Άρθρο 01 – Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.

3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

                                                                «Άρθρο 21

                               Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές

1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.

4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.

5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:26 | popi

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:25 | sofia

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:25 | Anita

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:25 | triantafillia

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:24 | deni

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:23 | Ann

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:23 | anna

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:22 | savvas

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:22 | Σταύρος

    Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».

    Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;
    Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:21 | panagiota

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:21 | alexia

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:20 | Βαγγέλης

    Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».

    Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;
    Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:20 | anysia

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:18 | alexandra

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:18 | katerina

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:17 | Βασιλική

    Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».

    Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;
    Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:15 | alkistea

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:14 | Nina

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:14 | Δημήτρης

    Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».

    Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;
    Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.
    ΣΑΤΕΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:14 | Marialena

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:12 | GIORGIA

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:12 | Νίκος Ζ.

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.
    Και το ζήτημα αυτό δημιουργήθηκε ως εργασιακό, και όχι επιστημονικό, όταν δύο πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν με αντικείμενο την ειδική αγωγή ως ξεχωριστό και αυτόνομο επιστημονικό πεδίο. Η ανυπαρξία επιστημονικών/παιδαγωγικών επιχειρημάτων υπέρ της ύπαρξης ξεχωριστών σχολών προετοιμασίας ειδικών παιδαγωγών, και μάλιστα σε μία χώρα που ήδη διαθέτει πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (και όχι σχολές γενικής αγωγής βλ.Π.Δ. 320/1983 και Ν.1566/1985), οδήγησε στην διεκδίκηση της εδραίωσης των σχολών αυτών απευθείας στην αγορά εργασίας. Έτσι μία επιστημονικά άτοπη διεκδίκηση μετατράπηκε σε εργασιακή διεκδίκηση, με τη σταδιακή προώθηση της σύνδεσης του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή με την αγορά εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, και τελικά συντεχνιακή διεκδίκηση, με την προώθηση του εκτοπισμού των προϋπαρχόντων εκπαιδευτικών κλάδων (Ν.1566/1985) από τις διεκδικούμενες θέσεις εκπαιδευτικού ΕΑΕ.
    Έτσι αυτό που με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε επιστημονικά παιδαγωγικά επιχειρήματα, διεκδικήθηκε με πλάγιους χειρισμούς στον εργασιακό χώρο της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους αποφοίτους ως μέσο πίεσης. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο επιχείρημα του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή ως μοναδικό προσόν πρόσληψης/τοποθέτησης σε θέσεις νηπιαγωγού ΕΑΕ και δασκάλου ΕΑΕ, σε θέσεις δηλαδή ανέκαθεν συνδεδεμένες με το βασικό παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Και αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά συντεχνιακό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιβληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει προηγούμενο σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, καθώς σε κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημιακού τμήματος βασικών σπουδών, που διεκδικεί την θέση του στην αγορά εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία νομίμως κατέχει κάποια άλλη ομάδα πτυχιούχων δεν οδήγησε στην αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους κατόχους του προϋπάρχοντος πτυχίου. Και όμως, χάριν διασφάλισης της ύπαρξης δύο πανεπιστημιακών τμημάτων (που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το 1997 και 1998), μεθοδεύτηκε, η αδικαιολόγητη για ένα κράτος δικαίου, αναδρομική απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τρόπο μάλιστα ύπουλο, προκειμένου να μη γίνει άμεσα αντιληπτή ως τέτοια, μέσα από:
    1)την δημιουργία αρχικά ενός ανεκτικού άτυπου πλαισίου για την πρόσληψη κατόχων βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής ως αναπληρωτών σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ, χωρίς να διαθέτουν την προαπαιτούμενη παιδαγωγική επάρκεια (μέχρι το 2008),
    2)τη, χάριν ικανοποίησης του πάγιου κλαδικού αιτήματος (βλ. αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3699) των πτυχιούχων που χωρίς παιδαγωγική επάρκεια συγκέντρωσαν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, αναγνώριση ξεχωριστών κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 οι οποίοι μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ (Ν3699/2008),
    3)την, εκ των υστέρων, μετατροπή των οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ και ΠΕ70 ΕΑΕ, σε οργανικές ΠΕ71 και ΠΕ61 αντίστοιχα (Ν3966/2011),
    4)την εισαγωγή δύο ρυθμίσεων, της παρ.2.α του άρθρου 28 του Νόμου 4186 το 2013 και της περίπτωσης 5 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Νόμου 4229, για την παράκαμψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια πλήρωσης των θέσεων αυτών, το οποίο από την εμφάνιση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας είναι σταθερό και προτάσσει τα αυξημένα προσόντα (ν.1566/1985, ν.2817/2000,ν.3699/2008), έτσι ώστε η ανατροπή σκηνικού να επιβληθεί αιφνιδιαστικά και άμεσα (και αυτό το έχουν ήδη βιώσει οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 / ΠΕ 70.50) χωρίς ανάληψη ευθύνης για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων που υφίστανται αναδρομική υποτίμηση και αφαίρεση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
    Τιμά τη νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας η αναγνώριση των αδικαιολόγητων και άδικων αποτελεσμάτων των χειρισμών του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη συντεχνιακή λογική στο χώρο της ΕΑΕ
    Τέλος στην παρ.2 περ. αα) και ββ) θα πρέπει να συμπληρωθεί ο όρος μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην σχολική ψυχολογία. Η προσθήκη της εξειδίκευσης στην σχολική ψυχολογία, η οποία ανέκαθεν αναγνωρίζονταν ως προσόν εξειδίκευσης στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ, επιβάλλεται από το ίδιο το αντικείμενο της, που είναι η μελέτη και αξιολόγηση των διαδικασιών και των παραγόντων που επηρεάζουν την μάθηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της μάθησης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:12 | VANESSA

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:10 | AMARA

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:09 | IOULIA

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:08 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ

    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας.

    Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.

    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ.

    Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

    Και το ζήτημα αυτό δημιουργήθηκε ως εργασιακό, και όχι επιστημονικό, όταν δύο πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν με αντικείμενο την ειδική αγωγή ως ξεχωριστό και αυτόνομο επιστημονικό πεδίο. Η ανυπαρξία επιστημονικών/παιδαγωγικών επιχειρημάτων υπέρ της ύπαρξης ξεχωριστών σχολών προετοιμασίας ειδικών παιδαγωγών, και μάλιστα σε μία χώρα που ήδη διαθέτει πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (και όχι σχολές γενικής αγωγής βλ.Π.Δ. 320/1983 και Ν.1566/1985), οδήγησε στην διεκδίκηση της εδραίωσης των σχολών αυτών απευθείας στην αγορά εργασίας. Έτσι μία επιστημονικά άτοπη διεκδίκηση μετατράπηκε σε εργασιακή διεκδίκηση, με τη σταδιακή προώθηση της σύνδεσης του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή με την αγορά εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, και τελικά συντεχνιακή διεκδίκηση, με την προώθηση του εκτοπισμού των προϋπαρχόντων εκπαιδευτικών κλάδων (Ν.1566/1985) από τις διεκδικούμενες θέσεις εκπαιδευτικού ΕΑΕ.

    Έτσι αυτό που με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε επιστημονικά παιδαγωγικά επιχειρήματα, διεκδικήθηκε με πλάγιους χειρισμούς στον εργασιακό χώρο της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους αποφοίτους ως μέσο πίεσης. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο επιχείρημα του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή ως μοναδικό προσόν πρόσληψης/τοποθέτησης σε θέσεις νηπιαγωγού ΕΑΕ και δασκάλου ΕΑΕ, σε θέσεις δηλαδή ανέκαθεν συνδεδεμένες με το βασικό παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Και αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά συντεχνιακό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιβληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει προηγούμενο σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, καθώς σε κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημιακού τμήματος βασικών σπουδών, που διεκδικεί την θέση του στην αγορά εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία νομίμως κατέχει κάποια άλλη ομάδα πτυχιούχων δεν οδήγησε στην αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους κατόχους του προϋπάρχοντος πτυχίου. Και όμως, χάριν διασφάλισης της ύπαρξης δύο πανεπιστημιακών τμημάτων (που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το 1997 και 1998), μεθοδεύτηκε, η αδικαιολόγητη για ένα κράτος δικαίου, αναδρομική απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τρόπο μάλιστα ύπουλο, προκειμένου να μη γίνει άμεσα αντιληπτή ως τέτοια, μέσα από:
    1)την δημιουργία αρχικά ενός ανεκτικού άτυπου πλαισίου για την πρόσληψη κατόχων βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής ως αναπληρωτών σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ, χωρίς να διαθέτουν την προαπαιτούμενη παιδαγωγική επάρκεια (μέχρι το 2008),
    2)τη, χάριν ικανοποίησης του πάγιου κλαδικού αιτήματος (βλ. αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3699) των πτυχιούχων που χωρίς παιδαγωγική επάρκεια συγκέντρωσαν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, αναγνώριση ξεχωριστών κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 οι οποίοι μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ (Ν3699/2008),
    3)την, εκ των υστέρων, μετατροπή των οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ και ΠΕ70 ΕΑΕ, σε οργανικές ΠΕ71 και ΠΕ61 αντίστοιχα (Ν3966/2011),
    4)την εισαγωγή δύο ρυθμίσεων, της παρ.2.α του άρθρου 28 του Νόμου 4186 το 2013 και της περίπτωσης 5 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Νόμου 4229, για την παράκαμψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια πλήρωσης των θέσεων αυτών, το οποίο από την εμφάνιση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας είναι σταθερό και προτάσσει τα αυξημένα προσόντα (ν.1566/1985, ν.2817/2000,ν.3699/2008), έτσι ώστε η ανατροπή σκηνικού να επιβληθεί αιφνιδιαστικά και άμεσα (και αυτό το έχουν ήδη βιώσει οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 / ΠΕ 70.50) χωρίς ανάληψη ευθύνης για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων που υφίστανται αναδρομική υποτίμηση και αφαίρεση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

    Τιμά τη νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας η αναγνώριση των αδικαιολόγητων και άδικων αποτελεσμάτων των χειρισμών του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη συντεχνιακή λογική στο χώρο της ΕΑΕ.

    Τέλος στην παρ.2 περ. αα) και ββ) θα πρέπει να συμπληρωθεί ο όρος μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην σχολική ψυχολογία. Η προσθήκη της εξειδίκευσης στην σχολική ψυχολογία, η οποία ανέκαθεν αναγνωρίζονταν ως προσόν εξειδίκευσης στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ, επιβάλλεται από το ίδιο το αντικείμενο της, που είναι η μελέτη και αξιολόγηση των διαδικασιών και των παραγόντων που επηρεάζουν την μάθηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της μάθησης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:08 | NTINA

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:07 | Αντώνης

    Απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΣΑΤΕΑ. Διαβάζω συνεχώς το ίδιο κείμενο! Ένα κείμενο που δεν απαντάει στα εξής βασικά ερωτήματα :

    1)Γιατί δε θέλουν ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των εκπαιδευτικών εαε;
    2)Από πού πηγάζει η βεβαιότητα,αν όχι έπαρση,ότι είναι οι καλύτεροι(!) για την εαε;Να τους θυμίσω εδώ ότι στα Διδασκαλεία είχαμε 24 μαθήματα Ειδικής Αγωγής. …μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία της γενικής και πτυχίο ΠΤΔΕ !
    Αλήθεια λοιπόν θεωρούν ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ (!) την εαε οι μόνιμοι με τα παραπάνω προσόντα κι ότι μπορεί ένας μόλις απόφοιτος των τμημάτων τους να κατέχει οργανική κι ένας μόνιμος οχι;Είναι τουλάχιστον αστείο!
    3)Γιατί δεν ομολογούν ότι οι μόνιμοι ΔΕΝ έχουν οργανική από το 2011 αλλά απλά με ένα καθαρά παραπλανητικό κείμενο παρουσιάζονται ως οι εκροπισμενοι από την εαε;
    Ας απαντήσουν πού θα πάμε μετά το διορισμό τους!Δε γνωρίζουν άλλωστε ότι μη υπάρχουσα οργανική μη υπάρχων δημόσιος υπάλληλος;
    Μπορούν οι συνάδελφοι να δημιουργούν κάθε είδους «συμμαχίες»,οι οποίες είναι γνωστές σε όλους,να θυμούνται όμως ότι εμείς είμαστε με επιλογή μας στην ειδική κι ότι οι οργανικές μας χάθηκαν σε μια νύχτα χωρίς ΟΥΤΕ ένα επιχείρημα !
    Τι ακριβώς λοιπόν ΑΠΑΙΤΟΥΝ;
    Ας είναι πιο προσεκτικοί γιατί τα ατοπήματά τους είναι πολλά και θα έ έπρεπε μετά από τόσα χρόνια στα σχολεία να έχουν αναπτύξει το αίσθημα της συναδελφικότητας και του δικαίου ! !!

    ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ!
    ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ!!!

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:07 | Aristea

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:06 | Argiro

    Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ:
    Διαβάζοντας κάποιος που είναι γνώστης του τι έχει συμβεί στην εαε τα τελευταία χρόνια ,καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση τούτη χαρακτηρίζεται από καθαρά προσωπικές ερμηνείες κατά το ίδιον όφελος και αποτελεί επιφανειακή ανάγνωση της τροπολογίας .
    Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση στην πραγματικότητα περιγράφει και τεκμηριώνει την αιτία που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν κατείχαν έννομα οργανική θέση μετά το ντροπιαστικό άρθρο 56 (N. 3966, παρ. 1).
    Λέει με σαφήνεια η αιτιολογική έκθεση ότι οι υπηρεσιακές τους μεταβολές γίνονται ακόμα με την «ανοχή» των εκάστοτε ηγεσιών μετά το 2011 και εν κατακλείδι ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα να γίνονται!Ήταν στην ευχέρεια των ηγεσιών να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αλλά και των ίδιων των ΠΕ61-ΠΕ71 να προσβάλουν τις υπηρεσιακές μεταβολές ακόμα και ως αναπληρωτές! Κατηγορείται λοιπόν το υπουργείο γιατί επιφέρει την νομιμότητα; «Αποκαλυπτικό» είναι επίσης το επιχείρημα του ΣΑΤΕΑ στην ανακοίνωση του στο σημείο που λέει ότι αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί να γίνει ένας νέος νομός, ας εξακολουθεί η παρατυπία!!! Λέει ο ΣΑΤΕΑ άπλα «ας είναι όλες οι οργανικές ΠΕ61-ΠΕ71, ας γίνονται ως έχει, παράτυπα οι υπηρεσιακές μεταβολές μην ακολουθώντας το νόμο! Ποιος αντιφάσκει; Το υπουργείο ή ο ΣΑΤΕΑ; Και γιατί ο ΣΑΤΕΑ ζητάει το παραπάνω;
    Για να αποτελεί η ίδια η παρατυπία το «άλλοθι» του ΣΑΤΕΑ, ώστε να μπορούν να καταδείξουν ανά πάσα στιγμή, τη μη εφαρμογή των νόμων και φυσικά όταν διοριστούν θα ενεργοποιήσουν το νόμο. Αν τώρα έχουν αυτή τη στάση απέναντι στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης τι θα κάνουν άραγε όταν διοριστούν; Σε ποιες οργανικές θα πάνε οι μόνιμοι; Ας γίνει κατανοητό τι η εαε δεν είναι «ιδιοκτησία» συγκεκριμένων τμημάτων. Και τέλος η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ΔΕΝ αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για την συμπερίληψη και γενικά κανένα επιστημονικό επιχείρημα πρόταση για την εαε. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ τα παιδιά και εσάς όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της εαε! Σοβαρά τα ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ; Πάψτε να τα χρησιμοποιείτε! Δεκαετίες τώρα τα στηρίζουμε αυτά και τις οικογένειές τους!
    Η εαε δεν ήρθε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα συνάμα με την ίδρυση των τμημάτων σας!!!
    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ;
    Θα ήταν προτιμότερο να πει ο ΣΑΤΕΑ σε όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν για την εαε ευθέως παρά να καταφεύγει σε τέτοιου είδους μη τεκμηριωμένα κείμενα!
    Και κάτι άλλο αφού τόσο αγαπάτε την εαε και προσέξτε το:
    Όταν εξαντλούνται οι πίνακές σας «τυχερά» τα παιδιά που θα είστε μαζί τους… Τα άλλα που θα έχουν αναπληρωτες ΠΕ 60,50-70,50 και μόνιμους;Η απάντηση είναι γνωστή… λιγότερα τυχερά ή άτυχα…
    Ζητήστε τελικά να μην έχουν δασκάλους!
    Αυτό μας λέτε!
    Να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:06 | Ζωή

    Απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΣΑΤΕΑ. Διαβάζω συνεχώς το ίδιο κείμενο! Ένα κείμενο που δεν απαντάει στα εξής βασικά ερωτήματα :

    1)Γιατί δε θέλουν ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των εκπαιδευτικών εαε;
    2)Από πού πηγάζει η βεβαιότητα,αν όχι έπαρση,ότι είναι οι καλύτεροι(!) για την εαε;Να τους θυμίσω εδώ ότι στα Διδασκαλεία είχαμε 24 μαθήματα Ειδικής Αγωγής. …μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία της γενικής και πτυχίο ΠΤΔΕ !
    Αλήθεια λοιπόν θεωρούν ότι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ (!) την εαε οι μόνιμοι με τα παραπάνω προσόντα κι ότι μπορεί ένας μόλις απόφοιτος των τμημάτων τους να κατέχει οργανική κι ένας μόνιμος οχι;Είναι τουλάχιστον αστείο!
    3)Γιατί δεν ομολογούν ότι οι μόνιμοι ΔΕΝ έχουν οργανική από το 2011 αλλά απλά με ένα καθαρά παραπλανητικό κείμενο παρουσιάζονται ως οι εκροπισμενοι από την εαε;
    Ας απαντήσουν πού θα πάμε μετά το διορισμό τους!Δε γνωρίζουν άλλωστε ότι μη υπάρχουσα οργανική μη υπάρχων δημόσιος υπάλληλος;
    Μπορούν οι συνάδελφοι να δημιουργούν κάθε είδους «συμμαχίες»,οι οποίες είναι γνωστές σε όλους,να θυμούνται όμως ότι εμείς είμαστε με επιλογή μας στην ειδική κι ότι οι οργανικές μας χάθηκαν σε μια νύχτα χωρίς ΟΥΤΕ ένα επιχείρημα !
    Τι ακριβώς λοιπόν ΑΠΑΙΤΟΥΝ;
    Ας είναι πιο προσεκτικοί γιατί τα ατοπήματά τους είναι πολλά και θα έ έπρεπε μετά από τόσα χρόνια στα σχολεία να έχουν αναπτύξει το αίσθημα της συναδελφικότητας και του δικαίου ! !!

    ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ!
    ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ!!!

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:05 | basiliki

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:04 | Σταύρος Β

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:03 | Stella

    3000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποκαθίστανται εργασιακά, αναγνωριζεται η επί δεκαετιες προσφορά στη εαε.Καθαρό και σπουδαίο βήμα για την πραγμάτωση του ενός σχολείου για όλους.
    Επειδή διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε και τα παιδιά θα αναφέρω τα εξής:
    Τμήμα Εκπαιευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. ..
    -Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΉΜΑ.
    -Ως τι δούλευαν μέχρι το 2008 και πώς αναφέρονταν ως τότε;
    -Ποιο Παιδαγωγικό Τμήμα της επικράτειας δίνει 3 (!!!) επαγγελματικές κατευθύνσεις ;
    -Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να δουλεύουν ως δάσκαλοι κάποια στιγμή και γιατί αυτός ο προβληματισμός αποσιωπήθηκε;
    Να θυμίσω εδώ ΤΙ έλεγε μια παράταξη που τώρα κόπτεται για την αποκατάσταση τους….δείτε
    «Στο νόμο 3194/2003 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς κι εκείνου που έχει προϋπηρεσία στην αυτήν προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων -Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής -στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστείς και ως Νοσηλευτές…»
    Προβληματιζουν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΈΝΤΟΝΑ όλα αυτά. ..
    Όσο για το ΠΤΕΑ είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού επίσης τα παρακάτω σημεία.:

    -Γιατί ενώ το τμήμα είχε ιδρύθηκε λειτούργησε χρόνια αργότερα;
    Μήπως υπήρχαν ενστάσεις σοβαρές για το τον σκοπό του κι αμφισβήτηση για το αν είναι ΠΤ;

    -Στον οδηγό σπουδών του 1998-1999
    είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη πλήθους
    μαθημάτων ιατρικής φύσεωως όπως Παιδιατρική 1,Παιδιατρική 2!!!!!

    -Αλλάζει αργότερα το πρόγραμμα σπουδών (αφού καταδείχτηκε η ύπαρξή τους)και μπαίνουν μαθήματα «λίγο από όλα».

    -Έρχεται η αξιολόγηση του τμήματος και λέει πάλι ότι θα πρέπει το τμήμα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμο εντοπίζοντας πολλά αρνητικά στον οδηγό σπουδών.

    Και το πιο εντυπωσιακό. ..το ΠΤΕΑ είναι ένα τμήμα που είναι Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων και Νηπιαγωγών συγχρόνως!
    Είναι και Γενικής και Ειδικής Αγωγής αφού είναι αίτημα να εργάζονται στη Γενική (είχε ζητηθεί να συμμετέχουν σε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής ).
    Όλα αυτά από ΕΝΑ τμήμα!

    Αλήθεια συνάδελφοι ΠΕ61-ΠΕ 71 θεωρείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ την εαε;Με πτυχία ΠΤΔΕ και εξειδίκευση 2 ετών στην εαε;
    Αλήθεια δε θέλετε να υπάρχουν στην εαε μόνιμοι οι οποίοι έχασαν με το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο 1 του άρθρου 56 του 3966 σε μια νύχτα τις οργανικές τους;
    Κανείς δε σας εδιωξε. ..εσείς γιατί θεωρείτε ότι είστε οι πλέον ικανοί;
    Η εαε δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. ..έχει πίσω της αγώνες για να ιδρυθουν ΤΕ και Ειδικά σχολεία. ..σε αυτά που τώρα θέλετε να είστε ΜΌΝΟ ΕΣΕΊΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ! !!
    ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΌ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ !

  • 19 Αυγούστου 2016, 10:01 | Σ.Μ.

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:59 | Στέλλα

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:59 | Αναστασία

    Σχετικά με τη Σχολική Ψυχολογία έτσι αυθαίρετα καταργείτε τα μεταπτυχιακά κ διδακτορικά;;;
    Απαιτουμε την αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,«Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόtν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:56 | Προκόπης

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:55 | Γιώργος

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ

    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας.

    Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.

    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

    Και το ζήτημα αυτό δημιουργήθηκε ως εργασιακό, και όχι επιστημονικό, όταν δύο πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν με αντικείμενο την ειδική αγωγή ως ξεχωριστό και αυτόνομο επιστημονικό πεδίο. Η ανυπαρξία επιστημονικών/παιδαγωγικών επιχειρημάτων υπέρ της ύπαρξης ξεχωριστών σχολών προετοιμασίας ειδικών παιδαγωγών, και μάλιστα σε μία χώρα που ήδη διαθέτει πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (και όχι σχολές γενικής αγωγής βλ.Π.Δ. 320/1983 και Ν.1566/1985), οδήγησε στην διεκδίκηση της εδραίωσης των σχολών αυτών απευθείας στην αγορά εργασίας. Έτσι μία επιστημονικά άτοπη διεκδίκηση μετατράπηκε σε εργασιακή διεκδίκηση, με τη σταδιακή προώθηση της σύνδεσης του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή με την αγορά εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, και τελικά συντεχνιακή διεκδίκηση, με την προώθηση του εκτοπισμού των προϋπαρχόντων εκπαιδευτικών κλάδων (Ν.1566/1985) από τις διεκδικούμενες θέσεις εκπαιδευτικού ΕΑΕ.

    Έτσι αυτό που με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε επιστημονικά παιδαγωγικά επιχειρήματα, διεκδικήθηκε με πλάγιους χειρισμούς στον εργασιακό χώρο της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους αποφοίτους ως μέσο πίεσης. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο επιχείρημα του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή ως μοναδικό προσόν πρόσληψης/τοποθέτησης σε θέσεις νηπιαγωγού ΕΑΕ και δασκάλου ΕΑΕ, σε θέσεις δηλαδή ανέκαθεν συνδεδεμένες με το βασικό παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Και αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά συντεχνιακό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιβληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει προηγούμενο σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, καθώς σε κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημιακού τμήματος βασικών σπουδών, που διεκδικεί την θέση του στην αγορά εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία νομίμως κατέχει κάποια άλλη ομάδα πτυχιούχων δεν οδήγησε στην αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους κατόχους του προϋπάρχοντος πτυχίου. Και όμως, χάριν διασφάλισης της ύπαρξης δύο πανεπιστημιακών τμημάτων (που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το 1997 και 1998), μεθοδεύτηκε, η αδικαιολόγητη για ένα κράτος δικαίου, αναδρομική απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τρόπο μάλιστα ύπουλο, προκειμένου να μη γίνει άμεσα αντιληπτή ως τέτοια, μέσα από:
    1)την δημιουργία αρχικά ενός ανεκτικού άτυπου πλαισίου για την πρόσληψη κατόχων βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής ως αναπληρωτών σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ, χωρίς να διαθέτουν την προαπαιτούμενη παιδαγωγική επάρκεια (μέχρι το 2008),
    2)τη, χάριν ικανοποίησης του πάγιου κλαδικού αιτήματος (βλ. αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3699) των πτυχιούχων που χωρίς παιδαγωγική επάρκεια συγκέντρωσαν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, αναγνώριση ξεχωριστών κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 οι οποίοι μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ (Ν3699/2008),
    3)την, εκ των υστέρων, μετατροπή των οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ και ΠΕ70 ΕΑΕ, σε οργανικές ΠΕ71 και ΠΕ61 αντίστοιχα (Ν3966/2011),
    4)την εισαγωγή δύο ρυθμίσεων, της παρ.2.α του άρθρου 28 του Νόμου 4186 το 2013 και της περίπτωσης 5 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Νόμου 4229, για την παράκαμψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια πλήρωσης των θέσεων αυτών, το οποίο από την εμφάνιση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας είναι σταθερό και προτάσσει τα αυξημένα προσόντα (ν.1566/1985, ν.2817/2000,ν.3699/2008), έτσι ώστε η ανατροπή σκηνικού να επιβληθεί αιφνιδιαστικά και άμεσα (και αυτό το έχουν ήδη βιώσει οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 / ΠΕ 70.50) χωρίς ανάληψη ευθύνης για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων που υφίστανται αναδρομική υποτίμηση και αφαίρεση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

    Τιμά τη νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας η αναγνώριση των αδικαιολόγητων και άδικων αποτελεσμάτων των χειρισμών του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη συντεχνιακή λογική στο χώρο της ΕΑΕ.

    Τέλος στην παρ.2 περ. αα) και ββ) θα πρέπει να συμπληρωθεί ο όρος μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην σχολική ψυχολογία. Η προσθήκη της εξειδίκευσης στην σχολική ψυχολογία, η οποία ανέκαθεν αναγνωρίζονταν ως προσόν εξειδίκευσης στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ, επιβάλλεται από το ίδιο το αντικείμενο της, που είναι η μελέτη και αξιολόγηση των διαδικασιών και των παραγόντων που επηρεάζουν την μάθηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της μάθησης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:54 | Πελαγία

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:44 | Νίκος Μ

    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 αποτελούν ουσιαστικότατο και βασικότατο βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς αποτρέπουν την κατεδάφιση ενός σημαντικότατου πυλώνα στήριξης της πορείας προς την ενταξιακή εκπαίδευση, η οποία επιβάλλεται από την ίδια την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ (Ν.4074/2012). Ο επιστημονικά άτοπος εξοστρακισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ60/70 ΕΑΕ από τον χώρο της ΕΑΕ, ο οποίος μεθοδεύτηκε από την ανεύθυνη και συντεχνιακά υποκινούμενη εκπαιδευτική πολιτική των περασμένων ετών, αποτελεί όχι μόνο απόπειρα πρωτοφανούς καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και ακύρωση του πλαισίου εκπαίδευσης των ειδικών εκπαιδευτικών όπως αυτό περιγράφεται στην Διακήρυξη της Σαλαμάνκα και σε άλλα κείμενα της UNESCO. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 προστατεύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιότερων κλάδων εκπαιδευτικών ΠΕ60/70 ΕΑΕ, και αυτό είναι κάτι που οι ίδιες οι αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης επιβάλλουν, ενώ παράλληλα διατηρούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μεταγενέστερων κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61/71, αν και η ίδια η ύπαρξη ενός βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή είναι αντίθετη προς τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης. Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας.
    Η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών ως επιχείρημα (α) για την απόλυτη κυριαρχία του βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής, (β) για τον χαρακτηρισμό του βασικού παιδαγωγικού πτυχίου ως πτυχίου γενικής αγωγής, (γ) για την απαξίωση των συμπληρωματικών στο βασικό παιδαγωγικό πτυχίο σπουδών στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ, (δ) για την διακοπή της κινητικότητας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ειδικής και γενικής αγωγής, αποτελεί αναπαραγωγή της ιδεολογίας του αποκλεισμού με πρόσχημα την αναπηρία/ΕΕΑ και συνιστά εξ ορισμού καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία/ΕΕΑ (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν τί είναι παιδαγωγική, τί συνιστά ειδική παιδαγωγική, ποιά η σχέση των δύο, τι είναι ένταξη, ποιες είναι οι βασικές αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης και ποια η σχέση αυτής με τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία /ΕΕΑ (πρόκειται για ελλείψεις που επισημαίνονται στις εξωτερικές αξιολογήσεις των τμημάτων ειδικής αγωγής http://www.hqaa.gr/eks/UniThessaly_SpecialEducation_2013.pdf http://www.hqaa.gr/…/UniMacedonia_EducationalSocialPolicy_2…). Και αυτή είναι δυστυχώς η σημερινή εικόνα, 22 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Σαλαμάνκα και 31 χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ενιαίου νόμου για την εκπαίδευση (ν.1566/1985), για την οποία φέρουν βαρύτατες ευθύνες οι αρμόδιοι για τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας.
    Τέλος στην παρ.2 περ. αα) και ββ) θα πρέπει να συμπληρωθεί ο όρος μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην σχολική ψυχολογία. Η προσθήκη της εξειδίκευσης στην σχολική ψυχολογία, η οποία ανέκαθεν αναγνωρίζονταν ως προσόν εξειδίκευσης στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ, επιβάλλεται από το ίδιο το αντικείμενο της, που είναι η μελέτη και αξιολόγηση των διαδικασιών και των παραγόντων που επηρεάζουν την μάθηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της μάθησης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:44 | Δ.

    Στηρίζω την τροπολογία.

    Ενώνει εκπαιδευτικούς, δεν διαχωρίζει, αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων στην εργασία.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:42 | Αντώνης Π.

    Προχωρήστε την τροπολογία.

    Ο ΠΕΣΕΑ και πάρα πολύ άλλοι συνάδελφοι ΠΕ70 & ΠΕ60 έχουν παρθέσει πολλά και διαφορετικά επιστημονικά τεκμηρειωμένα επιχειρήματα για την ΕΑΕ και ποιοι πρέπει να διδάσκουν , αναγνωρίζοντας κάποια στιγμή οι αναπληρωτές ΠΕ71 πρέπει να διοριστούν.

    Αντίθετα οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αναπαράγουν συνεχώς το ένα και μοναδικό τους επιχείρημα ,ότι αυτοί έχουν το βασικό πτυχίο ειδικής και για αυτό τον λόγο, παρόλο που αναγνωρίστηκαν πολύ αργότερα απο τους ΠΕ70 & ΠΕ60 ΕΑΕ (ν.1536 /1985) ως νέος κλάδος(ν.3699/2008) , ΑΠΑΙΤΟΥΝ να χάσουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ κάθε εργασιακό δικαίωμα στον χώρο της ειδικής εκπαιδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:39 | Τζένη

    ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ Π61/71 και ΠΕ60/70 ΕΑΕ αποτελεί μία έντιμη εξισορροπητική, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, λύση για την αποκατάσταση της απαραίτητης για τον ευαίσθητο αυτό χώρο ηρεμίας. Κανένα δικαίωμα των ΠΕ61/71 δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Δεν δικαιούνται οι ΠΕ61/71 να απαιτούν την εξαφάνιση των κλάδων που υπήρχαν πολύ πριν την δική τους εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και ένα κράτος που νομοθετεί εξυπηρετώντας μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ένα ευνομούμενο κράτος.
    Κανένα παιδί με αναπηρία ή/και ΕΕΑ δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία που προλαμβάνει τον απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Επαίσχυντη είναι η επίκληση των ιδιαίτερων αναγκών κάποιων παιδιών, από ανθρώπους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων του κλάδου τους, δια του αφανισμού μάλιστα από τον χώρο των προϋπαρχόντων κλάδων ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Η εισαγωγή και παραμονή του κλάδου ΠΕ61/71 στην εκπαίδευση ανέκαθεν ήταν εργασιακό και όχι παιδαγωγικό ζήτημα καθώς η ίδια η λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων βασικών σπουδών για εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ είναι άτοπη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UNESCO, (1994). The Salamanca statement and framework for action. Paris: UNESCO , UNESCO, (2008). Inclusive education the way of the future. Geneva: UNESCO , UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline. Bangkok: UNESCO , Peters, S. J., (2004). Inclusive education an EFA strategy for all children. World Bank). Με άλλα λόγια αν το ζήτημα ήταν επιστημονικό δεν θα είχε επιτραπεί εξ αρχής η δημιουργία αποφοίτων που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό κλάδο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ61/71, με κριτήριο ένα και μόνο βασικό πτυχίο το οποίο δεν είναι το παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης.
    Και το ζήτημα αυτό δημιουργήθηκε ως εργασιακό, και όχι επιστημονικό, όταν δύο πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν με αντικείμενο την ειδική αγωγή ως ξεχωριστό και αυτόνομο επιστημονικό πεδίο. Η ανυπαρξία επιστημονικών/παιδαγωγικών επιχειρημάτων υπέρ της ύπαρξης ξεχωριστών σχολών προετοιμασίας ειδικών παιδαγωγών, και μάλιστα σε μία χώρα που ήδη διαθέτει πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (και όχι σχολές γενικής αγωγής βλ.Π.Δ. 320/1983 και Ν.1566/1985), οδήγησε στην διεκδίκηση της εδραίωσης των σχολών αυτών απευθείας στην αγορά εργασίας. Έτσι μία επιστημονικά άτοπη διεκδίκηση μετατράπηκε σε εργασιακή διεκδίκηση, με τη σταδιακή προώθηση της σύνδεσης του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή με την αγορά εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, και τελικά συντεχνιακή διεκδίκηση, με την προώθηση του εκτοπισμού των προϋπαρχόντων εκπαιδευτικών κλάδων (Ν.1566/1985) από τις διεκδικούμενες θέσεις εκπαιδευτικού ΕΑΕ.
    Έτσι αυτό που με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε επιστημονικά παιδαγωγικά επιχειρήματα, διεκδικήθηκε με πλάγιους χειρισμούς στον εργασιακό χώρο της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους αποφοίτους ως μέσο πίεσης. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο επιχείρημα του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή ως μοναδικό προσόν πρόσληψης/τοποθέτησης σε θέσεις νηπιαγωγού ΕΑΕ και δασκάλου ΕΑΕ, σε θέσεις δηλαδή ανέκαθεν συνδεδεμένες με το βασικό παιδαγωγικό πτυχίο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Και αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά συντεχνιακό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιβληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει προηγούμενο σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, καθώς σε κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημιακού τμήματος βασικών σπουδών, που διεκδικεί την θέση του στην αγορά εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία νομίμως κατέχει κάποια άλλη ομάδα πτυχιούχων δεν οδήγησε στην αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους κατόχους του προϋπάρχοντος πτυχίου. Και όμως, χάριν διασφάλισης της ύπαρξης δύο πανεπιστημιακών τμημάτων (που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το 1997 και 1998), μεθοδεύτηκε, η αδικαιολόγητη για ένα κράτος δικαίου, αναδρομική απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τρόπο μάλιστα ύπουλο, προκειμένου να μη γίνει άμεσα αντιληπτή ως τέτοια, μέσα από:
    1)την δημιουργία αρχικά ενός ανεκτικού άτυπου πλαισίου για την πρόσληψη κατόχων βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής ως αναπληρωτών σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ, χωρίς να διαθέτουν την προαπαιτούμενη παιδαγωγική επάρκεια (μέχρι το 2008),
    2)τη, χάριν ικανοποίησης του πάγιου κλαδικού αιτήματος (βλ. αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3699) των πτυχιούχων που χωρίς παιδαγωγική επάρκεια συγκέντρωσαν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, αναγνώριση ξεχωριστών κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 οι οποίοι μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις ΠΕ60 ΕΑΕ/ΠΕ70 ΕΑΕ (Ν3699/2008),
    3)την, εκ των υστέρων, μετατροπή των οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ και ΠΕ70 ΕΑΕ, σε οργανικές ΠΕ71 και ΠΕ61 αντίστοιχα (Ν3966/2011),
    4)την εισαγωγή δύο ρυθμίσεων, της παρ.2.α του άρθρου 28 του Νόμου 4186 το 2013 και της περίπτωσης 5 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Νόμου 4229, για την παράκαμψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια πλήρωσης των θέσεων αυτών, το οποίο από την εμφάνιση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας είναι σταθερό και προτάσσει τα αυξημένα προσόντα (ν.1566/1985, ν.2817/2000,ν.3699/2008), έτσι ώστε η ανατροπή σκηνικού να επιβληθεί αιφνιδιαστικά και άμεσα (και αυτό το έχουν ήδη βιώσει οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 / ΠΕ 70.50) χωρίς ανάληψη ευθύνης για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων που υφίστανται αναδρομική υποτίμηση και αφαίρεση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
    Τιμά τη νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας η αναγνώριση των αδικαιολόγητων και άδικων αποτελεσμάτων των χειρισμών του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη συντεχνιακή λογική στο χώρο της ΕΑΕ

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:35 | Ηλίας

    ‘Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:34 | Ηλιάνα

    ‘Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:33 | Χρήστος

    ‘Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:32 | Φώτης Λ.

    Η τροπολογία κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

    Τιμά τη νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας η αναγνώριση των αδικαιολόγητων και άδικων αποτελεσμάτων των χειρισμών του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη συντεχνιακή λογική στο χώρο της ΕΑΕ.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:31 | Sakis

    ‘Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2016, 09:29 | Ρέα

    ‘Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71. Η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παρόντος σ/ν,
    «Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 και κατέχουν την ανωτέρω εξειδίκευση στην ΕΑΕ, παρότι στελέχωναν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ (οι κλάδοι αυτοί συνιστούν τους αρχαιότερους κλάδους ΕΑΕ) και κατά συνέπεια έχουν συμβάλει ουσιωδώς στην εδραίωση και εξέλιξη της ΕΑΕ στη χώρα μας, έτυχαν τα τελευταία χρόνια άνισης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ. Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ.».Στα παραπάνω μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής αντιφάσεις:
    1) Οι ΠΕ60 και ΠΕ70 από τη μια «στελεχώνουν εξαρχής και συνεχίζουν να στελεχώνουν και να στηρίζουν τις δομές ΕΑΕ…» , ενώ από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα μιας άνισης μεταχείρισης, αφού «οι καταργούμενες διατάξεις τους στερούσαν ολικώς τη δυνατότητα υπηρέτησης σε δομές ΕΑΕ». Πώς γίνεται αυτός που στερήθηκε τη δυνατότητα υπηρέτησης σε κάποια δομή να συνεχίζει να τη στελεχώνει και να τη στηρίζει, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής;
    2) Αφού «Με την κατάργηση αυτών των διατάξεων αποκαθίσταται η νομιμότητα κατοχής οργανικών θέσεων στην ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ» και επομένως αμφισβητείται η ίδια η «νομιμότητα» προηγούμενου νόμου (Ν. 3966/2011), πώς γίνεται όχι μόνο να μην έχει χαθεί ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ έως σήμερα αλλά και να μην έχει μονιμοποιηθεί στο ΥΠΠΕΘ ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61;
    3)Το ότι «επανέρχεται η κανονικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές οι οποίες εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται παρά την κατάργηση των κλάδων αυτών στις δομές ΕΑΕ» εμπεριέχει από μόνο του την τραγική αλήθεια της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας. Αλλά αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, ποιος ο λόγος να συνταχθεί ένας νέος που επαναφέρει κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει ποτέ, όπως η αδιαλείπτως εφαρμοζόμενη «κανονικότητα» στις υπηρεσιακές μεταβολές; Μήπως για να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον προσόντα (όπως σεμινάρια αδιευκρίνιστης διάρκειας και εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία) ή για να συμπληρωθεί το εδάφιο της μη απαιτούμενης κατοχής ειδικών προσόντων για την απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ;
    4) Άκρως αντιφατική και αβάσιμη είναι για πολλούς λόγους και η άποψη πως η έως τώρα μεταχείριση των ΠΕ70 και ΠΕ60 στην ΕΑΕ υπήρξε άδικη και άνιση σε σύγκριση -προφανώς- με τους ΠΕ61 και ΠΕ71. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους δύο κλάδους, θα διαπιστώσουμε πως εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια ισχύουν τα εξής:
    α) Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ έχουν διενεργηθεί για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων εκτός των ΠΕ61 και ΠΕ71.
    β) Έχουν μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς εξειδίκευση στον κλάδο τους ή στην ΕΑΕ, αλλά ούτε ένας ΠΕ71 ή ΠΕ61.
    γ) Δεν υπάρχει ούτε ένας δάσκαλος ΠΕ70 που να έχει υπηρετήσει 15 έτη αποκλειστικά ως αναπληρωτής και να μην του έχει δοθεί η δυνατότητα μόνιμου διορισμού, αφού εκατοντάδες δάσκαλοι ΠΕ70 μονιμοποιήθηκαν ακόμη και χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ μέσα στα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.
    δ) Ο Ν. 3966/2011 έδωσε τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκείνους που έχουν βασικό τίτλο σπουδών Δασκάλου ή Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71 και ΠΕ61), όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, από τους πτυχιούχους των οποίων δεν απαιτούνταν ποτέ η κατοχή επιπλέον προσόντων -πέραν του βασικού πτυχίου- για την κατάληψη θέσης στον κλάδο τους ή τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις μετονομάστηκαν σε ΠΕ71 και ΠΕ61, αλλά α)ποτέ έως σήμερα δεν υπήρξε μονιμοποίηση των εν λόγω κλάδων στο Υπουργείο Παιδείας και β) ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία οργανική θέση ΕΑΕ από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής.
    ε) Με το παρόν νομοσχέδιο το ΥΠΠΕΘ ισχυρίζεται πως κατανέμει δικαιότερα τις οργανικές θέσεις ΕΑΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη μια δίνοντας στους ΠΕ70 και ΠΕ60 απεριόριστες δυνατότητες οργανικότητας, κινητικότητας και ευελιξίας μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και από την άλλη αφαιρώντας το βασικό δικαίωμα των ΠΕ71 και ΠΕ61 να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στον κλάδο που έχουν αποκλειστικά και εξαρχής σπουδάσει. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος προσλήψεων, της ισότιμης μεταχείρισης και της προώθησης της συνεκπαίδευσης διερωτόμαστε λοιπόν: Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 με συμμετοχή σε «προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης» (άρθρο 21, Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ – υπηρεσιακές μεταβολές, παράγραφος 4γ) θα αξιοποιούνταν αντίστοιχα για τη στελέχωση δομών Γενικής Εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70;Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ας αντιληφθούμε επιτέλους ποιος πραγματικά αδικήθηκε στον χώρο της ΕΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον επιδιώκεται μια νέα άνιση μεταχείριση ακόμη και σήμερα.