Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:59 | Χρήστος

    Δεν είναι δυνατόν μια τόσο δυνατή σχολή όπως τα ιατρικά εργαστήρια του ΤΕΙ Αθήνας να υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό συγχωνευόμενη με 4 τμήματα εντελώς διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου στο νέο πανεπιστήμιο.Αυτό ισχύει και για τις άλλες σχολές οι οποίες συγχωνεύονται.Δυστυχώς στο βωμό της εξοικονόμισης ενός πολύ μικρού κεφαλαίου κινδυνεύουν να χαθούν όμορφες σχολές με χρησιμότατα επαγγέλματα.Είναι μεγάλο κρίμα και οπισθοδρόμηση για τον κλάδο μας,άλλα από ότι φαίνεται ούτε οι κινητοποιήσεις μας πιάνουν τόπο.Αυτά.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:52 | Φοιτήτρια

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Ως μέλος του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να τονίσω πως η συγχώνευση ,των πέντε τμημάτων,τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους,παρά μόνο ότι είναι σχολές επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας,είναι καταστροφική.Δε θα μπω στη διαδικασία να συγκρίνω τα υπόλοιπα τμήματα με το δικό μου αλλά θα προτιμούσα να τοποθετηθώ σε συγκεκριμένες αναφορές.Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και αναγνωρισιμότητα σε πολλές χώρες του εξωτερικού οπότε μία τέτοια κίνηση θα τα ισοπεδώσει όλα.Δουλειά μας ή αλλιώς έργο μας είναι κυρίως η χρήση μηχανημάτων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες πάνω σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν στη θέση τους να βρίσκονται οι γονείας μας,τα αγαπημένα μας πρόσωπα ακόμα κι εμείς οι ίδιοι.Σε αυτή τη θέση να είστε σίγουρος πως όλοι μας ζητάμε ένα άτομο που γνωρίζει το αντικείμενό του κι έχει άριστες γνώσεις πάνω σε αυτό.Όχι ένα άτομο το οποίο θα έχει γενικές γνώσεις και μετά θα παίρνει μια κατεύθυνση ή δεν ξέρω κι έγω τελικά τι άλλο υπάρχει στο προσκήνιο.Πού είναι η εξειδίκευση που όλοι αναζητούμε και επιθυμούμε;;;Συγχωρέστε τον εκνευρισμό μου,αλλα μπαίνοντας σε αυτή τη σχολή το πρωτό πράγμα που μας μαθαίνουν οι καθηγητές μας είναι να σεβόμαστε πάνω απ’όλα τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί μας και θα μας εμπιστευτεί να τον εξετάσουμε.Ζητάμε αυτόνομο τμήμα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στο νέο πανεπιστήμιο για τους βασικούς λόγους που προείπα.Σας παρακαλούμε ακούστε τα αιτήματά μας!
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    Με εκτίμιση,
    μία φοιτήτρια.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:46 | Κυριακή

    Επιστολή στην ανοιχτή διαβούλευση

    Προς: Κ.Γαβρόγλου

    Κύριε Γαβρόγλου,

       Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών

    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.

       Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή  Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
      Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
      Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση  Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.  

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:42 | Φοιτήτρια Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

    Το τμήμα Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    Οι παραπάνω άλλα και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σε επίσημη μορφή από το σύνολο των φοιτητών του τμήματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη αυτονομίας του τμήματος.
    Δημήτρης Αρβανιτάκης, Εκπρόσωπος Σπουδαστών του Τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:40 | Δρ. Μάριος Τσιγώνιας

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.
    Θα ήθελα να σας καταθέσω μερικές σκέψεις μου σχετικά με την επικείμενη «Πανεπιστημιοποίηση» μέσω συγχώνευσης (ό όρος χρησιμοποιείται παρά το ότι διαφωνώ με τη χρήση του για να αποδείξει τον συλλογισμό μου) – των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά υπό τον Τίτλο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Θέτω το απλό ερώτημα: Γιατί μερικά από τα πλέον αξιόλογα Ανώτατα Ιδρύματα στον κόσμο ΔΕΝ ονομάζονται Πανεπιστήμια; Είναι το όνομα αυτό που τα κάνει αξιόλογα; Aναφέρω ενδεικτικά: MIT, RIT –Rochester Institute of Technology, Imperial College στο Ενωμένο Βασίλειο Bασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (ΚΤΗ Royal Institute of Technology) των Aκαδημιών (Akademien) και των»Fachhochschulen» της Γερμανίας. Παρεπιπτόντως, κάποια από αυτά έχουν τμήματα επιστημών γραφικών τεχνών και συσκευασίας!
    Εάν κανείς ισχυρίζεται ότι αυτή η «Πανεπιστημιοποίηση» επιχειρείται με σκοπό την αναβάθμιση των ΤΕΙ θα του αντιπρότεινα να φροντίσει την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ στο επίπεδο του MIT και στη συνέχεια να συζητήσουμε περί Πανεπιστημιοποίησης. Επί του παρόντος δε γνωρίζω να έχει υποβάλλει καμία πρόταση ούτε το ΜΙΤ ούτε το Imperial College να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια και δεν νομίζω να είναι κάτι που τα απασχολεί.
    Αλλά στη Χώρα μας φαίνεται ότι το ζήτημα των ονομασιών είναι περισσότερο σημαντικό. Πράγματι, αυτό απασχολεί κάποιους, είναι σημαντικό για αυτούς, αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν. Δεν κόπτονται ούτε για το καλό των ιδρυμάτων αλλά ούτε για το καλό των φοιτητών και των αποφοίτων τους. Κόπτονται για το πώς από Πρόεδροι ΤΕΙ (BusClass) θα μετονομαστούν σε Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (Glamorous) και πώς από από Διευθυντές Σχολών θα λέγονται Κοσμήτορες.
    Κατά τα άλλα ΔΕΝ εξυπηρετούν και δεν εξυπηρέτησαν τα Iδρύματα που αντιπροσωπεύουν (δεν προάσπισαν και δεν προασπίζουν τα δικαιώματα των φοιτητών και των πτυχιούχων των Ιδρυμάτων που διοικούσαν και διοικούν) και δεν αντιπροσώπευσαν και δεν αντιπροσωπεύουν ουδόλως τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
    Σχετικά δε με το φαινόμενο που κάποιοι βγαίνουν στο esos και χαρακτηρίζουν τον θεσμό των ΤΕΙ αποτυχημένο θα γελάσω. Τι να πούμε για αυτό εμείς οι απλοί πολίτες που συναντάμε χιλιάδες πτυχιούχους απο τα Πανεπιστήμια που είτε είναι άνεργοι είτε ετεροαπασχολούνται ως παραδείγματος χάρην οδηγοί ταξί η σερβιτόροι σε καφετέριες;
    Πόσο πιο ξεκάθαρα πρέπει να τονίσουμε ότι καθημερινά οι επιχειρήσεις μας ζητάνε πτυχιούχους τεχνολογίας γραφικών τεχνών για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία; Στόχος όλων αυτών είναι να παίξουν το ρόλο του λαγού και να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις, τις ανοχές και τις αντοχές της ακαδημαϊκής κοινότητας.
    Στο ότι κάποιες τέτοιες φωνές ακούγονται και μέσα από την ακαδημαική κοινότητα των ΤΕΙ θα απαντούσα ως εξής: να δούμε από ποιούς προέρχονται – από ανθρώπους κυρίως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι Τεχνολογικής που νιώθουν ότι χαραμίζονται ως καθηγητές ΤΕΙ και ότι ο διορισμός τους σε αυτά έβλαψε την καριέρα τους! Δηλαδή από ανθρώπους που ποτέ δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της σχέσης της Επιστημονικής Έρευνας με την Τεχνολογία και τις Ανάγκες της Κοινωνίας, της Οικονομίας και του Πολιτισμού μας. Η απάντηση που τους πρέπει είναι να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου!
    Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία αλλά δυστυχώς και στο Υπουργείο(!) είναι ότι οι Κοινωνίες έχουν απόλυτη ανάγκη την Τεχνολογική Εκπαίδευση η οποία μάλιστα στις μέρες μας οφείλει να βρίσκεται σε υψηλότατο εκπαιδευτικό επίπεδο. Η τεχνολογική εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Εάν σε αυτή την Χώρα χρειαζόμαστε περισσότερους επιστήμονες πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις ροές διαφυγής επιστημόνων στο εξωτερικό και όχι να δημιουργούμε περισσότερα Πανεπιστήμια. Αυτό δημιουργεί περισσότερα διαφυγόντα κέρδη στο Κράτος (δαπανάμε χρήματα για την Ανώτατη Παιδεία γνωρίζοντας εξ αρχής ότι οι επιστήμονες αυτοί θα διαρεύσουν από την Χώρα μας και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Χωρών υποδοχής τους κάτι που είναι πραγματική διαφυγή πλούτου και ανθρώπινου δυναμικού) και δεν εξυπηρετεί καθόλου την εγχώρια παραγωγή και ευημερία.
    Αντίθετα οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ αξιοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την Κοινωνία από ότι οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων. Πολλοί δε από αυτούς είναι εξαιρετικοί Επιστήμονες με Μεταπτυχιακούς Τίτλους Σπουδών και με Διδακτορικά, φτάνοντας στην οροφή των προσόντων τους στο γνωστικό και επιστημονικό τους αντικείμενο και βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την παραγωγική μηχανή της Χώρας. Παράδειγμα οι πτυχιούχοι μηχανικοί (όπως θα έπρεπε να ονομάζονται γιατί είναι στην πράξη) της επιστήμης και τεχνολογίας των γραφικών τεχνών από το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.
    Με γνώμονα τα παραπάνω και υπό την πεποίθηση ότι αυτή η «Πανεπιστημιοποίηση» είναι ήδη δρομολογημένη, προτείνω συγκεκριμένες αλλαγές στο Νομοσχέδιο αυτό, τόσο στο σύνολό του όσο και στα ειδικά θέματα των οποίων είμαι γνώστης και θα τεκμηριώσω.
    Α. Σημαντική τροποποίηση:
    Μετονομασία των 2 ΤΕΙ (Αθηνών και Πειραιώς) σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αττικής και όχι σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο τεχνολογικός χαρακτήρας του νέου Πανεπιστημίου θα πρέπει να φαίνεται καθώς αυτός είναι επιβεβλημένος για την διαφύλαξη του γνωσιολογικού περιεχομένου των σπουδών και την εξασφάλιση της ανάγκης της Κοινωνίας για ανάπτυξη τεχνολογικών αγαθών και υπηρεσιών και την υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανίας. Στην εποχή μας δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε την Αριστοτελική θεώρηση της Εκπαίδευσης για χάρη της Πλατωνικής. Τόσο ο θεωρητικός όσο και ο πρακτικός/τεχνολογικός/παραγωγικός τομέας είναι εξίσου σημαντικός για την Ανώτατη Εκπαίδευσηαλλά και την σχέση αυτής με την Κοινωνία μας.
    Β. Δευτερεύουσες τροποποιήσεις:
    Β1: Μετονομασία της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών (πρώην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών) σε Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, όπως σωστά αναφέρεται στο νομοσχέδιο,με 4 τμήματα όπως αυτά προτάθηκαν από τα τρία Τμήματα και την Κατεύθυνση Γραφιστικής του Τμήματος Γραφιστικής αλλά με την ταυτόχρονη απόσπαση της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στη Σχολή Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής.
    Β2. Απόσπαση της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το Τμήμα Γραφιστικής. Ίδρυση και μετονομασία της Κατεύθυνσης (και πρώην Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) σε Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας της Σχολής Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής.
    Σχετικά με τις Β1 και Β2 τοποθετήσεις μου περί της αναγκαίας υπόστασης ενός (έστω και μοναδικού) Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στον Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρω τα παρακάτω λίγα αλλά ενδεικτικά:
    Σήμερα στον πλανήτη ο κλάδος της παραγωγής των Γραφικών Τεχνών παράγει άνω των 580 δισ. δολάρια ετησίως και μέχρι το 2020 το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Από αυτά ποσοστό άνω του 50% σχετίζονται με την παραγωγή συσκευασίας. Η συσκευασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παγκόσμιο εμπόριο που αυτή την στιγμή κινεί τις αγορές. Ο κύκλος εργασιών από την βιομηχανική και την λειτουργική εκτύπωση παγκοσμίως το 2017 είναι περί τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται το 2022 να ξεπεράσει τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτές τις βιομηχανικές εφαρμογές συγκαταλλέγονται οι εκτυπώσεις ηλεκτρονικών, εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, βιοιατρικών αναλυτών, αισθητήρων και πλήθος άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
    Όσο δε για το βιβλίο και την εκδοτική δραστηριότητα υπάρχουν πλέον πλήθος μελετών που διαψεύδουν την αρχική αίσθηση ότι η παραγωγή τους θα εξαφανιστεί μέσα σε λιγότερο από μια 10ετία. Οι περισσότερες μελέτες περιγράφουν ότι θα επέλθει μια ισορροπία μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων όπως άλλωστε συνέβη και με το ραδιόφωνο μετά την εφεύρεση της τηλεόρασης κλπ.
    Με την διαφύλαξη του γνωσιακού αυτού πεδίου και γνωστικού αντικειμένου (που εκφράζεται με πλήρες πρόγραμμα σπουδών οκτώ εξαμήνων και με την συμπλήρωση της υποχρεωτικής θεσμοθέτησης της απαραίτητης πρακτικής άσκησης) μέσω της Ίδρυσης του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στη Σχολή Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής, διασφαλίζεται η δυνατότητα της Ελληνικής μεταποίησης στον νέο σύγχρονο ρόλο της όπου απαιτείται Ερευνα, Σχεδιασμός και Καινοτομική Παραγωγή να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση ανταγωνιστική δίπλα στα υπόλοιπα προϊόντα κάτι που διασφαλίζεται από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό πεδίο της Συσκευασίας αλλά και σε πλήθος άλλων διαδικασιών όπου απαιτείται και χρειάζεται η σύγχρονη εκτύπωση και περάτωση (ενδεικτικά εφαρμογές των καινοτομικών τεχνολογιών εκτυπώσεων σε βιοιατρικούς αναλυτές, στο ύφασμα και ένδυμα, σε εφαρμογές πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, στο πεδίο της ανάπτυξης και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού και φυσικά του τουρισμού).
    Διασφαλίζεται επίσης η ανταγωνιστικότητα στο πεδίο της παραγωγής ηλεκτρονικών εντύπων και τυπωμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τόσο απλόχερα μας χαρίζει η Πατρίδα μας, και τέλος μέσω της παραγωγής του Βιβλίου διασφαλίζεται ο καλύτερος δείκτης ελπίδας κατά της Φτώχιας για το Παιδί όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Εκ των παραπάνω διαφαίνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου σύμφωνα με τις προτάσεις μου Β1 και Β2 υπό την βασική προϋπόθεση της τροποποίησής του σύμφωνα με την πρόταση Α.

    Μάριος Τσιγώνιας, Δρ. Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας – Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
    Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ΜΠΣ Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα
    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:26 | Άννα

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:24 | Έλενα

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:19 | ΟΛΓΑ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:03 | Άρης Κιαλιαι

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:59 | Κωνσταντίνος Πατσης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:54 | Αντωναράκη Ελισάβετ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    Το ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ με άλλα 4 τμήματα, όπως μπορεί κάνεις να ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙ μέσα από τις ΑΣΑΦΕΙΕΣ του άρθρου 2, χωρίς παρολ’ αυτά να αναφέρεται πουθενά ποια τμήματα είναι αυτά που συγχωνεύονται. Μήπως μπορείτε να απαντήσετε κ. Υπουργέ, αν όντως αυτό ισχύει, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ γίνεται;
    Δε θα ήθελα να επεκταθώ σε επιχειρήματα για την εύλογη διατήρηση της αυτονομίας του τμήματός μας όπως στην Πανευρωπαϊκή αναγνώριση του πτυχίου μας, την συνεργασία με Πανεπιστήμια παγκοσμίως και προγράμματα Erasmus, τα ECTS, κλπ. τα οποία πολύ ορθά έχουν έχουν αναφερθεί και αναλυθεί σε άλλα σχόλια, ΘΕΩΡΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΕΝΕΤΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.
    Είμαι βέβαιη όμως πως όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας θα έρθουμε σ΄επαφή μ΄ένα Τεχνολόγο Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας όταν θα χρειαστούμε μια Ακτινογραφία, μια Μαστογραφία, μια Υπολογιστική Τομογραφία, ένα MRI, ένα PET, ίσως ένα PET CT, ίσως ακόμα μια Ακτινοθεραπεία και τόσα άλλα απεικονιστικά και θεραπευτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν κυρίως ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ (θανατηφόρα και τα δυο όταν δεν χρησιμοποιούνται ορθά) και που καθημερινά μπαίνουν στη ζωή μας με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επίσης είμαι βέβαιη πως ΚΑΝΕΝΑΣ ούτε ασθενής, ούτε εργοδότης, ούτε ιατρός δεν θα εμπιστευόταν έναν επαγγελματία μη-επαρκώς καταρτισμένο, όχι επειδή δεν σπούδασε ή ήταν «κακός» φοιτητής, άλλα επειδή οι σπουδές του ήταν ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ γιατί «μοιράστηκε» τη μισή του φοιτητική θητεία με Οπτικούς, Αισθητικούς, Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστήριων και Οδοντοτεχνίτες….Χωρίς καμία πρόθεση για απαξίωση προς τα τμήματα ή τα επαγγέλματα αυτά, οι σπουδές του κάθε τμήματος ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ έχουν μεταξύ τους. Αλώστε κι αυτά τα τμήματα ζητούν, δικαιωματικά κατά τη γνώμη μου, αυτονομία.
    Άρα, συμπεραίνει κάνεις, ότι η αναβάθμιση την οποία επικαλείστε, είναι ουσιαστικά ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ και υποβάθμιση της πλειονότητας των τμημάτων υγείας και μάλιστα ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ όπως είναι το ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
    Αντωναράκη Ελισάβετ
    Φοιτήτρια του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ (Τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας)

    Υ.Γ. Αν πραγματικά νοιάζεστε για την αναβάθμιση της παιδείας, όπως ισχυρίζεστε, φτιάξτε εργαστήρια και υποδομές, φερτέ καθηγητές να διδάξουν, δώστε βάρος στη συνεχιζόμενη δωρεάν εκπαίδευση, κι όχι να αλλάζετε τίτλους κι ονόματα και να καταργείτε, ουσιαστικά, ολόκληρα τμήματα του ΤΕΙ ονομάζοντας το «συγχώνευση» και «πανεπιστημιοποίηση»!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:54 | Στελλα

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ

    Δε θα πρέπει να αγνοηθούν τα παρακάτω:

    1. Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούν δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17.

    2. Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

    • Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)

    • Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).

    3. Το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, όπως φαίνεται από αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις δεδομένων (Scopus, κ.α.), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από αξιόπιστους δείκτες αναδεικνύεται περισσότερο η αξία αυτού του επιστημονικού έργου, δεδομένου του μικρού αριθμού μόνιμων μελών ΔΕΠ, αλλά και της μη εκπόνησης αυτοδύναμων διδακτορικών διατριβών, μέχρι σήμερα. Eνδεικτικά:

    • Ο συνολικός συντελεστής απήχησης (impact factor) των δημοσιευμένων εργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και βαθμού δυσκολίας καταγράφεται στο 811,180.

    • Ο Μέσος όρος impact factor/εργασία ισούται με 3,537.

    4. Αυτή η ιδιαιτέρα υψηλού επιπέδου ερευνητική εργασία, πραγματοποιείται σε ισότιμη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας παράλληλα την αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του Τμήματος.

    5. Τέλος και παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες το Τμήμα κατάφερε να ιδρύσει τα τελευταία χρόνια, δύο (2) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να τίθεται στον όποιο προβληματισμό ούτε η ακαδημαϊκότητα ούτε η αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Επιπλέον τα τμήματα με τα οποία συνχονεύονται τα ιατρικά εργαστήρια δεν έχουν καμοία σχέση ως προς τον επιστημονικό τους γνώμονα ! Τα ιατρικά εργαστήρια πρέπει να είναι αυτόνομα , η συνχόνευση αυτή των ιατρικών εργαστηρίων ειναι απαραδεκτη !! Θα σας παρακαλούσα να αναθεωρήσετε και να κάνετε το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων αυτόνομο, αυτοδυναμο και ανεξαρτητο εντος του πανεπιστημιου Δ.Αττικής !!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:51 | ΝΤΕΝΙΣΑ

    κ. Υπουργέ,
    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση. Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ? Οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.Διονύσης Βούρτσης
    Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, ASCP LMU, IFBA PC
    Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ-Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    Εκπρόσωπος Ευρώπης ASCPi-American Society for Clinical Pathology
    Μέλος ΔΣ Διεθνούς Ομοσπονδίας IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:47 | ΝΤΕΝΙΣΑ

    κ. Υπουργέ,Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση. Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ? Οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.Διονύσης Βούρτσης
    Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, ASCP LMU, IFBA PC
    Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ-Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    Εκπρόσωπος Ευρώπης ASCPi-American Society for Clinical Pathology
    Μέλος ΔΣ Διεθνούς Ομοσπονδίας IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:47 | Βίκυ Ράθωση

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    κ. Υπουργέ,
    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση.
    Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείτε ένα Τμήμα απροσδιόριστο (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ)?
    Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα αμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά – εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017), έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.

    2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτιση τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΜΗΜΑ.

    4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content

    Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων επιστημόνων στον τομέα αυτό και οι κυβερνήσεις σε χώρες που δεν έχουν εναρμονίσει την εκπαίδευση του Τεχνολόγου Ιατρικού Εργαστηρίων κινδυνεύουν να παραμείνουν πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:44 | ΡΑΝΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΕΙ!
    ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ !!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:44 | Παγώνα Ιωάννα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:37 | Γεωργία χαμηλού

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:35 | Βασιλική Γ.

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών.
    Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    1. Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    2. Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    3. Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    4. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    5. Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.
    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!
    Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:34 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:26 | Ιωάννης σωπηλιαδης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:25 | Σοφία Κόλλια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:24 | Κυριακή μουτσατσου

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:23 | Ιωαννης χαλκίδης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:20 | Θεοδώρα Γιαλινάκη

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:19 | Παναγιωτα Προκοπη

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:19 | ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:18 | ΓΠ

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επισημαίνει, όμως, για λόγους ιστορικής συνέχειας και αποκατάστασης της ακαδημαϊκής τάξης, ότι το υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» δεν λαμβάνει υπόψη στο άρθρο 2 παρ. 1 μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας (υπ. αρ. 5/18.9.2017 Απόφαση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων) και της διοίκησης (υπ. αρ. 9/22.11.2017 Απόφαση της Συγκλήτου) του ΤΕΙ Αθήνας, τα οποία εισηγήθηκαν – στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εσωτερικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων- την ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Η ίδρυση του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης προτάθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (1) και την ενδυνάμωση της συμβολής του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο αυτοδύναμο Πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας άμεσα την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο πεδίο της κοινωνικής διοίκησης, τόσο των ενδιαφερομένων υποψηφίων φοιτητών, όσο ιδίως των στελεχών του τομέα (υπολογίζονται σε 100.000 περίπου) (2). Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης αποτελεί την ορθολογική μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο λειτούργησε την περίοδο 1979-2012 ως αυτοδύναμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (αρχικά στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, Π.Δ. 479/1979 και στη συνέχεια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Π.Δ. 561/1985) και από το 2013 ως Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας (Εισαγωγική Κατεύθυνση) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, Π.Δ. 95/2013), προωθώντας με συνέπεια την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή (3) εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη έρευνα (4) στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (5).
    Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί όλα τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») (6)για την λειτουργία του ως αυτοδύναμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προφανώς εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να εφαρμοσθούν – χωρίς παρεκκλίσεις – και στις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» αναφορικά με το καθεστώς αυτοδυναμίας των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Ειδικότερα:
    α) Στο Τμήμα θα ενταχθούν άμεσα τα 8 υπηρετούντα μέλη ΕΠ (εκ των οποίων 5 Καθηγητές Πρώτης Βαθμίδας) του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.
    β) Το Τμήμα θα έχει 400 περίπου ενεργούς φοιτητές.
    Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία των νέων αυτοδύναμων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα:
    (α) Θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Διοίκησης», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» Social Administration (πρώτο κριτήριο). Η Κοινωνική Διοίκηση εντάσσεται δογματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη, η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον ιδίως σε περιόδους μεταρρύθμισης του παραδοσιακού μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης είναι αυτοτελή, ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με διακριτό τίτλο Social Administration ή Social Administration and Social Policy Department και με δυνατότητα μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.
    (β) «Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (δεύτερο κριτήριο), καθώς αφενός εξυπηρετεί τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους τομείς προτεραιότητας (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική οικονομία,) του νέου μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους, αφετέρου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, που προωθείται από τα Κράτη Μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (επομένως και τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας)εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επομένως, καταργείται πλήρως η ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που προστατεύεται ρητώς στο άρθρο 16 του Συντάγματος) (7), αφού μεταφέρονται – χωρίς κάποια περαιτέρω πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου- σε Τμήματα που δεν θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής διοίκησης και εφαρμόζουν εντελώς διακριτά Προγράμματα Σπουδών (επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ. αρ. πρωτ. 7426/6.9.2017 επιστολής της Αναπληρώτριας Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα «Σύνταξη τεκμηριωμένων προγραμμάτων σπουδών στα Τμήματα που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», εκπονήθηκε από τον Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ένα πρωτότυπο – με βάση τα Ελληνικά δεδομένα – Πρόγραμμα Σπουδών ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο διαβιβάσθηκε με την υπ. αρ. Φ11/2/2743/17.9.2017 επιστολή της Διευθύντριας του Τομέα στον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατατέθηκε στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή υποβολής προτάσεων προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας).Παράλληλα, δημιουργούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που παρακολουθούν μέχρι και σήμερα το σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών από το πρώτο εξάμηνο), ενώ θίγονται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του, παρότι είναι διακριτά και δεν καλύπτονται από άλλα τμήματα.
    Η ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεπάγεται χωρίς καμία επιβάρυνση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές μία σειρά κρίσιμων πλεονεκτημάτων:
     θεραπεύει πλήρως τις συγκεκριμένες θεσμικές και επιχειρησιακές στρεβλώσεις σε σχέση με την ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
     καλύπτει την υψηλή ζήτηση για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
     ενδυναμώνει τον ερευνητικό ιστό της χώρας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών
     κατοχυρώνει και αναβαθμίζει συνεργασίες και δίκτυα με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής
     δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης υπερεθνικών πόρων από Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις
     ενισχύει έμπρακτα τις κοινωνικές προτεραιότητες του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε μία κρίσιμη περίοδο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την ρητή θεσμοθέτηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο άρθρο 2 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
    ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
    γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
    δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης,
    εε) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
    στστ) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής».
    Παράλληλα, για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτοδυναμίας των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:
    «1β) Συγκεκριμένα, τα μέλη Δ.Ε.Π. των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. εντάσσονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως εξής:
    αα) Μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας:
    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    1. Εξυπηρετεί, επομένως, άμεσα το βασικό στόχο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου είναι «η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας».

    2. Περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

    3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί ένα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), που οδηγεί στην λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Msc in Health and Social Care Management).

    4. Την περίοδο 2000-2017 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και επιχορηγήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ.

    5. Από το 2015 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας, που προωθεί την διεπιστημονική έρευνα στο σύνθετο πεδίο της Κοινωνικής Καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

    6. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι:
    «1. Τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο (2) πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές».

    7. Επισημαίνεται ότι το γνωστικό αντικείμενο όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δεν παρουσιάζει καμία συνάφεια με τα πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων και του τουρισμού, καθώς αφορά το εντελώς διακριτό επιστημονικό πεδίο της κοινωνικής διοίκησης και τις ειδικές του εκφάνσεις (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια και υγεία). Η ένταξη τους στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα απαξιώσει άμεσα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους υπόβαθρο, στερώντας παράλληλα κρίσιμους ανθρώπινους πόρους από τον Ελληνικό ερευνητικό ιστό.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:16 | anastasia

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    Το Τμήμα είναι πλήρως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική και είναι ισότιμο με τα Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών και Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (Biomedical Sciences/Biomedical Laboratory Sciences) και Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratories) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής αντίστοιχα • Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι πλήρως εναρμονισμένο με το αντίστοιχο που χορηγείται από τα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα του εξωτερικού • Τα γνωστικά αντικείμενα του Προπτυχικού Προγράμματος Σπουδών καλύπτουν όλους τους τομείς της εργαστηριακής διάγνωσης και τεχνολογίας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (29/6/2016), το οποίο αποτελείται από μεγάλο αριθμό θεωρητικών και μεικτών μαθημάτων (θεωρητικών και εργαστηριακών), βασικής υποδομής, ειδικής υποδομής και εξειδίκευσης, που καθιστούν τον πτυχιούχο του τμήματος ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και κλινικών και ερευνητικών τμημάτων. • Το πτυχίο των αποφοίτων μας είναι ισοδύναμο με το αντίστοιχο πτυχίο τετραετούς φοίτησης των Βιοϊατρικών Επιστημών του εξωτερικού, γεγονός που δεν δημιουργεί πρόβλημα στους αποφοίτους μας στην ανεύρεση εργασίας στα γνωστικά αντικείμενα του επιστημονικού πεδίου εκπαίδευσης (ιστολογία, ιστοπαθολογία, κυτταρολογία, ανοσολογία, τοξικολογία, βιοχημεία, κλινική χημεία, ενδοκρινολογία-ορμονικοί προσδιορισμοί, μικροβιολογία, κυτταρική και μοριακή βιολογία, γενετική, αιματολογία, αιμοδοσία), στο εξωτερικό. • Το Τμήμα αποτελείται από 13 μέλη ΔΕΠ, όλα κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στα αντίστοιχα γνωστικά και επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, με καταξιωμένη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα. • Το Τμήμα έχει 2 αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, στο χώρο της Βιοϊατρικής Διαγνωστικής Μεθοδολογίας και Τεχνολογίας και Παιδαγωγικής μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων (http://www.teiath.gr/seyp/iatrika_ergastiria/), στα οποία διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, ΔΕΠ άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας, Πανεπιστημιακοί, εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές. • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας είναι αναγνωρισμένα από το 1996, ισότιμα και εναρμονιζόμενα με αυτά των Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημόνων του εξωτερικού (Biomedical Scientist/Biomedical Laboratory Scientist) • Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει εκτός της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ν. 4485/4-8-2017, διάκριτη και αυτοτελή θέση στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο των Επιστημών Υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με τις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες τόσο της Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογοανατομίας και Κυτταρολογίας των οποίων και αποτελεί συνδετικό κρίκο, αλλά και με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Κλινικής Χημείας, Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Πως είναι δυνατόν ενώ πληροί τα οριζόμενα από το Ν.4485/4-8-2017 να αποτελεί μία από τις 5 κατευθύνσεις του νέου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα Τμήματα?

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:14 | Ιωάννα Κωστόπουλου

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:13 | Βασιλειάδης Θεοχάρης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:03 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:02 | Πανοβ Βιατσεσλαβ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Αγαπητε κυριε Γαβρογλου,
    Πραγματικα βλεποντας αυτο το νομοσχεδιο συνειδητοποιω ποση μεγαλη αγνοια εχετε σχετικα με τα τμηματα που υπαρχουν στην ΣΕΥΠ.Συγχωνευεται 5 σχολες που δεν εχουν σχεδον καμια σχεση μεταξυ τους χωρις να σκεφτεστε καν τις αμεσες επιπτωσεις που θα εχει αυτη η κινηση σας στον τομεα της υγειας.Επιπλεον,δεν αναφερεστε ουτε διευκρινιζεται για τις κατευθυνσεις που θα υπαρχουν σε αυτο το νεο Υπερ-τμημα (οπως τουλαχιστον το λετε) ουτε στα δικαιωματα που θα εχουν οι φοιτητες που θα βγαινουν απο αυτο.Ενα αλλο λεπτο σημειο ειναι οτι αυτες οι σχολες δεν εχουν την ιδια δυναμικοτητα και ουτε τις ιδιες βασεις,επομενως συγχωνευοντας αυτες υποβαθμιζεται καποια τμηματα οπως ειναι το τμημα των Ιατρικων Εργαστηριων των οποιων οι αντιστοιχες σχολες στο εξωτερικο θεωρουνται αυτονομα Πανεπιστημιακα Ιδρυματα και ενω κανετε αυτο αφηνεται καποια αλλα τμηματα τα οποια εχουν σχετικα ιδιο γνωστικο αντικειμενο αυτονομα.Δυστυχως μου φαινεται αδυνατειται να κατανοησεται την ανωριμοτητα της παραδοξης αυτης κινησης σας η μηπως εξυπηρετειται καποια συμφεροντα;Θα ηθελα σας παρακαλω να ξανακοιταξεται το Νομοσχεδιο και να ψαξεται λιγο παραπανω τι εστειν αυτα τα τμηματα και ποιος ειναι ο ρολος του καθενος,γιατι καταστρεφοντας την Παιδεια καταστρεφεται αμεσα και την Υγεια ολων των πολιτων ανεξαρτητως της κοινωνικης τους θεσης.
    Ευχαστω πολυ για την προσοχη σας,

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:53 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΙΣΚΕΜΗΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:42 | Χρυσούλα Στάθη

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:39 | Άννα

    ΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    1) Απαντήστε μας που εντάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας; Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;;;;
    2) Με ποια κριτήρια «εξαφανίζετε» μία ειδικότητα, που λειτουργεί ήδη εδώ και 17 χρόνια από το 2001, στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρως αυτόνομα και με συνεχή εξέλιξη και ακαδημαϊκή αναβάθμιση και καταξίωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά;
    -Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαική μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο. Στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις (2016-17), η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαμορφώθηκε στα 16.090 μόρια. Η βαθμολογία του πρώτου εισαχθέντος ήταν 17.887 μόρια. Με βάση αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας είναι το 3ο Υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
    3) Με ποια λογική λοιπόν καταργείται η αυτονομία ενός Τμήματος στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 13 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στο σχέδιο Νόμου που αναρτήσατε μένουν αυτόνομα Τμήματα με πολύ λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, κάτω και από 6 άτομα;;;
    4) Τι θα γίνει με τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη επί πολλά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, τη στιγμή που ουσιαστικά καταργείτε την υπόσταση ενός Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά αλλάζετε πλήρως και την ονομασία του; (Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως:
    Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, κ.α.)
    5) Τι θα περιλαμβάνει το νέο ΥπερΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών;;;; Γιατί τόση ασάφεια και αβεβαιότητα;;;
    Το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκώς αποδεκτές ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, καθώς συμπληρώνουν τις 240 και υπερπληρούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα χορήγησης πτυχίου επιπέδου Bachelor of Science (B.Sc), στο μέγιστο βαθμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι σαφές και προφανές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορεί και δικαιούται και επιβάλλεται να υφίσταται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Αυτόνομο Τμήμα!!!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:38 | Νικόλας Παπαδρένης

    Στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών πώς εντάσσονται άλλα Τμήματα άσχετα με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος; Σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές Βιοϊατρικοί επιστήμονες ή Βιοϊατρικοί εργαστηριακοί επιστήμονες είναι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό σας; Επίσης με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια δημιουργήθηκαν τα νέα τμήματα της Σχολής Υγείας;

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:33 | Ευσταθίου Ευγενία

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    1) Απαντήστε μας που εντάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας; Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;;;;
    2) Με ποια κριτήρια «εξαφανίζετε» μία ειδικότητα, που λειτουργεί ήδη εδώ και 17 χρόνια από το 2001, στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρως αυτόνομα και με συνεχή εξέλιξη και ακαδημαϊκή αναβάθμιση και καταξίωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά;
    -Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαική μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο. Στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις (2016-17), η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαμορφώθηκε στα 16.090 μόρια. Η βαθμολογία του πρώτου εισαχθέντος ήταν 17.887 μόρια. Με βάση αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας είναι το 3ο Υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
    3) Με ποια λογική λοιπόν καταργείται η αυτονομία ενός Τμήματος στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 13 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στο σχέδιο Νόμου που αναρτήσατε μένουν αυτόνομα Τμήματα με πολύ λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, κάτω και από 6 άτομα;;;
    4) Τι θα γίνει με τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη επί πολλά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, τη στιγμή που ουσιαστικά καταργείτε την υπόσταση ενός Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά αλλάζετε πλήρως και την ονομασία του; (Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως:
    Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, κ.α.)
    5) Τι θα περιλαμβάνει το νέο ΥπερΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών;;;; Γιατί τόση ασάφεια και αβεβαιότητα;;;
    Το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκώς αποδεκτές ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, καθώς συμπληρώνουν τις 240 και υπερπληρούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα χορήγησης πτυχίου επιπέδου Bachelor of Science (B.Sc), στο μέγιστο βαθμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι σαφές και προφανές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορεί και δικαιούται και επιβάλλεται να υφίσταται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Αυτόνομο Τμήμα!!!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:25 | ΕΛΕΝΗ Κ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:21 | Χρονη Δήμητρα

    παιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:14 | ΑΙΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

    Κ. Υπουργέ,
    Η συγχώνευση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με άλλα 4 τμήματα, είναι άστοχη και επικίνδυνα άσχετη.
    Εντάσσετε ένα τμήμα, όπως αυτό των ΤΙΕ, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά με τους φοιτητές και παράγει όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίο ακαδημαϊκό έργο, πράγμα το οποίο διαπίστωσα και ως φοιτήτρια (ναι, δεν ήταν καθόλου <> ΤΕΙ), το διαπιστώνω ως εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο, βλέποντας όλα τα παιδιά της πρακτικής εξάσκησης να έχουν άριστο επίπεδο εξειδίκευσης σε όλα τα πεδία που αφορούν τον τομέα μας (Αιματολογικό, Αιμοδοσία, Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό, Ανοσολογικό, Ορμονολογικό, Κυτταρολογικό), το διαπίστωσα και ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος, βλέποντας όλους τους καθηγητές και τους συνεργάτες τους, με πόση όρεξη, αφοσίωση και μεταδοτικότητα μεταλαμπάδευαν τις γνώσεις τους. Μπορώ να πω με σιγουριά, έχοντας μια εμπειρία στο χώρο, ότι ο πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, είναι έτοιμος για την αγορά εργασίας. Ήταν, για την ακρίβεια, έως τώρα.
    Γιατί ο νέος νόμος είναι ασαφής ως προς την εξειδίκευση. Συγχωνεύετε πέντε τμήματα, κάτω από μία Πανεπιστημιακή ομπρέλα, αλλά κάτω από αυτήν, φαίνεται ότι βρέχει καταρρακτωδώς!
    Η υψηλή εξειδίκευση, πράγμα απαραίτητο για έναν επιστήμονα υγείας, υποβαθμίζεται σε σημείο επικινδυνότητας για τους ασθενείς. Αλήθεια, κάνει εντύπωση αυτή η υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής! Επίσης, τι θα γίνει με τους αυτούς που ήδη φοιτούν; Οι νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν στη χώρα εξαιτίας της κατάστασης, για την οποία είστε συνυπεύθυνοι και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, θα χάσουν ΚΑΙ την ισοτιμία των πτυχίων τους; Τι θα γίνει με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, όταν μας απειλείτε υπό εξαφάνιση; Επιπλέον, καμία αναφορά δε γίνεται στην αναβάθμιση των πτυχίων μας.
    Κλείνοντας, καλώ εσάς και τους συμβούλους σας, να καταρτιστείτε καλύτερα για το θέμα και να δημιουργήσετε ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, καθώς χαρακτηρίζεται από πλήρη ακαδημαϊκή αυτοτέλεια, έχοντας 13 μέλη ΔΕΠ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:12 | Ιωάννα

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    1) Απαντήστε μας που εντάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας; Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;
    2) Με ποια κριτήρια «εξαφανίζετε» μία ειδικότητα, που λειτουργεί ήδη εδώ και 17 χρόνια από το 2001, στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρως αυτόνομα και με συνεχή εξέλιξη και ακαδημαϊκή αναβάθμιση και καταξίωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά;
    -Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαική μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο. Στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις (2016-17), η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαμορφώθηκε στα 16.090 μόρια. Η βαθμολογία του πρώτου εισαχθέντος ήταν 17.887 μόρια. Με βάση αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας είναι το 3ο Υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
    3) Με ποια λογική λοιπόν καταργείται η αυτονομία ενός Τμήματος στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 13 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στο σχέδιο Νόμου που αναρτήσατε μένουν αυτόνομα Τμήματα με πολύ λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, κάτω και από 6 άτομα;
    4) Τι θα γίνει με τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη επί πολλά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, τη στιγμή που ουσιαστικά καταργείτε την υπόσταση ενός Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά αλλάζετε πλήρως και την ονομασία του; (Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως:
    Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, κ.α.)
    5) Τι θα περιλαμβάνει το νέο ΥπερΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών; Γιατί τόση ασάφεια και αβεβαιότητα;
    Το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκώς αποδεκτές ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, καθώς συμπληρώνουν τις 240 και υπερπληρούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα χορήγησης πτυχίου επιπέδου Bachelor of Science (B.Sc), στο μέγιστο βαθμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι σαφές και προφανές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορεί και δικαιούται και επιβάλλεται να υφίσταται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Αυτόνομο Τμήμα!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:12 | Πάμελα

    Αυτόνομο τμήμα ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    1) Απαντήστε μας που εντάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας; Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;
    2) Με ποια κριτήρια «εξαφανίζετε» μία ειδικότητα, που λειτουργεί ήδη εδώ και 17 χρόνια από το 2001, στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρως αυτόνομα και με συνεχή εξέλιξη και ακαδημαϊκή αναβάθμιση και καταξίωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά;
    -Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαική μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο. Στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις (2016-17), η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαμορφώθηκε στα 16.090 μόρια. Η βαθμολογία του πρώτου εισαχθέντος ήταν 17.887 μόρια. Με βάση αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας είναι το 3ο Υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
    3) Με ποια λογική λοιπόν καταργείται η αυτονομία ενός Τμήματος στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 13 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στο σχέδιο Νόμου που αναρτήσατε μένουν αυτόνομα Τμήματα με πολύ λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, κάτω και από 6 άτομα;
    4) Τι θα γίνει με τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη επί πολλά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, τη στιγμή που ουσιαστικά καταργείτε την υπόσταση ενός Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά αλλάζετε πλήρως και την ονομασία του; (Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως:
    Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, κ.α.)
    5) Τι θα περιλαμβάνει το νέο ΥπερΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών; Γιατί τόση ασάφεια και αβεβαιότητα;
    Το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκώς αποδεκτές ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, καθώς συμπληρώνουν τις 240 και υπερπληρούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα χορήγησης πτυχίου επιπέδου Bachelor of Science (B.Sc), στο μέγιστο βαθμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι σαφές και προφανές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορεί και δικαιούται και επιβάλλεται να υφίσταται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Αυτόνομο Τμήμα!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:11 | ΕΛΕΝΑ Α.

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:09 | Ευσταθίου Ευγενία

    ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    Δεν γίνεται να συγχωνευτεί το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων και να γίνει κατεύθυνση, τα δυο χρόνια που αφήνουν για εξειδίκευση στο αντικείμενό μας δεν είναι καθόλου αρκετά, εδώ τέσσερα χρόνια δεν μας φτάνουν. Σαν τμήμα πρέπει να παραμείνουμε αυτόνομο εξάλλου πληρούμε όλες τις προϋποθεσεις έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:00 | Πετρόπουλος Μαρίνος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 21:47 | Λένα Περπιράκι

    21 Δεκεμβρίου 2017, 16:06 | ΠαναγιώτηςΜόνιμος ΣύνδεσμοςΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1) Απαντήστε μας που εντάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας; Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;
    2) Με ποια κριτήρια «εξαφανίζετε» μία ειδικότητα, που λειτουργεί ήδη εδώ και 17 χρόνια από το 2001, στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρως αυτόνομα και με συνεχή εξέλιξη και ακαδημαϊκή αναβάθμιση και καταξίωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά;
    -Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ) ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΤΙΕ συνιστά Ακαδημαική μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011) και πληροί τις προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο. Στις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις (2016-17), η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαμορφώθηκε στα 16.090 μόρια. Η βαθμολογία του πρώτου εισαχθέντος ήταν 17.887 μόρια. Με βάση αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας είναι το 3ο Υψηλόβαθμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
    3) Με ποια λογική λοιπόν καταργείται η αυτονομία ενός Τμήματος στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 13 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στο σχέδιο Νόμου που αναρτήσατε μένουν αυτόνομα Τμήματα με πολύ λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, κάτω και από 6 άτομα;
    4) Τι θα γίνει με τη συνέχιση λειτουργίας του ήδη επί πολλά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, τη στιγμή που ουσιαστικά καταργείτε την υπόσταση ενός Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά αλλάζετε πλήρως και την ονομασία του; (Στο πλαίσιο του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως:
    Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, κ.α.)
    5) Τι θα περιλαμβάνει το νέο ΥπερΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών; Γιατί τόση ασάφεια και αβεβαιότητα;
    Το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκώς αποδεκτές ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, καθώς συμπληρώνουν τις 240 και υπερπληρούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα χορήγησης πτυχίου επιπέδου Bachelor of Science (B.Sc), στο μέγιστο βαθμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι σαφές και προφανές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορεί και δικαιούται και επιβάλλεται να υφίσταται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Αυτόνομο Τμήμα!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 21:45 | Ελένη Περπιράκι

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 21:41 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 21:41 | Αντωνοπούλου Μαρία

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα