Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:56 | Χριστίνα

    Ειμαι μητέρα δυο. Τα παιδια μου έχασαν τον πατέρα τους απο καρκίνο.. Μια τόσο μεγάλη απώλεια και αλλαγή στην ζωή μας φτάνει. Παρακαλούμε την κατανόηση σας για να μην μας χωρίσετε άλλο τωρα που προσαρμοστηκαμε στην οικογένεια μας όπως ειναι τωρα.Πως γίνεται τα ορφανά να υπολογίζονται με με μόλις 1 μόριο με τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα;;

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:22 | Maria P

    Οι Πολύτεκνοι είναι οι αιμοδότες του Έθνους μας και προστατεύονται από το Σύνταγμα. Η αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις τα τελευταία έτη είναι «τιμωριτική». Αντί να προστατεύονται «τιμωρούνται» που έχουν πολλά παιδιά και αδικούνται παράφορα εν σχέση με τους άγαμους ή άτεκνους. Πόσοι είναι οι Πολύτεκνοι με 4, 5, 6,.. 8.. 10.. παιδιά στη χώρα μας; Πρέπει να τους δοθούν θέσεις στα Πανεπιστήμια όπως γίνεται εδώ και 37 χρόνια.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:15 | Ευτυχία

    Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη!
    Είναι πασιφανές ότι τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα παιδιά που συναγωνίζονται. Δεν μπορεί μια πολύτεκνη οικογένεια να αντεπεξέλθει οικονομικά προσφέροντας φροντιστήρια και/ή ιδιαίτερα στα παιδιά της, στο βαθμό που καταφέρνει κάτι τέτοιο μια οικογένεια με 1 ή 2 παιδιά. Θα αναγκάσουμε όλα αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν κάτι που δεν τους αρέσει? και πώς θα τα στηρίξει οικονομικά η οικογένειά τους? Τουλάχιστον ένα μέρος των θέσεων πρέπει να παραχωρείται στα τέκνα των πολυτέκνων, ώστε να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:00 | Καλλιοπη Παπαδοπουλου

    Κυριε υπουργε, με λυπη μου βλεπω οτι δεν υπαρχει καμια προβλεψη για μετεγγραφες απο πανεπιστημια του εξωτερικου. Θα ηθελα να θεσω υπ’ οψιν σαςτο γεγονος οτι πολλα παιδια που φοιτουν εξω – λογω της οικονομικης κρισης που μαστιζει την χωρα μας – αντιμετωπιζουν το ενδεχομενο της διακοπης των σπουδων τους. Επισης μικρος αριθμος μεν αλλα υπαρκτος δε αντιμετωπιζει προβληματα υγειας που κανουν για εναν ακομη λογο πολυ πιο δυσκολο το εργο της φοιτησης τους και ισως καποιες φορες και ακατορθωτο, με αποτελεσμα την διακοπη των σπουδων τους, κατι που δεν θα συνεβαινε αν φοιτουσαν σε ελληνικα πανεπιστημια. Θα ηθελα λοιπον να σας παρακαλεσω να μεριμνησετε γι αυτα τα παιδια που ενω ειναι Ελληνες αναγκαζονται να ξενιτευτουν με μονο κινητρο την αγαπη τους για μαθηση και παρ’ ολες τις θυσιες των ιδιων και των οικογενειων τους δεν κατορθωνουν να φερουν εις περας τις σπουδες τους για τους λογους που προανεφερα παραπανω. Θελω να ελπιζω οτι θα διαβασετε αυτα που σας εγραψα και οτι θα τα λαβετε σοβαρα υπ’ οψιν σας. Σε καθε περιπτωση σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
    Με εκτιμηση
    Καλλιοπη Παπαδοπουλου

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:43 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΝΑΒΟΣ

    1)ΕΧΩ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΟΥ.
    2)ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ.
    3)ΕΧΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΠΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 67%.
    ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ.
    ΤΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.
    ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ,ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:27 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το παιδί μιας πολύτεκνης οικογένεια με κατακεφαλήν εισόδημα 7000 ευρώ χωρίς να έχει αδελφό που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας των γονέων μοριοδοτείται με 5 μόρια.
    Το παιδί μιας τρίτεκνης οικογένειας με αντίστοιχα κριτήρια με τα παραπάνω μοριοδοτείται με 4 μόρια.
    Το παιδί μιας οικογένειας με δύο τέκνα με κατακεφαλήν εισόδημα 7000 και με αδελφό που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας των γονέων μοριοδοτείται με 4 μόρια.
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ.
    Φανταστείτε να χρειαστεί το παιδί αυτής της οικογένειας να πάει και σε διαφορετική πόλη απ΄αυτήν που σπουδάζει ο άλλος αδελφός!!!!!!!)
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
    Και κάτι ακόμα.
    Να μάθετε αγαπητοί πολύτεκνοι (στυλοβάτες του Εθνους!!!!!) και όλοι οι λοιποί που διεκδικείτε μόνο εσείς όλα τα προνόμια πέρα απο κάθε Λογική και Δικαιοσύνη , ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ εσείς που είστε άνθρωποι του Θεού και κάνετε τόσα πολλά παιδιά γιατι τα αγαπάτε.
    Διαφορετικα υπάρχει Μεγάλη Υποκρισία και Ιδιοτέλεια (στυλοβάτες του Εθνους!!!!!) άνθρωποι του Θεού!!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:25 | Εκπαιδευτικός-Τρίτεκνος

    Οι ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ και οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ όταν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να παίρνουν μετεγγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΑ χωρίς άλλους περιορισμούς. Μόνο έτσι θα υπάρχει ισότητα ευκαιριών και δεν θα έχουμε ταξική εκπαίδευση.
    Είμαι τρίτεκνος και ο γιος μου περνά σε πολυτεχνική σχολή όχι όμως του τόπου κατοικίας μας.
    Δεν είναι ΑΔΙΚΟ να επιλέξει κάποια άλλη σχολή που δεν τον ενδιαφέρει στον τόπο του λόγω οικονομικής αδυναμίας ;
    Δεν είναι ΛΑΘΟΣ τα παιδιά να επιλέγουν σχολές με κριτήριο όχι τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους αλλά με κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας ;
    Κύριε Υπουργέ συμβουλευτείτε το Ε.Κ.Κ.Ε.-Ε.Σ.Υ.Ε. και δείτε την αντίστροφη σχέση εισοδήματος-μέγεθος οικογένειας σχετικά με τα ποσοστά φτώχειας.Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τα όνειρα των νέων μας λόγω οικονομικών αδυναμιών.
    Είμαι τρίτεκνος εκπαιδευτικός με ετήσιο εισόδημα 20000 ευρώ και δεν μπορώ να ρισκάρω την επιλογή σχολής του γιου μου μακριά από τον τόπο κατοικίας μας ελπίζοντας σε μετεγγραφή. Αν δεν πάρει μετεγγραφή θα είναι σαν να σκοτώνω εγώ ο ίδιος τα όνειρα του μιας και είναι πρακτικά αδύνατο να τον συντηρήσω μακριά από το σπίτι του.
    Αν είχα ένα παιδί θα μπορούσα το στείλω να σπουδάσει στην σχολή που πέρασε χωρίς να μπαίνω και εγώ σ’ αυτά τα διλήμματα.
    Κύριε Υπουργέ ελπίζω στην ευαισθησία σας και στην λογική σας

    Με εκτίμηση: ένας τρίτεκνος εκπαιδευτικός

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το παιδί μιας πολύτεκνης οικογένεια με κατακεφαλήν εισόδημα 7000 ευρώ χωρίς να έχει αδελφό που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας των γονέων μοριοδοτείται με 5 μόρια.
    Το παιδί μιας τρίτεκνης οικογένειας με αντίστοιχα κριτήρια με τα παραπάνω μοριοδοτείται με 4 μόρια.
    Το παιδί μιας οικογένειας με δύο τέκνα με κατακεφαλήν εισόδημα 7000 και με αδελφό που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας των γονέων μοριοδοτείται με 4 μόρια.
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥTΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ.
    Φανταστείτε να χρειαστεί το παιδί αυτής της οικογένειας να πάει και σε διαφορετική πόλη απ΄αυτήν που σπουδάζει ο άλλος αδελφός!!!!!!!)
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ , NA KANETE TO AYTONOHTO.
    Και κάτι ακόμα.
    Να μάθετε αγαπητοί πολύτεκνοι (στυλοβάτες του Εθνους!!!!!) και όλοι οι λοιποί που διεκδικείτε μόνο εσείς όλα τα προνόμια πέρα απο κάθε Λογική και Δικαιοσύνη , <> εσείς που που είστε άνθρωποι του Θεού και κάνετε τόσα πολλά παιδιά γιατι τα αγαπάτε.
    Διαφορετικα υπάρχει Μεγάλη Υποκρισία και Ιδιοτέλεια (στυλοβάτες του Εθνους!!!!!) άνθρωποι του Θεού!!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 21:49 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

    Για δεκαετίες οι μετεγγραφές των πολυτέκνων γινόταν χωρίς περιορισμό και δεν
    υπήρχε πρόβλημα,και το κυριότερο χωρίς κόστος για την πολιτεία.Και έρχεται τώρα το υπουργείο μιας κυβέρνησης προσανατολισμένης στον άνθρωπο που έχει τσακίσει η κρίση,και με αυτό το νομοσχέδιο δίνει χαριστική βολή στην κοινωνική τάξη των πολυτέκνων που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τάξη.
    Κύριοι,νομίζω ότι δεν γνωρίζετε τι μας έχει συμβεί αυτά τα χρόνια.Αν δεν γνωρίζετε τι προσφέρουν οι πολύτεκνοι στην πατρίδα μπορούμε εύκολα να σας το γνωρίσουμε.Δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε τα παιδιά μας που δυστυχώς για κάποιους σπουδάζουν.
    Δείτε ξανά το θέμα των πολυτέκνων που προεκλογικά τάζατε πως θα φροντίσετε ενώ
    με τις πράξεις σας δείχνετε το αντίθετο.

  • 23 Ιουνίου 2015, 20:06 | Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

    Κύριοι είμαι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 81% πιστοποιημένο από τα ΚΕΠΑ, πασχω από πλαγιά μυοτροφικη σκλήρυνση.
    Έχω δύο παιδιά δίδυμα τα οποία έδωσαν φέτος πανελλήνιες και περνούν σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας.
    Έτυχε να έχω υψηλό εισόδημα από την σύνταξη μου μετά από 34 χρόνια δουλειάς.
    Αυτό και μόνο με το νέο νόμο μου στερεί το δικαίωμα να βλέπω τα παιδιά μου τα τελευταία χρόνια της ζωής μου γιατί λόγω της πάθησης μου δεν μπορώ να μετακινηθω.
    Μήπως κύριοι επρεπε.
    τα δίδυμα παιδιά να είναι μαζί.
    τα παιδιά των βαριά αναπήρων που λόγω παθήσεων βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους να περνούν μεταγραφή χωρίς κριτήρια.
    Ευχαριστώ και πιστεύω στον ανθρωπισμό σας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:44 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΜΟΣ

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη .Στήριξη και αναγνώριση στο δύσκολο έργο της πολύτεκνης οικογένειας.
    Δεν επαιτεί η πολύτεκνη οικογένεια, ΑΠΑΙΤΕΙ την εφαρμογή του Συντάγματος.

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:40 | Ζωή Κουνάνη

    Κι εγω νομίζω ότι είναι πολιτική επιλογή η πρόκριση των ολιγότεκνων οικογενειών. Πώς περιμένουμε να στηριχτεί αυτό το κράτος, με τους μετανάστες? Ή θα αναλάβει ο Κύριος και τις σπουδές των παιδιών μας? Αν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί Του απλά προσθέστε τους πολυτέκνους και τους τρίτεκνούς στις εξαιρέσεις (άρθρο 12 παρ. 8), που μπορεί να είναι και οι ίδιοι άνεργοι ή να έχουν άνεργα παιδιά, που συντηρούν. Το εισόδημα δεν είναι το μόνο κριτήριο (όπου είναι αληθινό). Η ανεργία καιτου ενός μόνο γονιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ακόμη κι’αν ο άλλος φέρνει τα προς το ζειν. Κι αν αρρωστήσει ο εργαζόμενος γονιός, τί θα γίνει ο φοιτητής μακρια απ’το σπίτι του? Αλλά και ο αδελφός που σπουδάζει στο σπίτι του δεν έχει έξοδα για να συντηρηθεί? Γιατί πρέπει να είναι σε άλλη πόλη απο το σπίτι των γονιών? Δώστε μια ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των παιδιών μας δηλώνοντας την σχολή που στ’αλήθεια θέλουν, και όχι αυτή που είναι κοντά στο σπίτι τους.

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:36 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 67% ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η (ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΤΕΚΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
    67% ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12) ΝΑ ΜΕΤΕΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ
    ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ,ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ,ΦΑΡΜΑΚΑ ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ.
    ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ- ΑΣΘΕΝΗ
    ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:32 | ΝΙΚΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ,
    κ. Υπουργοί!, κ. Πρωθυπουργέ! κκ. Γραμματείς:
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ???
    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ???

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ» «ΚΕΡΔΩΝ» ΤΩΡΑ!

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ:

    τουλάχιστον για μισθωτούς με βάση παραστατικά εσόδων* εξόδων** να υπολογίζεται το υπολειπόμενο ποσό και εκείνο να φορολογείται και να υπολογίζεται ως βάση για κοινωνικές παροχές (π.χ. μεταγραφές – που δεν κοστίζουν…)

    Ν.

    *(όλα – καθαρών, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦ. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ)
    **(όλα: αγορών, κοινωφελών υπηρεσιών κλπ ##ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ## τους )

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:31 | ΕΛΕΝΟΥΜΠΙ

    Εάν περάσουν τελικά οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων (2 μόρια) αυτό θα αφαιρέσει και το τελευταίο κίνητρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί με εξαφάνιση της χώρας μας από τον χάρτη των εθνών. Αποτελεί μεγάλη ανευθυνότητα η σχεδιαζόμενη αντιμετώπιση των πολυτέκνων στο θέμα της μετεγγραφής των παιδιών τους. Εκτός και αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε ως λαός. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει τις σπουδές των παιδιών των αιμοδοτών της χώρας. Ας προσθέσει, λοιπόν στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ την ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (ή) τους και στο αντίστοιχο έτος».

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:27 | ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΠ.

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) ή ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ. Σε κάθε περίπτωση οι μετεγγραφές των πολυτέκνων να είναι ελεύθερες! Είναι (εδώ και πολλές δεκαετίες) μικρό το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολυτέκνων σε σχέση με το γενικό σύνολο.Επιτέλους δώστε κίνητρα στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως το Σύνταγμα (άρθρο 21 παραγρ. 2) προβλέπει!
    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:21 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΛ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 23 Ιουνίου 2015, 19:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΜΩΤΗΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 18:18 | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Ζητάμε οι δικαιουχοι που αναφερονται στην περιπτωση 7παρ.η’ (ο δικαιουχος να εχει γονεις τεκνα ή συζηγο που εχει αναπηρια 67% και ανω ..)του αρθρου 12 να μεταγγραγονται αυτοματως στον τοπο κατοικιας τους χωρις κανενα αλλο κριτηριο!
    Στις συγκεκριμενες οικογενειες η οικονομικη αιμοραγια ειναι ανυπολογιστη καθως τα εξοδα (περιθαλψη, φαρμακα ,βοηθεια κατ’οίκον απο ετερο προσωπο ,ψυχολογικη στηριξη κ.ο.κ)ειναι τεραστια με αποτελεσμα να μην μπορουν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λογους ψυχολογικης στηριξης του παιδιου -φοιτητη καθως και του γονεα -ασθενους ολες οι ανωτερω περιπτωσεις παιδιων ειναι ααπαραδεκτο να μετακινουνται απο τον τοπο κατοικιας τους.

  • 23 Ιουνίου 2015, 18:15 | Αρχιμανδριτη Σ.

    Δεν ειναι λογικο να μην εχει ψηφισθει ο νομος για τις μεταγραφες και τα παιδια να μην ξερουν τι θα δηλωσουν στο μηχανογραφικο τους,ειμαστε ανεργοι και οι δυο γονεις και αν δηλωσει το παιδι επαρχεία και δεν παρει μεταγραφη δεν θα μπορεσει να φοιτησει. δεδομενου οτι το εισοδημα ειναι μηδενικο και ειναι αδυνατη η συντήρηση του παιδιου ηδη το αλλο μου παιδι εχει περασει σε σχολη και δεν πηγε λογω οικονομικής αδυναμίας. Οσον αφορα τους πολυτεκνους και τη διαμαρτυρία τους,να τους ενημερωσω οτι σημερα υπαρχουν πολλοι συμπολιτες τους σε πολυ δυσκολοτερη οικονομικη κατασταση που δεν εχουν καμια βοηθεια ενω εκεινοι ολα τα χρονια εχουν ειδικα προνομια απο το κρατος.Εχουμε και εμεις οι υπόλοιποι αναγκη να σπουδασουμε τα παιδια μας.Το οτι ειναι πολυτεκνος καποιος δεν σημαίνει οτι εχει οικονομικο προβλημα μεγαλυτερο απο τους ανεργους που εχασαν τη δουλεια τους και δεν μπορουν να στηρηξουν τα παιδια τους.

  • 23 Ιουνίου 2015, 17:54 | Χρήστος

    Είμαι πολύτεκνος και τα δύο πρώτα μου παιδιά σπουδάζουν ήδη στην ίδια πόλη (Πάτρα) μακρυά από τον τόπο κατοικίας μου. Ο τρίτος μου γιος έδωσε φέτος εξετάσεις με όνειρο του την γυμναστική ακαδημία. Είναι δυνατόν να μην μπορώ να τον φέρω όσο πιο κοντά μπορώ στον τόπο κατοικίας μου; πως θα τα βγάλω πέρα οικονομικά; τι θα του πω; διάλεξε ότι άλλη σχολή θες μόνο στην Πάτρα;Αφήστε ελεύθερες τις μετεγγραφές των πολυτέκνων!!! Υποφέρουμε οικονομικά!!!μην μας τιμωρείτε!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 17:05 | ΡΙΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θεωρώ ότι η μοριοδότηση λόγω πολύτεκνης οικογένειας (2 μόρια) είναι πολύ χαμηλή. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια πολύτεκνη οικογένεια με 5,6 και περισσότερα τέκνα είναι πολλά και σημαντικά. Από την άλλη μεριά διαγράφεται παντελώς η πολυποίκιλη προσφορά (εθνική, οικονομική, κοινωνική) της πολύτεκνης οικογένειας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρωταρχικό σήμερα εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό, αν πολεμάμε και δεν αγκαλιάζουμε αυτούς που προσφέρουν το μέγιστο στο έθνος, δηλαδή παιδιά, ανθρώπους;
    Προτείνω ελεύθερη μετεγγραφή των φοιτητών τέκνων πολυτέκνων στην πλησιέστερη σχολή του τόπου διαμονής των γονέων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:47 | giorgos

    Το σχεδιο Νομου αναφέρει «Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη»
    Η ρυθμιση ειναι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
    Ο Κατοικος της Λαμίας που πετυχε Κρητη/Ξανθη με φοιτητή Αδελφό στην Αθηνα θα ελθει ΒΟΛΟ ή Λαρισα ? Ο κατοικος Τριπολής με αδελφο Αθηνα ή θεσσαλονικη που πετυχε Κρητη/Λαρισα/Ξανθη/Ιωάννινα θα πάει ΠΑΤΡΑ ??\
    ΑΡΑ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ? ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ 2 ΣΠΙΤΙΑ!!!
    ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΘΗΝΑ /ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝ ΟΧΙ ΠΟΝΗΡΗ !!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:36 | ΜΑΡΙΑ

    Έχω τέσσερα παιδιά με πολλή δυσκολία προσπαθούμε εγώ και ο άντρας μου να
    ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:29 | mara

    Οι πολύτεκνοι μας έχουν κατακλύσει, αυτό έχει αποτέλεσμα τα παιδιά που έχουν ανάπηρους γονείς να μοριοδοτούνται και αυτά με ένα μόριο. Κύριοι (ες) την αναπηρία δεν την επιλέγει κανείς.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:21 | Σταυρούλα

    Παρακαλώ να μελετηθεί προσεκτικά η περίπτωση αδερφών φοιτητών που κατά τη γνώμη μου θα πρεπε να θεωρείται δεδομένη η μετεγγραφή και τουλάχιστον να δοθούν περισσότερα μόρια στις περιπτώσεις αυτές.Είμαι μητέρα φοιτητή σε περιφερειακό πολυτεχνείο και θεωρώ το 1 μόριο για αδερφό φοιτητή ειλικρινά απειροελάχιστο.Η διατήρηση τριών σπιτιών με τις οικονομικές συνθήκες της εποχής μας είναι ανέφικτη. Θα πρεπε τουλάχιστον στις περιφερειακές πόλεις (αφού λόγω συνωστισμού Αθήνα-Θεσ/νίκη είναι κατανοητό ότι είναι δύσκολα εφαρμόσιμο)να δίνονται περισσότερα μόρια για όσους έχουν αδερφό φοιτητή. Μπορεί μια 4μελής οικογένεια με εισόδημα ελάχιστα περισσότερο από την περίπτωση 7γ να νοικιάζει και να διατηρεί 3 σπίτια στον καιρό της κρίσης;; Θα καταδικαστεί το μέλλον των παιδιών με τον περιορισμό επιλογών σχολών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:19 | Σταυρούλα

    Είμαι μητέρα φοιτητή σε περιφερειακό πολυτεχνείο και θεωρώ το 1 μόριο για αδερφό φοιτητή ειλικρινά απειροελάχιστο.Η διατήρηση τριών σπιτιών με τις οικονομικές συνθήκες της εποχής μας είναι ανέφικτη. Θα πρεπε τουλάχιστον στις περιφερειακές πόλεις (αφού λόγω συνωστισμού Αθήνα-Θεσ/νίκη είναι κατανοητό ότι είναι δύσκολα εφαρμόσιμο)να δίνονται περισσότερα μόρια για όσους έχουν αδερφό φοιτητή. Μπορεί μια 4μελής οικογένεια με εισόδημα ελάχιστα περισσότερο από την περίπτωση 7γ να νοικιάζει και να διατηρεί 3 σπίτια στον καιρό της κρίσης;; Θα καταδικαστεί το μέλλον των παιδιών με τον περιορισμό επιλογών σχολών.Παρακαλώ να μελετηθεί προσεκτικά η περίπτωση αδερφών φοιτητών που κατά τη γνώμη μου θα πρεπε να θεωρείται δεδομένη η μετεγγραφή και τουλάχιστον να δοθούν περισσότερα μόρια στις περιπτώσεις αυτές.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:00 | Δημήτρης

    Πόσα άλλα θα πληρώσει ο πολύτεκνος κόσμος. Δεν είναι ότι απλά αδιαφορούν για το έθνος και το δημογραφικό πρόβλημα της κοινωνίας. Έχουμε πλέον πόλεμο κατά των πολυτέκνων, καθημερινά και νέα αντικίνητρα για να μην κάνει ο κόσμος παιδιά.
    Η φορολογία είναι πλέον δυσβάστακτη, καταργήθηκε το αφορολόγητο των παιδιών και πλέον τα παιδιά θεωρούνται και τεκμήριο. Στον ΕΝΦΙΑ η παραμικρή βοήθεια, τα πολυτεκνικά αυτοκίνητα πλέον τα πληρώνουμε σαν είδη πολυτελούς διαβίωσης. Το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας καταργήθηκε.
    Άλλος ένας νόμος, άλλη μια κυβέρνηση, ένας υπουργός που νομοθετεί υπέρ των φοροφυγάδων και κατά των πολυτέκνων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:52 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Οι δικαιούχοι που αναφέρονται στην περίπτωση 7 παρ, η΄ (ο δικαιούχος να έχει γονείς τέκνα ή σύζυγο που έχει αναπηρία 67% και άνω…….) του άρθρου 12 πρέπει να μετεγγράφονται αυτομάτως στον τόπο κατοικίας τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
    Στις συγκεκριμένες οικογένειες η οικονομική αιμορραγία είναι ανυπολόγιστη καθώς τα έξοδα (περίθαλψη, φάρμακα, βοήθεια κατ’ οίκον από έτερο πρόσωπο, ψυχολογική στήριξη κ.ο.κ.), είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λόγους ψυχολογικής στήριξης του παιδιού – φοιτητή καθώς και του γονέα – ασθενούς, όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις παιδιών είναι απαράδεκτο να μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους.-
    Σας ευχαριστώ.-

  • ΔΕΙΞΤΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με δύο μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:50 | Παρασκευή

    Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθει ο νόμος μετεγγραφής των πολυτέκνων στην αντίστοιχη σχολή που είναι κοντινότερη στην κατοικία τους χωρίς να μπαίνουν σε σειρά .Η μοριοδότηση είναι απαράδεκτη.Πιστεύω πως είναι ένα μέτρο που καταπολεμά την υπογεννητικότητα χωρίς να κοστίζει στην πολιτεία όπως κοστίζουν για παράδειγμα τα επιδόματα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:42 | Κεραμιδάς Πέτρος

    Είμαι πολύτεκνος πατέρας και ξέρω ότι είναιπολύ δύσκολο να δώσεις στα παιδιά των πολυτέκνων τις συνθήκες μάθησης και προετοιμασίας για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο όπως τις δίνουν οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά.Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες οι πολύτεκνοι τυγχάνουν ιδιαίτερη μέριμνα από τα κράτη.Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:38 | ΘΩΜΆΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

    Οι πολύτεκνες οικογένειες, έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να δέχονται αναίτια την επίθεση της πολιτείας εναντίον τους, η οποία μετά τις δύο απερχόμενες κυβερνήσεις επισφράγισε τη διαχρονικότητά της και με την παρούσα κυβέρνηση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορά τη λήψη αποφάσεων, που ζητούν τη συναίνεση της κοινωνίας, χωρίς να επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Γιατί σε τι ωφελεί δημοσιονομικά η ουσιαστική κατάργηση των μετεγγραφών για τις πολύτεκνες οικογένειες, που επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο; Γνωρίζετε φυσικά ότι οι συνολικές αιτήσεις μετεγγραφών πολυτέκνων αντιστοιχούν μόνο στο 14% των συνολικών αιτήσεων που υποβάλλονται. Είναι τόσο μεγάλο αυτό το ποσοστό που πρέπει να αποκλειστεί, με την παροχή μόνο 2 μορίων, στα κριτήρια για μετεγγραφή; Και αν όντως πρέπει να αποκλειστεί αυτό θα γίνει υπέρ κάποιων άλλων κατηγοριών με εισοδηματικά κριτήρια. Τι εισόδημα λοιπόν πρέπει να έχει μια οικογένεια άνω των έξι ατόμων για να επιβιώσει; Πόσα πρέπει να δηλώνει για να σπουδάζει τρία παιδιά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα υπόλοιπα στη Δευτεροβάθμια; Έχετε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο φορολογικά, ώστε να είναι διασφαλισμένη η αντικειμενικότητα και ορθότητα του εισοδηματικού κριτηρίου που δηλώνει κάθε πολίτης που θα λάβει τη μοριοδότηση ως «άπορος»;
    Δυστυχώς έχετε καταστρατηγήσει το αρ. 21 και 22 του Συντάγματος και δεν σας ενδιαφέρει. Αγνοείτε τη σπουδαιότητα του δημογραφικού προβλήματος. Δεν λαμβάνετε υπόψη τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης για τις πολύτεκνες οικογένειες. Δεν φαίνεται να γνωρίζετε τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας να συντηρεί τέσσερα και άνω προστατευόμενα τέκνα. Δώστε τουλάχιστον τη δυνατότητα στα παιδιά μας να σπουδάσουν, χωρίς να αναγκαζόμαστε να τα αποκλείουμε εμείς οι ίδιοι από το αγαθό της μόρφωσης. Αν αυτό το άδικο μέτρο εφαρμοστεί τότε για άλλη μια φορά η ελπίδα που περιμέναμε οι πολύτεκνοι δεν ήρθε.

  • Στηρίξτε έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια.

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:27 | Βαγγέλης

    Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ !!! Ελεύθερες οι μετεγγραφές για τους φοιτητές του εξωτερικού, που στο κάτω – κάτω σπουδάζουν με τα λεφτά των μπαμπάδων τους ενώ στα παιδιά των πολυτέκνων πριμοδότηση με μόλις 2 μόρια. ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ Ή ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ;;;
    ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ;;;
    ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ !!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:57 | ΣΜΑΡΑΓΔΑ

    Ως πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών, αισθάνομαι ότι η πολιτεία με ένα ακόμη νομοθετικό μέτρο μας τιμωρεί για τα παιδιά που αναθρέφουμε! Είμαστε άξιοι τιμωρίας κ καταδίκης γιατί τα παιδιά μας θα δουλεύουν για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι αμέτρητοι γέροντες της χώρας μας! Το πολυνομοσχέδιο για τηνπαιδεία, ας μη νομίζουν ότι μας κοροιδεύουν, στην ουσία καταργεί τις μετεγγραφές των πολυτέκνων! Είναι ντροπή, μεγάλη ντροπή! Πρέπει πάση θυσία αυτό να μην ψηφισθεί!

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:46 | Νίκος Νικολόπουλος

    Αγαπητοι κύριοι υπέυθυνοι της Παιδείας.Απο τη στιγμή που τελικά δεν υπάρχει κάποιος φιλέλληνας να μας κυβερνήσει ας είναι τουλάχιστον έστω φιλάνθρωπος και ας σεβαστέι τους ανθρώπους που επιλέγουν να προσφέρουν στην πατρίδα νέους με προοπτικές να σπουδάσουν και να προσφέρουν.
    Τους στερείτε τόσα πράγματα, αφήστε τους τουλάχιστον την ελευθερία ωστε να μετεγγράφονται χωρίς να ταλαιπωρούνται ακόμη και εκεί.
    Φιλικά…

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:33 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Είμαι τρίτεκνη με 3 ανήλικα τέκνα. Δύο παιδιά μετά από γάμο και ένα εκτός γάμου αναγνωρισμένο.
    Το εισόδημα μου είναι μόνο ο μισθος μου, δεν παίρνω καμία διατροφή.
    Εισόδημα 12.000/έτος.
    Είμαι επίσης διαζευγμένη και το τρίτο μου παιδί είναι εκτός γάμου, άρα θεωρούμαι και άγαμη?
    Τέλος έχω αναπηρία η ίδια άνω του 67% με απόφαση της Α΄ θμιας Επιτροπής της Περιφέρειας που ισχύει για δέκα χρόνια (από το 2010 έως το 2020).
    Κάθε μέρα είναι ένας ατελείωτος αγώνας.
    Το παιδί μου φέτος μπαίνει επαρχία και ο μόνος τρόπο να σπουδάσει είναι να μεταγραφεί στην Αθήνα.

    Ως τρίτεκνη παίρνω μόρια.
    Ως διαζευγμένη ? ο Νόμος δεν λέει τίποτα.
    Ως άγαμη? Πιστέψτε είναι το ίδιο να είσαι είτε διαζευγμένη είτε άγαμη ειδικά όταν δεν παίρνεις διατροφή.
    Η αναπηρία μου αναγνωρίζεται δεδομένου ότι δεν είναι απόφαση των ΚΕΠΑ? Με την ίδρυση των ΚΕΠΑ έγινα ξαφνικά καλά?

    Ο νομος πράγματι πρέπει να μοριοδοτήσει περισσότερο τρίτεκνους και πολύτεκνους. Και το επιχείρημα ότι ο αριθμός των παιδιών δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο – όπως αναφέρει το Συμβούλιο Επικρατείας – παρά μόνο οι επιδόσεις τους είναι παράλογο. Οι πολυπληθείς οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των φροντιστηρίων, το ξέρετε καλά… οπότε δεν βλεπετε την σχέση μεταξύ επιδόσεων και αριθμού παιδιών?

    Και τελος είναι παράλογο να μας ζητάτε να συμπληρώσουμε μηχανογραφικό πριν την ψήφιση του Νόμου και χωρίς να γνωρίζουμε τις αντιστοιχίες των Σχολών.

    Σας ευχαριστω.

  • 23 Ιουνίου 2015, 13:57 | ΜΠΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ , Ο ΣΥΣΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80% ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΛΙΖΕΙ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? EINAI ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Ιουνίου 2015, 13:40 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΒΑΛΕΤΗΣ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών,με το γνωστό πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε συνδυασμό με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το αποτέλεσμα θα είναι, σε λίγα χρόνια να γίνουμε μειονότητα μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.Θα έπρεπε να ντρέπεστε που σχεδιάζετε να προβείτε σε τέτοια μέτρα εναντίον της πολύτεκνης οικογένειας. Αντί η πολιτεία να ενισχύει την προσπάθεια που κάνουν οι πολύτεκνοι να σώσουν την Ελλάδα που καταρρέει…προσπαθεί να δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα, να μην στηρίζονται οι πολύτεκνες οικογένειες, και να αποθαρρύνονται συνεχώς τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν ν’αποκτήσουν περισσότερα παιδιά; Η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί σε περίοδοδο κρίσης να συντηρεί 3 σπίτια και τα αδέλφια πρέπει να παίρνουν μεταγραφή όπως ίσχυε ανέκαθεν. Aδικημένοι είναι οι μισθωτοί και οι νομοταγείς πολίτες και έχουν προβάδισμα οι φοροφυγάδες.Το μέλλον της πατρίδας μας είναι αυτά τα παιδιά, υπάρχει υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα προστασίας των πολυτέκνων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 13:14 | Σκούταρης Άγγελος

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»

  • 23 Ιουνίου 2015, 12:16 | ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΛΙΝΑ

    Το ένα μόριο σε αυτόν που έχει αδελφό η αδελφή σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ αλλης πόλης από την κατοικία των γονιών του είναι ελάχιστο, αστείο και προκλητικό!!!! (θα πλουτίσουν αυτοί που νοικιάζουν σπίτια στους φοιτητές που συνήθως είναι άθλια και πανάκριβα)
    Πιστεύετε ότι μπορούμε να αντέξουμε τη διατήρηση τριών σπιτιών; Θεωρώ επίσης άδικο να αποκλείεται η ΑΘήνα και η Θεσσαλονίκη και επίσης θεωρώ απαράδεκτο εως πονηρό το γεγονός να μην έχει ψηφιστεί ο νόμος που αφορά και στις μεταγραφές των φοιτητών όταν ήδη συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά δελτία και δεν ξέρουμε πως να κινηθούμε.

    Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια για τους πολύτεκνους παρ΄όλο που δεν ανήκω στη κατηγορία αυτή.

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:44 | ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Είμαι πολύτεκνη μητέρα και ζητώ από κάθε υπεύθυνο να δείξει ευαισθησία και κατανόηση, σε όσα σχεδόν με απόγνωση, ζητούν οι πολύτεκνοι.
    Να μη γυρίσουμε χρόνια πίσω σαν κοινωνία και να φτάσουμε στο σημείο ο ισχυρότερος να συνθλίβει τον ασθενέστερο.
    Αν πραγματικά θέλουμε μπορέσουν τα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας να σπουδάσουν και να ζήσουν αργότερα μια καλύτερη ζωή πρέπει να τα βοηθήσουμε!

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • Είναι πολιτική επιλογή η πρόκριση των ολιγότεκνων οικογενειών; Θα αναλάβει ο Κύριος και τις σπουδές των παιδιών μας. Αν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί Του απλά προσθέστε τους πολυτέκνους στις εξαιρέσεις (άρθρο 12 παρ. 8). Κατανοώ το πρόβλημα των εμπερίστατων γονιών (π.χ. ανέργων) ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχουν. Αν κινηθείτε ταχέως σε δίκαιο φορολογικό σύστημα θεωρώ ότι μπορεί να είναι κριτήριο α) το πραγματικό εισόδημα, β)η ανεργία.

    Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει «τεκνοδιαφυγή» ή «υπερτεκνολόγηση»!

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:37 | ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Είμαι πολύτεκνος με 4 παιδιά και με τα μέτρα που βιώνουμε την τελευταία 4ετία τα φέρνουμε δύσκολα πέρα.
    Παρακαλώ ακούστε με φρόνηση τη φωνή μας και πράξτε το σωστό!
    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:37 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΙΟΣ

    Είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μάνα,για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.Πολλαπλασιάστε αυτές τις δυσκολίες επί τον αριθμό των παιδιών.Είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο οι δυσκολίες για την ανατροφή ενός παιδιού.Πολλαπλασιάστε αυτές τις δυσκολίες επί τον αριθμό των παιδιών.Είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο οι δυσκολίες (κυρίως οικονομικές) για την δημιουργία οικογένειας,δυσκολίες που αφορούν όλο το κοινωνικο-οικονομικό φάσμα (έξοδα διαβίωσης,σπίτι,χώροι για προσωπική ανάπτυξη,δαπάνες για εκπαίδευση,υγεία,αναψυχή,διακοπές και γενικά όλο το φάσμα των σύγχρονων αναγκών.Μεγάλες είναι οι δυσκολίες για τις οικογένειες με ένα παιδί,πολλαπλασιάστε επί τον αριθμό των παιδιών και βγάζετε συμπέρασμα,για το τι γίνεται στις πολύτεκνες οικογένειες.Άμεση και συνεχής θα έπρεπε να είναι η μέριμνα του Κράτους-δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών που διέρχεται η Πατρίδα μας-και η μέριμνα αυτή να ξεκινάει από το ένα παιδί και να πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των παιδιών.Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών-παιδιών πολύτεκνων οικογενειών-θα έπρεπε να είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ-ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.-

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:33 | ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:02 | ΤΖΩΡΤΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΧΘΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

    1) ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΑΝ Π.Χ. ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΝ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΚΙ ΩΣ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΙΔΡΥΜΑ;

    2) ΑΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (Π.Χ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΒΛΕΠΕ: 5ο & 6ο Εξάμηνα http://www.math.auth.gr/el/studies/undergraduate/allcourses ). ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Π.Χ. ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΩΤΩ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ: ΠΡΩΤΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. ΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ.

    3) ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ (2). ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ Ή ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΜΕΙΖΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΥΣΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ (Π.Χ. ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΜΕ 4 Η ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ MAJOR IN MATH & MINOR -NEBENFACH ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ- IN ECONOMIC THEORY);

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:43 | Μάριος Πετρίδης

    Να δωθει η δυνατότητα και σε φοιτητές από πανεπιστήμια της αλλοδαπής να υποβάλλουν αίτηση για μετεγγραφή.

    1) Στη παράγραφο 9 να αλλάξει η λέξη ημεδαπής με αλλοδαπής.

    2) Να προστεθεί παράγραφος που θα επιτρέπει σε φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού μέσω εξετάσεων να μετεγγράφονται σε ανάλογες σχολές ελληνικών πανεπιστήμιων.

    3) Να ορισθούν κριτήρια και για τους Έλληνες που φοιτούνε εκτός χώρας καθώς πολύ εξ αυτών δε δύνανται να συνεχίσουν τις σπουδές τους λόγω κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:22 | ANTWNIA

    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ!!ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!