Άρθρο 04 – Σειρά κατάταξης − Προσλήψεις

1. Οι υποψήφιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται στους Κύριους και Επικουρικούς Πίνακες με βάση το σύνολο των μορίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη γίνεται βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου.
2. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανά κλάδο πραγματοποιούνται από τους Κύριους Πίνακες και σε περίπτωση εξάντλησης αυτών πραγματοποιούνται από τους αντίστοιχους Συμπληρωματικούς Πίνακες. Σε περίπτωση εξάντλησης και των Συμπληρωματικών Πινάκων πραγματοποιούνται προσλήψεις από τους αντίστοιχους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης.
3. Οι κλάδοι ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατάσσονται στους ίδιους πίνακες με τους κλάδους ΠΕ60 και ΠΕ70 αντιστοίχως.
4. Υποψήφιοι των κλάδων/ειδικοτήτων για τους οποίους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, απαιτείται Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια, προτάσσονται στους πίνακες κατάταξης, εφόσον είναι κάτοχοι αυτής.
5. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, οι οποίοι πιστοποιημένα έχουν επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) ή στην Ελληνική Γραφή Braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, κατά προτεραιότητα, σε σχολικές μονάδες κωφών ή τυφλών μαθητών ή/και για την εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης ή για κωφούς και βαρήκοους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ειδικά για την εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης και κώφωσης τοποθετούνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί με επάρκεια στην ΕΝΓ και στην ΕΓΒ.
Για την πιστοποίηση επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) ισχύουν οι βεβαιώσεις που χορηγούνται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, μονάδας Αγωγής Κωφών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Για την πιστοποίηση γνώσης της Ελληνικής Γραφής Braille (ΕΓΒ) ισχύουν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille που χορηγούνται: α) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, β) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille» και γ) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille.

  • 1 Απριλίου 2017, 01:06 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 1 Απριλίου 2017, 01:05 | Νίκος Παρλαπάνης

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!!!

    Στη σωστή κατεύθυνση η μοριοδότηση. Θα πρέπει πράγματι να τερματιστεί η λογική της πρόταξης είτε των 70,5/60,5 που ίσχυε μέχρι το 2014, είτε των 71/61 που ισχύει τώρα.. Άλλωστε κάθε απόφοιτος Παιδαγωγικών σχολών ΠΤΔΕ/ΤΕΕΠΗ με ανώτερες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην ΕΑΕ,αποκτούσε και αποκτά ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού συνθήκη με την οποία έχουμε εργασιακά δικαιώματα σε Γενική και Ειδική σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην περίπτωση ειδίκευσης μέσω Bachelor Ειδικής όμως, όπως ισχύει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού με σχολές και προγράμματα τύπου ΙΕΚ, η συνθήκη αυτή κάλλιστα μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Ισότιμία και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας και αναγνώριση της προσφοράς όλων των Παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 1 Απριλίου 2017, 00:58 | ΞΕΝΟΦΩΝ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 1 Απριλίου 2017, 00:48 | Πετρος

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Αμφισβητώντας ή υποβιβάζοντας την προσφορά και τις υπηρεσίες των αναπληρωτών ΠΕ70,5/60,5 στις δομές της ΕΑΕ, όπως συνέβη με την Υ.Α. της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι σαν να αμφισβητούν και την κατάρτιση των μονιμων συναδέλφων (70,50/60,50) και την κατάρτιση τους στα σχολεία, τα στελέχη εκπαίδευσης ειδικής αγωγής (διευθυντές, σχολικούς συμβούλους), μέχρι και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους ειδικής αγωγής. Απαιτούμε ισοτιμία και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας. Όπως και να’χει συνυπογράφω την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα

  • 1 Απριλίου 2017, 00:44 | Καλλιόπη

    ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!

    Η παρούσα υπουργική απόφαση είναι άδικη για τους απόφοιτους τμημάτων Ειδικής Αγωγής (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΠΑΜΑΚ), διότι απαξιώνονται τα βασικά πτυχία της Ειδικής Αγωγής. Η ειδική αγωγή είναι ένας κλάδος που απαιτεί πλήρης κατάρτιση, γεγονός που αποκτάται από την τετραετής φοίτηση στα 2 αυτά τμήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κανένα μεταπτυχιακό δεν μπορεί να συγκριθεί με την δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα 4 χρόνια. Πλέον η μισή Ελλάδα έχει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και αυτό συνέβη όχι γιατί όλοι ενδιαφερθήκαν γι΄αυτόν τον κλάδο, αλλά επειδή προέκυψαν κάποιες θέσεις εργασίες. Όλοι εσείς που ξαφνικά θέλετε να ασχοληθείτε με την ειδική αγωγή, γιατί δεν ασχοληθήκατε τόσα χρόνια; Αν σας άρεσε όπως όλοι ισχυρίζεστε, γιατί δεν προσπαθήσατε να εισαχθείτε είτε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής είτε στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής; Γιατί επιλέξατε ένα «εύκολο» μεταπτυχιακό που στην ουσία το αγοράσατε με τα χρήματά σας;

    Επομένως, αν απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα καταλάβετε πως πραγματικά δεν ανήκετε στην ειδική αγωγή. Ανήκετε στην γενική εκπαίδευση. Κοιτάξτε να παλέψετε για τα δικαιώματά σας στην Γενική Εκπαίδευση. Αφήστε τους Ειδικούς Παιδαγωγούς να ασκήσουν το επάγγελμα που επέλεξαν και αγαπάνε. Η ειδική αγωγή θέλει εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχίο που τα τέσσερα αυτά χρόνια μέσα από πρακτικές και με συγκεκριμένα μαθήματα κατάφεραν να κερδίσουν την αγάπη των παιδιών και καταρτίστηκαν πλήρως στον τομέα αυτό. Γιατί μόνο στην ειδική αγωγή δεν παίζουν ρόλο τα βασικά πτυχία; Σεβαστείτε, λοιπόν, τα παιδιά. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ. ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΟ!

  • 1 Απριλίου 2017, 00:19 | ΑΝΝΑ

    Συμφωνώ με την τροπολογία.

  • 1 Απριλίου 2017, 00:14 | Αντώνης Π.

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Η συκοφαντία, η λάσπη και το ψέμα δεν ταιριάζει σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ. Κρίμα στους ΠΕ71/61 και τη στάση που κρατάνε τα τελευταία χρόνια. Σεβασμό και ισότιμη αναγνώριση των αναπληρωτών ΠΕ70,5-60,5. Όπως και να’χει συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 1 Απριλίου 2017, 00:10 | Maria K.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 1 Απριλίου 2017, 00:05 | Αντώνης Π.

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

    Επειδή η ΕΑΕ δεν θα έπρεπε να γίνεται χώρος δημιουργίας εντυπώσεων, θέλω να τονίσω πως είναι τουλάχιστον αστείο να εμπλέκει διαρκώς συγκεκριμένος σύλλογος αναπληρωτών ΕΑΕ, τον ζήλο και την αγάπη που μπορεί να επιδείξει κάποιος εκπαιδευτικός στη δουλειά του, που είναι πρωτιστως θεμα χαρακτηρα και ευσυνειδησίας , με τις επιλογές του σε επίπεδο σπουδών, που διαχρονικά και σε όλους τους κλάδους παίζει ρόλο εκτός των άλλων και η σχέση προσφοράς-ζήτησης (βλ. ξαφνική αύξηση βάσεων των ΠΤΕΑ τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο των μεταπτυχιακών στην ΕΑΕ). Επιτέλους δικαίωση και αναγνώριση της προσφοράς του συνόλου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:56 | Ρενια

    Αμεση αποσυρση της τροπολογιας
    Φοιτητές, τελειόφοιτοι και μελλοντικοί ειδικοί παιδαγωγοί κρίνονται “ανεπαρκείς” από μία τροπολογία να προσφέρουν στο χώρο της Ειδικής Αγωγής τις γνώσεις που κατακτούν μέσα από θεωρητική και πρακτική φοίτηση 4 ετών. Πολλοί από εμάς εκτός από την μελέτη επενδύουμε τον χρόνο μας ως εθελοντές σε συλλόγους, ενώσεις και σωματεία ΑΜΕΑ είτε ως εργαζόμενοι σε θερινές κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ γιατί αγαπάμε τον χώρο αυτό. Έπειτα από αυτά η κυβέρνηση αποφασίζει να μας θεωρήσει ανάξιους να διδάξουμε και να προσφέρουμε στην Ειδική Αγωγή. Ασφαλώς, γίνονται αόρατα και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που υποτίθεται ότι παρέχει κάθε βασικό πτυχίο. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αδίστακτα αφαιρούν από εμάς αυτό το δικαίωμα, αλλά και από τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία αφαιρούν το δικαίωμα εκπαίδευσης από ειδικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Σαν να το «πήραν» πολύ αριστερά, τόσο πολύ που βρήκε σε τοίχο. Στον επόμενο τοίχο όμως θα βρουν εμάς τους “ανάξιους” φοιτητές, ειδικούς παιδαγωγούς, αναπληρωτές επί 15 χρόνια και η σύγκρουση θα είναι μετωπιαία. Αμφισβητούνται όσα για τους υπόλοιπους κλάδους είναι αυτονόητα, διεκδικούμε τα αυτονόητα για την παιδεία.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:47 | Ρενια

    Αμεση αποσυρση της τροπολογιας!!!
    Φοιτητές, τελειόφοιτοι και μελλοντικοί ειδικοί παιδαγωγοί κρίνονται “ανεπαρκείς” από μία τροπολογία να προσφέρουν στο χώρο της Ειδικής Αγωγής τις γνώσεις που κατακτούν μέσα από θεωρητική και πρακτική φοίτηση 4 ετών. Πολλοί από εμάς εκτός από την μελέτη επενδύουμε τον χρόνο μας ως εθελοντές σε συλλόγους, ενώσεις και σωματεία ΑΜΕΑ είτε ως εργαζόμενοι σε θερινές κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ γιατί αγαπάμε τον χώρο αυτό. Έπειτα από αυτά η κυβέρνηση αποφασίζει να μας θεωρήσει ανάξιους να διδάξουμε και να προσφέρουμε στην Ειδική Αγωγή. Ασφαλώς, γίνονται αόρατα και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που υποτίθεται ότι παρέχει κάθε βασικό πτυχίο. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αδίστακτα αφαιρούν από εμάς αυτό το δικαίωμα, αλλά και από τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία αφαιρούν το δικαίωμα εκπαίδευσης από ειδικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Σαν να το «πήραν» πολύ αριστερά, τόσο πολύ που βρήκε σε τοίχο. Στον επόμενο τοίχο όμως θα βρουν εμάς τους “ανάξιους” φοιτητές, ειδικούς παιδαγωγούς, αναπληρωτές επί 15 χρόνια και η σύγκρουση θα είναι μετωπιαία. Αμφισβητούνται όσα για τους υπόλοιπους κλάδους είναι αυτονόητα, διεκδικούμε τα αυτονόητα για την παιδεία.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:43 | thanasis

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

    Επιτέλους δικαίωση. Κανένας δεν θέλει να απαξιώσει την προσφορά των ΠΕ71/61 στον χώρο, όμως δυστυχώς ο σύλλογος τους και κάποια από τα μέλη του, αποδεικνύουν πως πέρα από εξειδίκευση στην ΕΑΕ με το βασικο πτυχιο που διαθέτουν, κατέχουν όπως φαίνεται διδακτορική εξειδίκευση στη δημιουργία εντυπώσεων με συκοφαντίες που επι χρόνια αναπαράγουν, στον ευαίσθητο χώρο της ΕΑΕ. Συγκεκριμένα, προσπαθούν επι χρόνια να περάσουν την εικόνα των αλεξιπτωτιστών στην ΕΑΕ σε ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ με ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (ΠΤΔΕ/ΤΕΕΠΗ-master/phd ειδικής), παρουσιάζοντας τους ως άσχετους ή ημιμαθείς. Η συγκεκριμένη στάση είναι τουλάχιστον προκλητική αν όχι αντισυναδελφική. Επειδή όμως η νέα πολιτική ηγεσία και η διιεύθυνση ΕΑΕ γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει, θέλω να σας συγχαρώ για τον τερματισμό της αδικίας.. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:38 | Γιώργος Καρούσης

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Επιτέλους δικαίωση. Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε ο νέος απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του που είναι Δάσκαλος Γενικής με μεταπτυχιακό/διδακτορικό στην Ειδική (ΠΕ70,50/60,50)

    Η συγκεκριμένη ΥΑ αναγνωρίζει τον κόπο και τη συνεισφορά όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ και τερματίζει τις προστριβές στον χώρο με κριτήρια και μοριοδότηση, σωστά σταθμισμένα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:37 | Θόδωρος

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Στη σωστή κατεύθυνση η μοριοδότηση. Θα πρέπει πράγματι να τερματιστεί η λογική της πρόταξης είτε των 70,5/60,5 που ίσχυε μέχρι το 2014, είτε των 71/61 που ισχύει τώρα.. Άλλωστε κάθε απόφοιτος Παιδαγωγικών σχολών ΠΤΔΕ/ΤΕΕΠΗ με ανώτερες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην ΕΑΕ,αποκτούσε και αποκτά ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού συνθήκη με την οποία έχουμε εργασιακά δικαιώματα σε Γενική και Ειδική σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην περίπτωση ειδίκευσης μέσω Bachelor Ειδικής όμως, όπως ισχύει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού με σχολές και προγράμματα τύπου ΙΕΚ, η συνθήκη αυτή κάλλιστα μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Ισότιμία και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας και αναγνώριση της προσφοράς όλων των Παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:35 | Ρενια

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:35 | Ρενια

    Απαξιώνει πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο.Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ειδικής αγωγής, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Αποκαλύπτεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς. Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:33 | Γιάννης Ευσταθίου

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

    Θέλουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με πρόσθετες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία, να συγχαρούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που με τη νέα τροπολογία, που αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΑΕ, θα εφαρμοστεί και θα επεκταθεί επιτέλους η νομοθεσία, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής, χωρίς διακρίσεις, με κοινά κριτήρια, σε μόνιμους και αναπληρωτές. Θα αποκατασταθεί έτσι η δικαιοσύνη, τρία χρόνια μετά την κατάφωρη αδικία που δημιούργησε στον χώρο η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αφού καθιερώνει πλέον με όρους αξιοκρατικούς, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα πλαίσιο ισοτιμίας μεταξύ όλων των αναπληρωτών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας που προσφέρουν επί σειρά ετών της υπηρεσίες τους.

    Συνθήκη 1) Την ιδιότητα του Ειδικού Παιδαγωγού (πρωτοβάθμιας) παγκοσμίως την αποκτά κάποιος αποκτώντας το 4ετες βασικό πτυχίο Γενικής Αγωγής (δάσκαλοιΠΕ70 και νηπιαγωγοί ΠΕ60) και προχωρώντας στη συνέχεια σε πρόσθετες ανώτερες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές (ή μετεκπαίδευση παλαιότερα) στην Ειδική Αγωγή (δάσκαλοι ειδικής ΠΕ70.50 και νηπιαγωγοί ειδικής ΠΕ60,50), χώρος που διεθνώς αναγνωρίζεται ως προέκταση της Γενικής Αγωγής.

    Συνθήκη 2) Στην Ελλάδα καθιερώθηκε πριν 15 περίπου χρόνια και ένας δεύτερος, παράδοξος δρόμος απόκτησης της ιδιότητας του Ειδικού Παιδαγωγού, που διεθνώς δεν προκρίνεται, με τη δημιουργία 2 προπτυχιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής που προετοιμάζουν απευθείας ειδικούς Παιδαγωγούς (δασκάλους ειδικής ΠΕ71 και νηπιαγωγούς ειδικής ΠΕ61). Απορία θα προκαλεί ενδεχομένως σε άλλους χώρους, πώς είναι δυνατόν να γίνεται κάποιος απευθείας ποινικολόγος, χωρίς να σπουδάσει πρώτα Νομική, ή να γίνει κάποιος Παιδίατρος, χωρίς πρώτα να έχει το πτυχίο της Γενικής Ιατρικής

    ΤΙ ΙΣΧΥΕ
    Στην κατάταξη προσλήψεων μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας, μέχρι την εξαιρετικά μεροληπτική και άδικη υπουργική απόφαση του 2014, η νομοθεσία που ίσχυε και συνεπώς ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν, φοιτητές και απόφοιτοι των σχολών Παιδαγωγικών Τμημάτων (Γενικής και Ειδικής), ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, προέβλεπε πρόταξη των μεταπτυχιακών/διδακτορικών Ειδικών Παιδαγωγών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) και ακολουθούσαν οι Ειδικοί Παιδαγωγοί της συνθήκης 2(ΠΕ71-61).

    ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
    Με την Υπουργική Απόφαση του 2014, ανατράπηκε το εργασιακό πλαίσιο με το οποίο πορεύτηκαν όλοι επί χρόνια, και καθιερώθηκε η πρόταξη των εκπαιδευτικών της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61) έναντι των εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5).

    Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Η Υ.Α. του 2014, που είναι σε ισχύ, πρακτικά, οδηγεί στον εκτοπισμό και τελικά τον αφανισμό όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) (τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μόνιμοι ΠΕ70,50-60,50 κατέχουν θέσεις Ειδικής σε όλες τις δομές) από την Ειδική Αγωγή, όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε και με τους εκπαιδευτικούς της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61), πριν από αυτήν.

    ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
    Η τροπολογία που προωθείται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία βάζει επιτέλους το πλαίσιο για να δοθεί ένα τέλος στον όρο πρόταξη, που μόνο συγκρούσεις έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των ομάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στον χώρο και οφείλει να συνδυαστεί με ισότιμη και αξιοκρατική κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας και κριτηρίων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της χώρας.
    Για όλα τα παραπάνω και επειδή ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής, είναι το τελευταίο μέρος για δημιουργία εντυπώσεων και συντεχνιακά παιχνίδια, καλούμε τους βουλευτές να ψηφίσουν άμεσα την τροπολογία και να προχωρήσει η Πολιτική Ηγεσία σε ισοτιμία μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, ώστε να δοθεί βαρύτητα στη συνέχεια στα πραγματικά μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του χώρου

    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:30 | Stella S.

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

    Θέλουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με πρόσθετες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία, να συγχαρούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που με τη νέα τροπολογία, που αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΑΕ, θα εφαρμοστεί και θα επεκταθεί επιτέλους η νομοθεσία, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής, χωρίς διακρίσεις, με κοινά κριτήρια, σε μόνιμους και αναπληρωτές. Θα αποκατασταθεί έτσι η δικαιοσύνη, τρία χρόνια μετά την κατάφωρη αδικία που δημιούργησε στον χώρο η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αφού καθιερώνει πλέον με όρους αξιοκρατικούς, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα πλαίσιο ισοτιμίας μεταξύ όλων των αναπληρωτών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας που προσφέρουν επί σειρά ετών της υπηρεσίες τους.
    Συνθήκη 1) Την ιδιότητα του Ειδικού Παιδαγωγού (πρωτοβάθμιας) παγκοσμίως την αποκτά κάποιος αποκτώντας το 4ετες βασικό πτυχίο Γενικής Αγωγής (δάσκαλοιΠΕ70 και νηπιαγωγοί ΠΕ60) και προχωρώντας στη συνέχεια σε πρόσθετες ανώτερες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές (ή μετεκπαίδευση παλαιότερα) στην Ειδική Αγωγή (δάσκαλοι ειδικής ΠΕ70.50 και νηπιαγωγοί ειδικής ΠΕ60,50), χώρος που διεθνώς αναγνωρίζεται ως προέκταση της Γενικής Αγωγής.
    Συνθήκη 2) Στην Ελλάδα καθιερώθηκε πριν 15 περίπου χρόνια και ένας δεύτερος, παράδοξος δρόμος απόκτησης της ιδιότητας του Ειδικού Παιδαγωγού, που διεθνώς δεν προκρίνεται, με τη δημιουργία 2 προπτυχιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής που προετοιμάζουν απευθείας ειδικούς Παιδαγωγούς (δασκάλους ειδικής ΠΕ71 και νηπιαγωγούς ειδικής ΠΕ61). Απορία θα προκαλεί ενδεχομένως σε άλλους χώρους, πώς είναι δυνατόν να γίνεται κάποιος απευθείας ποινικολόγος, χωρίς να σπουδάσει πρώτα Νομική, ή να γίνει κάποιος Παιδίατρος, χωρίς πρώτα να έχει το πτυχίο της Γενικής Ιατρικής
    ΤΙ ΙΣΧΥΕ
    Στην κατάταξη προσλήψεων μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας, μέχρι την εξαιρετικά μεροληπτική και άδικη υπουργική απόφαση του 2014, η νομοθεσία που ίσχυε και συνεπώς ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν, φοιτητές και απόφοιτοι των σχολών Παιδαγωγικών Τμημάτων (Γενικής και Ειδικής), ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, προέβλεπε πρόταξη των μεταπτυχιακών/διδακτορικών Ειδικών Παιδαγωγών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) και ακολουθούσαν οι Ειδικοί Παιδαγωγοί της συνθήκης 2(ΠΕ71-61).
    ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
    Με την Υπουργική Απόφαση του 2014, ανατράπηκε το εργασιακό πλαίσιο με το οποίο πορεύτηκαν όλοι επί χρόνια, και καθιερώθηκε η πρόταξη των εκπαιδευτικών της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61) έναντι των εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5).
    Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Η Υ.Α. του 2014, που είναι σε ισχύ, πρακτικά, οδηγεί στον εκτοπισμό και τελικά τον αφανισμό όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) (τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μόνιμοι ΠΕ70,50-60,50 κατέχουν θέσεις Ειδικής σε όλες τις δομές) από την Ειδική Αγωγή, όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε και με τους εκπαιδευτικούς της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61), πριν από αυτήν.
    ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
    Η τροπολογία που προωθείται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία βάζει επιτέλους το πλαίσιο για να δοθεί ένα τέλος στον όρο πρόταξη, που μόνο συγκρούσεις έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των ομάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στον χώρο και οφείλει να συνδυαστεί με ισότιμη και αξιοκρατική κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας και κριτηρίων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της χώρας.
    Για όλα τα παραπάνω και επειδή ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής, είναι το τελευταίο μέρος για δημιουργία εντυπώσεων και συντεχνιακά παιχνίδια, καλούμε τους βουλευτές να ψηφίσουν άμεσα την τροπολογία και να προχωρήσει η Πολιτική Ηγεσία σε ισοτιμία μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, ώστε να δοθεί βαρύτητα στη συνέχεια στα πραγματικά μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του χώρου

    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:24 | Δέσποινα Εμ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!

    Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5.

    Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

    ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:22 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:21 | ΟΛΥΜΠΙΑ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:20 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:19 | Panagiotis K.

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

    Εμείς δεν ζητούμε τον αφανισμό των ΠΕ 71 και 61 αλλά να μπει τέλος στην άνιση μεταχείριση.

    3000 μόνιμοι ΠΕ 70/60 στήριξαν και στηρίζουν την ειδική αγωγή, οι καθηγητές των σχολών ειδικής είναι γενικής αγωγής οι σχολικοί σύμβουλοι επίσης όλοι οι προϊστάμενοι της εκπαίδευσης επίσης.
    Τέλος, η ειδική αγωγή βρίσκεται και στα γενικά σχολεία όπου απαιτείται γνώση αναλυτικών προγραμμάτων τα οποία οι ΠΕ 70 κατέχουν.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:18 | ΜΑΡΙΑ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:17 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:11 | Γρηγόρης K.

    κ. Υπουργέ Παιδείας Γαβρόγλου Κ.

    Είμαι αναπληρωτής ΔΑΣΚΑΛΟΣ απόφοιτος από το ακριτικό παιδαγωγικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης. Καθώς σπούδαζα είχα τεράστιες προσδοκίες και ήμουν σίγουρος πως θα δουλέψω ως δάσκαλος μόλις αποφοιτήσω και τελειώσω το στρατιωτικό μου. Στην πορεία ήρθε η κρίση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξαθλίωσαν το επάγγελμά μου στο βωμό της λιτότητας. (Ακόμη και η δική σας!)
    Υποβάθμισαν τα δημόσια σχολεία κλείνοντας ή συγχωνεύοντας τα. Έτσι έμεινα επί χρόνια στην αδιοριστία και στο να ψάξω τι θα κάνω με το μέλλον μου, όπως είναι λογικό.
    Δεν επαναπαύτηκα και έτσι δουλεύοντας σκληρά κατάφερα και απόκτησα το μεταπτυχιακό μου, σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού βέβαια καθώς δε κατάφερα να εισαχθώ σε ελληνικά πανεπιστήμια για διάφορους λόγους.
    Το έκανα αυτό με γνώμονα την επαγγελματική μου αποκατάσταση.

    Και ερωτώ, από πότε θεωρείται παράτυπο μέχρι και ανήθικο κάποιος να επιδιώκει το καλύτερο για το μέλλον του; Άλλωστε, αυτός δεν είναι και ένας από τους βασικότερους σκοπούς της εκπαίδευσης;

    Ειδικά σε περιόδους κρίσης, το να έχω τη δυνατότητα όντας δάσκαλος απλός να μπορώ να απορροφηθώ και σε ένα όμορο κλάδο αυτόν της ειδικής, που παρεμπιπτόντως παγκοσμίως θεωρείται προέκταση της γενικής δηλαδή του βασικού μου πτυχίου, θεωρήθηκε από μέρους μου ως η μοναδική ευκαιρία για τίμια και αξιοπρεπή δουλειά στον τομέα που σπούδασα τα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ.
    Την περίοδο εκείνη μάλιστα ο κάτοχοι μεταπτυχιακών κατείχαν πρόταξη στους πίνακες ειδικής, κάτι που σαφώς εθεωρείτο ελκυστικό για πολλούς. Το αν ήταν σωστό ή όχι δε με αφορούσε καθώς τότε δεν είχα την κατάλληλη εμπειρία ώστε να κρίνω κάτι τέτοιο. Αφού το Υπουργείο το επιλέγει κάτι θα ξέρει, έλεγα.
    Αυτό έληξε με μια Υπουργική απόφαση προ μερικών ετών.
    Παράλληλα λόγω των αυξημένων αναγκών στην ειδική το Υπουργείο με προσέλαβε ως αναπληρωτή δάσκαλο ΠΕ70 στην παράλληλη στήριξη. Τότε δεν είχα ακόμα το μεταπτυχιακό μου, ωστόσο με καλέσατε από τον πίνακα Γενικής να καλύψω βασικές και σημαντικές ανάγκες στην Ειδική! Εμένα που δεν είχα ΚΑΜΙΑ εξειδίκευση τότε. Έτσι λοιπόν προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε ακριτική περιοχή της Θράκης για ένα έτος με αντίτιμο την αντίστοιχη προϋπηρεσία.
    Δε μου είπε κανείς τίποτα τότε.
    Την επόμενη χρονιά, και αφού είχα πάρει το μεταπτυχιακό μου, πλέον, είχα αυξημένα προσόντα και την δυνατότητα να κάνω αίτηση και στον πίνακα της ειδικής. Τη δυνατότητα αυτή μου την έδωσε το Υπουργείο και με αντάμειψε με την ανάλογη προϋπηρεσία. Μου την έδωσε γιατί είχε ανάγκες στην ειδική και ήταν προτιμότερο να προσλάβει προσωπικό πιο εξειδικευμένο από έναν απλό δάσκαλο.
    Τότε λοιπόν ξαφνικά έγινα αντικείμενο σχολιασμού λες και έκανα κάτι κακό. Επειδή δηλαδή αποκτούσα προϋπηρεσία, την οποία επαναλαμβάνω μου την έδινε το Υπουργείο δεν την έκλεβα, οι συνάδερφοι μου που δεν είχαν μεταπτυχιακό και προσλαμβάνονταν αργότερα από μένα γκρίνιαζαν και ήθελαν να τιμωρηθώ. Να μη μετράει δηλαδή η προϋπηρεσία μου στον πίνακα γενικής, τον πίνακά μου! Σε περίπτωση που το Υπουργείο προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση θα πετούσε 2 χρόνια από τη ζωή μου καθώς δεν είχα κανένα δικαίωμα στην ειδική, όπου και θα μετρούσε η προϋπηρεσία μου, διότι σε μερικά χρόνια θα έχανα τη σειρά μου από τους νέους απόφοιτους ΠΕ 71 ειδικής επειδή προτάσσονταν έναντι όλων.
    Η εκπαίδευση είναι μία και ενιαία. Στα νέα πλαίσια της συμπερίληψης ο εκπαιδευτικός της τάξης καλείται να ανταποκριθεί ισότιμα σε όλους τους μαθητές του, και σε αυτούς με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά ένας δάσκαλος όπως εγώ με επιπλέον εξειδίκευση κιόλας σε θέματα ειδικής είναι ο πλέον κατάλληλος στο να αναλάβει και να χειριστεί μια τάξη και να είναι και υπεύθυνος για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως των αναγκών τους. Θα μου πείτε ουτοπικό… Αυτό απαιτούν όμως οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις για το νέο συμπεριληπτικό σχολείο. Ένα σχολείο όπου ο κανονικός μαθητής θα είναι απόλυτα ίσος με έναν μαθητή με ιδιαίτερες ανάγκες όπως επίσης θα είναι ίσος και με έναν αλλοδαπό ή έναν πρόσφυγα μαθητή. Αυτές άλλωστε είναι και η βασικότερες αξίες του πολιτεύματός μας.

    Συνεπώς και με την συγκεκριμένη προωθούμενη απόφασή σας οφείλω να ομολογήσω πως δικαιώνονται οι κόποι μου και θεωρώ πως οδεύετε προς τη σωστή πορεία. Την πορεία της ολοκλήρωσης του σχολείου του μέλλοντος, του σχολείου της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της εξάλειψης των διαφορών.

    Παρά την προφανή μου δικαίωση ΟΜΩΣ δε μπορώ να κρύψω την έντονη ανησυχία μου για την μελλοντική ανταμοιβή μου από εσάς. Διότι μπορεί η προϋπηρεσία μου να φαίνεται κατοχυρωμένη και ακλόνητη, αλλά μερικοί συνάδελφοί μου μιλούν για αδικία εις βάρος τους και απαιτούν ακόμη και δικαστικά την αποπομπή μου από το νέο αυτό σχολείο.
    Οφείλεται να κατοχυρώσετε την εργασία μου στην εκπαίδευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ δασκάλους, ασχέτως δηλαδή του πίνακα που προσλήφθηκα καθώς το βασικό μου πτυχίο είναι ΕΝΑ, αυτό του ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Άρα θα ήταν αδιανόητο να μη μετράει η προϋπηρεσία μου σε πίνακα δασκάλων γενικής. Όπως επίσης και θα ήταν καταδικαστέος σε οποιοδήποτε δικαστήριο ενδεχόμενος εμπαιγμός από μέρους υπουργείου αναφορικά με την ΜΗ προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μου.
    Το κράτος ως μηχανισμός εξυπηρέτησης των πολιτών οφείλει να είναι αξιόπιστο και δίκαιο με βάση τους νόμους του.
    Με βάση όλα τα παραπάνω και με την προϋπόθεση της κατοχύρωσης της ΔΙΠΛΗΣ προσμέτρησης μπορώ να ΣΤΗΡΙΞΩ ανοιχτά την Υπουργική σας Απόφαση.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    Υ.Γ: Ευελπιστώ να εισακουστώ και η επιστολή μου αυτή να φτάσει στα χέρια σας.

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:10 | Μαρία Π

    Δεκτό το πλαίσιο μοριοδότησης, όμως ως ΠΕ71 του Βόλου θέλω να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση συγκριτικά με αυτούς του ΠΑΜΑΚ που δεν είχαν καν Παιδαγωγική Επάρκεια!!!!

  • 31 Μαρτίου 2017, 23:08 | Χρυσάνθη

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    Η συγκεκριμένη τροπολογία καταργεί την αναγκαιότητα του βασικού τίτλου προπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ και το εξισώνει με μεταπτυχιακές σπουδές ή/και διδακτορικές σπουδές στην ΕΑΕ.Οι διατάξεις αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και αποτελούν μια επιχείρηση ανατροπής της νόμιμης σειράς διορισμού ειδικά σε ότι αφορά τους Αναπληρωτές ΠΕ61, ΠΕ71. Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο.

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:50 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Θέλω να εκφράσω το προβληματισμό μου για τους ΠΕ71 οι οποίοι είναι κάθετοι και απόλυτοι ως προς τη πρόταξη!! Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από την ισοτιμία! Είναι απαράδεκτο να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα φορώντας μπλουζάκια με την επιγραφή «αόρατος εκπαιδευτικός» και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτοί αγαπούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.Είναι άδικο να υποστηρίζονται τέτοιες προκαταλειμμένες απόψεις. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί πε70.50 που είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην ειδική αγωγή. Οι ΠΕ71 έχουν πραγματικά τελείως αντισυναδελφική συμπεριφορά και είναι πολύ κρίμα για το χώρο της παιδείας. Επίσης πως είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι με το νέο νόμο θα βγουν στην ανεργία ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού ο νέος νόμος προτείνει ισοτιμία και όχι πρόταξη των ΠΕ70.50;;; Επίσης θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την αντιμετώπιση που έχουμε οι ΠΕ70.50 στο χώρο της εργασίας από τους ΠΕ71 αυτες τις μέρες της διαβούλευσης.Μας επιτίθενται συνέχεια για το θέμα της ισοτιμίας και είναι εντελώς κάθετοι ως προς τη πρόταξή τους.

    ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:33 | Μαριανθη Μανουση

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!
    Η ειδική αγωγή χρειάζεται στελέχωση από ανθρώπους ειδικά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους, ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ αυτόν τον τομέα. Χρειάζεται στελέχωση από αποφοίτους τμημάτων ειδικής αγωγής. Ένα μεταπτυχιακο δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιωματα, είναι τουλάχιστον αντισυνταγματικό όλο αυτό!!! Ντροπή που υποβιβάζετε μ αυτόν τον τρόπο την ειδική αγωγή και υποτιμάτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες!!!!! Στην ειδική αγωγή πρέπει να υποστηρίζεται το ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ περισσότερο από κάθε τι άλλο!!!!! Είμαστε ο μόνος κλάδος στον οποίο υποβιβάζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα του βασικού τίτλου σπουδών και προτάσσεται ένα άλλο πτυχίο (απλό παιδαγωγική στην προκειμένη περίπτωση) με μεταπτυχιακό στην εαε!

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:25 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Θέλω να εκφράσω το προβληματισμό μου για τους πε71 οι οποίοι είναι κάθετοι και απόλυτοι ως προς τη πρόταξη!! Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από την ισοτιμία! Είναι απαράδεκτο να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα φορώντας μπλουζάκια με την επιγραφή «αόρατος εκπαιδευτικός» και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτοί αγαπούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.Είναι άδικο να υποστηρίζονται τέτοιες προκαταλειμμένες απόψεις. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί πε70.50 που είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην ειδική αγωγή. Οι πε71 έχουν πραγματικά τελείως αντισυναδελφική συμπεριφορά και είναι πολύ κρίμα για το χώρο της παιδείας. Επίσης πως είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι με το νέο νόμο θα βγουν στην ανεργία ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού ο νέος νόμος προτείνει ισοτιμία και όχι πρόταξη των πε70.50;;; Επίσης θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την αντιμετώπιση που έχουμε οι 70.50 στο χώρο της εργασίας από τους πε71 αυτες τις
    μέρες της διαβούλευσης.Μας επιτίθενται συνέχεια για το θέμα της ισοτιμίας και είναι εντελώς κάθετοι ως προς τη πρότασή τους.

    ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:19 | Στέλλα

    ΠΡΟΤΑΞΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
    Κατάφορη αδικία για τους Ειδικούς Παιδαγωγους η τροπολογια. Ακυρωνει το βασικο τιτλο σπουδων των πε 71 και πε 61 υποτιμωντας ταυτοχρονα τις ολοκληρωμενες εφαρμομενες γνωσεις και θεωριες της ΕΑΕ που προσφερουν τα τμηματα ΠΤΕΑ και ΠΑΜΑΚ που το ιδιο το υπουργειο τα ιδρυσε!!!!
    Πως να συγκριθουν 4 χρονια συνεχους φοιτησης, παρακολουθησης μαθηματων που αφορουν ολες τις μορφες αναπηριας με 2 ενος μεταπτυχιακου και μαλιστα εξ αποστασεως. Αν καποιος αποφοιτος Αει για παραδειγμα κανει μεταπτυχιακο στις τπε αυτοματα γινεται πληροφορικαριος;;
    Μην υποτιματε τις σπουδες μας!! Μην υποτιματε το πτυχιο μας!! Σε κανενα αλλον κλαδο δεν αμφισβητείται ο βασικος τιτλος σπουδων!!!! Ο χωρος της Ειδικης Αγωγης δεν ειναι για πειραματισμους!!

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:13 | Γιάννα

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
    Η ειδική αγωγή τα τελευταία χρόνια έγινε πεδίο μάχης απόφοιτων διαφορων σχολών , μη παιδαγωγικών, που λόγω της ανεργίας, θεώρησαν ευκαιρία να διεκδικήσουν τις θέσεις- φιλέτα, μέσα στις μεγάλες πόλεις, λόγω του κενού που παρουσιάστηκε από το κλείσιμο των Διδασκαλείων.Έτσι πλάσαραν τον εαυτό τους ως ειδήμονες στην ειδική που ενδιαφέρονται μόνο για το καλό των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τόσα χρόνια επωφελούνται της ανεκτικότητας του Υπουργείου, που δεχόταν την αδικία εις βάρος των δασκάλων της ειδικής, και ήταν οι ελίτ των αναπληρωτών. Δουλειά έξω από το σπίτι τους και μόλις τελειώσουν την σχολή. Το όνειρο κάθε αναπληρωτή. Στο μεταξύ στη σχολή τους τα μαθήματα ειδικής τα ξεκινούσαν στο τρίτο έτος και στο τέταρτο έκαναν την πρακτική τους. Και το σπουδαιότερο δεν παίρνουν μυρωδιά από το σχολείο, δεν εκπαιδεύονται στις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εντάξουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες στο τυπικό σχολείο, γιατί δεν το ξέρουν. Έτσι, λοιπόν, μέχρι τώρα ένας παιδαγωγός με μεταπτυχιακό με άριστα και διδακτορικό και προϋπηρεσία στην ειδική, ήταν πίσω από τον τελευταίο απόφοιτο του ΠΑΜΑΚ( αν έχεις το θεό σου )που τελείωσε με το ζόρι αυτή τη σχολή με βαθμό 5 Σε ποια χώρα μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μόνο σ΄αυτές που κάποιοι συνδικαλιστές, όπως μερικοί από τους σημερινούς, για μικροκομματικά ή προσωπικά συμφέροντα, στηρίζουν τέτοιες πολιτικές. Κάποια στιγμή η χώρα μας πρέπει να πάει μπροστά.Το βασικό πτυχίο για την ειδική και γενική είναι ένα: των παιδαγωγικών σπουδών . Το υπουργείο πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σειρά κατάταξης στον πίνακα ειδικής και να προτάσσονται οι δάσκαλοι με μεταπτυχιακό στον πίνακα των αναπληρωτών, γιατί είναι αυτοί που έχουν ολοκληρωμένες σπουδές και όχι αποσπασματικές.

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:10 | ΦΑΝΗΣ ΣΠ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

    Καιρός ήταν. Αποκατάταση της κατάφωρης αδικίας. Ισοτιμία μεταξύ όλων των αναπληρωτών παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:09 | Ζωή

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
    Επιτέλους ίση αντιμετώπιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ. Η κατάταξη με βάση την προυπηρεσία είναι το μόνο δίκαιο μέτρο.

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:06 | ζωη

    Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Θέλω να θυμίσω απλά πως απλά την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού την αποκτούσες και την αποκτάς, πέρα από το βασικό πτυχίο από την ίδρυση των αντιστοιχων τμηματων, μέσω μεταπτυχιακής/διδακτορικής ειδίκευσης στην ΕΑΕ, συνθήκη που σου έδινε μάλιστα πρόταξη μεχρι την αιφνίδια υπουργική απόφαση του 2014 και συνεπώς, φοιτητές και απόφοιτοι των ΠΤΔΕ και των ΠΤΕΑ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν επακριβώς το εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε και να έπαιρναν αντίστοιχα τις αποφάσεις τους σε επίπεδο σπουδών. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.
    ΕΊΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.ΔΕ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΌ ΠΤΥΧΊΟ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΆ ΑΠΌ ΚΆΤΟΧΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΎ

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:05 | Ντινος Σ.

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Η παρούσα υπουργική απόφαση εμπεριέχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, ενώ διασφαλίζει την εργασία σε όσους εργάζονται, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου πετάγονταν στον καιάδα της ανεργίας εκπαιδευτικοί με επιπρόσθετα προσόντα στις δομές της ειδικής αγωγής και με πολλούς μήνες προϋπηρεσίας. Συνυπογραφω λοιπον την ανακοινωση του ΠΣΑΕΠ και στηριζω την υπουργική απόφαση μεσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:03 | Δάμίάνός δημητριάδης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Καιρός ήταν.
    Αποκατάταση της κατάφωρης αδικίας. Ισοτιμία μεταξύ όλων των αναπληρωτών παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 22:02 | Δημήτρης

    Ο βασικός τίτλος σπουδών στην Ειδική Αγωγή προσφέρει όλες εκείνες τις γνώσεις που κανένα μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν προσφέρει. Ακουμπάει όλο το φάσμα των αναπηριών και δεν εξειδικεύεται. Η απαξίωση της πρόταξης του βασικού πτυχίου δημιουργεί σοβαρές υποψίες! Στην χώρα τα τμήματα Ειδικής Αγωγής δημιουργήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο γι’ αυτό δεν επαρκούν τα άτομα. Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί (ΠΕ71) είναι οι πρώτοι που πρέπει να στελεχώνουν τις δομές και μετά οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Κανείς δεν αρνείται την προσφορά και την προυπηρεσία στον χώρο, αλλά το φάσμα των γνώσεων έχει μεγάλη διαφορά. Δεν πρέπει μόνο η εύρεση εργασίας να μας αφορά αλλά και η προσφορά και το αποτέλεσμα στην δουλειά.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:59 | Γιαννης

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ!
    Η παρούσα υπουργική απόφαση εμπεριέχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, ενώ διασφαλίζει την εργασία σε όσους εργάζονται, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου πετάγονταν στον καιάδα της ανεργίας εκπαιδευτικοί με επιπρόσθετα προσόντα στις δομές της ειδικής αγωγής και με πολλούς μήνες προϋπηρεσίας. Συνυπογραφω λοιπον την ανακοινωση του ΠΣΑΕΠ και στηριζω την υπουργική απόφαση μεσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:56 | βαρβαρα

    στηριζω την τροπολογια στο συνολο της!επιτελους μια δικαιη λυση για ολους…ολοι εχουμε βασικο πτυχιο και καταρτηση για να δουλεψουμε στην ειδικη εκπαιδευση…ας σταματησει η ανθρωποφαγια…

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:54 | γεωργια

    ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΌΠΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΓΕΝΙΚΉΣ ΑΓΩΓΉΣ.ΊΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:52 | Γιάννης Κ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Επειδή η ΕΑΕ δεν θα έπρεπε να γίνεται χώρος δημιουργίας εντυπώσεων, θέλω να τονίσω πως είναι τουλάχιστον αστείο να εμπλέκει διαρκώς συγκεκριμένος σύλλογος αναπληρωτών ΕΑΕ, τον ζήλο και την αγάπη που μπορεί να επιδείξει κάποιος εκπαιδευτικός στη δουλειά του, που είναι πρωτιστως θεμα χαρακτηρα και ευσυνειδησίας , με τις επιλογές του σε επίπεδο σπουδών, που διαχρονικά και σε όλους τους κλάδους παίζει ρόλο εκτός των άλλων και η σχέση προσφοράς-ζήτησης (βλ. ξαφνική αύξηση βάσεων των ΠΤΕΑ τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο των μεταπτυχιακών στην ΕΑΕ). Επιτέλους δικαίωση και αναγνώριση της προσφοράς του συνόλου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:49 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Η παρούσα υπουργική απόφαση εμπεριέχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, ενώ διασφαλίζει την εργασία σε όσους εργάζονται, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου πετάγονταν στον καιάδα της ανεργίας εκπαιδευτικοί με επιπρόσθετα προσόντα στις δομές της ειδικής αγωγής και με πολλούς μήνες προϋπηρεσίας. Συνυπογραφω λοιπον την ανακοινωση του ΠΣΑΕΠ και στηριζω την υπουργική απόφαση μεσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:48 | Θανάσης

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Θέλω να θυμίσω απλά πως απλά την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού την αποκτούσες και την αποκτάς, πέρα από το βασικό πτυχίο από την ίδρυση των αντιστοιχων τμηματων, μέσω μεταπτυχιακής/διδακτορικής ειδίκευσης στην ΕΑΕ, συνθήκη που σου έδινε μάλιστα πρόταξη μεχρι την αιφνίδια υπουργική απόφαση του 2014 και συνεπώς, φοιτητές και απόφοιτοι των ΠΤΔΕ και των ΠΤΕΑ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν επακριβώς το εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε και να έπαιρναν αντίστοιχα τις αποφάσεις τους σε επίπεδο σπουδών. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:43 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΝ.

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Καιρός ήταν. Αποκατάταση της κατάφωρης αδικίας. Ισοτιμία μεταξύ όλων των αναπληρωτών παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:42 | Δημήτρης

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
    Αμφισβητώντας ή υποβιβάζοντας την προσφορά και τις υπηρεσίες των αναπληρωτών ΠΕ70,5/60,5 στις δομές της ΕΑΕ, όπως συνέβη με την Υ.Α. της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι σαν να αμφισβητούν και την κατάρτιση των μόνιμων συναδέλφων (70,50/60,50) και την κατάρτιση τους στα σχολεία, τα στελέχη εκπαίδευσης ειδικής αγωγής (διευθυντές, σχολικούς συμβούλους), μέχρι και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους ειδικής αγωγής. Απαιτούμε ισοτιμία και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας. Η μοριοδότηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως να σας υπενθυμίσω πως στην ειδική αγωγή που διεθνώς αναγνωρίζεται ως προέκταση της γενικής αγωγής έχουμε συνολικά 5(++) χρόνια σπουδών. Βασικό πτυχίο του ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ της χώρας, πυλώνες της ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, καθώς και μεταπτυχιακή/διδακτορική εξειδίκευση την Ειδική Αγωγή. Οι εξειδικευμένες γνώσεις μας στην Παιδαγωγική Επιστήμη συνολικά, μας καθιστούν ως τους πλέον ικανούς στο μοντέλο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.Επειδή η ΕΑΕ δεν θα έπρεπε να γίνεται χώρος δημιουργίας εντυπώσεων, θέλω να τονίσω πως είναι τουλάχιστον αστείο να εμπλέκει διαρκώς συγκεκριμένος σύλλογος αναπληρωτών ΕΑΕ, τον ζήλο και την αγάπη που μπορεί να επιδείξει κάποιος εκπαιδευτικός στη δουλειά του, που είναι πρωτίστως θέμα χαρακτήρα και ευσυνειδησίας , με τις επιλογές του σε επίπεδο σπουδών, που διαχρονικά και σε όλους τους κλάδους παίζει ρόλο εκτός των άλλων και η σχέση προσφοράς-ζήτησης (βλ. ξαφνική αύξηση βάσεων των ΠΤΕΑ τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο των μεταπτυχιακών στην ΕΑΕ). Επιτέλους δικαίωση και αναγνώριση της προσφοράς του συνόλου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ. Θέλουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με πρόσθετες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία, να συγχαρούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που με τη νέα τροπολογία, που αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΑΕ, θα εφαρμοστεί και θα επεκταθεί επιτέλους η νομοθεσία, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής, χωρίς διακρίσεις, με κοινά κριτήρια, σε μόνιμους και αναπληρωτές. Θα αποκατασταθεί έτσι η δικαιοσύνη, τρία χρόνια μετά την κατάφωρη αδικία που δημιούργησε στον χώρο η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αφού καθιερώνει πλέον με όρους αξιοκρατικούς, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ένα πλαίσιο ισοτιμίας μεταξύ όλων των αναπληρωτών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας που προσφέρουν επί σειρά ετών της υπηρεσίες τους. Συνθήκη 1) Την ιδιότητα του Ειδικού Παιδαγωγού (πρωτοβάθμιας) παγκοσμίως την αποκτά κάποιος αποκτώντας το 4ετες βασικό πτυχίο Γενικής Αγωγής (δάσκαλοιΠΕ70 και νηπιαγωγοί ΠΕ60) και προχωρώντας στη συνέχεια σε πρόσθετες ανώτερες μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές (ή μετεκπαίδευση παλαιότερα) στην Ειδική Αγωγή (δάσκαλοι ειδικής ΠΕ70.50 και νηπιαγωγοί ειδικής ΠΕ60,50), χώρος που διεθνώς αναγνωρίζεται ως προέκταση της Γενικής Αγωγής. Συνθήκη 2) Στην Ελλάδα καθιερώθηκε πριν 15 περίπου χρόνια και ένας δεύτερος, παράδοξος δρόμος απόκτησης της ιδιότητας του Ειδικού Παιδαγωγού, που διεθνώς δεν προκρίνεται, με τη δημιουργία 2 προπτυχιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής που προετοιμάζουν απευθείας ειδικούς Παιδαγωγούς (δασκάλους ειδικής ΠΕ71 και νηπιαγωγούς ειδικής ΠΕ61). Απορία θα προκαλεί ενδεχομένως σε άλλους χώρους, πώς είναι δυνατόν να γίνεται κάποιος απευθείας ποινικολόγος, χωρίς να σπουδάσει πρώτα Νομική, ή να γίνει κάποιος Παιδίατρος, χωρίς πρώτα να έχει το πτυχίο της Γενικής Ιατρικής ΤΙ ΙΣΧΥΕ
    Στην κατάταξη προσλήψεων μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών Ειδικών Παιδαγωγών της χώρας, μέχρι την εξαιρετικά μεροληπτική και άδικη υπουργική απόφαση του 2014, η νομοθεσία που ίσχυε και συνεπώς ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν, φοιτητές και απόφοιτοι των σχολών Παιδαγωγικών Τμημάτων (Γενικής και Ειδικής), ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, προέβλεπε πρόταξη των μεταπτυχιακών/διδακτορικών Ειδικών Παιδαγωγών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) και ακολουθούσαν οι Ειδικοί Παιδαγωγοί της συνθήκης 2(ΠΕ71-61). ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
    Με την Υπουργική Απόφαση του 2014, ανατράπηκε το εργασιακό πλαίσιο με το οποίο πορεύτηκαν όλοι επί χρόνια, και καθιερώθηκε η πρόταξη των εκπαιδευτικών της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61) έναντι των εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5). Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Η Υ.Α. του 2014, που είναι σε ισχύ, πρακτικά, οδηγεί στον εκτοπισμό και τελικά τον αφανισμό όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της συνθήκης 1(ΠΕ70,5-60,5) (τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μόνιμοι ΠΕ70,50-60,50 κατέχουν θέσεις Ειδικής σε όλες τις δομές) από την Ειδική Αγωγή, όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε και με τους εκπαιδευτικούς της συνθήκης 2 (ΠΕ71-61), πριν από αυτήν.ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
    Η τροπολογία που προωθείται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία βάζει επιτέλους το πλαίσιο για να δοθεί ένα τέλος στον όρο πρόταξη, που μόνο συγκρούσεις έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των ομάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στον χώρο και οφείλει να συνδυαστεί με ισότιμη και αξιοκρατική κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας και κριτηρίων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της χώρας.
    Για όλα τα παραπάνω και επειδή ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής, είναι το τελευταίο μέρος για δημιουργία εντυπώσεων και συντεχνιακά παιχνίδια, καλούμε τους βουλευτές να ψηφίσουν άμεσα την τροπολογία και να προχωρήσει η Πολιτική Ηγεσία σε ισοτιμία μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, ώστε να δοθεί βαρύτητα στη συνέχεια στα πραγματικά μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του χώρουΌπως και να’χει συνυπογράφω την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:39 | μαρινα

    ΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΆΝΕΙ Η ΑΠΑΞΊΩΣΗ ΑΠΌ ΑΠΟΦΟΊΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΎ ΠΤΥΧΊΟΥ.

  • 31 Μαρτίου 2017, 21:34 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ‘Aμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με την τροπολογία αυτή: Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.