Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 25 Απριλίου 2020, 20:31 | Άννα Δεικτάκη

    Απουσία αναφοράς σε οποιοδήποτε πλαίσιο στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, παρά τις εξαγγελίες. Αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος επαγγελματικής συμβουλευτικής για τους μαθητές είναι τα ΚΕΣΥ. Σε κάθε νομό (με εξαίρεση Αττικής και Θεσσ.) υπάρχει ένα ΚΕΣΥ, δηλ. 1-5 εκπαιδευτικοί επαγγελματικοί σύμβουλοι. Είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να αρχίζει από τη Γ Γυμνασίου και να συνεχίζεται σε όλο το Λύκειο

  • 25 Απριλίου 2020, 20:27 | Μαριάνθη Σ.

    Η Κοινωνιολογία ως επιστήμη αφορά στη συστηματική μελέτη των ανθρώπινων κοινωνιών, των κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών φαινομένων, των κοινωνικών προβλημάτων, της κοινωνικής συμπεριφοράς, των κοινωνικών αλλαγών και εξελίξεων.
    Η Κοινωνιολογία ρίχνει φως στην κοινωνική φύση του ανθρώπου, στη σχέση ατόμου και κοινωνίας, στην κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων και φαινομένων, στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών θεσμών, στα έθιμα, τις αξίες, τις ιδεολογίες, τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τον πολιτισμό άλλων κοινωνιών ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, τις εγωιστικές φιλοδοξίες, το ταξικό και θρησκευτικό μίσος και εστιάζει στην ιστορική ανάλυση για την καλύτερη ερμηνεία του σύγχρονου κοινωνικού κόσμου.
    Μέσα από τη μελέτη της κοινωνιολογίας θα μπορούσε να συντελεστεί η ελπιδοφόρα αλλαγή του μονοδιάστατου τρόπου διδασκαλίας που προωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να αναδυθούν κοινωνικοί προβληματισμοί, να ενισχυθεί η κριτική αντίληψη των ατόμων αποδεσμεύοντάς τα από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες και να αναδειχθεί η δημιουργική σκέψη.
    Σε μια κοινωνική συγκυρία πρωτόγνωρη και δύσκολη όπως η σημερινή που θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και από την οποία καλό θα ήταν ήδη να έχουμε διδαχθεί αρκετά, εσείς επιλέγετε να καταργήσετε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα χωρίς να στοιχειοθετείτε τους λόγους αλλά και χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα της επιλογής του μαθήματος σε υποψήφιους ανθρωπιστικών σπουδών. Δεδομένου ότι η ίδια η συγκυρία απαιτεί αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και «το κοινωνικό εξηγείται μέσα από το κοινωνικό» η διδασκαλία της κοινωνιολογίας μόνο φως θα μπορούσε να ρίξει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
    Σε τι λοιπόν εξυπηρετεί η κατάργησή της;

  • 25 Απριλίου 2020, 20:26 | Ασημίνα Βλάχου

    Απαράδεκτη η κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα! Διδάσκεται σε παιδαγωγικών, νομικών, κοινωνικών, πολιτικών επιστημών σχολές – τα λατινικά είναι ΜΟΝΟ για κλασικές σπουδές. Ακόμη ΚΑΙ στις φιλολογίες, η μελέτη της λογοτεχνίας προϋποθέτει κοινωνιολογικές γνώσεις, λοιπόν προς τι η αλλαγή;

  • 25 Απριλίου 2020, 20:19 | Κατερινα Ζ

    Θεωρώ ότι η παραμονή της κοινωνιολογίας τις πανελλαδικές εξετάσεις συμβάλλει πολλαπλώς στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου αφου έρχεται άμεσα σε επαφή με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του αλλά και της ηλικίας του εισάγοντάς το στο περιεχόμενο της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικων-ανθρωπιστικων σχολών.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:11 | Σωτηρία Π.

    Ειμαι εκπαιδευτικος και μητερα εδώ και 20 χρονια. Ως σύγχρονος πολίτης που είχα την τύχη να επισκεφτώ ευρωπαϊκά κράτη, υποστηριζω οτι δε νοείται σύγχρονη κοινωνία χωρίς την κοινωνιολογία ως θεμέλιο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινότητας. Η παραμονή της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλαδικες αποτελεί τη βάση για την εισαγωγή των νέων μας στη διαχείριση κοινωνικών ζητημάτων συμπεριφοράς και κρίσης!Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών του 1ου πεδίου εμπεριέχει ως βασικό μάθημα την κοινωνιλογια. Άλλωστε, ο χρόνος των μαθητών είναι πολύτιμος και αξίζει να αξιοποιηθεί κατα το καλυτερο δυνατο αποκτωντας γνωσεις χρησιμες σε ολη της ζωη και την καθημερινοτητα του ως σύγχρονου ενεργου πολιτη.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:11 | Μαρία Κ.

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:56 | Κώστας Ζ

    Καλησπέρα σας. Η χρησιμότητα το μαθήματος της κοινωνιολογίας τόσο σε επίπεδο γνώσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων όσο και στο πλαισιο των πανελλαδικών εξετασεων ως προϋπόθεσης εισαγωγής στις κοινωνικές- ανθρωπιστικές επιστημες είναι αυταπόδεικτη. Δε νοείται σύγχρονη κοινωνία χωρίς την κοινωνιολογία ως θεμέλιο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινότητας. Ως παράδειγμα χρησιμότητας σε σχέση και την εξέταση της έκθεσης σε επίπεδο πανελλαδικών, σας προτείνω να ρωτήσετε τους μαθητές της Γ Λυκείου για το εάν και κατά πόσο συνέβαλε η κοινωνιολογια στην σύνθεση και ανάλυση κάθε ζητούμενου θεματος. Η παραμονή της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλαδικες είναι απολύτως αναγκαία!Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών του 1ου πεδίου εμπεριέχει ως βασικό μάθημα την κοινωνιολογίας!

  • 25 Απριλίου 2020, 19:47 | Άννα Δεικτάκη

    Αντί για σχόλια υπερ της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, σας επισυνάπτω το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος. Νομίζω, ενυπάρχουν όλοι οι στόχοι του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Απο το «ΦΕΚ 31 Δεκεμβρίου 2019/ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ/Αρ. Φύλλου 4903

    Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου

    Γενικός σκοπός του μαθήματος
    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
    Ειδικότεροι στόχοι
    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:
    1.Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
    2.Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
    3.Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
    4.Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
    5.Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
    6.Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
    7.Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
    8.Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
    9.Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
    10.Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
    11.Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.»

  • 25 Απριλίου 2020, 19:38 | Τάσος Κ

    Θέλω να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου σχετικά με την αλλαγή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου στις πανελλαδικές μάθημα από το μάθημα των Λατινικών. Πιστεύω πως το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι απαραίτητο για όλες τις σχολές ειδικά από την στιγμή που η σπουδή του δίνει εφόδια που καθιστούν ικανό το άτομο να σκέφτεται με τρόπο αναλυτικό όσα συμβαίνουν στην ίδια την πραγματικότητα στην οποία το ίδιο είναι μέρος που δρα.
    Καλό θα ήταν πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο να μελετηθεί πάλι ο αριθμός των σχολών της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών σπουδών που έχουν την ανάγκη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:17 | νικόπουλος απόστολος

    Θα ήθελα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εξετάζεται το μάθημα της πληροφορικής στους μαθητές που θέλουν να μπουν σε σχολές πληροφορικής και είναι στη 2η κατεύθυνση.
    Μπορείτε να το εισάγετε με διαζευτικό ή και να αφήσετε την επιλογή στους μαθητές.
    Οι σχολές πριν από 5 χρόνια είχαν ενημερώσει το υπουργείο για το οτι επιθυμουν την εξέταση των μαθητών σε μάθημα προγραμματισμού.
    Παρακαλώ να μην αφήσετε τα σχόλια μας αδιάβαστα και να ενημερώσετε για το κενό που υπάρχει στο σύστημα.
    Σας ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2020, 18:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής(Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής(Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.Με εκτίμηση,για το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Π.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:06 | Παναγιώτα Φραγκουλίδου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Η Κοινωνιολογία εντάχθηκε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της 4ης Δέσμης το 1983 ώστε να καλύψει το γενικό προσανατολισμό στην κοινωνική διάσταση της σχολικής γνώσης, να ενισχύσει την κριτική σκέψη και να συμβάλλει στην εκπαίδευση για την Ιδιότητα του Πολίτη, η οποία υπάρχει ως σκοπός στα περισσότερα αναλυτικά προγράμματα των ευρωπαϊκών χωρών. Στη ∆ευτεροβάθµια εκπαίδευση η εκπαίδευση στην Ιδιότητα του Πολίτη παρέχεται κυρίως ως ξεχωριστό μάθημα. Σύµφωνα µε το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες επιδιώκεται να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν πολιτική και κοινωνική μόρφωση, να παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν συµπεριφορές και αξίες που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, να αποσκοπούν στην ενεργό τους συµµετοχή στη σχολική ζωή και στη ζωή της κοινότητας, να καλλιεργήσουν τη συμμετοχικότητα και την εκπαίδευση στην Ιδιότητα του Πολίτη.
    Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες τονίζουν τη σημασία της προώθησης μίας συμμετοχικής σχολικής παιδείας στην οποία όλοι αυτοί που τους αφορά εμπλέκονται στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων. Η ανάγκη καλλιέργειας των δημοκρατικών αντιλήψεων και στάσεων εντός του εκπαιδευτικού συστήματος συνδέεται με τον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από τη λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατίας. Η εκπαίδευση στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη εστιάζει πρωτίστως στα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ευθύνες και υποχρεώσεις, την ενεργό συμμετοχή σε άμεση σύνδεση με την πολιτειακή, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική σφαίρα της κοινωνίας.
    Την νέα αυτή φιλοσοφία της εκπαίδευσης υπηρετεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας το οποίο οφείλει να είναι και Πανελλαδικά εξεταζόμενο διότι εκτός των άλλων η παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών Επιστημών και Παιδαγωγικών Τμημάτων απαιτούν τις προσφερόμενες από αυτή γνώσεις. Επίσης, θυμίζουμε ότι συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Τέλος, αναγνωρίζεται η ανάγκη α) σύνταξης ενός νέου αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος το οποίο να περιλαμβάνει νέες θεματικές και τη βιωματική μάθηση και β) τη συγγραφή νέου εγχειριδίου ή τη βελτίωση του παρόντος.
    Η Unesco χαρακτηρίζει κα Υπουργέ τις Κοινωνικές Επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό τη διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης την οποία προσφέρει το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
    Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η διατήρηση του μαθήματος στην τρίτη τάξη του Λυκείου ως εξεταζόμενου Πανελλαδικά.
    Το ερώτημα κα Υπουργέ είναι «τι πολίτη θέλουμε».

    Παναγιώτα Φραγκουλίδου, κοινωνιολόγος Δ.Ε. MΕd, MSc, PhD

  • 25 Απριλίου 2020, 18:05 | Νικόλαος Τσεπελής

    Καλησπέρα,
    θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω υπέρ της διατήρησης του 7ώρου των μαθημάτων κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου.
    Είμαι Φυσικός με 18ετη εμπειρία και διδάσκω Φυσική Κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου.
    Στο μάθημα της Φυσικής η αύξηση των ωρών διδασκαλίας από τρεις (3) σε επτά (7) ήταν ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς στο διπλάσιο χρόνο είχαμε να διαχειριστούμε την ίδια, σχεδόν, ύλη!
    Χάρις σε αυτό είχαμε περισσότερο χρόνο για ουσιαστική προετοιμασία αλλά και για καλύτερης ποιότητας διδασκαλία. Οι επιπλέον ώρες μας έδωσαν την ευκαιρία
    • να αναλύσουμε πιο διεξοδικά τη θεωρία
    • να λύσουμε όλες τις προβλεπόμενες ασκήσεις
    • να διεξάγουμε πειράματα
    • να προβάλλουμε τη σύνδεση της γνώσης με την καθημερινή εμπειρία
    • να επιλύσουμε απορίες (μία (1) ώρα την εβδομάδα αποκλειστικά για απορίες)
    • να εμβαθύνουμε στο εκάστοτε αντικείμενο διδασκαλίας
    • να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας με περισσότερα θέματα
    Έχοντας διδάξει και με το προηγούμενο σύστημα (3ωρο), μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορείς να πετύχεις το 30% των παραπάνω.
    Η κατάργηση του 7ωρου είναι άδικη και για τους μαθητές: πολλοί από αυτούς, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, δεν έχουν τη δυνατότητα επιπλέον βοήθειας με φροντιστήρια, γεγονός που μπορεί να καλυφθεί κατά 100% από τα μαθήματα του 7ωρου.
    Ο αντίλογος είναι ότι η μάθηση με τον τρόπο αυτόν γίνεται εξεταστικοκεντρική.
    Μα, αυτό δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς;
    Ας θυμηθούμε τους εαυτούς μας.
    • Όταν ήμασταν μαθητές
    ◦ Πόσοι από μας παρακολουθούσαν τα μαθήματα γενικής παιδείας;
    ◦ Πόσοι από μας δεν θεωρούσαν το διάβασμα των μαθημάτων γενικής παιδείας χάσιμο χρόνου;
    ◦ Πόσοι από μας δεν διαπίστωσαν ότι πραγματικά ήταν χάσιμο χρόνου;
    • Ως καθηγητές
    ◦ Πόσοι από μας δεν έδωσαν “μάχες” για να προσέχουν οι μαθητές στο μάθημα γενικής παιδείας;
    ◦ Πόσοι από μας δεν ξόδεψαν εργατοώρες για να κάνουν το μάθημα “πιο ελκυστικό” με αμφίβολα αποτελέσματα;
    Και επιτέλους, στην Γ’ Λυκείου θα αποκτήσουν οι μαθητές τη “σφαιρική μόρφωση”;
    Τρία (3) χρόνια στο Γυμνάσιο και άλλα Δύο (2) στο Λύκειο δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα/ευκαιρία;
    Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Γ’ Λυκείου είναι τάξη πανελλαδικών και η μεγαλύτερη προσφορά προς τους μαθητές μας είναι να τους προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
    Αλλιώς, μπορούμε να κάνουμε και τη Γ’ Λυκείου “γενικής παιδείας” και να δημιουργήσουμε νέα Δ’ Τάξη με αποκλειστικό αντικείμενο τις πανελλαδικές (Γερμανικό Σύστημα).
    Ή να αποδεσμευτεί το Λύκειο από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και να αναλάβουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια τη διαδικασία εισαγωγής με προπαρασκευαστικό έτος.

    Υ.Γ. Αλήθεια, πώς ορίζεται το “κόντρα μάθημα”;
    Γιατί το “κόντρα μάθημα” της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι τα Μαθηματικά και όχι η Φυσική;

  • 25 Απριλίου 2020, 18:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΔΟΥΛΙΤΣΗΣ

    Από τα πιο μεγάλα λάθη του επικείμενου νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των 7ώρων μαθημάτων στην Γ λυκείου και η επαναφορά μαθημάτων γενικής παιδείας διότι
    α) Οι μαθητές έχουν αποκτήσει γνώση μαθημάτων γενικής παιδείας μέχρι και την Β λυκείου και πλέον έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στα πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα της κατεύθυνσης
    β) Με το 7ωρο αφενός υπάρχει μεγάλη ευελιξία του μαθήματος από τον εκπαιδευτικό και λιγότερο άγχος ως προς την κάλυψη της τεράστιας ύλης σε πολλά μαθήματα αλλά κρατάει και το ενδιαφέρον των μαθητών ζωντανό. Ασχολούνται με αυτό που τους ενδιαφέρει και το έχουν επιλέξει.
    γ) Η όποια επαναφορά μαθημάτων γενικής παιδείας στην Γ λυκείου θα έχει ως αποτέλεσμα το μηδενικό ενδιαφέρον για τα μαθήματα αυτά και την ενασχόλησή τους με τις ασκήσεις του φροντιστηρίου ή οτιδήποτε άλλο
    δ) Πως θα ελεγχθούν κάποια σχολεία τα οποία δεν ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και κάνουν επιπλέον ώρες κατεύθυνσης εις βάρος των ωρών γενικής παιδείας που θεωρούν ότι αυτά τα μαθήματα αυτά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις;
    ε) Επιτέλους με το 7ωρο εγώ προσωπικά έκανα όλες,αλλά και παραπάνω από τις προβλεπόμενες πειραματικές εργαστηριακές ασκήσεις και είχαν και το χρόνο να τις εκτελέσουν και τα παιδιά παραπάνω από μια φορές

  • 25 Απριλίου 2020, 17:29 | Αλέξανδρος

    Είμαι φοιτητής σε τμήμα Πληροφορικής, στο οποίο μπήκα με Πανελλήνιες χωρίς να δώσω το μάθημα ΑΕΠΠ στην Γ Λυκείου, καθώς δεν υπήρχε στο πεδίο μας. Έχω να πω ότι αυτό το ήταν το μεγαλύτερο μου λάθος! Ακόμη προσπαθώ να κάνω κτήμα μου την υπολογιστική σκέψη και να περάσω τα πρώτα μαθήματα του Α έτους, ενώ άλλοι συμφοιτητές μου που είχαν επαφή με τον προγραμματισμό στο Λύκειο τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα.
    Παρακαλώ αλλάξτε αυτή την ανωμαλία του εξεταστικού συστήματος άμεσα και βάλετε το μάθημα στις Πανελλήνιες για όλες τις τεχνικές σχολές και σχολές Πληροφορικής, καθώς τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα στο Πανεπιστήμιο.
    Ακόμη βέβαια και για σχολές όπως Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής και Μαθηματικών, όπου πλέον η Βιοπληροφορική ή η μοντελοποίηση σε Η/Υ απαιτούν καλές γνώσεις προγραμματισμού, θεωρώ ότι πρέπει τα παιδιά στο λύκειο να προετοιμαστούν με το μάθημα του Προγραμματισμού.

  • 25 Απριλίου 2020, 17:16 | ΒΚ

    Κυρία Υπουργέ, συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση η οποία τόσο συλλογικά όσο και ο Πρόεδρος της, στον πολιτικό του λόγο χρησιμοποιεί αρκετά συχνά έννοιες όπως “αξιολόγηση”, “αποτίμηση επίτευξης στόχων” κοκ (ακόμα και για τους ίδιους τους υπουργούς του).
    Εδώ όμως έχουμε μια μεγάλη αντίφαση και αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων:
    Καλώς ή κακώς, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων νομοθέτησε μια σειρά μέτρων, όπως πχ τα 7ωρα. Ακούγεται ότι θα τα καταργήσετε. Όμως σε μια ορθολογικώς λειτουργούσα πολιτεία, ακόμα και αν υπήρχαν οι όποιες διαφωνίες με το μέτρο, θα περίμεναν να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο πρώτος κύκλος εφαρμογής του (ας πούμε η 1η χρόνια) και στη συνέχεια θα γινόταν μια ουσιαστική αξιολόγηση/αποτίμηση. Προφανώς, στο Υπουργείο ή σε άλλους φορείς υπάρχουν οι τεχνοκράτες που θα μπορούσαν να εκπονήσουν μια μελέτη αποτίμησης η οποία θα αναδείκνυε τα θετικά ή τα αρνητικά σημεία του μέτρου και ανάλογα θα λαμβάνονταν οι πολιτικές αποφάσεις για τη συνέχιση του ή όχι.
    Με την ίδια λογική, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας(πάλι καλώς ή κακώς), επέλεξε να βάλει την κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα… Για ακόμη μια φορά, η κοινή λογική και η στοιχειώδης διοικητική γνώση, λέει ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ο κύκλος εφαρμογής του μέτρου και στη συνέχεια να ακολουθήσει με αντικειμενικό τρόπο η αξιολόγηση/αποτίμηση του, ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
    Αντ΄αυτού, εσείς βιαστήκατε/σπεύσατε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών, χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς καμία αποτίμηση, χωρίς καμία μελέτη, πριν ακόμα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων. Αναρωτιέμαι που είναι οι μελέτες του ΙΕΠ, που είναι οι τεκμηριώσεις στην αιτιολογική έκθεση; Πώς άραγε αποτιμήθηκε η παρουσία της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα; Πώς άραγε αποτιμήθηκαν τα 7ωρα ως παιδαγωγικό μέτρο, ήταν υπέρ των μαθητών ή όχι; Φυσικά προϋπόθεση για όλα αυτά θα ήταν η πίστη σε αυτό που λέγεται αξιολόγηση ως μια αντικειμενική, αξιοκρατική και επιστημονική διαδικασία.
    Εδώ λοιπόν προκύπτει και η μεγάλη αντίφαση και τα ερωτήματα είναι πολλά! Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι πρώτον ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την εκπ/κη πολιτική της χώρας, αλλά δεύτερον ο τρόπος με τον οποίοι δείχνετε ότι αντιλαμβανόσαστε την ίδια τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όταν μιλάτε λοιπόν για αξιολόγηση/αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας, εννοείτε μια αξιολόγηση/αποτίμηση σαν αυτή, βάση της οποίας οδηγηθήκατε στην απόφαση κατάργησης των 7ωρων και της κοινωνιολογίας; Ελπίζω όχι!

  • 25 Απριλίου 2020, 16:43 | Πέτρος Κοντόπουλος

    Σε μια εποχή όπου οι κοινωνίες δοκιμάζονται απο απίστευτες καταστάσεις και πιέσεις απο τον κορωνοϊό και αφού έγκλειστος τελείωσα όλη την βιβλιοθήκη έπεσα στο πρωτότυπο κείμενο του Κικέρωνα «Τα παράδοξα των Στωικών» (Marcus Tullius Cicero – Paradoxa Stoicorum). Τότε κατάλαβα τι κακό έκανα στον εαυτό μου που δεν ακολούθησα το «Κλασσικό» τμήμα στο Γυμνάσιο και δεν μπορώ να διαβάσω το βιβλίο αυτό.
    Σοβαρά λοιπόν, το σύγχρονο και διαλεκτικό μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να διδάσκεται και να αξιολογείται σε πανελλαδικό επίπεδο στους νέους των κινητών τηλεφώνων, του διαδικτύου και της μοναξιάς ώστε να αντιλαμβάνονται τους κοινωνικούς μηχανισμούς και τα κοινωνικά προβλήματα.
    Δρ. Πέτρος Κοντόπουλος, BSc, MSc, PhD E&E Engineering

  • 25 Απριλίου 2020, 16:30 | Γ. Μιχαηλίδου

    Υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση 17 χρόνια. Θεωρώ λάθος την κατάργηση του επταώρου και τη συγχώνευση των δύο ομάδων προσανατολισμού.
    1. Φέτος τα παιδιά της Γ λυκείου βοηθήθηκαν πολύ από το δημόσιο σχολείο καθώς οι εκπαιδευτικοί του προσανατολισμού είχαμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε άνετα στην ύλη και να λύσουμε αναλυτικά πολλά θέματα και ασκήσεις. Υπήρξαν αρκετοί μαθητές που στηρίχθηκαν αποκλειστικά στο δημόσιο σχολείο.
    2. Όσον αφορά στην συγχώνευση των κατευθύνσεων δεν εξυπηρετεί καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία ή τις επιλογές σχολών από τους μαθητές, αφού οι μαθητές επιλέγουν πολύ νωρίς το τέταρτο μάθημα στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν. Επομένως δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για το πέμπτο μάθημα και αν το διδάσκονται θα επιβαρύνει άνισα τους μαθητές αυτού του προσανατολισμού και θα δυσκολέψει την εκπαιδευτική διαδικασία. Το έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Οι ομάδες προσανατολισμού πρέπει να παραμείνουν ως είναι και μπορούν περισσότερες σχολές να ανήκουν συγχρόνως στο 2ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:24 | Ελευθερια

    Θα το γράψω γιατί αγανάκτησα κ ας είναι άπρεπο.. για τον πού..ο Καβάλα είστε όλοι εσείς εκεί που παίρνετε αυτές τις αποφάσεις!! ΕΛΕΟΣ ΔΗΛ, τί σκατά κόσμο υπηρετείτε κ ποιων τα συμφέροντα προβάλετε;; Βάλτε αρμόδιους στα υπουργεία κ διώξτε τους σάπιους πια!! Έχετε καταντήσει την παιδεία να μην πω πώς!!!

  • 25 Απριλίου 2020, 16:07 | ΜΝΠ

    ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 4 ΣΕ 5.
    Μέσα από τη πολύχρονη εμπειρία μου ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στις Σχολές Επιστημών Υγείας, έχω αντιληφθεί την ανεκτίμητη αξία των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και στις σχολές αυτές. Τα τελευταία χρόνια που τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ έχουν αποχωρήσει από τα μαθήματα προσανατολισμού της κατεύθυνσης των Τμημάτων των Επιστημών Υγείας, έχω την βεβαίωση ότι έχει μεταμορφωθεί και ο τρόπος σκέψης των φοιτητών μας. Τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ είναι απαραίτητα και για την κατανόηση βασικών εννοιών των προχωρημένων μαθημάτων βιοχημείας και χημείας, αλλά και για την κατανόηση και αρίστευση στις νέες ειδικότητες-υποειδικότητες στον Τομέα της Ιατρικής που έρχονται σύντομα (εκβιομηχανική ιατρική, ιατρική νανοτεχνολογία, μοντέρνα επιδημιολογία, ρομποτική ιατρική, κ.α). Αρα εκτιμώ ότι τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ θα πρέπει πάλι,ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 5-6 ΧΡΟΝΙΑ να συμπεριληφθούν στα μαθήματα προσανατολισμού του πεδίο για τα Τμήματα των Σχολών Επιστημών Υγείας. Επιπλέον, τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ είναι αυτά που ξεχωρίζουν τα «άρισ τα» από τα «καλά» μυαλά γεγονός ζητούμενο σε αυτά τα Τμήματα και ιδίως στην κορωνίδα αυτών την Ιατρική. Είναι δε φανερό, ότι με την αφαίρεση των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ τα τελευταία χρόνια οι βάσεις των Ιατρικών Τμημάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη,και οι διαφορές των μορίων μεταξύ των επιτυχόντων είνται ασήμαντος.
    Απο την άλλη μεριά και η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑ αποτελεί ένα μαθημα σύγχρονο, με την προυπόθεση βέβαια της ορθής διδασκαλίας του.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    1. ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στο τρίτο πεδίο (ΙΑΤΡΙΚΕΣ)
    2. ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στο δεύτερο πεδίο (ΠΟΛΥΤΕΧΝΊΑ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ)
    3.ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΝΟΜΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΣΟΦΙΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ)
    4. ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:06 | Μαρία Νίκολη

    1. ΓΙΑΤΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ;
    2. ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ 4 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ; ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ.
    3. ΓΙΑΤΙ ΕΥΝΟΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
    4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ CAMBRIDGE ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΥΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ Η ΔΥΟ;
    5. Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ.
    Μ.ΝΙΚΟΛΗ ΠΑΝΤΕΙΟΣ,ΜScLONDON SCHOOL OF ECONOMICS

  • 25 Απριλίου 2020, 15:56 | Χαντζοπούλου Κωνσταντίνα

    Η διδασκαλία της ΙΤΑΛΙΚΗΣ γλώσσας θα πρέπει να συνεχίζεται και στο Λύκειο και να συνδέεται τόσο με την πιστοποίηση γλωσσομάθειας όσο και με την προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή. Μόνο έτσι οι μαθητές θα μπορούν να προετοιμάζονται στα πλαίσια στης δημόσιας εκπαίδευσης και να μην καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:49 | Λυμπέρης

    Η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού, με δεδομένες τις στενές ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, πρέπει να ενισχυθεί και να μη μείνει σε αυτό το επίπεδο του 1-2 σχολεία ανά νομό και βλέπουμε…

  • 25 Απριλίου 2020, 15:46 | Αγάπη

    Ορθότατα επανήλθαν τα Λατινικά.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:40 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Κοινωνιολογία, Πολιτική Παιδεία πάντα στο στόχαστρο.Μη ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, διακόπηκε η διδασκαλία τους με ένα απλό τηλεγράφημα.Ποιοί είναι αλήθεια οι λόγοι;Στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα τα μαθήματα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα.Το μάθημα των λατινικών δεν είναι τίποτε άλλο ,παρά 50 κείμενα που οι μαθητές αποστηθίζουν και δίνουν εξετάσεις.Καμμία σχέση με γλωσσική διδασκαλία.Είναι απαίτηση κοινωνική να διδάσκονται οι μαθητές τη θεματολογία της κοινωνιολογίας.ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:12 | Λυμπέρης

    Ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο χρειάζεται γλώσσες. Η ισπανική ΠΡΕΠΕΙ να είναι μια από αυτές, ως η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο. Ακόμη και στις ΗΠΑ χωρίς ισπανικά μπορεί να δυσκολευτείς, γιατί τα συναντάς συχνά στην καθημερινότητά σου, τα μιλούν οι συνάδερφοί σου κλπ. Ως μόνιμοι άλλων κλάδων ΜΕ ΔΕΎΤΕΡΗ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑ ΠΕ40, έχουμε ήδη προτείνει, σε προσωπικό επίπεδο, κι απ’ όσο γνωρίζω, έχει μεταφερθεί στον εκάστοτε υπουργό ότι την πρώτη χρονιά θα αναλαμβάναμε εμείς σε κάθε σχολείο την διδασκαλία της γλώσσας ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους συναδέρφους ΠΕ 40, αλλά ούτε αυτό έχει γίνει ως τώρα δεκτό. Κι όμως, τα παιδιά στο σχολείο -είμαι σε Λύκειο μάλιστα- μου ζητάν να τους μιλήσω ισπανικά και να τους μάθω φράσεις. Γιατί να μην είναι λοιπόν ένα ισότιμο μάθημα όπως όλα τα υπόλοιπα και σε μόνιμη βάση; Τολμήστε, δε θα χάσετε -αντιθέτως η κίνηση αυτή θα επαινεθεί από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου (γονείς, μαθητές, συναδέρφους)- και δεν έχουμε κανέναν λόγο να «πάρουμε μαθητές» ή να «διώξουμε» τους συναδέρφους άλλων ειδικοτήτων. Ακόμα και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών συμφέρει, διότι θα αυξηθεί η πελατεία για εκμάθηση ισπανικών, καθώς κάποιοι θα θελήσουν να έχουν είτε ένα ανώτερο δίπλωμα είτε να εμβαθύνουν στη γλώσσα. Συνεπώς, ακόμα και από οικονομικής πλευράς -συγγνώμη δεν είμαι οικονομολόγος για να μιλήσω με επιστημονικούς όρους- πάλι συμφέρει και σύντομα θα γίνει απόσβεση της επένδυσης, κύριοι του υπουργείου

  • 25 Απριλίου 2020, 15:06 | Γιώργος Μπουγιούκας

    Εάν τα λατινικά είναι προϋπόθεση των κλασσικών σπουδών και επομένως είναι απαραίτητα για τις σπουδές στην φιλολογία, τότε γιατί η πληροφορική δεν είναι απαραίτητη για τις σπουδές στην πληροφορική;
    Εάν οι υποψήφιοι του 1ου πεδίου δεν μπορούν να μάθουν τα απαραίτητα λατινικά στο πανεπιστήμιο, γιατί οι υποψήφιοι του πεδίου των θετικών σπουδών να μπορούν να μάθουν την απαραίτητη πληροφορική στο πανεπιστήμιο; Πόσο μάλλον όταν η πληροφορική δεν αφορά μόνο την ίδια την πληροφορική, αλλά όλες τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας & ζωής, στον βαθμό που αποτελεί το βασικό εργαλείο των τελευταίων σήμερα! Η πρώτη γραμμή της έρευνας για την αντιμετώπιση της ασθένειας covid-19 έχει την σφραγίδα του κλάδου της βιοπληροφορικής.Το να εισάγεται ένας φοιτητής σήμερα σε τμήμα θετικών επιστημών χωρίς υπόβαθρο στην πληροφορική είναι σαν να εισάγεται σε τμήμα θετικών επιστημών πριν 70 χρόνια χωρίς υπόβαθρο στα μαθηματικά.
    Το άκρως παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι όχι μόνο για κάποιες σχολές πληροφορικής υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγή χωρίς εξέταση στην πληροφορική (από το 2ο πεδίο), αλλά ότι αποκλείονται (!) από την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές οι υποψήφιοι του επιστημονικού πεδίου της πληροφορικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υποψήφιοι των σχολών Μηχανικών Υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να εισαχθούν σ’ αυτές τις σχολές από το επιστημονικό πεδίο της επιστήμης που τις δομεί θεμελιωδώς (4ο πεδίο-επιστημών οικονομίας και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ). Ας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της επιλογής στο 2ο πεδίο: όποιος θέλει ηλεκτρολόγων μηχανολόγων – μηχανικών υπολογιστών να εξετάζεται στην πληροφορική και όποιος θέλει χημικών μηχανικών να εξετάζεται στην χημεία. Εναλλακτικά ή και παράλληλα, να ενταχθούν όλες οι σχολές μηχανικών υπολογιστών στο πεδίο επιστημών οικονομίας και πληροφορικής.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:57 | Ιωάννης Κωσταρίκας

    Θεωρώ ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να διατηρηθεί στην Γ’ Λυκείου ως πανελλαδικά εξεταζόμενο.

    Η κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα σύγχρονο που άπτεται των κοινωνικών απαιτήσεων και αναγκών της εποχής μας. Είναι μια επιστήμη που αναζητά τις αιτίες των κοινωνικών φαινομένων και των προβλημάτων, βοηθώντας τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν το πως λειτουργούν οι θεσμοί μια κοινωνίας. Ερευνά την κοινωνική εξέλιξη (π.χ. κοινωνικός μετασχηματισμός από αγροτική σε βιομηχανική κοινωνία), τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (όπως περιθωριοποίηση, φτώχεια, ανεργία, ανισότητες, κινητικότητα, παραβατικότητα, συστήματα αξιών), προτείνει νέες οπτικές και υποστηρίζει επιστημονικά την εξεύρεση λύσεων.

    Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της παιδείας των νέων, αφού τους εφοδιάζει με ένα μοναδικό εργαλείο ανάλυσης του κόσμου στον οποίο ζουν και κινούνται. Αναπτύσσει την κοινωνική συνείδηση, άρα διαμορφώνει ολοκληρωμένους και κοινωνικά ενσυνείδητους πολίτες.

    Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τις κοινωνικές επιστήμες στην εκπαίδευση θεωρώντας τες απαραίτητες, η Κοινωνιολογία στην Ελλάδα γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με έναν άκρως αντιεπιστημονικό τρόπο, που εκθέτει εκείνους που προκάλεσαν με τις δηλώσεις τους ότι το μάθημα «κάνει τους μαθητές αριστερούς». Οι κοινωνικοί επιστήμονες αισθανόμαστε τουλάχιστον άβολα να μπαίνουμε στη διαδικασία να επιχειρηματολογούμε για το αν μια Επιστήμη έχει ή όχι ιδεολογικό πρόσημο.

    Όπως δεν υπάρχει αριστερή ή δεξιά Φυσική, Φιλολογία ή Βιολογία έτσι δεν υπάρχει και αριστερή ή δεξιά Κοινωνιολογία. Είναι φαιδρό να συμπυκνώνεται σε ταμπέλες η πολύπλοκη και πολυπρισματική σκέψη ενός κοινωνικού επιστήμονα. Δεν υπάρχει πλειοψηφία αριστερών ή δεξιών κοινωνιολόγων: σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια υπάρχουν κοινωνιολόγοι αριστεροί και συντηρητικοί, θρησκευόμενοι και άθεοι, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι.

    Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε το μάθημα λαμβάνουμε καθημερινά τον ενθουσιασμό και τις θετικές απόψεις των μαθητών. Μας αναφέρουν το πόσο η Κοινωνιολογία τους έχει βοηθήσει να σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν γύρω τους και πόσο έχουν βοηθηθεί και σε άλλα μαθήματα του σχολείου, όπως η Έκθεση και η Ιστορία.

    Το σχολείο του 21ου αιώνα καλείται να εκπαιδεύσει τους μαθητές έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτισμικά διαφορετικών και ψηφιακά συνδεδεμένων κοινοτήτων στις οποίες εργάζονται και αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Επομένως, η διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης και κριτικής κοινωνικής σκέψης που προσφέρει η Κοινωνιολογία είναι απαραίτητα στοιχεία της εκπαίδευσης αυτής.

    Ιωάννης Κωσταρίκας
    Κοινωνιολόγος, MSc, M.Ed.

  • Κ. Υπουργέ
    με πλήρη σεβασμό προς το πρόσωπό σας θα σας παρακαλούσα να ακούσετε και την φωνή ενός 67χρονου Καθηγητή Μαθηματικών Μέσης Εκπαίδευσης, που οι πνεύμονές του έχουν ακόμη κιμωλία απο τον αγώνα του στην σχολική αίθουσα για 35 ολόκληρα χρόνια, δίπλα στους μαθητές του. Σας παρακαλώ να εισάγετε το μάθημα της Στατιστικής σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού πλέον σήμερα η στατιστική είναι απαραίτητη σε κάθε κλάδο. Ρωτήστε τους αποφοίτους όλων των Σχολών Των Α.Ε.Ι. να σας πουν πόσο δυσκολεύονται στην πτυχιακή τους εργασία ή στην διπλωματική τους!
    Αυτόν τον καιρό με τον κορωνοϊό, απορώ αν οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τί σημαίνει εκθετική μεταβολή στην οποία κατά κόρον αναφέρονται για την εξάπλωση του ιού!
    Με εκτίμηση
    Ασημακόπουλος Γεώργιος
    Μαθηματικός

  • 25 Απριλίου 2020, 14:07 | Μαρία

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Αναρωτιέμαι, γιατί εν μέσω της υφιστάμενης κατάστασης (πανδημία)να προτείνεται να γίνει η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με αυτό των Λατινικών;

  • 25 Απριλίου 2020, 14:00 | Παπακώστας Δημήτριος

    Όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές με την Πληροφορική και την Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική (όπως Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακών Συστημάτων κ.α.) θα πρέπει να δέχονται εισακτέους που θα εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα: (α) Μαθηματικά, (β) Φυσική και (γ) Πληροφορική και φυσικά (δ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
    Αυτό μπορεί να γίνει με τον ορισμό νέας ομάδας προσανατολισμού ή/και νέου επιστημονικού πεδίου.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:48 | Κορακιανιτη Παρασκευη

    Θεωρώ χρήσιμο να συνεχίζεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας στό Λυκειο, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα της μάθησης στή δημόσια εκπαίδευση.
    Επιπλέον ζώντας σε διεθνή τουριστικό προορισμο , όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφια των θέρετρων της χωρας, πρεπει να κατανοήσουμε ότι δεν συνδέεται πιο άμεσα η γνώση ξένων γλωσσών με την εξασφάλιση εργασίας, όσο σε αυτή την περιπτωση. Κ αν λάβει κάνεις και τα νούμερα των θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμου ετησίως γίνεται πιο καίρια η επέκταση ξένης γλώσσας και στο λυκειο.
    Όλα αυτά βέβαια με την προυποθεση ότι όλες οι Δευτερες ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομενων και των ιταλικών φυσικα(!), ξεκινουν στην ίδια βαθμίδα, στο δημοτικό. Έτσι μόνο κατοχυρώνεται ένα σοβαρό αποτέλεσμα αλλά κ εξοπλίζεται ο μαθητής με τα αναγκαία κ για αυτή την αγορά εργασίας, ουκ αμελητέα.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:46 | Αδάμης Φωτάκης

    Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ακόμα στην χώρα μας η αλγοριθμική σκέψη βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Προωθείται η δημιουργία ερευνητικής εργασίας στα πλαίσια του 2ου τετραμήνου του μαθήματος Πληροφορικής χωρίς να αναφέρεται το ωρολόγιο πρόγραμμα της στις τάξεις του Λυκείου ενώ θα έπρεπε χρησιμοποιώντας ένα άμεσο, πρωτοποριακό και βιωματικό σύστημα εκπαίδευσης που θα βασίζεται στην αλγοριθμική σκέψη, η νέα γενιά να προετοιμάζεται ώστε να είναι επαρκώς εξοπλισμένη στις νέες τεχνολογίες, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα οικονομικά ευοίωνο μέλλον. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα απόλυτα επαγγελματικό και σύγχρονο περιβάλλον και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό που θα παρέχει σε κάθε μαθητή του Λυκείου ουσιαστικές γνώσεις της Επιστήμης της Πληροφορικής και του Προγραμματισμού καθώς και των Δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για να τον καταστήσουν Ενεργό Ψηφιακά Εγγράμματο Πολίτη με ερευνητική εργασία ή χωρίς αλλά σίγουρα με 2ωρο υποχρεωτικό μάθημα Πληροφορικής και στην Α και στη Β Λυκείου.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:10 | ΕΛΕΝΗ ΣΙΟΥΛΑ

    Η κοινωνιολογία δεν είναι απλώς ένα μάθημα. Είναι μια ανεκτίμητη επιστήμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε ενεργό πολίτη κι όχι βέβαια σε «αριστερό». Του δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την πολύπλοκη κοινωνική πραγματικότητα, να την εξηγήσει και να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον σύγχρονο κόσμο αλλά και για προηγούμενες ιστορικές συγκυρίες. Ειναι ένα γνωστικό αντικείμενο απαραίτητο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και πρέπει να παραμείνει καθώς αποτελεί υπόβαθρο κατάλληλο για σχολές Διεθνών σχέσεων, Ψυχολογίας, Νομικής, Πολιτικών επιστημών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσιογραφίας, Ανθρωπολογίας, Εκπαίδευσης, Οικονομικών κ.ά. Οι προκλήσεις και οι πιέσεις που δέχονται και θα δεχθούν οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύπλευρες και ισχυρές. Έτσι η κοινωνιολογία και οι κοινωνικές επιστήμες καλούνται και πρέπει να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο σχολείο του σήμερα και του αύριο.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:56 | Θανάσης Κ.

    Για ποιο λόγο όλο αυτό το μένος για την Κοινωνιολογία κα Κεραμέως; Έχετε δει πόσος κόσμος αντιδρά στο νέο σας νομοσχέδιο που θέλετε να περάσετε εν μέσω πανδημίας; Για ποιο λόγο θέλετε να μας εξορίσετε από την εκπαίδευση; Έχετε λάβει υπόψην σε ποσες σχολές χρειάζεται και είναι απαραίτητη η Κοινωνιολογία εν αντιθέσει με τα λατινικά; Λυπάμαι πάρα πολύ, αν περάσετε αυτο το νομοσχέδιο,εκτός του ότι θα χάσετε τεράστιο μερίδιο ψηφοφόρων ,θα μείνετε στην ιστορία ως η υπουργός που φημωνει τις κοινωνικές επιστήμες,μόνο ντροπή! Και φυσικά εμείς οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουμε τη δουλειά μας ,αλλά αυτό είναι κάτι που φαίνεται να μη σας ενδιαφέρει καθόλου.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:53 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΛΤΑ

    Μέσα από την δεκαπενταετή διδακτική μου εμπειρία στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, και ιδιαίτερα ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, μερικά από τα οφέλη του είναι τα εξής:
    1) Το μάθημα της Κοινωνιολογίας βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση όλων των άλλων γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο ( Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Θρησκευτικά, Φιλοσοφία, Αγγλικά κλπ)

    2) Οι γνώσεις και οι διανοητικές ικανότητες (ανάλυση, συνθέση, σύνδεση γεγονότων φαινομένων και κοινωνικών καταστάσεων, κριτική ικανότητα) που αποκτούν οι μαθητές μέσω του μαθήματος της Κοινωνιολογίας είναι σημαντικά εφόδια για την καλύτερη παρακολούθηση, κατανόηση και εμπέδωση των μαθημάτων των πανεπιστημιακών σχολών του Ανθρωπιστικού πεδίου, όχι μόνο των σχολών κοινωνικών επιστημών αλλά και των κλασικών σπουδών. Άλλωστε μην ξεχνάμε ο άνθρωπος ότι καθόλη την ιστορία της ύπαρξης του δημιουργεί, παράγει τέχνη σκέψη, φιλοσοφία, επιστήμη, πολιτισμό μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Οι γνώσεις και τα διανοητικά εργαλεία που προσφέρει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στους μαθητές και εν δυνάμει φοιτητές, καθιστούν αντιληπτό και κατανοητό αυτό το ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην ερμηνεία π.χ. γιατί ο Αριστοτέλης διακρίνει τα πολιτεύματα και αναφέρει ως ύψιστο αξίωμα το αξίωμα του πολίτη, πχ. γιατί ο κικέρωνας δίνει έμφαση στον ενάρετο άνθρωπο.

    3) Ο κάθε μαθητής είναι μέλος πολλών κοινωνικών ομάδων (οικογένεια , παρέα συνομηλίκων, ομάδα ομοθρησκων, σχολική κοινότητα, αθλητικά σωματεία, ομάδες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, πολιτιστικοί σύλλογοι νεολαίες κομμάτων καλλιτεχνικές ομάδες κλπ). Σε κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη της, έχει διαφορετικές κοινωνικές θέσεις, διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους, διαφορετικές υποχρεώσεις,διαφορετικά δικαιώματα, διαφορετικές αναμενόμενες από την ομάδα συμπεριφορές. Πολλές φορές συναντά σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικων του ρόλων, η οποία μπορεί να του επιφέρει προβληματικές και δύσκολες καταστάσεις πχ.αποκλίνουσα συμπεριφορά, αυστηρή τιμωρία, διατάραξη των κοινωνικών του σχέσεων και των κοινωνικών του δεσμών με τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων στις οποίες ανήκει. Η Κοινωνιολογία καθιστά όλα αυτά σε ένα πλαίσιο κοινωνικής αντίληψης και ερμηνείας της θέσης του μαθητή στο στενότερο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και τον βοηθάει να βρει λύσεις για διεξόδους στα προβλήματα και στα αδιέξοδα της κοινωνικής του ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής μπορεί να συλλάβει γιατί οι γονείς ή οι παππούδες του έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων από τον δικό του. Μπορεί να απαντήσει στο γιατί η δική του οικογένεια έχει διαφορετικές αξίες, κανόνες και τρόπους λειτουργίας από την οικογένειά του φίλου του, συμμαθητή του, του γείτονά του, του συμπολίτη του.
    4) Η Κοινωνιολογία συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι ο μαθητής δεν είναι παθητικός δέκτης των μηνυμάτων της κοινωνίας των ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών γεγονότων της ζωής του και της ζωής των συνανθρώπων του, αλλά ότι μπορεί και ο ίδιος να παρέμβει και να διαμορφώσει τη ζωή του και τη ζωή των συνανθρώπων του. Συνειδητοποιει ότι μπορεί να βελτιώσει την ζωή του και την ζωή των συνανθρώπων του.

    5) Η Κοινωνιολογία δεν βοηθάει τον μαθητή απλά και μόνο στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών, αλλά και στην εκμάθηση των κοινωνικών και πολιτισμικών δεδομένων της κοινωνίας όπου ομιλείται η κάθε ξένη γλώσσα, την οποία επιθυμεί να μάθει.

    6) Επιπλέον, μέσω όλων των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτά ο μαθητής από το μάθημα της Κοινωνιολογίας, μπορεί να διακρίνει τις έκδηλες αλλά και τις άδηλες διαστάσεις των θεσμών και των γεγονότων, μπορεί να εντοπίσει τι υπάρχει πίσω από μία κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση, μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει μία είδηση ή μία άποψη στα ΜΜΕ και να αντιληφθεί τι υπάρχει πέρα από το προφανές, να αντιληφθεί σε τι αποσκοπεί ο δημοσιογράφος, να κατανοήσει και συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί.

    7) Με την Κοινωνιολογία οι μαθητές συνειδητοποιούν τη διαφορετικότητα τόσο των ίδιων όσο και τη διαφορετικότητα των υπολοίπων μελών των κοινωνικών ομάδων όπου ανήκουν καθώς και της ευρύτερης κοκοινωνίας Συνειδητοποιούν τη διαφορετικότητα της κοινωνίας τους μέσα στο χρόνο, αλλά και τη διαφορετικότητα της κοινωνίας τους σε σχέση με τις άλλες κοινωνίες. Αυτή η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας συμβάλλει όχι μόνο στην ανοχή της ,αλλά και στην απόκτηση και την καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της ενσυναίσθησης των μαθητών. Έννοιες όπως τα στερεότυπα,οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός γίνονται πιο κατανοητές και ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές τους. Φαινόμενα όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό φωτίζονται και οι μαθητές βλέπουν και τις πιο σκοτεινές και κρυφές διαστάσεις τους . Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητες γίνονται πιο αλληλέγγυοι ,πιο υποστηρικτικοί απέναντι στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι,τα άτομα με αναπηρίες , οι οικονομικά ασθενέστεροι,οι μετανάστες, οι πρόσφυγες κλπ.

    8) Με το μάθημα της Κοινωνιολογίας και την έμφαση που δίνεται στην σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης, οι μαθητές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των κοινωνικών επιστημών για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται και οι οι ίδιοι και οι άνθρωποι μεταξύ τους για την επίτευξη στόχων και την προώθηση του κοινού, του συλλογικού συμφέροντος.

    9) Όλα αυτά καθιστούν τους μαθητές σκεπτόμενους συνειδητοποιημένους κοινωνικά ευαίσθητους ενημερωμένους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

    10) Τέλος, όπως μου λένε οι ίδιοι οι μαθητές μου…..μα όλα είναι Κοινωνιολογία κυρια…

    Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας για τους μαθητές και καθιστούν απαραίτητη και αναγκαία την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για την ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
    Με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στην ομάδα ανθρωπιστικων σπουδών….θα καταργηθεί και η ευκαιρία των μαθητών και εν δυνάμει πολιτών να λάβουν όλα αυτά τα οφέλη. Και μάλιστα εν μέσω ραγδαίων κοινωνικών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.
    Ρωτώ λοιπόν….τι είδους πολίτες θέλετε;Τι είδους κοινωνία θέλετε; Τι είδους Πολιτεία θέλετε;

  • 25 Απριλίου 2020, 12:37 | Ευαγγελία Καιτζή

    Καλημέρα, είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός και Θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου σχετικά με τη κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας. Θεωρώ πως ειδικά σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η έμφαση στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο της κοινωνιολογίας, εξάλλου οι ίδιοι οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και ενεργοί στο συγκεκριμένο μάθημα. Σε μια εποχή που ήδη η κοινωνική απομόνωση φαίνεται η πανάκεια για την ασθένεια που μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον ας τονίσουμε τη σημασία της κοινωνικοποίησης με κάθε τρόπο και μέσον γιατί οι μαθητές θα βγουν μη ενεργοί πολίτες και παθητικοί δέκτες μηνυμάτων. Τουλάχιστον αν για κάτι προσπαθούμε τόσο καιρό νομίζω είναι η δημιουργία ενεργών και υπεύθυνων πολιτών, πως όμως θα το πετύχουμε αυτό; Το μάθημα της κοινωνιολογίας είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική συζήτηση και ταυτόχρονα μια διέξοδος για τους μαθητές σε μια περίοδο της ζωής τους που η πίεση λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να εκτονωθεί γιατί όλοι γνωρίζουμε το άγχος των μαθητών ή των παιδιών μας που πέρασαν αυτόν το σκόπελο, ευχαριστώ και ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική αλλά και λίγο το συναίσθημα γιατί όλα χρειάζονται σ’ αυτή τη ζωή

  • 25 Απριλίου 2020, 12:26 | Λεωνίδας Πράπας

    Είναι ζήτημα ΖΩΗΣ και ΘΑΝΑΤΟΥ μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης. Η Πληροφορική είναι η πλέον βασική επιστήμη σήμερα την ίδια στιγμή που στο ελληνικό σχολείο αντιμετωπίζεται ως μάθημα β’ κατηγορίας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας «ενισχύει την πληροφορική» μόνο στα λόγια. Η δυσμενής συγκυρία της διαρκούς υγειονομικής κρίσης της ασθένειας covid-19 και φυσικά το επιστημονικό πνεύμα της εποχής απαιτούν:

    -Αύξηση των ωρών του μαθήματος πληροφορικής σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης. Η πληροφορική είναι το νο 1 βασικό μάθημα σήμερα.
    -Δικαίωμα πανελλαδικής εξέτασης στο μάθημα της πληροφορικής για τους υποψήφιους του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου.
    -Όλα τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών, Μαθηματικών και οι Στρατιωτικές Σχολές να ενταχθούν στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:26 | Παπαφώτης Γεώργιος

    Με όλες τις αλλαγές που επιφέρονται απαιτείται η συχνή και ουσιαστική συνεδρίαση του συλλόγου των εκπαιδευτικών. Για να μην γίνονται οι συνεδριάσεις αυτές είτε εις βάρος των μαθημάτων είτε στο πόδι και βιαστικά π.χ. 14:00 με 14:30 προτείνω οι ώρες των Α και Β τάξεων να περιορισθούν στις 33 και στο δίωρο που περισσεύει να γίνονται οι συνεδριάσεις των συλλόγων. Εννοείται ότι η παρουσία όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο το συγκεκριμένο δίωρο είναι υποχρεωτική και φυσικά θα τηρούνται πρακτικά για τις συνεδριάσεις αυτές. Αν περισσεύει χρόνος οι εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν από το σχολείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:14 | Eλένη Αχ. Ρακοβίτη

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Γεν. Γραμματέα…

    Πριν ολοκληρωθεί ακόμη το διδακτικό έτος για να αποτιμηθεί και να αξιολογηθεί η εισαγωγή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, πριν ακόμη διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος σπουδών της Γ Λυκείου (7 ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων), καθώς και με κλειστά σχολεία, προτείνεται η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά και η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος!!!

    Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος που δημιουργείται από την οικονομική επισφάλεια και από κάθε λογής κοινωνικές παθογένειες (έντονα φαινόμενα ρατσισμού, ακραίοι ανταγωνισμοί, αποχή από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα) η προτεινόμενη αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας είναι «λάθος» κίνηση μιας κυβέρνησης που θέλει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα…
    Η σμίλευση της δημοκρατικής συνείδησης απαιτεί κοινωνικές και πολιτικές γνώσεις… Οι έφηβοι που βιώνουν τις συγκλονιστικές κοινωνικές, σωματικές, γνωστικές και ηθικές αλλαγές, διαμορφώνοντας τις – ολοένα πιο ρευστές και μεταβαλλόμενες – ταυτότητές τους, έχουν ανάγκη τις κοινωνικές επιστήμες…
    Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου περιλαμβάνει την Κοινωνιολογία ως βασικό υποχρεωτικό μάθημα στα αντίστοιχα αναλυτικά προγράμματα σπουδών…
    Η Κοινωνιολογία είναι ένα «μέσο αυτοάμυνας» (Πιέρ Μπουρντιέ) απέναντι στις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται, όπως π.χ. ένα ζευγάρι γυαλιά που τα
    φοράς για να δεις διαφορετικά τον κόσμο… Είναι αναμφισβήτητη η συμβολή της Κοινωνιολογίας σε καθοριστικό βαθμό : (α) στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου, (β) στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και σκέψης (έμμεσα και στο μάθημα της Έκθεσης), (γ) στη σφαιρική προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας… Ως μάθημα είναι απολύτως απαραίτητο σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, γιατί αποτελεί εφόδιο στη ζωή τους : καλλιεργεί αξίες και υγιή πρότυπα συμπεριφοράς χωρίς προκαταλήψεις, δογματισμό, φανατισμό… Επομένως, για μια κοινωνία που σέβεται τη δημοκρατία, το διάλογο, τον πλουραλισμό η παραμονή της Κοινωνιολογίας αποτελεί αίτημα σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης του σήμερα !!

    ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ…
    Όλα ξεκινούν από το τι πολίτες θέλουμε να διαμορφώσουμε… Ελεύθερους, ανεξάρτητα σκεπτόμενους ? Με δημοκρατικές ιδέες ? Ενεργούς, αυτόνομους ? Ή «παθητικά» άβουλα όντα που είναι «προγραμματισμένα» να υπακούουν χωρίς να έχουν γνώμη και άποψη ?
    Φυσικά όλοι γνωρίζουμε την απάντηση για τους «αυριανούς» πολίτες»…
    Η δημιουργία ελεύθερων, ενεργών δημοκρατικών πολιτών είναι και «θα πρέπει να είναι» ο στόχος κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος…
    Και επειδή αναφερόμαστε στην ελευθερία και δημοκρατία είναι σαφώς προτιμότερη η δυνατότητα επιλογής μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας… Ας επιλέγουν οι μαθητές ανάλογα με τη Σχολή που επιθυμούν και τα ενδιαφέροντά τους.

    Με εκτίμηση,

    ΕΛΕΝΗ Αχ. ΡΑΚΟΒΙΤΗ (Κοινωνιολόγος,Μ.Εd. – Εκπ/κός ΠΕ78)

  • 25 Απριλίου 2020, 11:37 | Κώστας Δημητρίου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
    Θεωρώ ότι είναι μέγα σφάλμα η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών πριν ακόμη δοκιμαστεί το συγκεκριμένο μάθημα στις πανελλαδικές για πρώτη φορά, σε μια κατεύθυνση που η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών είναι κοινωνικών-πολιτικών επιστημών και επικοινωνίας. Είναι απαραίτητο και οι κοινωνικές-πολιτικές επιστήμες να έχουν τουλάχιστον ένα μάθημα εξεταζόμενο για την εισαγωγή σε αυτές, όπως έχουν πχ οι οικονομικές, οι πληροφορικής κλπ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο Πανεπιστήμιο τα Λατινικά υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών μόνο των φιλολογικών σχολών, ενώ η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα της συντριπτικής πλειονότητας των σχολών.
    Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, πολύ απλά εισάγοντας και τα δύο μαθήματα (με νέο σχολικό βιβλίο οπωσδήποτε και τα δύο) και με δυνατότητα επιλογής των μαθητών, ανάλογα την ομάδα σχολών που στοχεύουν. Δηλαδή, όπως ακριβώς στη Θετική κατεύθυνση, υπάρχουν πέντε μαθήματα και οι μαθητές θα επιλέγουν ένα εκ των μαθηματικών ή βιολογίας ανάλογα αν στοχεύουν στο πεδίο των θετικών επιστημών, ή στο πεδίο των επιστημών υγείας, το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στις άλλες δύο κατευθύνσεις.
    Διαχωρίζουμε λοιπόν το πρώτο πεδίο σε δύο μέρη: Στις ανθρωπιστικές επιστήμες που θα περιλαμβάνει Ελληνικές και ξένες φιλολογίες, Φιλοσοφικές σχολές, Νομικές, Ιστορικό-Αρχαιολογικό, Θεολογικές κλπ και στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες που θα περιλαμβάνει σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνικής διοίκησης, Κοινωνικής εργασίας, Ψυχολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Επικοινωνίας κλπ.
    Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργούνται πέντε επιστημονικά πεδία: 1ο Πεδίο: Ανθρωπιστικές επιστήμες. 2ο Πεδίο: Θετικές επιστήμες, 3ο Πεδίο: Επιστήμες υγείας, 4ο Πεδίο: Επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής και 5ο Πεδίο: Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
    Η θεωρητική κατεύθυνση θα οδηγεί είτε στο πρώτο πεδίο, είτε στο πέμπτο πεδίο, έχοντας υποχρεωτικά εξεταζόμενα Νεοελληνική γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και επιλογής, ή Λατινικά, ή Κοινωνιολογία, ανάλογα αν στοχεύουν οι μαθητές στο πρώτο, ή στο πέμπτο πεδίο, ή και Λατινικά και Κοινωνιολογία αν ενδιαφέρονται και για τα δύο πεδία. (δηλαδή δυνατότητα επιλογής 5 μαθημάτων)
    Η θετική κατεύθυνση θα οδηγεί είτε στο δεύτερο πεδίο, είτε στο τρίτο πεδίο, έχοντας υποχρεωτικά εξεταζόμενα τη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Φυσική, τη Χημεία και επιλογής τα Μαθηματικά, ή τη Βιολογία, ανάλογα αν στοχεύουν οι μαθητές στο δεύτερο ή στο τρίτο πεδίο, ή και Μαθηματικά και Βιολογία αν ενδιαφέρονται και για τα δύο πεδία (πράγμα που είναι αίτημα βασικό πολλών μαθητών αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές περιζήτητων σχολών).
    Η κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής θα οδηγεί, είτε στο τέταρτο πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, είτε στο πέμπτο πεδίο των σχολών Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, έχοντας ως υποχρεωτικά εξεταζόμενα τη Νεοελληνική Γλώσσα, τα μαθηματικά, την Πληροφορική και επιλογής τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ή την Κοινωνιολογία, ανάλογα αν στοχεύουν στο τέταρτο, ή στο πέμπτο πεδίο, ή και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Κοινωνιολογία αν ενδιαφέρονται και για τα δύο πεδία. (αυτό επιβάλλεται λόγω της συνάφειας των αντικειμένων των οικονομικών επιστημών με τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες-άλλωστε όπως γνωρίζετε η οικονομική επιστήμη ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες και στις προηγούμενες τάξεις του λυκείου υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κοινωνικών-πολιτικών-οικονομικών επιστημών μέσω των μαθημάτων Πολιτική Παιδεία και Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών. Δεν είναι λοιπόν παιδαγωγικά σωστό ένας μαθητής που στοχεύει σε οικονομικές επιστήμες να μην έχει τη δυνατότητα να δηλώσει και τις υπόλοιπες Κοινωνικές Επιστήμες).
    Θεωρώ ότι το σύστημα που προτείνω είναι μια απλή και εύκολη λύση και δε δημιουργεί τεράστιες αλλαγές στο ήδη υπάρχον εξεταστικό σύστημα, αλλά και στο προτεινόμενο της διαβούλευσης. Επίσης δε μπαίνει στη λογική του σημαντικότερου και λιγότερου σημαντικού μαθήματος μεταξύ Λατινικών-Κοινωνιολογίας, απλά εντάσσει το κάθε μάθημα εκεί που πραγματικά ανήκει. Τέλος, δημιουργεί περισσότερες επιλογές για τους μαθητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να στοχεύουν σε δύο πεδία αν το επιθυμούν μέσω πέμπτου μαθήματος σε όλες τις κατευθύνσεις.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:24 | Βενετία Μπαρμποπούλου

    Η αξιότιμη κ. υπουργός μας φέρνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση του σχολείου» πράγμα άκρως θετικό. Περισσότερα για το σχολείο ως φορέα κοινωνικοποίησης στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ. 60.
    Η εκπαίδευση, άλλωστε, έχει εξέχοντα ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία. Περισσότερα για το ρόλο της εκπαίδευσης στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ. 91.
    Η διαβούλευση είναι, ως γνωστόν, η βάση της δημοκρατικά νομιμοποιημένης σύγχρονης εξουσίας. Περισσότερα για τις κοινωνικές βάσεις της εξουσίας στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ.141.
    Η αγαπητή μας κ. υπουργός μιλάει για εξορθολογισμό και έχει απόλυτο δίκαιο. Περισσότερα για τον εξορθολογισμό στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε), σ.20.
    Προσπαθεί, έτσι, να θέσει τις βάσεις της ορθολογικής εξουσίας και είναι προς τιμήν της. Περισσότερα για την ορθολογική εξουσία στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ.137.
    Οι εμφανίσεις της αγαπητής κ. υπουργού στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αποπνέουν αέρα χαρισματικής εξουσίας. Περισσότερα για τη χαρισματική εξουσία στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ. 135.
    Άλλωστε, οι εμφανίσεις αυτές έχουν θετική επίδραση στο κοινό που τις παρακολουθεί. Περισσότερα για τις κοινωνικές επιδράσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ. 166.
    Η αγαπητή μας κ. υπουργός εμφανίζεται και θρησκευτικά κοινωνικοποιημένη και έχουμε, έτσι, την ευλογία του Θεού. Περισσότερα για τη θρησκεία ως φορέα κοινωνικοποίησης στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (ναι, αυτό που θέλετε να καταργήσετε) σ. 61.
    Θα μπορούσα να συνεχίσω με αναφορές στη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και στην κοινωνία που του αναλογεί, με αντίστοιχες παραπομπές στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου (και στα υπόλοιπα βιβλία των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), το οποίο όμως… α ξέχασα.. καταργείται!

  • 25 Απριλίου 2020, 11:15 | Κων/νος Ντόκας

    Χρόνια τώρα μου προκαλεί απορία η υποβάθμιση της Φυσικής σε επίπεδο γενικής παιδείας, ενός γνωστικού αντικειμένου πυλώνα στις Φυσικές Επιστήμες. Παράλληλα είναι ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Βιολογία κερδίζει συνέχεια έδαφος σε βάρος της Φυσικής κάτι το οποίο δεν προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το ειδικό βάρος της Φυσικής. Η Φυσική μπορεί να παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατεβάζουμε τον πήχη χαμηλά.Είναι κρίμα να βρισκόμαστε σε διεθνείς διαγωνισμούς στις τελευταίες θέσεις στη Φυσική και οι νέοι μας να τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει ούτε μία ώρα Σύγχρονη Φυσική.Θα πρότεινα λοιπόν την επαναεισαγωγή της Φυσικής ως μάθημα γενικής παιδείας στη Γ΄Λυκείου με νέα ύλη έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να εδραιώσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.Άλλωστε το εγχείρημα θα είναι ευκολότερο μιας και στην ηλικία αυτή οι μαθητές βρίσκονται στο στάδιο της αφηρημένης συλλογιστικής κάτι που είναι απαραίτητο για ανώτερες πνευματικές λειτουργίες.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:56 | Νίκη Σπάρταλη

    Η σύσδεση θετικών σπουδών και σπουδών υγείας γίνεται αποκλειστικά για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών αφού θα προκύπτουν λιγότερα τμήματα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα. Οι μαθητές θα δίνουν 4 μαθήματα, άρα θα έχουν πρόσβαση στις ίδιες σχολές που έχουν και σήμερα.
    Επομένως είναι μέτρο εναντίον των μαθητών.
    Στα φροντιστήρια ψάχνουν όλοι ολιγομελή τμήματα, στο σχολείο πρέπει να στοιβάζουμε 24 μαθητές ανά τμήμα κατεύθυνσης!
    1. Μειώστε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, ειδικά στη Γ΄Λυκείου.
    2. Αφήστε ξεχωριστά της δύο Ομάδες Προσανατολισμού, αφού εξετάζονται διαφορετικά μαθήματα.
    3. Αφήστε εκτός το κόντρα μάθημα. Δεν έχει νόημα. Οι μαθητές δεν θα ασχοληθούν, απλά θα φέρετε σε δύσκολη θέση τους εκπαιδευτικούς και θα πριμοδοτήσετε τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων που θα έχουν 20 και ίσως και επιπλέον βοήθεια στις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως άλλωστε παρατηρήθηκε και στην Τράπεζα Θεμάτων πριν από λίγα χρόνια.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:55 | ΦΟΥΖΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Πάλι στροφή προς τα πίσω…
    Ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της διδασκαλίας και απόδοσης των μαθητών στην Κοινωνιολογία, καταργείται σαν μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για να ξαναμπούν τα Λατινικά.

    Λάθος εκτίμηση και κίνηση για ένα μάθημα που επιβάλλεται κατά τη γνώμη μου σε έναν υποψήφιο της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών γιατί αγγίζει το 80% των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων της και αποτελεί εφόδιο για κάθε μελλοντικό επαγγελματία των αντίστοιχων επιστημών.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:15 | Τσιράκης Χαράλαμπος

    Αν τελικά καταργήσετε τα 7ωρα, πως θα διαμορφωθούν οι ώρες; Ελπίζουμε να είναι ισοκατανεμημένα όλα τα μαθήματα προσανατολισμού και όχι άνισα. Διαφορετικά θα έχουμε αλλαγές και στα κενά των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα μεγάλες αδικίες στους εκπαιδευτικούς.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:10 | Τσιράκης Χαράλαμπος

    Η κατάργηση των 7ωρων στη Γ λυκείου είναι λάθος μέτρο κατά τη γνώμη των περισσοτέρων. Αν δεν υπήρχαν τα 7ωρα φέτος τα παιδιά δεν θα είχαν διδαχτεί σχεδόν τίποτα.Ίσως συμβεί το ίδιο και την επόμενη χρονιά με τον Covid-19. Με τα 7ωρα κατάφεραν να προχωρήσουν πολύ και να εμβαθύνουν.
    Aντί αυτών εισάγετε το μάθημα κόντρα που θα είναι χαμένες ώρες μιας και οι μαθητές δεν θα ασχολούνται. Γιατί;;; Eλπίζω ο λόγος να μην είναι τα κενά όπως εσείς κα. υπουργέ αναφέρατε σε συνεντεύξεις σας. Αφήστε το σύστημα να δοκιμαστεί 2-3 χρόνια. Είναι άσχημο να αλλάζετε συνέχεια τα συστήματα πριν καν ολοκληρωθούν.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:48 | Μαρία Χ

    Τι σύμπτωση που τα 3 υποτιμημένα μαθήματα, με τις λιγότερες διδακτικές ώρες, όπως η Ζωγραφική, η Μουσική και η Γυμναστική, αποτέλεσαν με τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, τον καλύτερο τρόπο διατήρησης εγκεφαλικής και σωματικής ισορροπίας.
    Η δημιουργικότητα, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα και η φυσική άσκηση, συνίστανται από όλους τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ γι’ αυτές τις μέρες.
    Την ώρα που η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, την οποία έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα, προβλέπει την αύξηση των ωρών που αφιερώνονται στην εκπαίδευση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, και παρότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η καλλιτεχνική παιδεία ήδη προσφέρεται στους μαθητές μέχρι τα 18 τους χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση…
    Η μία ώρα εβδομαδιαία του μαθήματος των Εικαστικών στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, όποιο εκπαιδευτικό ή μαθητή ή ειδικό ρωτήσετε, θα σας βεβαιώσει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ!
    Στην Α Λυκείου το μάθημα είναι δίωρο και στη Β Λυκείου ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!Με ποια λογική;
    Στη Γ Λυκείου η Ιστορία της Τέχνης είναι ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΗ από το 2019-20!

    Αν σε κρίσιμες καταστάσεις η τέχνη και η δημιουργία θεωρούνται ωφέλιμες, τότε ποια οφέλη στερούμαστε στις «κανονικές» καταστάσεις ;;;;;

  • 25 Απριλίου 2020, 09:13 | Αφροδίτη Κ.

    1. Λατινικά ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ. Γράφω κεφάλαια μπας και το κατανοήσουν οι άσχετοι. Ρωμαϊκό δίκαιο, επιλογής, στα ελληνικά! Αντίθετα διδασκόμαστε κοινωνιολογια, γενική Πολιτικολογία, πολιτική επιστήμη και έχουμε και ένα κλάδο μεταπτυχιακών Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
    2. Βάλτε κάτω τις σχολές του πεδίου και δείτε σε πόσες απαιτούνται λατινικά και σε πόσες κοινωνιολογια. Συντριπτικά ποσοστά υπέρ κοινωνικών Επιστημών
    3. Οι ίδιοι οι φιλόλογοι, που δε σκέφτονται αποκλειστικά το ευκολάκι των λατινικών, παραδέχονται πως η κοινωνιολογια βοηθάει τα παιδιά στην έκφραση και ανάπτυξη ιδεών.
    4. Καταργείται μια επιστήμη υπέρ μιας νεκρής γλώσσας! Ευλόγησον!

  • 25 Απριλίου 2020, 08:46 | Θεμιστοκλής Γιαλελής

    Καμία παιδαγωγική αντίληψη δεν δικαιολογεί την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα πανελλήνιων. Αντίθετα για να γίνει κάποιος Ψυχολόγος ή άλλος επιστήμονας κοινωνικών επιστημών πρέπει να διαβάσει και να εμπεδώσει λατινικά και αρχαία. Επειδή κάτι τέτοιο αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική και σε οποιαδήποτε παιδαγωγική θεωρία ή πρακτική, η αφαίρεση του μαθήματος με την ταυτόχρονη αφαίρεση ακόμα και από τον τίτλο της ομάδας προσανατολισμού των λέξεων κοινωνικές επιστήμες, μας οδηγεί στο να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια βαθύτερη και σίγουρα μη ορθολογική και ακραία αντιεπιστημονική αντιπάθεια σε ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Το υπουργείο δεν κατανοεί τη χρησιμότητα φαίνεται ούτε της ψυχολογίας ούτε βέβαια και των υπολοίπων κοινωνικών επιστημών. Θα ήθελα να αποφύγω χαρακτηρισμούς και προσπάθειες εξήγησης των συγκεκριμένων αποφάσεων, απλά ζητώ την επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το υπουργείο, προκειμένου να λάβει τέτοια απόφαση. Παράλληλα θα ήθελα να ανακοινωθεί και επίσημα η γνώμη των πανεπιστημίων, την οποία, υποθέτω, ζήτησε το υπουργείο, σχετικά με το ποια μαθήματα θεωρούν ότι θα πρέπει να διδάσκονται και σε ποια θα πρέπει να εξετάζονται, οι υποψήφιοι για τις σχολές της ψυχολογίας και των υπολοίπων κοινωνικών επιστημών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της εν λόγω κατεύθυνσης.