Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 26 Απριλίου 2020, 18:28 | ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υπήρξα απόφοιτος των ΕΠΑΛ στα 42 μου,ενώ είχα αποφοιτήσει πριν από χρόνια από ΓΕΛ. Με το άρθρο αυτό ,δεν θα μπορούσα να φοιτήσω στο ΕΠΑΛ καθώς εργαζόμουν το απόγευμα ,ούτε και θα ήμουν απόφοιτος του ΔΙΠΑΕ, όπου πέρασα από το ΕΠΑΛ.
    Επίσης με αυτό το άρθρο , το παιδί μου που είναι τώρα στη Γ΄τάξη του ΓΕΛ και ήθελε του χρόνου να παρακολουθήσει μια ειδικότητα στο ΕΠΑΛ, δεν θα μπορέσει, καθώς δεν επιθυμεί να εγγραφεί σε εσπερινό, γιατί δεν είναι εφικτό.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:13 | Αλκης Μ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Υπάρχουν ειδικότητες ΕΠΑΛ όπως αυτή του Τεχνίτη Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών που λειτουργεί στα ΕΠΑΛ ΖΗΤΑ στα Χανιά η οποία απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά αποφοίτους Λυκείου ή επαγγελματίες που αναζητούν εξειδίκευση στην συγκεκριμένη ειδικότητα (επαγγελματίες οπλίτες, τεχνίτες κλπ). Αποτελεί αντικείμενο που δεν προσφέρεται σε αντίστοιχο ΙΕΚ.
    Με το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και το ανώτατο ηλικιακό όριο οδηγείτε αυτή την σχολή σε κλείσιμο μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας. Επίσης δημιουργείται ένα κενό σε αυτό το αντικείμενο αφού δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε όποιον επιλέξει να ακολουθήσει την συγκεκριμένη εκπαίδευση.
    Μετά από αυτά θα σας πρότεινα να επανεξετάσετε το ηλικιακό κριτήριο για την φοίτηση σε σχολές ΕΠΑΛ, το οποίο ούτως ή άλλως ενέχει στοιχεία παραβίασης του Συντάγματος.

  • 26 Απριλίου 2020, 18:11 | Σοφία Κ

    Η ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών ,ανεξαρτήτου ηλικίας , στη δια βίου εκπαίδευση είναι αδιαμφισβήτητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Διδάσκω στην Τεχνική Εκπαίδευση 22 χρόνια και έχω αρκετούς ενήλικες μαθητές οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία αριστου κλίματος μέσα στην τάξη .Δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη μελέτη που να υποδεικνύει το αντίθετο. Ο συσχετισμός των ενηλίκων μαθητών με φαινόμενα εκφοβισμού και παραβατικότητα ανήκει στο χώρο της φαντασίας κάποιων που προφάνως έχουν αλλους σκοπούς. Οι ενήλικες μαθητές βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ανήλικών μαθητών όταν υπάρξουν προβλήματα.
    Θέλω επίσης να επισημάνω ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα ή αντιδικία με τα ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά,απλά ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη βαθμίδα που ο ίδιος επιθυμεί χωρίς περιορισμούς.
    Επίσης καλό είναι να εκφράζουμε τις απόψεις μας στη διαβούλευση βάση επιχειρημάτων , αναλύσεων ή ερευνών ,οι άναρθρες κραυγές κάποιων για να δημιουργήσουν σύγχυση είναι κραυγαλέα εκ του πονηρού!!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 17:56 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι πολύ υποκριτικό να μιλάμε για ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ,αφού μ αυτό το άρθρο δεν δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές που για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να το κάνουν φοιτώντας σε ΕΠΑΛ.
    Το πτυχίο του ΕΠΑΛ,ως πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει λειτουργήσει ως εφαλτήριο στην αγορά εργασίας σε χώρες του εξωτερικού, καθώς πολλοί μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν βρει εργασία,χρησιμοποιώντας το.
    Όσον αφορά τα φαινόμενα bullying ,που είναι ας μου επιτραπεί «αστείο» ως επιχείρημα να συμβαίνουν στα ΕΠΑΛ, σας αναφέρω ότι οι ενήλικοι μαθητές ερχόμενοι στα ΕΠΑΛ συνειδητοποιημένα, διαπρέπουν ως μαθητές και αυτό αποδεικνύεται με την εισαγωγή τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης,αποτελούν υπόδειγμα για τους ανήλικους μαθητές αλλά και λειτουργούν κατευναστικά σε τυχόν διενέξεις που μπορεί να συμβούν μεταξύ ανηλίκων.Το bullying συμβαίνει μεταξύ ανηλίκων και όχι από τους ενήλικες μαθητές.Κι αφού αναφερόμαστε σε αυτό: Γιατί να συμβαίνει bullying στα ΕΠΑΛ και να μην συμβαίνει στα ΓΕΛ;
    Πολλοί ενήλικοι μαθητές εργάζονται σε απογευματινή βάρδια και δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν σε Εσπερινά ΕΠΑΛ, αλλά με αυτό το άρθρο ούτε και σε πρωϊνά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ; Δεν αφαιρείται από έναν πολίτη το δικαίωμα στην μάθηση;
    ¨Ετσι λοιπόν οι μαθητές προωθούνται αναγκαστικά στα ΙΕΚ. Το ΙΕΚ όμως, θα τους δώσει μια απλή βεβαίωση και όχι πτυχίο, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο ευρέσεως εργασίας. Διότι για να έχει ισχύ η βεβαίωση του ΙΕΚ , θα πρέπει ο μαθητής να περάσει από εξετάσεις πιστοποίησης ( κάτι αντίστοιχο των πανελληνίων) , οι οποίες διενεργούνται όταν εξαγγελθούν ( όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά σε πολλές ειδικότητες μετά από την πάροδο αρκετών χρόνων).
    Ακόμη, φοιτώντας ένας μαθητής στα ΙΕΚ , δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει μέσω των ΕΠΑΛ.

    Για όλους αυτούς τους λόγους το άρθρο 51 και 52 δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:42 | Ευαγγελία

    Είμαι μια γυναίκα 37 ετών.. όταν έπρεπε να τελειώσω το σχολείο δεν τα κατάφερα γιατί με κράτησε πίσω μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Έτσι πήρα την απόφαση στα 35 να ξεκινήσω στο ημερήσιο ΕΠΑ.Λ επειδή στην περιοχή μου δεν υπάρχει εσπερινό..κι αν υπήρχε, πάλι δεν θα μπορούσα να πάω διότι είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών δημοτικού και δεν γίνεται να τα αφήσω μόνα τους από τις 19:00 που ξεκινάει το μάθημα μέχρι τις 23:00 που τελειώνει.Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα που για τους δικούς τους λόγους έμειναν πίσω και θέλουν να προχωρήσουν στην ζωή τους. Είναι άδικο να τους κόψετε τα φτερά..θα έπρεπε να τους έχετε σαν παράδειγμα κι όχι να τους πετάξετε έτσι. Μην μας καταρρακώνετε τα όνειρα!!! Ευχαριστώ..

  • 26 Απριλίου 2020, 16:39 | Ε.Σ

    Πέντε σελίδες σχόλια για να μας πείσουν οι καθηγητές ωρών ΕΠΑΛ ότι είναι φυσιολογικό και ασφαλές να κάθεται στο ίδιο θρανίο ο 40ρης με την 15χρονη. Εύγε.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:30 | Ε

    ΣΩΣΤΟ. τα ΕΠΑΛ έχουν γίνει άβατο. Δεν έχουν δουλειά οι ενήλικες μέσα στα παιδιά.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:13 | Μ

    Ντροπή. Αν τα διάβαζαν γονείς τα κατεβατα αυτά θα καταλάβαιναν τη σπεκουλα που γίνεται πανω στα παιδιά τους. Πολύ σωστή αλλαγη.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:06 | ΜΑΡΙΟΣ

    Υπάρχουν ΙΕΚ , υπάρχουν εσπερινά , υπάρχουν ΣΔΕ στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων. Δεν γίνεται επειδή εμένα μου τη βαρεσε ξαφνικά στα 35 μπουκαρω σε ταξη με ανήλικα.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:04 | Παναγιώτα Καπερνέκα

    Οι επιπτώσεις της εφαρμογής του άρθρου 51:

    1.Στερεί από τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική ειδικότητα, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

    2.Με την εφαρμογή του άρθρου 51,τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ θα έχουν μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%,με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών. Ας σημειωθεί ότι πάνω από το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι άνω των 17 ετών.

    3.Επίσης, θα επιφέρει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, παύση λειτουργίας πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ ,καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.

    4.Για παράδειγμα το Ιστορικό σχολείο ,Ζάννειο ΕΠΑ.Λ Πειραιά, (Ημερήσιο Απογευματινό ΕΠΑ.Λ) θα κλείσει, αφού το μαθητικό του δυναμικό αποτελείται κατά 96% από ενήλικες, οι οποίοι προέρχονται από Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας .Οι μαθητές έρχονται από όλες τις περιοχές της Αθήνας και το επιλέγουν ακριβώς γιατί τους εξυπηρετεί το ωράριο του σχολείου. Παράλληλα θα χαθούν 16 οργανικές θέσεις καθηγητών του σχολείου (μαζί και η δική μου) καθώς και 14 θέσεις αναπληρωτών που υπηρετούν σε αυτό.

    5.Παρόμοιες επιπτώσεις θα υπάρξουν και στα Ημερήσια Απογευματινά ΕΠΑ.Λ της Ελευσίνας και της Σιβιτανιδείου Σχολής. Στο ΕΠΑ.Λ Αρχαγγέλου της Ρόδου, (Ημερήσιο Απογευματινό ΕΠΑ.Λ), το πρόβλημα εντείνεται, γιατί θα αποκλειστούν ακόμη και οι νέοι της Νότιας Ρόδου από τη φοίτηση σε ΕΠΑ.Λ, αφού το πιο κοντινό ΕΠΑ.Λ βρίσκεται στο κέντρο της Ρόδου.

    6.Η στέρηση της ευκαιρίας επανένταξης στα ΕΠΑ.Λ ,των ενηλίκων κατοίκων των νησιών, θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από την επαγγελματική εξειδίκευση και σε οικονομική αλλά και κοινωνική περιθωριοποίησή τους.

    7. Η λύση της ίδρυσης νέων εσπερινών ΕΠΑ.Λ για την εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, θα απαιτήσει υψηλές δαπάνες από το ΥΠΑΙΘ για τη λειτουργία κτιρίων και για τις επιπλέον πληρωμές Διοικητικού κι εκπαιδευτικού προσωπικού που θα τα στελεχώσουν. Τα νησιά που δεν διαθέτουν Εσπερινά ΕΠΑ.Λ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι: Η Άνδρος, Ίος, Νάξος Πάρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κώς ,Λέρος,Πάτμος,Σύμη.

    Για όλα τα παραπάνω προτείνω να αποσυρθεί το άρθρο 51 από το πολυνομοσχέδιο.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:02 | Μυρτώ

    Δλδ έως τώρα το ανήλικο είχε διπλανό στο θρανίο το 40ρη? Στατιστικά με το πόσα ανήλικα παιδιά των ίδιων των εκπαιδευτικών πηγαίνουν σε αυτά τα σχολεία υπάρχουν? Ή απλά θέλουν να βολεύονται ? Προφανώς κ είναι ΣΩΣΤΗ η διάταξη.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:01 | ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

    Αντισυνταγματικό, αντιπαιδαγωγικό, ενάντια σε κάθε λογική που βασίζεται στους κανόνες δικαίου.
    Τόσο αυτό όσο και το άρθρο 52 πρέπει να αποσυρθούν.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Με τα άρθρα 51 και 52 του νομοσχέδιο που οδηγείται άμεσα προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, με το σχολείο κλειστό και την κοινωνία στα σπίτια της πρέπει να αποσυρθεί.

    Πιο συγκεκριμένα με τα άρθρα αυτά:

    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών. Αφαιρείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης καιδημιουργείται διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους,στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου. Το ΕΠΑΛ προσφέρει εκπαίδευση και είναι λύκειο και το ΙΕΚ κατάρτιση.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους με τις περισσότερες πιθανότητες να τους οδηγούν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    9) Οι εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε γιατί εργάζονται σε απογευματινή, νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και αποκλείονται από την εκπαίδευση.
    10) Τα άρθρα 51 και 52 επίτης ουσίας καταργούν αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές. Αν συντρέχουν λόγοι για τον μετασχηματισμό απογευματινών ΕΠΑΛ σε εσπερινά θα πρέπει να προβλεφθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να τα καταργεί με έμμεσο τρόπο.
    11) Για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, λόγω συνωστισμού, δεν διώχνονται οι μαθητές απ’ το δημόσιο δωρεάν σχολείο αλλά νομοθετείται η μείωση μαθητών ανά τμήμα (πχ μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε θεωρητικά μαθήματα σε 20 και σε εργαστηριακά μαθήματα σε 10). Επίσης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων εφόσον αναγνωρίζεται από το υπουργείο με βάση το αιτιολογικό πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.

    Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εντέλει ηκατάργηση σχολικών μονάδων.Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι. Η Δια βίου Μάθηση η οποία αποτελεί άξονα και προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα με τα εν λόγω άρθρα υπονομεύεται και σταματά να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:52 | Περικλής

    Εάν ένας μαθητής στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο έχασε κάποιες χρονιές για κάποιους λόγους, που πολλές φορές μπορεί να μην οφείλονται και στον ίδιο, γιατί να μη μπορεί να φοιτήση στο ΕΠΑΛ ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φοιτήση στο ΓΕΛ; Γιατί αυτή η διάκριση; Δεν το καταλαβαίνω.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:46 | Θεοδώρα

    Tο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και οδηγείται άμεσα προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, με το σχολείο σε απαγόρευση λειτουργίας και την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια της, βάζει τις βάσεις για την απαρχή της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των ΕΠΑΛ.

    Είναι γνωστό ότι:
    1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες, βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
    2) Πολλές μαθήτριες είναι μητέρες και παρακολουθούν μαθήματα στο ημερήσιο ΕΠΑΛ την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σχολείο και λόγω των υποχρεώσεων τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε διαφορετική βάρδια μαθήματα.
    3) Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους. Είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και έχουν σαφείς στόχους.
    4) Ορισμένοι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα.
    5) Αρκετοί απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    6) Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ.
    7) Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ λόγω ανεπαρκούς φοίτησης στο γυμνάσιο, για διάφορους λόγους, φτάνουν στην Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών.
    8) Αρκετοί μαθητές που βρίσκονται ήδη στην ενηλικίωση φοιτούν ήδη στην Α’ και Β΄ τάξη ημερήσιων ΕΠΑΛ.
    9) Υπάρχουν τέσσερα (4) ημερήσια ΕΠΑΛ στην Ελλάδα(Πειραιάς, Ελευσίνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών. Στο απογευματινό ΕΠΑΛ της Ελευσίνας για παράδειγμα το 70% των μαθητών είναι ενήλικες.
    10) Σε υποβαθμισμένες περιοχές με χαμηλό, μορφωτικό και κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, με μειονότητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αρκετοί ενήλικοι αναζητούν διέξοδο μέσω των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ειδικά όταν δεν λειτουργεί και άλλης βάρδιας στην περιοχή τους) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αναζήτηση επαγγελματικών προσόντων.

    Με βάση τα παραπάνω αλλά και την αιτιολογική έκθεση για τα άρθρα 51 και 52 που αναφέρουν λόγους:
    α) Σχολικού εκφοβισμού και βίας και β) Μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ημερήσια ΕΠΑΛ για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Είναι προφανές ότι:
    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών. Αφαιρείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης καιδημιουργείται διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους,στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου. Το ΕΠΑΛ προσφέρει εκπαίδευση και είναι λύκειο και το ΙΕΚ κατάρτιση.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους με τις περισσότερες πιθανότητες να τους οδηγούν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    9) Οι εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε γιατί εργάζονται σε απογευματινή, νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και αποκλείονται από την εκπαίδευση.
    10) Τα άρθρα 51 και 52 επίτης ουσίας καταργούν αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές. Αν συντρέχουν λόγοι για τον μετασχηματισμό απογευματινών ΕΠΑΛ σε εσπερινά θα πρέπει να προβλεφθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να τα καταργεί με έμμεσο τρόπο.
    11) Για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, λόγω συνωστισμού, δεν διώχνονται οι μαθητές απ’ το δημόσιο δωρεάν σχολείο αλλά νομοθετείται η μείωση μαθητών ανά τμήμα (πχ μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε θεωρητικά μαθήματα σε 20 και σε εργαστηριακά μαθήματα σε 10). Επίσης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων εφόσον αναγνωρίζεται από το υπουργείο με βάση το αιτιολογικό πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.

    Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εντέλει η κατάργηση σχολικών μονάδων.Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι. Η Δια βίου Μάθηση η οποία αποτελεί άξονα και προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα με τα εν λόγω άρθρα υπονομεύεται και σταματά να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με παραπάνω τα άρθρα 51 και 52 θα πρέπει να αποσυρθούν.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:44 | Σοφία Φιλιππάκη

    Να μην αφαιρεθεί το δικαίωμα φοίτησης στα ΕΠΑΛ σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:33 | Αθανάσιος Σ.

    Τα άρθρα 51 και 52 είναι άδικα και απαράδεκτα και πρέπει να αποσυρθούν.

    Με τα άρθρα αυτά αποκλείονται άτομα που είχαν κάποια ατυχία στο παρελθόν και δεν μπόρεσαν να πάρουν απολυτήριο, να μάθουν μια τέχνη ή και να σπουδάσουν κάτι. Επίσης υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα στα οποία δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ οπότε οι κάτοικοί τους δε θα έχουν καμία ευκαιρία καταρτιστούν, να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους ώστε να αποκτήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.
    Η δικαιολογία ότι οι ενήλικες συμβάλλουν στην αύξηση της σχολικής βίας είναι άτοπη και δε μπορεί να ισχύει μόνο για τα ΕΠΑΛ και όχι για τα ΓΕΛ. Σε τελική ανάλυση να βρεθούν τρόποι να διασφαλιστεί η αποβολή των μαθητών που δημιουργούν προβλήματα σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα και βαθμίδα με αυστηρές διατάξεις και όχι να αποκλείοντας όλους ανεξαιρέτως τους άνω των 17 από τη δημόσια δωρεάν τεχνική εκπαίδευση.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:30 | Βασίλης Φακίρης

    Είμαι καθηγητής στα ΕΠΑ.Λ. 20 χρόνια.Από τότε που ήταν ΤΕΕ μέχρι και σήμερα. Η εμπειρία όσων υπηρετούμε στα ΕΠΑ.Λ. αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην μη ανάπτυξη ενδοσχολικής βίας,όπως επίσης συμβάλλουν στην καλύτερη συμπεριφορά των μικρότερων μαθητών γιατί έχουν ήδη εμπειρία από την ζωή και έχουν και στόχους συγκεκριμένους! Άρα μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ .Παραθέτω σχόλιο Συναδέλφου που συμφωνώ πλήρως:
    H ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    1. Πρέπει να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , και να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική.
    2. Είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης.
    3. Αν ισχύσει τελικά για τα ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να ισχύσει και για τους άλλους τύπους Λυκείων. Δε μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.Με Τιμή,
    Φακίρης Βασίλης
    Εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Λ

  • 26 Απριλίου 2020, 14:02 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΤΥΧΑΙΑ;
    Απαράδεκτο δεν μας πείθετε με το να θέτετε όριο ηλικίας στους μαθητές στα ΕΠΑΛ. θα σας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αν μας πείσετε ότι αυτός ο ηλικιακός διαχωρισμός έχει κάποιο νόημα. Ούτε με τα πιστεύω και τις αξίες μας είναι συμβατό οι οποίες είναι η ίση μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες σε όλους. είδατε με την εξ΄ αποστάσεως αν και δεν γνωρίζαμε προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε , ώρες ατελείωτες για να στηρίξουμε την όλη διαδικασία και για μας και για το υπουργείο και προπάντων για τους μαθητές μας.
    Η εμπειρία όσων υπηρετούμε στα ΕΠΑ.Λ. που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην μη ανάπτυξη ενδοσχολικής βίας. Άρα μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ .
    Τα παιδιά άνω των 17 ετών είναι συνήθως πιο κατασταλαγμένα και συνειδητοποιημένα και συνήθως δρουν θετικά σε όλα τα επίπεδα σε μια τάξη.
    Είναι η πιο άκυρη διάταξη που υπάρχει!
    Υπάρχουν πολλοί μαθητές που κάνουν δεύτερη ειδικότητα με αυτόν τον τρόπο τους εμποδίζεται! Στα νησιά δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ παντού!
    ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 και 52 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ

  • 26 Απριλίου 2020, 13:52 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να μιλάμε για ηλικιακά όρια στην εκπαίδευση πωλώ μάλλον όταν μιλάμε για δια βίου μάθηση.Η εμπειρία μου στα ΕΠΑΛ είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά λόγο του μικρού της ηλικίας ή εμπειρίας κάνουν λάθος επιλογή ειδικότητας έτσι με το τελείωμα και της Γ αλλάζουν ειδικότητα κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουν.Επίσης πολλές φορές παιδιά που τελειώνουν το γενικό εγγράφονται στο ΕΠΑΛ για απόκτηση ειδικότητας .Γιατί λοιπόν πρέπει να απαγορεύσουμε σε όλους αυτούς κ σε άλλες τυχόν περιπτώσεις να συνεχίσουν την κατάρτιση τους βάζοντας ηλικιακό όριο;Αφού υπάρχει η δημόσια εκπαίδευση γιατί να στείλουμε τα παιδιά σε ΙΕΚ ιδιωτικά ;Επίσης δεν λειτουργεί στην ενίσχυση τον ΕΠΑΛ κάτι που ιδίως στις μέρες μας πρέπει να κάνει το υπουργείο.Ευχαριστώ.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:25 | Νίνα Πουτη

    Τα άρθρα 51 και 52 ειναι απαράδεκτα. Ουσιαστικά το υπουργείο βάζει φραγμούς στη ελεύθερη μάθηση. Με αυτή την τακτική θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τα ΕΠΑΛ και θα οδηγήσει μεγάλο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Είναι ενα ξεκάθαρα νέο φιλελεύθερο μέτρο ενταγμένο στην γενικότερη κατεύθυνση της απαξιωσης του δημόσιου σχολείου.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:18 | Γιούλη Σ.

    Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
    Όλοι έχουν δικαίωμα στη δια βίου μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
    Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε έρχονται συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και που μάλιστα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
    Επίσης με τα άρθρα αυτά δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την κατάργηση σχολικών μονάδων.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:10 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ ,
    Επιθυμούμε να σας στηρίξουμε αλλά δεν μας πείθετε.
    Πριν τους δούμε τους θεωρούμε ότι ασκούν bulling και τους τιμωρούμε; Αυτεοεκπληρούμενη προφητεία.
    Μήπως και πέρα από το ηλικιακό όριο υπάρχει και το κοινωνικοοικονομικό; Να μην μπορούν να ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο, να βρουν μια δουλειά, να μάθουν μια τέχνη, να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος δικά τους ή των γονιών τους; Είναι άνισο και ρατσιστικό. Όλοι έχουν δικαίωμα στην μόρφωση ανεξαρτήτου ηλικίας. Πόσες φορές έχουν παρουσιάσει τα ΜΜΕ ηλικιωμένους που σπουδάζουν στα ΑΕΙ;
    Γιατί αυτοί μπράβο και οι άλλοι όχι; Τα επιτεύγματα τους στις πανελλαδικές τα είδαμε, συνειδητά και με ωριμότητα παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Όλοι έχουν δυνατότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο και όχι την κατάλληλη στιγμή. Αφήστε τον καθένα να ορθοποδήσει, όλοι κάνουμε λάθη και όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Εδώ είμαστε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να βελτιωνόμαστε.
    Θα είμαστε δίπλα σας στις προσπάθειες σας, είδατε με την εξ αποστάσεως πως την στηρίξαμε και την στηρίζουμε.
    Με εκτίμηση

  • 26 Απριλίου 2020, 13:07 | Δημήτρης

    Διαβάζω στα σχόλια πως όλοι λενε για ιδιωτικά ΙΕΚ.
    Δεν ξέρετε οτι υπάρχουν Δημόσια ΙΕΚ; Γιατί αναφέρεστε μόνο σε ιδιωτικά; Όποιος θέλει πάει σε ιδιωτικα , οποιος θέλει πάει σε ένα απο τα 125 Δημόσια ΙΕΚ, που έχουν ποιό εξειδικευμένες ειδικότητες που οδηγούν σε εργασία.
    Υπάρχουν ακόμη πολλές ειδικότητες που δεν έχουν βγεί ακόμη αλλά σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν στα Δημόσια ΙΕΚ. Εκει άλλωστε γίνεται εκπαίδευση ενηλίκων.
    Πρέπει να αποδεχτούν οτι υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ και να μη κάνουν οτι δεν υπάρχουν …
    Μανιωδώς θέλανε να τα κλείσουν…
    Τους χαλούσαν το αφήγημα …

  • 26 Απριλίου 2020, 13:00 | ΚΟΣΜΑΣ

    Σύνταγμα της Ελλάδος
    Άρθρο 16, παρ. 4

    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

    Με την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου καταστρατηγείται το πανανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια παιδεία και υποβαθμίζεται η παιδεία στη χώρα μας, καθώς ένας μαθητής ΓΕΛ εάν δεν εισαχθεί σε μια δημόσια σχολή, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε μία τέχνη και να βιοποριστεί αξιοπρεπώς. Επίσης, αυτό το γεγονός θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία, διότι ενθαρρύνεται ο μαζικός προσανατολισμός νέων στα ΑΕΙ και σε κορεσμένα επαγγέλματα, ενώ υποβαθμίζεται και η τεχνική εκπαίδευση από την οποία έχει ανάγκη η οικονομία για να στηριχθεί σε γερά θεμέλια όπως ο πρωτογενής-δευτερογενής τομέας. Αυτή η καταστρατήγηση των δημοσίων αγαθών που γίνεται για δεκαετίες στη χώρα μας χρειάζεται να αναχαιτηστεί άμεσα…

  • 26 Απριλίου 2020, 12:45 | Βασιλική Βογδάνου

    Θέμα:Ανώτατο όριο ηλικίας μαθητών για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ

    Από την εμπειρία μου, ως καθηγήτρια στα ΕΠΑ.Λ θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου και την λύπη μου για την ηλικιακή παρέμβαση του άρθρου 51.
    Η πράξη έδειξε ότι η συμβίωση ενήλικων μαθητών μέσα στην τάξη μόνον προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας λειτουργεί.Γιατί είναι αυτοί οι μαθητές που επιστρέφουν στα σχολεία συνειδητοποιημένοι, με στόχους και λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση για τους ανήλικους μαθητές.
    Αν υπάρχουν ενήλικες οι οποίοι εγγράφονται στο σχολείο μόνον και μόνο για δημιουργήσουν προβλήματα με παραβατικότητες, αυτό λύνεται δίνοντας την δυνατότητα στο σύλλογο των διδασκόντων( αφού εξαντλήσει την επιείκεια του και τις ευκαιρίες) να μην ξαναγράψει τους συγκεκριμένους στο σχολείο αλλά ούτε και σε άλλο.
    Η συγκεκριμένη διάταξη μόνον μείωση μαθητικού δυναμικού θα προσφέρει στα ΕΠΑ.Λ με ότι αυτό συνεπάγεται και όχι περιορισμό ενδοσχολικής βίας.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:42 | Μακρίνα Νοταριδου

    Το δικαίωμα για εκπαίδευση δεν έχει ηλικία!!
    Η στέρηση δικαιωμάτων είναι αντισυνταγματικη!!
    Τα επιχειρήματα περί βίας κτλ δεν ισχύουν στις μεγαλύτερες ηλικίες.
    Το Παρολογο…. λοιπόν σε όλο του το μεγαλείο!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 12:22 | Παρασκευή

    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Άρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)
    4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

    Με τον καινούριο νόμο καταπατούνται το Σύνταγμα και τα δικαιώματά μας.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:18 | Δημήτρης

    Η ρύθμιση είναι σωστή και θα πρέπει να ισχυει και για τα ΓΕΛ.
    Οσοι τελειώνουν ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ να πηγαίνουν σε Δημόσια ΙΕΚ ή Ιδιωτικά ανα το θέλουν.
    Γενικά ισχύει:
    Στο ΕΠΑΛ
    – Θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά το σχολικό περιβάλλον μιας και η διδασκαλία στο ΕΠΑΛ απευθύνεται και σε άτομα ανήλικα (πχ 15 ετών).
    – Θα πρέπει να «συναναστραφεί» με άτομα αρκετά μικρότερα, ιδιαίτερα αν είναι ηλικίας ακόμη και άνω των 20 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη «σχολική ζωή».
    – Απολυτήριο Λυκείου έχει άρα δεν του είναι απαραίτητο 2ο
    – Θα αποκτήσει σε δύο χρόνια Πτυχίο επιπέδου 4
    – Για να πάρει επιπέδου 5 θα χρειαστεί και τρίτος χρόνος (Μαθητεία) αν σταθεί τυχερός και επιλεγεί.
    – Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με τη αγορά εργασίας. Ακόμη και μια απλή επίσκεψη σε εργασιακό περιβάλλον απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία πραγματοποίησης μιας και στο ΕΠΑΛ υπάρχουν ανήλικοι.
    – Δε δίνεται δυνατότητα πρακτικής άσκησης παράλληλα με την εκπαίδευση.
    – Αν ταυτόχρονα εργάζεται οι επιλογή του ΕΠΑΛ είναι δύσκολη, εκτός αν επιλέξει κάποιο από τα ελάχιστα Εσπερινά ΕΠΑΛ, που αναγνωρίζετε κι εσείς τις δυσκολίες.

    Στο ΙΕΚ
    – Η κατάρτιση λειτουργεί σε περιβάλλον εκπαίδευσης ενηλίκων και ανάπτυξη σχέσεων εκπαιδευτή-ομάδας.
    – Αν και μεταξύ των σπουδαστών ΙΕΚ μπορεί να υπάρχει διαφορά ηλικίας, ωστόσο, επειδή είναι όλοι ενήλικες αυτή είναι με κοινά κριτήρια διαχειρίσιμη.
    – Θα αποκτήσει σε δύο χρόνια Δίπλωμα Επιπέδου 5, ανώτερου του ΕΠΑΛ.
    – Μπορεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα 6ηνης Μαθητείας (με τις ίδιες προϋποθέσεις) και όχι 9μηνης όπως στο ΕΠΑΛ.
    – Στο ΙΕΚ υπάρχει ΑΜΕΣΗ σχέση και σύνδεση με τη αγορά εργασίας. Πραγματοποιούνται ΤΑΚΤΙΚΑ επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, μιας και η διαδικασία οργάνωσης και πραγματοποίησης είναι πολύ απλή.
    – Δίνεται δυνατότητα πρακτικής άσκησης παράλληλα με την κατάρτιση.
    – Τα μαθήματα είναι απογευματινά, άρα μπορεί κάποιος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπορεί να παρακολουθεί και ταυτόχρονα να εργάζεται.

    Και δύο τελευταίοι προβληματισμοί.
    Αν και δεν έχω επίσημα στοιχεία, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτά συμβαίνουν.
    – Ο «απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ. που ξαναφοιτά στο ΕΠΑ.Λ. για να πάρει δεύτερη ειδικότητα»! Συνήθως αφορά άτομα 17-18 ετών που μόλις «τέλειωσαν» το σχολείο και συνεχίζουν στο ΙΔΙΟ ΕΠΑΛ, οι οποίοι «πείθονται» εύκολα για «καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη» να παραμείνουν στο σχολείο σε άλλη ή παραπλήσια ειδικότητα, προς «άγρα πελατών».
    – Μεγάλος αριθμός πτυχιούχων ΑΕΙ επιλέγουν μετά τις σπουδές τους (ή ακόμη και ταυτόχρονα μ’ αυτές) να παρακολουθήσουν κατάρτιση σε ΙΕΚ. όλοι αυτοί επιλέγουν ΙΕΚ και ΚΑΝΕΙΣ (ή έστω ελάχιστοι) θα επέλεγαν το ΕΠΑΛ. Γιατί άραγε;

    Συμπερασματικά.
    Ακόμη και αφήνοντας στην άκρη το «ηλικιακό κριτήριο», για κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, πραγματικά δε βλέπω ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να επιλέξει κανείς να εκπαιδευτεί σε μια ειδικότητα σε ΕΠΑΛ αντί σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ (για να μη θεωρηθεί ότι προωθώ τους ιδιώτες).

  • 26 Απριλίου 2020, 12:16 | Κωνσταντίνος Καλύβας

    Tα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν, καθώς:

    1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση, καφετέριες, ντελίβερυ κλπ.) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
    2) Πολλές μαθήτριες είναι μητέρες και παρακολουθούν μαθήματα στο ημερήσιο ΕΠΑΛ την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σχολείο και λόγω των υποχρεώσεων τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε διαφορετική βάρδια μαθήματα.
    3) Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους. Είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και έχουν σαφείς στόχους.
    4) Ορισμένοι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα.
    5) Αρκετοί απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    6) Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ.
    7) Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ λόγω ανεπαρκούς φοίτησης στο γυμνάσιο, για διάφορους λόγους, φτάνουν στην Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών.
    8) Αρκετοί μαθητές που βρίσκονται ήδη στην ενηλικίωση φοιτούν ήδη στην Α’ και Β΄ τάξη ημερήσιων ΕΠΑΛ.
    9) Υπάρχουν ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών
    10) Σε υποβαθμισμένες περιοχές με χαμηλό, μορφωτικό και κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, με μειονότητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αρκετοί ενήλικοι αναζητούν διέξοδο μέσω των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ειδικά όταν δεν λειτουργεί και άλλης βάρδιας στην περιοχή τους) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αναζήτηση επαγγελματικών προσόντων.

    Με βάση τα παραπάνω αλλά και την αιτιολογική έκθεση για τα άρθρα 51 και 52 που αναφέρουν λόγους:
    α) Σχολικού εκφοβισμού και βίας και β) Μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ημερήσια ΕΠΑΛ για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

    Είναι προφανές ότι:
    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών. Αφαιρείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης και δημιουργείται διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους, στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου. Το ΕΠΑΛ προσφέρει εκπαίδευση και είναι λύκειο και το ΙΕΚ κατάρτιση.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους με τις περισσότερες πιθανότητες να τους οδηγούν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    9) Οι εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε γιατί εργάζονται σε απογευματινή, νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και αποκλείονται από την εκπαίδευση.
    10) Τα άρθρα 51 και 52 επί της ουσίας καταργούν αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές.
    11) Για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, λόγω συνωστισμού, δεν διώχνονται οι μαθητές απ’ το δημόσιο δωρεάν σχολείο αλλά νομοθετείται η μείωση μαθητών ανά τμήμα (πχ μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε θεωρητικά μαθήματα σε 20 και σε εργαστηριακά μαθήματα σε 10). Επίσης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων εφόσον αναγνωρίζεται από το υπουργείο με βάση το αιτιολογικό πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.

    H καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εντέλει η κατάργηση σχολικών μονάδων δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική επιλογή για την παιδεία. Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι. Η Δια βίου Μάθηση η οποία αποτελεί άξονα και προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα με τα εν λόγω άρθρα υπονομεύεται και σταματά να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.
    Επομένως τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:42 | Αθηνα

    ποια λογικη οριζει μεχρι ηλικια μπορει καποιος να ειναι μαθητης?
    δεν εχουν ολοι το δικαιωμα να πρεπει να πληρωνουν για να μορφωνονται.
    αντι να δωσετε την αξια που πρεπει στα δημοσια ΕΠΑΛ προωθειται η διαλυση τους? Αντισυνταγματικες αποφασεις, οταν οφειλετε να παρεχετε εκπαιδευση δωρεαν σε ολους. Οι καιροι ειναι πονηροι και οφειλει ο λαος
    να αντιδρασει σε καθε τι που καταπατα τον κυριαρχο ελληνικο λαο

  • 26 Απριλίου 2020, 10:16 | Ιωάννα

    Ο μόνος στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την ρύθμιση αυτή είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών, άρα και των εκπαιδευτικών άρα και των δημόσιων ΕΠΑΛ. Συγχωνεύσεις και οικονομία δαπανών αλλά με λάθος κατεύθυνση. Οικονομία στην παιδεία και στην υγεία στραγγαλίζουν και πνίγουν τον λαό.
    Άμεση απόσυρση των άρθρων 51και52.

  • 26 Απριλίου 2020, 10:06 | Ελένη

    Πριν κάποια χρόνια πήρα την απόφαση να συνεχίσω το λύκειο καθώς είχα διακόψει την εκπαίδευση μου και ήταν αναγκαίο να βρω δουλειά.Τότε δεν είχα επιλογή,παράτησα το σχολείο μετά το γυμνάσιο.Έτσι λοιπόν πήγα στο ΕΠΑΛ της περιοχής μου και έκανα εγγραφή με σκοπό να βγάλω απλά το λύκειο. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως δεν ήμουν η μοναδική »μεγάλη» στον χώρο του σχολείου αλλά υπήρχαν και άλλοι διαφόρων ηλικιών. Είδα καθαρίστριες που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο επαγγελματικά μέσω της εκπαίδευσης, είδα νοικοκυρές που βρήκαν τον χρόνο επιτέλους όπως μου έλεγαν να κάνουν αυτό που ήθελαν πάντα, δηλαδή να συνεχίσουν το σχολείο απο εκεί που το άφησαν και ενα σωρό άλλο κόσμο που έβλεπαν το ΕΠΑΛ όχι μόνο ως σχολείο αλλά και σαν χώρο αναψυχής.Πράγματι, μας είχε δοθεί η ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουμε και για όλους εμάς -αυτής της κατηγορίας μαθητών- ήταν σωτήριο.Είχαμε βρει ένα σπουδαίο νόημα στη ζωή μας και για αυτό, ενώ πολλοί από εμάς εργαζόμασταν παράλληλα, στα μαθήματα είχαμε άριστες επιδόσεις. Προσωπικά θυμάμαι τον εαυτό μου να γυρίζω από δουλειά αργά το απόγευμα και να κάθομαι να διαβάζω μέχρι τις 3 τη νύχτα, το οποίο δεν με κούραζε γιατί η αγάπη μου για το σχολείο ήταν τεράστια και όλα τα έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση. Είδα τον εαυτό μου σημαιοφόρο ένιωσα περηφάνια με την επιβράβευση των καθηγητών μου, τους έβλεπα να με υποστηρίζουν κάθε χρόνο και να μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Στην τελευταία τάξη ανυπομονούσα να έρθουν επιτέλους οι πανελλήνιες. Πέρασα στο Βιολογικό του ΕΚΠΑ και ενώ είμαι ήδη στο δεύτερο εξάμηνο το μυαλό μου είναι ακόμα στο ΕΠΑΛ και πως να μην είναι όταν εκεί εκκολάφτηκε η αγάπη μου για γνώση. Πήγαινα στο αμφιθέατρο και ένιωθα πως είχα και τους καθηγητές μου μαζί, γιατί έτσι είναι, τους κουβαλάς μαζί σου. Όσον αφορά την ενδοσχολική βία, εμείς οι μεγαλύτεροι βοηθούσαμε την κατάσταση, καθώς λόγω εμπειρίας είχαμε τον τρόπο να τα πλησιάσουμε τα παιδιά αυτά και όταν κάποιες φορές πήγαινε να ξεκινήσει φασαρία μέσα στην τάξη, με το που τους μιλούσαμε, κοβόταν αμέσως το όποιο σκηνικό πήγαινε να δημιουργηθεί. Πήρα την πρωτοβουλία να πω την εμπειρία μου ώστε να αποτελέσει μια ακόμα οπτική γύρω από το ζήτημα αυτό. Όσοι καθίσαμε στα θρανία μετά από χρόνια, μαζί με το διάβασμα χτίζαμε και τις ελπίδες μας για μια καλύτερη ζωή και το πετύχαμε. Οι προσπάθειες και οι ελπίδες ανθρώπων που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία είναι άδικο να βρεθούν μπροστά σε μια πόρτα.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 26 Απριλίου 2020, 10:05 | Αντιγόνη

    Υπάρχουν δομές εκπαίδευσης ενηλίκων για τους 18 άνω. Πολύ σωστό μέτρο. Από αυτά που διαβάζω εδώ μόνο οι καθηγητές για δικούς τους λόγους θέλουν να γίνεται αυτός ο ηλικιακος αχταρμας. Προφανώς τα δικά τους παιδιά τα στέλνουν στα ΓΕΛ.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:45 | Ζαμάνης Κωνσταντίνος

    Το επιχείρημα περί εκφοβισμού από ενήλικες μαθητές δεν τεκμηριώνεται από καμία γνωστή έρευνα.

    Σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας έχουν καταγραφεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία.

    Αν θέλουμε να μειώσουμε την ενδοσχολική βία υπάρχουν επιστημονικά τεκμεριωμένοι τρόποι αντιμετώπισης και σε κανέναν από αυτούς δεν αναφέρεται η οριοθέτηση της ηλικίας

    Πως είναι δυνατόν ένας νέος 17 ετών που βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον να μην αποτελεί «απειλή βίας» για ένα νέο 15 ετών, αλλά ένας νέος 18 ή 19 ετών να αποτελεί και να πρέπει να απομακρυνθεί;

    Η ενδοσχολική βία είναι σύνθετο πρόβλημα και η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική γιαυτό και η αντιμετώπιση της θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη

    Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και με σαφείς στόχους. Συχνά αποτελούν πρότυπα για τους ανήλικους συμμαθητές τους και αποπνέουν σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Έχουμε πολλές φορές διαπιστώσει ότι οι ενήλικες μαθητές λειτουργούν ως καταλύτες σε φαινόμενα βίας.

    Αν ισχύσει το ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, τότε:

    • Αποκλείονται από την λήψη απολυτηρίου και πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ, όλοι όσοι εργάζονται σε απογευματινές βάρδιες ή είναι άνεργοι, επιτρέποντάς τους να γραφτούν μόνο στα ΓΕΛ. Όμως έτσι δημιουργείται μεγάλη ανισότητα, που είναι αντισυνταγματική.

    • Αποκλείονται οι απόφοιτου ΓΕΛ από την απόκτηση πτυχίου ημερήσιου ΕΠΑΛ (2 έτη), γεγονός που τους οδηγεί στα εσπερινά Λύκεια (3 έτη με λιγότερες όμως ώρες και αριθμό μαθημάτων), που θα έπρεπε να υποδέχονται κυρίως εργαζόμενους μαθητές, που είναι άλλωστε και το νόημα ύπαρξής τους. Εξάλλου τα Εσπερινά Λύκεια έχουν ήδη πολύ μεγάλη πληρότητα και είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα μας (ειδικά στην επαρχία και σε μικρές πόλεις απουσιάζουν) και δεν διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.

    • Αποκλείονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και δεύτερη ειδικότητα ή/και να προβούν σε αλλαγή τομέα, στο ίδιο σχολείο που αποφοίτησαν, δηλαδή σε οικείο περιβάλλον, με τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα ή να κάνουν μια νέα επιλογή.

    Τα τελευταία χρόνια, μαθητές που για προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους (λόγω κρίσης) δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ, έχουν την επιλογή να επανεγγραφούν στα ΕΠΑΛ (πλέον ως απόφοιτοι) για απόκτηση ειδικότητας. Πάρα πολλοί από αυτούς είχαν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο της τάξης, αφού η επιλογή τους ήταν συνειδητή. Σε αυτούς προστίθενται και άτομα που έχουν ήδη δημιουργήσει την οικογένειά τους, που προσπαθούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσα από τα ΕΠΑΛ.

    Σε περίπτωση που ισχύσει το ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, είναι βέβαιο ότι τα σχολεία αυτά θα συρρικνωθούν σημαντικά. Οι αποκλειόμενοι μαθητές θα αναγκαστούν να στραφούν στα Ιδιωτικά ΙΕΚ (τα Δημόσια ΙΕΚ λειτουργούν μόνο απογευματινές ώρες). Αν βέβαια διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, αλλιώς δεν θα εκπληρώσουν δυστυχώς την επιθυμία τους.

    Αν τα συγκεκριμένα άρθρα (51 & 52) του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν αποσυρθούν, η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ανοδική πορεία. Ελπίζω να επανεξετάσετε το ζήτημα.

    Ζαμάνης Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ

  • 26 Απριλίου 2020, 09:44 | Εμμα

    Οι μαθητές πρέπει να προστατεύονται. Μπράβο.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:38 | Εμ

    Σωστό , η ασφάλεια των παιδιών πάνω από όλα.

  • 26 Απριλίου 2020, 09:36 | Μανος

    Αυτό έπρεπε να είχε γίνει ΚΑΙΡΙ ΠΡΙΝ. Τα ανήλικα πρέπει να προστατεύονται. Από τη μια μας έχετε τρελάνει με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και πώς να ελέγχουμε τα πάντα και από την άλλη αφήνετε 40 ρηδες να μπενοβγαινουν στα σχολεία με ανήλικα ??? Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα ΕΠΑΛ είναι σε αυτή τη κατάσταση? Οι ΕΝΉΛΙΚΕΣ με τους ΕΝΉΛΙΚΕΣ στην εκπαίδευση ΕΝΗΛΊΚΩΝ. ΙΕΚ, ΣΔΕ. Τα υπόλοιπα είναι συντεχνιακά των καθηγητών στα ΕΠΑΛ.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:46 | απογοητευμένος εκπαιδευτικός

    Σωστό αλλά δεν υπάρχουν εσπερινά παντού, ούτε όλες οι ειδικότητες . Αλλά πολλοί τα θέλουν και στην πόρτα τους. Η ΕΕ θέλει εξορθολογισμό άρδην. Δεν το βλέπω. Οι μαθητές πελάτες, το επίπεδο χαμηλό με φωτεινές εξαιρέσεις. Εντωμεταξύ όποιος έχει μικρή έστω εικόνα των ΕΠΑΛ (προφανώς το υπουργείο ΟΧΙ, ούτε για ειδικότητες ανά την επικράτεια ) ξέρει ότι οι ενήλικες είναι παράγοντες σταθερότητας στο σχολείο, οι ανήλικοι (πάνω από τους μισούς) δεν κάνουν καν για σχολείο και δεν μετέχουν , ίσα για το χαρτί, με την ανοχή των εκπαιδευτικών.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:11 | Αντωνης

    Απαραδεκτο.
    Ειναι ρατσιστκο για τους ανω των 17.

    Οσο μεγαλυτερος ο μαθητης τοσο καλυτερη συμπεριφορα εχει μεσα στην ταξη.

    Θα κλεισουν πολλες ειδικοτητες.

    Αλλα αυτα τα ξερετε. Γιατι απλα δεν βρισκατε πιο ευφανταστη δικαιολογια για αυτο το αρθρο;

  • 26 Απριλίου 2020, 08:10 | Χάρις

    Απαράδεκτη διάταξη που αφαιρεί το δικαίωμα της μάθησης από χιλιάδες νέους.
    Τα ΕπαΛ δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα με τα πτυχία που παρέχουν.
    Απόφοιτοι Γενικών αλλά και Επαγγελματικών Λυκείων έχουν σήμερα δικαίωμα εγγραφής τους σε Β’ τάξη ΕπαΛ συγκεκριμένου τομέα και επιπλέον απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
    Το επιχείρημα λειτουργίας Εσπερινών ή Απογευματινών ΕπαΛ είναι αστήριχτο δεδομένου ότι τα λιγοστά από αυτά καλύπτουν ελάχιστες ειδικότητες και τομείς.
    Χιλιάδες νέοι χαμηλών οικογενειακών ή ατομικών εισοδημάτων επιλέγουν σπουδές στα ΕπαΛ αναζητώντας μια θέση στην αγορά εργασίας και πολλές φορές αλλάζοντας το μέλλον τους από μια εργασία σε άλλη. Αυτοί όλοι αποκλείονται από σπουδές, σε περίπτωση που ισχύσει ηλικιακός αποκλεισμός εγγραφής.

    Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.

    ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ.

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

  • 26 Απριλίου 2020, 08:06 | Ηλίας

    Δεν μας πείθεται γιατί ένας 17αρης είναι υποψήφιος για buling σε ένα ΕΠΑΛ και δεν είναι στο διπλανό ΓΕΛ.

  • 26 Απριλίου 2020, 06:47 | Παρισόπουλος Αντώνιος

    Μετά απ αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί εντελώς και η
    ρήση :Δια βίου μάθηση!!Πόσο υποκριτικό
    και άστοχο ότι το ηλικιακό όριο θα αποτελέσει
    φραγμό για την ενδοσχολική βία!!Ο μαθητής που
    αποφασίζει στα 18 να επαναφοιτήσει στο ΕΠΑΛ έχει εσωτερικά
    κίνητρα και η παρουσία του σε καμμιά περίπτωση
    δεν ταυτίζεται με φαινόμενα βιας.
    Άλλωστε αν τόσο πολύ σας απασχολεί το θέμα της ενδοσχολικής
    βίας ασχοληθείτε εμπράκτως μ αυτό σε μικρότερες ηλικίες
    Δημοτικό ,Γυμνάσιο.
    Όσο ο άνθρωπος αναζητάει τη γνώση και την εξειδίκευση
    ανοίγει ορίζοντες μήπως αυτό τελικά σας τρομάζει;;

  • 26 Απριλίου 2020, 01:44 | Τασουλα

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 18 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΑ ΣΤΗ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΔΕΠΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΨΟΓΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΒΛΑΨΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑΑΑ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΡΟΠΗ

  • 26 Απριλίου 2020, 00:46 | Μαίρη Σ

    Όλοι γνωρίζουμε τα «φυντάνια» των ΕΠΑΛ.
    Αλλά: Εφόσον είναι ενήλικες, πριν γραφτούν, βάλτε τους να υπογράψουν ένα χαρτί που να αναγράφονται τα πράγματα που πρέπει και τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν, όπως και τις κυρώσεις που θα υποστούν εάν κάνουν κάτι που δεν πρέπει, πχ μέχρι και δια παντός αποβολή.
    Από κει και πέρα είναι δική τους η ευθύνη εάν θα μορφωθούν ή θα μείνουν αμόρφωτοι.
    Και είναι πράγματι αντισυνταγματικό να θεωρείς κάποιον «ένοχο» πριν τον δεις και να τον αποκλείεις από το θεμελιώδες δικαίωμα της μόρφωσης. Πολλοί ενήλικες που πηγαίνουν στα ΕΠΑΛ είναι πράγματι πολύ σοβαροί και θέλουν απλά να μορφωθούν για να αποκτήσουν μια πιο αξιοπρεπή δουλειά μέσα σε μια χώρα με εργασιακό μεσαίωνα.

  • 26 Απριλίου 2020, 00:27 | Ν.Π.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει «κόφτης» μόνο στα ΕΠΑ.Λ. Να υπάρξει όριο ηλικίας αλλά και στους δύο τύπους λυκείου. Θα ήταν καλύτερα αν το όριο ήταν τα 24 έτη.

  • 26 Απριλίου 2020, 00:14 | Παναγιώτης

    Μετά από 25 χρόνια ως καθηγητής στην τεχνική εκπαίδευση, έχω
    βιώσει λίγες από τις πολλές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοζε η κάθε
    κυβέρνηση μετά την εκλογή της. Βιώσαμε τη μεταρρύθμιση Αρσένη
    με τα Τ.Ε.Ε, τη μεταρρύθμιση Γιαννάκου με τα ΕΠΑ.Λ ΕΠΑ.Σ, την
    κατάργηση των ΕΠΑ.Σ την μεταρρύθμιση με τη δημιουργία του
    τέταρτου έτους μαθητείας και πολλά άλλα. Ένα μας έμεινε από όλα
    αυτά: οι μαθητές που ακολουθούν την τεχνική εκπαίδευση στην
    συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ανάγκη από πολλά τεχνικά και
    εργαστηριακά μαθήματα, αλλά δυστυχώς κάθε φορά αυτά
    μειώνονταν προς όφελος των μαθημάτων της γενικής παιδείας. Η
    νοοτροπία της Ελληνικής οικογένειας είναι : «το παιδί μας να
    ακολουθήσει τη γενική παιδεία να δώσει πανελλήνιες και να
    ακολουθήσει το επάγγελμα που του αρέσει». Πολλοί μαθητές σε
    αυτό το κομμάτι των πανελληνίων δεν καταφέρνουν να περάσουν
    σε κάποια σχολή και σε ηλικία μεγαλύτερη από τα 18 τους χρόνια να
    βρίσκουν το δρόμο τους στην τεχνική εκπαίδευση. Όλοι μας,
    άλλωστε, γνωρίζουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Με το νέο
    νομοσχέδιο τα παιδιά αυτά θα αποκλείονται από τα δημόσια
    τεχνικά σχολεία και προφανώς η μόνη διέξοδος τους θα είναι
    κάποιο ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. με μεγάλο κόστος διδάκτρων. Ας μην ξεχνάμε
    ότι η πλειοψηφία των μαθητών που θέλουν να ακολουθήσουν τα
    ΕΠΑ.Λ., προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
    Θα μπορούν αυτά τα παιδιά να φοιτήσουν σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.; Και ας
    μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας είναι περισσότερο
    συνειδητοποιημένοι, και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν
    ιδεώδες παράδειγμα για τους μικρότερους συμμαθητές τους, και
    παράλληλα δρουν και συμβουλευτικά ως προς αυτούς τους
    μαθητές. Τελικά, ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο θέλει να
    αποκλείσει τα παιδιά αυτά από το δικαίωμα της μάθησης κάποιας
    τέχνης;;;

  • 25 Απριλίου 2020, 23:58 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

    ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΎΣΗ. ΤΥΧΑΙΑ;
    Το ΥΠΑΙΘ για ακόμα μία φορά αποφάσισε να βάλει την σφραγίδα του, στοχεύοντας στην «αποσυμφόρηση» και «μείωση της ενδοσχολικής βίας» στα ΕΠΑ.Λ., κι έβγαλε στις 22/04/2020 προς διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».
    Αν αναλογιστεί οποιοσδήποτε από εμάς τις «αλλαγές» που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΠΟΛΥΠΑΘΗ Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, απλά θα χαμογελάσει με θλίψη.
    Τα τελευταία πέντε χρόνια, ορθά η Πολιτεία ενημερώνοντας γονείς και μαθητικές της χώρας μας για την Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και την τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, πολλοί μαθητές/τριες επιλέξανε για την μεταγυμνασιακή τους εκπαίδευση (ως πρώτη επιλογή και όχι ως υποχρεωτική), τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.). Αυτό όμως μάλλον δεν αρέσει σε κάποιους και με αστεία επιχειρήματα γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να ανακοπεί αυτή την ανοδική πορεία, αλλά και πέσει κάτω από την μπάρα. Εξ άλλου για να πετύχουμε την σύγκλιση (σε αναλογία) με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην Λυκειακή Βαθμίδα (2 ΕΠΑ.Λ. – 1 ΓΕ.Λ. ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που είχε αρχίσει να επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑ.Λ.
    «Αποσυμφόρηση» εύστοχη λέξη που δε μπορεί όμως να καλύψει τέτοια αστοχία.
    Η δήθεν «αποσυμφόρηση» που επιχειρείτε να επιτευχθεί με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξ ορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού / μαθητή μπορεί να επιτευχθεί με:
    1. την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για τα ΕΠΑ.Λ. και την επένδυση σε υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και εργαστηριακό εξοπλισμό μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για από τα πακέτα στήριξης,
    2. την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη,
    και όχι με την δήθεν (αψυχολόγητη) μετακίνηση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., τα οποία επίσης δεν επαρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά ούτε και σε ειδικότητες),διότι αν εγγραφεί όλος αυτός ο μαθητικός πληθυσμός στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. η συμφόρηση θα μεταφερθεί αναπόφευκτα σε αυτά. Μήπως τελικά ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι μαθητές/τριες άνω των 18 ετών αποκλειστικά στην κατάρτιση; Μήπως τελικά αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας;

    «Ενδοσχολική Βία», που περιορίζετε & φωτογραφίζετε αποκλειστικά στα ΕΠΑ.Λ. Ρατσιστικό, δε νομίζεται; Το άρθρο 51 «δεν αντέχει» σε καμία κριτική.
    Αναρωτιέμαι, αν οι κύριοι και κυρίες του Υπουργείου Παιδείας ζουν όχι απλά σε άλλη χώρα αλλά σε άλλο πλανήτη. Και αληθινά αν ήταν τόσο απλό το φαινόμενο της Βίας, έχετε λύση. ΚΛΕΙΣΤΕΤΑ! Θα έλυνε όλα τα προβλήματα και θα εξαλειφόταν το φαινόμενο. Θα ήταν χρήσιμο επομένως να παρουσιαστούν τα στοιχεία των έρευνες πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και αποδεικνύουν τέτοιον ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοχοποίηση των ΕΠΑ.Λ.
    Η εμπειρία όσων υπηρετούμε στα ΕΠΑ.Λ. που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην μη ανάπτυξη ενδοσχολικής βίας. Άρα μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ .
    Επίσης, η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    1. Πρέπει να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , και να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική.
    2. Είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης.
    3. Αν ισχύσει τελικά για τα ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να ισχύσει και για τους άλλους τύπους Λυκείων. Δε μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Με Τιμή,
    Σαββίδου Αντιγόνη
    Εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Λ.

  • 25 Απριλίου 2020, 23:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Θέμα : Ανώτατο όριο εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ
    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Με έκπληξη και πολλά ερωτηματικά, πληροφορηθήκαμε την πρόθεση σας να τροποποιήσετε το ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ.
    Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στην ειδικότητα του Μηχανικού Αεροσκαφών των ΕΠΑ.Λ, την οποία και διδάσκω επί είκοσι συναπτά έτη.
    Ως Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και με έγκριση της Υπηρεσίας μου, διδάσκω στην προαναφερθείσα ειδικότητα επί χρόνια. Ο εκπαιδευτικός φορέας της ειδικότητας είναι το ΕΠΑ.Λ. «ΖΗΤΑ», που έχει ως έδρα του τα Χανιά. Η ιστορία του στον χώρο της μηχανικής του αεροσκάφους ξεκινά από το 1974 και είναι η μοναδική σχολή στην Ελλάδα που έχει την αρμοδιότητα απονομής κρατικού πτυχίου. Η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν προσφέρεται στα Ι.Ε.Κ.
    Στα χρόνια που διδάσκω την ειδικότητα, είχα μαθητές διαφόρων ηλικιών. Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν ως μόνιμα στελέχη στην Πολεμική Αεροπορία, με τον θεσμό των Ε.Π.Ο.Π., σε νευραλγικές θέσεις ευθύνης ,που άπτονται της συντήρησης και επισκευής του αεροσκάφους. Επίσης αρκετοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μηχανικοί αεροσκαφών, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
    Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιστατικά ενδοσχολικής βίας, τα οποία προκαλούν θλίψη και η πηγή τους, πολλές φορές, είναι άτομα κάτω του ηλικιακού ορίου των δεκαεπτά ετών. Υπάρχουν σχολικοί κανονισμοί οι οποίοι πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση και αυτοί πρέπει να γίνονται κατανοητοί εξ αρχής, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας και μη τήρησης τους, από καθηγητές και μαθητές.
    Όλοι μας έχουμε γνωρίσει παιδιά που έχουν αποτύχει στην σκληρή δοκιμασία των πανελληνίων. Κατά την γνώμη μου, αυτή η τροπολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους αποτυχίας, διότι τα περιθώρια των επιλογών για επαγγελματική κατάρτιση αμβλύνονται. Άρα, ένας μαθητής που θα ήθελε να ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του στις πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε να εισαχθεί σε μία σχολή που εκπαιδεύει Μηχανικούς Αεροσκαφών, απομακρύνεται από το δικαίωμα να διεκδικήσει το όνειρό του – μέσω άλλης οδού – στην περίπτωση δεύτερης αποτυχίας. Για εκείνον τον μαθητή ο κόσμος των ευκαιριών κλείνει τις πόρτες του, θυμίζοντάς του πως δεν θα έπρεπε να αποτύχει στις πανελλήνιες ,αφού η προκείμενη ειδικότητα δεν προσφέρεται στα Ι.Ε.Κ. ή αλλού.
    Προσπαθώντας να καταλάβω την ερμηνεία της απόφασης σας για τα ηλικιακά όρια εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ και αντιλαμβανόμενος την καλοπροαίρετη πρόθεση σας να επιλύσετε ένα σημαντικό πρόβλημα στον χώρο της παιδείας, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε την ηλικία των δεκαεπτά ετών (17) και να την διορθώσετε με την ηλικία των είκοσι ετών (20). Έτσι δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά να διεκδικήσουν τον στόχο τους αλλά, ταυτόχρονα, και τον χρόνο να πραγματοποιήσουν σωστές αποφάσεις, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή.

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση

  • 25 Απριλίου 2020, 23:20 | Χριστινα

    Άρθρα 51 52 αντισυγματικα αφαιρούν το δικαίωμα στα παιδιά να συνεχισουν την μορφωση τους όταν ένα ατυχές γεγονός τους άφησε πίσω.ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Όσο για την ενδοσχολική βία ειδικά στα ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟ διότι οι ενήλικες πάνε για ένα σκοπό εκεί συγκεκριμένο η βία βρίσκεται μεταξύ ανηλίκων.Ειναι ντροπή αυτά τα άρθρα 51 52 δεν νομίζω ότι τιμάνε την κυβέρνηση Επίσης ένας 18 χρόνος δεν μπορεί στο ΕΠΑΛ Μπορεί στο ΓΕΛ.Απλα Ντροπη