Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»
Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Δανειζόμενος από το δελτίο τύπου της ΠΕΤΕΕΜ
Και ας δούμε λοιπόν, ορισμένες επιλογές – αποτελέσματα για τα ΕΠΑ.Λ:
Θα εγγραφεί σε Εσπερινό. Όχι, δεν μπορούν όλες και όλοι γιατί δεν έχουν όλες οι περιοχές της χώρας Εσπερινά ΕΠΑΛ.
Ας θυμηθούμε τη γεωγραφία της χώρας (νησιωτικότητα και απομακρυσμένες περιοχές), καθώς και το γεγονός ότι αρκετά ΕΠΑΛ επαρχιακά διαθέτουν περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων αφού το υπουργείο δύσκολα εγκρίνει νέες ειδικότητες και ιδιαίτερα αιχμής.
Θα εγγραφεί σε Εσπερινό ΕΠΑΛ, αν υπάρχει. Όχι, δεν μπορούν όλες και όλοι. Γιατί η φοίτηση των ανηλίκων μαθητριών/των απαιτεί εγγραφή στην ΕΡΓΑΝΗ. Και δεν είναι όλοι οι ανήλικες/οι εργαζόμενοι και όσες/οι εργάζονται συχνά δεν είναι ασφαλισμένες/οι. Κακώς, αλλά συμβαίνει.
Θα εγγραφεί σε δημόσιο ΚΕΚ/ΙΕΚ. Όχι, δεν μπορούν όλες και όλοι. (Η γεωγραφία της χώρας που λέχθηκε παραπάνω.)
Δεν λειτουργούν σε όλες τις περιοχές Δημόσια ΙΕΚ/ΚΕΚ. Ιδιωτικά όμως;;; Και αν τώρα δεν λειτουργούν ιδιωτικά ΙΕΚ μήπως ξεκινήσουν;;; Μήπως ο στόχος είναι την δωρεάν Δημόσια Παιδεία να την κάνουμε επιχείρηση για κάποιους;;;
Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη διαρθρωτική ανεργία μέσω των Δημόσιων Σχολείων αποκτώντας μια εκ των ειδικοτήτων που προσφέρουν τα ημερήσια ή εσπερινά ΕΠΑΛ. Μέσω όμως της ιδιωτικής εκπαίδευσης;;;
Μαθήτριες και μαθητές οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση τους στο ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο γιατί «έμειναν» στην ίδια τάξη για σειρά αιτιών και ξεπέρασαν το 17ο έτος της ηλικίας τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο. Όχι πτυχίο ειδικότητας. Απολυτήριο…
Συνεπώς, ταχύτατη μείωση των κονδυλίων για εκπαιδευτικούς και υποδομές (βλέπε προαπαιτούμενα μνημονίων) και ταυτόχρονα εφαλτήριο για μεγαλύτερη συμμετοχή για «κονόμα» του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση με την επερχόμενη άτυπη κατάρτιση των κυοφορούμενων ΣΕΚ.
Εν κατακλείδι με το νομοσχέδιο αυτό το υπουργείο βαθαίνει την επίθεσή του απέναντι στη δημόσια Τεχνική επαγγελματική Εκπαίδευση παίρνοντας την σκυτάλη από εκεί που την άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση (με τις συγχωνεύσεις Τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ), προχωράει ένα βήμα ποιο πέρα και αφαιρεί το δικαίωμα φοίτησης των μαθητών για ελεύθερη εγγραφή στα ΕΠΑΛ άνω των 17 ετών, χωρίς να προβλέπει κάποια εναλλακτική φοίτηση στη δημόσια τυπική ΤΕΕ για τα παιδιά αυτά. .
Ταυτόχρονα πρόκειται για μια κίνηση απαράδεκτη και εχθρική απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, που δίνουν τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών κάτω από όλες τις αντίξοες συνθήκες, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο νέων διαθεσιμοτήτων ή στην καλλίτερη περίπτωση την αναγκαστική τους μετάταξη ως «εκπαιδευτές» σε δομές κατάρτισης (ΣΕΚ-ΙΕΚ) ακόμα και σε άλλα υπουργεία!
Δεν είναι ηθικό από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να αξιοποιούνται οι συνθήκες, της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας ως ευκαιρία για να υλοποιηθούν, πολιτικές με δεδομένη στόχευση, χωρίς το συνδικαλιστικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινωνία γενικότερα να μπορούν να αντιδράσουν.
Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που πρακτικά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το πρώτο σε μια σειρά ν/σ που θα ακολουθήσουν από το ΥΠΑΙΘ.
Σωστά, γιατί οι μετά τα 17, μιλάμε για ενήλικες, δηλαδή άλλη προσέγγιση στην εκπαίδευση και κατάρτιση (βλέπε Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων).Έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα από σπουδαίους ερευνητές και εκπαιδευτές για την εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων. Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι πλέον διακριτό πεδίο της εκπαίδευσης.Οι ενήλικες χρειάζονται σύντομα και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να ξαναμπούν στη διαδικασία. Σχολικά και χρονοβόρα προγράμματα δεν είναι ελκυστικά για ηλικίες άνω των 17 ετών, γι αυτό και δεν επιστρέφουν εύκολα στα θρανία.
Συμπληρωματικά θα αναφέρω και τους κινδύνους συνύπαρξης ενηλίκων και ανηλίκων στο ίδιο περιβάλλον.
Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
Είναι πραγματικά λυπηρός και αντεπιστημονικός, ο τρόπος με τον οποίο ο νομοθέτης,η εισηγητική επιστημονική επιτροπή και η συντακτική επιτροπή, επιχειρηματολογούν για να στηρίξουν την πολιτική επιλογή της αποδυνάμωσης των ΕΠΑΛ.
Αποκλείουν τη δυνατότητα εγγραφής στα ΕΠΑΛ σε μαθητές άνω των 17 ετών λόγω
1. Ενδοσχολικής βίας μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων μαθητών στα ΕΠΑΛ.
Βάση ποιών επιστημονικών ερευνών και στατιστικών στοιχείων επικαλείστε ενδοσχολική βία από ενήλικες μαθητές;
Είμαι 30 χρόνια εκπαιδευτικός μόνο σε ΕΠΑΛ και σας διαβεβαιώ ότι οι ενήλικοι μαθητές, έρχονται στα θρανία συνειδητοποιημένοι και ώριμοι για την επιλογή τους και μάλιστα αποτελούν πολλές φορές παράδειγμα επιμέλειας και συνεργασίας προς μίμηση για τους ανήλικους συμμαθητές τους.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ.
Επιλέγουν την δεύτερη ευκαιρία τους λόγω των υψηλών προδιαγραφών παροχής γνώσεων που δίδονται από τα ΕΠΑΛ, τα οποία την προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ σε όλους χωρίς οικονομικό κόστος για τους μαθητές σε ότι αφορά δίδακτρα, βιβλία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
2. Αποσυμφόρηση και εξορθολογισμός στην αναλογία εκπαιδευτικών προς μαθητών.
Πραγματικά είναι άξιο απορίας ποιος επιστήμονας εισηγείται ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί η σωστή αναλογία και αποσυμφόρηση της αίθουσας είναι η μείωση των εγγραφών. Σε άλλο άρθρο μάλιστα αντιφάσκει εισηγούμενος την αύξηση των μαθητών ανά αίθουσα εν μέσω πανδημίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι του Υπουργείου Παιδείας και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΊΝΑΙ ΑΝΟΙΓΩ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ. Εσείς προτιμάτε την επιστημονική μέθοδο πονάει το χέρι το κόβω και σταματά να πονά.
Παραβιάζετε κατάφωρα την ισότητα μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, αφού τους στερείτε το δικαίωμα της επιλογής, τη στιγμή που θα μπορούν να εγγράφονται σε ΓΕΛ και σε εσπερινά ΕΠΑΛ, όχι όμως σε ημερήσια ΕΠΑΛ.
Στο όνομα της ισονομίας και ισοπολιτείας οφείλετε να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου των πολιτών που διαταράσσεται με το παρόν άρθρο.
Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός στο όνομα των μαθητών μας και της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής συνείδησής μας.
Ξεκάθαρα:
Απο τα ΕΠΑΛ οι ενήλικοι μαθητές έχουν μια δεύτερη ευκαιρία εγγραφόμενοι σε κάποια ειδικότητα, στην οποία έχουν ώριμα καταλήξει ότι μπορούν και θέλουν να ακολουθήσουν, να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Αυτή είναι και η ΒΑΣΙΚΉ διαφορά από τα ΙΕΚ που ΔΕΝ παρέχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να επιλέξει κάποιος ΕΠΑΛ αντι για ΙΕΚ!
Αυτό ακριβώς στερούνται οι μαθητές με τη διάταξη για το όριο ηλικίας και για αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί!
Η δωρεάν παιδεία είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ. Τελείωσαν λοιπόν οι ευκαιρίες για αυτούς που δεν τα κατάφεραν μέχρι τα 17?Θα χάσουν το δικαίωμα της επιλογής του συστήματος εκμάθησης ?Αυτές οι αποφάσεις οδηγούν τη χώρα σε τριτοκοσμικές πολιτικές και παρακμή !!
Αξιότιμη κα Υπουργέ
Με μεγάλη μου λύπη διαβάζω το άρθρο 51 & 52 για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που αφορά το Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
Ψάχνοντας να βρω εξήγηση για να κατανοήσω την αιτιολόγηση της δήθεν ενδοσχολικής βίας βρίσκω ότι:
1. Ενδοσχολική βία έχουμε από την πρωτοβάθμια και σε ποιο έντονο βαθμό.
2. Από επίσημη έρευνα η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση και το φαινόμενο εμφανίζεται στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου και μειώνεται όσο οι μαθητές μεγαλώνουν.
Επομένως πρέπει με το ίδιο σκεπτικό να μην εγγράφονται μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε στο γυμνάσιο. Αυτή ήταν η πρώτη μου απορία.
Στη συνέχεια θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου διότι:
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 14 αναφέρει :
Δικαίωμα εκπαίδευσης
Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
και το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει:
Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
Και μιας και δεν στέκει η αιτιολόγηση για την βία και είναι και αντίθετα στο σύνταγμα επειδή στερούν το δικαίωμα:
1 Σε απόφοιτους ΓΕΛ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
2 Σε απόφοιτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν δεύτερη ειδικότητα.
3 Σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά να επιλέξουν μια τεχνική ειδικότητα.
4 Σε ενηλίκους αποφοίτους (ανέργους) να εγγραφούν στη Β΄ Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
Χρέος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας και όχι η συρρίκνωση που επιφέρουν τα δύο άρθρα.
Επιβάλλεται η απόσυρση των ρατσιστικών άρθρων 51 & 52
Τα όποια προβλήματα σχολικού εκφοβισμού στην λειτουρία των ΕΠΑΛ, δεν προέρχονται απο τη συμμετοχή ενηλίκων μαθητών, αλλά είναι απότοκο της κοινωνίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταια χρόνια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενήλικες μαθητές λειτουργούν βοηθητικά σε περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας ενήλικων ή μη μαθητών. Επίσης, η ενδοσχολική βία έχει αυξηθεί σε Δημοτικά και Γυμνάσια τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό.
Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα ενδοσχολικής βίας ενήλικων μαθητών στα ΕΠΑΛ περισσότερο απο ότι σε άλλες δομές και βαθμίδες εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπιστούν πιθανές αδυναμίες απο την εγγραφή ιδιάιτερα ενήλικων μαθητών που επισύρουν διάφορα ζητήματα όπως π.χ.παιδαγωγικής ή ανισοτήτων κ.τ.λ., το όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ θα μπορούσε να προσδιοριστεί στα 18-20 έτη ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους Λυκείου που δεν πέρασαν σε κάποιο Πανεπιστήμιο και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτικά ΙΕΚ ή δεν κατευθύνθηκαν εξ αρχής στην επαγγελματική εκπαίδευση διότι ήθελαν να δοκιμάσουν στο Γενικό Λύκειο είτε δεν ενημερώθηκαν ορθά για τις δυνατότητες του Επαγγελματικού Λυκείου όπως γίνεται κατά κόρον στα Γυμνάσια αλλά και στα ΓΕΛ.
Με αυτή τη ρύθμιση θα δινόταν στους απόφοιτους των ΓΕΛ μια δεύτερη ευκαιρία σε μια ηλικία πολύ κοντινή των μαθητών 17 ετών, που αίρει όλα τα ζητήματα των μεγάλης ηλικίας ενήλικων μαθητών, χωρίς να τους στερεί τη δυνατότητα της μόρφωσης και των σπουδών , όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αφού τα Δημόσια ΙΕΚ είναι λίγα, πολύ λιγότερα έχουν τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και φυσικά το κυριότερο δεν παρέχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Όσον αφορά τα εσπερινά ΕΠΑΛ, είναι πολύ λίγα, δεν καλύπτουν αρκετές ειδικότητες και το μάθημα είναι προσανατολισμένο κυρίως στην απόκτηση δεξιοτήτων και όχι την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Εξάλλου, στα αστικά κέντρα αρκετοί ενήλικες μαθητές εργάζονται απογεύματα ή βράδυ με συνέπεια την αδυναμία παρακολούθησης εσπερινών ΕΠΑΛ ενώ στην επαρχία τα εσπερινά ΕΠΑΛ είναι ελάχιστα.
Μια ακόμα αρνητική συνέπεια της ρύθμισης αυτής έχει να κάνει με μαθητές που είναι αυτή τη στιγμή στη Β’ και Γ’ Γενικού Λυκείου, οι οποίοι έκαναν αυτή την επιλογή γνωρίζοντας ότι σε πιθανή αποτυχία τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα είχαν τη δυνατότητα εγραφής σε ΕΠΑΛ. Και αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετές!
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ΜΗΝ κατατεθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, να επαναξεταστούν τα παραπάνω ζητήματα και εφόσον γίνουν γνωστές οι προθέσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στο επερχόμενο νομοσχέδιο, να υπάρξει μια ρύθμιση που να λειτουργεί συνεκτικά σε όλο το πλαίσιο χωρίς να δημιουργεί αποκλεισμούς, αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες τους.
Εκτός και αν ο (αυτο)σκοπός αυτής της ρύθμισης, και των επόμενων, είναι η συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με όφελος τη μείωση δαπανών του προυπολογισμού μέσω της μείωσης των οργανικών θέσεων στο δημόσιο και ειδικότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ότι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται για μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς!
ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ. Προστατεύονται τα παιδιά , εξαφανίζονται τα τμήματα φαντάσματα. Συμφωνούν ΟΛΟΙ εκτός από αυτους που έφτιαχναν τμήματα φαντάσματα. Οι ενήλικες πάμε ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. ΙΕΚ ΣΔΕ ΕΣΠΕΡΙΝΑ.
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και τουλάχιστον ύποπτα!
Αποτελούν πλάγιο χτύπημα στη Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά συνέπεια και στους μαθητές και τις οικογένειές τους που στην ΤΕΕ βρίσκουν την διέξοδό τους για επαγγελματική αποκατάσταση, ιδιαίτερα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Καταστρατηγούν την έννοια της ισονομίας, της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.
Παρακαλώ να αναθεωρήσετε ΑΜΕΣΑ τις απόψεις σας και να αποσύρετε τα εν λόγω άρθρα που μόνο αναταραχή και αναστάτωση θα φέρουν στον χώρο της Παιδείας. Εκτός και αν, δυστυχώς όπως έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές, υποκρύπτεται σκοτεινό σχέδιο για βίαιη μετακίνηση μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΙΕΚ κ.α. και η «παραγωγή» ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού από την δεξαμενή των «αποτυχημένων» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μαθητών των ΓΕΛ.
Ευχαριστώ.
Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στον σημαντικό κοινωνικό ρόλο του ΕΠΑΛ, στα οποία μέχρι τώρα επανεντάσσονται μαθητές, που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο για οικονομικούς, οικογενειακούς και ψυχολογικούς λόγους.
Ο σχολικός εκφοβισμός σαν επιχείρημα είναι απαράδεκτος.Στο σχολείο μου από προσωπική εμπειρία οι ενήλικοι μαθητές προλαμβάνουν φαινόμενα βίας.Πολλοί ενήλικες για επαγγελματικούς και άλλους λόγους επιθυμούν την απόκτηση πτυχίου.Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις εγγραφές και τις ειδικότητες που ενδιαφέρουν τους μαθητές 17+. Γιατί ένας μαθητής της Γ Λυκείου να μην μπορεί να κάνει εγγραφή σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα και να αποκτήσει ένα επιπλέον πτυχίο εφόδιο στην επαγγελματική σταδιοδρομία του; Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση,σε όλες τις βαθμίδες της στα δημόσια σχολεία.Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η μείωση των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, με σκοπό να οδηγηθούν στην κατάρτιση ή στα ιδιωτικά ΙΕΚ.Να καταργηθούν άμεσα τα άρθρα 51 κ 52.
Επιτέλους μπας και μπουν σε μια τάξη και αρχίσουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους. Γράφανε οι καθηγητές τον κάθε πίκραμενο, κουμπάρο ξάδερφο για να μην κλείνουν οι ειδικότητες και στο τέλος έμενε από τους δέκα ένας. Για τους ενήλικες υπάρχουν ειδικές δομές ανά βαθμίδα.
2013
Δηλαδή δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν πρέπει να απολυθούν και εκπαιδευτικοί; Πρέπει να είμαστε δίκαιοι στις απολύσεις
2019
Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα προσλάβουμε και κανένα καθηγητή, (εκτός βέβαια από αυτούς τους οποίους πληρώνουν οι Ευρωπαίοι).
Οι τεμπέληδες κάθονται 3 μήνες τον χρόνο. Τους υπόλοιπους 9 επομένως τι θα πάθουν αν τρέχουν σε 3 και 4 σχολεία την βδομάδα ;;
( Πόσοι συνάδελφοι την τρέχουσα σχολική χρονιά έχασαν την ζωή τους μόνο στην Πατρών Πύργου);;
Βέβαια η πολιτεία που φροντίζει για όλους θέλοντας να τους γλιτώσει από την βάσανο των μετακινήσεων βρήκε με τα όρια ηλικίας τρόπο να μειώσει τον αριθμό των σχολικών μονάδων, άρα και των μετακινήσεων.
Όποιος μαντράχαλος τώρα, πάνω από 17, θέλει να πάρει ένα πτυχίο ΕΠΑΛ, να πάει να γραφτεί όπου θέλει, και δίνοντας 3 ή 4 χιλιάρικα, να συμβάλει και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, άρα και της χώρας
Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
Άρθρο 16
«Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
• Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
• Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ.
Τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν αμέσως. Όχι στη σιη δια βίου μάθηση με πληρωμή! Όχι στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Θέλετε να πείτε ότι εγώ που τέλειωσα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στην πόλη μου δεν έχει εσπερινό ΕΠΑΛ δε μπορώ να συνεχίσω στο πρωινό ΕΠΑΛ και να πάρω απολυτήριο λυκείου; Τι είναι αυτά; Γι’ αυτό σας ψηφίσαμε;
Εγώ μια γυναίκα 45 χρονών που θέλω να τελειώσω το σχολείο και να πάρω και μια ειδικότητα μήπως και καταφέρω κάτι καλύτερο στη ζωή μου σας ενοχλώ; Εγώ θα εκφοβίσω τα παιδιά που είναι σαν παιδιά μου; Έλεος! Δηλαδή μπορώ να γραφτώ στο γενικό και δε μπορώ στο ΕΠΑΛ ή ούτε εκεί μπορώ να πάω;
Εμάς δεν μας έχετε σκεφτεί; 2500 άνθρωποι περίπου τελειώνουμε κάθε χρόνο τα ΣΔΕ; Που θα πάμε μετά; Γιατί μας κόβετε το δρόμο;
Σας παρακαλώ πάρτε πίσω αυτό το πράγμα, σας παρακαλώ. Είναι άδικο!!!
Στο ΓΕΛ δηλαδή μπορεί να πάει κάποιος με απολυτήριο Γυμνασίου και στα 50 του, αλλά όχι στα ΕΠΑΛ; Τι διαφορά έχουν τα ΕΠΑΛ απο τα ΓΕΛ, αν θεωρήσουμε λογικό αυτό το γελοίο, επικίνδυνο και αυθαίρετο επιχείρημα του σχολικού εκφοβισμού;
Ο μόνος στόχος είναι τα παιδιά που αποτυγχάνουν στις πανελλήνιες να έχουν ως μονόδρομο τα ΙΕΚ. Ούτε καν ως όριο κάποια λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Φυσικά όμως δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ. Και επίσης κάποιοι καλό θα ήταν να δούν πέρα από την μύτη τους και να συνειδητοποιήσουν ότι στα επαρχιακά δημόσια ΙΕΚ οι ειδικότητες είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν ιδιωτικά ΙΕΚ για όλες τις ειδικότητες. Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα.
Καταλάβαμε απόλυτα την «χρησιμότητα» της εντελώς αυθαίρετης αντισυνταγματικής απαγόρευσης. Ζήτω στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ντροπή και αίσχος.
Σωστό. Τα πρωινά λύκεια πρέπει να είναι καθαρά για παιδιά.
Οι σχολικές δομές είναι φτιαγμένες για όλους και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Είναι αντιπαιδαγωγικό κ αντισυνταγματικό να αποκλείεις αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη
από την εκπαίδευση κ προσπαθούν για μια δεύτερη ευκαιρία.
Δεν έχει κανεις δικαίωμα να τις στερεί από τους πολίτες.
Τα σχολεία δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή
να τις ενισχύσουν με καθηγητές,βιβλία,υπολογιστές,σχολικό εξοπλισμό.
Η λύση για τον σχολικό εκφοβισμό που υπαρχει σε όλα τα σχολεία είτε από ανήλικους ή ενήλικες δεν είναι να αποκλείσουν ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που έχουν ανάγκη την εκπαίδευση αλλά να έχουν αυστηρούς κανόνες κ συνέπειες κ να προσλάβουν ψυχολόγους,ειδικούς συμβούλους.
Δύο σκέψεις για ο ηλικιακό όριο των μαθητών στα ΕΠΑΛ.
Ερ.: Ποιους αποκλείει από την φοίτηση?
Απ.: Όλους όσους έχουν απολυτήριο από τα ΓΕΛ.
Ερ.: Υπάρχει εναλλακτική για φοίτηση?
Απ.: Ναι στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ.
Ερ.: Υπάρχουν ΟΛΕΣ οι ειδικότητες που θα έπαιρνε κάποιος από τα ΕΠΑΛ στα Δ.ΙΕΚ?
Απ.: ΝΑΙ και πολύ περισσότερες.
Ερ.: Πληρώνει κάποιος στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ?
Απ.: Στα Δημόσια ΙΕΚ η φοίτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Ερ.: Υπάρχει μαθητής που φοιτάει και δεν παίρνει απολυτήριο από τα ΓΕΛ??
ΑΠ.: ΟΧΙ.
Ερ.: Πόσα χρόνια είναι η εκπαίδευση για πτυχίο στα ΕΠΑΛ ???
Απ.: ΤΡΙΑ (3) χρόνια. Δύο για πτυχίο και ένα για μαθητεία. (ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ)
Ερ.: Τι είναι: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επιπέδου 5 (ΕΠΑ.Λ.-Τάξη Μαθητείας) ???
Απ.: Ο τίτλος ανήκει στη μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Σχέση με την απασχόληση
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε με θέση εξαρτημένης εργασίας σε τομείς του γνωστικού τους αντικειμένου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ερ.: Τι είναι: Δίπλωμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5 – Ι.Ε.Κ.
Απ.: Ο τίτλος ανήκει στη μεταδευτεροβάθμια αρχική επαγγελματική κατάρτιση και παρέχεται μετά την ολοκλήρωση της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο).
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο (και σύμφωνα με την παρ. β΄ Οδηγίας 2005/36ΕΚ) δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τομείς του γνωστικού τους αντικειμένου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα, μοριοδοτούνται με 150 μονάδες επιπλέον.
Ερ.: Ωφελείται κάποιος να πάει στα ΕΠΑΛ και όχι στα ΙΕΚ?
Απ.: ΟΧΙ, και τα δύο ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια βαθμίδα και επιπροσθέτως χάνει και τα 150 μόρια της μοριοδότησης σε διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα.
Ερ.: Ποιοι κερδίζουν?
Απ.: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται στα ΕΠΑΛ.
Αυτά, γιατί καλή η διεκδίκηση αλλά να βασίζεται στη πραγματικότητα.
Ας αποσαφηνίσουν η Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας τη θέση τους: Ναι ή Όχι στη Διά Βίου Μάθηση;
Σύνταγμα της Ελλάδος:
Άρθρο 16, παρ. 4: Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
Και ο απόλυτος παραλογισμός: από την μια πλευρά ζητάνε από τον κόσμο να προετοιμάζεται για 2 ή και 3 αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή, κι από την αλλη του αφαιρούν το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης ως ενήλικας. Δηλαδή, θα επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώνει στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ;
Να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 51 και 52, ως αντισυνταγματικά!
Πρωτοφανές και άδικο το άρθρο.
Αφήνει ξεκάθαρα να φανούν οι προθέσεις
για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Πώς θεωρεί δεδομένη τη βια εκ μέρους
του 18χρονου στην επαγγελματική εκπαίδευση
και όχι στο Ενιαίο Λύκειο;;
Με μια αρκετά σύντομη και πρόχειρη εκτίμηση η αιτιολογική έκθεση αφήνει στην ουσία ακάλυπτα τα άρθρα 51 και 52.
Η μοναδική αιτιολόγηση που περιστρέφεται γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της σχολικής βίας είναι αίολη και στερείτε στατιστικών δεδομένων.
Η εμπειρία διδασκαλίας σε Ημερήσια αλλά και Εσπερινά ΕΠΑΛ δείχνει ότι ενήλικες και γενικά μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές δρουν καταλυτικά σε περιπτώσεις βίας και συγκρούσεων λειτουργώντας ως άτομα συγκροτημένου χαρακτήρα που βρίσκονται σε χώρους παροχής εκπαιδευτικής γνώσης κατά απόλυτη συνείδηση. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Αλήθεια όμως, είναι τόσο σοβαρός αυτός και μόνος ο λόγος ώστε να αποκλειστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία χιλιάδες νέοι έως και μεσήλικες μαθητές; Προφανώς και όχι.
Στη συνέχεια παραθέτω λόγους που αιτιολογούν την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων:
— Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε χιλιάδες μαθητές που στερούνται οικονομικής δυνατότητας παρακολούθησης ιδιωτικών προγραμμάτων σπουδών.
— Αρκετές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ παρέχονται μόνο σε ημερήσια βάση και είναι ανύπαρκτοι σε εσπερινά.
— Άνεργοι γονείς μπορούν να φοιτήσουν μόνο σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεδομένου ότι κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί.
— Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ τάξη οποιουδήποτε τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας διευρύνοντας έτσι τα επαγγελματικά τους πεδία.
— Απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα μπορούν να φοιτήσουν στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα αλλά διαφορετικής ειδικότητας επίσης για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.
— Αρκετοί νέοι που αντιμετώπισαν δυσκολίες οικογενειακής ή γενικότερα κοινωνικής φύσης αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών.
— Η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναζητήσει επαγγελματικά προσόντα στα ΕΠΑΛ. Το ίδιο συνέβη κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Πρόκειται για διατάξεις που οδηγούν εκτός εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας χιλιάδες μαθητές και πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολό τους τα άρθρα 51 και 52.
Τα άτομα που έχουν αποφοιτήσει από ΓΕΛ πρόσφατα ή στο παρελθόν και επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποια από τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ (ιδιαίτερα μετά από αποτυχία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση – πανελλήνιες)είναι ενήλικα. Επιλέγουν κάποια ειδικότητα η οποία τους ενδιαφέρει και θα τους οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση. Πρέπει ν’ αποσυρθούν τα άρθρα 51 & 52 διότι προκαλούν αδιεξόδους στις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρονται από τα ΕΠΑΛ σε ανθρώπους 18χροχών!!!! και πάνω.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση εγγραφής στα ΕΠΑΛ ατόμων άνω των 17 ετών δείχνει ότι η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ που εφαρμόσατε το 2013 είναι κάτι που επειδή αναιρέθηκε απο την επόμενη κυβέρνηση, δε μπορέσατε επ ουδενί να χωνέψετε.
Έτσι, η επικαιροποιημένη εν έτει 2020 μορφή διαθεσιμότητας θα έχει περιτύλιγμα κοινωνικού ερείσματος. Πώς θα συμβεί αυτό?
Η μείωση κατά 30% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ,θα οδηγήσει σε πλεόνασμα πλήθους εκπαιδευτικών.Με αυτό τον τρόπο πολλοί καθηγητές θα «κάθονται» χωρίς να έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο σχολείο. Έτσι, θα γίνουν εύκολα βορά στις διαθέσεις του αδηφάγου κοινού που σε εποχές οικονομικής εξαθλίωσης θα βλέπει ανθρώπους να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν.
Συγχαρητήρια,λοιπόν,για το συγκεκριμένο νομοθέτημα.Την πλοκή της ιστορίας σας θα ζήλευε ο Χίτσκοκ…
Καλησπέρα! Θεωρώ ότιτο συγκεκριμένο άρθρο είναι απαράδεκτο.Αν μειωθούν οι μαθητές στα ημερήσια ΕΠΑΛ θα μειωθούν και οι καθηγητές καθώς και οι διαθέσιμες ειδικότητες! Υπάρχουν άτομα που ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και δουλεύουν απογευματινές ώρες! Αυτά τα άτομα δεν μπορούν να πάνε ούτε σε Εσπερινό ούτε σε ΙΕΚ τα οποία λειτουργούν απογευματινές ώρες! Επίσης υπάρχουν άτομα που έχουν μικρά παιδιά και μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μόνο πρωινές ώρες που είναι το παιδί τους επίσης στο σχολείο! Επιπλέον, οι ειδικότητες στα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι πολύ λιγότερες από ότι στα Ημερήσια! Τέλος, το χειρότερο στο άρθρο αυτό είναι η αιτιολογική έκθεση! Για το bullying;; Είναι δυνατόν ;; Με βάσει ποιες έρευνες; Υπάρχουν έρευνες που να καταδεικνύουν ότι η παρουσία ενηλίκων μαθητών στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, στα ελληνικά σχολεία συμβάλει στην αύξηση του bullying!?? Η αιτιολογική σας έκθεση δεν έχει βάση και στερείται επιχειρημάτων σύνδεσης των ενηλίκων μαθητών με το bullying! Ισα-Ισα η παρουσία ενηλίκων μαθητών αυξάνει το επίπεδο μέσα στην τάξη! Αν κυρία Κεραμεως θελεται να σταματήσει το bullying διοριστεί ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία!Όλη η αιτιολογική έκθεση συνάδει με το ρητό: με πονάει το μάτι, θα κόψω το κεφάλι! Τέλος, ο στόχος του άρθρου είναι η μετακίνηση ενήλικων μαθητών σε δομές μεταγυμνασιακης κατάρτισης που ετοιμάζετε στο επόμενο νομοσχέδιό σας για την Επαγγελματική εκπαίδευση! Να είστε τουλάχιστον ειλικρινής !
Προτείνω να αποσυρθεί πλήρως το συγκεκριμένο εδάφιο, ως έχει, για τους ακόλουθους λόγους:
Η διατύπωση περί «εγγραφής στα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή να αφορά ΟΛΕΣ τις τάξεις;
Η «ηλικιακή δικλείδα» προφανώς προσβάλεται ως προς την απομείωση ή και άρνηση βασικού ανθρωπίνου διακιώματος.
Επί της ουσίας, η ίδια η παρουσία ενηλίκων, δεδομένης και της «πανδημίας της ανεργίας», που από καιρού βασανίζει την Επικράτεια, αποτελεί:
– εχέγγυο παροχής επαγγελματικής διεξόδου – πόλλω δε, παροχής από το Ελληνικό Κράτος – για πολίτες που – πιθανόν – ήδη αποφοίτησαν από άλλες Σχολές (ακόμα και της Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας), αλλά όντες/ούσες άνεργοι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΥΝ ώστε να διεκδικήσουν με ευρύτερες προοπτικές εργασιακό μέλλον
– συντελεστή/παράγοντα «επιλεξιμότητας» για μεθοδολογικές επιλογές που άπτοννται των ΗΔΗ ΥΠΑΡΚΤΩΝ ιδιοχαρακτηριστικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: μεγαλύτερο ποσοστό συνειδητής επιλογής σπουδών/κατεύθυνσης, βαρύτητα στην εξειδίκευση, δυνατότητα διδακτικών επιλογών «ανεστραμμένης τάξης», «εργαστηρίου μάθησης» κ.λπ. – επιλογές που συναντώνται και ως «εκπαίδευση ενηλίκων» στην σχετική βιβλιογραφία.
Κατά τούτα, η μη εγγραφή αυτής της ομάδας υποψηφίων σπουδαστών των ΕΠΑ.Λ. ΜΟΝΟΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ, ενώ, ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ, ΘΑ ΑΠΕΤΡΕΠΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΓΕ.Λ. (πολλοί/-ές για σοβαρότατους λόγους έκαναν αυτή την επιλογή τα τελευταία χρόνια) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, αφού απογυμνώνει όποιες ευνοϊκές διατάξεις υπάρχουν (ενδεικτικά: παρακολούθηση κι εξέταση μόνον των μαθημάτων ειδικότητος για κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ.).
Είναι απαραίτητο να εκτεθεί – και λείπει παντελώς από την αιτιολογική έκθεση – το σκεπτικό, όπως αυτό απαντά στα ανωτέρω, με το βλέμμα προς την κατάρτιση και το επαγγελματικό μέλλον αποφοίτων όχι μόνον των ΕΠΑ.Λ.!
Ας σημειωθεί, επιπλέον, με προσδοκία της ευαισθητοποίησης προς το ειδικό αυτό πρόβλημα, ότι η επιλογή Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα σήμαινε – για την παραπάνω ομάδα – ότι, π.χ. στην περίπτωση που έχουν οικογένεια, θα πρέπει να απουσιάζουν σε ώρες που τα τέκνα τους τους/τις χρειάζονται. Κάτι τέτοιο, για πιθανώς ήδη ανέργους γονείς, επιτείνει προβλήματα.
Πέντε σελίδες σχόλια για να μας πείσουν οι καθηγητές ωρών ΕΠΑΛ ότι είναι φυσιολογικό και ασφαλές να κάθεται στο ίδιο θρανίο ο 40αρης με την 15χρονη. Εύγε.
Αυτό έγραψε ένας εξυπνος!
Τον ίδιο έξυπνο βέβαια δεν τον πειράζει να κάθεται ο 40αρης με την 15χρονη στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ γιατι απ’ όσο γνωρίζουμε υπάρχουν και εκεί ανήλικοι/κες εργαζόμενοι μαθητες/γριές.
Άλλος έξυπνος λέει να πάνε στα ΣΔΕ!
Εδω μιλάμε για λύκειο αυτός λέει να ξαναπάνε στο Γυμνάσιο!
Ως δια μαγείας το πρόβλημα της διαφοράς ηλικίας λύνεται εάν πάνε στα ΙΕΚ! 30αχρονοι/νες, 40αχρονοι/νες,50χρονοι/νες με 18χρονους/νες όλοι μαζί αλλά εκεί όλα καλά γιατί είναι ΙΕΚ και αν είναι και ιδιωτικό ακόμα καλύτερα!
Μόνο κάτι τέτοια μυαλά είναι υπέρ του άρθρου προφανώς άσχετοι με την ΤΕΕ αλλά και με την εκπαίδευση γενικότερα.
Τελικά θα μας απαντήσει κάποιος που στηρίζεται αυτό που αναφέρετε στην αιτιολογικη έκθεση περί σχολικού εκφοβισμού από ενήλικες σε ανήλικους μαθητές και μόνο στα ΕΠΑΛ;
Απαράδεκτος και ύποπτος ο χρόνος ανακίνησης τέτοιων θεμάτων και πολύ περισσότερο η αποτύπωσή τους σε σχέδιο νόμου εν μέσω καραντίνας υγειονομικής αλλά και ΘΕΣΜΙΚΗΣ. Από-νομιμοποιείται και λόγω του χρόνου κατάθεσής του. Ο Κος Γεραπετρίτης ως έγκριτος Συνταγματολόγος, νομίζω πως μπορεί να μ(σ)ας δώσει χρήσιμες συμβουλές επ’ αυτού. Απλά αναλογιστείτε το γεγονός πως αφορά το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας (περίπου 1.2 εκατομμύρια μαθητές και τις οικογένειες τους καθώς και 150.000 Εκπαιδευτικούς [χωρίς τους Αναπληρωτές]). Προς τι τόση βιασύνη;
Επί της ουσίας τώρα, ο καθορισμός ορίου ηλικίας φοίτησης φλερτάρει με την αντισυνταγματικότητα (άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος), από που προκύπτει το όριο των 17 ετών; Με άλλα λόγια γιατί 17 κι όχι 25 ή 35; Η ψυχική φάση της εφηβείας ολοκληρώνεται με τον απογαλακτισμό από την οικογένεια κι όχι ηλικιακά, όπως συμβαίνει με την σωματική της φάση. Στέκομαι σε αυτό, ως απάντηση στο διάτρητο, όσο και ασθενικό επιχείρημα περί περιστατικών σχολικού εκφοβισμού που επικαλείται ο νομοθέτης στην συνοδευτική αιτιολογική έκθεση. Ποιά στοιχεία επικαλείται; Ποιός εγγυάται πως η επόμενη ρύθμιση δεν θα αφορά τα ΣΔΕ ή τα Εσπερινά ΕΠΑΛ, ΙΕΚ επικαλούμενη όρια ηλικίας, διάκριση φύλου ή υπηκοότητας ή, ή, ή… Το παρόν μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για περαιτέρω περιορισμούς. Επιτέλους ας μην ελκόμαστε από τα άκρα, μέχρι εχτές εγγράφονταν όλοι από οι ενήλικες 17 έως 80…. και αύριο οι μόνο έως 17 ετών;
Προφανής, δε και η αντίφαση του άρθρου με την βασική αρχή του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, δηλαδή της ελευθερίας της επιλογής, που χαρακτηρίζει τον πυρήνα της ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος. Μία κοινωνία ενώνεται από την πολιτική της αντίληψη περί δικαιοσύνης και προφανώς διχάζεται όταν ένα κομμάτι της βιώνει τον αποκλεισμό και κατακλύζεται από το αίσθημα της αδικίας. Θεωρούμε αυτόβουλο ένα ενήλικα 20 ή 25 ετών να ψηφίζει φερ’ ειπείν, αλλά του στερούμε το δικαίωμα της ελευθερία της επιλογής;
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, αφής στιγμής μας δίνεται το δικαίωμα έκφρασης σε ένα δημόσιο βήμα ας το χρησιμοποιούμε επώνυμα κι όχι κρυπτόμενοι πίσω από παραπετάσματα, πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Το θάρρος της γνώμης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε μία Δημοκρατία.
Ευχαριστώ!
Με τα άρθρα 51 και 52 τίθενται ηλικιακοί, κοινωνικοί-ταξικοί αλλά και θεσμικοί φραγμοί-«κόφτες» στις εγγραφές των μαθητών και των μαθητριών στα ΕΠΑ.Λ.
Ηλικιακοί φραγμοί γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην Α΄ και τη Β΄ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται οι μαθητές και οι μαθήτριες μέχρι 17 ετών. Στην πράξη δε αυτό το ηλικιακό όριο για τις εγγραφές -μετεγγραφές και στη Β΄ τάξη, μειώνει ακόμα περισσότερο το πραγματικό όριο στην Α΄ τάξη στα 16 χρόνια! Απλά γιατί ένας μαθητής ή μαθήτρια που εγγραφεί στην Α΄ τάξη στα 17 του χρόνια, όταν θα πρέπει να φοιτήσει στη Β΄ τάξη θα είναι ήδη 18 χρονών, ή και μεγαλύτερος αν για κάποιο λόγο εγκαταλείψει προσωρινά το σχολείο ή ακόμα αν δεν περάσει την Α΄ τάξη και πρέπει να την επαναλάβει. Να επισημάνουμε εδώ το γεγονός ότι η προαγωγή από την Α΄ τάξη στο Λύκειο δυσκολεύει δραματικά κυρίως λόγω τράπεζας θεμάτων.
Θεσμικοί φραγμοί γιατί καταργείται:
α) η δυνατότητα των αποφοίτων Γενικών Λυκείων που δεν συνεχίζουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ., για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ή και να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχιση σπουδών μετά την αποφοίτησή τους από τα ΕΠΑ.Λ. σε ΑΕΙ ή να συνεχίσουν στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.,
β) η δυνατότητα των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων να αποκτήσουν 2η ειδικότητα στον ίδιο τομέα (εγγραφόμενοι στη Γ΄ τάξη) ή σε άλλο τομέα (εγγραφόμενοι στη Β΄ τάξη) και
γ) η δυνατότητα αποφοίτων παλαιών τύπων Επαγγελματικών Λυκείων ή Σχολών (ΤΕΕ, ΤΕΣ, ΤΕΛ, ΕΠΑΛ προηγούμενων νόμων) να εγγραφούν στη Β΄ τάξη για να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου (όσοι δεν το είχαν) αλλά και πτυχίο κάποιας νέας ειδικότητας που ενδεχομένως να επέλεγαν ή και να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχιση σπουδών μετά την αποφοίτησή τους από τα ΕΠΑ.Λ. σε ΑΕΙ ή να συνεχίσουν στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.
Κοινωνικοί και ταξικοί φραγμοί γιατί είναι γνωστό ότι τα Επαγγελματικά Λύκεια, πέρα από την αυτονόητη εκπαιδευτική και επαγγελματική προετοιμασία των μαθητών τους, διαδραματίζουν και ένα σοβαρό κοινωνικό ρόλο επανένταξης μαθητών που εγκατέλειψαν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα για λόγους οικονομικούς, οικογενειακούς, ψυχοκοινωνικούς. Τον ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό ρόλο των ΕΠΑ.Λ. ήρθε να τονίσει και να ενισχύσει η μεταρρύθμιση πού αναπτύχθηκε από το 2015 μέχρι το 2019. Ιδιαίτερα δε ενισχύθηκε αυτός ο ρόλος με το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», το οποίο παρεμπιπτόντως κακοποιήθηκε στην φετινή του εφαρμογή από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.
Γιατί όμως ισχυριζόμαστε ότι αυτές οι διατάξεις επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ.;
Αν δούμε τα στοιχεία του μαθητικού δυναμικού θα διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός των μαθητών/-τριών που σπουδάζουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με ηλικία πάνω από 17 χρονών είναι αρκετά υψηλός και φτάνει, ανάλογα τη σχολική χρονιά, ακόμα και το 1/3 του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Επικαλούμαι για αυτό, τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του σχολικού έτους 2017-18, στα οποία καταγράφεται ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. που είχαν γεννηθεί τα έτη 1999 και πριν, άρα είχαν ήδη ξεπεράσει τα 17 χρόνια το 2017 ήταν 18.391 και στις τρεις τάξεις, όταν τη σχολική αυτή χρονιά στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. φοιτούσαν 67.019 μαθητές/-τριες, δηλ. το 27,4 % του μαθητικού πληθυσμού.
Προφανώς αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός, κυμαίνεται από χρονιά σε χρονιά, αλλά δεν παύει σε κάθε περίπτωση να είναι πάρα πολύ σημαντικός.
Τι σημαίνει επιπλέον αυτή η διάταξη για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς;
Θα σημάνει:
1. Κλείσιμο των σχολείων, των οποίων το μαθητικό δυναμικό είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία πάνω από τα 17 έτη, όπως τα απογευματινά ημερήσια ΕΠΑ.Λ. (πάνω από το 90% ενήλικες).
2. Συρρίκνωση σχολείων που θα προέλθει από το σταμάτημα λειτουργίας τομέων και ειδικοτήτων σε αρκετά ημερήσια πρωινά ΕΠΑ.Λ., λόγω της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου μαθητικού πληθυσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνενώσεις σχολείων ή και σε κλείσιμο των μικρότερων.
3. Επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς (κατάργηση οργανικών θέσεων, υπεραριθμίες και στο βάθος διαθεσιμότητες ξανά!!).
Και πού θα μπορέσουν να σπουδάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες;
Υπάρχουν και τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. λένε κάποιοι. Δεν γνωρίζουν (;) βέβαια, αυτοί που το προτείνουν, την πραγματικότητα. Τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., (τα οποία επίσης επιτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο και έχουν σχεδόν διπλασιάσει τους μαθητές τους τα τελευταία χρόνια), είναι σαφώς πιο λίγα από τα ημερήσια, (76 ΕΠΑ.Λ. στο σύνολο των 399 που λειτουργούν στη χώρα μας είναι εσπερινά δηλ. μόλις το 19%), δεν καλύπτουν όλες τις ειδικότητες ανά περιοχή και άρα δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Στους περισσότερους δε νομούς, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, υπάρχει μόνο ένα εσπερινό ΕΠΑ.Λ., το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέτει όλες τις ειδικότητες που έχουν και τα αντίστοιχα ημερήσια στην περιοχή. Σε πολλούς νομούς επίσης το εσπερινό ΕΠΑΛ λειτουργεί στην πρωτεύουσά του, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη μετάβαση των μαθητών, ιδιαίτερα στους νομούς της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν συγκοινωνίες την ώρα που λήγουν τα μαθήματα (10.30 -11.00 το βράδυ).
Υπάρχουν βέβαια και ολόκληρες περιοχές, όπως νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου εσπερινά ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα: 11 νομοί και 22 νησιά (που δεν ανήκουν σε αυτούς τους νομούς) της χώρας, στα οποία υπάρχει σήμερα ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., δεν έχουν καθόλου εσπερινό ΕΠΑΛ!!
Μετά από όλα τα παραπάνω νομίζω ότι τίθεται ουσιαστικά ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης.
Άρα είναι σαφές που θέλει να οδηγήσει το Υπουργείο Παιδείας τους μαθητές:
α) τους απόφοιτους γυμνασίου: στη μεταγυμνασιακή πρόωρη κατάρτιση και την ανήλικη μαθητεία, γι΄αυτό σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τέτοιες σχολές (ΣΕΚ) μετά το γυμνάσιο. Η καθιέρωση τράπεζας θεμάτων στο λύκειο εκεί επιδιώκει να οδηγήσει ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού. Στους ιδιώτες, σε αυτούς που διδάσκουν το «Σκόιλ ελικικού» και «Μέτζη του νεόκτη», επιφυλάσσει επίσης ένα δωράκι, μια νέα «πελατεία» μιας και όπως ήδη εξαγγελθεί, ΣΕΚ θα μπορούν να ιδρύουν όλοι οι ιδιωτικοί φορείς (ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΔΒΜ κ.ά.) ακόμα και τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κ.λπ.,
β) τους απόφοιτους λυκείου: στα Ιδιωτικά ΙΕΚ τα οποία περιμένουν να αφαιμάξουν οικονομικά, όλους όσους αποκλείονται (με αυτό το νομοσχέδιο) από τη δυνατότητα να σπουδάσουν την ειδικότητα τους στο κοντινότερό τους ΕΠΑ.Λ. Προφανώς δεν το σχεδιάζουν όλο αυτό από το Υπουργείο για να ενισχύσουν τα δημόσια ΙΕΚ. Ας μην έχει κανείς τέτοια αυταπάτη.
Διαβάζοντας τέλος την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί: «μα καλά για τόσο βλάκες μας περνάνε; Έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα των ΕΠΑ.Λ. ο συγγραφέας της, αλλά και η πολιτική ηγεσία που την υπογράφει;»
Μας λέει λοιπόν η έκθεση αυτή ότι «καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών!!» Αλήθεια μπορούν να μας δείξουν τις έρευνες που έχουν γίνει και καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα; Τι λέει ο, λαλίστατος κατά τα άλλα, πρόεδρος του ΙΕΠ γι΄αυτό; Γιατί από την εκπαιδευτική εμπειρία όσων διδάσκουμε στα ΕΠΑ.Λ., είναι κοινός τόπος σε όλους μας, ότι οι ενήλικοι μαθητές και μαθήτριες στην πλειοψηφία τους έχουν συγκεκριμένους στόχους (εκπαιδευτικούς ή εργασιακούς) και συμβάλλουν θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη αλλά και εξισορροπητικά στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί συχνά έχουμε τους άτυπους «συνεργάτες» μας στο καθημερινό μας έργο.
Η δεύτερη όμως φράση στο ίδιο κείμενο αποτελεί μια κυνική ομολογία για τους στόχους του Υπουργείου: «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή»!!!
Εδώ μας τα είπατε όλα κυρία Υπουργέ. «Αποσυμφόρηση» η νέα μαγική λέξη για τη δεύτερη επιχείρηση διάλυσης των επαγγελματικών λυκείων, αφού η πρώτη προσπάθεια, το 2013, με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2.500 εκπαιδευτικών (50 διαφορετικών ειδικοτήτων) και την κατάργηση 3 τομέων και 15 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ., τελικά δεν πέρασε.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 ΚΑΙ 52
Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Άρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους. Με τον καινούριο νόμο καταπατούνται το Σύνταγμα και τα δικαιώματά μας.
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη δια βίου μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε έρχονται συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και που μάλιστα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Επίσης με τα άρθρα αυτά δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την κατάργηση σχολικών μονάδων.
Σύνταγμα της Ελλάδος:
Άρθρο 16, παρ. 4
Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 51 και 52
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και δεν αρμόζουν σε κανένα δημοκρατικό κράτους δικαίου. Το Σύνταγμα ξεκάθαρα αναφέρει ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες.Ο ηλικιακός ρατσισμός, με το επιχείρημα του σχολικού εκφοβισμού (ο οποίος στην πραγματικότητα δεν υφίσταται) είναι απαράδεκτος και ανεπίτρεπτος, σε μία εποχή που παγκοσμίως προωθείται και επιδιώκεται η δια βίου μάθηση.
Επιβάλλεται η απόσυρση των δύο άρθρων τα οποία προσωπικά με προσβάλλουν ως άνθρωπο και ως πολίτη αυτής της χώρας!
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε φοιτούν συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Επίσης με τα άρθρα αυτά δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση σχολικών μονάδων, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και το χειρότερο: Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να πλεονάζουν. Το ζήσαμε μια φορά με τη διαθεσιμότητα, ζούμε και τώρα τον εφιάλτη. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τα ΓΕΛ,-ίσως εκεί να στέλνουν κάποιοι από αυτούς τα παιδιά τους-,αλλά Θέλει πάση θυσία να στρέψει τους ενήλικες που θέλουν να φοιτήσουν στα δημόσια ΕΠΑ.Λ. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας ξαναθυμηθούμε τις καταργήσεις των πολυπληθών από μαθητές τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπουργός της εγκαινίαζε τις καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. στα Ιδιωτικά ΙΕΚ ΑΚΜΉ την άλλη μέρα. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ τα άρθρα 51 και 52 που μας γυρίζουν σε διαθεσιμότητες και άλλες σκοτεινές εποχές. ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠ.Α.Λ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΔΙΚΑΙΗ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ!!
Τα άρθρα 51 και 52 θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, καθώς πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρουν, σκάβουν το λάκκο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτούν μόνο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, νομίζω με απροκάλυπτο τρόπο. Τα επιχειρήματα δε της αιτιολογικής έκθεσης, περί μείωσης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού ή την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ως διδάσκων στην επαγγελματική εκπαίδευση, θεωρώ ότι πραγματικά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί μάρτυρες του γεγονότος ότι η συμμετοχή ενηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΕΠΑΛ προκαλεί γενικότερη άνοδο του επιπέδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της και την ανάπτυξη ενσυνείδητης πειθαρχίας και λειτουργικότητας της σχολικής τάξης, ιδίως των ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 16 παρ. 4 που αναφέρεται στην Παιδεία, την τέχνη και την επιστήμη όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά Εκπαιδευτήρια. Το κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από Βοήθεια η ειδική προστασία ανάλογα με τις ικανότητές τους.
Με βάση τα παραπάνω το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου κρίνεται αντισυνταγματικό. Με αυτό το άρθρο καταπατείται το πανανθρώπινο δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες μαθητές αποτελούν πηγή bullying για το σχολείο. Αυτή η άποψη γενικεύει, πράγμα απαράδεκτο και είναι ρατσιστική. Γενικά και άκριτα οι ενήλικες μαθητές χαρακτηρίζονται ως φορείς bullying για το σχολείο ενώ αποτελούν παράγοντα σταθερότητητας αφού έρχονται απολύτως συνηδειτοποιημένοι, γνωρίζουν καλά τι αποζητουν από το σχολείο και ως συνήθως είναι άνθρωποι που αυτούς τους χαλεπούς καιρούς έχουν χάσει τη δουλειά τους και προσπαθούν να πάρουν μία ειδικότητα για να βγάλουν το ψωμί τους.
Επίσης υπάρχουν μαθητές που εξαιτίας προβλημάτων υγείας, ορφάνιας ή άλλων προβλημάτων δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τις σπουδές τους όταν θα έπρεπε και προσπαθούν να τις τελειώσουν αργότερα στη ζωή τους. Όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι από τη ζωή και την τύχη, σύμφωνα με αυτό το νόμο θα πρέπει να έχουν περιορισμένες επιλογές.
Σκοπός όμως του νομοθετήματος δεν είναι ούτε η αναβάθμισή της παιδείας ούτε η φροντίδα για τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες, όπως θα έπρεπε σε μια κοινωνία δικαίου. Σκοπός είναι το πετσόκομα της δημόσιας παιδείας για να μπορέσουν οι κολλητοί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κάθε είδους να θησαυρίσουν.
ΝΤΡΟΠΗ! ΑΙΣΧΟΣ!
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε φοιτούν συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε φοιτούν συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Επίσης με τα άρθρα αυτά δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση σχολικών μονάδων, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και το χειρότερο: Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να πλεονάζουν. Το ζήσαμε μια φορά με τη διαθεσιμότητα, ζούμε και τώρα τον εφιάλτη. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τα ΓΕΛ,-ίσως εκεί να στέλνουν κάποιοι από αυτούς τα παιδιά τους-,αλλά Θέλει πάση θυσία να στρέψει τους ενήλικες που θέλουν να φοιτήσουν στα δημόσια ΕΠΑ.Λ. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας ξαναθυμηθούμε τις καταργήσεις των πολυπληθών από μαθητές τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπουργός της εγκαινίαζε τις καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. στα Ιδιωτικά ΙΕΚ ΑΚΜΉ την άλλη μέρα. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ τα άρθρα 51 και 52 που μας γυρίζουν σε διαθεσιμότητες και άλλες σκοτεινές εποχές. ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠ.Α.Λ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΔΙΚΑΙΗ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ!!
Τα άρθρα 51 και 52 θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, καθώς πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρουν, σκάβουν το λάκκο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτούν μόνο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, νομίζω με απροκάλυπτο τρόπο. Τα επιχειρήματα δε της αιτιολογικής έκθεσης, περί μείωσης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού ή την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ως διδάσκων στην επαγγελματική εκπαίδευση, θεωρώ ότι πραγματικά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί μάρτυρες του γεγονότος ότι η συμμετοχή ενηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΕΠΑΛ προκαλεί γενικότερη άνοδο του επιπέδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της και την ανάπτυξη ενσυνείδητης πειθαρχίας και λειτουργικότητας της σχολικής τάξης, ιδίως των ΕΠΑΛ.
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε φοιτούν συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Σύνταγμα της Ελλάδος:
Άρθρο 16, παρ. 4
Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Να αποσυρθούν αμέσως τα άρθρα 51 και 52.
Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί γιατί :
1. Στερεί από τους μαθητές το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στα σχολεία, όπως στο Άρθρο 16 παρ. 4, του Συντάγματος, αναφέρεται.
2. Αποκλείει από τα ΕΠΑΛ,έναν μεγάλο αριθμό μαθητών, όπως :
α. Απόφοιτοι Γυμνασίου που έχασαν κάποια χρόνια ή διέκοψαν τη φοίτηση τους
β. Απόφοιτοι ΓΕΛ, που θέλουν να συνεχίσουν για απόκτηση Πτυχίου
γ. Απόφοιτοι ΕΠΑΛ που θέλουν να συνεχίσουν για απόκτηση άλλου Πτυχίου του ίδιου Τομέα ή να γραφτούν σε άλλο Τομέα
δ. Απόφοιτοι ΤΕΕ Α΄ή Β΄Κύκλου ή ΤΕΛ
ε. Μαθητές που για κάποιο λόγο, χάσουν τη χρονιά τους και περάσουν το ηλικιακό όριο
στ. Μαθητές που θέλουν να πάρουν μεταγραφή και είναι άνω των 17
Δικαιολογία επιεικώς αστεία : Ο Εκφοβισμός… Μα οι ενήλικοι μαθητές, είναι αυτοί που στηρίζουν, τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
Το παραπάνω δυναμικό αποτελεί ποσοστό της τάξης του (20-30)% ή και πολύ περισσότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις, του μαθητικού δυναμικού κάθε σχολείου.
Οπότε οδηγούμαστε σε ΣΥΝΕΙΔΗΤΉ συρρίκνωση της Επαγγελματικής Εκπ/σης,με κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων,συγχώνευση μικρών ΕΠΑΛ, μεγάλη ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το Δημόσιο σχολείο (πχ ΓΕΛ).
Για να κερδίσει ποιος ; (Ρητορικό το ερώτημα…)
Τα άρθρα 51 και 52 θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, καθώς πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρουν, σκάβουν το λάκκο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτούν μόνο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, νομίζω με απροκάλυπτο τρόπο. Τα επιχειρήματα δε της αιτιολογικής έκθεσης, περί μείωσης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού ή την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ως διδάσκων στην επαγγελματική εκπαίδευση, θεωρώ ότι πραγματικά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί μάρτυρες του γεγονότος ότι η συμμετοχή ενηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΕΠΑΛ προκαλεί γενικότερη άνοδο του επιπέδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της και την ανάπτυξη ενσυνείδητης πειθαρχίας και λειτουργικότητας της σχολικής τάξης, ιδίως των ΕΠΑΛ.
Με το άρθρο αυτό τίθεται ηλικιακοί, κοινωνικοί-ταξικοί αλλά και θεσμικοί φραγμοί στις εγγραφές των μαθητών και των μαθητριών στα ΕΠΑ.Λ.
Ο αριθμός των μαθητών/-τριών που σπουδάζουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με ηλικία πάνω από 17 χρονών είναι αρκετά υψηλός και φτάνει, ανάλογα τη σχολική χρονιά, ακόμα και το 1/3 του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. (Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του σχολικού έτους 2017-18, στα οποία καταγράφεται ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. που είχαν γεννηθεί τα έτη 1999 και πριν, άρα είχαν ήδη ξεπεράσει τα 17 χρόνια το 2017 ήταν 18.391 και στις τρεις τάξεις, όταν τη σχολική αυτή χρονιά στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. φοιτούσαν 67.019 μαθητές/-τριες, δηλ. το 27,4 % του μαθητικού πληθυσμού, https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SED27/-).
Τίθεται ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης (Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 16,παρ4).
Ο στόχος είναι «η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.» όπως μαρτυρά η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση των επαγγελματικών λυκείων με κατάργηση ειδικοτήτων, οι οποίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Έτσι ακόμη και μαθητές κάτω των 17, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ιδικότητα που τους ενδιαφέρει, γιατί δεν θα υπάρχει τμήμα στον Νομό κατοικίας τους.
Μα τέλος πάντων γιατί τέτοιο μένος με την πολύπαθη δευτεροβάθμια δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση;
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια στροφή του μαθητικού πληθυσμού προς την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία μάλλον δημιούργησε αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι για συντεχνιακούς ή/και οικονομικούς λόγους αντιδρούν και προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών των ΕΠΑΛ.
1. Ενδοσχολικός εκφοβισμός;
Το επιχείρημα του σχολικού εκφοβισμού από ενήλικες μαθητές σε ανήλικους είναι τουλάχιστον αστείο, αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνο. Χωρίς καμία επίσημη έρευνα, δημιουργεί εντυπώσεις και βέβαια στοχοποίηση των ενηλίκων μαθητών χρησιμοποιώντας κοινωνικό ρατσισμό. Στο δικό μου σχολείο υπάρχουν πολλοί ενήλικες μαθητές, οι οποίοι όχι μόνο αυξάνουν την συνοχή της τάξης αλλά και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Επίσης υπάρχουν ενήλικες, οι οποίοι για προσωπικούς, οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους αποφάσισαν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου ή/και απολυτηρίου. Αυτοί δεν μπορούν να φοιτήσουν σε εσπερινό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει στην περιοχή και κάποιοι εργάζονται σε απογευματινό ωράριο και μπορούν να φοιτήσουν μόνο σε ημερήσιο ΕΠΑΛ.
Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι (και όχι μόνο) που με σχόλια τους θεωρούν σωστά τα άρθρα. Γνωρίζοντας μερικούς από αυτούς, οι οποίοι εργάζονται σε πολυπληθή ΕΠΑΛ μεγάλων πόλεων, δυστυχώς δεν έχουν σκεφτεί τι συμβαίνει στα επαρχιακά ΕΠΑΛ, όπου υπάρχουν μόνο ημερήσια και όπως προανέφερα δεν υπάρχει δυνατότητα φοίτησης σε εσπερινά. Χρησιμοποιείται μάλιστα το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να διδάσκονται μαζί ενήλικες και ανήλικοι μαθητές, γιατί έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό τρόπο μάθησης. Εδώ να επισημάνω, ότι αφενός οι ενήλικες μαθητές είναι ελάχιστοι, άρα δεν διαφοροποιούν πολύ την όλη διδακτική διεργασία, η οποία προφανώς στηρίζεται στη χρήση μεθόδων μάθησης των ανήλικων μαθητών και αφετέρου οι ενήλικες μαθητές δεν έχουν άλλη δυνατότητα επιλογής.
2. Αποσυμφόρηση;
Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.
και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.
3. Ισότητα;
Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».
Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα που τίθενται παρακάτω:
Ένας μαθητής άνω των 17 ή ενήλικος που δεν έχει απολυτήριο λυκείου μπορεί να εγγραφεί σε ΓΕΛ αλλά όχι σε ΕΠΑΛ;
Καταργείται και το δικαίωμα επιλογής του είδους σχολείου φοίτησης;
Επίσης γιατί να μην μπορεί ένας απόφοιτος λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) να εγγραφεί στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ σε συγκεκριμένο τομέα για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας που τον ενδιαφέρει ή τον εξυπηρετεί επαγγελματικά;
Αν δεν μπορεί να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ πρέπει να πάει σε ΙΕΚ;
Αν δεν υπάρχει κοντινό ΙΕΚ;
Αν δεν τον βολεύουν τα απογευματινά Δημόσια ΙΕΚ ή εγγραφούν πολλοί καταρτιζόμενοι και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ή ειδικότητες που τον ενδιαφέρουν, πρέπει να στραφεί στα Ιδιωτικά ΙΕΚ;
Τέλος γιατί να μην μπορεί ένα απόφοιτος ειδικότητας Γ΄ τάξης να εγγραφεί σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα και με μία επιπλέον χρονιά να αποκτήσει και ένα επιπλέον πτυχίο;
4. Που αποσκοπούν τα άρθρα 51 και 52;
Ο σκοπός του νομοσχεδίου όπως διαφαίνεται, είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση (και ίσως προς όφελος και της γενικής εκπαίδευσης;). Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι και εκεί αναπόφευκτη. Προφανώς δεν θα χωρέσουν (ή δεν θα μπορέσουν) όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ (και πολλοί βέβαια στα ιδιωτικά).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 ΚΑΙ 52!
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
Με τιμή,
Γεώργιος Μπέγκας
Με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση επιτυγχάνει δύο στόχους:
1) Μείωση του μαθητικού δυναμικού τόσο σε ΓΕΛ όσο και σε ΕΠΑΛ, με απώτερο σκοπό να μην χρειαστεί να γίνουν διορισμοί για να αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί που φεύγουν με σύνταξη και πλέον είναι πολλοί.
Βάζοντας την Τράπεζα Θεμάτων στο ΓΕΛ μέρος των μαθητών, φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν Απολυτήριο θα στραφούν στα ΕΠΑΛ.
Βάζοντας το όριο ηλικίας στο ΕΠΑΛ δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν οι απόφοιτοι των ΓΕΛ στην Β΄ τάξη για την απόκτηση Πτυχίου.
Έτσι θα πετύχουν την μείωση μαθητικού δυναμικού και στους δύο τύπους Λυκείου.
2) Οδηγεί αναγκαστικά μαθητές που δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στην Κατάρτιση. Άρα όλοι αυτοί θα στραφούν στα ΙΕΚ Δημόσια( όπου υπάρχουν) ή Ιδιωτικά( όπου ξεφυτρώσουν) ή ακόμα και στην Κατάρτιση τύπου VOUCHER (επίκαιρη και «επιτυχημένη»). Βλέπε Βρούτσης.
Υ.Γ. Κυρία Κεραμέως καταργείστε απλά την δυνατότητα εγγραφής αποφοίτου για την απόκτηση Πτυχίου. Μην εκτίθεστε βάζοντας όριο ηλικίας γιατί ενδοσχολική βία υπάρχει και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και εκεί δεν υπάρχουν απόφοιτοι.
Τα άρθρα 51 και 52 είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται το δικαίωμα στους άνω των 17 ετών να φοιτήσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους δώσει μια θέση στην αγορά εργασίας.
Η ενδοσχολική βία δε σχετίζεται με τα ενήλικα άτομα που άλλωστε φοιτούν συνειδητοποιημένα στα ΕΠΑΛ και πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους μαθητές.
Επίσης με τα άρθρα αυτά δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση σχολικών μονάδων, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και το χειρότερο: Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να πλεονάζουν. Το ζήσαμε μια φορά με τη διαθεσιμότητα, ζούμε και τώρα τον εφιάλτη. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τα ΓΕΛ,-ίσως εκεί να στέλνουν κάποιοι από αυτούς τα παιδιά τους-,αλλά Θέλει πάση θυσία να στρέψει τους ενήλικες που θέλουν να φοιτήσουν στα δημόσια ΕΠΑ.Λ. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας ξαναθυμηθούμε τις καταργήσεις των πολυπληθών από μαθητές τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπουργός της εγκαινίαζε τις καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. στα Ιδιωτικά ΙΕΚ ΑΚΜΉ την άλλη μέρα. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ τα άρθρα 51 και 52 που μας γυρίζουν σε διαθεσιμότητες και άλλες σκοτεινές εποχές. ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠ.Α.Λ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΔΙΚΑΙΗ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ!!
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 16 παρ. 4 που αναφέρεται στην Παιδεία, την τέχνη και την επιστήμη όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά Εκπαιδευτήρια. Το κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από Βοήθεια η ειδική προστασία ανάλογα με τις ικανότητές τους.
Με βάση τα παραπάνω το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου κρίνεται αντισυνταγματικό. Με αυτό το άρθρο καταπατείται το πανανθρώπινο δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες μαθητές αποτελούν πηγή bullying για το σχολείο. Αυτή η άποψη γενικεύει, πράγμα απαράδεκτο και είναι ρατσιστική. Γενικά και άκριτα οι ενήλικες μαθητές χαρακτηρίζονται ως φορείς bullying για το σχολείο ενώ αποτελούν παράγοντα σταθερότητητας αφού έρχονται απολύτως συνηδειτοποιημένοι, γνωρίζουν καλά τι αποζητουν από το σχολείο και ως συνήθως είναι άνθρωποι που αυτούς τους χαλεπούς καιρούς έχουν χάσει τη δουλειά τους και προσπαθούν να πάρουν μία ειδικότητα για να βγάλουν το ψωμί τους.
Επίσης υπάρχουν μαθητές που εξαιτίας προβλημάτων υγείας, ορφάνιας ή άλλων προβλημάτων δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τις σπουδές τους όταν θα έπρεπε και προσπαθούν να τις τελειώσουν αργότερα στη ζωή τους. Όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι από τη ζωή και την τύχη, σύμφωνα με αυτό το νόμο θα πρέπει να έχουν περιορισμένες επιλογές.
Σκοπός όμως του νομοθετήματος δεν είναι ούτε η αναβάθμισή της παιδείας ούτε η φροντίδα για τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες, όπως θα έπρεπε σε μια κοινωνία δικαίου. Σκοπός είναι το πετσόκομα της δημόσιας παιδείας για να μπορέσουν οι κολλητοί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κάθε είδους να θησαυρίσουν.
ΝΤΡΟΠΗ! ΑΙΣΧΟΣ!
Σύνταγμα της Ελλάδος:
Άρθρο 16, παρ. 4
Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.