Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:24 | Μ.Λ.

    Καλημέρα κ. Υπουργέ.
    Μετά λύπης μου , βλέπω να συνεχίζεται το καταστροφικό έργο των προκατόχων σας , όλων των παρατάξεων , στον τομέα της ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ , ΔΩΡΕΑΝ παιδείας . Κάθε προσπάθεια να «προχωρήσουμε» στην εξυγίανση – εξέλιξη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος , την πολεμάτε λυσσαλέα …….. είτε πρόκριτε για πρότυπο σχολείο , είτε για Ευρωπαϊκό σχολείο……… Λυπάμαι ……….
    Βέβαια , ΔΕΝ σας ενδιαφέρει το θέμα , μια και ΔΕΝ «έχετε» την ανασφάλεια της δημόσιας παιδείας………

  • 27 Απριλίου 2020, 13:21 | Β.Π.

    Σας παρακαλώ ξανάσκεφτείτε το θέμα της εισαγωγής των μαθητών των προτύπων γυμνασίων στα πρότυπα λυκεία. Είναι πέρα για πέρα λάθος για τους λόγους που έχουν ήδη εκτεθεί σ’αυτή τη διαβούλευση. Το μέτρο των εξετάσεων θα οφελησει μόνο τα φροντιστήρια.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:19 | Α. Β.

    Η μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν είτε σε πρότυπα είτε σε πειραματικά σχολεία βαρύνετε από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν ισχύει όμως η ίδια ρύθμιση για τους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων, η μετακίνηση και η διατροφή των οποίων επιχορηγείται. Όλοι αυτοί οι τύποι δημόσιων σχολείων χαρακτηρίζονται ως υπερτοπικοί, δηλαδή οι μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να καλυφθεί και η μετακίνηση των μαθητών και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:17 | ΔΗΜΗΤΡΑ Σ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, είμαι θεία ενός μαθητή του Γυμνασίου Αναβρύτων και γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία και την πίεση που υπέστη το παιδί καθώς και την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε για να περάσει στο εν λόγω σχολείο. Δεδομένης της μικρής ηλικίας στην οποία κλήθηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και τις θυσίες (στον ελεύθερο χρόνο,στο παιχνίδι,στις κοινωνικές επαφές…) που απαιτήθηκαν. Ποιός ο λόγος να υποβάλλουμε αυτό το παιδί στην ίδια ψυχοφθόρο διαδικασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όταν έχει ήδη αποδείξει ότι επάξια φοιτά και διαπρέπει στο Πρότυπο Γυμνάσιο? Ύστερα ας αναλογιστούμε ότι μετά από τρία χρόνια θα κληθεί εκ νέου να διαγωνιστεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.Θέλουμε δηλαδή να εντατικοποιήσουμε τις σπουδές και να μετατρέψουμε τα παιδιά μας σε άλογα κούρσας που πηδάνε τα εμπόδια το ένα μετά το άλλο? Μιλώντας τώρα με την ιδιότητα της μητέρας δύο κοριτσιών,κατόπιν τούτου δε θα τα υποβάλλω σε αυτή τη διαδικασία διαρκούς διαγωνισμού διότι θεωρώ ότι η Αριστεία είναι κάτι ανώτερο που αποδεικνύεται καθημερινά στις σχολικές αίθουσες και όχι ανά τρία χρόνια με τυποποιημένες εξετάσεις που φυλακίζουν την παιδική αθωότητα σε μια κόλλα χαρτί.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:15 | ένα άτομο

    Τα παιδιά είναι που είναι στη καραντίνα, κλεισμένα στο σπίτι 2 μήνες. Έπρεπε να τα βομβαρδίσετε και με αυτό τώρα. Είμαστε σε κρίσιμους καιρούς, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για περίπτωση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:09 | Anonymo

    Είναι απαράδεκτη η στάση σας απέναντι στα παιδιά που δούλεψαν σκληρά για αυτές τις θέσεις. Δούλεψαν σκληρά και τώρα, στα μέσα της Πανδημίας αποφασίσατε να τους γκρεμίσετε τα όνειρα. Γιατί τους το κάνετε αυτό; Σε τι σας έφταιξαν;

  • 27 Απριλίου 2020, 13:05 | Μαρία Σγουράκη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία συνιστά κατάφωρη αδικία για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι εισήχθησαν στα σχολεία αυτά γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν για έξι χρόνια. Είναι αντισυνταγματικό να αλλάζετε το νομικό πλαίσιο εν μέσω της φοίτησής τους και να ανατρέπετε τον προγραμματισμό τόσων οικογενειών.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:56 | :)

    Με την απόφαση που πάτε να λάβετε ρίχνετε την ψυχολογία των παιδιών. Πολλά θα αρνηθούν να ξανά υποστούν την διαδικασία των εξετάσεων, πόσο μάλιστα αν έχουν να γράψουν προαγωγικές και εισαγωγικές τον ίδιο μήνα. Δε θα βοηθήσετε τα πρότυπα έτσι. Θα πλουτίσετε τα φροντιστήρια.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:51 |

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
    Οι μαθητές έγραψαν εισαγωγικές εξετάσεις με όραμα να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και το λύκειο. Με το άρθρο 18 ισοπεδώνετε τα όνειρα των παιδιών και τον προιπολογισμό των οικογενειών τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός που απλώς σκεφτήκατε ότι αυτή η πράξη θα ενισχύσει τον θεσμό των πρότυπων γυμνάσιων και λυκείων. Αντιθέτως, η διαβούλευση αυτή θα προκαλέσει παραπάνω άγχος και θα κάνει τα παιδιά πιο ανταγωνιστικά για τις θέσεις. Τα παιδιά που δε θα περάσουν θα αναγκαστούν να γυρίσουν στα σχολεία της γειτονιάς τους ή σε ιδιωτικά, που θα βαρύνουν τις οικογένειες οικονομικά. Μη ξεχάσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να βρεθούν σε ένα καινούργιο σχολικό περιβάλλον μετά από τρία χρόνια που προσαρμόζονται στο γυμνάσιο που πηγαίνουν, και θα πρέπει να υποστούν την προσαρμογή από την αρχή.
    Ελπίζω να αναθεωρήσετε.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:43 | Αθηνά Σ.

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της δευτέρας γυμνασίου στο πρότυπο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Ως γονιός η επιλογή να βάλω το παιδί μου στην τρυφερή ηλικία της έκτης δημοτικού να μπει στην διαδικασία εξετάσεων προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, που ως γνωστόν παρέχουν τα πρότυπα σχολεία της χώρας μας, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πρώτα απ’όλα αυτό που με ενδιέφερε, όπως και κάθε γονιό, ήταν η ψυχολογία του παιδιού μου, αντί να απολαύσει την τελευταία τάξη του δημοτικού, θα έπρεπε να αφιερώνει τον χρόνο της σε πολύωρα φροντιστήρια και διαβάσματα. Πέρα από αυτό ήταν και το ενδεχόμενο της αποτυχίας και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα την επηρέαζε ψυχολογικά. Όμως τα κατάφερε, με τον δικό της προσωπικό αγώνα, όπως και όλα τα παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα και έχουν κερδίσει την θέση τους με το σπαθί τους. ΔΕΝ μπορείτε έτσι απλά,χωρίς να υπολογίζετε ότι αυτά τα παιδιά είναι στην θέση που είναι με την αξία τους, να τα βάζετε στην διαδικασία να σκέφτονται ότι πρέπει ξαφνικά να περάσουν πάλι από εξετάσεις, ενώ επαναλαμβάνω έχουν αποδείξει την αξία τους,εκτός εάν θεωρείται τους καθηγητές και το ίδιο το πρόγραμμα σπουδών ανεπαρκή. ΔΕΝ μπορείτε να τα βάζετε στην διαδικασία να σκέφτονται ότι μπορεί να χάσουν τους φίλους τους έστω και εάν τα ίδια περάσουν. ΔΕΝ μπορείτε να τα βάζετε στην διαδικασία ότι μπορεί να αποχωριστούν το σχολείο τους και να πρέπει από την αρχή να προσαρμοστούν σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον. ΔΕΝ είναι δίκαιο ούτε γι’αυτά, ούτε για εμάς ως γονείς που έχουμε δώσει τον δικό μας αγώνα, οικονομικό και ψυχολογικό.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:41 | .

    Πραγματικά απαράδεκτο!

  • 27 Απριλίου 2020, 12:41 | Ε.Κ.

    1. Εάν γνώριζα πως η φοίτηση σε πρότυπο σχολείο αφορούσε μόνον την πρώτη τριετία του Γυμνασίου, ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα υπέβαλα τα παιδιά μου σ’ αυτήν την εξοντωτική και παρά φύσιν για μικρά παιδιά διαδικασία της προετοιμασίας για την εισαγωγή τους.

    2. Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ επίσης δεν προτίθεμαι να επαναλάβω την ίδια εξοντωτική διαδικασία δύο χρόνια πριν την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες για τους λόγους που κάθε γονιός καταλαβαίνει.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με φέρνετε στην εξαιρετικά επώδυνη θέση να επιβάλω εγώ η ίδια στα παιδιά μου αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος χωρίς να το θέλω και χωρίς τα ίδια να έχουν φταίξει σε τίποτα.

    Σας ευχαριστώ!

  • 27 Απριλίου 2020, 12:40 | Αγανακτισμένη Μητέρα

    Έχετε καταλάβει πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα παιδιά;;;;; Και δεν εννοώ σε μαθησιακό επίπεδο. Είναι όλα τους άδολα και «άβγαλτα»… Έτσι και κάποιο αποτύχει λόγω κακής στιγμής και αναγκαστεί να πάει σε δημόσιο σχολείο γιατί οι γονείς του δεν έχουν πόρους να το στείλουν σε ιδιωτικό, ΘΑ ΤΟ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΝ! Αυτό αξίζουν αυτά τα παιδιά κατά τη γνώμη σας;;;; Γιατί αυτό θα γίνει. Να είστε σίγουροι!

  • 27 Απριλίου 2020, 12:37 | Βασιλική

    Κυρία Υπουργέ ,

    Το άρθρο 18 γκρεμίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών μας προς το κράτος με βίαιο τρόπο . Τα παιδιά που φοιτούν στην Α και Β Γυμνασίου των προτύπων γυμνασίων , έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν τον στόχο τους , έχοντας ως ορίζοντα τα έξι χρόνια εκπαίδευσης ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕ . Πως μπορεί ένας γονιός να εξηγήσει στα παιδιά αυτά ότι το κράτος τα κορόιδεψε ?

    Το άρθρο 18 οδηγεί τα παιδιά που στο μέλλον θα φοιτούν στην Γ γυμνασίου των προτύπων , στην αγκαλιά των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας .

    Το άρθρο 18 υποβαθμίζει τον θεσμό της αριστείας και των προτύπων σχολείων δεδομένου ότι αφενός η Γ γυμνασίου θα καταντήσει μια τάξη που μοναδικό ενδιαφέρον θα έχει την ειδική προετοιμασία για την εισαγωγή στο λύκειο , αφετέρου θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των υποψηφίων για εισαγωγή στο γυμνάσιο .

    Το άρθρο 18 θα αναγκάσει παιδιά που δεν θα τα καταφέρουν και ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια να υποστούν ένα ανευ προηγουμένου ψυχολογικό τραυματισμό .

    Το άρθρο 18 είναι η προδοσία του κράτους προς τα παιδιά που μόχθησαν , θυσίασαν και τελικά πέτυχαν ένα υψηλότατο στόχο στην τρυφερή ηλικία των 11-12 ετών .

    Καταργήστε το τώρα

  • 27 Απριλίου 2020, 12:37 | Βλάσης Σ.

    Να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο γιατί είναι άδικο οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξεων των 5 πρότυπων Γυμνασίων να διαγωνιστούν εκ νέου για την είσοδό τους στα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια. Παρακαλώ να εξαιρεθούν οι μαθητές αυτοί γιατί στη ΣΤ’ Δημοτικού συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πρότυπα Γυμνάσια γνωρίζοντας ότι μέχρι και την Γ’ Λυκείου δεν θα έδιναν ξανά εισαγωγικές εξετάσεις.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:37 | Ε. Χατζής

    Η αρχή της δικαιολογημένης (ή προστατευόμενης) εμπιστοσύνης του διοικουμένου είναι η αρχή που επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την άρση ή τη μεταβολή μιας συγκεκριμένης πράξεως ή πρακτικής της διοικήσεως, ή γενικότερα μιας κρατούσης νομικής κατάστασης, η εύλογη πεποίθηση του διοικουμένου ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει . Η εμπιστοσύνη συνεπώς είναι η πεποίθηση του πολίτη, ότι ορισμένες νομικές καταστάσεις ή συμπεριφορές της διοικήσεως τον προστατεύουν.

    Στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι παραβιάζεται αυτή η Αρχή, καθώς οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων έχουν εισαχθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και αιφνιδιάζονται με μία τέτοια αλλαγή.

    Πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων από τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:33 | Ε. Γ. Χ.

    Ανήκουστο να ετοιμάζετε να περάσετε «νύχτα» λεναν νόμο που μόνο άδικος, ανήθικος και κυρίως αναντίρρητα αντιπαιδαγωγικός, για τους νυν μαθητές της φετινής Α’ και Β’ Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων ! Είστε απαράδεκτοι!

  • 27 Απριλίου 2020, 12:31 | Μαρία Ζαχαράκη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Είμαι γιαγιά μαθητή της Β΄ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο και μαθήτριας που προετοιμάζεται φέτος όλη τη χρονιά για να δώσει εξετάσεις για να μπει σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Έχω δει την προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα εγγόνια μου για να έχουν την ευκαιρία σε μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και η προσπάθειά τους αυτή είναι μόνο αξιέπαινη. Προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και τη ζωή τους, βάζουν στόχους, κάνουν όνειρα. Μου προκαλεί μόνο θλίψη να βλέπω να γκρεμίζονται τα όνειρά τους εξαιτίας ενός άδικου μέτρου. Αξιολογούνται μέσα από δύσκολες εξετάσεις εισαγωγής. Αξιολογούνται καθημερινά μέσα στο απαιτητικό σχολείο τους. Αξιολογούνται στο τέλος κάθε χρονιάς για το πέρασμα από τη μία τάξη στην άλλη. Αρκετά δε νομίζετε με την αξιολόγηση των μαθητών; Η αριστεία δεν είναι ευθύνη μόνο των μαθητών. Καιρός να ασχοληθείτε λοιπόν και με την αξιολόγηση όλων των άλλων παραμέτρων που συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία κάνοντας και τη δική σας αυτοκριτική.
    Με εκτίμηση
    Μαρία Ζαχαράκη

  • 27 Απριλίου 2020, 12:28 | Ελένη Χρ.

    Η συνεχής υποβολή των μαθητών σε εξετάσεις, τους ωθεί σε διαρκή μηχανισμό εκξετάσεων, αρνητική ψυχολογία διαρκούς εκφοβισμού (αφού ο κίνδυνος αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος κατά την εφηβική ηλικία από τη μετάβασή των μαθητών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία) αλλά και οικονομική κατάρρευση των οικογενειών τους, αφού η αποσύνδεση των Πρότυπων Γυμνασίων από τα Πρότυπα Λύκεια ενισχύει την φροντιστηριακή εκγύμναση…
    Αυτό κρύβεται τελικά από πίσω;

  • 27 Απριλίου 2020, 12:26 | Γ.Ε.

    Ως μητέρα μαθητή β’ γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου εκφράζοντας την αντίθεσή μου με το άρθρο 18 επισημαίνω συνοπτικά τα εξής:
    α)τα παιδιά καλούνται,να λάβουν μέρος σε απαιτητικές εξετάσεις, σε μόλις 3 χρόνια από τις προηγούμενες της εισαγωγής τους, με αποτελεσμα να χάνουν την ουσία της μάθησης και να σκέφτονται μόνο τις εξετάσεις.
    β)η προετοιμασία απαιτεί ιδιαίτερο κόπο και έξοδα καθώς είναι απαρραίτητο το φροντιστήριο και τα παιδιά λόγω φόρτου εργασίας θα σταματήσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες και δεν θα υπάρχουν ελεύθερες ώρες ξεγνοισιάς
    γ)το άγχος των εξετάσεων κ της πιθανότητας αποτυχίας θα τα καταβάλει
    δ)τα παιδιά θα είναι συγκεντρωμένα μόνο στα προς εξέταση μαθήματα. Ποιό παιδί θα ασχοληθεί όπως πρέπει με π.χ. την ιστορία , τη χημεία, την πληροφορική και τα υπόλοιπα μαθήματα;
    ε)αποδυναμώνεται η βαθμίδα του γυμνασίου: για ποιο λόγο ένα παιδί να δώσει εξετάσεις για το γυμνάσιο και να μην δώσει μόνο για το λύκειο;
    στ)οι μαθητές έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν 6 χρόνια στα σχολεία αυτά όπως προέβλεπε ο νόμος. Ο νόμος αλλάζει ξαφνικά προς το δυσμενέστερο πως ισχύει η αρχή εμπιστοσύνης του διοικούμε και ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που επιβάλει μία τετοια νομοθέτική ρύθμιση;

  • 27 Απριλίου 2020, 12:26 | Γιάννης Παπαδόπουλος

    Αδυνατώ να καταλάβω σε τί εξυπηρετεί η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στην α’ τάξη των πρότυπων Λυκείων, των παιδιών που φοιτούν ήδη στα συνδεδεμένα Γυμνάσια. Τα παιδιά που έχουν ήδη εισαχθεί, μετά από πολύ προσπάθεια είναι η αλήθεια, μπαίνουν έτσι σε συνεχόμενες εξεταστικές χρονιές ήδη από την Γ’ Γυμνασίου.
    Θεωρώ ότι υποβαθμίζεται η σχολική προσπάθεια των παιδιών αλλά και των Γυμνασίων, αφού ουσιαστικά η τελευταία τάξη θα αναλωθεί σε προετοιμασία για την εισαγωγή στο Λύκειο.
    Το ίδιο άλλωστε δεν συμβαίνει ήδη στην ΣΤ Δημοτικού για τα πρότυπα Γυμνάσια και στην Γ’ Λυκείου για όλα τα Λύκεια;
    Δεν υπάρχει, εδώ και χρόνια, η έμπρακτη σχετική απόδειξη; Τί διαφορετικό περιμένετε να συμβεί;

  • 27 Απριλίου 2020, 12:19 | Βάνα Σύψα

    Αξιότιμη κα Υπουργέ

    Σχετικά με το άρθρο 18 «Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων»

    Η υποβολή των παιδιών σε εκ νέου διαδικασία εξετάσεων για την προαγωγή τους στο Λύκειο είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα, λαμβάνοντας υπόψιν την εύθραυστη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση που χαρακτηρίζει την περίοδο της εφηβείας.

    Αφενός μεν, για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο, μια τέτοια επανάληψη διαδικασίας κλονίζει την εμπιστοσύνη τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αφού τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται ακόμα και στη μέση της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα οι επιλογές και οι αποφάσεις που έχουν λάβει τα παιδιά για την εκπαιδευτική τους πορεία να καταρρίπτονται από τις μονομερείς ενέργειες των ιθυνόντων. Η επιλογή των παιδιών θα ήταν πιθανώς διαφορετική αν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα έπρεπε να «αποδείξουν» ξανά την αξία τους στο Λύκειο. Με τις εξετάσεις αυτές, δύο είναι τα ενδεχόμενα – είτε το παιδί δεν θα επιτύχει (το ίδιο θα το εκλάβει σαν αποτυχία βέβαια) και θα αναγκαστεί να αποσπαστεί βίαια από το σχολείο και τους συμμαθητές του είτε θα επιτύχει αλλά αρκετοί από τους συμμαθητές με τους οποίους δέθηκε στα γυμνασιακά χρόνια θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας μας κατοχυρώνει την αρχή της προστασίας της εμπιστοσύνης του διοικουμένου με την έννοια ότι η διοίκηση δεσμεύεται από τη συμπεριφορά την οποία ακολουθεί και με την οποία διαμορφώνει πραγματικές καταστάσεις που έχουν παγιωθεί και που επηρεάζουν τόσο την ψυχολογική όσο και τη βιοτική κατάσταση των μαθητών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται να αλλοιώνει ή να διαφοροποιεί αυθαίρετα και μονομερώς την εν λόγω συμπεριφορά εις βάρος των παραπάνω ατόμων.

    Γενικότερα όμως, δεν έχει λογική να αναγκάζονται τα παιδιά που υποβλήθηκαν αρχικά σε διαδικασία εξετάσεων για την εισαγωγή τους στη βαθμίδα του Γυμνασίου σε εκ νέου εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη βαθμίδα του Λυκείου, καθώς μια τέτοια διαδικασία θέτει σε αμφισβήτηση την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρασχέθηκε από τα ίδια τα πρότυπα σχολεία κατά τα 3 χρόνια του Γυμνασίου. Δηλαδή, αν θεωρούν τα σχολεία αυτά ότι τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τότε τα ίδια συνομολογούν ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που τα ίδια παρείχαν στο Γυμνάσιο πρέπει να τύχει περαιτέρω εξέτασης, γεγονός οξύμωρο.

    Η απόφαση ενός 12χρονου παιδιού να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Πρότυπο Γυμνάσιο (με μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας δεδομένου του μεγάλου αριθμού υποψηφίων) και να αποχωριστεί τους συμμαθητές του Δημοτικού είναι ήδη δύσκολη. Η θέσπιση επιπλέον εξετάσεων για την εισαγωγή στο Λύκειο μόνο να αποθαρρύνει μπορεί τους υποψηφίους.

    Βάνα Σύψα
    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

  • 27 Απριλίου 2020, 12:12 | Μιχαλης

    Αξιότιμη κυρια υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Β’γυμνασιου στο πρότυπο γυμνάσιο Αναβρυτων. Έδωσα γνωρίζοντας πως θα Φοιτησω για 6 χρόνια, και θεωρώ άδικο και ανήθικο να μου λέτε πως τώρα, όχι μόνο πρέπει να επαναλάβω την πολύ απαιτητική προετοιμασία αλλά και το άγχος του αν θα περάσω, καθώς και τον κίνδυνο να βρεθώ σε ένα άλλο ληκειο, στο οποίο δεν θα γνωρίζω κανεναν.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:41 | Μάνος Χ.

    Να εξαιρεθούν από τη διαδικασία γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια ΚΑΙ οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων και όχι μόνο της Γ’ τάξης.

    Όταν οι μαθητές έδιναν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε αυτά τα σχολεία δεν γνώριζαν πως θα υποστούν εκ νέου την ίδια ψυχοφθόρα διαδικασία και πιθανόν να μην έδιναν καν εξετάσεις, αν γνώριζαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Δεν μπορείτε να αιφνιδιάζετε με αυτόν τον τρόπο τους μαθητές αυτούς και τις οικογένειές τους, καθώς το νομικό πλαίσιο με το οποίο εισήχθησαν ήταν διαφορετικό.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:27 | Άννα Καρναβά

    Με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχω να επισημάνω πως, ενώ για τους κληρωθέντες εισακτέους στα Πειραματικά Σχολεία προβλέπεται η μετάβασή τους στην επόμενη βαθμίδα χωρίς πρόσθετες κληρώσεις, για τους εισαχθέντες με εξετάσεις στα Πρότυπα Σχολεία θεσπίζονται εδώ εξετάσεις για τη μετάβασή τους από τη μία βαθμίδα στην άλλη.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μαθητές και οι μαθήτριες των Προτύπων Γυμνασίων θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο να υποβληθούν σε νέα εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Αυτό, ωστόσο, αντίκειται, πρώτα απ’ όλα, στο πνεύμα που υπηρετούν τα Πρότυπα Σχολεία, καθώς έτσι υποβαθμίζεται η σημασία της δουλειάς που έγινε με αυτά τα παιδιά στο Γυμνάσιο, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά άλλων Γυμνασίων, που δεν έχουν εργαστεί σε αντίστοιχους ρυθμούς ούτε σε ένα τόσο απαιτητικό ακαδημαϊκά περιβάλλον, να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στην επιλογή των εισακτέων του Λυκείου. Δευτερευόντως, τα τελευταία παιδιά, που με το δίκιο τους θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ένα απαιτητικό ακαδημαϊκά σχολείο, θα αναγκαστούν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εξετάσεις μες μια εντατική, φροντηστηριακού τύπου, προετοιμασία, δαπανηρότατη για τις οικογένειές τους και καταστροφική για τη δημιουργική μορφωτική πορεία στην οποία βρίσκονται, από την οποία κάποιοι από αυτούς για τον ίδιο λόγο εξ ορισμού θα αποκλειστούν. Έτσι εξυπηρετείται η ενίσχυση της αριστείας και ποιο ακριβώς περιεχόμενο δίνετε στην πολύπαθη αυτή λέξη;

    Εκτός από τα προβλήματα στο ακαδημαϊκό κομμάτι, η ενδεχόμενη έστω εκρίζωση των μαθητών από το σχολικό τους πειβάλλον λόγω της «μη επιτυχίας» τους σε αυτές τις εξετάσεις συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε αυτονόητης παιδαγωγικής αρχής και αποθαρρύνει όσους επιθυμούν τη φοίτηση σε ένα τέτοιο Γυμνάσιο να αγωνιστούν πραγματικά και με πάθος για την εισαγωγή τους, τη στιγμή που ξέρουν πως τρία χρόνια μετά θα βρεθούν πάλι στο σημείο μηδέν από το οποίο ξεκίνησαν, εξοντωμένοι και ισοπεδωμένοι νοητικά και ψυχολογικά από μια εξεταστική λογική χωρίς τελειωμό. Η «αποτυχία» ισοδυναμεί πρακτικά με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τον μαθητή ή τη μαθήτρια, που θα υποστεί στην ουσία μια ανελέητη «ποινή», ενώ για τον «επιτυχόντα» η χαρά θα συνδεθεί με τον αποκλεισμό κάποιων από τους συνοδοιπόρους του στη σχολική ζωή, γεγονός που θα ενισχύσει ένα αμιγώς ανταγωνιστικό και καθόλου ανθρωπιστικό παιδαγωγικό κλίμα.

    Συνοψίζοντας, θεωρώ ως εκπαιδευτικός πως το εν λόγω μέτρο δεν ενδείκνυται για την ενίσχυση της αριστείας, καθώς οι παράπλευρες απώλειες μεταξύ αρίστων και μη αρίστων που θα προκαλέσει είναι πολυαριθμότερες του καλού, το οποίο προτίθεται να υπηρετήσει. Προτείνω, τέλος, να δοθούν αντ΄αυτού στους μαθητές και στης μαθήτριες των Προτύπων Γυμνασίων ουσιώδη παιδαγωγικά κίνητρα για δημιουργική δράση, καινοτόμες πρακτικές και αριστεία μέσα από την καλλιέργεια της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος. Εν προκειμένω, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεσπίζει τη δυνατότητα των Συλλόγων Διδασκόντων αυτών των Σχολείων να θεσπίζουν στον χώρο του σχολείου τους τέτοια κίνητρα, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου σχολικού περιβάλλοντος, που θα δώσουν φτερά σε ομάδες αρίστων σε κάθε διδακτικό αντικείμενο να μεγαλουργήσουν!

    Στις πολύπλοκες κοινωνίες που ζούμε οι νέες προκλήσεις είναι σύνθετες και απαιτούν γόνιμη συνεργασία των αρίστων μεταξύ τους αλλά και με το κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, και όχι μεθόδους ανέλιξης με στείρο ανταγωνισμό και ατομικισμό. Λαμπρό και πέραν κάθε αμφισβήτησης παράδειγμα η εξαιρετική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας από ομάδα «αρίστων» λοιμωξιολόγων.

    Ευχαριστώ

  • 27 Απριλίου 2020, 11:12 | Έλλη Φ.

    Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια θα πρέπει αυτοδίκαια να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια.

    Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ και ΑΔΙΚΟ να αλλάζετε αιφνιδιαστικά το νομικό πλαίσιο εν μέσω της φοίτησής τους, ενώ οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν εισαχθεί με άλλους όρους. Πολλοί από αυτούς δεν θα επέλεγαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία εξ αρχής.

    Πρώτα η ψυχική υγεία των παιδιών μας… και μετά η αριστεία!

  • 27 Απριλίου 2020, 10:57 | Μιχάλης Ζυγορονίκος

    Η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών της Γ’ τάξης Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια, όταν τα παιδιά αυτά έχουν ήδη διαγωνισθεί και πετύχει σε απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις. Στα τρία Σχολικά χρόνια του Γυμνασίου ΔΕΝ κρίθηκαν από τους Καθηγητάς τους αν είναι ικανά να συνεχίσουν στο Λύκειο; Και θα πρέπει να κριθούν σε ένα εξεταστικό 2ωρο παιδικού άγχους;… Πολύ Παιδαγωγικό… ακούγεται!

    Να αναγκάσετε σε απογοήτευση τα παιδιά της τρυφερής ηλικίας που θα αγχοθούν και θα αποτύχουν κατα την κρίση των Εξεταστών να αλλάξουν Σχολικό Περιβάλλον! Και ποιοί θα είναι αυτοί οι Κριτές; Θα είναι ανώτεροι των Διδασκόντων;

    Δεν λογαριάζετε τα Παιδιά…. Αλλά ούτε τους γονιούς τους που θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα προετοιμασίας!
    Τι επιδιώκετε Κυρία Υπουργέ; Να ευνοήσετε την Ιδιωτική Εκπαίδευση; Να ενισχύσετε οικονομικά τα Φροντιστήρια και τα Ιδιωτικά Σχολεία;…
    Προσέξτε…. «Μυρίζει» διαπλοκή!

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ Κα Υπουργός
    Τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και όχι μόνο δεν επιτρέπεται να τα ξαναταλαιπωρήσετε, αλλά επιβάλλεται ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τη διαδικασία αυτή.
    Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε, αν δεν το αντιλαμβάνεστε, μια δημοκρατική χώρα και ο νόμος αυτός θα προσβληθεί γιατί είναι αντισυνταγματικός!
    Και τότε απειλείται να χαθεί η αξιοπιστία τόσο του κράτους όσο και της Κυβέρνησης προς τον πολίτη.!

  • 27 Απριλίου 2020, 10:40 | Μ.Π

    Αξιότιμη κ. Κεραμέως,

    είμαι μητέρα μαθήτρια της Α’ τάξης Προτύπου Γυμνασίου και θα ήθελα να επισημάνω μια αβλεψία του νομοσχεδίου που επιβάλλει στους μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α΄και Β΄Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων της χώρας (5 Πρότυπα Γυμνάσια, περίπου 800 παιδιά συνολικά στην Α’ και Β’ Γυμνασίου) την εκ νέου εξέτασή τους για την εισαγωγή τους σε Πρότυπο Λύκειο. Η κόρη μου,όπως και πολλά άλλα παιδιά αρνήθηκε μια μεγάλη υποτροφία ιδιωτικού σχολείου και επέλεξε το Πρότυπο Γυμνάσιο για 2 κυρίως λόγους, α. γιατί έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το δημόσιο Πρότυπο Σχολείο έναντι του ιδιωτικού και β. γιατί το Πρότυπο Σχολείο είχε διάρκεια 6 έτη, όπως ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Το παιδί άλλαξε σχολικό περιβάλλον και συνήθεις συναναστροφές, εντάχθηκε και αγάπησε το νέο σχολικό περιβάλλον, φίλους και καθηγητές, γιατί; Για να ξαναϋποβληθεί σε μια ακόμα ψυχοφθόρα εξεταστική διαδικασία που θέλουμε να αποδείξει τι;Ότι έπαψε να είναι άριστη ή την αποτυχία του Γυμνασίου, αν δεν καταφέρει να εισαχθεί στο Λύκειο; Δεν αξίζει καν να αναφέρουμε το ευτράπελο ότι μαθητές Πειραματικών Λυκείων θα πάρουν απολυτήριο Προτύπου Λυκείου χωρίς να έχουν δώσει ποτέ τους εξετάσεις! Ή ότι όσοι εισάγονται με κλήρωση σε πειραματικό γυμνάσιο συνεχίζουν αυτοδικαίως σε πειραματικό λύκειο χωρίς να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και φίλους; Πραγματικά μόνο ως αβλεψία μπορεί να κριθεί το συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου κι ελπίζω ότι η κατάφωρη αδικία θα διορθωθεί.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:33 | ΜΖ

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ Σ’ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ, ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΈΣ, ΤΙΣ ΑΊΘΟΥΣΕΣ! (ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ)

  • 27 Απριλίου 2020, 09:57 | Ζωή Π.

    Κα Υπουργέ,
    Η πρόσφατη ιστορία της χώρας μας θα γραφτεί για πρώτη φορά μετά ίσως από πολλά χρόνια με φωτεινά χρώματα, λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Κομβικό ρόλο σ’ αυτήν την επιτυχία έπαιξε η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στο κράτος και στις αποφάσεις του για τη διαχείριση της κρίσης, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Μεταξύ των πολιτών αυτών, παρακαλώ μην ξεχνάτε ήταν και οι 1,5 εκατομμύριο μαθητές που εμπιστεύτηκαν και υπάκουσαν στα μέτρα, παρότι τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο, προστατεύοντας τους εαυτούς τους αλλά κυρίως προστατεύοντας όλους εμάς.
    Με το παρόν άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου σας, με το οποίο αλλάζετε τους όρους με τους οποίους οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των Προτύπων εισήχθησαν στα σχολεία αυτά, θέτετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της φοίτησής τους στα μέχρι σήμερα διασυνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια. Πιστεύετε ειλικρινά ότι μ’ αυτή σας τη διάταξη οι νέοι αυτοί πολίτες θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος; Μόνο αγανάκτηση, απογοήτευση και θυμό γι’ αυτό το κράτος ενσταλάζετε στις ψυχές τους!
    Υπάρχει χρόνος να πάρετε πίσω τη διάταξη αυτή. Μην ακυρώσετε ό,τι καλό έχετε επιτύχει μέχρι τώρα.
    Ευχαριστώ.

  • 27 Απριλίου 2020, 09:22 | Γονέας μαθητή ΠΓ

    Άρθρο 18
    Πρέπει να συμπληρωθεί η μεταβατική διάταξη στο άρθρο 56 έτσι ώστε
    ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΥΚΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗ Β’ ΚΑΙ Α’ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ,
    οι οποίοι έχουν εισαχθεί με αδιάβλητες και άκρως ανταγωνιστικές εξετάσεις, με ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    Η εκ νέου υποβολή τους σε εξετάσεις:
    αποτελεί ένα άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο,
    απειλεί την ψυχική υγεία των εφήβων,
    αναστατώνει ολόκληρο τον οικογενειακό προγραμματισμό,
    επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες αφού αναγκάζονται λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού για άλλη μια φορά να απευθυνθούν στη φροντιστηριακή εκγύμναση,
    αμφισβητεί το κύρος των Προτύπων Γυμνασίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 08:17 | Χρηστος

    1)Μείωση αριθμών μαθητών ανά τμήμα γιατί δεν γίνεται

  • 27 Απριλίου 2020, 03:17 | ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ Ξ.

    Είμαι μητέρα ενός έφηβου που φοτα στη Β τάξη Προτύπου Γυμνασίου. Είμαι πολύ υπερήφανη για το παιδί μου. Δεν είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Έχει το βλέμμα του πάντα ψηλά, στον ουρανό, στα άστρα….. Θέλει να γίνει αστροφυσικός. Περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με αστρονομικά προγράμματα και φτιάχνει βιντεακια για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, τα οποία στέλνει στους φίλους του… Μέσω του σχολείου του έχει διακριθεί σε πανελληνιους αστρονομικους, και όχι μόνο, διαγωνισμούς και συμμετέχει στον όμιλο αστρονομίας… Ξυπνάει καθε πρωί στις 6.30 για να πάρει το σχολικό, επειδή μένει πολύ μακριά από το σχολείο, χωρίς ποτέ να βαρυγκομησει, με χαμόγελο. Είναι ευτυχισμένος στο σχολείο, με τους φίλους που τον αγαπούν και τον καταλαβαίνουν, με τους καθηγητές, ακόμη και με το απαιτητικό πρόγραμμα που έχει. Τώρα μου ζητάτε να καταστρέψω τα όνειρά του και να τον προσγειωσω στην σκληρή πραγματικότητα που ανεύθυνα επιλέγετε γι αυτόν; Λυπάμαι, δεν θα το κάνω… Βοηθήστε το παιδί μου και το καθε παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες να φτάσει ψηλά…. Αποσύρετε τη διάταξη, πριν απογοητευτουν αυτά τα παιδιά ήδη από την εφηβεία τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:25 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Εναν στόχο βλέπω μόνο να εξυπηρετεί η εξέταση των μαθητών των προτύπων γυμνασίων για την πρόσβαση τους στο πρότυπο λύκειο: την ενίσχυση της παραπαιδείας.
    Ηδη τα φροντιστήρια της πόλης μου έχουν κάθε χρόνο πλήθος μαθητών ΣΤ δημοτικού που προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές στα πρότυπα γυμνάσια με την ίδια πίεση και από μέρους τους την ίδια αφοσίωση που δείχνουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου για τις Πανελλήνιες. Τι λετε; Να έχουμε τώρα και πλήθος μαθητών Γ’ γυμνασίου που θα παλεύουν να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν μία θέση στα πρότυπα Λύκεια;
    Αν ο στόχος είναι να θησαυρίσουν τα φροντιστήρια ή να αποκατασταθούν επαγγελματικά κι’αλλοι αδιοριστοι ωρομίσθιοι καθηγητές, τότε «ναι», να θεσπισθούν αυτές οι εξετάσεις.
    Μήπως όμως πρέπει πρώτα να σκεφθούμε τα παιδιά; Πόσες φορές θα τα καλούμε να διαγωνισθούν και να ανταγωνισθούν; Αξίζει να φορτωθούν άλλη μία χρονιά με άγχος; Αξίζει για άλλη μία χρονιά να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από τα σχολικά μαθήματα;Nα «αντικατασταθεί» για άλλη μία χρονιά το σχολείο από το φροντιστήριο,όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες για τους μαθητές της γ λυκείου και εδώ και λίγα χρόνια για τους υποψήφιους των προτύπων γυμνασίων; Αν ο στόχος μας είναι η φροντίδα των παιδιών και η διαφύλαξη του ρόλου του σχολείου, η απάντηση είναι «όχι». Tώρα, παρακαλώ, σκεφθείτε ποιος είναι ο στόχος σας.

  • 27 Απριλίου 2020, 01:27 | Β.Γ.

    Αξιοτιμη Κυρια Υπουργε,
    Ειναι αδικο, ανηθικο και κυριως περα για περα αντιπαιδαγωγικο αυτο που σχεδιαζετε για τους μαθητες Α και Β Γυμνασιου που ηδη φοιτουν στα Προτυπα Γυμνασια.Επειδη ειναι τοσο οφθαλμοφανης η αδικια , θεωρω οτι προκειται για καποιο λαθος που δεν εχει υποπεσει στην αντιληψη σας. Ως Υπουργος Παιδειας και Θρησκευματων αλλα και ως μανα, σας παρακαλω να μεριμνησετε για την εξαιρεση των ηδη φοιτουντων παιδιων της Α και Β Γυμνασιου απο τις εξετασεις για την εισαγωγη τους στα συνδεδεμενα Προτυπα Λυκεια.
    Σας ευχαριστω,
    Με εκτιμηση,
    Β.Γ. (γονεας μαθητριας Α Γυμνασιου Προτυπου Αναβρυτων)

  • 27 Απριλίου 2020, 00:52 | ΜΗΝΑΣ

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ

  • 27 Απριλίου 2020, 00:42 | Γιώργος Κουμιανάκης

    Αξιότιμη κ Υπουργέ,
    1. Είμαι γονέας μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου του προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Η ακαδημαϊκή χρονιά 2018 – 2019 αποτέλεσε μια χρονιά συνεχόμενου μόχθου κυρίως από πλευράς της κόρης μου, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, αλλά και για την όλη οικογένεια. Προκειμένου να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε περισσότερο το παιδί μας να πετύχει το στόχο του, απευθυνθήκαμε σε «εξειδικευμένο» για τις συγκεκριμένες εξετάσεις φροντιστήριο με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση της οικογενείας μας. Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναλογιστείτε ότι παιδιά στην ηλικία των 11 και 12 ετών αγωνίζονται με σκοπό την επιτυχία και εν συνεχεία την αριστεία, με ότι αυτό συνεπάγεται όσο αφορά τις παρέες τους και τον ελεύθερο χρόνο τους.

    2. Τα παιδιά που είναι ήδη μαθητές των πρότυπων γυμνασίων εισήχθησαν σε αυτά με δεδομένη την εν συνεχεία φοίτηση τους στα αντίστοιχα λύκεια. Αυτό προέβλεπε ο νόμος με βάση τον οποίο έγιναν οι ανάλογες εξετάσεις. Εάν υπήρχαν ενδείξεις ή ήταν επιβεβαιωμένο ότι θα απαιτούνταν επιπλέον εξετάσεις στην Γ΄ γυμνασίου προκειμένου να εισαχθούν στα αντίστοιχα πρότυπα λύκεια, εγώ προσωπικά, αλλά θεωρώ και πολλοί άλλοι γονείς δεν θα έβαζαν τα παιδιά τους σε αυτή την διαδικασία στην Στ δημοτικού, αλλά θα προτιμούσαμε όπως τα παιδιά μας περάσουν την όλη αυτή διαδικασία μια και μόνο φορά στην Γ΄ γυμνασίου.

    3. Αναφέρεται στο άρθρο ότι οι μαθητές των πειραματικών γυμνασίων εισάγονται αυτόματα στα αντίστοιχα λύκεια. Από το παραπάνω καταλαβαίνω ότι πράγματι αντιλαμβάνεστε ότι τα παιδιά που είναι ήδη τρία χρόνια σε πειραματικά σχολεία δεν είναι εφικτό ξαφνικά να βρεθούν σε ένα κανονικό λύκειο αλλά ότι δεν είναι εφικτό να συμβεί και το αντίθετο. Καθώς αντιλαμβάνεστε την ιδιαιτερότητα των πειραματικών σχολείων γιατί δεν συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο και για τα πρότυπα;

    4. Αναφέρεται από κάποιους ότι υπάρχει ένα ποσοστό μαθητών που δεν αξίζουν να συνεχίζουν σε πρότυπο λύκειο λόγω του ότι κατά την διάρκεια του γυμνασίου η επίδοση τους δεν παρέμεινε η επιθυμητή. Μπορείτε ωστόσο να θέσετε κάποιο κριτήριο όσον αφορά τον γενικό μέσο όρο του βαθμού από τις τρεις τάξεις του γυμνασίου, το οποίο και να αποτελεί κριτήριο για συνέχιση στην αντίστοιχη δομή του λυκείου χωρίς εξετάσεις. Οι μαθητές που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το παραπάνω όριο να μπορούν να εξετάζονται μαζί με όσους άλλους από τα γενικά λύκεια επιθυμούν, για την πλήρωση των θέσεων αυτών καθώς και για την δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος στην Α΄ λυκείου κάθε προτύπου σχολείου. Με τον τρόπο αυτό από την μία θα διατηρείται η αριστεία στο γυμνάσιο στο μέγιστο δυνατό και από την άλλη θα γίνεται ένας μερικώς διαχωρισμός των όχι και τόσο άριστων μαθητών, δίνοντας τους όμως την δυνατότητα εάν φυσικά το επιθυμούν, να διαγωνιστούν, προκειμένου να συνεχίσουν σε ένα λύκειο όπου θα φοιτούν οι πραγματικά άριστοι.

    5. Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η προσθήκη επιπλέον εξετάσεων στην Γ΄ γυμνασίου για εισαγωγή των μαθητών στα αντίστοιχα λύκεια θεωρώ ότι είναι σαφέστατα λανθασμένη για τους μαθητές που ήδη βρίσκονται στην Α΄ και Β΄ γυμνασίου προτύπων σχολείων για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην παράγραφο 2. Γενικότερα ωστόσο θεωρώ ότι οι επιπλέον εξετάσεις:
    α. Θα δημιουργηθούν επιπλέον «εξειδικευμένα» φροντιστήρια για την εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα λύκεια, προωθώντας περαιτέρω την παραπαιδεία. Ένα επιπλέον κόστος θα προστεθεί στον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των οικογενειών που επιθυμούν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους.
    β. Είναι πολύ πιθανό πολλοί γονείς που είχαν σκοπό να μπουν σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία, φυσικά μαζί με τα παιδιά τους, με σκοπό την εισαγωγή σε πρότυπο γυμνάσιο, να ξανασκεφτούν την επιλογή τους και να προτιμήσουν να περάσουν την όλη διαδικασία για εισαγωγή μόνο σε πρότυπο λύκειο. Αυτό κατ΄ επέκταση θα δημιουργούσε ένα γυμνάσιο χωρίς ιδιαίτερο συναγωνισμό, με αντίστοιχη μείωση του επιπέδου των μαθητών ενώ σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση θα ήταν το λύκειο.

    6. Μήπως τελικά η όλη διαδικασία θα οδηγήσει σε υποβιβασμό της ποιότητας των πρότυπων γυμνάσιων επιφέροντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα; Θεωρώ ότι θα αφουγκραστείτε τόσο την αγωνία των γονέων όσο και των παιδιών για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και θα προκρίνετε την δικαιότερη λύση στο παραπάνω ζήτημα.

    Σας ευχαριστώ

  • 27 Απριλίου 2020, 00:24 | Ζαρμακούπης Βασίλης

    Οι θέσεις των συλλόγων γονέων των πρότυπων γυμνασίων με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Όλοι οι μαθητές και οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στη διαβούλευση ώστε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αλλάζει τους όρους που η ίδια έχει επιλεξει εκ των υστέρων, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα δικαιώματα των μαθητών που με πολύ διάβασμα και θυσίες έχουν πετυχει. Η αριστεία τους αποδεικνύεται καθημερινά με τις μαζικές πρωτιές στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και τις άριστες πραγματικές επιδόσεις τους στα μαθήματα. Ευελπιστώ η Ελληνική Βουλή να αφαιρέσει την τελευταία στιγμή τις άσκοπες εισαγωγικές εξετάσεις για το δυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο δείχνοντας σεβασμό στους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α και Β τάξη των πέντε πρότυπων γυμνασίων.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:58 | Αγγελίνα Κ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Είμαι μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Αποφάσισα να δώσω εξετάσεις σε αυτό το σχολείο έπειτα από συζήτηση με φίλες μου. Όλες μαζί βάλαμε έναν κοινό στόχο, να περάσουμε και να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί. Όλο το χρόνο προετοιμαζόμουν για την ημέρα των εξετάσεων, παρακολουθούσα φροντιστήριο, έπρεπε να μελετάω πολύ και κουραζόμουν αρκετά. Είχα βάλει όμως έναν στόχο και ήθελα πάση θυσία να τον πετύχω. Τελικά κατάφερα να μπω στο σχολείο, όπως και οι φίλες μου. Μέσα στον πρώτο χρόνο γνώρισα πολλά παιδιά, έκανα πολλούς φίλους. Φίλους που αγαπώ και δεν θέλω με τίποτα να χάσω. Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητά μου είναι αρκετά δύσκολη. Το σπίτι μου βρίσκεται μακριά από το σχολείο και χρειάζεται να ξυπνάω πολύ νωρίς κάθε πρωί.Το απόγευμα αργώ να φτάσω στο σπίτι και όταν φτάνω πρέπει να διαβάσω και να πάω στις εξωσχολικές δραστηριότητές μου. Κουράζομαι πολύ, ναι. Ξέρω όμως ότι το επόμενο πρωί θα πάω σε ένα σχολείο που αγαπάω, θα δω τους φίλους μου και θα περάσουμε την ημέρα μας μαζί. Όσο κουραστική και αν είναι η καθημερινότητά μου όμως, ποτέ δεν θα την άλλαζα. Προτιμώ να έχω ένα γεμάτο πρόγραμμα, μέσα στο οποίο βέβαια ξέρω ότι θα περάσω στιγμές με τους φίλους μου, παρά να έχω πιο χαλαρή καθημερινότητα, αλλά να μην πηγαίνω στο σχολείο αυτό. Θα έδινα τα πάντα, για να έχω την ευκαιρία να ζήσω μία ανέμελη παιδική ζωή, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζω περιβάλλον κάθε τρία χρόνια, προσπαθώντας κάθε φορά να προσαρμοστώ εκεί. Θα το εκτιμούσα αν μου δινόταν η ευκαιρία να συνεχίσω να φοιτώ στο ίδιο σχολείο και στο λύκειο, έχοντας αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα, που όμως θέλω να ζω. Γιατί ξέρω ότι θα είναι για πάντα (ή τουλάχιστον μέχρι να αποφοιτήσω από το λύκειο) η ίδια, υπέροχη καθημερινότητά μου.

  • Αξιότιμοι κύιοι και κυρίες,
    θα ήθελα να εκφράσω την αντιθεσή μου με την επαναφορά των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα λύκεια για δύο προφανείς λόγους, τους οποίους παρουσιάζω συνοπτικά. Πρώτον, παιδιά 14 ετών καλούνται σε 3 χρόνια να πάρουν μέρος σε δύο πολύ σκληρές εξετάσεις. Πού είναι τα παιδικά τους χρόνια, η ανεμελιά τους, η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, τις τέχνες κι ό,τι αρεσει στον καθενα και την καθεμιά; Δεύτερον, ως καθηγητής Προτύπου Γυμνασίου, που έχω ζήσει τις εξετάσεις αυτές με τον νόμο Αρβανιτόπουλου, σας λέω ότι στην Γ΄ Γυμνασίου οι μαθητές ασχολούνται μόνο με τα προς εξέταση μαθήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει δυστυχώς και πολύ κακώς και στην Γ΄ λυκείου. Άρα η σφαιρική μάθηση κι εκπαίδευση που είναι ο πρωταρχικός στόχος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πάει περίπατο. Επιπρόσθετα, η βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος για αυτούς που θα αποτύχουν, χωρίς να φαίνεται κάτι τέτοιο με την εισαγωγή τους, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα , τόσο στα ίδια τα παιδιά σε μια δύσκολη ηλικία, όσο και στις οικογένειες που προγραμμάτιζαν τη ζωή τους αλλιώς.
    Ελπίζω να υπάρξει ενδελεχής σκέψη για το θέμα και να μην ρίξετε τα παιδιά πάλι στα δίχτυα της παραπαιδείας, εμποδίζοντάς τα να ζήσουν τα τελευταία ίσως ανέμελα χρόνια τους πριν την μεγάλη προσπάθεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:35 | Χαλκιαδάκης Μιχάλης

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    είμαι μαθητής της β γυμνάσιου πρότυπου σχολείου Αναβρύτων.
    Θυμάμαι την πρώτη μέρα στο σχολείο μας μίλησε κάποιος ηλικιωμένος κύριος ο
    οποίος άνηκε στον σύλλογο αποφοίτων Αναβρύτων.
    Πόσο όμορφο, ένα συμβολικό σχολείο ένωνε στο πέρασμα των χρόνων όλους τους
    αποφοίτους.
    Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προφανώς θα έχετε αποφοίτους γυμνασίου και
    αποφοίτους λυκείου ενός σχολείου θεσμού που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων
    από τον βασιλιά μέχρι σήμερα.
    Το παραβλέπω. Προφανώς οι σύμβουλοι σας κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς τους
    άμεσα ενδιαφερόμενους.
    Αυτό όμως που δεν μπορώ να παραβλέψω είναι το δίκιο διότι αυτός που έχει
    δίκιο βγαίνει πάντα νικητής.
    Εγώ εισήχθηκα στο γυμνάσιο μέσω αδιάβλητων εξετάσεων και κέρδισα με το σπαθί
    μου την αυτοδίκαιη είσοδο μου και στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο βάσει του
    ισχύοντος τότε νόμου.
    Με ποιο δικαίωμα με υποχρεώνεται να ξαναδώσω εξετάσεις για κάτι κεκτημένο; Με
    ποια ψυχολογία θα επιστρέψω στο λύκειο της γειτονιάς μου σε περίπτωση
    αποτυχίας;
    Με πνίγει το δίκιο.
    Προφανώς και πρέπει να εξαιρεθούν των εξετάσεων και η α και η β γυμνασίου.
    Παρακαλώ να επιληφτείτε του θέματος άμεσα ώστε να διορθωθεί η αδικία.

    Με εκτίμηση

    Χαλκιαδάκης Μιχάλης
    Β3 πρότυπου γυμνασίου Αναβρύτων

  • 26 Απριλίου 2020, 23:16 | Μαργαρίτα Ηλιακοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

    αναφορικά το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά να επανεξετάσετε το άρθο 18, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που άριστοι μαθητές, χωρίς παραβατική συμπεριφορά, έχοντας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να εισαχθούν σε ένα σχολείο, και συνεχίζοντας να προσπαθούν σκληρά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διωχθούν απο αυτό.

    Είμαι γονέας μαθήτριας της πρώτης γυμνασίου στο γυμνάσιο των Αναβρύτων. η κόρη μου είχε περάσει και στο μουσικό γυμνάσιο μαζί με την δίδυμη αδελφή της η οποία φοιτά εκεί. Έχοντας αρχικά δύο επιλογές, και με μεγάλη αγάπη για την μουσική και για την αδελφή της, με δυσκολία καταφέραμε να την πείσουμε να διαλέξει τελικά το σχολείο των Αναβρύτων.
    Αυτή τη στιγμή όμως νιώθει πραγματικά περήφανη που τα εχει καταφέρει. Το σχολείο της το λατρεύει, προσπαθεί, αγωνιά, μιλάει για αυτό όπου σταθεί και όπου βρεθεί, έχει κάνει φίλους που αγαπάει και δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει πιθανότητα από άριστη και περήφανη μαθήτρια να είναι πιθανό να το εγκαταλείψει με το βάρος της αποτυχίας.

    Οι εξετάσεις ήταν και είναι πάντα εισαγωγικές.ήταν η ανταμοιβή της προσπάθειας των μαθητών, προσπάθεια που συγκρίνεται ευθέως με την πιο ανταγωνιστική και δύσκολη δουλειά. Πως σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν τόσο έντονα χαρακτηριστικά απόρριψης? Και πως αυτά τα παιδιά σε μια δύσκολη ηλικία και περίοδο θα τα καταφέρουν έχοντας απορριφθεί χωρίς να έχουν φταίξει σε κάτι? Η αριστεία δεν μπορεί να είναι ρετσινιά. Ας μην γίνει όμως ούτε τιμωρία, για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική ιστορία

    Σας παρακαλώ θερμά να το ξαναδείτε.

    Με ειλικρινή εκτίμηση
    Μαργαρίτα Ηλιακοπούλου γονέας Μαθήτριας Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων

  • 26 Απριλίου 2020, 23:14 | ΤΖΙΟΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    αν η δημόσια διαβούλευση ενός νομοσχεδίου έχει νόημα για εσάς και δεν γίνεται απλά επειδή υπάρχει, τότε θα έχετε χρόνο και διάθεση να μελετήσετε και να αξιολογήσετε τα σχόλια που αναγράφονται. Στο Αρθρο 18 υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή πάνω από 200 σχόλια όπου ουσιαστικά εκφράζεται η απογοήτευη, ανησυχία, αγωνία, ο θυμός αλλά και η ελπίδα (οτι ισως αλλάξει) των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων. Καλούνται πλέον να διαπιστώσουν οτι για αυτούς παύει να υπάρχει Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διότι αποσυνδέεται η αυτοδίκαιη μετάβασή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Πρέπει να ξανά υποβληθούν στην δοκιμασία εξετάσεων για να συνεχίσουν.
    Αν θεωρείτε οτι αυτό αφορά μόνο μια μειοψηφία των μαθητών των ΠΓ, τότε αναλογιστείτε κάτι παραπάνω:
    Γιατί οι μαθητές (και οι οικογένειές τους) των Ε και ΣΤ Δημοτικού να μπουν στην διαδικασία εξετάσεων για την είσοδό τους σε Πρότυπα Γυμνάσια ενώ πρέπει να υποστούν την ίδια διαδικασία μετά από τρία χρόνια για να συνεχίσουν στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια;
    Γιατί πρέπει οι ικανοί και άριστοι μαθητές των Δημοτικών να βιώσουν πρώτη φορά την εμπειρία της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος και τρία χρόνια μετά να δοκιμαστούν εκ νέου και ενδεχομένως να ξαναβιώσουν άλλη μια νέα αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος; Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοτος μεχρι τώρα ήταν μέτρο σοφρωνισμού της κακής διαγωγής και τώρα γίνεται η τιμωρία των αρίστων μαθητών.
    Γιατί να επιλέξουν να υποστούν την επίπονη διαδικασία των εξετάσεων για τα πρότυπα Γυμνάσια και όχι κατ ευθείαν για τα προτυπα Λύκεια;
    Λέγεται αυτό αναβάθμιση των προτύπων γυμνασίων ή πρόκειται για σταδιακή υποβάθμιση;
    Είναι πλέον τα πρότυπα γυμνάσια και τα αντίστοιχα συνδεδεμένα πρότυπα λύκεια Ενιαία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;

    Αν πάλι κα υπουργέ δεν σας ενδιαφέρει η δημόσια διαβούλευση και την έχετε αναθέσει σε συνεργάτες σας, τότε έγκειται στην δική τους ευαισθησία και ενσυναίσθηση να μας «ακούσουν» διαβάζοντάς μας. Απλά εύχομαι να εμπιστεύεσθε κατάλληλους συνεργάτες.

    Με τιμή
    Τζιόλας Κωνσταντίνος

  • 26 Απριλίου 2020, 23:13 | Θάνος Ζευγαρίδης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Β γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Πληροφορηθήκαμε και εμείς για το νομοσχέδιο που βάλατε σε διαβούλευση και αφορά και το σχολείο μου. Εκεί προτείνετε να δώσουμε εισαγωγικές εξετάσεις για να συνεχίσουμε στο Λύκειο. Θέλω και εγώ να σας γράψω κάτι και να ενώσω τη φωνή μου με τις φωνές των άλλων συμμαθητών μου.

    Το θέμα μας λοιπόν είναι οι εξετάσεις. Θα σας δώσω μια εκδοχή. Την δική μας εκδοχή έτσι όπως τη βιώσαμε εμείς και μάλλον θα τη βιώσουμε πάλι. Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Δεν μας φοβίζουν οι εξετάσεις. Το επίπεδο του σχολείου μας είναι πολύ υψηλό γιατί έχουμε καθηγητές που μας μαθαίνουν ουσιαστικά και μας παρακινούν για το παραπάνω. Έχουμε καθηγητές που κάθονται μέχρι το απόγευμα μαζί μας σε ομίλους, καθηγητές που τα Σαββατοκύριακα μας πηγαίνουν να δούμε θεατρικές παραστάσεις και εικονικές δίκες, καθηγητές που χάνουν τα διαλείμματά τους ή μια δυο ώρες μετά το σχολείο να μας κάνουν μάθημα και να λύσουν τις απορίες μας ή πράγματα που δεν καταλάβαμε καλά. Καθηγητές που μας προετοιμάζουν και μας παρακινούν να λάβουμε μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής, Μαθηματικών κ.α.. Φτιάχνουμε ηλιακά ρολόγια και μαθαίνουμε αστρονομία, θέατρο, ψυχολογία, ρητορική, θεωρητική φυσική, προγραμματισμό, ανώτερα μαθηματικά, καλλιτεχνικά, ρομποτική και τόσα άλλα. Δεν μας κουράζει να μαθαίνουμε. Ίσα ίσα το απολαμβάνουμε. Αυτό φαίνεται από τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτά. Και όλα αυτά δυστυχώς μπορεί να τα χάσουμε με το νέο νομοσχέδιο.

    Πέρασα την έκτη δημοτικού χωρίς να χαρώ και να μάθω τίποτα από το σχολείο. Περιμέναμε να σχολάσουμε και να ασχοληθούμε με την προετοιμασία για την εισαγωγή στα πρότυπα. Δίναμε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο προσομοίωση των εξετάσεων. Ιδιαίτερα μαθήματα κάθε απόγευμα. Στοίβες με χαρτιά από διαγωνίσματα και ασκήσεις. Δύο εκθέσεις την εβδομάδα για ότι θέμα θα μπορούσε να μπει και ουσιαστικά δεν μάθαμε τίποτα. Απλά απομνημονεύσαμε θέματα και λύσεις. Όσον αφορά για αθλήματα, δραστηριότητες, εκδρομές και βόλτες – δεν συμμετείχα σχεδόν σε καμία. Και φυσικά πολύ άγχος. Το δικό μου και των άλλων παιδιών, αλλά και των γονιών μας.

    Περάσαμε μια χρονιά χωρίς ανεμελιά, ελεύθερο χρόνο. Περάσαμε μια χρονιά άσχημα και τώρα θα πρέπει να το υποστούμε ξανά! Είναι κρίμα και για εμάς και για τους γονείς μας.

    Δεν μας φοβίζουν οι εξετάσεις. Απλά δεν τις προτιμάμε γιατί δεν μας προσφέρουν τίποτα. Ίσα ίσα θα χάσουμε άλλο ένα έτος από ένα σχολείο που μαθαίνουμε και χαιρόμαστε να είμαστε εκεί.
    Σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε τις επιπτώσεις της ανούσιας διαδικασίας αυτών των εξετάσεων. Μην μας αναγκάσετε να υποβληθούμε για ακόμα μία φορά σε τέτοια ψυχολογική πίεση!

    Με σεβασμό
    Μαθητής της Ευαγγελικής Σχολής

  • 26 Απριλίου 2020, 23:11 | Α.

    Είμαι μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Θεωρώ πως το νέο νομοσχέδιο είναι άδικο για όλους εμάς που πετύχαμε την εισαγωγή μας στα Πρότυπα Γυμνάσια μετά από σκληρή προετοιμασία, αγωνία και κούραση. Δεν μας χαρίστηκε κάτι. Το προνόμιο να φοιτούμε σε ένα τέτοιο σχολείο το κατακτήσαμε. Εγώ και οι συμμαθητές μου (φίλοι μου πιά) αποδεικνύουμε καθημερινά την αξία μας μέσα στην τάξη και η πρόοδός μας επιβραβεύεται από τους άριστους βαθμούς και τις διακρίσεις μας στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς. Τί πρέπει να αποδείξουμε ξανά; Άλλωστε, δώσαμε εξετάσεις με την προϋπόθεση ότι θα φοιτήσουμε σε αυτό το σχολείο έξι χρόνια και όχι τρία. Εάν το γνωρίζαμε αυτό από την αρχή, ίσως να μην παίρναμε αυτήν την απόφαση. Και να που όμως θα αναγκαστούμε, την επόμενη χρονιά, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να αφήσουμε στην άκρη όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας και να παραμελήσουμε τα υπόλοιπα μαθήματα για να ασχοληθούμε κυρίως με αυτά στα οποία θα εξεταστούμε. Θα έχουμε τις εξετάσεις αυτές σαν σκιά από πάνω μας όλη τη χρονιά, θα επιβαρυνθεί η ψυχολογία μας, θα επηρεαστεί η συνοχή της τάξης, θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του σχολείου μας. Για κάποιους από εμάς, οι εξετάσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με το στίγμα της αποτυχίας.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ. Κα ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΗN ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:11 | Φίλιππος

    Είμαι μαθητής της Β γυμνασίου σε πρότυπο γυμνάσιο και έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσω εκεί για 6χρόνια. Ξαφνικά αλλάζετε τον προγραμματισμό και μου λέτε πως θα φοιτήσω μόνο για 3 χρόνια…
    Πώς να νιώθω εμπιστοσύνη στο κράτος;

  • 26 Απριλίου 2020, 23:07 | Αφροδίτη Νόννη

    Αξιότιμε κα Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα μαθήτριας του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου και θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τα πρότυπα σχολεία και τις εξετάσεις ανά βαθμίδα.
    Δε θα σας απασχολήσω με το αν είναι δίκαιο ή άδικο για τα παιδιά μας, που ήδη φοιτούν σ’αυτά τα σχολεία.
    Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας επισημάνω, ότι οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, το μόνο που ενισχύουν, είναι την παραπαιδεία.
    Όταν είπα στην κόρη μου να δώσει εξετάσεις σε πρότυπο γυμνάσιο, ποτέ δε φανταζόμουν, πόσο απαραίτητη ήταν η προετοιμασία της εκτός του σχολείου. Ευτυχώς πείστηκα γι αυτό και μερίμνησα το δεύτερο μισό της χρονιάς. Γιατί πρέπει να επαναληφθούν όλα αυτά;
    Έτσι διασφαλίζεται η γνώση και η αριστεία αυτών των παιδιών, που έδωσαν ιδιαίτερα απαιτητικές και ανταγωνιστικές εξετάσεις (επιτυχόντες 1 στους 8) και παρακολούθησαν τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας των μαθηματικών στην Α’ Γυμνασίου από το Δεκέμβριο και μετά;
    Να ζητάτε απ’ αυτά τα παιδιά, αλλά να προσφέρετε πρώτα τα απαιτούμενα!
    Σας ευχαριστώ,
    Με εκτίμηση,
    Α. Νόννη
    Αναπλ. Καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

  • 26 Απριλίου 2020, 22:58 | Τηλέμαχος Δούκογλου

    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλάζει άρδην η σχολική πορεία, καθόσον καλεί τους φοιτούντες σήμερα στην Α’ και Β’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του συνδεδεμένου Πρότυπου Λυκείου. Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευθέως αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης καθώς οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Προτύπων Γυμνασίων γνώριζαν ότι ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, ήταν η συμμετοχή τους μόνο σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του Γυμνασίου.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:38 | Ε.Ν.

    Κουβεντιάζοντας με τη κόρη μου, μαθήτρια της Β γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο, το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναδώσει εξετάσεις για τη παραμονή της στο Πρότυπο Λύκειο, μου είπε ότι το θέμα δεν ήταν οι εξετάσεις αυτές καθ’ευατές, το βασικό της θέμα είναι ότι δε μπορεί να κατανοήσει το λόγο!
    Πως να της το εξηγήσω;

    Το επιχείρημα ότι χρειάζεται να επιλεγούν εκ νέου οι καλύτεροι, της φάνηκε τρομακτικά ωμό!

    Ο συνειρμός αναπόφευκτος. Όταν έδινε εξετάσεις για το πρότυπο, το κείμενο στο οποίο είχε διαγωνιστεί ήταν «Το όνομά μου είναι Ζολμάν», το ημερολόγιο ενός προσφυγόπουλου που χάνει τα πάντα.

    Το θέμα της έκθεσής τους ήταν
    «Η ιστορία του Ζολμάν σε παρακινεί να σκεφτείς ποια είναι τα δικά σου όνειρα για το μέλλον. Τι νομίζεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει και τι να σε εμποδίσει να τα εκπληρώσεις; Γράψε στο ημερολόγιό σου τις σκέψεις σου.»

    Ειρωνεία, έτσι δεν είναι; Τότε, ένας λόγος που είχε αναφέρει για την εκπλήρωση των ονείρων της, ήταν ότι αισθανόταν ασφαλής μέσα σε ένα κράτος που της παρείχε προστασία.
    Τώρα αν ξαναέγραφε αυτή την έκθεση, δε ξέρω αν θα συμπεριελάμβανε το κράτος
    στους αρωγούς για την εκπλήρωση των ονείρων της.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:25 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    στο ζήτημα της επιλογής των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία και ειδικότερα στα όσα προβλέπονται για τη διαδικασία μετάβασης από το Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας τη θέση του Συλλόγου μας, όπως διαμορφώθηκε ύστερα από εκτενή συζήτηση με Εκπαιδευτικούς, Παιδοψυχολόγους, Νομικούς, αλλά και – πρώτιστα – τους ίδιους τους γονείς σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση.
    Ζητώντας αρχικά διευκρινίσεις σχετικά με τη «δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων» που πρωτοφανώς αναφέρεται ως εναλλακτική των εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στη διενέργεια εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Προτύπου Σχολείου προς το συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο (τόσο για τους ήδη φοιτούντες όσο και τους μελλοντικούς) για τους εξής λόγους:

    1. Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί κατά την εισαγωγή τους σε αυτά συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις στα πρότυπα των Πανελληνίων και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, τελείως συνειδητά. H «απόδειξη» της αξίας τους με επανεξέταση που τους τοποθετεί εκ νέου στο «σημείο Μηδέν» είναι εκτός από αχρείαστη και αντιπαιδαγωγική. Άλλωστε, η έως τώρα εμπειρία μας είναι αδιαμφισβήτητη: οι ετήσιες επιδόσεις, τα ποσοστά αριστείας, η επιτυχία σε διάφορους πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, ρητορικής, φυσικής κλπ καταδεικνύει το αχρείαστο της επαναξιολόγησης. Ιδιαίτερα θα προτρέπαμε την κ. Υπουργό να δώσει έμφαση στα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019 του Σχολείου μας, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά μαθητές που πέρασαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων με εξετάσεις και ΔΕΝ επαναξιολογήθηκαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Η πράξη αποδεικνύει ότι ο θεσμός της απευθείας διασύνδεσης λειτουργεί καλώς!

    2. Το Πρότυπο Σχολείο, με το Γυμνάσιο και το Λύκειο να ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία οντότητα, με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος για να μπορεί να αξιολογηθεί.
    Σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται παιδαγωγικά αλλά και επιστημονικά η ανάγκη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» όπως και δεν εξηγείται η επιλεκτική της επίκληση στα Πρότυπα Σχολεία σε σχέση με τα Πειραματικά, όπου η φοίτηση προβλέπεται να είναι απρόσκοπτη για έξι χρόνια. Επιπλέον, η οντότητα αυτή δικαιούται να απολαμβάνει καθολικά την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η εισαγωγή εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης της ΙΔΙΑΣ της Πολιτείας στο θεσμό των Προτύπων και ιδιαίτερα του Προτύπου Γυμνασίου. Το Πρότυπο Γυμνάσιο αφενός αμφισβητείται εμπράκτως (στην ουσία αμφισβητείται ο ρόλος των ίδιων των καθηγητών, αλλά και της συνέπειας των μαθητών), αφετέρου ενδέχεται να μετατραπεί σε κέντρο προετοιμασίας για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν εκ νέου οι μαθητές ώστε να συνεχίσουν να φοιτούν στο Σχολείο τους.

    3. Οι επιπλέον εξετάσεις θα αποτρέψουν πολλούς άριστους μαθητές από το να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για τη Α’ Γυμνασίου λόγω του μελλοντικού ψυχικού και οικονομικού κόστους. Είναι κοινή γνώση ότι στην πλειοψηφία τους, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια ενισχύουν την προετοιμασία τους σε εξειδικευμένα φροντιστήρια. Η προσθήκη επιπλέον εξετάσεων, ειδικά σε μια φαινομενικά “κενή” για τα φροντιστήρια χρονιά όπως είναι η Γ’ Γυμνασίου, δημιουργεί, δυστυχώς, εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, εκτός της αναστάτωσης που ήδη περιγράφουμε στο σύνολό της. Στο σημείο αυτό σας μεταφέρουμε δεδομένα από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση, κατά την οποία πολλοί γονείς υποστήριξαν ότι αν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους επρόκειτο να περάσουν ξανά τη διαδικασία τέτοιων εξετάσεων, ενδεχομένως να μην έμπαιναν σε αυτή εξαρχής, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπογράμμισαν ότι αρνήθηκαν υποτροφίες που είχαν δεχτεί σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση στα Ανάβρυτα.

    4. Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί όπως όλοι ξέρουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μετάβαση από την παιδικότητα στη νεότητα και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απειλή και μόνο και πολύ περισσότερο η επέλευση βίαιων αλλαγών περιβάλλοντος, πέρα από τις εκπαιδευτικές συνέπειες, θα έχει πολύ πιο σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά αυτά και θα τα γεμίσει με αισθήματα ματαίωσης, ανασφάλειας, αίσθησης αδίκου και αγωνίας. Αισθήματα που μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναστατώνουν τα παιδιά μας. Το νιώθουμε όλοι ήδη μέσα στα σπίτια μας στην ιδέα και μόνο. Θεωρούμε ότι η «επιστροφή» ενός αγοριού ή κοριτσιού στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών στο σχολείο της γειτονιάς του, αφήνοντας πίσω τους φίλους που απέκτησε ύστερα από δυσκολίες (γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι τα “Πρωτάκια” στα Πρότυπα ξεκινούν όλα ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων) και μάλιστα με την υποψία έστω της στάμπας του αποτυχημένου, θα αποτελέσει για το ίδιο το παιδί και τους γονείς του δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι κανείς δε θα ήθελε να φέρει το βάρος της ευθύνης ενός τέτοιου ψυχικού τραύματος έστω και για ένα μόνο έφηβο που θα βρισκόταν σε τέτοια δυσχερή θέση

    Σχετικά με τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύουμε ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους έκαναν το σχεδιασμό της ζωής τους για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και τη σαφή γνώση ότι θα φοιτήσουν απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχαν μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Η θέση μας είναι σαφής και είναι υπέρ της απόσυρσης των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει, ωστόσο τονίζουμε την αυτονόητη εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας προς αυτούς και τους γονείς τους. Άλλως, η Πολιτεία η ίδια καλεί τα παιδιά να ανταγωνισθούν για να διατηρήσουν τη συμφωνία που η ίδια έχει συνάψει μαζί τους, και να προστατεύσουν από μόνα τους την κοινωνική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία.
    Ως Σύλλογος Γονέων του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στις προθέσεις της Πολιτείας και της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως προσωπικά αλλά και την πεποίθησή μας ότι οι όποιες παραλείψεις ή αστοχίες θα διορθωθούν και για το λόγο αυτό άλλωστε συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου, στα ζητήματα που κύρια μας αγγίζουν.

    Ευχαριστούμε θερμά,
    το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων