Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 25 Απριλίου 2020, 08:38 | Κατερίνα Κ.

    Δεν προλάβατε να δείτε το αποτύπωμα της κοινωνιολογίας και των 7ωρων και τα καταργείτε! Αίσχος! Μόνο ρεβανσισμός στην εκπαίδευση χωρίς όραμα και σχέδιο. Ντροπή κα Κεραμέως. Μόνο ντροπή.

  • 25 Απριλίου 2020, 08:36 | Ανδρομάχη Κ.

    Είμαι μητέρα μαθήτριας στη Β ΛΥΚΕΙΟΥ και δικηγόρος. Σοβαρά σκέφτεστε να καταργήσετε την κοινωνιολογια και να επαναφέρετε τα λατινικα; Για ποιον; για τις φιλολογιας των 11000 μορίων ή για τις φιλολόγους που σας περισσευουν; Εν τοιαύτη περιπτώσει φτιάξτε διακριτό πεδίο νομικών και κοινωνικών Επιστημών. Θυμάμαι και εγώ που εξετάστηκε λατινικά, ήμουν άσχετη το Α έτος της Νομικής. Α! Στη νομική διδάχθηκα κοινωνιολογια, γενική Πολιτικολογία και πολιτική επιστήμη. Το Ρωμαϊκό ήταν επιλογής και στα ελληνικά εννοείται. Άιντε με τις χαζομάρες που ακούμε.

  • 25 Απριλίου 2020, 02:41 | Λευτέρης

    Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη και η Ευρωπαική Επιτροπή προωθεί τις κοινωνικές επιστήμες στην εκπαίδευση και τις θεωρεί απαραίτητες (citizenship education, https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/topics/citizenship-education_en)εμείς ως χώρα αποφασίζουμε να εξοστρακίσουμε την Κοινωνιολογία; Όταν υπάρχουν τόσες σχετικές σχολές στην θεωρητική κατεύθυνση; Δεν γίνεται καμμία αναφορά ούτε αν θα διδάσκεται ως μάθημα γενικής παιδείας. Χωρίς να δίνουμε την επιλογή στους μαθητές ,ως ύστατη λύση, να επιλέγουν αυτή ή τα Λατινικά ανάλογα με τη σχολή που θέλουν να ακολουθήσουν; Είναι ακατανόητη η εμμονή του Υπουργείου όταν υπάρχει πλήθος επιστημονικών αναφορών για την χρησιμότητά της στην Θεωρητική Εκπαίδευση αλλά και πολύ θετική ανατροφοδότηση από τους μαθητές για την διδασκαλία της και τα οφέλη που αποκομίζουν… Οι Κοινωνικές Επιστήμες πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερης προσοχής από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της εκαπιδευτικής διαδικασίας…

  • 25 Απριλίου 2020, 01:58 | Γιάννης Ζ

    Ειναι δυνατον σε σχολες πληροφορικής να εισάγονται υποψήφιοι χωρίς να εξετάζονται στη Πληροφορική;;
    Είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να επανεξετάσετε.
    Κατά τα άλλα μην αφαιρέσετε ώρες κατεύθυνσης από τη Γ Λυκείου!! Εγκληματικό.. Πάρτε γνώμες καθηγητών που δίδαξαν φέτος κ παλαιότερα, ρώτηστε μαθητές και γονείς..
    Οι περισσότεροι θα πουν πόσο αποδοτικότερο ήταν το μάθημα φέτος έναντι άλλων σχολικών ετών!

  • 25 Απριλίου 2020, 01:48 | Τερη Κορδουλη

    Η 7ωρη παρουσία των μαθημάτων κατεύθυνσης ήταν ότι καλύτερο έγινε τα τελευταία χρόνια. Εφόσον οι μαθητές δίνουν πανελλήνιες στο τέλος της Γ Λυκείου η μόνη έννοια τους είναι για τα μαθήματα των κατευθύνσεων. Όσο λοιπόν υφίστανται οι πανελλήνιες, το σχολείο στη Γ Λυκείου έχει ενεργό ρόλο στη ‘ζωή’ του μαθητή εάν παρεχει πολλές ώρες μαθήματα κατευθύνσεων. Διδάσκω 15 χρόνια στη Γ Λυκείου και φέτος με το 7ωρο πρωτη φορα διαπιστωσα ποσο σημαντικο ρόλο είχα στην τάξη! Μην μειώσετε τις ώρες των κατευθύνσεων! Θα είναι το μεγάλο σας λάθος.
    Επίσης μήπως πρέπει να επανεξετάσετε τη θεση του μαθήματος της πληροφορικής;
    Ένα μάθημα ξεκάθαρα θετικής κατεύθυνσης, μοντέρνο και απαραίτητο σε τεχνολογικής φύσεως σχολές, παραγκωνιστηκε στην κατεύθυνσης της οικονομίας.
    Είναι δυνατόν μαθητές το 2020 να διεκδικούν πανεπιστημιακές θέσεις σχολών Πληροφορικής και να μη δίνουν στις πανελλήνιες το μάθημα της πληροφορικής; Ανεξήγητο και λυπηρό…

  • 25 Απριλίου 2020, 01:45 | Φωτεινή Χατζηπαναγιωτου

    Υπηρετώ την εκπαίδευση και εγώ, Νηπιαγωγος και θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου. Τα λυκειακα μου χρόνια τα πέρασα εξ ολοκλήρου με την τρίτη δέσμη ενώ την Κοινωνιολογια την γνώρισα στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο Παιδαγωγικό. Από τότε όμως δεν την άφησα ποτέ. Υπήρξε πολύτιμος φακός στην επιστημονική μου συγκρότηση, με καθόρισε ως παιδαγωγός, αργότερα διείσδυσα στην Κοινωνιολογια της Εκπαίδευσης, και πρόσφατα στην Κοινωνιολογια της Παιδικής Ηλικίας και τα δικαιώματα του παιδιού… Με όλα αυτά θέλω να πω ότι η Κοινωνιολογια με βοήθησε να αγαπήσω τη δουλειά μου, και να υπηρέτησω την εκπαίδευση τα τελευταία 15 χρόνια… Για τα λατινικά θα πρέπει να γυρίσω 25 χρόνια πίσω για να θυμηθώ μετα βίας μια η δύο λέξεις.
    … Δεν υφίσταται σύγκριση κατά τη γνώμη μου!

  • 25 Απριλίου 2020, 01:43 | Νίκος Θεοφανούδης

    Το σύστημα εισαγωγής (πέρα απο ορισμένες αλλαγές που έχουν γίνει) τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ίδιο. Λάθη που υπήρχαν απο την αρχή ήταν: η εισαγωγή στα τμήματα Πληροφορικής χωρίς να έχουν διδαχθεί οι υποψήφιοι το ΑΕΠΠ, η στέρηση απο τους υποψηφίους του πεδίου Οικονομίας – Πληροφορικής να εισαχθούν σε τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Πληροφορικής καθώς και σε τμήματα Μαθηματικών και η εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα Βιολογίας χωρίς να έχουν εξεταστεί στην Βιολογία. Προτείνετε εσείς κάποιες αλλαγές οι οποίες είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό». Το σύστημα του Φίλη με ορισμένες «πινελιές» Αρβανιτόπουλου. Και ρωτάω εγώ: Αφού κυρία Υπουργέ σέβεστε την άποψη των Πανεπιστημίων για τον αριθμό των εισακτέων, γιατί δεν τους ρωτάτε και σε ποιά μαθήματα θέλουν οι μελλοντικοί φοιτητές τους να έχουν εξεταστεί; Ένα παράδειγμα: Στα νέα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής των Σχολών Μηχανικών (πρώην ΣΤΕΦ των ΤΕΙ) που προέκυψαν απο το νομοσχέδιο «Γαβρόγλου» έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι απο το 2ο Ε.Π (με εξεταζόμενα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Έκθεση) και απο το 4ο Ε.Π(με εξεταζόμενα Μαθηματικά, ΑΟΘ, ΑΕΠΠ, Έκθεση). Οι μεν φοιτητές που προέρχονται απο το 2ο Ε.Π έχουν γνώσεις φυσικής αλλά υστερούν σε αλγοριθμική σκέψη αφού δεν εξετάζονται σε ΑΕΠΠ και οι δε φοιτητές που προέρχονται απο το 4ο Ε.Π έχουν την αλγοριθμική σκέψη αλλά υστερούν σε γνώσεις Φυσικής όπως ο Ηλεκτρομαγνητισμός που είναι απαραίτητη γνώση για μηχανικούς υπολογιστών. Αντιστοίχως το ίδιο συμβαίνει και με τους φοιτητές του 2ου Ε.Π που εισάγονται στα Πολυτεχνεία (αλλά δεν εισάγονται οι υποψήφιοι του 4ου Ε.Π) και έρχονται αντιμέτωποι με τον προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο. Άραγε αυτά που προτείνετε είναι όντως αναβάθμιση της Πληροφορικής ή μια ακόμα υποβάθμισή της;

    Με Σεβασμό

    Θεοφανούδης Νικόλαος, Φοιτητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

  • 25 Απριλίου 2020, 00:58 | Στάθης Καρκαζής

    Τα Λατινικά είναι μία νεκρή γλώσσα, κατάλοιπο του «ancien regime» («παλαιών – προνεωτερικών καθεστώτων»). Σαρώθηκε ανεπιστρεπτί από τις «νέες γλώσσες» που προέκυψαν από την Νεωτερικότητα. Η Κοινωνιολογία είναι ένα βασικό εργαλείο προσέγγισης της κοινωνικής πραγματικότητας, εδικά «στην εποχή χωρίς όνομα που ανατέλλει».

    ΥΓ1 Έχω διδαχθεί τα Λατινικά και τα αγαπάω, αλλά άλλο ο έρωτας κι άλλο η πραγματικότητα…

    ΥΓ2 Είναι καθαρή αυτοχειρία να στέλνεις «τον στρατιώτη στον πόλεμο με όπλα του μεσαίωνα».

    ΥΓ3 Απαράδεκτος ο χρόνος ανακίνησης τόσο νευραλγικών θεμάτων.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:41 | Μπαλάσκας Λάμπρος

    Τη στιγμή που τα στερεότυπα, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο σεξισμός, οι θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές και γενικότερα η έλλειψη κατανόησης και ανοχής του διαφορετικού, είναι τα πιο καυτά ζητήματα των σύγχρονων πολυπολιτισμικών μεταβιομηχανικών κοινωνιών, και η βαθύτερη κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών διαδικασιών, καθίσταται αναγκαία για κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει ισότιμα και με αξιώσεις σε ένα κόσμο ραγδαίων αλλαγών, εμείς γυρίζουμε σε απαρχαιωμένες και «ακίνδυνες» για την εξουσία πρακτικές, αφού μάλλον ενοχλούν οι πολίτες με αναπτυγμένη κριτική σκέψη. Μετά μη μας κάνει εντύπωση η άνοδος της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σχολικού εκφοβισμού, της έμφυλης βίας, του εθνικολαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας, της ακροδεξιάς, και της κάθε φύσεως συνωμοσιολογικού περιεχομένου ερμηνείας της κοινωνικής πραγματικότητας. Θα μπορούσε το μάθημα των λατινικών, το οποίο παρεμπιπτόντως εκτιμώ, να είναι επιλογής αυτών που θα ακολουθήσουν σχετικές με αυτόν τον κλάδο σχολές, και όχι να αντικαθιστά την κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την εισαγωγή στις ανθρωπιστικές σπουδές. Επιτέλους αυτή η κακώς εννοούμενη και βαθιά ιδεολογική αρχαιολατρία, πρέπει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα των νέων προκλήσεων -και όχι του μετεμφυλιακού κράτους «καχεκτικής» δημοκρατίας των δεκαετιών του ’50 και του ’60-, να λάβει κάποια στιγμή τέλος…

  • 25 Απριλίου 2020, 00:12 | Δημήτρης Γιαννούκος

    Πριν ολοκληρωθεί το διδακτικό έτος για να αποτιμηθεί και να αξιολογηθεί η εισαγωγή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, πριν διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος σπουδών της Γ Λυκείου (7 ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων) και με κλειστά σχολεία, προτείνεται η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά και η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος. Η χάραξη σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής, αφορά στην άσκηση επιρροής των εισαγομένων στην εκπαίδευση και του ελέγχου των αποτελεσμάτων της (Archer, 1984: 39), διαδικασία που περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων, την αξιολόγηση κατά την εφαρμογή της, την αποτίμηση – αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την ανατροφοδότησή της. Οι αλλαγές (και όχι μεταρρύθμιση όπως θέλει το υπουργείο να την παρουσιάζει) που προτείνονται στο νομοσχέδιο δεν έχουν καμία σχέση με την παραπάνω διαδικασία. Προτείνονται εκπαιδευτικές αλλαγές αγνοώντας την αξιολόγηση ως διαδικασία για την ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεστε τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής; Χωρίς διαδικασία της αξιολόγησης και αποτίμηση των αποτελεσμάτων της υφιστάμενης, που δεν έχει καν ολοκληρωθεί; Χωρίς διάλογο με τους εκπροσώπους των ειδικοτήτων (Κοινωνιολόγους-Φιλόλογους); Δημιουργείται η εντύπωση ότι λειτουργείτε με προχειρότητα η οποία εξυπηρετεί ιδεοληψίες (περί «αριστερής επιστήμης» της Κοινωνιολογίας) ή και συντεχνιακά συμφέροντα (αριθμητικά είναι περισσότεροι οι φιλόλογοι στα σχολεία). Με αυτήν την προχειρότητα σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη διαδικασία αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών; Μας απογοητεύετε. Πως θα πιστέψουμε στην αξιοκρατία και αξιοπιστία της αξιολόγησης, αφού με την πρακτική σας καταπατάτε τις θεμελιώδεις αρχές της;

  • 25 Απριλίου 2020, 00:05 | Αλεξάνδρα Μαγούλα

    Η ένωση των δύο επιστημονικών πεδίων, 2ου και 3ου, θετικών και σπουδών υγείας αντίστοιχα αποτελεί την κύρια ένσταση μου στα νέα μέτρα για την παιδεία. Εφόσον και τα δύο πεδία είναι εξίσου δημοφιλή, ίσως και τα πιο περιζήτητα θα μπορούσαμε να πούμε, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν μεικτά τμήματα μαθητών. Επιπλέον αφού έτσι και αλλιώς οι μαθητές δεν μπορούν να «ανοίξουν» πεδίο, δηλαδή να δώσουν πέντε μαθήματα και να περάσουν σε σχολές και των δύο πεδίων, οι μαθητές θα πρέπει να χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες προσανατολισμού μαθηματικών/βιολογίας. Έτσι πολύτιμες διδακτικές ώρες δεν θα χαθούν και οι μαθητές θα μείνουν συντονισμένοι στα εξεταζόμενα μαθήματα.

    Παρόλα αυτά θα ήθελα να επισημάνω πόσο εξουθενωτικό είναι για τα παιδιά να προσαρμόζονται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό σύστημα παιδείας. Θα ήταν δόκιμο να υπάρχει ένας βασικός άξονας και οι όποιες αλλαγές να κυμαίνονται γύρω από αυτόν. Με βάση τις περσινές ανακοινώσεις μαθητές, γονείς, σχολεία και φροντιστήρια είχαν προετοιμαστεί ανάλογα, όμως μέσα σε λίγους μήνες αυτές ανατράπηκαν και όλοι θα πρέπει πάλι να ανταπεξέλθουν, πρωτίστως τα παιδιά.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:52 | Ευγενία

    Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η εισαγωγή μαθητών σε τμήματα Πληροφορικής χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής??Η εξέταση στο μάθημα ΑΕΠΠ των μαθητών της Γ Λυκείου για την εισαγωγή τους σε τμήματα Πληροφορικής(Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου, είναι απαραίτητη!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:46 | Ιωάννα Γερακάκη

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    ζούμε στην εποχή της μετανεωετερικότητας, μιας εποχής όπου οι ηθικές και κοινωνικές αξίες (σεβασμός, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, καλοσύνη, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, ισότητα, διάλογος και άλλα πολλά) βρίσκονται σε μια διαρκή αναταραχή που κατακερματίζουν την ατομική ταυτότητα και εμπειρία. Μέσα σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή των αξιών η επιστήμη της Κοινωνιολογίας αποτελεί μια ηθική υπόθεση όπως την χαρακτηρίζει πολύ εύστοχα ο σύγχρονος διανοούμενος Μπάουμαν μιας και υποστηρίζει ότι το να σκέφεται κανείς κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία οι ηθικές και κοινωνίες αξίες αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και υπαρξιακή κρίση. Αλήθεια τι είδους πολίτες θέλετε να διαμορφώσετε σε μια Ελλάδα της μετανεωετερικότητας; Θεωρείτε ότι με την κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο θα καταφέρετε να διαμορφώσετε τη νέα γενιά με γνώσεις και πεποιθήσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ηθικές και κοινωνικές αξίες, το συναίσθημα, τον αλτρουισμό και την συλλογική δράση;

    Η επιστήμη της κοινωνιολογίας είναι για την εκπαίδευση, ότι η καινοτομία για την κοινωνία. Αναγκαία και σημαντική. Στην πραγματική ζωή και κυρίως σε μια τόσο μεταβαλλόμενη εποχή, όπου η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, η κοινωνιολογία δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ελιτιστική, αλλά αναγκαία και επιβεβλημένη για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κοινωνιών. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία του μαθήματος της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικό μάθημα στη Γ’ Λυκείου στις ομάδες προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών για τις σχολές των Κοινωνικών Επιστημών. Τέλος, η απουσία της λέξης «Κοινωνικών» από τον τίτλο των «Ανθρωπιστικών Σπουδών» ακυρώνει σε όλη του την διάσταση την αξία και το κύρος της Κοινωνικής Επιστήμης.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:07 | Ελ. Τσακανικα

    Σε αντίθεση με τα Λατινικά, η Κοινωνιολογία είναι ένα αντικειμενο που διδασκεται σε πολλές πανεπιστημιακες σχολές. Ακόμη και στη νομική οι κοινωνικές επιστήμες είναι πολυ πιο χρήσιμες από τα Λατινικά. Το ρωμαϊκό δίκαιο άλλωστε διδάσκεται από μετάφραση, με την ίδια λογική που το μάθημα «οσμανικη πραγματικότητα» οι κοινωνιολόγοι δεν το διδασκονται στα τουρκικά. Είναι αστείο να επιχειρηματολογούμε υπέρ του αυτονόητου: οποιος επιθυμεί να σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες πρέπει να εξετάζεται στην κοινωνιολογία. Αν κρίνετε ότι το βιβλίο είναι ακατάλληλο, αυτό οφείλεται στη γενικότερη πρόχειρη και απαξιωτική αντιμετώπιση των κοινωνικων επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταργούμε ένα μάθημα επειδή δεν μας αρέσει το εγχειρίδιο.Υπάρχει μια διεθνής βιβλιογραφία που μπορεί να αξιοποιηθει άμεσα και διεθνώς καθιερωμένες πρακτικές, που οι ιθύνοντες επιλέγουν να αγνοήσουν. Λες και η διδασκαλία και εξέταση της κοινωνιολογίας αποτελούσε κάποια ελληνική πρωτοτυπία και το υπουργείο βάλθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση να διορθώσει την παραφωνία. Και αν (για λογους παραδοσης αλλά και ικανοποιησης του αιτηματος της πολυπληθους συντεχνιας των φιλολόγων) τα Λατινικά πρέπει να αποτελούν προαπαιτούμενο για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, γιατί να μην είναι η κοινωνιολογία προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα πολυάριθμα τμήματα πολιτικών και κοινωνικών επιστημών; Ακατανόητη απόφαση. Αντιεπιστημονική, ανορθολογική και οπισθοδρομική. Το πιο επικίνδυνο ομως είναι ότι μοιάζει να συντασσεται με κάποιες εμπαθείς φωνές που, ακόμη και σε αυτή τη διαβούλευση, υποστηριζουν σοβαρά ότι το ελληνικό κρατος πρέπει να κηρυξει τον πόλεμο στις κοινωνικές επιστήμες επειδή αυτες προάγουν την αριστερή σκέψη!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:04 | Κ. Π.

    Προς τη σωστή κατεύθυνση το όραμα.
    Αλλά γιατί τα Λατινικά και πάλι; Μια νεκρή γλώσσα που καλά – καλά ούτε στην Ιταλία δεν κάνουν. Δεν έχει κάτι να προσφέρει σε κανέναν επιστήμονα. Ας βάλουν στη θέση οτιδήποτε άλλο (θεατρολογία, ξένη γλώσσα, νέες τεχνολογίες και ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς χρήσιμο στην εποχή του 2020. Τόσο ισχυρό πια το λόμπυ των φιλολόγων;
    Η συμβολή των βαθμών και των 3 τάξεων του Λυκείου στην εισαγωγή στα ΑΕΙ , ΤΕΙ, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την αναβάθμιση του σχολείου. Προσοχή φυσικά στα αυτονόητα, δηλαδή βάρος στην αποτροπή πιθανής αυθαιρεσίας από μέρους κάποιων καθηγητών (η τράπεζα θεμάτων είναι ένα μέτρο που την μειώνει σημαντικά, η ενίσχυση των εσωτερικών δομών της μονάδας επίσης). Επίσης ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία και στις βαθμολογίες των ιδιωτικών σχολείων (εξετάσεις με εξωτερικό συντονιστή και εξωτερικούς επιτηρητές, η βαθμολόγηση των γραπτών σε θέματα τράπεζας να γίνεται σε ειδικά εξεταστικά κέντρα του δημόσιου τομέα και όχι από τους ίδιους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς).
    Ποτέ ξανά 7ωρο εβδομαδιαίο μάθημα. Απαράδεκτο! Το σχολείο δεν είναι φροντιστηριακός μηχανισμός. Οι σκοποί της λειτουργίας του σχολείου είναι πολύπλευροι και σαφέστατα διατυπωμένοι στην σχετική νομοθεσία.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:00 | Κ. Π.

    Προς τη σωστή κατεύθυνση το όραμα.
    Αλλά γιατί τα Λατινικά και πάλι; Μια νεκρή γλώσσα που καλά – καλά ούτε στην Ιταλία δεν κάνουν. Δεν έχει κάτι να προσφέρει σε κανέναν επιστήμονα. Ας βάλουν στη θέση οτιδήποτε άλλο (θεατρολογία, ξένη γλώσσα, νέες τεχνολογίες και ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς χρήσιμο στην εποχή του 2020. Τόσο ισχυρό πια το λόμπυ των φιλολόγων;
    Η συμβολή των βαθμών και των 3 τάξεων του Λυκείου στην εισαγωγή στα ΑΕΙ , ΤΕΙ, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την αναβάθμιση του σχολείου. Προσοχή φυσικά στα αυτονόητα, δηλαδή βάρος στην αποτροπή πιθανής αυθαιρεσίας από μέρους κάποιων καθηγητών (η τράπεζα θεμάτων είναι ένα μέτρο που την μειώνει σημαντικά, η ενίσχυση των εσωτερικών δομών της μονάδας επίσης). Επίσης ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία και στις βαθμολογίες των ιδιωτικών σχολείων (εξετάσεις με εξωτερικό συντονιστή και εξωτερικούς επιτηρητές, η βαθμολόγηση των γραπτών σε θέματα τράπεζας να γίνεται σε ειδικά εξεταστικά κέντρα του δημόσιου τομέα και όχι από τους ίδιους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς).
    Ποτέ ξανά 7ωρο εβδομαδιαίο μάθημα. Απαράδεκτο! Το σχολείο δεν είναι φροντιστηριακός μηχανισμός. Οι σκοποί της λειτουργίας του σχολείου είναι πολύπλευροι, και σαφέστατα διατυπωμένοι στην σχετική νομοθεσία.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:41 | ΜΑΡΙΑ

    Είμαι μητέρα παιδιού που θα δώσει φέτος πανελλήνιες. Βλέπω τον αγώνα και την αγωνία να καλύψει την τεράστια ύλη που θα πρέπει να εξεταστεί. Τα 7ωρα ήταν πολύ θετικό βήμα και βοήθησαν εξαιρετικά όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα δικά μας τα οποία έχουν το προνόμια να μην κατοικούν σε περιοχή με πρόσβαση σε φροντιστήρια μιας και κατοικούμε σε ένα χωριό 20 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα του νομού όπου μπορούν να έχουν φροντιστές. Ξέρετε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και γενικά τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το σίγουρο είναι ότι με την κατάργηση του 7ωρου ενισχύονται τα φροντιστήρια και απαξιώνεται για μια ακόμη φορά η δημόσια εκπαίδευση. Κόντρα μάθημα; Ποια είναι η χρησιμότητα αυτού του μαθήματος; Κανένα παιδί δεν θα ασχοληθεί με αυτό. Ο στόχος είναι η μείωση του μέσου όρου βαθμολογίας. Όσον αφορά την κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει. Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών υπάρχουν σχολές που ασχολούνται με την κοινωνιολογία και σε αυτές θα πάνε μαθητές οι οποίοι δεν θα έχουν ιδέα για το αντικείμενο. Είναι σαν να στέλνουμε μαθητές στην θετική χωρίς να ξέρουν αφαίρεση και διαίρεση. Τα δε λατινικά αφορούν συγκεκριμένες σχολές και αυτές όχι ως γραμματική συντακτικό κλπ αλλά περισσότερο ως εξειδικευμένη ορολογία. Γενικά το νομοσχέδιο μου θυμίζει τα χρόνια τα δικά μου προ 40ετιας και δυστυχώς άλλες εποχές σκοτεινές. Αντί να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε την παιδεία με γνωστικά αντικείμενα του παρόντος και του μέλλοντος γυρίζουμε πίσω σε χαρακτηρισμούς διαγωγής, σε ώρες ατελείωτης επανάληψης γνώσεων γενικής παιδείας τις οποίες τα παιδιά λαμβάνουν από το δημοτικό και ανακυκλώνουν όλα τα χρόνια της εκπαίδευσής τους

  • 24 Απριλίου 2020, 22:41 | Φερεντινου βασιλικη

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ

    Κάθε μέρα σας ακούω να λέτε ότι θα ακούσετε τους ειδικούς αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων , οι ειδικοί είναι αυτοί που θα αποφανθούν τι είναι καλύτερο για τις πανελλήνιες , η επιστημονική ομάδα ειδικών μελετά σενάρια για την επιστροφή στα θρανία κ.ο.κ. Αναρωτιέμαι , στο νομοσχέδιο ρωτήσατε κάποιον ειδικό ή πίεσαν κάποιοι άλλοι με βάση άλλα κριτήρια ; Διότι αν ρωτούσατε κάποιον ειδικό θα σας έλεγε ότι Λατινικά ,το τμήμα φιλοσοφίας έχει 2 μαθήματα επί συνόλου 52 μαθημάτων και περισσότερο πολιτική φιλοσοφία (Πλάτωνα,Αριστοτέλη , Μεσαιωνική φιλοσοφία κ.α) η οποία προφανώς σχετίζεται με τις πολιτικές επιστήμες. Το δε τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας έχει και αυτό 2 μόνο μαθήματα Λατινικών και τα υπόλοιπα σχετίζονται με μαθήματα Βυζαντινής , σύγχρονης , μεσαιωνικής Ιστορίας κ.α. Προς τι λοιπόν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα λατινικά αφού από το πρόγραμμα σπουδών των 2/3 των τμημάτων της φιλοσοφικής (γιατί το τρίτο είναι η φιλολογία) η διδασκαλία των λατινικών είναι υποτυπώδης. Πού έγκειται αυτή η περιβόητη αναγκαιότητα των λατινικών τα οποία κάποιοι διακαώς σάς γράφουν ότι είναι απαραίτητα στις κλασσικές σπουδές ; Απαραίτητα σε ποιους , στους ίδιους ; Και για ποιες σχολές , σε αυτές που έχουν 2 και 3 μαθήματα λατινικών σε πρόγραμμα σπουδών 50 και βάλε μαθημάτων; Εχει αναρωτηθεί κανείς τι ποσοστό επί συνόλου μαθημάτων στις πολιτικές-κοινωνικές σπουδές καταλαμβάνει η κοινωνιολογία; Όλοι λένε ότι η νεολαία είναι apolitik , ότι δεν συμμετέχουν στα κοινά, δεν ψηφίζουν , δεν , δεν , δεν. Και τι κάνουμε για αυτό ; ΤΙΠΟΤΑ. Προτιμάμε να τους μαθαίνουμε τι έκανε ο Αννίβας και ο παπουτσής που μάθαινε σε ένα κοράκι χαιρετισμούς στον Καίσαρα.
    Δεν είναι πρόθεσή μου να σας κουράσω απλά ήλπιζα ότι τα πράγματα για τους νέους μας , διότι είμαι άνω των 65 , θα μεταρρυθμίζονταν αλλά προς τα μπρος , όχι προς τα πίσω.
    Με σεβασμό

  • 24 Απριλίου 2020, 22:18 | Ηλιάνα

    Πόσο λογικό είναι να εισάγονται σε Πανεπιστημιακά τμήματα αμιγώς Πληροφορικής οι μαθητές χωρίς να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
    Έχοντας διδάξει σε τμήματα Πληροφορικής μεταλυκειακής και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν εφιάλτης να προσπαθείς να διδάξεις ξαφνικά προγραμματισμό σε φοιτητές που δεν είχαν διδαχθεί στοιχειώδη αλγοριθμική σκέψη και προγραμματιστικές αρχές.
    Η συνέχιση αυτής της πρακτικής υποβιβάζει και το επίπεδο των μαθημάτων των πανεπιστημιακών τμημάτων Πληροφορικής και οδηγεί τους ίδιους τους φοιτητές στην απογοήτευση και την παράταση, αν όχι εγκατάλειψη, των σπουδών τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:15 | Σπύρος Λ. Εκπαιδευτικός

    Είμαι καθηγητής σε Λύκειο. Επιγραμματικά:
    Ανακοινώνεται ο αριθμός των ωρών αλλά όχι η κατανομή των ωρών σε κάθε μάθημα!
    Τα 7ωρα θα καταργηθούν;
    Θα καταργήσετε το μόνο ίσως θετικό μέτρο που έχει ληφθεί τα τελευταία χρόνια που μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο των φροντιστηρίων αν το αφήσετε να δουλέψει λίγα χρόνια για να αποδώσει καρπούς; Φαντάζεστε τι ελάφρυνση θα είναι αυτό ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, την ελληνική οικογένεια και γι΄αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα των φροντιστηρίων.
    Λέτε να ενισχύσετε την γενική παιδεία. Θα ξαναρχίσουμε να εθελοτυφλούμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Γ΄Λυκείου; Τόσα χρόνια ασχολείται κανένας μαθητής με οποιοδήποτε άλλο μάθημα εκτός αυτών που θα εξεταστεί πανελλαδικά;
    Μειώνονται οι ομάδες προσανατολισμού σε 3 επειδή το 25% των τμημάτων ήταν ολιγομελή! Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα; Από πότε;
    Για το μέτρο της τράπεζας θεμάτων συμφωνώ αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην κατασκευή της.
    Επίσης σωστό το να εξετάζονται περισσότερα μαθήματα στο Γυμνάσιο γιατί φέτος που έφθασε στο λύκειο η 1η γενιά που εξεταζόταν στο γυμνάσιο σε πολύ λίγα μαθήματα διαπιστώσαμε τα άσχημα αποτελέσματα.
    Βέβαια το πιο σημαντικό για όλα τα μαθήματα είναι να γίνουν πιο ελκυστικά.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:10 | Χρηστος

    Ολα ειναι προς την σωστη κατευθυνση.προχωρηστε και ειμαστε μαζι σας!

  • 24 Απριλίου 2020, 22:06 | Μαρία Μπλατση

    Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση, της οποίας ο αρχηγός έχει πτυχίο κοινωνιολογιας, ότι θα έδειχνε μια φιαδεση να δείξει μεγάλη προσοχή σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την κοινωνική ζωή, την κοινωνική μας εκπαίδευση. Κοινωνική πολιτική δεν είναι να δίνετε Κέα. Κοινωνική πολιτική δεν ει αι να δίνετε επιδόματα και να μοιράζετε λεφτά κάθε Χριστούγεννα. Κοινωνική πολιτική ει αι η κονωνικη εκπαίδευση. Να τοποθετήσετε μαθήματα από την πρωτοβάθμια ακομα, που να αφορούν ζητήματα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής. Να δώσετε βάρος στην κοινωνιολογια σε όλο το λύκειο, και όχι να θέλετε να την εξαλειψετε. Εκτός αν σκοπεύετε να γίνετε ένας άλλος Ιούλιος Καίσαρας, κύριε Μητσοτάκη, και επιθυμείτε να συνεννουμαστε. Γιατί όντως, τώρα, δεν δείχνετε διάθεση να αφουγκραστειτε την κοινωνία.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:02 | ΛΠ

    Έστω ένας μαθητής δεν επιλέγει ως μάθημα επιλογής την πληροφορική στην Α’ τάξη και η κατεύθυνσή του είναι ανθρωπιστικών σπουδών για τις Β’ και Γ’ τάξεις. Αυτός ο μαθητής, θα ολοκληρώσει τις τρεις τάξεις του Λυκείου χωρίς να έχει διδαχθεί ούτε μία ώρα πληροφορικής, εν έτη 2020!
    Επίσης, είναι αδιανόητο να εισάγονται μαθητές σε σχολές πληροφορικής χωρίς να εξετάζονται στην πληροφορική ή να εισάγονται σε σχολές κοινωνικών επιστημών, χωρίς να εξετάζονται στο μάθημα της κοινωνιολογίας. Καθαρή οπισθοδρόμηση η επαναφορά των λατινικών στη θέση της κοινωνιολογίας.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:46 | Μιχάλης Αιγέας

    Όλοι εμείς που είμαστε πτυχιούχοι κοινωνικών επιστημών και εργαζόμαστε σε ιδιωτικά φροντιστήρια, τι θα κάνουμε τώρα που θα χάσουμε τη δουλειά μας;Το έχει σκεφτεί αυτό το υπουργείο;Γιατί παίζετε με την ζωή και τη δουλειά μας; Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι με αυτή την απόφαση, είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΝΑ ΦΗΜΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΉΝΕΤΕ ΑΝΈΡΓΟΥΣ!!! Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, ντροπή σας!Δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό!Να μην καταργηθεί η ΚΟΙΝΩΝΟΛΟΓΙΑ!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 21:41 | ΜΗΝΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

    Το πλέον απαραίτητο μάθημα μετά από τη γυμναστική (για την υγεία μας) για την ανοργάνωτη χώρα που λέγεται Ελλάδα, είναι το ΑΟΔΕ ( Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων). Θα πρέπει να διδάσκεται σε γυμνάσιο και λύκειο σε όλους τους μαθητές. Μόνο τότε θα γίνουμε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος, όλα είναι θέμα παιδείας.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:10 | ΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΗ

    Να προστεθούν τα Ιταλικά σαν γλώσσα επιλογής σε όλες τις βαθμίδες

  • 24 Απριλίου 2020, 21:03 | Θοδωρής Λουκάκος

    Η επαναφορά μαθημάτων Γενικής Παιδείας στην Γ Λυκείου και η επακόλουθη μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού, θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα κάποιες «νεκρές» ώρες στο σχολικό πρόγραμμα και την ενίσχυση του φροντιστηρίου.
    Θα είναι η επίσημη επιβεβαίωση της συκοφαντικής αντίληψης ότι το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να προετοιμάσει τους μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Το εφτάωρο ήταν από τα θετικά της φετινής χρονιάς, καθώς το πρωινό ωράριο επαρκούσε όχι μόνο για να «βγάλεις την ύλη», αλλά για αναλυτική και ικανοποιητική διδασκαλία της.
    Η προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις πρέπει να γίνεται στο σχολείο και όχι εκτός σχολείου.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:02 | ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;
    Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε.
    Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 20:58 | Κουρτικάκης Εμμανουήλ

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:43 | Μαρία Σ.

    Αποφάσισα να τοποθετηθώ για το Νομοσχέδιο ως εκπαιδευτικός ΠΕ78, ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και ως γονέας μαθητή που θα φοιτήσει τον Σεπτέμβριο στη Γ΄ Λυκείου (θετική κατεύθυνση).
    Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη στοιχειοθετημένη, εμπεριστατωμένη, στηριγμένη σε στατιστικά δεδομένα και έρευνες. Διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση πολλά χρόνια προσπαθώντας να βρει τα «πατήματά» της. Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την έκανε πανελλαδικά εξεταζόμενη λίγο «άκομψα». Αλλά παρέμεινε και η κ. υπουργός δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου πέρσι το καλοκαίρι ότι της αρέσει ως μάθημα και δεν σκέφτεται να κάνει αντικατάστασή της με άλλο μάθημα.
    ΄Εχουμε όμως νέα δεδομένα και θα προβώ στις ακόλουθες προτάσεις-παρατηρήσεις:
    Δεν είναι παιδαγωγικό ορθό να γίνονται συνεχώς αλλαγές στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γιατί αναστατώνονται εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.Επίσης,δεν είναι σωστό να ταλαιπωρείται συνεχώς ένας ολόκληρος κλάδος (ΠΕ78).Η Κοινωνιολογία να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενη.
    Το λεγόμενο «κόντρα» μάθημα στη Γ΄ Λυκείου θα μπορούσε να γίνει «παρεμφερές» μάθημα για κάθε κατεύθυνση. Στη θεωρητική κατεύθυνση να είναι πανελλαδικά εξεταζόμενη η Κοινωνιολογία και «πέμπτο» μάθημα τα Λατινικά. Στη θετική να έχουν ένα μάθημα με πειράματα-εφαρμογές ή την Πληροφορική. Στα οικονομικά να έχουν Πολιτική Οικονομία ή Παιδεία (υπάρχει το βιβλίο Πολιτικής Παιδείας Β΄ Λυκείου με αντίστοιχο υλικό). Ο έφηβος-υποψήφιος πρέπει να ασχολείται με μαθήματα που τον ενδιαφέρουν και όχι με «κόντρα» μαθήματα. Είναι και περισσότερο παιδαγωγικό.
    Η τράπεζα θεμάτων θα πρέπει να λειτουργήσει με θέματα που θα απευθύνονται στο μέσο μαθητή και τις δυνατότητές του. Τα σχολεία πρέπει να εφοδιαστούν με τεχνικά και τεχνολογικά μέσα καθώς και με αναλώσιμα υλικά για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων.
    Επίσης, θα ήθελα να γίνουν διευκρινήσεις για τον καθορισμό των βάσεων.
    ΄Οσον αφορά την αξιολόγηση δεν τη φοβάμαι καθώς αξιολογούμαι συνεχώς από τους μαθητές, τους γονείς τους και τους συναδέλφους μου.
    Τέλος, η επαναφορά της διαγωγής και η αύξηση των ποινών δεν θεωρώ ότι μπορεί να συνετίσουν τους «άτακτους» μαθητές. Προτείνω την τοποθέτηση ψυχολόγων στα σχολεία και την εφαρμογή του θεσμού της «διαμεσολάβησης» (γίνεται στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών Προγραμμάτων). Μπορεί να γίνει θεσμός του σχολείου.
    Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:01 | Νικόλαος

    Είναι ντροπή όλα τα σύγχρονα κράτη να έχουν μέχρι και τεχνίτη νοημοσύνη στα σχολικά
    προγράμματα τους και εμείς εν έτει 2020 να συζητάμε την χρησιμότητα των λατινικών

  • 24 Απριλίου 2020, 19:59 | ΙΩΑΝΝΑ

    Καλησπέρα! Ονομάζομαι Ιωαννα και είμαι απόφοιτος του τμήματος ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ! Ασχολούμαι με την διδασκαλία του μαθήματος ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ σε μαθητές Λυκείου! Ενημέρωθηκα για την σκεψη αντικατάστασης του μαθήματος και το θεωρώ μεγάλη αδικία! Ο κλάδος μας επιτελους πρέπει να κατέχει μια μονιμη και δίκαιη θέση στην ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!! Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να καταργηθεί ενα τόσο σημαντικό μάθημα απο το τομέα των ανθρωπιστικων σπουδών! Η Κοινωνιολογια είναι ένα μάθημα εφόδιο για όλη τη ζωή του ανθρώπου! Μας προβληματίζει, μας εξελίσσει σαν προσωπικότητες!!

  • 24 Απριλίου 2020, 19:59 | Σταύρος

    Όπως είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα η Γ’ ΓΕΛ προετοιμάζει την επιλογή για ΑΕΙ. Συνεπώς το ζήτημα δεν μόνο αν κάποιο μάθημα είναι σημαντικό ή όχι γενικά αλλά αν εξυπηρετεί και την επιλογή των πανελληνίων. Υπάρχουν πολλές κοινωνικοπολιτικές σχολές και σχολές και σχετικά αντικείμενα σε διάφορα ΑΕΙ έτσι ώστε είναι τελείως παράλογη η κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Η εξέταση στα Λατινικά θα είχε κάποιο νόημα αν ο χωρισμός των σχολών ήταν διαφορετικός, όπως στη λεγόμενη πρόταση Αρβανιτόπουλου, που διακρίνονταν ανθρωπιστικές και κοινωνικοοικονομικές σχολές. Έτσι θα μπορούσε να λυθεί και το πρόβλημα με την εξέταση της πληροφορικής για τις συναφείς πολυτεχνικές σχολές. Επίσης ας ληφθεί υπόψη το διαχειριστικό κόστος και οι στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στη διαχείριση προσωπικού, πχ στην ειδικότητα των φιλολόγων που παρουσιάζονται ήδη μεγάλα κενά, όπως φαίνεται στις προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ αντίθετα η εκπαίδευση είναι μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές διεξόδους των αποφοίτων σχολών κυρίως κοινωνικών και πολιτικών επιστημών αλλά και νομικών. Συνεπώς η διάταξη του νομοσχέδιου στρεβλώνει τη διαδικασία επιλογής μέσω εξετάσεων, επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε επιστημονικούς κλάδους και στη διαχείριση προσωπικού και τα αντίστοιχα οφέλη είναι ελάχιστα. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να διδάσκονται και τα Λατινικά καλύτερα από τώρα.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:28 | Άννα Σ

    Αντικατάσταση κοινωνιολογίας με μια άχρηστη μάθηση_ παπαγαλία των Λατινικών? Η περιθωριοποίηση της κοινωνιολογίας θα φέρει έντονο πρόβλημα στον επιστημονικό προσανατολισμό στην πλειοψηφία των ακαδημαϊκών τμημάτων του 1 πεδίου. Γιατί τόση περιφρόνηση για την κοινωνιολογία…θέλετε μαθητές παπαγάλους ή μαθητές με ουσιαστικές κ χρήσιμες γνώσεις??

  • 24 Απριλίου 2020, 19:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Επαναφέρετε ένα σύστημα 30 προηγουμένων ετών που έχει αποτύχει. Τώρα το ξαναστήνετε για να δούμε τι;Συνταγή αποτυχίας. Η μάθηση απαιτεί να ξεφύγουμε από το σχολείο στρατιωτική μονάδα και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικό στον μαθητή. Οι εξετάσεις το μόνο που κάνουν είναι ο φορμαλισμός της γνώσης και παπαγαλία. Κρατήστε τα 7ωρα και για λόγους ισότητας στους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές και αξιοπιστίας του δημόσιου σχολείου. Αποσύρετε αυτό το προβληματικό νομοσχέδιο γιατί μόνον προβληματικοί εκπαιδευτικοί θα συμφωνήσουν.Τέλος ένα σοβαρό μάθημα είχε το Λύκειο και εννοώ την κοινωνιολογία και το αποσύρετε προς δόξαν των Λατινικών που δεν προσφέρει τίποτα.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:59 | Εύα Αλεξίου

    Ενίσχυση της Πληροφορικής με πράξεις:

    – Εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) των Α.Ε.Ι.

    – Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕ.Λ. σε σχέση με τις διδακτικές ώρες.

    -Μετατροπή του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β τάξης ΓΕ.Λ., «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δίωρο.

    – Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α τάξης ΓΕ.Λ., σε Γενικής Παιδείας.

  • Η διδασκαλία μαθημάτων γενικής παιδείας στην Γ΄ Λυκείου, καλώς ή κακώς καθίσταται εκ των πραγμάτων μη παραγωγική, αφού οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για ότι θα εξεταστούν. Το ότι θα μπουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν σημαίνει σχεδόν τίποτε. Το ίδιο ισχύει και για το «κόντρα¨ μάθημα, το οποίο ταλαιπώρησε για μερικά χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς προγραμματίζεται κατάργηση του 7-ώρου το οποίο ήταν η μόνη ελπίδα μαθητών που δεν είχαν δυνατότητα φροντιστηρίου και έδινε και στους διδάσκοντες την ευχέρεια να μην κάνουν μάθημα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Όσον αφορά το
    μάθημα που διδάσκω (χημεία), η μείωση των ωρών διδασκαλίας θα πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από αντίστοιχη μείωση της ύλης.Τέλος, κάτι που ίσχυε και πριν αλλά γίνεται πιο επιτακτικό με τις νέες εξελίξεις που απαιτούν χρήση υπολογιστών από όλους τους πολίτες, η Πληροφορική θα πρέπει να εξετάζεται σε όλους τους προσανατολισμούς (με έμφαση όμως στη χρήση διαδικτύου και όχι τόσο στον προγραμματισμό).

  • 24 Απριλίου 2020, 18:50 | Ναταλία

    Είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου στη θεωρητική κατεύθυνση. Η ανακοίνωση για το κόντρα μάθημα αναστάτωσε τόσο εμένα όσο και όλους τους συμμαθητές μου από όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι δυνατόν κανένας μαθητής να σηκώσει ταυτόχρονα το βάρος μιας τεράστιας ύλης για τις πανελλήνιες και την διδασκαλία ενός ακόμα μαθήματος άσχετου με το αντικείμενο του. Δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε με επιπλέον ώρες φροντιστηρίων και μελέτης και οι γονείς μας δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα. Εξαιτίας της πανδημίας τα κενά σε ολα τα μαθήματα είναι τεράστια και η ψυχολογική μας κατάσταση πολύ άσχημη. Αντί να υπάρξει η κατάληλλη υποστήριξη και βοήθεια, με το νέο αυτό μέτρο μας δημιουγείται επιπλέον άγχος αφού δεν γνωρίζουμε πλέον τι μας ξημερώνει. Είμαστε άνθρωποι και να το τονίσω ΠΑΙΔΙΑ. Η χρονιά των πανελληνίων είναι απίστευτα αγχωτική από μόνη της, μην μας επιβαρύνετε και άλλο… η γενιά του 03′ δεν θα μπορέσει να σηκώσει τέτοιο φορτίο.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:30 | Αλεξάνδρα

    Η εισαγωγή του «κόντρα» μαθήματος στην Γ’ Λυκείου το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κάμψει το ηθικό των υποψηφίων, να επιβαρύνει κι άλλο το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα της προετοιμασίας τους (χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και ουσία) και να προσθέσει άλλο ένα φροντιστήριο στις πλάτες των γονέων αν προσμετρηθεί ο γενικός βαθμός στην τελική μοριοδότηση!

  • 24 Απριλίου 2020, 18:28 | Γιώργος

    Τον μάθημα της ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ενδέχεται να είμαστε το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν το έχουμε εντάξει στο ωρολόγιο πρόγραμμα κάποιας βαθμίδας εκπαίδευσης!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 18:20 | Καραμούτης Γιώργος

    Εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) των Α.Ε.Ι.
    – Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕ.Λ . σε σχέση με τις. διδακτικές ώρες
    · Μετατροπή του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β τάξης ΓΕ.Λ., «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δίωρο.
    · Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α τάξης ΓΕ.Λ., σε Γενικής Παιδείας.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:20 | Θανάσης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω τις ενστάσεις μου σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Α) Δεν γίνεται λόγος πουθενά για την κατανομή των διδακτικών ωρών στο κάθε μάθημα.
    Β) Τα 7ωρα της κατεύθυνσης στη Γ λυκείου, ίσως το μόνο θετικό που είχε το ισχύον σύστημα, δεν πρέπει να καταργηθούν. Με αυτά τα 7ωρα μπόρεσε το Δημόσιο Σχολείο για πρώτη φορά να ανταγωνιστεί σε διδακτικό έργο τα φροντιστήρια και να στηριχθούν πραγματικά όσα παιδιά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γραφτούν σε φροντιστήρια.
    Γ) Εφόσον ενοποιηθούν οι 2 κατευθύνσεις (Θετική και Υγείας), επιβάλλεται να χωρίζονται τα τμήματα τις ώρες μαθηματικών/βιολογίας. Όταν οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα που δεν εξετάζονται στο τέλος, αδιαφορούν, δημιουργούνται ομάδες 2 ταχυτήτων και εμποδίζεται τόσο η διδασκαλία από τον καθηγητή όσο και η εμβάθυνση των υπόλοιπων μαθητών πάνω στο αντικείμενο.
    Δ) Ένα χρήσιμο μάθημα γενικής παιδείας στη Γ΄ Λυκείου είναι τα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής, απαραίτητο μάθημα για όλες τις πανεπιστημιακές σχολές, το οποίο όμως έχει καταργηθεί από το ισχύον σύστημα.
    Ε) Όντας παντρεμένος με αναπληρώτρια καθηγήτρια αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγγαμες αναπληρώτριες όταν καλούνται να εγκαταλείψουν σύζυγο και μωρά παιδιά προκειμένου να εργαστούν στην εκπαίδευση. Θα πρέπει λοιπόν να μεριμνήσετε ώστε αναπληρώτριες και μόνιμες εκπαιδευτικοί εκτός από τις ίδιες υποχρεώσεις να έχουν και τα ίδια δικαιώματα και να μπορούν να λάβουν τις ίδιες άδειες που δικαιούνται και οι μόνιμες εκπαιδευτικοί.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:54 | Λάμπρος Κ.

    Αδιανόητη οπισθοδρόμηση η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας. Κατάπτυστο νομοσχέδιο.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:48 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω τις ενστάσεις μου σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    1. Αναφέρετε το σύνολο των διδακτικών ωρών ανά Τάξη παραλείποντας το βασικότερο… πώς θα κατανεμηθούν αυτές οι ώρες στο κάθε μάθημα.
    2. Θέλετε να καταργήσετε τα 7ωρα της κατεύθυνσης στη Γ λυκείου, ίσως το ΜΟΝΟ θετικό που είχε το ισχύον σύστημα. Με αυτά τα 7ωρα για πρώτη φορά μπορέσαμε να ανταγωνιστούμε σε διδακτικό έργο τα φροντιστήρια και να στηρίξουμε πραγματικά όσα παιδιά δεν πήγαιναν φροντιστήριο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Και είμαι σε θέση να κρίνω ότι τα πήγαμε πραγματικά πάρα πολύ καλά στην κάλυψη της ύλης… Αν δεν ήταν η πανδημία, η ύλη θα είχε καλυφθεί… Και το γεγονός ότι κάποια σχολεία έμειναν πίσω στην ύλη μπορεί να δικαιολογηθεί από την καθυστερημένη πρόσληψη αναπληρωτών στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Είναι απαράδεκτο κάποια παιδιά να ξεκινούν Ιανουάριο ή ακόμα και Φεβρουάριο τη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων…
    3. Εφόσον ενοποιηθούν οι 2 κατευθύνσεις (Θετική και Υγείας), επιβάλλεται να χωρίζονται τα τμήματα τις ώρες μαθηματικών/βιολογίας. Έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν το σενάριο μαθητές να διδάσκονται μαθήματα που δεν εξετάζονται στο τέλος, να αδιαφορούν, να δημιουργούνται ομάδες 2 ταχυτήτων και να εμποδίζεται τόσο η διδασκαλία από τον καθηγητή όσο και η εμβάθυνση των υπόλοιπων μαθητών πάνω στο αντικείμενο.
    4. Ένα χρήσιμο μάθημα γενικής παιδείας στη Γ΄ Λυκείου είναι η στατιστική, απαραίτητο μάθημα για όλες τις πανεπιστημιακές σχολές.
    5. Κάτι τελευταίο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό… Θα πρέπει οι αναπληρώτριες καθηγήτριες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες καθηγήτριες ως προς τις άδειες κάτι που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψιν.
    Με εκτίμηση,
    Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • 24 Απριλίου 2020, 16:58 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ν.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί οι γονείς στην Ελλάδα να επιβαρύνονται οικονομικά προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα εφόδια. Αναρωτιέμαι πόσο »δύσκολο» είναι τελικά να προσφέρει το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα εφόδια προκειμένου οι μαθητές να επιτύχουν τους στόχους του και οι γονείς φυσικά να απαλλαγούν από αυτό το »φορτίο». Και φυσικά το ιδανικότερο »προσόν»ενός κράτους θα ήταν η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των »παιδιών»της.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:49 | Νίκος Μοσχούς

    Είναι δυνατόν να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής;

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:35 | Νικηφόρος Μανδηλαράς

    Πρέπει επιτέλους να διορθωθεί η στρέβλωση όπου οι μαθητές της
    Ομάδας Προσανατολισμού «Οικονομίας και Πληροφορικής» της Γ’ Λυκείου δεν μπορούν να σπουδάσουν στα τμήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Ενώ διδάσκονται και εξετάζονται στην ίδια ύλη Μαθηματικών με τους μαθητές των Θετικών Σπουδών και διδάσκονται επιπλέον Πληροφορική, και Οικονομία, στερούνται τουλάχιστον ίσης μεταχείρισης.
    Ιδιαίτερα στα τμήματα Μαθηματικών, αν απαιτείτο να έχει πρόσβαση μόνο μια Ομάδα Σπουδών, αυτή έπρεπε να είναι η «Οικονομία και Πληροφορική».
    Διδάσκεται: Μαθηματικά-Πληροφορική-Οικονομία αντί για
    Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία των Θετικών Σπουδών.
    Πρέπει τουλάχιστον για λόγους ισονομίας και μάλιστα εν όψει της ενοποίησης των Θετικών Σπουδών με τις Σπουδές Υγείας, να ενταχθούν και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο οι παρακάτω σχολές του 2ου Πεδίου:

    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ 0216

    ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΚΩΔΙΚΟΣ 0246

    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΩΔΙΚΟΙ:
    0217- 0220-1660-0219-1564-0223-1522-0221

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΩΔΙΚΟΙ: 0243-0245-0249-1555-1432-0247-0252

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ KAI ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΙ 0248-0251

    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΙ 0340-0215

    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ 0344

    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΙ 0391-1620

  • 24 Απριλίου 2020, 16:31 | Σταυρούλα Βαρδουνιώτου

    Σχετικά με την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας .Η συγγραφή του βιβλίου της Κοινωνιολογίας έχει ως στόχο να συμβάλει στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας , να προβληματίσει τους μαθητές για όσα συμβαίνουν γύρω τους , κυρίως όμως να αναπτύξει την κριτική τους ικανότητα και να τους παροτρύνει να ενεργοποιηθούν ως αυριανοί πολίτες . Η παραπάνω πρόταση είναι η αρχή του εισαγωγικού σημειώματος των συγγραφέων του βιβλίου της Κοινωνιολογίας . Από προσωπική εμπειρία , η οποία δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτή πολλών άλλων συναδέλφων με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή δεν φάνηκε να εισπράξαμε κάποιας μορφής δυσαρέσκεια από τους μαθητές μας για την εισαγωγη του μαθήματος παρα΄το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν εκτός από την Ιστορία άλλο ένα μάθημα να μάθουν , όπως λέμε , απ’έξω. Απεναντίας τις περισσότερες φορές βγαίναμε οι περισσότεροι ικανοποιημένοι και με καλή διάθεση από το μάθημά μας. Στην παρούσα φάση ,αντιμετωπίζουμε μια αιφνιδιστική αντικατάσταση ενός μαθήματος που δεν του δόθηκε η ευκαιρία και ο χρόνος να μας δείξει τα οφέλη του ( τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τα ποσοστά επιτυχίας σε γενικές εξετάσεις ή στατιστικά στοιχεία ) . Τα οφέλη είναι και λανθάνοντα ( υπάρχουν δηλαδή χωρίς να φαίνονται άμεσα ) όπως λέμε οι Κοινωνιολόγοι και αναφέρομαι στην αναμφισβήτητη θωράκιση που προσφέρει το μαθημα για τον μεγάλο αριθμό συναφών μαθημάτων που θα έχουν οι μελλοντικοί φοιτητές και σημερινοί μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης στις σχετικές σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων του 1ου πεδίου. Πέρα από αυτό πρόκειται σίγουρα για ένα μάθημα που έχει άμεση εφαρμογή στη ζωή των μαθητών , αφού ερμηνεύεται κοινωνιολογικά μέχρι και ο τρόπος που κάθονται μέσα στην αίθουσα. Εξαιρώ το γεγονός ότι όλη η τρέχουσα πραγματικότητα που βιώνουμε έγινε ένα απέραντο κοινωνικό εργαστήριο και εμείς οι διδασκοντες, στην παρούσα φάση μεσα από την εξ’αποστάσεως διδασκαλία , δεν προλαβαίνουμε να ερμηνεύουμε κοινωνιολογικά τον καταιγισμό των κοινωνικών μετασχηματισμών που βιώνουμε. Με κάθε σεβασμό σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται και που διδάχθηκαν μέχρι τώρα στα ελληνικά σχολεία , ίσως θα ήταν δίκαιο να δοθεί και σε αυτό το μάθημα σε ένα κάποιο βάθος χρόνου να αποδόσει τα οφέλη του , μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής κατανομής των μαθημάτων

  • 24 Απριλίου 2020, 16:16 | Παναγιώτης Αδαμόπουλος

    Πολύ σωστή η αφαίρεση του έχοντος ιδεολογικό πρόσημο μαθήματος της κοινωνιολογίας από την οποία δεν αποκόμισα τίποτα αλλά αντιθέτως δημιούργησε διχασμό και πολιτικοποίηση της τάξεως εισάγωντας αμφιλεγόμενα θέματα και λαμβάνοντας μεριές. Όσο για τα λατινικά αποτελούν την βάση (μαζί με τα αρχαία ελληνικά) για όλες τις επιστημονικές ορολογίες αλλά και περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες

  • 24 Απριλίου 2020, 15:51 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

    Οσο πιο συνθετικοί επιχειρείτε να γίνεται σχετικά με τις ομάδες προσανατολισμού και τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία τόσο περισσότερες αδικίες δημιουργούνται. Θα πρέπει να επωμιστείτε το κόστος που απαιτείται ώστε να γινεται πιο αναλυτικοί και άρα πιο δίκαιοι, δίνοντας την δυνατότητα εξέτασης σε μεγαλύτερη ποικιλία ομάδων μαθημάτων ανάλογα με τα τμήματα που επιλέγουν οι υποψήφιοι.
    Αυτό άλλωστε προκύπτει και απο τα σχόλια των περισσοτέρων.Αναφέρω μερικά π.χ «οι μαθητές που θα επιλέξουν οποιαδήποτε σχολή Πληροφορικήςνα εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής» ή «οι υποψήφιοι κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι να εξετάζονται στην κοινωνιολογία»