1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.
2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.
3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.
i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.
Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.
ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.
iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.
Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.
4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.
5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.
6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου
Γιατί η παλαιότητα πτυχίου ισχύει μόνο γαι τουσ αποφοίτουσ ειδικήσ αγωγής και όχι και για τουσ υπόλοιπουσ?Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στην ειδική αγωγή 7 χρόνια ,είναι πάνω απο 45 χρονών και έρχονται κοριτσάκια 23 χρονων που τουσ πλήρωσε ο μπαμπάσ ένα μεταπτυχιακό και μπαίνουν μπροστά στον πίνακα.Για αυτό η προυπηρεσία πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απο 0.20.
Η μοριοδότηση τησ προυπηρεσίασ είναι πολύ μικρή
Συμφωνώ με την Εύα και το τονίζω κι εγώ: επειδή είμαστε ΠΕ71 δεν σημαίνει ότι όλοι παραμείναμε με ένα πτυχίο. Έχουμε αρκετοί από εμάς επιπλέον εξιδίκευση με μεταπτυχιακά καθώς και άλλους τίτλους σπουδών σχετικούς με την Ειδική Αγωγή π.χ. πτυχία Ψυχολογίας.Εχουμε εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τη διαδικασία της μάθησης αλλά και για το πώς αισθάνεται ένας γονέας παιδιού με αναπηρία και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να συνεργαστεί με το σχολείο. Αφιερώσαμε χρόνο από τις οικογένειες μας για να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας και θα πρέπει επιτέλους αυτό να ανταμοιφθεί. Αξιολογήθηκε ποτέ κανένας τελειόφοιτος του τμήματος για το αν έκανε ή όχι καλά τη δουλειά του; Πρέπει να μοριοδοτηθούν για όλους όλα τα προσόντα και όχι φυσικά μόνο το πτυχίο και η προυπηρεσία.
Οποιοσ έχει 2 σεμινάρια 400 ώρων πρέπει να μοριοδοτείται και για τα δύο
Γιατί ο βαθμόσ πτυχίου να έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα?Δηλαδή οποιοσ έχει βαθμό πτυχίου 8 παιρνει 3 μόρια,όσα δηλαδή μόρια πάίρνει και ένα μεταπτυχιακό?Ο βαθμόσ πτυχίου πρέπει να ισχύει μόνο σε περιπτώσεισ ισοβαθμίας ,όπωσ ακριβώσ ισχύει στη γενική αγωγή.
Γιατί η παλαιότητα πτυχίου ισχύει μόνο στουσ ΠΕ 61 και ΠΕ 71 και όχι
και στουσ ΠΕ60,50 και 70,50
Γιατι τα μεταπτυχιακα μοριοδοτούνται μόνο στουσ ΠΕ 60,50 ΚΑΙ 70,50 και οχι και στουσ ΠΕ 61 ΚΑΙ ΠΕ 71.Είναι δυνατον κάποιοσ να έχει 2 πτυχία και 2 μεταπτυχιακά και να μην υπολογίζονται καθόλου?Ειναιτελείωσ άδικο.
Νομίζω οτι τα σχόλια πλέον επαναλαμβάνονται και επειδή κουράζεται πολύ ο Υπουργός μας να διαβάζει τα ίδια και τα ίδια, έχει να πει κανείς κάτι διαφορετικό;
ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΕΠ ΣΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ…ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ….
Θεωρώ ότι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας με 0,2 μόρια/ μήνα είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών/διδακτορικών, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως η προϋπηρεσία αποκτήθηκε στους περισσότερους από τα σεμινάρια των 400 ωρών. Δεν γίνεται 15 μήνες προϋπηρεσίας ισοβαθμούν σε ένα μεταπτυχιακό και αντίστοιχα οι 30 μήνες να ισοβαθμούν με το διδακτορικό τίτλο. Είτε να μειωθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε 0,1 μόριο/μήνα, είτε να αυξηθούν τα μόρια στα μεταπτυχιακά/διδακτορικά.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ 0.1
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.
ΤΑ 0.2 ΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΕΞΩ ΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ!!!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ- 67% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ -ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΕΚΝΑ ΑΜΕΑ).
25 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…
Κοινωνικά κριτήρια για τους αναπληρωτές. Τι υποκρισία .Σβήστε τον τίτλο γιατί είναι εμπαιγμός για αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
Τα μόρια που θα δίνεται (3 για τους ΑΜΕΑ εκπαιδευτικούς , 2 για τους γονείς με τέκνα ΑΜΕΑ και 2 για τους πολυτέκνους) θέτουν τους περισσότερους εκτός δομών ειδικής αγωγής για δε, αυτούς που τώρα θα ανήκουν σε αυτές τις ομάδες ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να εργαστούν
Αναλγησία , σκληρότητα , κοινωνικός αποκλεισμός από την ίδια την πολιτεία .
Διαχωρίζεται στους έχοντας 67% αναπηρία και στους έχοντας τέκνα ΑΜΈΑ .
Γιατί το κάνετε αυτό. Και οι δύο κατηγορίες για διαφορετικούς λόγους (που δεν χρειάζεται να αναλύσω)έχουν την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της πολιτείας.Άλλωστε ο νόμος που θέλετε να καταργήσετε τους πρότασσε στους πίνακες αναπληρωτών γιατί ήταν η μόνη χειροπιαστή στήριξη από την πολιτεία .
Μήπως έχετε σκοπό με άλλον νόμο ή άλλες δράσεις ( που πρέπει όμως να ξέρουν εκ των προτέρων) να τους δώσετε ότι τώρα τους στερείται με το νέο νομοσχέδιο;
Πρόταση: Πρόταξη των κοινωνικών ομάδων στους πίνακες αναπληρωτών και επιμόρφωση από το υπουργείο παιδείας δωρεάν
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 αν κανουν αίτηση για αναπληρωτές ένας απόφοιτος ΠΕ 71 ή ΠΕ 61 και ένας από τους πανεπιστημιακούς τους δασκάλους με μάστερ και διδακτορικο, που τους έδωσε το πτυχίο, ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Ο ΠΕ 71 ή ΠΕ 61 επειδή προφανώς ο πανεπιστημιακός τους δασκαλος δεν έχει το πρώτο του πτυχίο στην ειδική αγωγή.
Συγχαρητηρια στους εμπνευστές!
Θα ήθελα να αναφέρω ότι πριν 3 χρονιά ήμουν στους πινάκες αναπληρωτών Δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης και με έπαιρνε το υπουργείο, την επόμενη χρονιά με πέρναγαν άτομα με παιδαγωγική επάρκεια(που δεν αναφέρετε καν) και μηδενική προϋπηρεσία πάνω από έμενα,άρα εγώ έπεφτα στον πινάκα, μετά ήρθαν τα μεταπτυχιακά και πάλι το ίδιο, δεν δούλεψα δυο χρονιά και έκανα ότι μπορούσα για να κάνω το μεταπτυχιακό. Μόλις λοιπόν το πήρα θέλετε να αλλάξει ο νόμος και να πάω πάλι στον πάτο, που αν ίσχυε από παλιά αυτό δεν θα έμενα εκτός γιατί θα είχα την προϋπηρεσία. Το θεωρώ μεγάλη αδικία και προτείνω να μείνει ως έχει το σύστημα.
Επιτέλους εφαρμόζεται ένας δίκαιος και σωστός τρόπος κατάταξης στους πίνακες.Παγκόσμια πρωτοτυπία ήταν τα μεταπτυχιακά του ενός ή των δύο χρόνων να προηγούνται κάποιου που σπούδασε τέσσερα χρόνια στο αντικείμενο (72 μαθήματα 4 εξάμηνα πρακτικής) και έχει το βασικό πτυχίο.
Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Είναι δυνατόν κάποιος με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό να είναι κάτω από απλούς απόφοιτους;; Αυτός που έχει διδακτορικό θα μπορούσε να είναι καθηγητής τους στο πανεπιστήμιο. Ντροπή. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει σχολή ειδικής αγωγής. Δηλαδή όλες οι χώρες κάνουν λάθος και εμείς εδώ στην Ελλάδα το βλέπουμε σωστά? Απαράδεκτο. Για να μην σχολιάσω την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Είναι δυνατόν κάποιος που δουλεύει με ένα απλό σεμινάριο (επειδή έτυχε να μάθει γι αυτό έγκαιρα) όλα αυτά τα χρόνια να καταλήξει να έχει καλύτερη θέση στον πίνακα από ανθρώπους που έχουν φάει τα νιάτα τους στις σπουδές;;(διδακτορικά, μεταπτυχιακά κτλ) Θα έπρεπε τουλάχιστον η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας να είναι 0,1!
που ειναι οι τριτεκνοι? γιατι τοση αδιαφορια?
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ70.50 ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕ71. ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
Σε περίπτωση που κάνω Μεταπτυχιακό στη Γενική Αγωγή μπαίνω στον πίνακα ΠΕ 70 και σε τι θέση;
παρακαλώ να δημοσιεύονται τα σχόλια…δεν ειρωνευόμαστε κανέναν ..παραθέτουμε επιχειρήματα. Υπάρχουν και άλλα αξιοπρεπέστατα σχόλια σε όλα τα άρθρα που δεν εγκρίθηκαν. Θα ήταν καλό να υπάρχει αιτιολογία απόρριψής τους.
φίλε μου Κωνσταντίνε Ι. Θα ήθελα να διορθώσω κάτι. Είμαι π.ε 71. Το σχόλιο σου ότι Γ) Μαθήματα Ψυχολογίας: Σχολική/Εκπαιδευτική, Εξελικτική/Αναπτυξιακή, Γνωστική, Συμβουλευτική, Κλινική, Κοινωνική δε το συναντούμε στα τμήματα ειδικής αγωγής σε μικρότερο βαθμό δεν ισχύει. Αντιθέτως διδαχθήκαμε ακριβώς όλα τα παραπάνω σε επίπεδο υποχρεωτικών μαθημάτων από τον τομέα της ψυχολογίας.
H νοηματική και η braille, γιατί να μην μοριοδοτούνται;Επιπλέον, θα αλλάξει ο τρόπος που πιστοποιείται η γνώση τους;Για εμάς που έχουμε ήδη αυτά τα προσόντα,τί γίνεται,δηλαδή;Το κατάλαβε κάποιος, ώστε να διαφωτίσει κι εμένα;
Είναι κατάφωρη αδικία για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 να μην λαμβάνουν κάποια επιπλέον μόρια σε περίπτωση που κατέχουν Μεταπτυχιακό τίτλο. Θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για την εξέλιξη του κλάδου μας και να επιβραβεύονται με κάποιον τρόπο. Η μοριοδότηση του Μεταπτυχιακού θα πρέπει να ισχύει και για τον κλάδο των ΠΕ70 αλλά και των ΠΕ71.
Η εφαρμογή του νέου νόμου ΕΑΕ αδικεί κατάφωρα και περιθωριοποιεί τους εκπαιδευτικούς ΑμεΑ και αυτό γιατί:
– Η αναπηρία ενός εκπαιδευτικού εντάσσεται στα κοινωνικά κριτήρια και προσμετρείται με τρεις (3) μονάδες, ίδιο μόριο με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ η αναπηρία να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης με κάποιο ακαδημαϊκό προσόν είτε αυτό είναι διδακτορικό, είτε είναι μεταπτυχιακό είτε είναι σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή. Η μακροχρόνια αναπηρία ενός ατόμου είναι μη αναστρέψιμη και ΔΕΝ υφίσταται να μετρηθεί σε μονάδες. Η αναπηρία είναι μια αυτόνομη και μόνιμη βλάβη που δεν αλλάζει και πρέπει να μεταχειριστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο: ένας άνθρωπος ΑμεΑ καταβάλλει περισσότερες και συνεχείς προσπάθειες για τα αυτονόητα στη ζωή όπως είναι η μόρφωση, η εκπαίδευση, η εργασία, οι κοινωνικές συναναστροφές. Για αυτό η μόνη λογική και σωστή καταμέτρηση των μορίων είναι η διατήρηση του πίνακα Α που ξεχωρίζει τους εκπαιδευτικούς ΑμεΑ από τους εκπαιδευτικούς του πίνακα Β που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης στην ΕΑΕ.
– Πολλοί εκπαιδευτικοί ΑμεΑ χάνοντας την προτεραιότητα θα βρεθούν σε χαμηλή θέση στον ενιαίο πίνακα και θα αντιμετωπίσουν την μακροχρόνια ανεργία μιας και δεν διαθέτουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
– Πολλοί εκπαιδευτικοί ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, αν καταφέρουν να προσληφθούν και χάνοντας την προτεραιότητα της πρώτης επιλογής της περιοχής της προτίμησης τους, θα αναγκαστούν να μην δεχτούν την πρόσληψη τους λόγω της δυσκολίας μετακίνησης από τον ένα τόπο στον άλλον, με συνέπεια να μείνουν άνεργοι.
– Εκπαιδευτικοί ΑμεΑ ακόμα και αν δεχτούν την πρόσληψη τους σε περιοχή μακριά από το μόνιμο τόπο της διαμονής τους, θα αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα στη διαβίωση τους καθώς ο μισθός δεν επαρκεί για να ζουν με αξιοπρέπεια.
Το νέο σχέδιο νόμου της ΕΑΕ έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και με το άρθρο 21 παρ. 6 του αναθεωρημένου Συντάγματος της Ελλάδας όπου αναφέρεται ρητά ότι «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».
Καλησπέρα σε όλους.Ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής από τη μια πλευρά αναγνωρίζει τις προσπάθειες τεσσάρων ετών (κύκλος σπουδών) των αποφοίτων ειδικής αγωγής,που είναι αιχμάλωτοι και όμηροι του συστήματος για 12 χρόνια άρα οι αγώνες του συλλόγου των αποφοίτων επιτέλους αναγνωρίστηκαν δηλαδή να προηγούνται στον πίνακα διορισμού οι ειδικού παιδαγωγοί ΠΕ 61 και ΠΕ 71 έναντι των μεταπτυχιακών και διδακτορικών που πολλές φορές για ευνόητους λόγους θέλησαν να εισχωρήσουν στον πίνακα διορισμού.Από την άλλη πλευρά περιέχει και αδικιες όπως η κατάργηση του πίνακα Α για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία έτσι λοιπόν τα άτομα αυτά σε περίπτωση απομάκρυνσης από τον τόπο καταγωγής λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές που σχετίζονται με την πορεία της υγείας τους θα επιφέρει δυσκολίες στην προσαρμογή και συνακολούθως ο μισθός δεν θα επαρκεί για κάποιο εκπαιδευτικό με αναπηρία μακριά από το σπίτι του.Ακόμη,απαράδεκτο θεωρείται να λαμβάνεται υπόψη η προυπηρεσία που αποκτήθηκε με τα σεμινάρια των 400 ωρών.
Κ. Υπουργέ
Σχετικά με την πρόταση για το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής θα ήθελα να κάνω μια βασική παρατήρηση που αφορά και σχετίζεται με τα τρία άρθρα, άρθρο 20 Εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, άρθρο 21 Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΕΑΕ και άρθρο 22 Αναπληρωτές ΕΑΕ. Η παρατήρηση εστιάζεται στο ότι είναι άκρως επιστημονικά και παιδαγωγικά απαράδεκτη και αστήρικτη η προτεραιότητα που δίνεται στους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ71 σε σχέση με τους ΠΕ60,50 και ΠΕ70,50 και αυτό για τους εξής λόγους:
Επιστημονικά και Παιδαγωγικά απαράδεκτη γιατί α) η λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική αγνοεί τις εξελίξεις (τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας) στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής.
β) Σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί βασική εκπαιδευτική αρχή ότι τα στελέχη της Ε.Α. είναι και θα πρέπει να είναι άτομα με επιπλέον προσόντα εξειδίκευσης, με μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή ειδίκευση όπως προβλέπεται από την οργάνωση των πανεπιστημιακών σπουδών σε κάθε κλάδο. Σε όλον τον κόσμο, Ευρώπη και Αμερική η Ειδική Αγωγή είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μόνο η Ελλάδα έχει αυτό το θλιβερό προνόμιο να δίνει ξεχωριστό «βασικό πτυχίο Ειδικής Αγωγής» και να λανσάρονται οι κάτοχοί του ως οι ΄πλέον κατάλληλοι’ για τη στελέχωση των ειδικών εκπαιδευτικών δομών.
γ) Ακόμη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (βλ. Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία 2006 την οποία η Ελλάδα κύρωσε πρόσφατα με τον ν. 4074/2012, ΦΕΚ 88/τΑ/11-4-2012, Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Unisef, 2009), Διακήρυξη Σαλαμάνκας 1994), που επιβάλλει στην πολιτεία να εκπαιδεύει παιδαγωγούς για όλους τους μαθητές.
δ) Τέλος η πολύ σύγχρονη και παιδαγωγικά προωθημένη αναφορά που γίνεται στη πρόταση του παρόντος Νόμου για δυνατότητα εναλλαγής ρόλων των εκπαιδευτικών μέσα στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας και η πρόταση για Καθολική Σχεδίαση για Μάθηση ενισχύει την άποψη ότι είναι επιτακτική η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία υπό την αιγίδα ενός ενιαίου εκπαιδευτικού πλαισίου.
Η πρόταση μας λοιπόν είναι ότι οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής ΠΕ70,50 και ΠΕ 60,50 πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 και ΠΕ61. Ειδάλλως, αγαπητέ Υπουργέ, βάζοντας τέτοια στεγανά ανάμεσα στην ειδική και τη γενική αγωγή, ακυρώνουμε την ενταξιακή προοπτική της Παιδείας μας με μόνους χαμένους τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Συγχαρητήρια για το σχέδιο νόμου. Θα ήθελα, όμως, να αναφέρω ότι κάποιες προτάσεις είναι άδικες.
1)Θα πρέπει να μοριοδοτούνται και οι κάτοχοι κύριας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή – ειδικά όσοι έχουν αποκτήσει μία και μοναδική ειδικότητα. Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΦΑΑ οι κάτοχοι μιας και μοναδικής ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή παρακολουθούν μαθήματα στην Ειδική Φυσική Αγωγή πιο πολλές ώρες ανά βδομάδα σε σχέση με όσους έχουν δευτερεύουσα ειδικότητα στην Ειδική Φυσική Αγωγή.
2)Θα πρέπει να δοθούν μόρια και σε όσους έχουν Βraille και Νοηματική Γλώσσα, καθώς υπάρχει συνάφεια με την Ειδική Αγωγή και αποτελούν επιπλέον προσόν.
3) Το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα διεξάγει σύντομα γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής; Ή θα ορίσει μεταβατική περίοδο -όπως και στην Γενική Αγωγή- που στην ουσία δεν είναι μεταβατική αλλά “μόνιμη”, αφού ισχύουν οι αδικίες του προηγούμενου νόμου επ’ αόριστον; Αν το Υ.ΠΑΙ.Θ αδυνατεί να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών λόγω της αναλογίας προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων 1:10, γιατί δεν αξιοποιεί το νόμο αρ.3848 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού», όπου δεν προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων προς διορισμό; Έτσι, επιτέλους, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΑΣΕΠ, θα καταρτιστούν οι νέοι πίνακες αναπληρωτών με επαρκή μοριοδότηση όσων έχουν γράψει καλύτερα στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής και το Υ.ΠΑΙ.Θ δεν θα χρειαστεί να δεσμευτεί για μόνιμους διορισμούς. Βέβαια, αν το Υ.ΠΑΙ.Θ αδυνατεί να διεξάγει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής, γιατί να μην προσμετρούνται τα μόρια από τον ΑΣΕΠ Γενικής Εκπαίδευσης; Άλλωστε ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – εκτός από τις γνώσεις του στη ειδική αγωγή – δεν πρέπει να χρησιμοποιεί εξίσου καλά γενικές γνώσεις της επιστήμης του; Λ.χ. ο εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής δεν πρέπει να γνωρίζει και τη διδακτική και τη μεθοδολογία της Φυσικής Αγωγής στην εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών κλπ.;
Ευχαριστώ πολύ!!!
Δεν θα ασχοληθώ με την γενικότερη κατάσταση στην χώρα και στην παιδεία που είναι τραγική, η χώρα πάει για τον γκρεμό με πλεόνασμα ταχύτητας. Θα σταθώ μόνο σε όσα διαβάζω από συναδέλφους, όπου ως συνήθως ο καθένας εκφράζει τον πόνο του, αφού πρώτα μετρήσει τα μόριά του. Νομίζω/πιστεύω ότι για την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, 1. Όποιος έχει τελειώσει την 4ετία της ειδικής αγωγής μπάινει μπροστά σε σχέση με τους υπόλοιπους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, 2. Όποιος δάσκαλος/α έχει επιπλέον «προσόντα» δηλαδή 4ετία +ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΤΗΣΙΟ μπαίνει μπροστά, 3. Όποιος έχει ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ στην ΕΑΕ ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ σαφώς προηγείται. Τώρα αντίστοιχα στην ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ που δεν υπάρχει 4ετία Ειδικής Αγωγής είμαστε όλοι ισότιμοι. Άρα σωστή η πριμοδότηση (1) στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, (3) στο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ και (6) στο ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. Τώρα αν κάποιος δώσει μικρές διαφοροποιήσεις στις πριμοδοτήσεις δεν θα διαφωνίσουμε. Επίσης σωστή η πριμοδότηση της προϋπηρεσίας. Μια μικρή διαφωνία για την υψηλή πριμοδότηση του ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ, ναι αλλά όχι τόσο πολύ, θα έπρεπε το μισό, δηλαδή 7,2 βαθμός ΠΤΥΧΙΟΥ, να παίρνει ο υποψήφιος ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ (1) μονάδα περισσότερο από τον υποψήφιο με 5,2 βαθμό ΠΤΥΧΙΟΥ. Είμαι στη διάθεσή σας να διαβάσω τα σχόλιά σας. ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ!!!
Σας σας παρακαλούσα να προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε με κάποιο τρόπο μια «αδικία» (κατά την γνώμη μου), που συμβαίνει με το ισχύον σύστημα.
Δηλαδή, ενώ από την μία, εκπαιδευτικός που απόκτά προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να μοριοδοτηθεί στην γενική εκπαίδευση, από την άλλη, εκπαιδευτικός που αποκτά προϋπηρεσία στην γενική εκπαίδευση δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να μοριοδοτηθεί στην ειδική αγωγή. Προτείνω, είτε να μοριοδοτηθεί η προυπηρεσία της γενικής εκπαίδευσης στους πίνακες της ειδικής αγωγής, ή να καταργηθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε στην ειδική αγωγή στους πίνακες γενικής αγωγής.
Ειναι τραγικο να συγκρινουμε ενα πτυχιο με 4 ετη με ενα μεταπτυχιακο 1-2 ετων…ειναι καλο ν υπαρχουν θεσεις κ ν δινονται ευκαιριες σ πολλα ατομα.αλλα οχι ν «τρωνε» θεσεις απο ατομα π ειδικευτηκαν μετα απο πολυετη μαθηση..
Ποιος είναι τελικά ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
ή ο Ειδικός Παιδαγωγός ή ο Παιδαγωγός της Ένταξης; Δηλαδή, τι πρόγραμμα σπουδών είναι καλό να έχει παρακολουθήσει;Αναπόφευκτα, η συζήτηση γύρω από την κατάταξη και τα ακαδημαϊκά προσόντα στην Ειδική Αγωγή μας οδηγούν στην προσπάθεια να οριοθετήσουμε το «ποιος είναι ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής». Με άλλα λόγια, να προβληματιστούμε για τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη φιλοσοφία για την εκπαίδευση που (σαν κοινωνία ορίζουμε) ότι θα πρέπει να έχει αυτός που θα δουλέψει ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Τι πρέπει να περιέχει το πρόγραμμα σπουδών του; Τι πρέπει να γνωρίζει και σε τι πρέπει να έχει εξασκηθεί; Ας το σκιαγραφήσουμε:Το σχολείο είναι ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩΟ εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Το σχολείο διδάσκει συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει την «ύλη» για να τη διαφοροποιεί όταν χρειάζεται (στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στην Ιστορία κτλ.) έτσι ώστε να γίνει αυτή κτήμα των μαθητών. Πρέπει να γνωρίζει πως θα δουλέψει διαθεματικά στην προσπάθεια του να στηρίξει την εκπαίδευση, όχι ενός μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά ολόκληρης της τάξης. Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά απλουστεύοντας, ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, την ύλη αλλά και τις μεθόδους της Γενικής Αγωγής όπως και τα στάδια της τυπικής ανάπτυξης των παιδιών. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Δεν είσαι ακόμα εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Γιατί ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίσει και τη μη τυπική ανάπτυξη, τα «διαφορετικά» παιδιά, αυτά με αναπηρία, με διαφορετικές μορφές αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση κτλ.), παιδιά που εμφανίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην αλληλεπίδραση τους με το σχολείο, γενικό σχολείο ή ειδικό σχολείο (γιατί κάθε σχολείο ως θεσμός, ως περιεχόμενο, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια για να ενταχθούν τα παιδιά και να μάθουν). Κάπου εδώ ξεκινά η Ειδική Αγωγή και η Παιδαγωγική της Ένταξης. Ξεκινά με πολλά ερωτήματα για τον εκπαιδευτικό:Πώς θα εντάξω κοινωνικά-συναισθηματικά αλλά και γνωστικά ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με ΔΕΠ/Υ, με δυσλεξία, με αυτισμό κτλ.) στο Γενικό Σχολείο; Τι χρειάζεται; Κάποια διαφοροποίηση στην ύλη των μαθημάτων ή στη μορφή αξιολόγησης του μαθητή; Μήπως συγκεκριμένους στόχους στις Κοινωνικές Δεξιότητες; Τι και πως πρέπει να διδάξω τα παιδιά έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη τους στο Γενικό Σχολείο; Μήπως θα επιτύχω τα παραπάνω, διδάσκοντας όλα τα παιδιά, σε τομείς της ανάπτυξης που το Γενικό Σχολείο παραμελεί (π.χ. παιχνίδι) και που είναι σημαντικοί για την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Μήπως δεν υπάρχει ο χώρος, ο χρόνος, η ανάγκη ή η δυνατότητα να διδάξω όλα τα παιδιά μαζί και πρέπει τελικά να συγκεκριμενοποιήσω κάποιους στόχους για συγκεκριμένα παιδιά, δουλεύοντας εξατομικευμένα μαζί τους ή σε μικρή ομάδα;
Μήπως πρέπει να κάνω και τα τρία μαζί (πρόγραμμα για όλη την τάξη, για μικρή ομάδα μαθητών, εξατομικευμένο);
Μήπως δεν μπορεί να ενταχθεί τελικά ο μαθητής στο Γενικό Σχολείο με τις «σκληρές» προϋποθέσεις που αυτό θέτει, μήπως δεν έχω τελικά τις (κοινωνικές, σχολικές, ατομικές) προϋποθέσεις μιας επιτυχούς (γνωστικής και κοινωνικό-συναισθηματικής) ένταξης; Αν δεν τις έχω, τι κάνω; Προτείνω στους γονείς ότι το παιδί πρέπει να πάει σε κάποιο Ειδικό Σχολείο; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ή Ειδικός Παιδαγωγός ή Παιδαγωγός της Ένταξης κτλ. Να θυμίσουμε εδώ ότι το σχολείο μας, το «ακαδημαϊκόκεντρικό» σχολείο της Ελλάδας, δίνει ελάχιστη βαρύτητα σε κάποιους τομείς της ανάπτυξης των παιδιών, όπως η επικοινωνία, οι κοινωνικές δεξιότητες, το αυτό-συναίσθημα κ.α. Αντίθετα, για τα παιδιά που δεν έχουν τυπική ανάπτυξη, για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτές οι πλευρές της ανάπτυξης έχουν ζωτική σημασία: πρέπει να ενισχυθούν συστηματικά (το Αυτό-Συναίσθημα, η Επικοινωνία κτλ.) για να ενταχθούν τα παιδιά στο Γενικό Σχολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για παιδιά με αναπηρία π.χ. με αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση, δίνουν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτούς τους τομείς της ανάπτυξης. Και οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα Αναλυτικά Προγράμματα όπως και τις μεθόδους διδασκαλίας που είναι (συνήθως, όχι πάντα) γόνιμες για συγκεκριμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες π.χ. μέθοδοι διδασκαλίας γραφής και ανάγνωσης για παιδιά με δυσλεξία.Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σπουδών που προετοιμάζει έναν εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής:
Α) Μαθήματα Παιδαγωγικά: από τις Θεωρίες Διδασκαλίας μέχρι Κοινωνιολογία και Ιστορία της Εκπαίδευσης.
Β) Μαθήματα στα Γνωστικά Αντικείμενα με έμφαση στη Διδακτική: Γλώσσα-Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες κτλ.
Γ) Μαθήματα Ψυχολογίας: Σχολική/Εκπαιδευτική, Εξελικτική/Αναπτυξιακή, Γνωστική, Συμβουλευτική, Κλινική, Κοινωνική.
Δ) Μαθήματα που αφορούν τις διαφορετικές μορφές αναπηρίας ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και σχετικές διδακτικές στρατηγικές π.χ. αυτισμός, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των αυτιστικών παιδιών και διδακτικές στρατηγικές για τη διδασκαλία των αυτιστικών μαθητών π.χ. στην επικοινωνία.
Ε) Ειδική Αγωγή και Παιδαγωγική της Ένταξης: η ιστορία της, η φιλοσοφία της, τα εξατομικευμένα προγράμματα, η διαφοροποίηση κ.α.
Ζ) Πρακτική Άσκηση με εποπτεία σε δομές του Γενικού και Ειδικού Σχολείου διότι δεν είναι δυνατόν να προετοιμάζεις κάποιον για να διδάξει στην Ειδικής Αγωγή χωρίς να έχει μπει καν στο Ειδικό Σχολείο, στο Τμήμα Ένταξης ή στη γενική τάξη (όπου σχεδόν πάντα υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Τα Α+Β+Γ μαθήματα τα συναντάμε στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Δημοτικής ή Προσχολικής Εκπαίδευσης μαζί με πρακτική άσκηση στα Γενικά Σχολεία. Τα συναντάμε και στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής της χώρας σε μικρότερο βαθμό. Εκεί συναντάμε έντονα τα Δ+Ε+Ζ τα οποία υπήρχαν και στη διετή μετεκπαίδευση των δασκάλων/νηπιαγωγών στην Ειδική Αγωγή. Μετά την κατάργηση των Διδασκαλείων, το ερώτημα που μας θέτει η εποχή είναι: σε ποια μεταπτυχιακά της χώρας ή του εξωτερικού συναντάμε τώρα τα Δ+Ε+Ζ; Υπάρχουν μεταπτυχιακά που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Περιλαμβάνουν Πρακτική Άσκηση με εποπτεία αν και συνήθως εξειδικεύονται σε μια μορφή αναπηρίας π.χ. Κώφωση ή Δυσλεξία (Πανεπιστήμιο Πάτρας). Παρολαυτά, αναφέρονται στην Παιδαγωγική της Ένταξης, μαθαίνουν τον εκπαιδευτικό να αξιολογεί, να διαφοροποιεί, να εξατομικεύει αν χρειαστεί. Είναι μεταπτυχιακά που θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι λειτουργούν ως Μετεκπαίδευση. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα όμως. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή δεν περιλαμβάνουν καν Πρακτική Άσκηση. Κάποια από αυτά είναι εξ’ αποστάσεως ή ευέλικτης φοίτησης, δηλαδή πηγαίνεις στο Πανεπιστήμιο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι (όταν δηλαδή τα σχολεία είναι κλειστά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι: μπορεί η κατοχή ενός τέτοιου μεταπτυχιακού προγράμματος να σε κάνει να θεωρείσαι Ειδικός Παιδαγωγός; Είναι η κρίσιμη ώρα να μπουν ΚΡΙΤΗΡΙΑ στο ποια μετεκπαίδευση, ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δίνει τα απαραίτητα εφόδια σ’ έναν εκπαιδευτικό για να γίνει εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και ποια μεταπτυχιακά έχουν φτιαχτεί τελικά για να χρησιμοποιηθούν μόνο ως χαρτί στους πίνακες αναπληρωτών και στις υπηρεσιακές μεταβολές. Διότι μετά την πρώτη γενιά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που προέρχεται από τα Διδασκαλεία της χώρας, μετά τη δεύτερη γενιά που προέρχεται από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, είμαστε αντιμέτωποι με μια τρίτη γενιά που «παράγεται μαζικά» με μεταπτυχιακά αμφίβολης ποιότητας. Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Πολιτεία και οι φορείς της Ειδικής Αγωγής πρέπει τώρα να συζητήσουν το θέμα πριν είναι αργά. Δυστυχώς το νέο σχέδιο νόμου προσπαθεί να βάλει κριτήρια στα σεμινάρια και όχι στα μεταπτυχιακά!Άποψη δική μου είναι πως ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει (πέρα από τα Α+Β+Γ) και τα Δ+Ε και να έχει περάσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από Πρακτική Άσκηση με εποπτεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών απαιτεί ασφαλώς πλήρη φοίτηση και όχι μερική, ευέλικτη ή εξ’ αποστάσεως φοίτηση. Επιπλέον: η εξειδίκευση σε μια μόνο μορφή αναπηρίας δεν φτάνει. Τα Διδασκαλεία έδιναν έμφαση στη νοητική καθυστέρηση και τις μαθησιακές δυσκολίες, τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σήμερα έχουμε αυξητικές τάσεις και στα παιδιά με σύνδρομο ΔΕΠ/Υ και στα παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας/Asperger. Η στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας και στις ειδικές εκπαιδευτικές της ανάγκες π.χ. αυτισμό, δεν μπορεί να εξοπλίσει τον εκπαιδευτικό με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για ν’ αντιμετωπίσει το πολυποίκιλο σχολικό περιβάλλον του Ειδικού Σχολείου, του ΕΕΕΚ, του Τμήματος Ένταξης και αν θέλετε του ίδιου του Γενικού Σχολείου όπου πρέπει να επιτευχθεί η ένταξη παιδιών με ΔΕΠ/Υ, αυτισμό, δυσλεξία κ.α. ταυτόχρονα, στην ίδια τάξη. Γνωρίζω ότι οι προϋποθέσεις που θέτω για τη μετεκπαίδευση ακούγονται αυστηρές (πλήρης φοίτηση, πρακτική άσκηση με εποπτεία, όχι στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας/ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, γνώση της παιδαγωγικής της ένταξης και της φιλοσοφίας και των πρακτικών της διαφοροποιημένης διδασκαλίας) αλλά εν τέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που γίνονταν στα Διδασκαλεία και που απαιτεί το ίδιο το Κράτος για το διορισμό εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (έτσι όπως αυτό εκφράστηκε με την ύλη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής). Η ύλη του ΑΣΕΠ δείχνει ότι η Πολιτεία αντιφάσκει: άλλα κριτήρια θέτει για το διορισμό στην Ειδική Αγωγή και άλλα για την είσοδο στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής… Σημείωση: δεν σχολιάζω καν ότι στον «ερμαφρόδιτο» νεοσύστατο κλάδο ΠΕ70.50 (που κακώς δημιουργείται) υπάρχουν εκπαιδευτικοί χωρίς σπουδές στην Ειδική Αγωγή ή μόνο με τα περιβόητα «σεμινάρια»… Όσο για τη μοριοδότηση, δεν έχει κανένα νόημα όταν δεν έχουν λυθεί άλλα βασικά προβλήματα π.χ. περιεχόμενο του μεταπτυχιακού
Όσοι είστε πτυχιούχοι παιδαγωγικού τμήματος με μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής, διαφωτίστε μας λίγο! Για ποιο λόγο στον πίνακα γενικής αγωγής δεν υπάρχουν αιτήματα για πρόταξη όσων κατέχουν μεταπτυχιακά έτσι ώστε να εργαστεί κάποιος στην γενική αγωγή που είναι και το βασικό πτυχίο και να εφαρμόσει την συμπεριληπτική εκπαίδευση; Εμένα αυτό μου φανερώνει πολλά!
ολοι εσεις που λετε για τις σχολες ειδικης αγωγης πηρε κανεις τον οδηγο σπουδων των 2 αυτων σχολων να τους συγκρινει με ενα μεταπτυχιακο, τα μαθηματα δηλαδη, και μετα με τους οδηγους σπουδων των τμηματων δημοτικης?? να δει τι μαθηματα γινονται στην ειδικη και τι στην γενικη και να συγκρινει???μονο για τις αλλες χωρες λετε που εχουν αλλους οδηγους σπουδων που πληρουν τις δικες τους κοινωνικες αναγκες!!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΟΜΟΥΣ UNESCO κλπ!!Πρακτικα επιχειρηματα στα ελληνικα δεδομενα προσαρμοσμενα και οχι θεωρητικα και προσαρμοσμενα στα ξενα!!!ΛΙΓΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ
Θεωρώ δίκαιη την μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου καθώς και υης προυπηρεσίας. Ομως γιατι να μην μοριοδοτηθεί και η παιδαγωγική κατάρτηση ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού αποτελεί τυπικό και ουσιαστικό προσόν διορισμου?
Σχετικά με παλαιότερο σχόλιό μου, θα ήθελα επιπροσθέτως να αναφέρω την πεποίθησή μου πως είναι δίκαιη η μοριοδότηση κάθε είδους μεταπτυχιακού που αφορά στην Ε.Α. και τη σχολική ψυχολογία. Δεν θα έπρεπε όμως να μοριοδοτείται και το μεταπτυχιακό στη ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ του γνωστικού αντικειμένου;
μου φαινεται χαλασαμε την επενδυση που εκαναν μερικοι με τα μεταπτυχιακα τους και τωρα προβαλουν επιχειρηματα του τυπου επιμορφωση κλπ ….. πως ειναι δυνατον τα 2 τελευταια χρονια που μπλοκαραν οι πινακες της γενικης να θελουν ξαφνικα να επιμορφωθουν στην ειδικη ειναι σκανδαλο!!!μας πεισατε ενω δε θελετε να καταλαβαιτε την αδικια που επικρατουσε!!!ξερετε πολυ καλα οτι το ΠΕ προηγειται σε ολους τους κλαδους κι εδω το εκπαιδευτικο συστημα ειναι διαφορετικο απο τις αλλες χωρες!!μονο η δουλεια σας νοιαζει και ειναι λογικο αλλα οχι δουλεια εις βαρος αλλου!!!σας καταλαβαινουμε αλλα σταματηστε να απαξιωνετε ενα πτυχιο με 30+ μαθηματα στην ειδικη και να το θεωρειτε κατωτερο απο ένα μεταπτυχιακο τω 9 το πολυ μαθηματων…οταν εχω 66 μαθηματα για πτυχιο με 64 το ελαχιστο γενικης και ειδικης αγωγης και με πρακτικη και στις 2 δομες ειναι παραλογο να με προσπερασει κανεις με ενα μεταπτυχιακο του ενος ετους με απλα εισαγωγικες θεωριες στην ειδικη!!ας σοβαρευτουμε!!
Στο άρθρο 22 υπάρχει αντίφαση καθόσον, ενώ μοριοδοτείται η κατοχή σεμιναρίου 400 ωρών ειδικής αγωγής εντούτοις δεν καθίσταται σαφές εάν υπάρχει δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών οι κατέχοντες μόνο σεμινάριο και ενώ στο άρθρο 22 του Ν.3699/2008 ρυθμίζονταν ρητά οι προϋποθέσεις κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών. Η ασάφεια δε του νέου άρθρου όσον αφορά τις προϋποθέσεις κατάταξης των αναπληρωτών στους πίνακες μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία, ώστε να θεωρηθεί ότι και οι πολύτεκνοι μπορούν να καταταχθούν στους πίνακες χωρίς να κατέχουν κανένα άλλο προσόν ειδικής αγωγής, τη στιγμή που το άρθρο 22 δεν παραπέμπει ρητά στα τυπικά προσόντα του άρθρου 20.
μου φαινεται χαλασαμε την επενδυση που εκαναν μερικοι με τα μεταπτυχιακα τους και τωρα προβαλουν επιχειρηματα του τυπου επιμορφωση κλπ ….. πως ειναι δυνατον τα 2 τελευταια χρονια που μπλοκαραν οι πινακες της γενικης να θελουν ξαφνικα να επιμορφωθουν στην ειδικη ειναι σκανδαλο!!!μας πεισατε ενω δε θελετε να καταλαβαιτε την αδικια που επικρατουσε!!!ξερετε πολυ καλα οτι το ΠΕ προηγειται σε ολους τους κλαδους κι εδω το εκπαιδευτικο συστημα ειναι διαφορετικο απο τις αλλες χωρες!!μονο η δουλεια σας νοιαζει και ειναι λογικο αλλα οχι δουλεια εις βαρος αλλου!!!σας καταλαβαινουμε αλλα σταματηστε να απαξιωνετε ενα πτυχιο με 30+ μαθηματα στην ειδικη και να το θεωρειτε κατωτερο απο ένα μεταπτυχιακο τω 9 το πολυ μαθηματων…οταν εχω 66 μαθηματα για πτυχιο με 64 το ελαχιστο γενικης και ειδικης αγωγης και με πρακτικη και στις 2 δομες ειναι παραλογο να με προσπερασει κανεις με ενα μεταπτυχιακο του ενος ετους με απλα εισαγωγικες θεωριες στην ειδικη!!ας σοβαρευτουμε!!
Συμφωνώ με την ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ 22 Απριλίου 2014, 15:54 |
Η κατάργηση του πίνακα Α σημαίνει αυτόματα ΑΝΕΡΓΙΑ! Ολοι οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ θα βρεθούν πολύ χαμηλά στο συνολικό γενικό πίνακα που αυτό σημαίνει ότι αν προσληφθούν θα αναγκαστούν εργαστούν μακριά από το τόπο διαμονής τους ή θα μείνουν άνεργοι για τα επόμενα χρόνια! Αν η ηγεσία του υπουργείου και η ομάδα που διαχειρίζεται το νέο σχέδιο νόμου έχουν ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ δεν θα επιτρέψουν στην κατάργηση του πίνακα Α.
Την προηγούμενη Πέμπτη σας είχα στείλει το παρακάτω κείμενο.
Με έκπληξη βλέπω ότι δεν έχει δημοσιευτεί τη στιγμή:
α) που άλλα άτομα έχουν κάνει 1-2-3 δημοσιεύσεις
β) άρθρα μεγάλης έκτασης π.χ. της κας Λαμπροπούλου έχουν μπει μέσα στη διαβούλευση.
Σας το ξαναστέλνω (σε μικρότερη μορφή) και σας παρακαλώ να το δημοσιεύσετε ή να με ενημερώσετε για ποιο λόγο το απορρίπτεται.
Ποιος είναι τελικά ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
ή ο Ειδικός Παιδαγωγός ή ο Παιδαγωγός της Ένταξης;
Δηλαδή, τι πρόγραμμα σπουδών είναι καλό να έχει παρακολουθήσει;
Αναπόφευκτα, η συζήτηση γύρω από την κατάταξη και τα ακαδημαϊκά προσόντα στην Ειδική Αγωγή μας οδηγούν στην προσπάθεια να οριοθετήσουμε το «ποιος είναι ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής». Με άλλα λόγια, να προβληματιστούμε για τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη φιλοσοφία για την εκπαίδευση που (σαν κοινωνία ορίζουμε) ότι θα πρέπει να έχει αυτός που θα δουλέψει ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Τι πρέπει να περιέχει το πρόγραμμα σπουδών του; Τι πρέπει να γνωρίζει και σε τι πρέπει να έχει εξασκηθεί;
Ας το σκιαγραφήσουμε:
Το σχολείο είναι ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩ
Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Το σχολείο διδάσκει συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει την «ύλη» για να τη διαφοροποιεί όταν χρειάζεται (στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στην Ιστορία κτλ.) έτσι ώστε να γίνει αυτή κτήμα των μαθητών. Πρέπει να γνωρίζει πως θα δουλέψει διαθεματικά στην προσπάθεια του να στηρίξει την εκπαίδευση, όχι ενός μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά ολόκληρης της τάξης. Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά απλουστεύοντας, ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, την ύλη αλλά και τις μεθόδους της Γενικής Αγωγής όπως και τα στάδια της τυπικής ανάπτυξης των παιδιών.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Δεν είσαι ακόμα εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Γιατί ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίσει και τη μη τυπική ανάπτυξη, τα «διαφορετικά» παιδιά, αυτά με αναπηρία, με διαφορετικές μορφές αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση κτλ.), παιδιά που εμφανίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην αλληλεπίδραση τους με το σχολείο, γενικό σχολείο ή ειδικό σχολείο (γιατί κάθε σχολείο ως θεσμός, ως περιεχόμενο, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια για να ενταχθούν τα παιδιά και να μάθουν).
Κάπου εδώ ξεκινά η Ειδική Αγωγή και η Παιδαγωγική της Ένταξης. Ξεκινά με πολλά ερωτήματα για τον εκπαιδευτικό:
Πώς θα εντάξω κοινωνικά-συναισθηματικά αλλά και γνωστικά ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με ΔΕΠ/Υ, με δυσλεξία, με αυτισμό κτλ.) στο Γενικό Σχολείο; Τι χρειάζεται; Κάποια διαφοροποίηση στην ύλη των μαθημάτων ή στη μορφή αξιολόγησης του μαθητή; Μήπως συγκεκριμένους στόχους στις Κοινωνικές Δεξιότητες; Τι και πως πρέπει να διδάξω τα παιδιά έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη τους στο Γενικό Σχολείο;
Μήπως θα επιτύχω τα παραπάνω, διδάσκοντας όλα τα παιδιά, σε τομείς της ανάπτυξης που το Γενικό Σχολείο παραμελεί (π.χ. παιχνίδι) και που είναι σημαντικοί για την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Μήπως δεν υπάρχει ο χώρος, ο χρόνος, η ανάγκη ή η δυνατότητα να διδάξω όλα τα παιδιά μαζί και πρέπει τελικά να συγκεκριμενοποιήσω κάποιους στόχους για συγκεκριμένα παιδιά, δουλεύοντας εξατομικευμένα μαζί τους ή σε μικρή ομάδα;
Μήπως πρέπει να κάνω και τα τρία μαζί (πρόγραμμα για όλη την τάξη, για μικρή ομάδα μαθητών, εξατομικευμένο);
Μήπως δεν μπορεί να ενταχθεί τελικά ο μαθητής στο Γενικό Σχολείο με τις «σκληρές» προϋποθέσεις που αυτό θέτει, μήπως δεν έχω τελικά τις (κοινωνικές, σχολικές, ατομικές) προϋποθέσεις μιας επιτυχούς (γνωστικής και κοινωνικό-συναισθηματικής) ένταξης; Αν δεν τις έχω, τι κάνω; Προτείνω στους γονείς ότι το παιδί πρέπει να πάει σε κάποιο Ειδικό Σχολείο;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ή Ειδικός Παιδαγωγός ή Παιδαγωγός της Ένταξης κτλ. Να θυμίσουμε εδώ ότι το σχολείο μας, το «ακαδημαϊκόκεντρικό» σχολείο της Ελλάδας, δίνει ελάχιστη βαρύτητα σε κάποιους τομείς της ανάπτυξης των παιδιών, όπως η επικοινωνία, οι κοινωνικές δεξιότητες, το αυτό-συναίσθημα κ.α. Αντίθετα, για τα παιδιά που δεν έχουν τυπική ανάπτυξη, για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτές οι πλευρές της ανάπτυξης έχουν ζωτική σημασία: πρέπει να ενισχυθούν συστηματικά (το Αυτό-Συναίσθημα, η Επικοινωνία κτλ.) για να ενταχθούν τα παιδιά στο Γενικό Σχολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για παιδιά με αναπηρία π.χ. με αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση, δίνουν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτούς τους τομείς της ανάπτυξης. Και οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα Αναλυτικά Προγράμματα όπως και τις μεθόδους διδασκαλίας που είναι (συνήθως, όχι πάντα) γόνιμες για συγκεκριμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες π.χ. μέθοδοι διδασκαλίας γραφής και ανάγνωσης για παιδιά με δυσλεξία.
Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σπουδών που προετοιμάζει έναν εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής:
Α) Μαθήματα Παιδαγωγικά: από τις Θεωρίες Διδασκαλίας μέχρι Κοινωνιολογία και Ιστορία της Εκπαίδευσης.
Β) Μαθήματα στα Γνωστικά Αντικείμενα με έμφαση στη Διδακτική: Γλώσσα-Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες κτλ.
Γ) Μαθήματα Ψυχολογίας: Σχολική/Εκπαιδευτική, Εξελικτική/Αναπτυξιακή, Γνωστική, Συμβουλευτική, Κλινική, Κοινωνική.
Δ) Μαθήματα που αφορούν τις διαφορετικές μορφές αναπηρίας ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και σχετικές διδακτικές στρατηγικές π.χ. αυτισμός, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των αυτιστικών παιδιών και διδακτικές στρατηγικές για τη διδασκαλία των αυτιστικών μαθητών π.χ. στην επικοινωνία.
Ε) Ειδική Αγωγή και Παιδαγωγική της Ένταξης: η ιστορία της, η φιλοσοφία της, τα εξατομικευμένα προγράμματα, η διαφοροποίηση κ.α.
Ζ) Πρακτική Άσκηση με εποπτεία σε δομές του Γενικού και Ειδικού Σχολείου διότι δεν είναι δυνατόν να προετοιμάζεις κάποιον για να διδάξει στην Ειδικής Αγωγή χωρίς να έχει μπει καν στο Ειδικό Σχολείο, στο Τμήμα Ένταξης ή στη γενική τάξη (όπου σχεδόν πάντα υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες).
Τα Α+Β+Γ μαθήματα τα συναντάμε στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Δημοτικής ή Προσχολικής Εκπαίδευσης μαζί με πρακτική άσκηση στα Γενικά Σχολεία. Τα συναντάμε και στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής της χώρας σε μικρότερο βαθμό. Εκεί συναντάμε έντονα τα Δ+Ε+Ζ τα οποία υπήρχαν και στη διετή μετεκπαίδευση των δασκάλων/νηπιαγωγών στην Ειδική Αγωγή. Μετά την κατάργηση των Διδασκαλείων, το ερώτημα που μας θέτει η εποχή είναι: σε ποια μεταπτυχιακά της χώρας ή του εξωτερικού συναντάμε τώρα τα Δ+Ε+Ζ;
Υπάρχουν μεταπτυχιακά που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Περιλαμβάνουν Πρακτική Άσκηση με εποπτεία αν και συνήθως εξειδικεύονται σε μια μορφή αναπηρίας π.χ. Κώφωση ή Δυσλεξία (Πανεπιστήμιο Πάτρας). Παρολαυτά, αναφέρονται στην Παιδαγωγική της Ένταξης, μαθαίνουν τον εκπαιδευτικό να αξιολογεί, να διαφοροποιεί, να εξατομικεύει αν χρειαστεί. Είναι μεταπτυχιακά που θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι λειτουργούν ως Μετεκπαίδευση. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα όμως. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή δεν περιλαμβάνουν καν Πρακτική Άσκηση. Κάποια από αυτά είναι εξ’ αποστάσεως ή ευέλικτης φοίτησης, δηλαδή πηγαίνεις στο Πανεπιστήμιο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι (όταν δηλαδή τα σχολεία είναι κλειστά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι: μπορεί η κατοχή ενός τέτοιου μεταπτυχιακού προγράμματος να σε κάνει να θεωρείσαι Ειδικός Παιδαγωγός;
Είναι η κρίσιμη ώρα να μπουν ΚΡΙΤΗΡΙΑ στο ποια μετεκπαίδευση, ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δίνει τα απαραίτητα εφόδια σ’ έναν εκπαιδευτικό για να γίνει εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και ποια μεταπτυχιακά έχουν φτιαχτεί τελικά για να χρησιμοποιηθούν μόνο ως χαρτί στους πίνακες αναπληρωτών και στις υπηρεσιακές μεταβολές. Διότι μετά την πρώτη γενιά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που προέρχεται από τα Διδασκαλεία της χώρας, μετά τη δεύτερη γενιά που προέρχεται από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, είμαστε αντιμέτωποι με μια τρίτη γενιά που «παράγεται μαζικά» με μεταπτυχιακά αμφίβολης ποιότητας. Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Πολιτεία και οι φορείς της Ειδικής Αγωγής πρέπει τώρα να συζητήσουν το θέμα πριν είναι αργά. Δυστυχώς το νέο σχέδιο νόμου προσπαθεί να βάλει κριτήρια στα σεμινάρια και όχι στα μεταπτυχιακά!
Άποψη δική μου είναι πως ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει (πέρα από τα Α+Β+Γ) και τα Δ+Ε και να έχει περάσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από Πρακτική Άσκηση με εποπτεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών απαιτεί ασφαλώς πλήρη φοίτηση και όχι μερική, ευέλικτη ή εξ’ αποστάσεως φοίτηση. Επιπλέον: η εξειδίκευση σε μια μόνο μορφή αναπηρίας δεν φτάνει. Τα Διδασκαλεία έδιναν έμφαση στη νοητική καθυστέρηση και τις μαθησιακές δυσκολίες, τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σήμερα έχουμε αυξητικές τάσεις και στα παιδιά με σύνδρομο ΔΕΠ/Υ και στα παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας/Asperger. Η στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας και στις ειδικές εκπαιδευτικές της ανάγκες π.χ. αυτισμό, δεν μπορεί να εξοπλίσει τον εκπαιδευτικό με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για ν’ αντιμετωπίσει το πολυποίκιλο σχολικό περιβάλλον του Ειδικού Σχολείου, του ΕΕΕΚ, του Τμήματος Ένταξης και αν θέλετε του ίδιου του Γενικού Σχολείου όπου πρέπει να επιτευχθεί η ένταξη παιδιών με ΔΕΠ/Υ, αυτισμό, δυσλεξία κ.α. ταυτόχρονα, στην ίδια τάξη.
Γνωρίζω ότι οι προϋποθέσεις που θέτω για τη μετεκπαίδευση ακούγονται αυστηρές (πλήρης φοίτηση, πρακτική άσκηση με εποπτεία, όχι στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας/ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, γνώση της παιδαγωγικής της ένταξης και της φιλοσοφίας και των πρακτικών της διαφοροποιημένης διδασκαλίας) αλλά εν τέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που γίνονταν στα Διδασκαλεία και που απαιτεί το ίδιο το Κράτος για το διορισμό εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (έτσι όπως αυτό εκφράστηκε με την ύλη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής). Η ύλη του ΑΣΕΠ δείχνει ότι η Πολιτεία αντιφάσκει: άλλα κριτήρια θέτει για το διορισμό στην Ειδική Αγωγή και άλλα για την είσοδο στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής…
Σημείωση: δεν σχολιάζω καν ότι στον «ερμαφρόδιτο» νεοσύστατο κλάδο ΠΕ70.50 (που κακώς δημιουργείται) υπάρχουν εκπαιδευτικοί χωρίς σπουδές στην Ειδική Αγωγή ή μόνο με τα περιβόητα «σεμινάρια»… Όσο για τη μοριοδότηση, δεν έχει κανένα νόημα όταν δεν έχουν λυθεί άλλα βασικά προβλήματα π.χ. περιεχόμενο του μεταπτυχιακού…
Στο άρθρο 22 αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.
Γιατί να παραλείπεται ο χρόνος, ο κόπος και τα έξοδα για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, απλά επειδή ένας υποψήφιος αποφάσισε να εμβαθύνει, να εξειδικευθεί και να εντρυφήσει σε ένα αντικείμενο της ειδικής αγωγής. Γιατί να θεωρηθεί συνέχεια και όχι εξειδίκευση; Επειδή αυτό ισχύει στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει και για την πρόσληψη των αναπληρωτών, διότι πρόκειται για εξειδίκευση.
Γιατί καταργείται η συνμοριοδότηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος, ενώ επιτρέπεται η συνμοριοδοτηση μεταπτυχιακού τίτλου και σεμιναρίων που και εδώ υπάρχει επικάλυψη ιδίου γνωστικού αντικειμένου;
Γιατί να εκμηδενίζεται ο χρόνος που δαπανήθηκε για το μεταπτυχιακό τη στιγμή που μοριοδοτείται η προϋπηρεσία με 0.20 μόρια, δηλαδή 15 μήνες προϋπηρεσίας ισοδυναμεί με ένα μεταπτυχιακό;
Είναι απολύτως δίκαιο να προηγούνται οι κάτοχοι ΒΑΣΙΚΟΎ πτυχίου ειδικής αγωγής. Τώρα το γιατί κάποιοι απαξιώνουν τις 2 αυτές σχολές που το κράτος ίδρυσε κι έτσι οφείλει να υποστηρίξει την ύπαρξή τους είναι εμφανές. Η εξειδίκευση βρίσκεται πια παντού στην κοινωνία μας και ναι η εμβάθυνση στην ειδική αγωγή επί 4 έτη δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα ευκαιριακό μεταπτυχιακό συχνά επί πληρωμή με στόχο την κατάληψη της θέσης. Εξάλλου είναι ήδη αρκετό το δικαίωμα να μπαίνουν στον πίνακα τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε πίνακες άλλων ειδικοτήτων.
Είναι ανάγκη να διατηρηθούν οι δύο χωριστοί πίνακες Α και Β .Άλλωστε, μέχρι τώρα ο πίνακας Α έδινε ένα ποσοστό επί των προσλήψεων (20%) που στην πράξη ήταν μικρότερο,αφού τα άτομα με αναπηρία έχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες να τοποθετηθούν οπουδήποτε.Εξάλλου, κανένας φορέας δε ζήτησε την κατάργηση του συγκεκριμένου πίνακα,γιατί είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο πινάκων έχουν στην πράξη διαφορετικά χαρακτηριστικά.Επίσης, μοιάζει παράλογο ανάμεσα σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό να μοριοδοτείται το υψηλότερο (ορθό) και να μη συμβαίνει το ίδιο ανάμεσα στο μεταπτυχιακό και το σεμινάριο
Να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά στους ΠΕ71/61, αλλά και στη γενική αγωγή! ΑΣΕΠ δεν βλέπουμε να γίνεται, οπότε ας ανταμειφθούν οι κόποι πολλών με κάποια επιπλέον μοριοδότηση στους πίνακες αναπληρωτών!
Συμφωνω με την
22 Απριλίου 2014, 19:10 | Τζένη
και μαλιστα αυτοι που εκαναν τομεα στο Αριστοτελειο καποτε επαιρναν θεση στους πινακες της ειδικης αγωγης και αποκτησαν προυπηρεσια χωρις καποιο αλλο προσον
αφου πολλοι προβαλουν σαν επιχειρημα το εξωτερικο οπου εκει μετρουν τις μεταπτυχιακες σπουδες στην ειδικη και ζητουν να ισχυσει κι εδω οτι και στο εξωτερικο τοτε να ζητουν να αλλαξει ολο το εκπαιδευτικο μας συστημα και να γινει οπως του εξωτερικου.Ιδιωτικα πανεπιστημια (και ναι θα το ηθελα πολυ καθως θα το σκεφτοντουσαν μερικοι να βανδαλιζουν τα κτιρια που ολοι μας πληρωνουμε) και λιγα δημοσια!!αντε να σας δω !!!εκπαιδευση στα ευρωπαικα προτυπα θελετε αλλα εκει που βολευει μερικους!!!δεν πρεπει να γινομαστε γραφικοι και αλλωστε ναι ειναι πρωτοτυπια αυτες οι σχολες!!!γιατι ειναι απαραιτητα αρνητικο!!!ετσι ξαφνικα θελουμε ολοι επιμορφωση στην ειδικη???γινεστε γραφικοι μερικοι!!οτι ισχυει σε ολους τους κλαδους να γινει κι εδω αλλιως να ζητησουν οι ΠΕ70 να προηγουνται και στους πινακες της γενικης!!
θεωρώ παραλογη τη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου αναλογα με το βαθμό. Το κάθε εκπαπιδευτικό ίδρυμα έχει διαφορετικούς καθηγητές και έτσι η τελική βαθμολογία είναι τελείως διαφορετική.Αλλιώς βαθμολογούν τα περιφερειακα πανεπιστημιακα ιδρυματα και αλλιως της Αθήνας και της Θεσσαλονικης. Θα μπορούσαμε να μπούμε στη λογική να μοριοδοτείται αναλογα και το έτος κτήσης πτυχίου στο πλαίσιο του κράτους »πρόνοιας».Να δουλέψουν οι παλιοι κτλ.
Θα μπορούσε να μοριοδοτηθεί και η οικογενειακή κατάσταση και όχι μόνο η αναπηρία. Ο μισθός δεν επαρκεί για κάποιον με ειδικές ανάγκες μακριά απο το σπιτι του ,αλλά δεν επαρκεί και για μια οικογένεια με παιδια που αναγκάζεται να διαιρεθεί και να περιδιαβαίνει την Ελλάδα ,χάριν της αναπλήρωσης.
– ο βαθμός πτυχίου ας λαμβάνεται υπ’όψην στις περιπτώσεις ισοβαθμίας,όπως γινόταν εώς τώρα.
– τα μόρια του ΑΣΕΠ ας λαμβανονται υπ’όψην στις περιπτώσεις ισοβαθμίας,όπως γινοταν εώς τώρα.
– το μεταπτυχιακο και το διδακτορικό ας μοριοδοτηθουν παραπανω.
Πόσα σεμινάρια ακόμη θα κατεβάσει ο νούς των υπευθύνων για να τα ΄παίρνουν΄ αδρά τα Πανεπιστήμια;;;;;;;;;
Εδω ειναι Ελλαδα κι εχουμε διαφορετικο συστημα εκπαιδευσης!!τωρα ξαφνικα επιασε μερικους ο πονος για την ειδικη αγωγη για επιμορφωση κλπ!!Ναι ολοι εχουν δικαιωμα στην επιμορφωση αλλα δε βλεπω κανενα μονιμο να τρωγεται για την ειδικη μονο αναπληρωτες που δεν μπορουν μεσω της γενικης να δουλεψουν!!ξαφνικα ξεφυτρωσαν μεταπτυχιακα γενικου περιεχομενου στην ειδικη και εγιναν ολοι ειδικοι!!δεν ειναι επιχειρηματα που προβαλουν μερικοι για Αγγλια Ολλανδια Σκανδιναβια!!!ας γινουμε σε ολα ετσι και μετα παμε στην εκπαιδευση καιπιο ειδικα μετα στην ειδικη!!ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΕ70 ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ??δεν καταλαβαινετε οτι αυτοαναιρειστε???
ΝΑ μοριοδοτούνται και οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής που έχουν μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην ειδική αγωγή. Είναι τρομερή αδικία να μην παίρνουν κάποια επιπλέον μόρια. Πολλοί συνάδερφοι λόγω αυξημένων απαιτήσεων (εργασίες, πρακτική, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις) του μεταπτυχιακού/διδακτορικού αρνήθηκαν θέση αναπληρωτή σε άλλη περιοχή γιατί δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τον τόπο που έκαναν το μετατυχιακό τους.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ 0,20 Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 400 ΩΡΩΝ . ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ-ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΜΕ 3 ή 6 ΜΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ .ΤΕΛΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕ 67% ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ(3 ΜΟΡΙΑ)ΑΝΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ 15 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΨΕΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΤΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΣΑΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ .)
Αναφέρει μία συνάδελφος ότι: «είναι παράλογο να μοριοδοτείται τόσο η προϋπηρεσία καθώς α) κάποιος που έχει κάνει 6 έτη σπουδών και έχει προϋπηρεσία 2 έτη στο δημόσιο, υποβαθμίζεται σε σχέση με κάποιον που έχει απλώς 5-6 έτη προϋπηρεσία.» Ξεχάσατε να γράψετε ότι αυτός που έχει απλώς (άκου απλώς!!!) 5-6 έτη προϋπηρεσία, έχει κάνει και 4 έτη σπουδών!!! Μη τα παρουσιάζουμε όπως θέλουμε!
Την εμπειρία ετών, την τεχνογνωσία (όπως θέλετε πείτε το…), τη διδασκαλία (σε διαφορετικά κάθε χρόνο σχολεία και σε διαφορετικές πόλεις) με πολύ αντίξοες συνθήκες (χωρίς εξοπλισμό, σε ακατάλληλα κτίρια, με ελλείψεις προσωπικού και πολλά άλλα), την παράλληλη βοήθεια που προσέφερε κάποιος εκτός των καθηκόντων του (από το να κουβαλάει θρανία και καρέκλες, μέχρι να βάφει τοίχους, να επισκευάζει πράγματα και να κάνει και διοικητική δουλειά), δεν είναι δυνατόν να την πετάς στα σκουπίδια επειδή πολλοί απέκτησαν μεταπτυχιακά από Βουλγαρία και Ιταλία χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα (!!!) και χωρίς να κάνουν εμπειρικές ερευνητικές διπλωματικές εργασίες επιπέδου πραγματικού master και όχι μαϊμού…!!! Τέτοιο μένος που βγάζουν οι περισσότεροι για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας είναι πρωτοφανές!!!