Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 29 Απριλίου 2020, 15:50 | Χριστίνα

    Είναι αυτονόητο, πιστεύω , πως οι καθηγητές της φυσικής αγωγής είναι οι ειδικοί παιδαγωγοί και επιστήμονες για να διδάξουν τη φυσική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μιλώ ως εκπαιδευτικός που δεν είναι της φυσικής αγωγής. Οποτεδήποτε κάποια ειδικότητα μπήκε σε αλλουνού χωράφια, ιστορία που διαρκώς επαναλαμβάνεται, το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα υπήρξε ασθενές , για να μην πω κακό και ζημιογόνο. Άλλο πράγμα οι παιγνιώδεις δραστηριότητες , το παιχνίδι, είναι ο κύριος τρόπος στο νηπιαγωγείο, και άλλο η άθληση, η συγκροτημένη φυσική αγωγή . Εδώ απαιτείται συνθετότητα, γνώση, επάρκεια, απαιτείται ο ειδικός, η ευθύνη και η εγκυρότητά του. Είναι πιο ολοκληρωμένο το σχολείο , πιο δημιουργικό…

  • 29 Απριλίου 2020, 15:46 | Δημητρης

    διαφωνω με την σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση

  • 29 Απριλίου 2020, 15:22 | Αντωνιος

    Διαφωνώ καθέτως και οριζοντιως ακομη και στη σκέψη στο νηπιαγωγιο αγνές ψυχές που ακόμη πιστεύουν στον Αγιο Βασιλη…να μολυνθούν με τόσο βρώμικες γνώσεις. Ως που θα το φτάσετε κύριοι? Θα τα διαλύσετε ολα για όλα? Αρκετά πια, φτάνει!!!

  • 29 Απριλίου 2020, 15:18 | Νικήτας Καστής

    1. Θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα και για σχόλια επί του συνόλου του νομοσχεδίου κι όχι μόνον κατ’ άρθρον. Υποχρεώνομαι να τα «συνδέσω» με το Άρθρο 1, μια και το μόνο συγκεκριμένο σχόλιο αφορά εδώ.
    2. Κι αυτό το νομοσχέδιο κουβαλάει την παθογένεια της – θεωρώ πλέον – συνειδητά κακής πρακτικής νομοθέτησης, με βάση την οποία τα επιμέρους άρθρα συντάσσονται αντικαθιστώντας συνήθως μέρη ή και το σύνολο άρθρων προηγούμενου νομοθετήματος, καθιστώντας τα αποτελέσματα «patchy work», δυσανάγνωστα και βέβαια τη σύγκριση με τα ισχύοντα (προηγούμενο νομοθέτημα) σχεδόν αδύνατη ή προϊόν μόνον δουλειάς νομικών!
    3. Επίσης έρχεται να λειτουργήσει ως κάτι μεταξύ «σχεδίου υλοποίησης αλλαγών» και μιας «αναφοράς στα εφαρμοστικά βήματα των αλλαγών», με νομικό περίβλημα. Και μόνον να σκεφθεί κανείς ότι πρέπει οι βουλευτές να εγκρίνουν – ή να απορρίψουν – ένα «τεχνικό» κανονιστικό πλαίσιο όπως είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα στην Πρωτ/θμια, ανατριχιάζει!
    4. Η λεγόμενη «αιτιολογική» έκθεση αποτελεί επίσης μιαν «τεχνική» αναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, φωτίζοντας (κάπως) τις αδυναμίες του και έτσι αιτιολογώντας τις εισαγόμενες αλλαγές. Ενώ θάπρεπε να παρουσιάζει τη σκοπιμότητα των αλλαγών, ως συμπέρασμα κάποιας εμπειρογνωμοσύνη στην οποία στηρίζεται η ανάγκη μεταβολών και δη των συγκεκριμένων και επίσης να παρουσιάζει τα πεδία των αλλαγών και τον χρονισμό τους. Αλλά πού! Αν δεν τα καταφέρνει ούτε αυτή η ηγεσία του Υπ.Παιδ., τότε δίκιο έχουν οι πιο πολλοί από τους παροικούντες ότι οι ελπίδες είναι φρούδες.
    5. Τέλος, κάτι «τεχνικό» («ειδικό»). Θα προτιμούσα αυτή η («πιλοτική», αποπροσανατολιστικός όρος) αλλαγή προς μορφές μάθησης με στόχο (και) την ανάπτυξη ικανοτήτων (όχι «skills», «δεξιοτήτων»), να επιγράφονταν «Εργαστήρια Διερευνητικής Μάθησης», πιο κοντά στην ουσία. Κρίμα, γιατί η προσπάθεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση…
    Εγώ, πάντως, θα συνεχίζω να ελπίζω σε έναν εξορθολογισμό του «education policy making» και του συναφούς νομοθετείν.

  • 29 Απριλίου 2020, 14:59 | Νίκος

    Το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας και καλλιέργειας δεξιοτήτων (life/soft skills) είναι αρμοδιότητα του ΕΕΠ κλάδου ΠΕ22-Επαγγελματικών Συμβούλων! Διορίστε επιτέλους και αφήστε τους πειραματισμούς στην παιδεία.

  • 29 Απριλίου 2020, 14:39 | Χριστοφορος

    Διαφωνώ κάθετα με την προβλεπόμενη ρύθμιση περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης!

  • 29 Απριλίου 2020, 14:15 | ΔΟΝΥΣΙΟΣ

    Τα αποτελέσματα που μπορεί να βγεί απο αυτό είναι η πρώιμη σεξουαλικοποίηση του παιδιού, που θεωρεί φυσιολογικό τον αυνανισμό, την ασυμβατότητα βιολογικού φύλου και ταυτότητας φύλου, ισότιμες όλες τις μορφές «οικογένειας», εθίζεται στην πορνογραφία, αποδέχεται στη συνείδησή του τις προγαμιαίες σχέσεις, την αντισύλληψη, την άμβλωση, την ομοφυλοφιλία, τη ρευστότητα στη ταυτότητα φύλου και αντιδρά σε όποιον κάνει παρέμβαση προς την κανονικοποίησή του (γονέα, θρησκευόμενο άτομο, ιατρό, κοινωνικό κανόνα) θεωρώντας τον καταχραστή των σεξουαλικών του δικαιωμάτων.
    Σε πολλά παιδιά διαταράσσεται η αντίληψη για το φύλο τους και οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Άλλοτε επιδίδονται σε σεξουαλικά παιγνίδια μίμησης ή και κακοποίηση συνομηλίκων τους επιθυμώντας να μιμηθούν τους μεγάλους και τις εμπειρίες τους.
    Τα παραπάνω είναι λίγα απο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Υπάρχουν πολλά ακόμη.
    Κάποια στιγμή θα πρέπει η Δημοκρατία να λειτουργεί εις όφελος των πολλών όπως είναι άλλωστε και ο σκοπός της και όχι να εξυπηρετεί ατζέντες ολιγάριθμων ομάδων.
    Δεν πρέπει να επιτραπεί να περάσει τέτοιο επαίσχυντο νομοσχέδιο.

  • 29 Απριλίου 2020, 14:11 | ΦΩΤΗΣ

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού(δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές;Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές.Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20 θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης και θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;)θα κατορθώσουν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; Η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν

  • 29 Απριλίου 2020, 13:47 | Αθανασία

    Εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο δεν υφίσταται καθώς, όσες αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του και στο ωρολόγιο πρόγραμμα με δραστηριότητες που οργανώνουν οι νηπιαγωγοί. Οι νηπιαγωγοί, και μόνο οι νηπιαγωγοί, έχουν την εκπαίδευση που απαιτείται για την διδακτική προσέγγιση της ηλικιακής ομάδας των 4-6 ετών. Για ποια βελτίωση σχολείου μιλάτε όταν δεν λαμβάνετε υπόψιν καμία παιδαγωγική προσέγγιση που αφορά σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα;;;ΝΑΙ στη διαθεματικότητα. ΟΧΙ στην σχολειοποίση του Νηπιαγωγείου με διακριτά διδακτικά αντικείμενα.

  • 29 Απριλίου 2020, 13:46 | ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΑΙΟΣ

    είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπιας δεξιότητας, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής αποκλειστικά, δεδομένου ότι έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 29 Απριλίου 2020, 12:51 | Καραθανάση Άννα

    Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο προγράμματος Σπουδών και το αναθεωρημένο πλαίσιο αυτού το 2014 η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές και εντάσσονται σε αυτό οι θεματικές περιοχές της Φυσικής Αγωγής, της Πληροφορικής και των φυσικών Επιστημών. Ως εκ τούτου το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου είναι ολόκληρο ένα εργαστήριο δεξιοτήτων και η μόνη βαθμίδα που δίνει βιωματικά, άπειρες δυνατότητες στα παιδιά να δράσουν. Οι νέοι θεματικοί κύκλοι που θα μπορούσαν να εισαχθούν θα πρέπει να στηρίζονται στο παραπάνω πλαίσιο και να μην αφορούν σε ξεχωριστά διδακτικά αντικείμενα. Ειδικότητες όπως αυτές της Θεατρικής Αγωγής και των Εικαστικών θα μπορούσαν να συνεισφέρουν επιπλέον σε αυτή την κατεύθυνση. Η προσχολική Εκπαίδευση χρήζει ποιοτικής αναβάθμισης η οποία και μπορεί να ξεκινήσει με προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού ( τραπεζοκόμοι κ.τ.λ.) και επιστημονικού προσωπικού(λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές). Είναι απαραίτητη σε κάθε Νηπιαγωγείο η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής καθώς είναι μεγάλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και επιβεβλημένη η εξατομικευμένη διδασκαλία ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγου, συμπεριφοράς κ.τ.λ. Φανταστείτε το Σεπτέμβριο έναν/μία Νηπιαγωγό με 26 παιδιά, κάποια από τα βιώνουν πιο έντονα ακόμα τον αποχωρισμό από το σπίτι, άλλα αντιμετωπίζουν μια μη διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ενταχθούν στην ομάδα, κάποιο να βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και να υποφέρει σε ένα περιβάλλον ασφυκτικά γεμάτο ερεθίσματα, ενώ θα υπάρχουν και κάποια άλλα που ακόμα δεν αυτοεξυπηρετούνται (δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα, δεν ξέρουν να ανοίξουν την τσάντα ή το μπουκάλι από το νερό).

  • 29 Απριλίου 2020, 12:32 | Konstantinos Z.

    Η ΦΑ ειναι αυτονοητο οτι πρεπει να διδασκεται απο εκπαιδευτικο ΦΑ ειτε αφορα στο νηπιαγωγειο ειτε σε οποιαδηποτε αλλη δομη της εκπαιδευσης.Δεν ειναι αποδεκτο να υπαρχει ουτε δασκαλος ουτε νηπιαγωγος στο οτιδηποτε αφορα διδαχη και εκτελεση του μαθηματος ΦΑ.Με αυτο τον τροπο διασφαλιζεται και η αρτιοτητα της σωματικης καταστασης των μαθητων και η ορθοτερη προσεγγιση στους σκοπους και στοχους του συγκεκριμενου μαθηματος.

  • 29 Απριλίου 2020, 11:56 | Όλγα

    Η νηπιακή ηλικία των παιδιών είναι καθοριστική περίοδος για την μετέπειτα ζωή τους όχι μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά. Σε εκείνη τη φάση αναπτύσσεται ένα πρώτο κινητικό πρότυπο. Ειδικά σήμερα που τα παιδιά περιορίζονται σε δραστηριότητες μέσα στο σπίτι(τηλεόραση, παιχνίδια στον Η/Υ). Όπως οι νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν το έργο τους, έτσι και οι απόφοιτοι καθηγητές ΤΕΦΑΑ πρέπει να αναλάβουν το δικό τους έργο, την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Πόσο ακόμα θα πλήττεται το υγειονομικό σύστημα από πολίτες που δεν έλαβαν ποτέ σωστή φυσική αγωγή; Μειωμένη φυσική αγωγή έχει ως επακόλουθο: παχυσαρκία, μειωμένη κινητική δραστηριότητα, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο κτλπ. Ειδικότερα για την παχυσαρκία, η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Οι νηπιαγωγοί καλούνται να υπηρετήσουν τελείως διαφορετικό σκοπό στην εκπαίδευση, όπως ακριβώς και οι γυμναστές. Ας μην υπολογίζουμε τον κάθε εκπαιδευτικό καταρτισμένο σε πράγματα εκτός του κλάδου του, γιατί το πρόβλημα απλά θα αποτελεί ένα φαύλο κύκλο.

  • 29 Απριλίου 2020, 08:33 | Νίκος

    H ανάπτυξηκαι μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό καιεπιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:34 | ΒΟΥΛΑ

    Με κάθε σεβασμό προς τους φίλους νηπιαγωγούς,θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να εμπιστευόμαστε σ’ αυτούς, απλά επειδή διαθέτουν μια απλή επιμόρφωση, να διδάσκουν την δεξιότητα της κινητικής φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής,΄διότι όπως έχει αποδειχθεί η δια βίου άσκηση διασφαλίζει την καλή υγεία του ατόμου πράγμα που είναι και το ζητούμενο εφ’ όρου ζωής.
    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά τους στον παιδικό πληθυσμό που εκφράζεται περισσότερο κινητικά, παρά με άλλο τρόπο, θεωρώ ότι με το αντικείμενο αυτό πρέπει να ασχολούνται και να το διδάσκουν άτομα που διαθέτουν αδιαμφισβήτητα την απαραίτητη γνωστική και επιστημονική κατάρτιση.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:32 | Χρυσαυγή Δασκάλου

    Κατανοώ την αντίδραση και την ανησυχία των νηπιαγωγών που υπάρχει.Πάντα έτσι γίνεται σε κάθε καινούργιο.Ας θυμηθούμε λίγο αντιδράσεις για το αναλυτικό πρόγραμμα .Έλεγαν ότι κατακερματίζει τη γνώση έτσι όπως ήταν δομημένο.Τώρα αποτελεί επιχείρημα ενάντια στις ειδικότητες!!!.Αντιδράσεις στην ευέλικτη ζώνη.Τώρα το project αποτελεί επιχείρημα!!!αντιδράσεις για το ολοήμερο γιατί δεν ήταν δυνατόν δύο νηπιαγωγοί να μοιράζονται μία τάξη ,το ίδιο τμήμα τα ίδια υλικά!!!Αντιδράσεις απίστευτες για τα τμήματα ένταξης!!Όλα αυτά ξεπεράστηκαν !!! Το ενιαίο πλαίσιο Σπουδών ονομάστηκε έτσι γιατί η φιλοσοφία του ξεκινούσε από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.Όταν λέει μέσα για πολυφωνικά περιβάλλοντα κάτι εννοεί ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο κάτι σήμαινε.πόσοι και πόσοι έμπαιναν στο νηπιαγωγείο και συμμετείχαν στις δραστηριότητες,γονείς παππούδες γιαγιάδες κτλ. τα παιδιά ποτέ δεν έπαθαν κάτι !!! Για μια ακόμη φορά οι αντιδράσεις χωρίς καμία λογική ή επιστημονική τεκμηρίωση.θα μπορούσαν να είχαν κάνει έρευνα τα παιδαγωγικά τμήματα,από χρόνια αυτό υπάρχει σε ιδιωτικά σχολεία και θα μπορούσαν να το μελετήσουν.
    Ας γίνει λοιπόν πειραματικά !!!!

  • 28 Απριλίου 2020, 23:22 | Καραθανάση Άννα

    Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο προγράμματος Σπουδών και το αναθεωρημένο πλαίσιο αυτού το 2014 η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές και εντάσσονται σε αυτό οι θεματικές περιοχές της Φυσικής Αγωγής, της Πληροφορικής και των φυσικών Επιστημών. Ως εκ τούτου το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου είναι ολόκληρο ένα εργαστήριο δεξιοτήτων και η μόνη βαθμίδα που δίνει βιωματικά, άπειρες δυνατότητες στα παιδιά να δράσουν. Οι νέοι θεματικοί κύκλοι που θα μπορούσαν να εισαχθούν θα πρέπει να στηρίζονται στο παραπάνω πλαίσιο και να μην αφορούν σε ξεχωριστά διδακτικά αντικείμενα. Ειδικότητες όπως αυτές της Θεατρικής Αγωγής και των Εικαστικών θα μπορούσαν να συνεισφέρουν επιπλέον σε αυτή την κατεύθυνση. Η προσχολική Εκπαίδευση χρήζει ποιοτικής αναβάθμισης η οποία και μπορεί να ξεκινήσει με προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού ( τραπεζοκόμοι κ.τ.λ.) και επιστημονικού προσωπικού(λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές). Είναι απαραίτητη σε κάθε Νηπιαγωγείο η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής καθώς είναι μεγάλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και επιβεβλημένη η εξατομικευμένη διδασκαλία ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγου, συμπεριφοράς κ.τ.λ. Φανταστείτε το Σεπτέμβριο έναν/μία Νηπιαγωγό με 26 παιδιά, κάποια από τα βιώνουν πιο έντονα ακόμα τον αποχωρισμό από το σπίτι, άλλα αντιμετωπίζουν μια μη διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ενταχθούν στην ομάδα, κάποιο να βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και να υποφέρει σε ένα περιβάλλον ασφυκτικά γεμάτο ερεθίσματα, ενώ θα υπάρχουν και κάποια άλλα που ακόμα δεν αυτοεξυπηρετούνται (δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα).

  • 28 Απριλίου 2020, 22:57 | Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

    Η εισαγωγή των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων” στο Γυμνάσιο είναι μια προσέγγιση για την οποία έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Όσοι γνωρίζουν τη σχολική πραγματικότητα ξέρουν ότι οι προσπάθειες εισαγωγής θεματικών ενοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα με τη μορφή “project”, “δημιουργικών εργασιών”, “θεματικών εβδομάδων” κλπ. είναι αποσπασματικές και θεωρούμε πως η εισαγωγή μπορεί να είναι επιτυχής μόνο αν γίνει εντός ενός οργανωμένου γνωστικού αντικειμένου και εφόσον υλοποιείται από εκπαιδευτικούς που κατέχουν το αντίστοιχο γνωστικό υπόβαθρο. Οι προτεινόμενες προς εισαγωγή θεματικές ενότητες της Αγωγής Υγείας και της Οικολογίας αποτελούν ήδη μέρος της διδακτέας ύλης της Βιολογίας, εντούτοις διδάσκονται ελλιπώς, γιατί το μάθημα της Βιολογίας στο Γυμνάσιο παραμένει μονόωρο σε όλες τις τάξεις, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μαστίζουν τα μονόωρα μαθήματα. Θέση μας είναι ότι ο σκοπός που θέλει να πετύχει το Υπουργείο μπορεί να εξυπηρετηθεί με την ενίσχυση του μαθήματος της Βιολογίας και – σε κάθε περίπτωση – την διδασκαλία αυτών των αντικειμένων από τους εκπαιδευτικούς που έχουν σπουδάσει το γνωστικό αντικείμενο και όχι από εκπαιδευτικούς που απλά πρέπει να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:22 | Πάλλας Μιλτιάδης

    Εκπλήσσομαι με τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο και διαβάζω ξανά το περιεχόμενό του, μήπως δεν κατάλαβα καλά…στο άρθρο αναφέρεται η «προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές». Γιατί αυτό μεταφράζεται ως έργο των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής ή και Πληροφορικής δεν το αντιλαμβάνομαι. Υπάρχουν ώρες με τα μαθήματα αυτών των ειδικοτήτων σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης των μαθητών και σαφώς δεν θεωρώ ότι αυτό εννοεί ο «νομοθέτης». Αδιαμφισβήτητα, είναι χρήσιμα και αυτά τα μαθήματα και ας διεκδικήσουν αύξηση ωρών, αλλά όταν μιλάμε για δεξιότητες ζωής ας αφήσουμε να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των μαθητών με θεματικές ποικίλες που δεν υπάρχουν ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα και που θα μπορούσαν να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους βοηθήσουν στην πολύπλευρη ανάπτυξή τους, σε ώριμους και σωστούς ανθρώπους που θα μπορούν στο μέλλον να είναι άτομα ισορροπημένα και με θετική αύρα και θα χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία για το καλό της ανθρωπότητας.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:12 | Ευφροσύνη

    Για την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή, η μουσική και η θεατρική αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:05 | Μητέρα

    Είμαι μητέτα – γονιός και λυπάμαι γα τα σχόλια που διαβάζω. Από τη στιγμή που η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή και η Θεατρική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, τότε γιατί αυτά διδάσκονται από τους Νηπιαγωγούς και όχι από επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής και Θεατρικής Αγωγής; Αυτό που προέχει δεν είναι να μην απαξιωθεί η ειδικότητα του Νηπιαγωγού, αλλά το μέλλον των παιδιών. Και τι πιο καλό γι αυτά, να μπορούν να εκπαιδεύονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς στο αντικείμενό τους. Άλλωστε γιατί αυτό να είναι προνόμιο μόνο των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία;

  • 28 Απριλίου 2020, 20:49 | Αριστοτέλης

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

    .

  • 28 Απριλίου 2020, 19:35 | Δημήτρης

    Tα τελευταία χρόνια συμμετείχα σε προγράμματα ομαλής μετάβασης των νηπίων απ το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο και δίδαξα σε συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στα Δημοτικά στα οποία εργάζομαι ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.
    Από εκείνη τη μέρα τα παιδιά του Νηπιαγωγείπυ δεν έπαψαν να τρέχουν καθημερινά σε μένα και στα κάγκελα του σχολείου μολις με έβλεπαν να φτάνω και να ρωτούν πότε θα ξανακάνουμε γυμναστική μαζί.
    Ως εκείνη τη στιγμή τα παιδιά αφήνονταν ελεύθερα στο προαύλιο να παίξουν χωρίς οργανωμένο και δομημένο πλάνο με σκοπούς και στοχους και περιεχόμενο.Οι νηπιαγωγοί όσες φορές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα ασφαλώς και δε μπορούσαν να δώσουν τη κατάλληλη ανατροφοδότηση στις κινητικές δεξιότητες καθώς δεν έχουν τη κατάλληλη κατάρτιση.Ήταν μάλιστα ορατά και σφάλματα στην οργάνωση και το προγραμματισμό της δραστηριότητας αφού τα παιδιά σέρνονταν απ το χέρι να τοποθετηθούν σε ομάδες (χωρις προβλεψη δημιουργικού και εχαριστο τροπου διαχωρισμου).Ο χρόνος δε που τα παιδιά καρτερούσαν σε σειρές για να εκτελέσουν τη δεξιότητα ήταν εγκληματικά δυσανάλογος στο βαθμό που σε μια ολόκληρη διδακτική ώρα ο χρόνος αναλώθηκε με αναμονή σε σειρές και διαχωρισμό ομάδων και τα περισσοτερα παιδια συμμετειχαν ενεργα για ελάχιστα δευτερόλεπτα ως λεπτά.Ακόμη δε και όταν κάποια μπόρεσαν να εκτελέσουν για δεύτερη φορά δεν κατέστει δυνατο να λάβουν την ενδεδειγμενη ανατροφοδοτηση εξ αρχης με αποτέλεσμα να απογοητευθούν.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες φυσικά και δε μπορούμε να μιλάμε για την επίτευξη ψυχοκινητικών γνωστικών και βιωματικών στόχων.
    Ασφαλως και δεν είναι κομμάτι των νηπιαγωγων και ασφαλώς δεν έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για να ανταποκριθούν κάτι που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν μελετήσει το προγραμμα σπουδωντης κάθε σχολής.Είναι πλέον καιρός να δούμε και τα παιδιά του νηπιαγωγείου όπως και αυτά του Δημοτικού να ζητοκραυγάζουν από ενθουσιασμό και υψηλότατο κίνητρο για το αγαπημένο τους μάθημα τη Φυσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο από τους κατεξοχην αρμόδιους και επιστημονικά καταρτισμένους με βαση το αναλυτικο προγραμμα σπουδών τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

  • 28 Απριλίου 2020, 19:22 | Αγγελική

    Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιος που σπούδασε σε σχολές πληροφορικής ή φυσικής αγωγής χωρίς όμως να έχει τις γνώσεις γύρω από τη παιδική ψυχολογία ή το πως μαθαίνουν τα νήπια, αν μπορεί να διδάξει σε νηπιαγωγείο ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των μικρών μαθητών. Με την κατάλληλη επιμόρφωση μόνο οι νηπιαγωγοί είναι οι καταλληλότεροι για τη διδασκαλία των γνωστικών αυτλων αντικειμένων

  • 28 Απριλίου 2020, 18:01 | Αλέξιος

    Θεωρώ ότι η »ανελαστικότητα της εκπαίδευσης να ελλίσεται και να προσαρμόζεται στην ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην σωστή και ορθή αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Υπάρχει ένας άτυπος »πόλεμος» μεταξύ ειδικοτήτων με σκεπτικό να συμπληρωθεί το ωράριο για να μην έχουμε προβλήματα συμπλήρωσης ωραρίου ή μετακίνησης σε άλλο σχολείο, μην έρθει μια ειδικότητα και συμπληρώσει μια άλλη ή αποκαταστήσει μια άλλη, μην χαθεί μία ώρα από μια ειδικότητα και την δώσουνε σε μια άλλη, κ.τ.λ.
    Ίσως ή απαλλαγή από τους εκπαιδευτικούς του »υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου» να ελευθερώσει την εσωτερική εκπαιδευτική διαδικασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και φυσικά να καταλάβουμε όλοι ότι το ωράριο μας είναι από το πρώτο κουδούνι μέχρι και το τελευταίο..
    Τώρα σε ότι αφορά το άρθρο1: Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με το υπάρχων σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει όλες οι ειδικότητες να επιμορφωθούν και να υπάρχει ειδική μνεία σε αυτές τις ειδικότητες που υπάρχει πρόβλημα συμπλήρωσης ωραρίου..
    Ευχαριστώ..

  • 28 Απριλίου 2020, 17:48 | Κωνσταντίνος Κ.

    Ο καθηγητής φυσικής αγωγής είναι ο κατάλληλος εκπαιδευτικός για να διδάξει την κίνηση και μέσα από αυτό τα παιδιά να μπορέσουν να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες ζωής στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης «εργαστήρια δεξιοτήτων». Θέτοντας τις βάσεις απ’ τη νηπιακή ηλικία ένα παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να έρθει πιο κοντά στο «Ζήσε αθλητικά» που είναι και το πρότζεκτ των ημερών απ΄τη κυβέρνηση. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως όπως έχουν δείξει και έρευνες για κάθε 1 ευρώ που δίνετε στη φυσική αγωγή και αθλητισμό εξοικονομούνται 3 ευρώ από την υγειονομική περίθαλψη.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:25 | Σταυρούλα Ζέτη

    -Το μάθημα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ να είναι δίωρο με το τμήμα χωρισμένο στα δύο (όπως γίνεται τώρα) και όχι δίωρο με ολόκληρο το τμήμα.
    – Να περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία προγραμματισμού και ρομποτικής το πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις τάξεις και όχι μόνο στην Γ γυμνασίου.
    – Να δημιουργούνται όμιλοι πληροφορικής σε όλα τα γυμνάσια και όχι μόνο στα πρότυπα.
    -Επαναφορά της μείωσης ωραρίου για τον υπεύθυνο εργαστηρίου της σχολικής μονάδας.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:22 | Αποστολία

    Να ενταχθεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα νηπιαγωγεία με επιστημονικό τρόπο και να διδάσκεται μόνο από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής. Το κυριότερο ζητούμενο είναι ένα: να αρχίσουν από νωρίς τα παιδιά μας, ήδη από την νηπιακή ηλικία, να εξοικειώνονται με την κίνηση και την άσκηση, για να ξεφύγουμε επιτέλους ως χώρα από την παχυσαρκία, την προσκόλληση στους Η/Υ, την έλλειψη κίνησης, τις διάφορες και κυρίως καρδιαγγειακές παθήσεις και τόσα άλλα κακά που η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας επιφέρει. Η χώρα μας εξάλλου διατηρεί θλιβερή κατάταξη στις πρώτες θέσεις αυτών των προβλημάτων. Σύμφωνα δε με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η φυσική αγωγή παίζει πρωταρχικό και καίριο ρόλο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των νηπίων και των παιδιών .Το διακύβευμα είναι πάντα το καλό των παιδιών και το καλό των παιδιών αυτό επιβάλλει.
    Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Μία απλή επιμόρφωση των νηπιαγωγών δεν είναι αρκετή ώστε αυτοί να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:10 | Απόστολος

    Στην εκγύμναση, στην κοινωνικοποίηση και την κινητική ανάπτυξη των παιδιών κρίνεται αναγκαίο να την καλλιεργούν άτομα πλήρως καταρτισμένα που ανήκουν στον χώρο της φυσικής αγωγής-ειδικης φυσικής αγωγής. Ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον τομέα και την ειδικότητα του για το καλό των παιδιών του που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο εξέλιξης, ένα στάδιο πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών.

  • 28 Απριλίου 2020, 15:26 | ΜΑΡΙΑ

    Οσο αφορά την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής στο νηπιαγωγείο,δε θεωρώ οτι οι νηπιαγωγοί έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση γι αυτό, ενώ είναι πραγματικά πολυ σημαντικές αυτού του είδους οι δραστηριότητες στα παιδια αυτης της ηλικίας.Επίσης γνωρίζω οτι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής ως αποφοιτοι πανεπιστημιου τετραετούς φοίτησης έχουν διδαχθεί όλα τα απαραίτητα μαθήματα ώστε τα νήπια να εξοικιωθούν με ασκήσεις προσανατολισμου, αμφιπλευρικότητας, κιναισθητικής ικανότητας, καλιέργειας ομαδικου πνέυματος και ρυθμού μέσα απο κατάλληλα παιχνίδια.Αυτά θα συνεισφέρουν στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους ωρίμανση. Σύμφωνα με νέες έρυνες απο τμήματα αθλητικής ψυχολογίας των πανεπιστημίων,η ενασχόληση του παιδιού σε αυτή ακριβώς την ηλικία, ειναι καθοριστική τόσο για την αντίληψη του εαυτού, όσο και για την μετέπειτα ενασχόλησή του σε πιο στοχευμένες αθλητικές δραστηριότητες με θετικά αποτελέσματα για την υγεία του και την κοινωνία.

  • 28 Απριλίου 2020, 15:07 | Μυρτώ

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να
    είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως
    δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση
    με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση
    ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από
    εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι
    που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και
    επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:41 | Σπυριδουλα

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και συγκεκριμένα από εκπαιδευτικούς προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι έχουν τις απαιτούμενες βάσεις ψυχοκινητικής ανάπτυξης, απαραίτητο, αδιαμφισβήτητο γνωστικό καθώς και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:36 | ΝΙΚΟΣ Κ

    Η Φυσική Αγωγή στο Πρόγραμμα Σπουδών για το νηπιαγωγείο αποβλέπει
    στο να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το δραστήριο παιχνίδι, να αποκτήσουν μια πλατιά κινητική βάση εμπειριών, να μάθουν κανόνες και να αναπτύξουν συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν αρμονικά
    στη σχολική ζωή. Η ανάπτυξη της αγάπης για την κίνηση, η διασκέδαση από
    το παιχνίδι, η εδραίωση σταθερών ρουτινών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και η συνεργασία είναι το ζητούμενο από τη συμμετοχή του παιδιού
    στις κινητικές δραστηριότητες σ’ αυτή την ηλικία.
    Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των παιδιών στα περιεχόμενα της Φυσικής Αγωγής αποβλέπει:
    1. Στην ανάπτυξη των βασικών κινητικών δεξιοτήτων όπως
    α. Δεξιότητες σταθεροποίησης (κάθετες στηρίξεις σώματος, ρολάρισμα
    σώματος, ισορροπίες κ.λπ.)
    β. Δεξιότητες μετακίνησης (περπάτημα, τρέξιμο, άλματα, αναρρίχηση
    κ.λπ.)
    γ. Δεξιότητες χειρισμού (ρίψη, υποδοχή, αναπήδηση μπάλας, κτύπημα με
    αντικείμενα κ.ά.)
    2. Στην ανάπτυξη κινητικών εννοιών (όπως αντίληψη χώρου, του σώματος
    της ποιότητας στην κίνηση, της αντίληψης σχέσεων, της προσπάθειας, του
    ρυθμού κ.ά.)
    3. Στην εφαρμογή των κινητικών δεξιοτήτων και κινητικών εννοιών (στη γυμναστική, στον χορό, σε αναπτυξιακά κατάλληλα παιχνίδια).
    4. Στην ενεργοποίηση της φαντασίας και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.
    5. Στην ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων μέσα από την επίλυση προβλημάτων κίνησης και στη διευκόλυνση ανάπτυξης του προφορικού λόγου
    που σχετίζεται με την κίνηση.
    6. Στην εκμάθηση απλών κανόνων και στην εδραίωση σταθερών συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία.
    7. Στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του θάρρους
    8. Στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για την αποδοχή των άλλων και
    την αποτελεσματική συνεργασία μαζί τους.
    Για όλα αυτά και πολλά ακόμα παραπάνω, υπεύθυνος και καταρτισμένος του αντικειμένου το λιγοτέρο 4 χρόνια από την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση είναι ο επιστήμων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:06 | ΦΑΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Θα πρότεινα να εισαχθεί και το μάθημα της κηπουρικής, όπου Γεωπόνοι θα μαθαίνουν στα παιδιά τη σπουδαιότητα , τα αγαθά της φύσης και το σεβασμό προς αυτήν με στόχο την ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης, όπως η ανακύκλωση. Η ενασχόληση με τη φύση, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή, με τη συμβολή των γεωπόνων εκπαιδευτικών, θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τη φύση και να είναι πιο ήρεμα και αποδοτικά στο σχολειό και όχι μόνο.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:57 | Δημήτρης Κοκαρίδας

    Οι καθηγητές της ειδικότητας προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην προσχολική εκπαίδευση. Σε μία σύγχρονη κοινωνία ένταξης, πολλοί παραβλέπουν το γεγονός της ύπαρξης αλλά και αύξησης του αριθμού παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την προσχολική ηλικία (π.χ. διαταραχές ομιλίας, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, κ.α.), στα κρίσιμα αυτά χρόνια πρώιμης παρέμβασης όπου τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και αναπηρία όπως τα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού) , προσπαθούν με τις οικογένειές τους να κερδίσουν το στοίχημα παροχής ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση.
    Οι απόφοιτοι της ειδικότητας προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής (ΠΕ 11.01 ΕΑΕ), είναι οι μόνοι που μέσα από την άσκηση, την κίνηση και το παιχνίδι που η φυσική αγωγή προσφέρει, μπορούν να διδάξουν το 100% των παιδιών προσχολικής ηλικίας με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρία, βοηθώντας όλα τα παιδιά ανεξάρτητα του επιπέδου ικανοτήτων τους, να αποκτήσουν τον θησαυρό θετικών εμπειριών που η φυσική αγωγή προσφέρει, ως την μοναδική επιστήμη που συνδυάζει τον κινητικό με τον συναισθηματικό και τον γνωστικό τομέα και αποτελεί το κύριο μέσο κοινωνικοποίησης όλων των μαθητών μεταξύ τους.
    Οι απόφοιτοι της ειδικότητας προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής οι οποίοι αναφέρονται ήδη στη νομοθεσία (Νόμος 3699/08), έχουν μάθει να εφαρμόζουν στην πράξη τις γνώσεις ψυχοκινητικής ανάπτυξης που έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών τους, σε όλα τα παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας. Η διαμόρφωση και εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων προσαρμογής της άσκησης και κινητικών δεξιοτήτων παιγνιώδους μορφής που θα βοηθήσουν όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου (με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρία) να προσεγγίσουν γρηγορότερα το ώριμο στάδιο εκδήλωσης των βασικών κινητικών δεξιοτήτων τους, αποτελεί κατεξοχήν αντικείμενο της προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής.
    Η συν-εκπαίδευση στο γενικό σχολείο πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία στα πλαίσια μία πρώιμης παρέμβασης, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εξειδικευμένους καθηγητές προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής. Η πρόσληψη επομένως των καθηγητών προσαρμοσμένης (ειδικής) φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία αλλά και στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτείας για την παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές και τη μείωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της προσαρμοσμένης άσκησης.

    Δημήτρης Κοκαρίδας
    Επίκουρος Καθηγητής
    ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • 28 Απριλίου 2020, 12:09 | Τανια

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να
    είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως
    δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση
    με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση
    ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από
    εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι
    που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και
    επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση
    οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής –
    φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην
    εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η
    ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων,
    επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο,
    δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και
    αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:08 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΣ

    Το μάθημα της φυσικής αγωγής πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον για 3 ώρες εβδομαδιαία σε όλες ανεξαιρέτως τις τάξεις των δημοτικών σχολείων και η διδασκαλία του να γίνεται από τους κατέχοντες την αρμόδια ειδικότητα (φυσικής αγωγής. Η συμβολή της φυσικής αγωγής ήδη από τη νηπιακή ηλικία και την ηλικία του δημοτικού, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Σύμφωνα δε με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η φυσική αγωγή παίζει πρωταρχικό και καίριο ρόλο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των νηπίων και των παιδιών. Περιττό να αναφερθεί η σημαντικότητα της φυσικής αγωγής για την υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα την μείωση μακροπρόθεσμα της δαπάνης για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν προβλέπει καθημερινή άσκηση και αθλητισμό είναι εξ αρχής αποτυχημένο. Όπως ο πτυχιούχος που διδάχτηκε μαθήματα φυσικοθεραπείας, ιατρικής, πρώτων βοηθειών, μαθηματικών και ξένων γλωσσών δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα ιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή κλπ έτσι και ο νηπιαγωγός δεν έχει την αντίστοιχη κατάρτιση για να καταρτίσει και να συντονίσει προγράμματα φυσικής αγωγής και τα νήπια θα κινδυνεύουν από τραυματισμούς λόγω μη κατάλληλων ερεθισμάτων όσον αφορά τις προσαρμογές του οργανισμού τους.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:32 | Νεφέλη

    Η μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον με μία απλή απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν και να αναπτύξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:43 | Κατερίνα Τοπαλίδου

    Η φυσική αγωγή και η πληροφορική είναι ήδη μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου και διδάσκεται επαρκώς από τους νηπιαγωγούς οι οποίοι είναι οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί για αυτήν την ηλικία,συνεπώς και για αυτά τα αντικείμενα. Γνωρίζουν τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος και τις ανάγκες του παιδιού της νηπιακής ηλικίας.Εργαζόμαστε επάνω στην γλώσσα, τα μαθηματικά,την φυσική κ την χημεία, την ιστορία, τα θρησκευτικά, την θεατρική αγωγή, την αισθητική αγωγή , την μουσική αγωγή, την τεχνολογία,την φυσική αγωγή, έχουμε γίνει ψυχολόγοι , ειδικοί εκπαιδευτικοί…είμαστε μάλλον πολυεργαλείο!! Παρόλα αυτά όμως ο εξοπλισμός για τις αθλητικές δραστηριότητες των νηπίων , οι κατάλληλοι χώροι για την διδασκαλία τους , ο τεχνολογικός εξοπλισμός για την πληροφορική…αυτά είναι από τα οποία πάσχουν τα νηπιαγωγεία…από την έλλειψη τους ή από την ακαταλληλότητα των χώρων για την διδασκαλία.Αυτά πρέπει να δείτε και να διορθώσετε.Θέλουμε κατάλληλο εξοπλισμό, και κατάλληλους χώρους.Μπορείτε να μας τα παρέχεται ; Για να μπορέσουμε κι εμείς ν δουλέψουμε αρτιότερα!!!!!

  • 28 Απριλίου 2020, 08:25 | ΘΕΩΝΗ

    θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να να γίνει η προσθήκη της θεματικής ενότητας των οικονομικών στο δημοτικό σχολείο. Με δεδομένο ότι τα παιδιά σήμερα δέχονται καταιγισμό πληροφοριών και διαφημιστικών μηνυμάτων, είναι χρήσιμο να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους από τις πλασματικές. Με αυτό τον τρόπο γινονται συνηδητοποιήμενοι καταναλωτές, αντιλαμβάνονται τις τεχνικές marketing και διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το χαρτζιλίκι τους σαν παιδιά και τον οικονογενειακό προυπολογισμό σαν ενήλικες.
    Επιπρόσθετα, χρήσιμη θα ήταν η προσθήκη της επιχειρηματικότητας στα γυμνάσια. Οι μαθητές θα γνωρίσουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση, τα τμήματα της, θα αντιληφθούν την έννοια της καινοτομίας μέσα από βιωματικές δράσεις.

  • 28 Απριλίου 2020, 07:54 | Γιώργος

    Νομίζω πως θα έπρεπε να ανακοινωθούν ολοκληρωμένα οι αλλαγές που αφορούν στα εργαστήρια δεξιοτήτων στο γυμνάσιο δηλαδή πόσες ώρες, σε ποιες τάξεις, στη θέση ποιων μαθημάτων από ποιους καθηγητές κ.τ.λ. Γενικότερα νομίζω πως είναι καλύτερα να χτίζουμε πάνω σε ήδη υπάρχοντα αντικείμενα παρά να γκρεμίζουμε και να αρχίζουμε από την αρχή κάνοντας πειραματισμούς. Δηλαδή οι «δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης» παρέχονται επί δεκαετίες στους μαθητές από το μάθημα της Τεχνολογίας στο οποίο είναι ήδη ενσωματωμένες θεματικές όπως επιχειρηματικότητα (είναι το αντικείμενο του μαθήματος στη Β’ τάξη),προστασία του περιβάλλοντος και το οποίο τα τελευταία χρόνια ενσωματώνει σιγά – σιγά και νέες θεματικές όπως την ρομποτική. Στη ρομποτική θα μπορούσε να γίνεται ο προγραμματισμός στη πληροφορική και η κατασκευή στη τεχνολογία, μαθήματα που ανήκουν στον ίδιο κλάδο. Άλλωστε οι εξελίξεις στην τεχνολογία πάντα επηρέαζαν το μάθημα. Από την άλλη η μετακίνησή του μαθήματος στη Β’ ομάδα μαθημάτων και η εξέτασή του με διαγωνίσματα δεν συνάδει με τους σκοπούς του, αφού είναι ένα εργαστηριακό μάθημα (γι ‘αυτό και παρέχει δεξιότητες) χωρίς συγκεκριμένη πολλές φορές ύλη, στο οποίο οι μαθητές κάνουν διάφορες εργασίες ερευνητικές, project κ.τ.λ. Τελειώνοντας πιστεύω πως είναι αναγκαία η εισαγωγή νέων θεματικών στο σχολείο αλλά εισάγοντας την κάθε μία σε ήδη υπάρχοντα μαθήματα που μπορούν να την υποστηρίξουν χωρίς αναστάτωση και φαγωμάρα μεταξύ των κλάδων.

  • 28 Απριλίου 2020, 02:10 | Αρβανίτης Νικόλαος

    Θεωρώ ότι είναι δύσκολο με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής και σωματικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη ικανοτήτων και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής στα νήπια , επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 28 Απριλίου 2020, 01:18 | Κατερίνα

    Όσον αφορά στην εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο, η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή, η Mουσική και η Θεατρική Αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, δηλαδή, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Συνεπώς, με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα της/του νηπιαγωγού, η/ο οποία/ος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στηρίξτε το νηπιαγωγείο!Βοηθήστε μας να κάνουμε την καθημερινότητα των μικρών μας μαθητών πιο όμορφη και με ανθρώπους που τα ίδια τα παιδιά θέλουν να μοιράζονται τις στιγμές της καθημερινότητάς τους, όχι με εναλλαγές ειδικοτήτων στο χώρο της τάξης μας. Είναι σημαντικό για τα παιδιά αυτής της τόσο ευαίσθητης ηλικίας να έχουν πρόσωπα αναφοράς, καθώς συντελεί και αυτό θετικά στην εξέλιξή τους και σε συναισθηματικό επίπεδο. Εύχομαι να αναθεωρήσετε!!

  • 28 Απριλίου 2020, 00:38 | Στέλλα

    Όσον αφορά την ένταξη νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή, η μουσική και η θεατρική αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:26 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Η φυσική αγωγή είναι αντικείμενο του καθηγητή φυσικής αγωγής ο οποίος είναι επιστημονικά καταρτισμενος να το διδάξει σε όλες τις ηλικίες και βαθμίδες εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Ας απόκτησει η φυσική αγωγή επιτέλους το ρόλο που της αρμόζει στη δημόσια εκπαιδευση και ας επικεντρωθεί ο κάθε κλάδος στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:24 | Σοφία Νηπιαγωγός

    Το (ΔΕΠΠΣ) Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο προσδιορίζει τις κατευθύνσεις των προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών , Μελέτης Περιβάλλοντοως, Δημιουργίας και Έκφρασης ( εικαστικά, μουσική , δραματική τέχνη, φυσική αγωγή) και Πληροφορικής. Τα προγράμματα αυτά δεν νοούνται ως διακριτά διδακτικά αντικείμενα και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία , αλλά για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν νόημα και σκοπό για τα ίδια τα παιδιά.
    Το νηπιο αντιλαμβάνεται τον κόσμο συνολικά ως ένα συνεχές και ο διδακτικος χωροχρόνος ειναι συνεχής με διακυμάνσεις, κορυφώσεις, πορείες , συμπλοκές και νοείται ως παιχνίδι .
    Μεσα απο την διαθεματικότητα ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον , προσφέρει στα παιδιά τα υλικά και τα μέσα, λαμβάνει υπόψη του τα βιώματα και τις εμπειρίες των παιδιών, παρατηρεί συστηματικά.
    Η γνώση είναι ενιαία και όχι αποσπασματική και για να το πετυχει χρειάζεται ο κατάλληλος χρόνος .
    Το Πρόγραμμα Σπουδών στο νηπιαγωγείο χρειάζεται να έχει ευελιξία στην εφαρμογή προκειμένου να ικανοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέρονται των παιδιών.
    Αυτά ορίζονται από το αναλυτικό πρόγραμμα για το νηπιαγωγείο, απο παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε σχέση με την λειτουργία και το σκοπό του νηπιαγωγείου καθώς και τις γνώσεις που παρέχονται στις σχολές των νηπιαγωγών.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:14 | ΒΑΓΙΑ

    Ο Γυμναστής γνωρίζει πως να θέτει στόχους μέσα από πληθώρα συνδυαστικών ασκήσεων και παιχνιδιών για ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, συναρμογής, συντονισμού.Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δε λείπει το μάθημα φυσικής αγωγής που φυσικά και δεν διδάσκεται από νηπιαγωγούς. Για όσα προτείνετε υπάρχουν ειδικοί πανεπιστημιακοί κλάδοι. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να
    είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως
    δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση
    με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση
    ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από
    εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι
    που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και
    επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:10 | Κορίνα

    Για την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή, η μουσική και η θεατρική αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:44 | Βασίλης

    Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής και καθηγητής πληροφορικής. Εδώ και 15 χρόνια υπηρετώ το δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτής φυσικής αγωγής. Δεν θεώρω ότι πρέπει να ζητάμε να μπούμε στα νηπιαγωγεία αλλά να αυξηθούν οι ώρες μας στη δευτεροβάθμια.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:37 | Μητέρα

    Είμαι γονιός και λυπάμαι με τα σχόλια που διαβάζω να θέλουν όλες οι ειδικότητες να τρυπώσουν στο νηπιαγωγείο χωρίς να σκέφτονται ότι στο νηπιαγωγείο δεν χοράει άλλος πέρα από νηπιαγωγούς.