1. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
2. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Η ίδρυση των Τμημάτων της παρούσας αρχίζει το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την παρ. 6.
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Στα Τμήματα αυτά η ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται έως και την 31η-1-2019. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.
5. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
6. Με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθορίζεται η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Στα Τμήματα αυτά η προσωρινή Συνέλευση και ο προσωρινός πρόεδρος ορίζονται την 1η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται, εφόσον είναι αυτοδύναμα, έως την 1η Ιανουαρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
7. Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
8. Σε καθένα από τα Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογίας και Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας συστήνονται από την ίδρυσή τους οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..
9. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατ’ εξαίρεση η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Γεωπονίας, στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
10. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.
Εντελώς άστοχη η διατήρηση του Τομέα Ψυχολογίας στο τμήμα ΦΠΨ παράλληλα με την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα πανεπιστήμια (π.χ. ΕΚΠΑ) έχουν αποδείξει ότι τέτοια σχήματα δεν λειτουργούν. Εφόσον υπάρχει σχεδιασμός για την μετακίνηση του τομέα Ψυχολογίας στο νεοσύστατο τμήμα Ψυχολογίας, τότε θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ανάλογη ρύθμιση στο νόμο.
Η μετάλλαξη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ σε «Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» πάει την πορεία του Τμήματος πολλά χρόνια πίσω αφενός, αφετέρου δεν εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Παραπέμπει σε Τμήμα ΙΕΚ λόγω του όρου «Εφαρμογών» και μπορεί να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητά του. Αντιθέτως ένα Τμήμα «Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» στέκει διεθνώς σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, υποςτηρίζεται από το υπάρχον τμήμα και θα είναι εξαιρετικά βιώσιμο.
Μην ιδρυσετε κι αλλο τμημα ειδικης αγωγης….
γιατι με αυτον τον τροπο ακυρωνετε καθε προσπαθεια δημιουργιας ενος σχολειο για ολους τους μαθητες, ενος συμπεριληπτικου δηλαδη σχολειου, κατηγοριοποιειτε τους μαθητες βασει παθολογιας και συνεχιζετε να αναπαραγαγετε την ιδεολογια του αποκλεισμου και περιθωριοποιησης των μαθητων με ειδικες εκπαιδευτικες αναγκες. Αποσυρετε το αρθρο 3!
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρά το γεγονός ότι έχει κάνει θετικά βήματα προς την συμπερίληψη, χρειάζεται να αναδιαμορφώσει τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έτσι ώστε με ευελιξία να αγκαλιάζουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ενός σχολείου για όλα τα παιδιά (Διακήρυξη της Salamanca). Σε αυτή την περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν θα καλούνται να ακολουθήσουν αυστηρά δομημένα αναλυτικά προγράμματα στα οποία συσσωρεύονται ως διδακτέα ύλη τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή μετάβαση των μαθητών με εαε από την μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη. Συμπερασματικά θα ήταν προτιμότερο να δοθεί από την Πολιτεία βαρύτητα στην αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων καθώς και στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν μέσα από προγράμματα που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τα Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα.
Φυσικά και ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι πραγματικότητα ότι οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες αυξάνονται συνεχώς και αυτό που χρειάζονται αυτά τα παιδιά σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε να γίνει εφικτή η ένταξή τους εκεί, είναι σωστά καταρτισμένοι δάσκαλοι, που να είναι σε θέση να παρέχουν επιστημονική υποστήριξη και ολοκληρωμένες διδακτικές παρεμβάσεις. Επομένως, η ίδρυση νέου τμήματος ειδικής αγωγής, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Για να επιτευχθεί η συμπερίληψη την οποία βλέπω υποστηρίζουμε όλοι, θα πρέπει να «χτιστεί» από δασκάλους με σωστή, ολοκληρωμένη και μακροχρόνια εκπαίδευση. Πιστεύουμε πραγματικά ότι κάποιοι δάσκαλοι, με ένα μεταπτυχιακό ενός ή δύο ετών (συχνά όχι πλήρους φοίτησης) καλύπτουν όλο το φάσμα γνώσεων και εμπειριών που η 4ετής φοίτησης των τμημάτων ειδικής αγωγής παρέχει;
Ποιος είπε ότι η ύπαρξη «ειδικού παιδαγωγού», που προέρχεται από 4ετή εκπαίδευση, κατηγοριοποιεί και αποκλείει από τη συμπερίληψη τα άτομα με αναπηρίες; Ίσα ίσα, καθώς οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, μέσω της 4ετούς πανεπιστημιακής τους φοίτησης στα τμήματα ειδικής αγωγής καταρτίζονται ολοκληρωμένα, είναι σε θέση να «χτίσουν» πραγματικά στην πράξη τις συνθήκες για υλοποίηση του «σχολείου για όλους» καθώς, πολύ απλά, διαθέτουν τις ανάλογες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δουλέψουν με επιστημονικό τρόπο. Επομένως, η ίδρυση νέου τμήματος ειδικής αγωγής, διευρύνει τις προοπτικές για εφαρμογή της συμπερίληψης με ασφαλή και εποικοδομητικό τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Παράλληλα βέβαια, για την προώθηση της συμπερίληψης, θα πρέπει να
γίνουν και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων
δημοτικής και νηπιαγωγών, ώστε να εμπλουτιστούν με περισσότερα μαθήματα
σχετικά με ΕΑΕ και να επαναλειτουργήσουν δομές επιμόρφωσης των ήδη εν
ενεργεία εκπαιδευτικών (βλ διδασκαλεία) ώστε να προωθηθεί με
πραγματικούς όρους η συμπεριληπτική εκπαίδευση που με τόση θέρμη
υποστηρίζει το υπουργείο. Για όσους αναφέρονται ακόμα στην ελληνική
πρωτοτυπία των προπτυχιακών ειδικής αγωγής παραθέτουμε ξανά (όπως και
πριν μερικά χρόνια) λίστα με προπτυχιακά προγράμματα σπουδών παγκοσμίως:
Ενδεικτικά παραδείγματα για bachelor degree στην ΕΑΕ
Α) Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ
1. VANDERBILT UNIVERSITY
2. UNIVERSITY OF GEORGIA
3. UNIVERSITY OF ILLINOIS
4. URBANA CHAMPAIGN
5. GRAND CANYON UNIVERSITY
6. OHIO STATE UNIVERSITY
7. WESTERN GOVERNORS UNIVERSITY
8. PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY
9. LESLEY UNIVERSITY
10. LIBERTY UNIVERSITY
11. UNIVERSITY OF UTAH
12. UNIVERSITY OF HARTFORD
13. UNIVERSITY OF SOUTHERN MISSISSIPPI NEW YORK UNIVERSITY
14. NORTHCENTRAL UNIVERSITY
15. UNIVERSITY OF MINNESOTA TWIN CITIES
16. UNIVERSITY OF CENTRAL MISSOURI
17. UNIVERSITY OF FLORIDA
18. UNIVERSITY OF OREGON
19. EAST CAROLINA UNIVERSITY
20. STEPHEN F. AUSTIN UNIVERSITY
Β) Ηνωμένο Βασίλειο:
1. Bishop Grosseteste University (Education Studies and Special
Educational Needs and Inclusion (SENI) BA (Hons))
2. Plymouth University Primary (Special Educational Needs) BEd (Hons)
3. University of Worcester – Special Education Needs, Disability and
Inclusion BA (Hons)
4. University of East London – Special Education BA (Hons)
5. University of Northampton – Special Educational Needs and Inclusion
BA (Hons)
6. Bachelors Degrees Special Education Courses at Liverpool John Moores
University Merseyside
Γ) Γερμανία: University of Cologne – B.A. Sonderpädagogische Förderung,
BK, GymGe
Δ) Αυστραλία: University of Southern Queensland – Bachelor of Education
(Special Education)
Ε) Νορβηγία: University of Oslo – Bachelor Degree Special Education
Τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης του νέου τμήματος. Βασική προϋπόθεση βέβαια το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την αναγκαιότητα τμηματων ειδικής αγωγής. Δεν υπολείπονται σε θέματα παιδαγωγικής, κάτι που φαίνεται εύκολα απ τον οδηγό σπουδών των δυο υπαρχόντων τμημάτων, ούτε είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η ύπαρξη σχολων καθαρά ειδικής αγωγής, όπως ακούγεται από πολλούς. Κ σε Αμερική κ σε Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα προπτυχιακών σπουδών στην ΕΑ.
Τασσομαι κατα της ιδρυσης νεου τμηματος ειδικης αγωγης στα Γιαννενα.
Η ειδικη αγωγη ειναι εξειδικευση της γενικης αγωγης κι οχι ξεχωριστο επιστημονικο αντικειμενο. Γι αυτο και θεωρω οτι η ιδρυση ενος νεου τμηματος ειδικης αγωγης ειναι λαθος. Μας γυρνα πισω σε παρωχημενα εκπαιδευτικα μοντελα που εχουν πλεον ξεπεραστει παγκοσμιως.
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του
Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Δασκάλων με Μεταπτυχιακές-Διδακτορικές Σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία
ΣΑΝΔ.ΜΕΑ
Αρ.αποφ.ίδρυσης:18/21014 Πρωτοδικείο ΙΛΙΟΥ
Email: sand.mea.2014@gmail.com
Ρέντη : 20/03/2018
Αρ. Πρωτ: 55
Τοποθέτηση για την ίδρυση τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το άρθρο 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία ενός πανεπιστημίου ειδικής αγωγής που δίνει «εξειδίκευση» στο τελευταίο έτος, το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικών κλάδων, όπως δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, φιλολόγων, μαθηματικών ή οποιουδήποτε άλλου κλάδου κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Η ειδική αγωγή είναι εξειδίκευση των παραπάνω κλάδων και όχι το αντίθετο. Η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994). Ο σύλλογός μας έχει παραθέσει και στο παρελθόν έρευνες που τοποθετούνται αρνητικά στη δημιουργία πανεπιστημίων με πτυχία απευθείας εξειδίκευσης τα οποία δεν περιλαμβάνουν το βασικό πτυχίο του εκπαιδευτικού και αποσκοπούν στην απόκτηση μιας ειδικότητας σε λιγότερα χρόνια σπουδών. Είναι γνωστό ότι το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικού στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει και μαθήματα Ειδικής Αγωγής, αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδών και η εξειδίκευση στη Ειδική Αγωγή απαιτεί επιπλέον σπουδές το λιγότερο ενός έτους. Τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν ένα γενικό πρόγραμμα σπουδών με επιλογή κατεύθυνσης στο τελευταίο έτος δασκάλου Ειδικής Αγωγής στο ΠΑΜΑΚ ή Νηπιαγωγού-Δασκάλου στο ΠΤΕΑ.
Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή και ενίσχυση ενός κοινωνικού μοντέλου ένταξης που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία όπως ακριβώς αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους και όχι στην ενίσχυση του ιατρικού μοντέλου που αποτελεί μια παρωχημένη αντίληψη και αξιολογεί τα άτομα με αναπηρία ως διαφορετικά σε σύγκριση με αυτό που ονομάζεται «φυσιολογικό». Το καθεστώς ύπαρξης σχολών Ειδικής Αγωγής με αποφοίτους που απευθύνονται αποκλειστικά στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία και σχολών για δασκάλους Γενικής Αγωγής για τα υπόλοιπα «φυσιολογικά» παιδιά, έρχεται να οξύνει τις ανισότητες και τον διαχωρισμό ανάμεσα στους μαθητές και να ριζώσει ακόμα πιο βαθιά στη συνείδηση της κοινωνίας ότι τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το διαφορετικό.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η ίδρυση του νέου τμήματος ΕΑΕ προωθεί τη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους όρους όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση.
Διερωτάται λοιπόν κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο σκοπός αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές; Σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.
Η δημιουργία λοιπόν ενός τέτοιου τμήματος αποτελεί παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικό νόμο 4415/16 και την υπουργική απόφαση υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17, νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο.
• Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης με επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό του προγράμματος σπουδών των ήδη υφιστάμενων Πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής, με προσανατολισμό την απόκτηση του βασικού πτυχίου εκπαιδευτικού στα 4 έτη και την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή στα 5 έτη και όχι τη δημιουργία νέων τμημάτων, που παραπέμπουν σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα.
Για το ΔΣ
Η προεδρος Ο Γραμματεας Αικ. Γοντικα Χ. Μπατσιος
Η ίδρυση του τμήματος ειδικής αγωγής αποτελεί μονόδρομο για την κατάρτιση επιστημόνων με σαφή γνώση του αντικειμένου. Επιπλέον η εξέλιξη αυτή θα συντείνει στην εξάλειψη σε μεγάλο βαθμό της εμπορευματοποίησης στο χώρο της ειδικής αγωγής. Η κατάσταση με τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια έχοντας τα περισσότερα από αυτά χαμηλές προδιαγραφές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ειδική αγωγή απαιτεί επιστήμονες με βασικό πτυχίο σε αυτή και αυτό θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της.
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
Η ειδική αγωγή και η γενική αγωγή είναι και πρέπει να θεωρούνται ως κάτι ενιαίο. Πρώτα θα πρέπει να αποκτά κανείς τις γνώσεις δασκάλου γενικής αγωγής και στη συνέχεια να εξειδικεύεται με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Επομένως η δημιουργία ενός τμήματος καθαρά και μόνο ειδικής αγωγής συνεχίζει το μοντέλο διαχωρισμού μεταξύ ειδικής αγωγής και γενικής αγωγής. Στόχος είναι η συμπερίληψη και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών με γνώσεις τόσο γενικής όσο και ειδικής αγωγής.
ΟΧΙ λοιπόν στη δημιουργία νέου τμήματος ειδικής αγωγής!!!
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
Μια θετική κίνηση από το Υπουργείο. Ο κλάδος έχει καλή εργασιακή αποκατάσταση έστω και σαν αναπληρωτές, οπότε το τμήμα στα Γιάννενα θα είναι ένα από τα λίγα που προσφέρει εργασιακή αποκατάσταση στους απόφοιτους του. Ίσως έτσι εκλείψει και το εμπόριο μεταπτυχιακών στην ειδική αγωγή και ενισχυθεί στην πράξη η δημόσια δωρεάν παιδεία.
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα.
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Φυσικά και θα ήταν χρήσιμο -για να μην πω αναγκαίο- να ιδρυθεί νέο τμήμα αποφοίτων Ειδικής Αγωγής, αφού όλοι όσοι είμαστε στην εκπαίδευση γνωρίζουμε πως οι ανάγκες για δασκάλους και νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής είναι τεράστιες όπως και η έλλειψη τέτοιων καταρτισμένων εκπαιδευτικών και προσπαθεί κάθε χρόνο το υπουργείο να καλύψει αυτές τις ανάγκες με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, θεωρώντας τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες «πειραματόζωα» και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των γονιών. Επίσης με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η μεγάλη επιχείρηση μεταπτυχιακών που έχει στηθεί, αναγκάζοντας χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς να πληρώνουν διπλά και τριπλά τις σπουδές τους ελπίζοντας σε μελλοντική αποκατάσταση.
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Πολιτεία προτίθεται να ιδρύσει ένα επιπλέον τμήμα ειδικής αγωγής. Ο εκπαιδευτικός, που θα κληθεί να διδάξει σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οφείλει, πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, να έχει και εμπειρία των διαφόρων πλαισίων ΕΑΕ. Αυτή την εμπειρία θα την αποκτήσει μέσω της πρακτικής άσκησης κατά τη διάρκεια της 4ετούς φοίτησής του σε ένα αυτόνομο τμήμα ειδικής αγωγής.
Όχι στην ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα.
Είναι σαφές και γνωστό ότι η ειδική εκπαίδευση είναι υποσύστημα της γενικής εκπαίδευσης.
Απόφαση Γ.Σ. τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., ΤΕΙ Ηπείρου:
ΤΜΗΜΑ
Η ίδρυση τμήματος «στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» έρχεται σε πλήρη αντίθεση και δυσαρμονία με το Ν. 4485/4-8-2017, άρ. 4, παρ. 1 και άρ. 9, παρ. 1 και 2. Ο επιθετικός προσδιορισμός «Εφαρμογών» αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης και όχι στην παραγωγή και μετάδοση της γνώσης με την έρευνα και τη διδασκαλία, όπως επιβάλλει το Άρθρο 4 (Αποστολή των Α.Ε.Ι.), παράγραφος 1 του Ν. 4485/4-8-2017.
Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι η προτεινόμενη ονομασία, με τον προσδιορισμό «Εφαρμογών», προσδιορίζει ένα γνωστικό αντικείμενο χωρίς ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, το οποίο δεν απαντάται σε άλλο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο προσδιορισμός «Εφαρμογών» παραπέμπει σε τμήμα επιπέδου ΙΕΚ και σε καμιά περίπτωση σε Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Ως εκ τούτου εκφράζεται η πλήρης αντίθεση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. στην ενδεχόμενη μετεξέλιξή του σε «Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών». Αντίθετα, η ονομασία ως «Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» είναι πλέον δόκιμη, με σαφή και προσδιορισμένο ακαδημαϊκό προσανατολισμό, αναγνωρίσιμο τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο.
Η ίδρυση Τμημάτων: α) Ειδικής Αγωγής και β) Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας δεν συμβαδίζει με τα σύγχρονα ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία υποστηρίζουν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση (inclusive education), που θέτει στο επίκεντρό της όχι μόνο τα παιδιά με αναπηρία αλλά όλα τα παιδιά. Πρόκειται, επομένως, για γνώση που καλούνται να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί κι ως εκ τούτου οφείλει να περιλαμβάνεται ως αντικείμενο στο πλαίσιο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ενώ σε δεύτερο στάδιο μπορεί να γίνει εξειδίκευση σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.
Όσον αφορά την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κινείται σε σωστή επιστημονική βάση ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Βέβαια, αποτελεί εύλογο ερώτημα η συνέχιση λειτουργίας του Τομέα Ψυχολογίας του ΦΠΨ, το οποίο αντίθετα είναι ανακόλουθο με ό,τι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί στρέβλωση και οπισθοδρόμηση σε λάθη της δεκαετίας του ’80.
Διαφωνώ κάθετα στην ίδρυση ενός νέου τμήματος ειδικής αγωγής. Πέρα από το ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στα νέα παιδιά και απογοητεύουν τους παλιούς (αλήθεια, πότε θα απορροφηθούν όλοι αυτοί που εδώ και χρόνια σπουδάζουν και εργάζονται ως αναπληρωτές στον χώρο της Ε.Α.?), γίνεται άλλη μια προσπάθεια να βάλετε τους εκπαιδευτικούς κάθε είδους να τσακωθούν μεταξύ τους. Είναι γεγονός πως η ειδική αγωγής αποτελεί εξειδίκευση πάνω στη γενική αγωγή. Δεν γίνεται κανείς καρδιολόγος απευθείας, αν δεν έχει αποκτήσεις πρώτα γενικές γνώσεις πάνω στην ιατρική κι έπειτα κάνει την εξειδίκευσή του στην καρδιολογία. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν.
Η απάντηση για την αναγκαιότητα ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής έχει ήδη δοθεί από τον αξιότιμο Eιδικό Πάρεδρος ε.τ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο ποίος είναι γνωστός για το πλούσιο επιστημονικό έργο του στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης.
Η λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής δεν οδηγεί στην ασφαλή εκπαίδευση-ειδίκευση των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι με την εκπαίδευση στα αυτοτελή Τμήματα Ειδικής Αγωγής, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να εκπαιδεύουν ΑμΑ&ΕΕΑ, ως ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, χωρίς να γνωρίζουν το -σε εισαγωγικά- «κανονικό» άτομο. Το σωστό είναι ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει το ¨κανονικό» άτομο και την εκπαίδευσή του και πάνω σ’ αυτή να εποικοδομηθεί η ειδίκευση. Αυτό μπο-ρεί να γίνει κατανοητό αν σκεφτούμε την εκπαίδευση των γιατρών. Πρώτα παίρνουν το πτυχίο της γενικής ιατρικής και μετά ειδικεύονται σε κάποιο τομέα (π.χ.καρδιολο-γία, νευρολογία κ.λπ.).
Σήμερα, η ειδίκευση για την ειδική αγωγή γίνεται με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, με μικρές παραλλαγές, στους χώρους εργασίας, δηλαδή εκεί όπου εκπαιδεύονται ΑμΑ&ΕΕΑ, ενώ το θεωρητικό μέρος καλύπτεται με δια-λέξεις και παραδόσεις σεμι-ναριακού τύπου.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοινωση του ΠΕΣΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ
Η ειδική εκπαιδευση θα έπρεπε να ειναι ένα έως δύο επιπλέον έτη σπουδών στο Πανεπιστημικά παιδαγωγικά τμηματα δασκαλων και νηπιαγωγών μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών .
Tην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ θα πρέπει να την αναλάβει εξ ολοκλήρου η Πολιτεία. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένα δωρεάν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην ΕΑΕ, η ίδρυση ενός ακόμα τμήματος ειδικής αγωγής μετριάζει το φαινόμενο του εμπορίου προσόντων που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια!
Είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής και νηπιαγωγών, ώστε να εμπλουτιστούν με περισσότερα μαθήματα σχετικά με ΕΑΕ και να επαναλειτουργήσουν δομές επιμόρφωσης των ήδη εν ενεργεία εκπαιδευτικών (διδασκαλεία) ώστε να προωθηθεί με πραγματικούς όρους η συμπεριληπτική εκπαίδευση.
Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην ΕΑΕ υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά παραδείγματα για bachelor degree στην ΕΑΕ:
Α) Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ
VANDERBILT UNIVERSITY, UNIVERSITY OF GEORGIA, UNIVERSITY OF ILLINOIS, URBANA CHAMPAIGN, GRAND CANYON UNIVERSITY, OHIO STATE UNIVERSITY, WESTERN GOVERNORS UNIVERSITY, PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY, LESLEY UNIVERSITY, LIBERTY UNIVERSITY, UNIVERSITY OF UTAH, UNIVERSITY OF HARTFORD, UNIVERSITY OF SOUTHERN MISSISSIPPI NEW YORK UNIVERSITY, NORTHCENTRAL UNIVERSITY, UNIVERSITY OF MINNESOTA TWIN CITIES, UNIVERSITY OF CENTRAL MISSOURI, UNIVERSITY OF FLORIDA, UNIVERSITY OF OREGON, EAST CAROLINA UNIVERSITY, STEPHEN F. AUSTIN UNIVERSITY
Β) Ηνωμένο Βασίλειο:
Bishop Grosseteste University (Education Studies and Special Educational Needs and Inclusion (SENI) BA (Hons)), Plymouth University Primary (Special Educational Needs) BEd (Hons), University of Worcester – Special Education Needs, Disability and Inclusion BA (Hons), University of East London – Special Education BA (Hons), University of Northampton – Special Educational Needs and Inclusion BA (Hons), Bachelors Degrees Special Education Courses at Liverpool John Moores University Merseyside
Γ) Γερμανία: University of Cologne – B.A. Sonderpädagogische Förderung, BK, GymGe
Δ) Αυστραλία: University of Southern Queensland – Bachelor of Education (Special Education)
Ε) Νορβηγία: University of Oslo – Bachelor Degree Special Education
H ίδρυση τμήματος Ειδικής Αγωγής σε τι ακριβώς θα συμβάλει;
Όλοι γνωρίζουν και ομολογούν ότι ο δάσκαλος ειδικής αγωγής πρέπει να γίνει πρώτα Δάσκαλος και μετά να εξειδικευτεί αλλιώς δεν είναι Δάσκαλος.Ο δάσκαλος πρέπει να είναι δάσκαλος για ΟΛΑ τα παιδιά πρωτίστως και μετά να ακολουθούν συμπληρωματικές σπουδές.
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα πρέπει να αναλάβουν την εξειδίκευση και πρέπει το Υπουργείο να δει πιο σοβαρά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
Πρόκειται για έναν ευαίσθητο χώρο και ο κύριος Υπουργός δείχνει ότι τούτο το έχει αντιληφθεί σε βάθος.Ας μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος,της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Στην περίπτωση ίδρυσης του τμήματος απλά τα αποτελασμάτα θα είναι ολέθρια για την εκπαίδευση αφού τη γυρίζει δεκαετίες πίσω και ενισχύεται το δαχωριστικό μοντέλο σε αυτή.
Λάθος η ίδρυση του τμήματος ειδικής αγωγής.Τα ΠΤΔΕ θα πρέπει να αναλάβουν την εξειδίκευση στην ειδική αγωγή μετά το πέρας των βασικών σπουδών.
Όλα τα επιστημονικά επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί.Μη συζητάμε συνεχώς τα αυτονόητα.
Λάθος η ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής.Η γενική είναι προαπαιτούμενο της ειδικής.
Συμφωνώ με την ανακοίνωση του ΠΕΣΕΑ
Πειραιάς, 10-05-2018
Αρ. Πρωτ.: 42Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
Συμφωνω απολυτα με το δελτίο τύπου του ΠΕΣΕΑ
Πειραιάς, 10-05-2018
Αρ. Πρωτ.: 42Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
ΣΑΝΔ ΜΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
Διερωτάται κάνεις :
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα.
Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
• Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
• Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
• Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του.
ΌΧΙ στην ίδρυση του νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.
Ας βελτιώσουν τα ήδη δύο υπάρχοντα τμήματα!! Και ας κατοχυρώσουν την παιδαγωγική επάρκεια. Δε γίνεται να δουλεύουμε σε τάξη κι να υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε παιδαγωγική επάρκεια!
Η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου τον Ιανουάριο του 2014 ήταν διθυραμβική. Οι εξ ΗΠΑ προερχόμενοι εξωτερικοί αξιολογητές δεν περιορίστηκαν στις συνήθεις παρατηρήσεις, αλλά το υπέδειξαν ως πρότυπο διεθνώς για τη διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών. Και συνιστούσαν εμφατικά την άμεση ένταξή του σε ένα πλαίσιο Arts and Humanities. Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να εκπληρώσει λοιπόν μια στρατηγική πρόταση εξέλιξης, την οποία υπαγόρευσε η ΑΔΙΠ.
Οι αντιρρήσεις του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης να μοιραστούν με το ΤΛΠΜ την ίδια Σχολή δεν τεκμηριώνονται με όρους ακαδημαϊκούς. Η ένταξη του νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε μια από τις υφιστάμενες Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρούμε ότι είναι η μόνη ασφαλής οδός για την ομαλή ανασυγκρότηση και προσαρμογή του ΤΛΠΜ στο νέο πλαίσιο, κατά τρόπο συμμετρικό με όσα ισχύουν για τα λοιπά Τμήματα Μουσικών Σπουδών της επικράτειας.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4ΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ , ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ.
ΑΣ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΙΣΩ.
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ο ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ
Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ …
ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΕΑΕ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΑΕ ΚΑΘΩΣ ΣΕ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.
Ενδεικτικά παραδείγματα για bachelor degree στην ΕΑΕ
Α) Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ
1. VANDERBILT UNIVERSITY
2. UNIVERSITY OF GEORGIA
3. UNIVERSITY OF ILLINOIS
4. URBANA CHAMPAIGN
5. GRAND CANYON UNIVERSITY
6. OHIO STATE UNIVERSITY
7. WESTERN GOVERNORS UNIVERSITY
8. PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY
9. LESLEY UNIVERSITY
10. LIBERTY UNIVERSITY
11. UNIVERSITY OF UTAH
12. UNIVERSITY OF HARTFORD
13. UNIVERSITY OF SOUTHERN MISSISSIPPI NEW YORK UNIVERSITY
14. NORTHCENTRAL UNIVERSITY
15. UNIVERSITY OF MINNESOTA TWIN CITIES
16. UNIVERSITY OF CENTRAL MISSOURI
17. UNIVERSITY OF FLORIDA
18. UNIVERSITY OF OREGON
19. EAST CAROLINA UNIVERSITY
20. STEPHEN F. AUSTIN UNIVERSITY
Β) Ηνωμένο Βασίλειο:
1. Bishop Grosseteste University (Education Studies and Special Educational Needs and Inclusion (SENI) BA (Hons))
2. Plymouth University Primary (Special Educational Needs) BEd (Hons)
3. University of Worcester – Special Education Needs, Disability and Inclusion BA (Hons)
4. University of East London – Special Education BA (Hons)
5. University of Northampton – Special Educational Needs and Inclusion BA (Hons)
6. Bachelors Degrees Special Education Courses at Liverpool John Moores University Merseyside
Γ) Γερμανία: University of Cologne – B.A. Sonderpädagogische Förderung, BK, GymGe
Δ) Αυστραλία: University of Southern Queensland – Bachelor of Education (Special Education)
Ε) Νορβηγία: University of Oslo – Bachelor Degree Special Education
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ .ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ; Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ,
Μηχανικοί Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Αν όχι τώρα πότε;
Ποιο τμήμα είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι λοίπον; Ας αρχίσουμε από τα βασικά και θα πάρετε την απάντηση- καλή ανάγνωση:
Οι τέσσερις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο καθώς και η διατελούμενη έρευνα σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες στη βάση αλλά και σε θεσμικό επίπεδο. Η συζήτηση που ανοίγει ξεκινά από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την αλλοίωση της φύσης των περιοχών και τα πιθανά οικονομικά οφέλη. Όλα μαζί τοποθετούνται σε ένα ισοζύγιο που αν το δει κανείς από μακριά είναι τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο άδικου παραγωγικού μοντέλου, μακριά από δημοκρατικές διαδικασίες και σε ένα επιβαρυμένο παγκόσμιο οικοσύστημα.
Στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί οι απαντήσεις τείνουν να δίνονται με τον ίδιο γνωστό τρόπο τα αποτελέσματα όμως είναι τα ίδια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Η οργάνωση της παραγωγής, ο έλεγχος, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η δικαιοσύνη είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή και κατ επέκταση η υπονόμευση του περιβάλλοντος είναι
αυτά που θα εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα διευρύνουν το χάσμα μεταξύ υψηλών και μεσαίων στρωμάτων εξαλείφοντας ακόμα περισσότερο την μεσαία τάξη. Οι οικονομικά ασθενέστεροι πλήττονται περισσότερο από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα φυσικές καταστροφές πχ. σεισμός της Αθήνας 1999, πλημμύρες Μάνδρα Αττικής, πλημμύρες Θεσσαλονίκης, όπου οι «φτωχές περιοχές» είχανε δυσανάλογα περισσότερες απώλειες.
Ο τόπος μας τον τελευταίο καιρό είναι κέντρο μιας προσπάθειας ανάπτυξης «με τον παλιό τρόπο» όπου η επένδυση σε εξόρυξη υδρογονανθράκων έρχεται να διεκδικήσει χώρο σε ένα κράτος που δεν λειτουργεί και έχει κριθεί εξ’αποτελέσματος αποτυχημένο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες για «μεταρρυθμίσεις» όπως και αν ονομάστηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες και τις κυβερνήσεις των καιρών που λέμε του «μνημονίου» (2010-2018 και συνεχίζουμε) δε διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα. Η απαίτηση η προστασία του περιβάλλοντος ως όχι απλό ιδεολόγημα αλλά ως πρακτικό ζήτημα που αφορά και επιδρά στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την κατάσταση του ατόμου δε μπορεί να πηγαίνει κάτω από τα μνημόνια. Αυτό επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως παρά τις ανακοινώσεις υπουργών και πρωθυπουργών από το 1970 (πηγές υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), δεν έχει προκύψει ποτέ ότι υπάρχει απόθεμα υδρογονανθράκων ικανό να σηκώσει το βάρος τέτοιων επενδύσεων, για το οικολογικό κόστος που θα φέρει. Ακόμα υψηλότερο ρίσκο αν αναλογιστεί κανείς και τις ενδεχόμενες απώλειες άλλων βιομηχανιών που αναπτύσσονται στις περιοχές όπως για παράδειγμα αλλά όχι μόνο ο τουρισμός.
Εκτός από το παραγωγικό σκέλος, είναι εξίσου ανησυχητικό και το ενεργειακό σκέλος, αφού η Ελλάδα κάνει στροφή σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να λύση το ενεργειακό της ζήτημα. Με την ίδια ανάλυση το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποτέλεσμα λάθος πολιτικών που δεν είχανε τα απαραίτητα δημοκρατικά στοιχεία (διαβούλευση, κοινωνική δικαιοσύνη, νομοθεσία) για να μην καταλήξει η χώρα να βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Ετσι και τώρα άλλη μια φορά η απόφαση φαίνεται να μην αλλάζει ρότα αλλά να ακολουθεί μια πιο
σύγχρονη αλλά πεπατημένη οδό.
Πώς όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία;
Δυστυχώς σε μια κυβέρνηση που προέρχεται από την αριστερά περιμέναμε ότι θα ελαχίστως θετικά του «κεντρικού σχεδιασμού». Η κυβέρνηση εκτός του ότι δε δίνει πειστική απάντηση για το παραγωγικό, οικολογικό και ενεργειακό μοντέλο που θα εφαρμόσει, δεν συσχετίζει τις αναγκαιότητες
και τα προταιρήματα των τοπικών κοινωνικών με την εφαρμογή δημιουργικής πολιτικής για όλους. Από το 1999 λειτουργεί στο Αγρίνιο το μοναδικό πανεπιστημιακό και πολυτεχνικό τμήμα Περιβάλλοντος (http://www.env.upatras.gr/)σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Το τμήμα τον καιρό της κρίσης υποφέρει από τις πολιτικές της παιδείας περί διευρυμένου γνωστικού αντικειμένου και οι απόφοιτοί του από έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων. με το σχέδιο Αθηνά τοποθετήθηκε στο Πολυτεχνείο Πάτρας διοικητικά ως αποτέλεσμα της συνάφειας των σπουδών του με την Μηχανική του Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το τεχνικό επιμελητήριο και άρα δεν απέκτησε επαγγελματικά δικαιώματα. Το τμήμα έχει αξιοσημείωτη, βάση δεικτών, επίδοση στην έρευνα, αλλά και μια ιστορία που εμπεριέχει την απόφαση συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στο οποίο υπαγόταν διοικητικά έως το 2009) για την μετονομασία του τμήματος σε ξεκάθαρα «Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος», ένα από τα προαπαιτούμενα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για να αναγνωρίσει την ένταξή του σε αυτό και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Στα νομοσχέδια για την παιδεία αυτή τη περίοδο παρατηρεί κανείς την δημιουργία νέων τμημάτων μηχανικών στην φρέσκια πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρόλα αυτά σε μια περιφέρεια που ετοιμάζονται να γίνουν επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων , δεν επενδύεται τίποτα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρευνα. Εκτός από ηθικά ζητήματα (και πρακτικά) που αφορούν τους φοιτητές και απόφοιτους αυτού του τμήματος, την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας που έχει μια πηγή γνώσης η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται προκύπτει πλέον και ένα ακόμα ζήτημα. Τα τμήματα που εξ ιδρύσεώς τους άνηκαν στο Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, σήμερα προορίζονται να ενταχθούν σε γεωπονική σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών (στην 2η γεωπονική σχολή της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου), χωρίς καμία γνωστική συνάφεια με τον τίτλο της σχολής. Το τμήμα περιβάλλοντος όμως που θα μπορούσε να ανήκει στη φρέσκια πολυτεχνική σχολή των Ιωαννίνων, και διατηρεί υψηλή βάση εισαγωγής, σε σχέση με το πλήθος εισακτέων αλλά και σε απόλυτο αριθμό, από τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές σχολές της Ελλάδας, δεν προσμετράται σε κανένα σχεδιασμό που αφορά τον περιβαλλοντικό έλεγχο και σχεδιασμό των έργων και των ερευνών. Με αυτό το τρόπο προστιθέμενη αξία στην αγορά που δημιουργήθηκε από την επένδυση του ελληνικού κράτους στην δημιουργία αυτής της σχολής, πάει χαμένη. Θέσεις εργασίας μετατίθενται σε ερευνητικές ομάδες από το εξωτερικό, και ένας επίσημος ανεξάρτητος φορέας όπως είναι το πανεπιστήμιο περιορίζεται από τα τεκταινόμενα της περιοχής.
Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση της Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας,της Ηπείρου και του ίδιου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τότε τι είναι;
Αν με τα ποσά που ακούγονται και την οικολογική επικινδυνότητα που υπάρχει αυτό δεν είναι σκάνδαλο τότε τι είναι;
Δεν μας χρειάζεται ένα ακόμη Πανεπιστημιακό Τμήμα δασκάλων Ειδικής Αγωγής ,αντίθετα πρέπει όλοι οι δάσκαλοι να επιμορφωθούν ώστε να αντιμετωπίζουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο από άποψη παιδαγωγική και εκπαιδευτική τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και προβλήματα.
Όπως τονίζεται και στα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό. Αντιθέτως, έμφαση δίνεται στην κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών παιδαγωγών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των μαθητών τους στα πλαίσια του νέου ενταξιακού/συνεκπαιδευτικού σχολείου, ενώ για τους ειδικούς παιδαγωγούς τονίζεται ότι η εκπαίδευση τους στην ειδική αγωγή αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Συγκριμένα, σύμφωνα με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε επιπλέον προσόντα, θα πρέπει κανονικά να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση και εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών στο γενικό σχολείο, είτε με την μορφή ενσωματωμένων στη βασική εκπαίδευση συμπληρωματικών σπουδών είτε με την μορφή συμπληρωματικών σπουδών που έπονται των βασικών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο συμπληρωματικός της χαρακτήρας και η κινητικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική-γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά ηεξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.
·
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί δεν ακολουθείται και στα Γιάννενα η ξεκάθαρη λύση που υιοθετήθηκε πρόσφατα για το ΦΠΨ του ΕΚΠΑ; Δηλαδή η ξεκάθαρη μετεξέλιξη του ΦΠΨ σε τρία ξεχωριστά Τμήματα, άρα, και για σπουδές στην ψυχολογία που θα οδηγούν σε πτυχίο με αντίκρυσμα στη αγορά εργασίας…
Στην περίπτωση του Τμήματος ΦΠΨ και της ίδρυσης Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι εξόφθαλμες μια σειρά άστοχων ρυθμίσεων στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, τη στιγμή που η λύση βρίσκεται επίσης ολοφάνερα μπροστά στα μάτια όλων. Πραγματικά προκαλούν έκπληξη τα εξής παράδοξα:
1) η παραμονή του Τομέα Ψυχολογίας σε ένα Τμήμα ΦΠΨ που εδώ και χρόνια έπρεπε να είχε κατατμηθεί, 2) η πρόβλεψη ξεχωριστής λειτουργίας Τομέα Ψυχολογίας και Τμήματος Ψυχολογίας στο ίδιο ίδρυμα, τη στιγμή που η ένταξη του πρώτου στο δεύτερο είναι αυτονόητη και απαραίτητη για την ενδυνάμωση του υπό σύσταση Τμήματος Ψυχολογίας , 3) η μετακίνηση στο υπό ίδρυση Τμήμα Ψυχολογίας μελών ΔΕΠ του ΦΠΨ (συμπεριλαμβανομένων φιλοσόφων και παιδαγωγών, με όραμα άραγε τη μετακίνηση του ΦΠΨ στο Τμήμα Ψυχολογίας;), 4) η απόφαση Συγκλήτου για τη στελέχωση ενός Τμήματος Ψυχολογίας, αφού πετάγεται εκεί το μπαλάκι για τις παραπάνω μετακινήσεις, ωσάν να χρειάζεται έγκριση για το αυτονόητο, δηλαδή για τη μετακίνηση ψυχολόγων σε Τμήμα Ψυχολογίας. Εκτός και αν η απόφαση Συγκλήτου απαιτείται για να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις μετακίνησης στο νέο Τμήμα μελών των οποίων το γνωστικό αντικείμενο δεν εμπίπτει στον επιστημονικό κλάδο της ψυχολογίας, αιτήσεις ωστόσο που το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει, 5) η αυτονόητη μετακίνηση του Τομέα Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας αφήνει ένα τμήμα ΦΠΨ χωρίς το τελευταίο γράμμα στον τίτλο του, που είναι ακατανόητο γιατί το διατηρεί.
Η ολοφάνερη λύση: ο διαχωρισμός των σαφώς διακριτών επιστημονικών κλάδων του Τμήματος ΦΠΨ με την ίδρυση ενός Τμήματος Φιλοσοφίας, ενός Τμήματος Ψυχολογίας και την απορρόφηση των μελών του τομέα Παιδαγωγικής σε υπάρχοντα Παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου.
Τάσσομαι ΥΠΕΡ της ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα (ή οπουδήποτε αλλού).
Συμφωνώ πως στόχος είναι η ενταξιακή εκπαίδευση και όχι ο διαχωρισμός των μαθητών (ίσως θα πρέπει σιγά σιγά να κάνουμε την ιδέα της συνδιδασκαλίας πράξη, βλ. εξωτερικό!). Επίσης συμφωνώ πως ένας εκπαιδευτικός γενικής εκπαίδευσης οποιασδήποτε βαθμίδας οφείλει να έχει γνώσεις ειδικής αγωγής. Όμως δυστυχώς αυτές οι γνώσεις δεν μπορούν να κατακτηθούν με τα 5-6 μαθήματα ειδικής αγωγής που τώρα υπάρχουν στα τμήματα γενικής εκπαίδευσης της χώρας, ούτε μπορούμε να εξισώνουμε την τετραετή φοίτηση στα τμήματα Ειδικής Αγωγής, με εξειδικευμένα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, που σαφώς δεν εστιάζουν μόνο στην παθογένεια, με την διετή φοίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Στο εξωτερικό μπορεί η ειδική αγωγή να μην υφίσταται ως ξεχωριστό τμήμα, αλλά σίγουρα τα προγράμματα σπουδών είναι έτσι διαμορφωμένα που οι ανάγκες να καλύπτονται και με το παραπάνω. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα από τη μία μέρα στην άλλη. Ας μην παίρνουμε <> του εξωτερικού και να προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε με προχειρότητα στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς την ύπαρξη σχεδίου, οργάνωσης και δομών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι –ισότιμοι και στα πλαίσια ενός κλίματος συνεργασίας να έχουμε ως κοινό στόχο το καλύτερο για τους μαθητές μας.
Πώς μπορεί να συμπορεύεται η προοδευτική ίδρυση ενός Τμήματος Ψυχολογίας με την οπισθοδρομική διατήρηση ενός Τμήματος ΦΠΨ; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η παραμονή ενός Τομέα Ψυχολογίας σε Τμήμα ΦΠΨ; ΟΧΙ άλλες προτάσεις που αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές και τους παγιδεύουν σε επαγγελματικά αδιέξοδα. Ο Τομέας Ψυχολογίας ανήκει ξεκάθαρα στο Τμήμα Ψυχολογίας. Ας σταματήσουμε να καθυστερούμε τις εξελίξεις. Πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει μπροστά αν κοιτάζει διαρκώς πίσω;
Η πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής, το οποίο εντάσσεται στη σχολή επιστημών της Αγωγής δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα ίδρυσης του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος σε πολλά επίπεδα, καθώς έχει ήδη προηγηθεί μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων από πλευράς Υπουργείου Παιδείας που έρχονται σε αντίθεση με την παρούσα πρόταση (μοριοδότηση βασικού πτυχίου των τμημάτων ειδικής αγωγής, ανοιχτή αμφισβήτηση από τον υπουργό και τον διευθυντή ειδικής αγωγής σχετικά με τα βιογραφικά και τα προγράμματα σπουδών). Θα αποτελούν, λοιπόν, οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος πτυχιούχοι β’ κατηγορίας, όπως ακριβώς κατέληξαν τα 2 τελευταία χρόνια οι απόφοιτοι των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων του Βόλου και του Μακεδονίας; Απόφοιτοι που βιώνουν την εργασιακή ομηρία εδώ και 17 έτη; Επί σειρά ετών διατυπώνουμε τη θέση πως την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ θα πρέπει να την αναλάβει εξ ολοκλήρου η Πολιτεία. Η ίδρυση ενός ακόμα τμήματος ειδικής αγωγής κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, παράλληλα θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής και νηπιαγωγών, ώστε να εμπλουτιστούν με περισσότερα μαθήματα σχετικά με ΕΑΕ και να επαναλειτουργήσουν δομές επιμόρφωσης των ήδη εν ενεργεία εκπαιδευτικών (βλ διδασκαλεία) ώστε να προωθηθεί με πραγματικούς όρους η συμπεριληπτική εκπαίδευση που με τόση θέρμη υποστηρίζει το υπουργείο. Για όσους αναφέρονται ακόμα στην ελληνική πρωτοτυπία των προπτυχιακών ειδικής αγωγής παραθέτουμε ξανά (όπως και πριν μερικά χρόνια) λίστα με προπτυχιακά προγράμματα σπουδών παγκοσμίως:
Ενδεικτικά παραδείγματα για bachelor degree στην ΕΑΕ
Α) Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ
1. VANDERBILT UNIVERSITY
2. UNIVERSITY OF GEORGIA
3. UNIVERSITY OF ILLINOIS
4. URBANA CHAMPAIGN
5. GRAND CANYON UNIVERSITY
6. OHIO STATE UNIVERSITY
7. WESTERN GOVERNORS UNIVERSITY
8. PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY
9. LESLEY UNIVERSITY
10. LIBERTY UNIVERSITY
11. UNIVERSITY OF UTAH
12. UNIVERSITY OF HARTFORD
13. UNIVERSITY OF SOUTHERN MISSISSIPPI NEW YORK UNIVERSITY
14. NORTHCENTRAL UNIVERSITY
15. UNIVERSITY OF MINNESOTA TWIN CITIES
16. UNIVERSITY OF CENTRAL MISSOURI
17. UNIVERSITY OF FLORIDA
18. UNIVERSITY OF OREGON
19. EAST CAROLINA UNIVERSITY
20. STEPHEN F. AUSTIN UNIVERSITY
Β) Ηνωμένο Βασίλειο:
1. Bishop Grosseteste University (Education Studies and Special Educational Needs and Inclusion (SENI) BA (Hons))
2. Plymouth University Primary (Special Educational Needs) BEd (Hons)
3. University of Worcester – Special Education Needs, Disability and Inclusion BA (Hons)
4. University of East London – Special Education BA (Hons)
5. University of Northampton – Special Educational Needs and Inclusion BA (Hons)
6. Bachelors Degrees Special Education Courses at Liverpool John Moores University Merseyside
Γ) Γερμανία: University of Cologne – B.A. Sonderpädagogische Förderung, BK, GymGe
Δ) Αυστραλία: University of Southern Queensland – Bachelor of Education (Special Education)
Ε) Νορβηγία: University of Oslo – Bachelor Degree Special Education
Η ίδρυση ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τη πολιτική που φαίνεται να έχει το υπουργείο ως προς τα υπάρχοντα τμήματα ειδικής αγωγής (υποβάθμισή τους μέσω της μοριοδότησης των αποφοίτων τους!). Ποια είναι τελικά η πολιτική του υπουργείου;
Η Πολιτεία έχει το χρέος να παρέχει εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς στους μαθητές των σχολείων της, εξειδίκευση παρεχόμενη τόσο από τα εξιδεικευμένα τμήμα (τμήματα ειδικής αγωγής), όσο και από τον εμπλουτισμό των τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης με μαθήματα ειδικής αγωγής. Η επιδιωκόμενη ένταξη/συμπερίληψη δεν μπορώ να υλοποιηθεί με την ισοπέδωση των διαφόρων επαγγελματιών, αλλά με την παροχή προγραμμάτων δια βίου μάθησης/επιμόρφωσης και την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Η ισοπέδωση των διαφόρων εκπαιδευτικών κλάδων (πε 70, πε 71) με την εξίσωσή τους, παραγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες του πληθυσμού των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το συχνά αναφερόμενο επιχείρημα περί της ελληνικής πατέντας των τμημάτων ειδικής αγωγής έχει σαθρά θεμέλια διότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται πληθώρα προγραμμάτων bachelor στην ειδική αγωγή. Ενδεικτικά αναφέρω τα κάτωθι:
Πανεπιστήμια σε ΗΠΑ
1. VANDERBILT UNIVERSITY
2. UNIVERSITY OF GEORGIA
3. UNIVERSITY OF ILLINOIS
4. URBANA CHAMPAIGN
5. GRAND CANYON UNIVERSITY
6. OHIO STATE UNIVERSITY
7. WESTERN GOVERNORS UNIVERSITY
8. PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY
9. LESLEY UNIVERSITY
10. LIBERTY UNIVERSITY
11. UNIVERSITY OF UTAH
12. UNIVERSITY OF HARTFORD
13. UNIVERSITY OF SOUTHERN MISSISSIPPI NEW YORK UNIVERSITY
14. NORTHCENTRAL UNIVERSITY
15. UNIVERSITY OF MINNESOTA TWIN CITIES
16. UNIVERSITY OF CENTRAL MISSOURI
17. UNIVERSITY OF FLORIDA
18. UNIVERSITY OF OREGON
19. EAST CAROLINA UNIVERSITY
20. STEPHEN F. AUSTIN UNIVERSITY
Β) Ηνωμένο Βασίλειο:
1. Bishop Grosseteste University (Education Studies and Special Educational Needs and Inclusion (SENI) BA (Hons))
2. Plymouth University Primary (Special Educational Needs) BEd (Hons)
3. University of Worcester – Special Education Needs, Disability and Inclusion BA (Hons)
4. University of East London – Special Education BA (Hons)
5. University of Northampton – Special Educational Needs and Inclusion BA (Hons)
6. Bachelors Degrees Special Education Courses at Liverpool John Moores University Merseyside
Γ) Γερμανία: University of Cologne – B.A. Sonderpädagogische Förderung, BK, GymGe
Δ) Αυστραλία: University of Southern Queensland – Bachelor of Education (Special Education)
Ε) Νορβηγία: University of Oslo – Bachelor Degree Special Education
Μετεξέλιξη του Τομέα σε Τμήμα Ψυχολογίας άμεσα! Όχι άλλοι άνεργοι πτυχιούχοι απόφοιτοι του ΦΠΨ!