | Μ

    Δεν πρέπει να δίνεται καμία μοριοδότηση στα σεμινάρια όταν μάλιστα στα μεταπτυχιακά δόθηκαν μόνο 3 μόρια. Υποτίθεται ότι τα σεμινάρια θα καταργούνταν και μάλιστα μέχρι τώρα γίνονταν δεκτά μόνο αυτά που είχαν γίνει μέχρι το 2010 (ούτε αυτό βέβαια είχε λογική αλλά έδειχνε μια καλή διάθεση από τη μερία του υπουργείου να σταματήσει αυτή η κτάσταση.) Τώρα όχι μόνο γίνονται δεκτά όλα αλλά μοριοδοτούνται όταν συνυπάρχουν με άλλα τυπικά προσόντα και μάλιστα κάποια παίρνουν τα μισά μόρια του μεταπτυχιακού. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος με σεμινάρια ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας που θα παίρνουν περισσότερα μόρια (ήδη καποια παίρνουν 1 μόριο, κάποια 1.5 και γιατί όχι ένα καινούριο που θα δίνει 2) και δε θα κάνουμε άλλη δουλεία από το να τρέχουμε ακόμα και όσοι έχουμε διδακτορικό να μαζεύουμε χαρτιά σεμιναρίων για να ξεπεράσουμε τους συναδέλφους πληρώνοντας αδρά με χρήματα που οι περισσότεροι δεν έχουμε…

  • 22 Απριλίου 2014, 17:27 | Πασχαλίνα

    Βρισκετε λογικο κάποιος εκπαιδευτικος που αποφοιτησε το 2003 με βασικο πτυχιο στην Ειδική Αγωγή ο οποιος ειτε με προυπηρεσια ειτε με μεταπτυχιακο ειναι δυνατον να προτασσεται του εκπαιδευτικου που τελειωσε βασικο πτυχιο παιδαγωγικης το 1996 εχει μετεκπαιδευτει στην Ειδικη γωγη με μεταπτυχιακο και διδακτορικο καθως επισης και προυπηρεσια πάνω απο 10 έτη;;;;; Πως γινεται αυτο; Που ειναι η αξιοκρατικη καταταξη σε αυτο το παραδειγμα; Δεν υπαρχει φυσικα!!! Οποιος προσπαθησει να βρει καποιο επιχειρημα λεγοντας οτι το βασικο πτυχιο προτασσεται κανει μεγα λαθος!
    Πως γίνεται και χρονολογικα επισης ο 40 χρονος που κουβαλαει στην πλατη του ακαδημαικα και επαγγελματικα προσοντα να ειναι πιο κάτω απο τον 25 χρονο που μολις αποφοιτησε;
    Μελετηστε το πλαισιο ευρωπαικων προσοντων το οποιο εχει κατοχυρωθει και στη Βουλή! Προτείνω την αξιοκρατική καταταξη και ισοτιμη μοριοδοτηση των υποψηφιων συμφωνα με τους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ στα πλαισια της ιεράρχησης των προσοντων ΕΥρωπαικών προδιαγραφών.

  • 22 Απριλίου 2014, 17:22 | Πετρούλα

    Είναι απόλυτα δίκαιη η πρόταξη των ΠΕ71/61!! Ό,τι ισχύει στους άλλους κλάδους απαιτούμε να ισχύει και στο κλάδο των ΠΕ71/61!Βασικός τίτλος σπουδών και προυπηρεσία ! Διαφορετικά, άτομα που έχουν μεταπτυχιακό στις επιστήμες της αγωγής (όπως και εγώ)να μπορούν να μπαίνουν και να προτάσσονται στον πίνακα των ΠΕ70! Όχι, δύο μέτρα και δύο σταθμά!!

  • 22 Απριλίου 2014, 17:20 | Νώντας

    1. Απαράδεκτο να μην μοριοδοτείται στην δευτεροβάθμια(για τις τεχνικές ειδικότητες) η παιδαγωγική κατάρτιση από ΑΣΠΑΙΤΕ.
    2. Από τη στιγμή που ο βαθμός πτυχίου μοριοδοτείται οφείλετε να μοριοδοτείσεται και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο αντικείμενο του πτυχίου.
    3. Οι ειδικές κατηγορίες όπως ορίζει και ο νόμος τοπόθετούνται με ποσόστοση στα σχολεία και επομένως πρέπει να διορίζονται και με ποσόστοση αν επιθυμούμε τη εφαρμογή του πνεύματος του νόμου.
    4. Ελπίζω η διαβούλευση να επιτρέψει όλες τις απόψεις να ακουστούν!

  • 22 Απριλίου 2014, 17:20 | ΣΤΕΛΛΑ

    Συμφωνώ απολύτως με την Όλγα- 22/4/2014, 9:23.

  • 22 Απριλίου 2014, 16:50 | Νικος

    ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ γιατι απλουστατα ειναι το ΠΕ που καθοριζει την εισοδο στον πινακα!!δεν μπορει να εχουμε αλλα μετρα και αλλα σταθμα για αποφοιτους αλλων ετων!!εξαρχης αυτος ο πινακας ειναι για τους ΠΕ71/61!!λιγοι ΠΕ70,50 ειναι αυτοι που εχουν καποια χρονια πειρα οπως λες ολοι οι αλλοι που ετοιμαζονται να μπουν τωρα που τελειωνουνα τα περισσοτερα μεταπτυχιακα στην ειδικη ειναι ατομα που τελειωσαν πριν 3 το πολυ χρονια το παιδαγωγικο και λογω του μπλοκαρισματος στη γενικη βρηκαν διεξοδο εδω….το ξερουμε ολοι μας αυτο και ολοι αυτο λενε που το συζητω!!οταν λεω ολοι ατομα ΠΕ70 που κανουν μεταπτυχιακο!!ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας ….καλο ειναι να επιμορφωνεται κανεις αλλα τοσα ατομα ετσι ξαφνικα για επιμορφωση και ειδικα στην ειδικη που πριν δεν την ηξεραν μερικοι εως οι περισσοτεροι καν ειναι σκανδαλωδες!!!

  • 22 Απριλίου 2014, 16:18 | anna

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα να εκφράσω και εγώ την άποψή μου για το άδικο για μένα νομοσχέδιο.
    1) Δεν είναι δυνατόν και δίκαιο να προηγούνται εκπαιδευτικοί που έχουν πραγματοποιήσει 4 έτη σπουδών αντί για 6 κ.λπ. Με αυτό όχι δημιουργούνται προβλήματα στις προσλήψεις (π.χ. ένας 22χρονος χωρίς πείρα θα είναι υπεύθυνος για παιδαγωγικό έργο, διαχωρισμός κλπ.), αλλά υποβαθμίζεται η επιστημονικότητα του εκπαιδευτικού, η δια βίου μάθηση και μειώνεται το κίνητρο για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών.
    2) Είναι παράλογο να μοριοδοτείται τόσο η προϋπηρεσία καθώς α) κάποιος που έχει κάνει 6 έτη σπουδών και έχει προϋπηρεσία 2 έτη στο δημόσιο, υποβαθμίζεται σε σχέση με κάποιον που έχει απλώς 5-6 έτη προϋπηρεσία. Και είναι άδικο, αν λάβουμε υπόψη τον τρόπο εισαγωγής πολλών στην παιδεία, δηλαδή μέσω των 400ωρων σεμιναρίων. Επιβραβεύεται δηλαδή για ακόμη μία φορά η εύκολη ‘γνώση’, ο εύκολος τρόπος.Τι είδους επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θέλουμε να έχουμε;
    3) Είναι απαράδεκτο να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια και μάλιστα τόσο πολύ.
    Κάποιες από τις προτάσεις μου είναι οι εξής:
    1) Αν δεν προηγούνται οι κάτοχοι των διδακτορικών-μεταπτυχιακών, τότε να μοριοδοτούνται οι ΠΕ 61, 71 με 2 μόρια (δεδομένου ότι πρόκειται για προπτυχιακές σπουδές)το μεταπτυχιακό για 4 και το διδακτορικό για 8 (το διδακτορικό θέλει τεράστια αφοσίωση) Αυτή είναι μια μοριοδότηση δίκαιη και ανάλογα με τα προσόντα του καθενός.
    2) Η προϋπηρεσία να μοριοδοτείται με 0, 5- 0,10 το μήνα, όχι παραπάνω για τους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως
    3) Τα σεμινάρια να μην μοριοδοτούνται καθόλου ή 0,5 μονάδες δεδομένων των γνώσεων που προσφέρουν. Πάλι δηλαδή θα μειώνουμε όσους επέλεξαν να σπουδάσουν περισσότερα έτη;
    4) Να αναγνωριστεί και η προϋπηρεσία σε όσους εκπαιδευτικούς δούλεψαν με παιδιά με αναπηρία, σε κέντρα που υπάγονταν στο Υπουργείο Υγείας. Είναι άδικο να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, δεδομένου ότι εργάστηκαν πάνω στην ειδική Αγωγή, πρόκειται για δημόσια ημιδιωτικού δίκαιου και είναι άδικο αν λάβουμε και τον τρόπο εισαγωγής πολλών στην Παιδεία και την προυπηρεσία τους λόγω σεμιναρίων.
    Σας ευχαριστώ και ελπίζω να ακούσετε τις προτάσεις μας εμείς που εργαζόμαστε στην Ειδική Αγωγή.

  • 22 Απριλίου 2014, 16:06 | E.Κ.

    Δηλαδή ένας που τελειώνει το Βόλο και χωρίς προϋπηρεσία, θα μπαίνει μπροστά από έναν με μεταπτυχιακό και προύπηρεσία;;;; Απαράδεκτο και παράλογο!!!!

  • 22 Απριλίου 2014, 15:53 | ΑΛΕΞΗΣ

    Είναι απόλυτα δίκαιη η μοριοδότηση της προυπηρεσίας! Η υπηρεσία στην ΕΑΕ είναι εξαιρετικά πολύτιμη ακόμη και διδακτική και μάλιστα προσφέρεται από καταρτισμένους παιδαγωγούς της γενικής εκπαίδευσης!
    Πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση της προυπηρεσίας!

  • 22 Απριλίου 2014, 15:47 | Σακης

    Ναυσικα δεν νομιζω να συμφωνησουν μαζι σου. Οι ανθρωποι πιστευουν οτι μπορουν να διδαξουν στη δευτεροβαθμια στη θεση των φιλολογων! εχουν ξεφυγει….

  • 22 Απριλίου 2014, 15:39 | ioanna

    Για να είναι εγκυρο το σχεδιο νομου θα επρεπε να συμετεχουν οι κυριοι αρμόδιοι που είναι γνωστες και ειδικοι να μιλησουν για θεματα ειδικης εκπαιδευσης , καθηγητές πανεπιστημιου οι οποιοι ει κ κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδων κ όχι οποιοσδηποτε γιατι αυτος ο τομεας είναι ευαίσθητος, πρεπει όμως να ενταχτεί στη γενικη αγωγη…..όλα τα παιδια ισα, όλα τα παιδια μαζι. Διαβαστε τι εγραψε μια πανεπιστημικη καθ. Η Ιατρικοποίηση και Απομάκρυνση της Ειδικής Αγωγής από την Γενική Εκπαίδευση με Σχέδιο Νόμου

    Βενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών
    Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα Παιδιών και Νέων με Ειδικές Ανάγκες
    Σε προηγμένα κράτη προκειμένου να βελτιωθεί ένας νόμος, γιατί συνήθως δεν αλλάζει αλλά βελτιώνεται, και ειδικά της εκπαίδευσης, πρώτα εφαρμόζεται ολοκληρωτικά για αρκετά χρόνια. Κατά τη περίοδο της εφαρμογής του νόμου διεξάγονται μελέτες, αναλύσεις και συζητήσεις γύρω από τη φιλοσοφία και τη θεωρία του, τις παροχές και υπηρεσίες που προβλέπονται από αυτόν, την αποτελεσματικότητα των διαφόρων εφαρμογών του και φυσικά τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του.
    Στην Αμερική για παράδειγμα, ο νόμος του 1975, ο γνωστός σε πολλούς από εμάς ως PL.94-142 ήταν ένας νόμος σταθμός στην Ειδική Αγωγή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλές χώρες της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη φορά που θεσμοθετήθηκε η παροχή κατάλληλης ειδικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες σε όσο το δυνατόν μη περιοριστικό περιβάλλον εκπαίδευσης, δηλαδή κατά προτίμηση μέσα στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης, με βάση το ετήσιο Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΕΠ), το οποίο σχεδιάζεται από εκπαιδευτικούς και γονείς.
    Tο 1990 ο νόμος αυτός συμπληρώθηκε μερικώς και στη συνέχεια το 1997, μετά από 22 χρόνια εφαρμογής του, έγιναν οι σημαντικότερες αλλαγές και βελτιώσεις από ειδική επιτροπή επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με εκπροσώπους φορέων γονέων και ανθρώπων με αναπηρίες. Σήμερα ο νόμος αυτός είναι γνωστός ως Εκπαιδευτικός Νόμος Ανθρώπων με Αναπηρίες (IDEA) και συζητείται ευρέως στα Πανεπιστήμια, στα επιστημονικά περιοδικά, στα σχολεία και στις οργανώσεις γονέων και αναπήρων. Οι σημαντικότερες αλλαγές του νόμου αυτού αφορούσαν στην απαλλαγή της Ειδικής Αγωγής από το ιατρικό μοντέλο θεραπευτικής εκπαίδευσης, την πλήρη υιοθέτηση κοινωνικών και εκπαιδευτικών αμιγώς προσανατολισμών, την απαλλαγή της ορολογίας από ιατρικούς προσδιορισμούς (Handicapped) και την υιοθέτηση εκπαιδευτικών ορισμών (Individuals with disabilities), τη παροχή ειδικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης από τη βρεφική ηλικία μέχρι την πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων με αναπηρίες και την επέκταση των Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης για τα βρέφη και τις οικογένειες τους.
    Επίσης, οι αλλαγές αφορούσαν στην ισότιμη συμμετοχή των γονέων σε όλες τις επιτροπές αποφάσεων, προγραμμάτων εκπαίδευσης και παρακολούθησης της προόδου των παιδιών τους, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους να επιλέξουν αυτοί το κατάλληλο πρόγραμμα για το παιδί τους και στην επιμόρφωσή και τη στήριξή τους μέσα από οικογενειοκεντρικές δομές. Τέλος, οι συμπληρώσεις του νόμου αφορούσαν στην ποιοτική εκπαίδευση, εξειδίκευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται στην Ειδική Αγωγή και κυρίως σε τομείς όπως η έγκαιρη παρέμβαση, η επαγγελματική εκπαίδευση, η εκπαίδευση γονέων και η εκπαίδευση παιδιών με αναπτυξιακή καθυστέρηση (Slavin, 2006).
    Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται με επιτυχία από το 1997 ως σήμερα στις ΗΠΑ και δεν υπάρχει, από ότι φαίνεται στη βιβλιογραφία, ακόμα λόγος για να συμπληρωθεί με βελτιώσεις ή να αλλάξει. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε άλλες προηγμένες χώρες, όπως στην Αγγλία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες κτλ., όπου η Ειδική Αγωγή είναι αρκετά αναπτυγμένη. Οι νομοθεσίες δηλαδή για την Ειδική Αγωγή βελτιώνονται, δεν αλλάζουν με την αλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ή και των Υπουργών, και βελτιώνονται από επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής μετά από μακροχρόνιες και προσεκτικές μελέτες, συζητήσεις, προτάσεις και προβληματισμούς όλων των εμπλεκομένων φορέων. Έτσι διασφαλίζεται η συνέχεια της γνώσης και η πρόοδος.
    Στην Ελλάδα oι νόμοι, και μάλιστα όταν πρόκειται για την Ειδική Αγωγή, μπορεί να αλλάζουν ολοκληρωτικά και οποτεδήποτε, είτε είναι καλοί είτε δεν είναι. Δεν υπάρχει ανάγκη να προηγηθεί καμία μελέτη, αξιολόγηση ή συζήτηση με τους ειδικούς του χώρου, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των γονέων και των ανθρώπων με αναπηρίες και φυσικά δεν φαίνεται να θεωρείται καθόλου αναγκαίο να συμμετέχουν όλοι αυτοί στη σύνταξη των νομοσχεδίων, όπως συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες. Γιατί στην Ελλάδα της ανωριμότητας, της απαξίωσης της επιστήμης, της υποτίμησης της γνώσης και της αδιαφορίας για τα δικαιώματα των παιδιών και νέων με ειδικές ανάγκες και των γονέων τους, έχουμε μάθει να υποτιμούμε το έργο των άλλων και κυρίως των ειδικών και να το ακυρώνουμε χωρίς να λογοδοτούμε σε κανέναν. Άλλωστε, ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι δυστυχώς ο πλέον πρόσφορος χώρος, για εκμετάλλευση πολιτική, οικονομική, επιστημονική και ηθική.
    Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και αρκετοί πολιτικοί θυμούνται τους ανθρώπους με αναπηρίες μόνο όταν πλησιάζουν οι εκλογές και όταν θέλουν να δείξουν ότι έχουν κοινωνικό πρόσωπο. Ο πιο συνηθισμένος και εύκολος μάλιστα τρόπος για να το δείξουν είναι να αλλάξουν το νόμο ή να υποσχεθούν παροχές για το απώτερο μέλλον. Σπάνια η Ειδική Αγωγή είναι στις άμεσες προτεραιότητες μιας νέας κυβέρνησης, και σπάνια συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα των κομμάτων ή στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ως αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην Ειδική Αγωγή παρακολουθούσαμε με απογοήτευση την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και την αποδόμηση της Ειδικής Αγωγής και ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες φαινόταν ότι δεν απασχολούσαν σχεδόν καθόλου το Υπουργείο Παιδείας, ως να μην ήταν μέρος του μαθητικού πληθυσμού της χώρας μας, ξαφνικά εμφανίστηκε το νομοσχέδιο! Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί κάποιος να μη κάνει τους σχετικούς συνειρμούς περί πολιτικής εκμετάλλευσης του χώρου;
    Η πολιτική όμως αδιαφορία ή εκμετάλλευση δυστυχώς υποθάλπει και την οικονομική εκμετάλλευση. Αυτή την γνωρίζουν πολύ καλά οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες που πληρώνουν πανάκριβα τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα και θεραπευτήρια, τα οποία έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια στη χώρα μας και τα οποία δεν αξιολογούνται και δεν ελέγχονται από κανένα. Άλλωστε, μια στρατιά «ειδικών» χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, χωρίς σπουδές, χωρίς πραγματικό επιστημονικό ενδιαφέρον, χωρίς καμιά συνεισφορά στην επιστήμη ή στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τους γονείς τους έχουν κατακλύσει το χώρο της Ειδικής Αγωγής τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ειδική Αγωγή και τα σχετικά κονδύλια. Μέσα σε αυτή την παθογένεια βλέπουμε εξειδικευμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα να υλοποιούνται από άσχετους με το αντικείμενο φορείς και «ειδικούς» με αποτέλεσμα να κατασπαταλώνται τα κονδύλια αυτά από ένα χώρο που τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για να αναπτυχθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τα διαθέτει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και στα Πανεπιστήμια υπάρχουν «ειδικοί» σε τομείς της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχουν σπουδές στο αντικείμενο! Το άσχημο είναι ότι αυτοί που αυτοαποκαλούνται «ειδικοί» προσπαθούν να καθορίσουν και την πολιτική της Ελλάδας στην Ειδική Αγωγή, συμβάλλοντας έτσι στην οπισθοδρόμηση, την καθυστέρηση και την αποδόμησή της.
    Τελευταία μάλιστα στην Ελλάδα πολλοί επιστήμονες από τομείς άσχετους με την Ειδική Αγωγή καθαυτή, (ψυχολογία, ψυχιατρική, κοινωνιολογία, παιδαγωγική, εκπαιδευτική πολιτική, νοσηλευτική κτλ) διεκδικούν δικαιώματα και μερικοί τα καταφέρνουν, όπως φαίνεται και στο παρόν νομοσχέδιο (απόφοιτοι Τμήματος Εκπαιδευτικής Πολιτικής), να διδάσκουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες! Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 10 παρ,1.2.) τα πτυχία αποφοίτων Τομέων άσχετων Τμημάτων ως προς τα Παιδαγωγικά εξισώνονται με αυτά των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και έτσι στην Ελλάδα της παγκόσμιας πρωτοτυπίας αυτός που θα διδάξει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι απαραίτητο να είναι δάσκαλος!

  • 22 Απριλίου 2014, 15:36 | ΣΟΦΙΑ

    1)Σε καμια ευρωπαική χώρα δεν υπερισχύει ένα βασικό πτυχίο από έναν μεταπτυχιακό τίτλο στο ίδιο αντικείμενο, σε καμία διαδικασία πρόσληψης ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη η ειδική εκπαίδευση είναι κατεύθυσνη της γενικής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και για να την ακολουθήσεις μπορείς μόνο να κάνεις το αντίστοιχο master.
    2)Ο νόμος ορίζει όριο προυπηρεσίας για να αποκτήσει κανείς τον τίτλο ΠΕ70.50 τους 30! μήνες. Προφανώς όχι τυχαία επείδη είναι μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί που έχουν δουλέψει πάνω από 30 μήνες στην ΕΑΕ. Ετσι για όλους του άλλους που έχουν π.χ. 29 μήνες δεν προσμετρώνται καθόλου μόρια.
    Να καταργηθεί το όριο 30 μηνών προυπηρεσίας για απόκτηση του τίτλου ΠΕ 70.50-60.50!

  • 22 Απριλίου 2014, 15:28 | lampis

    Μερικές επισημάνσεις:
    1) Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών είναι μικρή (θα μπορούσε να δίνει 4 μόρια)
    2)Το δεύτερο μεταπτυχιακό δεν πρέπει να είναι στην ειδική αγωγή. Θα πρέπει να είναι στο γνωστικό αντικείμενο ή στις επιστήμες αγωγής. Εδώ προφανώς δείχνει εξυπηρέτηση ημετέρων.
    3)Θα πρέπει να υπάρχει η πρόταξη των εχόντων παιδαγωγική επάρκεια (όπως και στη γενική)
    4)Ο βαθμός πτυχίου δεν πρέπει να μετράει. Όπως δεν μετράει στη γενική έτσι κι εδώ δεν πρέπει να μετράει καθώς όλοι είναι του ίδιου κλάδου. (όπως δε μετράει και στους ΠΕ61/71)
    5)θα πρέπει να μοριοδοτηθούν και οι ΠΕ71/61 εφόσον κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
    6)Είναι δίκαιο να παραμείνει η ποσόστωση 20% στις προσλήψεις των εχόντων αναπηρία 67% και άνω. (κατά αντιστοιχία όπως γίνεται με τους τρίτεκνους στην γενική)

  • 22 Απριλίου 2014, 15:25 | ioanna

    Είναι αδικο για τους δασκαλους με ΜΑΣΤΕΡ να μην προηγούνται, τα τμηματα του Βολου κ Μακεδονιας ιδρυθηκαν με σκοπο να καλυψουν ειδικα σχολεια κ μονο. Τα τμηματα ενταξης κ παραλληλη στηριξη είναι για τους δασκαλοθς γενικης μεσα στο γενικο σχολειο

  • 22 Απριλίου 2014, 15:24 | Τάκης

    Προσπαθώντας να καταλάβω τι μπορεί να εννοεί ο συντάκτης του νόμου με τον όρο «κάτοχος δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο» αναζήτησα πληροφορίες στα πανεπιστημιακά τμήματα και δεν έβγαλα άκρη. Σε γενικές γραμμές η ΕΑΕ αναφέρεται ως γνωστικό αντικείμενο των παιδαγωγικών τμημάτων και προφανώς δεν μπορεί ένα μεταπτυχιακό να είναι στην ΕΑΕ αλλά σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
    Σύμφωνα με το άρθρο όσοι είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, παίρνουν επιπλέον δύο (2) μονάδες.
    Προτείνω να αντικατασταθεί από: «κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, παίρνουν επιπλέον δύο (2) μονάδες».
    Ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν βρίσκω κάποιο επιχείρημα που να δικαιολογεί το γεγονός ότι επιπλέον μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ή πολύ περισσότερο στη διδακτική του αντικειμένου να μην μοριοδοτείται. Ο εκπαιδευτικός ΕΑΕ ασκεί εκπαιδευτικό έργο σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο (φυσική, χημεία, μαθηματικά κ.λπ.

  • 22 Απριλίου 2014, 15:19 | Χριστίνα

    Όσοι μέχρι τώρα εντάσσονταν στον Πίνακα Α, πλην των ΠΕ71/61, γιατί δε διεκδίκησαν να υπάρχει αντίστοιχος πίνακας στον κλάδο τους; Την ίδια απορία έχω και για τους κατόχους μεταπτυχιακων τίτλων. Γιατί δε ζήτησαν να προηγούνται τα μεταπτυχιακά στους Πίνακες αναπληρωτών ΠΕ70; Δεν αποτελούν προσόν εξειδίκευσης/πρόταξης εκεί; Είναι τελικά η ειδική αγωγή ξέφραγο αμπέλι για όλους όσοι δεν διορίζονται στον κλάδο τους; Δίνει ένα μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση τη δυνατότητα ένταξης (όχι πρόταξης, όπως απαιτούν οι δάσκαλοι γενικής με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή) στους ΠΕ71/61 στους πίνακες αναπληρωτών ΠΕ70; Άδικο είναι να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όσο για το αν η ειδική αγωγή είναι υποκλάδος της γενικής με το επιχείρημα ότι αυτό ισχύει στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας. Κι αυτό γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν διαφέρει από της Ευρώπης μόνο στην ειδική αγωγή όπως επιλεκτικά παρουσιάζουν οι δάσκαλοι γενικής και είναι το λιγότερο άκυρο να θέλουμε να «μεταφυτεύσουμε» άκριτα τα ξένα συστήματα σε διαφορετικές συνθήκες.

  • 22 Απριλίου 2014, 15:15 | ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ

    Επειδή το επιχείρημα όλων των απόφοιτων των σχολών του Βόλου και του Μακεδονίας είναι ότι το βασικό τους πτυχίο είναι στην ειδική αγωγή και πρέπει να προτάσσονται των άλλων πτυχίων και αφού στη χώρα μας οι διορισμοί γίνονται με βάση το βασικό πτυχίο. Για να μην ερχόμαστε σε αντιπαράθεση:
    Θα πρότεινα να προηγούνται οι απόφοιτοι του Βόλου και του Μακεδονίας αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνεται μια κατάταξη για κάθε έτος λήψης του πτυχίου και όχι ο απόφοιτος του 2014 να προηγείται των πτυχιούχων ΠΕ 60.50 και ΠΕ70.50 της δεκαετίας 2000-2010.
    Αυτό είναι το πιο δίκαιο για όλους
    Φαντάζομαι και οι συνάδελφοι πε 71-61 που είναι 10-12 χρόνια αδιόριστοι να μην θεωρούν δίκαιο ένας απόφοιτος του 2014 να περνάει στον πίνακα αναπληρωτων έναν συνάδελφο (.50) με ακαδημαϊκά προσόντα και πολυετή πείρα στο χώρο της ειδικής αγωγής

  • 22 Απριλίου 2014, 15:00 | Σακης

    Συμφωνω με το Γρηγορη.
    Θα επρεπε τουλαχιστον οι κατοχοι διδακτορικων να ειναι μπροστα μαζι με τους ΠΕ71/61 και η μοριοδοτηση της προυπηρεσιας να ειναι 0,1.
    Αυτος ο νεος νομος ακυρωνει τελειως τον παλιο που εσεις στο υπουργειο ειχατε ψηφισει. Δηλαδη ολοι εμεις που προσπαθουσαμε να ανταπεξελθουμε στα προηγουμενα κριτηρια που ειχατε θεσει, αντι να να υπρξει καποια «επιβραβευση» θα »τιμωρηθουμε»??

  • 22 Απριλίου 2014, 15:00 | Νίτσα

    Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός ΕΑΕ, άρα δεν έχω κάποιο συμφέρον να υποστηρίξω τη μία ή την άλλη πλευρά. Μετά λύπης μου όμως διαπιστώνω ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις των σχολιαστών αφορμώνται από προσωπικά συμφέροντα και όχι από ορθή κρίση.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:58 | Κατερίνα Π.

    Η προϋπηρεσία να μοριοδοτείται σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν3848/2010 για τη γενική εκπαίδευση. Γιατί να λειτουργούμε πάντα με 2 μέτρα και 2 σταθμά; Είτε στη γενική δουλεύουμε, είτε στην ειδική, την προϋπηρεσία την αποκτούμε μέσα στη σχολική τάξη!
    Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
    − Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
    Ευχαριστώ.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:44 | Μάρω

    Πιστεύω ότι είναι άδικος ο αποκλεισμός των αναπήρων, με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον 67% που προέρχεται από συμψηφισμό 2 αναπηριών, από τη μοριοδότηση για πρόσληψη αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Δεν θα πρέπει όλοι οι ανάπηροι με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον 67% και ικανότητα για εκπαιδευτικό έργο να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη συγκεκριμένη εργασία; Δεν θα πρέπει να δικαιούνται και αυτοί τα 3 επιπλέον μόρια λόγω αναπηρίας;
    Να μην καταργηθεί ο Πίνακας Α’ και όλοι οι ανάπηροι με τον ίδιο βαθμό αναπηρίας να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:43 | Μαρία

    Καλησπέρα! Ο νέος νόμος δικαιώνει τους αναπληρωτές ΠΕ71,61 . Όπως σε όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης έτσι και στην ειδική αγωγή αυτό είναι το ορθό. Σε κανέναν κλάδο στην κατάταξη των αναπληρωτών δεν προηγούνται τα μεταπτυχιακά. Μοριοδοτούνται μόνο στη διεξαγωγή ΑΣΕΠ.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:33 | Τάκης

    Με δεδομένο ότι δεν γίνονται διορισμοί και οι προσλήψεις των αναπληρωτών κάθε χρόνο μειώνονται, η πρόταξη των ειδικών κατηγοριών αποκλείει τους υπόλοιπους υποψήφιους. Επιπλέον το 55% αναπηρία (του ιδίου ή παιδιού) σε σχέση με το 67% και τα 4 ή 3 παιδιά σε σχέση με τα 2 ή και το1 μοριοδοτείται δυσανάλογα. Ακόμα όλα αυτά συσχετίζονται και με το εισόδημα ή άλλες οικογενειακές παραμέτρους που επίσης δεν μοριοδοτούνται. Η λογική του Α πίνακα δεν υπάρχει στους υπόλοιπους πίνακες αναπληρωτών.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:24 | ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ

    Συμφωνω με τον
    Γρηγόρης 22 Απριλίου 2014, 13:47 |
    ειναι απόλυτως σωστη η τοποθετησή του

  • 22 Απριλίου 2014, 14:12 | Γρηγόρης

    Και ένα εκπαιδευτικό ή τον θεωρείς ικανό για διδάξει στην Ειδική Αγωγή ή δεν τον θεωρείς. Δεν υπάρχει λίγο έγγυος στο συγκεκριμένο. Με ενδεχόμενη πρόταξη βασικού πτυχίου αυτόματα θεωρείς τους αποφοίτους ΕΑ πολύ ικανότερους για τις συγκεκριμένες θέσεις σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

    Και από τη στιγμή που το κράτος επίσημα αντιμετωπίζει έτσι εμάς τους υπόλοιπους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά ενας γονιός δηλαδή τι θα πρέπει να κάνει? Αν το παιδί τους δεν έχει απόφοιτο ΕΑ θα πρέπει να συμβιβαστεί και να λαμβάνει μειωμένη εκπαίδευση και φροντίδα? Εγώ θα σήκωνα τον κόσμο τουλάχιστον.

    Αυτά είναι επικίνδυνα μονοπάτια και ασόβαρα.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:07 | Αριστομένης

    Εφόσον μπαίνει μοριοδότηση και στα ΑΜΕΑ, θα πρέπει να γίνει διάκριση στους ΑΜΕΑ με αναπηρία 67-79% απο αυτούς με 80% και πάνω. Αν στους πρώτους δίνονται 3 μονάδες, στους δεύτερους πρέπει να δίνονται 5. Κι αυτό γιατί:
    α)Προφανώς πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι δεύτεροι απο τους πρώτους.
    β)Η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια έχει ορίσει 3 κατηγορίες ΑΜΕΑ: έως 50%, 50 – 66%, 67-79%, 80% και πάνω.
    γ)Αντίστοιχη διάκριση υπάρχει στην αναπηρία τέκνου: 2 μονάδες για το πρώτο, 3 μονάδες για το δεύτερο και πέντε 5 για το τρίτο τέκνο (όπως γράφεται στο ίδιο άρθρο).
    δ)Αντίστοιχη διάκριση υπάρχει και στους πολύτεκνους αναπληρωτές της γενικής αγωγής, όπου μοριοδοτούνται ξεχωριστά τα παιδιά απο το τέταρτο και πάνω.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:00 | souzana siapka

    Τελικά αυτό το ν/σχ ήρθε για να λύσει προβλήματα ή για να δημιουργήσει περισσότερα?

  • 22 Απριλίου 2014, 13:59 | Γρηγόρης

    Κωνσταντίνε στο παιδαγωγικό κάνουμε ορισμένα μαθήματα ΕΑ και με κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο σε αυτά. Αν εμείς με περισσότερα χρόνια σπουδών, μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν είμαστε Ειδικοί Παιδαγωγοί τότε και εσείς σε καμία περίπτωση δεν είστε Παιδαγωγοί.

    Επίσης σε ένα μεταπτυχιακό με τίτλο «Ειδική Αγωγή» δεν ασχολούμαστε μόνο με ένα αντικείμενο αλλά με όλα και απλά ρίχνουμε το μεγαλύτερο βάρος σε κάποιο για την εκπόνηση της διπλωματικής μας.

    Με αυτά που λέτε φαίνεται πως θεωρείται ένα 22χρονο απόφοιτο ΕΑ των 15.000 μορίων ικανότερο για να διδάξει στην ΕΑ σε σχέση με ένα 30άρη απόφοιτο σχολής 18-19 χιλιάδων μορίων με 2 χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών και 3 ετών διδακτορικό και 6-7 χρόνια εμπειρίας μέσα στις τάξεις. Αν θεωρείς πως το παραπάνω ισχύει δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε καν συζήτηση.

    Η σχολή σας πρέπει να καταργηθεί και αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και μικροπολιτικών αλλά κοινή λογική. Πρώτα γίνεσαι παιδαγωγός και μετά εξειδικεύεσαι. Πρώτα γίνεσαι Φυσικός και μετά Πυρηνικός Φυσικός. Πρώτα γίνεσαι γιατρός και μετά παίρνεις ειδικότητα.

    Από τη στιγμή που χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, τα εκπαιδευτικά συστήματα των οποίων αποτελούν πρότυπα, έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης σχολών ΕΑ τότε το ίδιο πρέπει να ισχύσει και εδώ. Υπάρχουν εξαιρετικά παιδαγωγικά τμήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε κάποιος να μπορέσει να δουλέψει στην ΕΑ. Αυτή είναι και η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

    Και η αναφορά μου στο ΣΤΕ δεν ήταν απειλή απλά η λογική συνέπεια ενδεχόμενης ψήφισης ενός παράλογου άρθρου, το οποίο – αν ψηφιστεί – θα είναι παράνομο, αντισυνταγματικό και θα εξυπηρετεί εντελώς φωτογραφικά τους αποφοίτους σχολών που δεν έπρεπε καν να υπάρχουν.

  • 22 Απριλίου 2014, 13:50 | ΚΤ

    Παράλογη η μοριοδότηση για το βαθμό πρώτου πτυχίου, δηλαδή το 8 να ισοδυναμεί με τα μόρια ενός μεταπτυχιακού τίτλου. Επίσης καταφανώς άδικος ο διαχωρισμός των σεμιναρίων και απ’ ό,τι φαίνεται εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων Πανεπιστημίων/φορέων πιστοποίησης.

  • 22 Απριλίου 2014, 13:45 | Τατιάνα

    Η προταξη των μεταπτυχιακων ειναι παραλογη και αντισυνταγματική.ο νόμος
    4186,άρθρο 28,παραγρ.2α. Σύμφωνα με τον οποίο:» Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τους υπεύθυνους εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.»
    Η κατάργηση των σχολών Ε.Α. είναι το λιγότερο «αστείο». Αν είναι δυνατόν να δίνεις το δικαίωμα σε παιδαγωγικό+μεταπτυχιακό να δουλέψει στην ΕΑ,λόγω ελλείψεων των αποφοίτων ΕΑ (πε71), και να συζητάμε την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων.Με την ίδια λογική , ένα μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά να δουλέψει ο πε71 στην γενική αγωγή.
    Να καταργηθουν τα σεμιναρια. Δεν θα χρηματοδοτουμε εμεις τα πανεπιστημια.
    Στον ΑΣΕΠ να ισχυσει η ιδια μοριοδοτηση με τους αλλους κλαδους.Η διαφορετικη μοριοδοτηση,ερχεται σε αντιθεση με τον νόμο που προανεφερα.
    Να μοριοδοτούνται και τα μεταπτυχιακα που εχουν σχεση με τα παιδαγωγικα.Λιγοτερο μεν, αλλα να μοριοδοτούνται . Δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτούνται σεμινάρια 400 ωρών και να μη μοριοδοτείται άλλο μεταπτυχιακό πανω στα παιδαγωγικα.
    Ευχαριστώ

    «

  • 22 Απριλίου 2014, 13:39 | Κ.

    Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε τα ίδια κριτήρια σε άνισες περιπτώσεις!!!
    Αναφέρομαι στον Α πίνακα!

  • 22 Απριλίου 2014, 13:30 | ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ

    Βεβαιως ειναι αδικο, ολο το νομοσχεδιο ειναι αδικο. επισης να επαναφερουν και το επιδομα ειδικης αγωγης για το οποιο δεν γινεται ουτε λογος.

  • 22 Απριλίου 2014, 13:28 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Μαρία, ποτέ μου δεν υποστήριξα ότι ένας απόφοιτος της Ε.Α είναι δίκαιο και λογικό να εργάζεται κατά προτεραιότητα και σε άλλες βαθμίδες, πέραν της Πρωτοβάθμιας. Τα συμπεράσματα αυτά είναι δικά σας. Απόψεις που θέλουν να καταργηθούν τα τμήματα Ειδικηής Αγωγής είναι ακραίες και απολυταρχικές. Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την ειδική αγωγή, γιατί αν κάνετε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στον οδηγό σπουδών του ΠΤΕΑ, τότε θα συνειδοτοποιήσετε το επίπεδο των σπουδών και την πληθώρα των γνώσεων, που, ναι, είναι αδύνατο να αποκτηθούν με την παρακολουθήσει ενός ΜΠΣ. Τέλος, ναι, θεωρώ πως οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής στον Ελλαδικό χώρο είναι ίσως περισσότερο καταρτισμένοι από τους περισσότερους Ευρωπαίους και κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι τιμή μας και καμάρι μας και όχι να καταφεύγουμε σε λασπολογία, υπερασπιζόμενοι τα μικροσυμφεροντά μας. Τέλος, στις χώρες του εξωτερικού, εξειδικεύεσαι σε μια συγκεκριμένη περίπτωση (π.χ τύφλωση) και αυτή καλείσαι να αντιμετωπίσεις στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Κατι τέτοιο στην Ελλάδα δυστυχώς δε συμβαίνει. Μπορεί μέσω της μεταπτυχιακής σου εργασίας να εξειδικευθείς στις μαθησιακές δυσκολίες λ.χ και να σε τοποθετήσουν σε μια τάξη με ένα αυτιστικό παιδί. Ο μοναδικός που έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει μια πληθώρα διαφορετικών περιπτώσεων αποτελεσματικά, είναι ο ειδικός παιδαγωγός (ΠΕ61, ΠΕ71), μιας και εχει αποκομίσει τις απαραίτητες γνώσεις μέσω των σπουδών του στην Ε.Α.

  • 22 Απριλίου 2014, 13:24 | ΣΤΕΛΛΑ

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕ 61-71 ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

  • 22 Απριλίου 2014, 13:07 | Έφη

    Σε μία εποχη, που η εύρεση εργασίας θεωρείται ευλογία και κατόρθωμα για τον οποιονδήποτε, με τα ποσοστά ανεργίας να ανεβαίνουν συνεχώς, με τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων στις ευπαθείς ομάδες, έρχεται και η εξαφάνιση του πίνακα Α’. Τι σημαίνει αυτό; Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, και βυθίζονται όλο και πιο πολύ στο βούρκο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε μόνα τους να παλεύουν χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον. Αναρωτιέμαι, αν κάποιοι από όσους συντέλεσαν στην δημιουργία του νέου νομοσχεδίου έχουν συναναστραφεί στη ζωή τους ΑμεΑ. Πώς θα τους κοιτούν στα μάτια άυριο που δεν θα έχουν κανένα εισόδημα, δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να πάνε στους γιατρούς τους…θα νιώθουν την κατάφορη αδικία τόσο έντονη και ο κόσμος θα τους κοιτάει με λύπηση; Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πλήξετε ακόμα περισσότερο αυτές τις ομάδες και να τις οδηγήσετε στην ανέχεια. Μπείτε για λίγο στη θέση τους, ζήστε τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους και τότε ίσως συνειδητοποιήσετε το έγκλημα το οποίο είστε έτοιμοι να διαπράξετε.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Α’._

  • 22 Απριλίου 2014, 13:03 | Δημήτρης Μουρατίδης

    Δεν ξέρω γιατι δε δημοσιεύτηκε το σχόλιο μου γι’ αυτό το ξαναβάζω…

    Στα Κοινωνικά Κριτίρια αναφέρεται: Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες.

    Αυτό δηλώνει την κατάργηση του μέχρι τώρα υπάρχοντος Πίνακα Α, ο οποίος απαρτιζόταν από τους εκπαιδευτικούς με Αναπηρία… Αυτό σημαίνει ότι για ακόμη μια φορά η Αναπηρία δεν λαμβάνεται ουσιαστικά υπ’ όψη παρά μόνο επιφανειακά ως ένας αριθμός… Σημαίνει ότι όλοι μας, οι εκπαιδευτικοί με Αναπηρία, με μέσο αυτή τη κατάργηση θα βρεθούμε στη μόνιμη Ανεργία… Αφαιρώντας μας το δικαίωμα στην εργασία. Το μέτρο δεν είναι μέτρο ισότητας, αλλά άλλο ένα μέτρο αποκλεισμού. Από τη στιγμή κατάργησης του οι Εκπαιδευτικοί με Αναπηρία θα βρεθούμε στο τέλος του πίνακα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσληφθούμε ως αναπληρωτές και επακόλουθο την Ανεργία. Γι’ αυτό δε πρέπει μα καταργηθεί ο Πίνακας Α. Πρέπει να παραμείνει. Να διορθωθεί το σημείο αυτό.

    Μια φορά σκεφτεί μας ουσιαστικά…

  • 22 Απριλίου 2014, 12:37 | Μαρία Βασιλείου

    Όσο και να μην θες να το δεχτείς Κωνσταντίνε δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ η αντίστοιχη σχολή στο εξωτερικό γιατί απλά έχουν κρίνει πως δεν χρειάζεται. Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε πως το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας είναι τόσοοο μπροστά από της Γερμανίας κ.α. και για αυτό το λόγο έχουμε τμήμα ΕΑ;; Ένα τμήμα ΕΑ από το οποίο βγαίνει δάσκαλος αλλά μπορείς να διδάξεις και σε λύκειο;; Όποια χώρα και να το ακούσει αυτό θα γελάει με την κατάντια μας.
    Είναι ντροπή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα ένας απλός απόφοιτος σχολής ΕΑ να έχει προτεραιότητα ως αναπληρωτής έναντι του Επίκουρου καθηγητή που ενδεχομένως να είχε στο Πανεπιστήμιο.
    Το λογικό θα ήταν να καταργηθούν αυτές οι σχολές ΕΑ.

  • 22 Απριλίου 2014, 12:35 | Κ.

    Μελετώντας το νέο νομοσχέδιο για την ΕΑ, θλίβομαι βαθιά! Μέσα από την κατάργηση του πίνακα Α, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία πλήττονται άμεσα και ολοσχερώς. Με τη νέα μοριοδότηση οι περισσότεροι εκ των ανωτέρω θα βρεθούν σε πολύ χαμηλές θέσεις στον ενιαίο πίνακα, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα καταλήξουν είτε να μη διοριστούν καθόλου, είτε να διοριστούν κάπου πολύ μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβιώσουν μακριά από τους ανθρώπους που τους στηρίζουν καθώς και μακριά από τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, αμειβόμενοι με ένα μισθό της πείνας που μετά βίας θα φτάνει για τα βασικά. Πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να αρνηθούν τη θέση λόγω των παραπάνω πρακτικών δυσκολιών και κατ’ επέκταση να μείνουν άνεργοι. Ουσιαστικά εξαναγκάζονται σε ανεργία.
    Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένα άνθρωπο που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Πώς θα φύγει να πάει μόνος του κάπου μακριά; Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και η οικογένειά του, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει! Άραγε αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τιμωρηθούν κι άλλο επειδή είχαν την ατυχία στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή πάθηση;;!! Πού είναι το κοινωνικό κράτος;;!! Προφανώς έχει εκλείψει πλέον. Και κάτι ακόμα: Είναι ποτέ δυνατόν να εξομοιώνεται μια μόνιμη αναπηρία μ’ ένα μεταπτυχιακό;;!!(μοριοδότηση: 3μόρια και στις δύο περιπτώσεις). Να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα!!!