Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:21 | Γρηγόριος Καρακάσης

    Ειναι απαράδεκτο να αγνοείτε σκόπιμα το δραματικό δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Χτυπώντας τους πολύτεκνους καταστρέφετε το μέλλον της χώρας.Ελεος πιά…!!Ζητώ να αποσυρθεί ως επιεικώς απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:20 | Γρηγόριος Καρακάσης

    Ειναι απαράδεκτο να αγνοείτε σκόπιμα το δραματικό δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Χτυπώντας τους πολύτεκνους καταστρέφετε το μέλλον της χώρας.

    Ελεος πιά…!!Ζητώ να αποσυρθεί ως επιεικώς απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:13 | ΝΙΚΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ

    ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΡΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΑΝΑΙΤΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:18 | Παναγιώτα Καλυβίδη

    Δεν είμαι πολύτεκνη η ίδια αλλά γνωρίζω οικογένειες πολυτέκνων και τις κατανοώ απόλυτα και τις θαυμάζω, θεωρώ δε ότι είναι στολίδι και στήριγμα για την πατρίδα μας. Προσφέρουν όχι μόνο στο να μην καταντήσουμε μια χώρα γερόντων αλλά και στο να διατηρήσουμε την έννοια της «οικογένειας» κάτι που πάει να χαθεί πλέον. Επειδή δεν δίνονται πια κίνητρα για μια οικογένεια να κάνει πολλά παιδιά, με τον τρόπο μοριοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 12 αφαιρείται βίαια μια ακόμη βοήθεια και στήριξη και είναι σαν να τις «τιμωρεί» πάλι επειδή πήραν την απόφαση να κάνουν πολλά παιδιά.
    Σαν νέα κυβέρνηση στην οποία ελπίσαμε και δεδομένου ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν το όνειρό τους,μπορείτε να βοηθήσετε επιτέλους σε κάτι αυτές τις οικογένειες και να κάνετε δεκτό το αίτημα τους ώστε
    «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014», κάτι με το οποίο προσωπικά συμφωνώ απόλυτα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:15 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ Κ.

    Να εξετασετε ξανα το θεμα των μεταγραφων τριτεκνων και πολυτεκνων!
    οικογένεια με τρία και τέσσερα παιδιά ειναι δύσκολο να επιβιώσει όταν θέλει να σπουδάσει τα παιδιά της.
    εχουμε εξαντληθεί οικονομικά.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:47 | Μαν. Χρυσόγελος

    Η μοριοδότηση των 2 μορίων για τους πολύτεκνους είναι κοροϊδία – εμπαιγμός και εκτός της προβλεπόμενης συνταγματικής προστασίας…

    Κάποιοι μας λένε μα γιατί δεν δέχεστε τα εισοδηματικά όρια των 9.000€ που τίθενται;
    ΑΠΑΝΤΩ ως παθών: παρότι ο 6ος γιος μου(από 7 παιδιά) ικανοποιούσε το 2013 το τότε εισοδηματικό όριο (και ήταν κοντά στο μισό… στο 4.800)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΙ μέχρι σήμερα(και μαζί του.. άλλα 723 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών που δεν μετεγγράφηκαν, παρότι ικανοποιούσαν τα εισοδηματικά όρια), γιατί βρέθηκαν άλλα παιδιά(ακόμη και από οικογένειες με 1 παιδί και με πολύ χαμηλότερα μόρια εισαγωγής..) που ακόμη και για 1 ευρώ προηγήθηκαν, αφού υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό Μετεγγραφόμενων. Μακάρι να είχαμε το τέλειο φορολογικό σύστημα, όμως στο δικό μας υπάρχουν πολλοί που έχουν τον τρόπο τους και φοροδιαφεύγουν!
    Για αυτό οι πολύτεκνοι ζητούν να συνεχίσουν να έχουν Ελεύθερη Μετεγγραφή(όπως είχαν επί 32 συναπτά έτη – μέχρι της υπουργίας δηλαδή της διώκτρας των πολυτέκνων: Διαμαντοπούλου), όπως δηλαδή δόθηκε και σε άλλους Ελεύθερη Μετεγγραφή – που ούτε καν αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο, αφού φρόντισαν να τους εξαιρέσουν πριν μόλις 2 μήνες και να έχουν ελεύθερη μετεγγραφή και μάλιστα και αναδρομικά!…
    Φτάνει πια η υποκρισία και ο διωγμός των πολυτέκνων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:43 | ΧΑΤΖ. ΓΙΑΝΝΗΣ

    Άρθρο 14
    ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ’14-‘15

    Αφού στερήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά να πραγματοποιήσουν την μεταγραφή τους οι επιτυχόντες φοιτητές των σχολών αυτών τους δίνεται τώρα η χαριστική βολή. Δεν τους επέτρεψε η πολιτεία να μεταγραφούν για να μην επέλθει καθώς λέει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχολές!!!! Ενώ μεταγράφηκαν όλοι σε όλες τις σχολές τις χώρας διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι σε άλλες σχολές, στα 140 παιδιά των δύο σχολών τους στέρησαν το δικαίωμα να σπουδάσουν με τα αδέρφια τους ή ως πολύτεκνοι κτλ μακριά από τα σπίτια τους. Υφίστανται ταλαιπωρία ενός χρόνου και κανείς δεν σκέφτηκε την «ανεπανόρθωτη βλάβη» στις ψυχές τους, ούτε την αντίστοιχη των οικογενειών τους που από πόλη σε πόλη και από σχολή σε σχολή μεταφέρονται μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κρίση.
    Έρχεται τώρα η πρόταση του υπουργείου παιδείας να τους στερήσει το δικαίωμα λέγοντας ότι από εσάς μόνο το 15% των εισαχθέντων θα μεταγραφεί!!! Γιατί αυτή διάκριση άραγε; Μας προβληματίζει γιατί αυτός ο πολιτικός, ο νομικός και παιδαγωγικός ρατσισμός στα παιδιά μας;
    Είναι αυτό ισονομία;
    Είναι αυτό ισοπολιτεία;
    Είναι αυτό σύμφωνα με το Σύνταγμα;
    Ποιο λόγο έχει το υπουργείο ενώ μετεγγράφηκαν όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις μεταγραφών και τις είχαν εμπρόθεσμα καταθέσει, περί τους 10.000 σε όλη τη χώρα και μάλιστα πολλαπλάσιοι ανά σχολή, να στερεί το ίδιο δικαίωμα στα 140 παιδιά των αρχιτεκτονικών σχολών. Ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να λυθεί σήμερα με αυτή την κυβέρνηση. Ζητούμε λοιπόν ισονομία-ισοπολιτεία αυτό που το Σύνταγμα μας επιτάσσει. Εύχομαι ο νέος νόμος των μεταγραφών να είναι για όλα τα Ελληνόπουλα δίκαιος και να δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού.
    Ζητούμε δικαιοσύνη και να επιτραπεί και στα παιδιά μας το ίδιο δικαίωμα που στερήθηκαν εδώ και ένα χρόνο, να σπουδάσουν δηλαδή εκεί που μπορούν και που οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τους επιβάλλουν.
    Ζητούμε το συνταγματικό δικαίωμα να επικυρωθεί η μεταγραφή τους χωρίς επιλεκτικούς διαχωρισμούς. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την πολιτική βούληση ώστε η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι η ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:34 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Άρθρο 14
    ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ’14-‘15

    Αφού στερήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά να πραγματοποιήσουν την μεταγραφή τους οι επιτυχόντες φοιτητές των σχολών αυτών τους δίνεται τώρα η χαριστική βολή. Δεν τους επέτρεψε η πολιτεία να μεταγραφούν για να μην επέλθει καθώς λέει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχολές!!!! Ενώ μεταγράφηκαν όλοι σε όλες τις σχολές τις χώρας διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι σε άλλες σχολές, στα 140 παιδιά των δύο σχολών τους στέρησαν το δικαίωμα να σπουδάσουν με τα αδέρφια τους ή ως πολύτεκνοι κτλ μακριά από τα σπίτια τους. Υφίστανται ταλαιπωρία ενός χρόνου και κανείς δεν σκέφτηκε την «ανεπανόρθωτη βλάβη» στις ψυχές τους, ούτε την αντίστοιχη των οικογενειών τους που από πόλη σε πόλη και από σχολή σε σχολή μεταφέρονται μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κρίση.
    Έρχεται τώρα η πρόταση του υπουργείου παιδείας να τους στερήσει το δικαίωμα λέγοντας ότι από εσάς μόνο το 15% των εισαχθέντων θα μεταγραφεί!!! Γιατί αυτή διάκριση άραγε; Μας προβληματίζει γιατί αυτός ο πολιτικός, ο νομικός και παιδαγωγικός ρατσισμός στα παιδιά μας;
    Είναι αυτό ισονομία;
    Είναι αυτό ισοπολιτεία;
    Είναι αυτό σύμφωνα με το Σύνταγμα;
    Ποιο λόγο έχει το υπουργείο ενώ μετεγράφηκαν όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις μεταγραφών και τις είχαν εμπρόθεσμα καταθέσει, περί τους 10.000 σε όλη τη χώρα και μάλιστα πολλαπλάσιοι ανά σχολή, να στερεί το ίδιο δικαίωμα στα 140 παιδιά των αρχιτεκτονικών σχολών. Ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να λυθεί σήμερα με αυτή την κυβέρνηση. Ζητούμε λοιπόν ισονομία-ισοπολιτεία αυτό που το Σύνταγμα μας επιτάσσει. Εύχομαι ο νέος νόμος των μεταγραφών να είναι για όλα τα Ελληνόπουλα δίκαιος και να δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού.
    Ζητούμε δικαιοσύνη και να επιτραπεί και στα παιδιά μας το ίδιο δικαίωμα που στερήθηκαν εδώ και ένα χρόνο, να σπουδάσουν δηλαδή εκεί που μπορούν και που οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τους επιβάλλουν.
    Ζητούμε το συνταγματικό δικαίωμα να επικυρωθεί η μεταγραφή τους χωρίς επιλεκτικούς διαχωρισμούς. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την πολιτική βούληση ώστε η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι η ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:22 | Αναστάσιος Ηλιόπουλος

    Συμφωνώ, με τους προλαλήσαντες πολυτέκνους και υπερπολυτέκνους. Με το δεδομένο της ανεργίας, και να θέλουν να δουλέψουν οι φοιτητές για να βγάλουν τα έξοδά τους δεν είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουν. Είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια με πολλά μέλη να συντηρεί δύο, τρία ή περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια ανά την Ελλάδα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συνάδελφοι πολύτεκνοι μη δυσκολεύετε τα πράγματα. Χίλια δυο λόγια για κάτι που λέγεται και δηλώνεται με δυο λογάκια; Ζητήστε με νηφαλιότητα από τον κ. Υπουργό να εντάξει στην παράγρ. 8 ως περίπτωση γ΄ το εξής: ΄΄Τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών (κατά τις διατάξεις του Άρθρου 6 του Νόμου 3454/2006 [Α΄ 75])΄΄. Ο κ. Υπουργός επιστήμων διεθνούς κύρους είναι, νουν πανεπιστήμονος διαθέτει και ευαισθησίες έχει. Θα το πράξει.

  • 23 Ιουνίου 2015, 04:25 | Γιώργος Τ.

    Κ. υπουργέ
    θα πρότεινα να υπάρχει μοριοδότηση και για τις οικογένειες που έχουν 2 παιδιά ή ακόμη και για τις οικογένειες με 1 παιδί.
    δηλ
    1 ή 2 ή 3 παιδιά (1 μόριο)
    4 ή και περισσότερα παιδιά (2 μόρια).
    συν
    τα εισοδηματικά κριτήρια με την προσθήκη 8.001-9000 ή 8.001-9500 (2 μόρια).

    ευχαριστώ

  • 23 Ιουνίου 2015, 01:55 | ΕΛΕΝΗ

    ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ

    ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ!

    Ο Νομοθετης πρεπει αυτο να το διορθωσει!
    Τα εξοδα σε αυτες τις οικογενειες ειναι τεραστια… με αποτελεσμα να
    υπαρχει μεγαλο προβλημα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:52 | Βασιλική Ραφαηλίδου

    Θεωρώ απαράδεκτη την προτεινόμενη ρύθμιση για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων, καθόσον είναι ένα άλλο πλήγμα για την πολύτεκνη οικογένεια. Ποια κίνητρα δίνει η πολιτεία στην Ελληνική οικογένεια για να αποκτήσει πολλά παιδιά; Δυστύχως κανένα.

    Οι μετεγραφές των πολυτέκνων πρέπει να είναι ελεύθερες. Για να μην επαναλαμβάνονται τα σχόλια συμφωνώ απόλυτα με το ανωτέρω σχόλιο του Νίκου Κ.

    «22 Ιουνίου 2015, 12:58 | Νίκος Κ.

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) ή ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ.Δεν είναι δυνατόν πολύτεκνοι της (απομακρυσμένης) επαρχίας να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε πόλη όπου υπάρχει λ.χ. σπίτι συγγενών, ανεξάρτητα αν το ΑΕΙ ή ΤΕΙ είναι κοντά ή μακριά από την πόλη καταγωγής. Τι αξία έχει αν σε πολύτεκνο από την Κέρκυρα λ.χ του δίνεται η δυνατότητα να μετεγγραφεί στα Γιάννενα, ενώ υπάρχει σπίτι συγγενών λ.χ. στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα ή στην Πάτρα ή όπου αλλού στην Ελλάδα; Σε κάθε περίπτωση οι μετεγγραφές των πολυτέκνων να είναι ελεύθερες! Είναι (εδώ και πολλές δεκαετίες) μικρό το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολυτέκνων σε σχέση με το γενικό σύνολο.Επιτέλους δώστε κίνητρα στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως το Σύνταγμα (άρθρο 21 παραγρ. 2) προβλέπει!»

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:49 | Μαρία Δοϊτσίνη

    Kόψατε μισθούς.Αυξήσατε τους φόρους.Κόψατε το αφόρολόγητο των παιδιών.(Φορολογούμαστε υπερπολλαπλάσια από όσους δεν έχουν παιδιά ή έχουν λίγα παιδιά)Δε ζούμε πια…,απλώς προσπαθούμε να επιβιώσουμε.Τώρα στερείτε κι απο τα παιδιά μας κάθε ελπίδα για το μέλλον τους.Συγχαρητήρια!!!Συνεχίστε έτσι…Για μια Ελλάδα χωρίς αύριο.

    Υπερπολύτεκνη μητέρα 9 παιδιών

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:31 | ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΕΞΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Ο ΥΙΟΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΥΡΙΟ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΣΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΗ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:22 | Μαρια Κυριακιδσου

    2 ΜΟΡΙΑ?2 ΜΟΡΙΑ?ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ!!!!ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!!??????????ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΘΡΑΣΣΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΜΟΡΙΑ!!!!ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ!!!!!!!!!!!ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!!!!ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥΣ!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΛΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΟ:ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!!!!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:12 | Φώτης Φωτιαμένος

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:09 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:02 | Νικη Προκοπιου

    Είναι απαράδεκτη η μοριοδότηση των πολυτέκνων με μόλις 2 μόρια. Θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις!

  • 22 Ιουνίου 2015, 20:10 | Κατερίνα Προκοπίου

    Φοιτώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο και όσο και αν δε βολεύει εμένα και αρκετούς συμφοιτητές μου,είναι γεγονός ότι αυτό που είχε ακουστεί για μεταγραφές από το εξωτερικό είναι πλέον μια πραγματικότητα.Ασυζητητί ΑΜΕΣΗ μεταγραφή-επιστροφή των φοιτητών είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού για αυτούς που αντιμετωπίζουν ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα ΥΓΕΙΑΣ.Εκεί δεν χωράνε γεωγραφικές διακρίσεις,τα παιδιά αυτά οφείλουμε να βρίσκονται ΚΟΝΤΑ στην οικογένειά τους και τον ΙΑΤΡΟ τους.Δεν είναι μόνο η ασθένεια αλλά και το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ κομμάτι που καταρρακώνει έναν ασθενή-φοιτητή όταν ειδικά αυτός αντιμετωπίζει μόνος του την όλη κατάσταση σε μια ξένη χώρα.
    Επειδή όμως πολλές οικογένειες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τα παιδιά βρίσκονται σε σημείο να διακόψουν τις σπουδές τους,νομίζω ότι αξίζουν μια ευκαιρία να επαναπατριστούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων όπως πρότεινε κάποιος σε προηγούμενο σχόλιο.Σαφέστατα με αυστηρές επιτροπές αξιολόγησης κυρίως για τα οικονομικά κριτήρια.

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:58 | Θανάσης

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ !

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:48 | Κωνσταντίνος Δαραής

    Παρακαλώ πολύ να αυξήσετε την μοριοδότηση για μετεγγραφή των φοιτητών που έχουν πιτσοποιημένα, αδέλφια με νοητική καθυστέρηση και ποσοστό αναπηρίας πάνω του 67%.Ο ρόλος που διαδραματίζουν στην υποστήριξη της οικογένειας και στην κοινωνικοποίηση των αδελφών τους είναι ανεκτίμητος και προς όφελος της υγείας των αδελφών με προκλήσεις και κατ΄επέκταση της ίδιας της κοινωνίας ακόμη και με δημοσιονομικά κριτήρια.

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:44 | Κωνσταντίνος Δαραής

    Ζητώ να αποσυρθεί ως επιεικώς απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:42 | Γραμμένου Ιουλία

    Ζητώ να αποσυρθεί ως επιεικώς απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:31 | Σταύρος Μαυρίδης

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή στην περιοχή που διαμένει η υπόλοιπη οικογένειά τους με δύο (2) μόλις μόρια δείχνει σε όσους έχουμε περισσότερα παιδιά ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά να μας στηρίζει στο δύσκολο έργο μας.
    Φαίνεται άδικο το μέτρο όχι μόνο για εμάς και τα παιδιά μας αλλά κυρίως για την Πατρίδα μας αφού σαφώς αποτρέπει τα νεώτερα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, για τα οποία καταλαβαίνουν ότι δεν θα υπάρχει κάποια ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.
    Δεν γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα του Δημογραφικού προβλήματος; Θέλουμε ο πληθυσμός μας να συντηρείται από Ελληνόπουλα ή από μετανάστες;
    Σας παρακαλούμε μην αποτρέπετε τις νέες οικογένειες να φέρουν νέα παιδιά στην Πατρίδα μας. Στηρίξτε αυτούς που μεταγγίζουν με νέο αίμα το Έθνος μας. Ας σταματήσει η μητέρα Πατρίδα να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε αυτούς που προσπαθούν να διατηρήσουν -όσο είναι ακόμα εφικτό- ανόθευτη την Ταυτότητα του Ελληνικού Έθνους.
    Σας ευχαριστώ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:24 | AΓΓΕΛΟΣ

    Μετά από όλα τα παραπάνω σχόλια φανταστείτε τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν για μια υπερπολύτεκνη οικογένεια ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης!Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και αντικειμενική διαβάθμιση ακόμα και στις πολύτεκνες οικογένειες, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε μια δημοκρατική χώρα με κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της.

  • 22 Ιουνίου 2015, 19:23 | Κυριάκος

    Άλλη μια φορά που η πολιτεία γυρνάει την πλάτη στο μέλλον της Ελλάδας που είναι οι πολύτεκνες οικογένειες. Αυτοί οι γονείς που υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες προσφέρουν νέο αίμα στην γερασμένη πλέον κοινωνία μας, για να αντιμετωπισθεί το ΤΕΡΑΣΤΙΟ δημογραφικό πρόβλημα που έχει άμεσες συνέπειες και στο επίσης ΤΕΡΑΣΤΙΟ ασφαλιστικό ζήτημα, αντιμετωπίζονται σαν επαίτες ζητιανεύοντας στην καλύτερη περίπτωση τα ψίχουλα των 2 μορίων. Μάλιστα ουδεμία πριμοδότηση των υπερπολύτεκνων που αντιμετωπίζονται εξίσου με τους υπόλοιπους λες και είναι ο ίδιο να μεγαλώνεις τέσσερα ή δέκα παιδιά. Και πόσες τέλος πάντων είναι οι πολύτεκνες οικογένειες που θα ζητήσουν μεταγραφή των παιδιών τους και αυτό θα δημιουργήσει λειτουργικό πρόβλημα στα Πανεπιστήμια. Έχει γίνει μελέτη στατιστικών στοιχείων ή έτσι ανεύθυνα συντάσσεται μία διάταξη χωρίς καμμία τεκμηρίωση;
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΉ! Αυτή η λέξη μόνο ταιριάζει σε μια τέτοια σχεδιαζόμενη βάναυση αντιμετώπιση των σημερινών ηρώων της κοινωνίας και μάλιστα μέσα σε αυτή την οικονομική δίνη των τελευταίων χρόνων που πλέον έχουμε όλοι καλά εμπεδώσει ότι δεν είναι μια απλή συγκυρία αλλά μια μόνιμη κατάσταση για τις επόμενες γενεές.
    ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 15% ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ!

    Ένας πατέρας δύο τέκνων που με καθαρό μάτι βλέπει τη διαφορά…

  • 22 Ιουνίου 2015, 18:56 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Μία κουβέντα λέω τα τελευταία χρόνια στα παιδιά μου.
    Η τοπική και παγκόσμια οικονομική κρίση κάποια στιγμή (σε δέκα, είκοσι. πενήντα χρόνια……….)θα περάσει……..διότι ιστορικά, πάντα αυτό συμβαίνει.
    Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρχει και η ΕΛΛΑΔΑ μετά από εμάς.
    Ελλάδα χωρίς ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υπάρχει.

    Δώστε κίνητρα στους ΕΛΛΗΝΕΣ να μεγαλώσουν την πατρίδα.
    Δώστε κίνητρα στους ΕΛΛΗΝΕΣ να κάνουν παιδιά.
    Δώστε μεταταγραφές στα τέκνα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για να υπάρχει η ΕΛΛΑΔΑ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 18:20 | ΖΩΗ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΑ 2 ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ 3 ΣΠΙΤΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟΤΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ.
    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 16:50 | ΑΓΓΕΛΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!

    Να εξετασετε ξανα το θεμα των μεταγραφων τριτεκνων και πολυτεκνων!
    Εφοσον πληρουν τα οικονομικα κριτηρια να ειναι ελευθερες.
    Ποσο μαλλον οταν εχουν και αδελφια που σπουδαζουν…

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ… ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

  • 22 Ιουνίου 2015, 16:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ SALONICA

    Τι είδους αξιοκρατία είναι αυτή; Δύναται μια πολύτεκνη οικογένεια . που με το ζόρι τα βγάζει -δεν τα βγάζει πέρα- να συντηρεί 3 και 4 σπίτια.!!!Ελεος πιά…!!Ζητώ να αποσυρθεί ως επιεικώς απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 16:08 | Μαρινα Κισθηνίου

    ΖΗΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ
    ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.

    Πριν αποφασίσουν για τα μορια που δικαιούται ενα παιδί πολύτεκνης οικογένειας ας αναλογιστουν τις συνθήκες μεσα στις οποιες διάβασε αυτό το παιδι καθώς επίσης τις θυσίες που καλείται να κανει η οικογένεια για την επιτευξη του στόχου.

  • 22 Ιουνίου 2015, 16:02 | Γιωργος

    Η ομοσπονδία θα πρέπει να μείνει στην πρόταση της. Οι πολύτεκνοι δε χάνουν την ιδιότητα τους. Για 40 χρόνια οι μεταγραφές των πολυτέκνων δε δημιουργούσαν πρόβλημα. Το 2011 είχαν βάλει εισοδηματικά στους πολύτεκνους και την επόμενη χρόνια το κατήργησαν…….

  • 22 Ιουνίου 2015, 15:54 | Μαρια

    Η πολιτεία που βάζει φόρους στα καύσιμα γιατί δε μπορεί να περιορίσει το λαθρεμπόριο, που έδινε μπόνους στις αποδείξεις για να μπορέσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, δε δικαιολογεί κανένα έξοδο για τη συντήρηση μιας πολύτεκνης οικογένειας (θεωρούν ότι τα λεφτά που κερδίζει το χρόνο μια πολύτεκνη οικογένεια τα αποταμιεύει ) θεωρεί αντικειμενικό κριτήριο για τις μεταγραφές το οικογενειακό εισόδημα.
    Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι,ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, έμποροι) θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην πόλη τους. Γιατί σίγουρα έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογική δήλωση απο τους υπαλλήλους. Το ίδιο το υπουργείο οικονομικών κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης μας λέει ότι το βάρος το σηκώνουν οι υπάλληλοι. Και θεωρείτε αυτό αντικειμενικό κριτήριο.

    Αν θέλουν αντικειμενικό κριτήριο-και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό- πρέπει μαζί με το οικογενειακό εισόδημα να υπολογίζεται και το Ε9 (σπίτια εξοχικά, ακίνητα ) όπως και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, πισίνες κ.λ.π).

  • 22 Ιουνίου 2015, 15:41 | ΓΕΩΡΓΙΑ 48

    Επειδή ο υπάλληλος που υπηρετεί σε δικαστική υπηρεσία είναι δύσκολο να μετατεθεί σε άλλο δικαστήριο και επειδή με πρόσφατο νόμο η φοιτητική άδεια μειώθηκε αρκετά, συνεπεία αυτών να καταστεί αδύνατη η φοίτηση του δικαστικού υπαλλήλου σε Πανεπιστήμιο που εδρεύει σε πόλη μακρινή από το Δικαστήριο όπου εργάζεται και έχοντας ως δεδομένο ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΟΤΑ επιβάλλεται να είναι αυξημένου πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου, διότι και το Δημόσιο πρέπει να στελεχώνεται από μορφωμένους υπαλλήλους, για αυτούς τους λόγους παρακαλώ να τροποποιηθεί το παρόν άρθρο ως εξής: «Οι ενεργοί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι είναι δικαστικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιούνται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους».
    Εξάλλου πρόσφατα δόθηκε το δικαίωμα αυτό στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

  • 22 Ιουνίου 2015, 15:09 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΡΟΤΖΑΚΗ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΟΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗς ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΛΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟς ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΣΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!!ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ;Ή ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΠΕΡYΣΙΝΟΣ ΝΟΜΟΣ;

  • 22 Ιουνίου 2015, 15:01 | Χαράλαμπος Δρίζης

    Διαφωνοῦμε μὲ τὴν ὑποτίμησι τῶν πολυτέκνων
    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!
    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια ειναι ασύμφωνη μέ τήν Συνταγματική προστασία που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά, το αύριο της χώρας!
    Χωρὶς παιδιά, ἡ Ἑλλάδα δὲν ἔχει μέλλον.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:57 | Χαράλαμπος Δρίζης

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:45 | M.

    Παρακαλώ δώστε ανάσα σε οικογένειες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και σε αυτές με τρία (3) τέκνα και πάνω να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε πόλη εντός του νομού τους. Η μοριοδότηση που προβλέπεται δε διευκολύνει την οικογένεια σε καμία περίπτωση. Αντίθετα έτσι διακυβεύεται η φοίτηση των επιτυχόντων λόγω οικονομικής στενότητας ή η φοίτησή τους στις σχολές που πραγματικά επιθυμούν.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:41 | Αθανασία Σαλιβέρου.

    Οι πολύτεκνοι πρέπει να μεταγράφονται χωρίς περιορισμούς.
    Είναι η μόνη κατηγορία που προσφέρει αγόγγυστα στο έθνος και η συνδρομή του κράτους τελευταία περιορίζεται, παραβλέποντας τη λογική.
    Ελπίζω ότι θα λάβει υπόψη του ο νομοθέτης τις συνταγματικές επιταγές.

  • Το ένα μόριο σε αυτόν που έχει αδελφό η αδελφή σε πανεπιστήμιο είναι ελάχιστο ΄, για να μην πω… για γέλια!!
    Σε περίοδο ισχνών αγελάδων με τον περισσότερο κόσμο να έχει εξαντληθεί οικονομικά , νομίζετε ότι είναι πολλές οικογένειες που μπορούν να αντέξουν δύο σπίτια?
    Να δοθούν 4 η 5 μόρια σε αυτές τις περιπτώσεις.(οταν σπουδάζουν αδέλφια σε μια άλλη πόλη)
    Σε διαφορετκή περίπτωση οδηγείτε αυτές τις οικογένειες στο αποκλεισμό!

    ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:32 | Παρασκευάς Σαλίβερος

    Ανέμενα ότι η πολιτεία δεν θα κτυπά τους πολύτεκνους αλλά θα αναγνωρίζει την προσφορά των πολύτεκνων στο έθνος.
    Ανέμενα ότι τα παιδιά των πολύτεκνων θα μεταγράφονται ελεύθερα όπως γινόταν πάντα.
    Ζητούμε η πολιτεία να να μην δημιουργεί προβλήματα στους πολύτεκνους αλλά να τους ενισχύει.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:09 | ΜΑΡΙΑ

    Θα παρακαλούσα πολύ, στην υπάρχουσα τροπολογία, να προστεθεί η διαπιστωμένη ιατρικώς ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΑΣΘΜΑ, που μπορει να εμφανισθεί κατά την διάρκεια φοίτησης, σε υγρό περιβάλλον των νησιών.
    θα ήταν σημαντικό, να προστεθεί άλλο ένα τουλάχιστον μόριο σε ξεχωριστή κατηγορία ΑΝΕΡΓΩΝ.
    Σας ευχαρισώ

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:55 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο να μοριοδοτείται με 1 μόνο μόριο ένα παιδί ορφανό από τον ένα γονέα. Δεν του φτάνουν τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε μία ζωή χωρίς τη συμπαράσταση του γονιού που έχει χάσει, η πολιτεία δεν του δίνει στην ουσία δικαίωμα μεταγραφής.

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:17 | Δεσποινα

    Κατα την ταπεινη μου γνωμη πρεπει να μοριοδοτηθει και η περιπτωση

    της τριτεκνης οικογενειας που η μητερα εχει την γονικη μεριμνα και

    επιμελεια των τεκνων της και ειναι μονη υποχρεη στη διατροφη τους.

    Αντι για ενα (1) ΜΟΡΙΟ να παιρνει δυο (2) ΜΟΡΙΑ.

    Να εξισωθει με τους πολυτεκνους!!

    Ειναι απειρως δυσκολοτερο σε ολους τους τομεις της ζωης να μεγαλωνουν

    τρια παιδια με εναν γονεα απ’ οτι τεσσερα παιδια με δυο γονεις!!!!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:34 | Νίκος Κ.

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) ή ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ.

    Δεν είναι δυνατόν πολύτεκνοι της (απομακρυσμένης) επαρχίας να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε πόλη όπου υπάρχει λ.χ. σπίτι συγγενών, ανεξάρτητα αν το ΑΕΙ ή ΤΕΙ είναι κοντά ή μακριά από την πόλη καταγωγής. Τι αξία έχει αν σε πολύτεκνο από την Κέρκυρα λ.χ του δίνεται η δυνατότητα να μετεγγραφεί στα Γιάννενα, ενώ υπάρχει σπίτι συγγενών λ.χ. στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα ή στην Πάτρα ή όπου αλλού στην Ελλάδα;

    Σε κάθε περίπτωση οι μετεγγραφές των πολυτέκνων να είναι ελεύθερες! Είναι (εδώ και πολλές δεκαετίες) μικρό το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολυτέκνων σε σχέση με το γενικό σύνολο.

    Επιτέλους δώστε κίνητρα στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως το Σύνταγμα (άρθρο 21 παραγρ. 2) προβλέπει!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:19 | Τζωρτζίδης Γιώργος

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ 3-ΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣΗΣ ? ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 9 ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ;

    ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΝΟΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΛΙΨΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣΗ ;

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:13 | kaiti

    ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΑΜΜΕΣΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ .ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:02 | Αργυρώ Κορωναίου

    Δεν είναι δυνατό να δίνονται μόλις 2 μόρια στους πολύτεκνους και τέκνα τους (παρ.7.ε). Αυτό βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, είναι βέβαια ότι θα ανατραπεί δικαστικά.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».