Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:52 | Ρούλα

    Κατάφορη αδικία η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και στους 2 πίνακες. Θεωρώ πέρα για πέρα άδικο να μην προσμετρηθεί η προϋπηρεσία στον πίνακα γενικής από τη στιγμή που πριν το κλείσιμο των πινάκων ίσχυε το αντίθετο. Επιπλέον, όλοι οι συνάδελφοι ΠΕ60.50 και ΠΕ70.50 πετιούνται έξω από την εκπαίδευση αφού αποκλείονται και από τον πίνακα γενικής και από τον πίνακα ειδικής καθώς πλέον οι ΠΕ61-71 κάθε χρόνο θα μπαίνουν από πάνω μας και συνέχεια θα κατεβαίνουμε θέσεις στον πίνακα. Αν δεν θέλουν να προσμετράται η προϋπηρεσία στον πίνακα γενικής τότε να μην πέφτουμε στον πίνακα ειδικής, γιατί με αυτόν τον τρόπο ξεγραφόμαστε από παντού. Τελείως άδικη ρύθμιση.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:50 | Ζέτα

    1. Άδικη και ανεπίτρεπτη η μη αναγνώριση στην γενική αγωγή της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή που αποκτήθηκε σε δομές της ειδικής αγωγής (εντός γενικών σχολείων).
    2. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κυρίου Α. Κουράκη στο Δελτίου Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ 13/03 /2015 «Η ενιαία εκπαίδευση ή «το Σχολείο για Όλους» μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον το πολιτικό σύστημα το αποφασίσει. Η θεσμοθέτησή του και η υποστήριξη της λειτουργίας του είναι ζήτημα άσκησης πολιτικής. Άλλωστε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους και υποχρεώνει την πολιτεία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της και τις πρακτικές της προς αυτήν την κατεύθυνση». Βέβαια, η θεσμοθέτηση και η υποστήριξη της λειτουργίας «ενός σχολείου για όλους» προϋποθέτει την απομάκρυνση από το μοντέλο της «ειδικής αγωγής» και την βαθιά κατανόηση και πραγματική υιοθέτηση της ενταξιακής φιλοσοφίας η οποία βέβαια δεν συνάδει με την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που στηρίζονται στον διαχωρισμό μεταξύ ειδικής και γενικής εκπαίδευσης. Πολύ ρομαντικά τα σχόλια για «ένα σχολείο για όλους», αλλά χρειάζονται πράξεις και πολιτικές αποφάσεις που να το στηρίζουν και όχι να το καταργούν εν γένει!
    3. Θεωρώ ιδιαίτερα προσβλητικό το γεγονός ότι «κάποιοι» κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή για αγορασμένα μεταπτυχιακά, προχωρώντας σε γενικεύσεις, και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι πολλοί έχουμε εξειδικευτεί σε ελληνικά πανεπιστήμια, ΧΩΡΙΣ δίδακτρα και μετά από επιτυχία μας σε εισαγωγικές εξετάσεις (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Είναι αστείο να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι «εμείς δεν είχαμε τα χρήματα για να αγοράσουμε μεταπτυχιακό». Και πολλοί από εμάς δεν είχαν τα χρήματα. Αγωνιστήκαμε για να περάσουμε ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και ολοκληρώσαμε με πολύ κόπο τις μεταπτυχιακές σπουδές μας!
    4.Ακόμα και στην περίπτωση των μεταπτυχιακών από το εξωτερικό ή των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, τα οποία αναγνωρίζει το υπουργείο παιδείας, είναι άκρως αδικαιολόγητο να κατηγορούνται οι κάτοχοί τους, οι οποίοι με πολύ κόπο, και ακολουθώντας νόμιμες διαδικασίες, τα απέκτησαν.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:46 | Mαρίνα

    Ας σταματήσουν συνάδελφοι να μιλάνε για άγνοια στο θέμα του διπλασιασμού των μορίων.Το ότι κάποιος δεν έψαξε για να ενημερωθεί πληρέστατα και όχι κατά το δοκουν τον νόμο 3391/2005 που υπήρχε και μέχρι το 2010 και κατά την περίοδο 2014-2015και θα υπάρχει απο το 2014 και έπειτα δεν αποτελεί επιχείρημα σε μια δημόσια διαβούλευση.Ας μιλάμε με επιχειρήματα που άπτονται σε νόμους.Η κ.Διαμαντοπούλου στον νόμο 3848/2010 ουδέποτε στην παράγραφο για το κλείσιμο των πινάκων δεν ανέφερε την κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΛΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3391/2005 ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.Η άγνοια είναι επιλογή.Ο ζητών ευρίσκει!Ας μην μιλάμε λοιπόν για «ανθρωποφάγους» συναδέλφους που υπηρέτησαν στα δυσπρόσιτα το προηγούμενο χρονικό διαστημα για να αιτιολογούμε τις ωφελιμιστικές μας απόψεις!Ξανατονίζω οτι η θέση μου στον πίνακα είναι πολύ καλή αλλά το δίκαιο να είναι μακριά απ’ το συμφέρον!Όταν εμείς επί 4 χρόνια είχαμε δυνατότητες επιλογής άλλοι έτρεχαν σε νησιά και βουνά!Τελικά το παράλογο κλείσιμο των πινάκων κατά όπως φαίνεται το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει κάστα που εύκολα βολεύτηκε και γρήγορα ξέχασε πόσο και η ίδια δυσκολεύτηκε να φτάσει στην καλή της θέση στον πίνακα….Ας λέμε το ορθό και το δίκαιο μήπως αυτός ο τόπος προοδεύσει ποτέ!!!
    Παρακαλώ το υπουργείο να αποκαταστήσει την αδικία που πάει να συντελεστεί με το άνοιγμα των πινάκων και να αναγνωρίσει στους συναδέλφους τα ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ αιτηματά τους σχετικά με τον διπλασιασμο της προϋπηρεσίας τους σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες κατά τα έτη 2010-2014.Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί στην ίδια σφαίρα του παραλόγου της κ.Διαμαντοπούλου!

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:43 | Πάνος

    Για τα ΣΔΕ γιατί δεν ξεκαθαρίζετε ότι πρέπει να μετρήσει η προϋπηρεσία των ωρομίσθιων στα σχολεία αυτά στο πίνακα των αναπληρωτών? Παρακαλώ πολύ να δείτε το θέμα αυτό… Τόσα χρόνια προσμετρούταν και τα σχολεία αυτά παρέχουν απολυτήριο Γυμνασίου.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:43 | Γιαννα

    Όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το πράξαμε τυχαία αλλά το πράξαμε είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησής μας υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:38 | ΚΟΝΤΟΥΛΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Πληροφορίες: E. Μαλαχά 6946125473
    Γ. Πουλιάσης 6944725246 Κέρκυρα 26/05/2015
    Αρ. Πρωτ.: 135
    ΠΡΟΣ: Γραφείο Αν. Υπ. Παιδείας, Αν.Γεν.Γρ. ΥΠΟΠΑΙΘ
    ΚΟΙΝ: ΔΟΕ, Μέλη Συλλόγου

    Θέμα : Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50

    Ο Σύλλογός μας μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των αναπληρωτών συναδέλφων μας ειδικοτήτων ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 που έχουν υπηρετήσει μέχρι τώρα τόσο σε δομές της Γενικής Αγωγής, όσο και σε δομές της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.
    Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με θέμα «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», διαχωρίζεται και δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 της Ειδικής αγωγής στη Γενική από το 2010 και μετά, για το διορισμό τους ως αναπληρωτές για τη νέα σχολική χρονιά. Μία τέτοια ρύθμιση, έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική πρόσληψης γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς που έχουν προϋπηρεσία, με δεδομένο ότι διορισμοί και προσλήψεις και στη γενική και στην ειδική εκπαίδευση γίνονται με το «σταγονόμετρο», αντί να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.

    Αυτό αποτελεί αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές που κατέχουν πτυχίο της Γενικής Αγωγής και επιπλέον μεταπτυχιακό ή σεμινάριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού σε σχολεία στην Ειδική Αγωγή. Καλέστηκαν να υπηρετήσουν και σε δομές της Ειδικής Αγωγής που είναι μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης) καλύπτοντας κενά που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από άτομα της Ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 λόγω εξάντλησης των πινάκων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν τους αναγνωρίζεται συνολικά η προϋπηρεσία τους στη Γενική Αγωγή.
    Ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2010 και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών στη Γενική Αγωγή συνολικά στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης για όλα τα χρόνια που υπηρέτησαν από το 2010 μέχρι σήμερα.

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

    H πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
    Ελένη Μαχαλά Γιώργος Πουλιάσης

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:36 | Στέλλα

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Υπάρχει άραγε εργαζόμενος χωρίς εργασιακά δικαιώματα; Σήμερα η καταπάτηση γίνεται στους εκπαιδευτικούς 60.50- 70.50, αύριο στους υπόλοιπους;;;
    Η πρόσληψη όλων μας έγινα ΝΟΜΙΜΑ και μάλιστα πολλοί από εμάς δώσαμε ΑΣΕΠ και είμαστε επιτυχόντες με υψηλά ποσοστά και πολλά προσόντα!!!
    Μια λέξη μόνο….ΑΔΙΚΙΑ

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:36 | ΚΑΣΣΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    διαβάζοντας το πολυνομοσχέδιο σαν αναπληρώτρια ΠΕ 60 από το 2009 και έχοντας πετύχει σε δύο ΑΣΕΠ πρέπει να επισημάνω κάποια σημαντικά πράγματα προτού παρθούν σημαντικές αποφάσεις που θίγουν το μέλλον όλων εμάς που στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο χρόνια τώρα.
    Πρώτον η ρύθμιση για τη μη προσμέτρηση των δυσπρόσιτων τα έτη 10-14 είναι δίκαιη προστατεύοντας την ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ των αναπληρωτών. Βάσει του νόμου 3848 οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και όποιος πήγαινε σαν αναπληρωτής σε δυσπρόσιτα πήγαινε τυχαία και εξαιτίας της χαμηλής του θέσης και όχι κατ επιλογήν του καθώς η προϋπηρεσία δεν θα λογιζόταν διπλά σε επερχόμενο άνοιγμα .Αν λοιπόν γνώριζαν όλοι ότι θα προσμετρούνταν αναδρομικά τα δυσπρόσιτα διπλά θα τα δήλωναν κι αυτοί που ήταν πιο ψηλά στον πίνακα ώστε να διατηρούν την καλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.Συνεπώς, όσοι υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα και είναι σε χαμηλή θέση παίρνοντας διπλή προϋπηρεσία κατά τη τετραετία 2010-2014, θα προσπεράσουν αυτούς που αριθμητικά σε χρόνια έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία.

    Δεύτερον,η ρύθμιση της ειδικής,σχετικά με το διαχωρισμό των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής,είναι μια δίκαιη ρύθμιση,η οποία όμως θα πρεπει να εφαρμοσθεί αναδρομικά και όχι εφεξής.Ο διαχωρισμός θα πρεπει να γίνει συνολικά για όλα τα έτη απο το 2010 και μετά.Και αυτό διότι θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αδικία εις βάρος των αναπληρωτών γενικής αγωγής στο τομέα της αναπλήρωσης και όχι του διορισμού… Ο πίνακας γενικής αγωγής αποτελείται από 3873 νηπιαγωγούς ΠΕ 60.Μέχρι τον αριθμό 1400 περίπου είναι οι αναπληρωτές που στελεχώνουν τα τελευταία χρόνια τα νηπιαγωγεία σαν αναπληρωτές και οι υπόλοιποι έχουν πετύχει στους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους στο δικαίωμα της αναπλήρωσης.
    Στον αντίποδα ο πίνακας των ΠΕ 60.50 αποτελείται από 685 νηπιαγωγούς ΠΕ 60 που έχουν στραφεί στην ειδική αγωγή παρακολουθώντας τα σεμινάρια των 400 ωρών και ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή. Αποκτήσανε μια θέση δλδ σε έναν δεύτερο πίνακα , αυτόν της ειδικής αγωγής.Μια θέση που τους προσφέρει εργασία κάθε χρονιά στην ειδική αγωγή αποκτώντας προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή και μόνο εκεί. Και όχι στην γενική αγωγή. Αν ο νόμος που προτείνεται σήμερα για διαχωρισμό των δύο πινάκων δεν εφαρμοσθεί και αναδρομικά από το 2010 και μετά αλλά τον εφάρμόσετε από την επόμενη χρονιά αυτό θα σημαίνει ότι με το ξεκλείδωμα των πινάκων ναι μεν τα άτομα που εργαστήκανε στη γενική αγωγή θα αποκτήσουν επιτέλους την προϋπηρεσία της τετραετίας 2010-2014, αλλά από την άλλη τα άτομα που εργαστήκανε από τον πίνακα των ΠΕ 60.50 στην ειδική αγωγή θα πάρουν την προϋπηρεσία της ειδικής και στον πίνακα της γενικής.
    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προσπεραστούν κατά πολύ τα άτομα που έχουν εργαστεί στην γενική αγωγή και μόνο εκεί από τα άτομα που έχουν εργαστεί στην ειδική αγωγή.Και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις προσλήψεις αναπληρωτών της γενικής αλλά και της ειδικής αγωγής την επόμενη χρονιά.Η νέα χρονιά θα φέρει τα πάνω κάτω στις προσλήψεις της γενικής αγωγής καθώς αρκετά ψηλά ξαφνικά θα έρθουν τα άτομα της ειδικότητας ΠΕ 60.50 όποτε και θα προσληφθούν στην γενική αγωγή, τα άτομα με την ειδικότητα ΠΕ 60 θα έχουν πέσει πιο χαμηλά όποτε και δεν θα προσληφθούν στην γενική αγωγή, και η ειδική αγωγή δεν θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσει τα σχολεία της… Στην ανεργία λοιπόν θα είναι οι νηπιαγωγοί ΠΕ 60 και όχι οι ΠΕ 60.50 όπως αυτό λέγεται..
    Διερωτώμαι λοιπόν εγώ σαν μια απλή ΠΕ 60 με προϋπηρεσία 6 χρόνων στην αναπλήρωση.. Για ποιο λόγο αφού έχεις πάρει μια εξειδίκευση στο ευαίσθητο κομμάτι της ειδικής αγωγής και έχεις πολύχρονη προϋπηρεσία στην ειδική, να θές να κατ έχεις διπλή θέση…Κ στην ειδική και στην αγωγή.. Οδηγώντας στην ανεργία τους συναδέλφους ΠΕ 60…
    Η απάντηση είναι δική σας.
    Σας ευχαριστώ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:32 | Λυδία

    Απαράδεκτη η μη προσμέρτηση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα 2010-2014 στα δυσπρόσιτα!Ακόμη και ο ίδιος ο τομέας του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκπαιδευτικά θέματα είναι αρνητικός στη διάταξη αυτή του υπουργείου!Παρακαλώ να ανακαλέσετε!

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:32 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η ρύθμιση της ειδικής, σχετικά με το διαχωρισμό των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής,είναι μια δίκαιη ρύθμιση,η οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοσθεί αναδρομικά και όχι εφεξής.Ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνει συνολικά για όλα τα έτη από το 2010 και μετά,διαφορετικά θα αδικηθούν όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που αξιολογήθηκαν με δίκαιες και αδιάβλητες διαδικασίες ΑΣΕΠ έναντι εκείνων που ακολούθησαν τον εύκολο τρόπο πληρωμένης εξειδίκευσης όπως την αποκαλούν….με μοναδικό τους σκοπό να τρυπώσουν στον πίνακα γενικής.
    Η ρύθμιση για τη μη προσμέτρηση των δυσπρόσιτων τα έτη 2010-2014 είναι δίκαιη και προστατεύει την ισότητα και τη δικαιοσύνη.Βάσει του 3848 οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και όποιος πήγαινε σε δυσπρόσιτα πήγαινε τυχαία και όχι κατ΄επιλογήν.Αν γνωρίζαμε ότι θα προσετρούνταν αναδρομικά θα τα δήλωναν όσοι ήταν ψηλά στον πίνακα.Επίσης πολλά άτομα λόγω οικονομικών δυσκολιών δήλωναν λίγους νομούς και όταν τους καλούσαν στα μέσα της χρονιάς ενώ είχαν την επιλογή του δυσπρόσιτου δε το επέλεγαν γιατί ήξεραν ότι δε θα προσμετρηθεί μένοντας έτσι τυχαία και αναγκαστικά το δυσπρόσιτο στον επόμενο με τα λιγότερα μόρια.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:30 | Χρυσούλα Δοξαστάκη

    Επιεικώς απαράδεκτη η ρύθμιση για τη μη προσμέτρηση της προυπηρεσίας των δυσπρόσιτων κατά το διάστημα 2010-2014. Τα σχολεία που πριν το ’10 και μετά το ’14 χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα, κατά την εν λόγω τετραετία υπήρξαν ευπρόσιτα??? Είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι υπηρετήσαμε εκεί τυχαία??? Ας σοβαρευτούμε και ας προωθήσουμε επιτέλους μια ισόνομη και δίκαιη Παιδεία που σέβεται τα στελέχη της.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:25 | Σοφία

    είμαι αναπληρώτρια δασκάλα με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.θεωρώ το άρθρο άδικο και αντισυνταγματικό διότι η εκπάιδευση πρέπει να είναι ενιαία και πρέπει να είναι δίκαιη προς όλους.το ότι εργάζομαι στην ειδική αγωγή και ότι έκανα εκεί μεταπτυχιακό δεν είναι λύση ανάγκης γιατί έχω προυπηρεσία και στη γενική αγωγή.Είναι μια επιθυμία για εξειδίκευση και καλύτερη κατάρτισή μου.Το νομοσχέδιο το οποίο είναι προς ψήφιση ουσιαστικά <> αυτή μου την επιθυμία και μειώνει τα κίνητρα που έχω τόσο για την εξέλιξή μου όσο και για την απόκτηση και άλλων πτυχίων με προσωπικά μου χρηματικά έξοδα…Το υπουργείο δηλαδη με αυτό τον τρόπο δείχνει ο΄τι θέλει εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχία και όχι με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:23 | christina baiba

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
    Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

    Με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εν όψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου, να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαίδευσης υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2010-2011 έως και 2013-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές.

    Η προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτες περιοχές υπολογιζόταν στο διπλάσιο αναδρομικά από το 2002 μέχρι και το 2010 και σύμφωνα με προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα υπολογίζεται στο διπλάσιο από το 2014 και εφεξής. Όσοι δηλαδή επέλεξαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες από το 2010 μέχρι και το 2014 αποκλείονται από τον διπλασιασμό των μορίων επί τη βάση μιας άνισης και άδικης μεταχείρισης χωρίς λογική. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσέφεραν την υπηρεσία τους σε δυσπρόσιτες περιοχές βίωσαν και θα βιώσουν τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, όπως και οι εκπαιδευτικοί πριν από αυτούς και οι εκπαιδευτικοί μετά από αυτούς που υπηρέτησαν στις ίδια περιοχές. Το επέλεξαν για τους ίδιους λόγους που το επέλεξαν οι προηγούμενοι και θα το επιλέξουν και οι επόμενοι. Η έννοια της δυσπρόσιτης και της απομονωμένης περιοχής δεν καταργείται και δεν αναιρείται και μάλιστα επιλεκτικά από το 2010 μέχρι το 2014.
    Το αίτημα για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές από το 2010-2014 είναι δίκαιο, νόμιμο και λογικό. Η ποινή και ο αποκλεισμός που επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί κατάφωρη αδικία απέναντι στους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν όχι μόνο τις υπηρεσίες τους, αλλά ζωή και ζωντάνια σε απομακρυσμένες περιοχές. Αντί η Πολιτεία να τους επιβραβεύσει και να τους ανταμείψει ηθικά, τους καταδικάζει σε μελλοντική ανεργία απέναντι στους προγενέστερους και μεταγενέστερους συναδέλφους τους, οι οποίοι υπηρέτησαν στα ίδια πόστα, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή. Με τη ρύθμιση αυτή ο ίδιος ο νόμος υπονομεύει τον εαυτό του δημιουργώντας εσωτερικές ανισορροπίες και αδικίες στην εκπαιδευτική κοινότητα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:19 | Μιχαλης

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την αποφαση να διαχωρισετε τους πινακες ειδικης και γενικης αγωγης. Ξαφνικα ολοι οσοι δεν ηταν ικανοι να πιασουν ενα καλο βαθμο στον ασεπ για να εργαστουν στη δημοσια εκπαιδευση αποφασισαν να πληρωσουν σεμιναρια για να μπουν στην ειδικη αγωγη και μετα να βγουν ψηλα στον πινακα της γενικης αγωγης (Δουρειος ιππος). Τι ζηταμε ολοι? Το αυτονοητο, ναι να δουλευετε εκει που αποκτησατε την ειδικευση σας. Αν θελετε στο βασικο σας πτυχιο να δουλεψετε ελατε γραψτε πολυ υψηλη βαθμολογια στον ΑΣΕΠ και τοτε να δουλεψετε.
    Οσον αφορα το μη διπλασιασμο των μοριων το 10-14 θεωρω πως ειναι επισης ΣΩΣΤΟ γιατι τοτε ολοι ξεραμε πως δε μετρανε διπλα αυτα τα μορια. Ενω για φετος θεωρω πως σωστο ειναι να μετρησουν διπλα τα απομακρυσμενα , οτι δηλαδη ισχυε τον Αυγουστο που δηλωναμε περιοχη.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:12 | Κώστας

    Να μη μετρήσει η προϋπηρεσία της ειδικής αγωγής στους πίνακες γενικής οι προσλήψεις έγιναν προσπερνώντας εκατοντάδες άτομα που δεν είχαν δυνατότητα να δουλέψουν στην ειδική αγωγή, μπορεί στις αιτήσεις αναπληρωτών να δηλώναμε ναι στην αντίστοιχη επιλογή αλλά ποτέ δεν εξαντλήθηκαν οι αντίστοιχοι πίνακες με εξαίρεση τους δασκάλους.
    Να αφαιρεθούν τα μόρια του ασεπ του 2008 έχει λήξη. Ο νόμος όριζε πως θα παρέμεναν μόνο για δυο χρόνια!!!
    Είναι άδικο για όσους έγραψαν σε προηγούμενο διαγωνισμό να μην έχουν μόρια ασεπ και πολύ περισσότερο για τους νέους που δεν είχαν καμία ευκαιρία ! Μέχρι τώρα ισχύει ο νόμος για να γίνεται ασεπ κάθε 3 χρόνια!!!!
    Να εφαρμοστεί άμεσα, αν δεν μας δώσετε την ευκαιρία τότε θα σας εμποδίσουμε να διορίσετε τις μούμιες με κάθε έννομο μέσο, κάτι πρέπει να γίνει και με την προϋπηρεσία σε ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμού 5 χρόνια δεν είχαμε ίσες ευκαιρίες στην εργασία όσοι κατείχαν τις πρώτες θέσεις δούλευαν συγκεντρώνοντας μόρια, να μην μετρήσουν τα μόρια από τα ιδιωτικά σχολεία οι προσλήψεις δεν γίνονται από τους πίνακες αναπληρωτών!
    Οι τρίτεκνοι παίρνουν επιδόματα δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση και στις προσλήψεις, υπάρχουν ένα σορό προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπόλοιποι με λιγότερα παιδιά , με τους ηλικιωμένους γονείς, αδέλφια κ.α

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:10 | Νικολέτα

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47 ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:07 | Χρήστος M.

    Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μια αριστερή κυβέρνηση που πιστεύω είναι πιο προοδευτική και ανοιχτή σε διάφορες προτάσεις να θέλει να κάνει τα ίδια πράγματα που κάνανε οι προηγούμενοι.
    Αρχικά για τα δυσπρόσιτα πιστεύω πως πρέπει να μετρήσει ο διπλασιασμός των μορίων. Δε μπορώ να καταλάβω τι θα πει δε ξέραμε να επιλέξουμε τα δυσπρόσιτα τότε. Ο διπλασιασμός των μορίων είναι κάτι σαν «αναγνώριση» του πιο δύσκολου έργου και των πολύ πιο δύσκολων συνθηκών που αντιμετώπισαν κάποιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με κάποιους άλλους. Δεν κρίνεται η απόφαση που πήρε ο καθένας για το αν πήγε ή όχι. Κρίνεται το γεγονός ότι κάποιοι πήγαν και αντιμετώπισαν δυσκολίες σε σχέση με άλλους(άσχετα αυτό αν έγινε τυχαία και δε το ήθελαν).
    Όσον αφορά τη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και στους δύο πίνακες Γενικής και Ειδικής για τους ΠΕ60(.50) και ΠΕ70(.50). Τα μεταπτυχιακά που κατέχουν αυτά τα παιδιά είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας ενώ τα του εξωτερικού είναι αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ. Θεωρώ ότι δε μπορούμε να βασιζόμαστε σε καφενειακού επιπέδου συζητήσεις είναι αγορασμένα, είναι χαβαλέ κτλ. γιατί με αυτή τη λογική μπορούμε να αποδομήσουμε τα πάντα.Επίσης η λογική εσείς είχατε και πληρώσατε ενός εμείς όχι δεν τη κρίνω ορθή σαν δικαιολογία μιας και υπάρχουν πολλά δωρεάν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα(και Ειδικής Αγωγής). Από κει και πέρα πιστεύω ότι η προϋπηρεσία αποτελεί μια αναγνώριση της παιδαγωγικής εμπειρίας των εκπαιδευτικών. Πάνω από όλα είναι παιδαγωγοί και μετά όλα τα υπόλοιπα. Παιδαγωγική εμπειρία παίρνεις στην Ειδική Αγωγή, παιδαγωγική εμπειρία και στη Γενική. Εξάλλου τα αναλυτικά προγράμματα είναι τα ίδια. Δηλαδή στο πίνακα Ειδικής θα έχουν τα παιδιά 20 μήνες προϋπηρεσίας(παιδαγωγικής εμπειρίας δηλαδή) και στο πίνακα Γενικής θα είναι άπειροι δάσκαλοι που δεν έχουν μπει σε τάξη; Συγγνώμη αλλά εμένα δε μου ακούγεται λογικό.
    Τέλος δε μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε «μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης». Τι θα πει «μπορεί»; Δημιουργείστε ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και κατατάξτε τους εκπαιδευτικούς ανάλογα με αυτό και στην Ειδική και στη Γενική Αγωγή. Λάβετε υπόψιν μεταπτυχιακά, βαθμούς πτυχίων, κοινωνικά κριτήρια και οτιδήποτε άλλο κρίνετε αναγκαίο. Δε μπορεί οι ΠΕ71 και ΠΕ61 να μπαίνουν μπροστά από όλους ότι και αν γίνει όπως δεν ήταν και πριν δίκαιο να μπαίνουν από πάνω τα μεταπτυχιακά. Φτιάξτε ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο θα μοριοδοτούνται προϋπηρεσία,μεταπτυχιακό και το πτυχίο των ΠΕ61 και ΠΕ71.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:06 | Νικολετα Θ.

    Καλησπερα.Το πολυνομοσχεδιο και κυριως η παραγραφος για τα δυσπροσιτα ειναι τρομερα αδικη.Οσο οι πινακες ηταν κλειδωμενοι και μας αναγκαζαν να παμε σε δυσπροσιτο με την απειλη της διαγραφης απο τους πνακες σε περιπτωση αρνησης μας λεγανε πως μολσ ανοιξουν δεν θα τα χασουμε θα διπλασιαστουν.Φυγαμε απο τα σπιτια μας οργωσαμε τη Ελλαδα και αναμεσα στο 2010-2014 με τοποθετησαν σε χωριο τησ Φλωρινας δυσπροσιτο που το χιονι εφτανε το 1μσι μετρο και το ρευμα κοβοταν συνεχεια.Δεν χρειαζετε να πω για συνθηκες διαβιωσης,για το πως γινοταν οι μετακινησεις με τα εκχιονιστικα να με τραβανε και φυσικα να μην υπαρχει τροποσ διαφυγης.και τωρα λενε οχι διπλασια τα δυσπροσιτα.Και αναρωτιεμαι οπως ολοι οι συναδελφοι ποσα ακομη θα πρεπει να περασουμε για να εχουμε μια δικαιη μεταχειρηση και οχι να μας αντιμετωπιζει το Υπουργειο σαν Ζωα που μας στελνει οπου θελει και δεν μασ αναγνωριζει και τα νομιμα.Συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο αλλα οι συναδελφοι καταλαβαινουν!Προσμετρηση της προυπηρεσιας μας στα δυσπροσιτα!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:04 | Νικολέττα

    Διαφωνώ με το άρθρο 47 διότι δεν γίνεται να είναι διαφορετικός ο διαχωρισμός ειδικής και γενικής αγωγής.η εκπαίδευση πρέπει να είναι ΕΝΙΑΊΑ και να μην προσμετρώνται τα μόρια ξεχωριστά στους δυο πίνακες.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:57 | Διονύσης

    Το παραπάνω άρθρο (47 παραγραφος 4) θεωρώ ότι είναι άδικο διότι δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση, ότι θα προσμετρούνταν ξεχωριστά σε δυο πίνακες τα μόρια ιδιαίτερα όταν υπήρχε η παρότρυνση από το υπουργείο για περαιτέρω εξειδίκευση και με μεγάλο χρηματικό κόστος του κάθε εκπαιδευτικού.
    Έτσι καταργείται η επιβράβευση σε κάθε εκπαιδευτικό αλλά και ένα ακόμη κίνητρο για την περαιτέρω επιμόρφωσή του στην ειδική αγωγή. Ακόμη αρκετοί είχαν δηλώσει και τους 2 πίνακες κατάταξης αναπληρωτών με αποτέλεσμα να μην είναι δικό τους λάθος η επιλογή τους στον ένα πίνακα και η ταυτόχρονη διαγραφή τους από τον άλλο.Είναι μεγάλο λάθος το να αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα της επιλογής αναπληρωτών όταν τα κριτήρια τα οποία ξεκίνησαν αλλάζουν ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό με αποτέλεσμα να καταργείται ουσιαστικά η προσπάθεια και τα κίνητρα τους για εξέλιξη

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:47 | Γρηγόρης Γιακοβής

    Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες γενικής.

    Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

    Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.

    Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτήν την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.

    Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.

    Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.

    Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.

    Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:40 | ΕΦΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗ

    Δίκαιος ο διαχωρισμός γενικής και ειδικής αγωγής αλλά πρέπει να γίνει αναδρομικά. Δίκαιη και η μη προσμέτρηση διπλασιων μορίων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:38 | Μελινα ΠΕ03

    Η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να γίνει σεβαστη απο το υπουργείο όχι μόνο για τους διορισμούς μόνιμων αλλα και των αναπληρωτων.
    Οι αδικιες όλων των προηγούμενων ετών όσον αφορά τον τροπο απόκτησης προϋπηρεσίας χωρις επιτυχία ΑΣΕΠ πρέπει επιτέλους να αποκαταςταθουν. Η βαρύτητα που δόθηκε στη προυπηρεςια στους πινακες κατάταξης αναπληρωτων, οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στη μη δυνατότητα απόκτησης της και απο αυτούς που είχαν μόνο επιτυχία ΑΣΕΠ.
    Για αυτό τον λόγο ,πρέπει να επικαιροποιήθουν οι πινακες, όχι μόνο με την προσμέτρησης της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε τα έτη 10-14 αλλα κυριως με τη σωστή καταμέτρηση της μετά απο επιτυχία ΑΣΕΠ κατα προτεραιότητα τουλάχιστον.
    Οι προσλήψεις μόνιμων θα ειναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές των αναπληρωτων, άρα το να φτιάξεις ενα νέο πίνακα διορισμών βάση της απόφασης του ΣτΕ και να παραμείνει ως εχει ο πίνακας των αναπληρωτων δεν θα οδηγήσει σε ενα δικαιοτερο σύστημα προσλήψεων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:32 | ΗΡΩ

    Πρέπει στους πίνακες να μπούνε με προτεραιότητα οι έχοντες παιδαγωγική κατάρτιση διότι στην ειδικότητα πε12.05 παρατηρήθηκε από την πρώτη φάση των αναπληρωτών να εργαστούν άτομα χωρίς παιδαγωγικό και εμείς που είμαστε απόφοιτοι ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ να μην εργαζόμαστε. Θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση την παιδαγωγική κατάρτιση προκειμένου να δουλέψει κάποιος ως αναπληρωτής.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:30 | Δώρα

    Για το θέμα της προϋπηρεσίας ΠΕ 70 και ΠΕ 70.50:

    Όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για δουλειά είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Έτσι τους προστατεύουμε;

    Είναι αυτοί που αγωνίστηκαν για ένα ακόμη προσόν, που πιθανόν προτιμούσαν να εργαστούν με το βασικό τους πτυχίο, αλλά δεν είχαν την πολυτέλεια να το δηλώσουν αποκλειστικά.

    Κανείς δεν παίζει σε διπλό ταμπλό. Αντίθετα κάποιοι έχουν διπλάσια, πολλαπλάσια ανάγκη για δουλειά.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:29 | Μακης Περρακης

    διαχωρισμος ειδικης απο γενικη εκπαιδευση = υποβαθμιση ειδικης εκπαιδευσης

    αναδρομικη ρυθμιση = φωτογραφικη ρυθμιση

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:29 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η προϋπηρεσία που λαμβάνεται σε σχολεία της ειδικής αγωγής είναι άδικο να προσμετράται και στους πίνακες της γενικής, μιας και το αντίστροφο – δηλαδή η προϋπηρεσία που λαμβάνεται σε σχολεία της γενικής να προσμετράται σε σχολεία της ειδικής – δεν υφίσταται.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:29 | Ελένη Σιδηροπούλου

    Σχετικά με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 έχω να σχολιάσω το εξής. Φέτος υπηρετώ σε δυσπρόσιτο σχολείου ενός μικρού νησιού 100 κατοίκων. Στο νησί δεν υπάρχει ούτε φαρμακείο! Οι συνθήκες στα δυσπρόσιτα σχολεία πάντα ήταν και θα είναι δύσκολες. Γι’ αυτό άλλωστε τα σχολεία αυτά ονοματίζονται ως «δυσπρόσιτα». Δεν μπορεί το 2014-15 ο συνάδελφος που υπηρετεί στη Γαύδο να διπλασιάζει την προϋπηρεσία του και ο συνάδελφος που υπηρέτησε πέρσι στο ίδιο σχολείο να μην την διπλασιάζει. Το διάστημα 2010-2014 οι συνθήκες στα δυσπρόσιτα παρέμεναν δύσκολες. Οι εκπαιδευτικοί που στελέχωσαν τα σχολεία αυτά, το έκαναν με μεγάλο αγώνα και πολλές θυσίες. Και αν δέχτηκαν να τα υπηρετήσουν με κλειστούς πίνακες και ένα αβέβαιο μέλλον μπροστά τους, ένα παραπάνω που θα πρέπει να αμειφθούν για τις υπηρεσίες τους. Ζητάμε το αυτονόητο. Από τη στιγμή που ανοίγουν αναδρομικά οι πίνακες, θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά και ο διπλασιασμός των δυσπρόσιτων σχολείων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:26 | Παναγιωτα

    Καλησπέρα σας ,
    Είμαι εκπαιδευτικος αγγλικης γλώσσας.Έχω 6ετη εμπειρία ωρομισθιας και 2ετη εμπειρία αναπληρώτριας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.Εύχομαι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την εκπαίδευση.
    Κατά την γνώμη μου πρέπει εκτός από την προϋπηρεσία σε δημόσια δημοτικά , γυμνάσια και λύκεια να προσμετράται για θεση μονιμου και αναπληρωτη και οποια άλλη προϋπηρεσία έχει ο εκπαιδευτικός σε κρατικό /δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και όλοι οι φορείς να ελέγχονται από το υπουργείο παιδείας( π.χ.ΙΕΚ , ΣΔΕ , Κ.Δ.Β.Μ. κ.τ.λ.) . Επιπλέον θεωρώ εξόχως σημαντικο να προσμετράται με μοριοδοτηση το μεταπτυχιακό , το διδακτορικό , το δεύτερο πτυχίο , η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και ή/υ.
    Θεωρώ πως πρέπει να αξιοποιουμε τους καλύτερα καταρτισμένους στην δημόσια εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:24 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η Κυβέρνηση, στο Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία συμπεριέλαβε άρθρο για τη μοριοδότηση όσων έχουν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτα σχολεία της Επικράτειας που οδηγεί στο εξής παράδοξο:
    Επιτρέπει τη διπλή μοριοδότηση αυτών των σχολείων έως το 2010 (όπως και ίσχυε έως τότε), όταν με το νόμο της Κας Διαμαντοπούλου (3848) ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι πίνακες έμειναν «κλειδωμένοι».
    Με το σκεπτικό ότι, κατά την τετραετία 2010-2014 των «κλειδωμένων» πινάκων, όσοι υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία το έπραξαν τυχαία, αφού δε γνώριζαν αν και πότε θ’ ανοίξουν οι πίνακες και αν και πόσο θα μετρά η υπηρεσία τους σε αυτά τα σχολεία, η Κυβέρνηση εισηγείται τη μονή μοριοδότηση αυτών των σχολείων για την περίοδο 2010-2014.
    Τέλος, για τη φετινή σχολική χρονιά, 2014-2015, εισηγείται και πάλι τη διπλή μοριοδότηση αυτών των σχολείων, παρόλο που όταν τον Αύγουστο του 2014 οι αναπληρωτές καταθέσαμε τα χαρτιά μας κι επιλέξαμε περιοχές ο Κος Λοβέρδος δεν είχε ακόμη νομοθετήσει και όταν το έπραξε και παρόλο που είχε ήδη κληθεί η Α’ φάση αναπληρωτών, αρχές του Σεπτέμβρη, δεν ήταν ξεκάθαρο ακόμη και για τις Δευτεροβάθμιες – Πρωτοβάθμιες τι ακριβώς θα ισχύσει σχετικά με τα δυσπρόσιτα. Στην ουσία, τόσο κατά τη μεταβατική περίοδο 2010-2014, όσο και κατά τη φετινή χρονιά, όσοι υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία, όταν το επέλεγαν, δε γνώριζαν πως θα μοριοδοτηθούν.
    Το παράδοξο και άδικο, λοιπόν, είναι πως κάποιος που, κατά τα έτη 2010-2014, υπηρέτησε σε δυσπρόσιτο σχολείο, λαμβάνοντας μονά μόρια, στο εξής θα υποσκελιστεί στον πίνακα των αναπληρωτών από κάποιον που, παρόλο πίσω του στον πίνακα έως τώρα, έτυχε φέτος να υπηρετήσει στο ίδιο ή άλλο δυσπρόσιτο σχολείο και θα μοριοδοτηθεί διπλά.
    Μετά από τόσες αλλαγές νόμων και κανόνων, κάποιες εκ των οποίων υλοποιούνταν εκ των υστέρων, δίκαιο και λογικό είναι ή διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων να ισχύει για όλους και πάντοτε ή να μην ισχύει για κανέναν και ποτέ.
    Τέλος, αν συνεχίσει να ισχύει η διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων, είναι σωστό και δίκαιο να μελετηθεί σε βάθος κι ενδελεχώς ποια σχολεία πρέπει να χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα και ποια όχι. Για παράδειγμα, δυσπρόσιτο δικαίως χαρακτηρίζεται το σχολείο στους Λειψούς Δωδεκανήσων αλλά δυσπρόσιτο αδίκως χαρακτηρίζεται το σχολείο στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, ακόμη κι ένα δυσπρόσιτο σχολείο καθόλου δυσπρόσιτο δεν είναι για εκείνον που διαμένει πλησίον του.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:22 | Ιωάννης Θεοδώρου

    Η παράγραφος 4, όπως δίνεται, είναι απαράδεκτη. Μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός στους κλάδους ΠΕ 70 και ΠΕ 60, καθαρά λόγω ύπαρξης του ΠΤΕΑ, αλλά όχι να μην προσμετράται καθόλου η προϋπηρεσία (μπορεί να προσμετράται όσο στην ειδική (δηλαδή 0,2/μήνα) ή με κάποιον συντελεστή). Στους υπόλοιπους κλάδους από τη στιγμή που προϋπόθεση για να εργασθείς στην ειδική αγωγή είναι το βασικό σου πτυχίο και επιπροσθέτως διδακτορικό, μεταπτυχιακό, σεμινάριο ή προϋπηρεσία, πρέπει να μετράει και στους δύο πίνακες. Επίσης, στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης είναι και ο ίδιος οδηγός σπουδών (τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια που γνωρίζω). Επιπλέον, από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να εργασθεί ένας εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση από τον πίνακα της γενικής, χωρίς καμία γνώση, με μόνη προϋπόθεση την έλλειψη ατόμων στον πίνακα ειδικής, είναι φανερό ότι πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία και στους δύο. Τέλος, για τον τελευταίο λόγο που ανέφερα (δηλαδή από τη στιγμή που προσλαμβάνονται άτομα από τον πίνακα γενικής χωρίς καμία γνώση), πρέπει να υπάρχει ως προϋπόθεση το σεμινάριο και μετά τον όγδοο του 2010. Το σίγουρο είναι ότι στην χειρότερη περίπτωση ξέρουν ακριβώς τα ίδια με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους πίνακες της γενικής και εργάζονται στις δομές της ειδικής.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:21 | Γρηγόρης Γιακοβής

    Η Ειδική Αγωγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και η προϋπηρεσία των ΠΕ 70 και ΠΕ 60 με μεταπτυχιακά και διδακτορικά θα πρέπει να μετρά στους πίνακες Γενικής αλλά και Ειδικής Αγωγής.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΕ 70,5/60,5 δουλεύει στις δομές της παράλληλης στήριξης εντός ΓΕΝΙΚΩΝ σχολείων και με παιδιά ικανά να ακολουθήσουν, άλλο περισσότερο άλλο λιγότερο, το αναλυτικό πρόγραμμα. Δεν δουλεύει σε ειδικά σχολεία ή ιδρύματα κλπ.

    Ανεξάρτητοι κλάδοι ΠΕ 70,5/60,5 δεν υφίστανται. Οι συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών έχοντας βασικά πτυχία ΠΕ 70 και ΠΕ 60 και επιπλέον μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, που τους επιτρέπουν την ενασχόληση με την Ειδική Αγωγή, καλύπτει πραγματικές ανάγκες των Δημόσιων σχολείων μας.

    Σε περίπτωση που καταργήσετε την προϋπηρεσία τους από τον πίνακα Γενικής Αγωγής δημιουργείτε μια νέα «μπασταρδεμένη» ομάδα εκπαιδευτικών, με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και στους δυο κλάδους, Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

    Οι άνθρωποι αυτοί μην ξεχνάτε πως θα εκλείψουν από την Ειδική Αγωγή εντός 2-3 ετών (μετά την περσινή απόλυτη πρόταξη των ΠΕ 71/61) οπότε η όποια προϋπηρεσία τους δώσετε στην Ειδική Αγωγή (στην οποία δεν έχουν δικαίωμα διορισμού) είναι δώρο άδωρο και κυριολεκτικά άχρηστη. Απλά υπάρχει ως «μπούσουλας» κατάταξης για τους αναπληρωτές. .

    Η προϋπηρεσία των συγκεκριμένων ανθρώπων πρέπει να μετρά και στους δυο κλάδους. Είναι ΠΕ 70 και ΠΕ 60, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Γενικής Αγωγής, που αντί να αράξουν μετά τα 4 χρόνια του πτυχίου τους επέλεξαν να συνεχίσουν να επιμορφώνονται. Αντί να τους επιβραβεύουμε τους τιμωρούμε για τα έξτρα προσόντα τους? Και για την κάλυψη των κενών που αδυνατούμε να καλύψουμε χωρίς αυτούς?

    Η κυβέρνηση του Σύριζα, η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς στην χώρα μας, πάει να κάνει ένα τεράστιο λάθος με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αν διαχωρίσει την Γενική από την Ειδική αγωγή θα έχει επιτύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία και συνάμα θα έχει καταργήσει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα μιας τεράστιας ομάδας εκπαιδευτικών.

    Μην διαχωρίσετε την Ειδική από την Γενική Αγωγή. Η προϋπηρεσία των ΠΕ70/ΠΕ60 με μεταπτυχιακά και διδακτορικά θα πρέπει να μετρά και στους δυο πίνακες.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:19 | Μαρία Π.

    Όσον αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 47, θεωρώ ότι είναι άδικο να μην προσμετράται στο διπλάσιο η προϋπηρεσία που προσφέρθηκε τα έτη 2010-2014 στα δυσπρόσιτα σχολεία. Όσοι συνάδελφοι «έτυχε» να βρεθούν σε δυσπροσιτές σχολικές μονάδες για ποιο λόγο να μην έχουν την ίδια μοριοδότηση με τους εκπαιδευτικούς που «έτυχε» να βρεθούν στις ίδιες σχολικές μονάδες πριν το 2010 και μετά το 2014; Ας αναγνωριστεί το έργο των εκπαιδευτικών, που δεν προτίμησαν να «βολευτούν» σε ένα αστικό κέντρο, αλλά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε κάθε απομακρυσμένο σχολείο της Ελλάδας τα έτη 2010-2014, με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα έτη! Οι δύσκολες συνθήκες των δυσπρόσιτων σχολείων δεν άλλαξαν, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που αποκτήθηκε από αυτά τα σχολεία γιατί να μην είναι κοινή για όλα τα έτη;

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:18 | basia nikoli

    Ζητούμε την άρση της παραγράφου 47 του πολυνομοσχεδίου. Είναι άδικη. Οδηγούνται στην ανεργία όλοι αυτοί οι αναπληρωτές που με τα προσόντα που απέκτησαν βάση νόμου κάλυπταν τις ανάγκες της ειδικής αγωγής.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:14 | Νικόλαος

    Σχετικά με το διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της γενικής και της ειδικής αγωγής εφόσον αποφασίστηκε το σωστό είναι να ισχύσει από εδώ και πέρα (όπως βλέπω ότι αυτό ισχύει με το άρθρο 4). Σε κανένα κράτος δικαίου δε νοείται νόμος αναδρομικής ισχύς. Με βάση τους νόμους πήραμε και μεις τις αποφάσεις μας. Σίγουρα κάποιοι από εμάς θα παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις εφόσον το ξέραμε. Κάποτε μάλιστα δεν υπήρχαν ξεχωριστοί πίνακες ειδικής αγωγής (πχ τη χρονιά 2006-2007 που πρωτοδούλεψα στην ειδική αγωγή) και καλούσαν από τον μοναδικό πίνακα αναπληρωτών ανάλογα με τη σειρά και στην ειδική αγωγή. Μήπως να μας κόψουν αναδρομικά και αυτή τη προϋπηρεσία; Ο νόμος αυτός ίσχυε εδώ και τόσα χρόνια, τώρα θυμήθηκαν κάποιοι να διαμαρτυρηθούν; Κάποτε υπήρχε το επίδομα ειδικής αγωγής και μας το κόψανε γιατί μας είπαν πως κάποιοι πήγαιναν ειδική αγωγή μόνο για να λαμβάνουν το επίδομα, δηλαδή για να παίρνουν παραπάνω λεφτά. Έτσι ισχυρίστηκαν πως στην ειδική αγωγή θα έμεναν μόνο όσοι το θέλαν και όχι οι τυχοδιώκτες. Τώρα κάποιοι μας λένε πως με νόμο αναδρομικής ισχύς θα πρέπει να μας κόψουν και τη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στη γενική αγωγή. Αφού ήταν τόσο εύκολα όλα στην ειδική αγωγή ας έρχονταν και αυτοί να δουλέψουν. Πολλές φορές γυρνούσα σπίτι με δαγκωματιές και γρατζουνιές. Το ότι συμφέρει κάτι παράνομο τη πλειοψηφία δε σημαίνει πως είναι και δίκαιο. Εγώ που ήμουν (και είμαι) εκπαιδευτικός με αναπηρία και άνηκα στον πίνακα Α είδα πως θα μπορούσα να δουλεύω κοντά στο τόπο διαμονής μου και διάλεξα την ειδική αγωγή. Με τη κατάργηση του πίνακα Α μάλλον με συμφέρει πια να δουλεύω στη γενική αγωγή.Επίσης δεν είδα να αναφέρετε τίποτα για την ειδική αγωγή. Τέλος θα θυμίσω στο κύριο Κουράκη πως στις αρχές Σεπτέμβρη έλεγε πως ήταν υπέρ της πρόσληψης στη γενική αγωγή εκπαιδευτικών με αναπηρία τουλάχιστον 67% σε ποσοστό 10%. Του έστειλε πριν από 3 μέρες επιστολή και η ΕΣΑΜΕΑ σε σχέση με αυτό το θέμα. Στο νομοσχέδιο πάντως δεν υπάρχει τίποτα το σχετικό. Τελικά τώρα που έγινε υφυπουργός παιδείας τα ξέχασε όλα; Κάποιος κρίνεται από τη συνέπεια λόγων και έργων. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:13 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ή ρύθμιση σχετικά με το διαχωρισμό των πινάκων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης είναι μια άδικη ρύθμιση. Και η συζήτηση για αναδρομική ισχύ ακόμη πιο άδικη.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:06 | Eirini

    Πιστευω οτι η προυπυρεσια ειναι μια ενιαια. Δεν θα πρεπει να υπαρχει διαχωρισμος σε ποια δομη αποκτηθηκε εφοσον αυτη βεβαια αποκτηθηκε απο δημοσιο σχολειο. Οι ΠΕ 60.50 ειναι νηπιαγωγοι με μια επιπλεον εξιδικευση. Το σωστο ειναι να μετρηθουν τα μορια και στους δυο πινακες. Οι περισσοτεροι για να μην πω ολοι εχουν δωσοι ασεπ και ειναι επιτυχωντες. Τα σχολεια οπου λειτουργουν οι δομες τγς ειδικης αγωγης χρειαζονται ατομα που να εχουν βασικο πτυχιο ειδικου παιδαγωγου ή εξιδικευση. και επειδη το να δουλευεις στην ειδικη αγωγη ειναι εξαιρετικα δυσκολο καο οδυνηρο θεωρωρω οτι αδικη τη νεα ρυθμιση η οποια ξεχωριζει τους εκπαιδευτικους κ δε σεβεται το εργο που εχουν προσφερει ολον αυτο το καιρο

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:06 | Trent

    Για το άρθρο 47 παράγραφος 4 , πρέπει να προσμετράται η υπηρεσία αναπληρωτών συνολικά σαν «εκπαιδευτική υπηρεσία», & όχι αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία, καθώς ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο πίνακας της ειδικής (,50) είναι καθαρά λειτουργικός.

    Κύριε υπουργέ, παρακαλώ να μην εφαρμοστεί η παραπάνω παράγραφος.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:53 | Βασίλης13

    Το άρθρο 47 παράγραφο 4 θεωρώ ότι επιλύει μια κατάφορη αδικία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Η προϋπηρεσία που αποκτούσε κάποιους σε ΣΜΕΑ προσμετρούσε όχι σε ΕΝΑ πίνακα αλλά σε ΔΥΟ πίνακες. (γιατί όχι και σε περισσότερους ?????)
    Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αποκλείονται εκπαιδευτικοί που είχαν περάσει από ΑΣΕΠ από άλλους που είχαν δουλέψει σε ΣΜΕΑ αρχικά και μετά αποκτώντας προυπηρεσία στην ειδική αγωγή πηγαίναν στην γενική εκπαίδευση.
    Εφόσον υπάρχει διαχωρισμός ειδικής και γενικής εκπαίδευσης, θα πρέπει η προϋπηρεσία που αποκτάται σε μια από τις δύο, να προσμετράται ΜΟΝΟ σε αυτή που αποκτήθηκε.
    ΜΠΡΑΒΟ στην κυβέρνηση που αποκαταστά ΑΔΙΚΙΕΣ πολλών ετών.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:52 | panagiotis

    Η άποψη πως προάγεται η Ειδική Αγωγή μέσω του διαχωρισμού της από τη Γενική είναι όχι μόνο λάθος αλλά και τελείως κόντρα σε όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Από φοιτητής στο παιδαγωγικό άκουγα τους καθηγητές μου να μιλούν για ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ.
    Όσοι εξειδικεύτηκαν στην ειδική αγωγή αξίζουν συγχαρητήρια που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και όχι τη λασπολογία που τρώνε εδώ μέσα και μάλιστα από συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να κάνει τις απαραίτητες θυσίες σε χρόνο, χρήμα και μελέτη ώστε να αποκτήσει μεταπτυχιακό.
    Επιπλέον όλοι ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν την παράλληλη στήριξη ακόμα και χωρίς εξειδίκευση προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν. Όσοι το έκαναν να τιμωρηθούν;
    ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗς ΠΑΡ. 4, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!
    Αν δεν αναγνωριστεί αυτή η προϋπηρεσία ας μην αναγνωριστεί καθόλου και κανενός η προϋπηρεσία για να είμαστε «δίκαιοι».

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τα παράλογα ορισμένων πε 60 και πε 70 σε ότι αφορά τους συναδέλφους τους πε 60.50 και πε 70.50:
    -Δεν τους ενοχλεί που η προυπηρεσία στην ειδική αγωγή προσμετράται στην γενική αγωγή για τους μόνιμους διορισμούς ,ενοχλεί η προυπηρεσία μόνο για τις θέσεις αναπληρωτών εκεί θέλουν να προσμετράται στον πίνακα ειδικής αγωγής ,γιατί μάλλον προτιμούν να είναι μονίμως αναπληρωτές.
    -Δεν τους κακοπέφτει που η προυπηρεσία στην παράλληλη στήριξη από τους πίνακες πε 70 ή πε 60 προσμετράται στην γενική αγωγή.Ενώ η προυπηρεσία των πε 70.50 ή 60.50 στην παράλληλη στήριξη που είναι η ίδια υπηρεσία με την δική τους,ζητούν να προσμετράται στην ειδική αγωγή.Εδώ τους ενδιαφέρει ο πίνακας και όχι το είδος της προσφερθείσας υπηρεσίας,άρα τι βολεύει. Η ίδια ακριβώς υπηρεσία,ο ένας προυπηρεσία γενικής ο άλλος ειδικής, μα θα τρελαθούμε τελείως.Έκανε λάθος ο κ. Λολίτσας για το διακριτικό .50 το βάλανε για να ξεχωρίσουν τους πιο εξειδικευμένους μεταξύ ομοίων, πε 60 ή πε 70 κακώς υπάρχει πίνακας ΠΕ 60.50 ή ΠΕ 70.50 από την στιγμή που ο Λοβέρδος τους έκοψε με τον Νόμο του κάθε ελπίδα διορισμού στην ειδική αγωγή, θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ο πίνακας ΠΕ 60 ή ΠΕ 70 και ελλείψει ΠΕ 71 θα τροφοδοτούνταν η ειδική αγωγή όπως γίνεται από ΠΕ 60 ή ΠΕ 70 με βάση τα μόρια της προυπηρεσίας και των επιπλέον τίτλων διδακτορικών μεταπτυχιακών κ.λ.π. απορροφώντας και τους .50. Όταν είδαν τους ξεχωριστούς πίνακες .50 ,τρύπωσαν με 10 μήνες στην ειδική αγωγή (παράλληλη στήριξη κ.λπ) από τους Πε 60 ή 70 Τώρα δεν μιλάνε για αυτές τις περιπτώσεις.
    -Δεν τους ενδιαφέρει που ο ΑΣΕΠ στους μόνιμους διορισμούς μετρά τα διδακτορικά μεταπτυχιακά ,σεμινάρια και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας με μόρια εκεί τα έχουν αποδεχτεί, όταν πρόκειται για αναπληρωτές είναι πληρωμένα, όταν διοριστούν και μονιμοποιηθούν τα καταθέτουν για θέσεις Διευθυντών και είναι με στερήσεις και κόπο.
    -Εγώ διαπιστώνω ένα είδος ρατσισμού σε βάρος των ατόμων που στερήθηκαν χρόνου και χρημάτων προκειμένου να βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών και να αποκτήσουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις .Πέρσι τον έδειξε ο Λοβέρδος προτάσσοντας τους πε61 ή 71.Φέτος και πάλι είναι στο στόχαστρο με την προυπηρεσία.
    – Ο καθένας λέει ότι του συμφέρει.Ο ένας δεν ήξερε ότι γίνονται σεμινάρια,ο άλλος μεταπτυχιακά ,ο άλλος ότι γίνονταν κρυφά ,πλαστά τα μεταπτυχιακά,πληρωμένα .Ναι είναι πληρωμένα με αίμα και ιδρώτα και όχι με κλεμμένα.Γιατί το μόνο που δεν άκουσα είναι με πόσα μόρια πήγε στο παιδαγωγικό, κάποιοι με 14.000 μόρια και κάποιοι με 19.500 μόρια.
    -Εγώ προτείνω σε όλους τους Πε .50 να μην κάνουν φέτος δήλωση προτίμησης στην ειδική αγωγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ας μας εξηγήσει το Υπουργείο εμάς τους γονείς πως έχασε τόσα εξειδικευμένα άτομα από την ειδική αγωγή.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:50 | Πεπη

    Η Προυπηρεσια της ειδικής θα πρεπει να προσμετράται ΜΟΝΟ στον οικείο πίνακα της ειδικής. Η ρύθμιση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να εχει αναδρομική ισχύ. !!!!!!! Επιτέλους πρεπει να επιλέξει ο καθένας που θέλει να δουλεύει, ειδικη η’ γενική. Αυτό το δίπορτο πρεπει να σταματήσει. Δυο πίνακες ΞΕΧΩΡιΣΤΟΙ να δημιουργηθούν με αναδρομική ισχύ . Τα δυσπρόσιτα δεν πρεπει να διπλασιαστούν αναδρομικά! Μόνο το διάστημα που το ανέφερε η προκυρηξη κ καθένας μπορούσε να κάνει συνειδητη επιλογή. Τέλος οι αναπληρωτές της ίδιας φάσης πρεπει να έχουν κοινή ημερομηνία ανάληψης είτε είναι ΕΣΠΑ είτε κρατικού.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:50 | ΜΠ

    Το καθεστώς του αναπληρωτή εκπαιδευτικού έχει εξελιχθεί σε μια σχέση εργασίας που δεν οδηγεί στο διορισμό και είμαστε κοντά στο να το δεχθούμε όσοι έχουμε γυρίσει τους νομούς εδώ και μια δεκαετία.

    Όταν καταργήθηκε η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στους πίνακες, ο καθένας κλήθηκε να πάρει τις αποφάσεις και τα ρίσκα του χωρίς να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Το φαντασιακό του καθενός μπορεί να ονειρεύεται διπλασιασμούς και τριπλασιασμούς μορίων, αλλά νομοθετικά δεν υπήρχε κάποιο στήριγμα. Το άνοιγμα των πινάκων έρχεται ως ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των νέων αδικιών που έχουν προκύψει και η μή προσμέτρηση διπλών μορίων η πιο δίκαια απόφαση για το σύνολο των αναπληρωτών και ας θίγομαι από αυτό. Τα έβαλα κάτω, ήθελα να δουλέψω, χρειαζόμουν έστω και τη διαφορά των χρημάτων που ξόδευα και πήγα και μακριά.

    Η προϋπηρεσία είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό κεφάλαιο των αναπληρωτών, απείρως πιο σημαντικό από ένα τυχάρπαστο τεστάκι που γράψαμε πριν κάποια χρόνια (ΑΣΕΠ)

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:49 | Θεοδώρα

    Είμαι νηπιαγωγός ΠΕ60 γενικής παιδείας! Δουλεύω σαν αναπληρώτρια 5 χρόνια έχοντας γράψει μια πολύ καλή βαθμολογία στον Ασεπ του 2008 (καθώς ήταν και ο μόνος που πρόλαβα). Αντί να διοριστούμε μετά από τόσα χρόνια αναπλήρωσης κινδυνεύουμε να χάσουμε τις θέσεις μας στον πίνακα αναπληρωτών από άτομα που θα εισχωρήσουν έχοντας προυπηρεσία στην ειδική αγωγή!!! Ο διαχωρισμός των πινάκων πρέπει να γίνει από το 2010 και μετά!! Δεν γίνεται να γυρνάμε την Ελλάδα κάθε χρόνο με μόνο κριτήριο τον καλό μας βαθμό στον ασεπ και να μπουν μπροστά μας στους πίνακες τώρα κοπέλες που είτε δεν έχουν γράψει καλά στον ασεπ και δουλεύουν με τα σεμινάρια είτε δεν έχουν δώσει καθόλου ασεπ!!
    Όσον αφορά τα δυσπρόσιτα σχολεία θεωρώ ότι πρέπει να μετρήσουν διπλά τα μόρια τους και για το διάστημα 2010-2014!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:49 | Στεφανία Φαρμάκη

    Απαράδεκτο το να μετρά η προϋπηρεσία μας μόνο στον πίνακα της ειδικής. Διδάσκουμε τα ίδια βιβλία, την ίδια ύλη στα ίδια πολλές φορές σχολεία και θα έπρεπε η προϋπηρεσία μας να προσμετράται και στους δύο πίνακες. Πώς θα διοριστούμε όσοι δεν έχουμε βασικό πτυχίο στην Ε.Α. από την στιγμή που προτάσσονται οι απόφοιτοι του Βόλου: Ουσιαστικα έχουμε τα προσόντα να δουλεύουμε και στην ειδική αγωγή και στην γενική.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:47 | Μαρίνα

    Ας σταματήσουν συνάδελφοι να μιλάνε για άγνοια στο θέμα του διπλασιασμού των μορίων.Το ότι κάποιος δεν έψαξε για να ενημερωθεί πληρέστατα και όχι κατά το δοκουν τον νόμο 3391/2005 που υπήρχε και μέχρι το 2010 και κατά την περίοδο 2014-2015και θα υπάρχει απο το 2014 και έπειτα δεν αποτελεί επιχείρημα σε μια δημόσια διαβούλευση.Ας μιλάμε με επιχειρήματα που άπτονται σε νόμους.Η κ.Διαμαντοπούλου στον νόμο 3848/2010 ουδέποτε στην παράγραφο για το κλείσιμο των πινάκων δεν ανέφερε την κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΛΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3391/2005 ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.Η άγνοια είναι επιλογή.Ο ζητών ευρίσκει!Ας μην μιλάμε λοιπόν για «ανθρωποφάγους» συναδέλφους που υπηρέτησαν στα δυσπρόσιτα το προηγούμενο χρονικό διαστημα για να αιτιολογούμε τις ωφελιμιστικές μας απόψεις!Ξανατονίζω οτι η θέση μου στον πίνακα είναι πολύ καλή αλλά το δίκαιο να είναι μακριά απ’ το συμφέρον!Όταν εμείς επί 4 χρόνια είχαμε δυνατότητες επιλογής άλλοι έτρεχαν σε νησιά και βουνά!Τελικά το παράλογο κλείσιμο των πινάκων κατά όπως φαίνεται το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει κάστα που εύκολα βολεύτηκε και γρήγορα ξέχασε πόσο και η ίδια δυσκολεύτηκε να φτάσει στην καλή της θέση στον πίνακα….Ας λέμε το ορθό και το δίκαιο μήπως αυτός ο τόπος προοδεύσει ποτέ!!!
    Παρακαλώ το υπουργείο να αποκαταστήσει την αδικία που πάει να συντελεστεί με το άνοιγμα των πινάκων και να αναγνωρίσει στους συναδέλφους τα ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ αιτηματά τους σχετικά με τον διπλασιασμο της προϋπηρεσίας τους σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες κατά τα έτη 2010-2014.Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί στην ίδια σφαίρα του παραλόγου της κ.Διαμαντοπούλου!

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:46 | Σωτηρια

    Καλησπερα, ως ειδικότητα θεατρολόγος δούλεψα και εγώ στην ειδική αγωγή, γιατί ο νόμος μου παρείχε αυτό το δικαίωμα. Εξειδικεύτηκα στην ειδική αγωγή, όπου στερήθηκα βασικά πράγματα της καθημερινής μου ζωής για να αποκτήσω το σεμινάριο εξειδίκευσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί με αναδρομική ισχύ θέλει ή σκέφτεται να μου στερήσει.. την με κόπο αποκτημένη προυπηρεσία μου απο τον πίνακα της γενικής και να προσμετράτε μόνο στον πίνακα της ειδικής αγωγής. Μεγάλη αδικία, διότι δεν προσλαμβάνουν πια θεατρολόγους στην ειδική αγωγή. Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία?

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:45 | Έλλη

    Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:43 | Ελίζα

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός πε60 θεωρώ κατάφορη αδικία την μη προσμέτρηση των διπλών μορίων στα δυσπρόσιτα σχολεία καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέραμε εκπαιδευτικό έργο σ΄αυτές τις περιοχές ήταν εξαιρετικά αντίξοες, πόσο μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και πολλές φορές ρισκάροντας την ίδια μας την ζωή. Οι συνθήκες ήταν οι ίδιες και το 2009 και την περίοδο 2010-2014 αλλά και μετά το 2015. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων στις κατά τόπους πρωτοβάθμιες πως οι πίνακες θα τροφοδοτηθούν κατά το άνοιγμά τους με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας σύμφωνα με το Ν.3391/2005 και όσα ίσχυαν και πριν το κλείδωμά τους, βάση λογικής άλλωστε, αφού ο νόμος δεν αντικαταστάθηκε με νέο. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν πριν το 2010 έλαβαν την ηθική και πρακτική ανταμοιβή της διπλής μοριοδότησης. θα είναι παντελώς άδικο να μην ανταμειφθούν για το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί της περιόδου 2010-2014.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:41 | Άννυ

    Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η εκπαίδευση είναι ενιαία.
    Η διάκρισης μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση και δεν ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.

    Όταν το υπουργείο μας έδωσε το δικαίωμα να εργαστούμε σε δομές της Ειδικής Αγωγής και κληθήκαμε να δουλέψουμε σε αυτές έχοντας ως βασικό πτυχίο αυτό του εκπαιδευτικού της γενικής αγωγής ,όταν αναγνώρισε τα επιπλέον τυπικά προσόντα του καθενός μας σε σχέση με τον τομέα της Ειδικής Αγωγής (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Σεμινάρια, 10μηνη προϋπηρεσία) και μας επέτρεψε να συμπεριληφθούμε στον πίνακα της ειδικής αγωγής (ως ΠΕ 70.5/ ΠΕ 60.5) παράλληλα με την παρουσία μας στον πίνακα της γενικής αγωγής (ΠΕ 70 / ΠΕ 60).
    Ουδεμία προειδοποίηση και ενημέρωση είχαμε λάβει ότι θα υπάρξει η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη επίπτωση όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον.

    Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσει πια αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος μας, δουλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια στην ειδική αγωγή και ξαφνικά ένας νόμος πέρυσι μας αφήνει χωρίς δουλειά. Δηλαδή η εκπαίδευση που παρείχαμε στα παιδιά με ειδικές ανάγκες εδώ και μια 7ετία ήταν κατώτερης μορφής από αυτήν που παρέχουν οι 71/61;;

    Αποτελούμε μια ομάδα εκπαιδευτικών με επιπλέον εξειδίκευση, πράγμα που αντί να επιβραβεύεται τιμωρείτε τα τελευταία χρόνια. Με το να μας πετάτε από την ειδική αγωγή είναι σαν να μειώνετε όλο το εκπαιδευτικό μας έργο μέχρι στιγμής. Σαν να λέτε στους γονείς ότι απλώς είχαν βουλωθεί οι ‘’τρύπες της εκπαίδευσης’’ με τυχαίους εκπαιδευτικούς.
    Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μας μειώνει σαν εκπαιδευτικούς και σαν ανθρώπους.

    Πιστεύω πως το πιο δίκαιο για όλους θα ήταν να μας δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στη γενική και την ειδική με δίκαια κριτήρια. Ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να μειωθεί ανα πάσα στιγμή δεν μας διαβεβαιώνει το επαγγελματικό μας μέλλον.
    Ζητάμε όσοι έχουν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά ειδικής αγωγής μέχρι στιγμής, και τουλάχιστον 18 μήνες προϋπηρεσία σε αυτήν, ίση μεταχείριση με τους 61/71.