Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 25 Απριλίου 2020, 09:24 | Μαρία Τσουκνακη

    Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να υπάρχουν στο νηπιαγωγείο αλλά και στους παιδικούς σταθμούς διαφορετικοί δάσκαλοι για τη γυμναστική, τα εικαστικά, τη θεατρική αγωγή, την μουσική. Δηλαδή θα πρέπει να προσλάβετε (με μόνιμους διορισμούς) άλλους τόσους εκπαιδευτικούς. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να δώσετε στα παιδιά εφόδια και δημιουργικές διεξόδους φροντίστε να κάνετε προσλήψεις, να κάνετε σωστότερη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να αλλάξετε το πρόγραμμα σπουδών στο πανεπιστήμιο, και να ξαναδείτε από την αρχή και πιο κριτικά το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:16 | Πέτρος

    Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών αλλά χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η συνεργασία με το δημοτικό, η αξιολόγηση των νηπίων από επιστημονική ομάδα ειδικών (λογοθεραπευτές,εργοθεραπευτές) σχετικά με τη σχολική ετοιμότητα των μαθητών, η αποτίμηση του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος και εφαρμογή του καθώς και στελέχωση των νηπιαγωγείων με το απαραίτητο προσωπικό ( βοηθοί τάξης). Σε κάθε περίπτωση η ένταξη εκπαιδευτικών Αγγλικής Φιλολογίας χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό δεν θα εκσυγχρονίσει το νηπιαγωγείο. Αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι η δημιουργία ενός κοινού οράματος για το σχολείο που θα οικοδομηθεί σταδιακά αλλά με συνέπεια και θα υπηρετείται από όλους. Όσο τα πράγματα γίνονται αποσπασματικά τόσο τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:07 | Βιβή Αρβανίτη

    Το νηπιαγωγείο χρειάζεται τις νηπιαγωγούς και όχι επιπλέον ειδικότητες. Δεν χρειάζεται αγγλικά αλλά πλαισίωση όλων των αντικειμένων από τις νηπιαγωγούς.

  • 25 Απριλίου 2020, 03:02 | Χρυσούλα Θεοδώρου

    Μητέρα δύο νηπίων.Εκπαιδευτικος στο επάγγελμα. Το παιδί μου φοιτεί στο δημόσιο ελληνικό νηπιαγωγείο σε αυτό που έγινε υποχρεωτικό για παιδιά από 4 ετών αλλά παρόλα αυτά το υπουργείο θεωρεί ότι αντί να λύσει τα επουσιωδη προβλήματα κτιριακών δομών, υλικοτεχνικού εξοπλισμου και προσλήψεων μονίμου προσωπικού θα αναβαθμίσει τη φοίτηση των παιδιών μας με την εισαγωγή των αγγλικών στο πρόγραμμα. Πραγματικά αυτό το πυροτέχνημα πόσο πιστεύετε θα κρατήσει και τι καρπούς θα αποδώσει; Σε κτίρια που πλημμυρίζουν νερά με τις βροχές και κλείνουν για εργασίες την άλλη μέρα, σε κτίρια χωρίς προαύλιο η με υποτυπώδη προαύλιο των 20 τμ με προκάτ, σε ισόγεια πολυκατοικιών ή σε κτίρια από της αρχές του αιώνα όπου φοίτησαν οι παππούδες μας ( σε ένα τέτοιο φοιτεί η κόρη μου και η περίφραξη του προαυλίου χώρου είναι από σύρμα!) Εκεί λοιπόν στοιβαγμένα υπεράριθμα σε μικροσκοπικές αίθουσες τα παιδιά μας θα δουν κι άλλες ταινίες της Ντίσνεϊ αλλά τα τραγούδια ( κάποια τετράστιχα δηλαδή) ίσως τα μάθουν στα αγγλικά παπαγαλια! Γιατί τι να κάνει ο έρμος εκπαιδευτικός όταν τον αντιμετωπίζουν σαν μηχανή? 25αρια τμήματα και ανύπαρκτη στήριξη για κοινωνικό συναισθηματική ανάπτυξη..Θα έρθουν να τα παραλάβουμε εμείς στο δημοτικό σχολείο σε πλήρη σύγχιση.. αγρίμια..μα θα ομιλούν αγγλικά παρακαλώ!

  • 25 Απριλίου 2020, 02:29 | Αριάδνη Μαγουλά

    Ένα πολύ θετικό βήμα είναι η επαφή των μαθητών του Νηπιαγωγείου με την Αγγλική γλώσσα. Όμως εφόσον διανύουμε την εποχή του Κορονοιού, δράττομαι της ευκαιρίας, για να θίξω το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Για να εξυπηρετούνται οι οικογένειες, και να μην καταφεύγουν στη λύση του παππού και της γιαγιάς, χρειάζεται το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο να λειτουργεί μέχρι τις 18.00. Με αυτό τον τρόπο, θα επιλυθεί η μη παρουσία των ηλικιωμένων της τρίτης ηλικίας, μαζί με τα μικρά παιδιά. Ελπίζω ότι θα ρυθμίσετε.

  • 25 Απριλίου 2020, 02:02 | Γιαννης

    οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν κάνει απαραίτητα τα μαθήματα οπως τα αγγλικά και τους υπολογιστές πολυ περισσότερο απ’ότι τα παλιότερα χρόνια. η εξοικείωση με τα αγγλικά πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία με μορφή παιχνιδιών , τραγουδιών κτλ, καθώς αποτελεί μια ζωντανή γλώσσα που μαθαίνεται με την έκθεσή μας σε αυτήν. Συνεπώς, μόνο εποικοδομητική θα μπορούσε να είναι η ένταξη δραστηριοτήτων στα νηπιαγωγεία σχετικές με τα αγγλικά, ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

  • 25 Απριλίου 2020, 01:16 | ΑΡΓΥΡΗ

    Πολλά παιδιά στο νηπιαγωγείο αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας που πρέπει να αποκατασταθούν. Πάνω σε ποια βάση θα πατήσουν επομένως για τη δόμηση της ξένης γλώσσας; Αυτό διδάχτηκα στο πανεπιστήμιο. Λογοθεραπευτές ,κοινωνικοί λειτουργοί και σχολικοί βοηθοί είναι απαραίτητοι στο ευαίσθητο χώρο του νηπιαγωγείου.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:59 | Δήμητρα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:27 | Ελένη

    Τα αγγλικά τα θέλουμε στο νηπιαγωγείο, αλλά αν είναι να διδάσκονται όπως στο δημοτικό με καθηγήτριες που ούτε οι ίδιες δεν μιλάνε Αγγλικα κ απλά μεταφράζουν λέξεις θα είναι πάλι μια τρύπα στο νερό.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:18 | Μητέρα παιδιού σε νηπιαγωγείο

    Οι γονείς θα σταθούμε στο πλευρών των νηπιαγωγών. Όσοι έχουμε παίδια στο νηπιαγωγείο γνωρίζουμε τις ανάγκες του που φυσικά δεν είναι τα Αγγλικά. Φροντήσε να στέλνετε εγκαίρως την παράλληλη στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά μας και να μην περιμένουμε μήνες για να έρθει.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:08 | Μαρία

    Λυπηρό τη στιγμή που το ελληνικο νηπιαγωγειο ειναι ετοιμο να καταστραφει.

    Καντε προσληψεις και οχι 300 και 1000ατομα.Αυτα δεν ειναι νουμερα τη στιγμη που καθε χρονο δουλευουν 2000+ ειδικης και αλλοι τοσοι και παραπανω στην γενικη.

    Τα παιδια χρειαζονται σταθερα προσωπα καθε χρόνο και οι εκπαιδευτικοι τις οικογενειες τους, τα παιδια τους!Η αναπληρωση ειναι για 2-3χρονια οχι για 6,7…15χρονια και μαλιστα με ελαχιστα δικαιωματα σε σχεση με τους μονιμους εκπαιδευτικους.

    Ας γινουμε πρωτα ανθρωποι με αξιοπρεπεια!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:44 | Τομπατζόγλου Ξένια

    Το νηπιαγωγείο δεν αποτελεί προπαρασκευαστική τάξη για το δημοτικό σχολείο αλλά την πρώτη επαφή του παιδιού με τη μάθηση μέσα από διαθεματικές και βιωματικές δραστηριότητες παιγνιώδους χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί που θα κληθούν να «διδάξουν» αγγλικά στα νήπια θα πρέπει αν όχι να είναι και νηπιαγωγοί , να έχουν λάβει έστω επιμόρφωση σχετικά με την εκπαίδευση και αγωγή των νηπίων. Επίσης, δεν έχει νόημα να παρουσιάζονται για 2 ώρες την εβδομάδα στα παιδιά αλλά αντίθετα θα πρέπει να συμμετέχουν και σε άλλες δραστηριότητες της τάξης του νηπιαγωγείου ώστε τα παιδιά να τους θεωρούν «δεύτερους» δασκάλους τους, καθώς στο νηπιαγωγείο είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών του μαθητή με τον εκπαιδευτικό και το «χτίσιμο» μιας προσωπικής σχέσης εμπιστοσύνης.
    Επειδή συχνά επικαλείται το επιχείρημα πως στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία τα παιδιά διδάσκονται αποτελεσματικά Αγγλικά, έχοντας εργαστεί 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1.Στα «καλά»ιδιωτικά νηπιαγωγεία ο δάσκαλος/ η δάσκαλα των Αγγλικών είναι και νηπιαγωγός και βρίσκεται συνεχώς μέσα στην ταξη συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες.
    2. Ο αριθμός των νηπιών σε κάθε τάξη δεν υπερβαίνει τους 20 μαθητές.
    3. Υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό (λογοθεραπευτής, ψυχολόγος) που δρα συβουλευτικά στους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη γλωσσική (και όχι μόνο) ανάπτυξη κάθε παιδιού
    Υπό αυτές και μόνο τις προϋποθέσεις τα Αγγλικά (εννοώντας φυσικά την προφορική εκμάθηση απλών λέξεων σε καμία περίπτωση τη γραφή τους) θα μπορούσαν να εισαχθούν και στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

    Τομπατζόγλου Ξένια
    Νηπιαγωγός – Κοινωνιολόγος
    Νηπιαγωγός – Κοινωνιολόγος

  • 24 Απριλίου 2020, 23:43 | TEO

    Είναι μεγάλο λάθος η προσπάθεια για σχοελειοποίηση του νηπιαγωγείου.Σε αυτήν την ηλικία, άλλα είναι που προέχουν για το παιδί.Πρέπει να δώσετε επιστημονική τεκμηρίωση.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:28 | Ιωάννα

    Οχι στην εισαγωγη αγγλικων!Το Δημοσιο ελληνικο σχολειο εχει διαλυθει αγαπητοι μου!

    Καθε κυβερνηση εισαγει και κατι καινοτομο (βλεπε ειδικη αγωγη) και αντι να ολοκληρωσει μια προσπαθεια τα κανει χειροτερα με αποτελεσμα το νηπιαγωγειο μη εχοντας τα μεσα και τα υλικα να γελοιοποιειται.

    Χτιστε σε γερα θεμελια τη βαση με μονιμους νηπιαγωγους και οχι αναπληρωτες, μονιμους νηπιαγωγους ειδικης αγωγης, με εκπαιδευτικο υλικο αλλα και εξειδικευμενο υλικο καθως οι εκπαιδευτικοι ειδικης δεν εχουν εργαλεια να δουλεψουν και τα αγοραζουν απο το μισθο τους, φτιαξτε τις αυλες να παιζουν τα παιδια να μοιαξουμε στα ευρωπαικα σχολεια και μετα μαθαινουνε τα νηπια και αγγλικα!

    Επιτελους ενας εκπαιδευτικος ταξης στο υπουργειο παιδειας και οχι γραφειου!Και μαλιστα αναπληρωτης!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:21 | Ελίζα

    Μεγάλος λάθος η ένταξη των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Κρίμα συνάδελφοι που για να ανοίξουν λίγες θέσεις παραπάνω προβάλλουμε την και καλά περίφημη δούλεια στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ όλοι όσοι έχουμε δούλεψει εκεί, γνωρίζουμε την μεγάλη πιέση που δέχονται τα παιδιά. Μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και κατά βάθος το ξέρετε. Κι εγώ καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας είμαι αλλά είμαι και μητέρα νηπίου και γνωρίζω την κατάσταση από πρώτο χέρι. Αντί να αυξηθούν οι ώρες σε δευτεροβάθμια ζητάμε να μπούμε στα χωράφια άλλων μόνο και μόνο για λίγες θέσεις παραπάνω. Δεν είμαστε καταρτισμένοι κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες και το γνωρίζετε οολύ καλά.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:21 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Η εισαγωγή των αγγλικών δεν έχει καμία παιδιαγωγική βάση και αυτό έγινε σαφές από από τους Προέδρους και Κοσμήτορες των Παιδαγωγικών Τμημάτων και τη ΔΟΕ που σε κοινή σύσκεψη εξέφρασαν την αντίθεση τους στην εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο.
    Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, παραβλέπονται βασικές παιδαγωγικές αρχές και οδηγεί στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου.
    Το δημόσιο νηπιαγωγείο θα αναβαθμιστεί όταν υπάρξει μείωση του αριθμού παιδιών ανά τάξη, κατάλληλα κτίρια και υποδομές για αυτή την ηλικία, ψυχολόγοι – κοινωνικοί λειτουργοί και βοηθητικό προσωπικό και πολλά άλλα. Η εισαγωγή των αγγλικών είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς ουσία.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:07 | Λένια

    Μα είστε σοβαροί?Προκαλώ όλους εσας που είστε στο γραφείο σας και εχετε τετοιες ιδεες να μπειτε σε μια ταξη νηπιαγωγειου για μια μερα!

    Στη ηλικια αυτη καταρχην τα μισα δεν εχουν σωστη άρθρωση!Μη κανετε ότι και με την ειδικη αγωγη δηλαδη μπαλωματα!

    Ολοκληρωστε μια ενεργεια οπως πρεπει!Τα Νηπιαγωγεια εχουν ελλειψεις!Μονιμο προσωπικο,υποδομες, εκπαιδευτικο υλικο, μονιμους εκπαιδευτικους ειδικης αγωγης και αλλα πολλα!Ας τελειοποιησετε πρωτα αυτα που ειναι και η βαση του νηπιαγωγειου και επειτα ναι μπορειτε να εισαγετε και πυρινη φυσικη!

    Τα νηπια καλο ειναι να μεινουνε νηπια..οδηγειτε το νηπιαγωγειο στη σχολειοποιηση!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:02 | Τζακόπουλος Χρήστος

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:44 | Νεφέλη

    Γιατί εγώ ως μαθήτρια δεν έμαθα επαρκή Αγγλικά και Γαλλικά στο σχολείο που φοιτούσα αλλά έπρεπε να πληρώνουν οι γονείς μου επιπλέον φροντιστήρια; Γιατί το παιδί μου τώρα δεν έχει ακόμα το επίπεδο να δώσει εξετάσεις για κάποια πιστοποίηση στα Αγγλικά αν και τα διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα; Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μη διδασκαλία Αγγλικών στο νηπιαγωγείο και στις μικρές τάξεις; Εφόσον η υφυπουργός είναι γνώστης της κατάστασης ως καθηγήτρια Αγγλικών μήπως θα έπρεπε να προχωρήσει σε ουσιώδεις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος; Αληθεια, υπάρχει το περιθώριο να κόψουμε μια ώρα από τα Ελληνικά για να την δώσουμε στη ξένη γλώσσα; Ενισχύστε τα Ελληνικά στο πρωινό τμήμα και εμπλουτίστε το Ολοήμερο με ξένες γλώσσες, εντατικά, σε τμήματα ανα επίπεδο και με κατάλληλα βιβλία.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:27 | Ζωή

    Πραγματικά! Θεωρείτε ότι τα παιδιά με αυτή τη ρύθμιση θα κερδίσουν κάτι ουσιαστικό; Πού ακριβώς θα βοηθήσουν τα αγγλικά; Τα παιδιά είναι 4 και 5 χρονών! Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό θα δούμε ότι σίγουρα έχουν πολλά άλλα πράγματα να γνωρίσουν και σίγουρα δεν προέχουν τα αγγλικά! Πού πήγαν όλες αυτές οι παιδαγωγικές θεωρίες πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου;;;Γιατί τέτοιο άγχος να μάθουν τα παιδιά αγγλικά από τόσο μικρά;;

  • 24 Απριλίου 2020, 22:25 | ΕΛΛΗ

    ΝΑΙ στην εισαγωγή των αγγλικών στα νήπια!!! Χωρίς αγγλικά δεν πας πουθενά, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα του 2020. Τα τελευταία χρόνια τα φροντιστήρια αγγλικών δημιουργούν τμήματα pre-junior και όλες οι μαμάδες ανελλιπώς στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν τις πρώτες τους αγγλικές λέξεις πριν καλά καλά μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά! Μας πειράζει δηλαδή να έχουν δωρεάν τα παιδιά μας αυτή τη δυνατότητα;;;; Στην τελική, μια παραπάνω δραστηριότητα στο πλέον χαλαρό και πανεύκολο νηπιαγωγείο μόνο καλό θα κάνει στα παιδιά: εξασκούν το μυαλό τους και εξερευνούν έναν νέο κόσμο.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:22 | Ευαγγελία

    Ως γονιός κρίνω θετικά την εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μπορούν με παιγνιώδη τρόπο να αποκτήσουν εισαγωγικές γνώσεις στην αγγλική γλωσσα. Άλλωστε τα παιδιά των γονιών από διαφορετικές χώρες πώς μαθαίνουν δύο γλώσσες παραλληλα από τόσο μικρή ηλικία;

  • 24 Απριλίου 2020, 22:18 | Νατάσα Βασιλά

    Συγκεκριμένα για την αγγλική γλώσσα, εάν θέλετε να δείτε πραγματικά και χειροπιαστά αποτελέσματα χρειάζεται να δώσετε βάρος στην εκμάθηση των αγγλικών από την ηλικία των 9 ετών, με σύστημα, σωστά βιβλία και σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους. Μην βασανίζετε τα παιδάκια και τους εκπαιδευτικούς με πιλοτικά πυροτεχνήματα αυτού του τύπου.

    Τα νηπιαγωγεία χρειάζονται υποστήριξη στην ειδική αγωγή, βοηθητικό προσωπικό. Χρειάζονται χώρους, αυλές, υλικά για να κάνουν οι νηπιαγωγοί την δουλειά τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:10 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝ

    Θα ήθελα να γνωρίζω αν τα παιδιά των Άγγλων στα νηπιαγωγεία τους διδάσκονται Ελληνικά;

  • 24 Απριλίου 2020, 22:10 | Χαρίκλεια

    Από τη στιγμή που τα αγγλικά διδασκονται σε νήπια στην ιδιωτική εκπαίδευση γιατί οχι και στο δημόσιο νηπιαγωγείο; Οι καθηγητές των αγγλικών έχουν την απαιτούμενη παιδαγωγική κατάρτιση. Είναι μία σωστή κίνηση από πλευράς του υπουργείου. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από πολλούς συναδέλφους νηπιαγωγούς ωστόσο είναι αρκετοί και αυτοί που υποστηρίζουν τη διδασκαλία της γλώσσας μόνο από καθηγητές της αγγλικής στο νηπιαγωγείο. Επίσης μου προκαλεί τρομερή εντύπωση το μένος στα σχόλια απέναντι στον κλάδο της αγγλικής και την εισαγωγή του μαθήματος στο νηπιαγωγείο, ενώ αυτό δεν συμβαινει για καμία άλλη ειδικότητα. Είμαι υπέρ της εισαγωγής του μαθήματος της αγγλικής στο νηπιαγωγείο.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝ

    Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο δεν έχουν μάθει ακόμα να μιλάνε Ελληνικά,
    θα αρχίσουν τώρα τη διδασκαλία των Αγγλικών; Η Ελληνική γλώσσα είναι κατά πολύ ανώτερη της Αγγλικής. Την Αγγλική γλώσσα θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να τη θεσπίσει ως υποχρεωτική γλώσσα για τους πιθήκους στο Αττικό Πάρκο.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:38 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ν.

    Στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα αγγλικά είναι βασικό εργαλείο για την επαφή των παιδιών με άλλες κουλτούρες και τη δημιουργία σχέσεων με αλλοεθνείς συνανθρώπους μας! Η αγγλική γλώσσα είναι μέσο επικοινωνίας, δεν είναι απλώς ένα παραπάνω μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα! Πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Υπουργό.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:20 | Πασχάλης ΜΕΛΛΙΟΣ

    Τα νήπια χρειάζονται αγάπη κι εμπιστοσύνη προς ένα – δύο (ελάχιστα σε κάθε περίπτωση άτομα) το/τη νηπιαγωγό τους που είναι πλήρως καταρτισμένος/η για την εκμάθηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες μπορούν να επιτευχθούν ποικίλοι στόχοι, ακόμα και των αγγλικών ή/και άλλων ξένων γλωσσών, χωρίς την εισαγωγή ειδικοτήτων. Είναι λάθος η πρωτοβουλία αυτή γιατί βασικά δεν υπάρχουν στις ειδικότητες οι απαραίτητες γνώσεις για την εκπαίδευση και αγωγή στην προσχολική ηλικία.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:14 | Ελένη

    ΜΗΝ προσθέσετε αγγλικά στο νηπιαγωγείο. Πάρτε το παράδειγμα της Φιλανδίας που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, αφήνοντας τα παιδιά να παίξουν και να εξερευνήσουν τον εαυτό τους πρωτίστως. Αγγλικά μπορούν να μάθουν και αργότερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν ‘άριστοι’ και αυτοί όπως θέλετε. Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να είναι να προετοιμάσει τα παιδιά για τη ζωή όχι για τις εξετάσεις. Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά! Ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά είναι μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν είναι έτοιμα και στο νηπιαγωγείο δεν να είναι έτοιμα, ακόμα δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους, θα μάθουν αγγλικά;

  • 24 Απριλίου 2020, 21:07 | ΙΣΑΒΕΛΛΑ Κ.

    Εξαιρετικά χρήσιμη η εξοικείωση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα από μικρή ηλικία! Στις μέρες μας η καλή γνώση της αγγλικής θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη. Επιτέλους η κυβέρνηση ενισχύει και αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, γιατί μέχρι τώρα τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο θεωρούνταν αποκλειστικά προσόν των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και κατ’επέκταση των οικονομικά δυνατών! Είναι κρίμα που σε κάθε θετική προσπάθεια υπάρχουν άτομα που επιδιώκουν την υποβάθμισή της, προφανώς λόγω προσωπικών συμφερόντων ή αντίθετων πολιτικών απόψεων.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:02 | ΒΑΣΙΑ

    Αναρωτιέμαι… Αυτοί που τα σκέφτονται αυτά έχουν πάει τα τελευταία χρόνια σε νηπιαγωγείο; Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν (στο νηπιαγωγείο) την ελληνική γλώσσα, άρθρωση, φωνoλογική επίγνωση. Αρκετά παιδιά δυσκολεύονται, αρκετά πλέον πηγαίνουν σε λογοθεραπευτες, υπάρχουν σε κάθε τάξη παιδιά από διαφορετικές χώρες που παλεύουν να μάθουν την ελληνική και ζητάτε να ενταχθεί και η αγγλική γλώσσα; Σκεφτήκατε πόσο κουραστικό, αποθαρρυντικο και πόσο ψυχολογικά επιβαρυντικό θα ήταν γι αυτά τα παιδιά; Εμείς στα νηπιαγωγεία μας χρησιμοποιούμε και ζητάμε από τα αλλογλωσσα παιδάκια μας, να μας λένε λέξεις της χώρας τους, τις γράφουμε, παρατηρούμε ομοιότητες και διάφορες, μας λένε δικά τους τραγούδια. Με πόσες γλώσσες ακόμα να έρθουν σε επαφή σε τέτοια τρυφερή ηλικία; ούτως ή άλλως η αγγλική γλώσσα πλέον είναι παντού… Εφαρμογές σε κινητά, τραγούδια που ακούμε και βίντεο που βλεπουμε στο YouTube και πολλά τα χρησιμοποιούμε στο νηπιαγωγειο. Γιατί κάτι που δημιουργείται και αναδύεται αβίαστα στο νηπιαγωγείο πρέπει να σχολειοποιηθει; Αυτό που χρειαζονται τα νηπιαγωγεία είναι η ενίσχυση της ειδικής αγωγής ώστε και τα παιδιά που δυσκολεύονται ή είναι με αναπηρίες να καταφέρουν να πάνε σε σχολείο γενικής αγωγής… Είναι κρίμα παιδιά που μπορούν, αλλά δεν είχαν την απαραίτητη βοήθεια στο νηπιαγωγειο, να πηγαίνουν τελικα στο ειδικό σχολείο με τις πολύ βαριές περιπτώσεις
    Καμία επιστημονική τεκμηρίωση και κανένας διάλογος ούτε για τις ειδικότητες, ούτε για την αύξηση μαθητών στα τμήματα!! Λυπάμαι…

  • 24 Απριλίου 2020, 20:50 | Θεοδώρα

    Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά «κτίζουν» τη νεοελληνική γλώσσα και ασκούνται στις δεξιότητες επικοινωνίας. Θεωρώ άκαιρη σε αυτή την ηλικία την εισαγωγή της αγγλικής, που μπορεί να γίνει αργότερα, όταν τα παιδιά θα έχουν κατακτήσει ικανοποιητικά τη μητρική τους γλώσσα.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:38 | Κατερίνα

    Πολύ καλη αλλαγή, όλοι οι γονείς είναι με το μέρος σας ,φτάνουν οι ιδεοληψίες. Τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο θέλουμε να έχουν τι ίδιες ευκαιρίες με τα ιδιωτικά. Αλλα οι καθηγήτριες αγγλικών πρέπει να μιλούν Αγγλικά, αλλιώς χαμένος κόπος.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:06 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ν.

    Eξαιρετική η ιδέα εισαγωγής των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, συγχαρητήρια στην κ. Υπουργό! Αγγλικά διδάσκονται εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία του εξωτερικού, ώστε τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα μέσω παιχνιδιών, τραγουδιών και άλλων δραστηριοτήτων. Γιατί η Ελλάδα να υστερεί; Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:59 | Αναστασία Ζαφράκα

    Το μάθημα των Αγγλικών χρειάζεται εντατικοποίηση από την Γ’ Δημοτικού ως την Γ’ Γυμνασίου, με σειρά βιβλίων που να αποτελεί ενιαία διδακτική μέθοδο, προσανατολισμένη στην απόκτηση πιστοποίησης επιπέδου Β1. Είναι θετική η εισαγωγή των Αγγλικών στην προσχολική εκπαίδευση, όμως θεωρώ ότι το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό του κλάδου ΠΕ06 θα αξιοποιούνταν καλύτερα σε πιο εντατική διδασκαλία του μαθήματος σε μισά τμήματα με επαρκείς ώρες ανά εβδομάδα, ώστε να μπορούν οι μαθητές μέσα από το δημόσιο σχολείο να αποκτούν πιστοποίηση. Από τη στιγμή που το μάθημα δεν διδάσκεται επαρκώς στις μεγαλύτερες τάξεις (λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, των λίγων ωρών και των παλιών, ασύνδετων βιβλίων), είναι άτοπο να εισαχθεί στις προσχολικές τάξεις.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:40 | Ντάνος

    Συγχαρητήρια για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σας!

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ Παιδείας

    Προχωρήστε καθώς έχετε πάρει την ΕΝΤΟΛΗ τον ελληνικό λαό να κάνετε τις μεγάλες αλλαγές και τομές που θα ανατρέψουν παγιωμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Δυστυχώς, διαπιστώνω με λύπη τις τελευταίες μέρες ότι έχουμε γεμίσει από «ειδικούς» συνδικαλιστές στην Εκπαίδευση που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα. Κύριοι συνδικαλιστές μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές για να σας κρίνει ο ελληνικός λαός αν θέλετε να νομοθετήσετε. Τα προηγούμενα χρόνια θεωρώ ότι το κάνατε με έμμεσο τρόπο. Τα αποτελέσματα των διαχρονικά μεγάλων αντιστάσεών σας είναι γνωστά. Όσοι είμαστε στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης γνωρίζουμε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υποφέρει. Η πατρίδα μας μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα ΚΑΙ στο χώρο της Παιδείας. Ας αφήσουμε λοιπόν τους ειδικούς και όσους κυβερνούν με ΕΝΤΟΛΗ από τον ελληνικό λαό επιτέλους να αποφασίσουν.

    Έρχομαι στην ουσία του Άρθρου. Ορισμένοι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Ως εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και με σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές γνωρίζω ότι τα οφέλη της πρώιμης έκθεσης των μαθητών στο φωνολογικό σύστημα μιας δεύτερης γλώσσας είναι σημαντικά. Οι μαθητές αυτοί μπορούν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες να κατακτήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τους ήχους και τα φωνήματα της ξένης γλώσσας. Στα υπόλοιπα υποσυστήματα της γλώσσας ενδεχομένως να μην είναι τόσο σημαντικά τα οφέλη (όχι μηδαμινά).

    Επιπλέον, στις σχολικές αίθουσες της δημόσιας εκπαίδευσης συχνά παρατηρείται ότι η ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτει την αδυναμία του σχολείου να απαντήσει στις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας για μια αποτελεσματική γλωσσική διδασκαλία της Αγγλικής. Ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις του δημοτικού η μονόωρη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για αποτελεσματική και ποιοτική γλωσσική διδασκαλία. Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν οι οικογένειες πρώιμα στην ιδιωτική (φροντιστηριακή) εκπαίδευση και να μεγεθύνεται το χάσμα στην Γ’ Δημοτικού μεταξύ των μαθητών. Των μαθητών που ξεκίνησαν νωρίς και των υπολοίπων. Σαν αποτέλεσμα η ανομοιογένεια στις EFL μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού είναι χαοτική με ανάλογες συνέπειες στην διδασκαλία.

    Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρέχει το προνόμιο στα παιδιά των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων να έχουν πρώιμη έκθεση και το πλεονέκτημα στην ουσιαστική κατάκτηση του φωνολογικού συστήματος της γλώσσας. Στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία η διδασκαλία της Αγγλικής είναι δεδομένη. Επομένως υφίσταται τόσο το ζήτημα της ανάγκης (από την ελληνική κοινωνία) της γλωσσικής διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας για πρώιμη έκθεση των μαθητών, όσο και της ίδιας της πραγματικότητας αφού παρατηρείται πρώιμη έκθεση στην Αγγλική γλώσσα από μια μερίδα των μαθητών με αποτέλεσμα να υπάρχει συχνά χαοτική ανομοιογένεια στις επόμενες τάξεις του σχολείου.

    Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει κατανοητό ότι είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βέβαια, αυτό πρέπει να συνοδευτεί και από ριζικές αλλαγές στα βιβλία (ακόμα και του εμπορίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση), από την ενίσχυση της αυτονομίας των εκπαιδευτικών να προσαρμοστούν στις ανάγκες των τάξεών τους, αλλά και από την απόκτηση αντίστοιχων πτυχίων γλωσσομάθειας μέσα από την δημόσια εκπαίδευση, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι η δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και το «κύρος»/ σπουδαιότητα του μαθήματος που είναι σήμερα υποβαθμισμένη στη δημόσια εκπαίδευση.

    Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους που το βλέπουν συντεχνιακά να σκεφτούν ότι ο σκοπός μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι οι κόντρες και ο διχασμός. Προφανώς, η συνολικότερη αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα αποτελεσματικότητας θα ευνοήσει όλες και όλους μας (είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικούς). Ας ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή. Η ποιότητα της εκπαίδευσής μας πάσχει σε όλους τους τομείς. Η εύκολη απάντηση των συναδέλφων είναι ότι μόνο με χρήματα μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς, απαιτείται και πολίτική βούληση που διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες απέδειξαν ότι δεν την έχουν. Ελπίζω να μη συνεχιστεί αυτό.
    Ευχαριστώ,

  • 24 Απριλίου 2020, 19:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

    Θετική η πρωτοβουλία.
    Για να υπάρχει συνέχεια της θετικής αυτής πρωτοβουλίας πρέπει να προβλεφθεί και δυναμικοτερη παρουσια του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας στη Ββαθμια αν θέλουμε να μιλάμε για απόκτηση του ΚΠΓ μέσα από την τυπική εκπαίδευση.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:29 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ.

    Αγγλικά και Πληροφορική χρειάζονται παντού, είναι απαραίτητα. Το κύριο λογισμικό της σύγχρονης εξΑΕ – πρόσφατα υιοθετημένου – από το Υπουργείο είναι αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα και φυσικά απαιτούνται ενισχυμένες γνώσεις Πληροφορικής. Πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν κατακόρυφα οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών και της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στο Νηπιαγωγείο! Ποιοί και γιατί αντιτίθενται; και να συνδεθούν με την δυνατότητα απόκτησης των γνωστών πιστοποιητικών μέσω της δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης. Άλλωστε όλες οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ μόλις τα Ελληνόπουλα βγουν στο χώρο αναζήτησης εργασίας, ζητούν πιστοποιητικά ξένων γλωσσών και πληροφορικής, δεν τους απασχολεί άριστη γνώση άλλων μαθημάτων.Οι Ευρωπαϊκές χώρες και τα ιδιωτικά σχολεία που τα εφαρμόζουν αυτά δεν φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα στα παιδιά, ως απάντηση σε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:18 | Μirto

    Πολύ σωστή κίνηση. Όλοι θα χαρούν κ γονείς κ νηπιακια. Εκτός τους νηπιαγωγούς που συντεχνιακά αντιδρούν όπως οι δάσκαλοι πριν 30 χρόνια. Πρέπει όμως κάπως να αξιολογούνται οι ΠΕ06 γιατί αν διδάσκονται τα Αγγλικά πάλι με φωτοτυπίες κ μετάφραση τα μικρά δεν θα μάθουν να μιλούν με σωστή προφορά κ ευφράδεια.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:10 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

    Πολύ σωστή η κίνηση για την εισαγωγή της ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο! Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της χώρας συμβαίνει αυτό εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία και αποδοχη! Οποιαδήποτε κίνηση αποφυγής της πραγματικότητας δείχνει βαθιά άγνοια της ψυχογλωσσολογίας, με τα όσα επιτάσσει για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας σε πρώιμη ηλικία. Άποψη μου είναι το υπουργείο να μην κάνει πίσω σε αυτό το άρθρο!

  • 24 Απριλίου 2020, 19:08 | DIMITRA

    Επειδή η υφυπουργός είναι καθηγήτρια Αγγλικών … ‘έχουμε φουλάρει στα αγγλικά!!!

    Μέχρι και σε ειδικό σχολείο με κενό 6 ωρών μας φέρανε αγγλικών αναπληρώτρια με 24 ώρες ανάθεση!!!!!- δεν ξέραμε τι να την κάνουμε …
    ΕΛΕΟΣ!!
    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες

  • 24 Απριλίου 2020, 19:07 | Tριανταφυλλιά

    Ως μητέρα 2 αγοριών θα ήθελα να ενταχθεί στο νηπιαγωγείο η Φυσική Αγωγή μια που τα παιδιά μου δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αφού ζούμε στο κέντρο και επιπλέον οικονομικά δε μπορούμε να πληρώσουμε απογευματινό σύλλογο. Τα αγγλικά είναι χρήσιμα για αργότερα, όχι στα νήπια

  • 24 Απριλίου 2020, 18:52 | Μαργαρίτα

    «Ο λεξιλογικός πλούτος σαν όρος του μονόλογου έχει ξεχωριστή σπουδαιότητα σήμερα, που τη γλωσσική μας πραγματικότητα την κατακλύζουν οι κίνδυνοι της φθοράς και της αποκοπής από την παράδοση, καθώς και η ισοπεδωτική εισβολή του τεχνολογικού αυτοματισμού στη γλώσσα παράλληλα με την άκριτη ξενογλωσσία.» Δ. Λιαντίνης
    Ας κοιτάξουμε πρώτα πολύ σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ως προς την εκπαιδευσή τους, παρά τα αγγλικά και τους υπολογιστές που ούτως ή άλλως θα τα μάθουν. Βρίσκονται σε μια ηλικία που ακόμα κάνουν τα πρώτα «βήματα» της δικής τους γλώσσας.
    Αν ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για τα παιδιά να μάθουν αγγλικά και υπολογιστές, να γίνει δωρεάν οι εκμαθησή τους στην ηλικία που πρέπει, από το ίδιο το κράτος. Ώστε να μην υπάρχει αδικία στο κάθε παιδί ανάλογα με την οικονομική τάξη των γονέων του.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:33 | ΒΑΚΙΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Σημαντική η εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, όπως θα ήταν και της μουσικής αγωγής,της φυσικής αγωγής,της πληροφορικής… Όσοι όμως γνωρίζουν την καθημερινή σχολική ζωή του χώρου, ξέρουν πολύ καλά πως αυτό που έχει ανάγκη το σύγχρονο νηπιαγωγείο – αν θέλουμε να το ονομάζουμε σύγχρονο – είναι η ύπαρξη ενός ακόμη ατόμου (συναδέλφου, βοηθητικού προσωπικού, ειδικού παιδαγωγού…) για να μπορεί να παρέχεται ουσιαστικό παιδαγωγικό έργο στα 20-22 και με το νέο νομοσχέδιο έως και 26-27 νήπια (…και θέλουμε να μιλάμε για αναβάθμιση…). Ας γίνει αυτό το βασικό βήμα και μετά ευπρόσδεκτη κάθε ειδικότητα. Με την ελπίδα να ληφθούν σοβαρά οι απόψεις μας, ανθρώπων που για χρόνια υπηρετούν με συνέπεια και αγάπη το δημόσια νηπιαγωγείο. Ευχαριστώ.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:17 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ώρες διδασκάλιας των Αγγλικών στην Α’ και Β’ Δημοτικού.
    Θεωρώ, ωστόσο, ότι πρέπει κυρίως να δοθεί έμφαση στην Δευτεροβάθμια. Το μάθημα πρέπει να γίνει 3ωρο στο Γυμνάσιο, να ανανεωθεί το απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό υλικό (δηλ. να γραφτούν καινούρια βιβλία) και να συνδεθεί το μάθημα των Αγγλικών στο Γυμνάσιο/Λύκειο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚπΓ). Μόνο έτσι θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά το μάθημα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι μαθητές να πιστοποιούνται στην Αγγλική Γλώσσα μέσα από το σχολείο αποκλειστικά.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:08 | Δάμπασης Χρήστος

    Το δημοσιο σχολειο οφειλει να φροντιζει για την υγεια του μαθητη, σωματικη και ψυχικη μεσω του μαθηματος της φυσικης αγωγης. Οχι μεσα απο την πρακτικη του, παρτε μπαλες και παιξτε, ουτε μεσα απο ενα προαυλιο διχως υλικοτεχνικη υποδομη. Ούτε μέσα από ένα παροχημένο ωρολόγιο πρόγραμμα σαν το σημερινό. Χρειαζεται συνεργασια των δομων του σχολειου με τους φορεις της τοπικης αυτοδιοικησης αναφορικά με την χρηση γηπεδων χωρων και υποδομων. Πρεπει να μπει ενεργα στο παιχνιδι η γενικη γραμματεια αθλητισμου που με την τεχνογνωσια της θα διασφαλισει την παροχη υπηρεσιων σχολικου αθλητισμου με επικεντρο τις εξατομικευμενες αναγκες του καθε μαθητη αποφευγοντας με αυτο τον τροπο την μαζικοτητα της αθλησης. Οι σχολές φυσικης αγωγης μπορουν να παιξουν τον ρολο τους σε σχεση με την νεα γνωση. Σκοπος μας δεν θα πρεπει να ειναι το σχολειο να παρεχει σπορ αλλα τροπους καταπολεμησης της παχυσαρκειας του αγχους των κινητικων δυσκολιων της αποκαταστασης μυοσκελετικων δυσλειτουργιων τονωση της αυτοπεποιθησης καταπολεμηση γλωσσικων ή άλλών διαταραχων. Η φυσικη αγωγη με τα συγχρονα εργαλεια που η επιστημη διαθετει μπορει κ πρεπει να παιξει βασικο ρολο στο σχολειο. Επενδυστε στην υγεια του ατομου γιατι οσα θα ξοδεψετε γι αυτο τον σκοπο θα τα γλιτωσετε πολλαπλασια απο το εθνικο συστημα υγειας της χωρας. Και ολα θα ξεκινουν απο το νηπιαγωγειο ως την κατακτηση της δια βιου αθλησης με εισαγωγή του μαθήματος της Φ.Α. σε αυτά απο τους ΠΕ11 καθηγ. Φ.Α.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:47 | ΔημήτρηςΚ

    Επιεικώς απαράδεκτη η επέμβαση στα Νηπιαγωγεία
    Είναι (ίσως) το μοναδικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος που δουλεύει ικανοποιητικά.
    Κάντε λίγη περισσότερη επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς των νηπ/γείων και είναι εντάξει

  • 24 Απριλίου 2020, 17:40 | Βολκίδης Μιχαήλ

    Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο της εισαγωγής αγγλικών σε τόσο μικρή ηλικία και ούτε το Υπουργείο έχει προβάλλει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογιά . Αυτό το μέτρο δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες έρευνες, σε παγκόσμιο επίπεδο που επισημαίνουν ότι τα αποτελεσματικά προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών στη βάση της οποίας βρίσκεται ένα ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον. Είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα, για τα νήπια να μάθουν πώς να μαθαίνουν, χρειάζεται η ανάπτυξη της επικοινωνίας, της δημιουργικής, κριτικής σκέψης και η υποστήριξη της κοινωνικοποιήσης τους.
    Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η παρουσία ειδικού βοηθητικού προσωπικού σε κάθε νηπιαγωγείο, ούτως ώστε να γίνεται σωστή εκπαίδευση αυτοεξυπηρέτησης και να παρέχεται υποστηρικτική βοήθεια ειδικά τώρα που θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών ανά νηπιαγωγό,όπως προβλέπει το ίδιο νομοσχέδιο.
    Στο σύγχρονο Νηπιαγωγείο χρειάζεται να εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης λογοθεραπείας , εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας να λειτουργούν σχολές και ομάδες γονέων , ώστε να παρέχεται η απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη καθώς επίσης και προγράμματα αγωγής υγείας από εξειδικευμένο υποστηρικτικό προσωπικό πάντα με παιδαγωγική επάρκεια.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:35 | Εβελίνα

    Ως καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας ΠΕ06 το θεωρώ τραγικό να μπούμε να διδάξουμε Αγγλικά σε τόσο μικρές ηλικίες. Άλλα χρειάζεται το νηπιαγωγείο κι όχι Αγγλικά.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:23 | Ευτυχία Παγώνη

    Όπως είναι γνωστό τα νήπια έχουν ανάγκη να νιώθουν την ασφάλεια και εμπιστοσύνη που εμπνέεται από ένα άτομο, τη Νηπιαγωγό τους η οποία είναι και πλήρως καταρτισμένη για την εκμάθηση δεξιοτήτων όλων των θεματικών του αναλυτικού προγράμματος. Μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες μπορούν να επιτευχθούν στόχοι ακόμα και των αγγλικών γιατί όχι; με την κατάλληλη επιμόρφωση εύκολες δραστηριότητες αγγλικών, όμως σε καμία περίπτωση εισαγωγή ειδικοτήτων μέσα στη τάξη του νηπιαγωγείου, είναι μία λάθος προσέγγιση για την εκπαίδευση των νηπίων γιατί πρωτίστως δεν υπάρχει κατάρτιση για αυτές τις μικρές ηλικίες. Και βέβαια, να επισημάνω πως ανάγκη αυτή τη στιγμή το σύγχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν έχει εισαγωγή νέων θεματικών αλλά προέχει η πλαισίωση από ειδικούς (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς) που σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίοι.