2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 16:14 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 παρ. 7

    Στις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 7 του ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240/4-10-2005 τ.Α΄) ορίζεται ότι κατά την τοποθέτηση των διοριζομένων ως μόνιμων εκπαιδευτικών σε περιοχές ή Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα δυσπρόσιτα σχολεία προηγούνται οι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και ακολουθούν οι διοριστέοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Η παραπανω διάταξη ευνοει, δίκαια ίσως, τούς εγγεγραμένους στον πίνακα που έχουν περάσει και ΑΣΕΠ και έχουν υπηρετήσει και αρκετά χρόνια μακρια απο τα σπίτια τους.

    Εκτός απο αυτούς όμως διορίζονται μέσω του πίνακα και διάφοροι που μαζέψαν μορια απο ΟΑΕΔ, ΠΔΣ κλπ., ουτε ΑΣΕΠ περάσαν και ούτε μακρυα απο το σπίτι τους υπηρετήσαν.

    Είναι άδικο να έχει περάσει κάποιος σε καλη θέση ΑΣΕΠ, να σπουδάζει και να προσπαθει για χρόνια σ’αυτην την κατευθυνση με μεταπτυχιακούς τίτλους και παιδαγωγικες σπουδες και στο τελος να επιλέγει περιοχή μετα από τους παραπάνω.

    Να τροποποιηθει η παραπάνω διάταξη, ας επιβραβευθει κάποτε και η προσπάθεια δια της «ευθείας οδού»!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 15:18 | Νεκταρία

    Συνεχίζω να παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον τη δημόσια διαβούλευση, με την ελπίδα ότι δε γίνεται μόνο για το θεαθήναι, αλλά ότι οι απόψεις θα διαβαστούν και θα αποτελέσουν πραγματικά αντικείμενο μελέτης. Δεν κρύβω την απογοήτευσή μου από τα πρώτα δείγματα εκπαιδευτικής πολιτικής μιας κυβέρνησης που δημιούργησε πολλές ελπίδες, αλλά τουλάχιστον στο χώρο της παιδείας τις έκανε να εξανεμιστούν πολύ γρήγορα. Το κείμενο της πρόσκλησης στη διαβούλευση ξεκινά με τη διαπίστωση ότι η σχολική χρονιά άρχισε με προβλήματα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης, το οποίο αποσιωπάται, είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η έλλειψη οράματος της πολιτείας για το δημόσιο σχολείο. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνώντων να διαμορφώσουν για λόγους ηθικής, δικαιοσύνης και κοινωνθκής ευαισθησίας το εκπαιδευτικό σύστημα έτσι, ώστε να διορθώνει κατά το δυνατόν τις κοινωνικές αδικίες και όχι να τις ενισχύει λειτουργώντας ως μηχανισμός επιλογής. Ίσως όμως να καταλάβουν ότι ακόμη και από οικονομική άποψη μία κοινωνία με τέτοια υπογεννητικότητα δεν έχει την πολύτέλεια να σπαταλά το ανθρώπινο δυναμικό της, με μια εκπαίδευση καθαρά ταξική, που αφήνει στο περιθώριο ένα μεγάλο μέρος των όλο και λιγότερψν παιδιών της. οι πολιτικοί θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να ασχολήθούν με την ποιότητα της εκπαίδευσης – και θα συνηδειτοποιήσουν ότι ποιοτική εκπαίδευση δε μπορεί να υπάρξει με κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς που δεν τους σέβεται το κράτος και η κοινωνία.

    Την επιμόρφωση τη θέλουμε. Πρέπει όμως να είναι ουσιαστική. Όταν διορίστηκα, με υποχρέωσαν να πηγαινοέρχομαι για τα ΠΕΚ ολόκληρα Σαββατοκύριακα από τη Ρόδο στον Πειραιά, όντας απλήρωτη, για να μου κάνουν επιμόρφωση, ενώ διδάσκω Γερμανικά, σύμβουλοι των Γαλλικών, οι οποίοι μας μοίραζαν φωτοτυπίες στα Γαλλικά. Δεν έμαθα τίποτα στα ΠΕΚ – εξοργίστηκα μόνο με το ελληνικό κράτος που με μεταχειριζόταν με αυτό τον τρόπο. Και κάτι ακόμη: οι επιμορφωτές των ΠΕΚ δεν πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν να μπουν χρόνια σε τάξη, γιατί δε μπορούν ούτε να κατανοήσουν τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, ούτε να τους βοηθήσουν. Οι συνθήκες στο σχολείο έχουν δυσκολέψει πολύ. Οι υποδειγματικές διδασκαλίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ασκήσεις επί χάρτου, που δεν εφαρμόζονται στις πραγματικές συνθήκες της τάξης.

    Στο πλάίσιο επίσης της επιμόρφωσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις εκπαιδευτικές άδειες, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε πώς χορηγούνται. Τα σχολεία χρειάζονται καλά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και οι πιστώσεις για τις άδειες πρέπει να αυξηθούν, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς μετά το πέρας των σπουδών να μεταδίδουν τις γνώσεις που απέκτησαν. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια και να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο χορήγησης των αδειών.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 14:50 | Φρίντα

    Οι πολύτεκνοι αλωνίζουν στην εκπαίδευση

    Είμαι καθηγήτρια φιλόλογος. Έχω 28 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και τρία (3) στον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να σας εκφράσω το παράπονό μου σχετικά με τις μεταθέσεις. Και θα γίνω σαφής.
    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνω αίτηση για βελτίωση θέσης ή απόσπαση και ενώ είμαι από τους πρώτους στη λίστα των μορίων δεν καταφέρνω να εργαστώ σε ένα σχολείο της επιθυμίας μου γιατί έρχονται οι πολύτεκνοι με μηδέν μόρια, πρωτοδιόριστοι και καταλαμβάνουν όποιο σχολείο θέλουν. Θα βγω στη σύνταξη σε λίγα χρόνια και δεν μπορώ να πάρω θέση σ’ ένα σχολείο της προτίμησης μου. Δεν είναι μόνο δικό μου το αίτημα αλλά και πολλών συναδέλφων.
    Πολλές φορές εκφράσαμε τα παράπονά μας στον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας, στην ΕΛΜΕ, στους αιρετούς, στους εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων αλλά « φωνή βοώντος εν τη ερήμω » .
    Εσείς βλέπετε σωστό να παραβιάζεται η νομιμότητα για να ενισχυθούν οι πολύτεκνοι; Ας τους βοηθήσει η πολιτεία με άλλους τρόπους (επίδομα κά.) και όχι να προηγούνται στους διορισμούς και στις μεταθέσεις.
    Στο Σχολείο που υπηρετώ το 30% των συναδέλφων καθηγητών είναι πολύτεκνοι εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έχουν καν διδακτικό ωράριο. Εξωδιδακτικές εργασίες δεν κάνουν, προστατευμένοι από το νόμο και ως εκ τούτου η δουλειά πέφτει στους υπόλοιπους. Το εξωφρενικό όμως είναι ότι ένας συνάδελφος πολύτεκνος διορίστηκε με την ειδικότητα του καπετάνιου. Εμείς δεν έχουμε ναυτικό σχολείο για να πάρει ώρες, άρα αυτός θα πληρώνεται για όλη του τη ζωή χωρίς να προσφέρει υπηρεσία. Πως μπορείς να γίνεις καλός δάσκαλος όταν βλέπεις αυτή την ανομία και αδικία δίπλα σου. Όλοι οι πολύτεκνοι με τα πιο απίθανα πτυχία διορίστηκαν στην εκπαίδευση, άσχετοι οι περισσότεροι, ενώ την ίδια στιγμή το καλύτερο δυναμικό των νέων μας με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διεκδικούν μια θέση στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να την αποκτήσουν.
    Η καλύτερη παιδεία δεν γίνεται με τέτοιου είδους μέτρα. Γι’ αυτό κάντε κάτι για να αρθεί αυτή η αδικία.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 13:43 | giannis–

    Σχετικά με την στελέχωση των διευθύνσεων:

    -Να προσέξουμε πάρα πολύ πριν γεμίσουμε τις διευθύνσεις με μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους… Σε 10 χρόνια θα συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο;

    -Πιστεύω ότι ένα μοντέλο με κάποιους μόνιμους (λίγους σε αριθμό) που να γνωρίζουν την νομοθεσία και τις διαδικασίες και με το μεγαλύτερο κομμάτι να αποτελείται από αποσπασμένους που θα ανανεώνονται κάθε λίγα χρόνια (ώστε να υπάρχει συνεχώς «νέο αίμα» στα γραφεία) θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

    -Για συγκεκριμένες θέσεις με ειδικές απαιτήσεις, είμαι υπέρ της στελέχωσης τους με αποσπασμένα άτομα ,τα οποία θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια & διαφάνεια. Τα άτομα αυτά -και μόνο αυτά- αξίζει να παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους.

    -Το υπουργείο θα κάνει πολύ μεγάλη οικονομία όταν καταλάβει το εξής :
    Για μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών (εννοώ αυτούς που κυνηγάνε μετάθεση) τα μόρια είναι μεγαλύτερο κίνητρο από τις αυξήσεις/επιδόματα τις πλάκας… Αυτά τα άτομα μπορούν να λύσουν πολλά από τα «κενά» χωρίς «δαπάνη για το δημόσιο»…
    π.χ. Δεν έχει για οποιοδήποτε λόγο καθηγητή ένα απομακρυσμένο νησί; Να προκηρύξει το υπουργείο μια έκτακτη θέση για 1 χρόνο που θα δίνει 15 μόρια -εάν ο εκπαιδευτικός παραμείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς-.

    -Να βρεθεί λύση για το θέμα της γραμματειακής υποστήριξης για τα σχολεία. Είναι άδικο να φορτώνεται σε 1 άτομο. Να δοθούν κίνητρα αν δεν μπορεί να βρεθεί μόνιμο προσωπικό.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 13:16 | giannis–

    Σχετικά με τις μεταθέσεις:

    Με τις ανακοινώσεις της υπουργού έχει επικρατήσει ένα κλίμα απογοήτευσης σε πολλούς εκπαιδευτικούς που περιμένουν μετάθεση , πράγμα που έχει αρχίσει να επηρεάζει και το εκπαιδευτικό τους έργο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

    1.Να βρεθεί τρόπος ο εκπαιδευτικός να έχει ελπίδες να μετατεθεί στην περιοχή προτίμησης (ή σε κάποια βολική περιοχή – κενά βρίσκονται παντού-) του σε λογικό χρονικό διάστημα (όχι 10-15+ χρόνια όπως είναι τώρα).
    (Αν δεν γίνεται αυτό , η άλλη λύση είναι οι δυσπρόσιτες περιοχές να πάψουν να είναι δυσπρόσιτες .. μεγάλους δρόμους,σύγχρονα νοσοκομεία με άξιους γιατρούς συγκοινωνίες κτλ. ώστε να λένε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι αξίζει να μετακομίσουν εκεί με όλη την οικογένεια και θα έχουν όλες τις ευκολίες μιας μεγάλης.)

    2.Για να έχουν όλοι μια ιδέα για το τι γίνεται (από την επόμανη χρονιά τουλάχιστον) να ανακοινωθούν τα εξής στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα (είναι πολύ εύκολο):
    Για κάθε περιοχή να ανακοινωθούν τα μόρια του καθένα που την ζήτησε (χωρίς άλλα στοιχεία) καθώς και αν ήταν η πρώτη προτίμηση του(για να ξέρουμε ότι αυτός με τα 500μόρια θα μας πάρει την μοναδική θέση που θα ανοίξει τα επόμενα 10 χρόνια ).
    Πχ
    Α’ Αθήνας ΠΕχχ : 550,144,130(1η προτίμηση),100,….,5
    Β’ Αθήνας ΠΕχχ : 140,130,110,…,10

    Αυτό θα δώσει μια αρκετά πρόχειρη εικόνα για το τι γίνεται με τις μεταθέσεις στις περιοχές και στην ειδικότητα που ενδιαφέρονται & θα προστατέψει και τα προσωπικά δεδομένα (αφού δεν θα αναφέρονται ονόματα).

    3. Σχετικά με τους πολύτεκνους,που διάβασα αρκετα εδώ, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια ποσόστωση στις μεταθέσεις. Δηλαδή, θα μπορούσε πχ ένα 20-40% των μετατιθέμενων σε μια περιοχή να είναι πολύτεκνοι. Μπορεί ο πολύτεκνος να αργήσει 1 χρόνο να πάει σπίτι του αλλά έτσι αποκτάν ελπίδες και οι εκπαιδευτικοί που δεν εχουν 4 παιδια…

    4. Το μέσο που θα επιτύχει το «όλα για την παιδεία» είναι ο εκπαιδευτικός. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός στο μέσο δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει κανένα από τα σχέδια στην παιδεία…Άρα θέλει σεβασμό στις ανάγκες του εκπαιδευτικού -όχι το αντίθετο (σε λογικά πλαίσια φυσικά)

    5. Γιατί δεν λέμε τον διάλογο που γίνεται εδώ brainstorming; Αυτός νομίζω ότι είναι πιο σωστός όρος για αυτό που γίνεται…

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | bill

    ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ///// ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,,, ΕΙΤΕ ΜΑ ΑΠΟΣΠΆΣΕΙΣ ΕΊΤΕ ΜΑΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ/////////

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 12:54 | ελενη καπετανιου

    Σε απάντηση του σχολιου του συναδέλφου Νίκου Μαρινάκη, θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι είναι λίγο οξύμωρο να ζητά να μοριοδοτείται η στρατιωτική θητεία αλλά να » κόβονται» τα μόρια από τις εκαπιδευτικούς που αποτόλμησαν να αποφασίσουν να κάνουν ένα παιδί. Συμφωνώ με το σχολιο του να μοριοδοτείται η υπηρεσία αναλογικά με την απόσταση από την μόνιμη κατοικία.
    Σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις, το σύστημα προφανώς είναι λάθος και δημιουργεί δυσλειτουργίες και κοινωνικές αδικίες. Εάν οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να υπηρετούν κόντα στα σπίτια τους σε εύλογο χρονικό διάστημα από το διορισμό τους και να μην αναλλώνονται οικονομικά και ψυχολογικά σε καταστάσεις «εξορίας» δεν θα ζητούσαν απόσπάσεις για να υπηρετούν σε συνθήκες γραφείου, με ό,τι αυτό συναπάγεται και για τις άδειες τους αλλά και για την απομάκρυνση τους από το φυσικό τους χώρο που είναι η διδασκαλία και η σχολική τάξη. Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις σε φορείς του Υπουργείου, καλό θα ήταν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα τυπικά προσόντα βάση βιογραφικού (όπως άλλωστε υποτίθεται πως ήδη ισχύει αλλά δεν εφραμόζεται ιδιαίτέρως) ώστε συνάδελφοι με αυξημένα προσόντα, να προσφέρουν επί της ουσίας ερευνητικό και συμβουλευτικό έργο όπου αυτό χρειάζεται, με υπευθυνότητα. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθέι και ο θεσμός του «διδάσκοντα – ερευνητή» έτσι ώστε τα διδακτικά καθήκοντα να συνδιάζονται με τα ερευνητικά για όσους το επιθυμούν. Λογικές «εκκαθάρισης» και «εκδίκησης» που καταδικάζουν ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας ως «βυσματίες» και «βολεψάκιδες» δεν ποιούν τιμή σε κανέναν, ούτε διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο, ούτε λύνουν κανένα από τα ποικίλα και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση σήμερα.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:58 | κατερινα τσεσμετζη

    aksiotimi kiria ipurge,

    ta tria xronia pu thesate san elaxisti paramoni enos daskalu sto sxolio tu, ine pano apo ola apanthropa.

    skeftikate pote an esis tha mporusate na anteksete makria apo tus dikus sas anthropus gia toso kero.

    skeftite pos den ine oli i ekpedeutiki 22 xronon.
    pos tha afisi kapios tin ikogenia tu, ta pedia tu ktl. o/h sizigos mporie na exi diki tu dulia ke na min mpori na figi.

    epenalambano, mpite stin thesi tu kathe ekpedeutiku, pws na anteksi enas anthropos tria xronia, se ena xoriudaki 50 katikon, k makria apo kathe megali poli k apo tin zoi. to ligotero pu tha pathi ine katathlipsi.

    katanoo pos iparxun auta ta mikra ta xoria, k fisika tha pane k eki ekpedeutiki, ala min katastrefete tis zoes ton anthropon. den ine oli dinati gia mia tetia thisia.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:57 | Αγγελόπουλος Νίκος

    ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ)

    Σχετικά με το παραπάνω ζήτημα και για την πλήρη ενημέρωσή σας, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
    Ένας αριθμός 700 και πλέον φοιτητών Γ’ και Δ’ έτους, στα πλαίσια της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής – και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου τους – συμμετέχουν στις υποχρεωτικές πρακτικές ασκήσεις που διεξάγονται ως εξής:
    Επισκέπτονται 90 και πλέον Δημόσια Νηπιαγωγεία σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής όπου υλοποιούν αυτές τις ασκήσεις, εφαρμόζοντας σε πειραματικό επίπεδο, αλλά σε πραγματικές συνθήκες και με την μορφή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τις νέες εκπαιδευτικές θεωρίες και μεθόδους που διδάσκονται από τους καθηγητές του τμήματος, οι οποίοι έχουν τη συνολική ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσής τους .Η ολοκλήρωση αυτών των πρακτικών ασκήσεων απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή , βοήθεια και εποπτεία των αποσπασμένων έμπειρων και καταρτισμένων νηπιαγωγών, ο ρόλος των οποίων είναι ουσιαστικός και καθοριστικός για την επιτυχία του προγράμματος:
    • Κατά την προετοιμασία των φοιτητών, με συναντήσεις φροντιστηριακού χαρακτήρα για επεξήγηση αποριών, συντονισμό της ομαδικής ή ατομικής δουλειάς, ανταλλαγή εμπειριών.
    • Κατά την υλοποίηση των πρακτικών ασκήσεων, με υπεύθυνη εποπτεία και ενεργητική συμμετοχή σε δραστηριότητες, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
    • Κατά την καταγραφή και αξιολόγηση των διδασκαλιών, με λεπτομερή έλεγχο και υποστήριξη στις τυχόν δυσκολίες.
    Τα τελευταία χρόνια με τον διαρκώς ανανεωμένο και βελτιωμένο θεωρητικό σχεδιασμό του προγράμματος των πρακτικών ασκήσεων στο Τ.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τους υπεύθυνους καθηγητές, κατέστη απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση των αποσπασμένων νηπιαγωγών, οι οποίοι εργαζόμενοι ως ομάδα, κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – φοιτητές, αρμόδιους καθηγητές του τμήματος, μαθητές και νηπιαγωγούς των σχολείων. Εκπαιδευόμενοι λοιπόν διαρκώς, συνέβαλλαν και αυτοί, ώστε το σημερινό επίπεδο των πρακτικών ασκήσεων να αγγίζει ή και να ξεπερνά, σε κάποιες περιπτώσεις, τις υψηλές προδιαγραφές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Το σχόλιο μου αφορά την παρακάτω ρύθμιση:

    «Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της μοριοδότησης. Τα μόρια θα αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο της διδασκαλίας. Αν ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί, τα μόρια δεν τον ακολουθούν αλλά παραμένουν στη θέση από την οποία ο ίδιος μετακινείται».

    Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο χάνονται τα μόρια που συνέλεξε εκπαιδευτικός, όπως κι εγώ, που υπηρέτησε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε παραμεθόριες-«προβληματικές» περιοχές.
    Έτσι δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες από το γεγονός ότι, σε περιπτώσεις μεταθέσεων, τοποθετήσεων κλπ. η σύγκριση του εν λόγω εκπαιδευτικού θα γίνεται ακόμα και με νεοδιόριστους συναδέλφους του οι οποίοι σαν πρώτη τοποθέτηση από το διορισμό τους θα λαμβάνουν την ίδια περιοχή μετάθεσης.
    Δηλαδή, για παράδειγμα ένας συνάδελφος με 12 χρόνια υπηρεσίας που έχει υπηρετήσει για 3-4 χρόνια σε παραμεθόρια – δυσπρόσιτη περιοχή, για 8 χρόνια κάπου αλλού και ζητάει μετάθεση ή οριστική τοποθέτηση, θα χάσει τα μόρια του και θα βρεθεί στην ίδια μοίρα συγκρινόμενος με το νεοδιόριστο συνάδελφο του που διαθέτει μηδέν έτη υπηρεσίας και κανένα μόριο δυσμενών συνθηκών.
    Σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί της Β΄θμιας που λόγω ειδικότητας (Κοινωνιολόγοι, Νομικοί, Γερμανικών κλπ.) δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να βρουν οργανική θέση και οριστική τοποθέτηση λόγω μειωμένων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος πρώτης ανάθεσης. Αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και κάθε χρόνο να τοποθετούνται σε διαφορετικό σχολείο, συγκρινόμενοι κάθε φορά και με συναδέλφους τους που έρχονται από διορισμό, μετάθεση, απόσπαση κλπ. Αν μάλιστα τους αφαιρέσουμε και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει από υπηρεσία-προϋπηρεσία η θέση τους δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.

    Ευελπιστώντας ότι τελικά δεν θα προωθηθεί η συγκεκριμένη , άδικη για πολλούς εκπαιδευτικούς ρύθμιση, επισημαίνουμε τη σωστή , κατά τα άλλα , κατεύθυνση στην οποία κινείται το νομοσχέδιο και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:42 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Το σχόλιο μου αφορά την παρακάτω ρύθμιση:

    «Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της μοριοδότησης. Τα μόρια θα αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο της διδασκαλίας. Αν ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί, τα μόρια δεν τον ακολουθούν αλλά παραμένουν στη θέση από την οποία ο ίδιος μετακινείται».

    Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο χάνονται τα μόρια που συνέλεξε εκπαιδευτικός, όπως κι εγώ, που υπηρέτησε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε παραμεθόριες-«προβληματικές» περιοχές.
    Έτσι δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες από το γεγονός ότι, σε περιπτώσεις μεταθέσεων, τοποθετήσεων κλπ. η σύγκριση του εν λόγω εκπαιδευτικού θα γίνεται ακόμα και με νεοδιόριστους συναδέλφους του οι οποίοι σαν πρώτη τοποθέτηση από το διορισμό τους θα λαμβάνουν την ίδια περιοχή μετάθεσης.
    Δηλαδή, για παράδειγμα ένας συνάδελφος με 12 χρόνια υπηρεσίας που έχει υπηρετήσει για 3-4 χρόνια σε παραμεθόρια – δυσπρόσιτη περιοχή, για 8 χρόνια κάπου αλλού και ζητάει μετάθεση ή οριστική τοποθέτηση, θα χάσει τα μόρια του και θα βρεθεί στην ίδια μοίρα συγκρινόμενος με το νεοδιόριστο συνάδελφο του που διαθέτει μηδέν έτη υπηρεσίας και κανένα μόριο δυσμενών συνθηκών.
    Σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί της Β΄θμιας που λόγω ειδικότητας (Κοινωνιολόγοι, Νομικοί, Γερμανικών κλπ.) δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να βρουν οργανική θέση και οριστική τοποθέτηση λόγω μειωμένων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος πρώτης ανάθεσης. Αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και κάθε χρόνο να τοποθετούνται σε διαφορετικό σχολείο. Αν μάλιστα τους αφαιρέσουμε και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει από υπηρεσία-προϋπηρεσία η θέση τους δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.

    Ευελπιστώντας ότι τελικά δεν θα προωθηθεί η συγκεκριμένη , άδικη για πολλούς εκπαιδευτικούς ρύθμιση, επισημαίνουμε τη σωστή , κατά τα άλλα , κατεύθυνση στην οποία κινείται το νομοσχέδιο και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Το σχόλιο μου αφορά την παρακάτω ρύθμιση:

    *

    Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο χάνονται τα μόρια που συνέλεξε εκπαιδευτικός, όπως κι εγώ, που υπηρέτησε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε παραμεθόριες-«προβληματικές» περιοχές.
    Έτσι δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες από το γεγονός ότι, σε περιπτώσεις μεταθέσεων, τοποθετήσεων κλπ. η σύγκριση του εν λόγω εκπαιδευτικού θα γίνεται ακόμα και με νεοδιόριστους συναδέλφους του οι οποίοι σαν πρώτη τοποθέτηση από το διορισμό τους θα λαμβάνουν την ίδια περιοχή μετάθεσης.
    Δηλαδή, για παράδειγμα ένας συνάδελφος με 12 χρόνια υπηρεσίας που έχει υπηρετήσει για 3-4 χρόνια σε παραμεθόρια – δυσπρόσιτη περιοχή, για 8 χρόνια κάπου αλλού και ζητάει μετάθεση ή οριστική τοποθέτηση, θα χάσει τα μόρια του και θα βρεθεί στην ίδια μοίρα συγκρινόμενος με το νεοδιόριστο συνάδελφο του που διαθέτει μηδέν έτη υπηρεσίας και κανένα μόριο δυσμενών συνθηκών.
    Σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί της Β΄θμιας που λόγω ειδικότητας (Κοινωνιολόγοι, Νομικοί, Γερμανικών κλπ.) δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να βρουν οργανική θέση και οριστική τοποθέτηση λόγω μειωμένων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος πρώτης ανάθεσης. Αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και κάθε χρόνο να τοποθετούνται σε διαφορετικό σχολείο. Αν μάλιστα τους αφαιρέσουμε και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει από υπηρεσία-προϋπηρεσία η θέση τους δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.

    Ευελπιστώντας ότι τελικά δεν θα προωθηθεί η συγκεκριμένη , άδικη για πολλούς εκπαιδευτικούς ρύθμιση, επισημαίνουμε τη σωστή , κατά τα άλλα , κατεύθυνση στην οποία κινείται το νομοσχέδιο και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 10:58 | sio

    Προτείνω να μείνει ως έχει , το ένα έτος υποχρεωτικής παραμονής στην πρώτη οργανική θέση για τους νεοδιόριστους.

    Η δική σας πρόταση για 2 ή 3 χρόνια υποχρεωτικά, έχει αντικοινωνικό χαρακτήρα.

    Είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν εργαστεί (ή θα εργαστούν) μακριά από το σπίτι τους, για ήδη 2-3 χρόνια (και παραπάνω).Δεν μπορείτε να τους βάζετε ακόμα τόσα χρόνια «φυλακη-εξορία».Γιατί όταν υποχρεώνετε κάποιον και του αφαιρείτε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ,να ζητήσει μετάθεση, ύστερα από 1 χρόνο υπηρεσίας σε μια περιοχή, τότε είναι σαν να τον βάζετε φυλακή ή να τον στέλνετε εξορία.
    Είναι πολλοί άνθρωποι που πήγαιναν αναπληρωτές-ωρομίσθιοι ,και περιμέναν πρώτα να διοριστούν για να ξεκινήσουν να μπουν σε συζυγικό και οικογενειακό βίο. Μην τους κόβετε,λοιπον, την ελπίδα και τους μαυρίζετε το μέλλον.
    ΕΛΕΟΣ!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 10:54 | Νίκος Μαρινάκης Προϊστάμενος Γραφείου

    Προφανώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έφυγε η παρέμβασή μου και την ξαναστέλνω:
    1.Αναμφίβολα χωρίς τους αποσπασμένους δεν θα λειτουργούσαν τα γραφεία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση και κάποιοι μάλλον (και ιδιαίτερα προς τα βόρεια)λουφάρουν. τελικά όμως είναι άδικο να παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους που μπορεί να βρίσκεται σε ακριτικά και μοριούχα μέρη. επίσης δεν πρέπει να παίρνουν τα μόρια της οργανικής όσες ή όσοι έχουν άδειες , αναρρωτικές- επαπειλούμενης κύησης, κύησης, λοχείας και ανατροφής γιατί δεν βρίσκονται εκεί που διορίζονται. Το φαινόμενο με 25% όσων διορίζονται στα νησιά , δεν εμφανίζονται ποτέ και παίρνουν μετάθεση σε βάρος των υπολοίπων γνωστό.Μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να έχει και αναδρομικό χαρακτήρα , ενώ κάποιοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ εδώ στα νησια,καλό είναι να έρθουν για να τους γνωρίσουμε απαλαγμένοι από τα «βύσματά» τους.
    2.Λόγοι ηθικής επιβάλουν επιτέλους να μοριοδοτείται η υπηρεσία στον ελληνικό στρατό. Οι άνδρες πέραν των απειλών για τη σωματική μας ακεραίοτητα υφιστάμεθα για δύο από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης (και όχι μόνο ) στον ελληνικό στρατό. Αυτό δεν μετριέται στην υπηρεσιακή μας πορεία ΠΟΥΘΕΝΑ (Μ.Κ., συντάξιμα κ.λ.π.) τουλάχιστον ως ηθική επιβράβευση πρέπει να μετριέται σε μόρια μετάθεσης. Π.χ. μια αναπληρώτρια υπηρετεί στη Λαμία την ίδια στιγμή κάποιος υπηρετεί στη Λήμνο τη στρατιωτική του θητεία. Όταν μετά από λιγα χρόνια και οι δύο διοριστούν και συγκρίνονται για μετάθεση πιθανότατα ο άνδρας συνάδελφος θα την χάσει από τη γυναίκα γιατί την ίδια περίοδο ενώ εκείνη υπηρετούσε ως αναπληρώτρια ή και μόνιμη εκείνος υπηρετούσε υποχρεωτικά τη θητεία του. Αυτό κάποτε δεν πρέπει να αναγνωριστεί !
    3.Τα μόρια δυσμενών όπως έχουν οριστεί είναι λάθος. Π.χ. 10 μόρια δίνει η Αντίπαρος 10 και το Καστελόριζο, η Δονούσα κ.α. 9 η Αγκαιριά Πάρου 9 και η Αμοργός. Καμία σχέση οι συνθήκες διαβίωσης .Είναι τελείως λάθος η μορίοδότηση.
    Λάθος είναι και η λογική απόδοσης μορίων διαβίωσης με αυτό τον τρόπο. Π.χ. δεν έχει την ίδια «βαρύτητα» η διαβίωση στη Μήλο για αυτόν που την έχει επιλέξει να ζει αυτοβούλως ή είναι Μηλιός με αυτόν που έρχεται από την Αλεξανδρούπολη ή αλλού μακριά από το σπίτι του. Παίρνουν και οι δύο τα ίδια μόρια και δεν επιβαρύνονται το ίδιο. Στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να συγκριθούν για μετάθεση από την ίδια θέση ή να είναι και σε χειρότερη μοίρα ο βορειοελλαδίτης , ενώ δεν θα έχουν στην υπηρεσιακή τους ζωή επιβαρυνθεί το ίδιο.
    Η απονομή μορίων πρέπει να συνδεθεί αναλογικά με την απόσταση από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας σου. Π.χ. αν κατάγεσαι από το Σουφλί θα παίρνεις 1 μόριο αν υπηρετείς στο Σουφλί , 2 στην Αλεξανδρούπολη, 3 στην Καβάλα, 4 στη Θεσ/νίκη, 5 στη Λάρισα και το μέγιστο 10 αν πας στην Κρήτη η την Κάρπαθο, σε μια λογική αναλογικότητας με την απόσταση και τον τρόπο μετάβασης.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 10:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Να ελαχιστοποιηθούν άμεσα οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε γραφεία, διευθύνσεις κλπ. και μεσοπρόθεσμα να αντικατασταθούν από μη εκπαιδευτικούς. Η θέση του εκπαιδευτικού είναι στην τάξη και όχι στο γραφείο να συμπληρώνει διαβιβαστικά και να βγάζει φωτοτυπίες.
    Να καταργηθούν οι αποσπάσεις «για τις ανάγκες της υπηρεσίας» που εξυπηρετούν πολιτικά ρουσφέτια όσων θέλουν να είναι κοντά στο σπίτι τους και να μοριοδοτούνται ως να υπηρετούν σε δυσπρόσιτο σχολείο.
    Να καταργηθεί η ωρομισθία, είναι γελοίο κάποιος να δουλεύει 10 ώρες τη βδομάδα, να πληρώνεται ελάχιστα, με μοναδικό σκοπό τον πιθανό απώτερο διορισμό του.
    Η αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων να εποπτεύεται από τα γραφεία και τις διευθύνσεις υπεύθυνα και ρεαλιστικά , χωρίς κομματικά ή άλλα κριτήρια ώστε οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις να γίνονται μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζονται.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:46 | Ζωή

    Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις. Πώς είναι δυνατόν μόνο στον κλάδο των εκπαιδευτικών να υπάρχουν ανάγκες για μεταθέσεις, αποσπάσεις για λόγους υγείας, κοινωνικούς κτλ και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα να μη μπορεί να κινηθείς αν δεν περάσει τουλάχιστον μια πενταετία στη θέση που υπηρετείς. Γιατί δεν υπάρχει σύστημα μορίων και στον υπόλοιπο δημόσιο παρά μόνο στα σχολεία?

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:29 | tania

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ!!! ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ. ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ Δ/ΘΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ . ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ Η ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ? ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ Κ ΑΛΛΕΣ ΓΛΑΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?
    ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ Κ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Κ ΜΗΝ ΒΑΡΑΤΕ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΝΑΙ , ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΚΕΝΑ ΕΧΕΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 5 ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ , ΔΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΥΣ ΜΕ 10 ΩΡΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ Κ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ

    ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΕΣ . ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ Η ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΑΨΕΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΣΤΩ Κ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ.ΟΣΟ ΔΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟ .

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ Κ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ . ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!! Κ ΟΧΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:28 | ομαδα εκπαιδευτικων και διοικητικων

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

    θα αναφερθούμε στο θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις των υπουργείων και υπηρεσιών. Ζητούμε την κατάργηση των αποσπάσεων διορισμένων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις.

    Αιτιολόγηση

    1. Ο Νομος 3528/2007 προβλέπει την απόσπαση εκπαιδευτικών για μια διετία με το μέγιστο χρονικό όριο τα 4 χρόνια.

    Αυτά λέει ο Νόμος, που από μόνος του είναι αναχρονικός καθώς έγινε σε εποχές που δεν υπήρχε η πληθώρα πτυχιούχων που υπάρχει σήμερα πολλοι εκ των οποίων είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή ετεροαπασχολούμενοι. Επιπλέον ο νόμος ο ίδιος είναι άδικος καθώς νομιμοποιεί τη διπλοθεσία και τριπλοθεσία σε περιπτώσεις. Τέλος, ο νόμος ευνοεί το κομματικό κράτος, τη συναλλαγή και τη διαφθορά.

    Αλλα αυτό είναι πλέον θέμα του νομοθέτη και της πολιτικής βούλησης της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μας έχει υποσχεθεί και γιαυτό την εκλέξαμε κοινωνική δικαιοσύνη, την κατάργηση του κομματικού κράτους και την οικοδόμιση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών ή μηχανισμών εξουσίας.

    2. Η πραγματικότητα

    Στο Υπουργείο Παιδείας σήμερα υπάρχουν 1300 περίπου αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και συνολικά σε υπηρεσίες 10.000 (συμφωνα με τα λεγόμενά σας, κυρία Υπουργέ). Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν επιπλέον επίδομα απόσπασης στην Αθήνα περί των 350 ευρό. Ανήκουν στις ηλικίες των 23-42 και πολλοί είναι ανύπανδροι. Μερικοί είναι διορισμένοι στην Αττική. Πολλοί επίσης είναι αποσπασμένοι για χρόνια: 5, 6, 7, 17, 30. Άρα υπάρχει παρανομία ως προς την εκτέλεση του νόμου.

    Επίσης, οι περισσότεροι αποσπασμένοι στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ είναι περιττοι καθώς υποαπασχολούνται ή απλά δεν έχουν καθήκοντα, διότι δεν υπάρχουν περισσότερα για ένα κράτος του μεγέθους της Ελλάδας. Εν τούτοις πληρώνονται, ενώ υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των μάχημων εκπαιδευτικών που προσπαθούν συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες (βλέπε Ευρυτανία, σχολικά κτήρια) να προσφέρουν στην εκπαίδευση.

    Αυτοί λοιπόν «οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» που αμοίβονται με χρήματα όλων εμάς των φορολογουμένων αρκετές φορές έρχονται για λίγο στην εργασία τους το πρωί, για την οποία συμφώνησαν, και μετά εξαφανίζονται και επανακάμπτουν το μεσημέρι. Επιπλέον είναι και αλαζόνες. Ενώ έχουν στηριχθεί στη συναλλαγή και δωροδοκία βουλευτών και διοικητικών για να έλθουν ή να παραμείνουν στο Υπουργείο, υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητοι στη διοίκηση. Και γιατί; Διότι η πλειοψηφία είναι ζωγράφοι, μουσικοί, γυμναστές, καθηγητές Γαλλικών, Αγγλικών και δασκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε διοίκηση. Σ’ αυτό το σημείο το φαιδρό μας έχει οδηγήσει το κομματικό κράτος.

    Πιστεύουμε λοιπόν, κυρία Υπουργέ, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Προσλήψεις είτε μόνιμες είτε εποχιακές πτυχιούχων διοικητικών σε υπηρεσίες πρέπει να γίνονται μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Στους ΝΥΝ «πτωχούς τεμπέληδες» αποσπασμένους του δημοσίου ας δοθεί η επιλογή της μετάταξης, ώστε να σταματήσουμε εμείς οι πολλοί να τους πληρώνουμε και επίδομα «τεμπελιάς».

    Τους φόρους μας, κυρία Υπουργέ, τους πληρώνουμε για να έχουμε καλοσυντηρημένα πεζοδρόμια και δρόμους στις πόλεις και τα χωριά μας, για να μην σπάμε τα πόδια μας. Τους πληρώνουμε για να υπάρχει δημόσια καθαριότητα. Τους πληρώνουμε για να επισκευάζονται τα λεωφορειά μαζικής μεταφοράς και να μην είναι κουρελιασμένα τα καθίσματά τους. Δεν είμαστε παραγκούπολη, είμαστε κράτος της ΕΟΚ. ΑΙΔΩΣ!!!
    Τους πληρώνουμε για να έχουμε σχολικά κτήρια, για να έχουμε πάρκα, να έχουμε νοσοκομεία κπλ.

    ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ και γιαυτό μιλούμε και σας θυμίζουμε την αποστολή σας.

    ΕΜΕΙΣ θα σας επιβραβεύσουμε όταν δούμε πράξεις. Αλλά θα σας τιμωρήσουμε, αν όλα μείνουν λόγια!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:19 | Elena Prentaki

    Καλή σας ημέρα,
    αν και η ενότητα αυτή του διαλόγου δεν αφορά ακριβώς το θέμα που θίγω, είναι η περισσότερο σχετική με αυτό.
    Αναφέρομαι στο θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στις Σχολικές Βιβλιοθήκες.
    Άνήκω στους βιβλιοθηκονόμους που εργάστηκαν για το τότε ελπιδοφόρο για τη παιδεία στήσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών (της Κρήτης) και θλίβομαι τρομερα βλέποντας την πορεία που αυτές ακολουθούν στην πάροδο των ετών. Υπολειτουργία , εγκατάλειψη και μηδενική συνεισφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    Ενώ εμείς ως βιβλιοθηκονόμοι είχαμε οργανώσει τις σχολικές βιβλιοθηκες βάσει διεθνών προτύπων καταογογράφησης και ταξινόμησης, με την ολοκλήρωση του έργου αποσπάσθηκαν σε αυτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι στη πλειοψηφία των περιπτώσεων (γιατι υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα) τις αντιμετώπισαν ως πάρεργο και απλώς ως τρόπο αποφυγής άλλων καθηκόντων. Πίστέψτε με, έχω επισκεφθεί σχολική βιβλιοθήκη όπου τα βιβλία τοποθετούνται κατά μέγεθος και χρώμα (!!!)
    Ακόμα όμως κι αν μιλάμε για ευσυνείδητο εκπαιδευτικό, με όραμα για τη βιβλιοθήκη, είναι απαράδεκτο να υποκαθιστά το βιβλιοθηκονόμο που για αυτό ακριβώς έχει σπουδάσει. (δεν είναι πυρηνική φυσική η βιβλιοθηκονομία, αλλά ούτε και η διδασκαλία, και κατ’αυτη την έννοια θα μπορούσε οποιοσδήποτε πτυχιούχος να διδάξει)
    Δεν θα μακρυγορήσω για το αυτονόητο της ύπαρξης μιας σωστά οργανωμένης σχολικής βιβλιοθήκης και της συνεισφοράς της στη μελλόντική ακαδημαϊκή πορεία του μαθητή.
    Θα επισημάνω όμως, ότι στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή ένα Α.Ε.Ι Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας και δύο Α.Τ.Ε.Ι Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Δεν είναι ανήκουστο να παρέχει η Πολιτεία πτυχία τα οποία στη συνέχεια η ίδια τα υπονομεύει και περιφρονεί?

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:01 | Α.Κ.

    Με την ευκαιρία, αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω μια ιστορία.
    Τυχαίνει να είμαι μαθηματικός, αλλά δεν υπηρετώ την εκπαίδευση. Όμως, έχω φίλους και συμφοιτητές που την υπηρετούν. Πριν περίπου 13 χρόνια, μια φίλη – μαθηματικός διορίστηκε σε κάποιο σχολείο των Φερρών (Ν. Έβρου). Ο διορισμός έγινε πριν την καθιέρωση του συστήματος μέσω ΑΣΕΠ. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ, ότι έίχαμε μπεί στο Πανεπιστήμιο το έτος 1978 και είχαμε πάρει πτυχίο το 1983. Δηλαδή, ο διορισμός βάσει επετηρίδας έγινε μετά από 12 χρόνια.
    Τον Σεπτέμβριο λοιπόν η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός παρουσιάζεται στο σχολείο, όπου έχει διορισθεί. ΄Τυχαίνει να έχει ήδη 2 παιδιά και είναι έγκυος στο 3ο. Καταλαβαίνω, ότι υπάρχει σωρεία οικογενειακών προβλημάτων. Μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, και κατόπιν κάποιων συστάσεων και της «Εκκλησίας» η μαθηματικός αποσπάται στην Αθήνα, χωρίς φυσικά να έχει αντικατασταθεί από κάποιον άλλον συνάδελφο και αφήνοντας χωρίς μαθηματικό, και το υπογραμμίζω, ένα ολόκληρο γυμνάσιο…..
    Ο επόμενος μαθηματικός διορίστηκε γύρω στα Χριστούγεννα.
    Αυτά όσον αφορά στις ίσες ευκαιρίες και μάλιστα σε μια παραμεθόρια περιοχή….
    Φυσικά, ούτε σε μένα, ούτε σε εκείνη, που αυτή τη στιγμή στέλνει τα 4 παιδιά της σε δημόσιο σχολείο, και φυσικά σε οποιονδήποτε δεν θα άρεσε το παιδί του να μείνει χωρίς μαθηματικό για 2 ολόκληρους μήνες.
    Έπειτα, το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκπαίδευσή της στην 3-βάθμια εκπαίδευση που είχε πάρει δεν είναι αρκετά αρνητικό?
    Έχουν ακουστεί πολλά και πιθανά να ακούγονται ακόμα για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών. Όμως, υποχρεούνται να δουλεύουν σχεδόν το 1/2 του ωραρίου οποιουδήποτε υπαλλήλου (συνήθως υπάρχει 40-ωρο). Ναι, δέχομαι ότι το να είσαι εκπαιδευτικός, πρωτίστως υπηρετείς την κοινωνία και όχι την τσέπη σου… Όμως, είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν ακυρώσει τον τόσο ουσιαστικό ρόλο τους στην κοινωνία (κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, μη ασχολούμενοι με τον παιδαγωγικό τους ρόλο, μη καλλιεργώντας την αγάπη για γνώση στα παιδιά)…
    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η ΠΑΙΔΕΙΑ θα έχει προτεραιότητα προκειμένου να ξεπερασθεί η κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας και που φυσικά δεν είναι «οικονομική», αλλά πρωτίστως ηθική και κρίση αξιών. Αναμένουμε λοιπόν…
    Αυτά, από μια πολίτη, εργαζόμενη, μητέρα, μαθηματικό, λίγες σκέψεις για προβληματισμό…..

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 08:39 | ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ? Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 120 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ).
    ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ» Ή «ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ». ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ.
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ» ΣΕ ΣΤΕΛΝΩ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ

  • Ένα από τα πολλά αίσχη στο ελληνικό δημόσιο είναι και αυτό των μετατάξεων των εκπαιδευτικών. Τώρα βγαίνουν διάφοροι και λένε έχουμε το Χ, έχουμε το Υ πρόβλημα, θέλουμε να συνεχίσουμε την ρουσφετολογία που θα μας βολέψει αντί να τρέχουμε στην κάθε ραχούλα.

    Αυτοί οι κάτοικοι της «ραχούλας» σας πληρώνουν κύριοι και κυρίες. Αν έχετε 3 παιδιά, να μην πάτε υποψήφιοι για μια θέση σε μια απομακρυσμένη περιοχή, το πρόβλημα ξέρετε ότι θα το έχετε πριν δεχθείτε την θέση. Τι κοροϊδία είναι αυτή;

    Κυρία υπουργέ επιμείνετε στην κατεύθυνση των μέτρων που ανακοινώσατε – πατάξετε τις λογικές του βολέματος και της κολλεγιάς. Να μην επιτρέψετε ΚΑΜΜΙΑ μετάθεση, παρά μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού προβλήματος υγείας που προκύπτει ΜΕΤΑ τον διορισμό.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:31 | Ιατροπούλου Ράνια

    Η ισχύουσα μοριοδότηση των μεταθέσεων είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί, αλλά οι ανάγκες των σχολείων δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο μετάθεσης, καθώς ο εκπαιδευτικός αποτελεί ενεργό μέλος της σχολικής κοινότητας. Για το λόγο αυτό, οφείλεται να ληφθούν υπόψη οι προσωπικές του ανάγκες(οικογενειακές, οικονομικές), κατά το δυνατό, προκειμένου να μειώνονται εξωτερικοί παράγοντες που αποσπούν την προσοχή ή/και το ενδιαφέρον του από το διδακτικό του έργο και να μπορεί να συγκεντρωθεί απερίσπαστος σε αυτό. Προτείνω ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας και αναφέρω το προσωπικό μου παράδειγμα.
    Εργάζομαι 13 έτη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αδυνατώ να πάρω μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο καταγωγής μου, λόγω των υψηλών μορίων της περιοχής στην ειδικότητά μου, εφόσον μάλιστα δεν προσμετρώ μόρια οικογενειακής κατάστασης. Για πόσα ακόμα χρόνια θα πρέπει να εργάζομαι μακριά από το σπίτι μου;

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:53 | Μαρία-Στέλλα Αλούπη

    Φυσικά όλοι οι γνωμοδοτούντες συνάδελφοι παρουσιάζουν τις απόψεις τους συχνά με βάση τις δικές τους εμπειρίες. Διαβάζω για τραγικά κενά, για αναίσχυντες εγκύους που τόλμησαν να συλλάβουν, για οικογενειάρχες που ξεροσταλιάζουν χρόνια στην παραμεθόριο κτλ κτλ.

    Εγώ είμαι στον 7ο χρόνο στην παραμεθόριο (νησί), αλλά ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ. Αντίθετα, είδα κάποιες υπεραριθμίες που διορθώεθηκαν. Επίσης, είδα αποσπάσεις-μεταφορές υπεραρίθμων από διάφορα μέρη στην παραμεθόριο όπου επίσης ήταν υπεράριθμοι, και διάθεσή τους σε γραφεία που δεν ήθελαν, ενώ προτιμούσαν σχολείο.
    Κάτι κομπιουτεράδες άφησαν το σπιτάκι τους για να ζήσουν στα νησιά και να δουλέψουν ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ και τους ξαναέβαλαν σε γραφείο (μόνο που τώρα πληρώνουν και νοίκια, εισιτήρια κτλ…). Καλύτερα να έμεναν στον τόπο τους ως υπεράριθμοι, έστω και στο γραφείο δίπλα τους! ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ.

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1) Οι Εκπαιδευτικοί ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ συνεχώς, πότε δικαίως (γιατί γινονται πολλά μα πάρα πολλά απαράδεκτα), και πότε αδίκως (και από κεκτημένη ταχύτητα). Αυτό δημιουργεί συμπάθειες αλλά και σκεπτικισμό εκ μέρους της κοινωνίεας.

    2) Οι Εκπαιδευτικοί ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΝΟΝΤΑΙ συνεχώς για την επιλογή τους να σπουδάσουν, και να αλλάξουν την άνεργη μοίρα τους διαλέγοντας ή «διαλέγοντας» τον κλάδο της εκπαίδευσης. Αν δε θέλουμε υπεράριθμους, αν θέλουμε όλους τους επιτυχόντες μέσα στην εκπαίδευση και όχι σε λίστες αναμονής, πρέπει οι επιστήμονες ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ «ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ» (αρκετοί) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΑΕΔ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΠΧ ΝΑ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (πχ Υπ Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας κτλ κτλ). ΧΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ. ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    3) ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΠΕΙΝΑ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΑ Η ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΝΟΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ, ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (πχ να έχουμε συμβούλους για ψυχολογική υποστήριξη / ακαδημαϊκή υποσήριξη / κοιν. λειτουργούς που να διευκολύνουν τη ζωή μας κτλ), ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ:

    – ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ! ΑΥΤΟ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΟΛΛΑΠΛΑ. ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ, Η ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΖΩΗ, ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.

    – ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ Η ΓΙΑ ΠΟΛΥ, Η ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΗΣΟ-ΤΣΑΡΚΑ Η ΜΕΘΟΡΙΟ-ΤΣΑΡΚΑ Η ΒΟΥΝΟ-ΤΣΑΡΚΑ (ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ!), ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ! ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ (όλα είναι καλοκαιρινά, άντε με κλιματιστικά ηλιακούς, καμιά φορά δεν υπάρχουν ούτε κανονικά θερμοσίφωνα). ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ 15 (άντε στις 30) Ιουνίου σχεδόν πάντα ΣΕ ΠΕΤΑΝΕ ΕΞΩ απο το σπίτι που νοίκιασες το χειμώνα για να το νοικιάσουν ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Ή ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΕΣΤΩ ΣΤΕΓΗ ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΜΕΡΗ (όπως και επιδότηση ενοικίου στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και γενικά στα ακριβά μέρη).
    Ο καθένας που πάει παραμεθόριο πληρώνει αδρά για πλοία και αεροπλάνα, ξενυχτάει, καρδιοχτυπά, αποκλείεται απο απαγορευτικά. =ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ!
    Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ «ΛΕΥΚΑ» ΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΕΙ. Η ΕΞΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΥΧΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΥΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, σαμποτάζ, οργή, αδιαφορία, ωχαδερφισμό, πικρία.
    ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΞΟΡΗΣΟΥ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ».

    – ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΚΙ ΑΠ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ!!!
    – ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ η κατάσταση μιά χρονιά έγινε τόσο τραγική, που πάθαινα αρρυθμίες από την κακομεταχείρηση και έφυγα, ενω είχα πάει για να μείνω καιρό. Με κατηγόρησαν μέχρι ότι έφερνα υπολογιστή στην τάξη. Τους μιλούσα για διαθεματικό και με έβγαζαν τρελή. Έκαναν παρανομίες και παρατυπίες. Ζήτησα ΕΔΕ, αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να κοιτάξω την υγεία μου, οπότε αποσπάστηκα αλλού. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ, ΟΎΤΕ ΟΜΗΡΟΙ!

    – ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΩ. ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ!!!!! ΤΙ ΠΑΡΕΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ / ΝΗΣΙΟΥ?

    4) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ:
    – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΣΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ.
    – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ, ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.
    – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΧ ΣΤΑ ΚΠΕ).
    – ΓΕΝΙΚΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΟΙ OIKONOMIKES ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΝΑ Η / ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΜΕΡΗ. ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ.

    ΣΥΝΘΗΜΑ: ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ «ΟΝΕΙΡΑ» ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΧΝΩΤΑ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
    ΚΑΙ – ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ – ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟΙ!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:36 | Μιχάλης Χ

    Καλησπέρα σας,

    Καλό θα ήταν με τις αποσπάσεις, μεταθέσεις εκπαιδευτικών εκτός αίθουσας διδασκαλίας να ζητούνται τα απαραίτητα τυπικά και ειδικά προσόντα για την αντίστοιχη θέση και μόνο. Αλλιώς να προκηρύσεται η θέση με διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

    Η διαδικασία αποσπάσεων μεταθέσεων να γίνεται αν είναι δυνατόν μέσω ΑΣΕΠ.

    Καλό είναι να περιορίζεται ο αριθμός των αποσπάσεων, και να αυξάνεται ο ριθμός των μεταθέσεων γιατί η μόνιμη εγκατάσταση ενός εργαζομένου λύνει περισσότερα κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα απο ότι η προσωρινή.
    Εκεί που προκύπτει προσωρινό κενό ας καλύπτεται απο αναπληρωτές.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:43 | Θερσίτης

    Αρχικά να εκδιωχθούν αμέσως όλοι όσοι δε χρειάζονται στις μη σχολικές υπηρεσίες και για τις σκανδαλώδεις περιπτώσεις να δοθούν και τα ονόματα στη δημοσιότητα.
    Έπειτα, στις διάφορες επιτροπές που αποφασίζουν για μεταθέσεις κτλ. να μην υπάρχει κανένας κυβερνητικός. Μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης με απόλυτη αναλογική.
    Τρίτον, αξιολόγηση παντού και συσχετισμός του μισθού με την αξιολόγηση του σχολείου και του προσώπου. Έτσι θα αλλάξουν λίγο τα πράγματα και θα κοιτ΄ξει ο καθένας τον ανίκανο που βρίσκεται δίπλα του και εξευτελίζει όλο το σχολείο.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:14 | ΓΙΩΤΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών -η οποία ειρήσθω εν παρόδω- είναι προς τιμήν σας, σε αντίθεση με τους προκατόχους σας που εφήρμοζαν την Γκεμπελίστικη μέθοδο»αποφασίζομεν και διατάσσομεν», θέλω να σας εκφράσω τις απόψεις μου, τις οποίες συμμερίζεται πλειάδα εκπαιδευτικών.

    Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται ήδη στον πίνακα των αναπληρωτών απέκτησαν προϋπηρεσία με τις γνωστές μεθόδους της ρουσφετολογίας και του νεποτισμού απαξιώνοντας ταυτόχρονα τον Α.Σ.Ε.Π., εφόσον δε συμμετείχαν. Οι εν λόγω συνάδελφοι είτε με Π.Δ.Σ. είτε Σιβιτανίδειο, Εκκλησιαστικά Λύκεια, Ιδιωτικά Λύκεια, Ο.Α.Ε.Δ. παραγκώνισαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που υπήρξαν δις, τρις,τετράκις ή και πεντάκις επιτυχόντες.
    Όταν καταργήθηκε η επετηρίδα, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ με τον τότε υπουργό παιδείας τον κ.Αρσένη υποσχέθηκε το 100% των διορισμών από τον Α.Σ.Ε.Π. Αντ’ αυτού σήμερα με απόφαση Γιαννάκου ισχύει το 60%-40% αντεστραμμένο όμως καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου.

    Ζητούμε το αυτονόητο: Αξιοκρατία

    1. Οι διορισμοί (ωρομισθίων, αναπληρωτών) και για το 2010-2011 να γίνουν με προϋπόθεση μία τουλάχιστον επιτυχία στον Α.Σ.Ε.Π.

    2.Ο πίνακας των αναπληρωτών που θα συνταχθεί να περιέχει μόνο επιτυχόντες- έχοντες προϋπηρεσία.

    3. Να μην υποκύψετε στις πιέσεις της Π.Ε.Α. ,γιτί οι εκπρόσωποί της ουδέποτε συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τώρα καρπώνονται τις θέσεις των επιτυχόντων.

    4. Στους πίνακες των διοριστέων να εγγράφονται οι ήδη επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π. και βέβαια οι μέλλοντες και μετά να προστίθεται η προϋπηρεσία.

    5. Τη διατήρηση των μορίων μας από τους Α.Σ.Ε.Π. στο ακέραιο.

    6.Τη μετατροπή του 24μηνου +Α.Σ.Ε.Π. σε 18μηνο + Α.Σ.Ε.Π ,ώστε η μέγιστη παραμονή του εκπαιδευτικού στη θέση του αναπληρωτή να είναι δύο χρόνια.

    7.Αναφορικά με τους πολύτεκνους- τρίτεκνους( σημειωτέον πως σε κανένα άλλο κλάδο του Δημοσίου δε διορίζονται μόνο με την ιδιότητα αυτή,π.χ. οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ., οι πιλότοι στην Ολυμπιακή και οι δικηγόροι στο Δικαστικό κλάδο δε διορίζονται με κριτήριο των αριθμό των παιδιών τους) να εγγραφούν στον πίνακα, εφόσον έχουν μία επιτυχία στον Α.Σ.Ε.Π., γιατί δε νοείται αξιοκρατία όταν οι μεν δίνουν και επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό, ενώ οι δε όχι μόνο δε δίνουν αλλά διορίζονται με μηδενική προϋπηρεσία.

    8. Οι εργαζόμενοι στις σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.- σήμερα με νόμο Σπηλιωτόπουλου αναπληρωτές- να υποχρεωθούν όπως υποχρεωθήκαμε και εμείς να επιτύχουν σ’ έναν τουλάχιστον διαγωνισμό. Σας γνωρίζουμε πως η παράνομη ένταξή τους στον πίνακα των αναπληρωτών ανάγκασε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών να προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ένσταση εναντίον τους.

    Τα προαναφερθέντα επιτρέπουν στη γράφουσα να εκφράζει την πικρία και την αγανάκτησή της για το σύστημα ,αλλά και να ελπίζει πως εσείς θα διορθώσετε την υπάρχουσα κατάσταση και θα αποκαταστήσετε την αδικία που γινόταν τόσα χρόνια σε βάρος των επιτυχόντων του Α.Σ.Ε.Π.

    Με εκτίμηση
    Γιώτα Αντιγόνη
    Φιλόλογος, τρις επιτυχούσα του Α.Σ.Ε.Π.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΙΔΗΣ

    Να θεσμοθετηθούν κίνητρα παραμονής (π.χ. διπλασιασμός των μορίων για κάθε έτος πέραν του προβλεπομένου χρόνου παραμονής, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δυο ετών) στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές. οι αποσπασμένοι να μοριοδοτούνται με τα μόρια της θέσης όπου αποσπώνται.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | gms

    Στη Σιβιτανίδειο, διορίζονται εκτός επετηρίδας, ΑΣΕΠ, ή όποιου άλλου γνωστού τρόπου. Διορίζονται ρουσφετολογικά, δεν πάνε ούτε δευτερόλεπτο επαρχία, υπηρετούν από την πρώτη ημέρα μέχρι στη σύνταξη στην Καλλιθέα. Και τώρα, διαβάζω, ζητάνε να πάρουν όλοι μετάταξη στο ευρύτερο ΥΠΕΠΘ, ώστε αν κάποιος π.χ. μένει στα Βόρεια προάστεια, αφού βολεύτηκε απευθείας Αθήνα, ε, να πάει και πιό κοντά στο σπίτι του.

    Να πάρουν μετάταξη, αλλά να πάνε και ενα χρονάκι το ελάχιστο στην επαρχία να δούνε πως είναι.

    το θράσος περισσεύει σε αυτή τη χώρα.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:53 | Eλλη

    Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και γενικώς διάφοροι που έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι και όχι εκπαιδευτικοί να σταματήσουν να στέλνουν ανόητα αιτήματα που είναι εις βάρος άλλων συναδέλφων τους και των σχολείων που κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν. Εάν δεν μπορούν να συνδυάσουν τις ευθύνες και τις απαιτήσεις ενός εκπαιδευτικού με την οικογενειακή τους κατάσταση ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Το σύστημα υποφερει επί σειρά ετών από τέτοιους ανεύθυνους που κοιτάνε τη βολή τους.

    Η μόνη χώρα στον κόσμο που ο καθένας στέλνει αιτήματα στο Υπουργείο και απαιτεί να σχεδιαστεί όλο το εκπαιδευτικό σύστημα σύμφωνα με το πώς εξυπηρετειται η οικογενειακή του κατάσταση. Αν είναι δυνατόν.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:43 | Nick

    Τι θα γίνει με τα άτομα που έχουν συγγνείς Α’ Βαθμού (μητέρες – πατέρες – αδερφούς – αδερφές) που έχουν προβλήματα και αναπηρίες (Υπερήλικες, χρόνια προβλήματα υγείας);
    Μήπως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να υπηρετήσουν σε δυσμενείς ή απομακρυσμένες περιοχές μέχρι να μπορέσουν να αποσπαστούν ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που τους μεγάλωσαν και τους έκαναν αυτοί που είναι σήμερα; Αν δε βοηθηθεί ο εκπαιδευτικός πώς θα επιτελέσει το έργο του;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    Αποσπάσεις; θα μπορούσα να γράφω για τα αίσχη που βλέπω για μέρες (διοικητικός στο ΥΠΕΠΘ). Παράδειγμα Καστελλόριζο 5 γυμναστές (ναι 5) και κανένας στο νησί, όλοι σπίτι τους, η μία έγκυος ( το κόλπο; όταν ξέρουμε ότι είμαστε έγκυοι ή το προγραμματίζουμε ζητάμε μετάθεση στο Καστελλόριζο ώστε και τα μόρια να πάρουμε και τα 120Ευρώ επίδομα να πάρουμε και στο σχολείο να μην πατήσουμε, ανάληψη υπηρεσίας; μαϊμού, κάτι πρέπει να γίνει με τις έγκυες δεν μπορεί να κάνουν αίτηση μετάθεσης ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν υπηρετήσουν , δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα). Δεν μπορώ να καταλάβω την αναγκαιότητα της απόσπασης στην εκπαίδευση, αφού αυτή μόνο έκτακτες ανάγκες θα έπρεπε να καλύπτει και γι αυτό θεσμοθετήθηκε. Μεταθέσεις μόνο αυτές θα έπρεπε να υπάρχουν, επειδή όμως στις μεταθέσεις είναι ποιό δύσκολα τα πράγματα (είναι και αυτή η οργανική!) ω!! του θαυματος η Ελληνική δημόσια δίοικηση ανακάλυψε τη ξεχασμένη απόσπαση.Γνώμη μου είναι να καταργηθεί και να γίνονται μόνο μεταθέσεις, έτσι καθαρά και ξάστερα. Οι αποσπάσεις ευθύνονται για το μεγαλύτερο έγκλημα που ζούμε εμείς στην Παραμεθόριο, τέλη Νοέμβρη χωρίς ειδικότητες τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια άδεια. Το δυναμολόγιο όμως γεμάτο, με ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους ούτε για να ορκιστούν γιατί είχαν εξασφαλισμένη την απόσπαση, με σχολεία που έχουν υπεράριθμους στη μισθοδοσία και κανέναν στο σχολείο. Φυσικά καλούνται ωρομίσθιοι!! η ακόμα και αναπληρωτές να βγάλουν το πρόγραμμα, γι αυτό δεν θα έπρεπε να κατηγορείται ο κατά τόπους υπευθυνος για κακή διαχείριση δημόσιου χρήματος;Διαβάζω για τις αποσπάσεις όπου υπάρχει οικογένεια και κάνω τις ερώτησεις: Αφού έχεις οικογένεια γιατί δηλώνεις τα απομακρυσμένα μέρη για διορισμό και μετά ζητάς να σε αποσπάσουν σπίτι σου; Γιατί η συνυπηρέτηση και η απόσπαση θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ των αστικών κέντρων και όχι υπέρ της περιφέρειας; Άλλο κακό, δεν ακολουθείται ο κανονισμός των αποσπάσεων που ορίζει ότι αφήνεις την οργανική σου θέση αφού αντικατασταθείς, εδώ δεν θα πρέπει να διωχθούν πειθαρχικά οι διευθυντές των διευθύνσεων;
    Αν παρόλα αυτά θέλετε να διατηρήσετε την απόσπαση, να δημοσιεύονται όλες οι αποσπάσεις και υπάρχει χρόνος για ενστάσεις (γνωρίζω ανθρώπους που πήραν απόσπαση για μαϊμού λόγους υγείας) και αν αποδειχθεί απάτη να απολύεται άμεσα χωρίς δικαίωμα έφεσης ο υπάλληλος.Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι η εκπαίδευση υπάρχει και λειτουργεί υπέρ των παιδιών και τις κοινωνίας και όχι υπέρ των εκπαιδευτικών, των μικροσυμφερόνων τους και των πολιτικών προστατών τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:35 | Δήμητρα

    Πράγματι είναι καιρός κάτι να γίνει σε σχέση με το όλο σύστημα που αφορά τόσο στις προσλήψεις όσο και στος μεταθέσεις/αποσπάσεις. Δεν είναι εύκολο να προτείνει κανείς λύσεις που να μη θίγουν τα συμφέροντα πολυάριθμων ομάδων ανθρώπων. Απλά λοιπόν παραθέτω κάποιες σκέψεις:
    1) Το όλο σύστημα προσλήψεων/μεταθέσεων δεν επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να κάνει οικογενειακό κ οικονομικό προγραμματισμό. Δε θα έπρεπε πριν την υποβολή των αιτήσεων να γίνονται γνωστά τα κενά; Ολοι αυτοί που φωνάζουν για τους μισθούς των εκπαιδευτικών γνωρίζουν ότι οι καθαρές αποδοχές εκ/κού με 4,5 χρόνια προυπηρεσία (στην οποία δεν προσμετράται η εργασία σε φροντιστήρια) είναι 1260 ευρώ και το επιδομα μεταπτυχ. ειναι άλλα 30 ευρώ;)Κάποιος εκπαιδευτικός που είναι από την Αθήνα και που διορίζεται π.χ στη Θήβα που θεωρείται περιοχή προσβάσιμη από την Αθήνα χρειάζεται να κάνει 160 χλμ/μέρα με ότι κόστος και κινδύνους αυτό συμπεριλαμβάνει.Στη δική μου ειδικότητα *(Πε 06) θα χρειαζόταν να μείνει σ’αυτή την περιοχή τουλάχιστον για 10 χρόνια για να μπορεί ενδεχομένως να μετατεθεί στην Αττική. Αν αντίθετα αποφασίσει ότι θα ήθελε να προσληφθεί σε περιοχή με αρκετά μόρια θα χρειαζόταν τουλάχιστο μία τριετία με ενοίκια, έξοδα μετακινήσεων και αυτά χωρίς πρόσθετες αποδοχές. Κάποιος ο οποίος έχει οικογένεια λοιπόν πρέπει να μείνει χωριστά από (έστω καποιο/α) μέλος/η της οικογένειάς του ή να στριμωχτεί πολύ οικονομικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    2) Το επιτελείο του Υπουργείου που βρέθηκε προ εκπλήξεων όταν ανέλαβε φαντάζομαι ότι είχε ασχοληθεί με το θέμα των εκαπιδευτικών προ εκλογών. Θα έπρεπε λοιπόν να είχε κάνει τις συγκεκριμένες εξαγγελίες προεκλογικά και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ώστε να μην αναστατώνονται οι ζωές τόσων ανθρώπων ξαφνικά. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο οι αιτήσεις των μεταθέσεων να γίνονται μέσα σε κλίμα αμφιβολίας και πανικού.
    3)Σε σχέση με τις αποσπάσεις όλοι λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι στις τάξεις. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ικανοί γι’αυτό. Οι αναπληρωτές/ωρομίσθιοι δεν ελέγχονται ποτέ πριν προσληφθούν (και μέχρι τώρα δεν είχαν και επιμόρφωση) και το ίδιο ισχύει για τους διοριστέους/επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Το ότι διάβασαν κάποιο υλικό δε σημαίνει ότι μπορούν να σταθούν μέσα σε τάξη (δε γράφω εκ του ασφαλούς:έχω δουλέψει ως ωρομίσθια και διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ). Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής διοικητικής θέσης. Πέραν αυτού πολλοί φορείς π.χ. ΟΕΕΚ στελεχόνονται κατά βάση από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Πως θα δουλέψουν αυτοί οι φορείς; Ακόμα και εκεί βέβαια δεν υπάρχει ορθολογική κατανομή. Πως είναι δυνατόν ΙΕΚ με 9/10 τμήματα να έχουν 4 αποσπασμένους (τα ΙΕΚ δουλευουν από το πρωί μέχρι το βράδυ), με 11 τμήματα να έχουν 6 και άλλα με ίδιο αριθμό τμημάτων να έχουν 44 αποσπασμένους?
    4) Τέλος, με τη δική μου φτωχή λογική αν υπάρχουν προθέσεις να γίνουν πράγματι αλλαγές τότε θα πρέπει
    1)να συμπληρώσουν ωράριο αυτοί που δεν έχουν πλήρες,
    2) να τοποθετηθούν οι υπεράριθμοι,
    3) αν δε γίνουν αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις να γίνουν οι μεταθέσεις σύμφωνα με πραγματικά οργανικά κενά
    4) που σημαίνει ότι οι μεταθέσεις θα είναι πολύ λίγες
    5) που σημαίνει
    α) ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι πολύ λίγες ή ανύπαρκτες και
    β)ότι, τουλάχιστον για κάποιες ειδικότητες π.χ Πληροφορική όπου οι συνάδελφοι είναι νέοι, δε θα μπορούν να υπάρχουν προσλήψεις αφού δεν υπάρχουν κενά (είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε μέσω πίνακα)
    5) Οπως προανέφερα όλα αυτά θίγουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο και να τεθούν συγκεκριμένα χρονικά όρια. Σίγουρα πρέπει να προέχει το καλό των παιδιών που προϋποθέτει όμως ότι και ο εκπαιδευτικός πληρώνεται αξιοπρεπώς ώστε να μπορεί να παραμείνει όπου χρειάζεται για εύλογο χρονικό διάστημα, να πληρώνει για την επιμόρφωσή του που δεν του παρέχεται και να μην ξοδεύει χρόνο για ιδιαίτερα για να συμπληρώσει το εισόδημα του.

    Πολλά και ίσως κουραστικά…..δεν ξέρω..μακάρι οι αλλαγές, αν υπάρξουν, να είναι για καλό όλων μας…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:56 | Αντώνης

    Δύο παρατηρήσεις:
    1) Η πρόταση να μπορεί ο εκπαιδευτικός να μετατίθεται σε συγκεκριμένο σχολείο έχει το θετικό ότι θα ξέρει έγκαιρα πού θα μένει αν πάρει τη μετάθεση, δεν θα αναγκάζεται δηλαδή να ψάχνει για σπίτι εκεί που θα τον τοποθετούσε το ΠΥΣΔΕ. Το αρνητικό είναι ότι έτσι μοιάζει να καταργείται ο χωρισμός των περιοχών στα ΠΥΣΔΕ, κάτι που πρέπει να προσεχτεί…
    2) Διαφωνώ με την πρόταση που διάβασα περί συνένωσης των περιοχών ανά νομό, δηλαδή να υπάρχει μία περιοχή ανά νομό και στους μεγάλους νομούς δύο περιοχές. Το νόημα των περιοχών είναι να μην χρειάζεται να διανύει ο εκπαιδευτικός δεκάδες χιλιόμετρα. Αν ενωθούν οι περιοχές, ούτε κούριερ να ήμασταν!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | Μ. Γεωργίου

    Τι γίνεται με τις εγγύους και τα άτομα που χρήζουν τακτικής ιατρικής παρακολούθησης;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:51 | Θεοφανια

    Για τις αποσπάσεις των καθηγητών θα πρέπει το κράτος να είναι πιο ευέλικτο και ειδικά σε μητέρες μικρών και ανήλικων παιδιών. Το θέμα είναι να διορίζονται οι εκπαιδευτικοί χωρίς να διαλυθεί η οικογένοια του !!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:36 | ΕΛΕΝΑ

    Τα παιδιά είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι μιας κοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την ευθύνη τους απέναντι στα παιδιά (οι συνειδητοποιημένοι, δηλ. αυτοί που αγαπούν την εκπαίδευση και τα παιδιά)κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να τους μεταδώσουν τις γνώσεις που ορίζονται από το σύστημα μέσα σε ένα κριτικό πνεύμα. Για να μπορέσει όμως ο εκπαιδευτικός να υπηρετήσει το σκοπό του θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να έχει μια σχετική οικογενειακή ηρεμία. Αυτή η εσωτερική μετανάστευση των εκπαιδευτικών και η διάλυση των οικογενειών τους, σε συνδυασμό με όσα άλλα προβλήματα δημιουργεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν τον βοηθούν να αποδώσει τα μέγιστα.
    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να μην υπάρχουν αποσπάσεις ή αν θα γίνουν δυσκολότερες οι μεταθέσεις. Και οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι και έχουν οικογένειες!!! Το θέμα εστιάζεται στην ορθή διαχείριση των κενών και του υπάρχοντος δυναμικού. Τα οργανικά κενά πολλές φορές δεν έχουν σχέση με τους διορισμούς.Παράδειγμα ο μαζικός διορισμός γυμναστών το 2008. Πενήντα γυμναστές σε ένα λύκειο!!!
    Ας προσεγγίσουμε το θέμα των μεταθέσεων και κοινωνικά. Θα σας δώσω το προσωπικό μου πρόβλημα: ο σύζυγος διορισμένος σε μία περιοχή(Βόρεια
    Ελλάδα) και εγώ διορισμένη σε μια άλλη περιοχή (Νότια Ελλάδα) και δύο παιδιά φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις! Πώς θα μπορέσουμε να συμμαζέψουμε την οικογένειά μας και πως θα μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά; Κάποιος πρέπει να πάρει μετάθεση από τους δύο. Το υπουργείο δε θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του τέτοιες περιπτώσεις; Πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο έργο μας; Γιατί κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα της άμεσης μετάθεσης συζύγων και όχι και οι εκπαιδευτικοί;
    Κι αν δε μπορέσουμε να πάρουμε μετάθεση δεν θα προσπαθήσουμε να πάρουμε απόσπαση; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μη διαλυθεί η οικογένειά μας; Ας ληφθεί υπόψη σας και ο κοινωνικός παράγοντας κυρία υπουργέ και όχι ψυχρά και τεχνοκρατικά μόνον οι ανάγκες των σχολείων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:24 | ελενη

    Τι θα κάνετε τελικά με τους ήδη 10.000 αποσπασμένους; ΓΙΑΤΙ πρέπει να πληρώνουμε και γι αυτούς; Τους βλέπουμε σε διάφορες υπηρεσίες να κάθονται, το δηλώνουν και οι ίδιοι όχι βέβαια άνοικτά. Οι συνδικαλιστές τι έχουν να μας πούν γι αυτό και επίσης για τις ελάχιστες ώρες διδασκαλίας πολλών επκ/κων ή για τα ιδιαίτερα που δεν καταγγέλονται;
    Επιτέλους τολμήστε να τα βάλετε με την προνομιούχο τάξη των εκπαιδευτικών. Οι γονείς πληρώνουμε φροντιστήρια, έχουμε γίνει εκπαιδευτικοί όχι συμπληρωματικής διδασκαλίας αλλά κύριας και καθημερινής.

    ΓΟΝΕΑΣ ενός παιδιού και μη Δημόσιος Υπάλληλος

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | Anastasias

    Αν και είμαι εκπαιδευτικός, θα μιλήσω εκ μέρους των γονιών και των μαθητών ενός δυσπρόσιτου σχολείου, γιατί από ό,τι βλέπω εδώ, ο κλάδος μας έχει αρκετούς και καλούς υπερασπιστές των καλώς ή κακώς εννοούμενων συμφερόντων του.
    Εφαρμόστε χωρίς εκπτώσεις αυτές τις εξαγγελίες, γιατί το σχολείο έχει γίνει ο τόπος εξυπηρέτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, πώς θα διοριστούμε, πώς θα πάμε στο σπίτι μας, πώς δεν θα χάσουμε τα όποια κεκτημένα μας. Θεμιτά όλα αυτά, αλλά δεν λαβαίνουν υπόψη ότι πριονίζουν το κλαδί που καθόμαστε και φθάνουν στο τελευταίο σημείο ανυποληψίας το δημόσιο σχολείο.
    Χρόνια σε δυσπρόσιτα σχολεία, ζω την αγωνία γονιών και μαθητών κάθε χρόνο για το αν θα έχουν καθηγητές, ποιους θα έχουν, για πόσο θα μείνουν. Βλέπω δεκάδες τοποθετημένους οργανικά να παίρνουν τα μόρια του σχολείου μου, υπηρετώντας κάπου κοντά στο σπίτι τους και ντρέπομαι για λογαριασμό τους, που ποτέ δεν πάτησαν να δουν ποιοι τους πληρώνουν κάθε 15, ποιοι τους στέλνουν τα χαρτιά τους και πώς είναι τελοσπάντων αυτός ο τόπος «εξορίας» που τους δίνει τζάμπα τα μοριάκια τους.
    Κάθε χρόνο βλέπω νεοδιόριστους μόλις εμφανίζονται να εξαφανίζονται με αποσπάσεις και να μπαίνουν δυο τρεις συνεχόμενοι σε μια τάξη μέχρι να έρθει ένας έρμος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος να κάνει μάθημα.
    (Φέτος είδα μέχρι παλιά υπηρετούσα που έχει μετατεθεί στην Αθήνα, να έρχεται με μετάθεση ξανά, για να πάρει τα μόρια, όσο θα είναι σε άδεια ανατροφής παιδιού.)
    Όλοι σκοτώνονται να έρθουν και κανένας δεν θέλει να υπηρετήσει.
    Βάλτε τέλος. Θεσπίστε νόμο που να μας δίνει δασκάλους που μας επιλέγουν, που θέλουν να μείνουν εδώ και να διδάξουν τα παιδιά μας. Θεσπίστε 5 χρόνια το αμετάθετο, με κίνητρα μισθολογικά ή υπηρεσιακά, αν χρειάζεται. Δώστε την ευκαιρία σε ανθρώπους νέους που πιστεύουν στην αποκέντρωση να βρεθούν σε ένα απομακρυσμένο σχολείο και να αγαπήσουν έναν μικρό τόπο και τα παιδιά του.
    Φτάνει πια με τους τουρίστες, τους κομήτες και τους πελάτες κομμάτων και παρατάξεων. Μας στείλατε αρκετούς.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ(Ε-SCHOOL) ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, ΚΤΛ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΩΡΑΡΙΟ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΟΙ ΠΕ19 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | ΔΑΜΙΑΜΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

    Πιστεύω ότι αρχίζει κάτι διαφορετικό στη ΠΑΙΔΕΙΑ.

    Στη Σιβιτανίδειο 210 μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε δικαίωμα για μετάθεση για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει να ζητήσουμε μετάταξη! και φυσικά να έχουμε μέσω υπουργό και πάνω.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΕΤΕΡΩΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    Πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουμε ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

    Είναι ευκαιρία κ. Υπουργέ να πάρετε τις σωστές αποφάσεις που να
    ξεκαθαρίζουν τη κατάσταση στη Σιβιτανίδειο. Τα σχολεία της πρέπει να είναι κάτω από την εποπτεία του προϊσταμένου της Δ΄Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.
    Οί σπουδαστές και οι εκπαιδευτές του ΙΕΚ να είναι κάτω από την εποπτεία του ΟΕΕΚ.
    Αναρωτηθείτε κ. Διαμαντοπούλου γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα και ποιούς εξυπηρετεί.
    Το διοικητικό προσωπικό θα σας είναι χρήσιμο σε υπηρεσίες του Υπουργείου όπως και η ομάδα που διαχειρίζεστε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

    ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:42 | ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    Στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία επιβάλλει να λάβετε ειδικά μέτρα για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς. Συμφωνούμε πρώτα οι μαθητές , όμως μην ξεχνάτε πως και εμείς έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και είμαστε αναγκασμένοι να τα περιφέρουμεαποπόλη σε πόλη και απο χωριό σε χωριό για πολλά χρόνια.
    Το αξίωμα αυτό, πρώτα οι μαθητές, το έχουμε εμείς ήδη βιώσει και υπηρετήσει στις εσχατιές της χώρας και κανείς δεν δικαιούται να μας εγκαλεί .
    Πολλοί απο μας έχουν και παιδιά που σπουδάζουν και είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε και να πληρώνουμε τρία σπίτια, ούτε αυτό σαςενδιαφέρι; Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών;
    Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κ. Υπουργός θα δικαιολογήσει επαρκώς και στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή την σκοπιμότητα η οποία οφείλει να προέρχεται από εμπεριστατωμένη μελέτη και όχι από εικασίες.
    Αν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη τότε όλα τα μέτρα αποσκοπούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, π.χ όπου στο εξωτερικό εφαρμόστηκε αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το μόνο που αποδείχτηκε ότι προσέφερε ήταν η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
    Κατά τη γνώμη μας μόνο προβλήματα κα

    ΖΗΤΑΜE:1) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, Να δοοθεί δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς απο τον πρώτο χριν ταλαιπωρίες θα δημιουργήσουν τα εξαγγελθέντα και η κατάργηση του 24μηνου + ΑΣΕΠ μείωση των διορισμών.όνο διορισμού όταν αυτοί έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές.
    2)Να έχουν προτεραιότητα στις αποσπάσεις σε διοικητικές υπηρεσίες όταν ήδη έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς να προσμετρώνται τα μόρια του σχολείου στο οποίο ανήκουν αλά τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας, όσοι τρίτεκνοι το επιθυμούν να τοποθετούνται οριστικά σε διοικητικές υπηρεσίες.
    3)Αν δεν υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνουμε στην ουσία μας εξοστρακίζετε απο την εκπαίδευση αφου πολλοί απο μας δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν τηνπολύχρονη περιπλάνηση.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
    1)O Συνδυασμός προυπηρεσίας 24μηνο -ΑΣΕΠ είναι ο καλίτερος τρόπος, απορούμε λοιπόν γιατί τόση σπουδή να το αλλάξουμε;
    2)ΑΝ καταργήσετετους πίνακες τι θα απογίνουν αυτοί που έίχαν προγραμματίσει τη ζωή τους και το διορισμό τους με βάση την προυπηρεσία; δεν σας ενδιαφέρει;
    3)Γιατί επιμένετε στον ΑΣΕΠ και δεν συμπεριλαμβάνετε στα υφιστάμενα κριτήρια το βαθμό πτυχίου και τα μεταπτυχιακά; δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι υποβαθμίζετε τα πτυχία μας και τα ΑΕΙ;
    4)Οι εκπαιδευτικοί όπως διαπιστώνετε διαφωνούν με όλες σχεδόν τις αλλαγές που προτείνετε , τι θα κάνετε; θα αδιαφορήσετε;
    5)ΘΑ πρέπει να καταλάβετε ότι η επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού τιςπερισσότερες φορές δεν ξεκινά απο το διορισμό αλά απο τότε που ήταν ωρομίσθιος και αναπληρωτής και περιφερόταν σε ξερονήσια και σε δυσπρόσιτα χωριά, καλό θα ήταν λοιπόν να μην γενικεύτε ότα μιλάτεγια κενά και παρατυπίες.
    6)μήπως σκέπτεσθε να καταργήσετε και τις μεταγραφές σε ΑΕΙ για τα παιδιά των τρίτεκνων εκπαιδευτικών;
    7) Τα διαδιδόμενα περί μεγάλης αναλογίας στη σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών είναι αστεία γιατί δεν μας λέτε αν η έρευνα που επικαλείσθε λαμβάνει υπόψη της τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας , νησιωτικά συμπλέγματα, παραμεθώριες περιοχές κ.λ.π
    ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ

    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
    politeknia@in.gr

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:32 | ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΤΡΑΣ

    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΤΡΑΣ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    Στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία επιβάλλει να λάβετε ειδικά μέτρα για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς. Συμφωνούμε πρώτα οι μαθητές , όμως μην ξεχνάτε πως και εμείς έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και είμαστε αναγκασμένοι να τα περιφέρουμεαποπόλη σε πόλη και απο χωριό σε χωριό για πολλά χρόνια.
    Το αξίωμα αυτό, πρώτα οι μαθητές, το έχουμε εμείς ήδη βιώσει και υπηρετήσει στις εσχατιές της χώρας και κανείς δεν δικαιούται να μας εγκαλεί .
    Πολλοί απο μας έχουν και παιδιά που σπουδάζουν και είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε και να πληρώνουμε τρία σπίτια, ούτε αυτό σαςενδιαφέρι; Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών;
    Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κ. Υπουργός θα δικαιολογήσει επαρκώς και στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή την σκοπιμότητα η οποία οφείλει να προέρχεται από εμπεριστατωμένη μελέτη και όχι από εικασίες.
    Αν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη τότε όλα τα μέτρα αποσκοπούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, π.χ όπου στο εξωτερικό εφαρμόστηκε αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το μόνο που αποδείχτηκε ότι προσέφερε ήταν η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
    Κατά τη γνώμη μας μόνο προβλήματα καιν ταλαιπωρίες θα δημιουργήσουν τα εξαγγελθέντα και η κατάργηση του 24μηνου + ΑΣΕΠ μείωση των διορισμών.
    ΖΗΤΑΜE:1) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, Να δοοθεί δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς απο τον πρώτο χρόνο διορισμού όταν αυτοί έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές.
    2)Να έχουν προτεραιότητα στις αποσπάσεις σε διοικητικές υπηρεσίες όταν ήδη έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς να προσμετρώνται τα μόρια του σχολείου στο οποίο ανήκουν αλά τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας, όσοι τρίτεκνοι το επιθυμούν να τοποθετούνται οριστικά σε διοικητικές υπηρεσίες.
    3)Αν δεν υιοθετηθούν τα παραπάνω μέτρα στην ουσία μας εξοστρακίζετε απο την εκπαίδευση αφου πολλοί απο μας δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν τηνπολύχρονη περιπλάνηση.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
    1)O Συνδυασμός προυπηρεσίας 24μηνο -ΑΣΕΠ είναι ο καλίτερος τρόπος, απορούμε λοιπόν γιατί τόση σπουδή να το αλλάξουμε;
    2)ΑΝ καταργήσετετους πίνακες τι θα απογίνουν αυτοί που έίχαν προγραμματίσει τη ζωή τους και το διορισμό τους με βάση την προυπηρεσία; δεν σας ενδιαφέρει;
    3)Γιατί επιμένετε στον ΑΣΕΠ και δεν συμπεριλαμβάνετε στα υφιστάμενα κριτήρια το βαθμό πτυχίου και τα μεταπτυχιακά; δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι υποβαθμίζετε τα πτυχία μας και τα ΑΕΙ;
    4)Οι εκπαιδευτικοί όπως διαπιστώνετε διαφωνούν με όλες σχεδόν τις αλλαγές που προτείνετε , τι θα κάνετε; θα αδιαφορήσετε;
    5)ΘΑ πρέπει να καταλάβετε ότι η επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού τιςπερισσότερες φορές δεν ξεκινά απο το διορισμό αλά απο τότε που ήταν ωρομίσθιος και αναπληρωτής και περιφερόταν σε ξερονήσια και σε δυσπρόσιτα χωριά, καλό θα ήταν λοιπόν να μην γενικεύτε ότα μιλάτεγια κενά και παρατυπίες.
    6)μήπως σκέπτεσθε να καταργήσετε και τις μεταγραφές σε ΑΕΙ για τα παιδιά των τρίτεκνων εκπαιδευτικών;
    7) Τα διαδιδόμενα περί μεγάλης αναλογίας στη σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών είναι αστεία γιατί δεν μας λέτε αν η έρευνα που επικαλείσθε λαμβάνει υπόψη της τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας , νησιωτικά συμπλέγματα, παραμεθώριες περιοχές κ.λ.π
    ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ
    politeknia@in.gr

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:18 | Ηλίας Καραντάνας

    Κα Υπουργέ,
    ωραία αυτά που προτείνεται για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις αλλά ποιος θα πληρώσει το αντίτιμο? Ο εκπαιδευτικός? Τι κίνητρα δίνεται ώστε αυτός να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που του γεννάει η νέα κατάσταση? Θα υπάρξει αύξηση αποδοχών στις ήδη πολύ χαμηλές, εκπτώσεις στα εισιτήρια μετακινήσεων, επιδότηση ενοικίου κλπ? Το γνωρίζεται ότι πολύ από εμάς έχουμε οικογένειες και ότι συνεπάγεται αυτό? Το ξέρετε τι αγώνα έδωσα επί σειρά μηνών για να προετοιμασθώ για το διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ εκπληρώνοντας παράλληλα τις οικογενειακές και εργασιακές μου υποχρεώσεις χωρίς να γνωρίζω τις προτεινόμενες αλλαγές? Γιατί να μπω σε αυτή τη διαδικασία? Δε ζητάω ελεημοσύνες ούτε να μην υπηρετήσω στη παραμεθόριο. Ζητάω αξιοπρεπείς απολαβές ώστε να ανταπεξέλθω στις αυξημένες υποχρεώσεις μου που θα έχω απέναντι στο σχολείο. Επίσης ζητάω διαρκής επιμόρφωση κατά τη δοκιμαστική υπηρεσία και όχι ένα τυποποιημένο σεμινάριο στο τέλος της διάρκειας αυτής για τα μάτια του κόσμου όπως γίνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (αλλιώς δεν έχει νόημα η δοκιμαστική υπηρεσία). Ζητάω να αξιολογείτε το έργο μου και εάν δε κάνω για την εκπαίδευση να μου δώσετε μετάταξη σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Δεν θέλω να γίνω εθελοντής ούτε ένας ιεραπόστολος στην εκπαίδευση, αλλά θέλω να γίνω ένας καλός και χρήσιμος εκπαιδευτικός για το σχολείο και το μαθητή όπου η πολιτεία θα αναγνωρίζει και θα επιβραβεύει το έργο μου και δεν θα με σπρώχνει στη <> αφού δεν με αφήνετε να ασκήσω άλλη δραστηριότητα με νόμιμο τρόπο. Κρίθηκα διοριστέος μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα σε υψηλή θέση σε τεχνικής κατεύθυνσης ειδικότητα, έχω παιδαγωγική επάρκεια και έχω σημαντική προϋπηρεσία τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι έχω να προσφέρω πολλά. Με θέλετε στην εκπαίδευση? Εάν ναι έχω να προτείνω τις εξής κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο:
    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: θα πρέπει να επανακαθοριστεί το σύστημα μοριοδότησης ιδίως της συνυπηρέτησης όταν η/ο σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος και ιδιαιτέρως όταν είναι εκπαιδευτικός και όχι να λαμβάνεται μέριμνα μόνο για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατιωτικούς (ενδεικτικά με 10 μόρια). Επίσης προτείνω αύξηση των μορίων μετάθεσης για εκπαιδευτικούς με οικογενειακά βάρη (ενδεικτικά με 10 μόρια όταν ο εκπαιδευτικός είναι παντρεμένος και με 8 μόρια για κάθε παιδί). Επίσης θα πρέπει στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικού να λαμβάνεται υπόψη η χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο συμφερόντων του και ιδιαίτερα εάν υπηρετεί σε νησί αθροιστικά με τα μόρια της σχολικής μονάδας που υπηρετεί. Ενδεχομένως θα πρέπει να επανακαθοριστούν τα μόρια για τις σχολικές μονάδες.
    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: προτείνω να υπάρχει αντικειμενικό σύστημα με το οποίο θα δίνονται, με έμφαση στα κοινωνικά κριτήρια και με τη προϋπόθεση να μην δημιουργούν σημαντικά κενά στο σχολείο. Δεν μπορεί ένας 38ρης με παιδιά να έχει τις ίδιες ανάγκες για απόσπαση με τον 25ρη χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις! Ας δοθούν κίνητρα για τον δεύτερο να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης να δικαιούται κάποιος να πάρει απόσπαση μετά από ένα χρόνο υπηρέτησης στην οργανική του θέση για σοβαρούς μόνο λόγους αφού προηγηθεί η αντικατάστασή του.
    Επίσης προτείνω επιμίσθιο (τουλάχιστο 300 ευρώ) ανάλογα με τα οικογενειακά βάρη και τον τόπο υπηρέτησης.
    Με ανεβασμένο το ηθικό του εκπαιδευτικού, με συνεχή επιμόρφωσή του και αξιολόγηση του έργου του, με ορθολογική κάλυψη των κενών αλλά και αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού το σχολείο και ο μαθητής θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.
    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ!

    Με τιμή
    Η. Καραντάνας

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:24 | Παπανικολαου

    Πραγματικά χαίρομαι που το υπουργείο θέλησε να ασχοληθεί με το ζήτημα των απόσπασαν/μεταθέσεων/τοποθετήσεων. Η άποψη μου για αυτό το ζήτημα είναι η εξής ;
    1. Κατά τον διορισμό ο καθηγητής να υπηρετεί 2 χρόνια στην πρώτη του τοποθέτηση για να μπορέσει μετά να ζητήσει μετάθεση ή ακόμα και απόσπαση (όπως είναι τώρα ο θεσμός των δυσπρόσιτων). Ο κάθε νεοδιόριστος να ξέρει σε ποιο σχολειό θα πηγαίνει αφού θα δηλώνει συγκεκριμένα σχολειά με συγκεκριμένη σειρά αυτό προϋποθέτει ότι τα κενά θα βγαίνουν από το υπουργείο και όχι να περιμένει ο νεοδιόριστος τον Σεπτέμβριο που θα τον τοποθέτηση το κάθε ΠΥΣΔΕ με αδιαφανή όπως είναι σήμερα κριτήρια. (Άλλοτε σου λένε (ΠΥΣΔΕ) ότι δίνουν προτεραιότητα στην σειρά διορισμού, άλλοτε στην καταγωγή, άλλοτε στα παιδία που εχει ο καθένας, ανάλογα με τον ποιον θέλουν να βολέψουν κάθε φορά)
    2. Σε περίπτωση απόσπασης σε υπηρεσία ο εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια της πόλης που είναι το γραφείο-υπηρεσία στην οποία είναι αποσπασμένος.
    3. Να δοθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οι όποιοι δεν θέλουν να είναι πλέον σε τάξη να γίνουν διοικητικοί(να είναι πάντα σε μια υπηρεσία – θέση). Αλλά να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επιστρέψουν στα διδακτικά τους καθήκοντα.
    4. Να κοπούν οι αποσπάσεις σε σχολεία σε περιοχές στις οποίες υπάρχει πλεόνασμα εκπαιδευτικών αυτής της ειδικότητας. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος εκπαιδευτικός απόσπαση μετά από πολλά χρόνια στην π.χ. Α Αθήνας και να έρχεται μετά ένας άλλος με απόσπαση και να παίρνει αυτός την θέση στο σχολειό γιατί το αντίστοιχο ΠΥΣΔΕ αποφασίζει ότι οι εκπαιδευτικοί με απόσπαση έχουν προτεραιότητα σε σχέση με αυτούς που είναι στην διάθεση!.
    5. Για τις μεταθέσεις θεωρώ πως είναι από τις πλέον αντικειμενικές διαδικασίες , όπως επίσης και τα κριτήρια για να πάρει κάποιος οργανική θέση. Είναι σαφή και υπάρχουν σε Π.Δ.
    6. Όσο αφόρα τις τοποθετήσεις αυτών που είναι στην Διάθεση του ΠΥΣΔΕ αυτές πρέπει να γίνονται με σαφή κριτήρια τα οποία πρέπει κατά την άποψη μου να μπουν σε ένα Π.Δ. όπως είναι τώρα και τα κριτήρια για να πάρει κάποιος οργανική θέση. Αυτό διότι το κάθε ΠΥΣΔΕ ανάλογα με το τι το συμφέρει κάθε φορά τοποθετεί τους εκπαιδευτικούς όπως αυτό θέλει ώστε να βολέψει αυτούς που θέλει. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες ειδικότητες κάποιοι εκπαιδευτικοί προβλέπεται να πάρουν οργανική θέση(και άρα με αντικειμενικά κριτήρια) σε 10-15 χρόνια. Μέχρι τότε κάθε χρόνο θα πρέπει να τρέχουν σε προϊστάμενους/συνδικαλιστές/παρατρεχάμενους για να μην αδικηθούν ή για να βολευτούν.
    7. Επίσης τέλος πρέπει να σταματήσει άλλη μια «τεχνική» που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες για να κερδίζουν κάποιοι μόρια σε σχέση με κάποιους άλλους. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι νεοδιόριστοι/αποσπασμένοι/διάθεση ΠΥΣΔΕ τον Σεπτέμβριο να τοποθετούνται σε κάποιο σχολειό π.χ. με 9 μόρια και μετά τα αποσπώνται εσωτερικά (εντος Πυσδε) και να κάνουν μάθημα σε κάποιο άλλο σχολειό με 5 μόρια. Σε αυτή την περίπτωση παίρνουν όλα τα μόρια (9 στο παράδειγμα) χωρίς να κάνουν μια ώρα μάθημα στο σχολειό αυτό! Άρα κατά την άποψη μου θα πρέπει όλες οι τοποθετήσεις να γίνονται στο σχολειό με τα λιγότερα μόρια και όποιος πηγαίνει ολικά ή για κάποιες μέρες να παίρνει αναλογικά να μόρια που πρέπει. (Αυτό ισχύει αλλά με το παραπάνω τρικ κάποιες διευθύνσεις το καταργούν)

    Κυρία υπουργέ, αυτό που θέλω περισσότερο να δω από αυτό το κράτος είναι να ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ σαφή κριτήρια για όλα τα θέματα που αφορούν αποσπάσεις/μεταθέσεις/τοποθετήσεις έστω και ας μην συμφωνώ (δεν γίνεται να συμφωνήσουμε όλοι). Δεν δέχομαι όμως με τίποτα να κοροϊδεύουν την νοημοσύνη μου και την αξιοπρέπεια μου διάφοροι μηχανισμοί τους οποίους πρέπει να πλησιάσω με τον ένα η άλλο τρόπο προκειμένου να κάνω το αυτονόητο.

    Ευχαριστω.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:27 | Ανθή

    1. Μόρια σχολείου με βάση την απόσταση της μόνιμης κατοικίας σου. Είμαι Βορειοελλαδίτισσα κ για να μπορέσω να μαζέψω μόρια για τον τόπο μου θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια.

    2.Οι αποσπάσεις-μεταθέσεις θα πρέπει να γίνονται πρώτα με κοινωνικά κριτήρια. Δόκιμος κ συνυπηρέτηση? Κάποιες ομάδες δόκιμων εκπαιδευτικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από το χρονικό περιορισμό. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που είναι παντρεμένοι με ένστολους. Τι θα γίνει μ’ αυτούς; Θα στέλνουν τον εκπαιδευτικό πχ στην Κρήτη κ τον ένστολο στον Έβρο;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:06 | gkoloi evaggelia

    Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις αποσπάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτήρα καθαρά ρουσφετολογικό. Ελάχιστες αποσπάσεις και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Κριτήρια κοινωνικά, όχι πελατειακά.
    Επίσης σταδιακά να στελεχωθούν τα γραφεία από μόνιμους διοικητικούς, ώστε να σταματήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αυτά. Αποσπάσεις που δεν έχουν κανένα νόημα, αφού οι εκπ/κοί μέχρι να μάθουν μια δουλειά (αν τη μάθουν), λήγει η απόσπασή τους και φεύγουν…
    Πρόκληση αποτελούν και οι αποσπάσεις εκπ/κών σε βουλευτικά γραφεία…Άμα ο άλλος θέλει να γίνει βουλευτής, να πληρώσει ο ίδιος γραμματέα κι όχι να παίρνει δημόσιους υπαλλήλους.
    Πρέπει όμως να καταλάβει το υπουργείο (αν θέλει να καταφέρει κάτι καλό) ότι τα μέτρα που θα λάβει, θα πρέπει να ισχύουν για όλους το ίδιο. Γιατί άμα είναι πάλι να αφήσει ανοιχτά παραθυράκια, τότε τζάμπα μιλάμε.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 09:54 | ΜΛ

    Νομίζω πως πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν χωρίς να προχωρήσουμε σε ιδιαίτερα ριζοσπαστικές λύσεις που θα ενοχλήσουν πολλούς και θα προκαλέσουν καυγάδες για να μην πω ρήξη μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργείου. Εγώ θα πρότεινα:

    1. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 Ή ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ! Για παράδειγμα νεοδιόριστος που κανονικά θα έπαιρνε 8 μόρια, να πάρει το δεύτερο χρόνο 10 και τον τρίτο 11 ή 12. Από εκεί και εμπρός η επιπλέον μοριοδότηση θα παύει.

    2. ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ! Ολες οι αποσπάσεις να πρέπει να ανακοινώνονται κάπου, αλλιώς να είναι άκυρες και να επιβάλονται ποινές τόσο στον ενδιαφερόμενο όσο και στους διευθυντές των υπηρεσιών από όπου προέρχεται και από όπου πήγε.

    3. ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ανάλογα με το χρόνο που έχουν αποσπασθεί σε κάποια θέση. ΤΡΙΑ (3) ή ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ! Καλώς η κακώς κάποιοι βρέθηκαν εκεί, τώρα είναι αρκετά χρόνια και ας παραμείνουν ! Δεν φταίνε μόνο αυτοί που βρίσκονται εκεί !

    4. Ο ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ αλλά και επιβαρύνει μισθολογικά τον προυπολογισμό της υπηρεσίας που αποσπάται !!!

    Τώρα σε ότι αφορά πόσες είναι οι αποσπάσεις, αυτό είναι θέμα του Υουργείου Παιδείας να το ελέγξει με τις υπηρεσίες του. Ας ζητήσει από τους προισταμένους να βάλουν όρια ή να τις δικαιολογούν επαρκώς βάζοντας κανόνες.

    Νομίζω πως έτσι λύνονται ή αμβλύνονται πολλά προβλήματα ! Οι πολύ ριζοσπαστικές προτάσεις απλά θα προκαλέσουν πολλούς καυγάδες και ίσως οδηγήσουν και σε κωμικοτραγικές καταστάσεις καθώς είναι αδοκίμαστες !

    Υ.Γ. Την υποχρεωτική παραμονή για τριετία στο ίδιο σχολείο τη θεωρώ ανέφικτη, διότι οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών οδηγούν σε ντόμινο αλλαγών τους νεοδιόριστους που δεν έχουν οργανικές θέσεις ! Και να θέλουν να μείνουν στο ίδιο σχολείο, συχνά δεν μπορούν !

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 08:50 | DHMHTRHS

    Όλοι εμείς που τόσο νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση, την παιδεία,το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας-που όλοι τη θέλουμε να προοδέψει, για να έχουμε καλύτερες κοινωνικές απολαβές εμείς οι ίδιοι- δεν αναφερθήκαμε ούτε μία φορά εδώ μέσα στα συστήματα προσλήψεων σε κράτη με τεράστια εμπειρία και επιτυχία στο μαθησιακό τους σύστημα εκπαίδευσης.
    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Εκπαισευτικός στην Ελάδα στη μεγαλύτερη πλειοψηφία κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά ή σκέφτεται να κάνει και να πηγαίνει και λίγο Σχολείο του οπου από καιρό βολεύτηκε αλλά όλα τον φταίνε εκεί και πολλές φορές είναι έτοιμος να καταρεύσει ή χασμουριέται διαρκώς απο την κούραση των »ιδιαιτέρων», για να τσιμπήσει ξεκούραστα το 1300σάρι…Τι λέτε περι αραλικιού και μονιμότητας ?? Ποιό εκπαιδευτικό σύστημα-ούτε καν στη Μποτσουάνα-επιτρέπει συναδέλφους Εκπ/κούς να έχουν 5 ή max 7 διδακτικές ώρες την Εβδομάδα ?? Απίστευτες καταστάσεις σε μιά χώρα όπου κανείς δεν σκέφτεται για λύσεις παρά για βόλεμα του πισινού του…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 02:50 | Φωτεινή Oυζούνογλου

    Έχω εκφράσει τη γνώμη μου και δε θέλω να πλατιάζω απλά θέλω να ζητήσω την ανοχή σας σε όποια ορθογραφικά λάθη έκανα σε προηγούμενα σχόλια λόγω κεκτημένης ταχύτητας (Καλλιπάτειρα,εικονικά κ.ά)μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα λάθη που έχουν γίνει και έχουν διχάσει τον κλάδο μας ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!!!!Και στο όλο σύστημα της δημόσιας παιδείας.
    Με εκτίμηση και αθεράπευτα αισιόδοξη, Φωτεινή Ουζούνογλου
    Για τη Σοφία και την Παναγιώτα,τις κόρες μου, και για όλα τα παιδιά!!!