Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού
Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης
Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
O προτεινόμενος τομέας των δομικών έργων περιλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι του αντικειμένου του στην αγορά εργασίας.
Είναι ανάγκη σήμερα που επιχειρείται ένα άλμα στην ποιότητα κατασκευής των δομικών έργων, (βιοκλιματικός σχεδιασμός, καινοτόμα υλικά, προκατασκευή, κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κλπ), να διευρυνθεί ο τομέας με απαραίτητες στην αγορά ειδικότητες όπως τεχνικός ενίσχυσης – ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, τεχνικός εφαρμογής ενεργειακών τεχνικών σε κτίρια, εργοδηγός εργοταξίου κατασκευών ή άλλες διαφοροποιημένες ίσως ως προς τον τίτλο ειδικότητες αλλά με αυτά τα αντικείμενα.
Τα αντικείμενα αυτά είναι απαραίτητα στην νέα αγορά εργασίας έχουν μέλλον και δεν απαιτούν δαπάνες μιας και υπάρχει η υποδομή σε εργαστήρια, εξοπλισμό, προσωπικό αλλά και βιβλία από τα Ε.Π.Α.Λ και τα Τ.Ε.Ε.
Στο σχέδιο νόμου ο τομέας των Δομικών έχει μόνο μια ειδικότητα αν και είναι πολύ σημαντικός.
Είναι θεμελιώδους σημασίας για τις υποδομές και την ανάπτυξη της χώρας μας σε πολλά επίπεδα (δρόμοι, λιμάνια, πολεοδομική, κτιριολογική και ενεργειακή αναβάθμιση, τοπογραφική καταγραφή κ.α.).
Ο τομέας των Δομικών θα μπορούσε να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
Προτείνω:
1) Την διεύρυνση του τομέα με τις παρακάτω ειδικότητες (μαζί με την ήδη υπάρχουσα στο σχέδιο νόμου):
– Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών Έργων
– Τεχνικός Έργων Υποδομής
2) την εισαγωγή ενός μαθήματος, στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, με όνομα :
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Το μάθημα να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων και στις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
3) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο.
έχουμε το παράδοξο φαινόμενο για ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, πανάκριβα έργα με μεγάλες απαιτήσεις ασφαλείας, (νοσοκομεία, δικαστήρια, αεροδρόμια, πολυκατοικίες κλπ), να κατασκευάζονται από εντελώς ανειδίκευτους ανθρώπους, συχνά μετανάστες με μαύρη εργασία, μιας και στους ανειδίκευτους βασιλεύει ο φτηνότερος.
Είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί ο τομέας των δομικών έργων, πέραν της προτεινόμενης και με ειδικότητες που να περιλαμβάνουν την ενίσχυση – ανακαίνιση κτιρίων, την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων , και οπωσδήποτε την οργάνωση-καθοδήγηση, (εργοδηγοί), εργοταξίου δομικών κατασκευών .
Οι απόφοιτοι των παραπάνω ειδικοτήτων σε συνδυασμό με την υποσχόμενη νομοθετική εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και την επιτακτική ανάγκη για υποχρέωση ελάχιστης εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα που είναι κρίσιμα για την ζωή ανθρώπων, (κατασκευαστές σκυροδέματος, σιδηρού οπλισμού, εργολάβους εκσκαφών κλπ), θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο και προσοδοφόρο επάγγελμα , με κοινωνική καταξίωση και να ανεβάσουν το επίπεδο της ασφάλειας και της ποιότητας των κατασκευών αντικαθιστώντας θέσεις ανειδίκευτης εργασίας.
Η δημιουργία των επιπλέον ειδικοτήτων είναι σχετικά ανέξοδη δεδομένης της υφιστάμενης «κοιμώμενης» σήμερα στα λύκεια υποδομής σε εργαστήρια, εξοπλισμό και βιβλία που προέρχεται από τα πρώην Τ.Ε.Ε.
O TΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο ΕΠΑΛ πρέπει να επανέλθει ωστε ολοκληρωμένος, δημιουργικός και ανοικτός στα νέα ερεθίσματα για τις ελεύθερες & εφαρμοσμένες τέχνες, να συνδέεται με το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Προσφέροντας θεωρητικές & εργαστηριακές σπουδές 3 ετών και όχι με μια απλή κατάρτιση.
Η Aισθητική, αποτελεί μια ειδικότητα που ως επί το πλείστον είναι γυναικοκρατούμενη. Αντικείμενο της είναι η πρόληψη και προάσπιση της υγείας του δέρματος αλλά και του σώματος γενικότερα, διατηρώντας την εμφάνισή μας την καλύτερη δυνατή σύμφωνα με την βιολογική μας ηλικία. Δίνει πολλαπλές επαγγελματικές διεξόδους, όπως: απασχόληση σε κέντρα αισθητικής,ιατρεία δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών, spa ξενοδοχείων και σε ιαματικά λουτρά (επομένως σχετίζεται και με τον τουρισμό), στον παρασκευή και προώθηση καλλυντικών προϊόντων, στο θέατρο, κινηματογράφο,τηλεόραση κ.τ.λ.
Η επαγγελματική απορρόφηση των αισθητικών είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική, γι’ αυτό και τα τμήματα της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι πολυπληθέστατα.
Λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα Αισθητικής στα ΤΕΙ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα έπρεπε να δίνει το δικαίωμα στον σπουδαστή να περάσει από την μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη (από την Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια). Επίσης τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ έχουν διαφορές σε σχέση με των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση.
Τα κορίτσια κυρίως που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση προέρχονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Οι γυναίκες, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των δύο φύλλων, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ειδικότητες που να τους δίνουν εκτός από το πτυχίο και το απολυτήριο τους, ώστε να μην αντιμετωπιστούν στο μέλλον ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας.
Καταργώντας τον Τομέα Υγείας και Εφαρμοσμένων Τεχνών από το ΕΠΑΛ σταματάτε την πρόσβαση στα αντίστοιχα ΤΕΙ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων.Για ποιες ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση μιλάμε;
Ο τομέας υγείας και πρόνοιας των ΕΠΑΛ δεν πρέπει να καταργηθεί.
Πρόκειται για πολύ καλά οργανωμένο τομέα με εργαστήρια που σε μερικά σχολεία αγγίζουν τα επαγγελματικά των μικροβιολογικών εργαστηρίων και στελεχώνονται από πρώην νοσηλευτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα καταστρατηγείται το δικαίωμα των γυναικών στην επαγγελματική εκπαίδευση δεδομένου ότι το 80 τοις εκατό των μαθητών που φοιτούν είναι κορίτσια.
Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΕΛΛΕΙΠΕΣ ΕΑΝ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΟΣΩΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ. Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η κατάργηση των ειδικότήτων των υγείας και πρόνοιας στερεί το δικαίωμα από τους μαθητές που επιλέγουν αυτές τις ειδικότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρά μόνο ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο του γενικού λυκείου.
Είναι ρατσιστικό χτύπημα μια και τα 2/3 του μαθητικού δυναμικού ήταν κορίτσια και τωρα θα κληθούν να πάνε πχ μηχανικοί αυτοκινήτων?
Οι ειδικότητες ήταν από τις πιο πολυπληθείς, οι καθηγητές κάναν υπερωρίες για να καλύψουν τις ανάγκες για μάθημα την περσινή χρονιά.
Πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές ειδικότητες/τομείς μεταξύ ΕΠΑΛ και ΙΕΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλω να παραδεχτώ ότι οι αρμόδιοι σχεδιαστές των σχεδίων νόμου ενδιαφέρονται να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος…
Το επαγγελματικό λύκειο είναι πολύ ωραία σχεδιασμένο και -παρά τις γνώμες των μη ενημερωμένων- θα έπρεπε να το προτιμήσουν οι καλύτεροι μαθητές, καθώς προσφέρει σαφώς περισσότερα.
Ειδικά για την πληροφορική, συμφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή της στα ΕΠΑΛ, αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνει πλήρης διαχωρισμός αντικειμένων με τα αντίστοιχα του ΙΕΚ.
Πριν καταργήσετε τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ας είχατε προγραμματίσει, σχεδιάσει, οργανώσει και τελικά ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές για το που θα εργασθούν οι πρώτοι και με ποιον τρόπο θα έχουν πρόσβαση οι δεύτεροι στα επαγγέλματα υγείας. Επιτέλους, αφού θέλετε να κάνετε μία νέα αρχή, όπως λέτε, σε αυτή τη χώρα, δράστε ορθολογικά και με πρόγραμμα. Τον πιο υγιή τομέα των επαγγελματικών λυκείων τον καταργείτε, και το μέλλον αυτών των παιδιών που είχαν επαγγελματική διέξοδο, όποια και αν ήταν αυτή, μέσω αυτού το σκεφτήκατε; Και αν το έχετε σκεφτεί, ανακοινώστε το, μην παίζετε με ανθρώπινες ψυχές και μάλιστα νέων ανθρώπων.
Στον τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής-Αυτοματισμού πρέπει να προστεθούν οι παρακάτω ειδικότητες
1. Τεχνικός Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
2. Τεχνικός Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
Λόγω μεγάλης επικινδυνότητας στα εργαστηριακά μαθήματα του Ηλεκτρολογικού τομέα, καλό είναι να δοθεί και κάποια βαρύτητα στις αναθέσεις μαθημάτων, αλλά και στον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτείται για δεύτερο εκπαιδευτικό στα εργαστήρια.
Με αφορμή την ανακοίνωση των τομέων και ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου παρουσιάστηκε κάποιος προβληματισμός, σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκει η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών».
Πρέπει καταρχήν να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι τώρα, η συναφής ειδικότητα «Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» λειτουργούσε απρόσκοπτα στα ΕΠΑ.Λ, (αλλά και προγενέστερα στα Τ.Ε.Ε. και τα Τ.Ε.Λ με παρεμφερείς ονομασίες), ενταγμένη στον τομέα Ηλεκτρονικών.
Το ότι οι Πληροφορικοί (όχι όλοι) διδάσκονται μαθήματα με ηλεκτρονικό περιεχόμενο δεν τους καθιστά Ηλεκτρονικούς, όπως και τους Ηλεκτρονικούς δεν τους καθιστά Πληροφορικούς το ότι διδάσκονται μαθήματα με περιεχόμενο πληροφορικής. Μια ματιά στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ μπορεί να το αποδείξει αυτό (αν και τα προγράμματα της πληροφορικής μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από σχολή σε σχολή, ενώ των Ηλεκτρονικών, τα τμήματα των οποίων είναι ανεξάρτητα και όχι στον τομέα πληροφορικής, όπως λανθασμένα φαίνεται στο σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε, είναι σχετικά «συμπαγή»).
Επίσης μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των δύο τομέων, αλλά και στην προοπτική τους δείχνει ότι απαιτείται συνεργασία.
Ο τεχνικός κάθε ειδικότητας, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει αναπτύξει και την ανάλογη τεχνική αντίληψη, πράγμα που απαιτεί αρκετή τριβή κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» είναι ευρύτερες αναπτύσσονται στο εργαστήριο των Ηλεκτρονικών. Αυτό μας δείχνει και η εμπειρία μας από την μακροχρόνια ενασχόληση με τα ΣΕΚ.
Στην σημερινή δύσκολη εποχή, που εμφανίζονται τάσεις «ανθρωποφαγίας» και απαιτείται η ανάπτυξη της αλληλεγγύης είναι αδιανόητο κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, να προσπαθούν να «εκπαραθυρώσουν» συναδέλφους τους από μια ειδικότητα που έχουν σπουδάσει, έχουν στηρίξει και αναπτύξει για πολλά χρόνια, έχουν δημιουργήσει αξιόλογη εργαστηριακή υποδομή, την υποστηρίζουν με βιβλίο ( το οποίο χρησιμοποιεί και ο τομέας πληροφορικής).
O τομέας Υγείας και Πρόνοιας, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμών.
Ο τομέας Δομικών Έργων στο ΕΠΑΛ
Ο τομέας των Δομικών Έργων είναι απαραίτητο να υπάρχει διευρυμένος στη Δευτεροβάθμια και τη Μετά-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μέσα στο πλαίσιο του νέου Τεχνολογικού Λυκείου. Είναι ένας από τους τομείς που υπάρχουν από τα πρώτα βήματα της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και συνεχίζει έως και σήμερα παρών σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ο οικοδομικός κλάδος ήταν πάντα συνώνυμος με την ανάπτυξη και την ευημερία κάθε χώρας. Η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα αποτελούν μια από τις συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης που δυστυχώς επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική ύφεση στη χώρα μας. Σε κάθε όμως αναπτυξιακή πορεία η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και των έργων υποδομής είναι παρούσα.
Οι τεχνικοί Δομικών Έργων επιπέδου 3 και οι πιστοποιημένοι τεχνικοί επιπέδου 4 μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας τομείς τεχνικών έργων στη χώρα όπως:
•τα δημόσια έργα που αναμένεται να έχουν ανοδική πορεία μέσα από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας,
•τα ιδιωτικά έργα συμβάλλοντας στη ασφαλή κατασκευή και τη ποιοτική αναβάθμιση τους,
•στη συντήρηση των τεχνικών έργων, οικονομική δραστηριότητα πολύ σημαντική και ευρέως αναπτυσσόμενη παγκοσμίως,
•στην εφαρμογή μεθόδων αντισεισμικής θωράκιση των υπαρχουσών αλλά και των νέων κατασκευών, σημαντική στη σεισμογενή χώρα μας αλλά και
•στην εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτιριακά έργα και τα έργα υποδομής της χώρας.
Στα τεχνικά έργα σήμερα έχουν αναπτυχθεί νέες υλικά και καινοτόμες τεχνικές για τις οποίες είναι απαραίτητο το θεωρητικό υπόβαθρο και η εργαστηριακή υποστήριξη την οποία μπορεί να παρέχει η εκπαιδευτική δομή των ΕΠΑΛ και των Σχολικών Εργαστηρίων.
Ο απόφοιτος του τομέα Δομικών έργων καλείται να λειτουργήσει σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό επάγγελμα. Χρειάζεται ολοκληρωμένη γενική παιδεία μέσα από το πλαίσιο ενός Τεχνολογικού Λυκείου που θα του δώσει όλες τις τεχνολογικές γνώσεις που απαιτεί η ειδικότητα του αλλά και κριτική ικανότητα ικανή να διαφυλάξει αυτόν και την κοινωνία από εργατικά ατυχήματα και αστοχίες στις κατασκευές.
Βρυσούλη Νικόλ
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός
Msc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής
ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 1984 ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΑΙΡΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΣΤΟ ΤΕΙ ΤΟΤΕ ΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΑΠΟΦΟΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΝΕΛΑΒΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ (Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΗΤΑΝ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ )ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΕΓΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ .ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΙΝΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ Ή ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ Ή ΕΣΤΩ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ.
ΝΟΙΩΘΩ ΜΕΓΑΛΗ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ
Ονομάζομαι Ελεάννα Π. και είμαι μόνιμος κάτοικος στο Φόδελε Ηρακλείου. Είμαι απόφοιτος του τμήματος ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατέχω ένα μεταπτυχιακό και μιλάω 2 γλώσσες. Ξόδεψα πάρα πολλά χρόνια από την ζωή μου αλλά και χρήματα των γονέων μου για να σπουδάσω και να μπορέσω κάποια στιγμή να ζήσω αξιοπρεπώς. Δυστυχώς τα πτυχία μου παρότι Πανεπιστημιακού επιπέδου δεν μου εξασφάλισαν πουθενά δουλειά ούτε καν σαν σερβιτόρα!!! Για να σερβίρω καφέδες έπρεπε να έχω εμπειρία ή αντίστοιχες σπουδές… Έτσι ούτε στο ταμείο ανεργίας δεν μπορούσα να μπω γιατί δεν είχα ένσημα…
Αποφάσισα λοιπόν να ξανακάτσω στα θρανία της ΕΠΑΣ για να μάθω μια τέχνη μπας και καταφέρω να πιάσω δουλειά κάπου και να μην επιβαρύνω την οικογένειά μου.
Επέλεξα την ειδικότητα της Αισθητικής Τέχνης και είμαι στο 2ο έτος. Παρόλο που δεν έχω τελειώσει ακόμα την σχολή με ζήτησαν σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα (στο τμήμα SPA )που βρίσκεται κοντά στο χωριό μου . Εργάζομαι όλο το καλοκαίρι και με αρκετά καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής. Ο προϊστάμενος μου είναι πολύ ευχαριστημένος με την δουλειά μου και θα μου αυξήσει το μισθό όταν πάρω το πτυχίο μου από την ΕΠΑΣ. Θα το πάρω όμως; Και αν το πάρω θα έχω μάθει όλα όσα πραγματικά θα μπορούσα να μάθω αν είχα τις ίδιες καθηγήτριες που είχα πέρυσι;
Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω θα επέλεγα να τελειώσω ένα Τεχνικό Λύκειο και να μάθαινα μια τέχνη και μετά θα συνέχιζα στο Πανεπιστήμιο. Ίσως να μην χρειαζόταν να συνεχίσω κιόλας! Καλά λέγαν οι παλιοί «μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις ποιάστην».
Η μικρή μου αδερφή (είμαστε πενταμελής οικογένεια) έχει δυσλεξία και δυσκολεύεται πολύ στα μαθήματα. Την πιέσαμε να τελειώσει την Α λυκείου στο Γενικό (παρόλο που δεν τα κατάφερνε) με την προοπτική να γραφτεί μετά στην ΕΠΑΣ ή στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο (αν γινόταν) για να έπαιρνε και απολυτήριο. Σκοπεύαμε να πάρει την ίδια ειδικότητα με μένα για να μπορώ να την βοηθάω. Πιάνουν πάρα πολύ τα χέρια της σε αυτά τα θέματα. Μόλις της είπαμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει άλλα δυο χρόνια στο Γενικό έβαλε τα κλάματα!!! Πολύ φοβάμαι ότι θα το σταματήσει την είχαμε ήδη πιέσει αρκετά.
Ονειρευόμασταν να ανοίξουμε ένα fish spa στο Φόδελε που έχει πολύ Τουρισμό το καλοκαίρι για να δουλεύουμε και οι δύο. Το χειμώνα βέβαια είναι άδειο. Τώρα πάλι θα πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε στο μέλλον… Πάντως για ιδιωτική σχολή ΙΕΚ όχι μόνο δεν υπάρχουν λεφτά για την μικρή αλλά ούτε και για τα μεταφορικά της για να πάει σε αυτήν! Τουλάχιστον στην ΕΠΑΣ μας έβγαζαν κάρτα για μειωμένο εισιτήριο και αυτό διευκόλυνε πολύ την κατάσταση … το Φόδελε έχει αρκετή απόσταση από το Ηράκλειο…
Νιώθω τόσο ΑΤΥΧΗ στο θέμα της δουλειάς. Πάνω που είπα ότι άνοιξαν οι ουρανοί και ότι κάτι πάει να γίνει για μένα ! Δεν ξέρω αν παίζει ζάρια με την ζωή μου ο ΘΕΟΣ ή η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στον ΘΕΟ απευθύνομαι κάθε βράδυ στην κυβέρνηση είναι η πρώτη φορά. Στον πρώτο έχω ελπίδες να με ακούσει στην δεύτερη δεν το νομίζω και τόσο.
Ελπίζω να σας φωτίσει όμως ο ΘΕΟΣ και να σταματήσετε να μας κλείνετε τις πόρτες γιατί είμαστε νέες γυναίκες. Οι επιλογές που μας δίνετε είναι μόνο να παντρευτούμε για να μας ζήσει κάποιος;;; Εδώ που ζω είναι χωριό. Ακόμα και αν εγώ έχω κάποια προοπτική γα δουλειά η αδερφή μου δεν έχει καμία! Γιατί εγώ μπορώ να φύγω έξω να βρω δουλειά ενώ η αδερφή μου θα παραμείνει εδώ να ζει την καθημερινότητά σας.
Αυτά και γεια σας…
Ο τομέας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, πού είναι; Γιατί έχει παραλειφθεί; Από το 2003 διδάσκω με διακοπές στην ειδικότητα. Πρώτα δέχτηκε πλήγμα το 2008 όταν από τα ΤΕΕ απαλείφθηκε και εμφανιστηκε ως τομέας μόνο των ΕΠΑ.Σ. Σήμερα καταργείται ολοκληρωτικά;
Εργαζομαι σε ΕΠΑΛ και ο τομέας Υγείας – Πρόνοιας λειτουργούσε πολύ καλά και είχε την προτίμηση πολλών μαθητών. Πιστεύω ότι πρέπει να να επαναλειτουργήσει διότι α) οι μαθητές που το επέλλεξαν θα αναγκαστούν βίαια να αλλάξουν προσανατολισμό και β) η άποψη ότι θα υπάρχει σε μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο δεν με βρίσκει σύμφωνη καθόσον θεωρώ ότι κάθε βαθμίδα (δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) παρέχει άλλες γνώσεις και εξυπηρετεί άλλο σκοπό.
Η κατάργηση του Τομέα Υγείας Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ είναι μια λανθασμένη κίνηση από πλευράς του Υ.ΠΑΙ.Θ καθώς αφαιρεί τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες προπτυχιακές γνώσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας που είναι κατεξοχήν τομέας προσφοράς στον συνάνθρωπο. Καθώς η πλειονότητα των μαθητών προέρχεται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είναι γεγονός ότι με την κατάργηση του Τομέα το κράτος υφαρπάζει από τα χέρια των μαθητών αυτών μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχουν να αποκτήσουν ένα σοβαρό επαγγελματικό εφόδιο αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εξειδίκευσή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μην παρεμποδίζετε τους ανθρώπους με διάθεση για προσφορά στο συνάνθρωπο, να ασχολούνται από τα Λυκειακά ακόμα χρόνια με τον τομέα της υγείας. Είναι μια πολύτιμη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που μπορεί να αποφέρει εξίσου πολύτιμους καρπούς.
Βασικοί λόγοι για τους οποίους ο τομέας Υγείας Πρόνοιας δεν πρέπει να καταργηθεί από τα ΕΠΑΛ
1. Προσελκύει μεγάλο αριθμό μαθητών γιατί οι απόφοιτοι:
α. βρίσκουν άμεσα θέση στην αγορά εργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (εκτός κι αν πρόκειται να καταργηθούν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νοσοκομεία, τα γηροκομία κλπ)
β. αποκτούν γνώσεις που έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή
2. Αν κάποιος μαθητής θέλει να ασκήσει κάποιο από τα επαγγέλματα του τομέα Υγείας Πρόνοιας θα πρέπει να τελειώσει το Γενικό Λύκειο και να συνεχίσει με 3 έτη σπουδών στα ΙΕΚ.. Σε ΟΛΕΣ τις άλλες ειδικότητες οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο και να ασκήσουν το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει αμέσως μετά τα 3 έτη φοίτησης στα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια. Επομένως, για την άσκηση των επαγγελμάτων του τομέα Υγείας Πρόνοιας ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί 3 επιπλέον έτη και πολύ περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει ένα πτυχίο ίδιου επιπέδου με κάποιον θέλει να ακολουθήσει οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα.
3. ΟΛΕΣ οι ειδικότητες εκτός από αυτές του τομέα Υγείας Πρόνοιας υπάρχουν και στις τρεις βαθμίδες – δευτεροβάθμια, μεταλυκειακή και Τριτοβάθμια. Σε κάθε μία από αυτές παρέχονται πτυχία διαφορετικού επιπέδου με ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι ομάδες Προσανατολισμού, οι Τομείς και Ειδικότητες των ΕΠΑΛ, έπειτα από τη απομάκρυνση των τομέων υγείας-πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών, διαμορφώνουν σχολεία τα οποία θα αποξενώνουν τα αγόρια από τα κορίτσια, στην ηλικία της εφηβείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενδοσχολική ή ακόμη και εξωσχολική ζωή τους.
Αντίθετα με τα υπό ίδρυση ΣΕΚ (μεταγυμνασιακά ΙΕΚ), τα οποία θα λειτουργήσουν με πληθώρα ειδικοτήτων και θα είναι Ανταγωνιστικά στα ΕΠΑΛ, διότι πάρα πολλές ειδικότητες είναι κοινές (απλά αλλάζει ο τίτλος, από ‘ΤΕΧΝΙΤΗΣ’ σε ‘ΤΕΧΝΙΚΟΣ’ – έχοντας όμως το ίδιο επίπεδο πτυχίου (3) ).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ
——————–
ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ
——————————————————–
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΗΣΗ
1. Στον τομέα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ δεν μπορεί να υπάρξει η ειδικότητα «Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων». Θα μπορούσε να υπάρξει (υπό προϋποθέσεις) στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
2. Στον τομέα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ, απαιτείται τροποποίηση του τίτλου: ‘Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου’ ΣΕ ‘Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Τεχνικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, θα μπορούσε να προστεθούν οι ειδικότητες:
– Τεχνικός Συστημάτων Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)
– Τεχνικός Εγκαταστάσεων Συστημάτων Ασφαλείας και Αυτοματισμών
– Τεχνικός Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
4. Στον τομέα Δομικών Έργων
– Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
– Τεχνικός Περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών
κατασκευών
– Τεχνικός Κατασκευής και συντήρησης Τεχνικών Έργων
– Τεχνικός αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων
Από το νέο ΕΠΑΛ δε μπορεί να απουσιάζουν ειδικότητες του τομέα υγείας καθότι δεν ευσταθεί καμιά επιχειρηματολογία περί επικαλύψεων αντικειμένων και στρεβλώσεων. Όλοι οι μαθητές/μαθήτριες πρέπι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ομάδα προσανατολισμού με στόχο την εξειδίκευση ή την πρόσβαση σε ΤΕΙ για μετέπειτα καρίερα. Προτείνω λοιπόν μια ευέλικτη και ουσαστική αναβάθμιση των εξειδικέυσεων του τομέα της υγείας στα πλαίσια του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, με τη θεσμοθέτηση ομάδας προσανατολισμού ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ με ειδικότητες (ΕΠΑΛ) και αντίστοιχες εξειδικεύσεις στο 4ο μεταδευτεροβάθμιο έτος (ΙΕΚ) ως εξής:
Α. Βοηθών Νοσηλείας:
1. Ειδικός νοσηλείας επειγόντων περιστατικών – τραυματιολογίας
2. Ειδικός νοσηλείας χειρουργείου.
3. Ειδικός νοσηλείας ατόμων με νευροψυχικές νόσους.
4. Ειδικός νοσηλευτικής φροντίδας ηλικιωμένων.
5. Ειδικός νοσηλείας χρονίως πασχόντων.
6. Ειδικός νοσηλείας ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες.
Β. Βοηθών Φυσιοθεραπευτών:
1. Ειδικός Φυσικής αποκατάστασης ενηλίκων – Μαλάκτης.
2. Ειδικός Φυσικής αποκατάστασης ΑΜΕΑ.
3. Ειδικός Φυσικής αποκατάστασης ηλικιωμένων.
Γ. Βοηθών Προσχολικής Αγωγής:
1. Ειδικός Προσχολικής Αγωγής ΑΜΕΑ.
2. Ειδικός Προσχολικής Αγωγής – Βρεοφονηπιοκομίας.
Δ. Βοηθών Οδοντοτεχνίας:
1. Ειδικός Οδοντικής Τεχνολογίας.
Ε. Βοηθών Παρασκευαστών:
1. Ειδικός αναλυτής Ιατρικών και Βιοχημικών εργαστηρίων.
2. Ειδικός αναλυτής βιολογίας – γενετικής.
ΣΤ. Βοηθών Φαρμακευτικών Μονάδων:
1. Ειδικός παρασκευής φαρμακευτικών προιόντων.
2. Ειδικός παρασκευής κοσμετολογικών προιόντων.
3. Ιατρικός Επισκέπτης.
Ζ. Βοηθών Κοινωνικής Εργασίας:
1. Ειδικός μέριμνας και συμβουλευτικής προβλημάτων της οικογένειας.
2. Ειδικός μέριμνας και συμβουλευτικής χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών.
3. Ειδικός μέριμνας και συμβουλευτικής προβλημάτων της Κοινότητας.
Τα ΙΕΚ να αναλάβουν το μεταδευτεροβάθμιο έτος αποκλειστικά με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ή προσωπικό των πινάκων αναπληρωτών του ΥΠΑΙΘ ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις επάρκειας, αξιολόγησης και καταλληλότητας του προσωπικού και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τομέας Δομικών Έργων
Σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα θα ήταν σκόπιμο ο τομέας δομικών έργων όχι να καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί και με πρόσθετα αντικείμενα όπως:
1. Ενίσχυση κτιριακών έργων
2. Συντήρηση δομικών έργων
3. Επισκευές – αποκατάσταση κατασκευών βλαμμένων από σεισμό
Επίσης με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι κάποιων πολυτεχνικών σχολών καθώς και των αντίστοιχων ΤΕΙ, εξετάζονται στο Αρχιτεκτονικό και στο Ελεύθερο σχέδιο, προτείνουμε να παραμείνουν ως μαθήματα επιλογής το Γραμμικό σχέδιο της Β Γενικού Λυκείου, το Αρχιτεκτονικό της Γ καθώς και το Ελεύθερο σχέδιο ως μαθήματα επιλογής. (αν και μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν το φαινόμενο ο υποψήφιος που εξετάζεται σε ελεύθερο και γραμμικό στις Πανελλήνιες, στην Γ λυκείου να έχει δυνατότητα μόνο μιας επιλογής)
Το μάθημα της τεχνολογίας είναι μια ολοκληρωμένη Ερευνητική εργασία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο γυμνάσιο και ήταν το μόνο μάθημα το οποίο εισήγαγε τους μαθητές στην έννοια της έρευνας και της ομαδοσυνεργατικότητας. Προτείνουμε το μάθημα της τεχνολογίας να παραμείνει ως έχει σήμερα.
Τέλος στην ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών απουσιάζει μάθημα του τομέα δομικών έργων. Προτείνουμε το μάθημα της Τεχνολογίας δομικών υλικών για τους μαθητές της Α ΕΠΑ.Λ.
Θα πρέπει να μην καταργηθεί ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας από το νέο Τεχνολογικό Λύκειο και ειδικά οι Νοσηλευτές. Επίσης θα δημιουργηθεί και μεγάλο πρόβλημα με τους ήδη φοιτούντες μαθητές το σχολικό έτος 2013-14.
Απαράδεκτη η κατάργηση των 40 και …πλέον τομέων και ειδικοτήτων που έγιναν αυθαίρετα και χωρίς κανένα προγραμματισμό από τα ΕΠΑΛ -ΕΠΑΣ .Πρέπει να ανακληθούν όλα τα μέτρα και οι σχετικές ρυθμίσεις .Πού είναι ο χώρος για το Γυναικείο φύλλο στο ‘Νέο Τεχνολογικό Λύκειο «,μήπως οι γυναίκες χωράνε μόνο στα ιδιωτικά ΙΕΚ …και είναι έξω από τη δημόσια και δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση ?
θα μπορούσε να ενταχθεί μια ειδικότητα του τομέα ΔΟΜΙΚΩΝ σε σχέση με το περιβάλλον.
Ως πράσινα επαγγέλματα, θεωρούνται αυτά τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη γενικότερα.
Τα πράσινα επαγγέλματα, αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, καθώς αυξάνει η ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και εντείνεται η ζήτηση πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, το φάσμα αυτό συνεχώς διευρύνεται.
Πράσινα κτίρια
Ο σχεδιασμός ενός Πράσινου Κτιρίου περιλαμβάνει την κατασκευή, ανακαίνιση, λειτουργία και συντήρηση ενός κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια και στοχεύοντας στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και στην βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών εντός του κτιρίου ώστε να εξασφαλίζεται ένα υγιές περιβάλλον για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το κτίριο.
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός ενός κτιρίου αποτελεί ένα πολύπλευρο αντικείμενο, όπου εξετάζεται ένας σημαντικός αριθμός δεικτών (κατανάλωση ενέργειας, αέριες εκπομπές, οικολογικά υλικά, ποιότητα εσωτερικού αέρα και περιβαλλοντικές συνθήκες, διαχείριση στερεών αποβλήτων, κατανάλωση νερού, κλπ.).
Ασχολείται με τον σχεδιασμό πράσινων κτιρίων καλύπτοντας διάφορους τομείς:
α)Επιλογή υλικών για τον σχεδιασμό περιβαλλοντικά φιλικών κτιρίων και εκτίμηση των εκπομπών ρύπων από διάφορα υλικά
β)Εντοπισμός προβλημάτων σε «άρρωστα κτίρια» και σχεδιασμός των απαιτούμενων διορθωτικών λύσεων
γ)Οργάνωση της λειτουργίας ενός κτιρίου σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, κατανάλωσης ενέργειας και νερού, κλπ.
παραδείγματα ειδικοτήτων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την ομάδα είναι:
• Εξειδικευμένου Στελέχους Περιβαλλοντικής Προστασίας – Ανακύκλωσης Δομικών Προϊόντων
• Σχεδιασμός και κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων
• Τεχνικός Κατασκευών με έμφαση στη Διαχείριση Ενέργειας
Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!
Ομάδες προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες.
—————————————————–
Α)
Προτείνεται ο διαχωρισμός της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών σε περισσότερες διακριτές ομάδες, αφού είναι η μοναδική που καλύπτει ΠΕΝΤΕ (5) διαφορετικούς τομείς που στην ουσία αποτελούν πέντε διακριτές επιστημονικές / διδακτικές περιοχές, και η δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής”.
H Ομαδοποίηση πέντε (5) Τομέων σε μία Ομάδα Προσανατολισμομού προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες σε σχολεία και μαθητές όλων των συγκεκριμένων “δημοφιλών” ειδικοτήτων.
Ειδικότερα, και οι πέντε Τομείς της Ομάδας καλούνται να μοιραστούν τις επτά (7) ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού που απομένουν από τις 13 συνολικά ώρες αν αφαιρέσουμε τις 2 ώρες του μαθήματος “Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή” και τις 4 ώρες (οι 2 ώρες ΤΠΕ ΜΟΝΟ για αυτή την ομάδα προσανατολισμού δεν γίνεται παρά να είναι τυπογραφικό λάθος) του μαθήματος ΤΠΕ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν απαράδεκτο “συνωστισμό” και επί της ουσίας στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις απαιτούμενες ώρες μαθημάτων προσανατολισμού για τον Τομέα τους.
Επιπλέον οι μαθητές της Ομάδας αυτής δε διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα του τομέα τους, όπως συμβαίνει με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Ομάδων, αλλά διδακτικά αντικείμενα που έχουν από ελάχιστη έως καμία σχέση με τον Τομέα που θα επιλέξουν στην Β’ τάξη. Για παράδειγμα οι μαθητές που θα επιλέξουν τον Τομέα Πληροφορικής θα έχουν παρακολουθήσει στην Α’ τάξη για εννιά διδακτικές ώρες αντικείμενα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Δομικών Έργων. Αυτό έχει τις εξής αρνητικές συνέπειες:
1. οι διδακτικές ώρες δεν αξιοποιούνται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και έτσι να χάνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση και εξειδίκευση σε αντικείμενα όλων των τομέων
2. οι μαθητές να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που αισθάνονται ότι δεν τους αφορούν.
3. υπάρχει ανομοιομορφία και ανομοιγένεια στα τμήματα.
Αν κατ’ ανάγκη θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιον τομέα ο Τομέας Πληροφορικής αυτός θα μπορούσε να είναι ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, δημιουργώντας την Ομάδα Προσανατολισμού “Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας”.
Η συνάφεια των δύο τομέων αποδεικνύεται από τον μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσης της πληροφορικής στις δομές κάθε σύγχρονης επιχείρησης, από την ανάγκη της αγοράς για “υβριδικά” στελέχη με υπόβαθρο πληροφορικής και οικονομίας / διοίκησης, από το e-επιχειρείν που αποτελεί κοινή πρακτική σε πληθώρα επιχειρήσεων, καθώς και από τα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων.
Β)
Για τον τομέα Πληροφορικής προτείνονται οι εξής δύο (2) ειδικότητες:
1. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, ειδικότητα η οποία θα εξειδικεύει τις γνώσεις του μαθητή:
a. στο υλικό του ΗΥ (Hardware), στην αρχιτεκτονική και στη συντήρησή του. Το αντικείμενο αυτό θα παρέχει στον μαθητή τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσει να κατανοήσει την δεύτερη, άρρηκτα συνδεδεμένη με το αυτό, συνιστώσα των υπολογιστικών συστημάτων, του Λογισμικού (Software)
b. στις επικοινωνίες δεδομένων και στα δίκτυα υπολογιστών με έμφαση στη δομή, στην κατανόηση των προτύπων τους, καθώς και σε θέματα απόδοσης και ασφάλειας ώστε να είναι ικανός να κάνει ρυθμίσεις και να διαχειρίζεται ένα δίκτυο υπολογιστών
Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν ξεκαθαρά στον τομέα Πληροφορικής γεγονός που αποδεικνύεται από τα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημών και τμημάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Τεχνικός Σχεδίασης και Ανάπτυξης
a. Ψυχαγωγικών και Πολυμεσικών Εφαρμογών (Multimedia – Computer Game designer & developer),
b. Διαδικτυακών Τόπων και
c. Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές (Web designer & developer, Mobile App developer)
Ταυτόχρονη μετονομασία της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού σε «Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών» έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των μαθητών σε σχέση με τα αντίστοιχα διδακτικά αντικείμενα.
Το ζήτούμενο δεν ειναι η ύπαρξη ειδικοτήτων χωρίς υποστηριξη αλλά και χωρίς δυνατότητα (λόγω χρονου και ώρων από τα αναλυτικά προγράμματα)για εμβαθυνση.
Θα ειμαστε παράδειγμα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς σαφή διαχωρισμό ειδικοτήτων και προσανατολισμου.
Δεν ειναι δυνατόν να συγχέουμε τους Ηλεκτρονικούς με τους Ηλεκτρολόγους ή τους Ηλεκτρονικούς με τους Πληροφορικούς.
Ολοκληρωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση στους κλάδους δεν μπορεί να γινει αν τα βαζουμε όλα σε ένα τσουβάλι.
Η κοινωνία μπορεί να μπερδευει την πληροφορική με τα ηλεκτρονικά ή τα ηλεκρονικά με την ηλεκτρολογία αλλά του Υποργείο Παιδείας ΔΕΝ δικαιολογείται.
Καμία γυναικεία ειδικότητα δεν υπάρχει στο νέο επαγγελματικό λύκειο και ερωτώ γιατί;Το θεωρώ απαράδεκτο!Πρέπει να προστεθούν στις παραπάνω ειδικότητες και γυναικείες όπως της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ γιατι η Αισθητική υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ) και μέχρι τώρα δεν δινόταν η δυνατότητα στους αποφοίτους της να εισαχθούν σε αυτή την σχολή,κάτι που ήταν άδικο και γιατί είναι από τις πολυπληθέστερες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης και έχει πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση.
Είμαι καθηγήτρια Βρεφονηπιοκομίας στα ΕΠΑΛ, διορισμένη με τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ (2002) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (με υποτροφία του ΙΚΥ). Η μεγάλη μου αγάπη να διδάξω στα νέα παιδιά (και κυρίως στα νέα κορίτσια)την ειδικότητα μου τόσα χρόνια μου πρόσφερε ανεπανάληπτες εμπειρίες. Δεκάδες κοπέλες κατάφεραν να εργαστούν σε παιδικούς σταθμούς και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά των εργαζομένων οικογενειών, να σπουδάσουν στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια, αλλά και οι ίδιες να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την δική τους οικογένεια και τα παιδιά τους. Στερώντας από το πολυδιαφημισμένο ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ τις ειδικότητες ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ουσιαστικά στερείται από χιλιάδες παιδιά την πρόσβαση σε πολύτιμη γνώση, που τα βοηθούσε όχι μόνο να βρουν μια σχεδόν εξασφαλισμένη εργασία (σε Παιδικούς Σταθμούς, κλινικές, νοσοκομεία, μαιευτήρια, φαρμακεία, μικροβιολογικά εργαστήρια κτλ) αλλά κυρίως να αποφοιτήσουν από ένα σχολείο πλαισιωμένο με αξιόλογους εκπαιδευτικούς, που έχουν επενδύσει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής τους στους μαθητές τους.
ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ,
ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΣΟΙ ΑΞΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΑΣΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ – ΑΣΧΕΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΣΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Ελλάς σημαίνει φως.. κι αυτό γιατί υπήρξε ανέκαθεν ένας πολιτισμός που εδραίωσε την έννοια του ΔΗΜΟΣΙΟΥ κοινωνικού αγαθού. Τουτ’ εστίν όλοι έχουν ΙΣΑ δικαιώματα σε αυτό που είτε λέγεται εργασία είτε εκπαίδευση είτε υγεία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει πρώτα πρώτα όλοι να αποκτούν τον δικαίωμα στην μάθηση ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικής δυνατότητας. Εν όψει λοιπόν ορισμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στερούμε το δικαίωμα σε παιδιά να λάβουν την τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμφώνα με τις κλίσεις τους. Τέλος, ποιο είναι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούσε ο τομέας υγείας στην επαγγελματική εκπαίδευση; Εν τέλει δημιουργούσε πρόβλημα ή αντιθέτως διατηρούσε τις κοινωνικές ισορροπίες;
Πρόταση: Επαναφορά του τομέα Υγείας στην επαγγελματική εκπαίδευση
Με εκτίμηση,
Ελένη Ακτύπη
Παιδαγωγός.
Στο σχέδιο νόμου ο τομέας των δομικών δεν είναι πλήρης αν και είναι τόσο σημαντικός για την εκπαίδευση μεσαίων στελεχών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού. Μην ξεχνάμε πόσο σημαντικές είναι υποδομές και οι κατασκευές στη χώρα μας. Γι’ αυτό προτείνω:
1) Την ουσιαστική διεύρυνση του τομέα με τις παρακάτω ειδικότητες (μαζί με την ήδη υπάρχουσα στο σχέδιο νόμου):
– ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
– ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Θεωρώ ότι οι ειδικότητες πρέπει να μην είναι πολλές, να καλύπτουν τους βασικούς τομείς του κλάδου και να είναι διακριτές μεταξύ τους.
2) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα.
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ…ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ…
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ,ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των εγγραφών στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Πολλά παιδιά, κυρίως κορίτσια δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ειδικότητες της Βρεφονηπιοκομίας και της Νοσηλευτικής. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής. Το μαχαίρι που έκοψε αυτές τις ειδικότητες προκαλεί ταραχή και αποπροσανατολισμό στις πολύ μεγάλες ομάδες των μαθητών/τριών που τις είχαν επιλέξει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013. Η κατάργηση των ειδικοτήτων Υγείας κ Πρόνοιας αποκλείει σ τους μαθητές την απόκτηση απολυτηρίου και πτυχίου σε τρία έτη στα πλαίσια της Β/μιας εκπαίδευσης και την ευκαιρία πρόσβασής στους σε ΑΤΕΙ της επιλογής τους. Αντίθετα κατευθύνονται σε ΙΕΚ ενίοτε ιδιωτικά, γεγονός που τους κλέβει χρόνο και τους πιέζει οικονομικά σε αφόρητο βαθμό. Παράλληλα η ύπαρξη άλλων ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθιστά τα επιχειρήματα κατάργησης του τομέα απλοϊκά και αβάσιμα.
Οι συγκεκριμένες ειδικότητες πρέπει να επιστρέψουν στα πλαίσια του ΕΠΑ.Λ καταλαγιάζοντας την αγωνία των μαθητών που περιμένουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ανοίγοντας πάλι την ευθεία οδό στους μαθητές που επιθυμούν την συγκεκριμένη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση για τα επόμενα χρόνια. Τα κενά δεν καλύπτονται με ωρομίσθιους σε όλη την Ελλάδα για φέτος και με την ευρύτερη έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων από τη Β/θμια εκπαίδευση στο μέλλον. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα στις σπουδές της επιλογής τους, που θα ορίσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Οι τομείς Υγείας Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών ενδιέφεραν πάρα πολλούς μαθητές και πρέπει να επαναλειτουργήσουν στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΛ).
Πιστευω πως ο τομεας υγειας και προνοιας ιδιαιτερα δεν πρεπει να καταργηθει διοτι, οι μαθητες μας αργα ή γρηγορα βρισκουν σταθερη δουλεια.Ειναι βασικος ο τομεας υγειας και προνοιας οχι μονο εξαιτιας της μεγαλης απορροφητικοτητας στην αγορα εργασιας αλλα και το γεγονος οτι αποτελειται κυριως απο μαθητριες που αυριο δεν θα ειναι ανεργες…Τα επανδρωμενα εργαστηρια των σχολειων ολος αυτος ο εξοπλισμος και η αγαπη ολων εμας των καθηγητων της νοσηλευτικης που διδασκουμε τα μαθηματα της νοσηλευτικης,των πρωτων βοηθειων,της παθολογιας και ολων των αλλων μαθηματων της ειδικοτητας μας εχοντας εκπαιδευτικη και νοσοκομειακη εμπειρια πολλων ετων εκανε πολλους μαθητες αποφοιτοντας να εχουν και ενα αλλο επιπεδο.Χρησημοποιοντας τις πολυτιμες γνωσεις μπορουν να προσφερουν βοηθεια ακομα στο συνανθρωπο και στις οικογενειες τους…Επιβαλλεται ο τομεα υγειας καιπρονοιας οχι μονο να περιλαμβανεται στο νεο τεχνολογικο λυκειο αλλα να δοθει ιδιαιτερη εμφαση με οποιοδηποτε τροπο…ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ….Ο μαχημος νοσηλευτης δεν ασκει επαγγελμα ασκει λειτουργημα…Αποδειξη οι ιδιοι οι μαθητες μας…Με εκτιμηση
Χριστίνα Στούμπου
Π.Ε 18.10 νοσηλευτικη
Ο Τομέας Δομικών Έργων ασχολείται με έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Στον τομέα αυτό απαιτείται η συνεργασία πολλών ατόμων με διαφορετικές γνώσεις για την υπεύθυνη και σωστή κατασκευή του έργου. Οι απόφοιτοι του Τομέα Δομικών Έργων αποτελούν την ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στους μελετητές, στους κατασκευαστές και στο εργατοτεχνικό προσωπικό που μετέχει στην κατασκευή του έργου.
Στον τομέα Δομικών Έργων θα πρέπει να δημιουργηθούν οι ειδικότητες :
1) Τεχνικός Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής και
2) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Τοπογραφικών Εφαρμογών.
Τα τελευταία χρόνια τα επαγγέλματα τις οικοδομής έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών που παρέχεται από τους τεχνικούς λόγω της έλλειψης πιστοποίησης των επαγγελμάτων από την πολιτεία. Κρίσιμη για αυτό είναι η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και η παραγωγή μεσαίων και ικανών στελεχών που εμποδίστηκε για χρόνια.
Δεν προκύπτει κανένα απολύτως κοινωνικό όφελος από την κατάργηση του Τομέα Υγείας από τα ΕΠΑΛ.
Μη μας οδηγείτε να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι τελικά ωφελούνται. Σίγουρα δεν είναι ούτε οι μαθητές, ούτε οι γονείς.
Πρόταση:
Να επιστρέψει ο Τομέας Υγείας στα ΕΠΑΛ. Δεν είναι αργά να το κάνετε. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα της Δημόσιας Διαβούλευσης. Κάντε μας να σας εμπιστευτούμε ξανά. Μη μεταφέρετε ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο από τη δωρεάν παιδεία στην κατάρτιση με δίδακτρα.
Με εκτίμηση
Νίκος Καρυτινός
ένας απλός γονέας
ηλεκτρολόγος μηχανικός
πρόεδρος του συλλόγου επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΦΑΕΘΩΝ Πάτρας
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ,Ο ΠΙΟ ΕΥΡΩΣΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ , ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟ ΥΟΝ ΤΟΜΕΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ.
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
– Με ποια κριτήρια ο Τομέας Υγείας μεταφέρεται από την εκπαίδευση στην κατάρτιση; Κατά γενική ομολογία της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Τομέας αυτός ήταν η «αφρόκρεμα» των ΕΠΑΛ, τόσο από πλευράς αριθμού, όσο και επιπέδου μαθητών (και για το τελευταίο μιλούν οι επιτυχίες τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις). Όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση οι ιθύνοντες ίσως να έπρεπε να επισκεφτούν κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο και να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι τα ποσοστά των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών που εργάζονται εκεί σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.(Εκτός βέβαια αν έχουν υπ’όψη τους να εξοπλίσουν από δω και στο εξής όλα τα Νοσοκομεία με Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ και να πληρώνουν ανάλογους μισθούς). Και επιπρόσθετα πότε υπάρχει «κακή ποιότητα υπηρεσιών» (όπως επικαλείται ο Υπουργός); Όταν ο επαγγελματίας παίρνει εκπαίδευση ή κατάρτιση;
– Για ποιο λόγο ένας μαθητής που θέλει να φοιτήσει στον Τομέα Υγείας να είναι αναγκασμένος να πληρώνει φροντιστήρια για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Γενικού Λυκείου; Ή γιατί να σπαταλήσει τρία χρόνια αναγκασμένος να σπουδάσει μια ειδικότηταπου δεν τον ενδιαφέρει; Και τελικά γιατί να σπαταλήσει άλλα δυόμισι χρόνια στα ΙΕΚ (αν ανήκει στους τυχερούς που θα έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν το Δημόσιο ΙΕΚ, γιατί τα δίδακτρα των Ιδιωτικών σήμερα είναι απαγορευτικά) για να καταφέρει τελικά να σπουδάσει αυτό που πραγματικά θέλει;
– Γιατί αυτή η διάκριση σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες; Μήπως για όλες τις άλλες υπάρχει αφθονία θέσεων εργασίας; Μήπως γιατί όλες οι άλλες δίνονται μόνο από τα ΕΠΑΛ και όχι από ΙΕΚ, ΤΕΙ και Πανεπιστήμια;
– Φαίνεται τελικά ότι εμείς από όλη την Ευρώπη θα είμαστε και πάλι οι πρωτοπόροι στον αποκλεισμό του Τομέα Υγείας από την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας από τους ομολόγους του Ευρωπαίους που έχουν εγκλωβιστεί στις «στρεβλώσεις του παρελθόντος»…
Προτείνω την επαναφορά του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ με την ίδια ή άλλη ονομασία.
Ο τομέας Δομικών έργων να συμπεριλάβει την ειδικότητατου του σχεδιαστή εσωτερικού χώρου (διακόσμηση) για να είναι πλήρης.
Άμεση επαναφορά του τομέα Υγείας-Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ.
Άμεση επαναφορά των ειδικοτήτων του τομέα Υγείας-Πρόνοιας στις ΕΠΑΣ.
Μπορούν ακόμα να μεταφερθούν στα ΕΠΑΛ οι ειδικότητες εκείνες από τις ΕΠΑΣ που υπάρχουν στα ΤΕΙ (όπως Αισθητικής, Φυσικοθεραπείας, Οδοντικής τεχνολογίας κα), ώστε οι μαθητές να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
μετά απο τόσων χρόνων δουλειας έρχονται ξαφνικά και μας αποκεφαλίζουν. γιατί…την αδικία και τα λάθη τους γιατί να τα πληρώνουμε εμείς καιμάλιστα με τόσο μεγάλο κόστος.Ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας δεν καταργείται έτσι,μόνο πουλιέται δυστυχώς.
Εχετε καταλαβει τι κανατε?Ειναι ποτε δυνατον τα επαγγελματα υγειας ,που συγκεντρωναν τον μεγαλυτερο ογκο ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ κυριως ,να καταργουνται ετσι ,με ελαφρα τη καρδία? ειπατε οτι θα συνεχισουν στα ιεκ .Εχετε καθολου υποψιν αν μπορει εκεινος ο γονεας – εστω και αν η χρηματοδοτηση για καθε μαθητη φτανει τα 70 τοις εκατο -να πληρωσει αυτο που υπολειπεται-το 30 τοις εκατο ας πουμε? (Και μιλαμε για κρατικα ιεκ αλλα και ιδιωτικα).Επισης , μπορουν τα ιδιωτικα η τα δημοσια να απορροφησουν ΟΛΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟ των σπουδαστων που θελουν να ακολουθησουν τα επαγγελματα υγειας?.Εχετε καταργησει το φιλετο της τεχνικης εκπαιδευσης για να αφησετε ειδικοτητες ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΡΙΚΕΣ και καποιες (ενα μεγαλο μερος αυτων) που δεν εχουν διεξοδο στην αγορα εργασιας .!υπαρχουν πολυ καλες προτασεις για εισαγωγη αναβαθμισμενων παραιατρικων ειδικοτητων.με πολυ καλη προσβαση στην αγορα εργασιας.αν θελετε αναπτυξη (εκτος απο τους εποιχειρηματιες υπαρχει και ο απλος κοσμος , που εργαζεται ως μισθωτος)δωστε τη δυνατοτητα στα παιδια μας να σπουδασουν κατι συγχρονο με προοπτικες .Εμπρος προς τα εμπρος..οχι προς τα πισω !
Για κάποιο λόγο δεν γράφτηκε η προτεινόμενη ,απο μένα , αλλαγή της ονομασίας της ειδικότητας΅:Τεχνικός Δομικών ΈργωνκαιΓεωπληροφορικης
αντί του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής. Οι υπόλοιπες παρατηρήσεις μου ισχύουν , όπως τις ανέπτυξα.