Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:39 | ellia

    ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΔΥΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;
    Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ Σ¨ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ; ΜΗΠΩΣ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΑΝ ΟΝΤΟΤΗΤΑ;
    Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ;
    ΄Η ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΛΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΑΙΤΗ;
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟ ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ.
    ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ¨¨ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ¨.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:35 | Νικόλαος Παπαθανασίου

    Η συρρίκνωση του τομέα δομικών έργων σε μία μόνο ειδικότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.
    Η δημιουργία επιπλέων ειδικοτήτων όπως «τεχνικός βιοκλιματικών δομικών κατασκευών» και «τεχνικός περιβαλλοντικής βελτίωσης έργων πολιτικού μηχανικού» θα συμβάλουν στην προσαρμογή ης παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα των δομικών κατασκευών και των έργων υποδομής.
    Παράλληλα δεν θα υπάρχει κόστος για την λειτουργία των παραπάνω ειδικοτήτων αφού θα καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές των επαγγελματικών λυκείων, ενώ υπάρχει και επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:32 | Χριστίνα

    Είμαι μαθήτρια σε ΕΠΑΛ. Τελείωσα την Α΄ Λυκείου και γράφτηκα στην Β΄Τάξη του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από όσα έχω πληροφορηθεί δεν θα υπάρχει ο τομέας αυτός στα ΕΠΑΛ και θα πρέπει να διαλέξω κάποιον άλλον. Γιατί; Λατρεύω το σχέδιο και με ενδιαφέρει να περάσω στο ΤΕΙ Γραφιστικής. Αυτό είναι το όνειρό μου. Γιατί θα πρέπει να διαλέξω κάτι άλλο; Ελπίζω να πρόκειται για λάθος και να εντάξετε ξανά τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ΕΠΑΛ ώστε να έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να περνάμε στα ΤΕΙ που θέλουμε όπως και τα άλλα παιδιά (των άλλων τομέων). Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό. Είναι το όνειρό μου λάθος; Δεν πρέπει να σπουδάζουμε αυτό που θέλουμε; Πώς θα τα καταφέρω από το Γενικό Λύκειο; Δεν θα τα καταφέρω, είναι πολύ δύσκολα και ήδη νιώθω κατώτερη. Ελπίζω τελικά να μην γκρεμίσετε το μέλλον μου.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:30 | Γαβριήλ Ζώτος

    Η ύπαρξη του τομέα υγείας και πρόνοιας στα ΕΠΑ.Λ.,όλα αυτά τα χρόνια,
    μόνο ωσ θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Όσα σχολεία είχαν αυτό τον τομέα είχαν και τα λιγότερα προβλήματα σε ότι αφορά τη συμεριφορά των μαθητών. Η καλή συνύπαρξη των δυο φύλλων στο χώρο του σχολείου (στη μέγαλη τους πληοψηφία ) βοηθάει σημαντικά τα νέα παιδιά ώστε να συνυπάρξουν και ως ενήλικες καλά. Με την πρότασή σας να καταργήσετε αυτόν τον δυναμικό τομέα ουσιαστικά στέλνετε(πρίν την ώρα τους) στο σπίτι τους ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ( κυρίως κορίτσια ) παιδιών. Διορθώστε αυτή σας την απόφασή, είναι λάθος. χίλιες φορές καλύτερα να είναι τα παιδιά σχολείο( και ας έχουν όσες αδυναμίες έχουν)παρά στο σπίτι ή δεν ξέρω και εγω που αλλού.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:19 | Τ.Σ.

    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕ ΔΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:19 | ΚΛΗΜΗΣ Ε.

    ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    Λυπάμαι βαθύτατα για την αδυναμία ορισμένων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσουν τι κακό προκαλούν στην Ελληνική κοινωνία και τι επιπτώσεις θα έχει άμεσα και μεσοπρόθεσμα η εμμονή τους να καταργήσουν με αίολα ανούσια επιχειρήματα τον ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ , στερώντας σε 20.000 μαθητές την δυνατότητα για Δημόσια εκπαίδευση (με τα χρήματα μας ως φορολογούμενοι) επειδή:

    1ον Ο προκάτοχος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσε σε 18 μήνες να βρει τους 54.000 ΙΔΑΧ (συμβασιούχους) όπως με ευκολία έκανε για 500 το Υπουργείο Ναυτιλίας, έχοντας βέβαιο το ελαφρυντικό ότι ξεκίνησε σωστά γιατί ακόμη και στις απολύσεις σε κάθε σοβαρή επιχείρηση έστω και αν αυτή είναι το κράτος υπάρχει ιεραρχία στις και στις απολύσεις, δεν ξεκινάμε από τους μονίμους που προσλήφθηκαν με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και από την Επετηρίδα.

    2ον Η Αρχιεπισκοπή με παρέμβαση της, έσωσε αρκετούς Θεολόγους και τη Σιβιτανείδιο.
    3ον Έπρεπε να σωθούν και αρκετές ειδικότητες που παράγουν ανέργους και δεν έχουν παιδιά στην εκπαίδευση άλλα λειτουργούν με φανταστικές εγγραφές.

    4ον Γνωρίζετε ότι το 67% των προσληφθέντων στα Νοσοκομεία είναι Β. Νοσηλευτών από τα ΕΠΑΛ, γιατί υπερβαίνοντας τα καθήκοντα τους λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτουν σημαντικό μέρος των Νοσηλευτικών παρεμβάσεων, έχουν χαμηλότερο εργασιακό κόστος και βρίσκονται 24h πάνω από το κρεβάτι των ασθενών, μεταφέροντας με ακρίβεια και σαφήνεια τις πληροφορίες από όσα αντιλαμβάνονται. Θέλετε οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν γνώσεις μαθηματικών για να υπολογίζουν με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που θα τρέξει μια μέρα στις φλέβες όλων μας. Θέλετε να μην γνωρίζουν χημεία και φαρμακολογία για να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις παρενέργειες των φαρμάκων. Θα επιθυμούσατε να Νοσηλευτείτε από μελλοντικούς Β. Νοσηλευτών που δεν θα έχουν αυτές τις ικανότητες.

    5ον Γνωρίζουμε όλοι πως αυτό ήταν ένα τυφλό ενδεχομένως χτύπημα που ταίριαζε στον αριθμό που ζητούσε η τρόϊκα. Εντάξει μας αρέσει η ομορφιά καλό είναι να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που αρχικά είχαν αποκλειστεί στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο και στα ΣΕΚ (ονυχοπλαστική κωμμωτική, κλπ), ωστόσο πιστεύω πως τα επαγγέλματα υγείας αξίζουν καλύτερη μεταχείρηση, για αυτό σας καλούμε να συμβάλετε να σωθεί ένα εξειδικευμένο προσωπικό που αγαπά το χώρο και το αντικείμενο, να μην ταλαιπωρηθούν και μείνουν έξω τελικά από την εκπαίδευση 20.000 μαθητές, δημιουργώντας μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ειδικότητες (π.χ. Νοσηλευτική που έχουν πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση) και συμβάλλουν ως εργαζόμενοι στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:15 | Z.X.

    Κύριε Υπουργέ

    Είμαι απόφοιτη του 1ου ΤΕΕ Χαϊδαρίου του τομέα υγείας και πρόνοιας. Μετά την εισαγωγή μου στον ΤΕΙ Εργοθεραπείας μέσω πανελληνίων εξετάσεων από το ΤΕΕ, είμαι διορισμένη ως μόνιμη εργοθεραπεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο χρόνος παραμονής μου ως άνεργη ήταν μηδενικός. Επίσης θέλω να καταγγείλω την αναιτιολόγητη έξοδο του τομέα υγείας και πρόνοιας από τα επαγγελματικά λύκεια και περισσότερο θα ήθελα να καταγγείλω την ψευδή αιτιολογία ότι οι απόφοιτοι του παραπάνω τομέα οδηγούνται στην ανεργία.
    Σταματήστε να παίζετε με την νοημοσύνη και τις ζωές τόσων ανθρώπων κύριε υπουργέ!!!!

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    Επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα Επαγγελματικά Λύκεια.
    Επαναφορά των υπό διαθεσιμότητα καθηγητών στην οργανική και νόμιμη θέση τους. Τοποθετείστε τους εκεί που αξίζει να βρίσκονται:στα σχολεία και όχι στα νοσοκομεία.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ πρέπει να υπάρχει στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο αφού αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τους μαθητές που έχουν ανάλογες δεξιότητες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:13 | Φωτίου Νικόλαος

    Κάθε προσπάθεια διαχείρισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων αποδεικνύονται ανεπαρκείς και συχνά αναποτελεσματικές. Γίνεται φανερό πλέον ότι καμία σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική πολιτική δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς την επαρκή και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο κατά την εφαρμογή αναγκαίων δράσεων. Η εκπαίδευση και η περιβαλλοντική αγωγή αναδεικνύεται ως ένα δραστικό μέσο για την επίτευξη της αφύπνισης και την αλλαγή του μονοδιάστατου τρόπου σκέψης του σημερινού ανθρώπου.

    Συνεπώς, η δημιουργία τομέα Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων στα Επαγγελματικά Λύκεια αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Πλέον εκτός από τον ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστήμια & Τ.Ε.Ι.) που παράγουν Μηχανικούς, Περιβαλλοντολόγους, κ.α. και η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση θα έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύσει τεχνικούς (συνεργάτες των Μηχανικών, Περιβαλλοντολόγων κ.α.), που σε πρακτικό επίπεδο θα εργάζονται καθημερινά για την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της αειφορικής ανάπτυξης. Οι προτεινόμενες ειδικότητες του τομέα, δεν αντιμετωπίζουν όμως το ζήτημα σφαιρικά της περιβαλλοντικής προστασίας, διότι περιορίζονται στο Φυσικό Περιβάλλον (Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) ή στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με τη χρήση τεχνολογίας και τεχνικών ανακύκλωσης (Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης – Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης).

    Τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα παράγονται στο ανθρωπογενές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον. Η έννοια της αειφορίας και της αειφορικής ανάπτυξης πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις πτυχές και τις λειτουργίες των πόλεων και πρωτίστως όλων των κατασκευών. Αν θέλουμε να κινηθούμε στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας του περιβάλλοντος, έχουμε υποχρέωση να προσθέσουμε μία ακόμα ειδικότητα στο τομέα του Περιβάλλοντος, αυτή του:

    Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών Έργων (οικολογικής δόμησης). Με στόχο την παραγωγή τεχνικών που θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής, της θερμομόνωσης των υφιστάμενων κτιριακών έργων, σύγχρονες εφαρμογές οικολογικών μεθόδων & δομικών υλικών, κ.α.

    Περισσότερα στοιχεία για την αναγκαιότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο αστικό Περιβάλλον (καθώς και της τεκμηρίωσης της προσθήκης της ανωτέρω ειδικότητας) μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου που απευθύνεται σ’ εκπαιδευτικούς ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ISBN : 960-631-605- Χ). Αποθετήριο Καλών πρακτικών: Κατηγορία έργου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – Φορέας Βράβευσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2011. Διαθέσιμο σ’ επίσημο site του Υπουργείου Παιδείας :

    http://excellence.sch.gr/index.php?option=com_chronocontact&Itemid=85

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:05 | ΦΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ

    1. Να μην ξεχάσω να μην πάω σχολείο την 1η Σεπτέμβρη γιατί με απέλυσαν.
    2. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω τους πρώην μαθητές, μαθήτριες μου και τους γονείς τους, ότι δεν μπορούν να πάνε στις ειδικότητες του Τομέα Υγείας που επιθυμούν, γιατί «κάποιοι» συμβούλευσαν στρεβλά τον Υπουργό ότι αυτές οι ειδικότητες δεν έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και απλά καταργήθηκαν.
    3. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω του μετεξεταστέους ότι δεν υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία για να τους εξετάσουν στις εξετάσεις Σεπτεμβρίου, αφού απολύθηκαν όλοι και καταργήθηκαν και οι θέσεις για να μην τυχόν σκεφτεί κάποιος να ξαναφέρει τους ανεπιθύμητους πίσω.
    4. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω του μαθητές, μαθήτριες της Γ Τάξης των Ημερησίων ΕΠΑΛ καθώς και της Δ Τάξης των Εσπερινών ΕΠΑΛ (βλέπεις ήμουν και Υπεύθυνος Τομέα τρομάρα μου) του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ότι φέτος δεν θα έχουν τους καθηγητές τους για να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ( αλήθεια ποιοι θα βγάλουν θέματα και θα διορθώσουν γραπτά και με ποια εμπειρία ; ).
    5. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω σε όσους οφείλω χρήματα ότι δεν μπορώ να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου γιατί ο μισθός μου μειώθηκε κατά 25% για 8 μήνες και μετά προβλέπεται 100% μείωση.
    6. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω τους απολυμένους συναδέλφους μου, ότι κάνοντας αιτήσεις για ωρομίσθιοι, επιβραβεύουν αυτούς που σκέφτηκαν «απόλυσε τους και μετά πάρτους ωρομίσθιους» με 3,60(τρεις και εξήντα) στην κυριολεξία.
    7. Να μην ξεχάσω να δηλώσω, σαν μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σαν απλός πρώην συνάδελφος ότι συμφωνώ απόλυτα με τους Τομείς και τις Ειδικότητες που εντάχθηκαν στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο. Περιμένω να δηλώσουν την αδικία του αποκλεισμού του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας από το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο οι Επιστημονικοί Σύλλογοι και Ενώσεις των «σωσμένων» Ειδικοτήτων.
    8. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ!!!!!!!!

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
    «Ὅσοι τὸ χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αἰσθάνονται, ζυγὸν δουλείας ἂς ἔχωσι· θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην ἡ ἐλευθερία»
    ΦΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ «καθηγητής ΠΕ18.10» και ας μην αρέσει σε κάποιους.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:01 | Αγγελική Καμπούρη

    Θεωρώ τόσο εγώ όσο και οι μαθητές μου μεγάλο λάθος την κατάργηση τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών διότι α)Προάγει τον πολιτισμό, αναπτύσσει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών και είναι ουσιαστικά η μόνη τους διέξοδος και προετοιμασία για όλες τις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που το αντικείμενό τους άπτεται των καλλιτεχνικών μαθημάτων που διδάσκονται αποκλειστικά σ αυτόν τον τομέα.β)Λόγω της κρίσης οι μαθητές και ιδιαίτερα των φτωχότερων εισοδηματικά στρωμάτων προσανατολίζονται στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση προσδοκώντας την επαγγελματική τους αποκατάσταση.Είναι κοινώς πλέον γνωστό ότι οι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπ/σης έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους τεχνίτες-τεχνολόγους.Πιστεύω λοιπόν ότι ένα Πολιτισμένο έθνος και μάλιστα η Ελλάδα που αποτέλεσε πάντα την κοιτίδα του πολιτισμού οφείλει και πρέπει να δίνει την ευκαιρία στα παιδιά της να σπουδάζουν γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις Καλές Τέχνες και γενικά προάγουν τον Πολιτισμό.δ)Επειδή μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ως εκπαιδευτικός Γραφίστρια (ΠΕ18-26)αγαπώ πολύ το αντικείμενο της δουλειάς μου τους μαθητές μου και το σχολείο μου σας υποβάλλω θερμή παράκληση μη στερήσετε απ αυτά τα παιδιά και από μένα και τους συναδέλφους μου την δυνατότητα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μ αυτό που τόσο αγαπάμε.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:56 | Ειρήνη

    κύριε υπουργέ.

    Τι θα γίνουν οι μαθητές που επέλεξαν τον τομέα Υγείας Πρόνοιας ,τον περασμένο Ιούνιο και εγράφησαν στη Β τάξη των ΕΠΑ.Λ. που καταργήθηκε?

    Γιατί δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του τομέα ούτε και της ειδικότητας β΄νοσηλευτών?Που θα οδηγηθούν αυτοί οι μαθητές που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κορίτσια?θα πειστούν να αλλάξουν τομέα?θα στραφούν στο Γενικό Λύκειο και αφού αποφοιτήσουν θα παρακολουθήσουν τα μεταδευτεροβάθμια ΙΕΚ ή απλά θα εγκαταλείψουν το σχολείο??

    Ποιές θα είναι οι συνέπειες για αυτά τα παιδιά.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:49 | Ζωή Κ.

    Η κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας ήταν ίσως η πιο λάνθασμένη απόφαση που αφορά την εκπαίδευση.Ο πιο υγιής τομέας με τους περισσότερους μαθητές και με τους πιο καταρτισμένους καθηγητές(246 κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου)μεταφέρεται στα ΙΕΚ!!!!!!!!!Με ποιά λογική;;;Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ σε μεγάλο ποσοστό εισάγονταν στηντριτοβάθμια εκπαίδευση και συνέχιζαν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ.Τώρα αυτό δεν είναι εφικτό!!!!!!!!!Γιατί;;;;Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας ήταν ο πιο δημοφιλής στα κορίτσια,τώρα ποιά ειδικότητα μπορεί να ακολουθήσει ένα 15χρόνο κορίτσι στην επαρχία;;;

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:49 | Αντώνης Κρύσιλας ΠΕ 18.10, ΠΕ 18.25

    Κύριε Υπουργέ,
    Μελετώντας κανείς το Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα το άρθρο που αναφέρεται στους Τομείς και τις Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου, διαπιστώνει ότι το νέο Ε.ΠΑΛ έχει ως αντικείμενα μόρφωσης τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις μηχανές, τα κτίρια, το περιβάλλον, τα λεφτά, τα φυτά, τα ζώα, τα ψάρια, τα καράβια κλπ. Δεν υπάρχει όμως τομέας που έχει ως αντικείμενο τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Μήπως είναι περιττός; Ήταν όμως αναμενόμενο μετά την αιφνίδια κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας με την δικαιολογία ότι ο συγκεκριμένος τομέας δημιουργούσε στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης. Τη δικαιολογία αυτή όμως έρχεται να καταρρίψει το ίδιο το Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ταξινόμηση των διαφόρων επαγγελμάτων σε επίπεδα μόρφωσης. Π.χ. Τα επαγγέλματα που αφορούν στον Τουρισμό προσφέρονται στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ, στις Ανώτερες Σχολές Τουρισμού, στα ΙΕΚ, στα ΕΠΑΛ και στα ΣΕΚ, δηλαδή σε 6 βαθμίδες εκπαίδευσης. Ομοίως τα επαγγέλματα τεχνολογικών εφαρμογών (πληροφορικής, δομικών έργων, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας κλπ) και γεωπονίας προσφέρονται στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ, στα ΙΕΚ, στα ΕΠΑΛ και στα ΣΕΚ, δηλαδή σε 5 βαθμίδες εκπαίδευσης. Εδώ δεν υπάρχει στρέβλωση; Δεν υπάρχει επικάλυψη; Αντίθετα τα επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας θα προσφέρονται μόνο στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ και στα ΙΕΚ μετά την κατάργηση των ανάλογων ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, δηλαδή σε 3 βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι φανερό ότι η δικαιολογία της επικάλυψης πείθει μόνο τους αφελείς και υποτιμά τη νοημοσύνη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
    Άλλη δικαιολογία για την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας είναι ότι ο συγκεκριμένος τομέας συστάθηκε για να εξυπηρετεί συντεχνιακές ανάγκες των εκπαιδευτικών αντιστοίχων ειδικοτήτων (ιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, βρεφονηπιοκόμων κλπ) και όχι για τις ανάγκες των μαθητών και της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην ανεργία. Η ίδρυση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο Επαγγελματικό Λύκειο έγινε όταν οι εκπαιδευτικοί που σήμερα είναι σε διαθεσιμότητα ήταν παιδιά. Πως είναι δυνατόν να είχαν δρομολογήσει την δημιουργία ολόκληρου τομέα, παραπλανώντας τον τότε Υπουργό Παιδείας; Είμαι ένας από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σήμερα και σας πληροφορώ ότι την εποχή που ιδρύονταν ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας είχα στο νου μου να παίζω ποδόσφαιρο στις αλάνες τις γειτονιάς μου και όχι να δημιουργώ ειδικότητες στα ΤΕΛ για μελλοντική μου απορρόφηση.
    Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τομέα δεν αντιμετωπίζουν έντονα τον εφιάλτη της ανεργίας αφού σήμερα είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας με σπουδές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταπτυχιακά διπλώματα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι μεγάλος αριθμός μαθητών επιλέγουν τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας για την συνέχιση των σπουδών τους κάθε χρόνο. Για την ανεργία δεν ευθύνονται οι τομείς του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Άλλωστε δεν είναι αφελείς οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ που έχουν στο βαρύ τους οπλοστάσιο τις ειδικότητες της Υγείας και διαφημίζουν την απορροφητικότητα τους από την αγορά εργασίας
    Σύμφωνα με τα παραπάνω καταρρέει το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και των αντίστοιχων ειδικοτήτων, γεγονός που θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης χιλιάδες εκπαιδευτικούς με αξιόλογα προσόντα. Στο σχολείο μου (1ο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου) οι 6 στους 7 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα έχουν τουλάχιστον 2ο πτυχίο ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακό δίπλωμα και εισήχθησαν στην εκπαίδευση με τη διαδικασία γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Μια κατάργηση πού δείχνει σε χιλιάδες μαθητές την έξοδο από το σχολείο και την εκπαίδευση, οδηγώντας τους βίαια στη στείρα κατάρτιση των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.
    Πρόταση: Επαναφορά του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο ΕΠΑ.Λ με όλες του τις ειδικότητες ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν στις ΕΠΑ.Σ.

    Κρύσιλας Αντώνιος
    ΠΕ 18.10 Νοσηλευτικής, ΠΕ 18.25 Φυσικοθεραπείας
    Εκπαιδευτικός MSc, σε διαθεσιμότητα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:37 | ASPA VOUDOU

    το Δημόσιο Επαγγελματικό Λύκειο, όπως ορίζεται στο σχέδιο νόμου απομακρύνει κατηγορηματικά τους μαθητές/τριες με καλλιτεχνικές ικανότητες και δεξιότητες από τους κόλπους του με την κατάργηση των τομέων ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

    Ποιό είναι το μοντέλο μαθητών που επιθυμεί το ΥΠΕΠΘ;

    Οι ανειδίκευτοι εργάτες θα είναι οι νεο-Έλληνες του αύριο;;;

    Στον αντίποδα αυτών των τομέων γιατί ιδρύονται αντίστοιχοι τομείς σε ΣΕΚ, ΚΟΛΛΕΓΙΑ κ.λπ. στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ; Οι ιδιώτες σχολάρχες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας;

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:29 | Καπνιά Χρυσούλα

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:18 | Κώστας Α

    Είναι απαράδεκτη η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και ειδικά των τμημάτων που απευθύνονται για παιδιά με χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά προνόμια όπως και με χαμηλό πολιτισμικό κεφάλαιο.

    Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα είναι η αύξηση στην ένταση και τη διάρκεια αυτών των χαρακτηριστικών μέχρι ανεπίστρεπτων καταστάσεων για τα παιδιά αυτά.

    Για τους εκπαιδευτικούς που είναι οι στυλοβάτες της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής είναι άθλιο να αντιμετώπιζονται σαν σκουπίδια για να ικανοποιηθούν οι οικονομικοί δείκτες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:01 | Ιωαννα

    Να επανέλθει ο τομέας Υγείας στα ΕΠΑΛ.

  • Γεώργιος Ι. Παρίκος
    ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ: Εισαγωγή
    Πιστεύουμε πως κάθε σύστημα κρίνεται από το αποτέλεσμα.
    Ένα εκπαιδευτικό σύστημα έχει ως κεντρικό πρόσωπο το ΜΑΘΗΤΗ.
    Οι προτάσεις μας έχουν σκοπό τη βελτίωση του περιεχομένου της μεταρρύθμισης.
    Ο νέος σχεδιασμός δείχνει πως επιτέλους το «καράβι αλλάζει ρότα», και ο χαρακτήρας της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επανέρχεται κυρίαρχα στη θέση της «Τεχνικής Εκπαίδευσης» ώστε να προετοιμάσει Τεχνίτες και Τεχνικούς που θα επανδρώνουν τους Παραγωγικούς Κλάδους της Εθνικής Οικονομίας.
    Θεωρώντας πως η «ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των μαθητών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και συγχρόνως αποτελεί την καρδιά της κατάρτισης ειδικευμένου τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού, απαραίτητου για την ταχεία ανάπτυξη των κλάδων της Βιομηχανικής και Βιοτεχνικής Παραγωγής, αλλά και τη Λειτουργία και Συντήρηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων και των Βιομηχανικών Παραγωγικών Μονάδων, είναι απαραίτητο οι όποιες παρεμβάσεις μας να συμβάλουν προς την κατεύθυνση βελτίωσης των «λεπτομερειών» που θα καταστήσουν ένα, ούτως ή άλλως, εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μας, σχέδιο σε νόμο που να φέρει την «επανάσταση» που δεκαετίες προσδοκά η εκπαιδευτική κοινότητα της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
    Ως θέματα άμεσης παρέμβασης θα προτείνουμε αλλαγές πρώτον στο θέμα της θεσμοθέτησης τομέων και ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ, δεύτερον στα μαθήματα προσανατολισμού στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ, και τρίτον στις αντίστοιχες ειδικότητες στα Ι.Ε.Κ. και στις Σ.Ε.Κ.
    Η θεσμοθέτηση ειδικοτήτων Τεχνολογικών Εφαρμογών στο επίπεδο των ΙΕΚ θα βοηθήσει τους μαθητές να επιλέξουν στο ΕΠΑΛ την πιο κοντινή στις επιλογές τους ειδικότητα, δηλαδή κάθε ΕΠΑΛ είναι ανέφικτο να λειτουργεί όλες τις θεσμοθετημένες ειδικότητες, επιλέγοντας στη συνέχεια σε επίπεδο ΙΕΚ (Γ’ και Δ’ Εξάμηνο) την ολοκλήρωση των προσδοκιών τους.
    ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
    Τομείς και Ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΠΑΛ
    Ι. Τομέας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
    1. Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Μετρολογία. Κατεργασίες με κοπή. Κατεργασίες με διαμόρφωση.
    – Εργαλειομηχανές. Αυτοματισμοί Εργαλειομηχανών.
    2. Τεχνικός Μηχανικός Κτιριακών Εγκαταστάσεων
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Υδρεύσεις. Αποχετεύσεις. Εγκαταστάσεις Υγιεινής. Θέρμανση. Αερισμός και κλιματισμός. Αποθήκευση και διανομή Πετρελαίου και Αερίων. Συντήρηση. Έλεγχος Εγκαταστάσεων.
    3. Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Σωληνουργία. Συστήματα Ελέγχου Ροής Στερεών, Υγρών και Αερίων.
    – Έλεγχος Ρύπανσης.
    – Διαχείριση Αποβλήτων.
    – Χημικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις.
    4. Τεχνικός Μηχανικός Οχημάτων
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Μηχανές Αυτοκινήτων.
    – Συστήματα αυτοκινήτων.
    – Κινητήρες Βαρέων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών.
    – Σέρβις Οχημάτων. Επισκευές Κινητήρων και Συστημάτων Οχημάτων.
    5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Κινητήρες Αεροσκαφών.
    – Συστήματα Αεροσκαφών. Καύσιμα Κινητήρων.
    – Συντήρηση Αεροσκαφών.
    ΙΙ. Τομέας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
    1. Τεχνικός Μηχανικός Έργων Πολιτικής Μηχανικής
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Θεμελιώσεις Κτιρίων.
    – Τοιχοποιία.
    – Δομικές Κατασκευές Μπετόν.
    – Ξύλινες Δομικές Κατασκευές.
    – Χρωματισμοί Κτιρίων.
    – Συγκοινωνιακά Έργα.
    2. Τεχνικός Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης και Γεωπληροφορικής
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Αρχιτεκτονική Σχεδίαση Κτιρίων.
    – Σχεδίαση Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων.
    – Χρωματική Αποτύπωση Κτιρίων.
    – Αποτύπωση Οικοπέδων και Οδοποιίας.
    ΙΙΙ. Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Κτιριακών Εγκαταστάσεων
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Ηλεκτρικές Μετρήσεις.
    – Συνεχές και Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
    – Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Κατοικιών. Οικιακές Συσκευές.
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Ηλεκτρικές Μετρήσεις.
    – Συνεχές και Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
    – Ηλεκτρικές Μηχανές.
    – Τεχνολογία Αυτοματισμού.

    ΙV. Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Ηλεκτρονικά Κυκλώματα. Εφαρμογές Εκπομπής και Λήψης Ήχου και Εικόνας. Αυτοματισμοί Ηλεκτρονικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων.
    2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας.
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Αναλογικά Κυκλώματα.
    – Ψηφιακά Κυκλώματα.
    – Τηλεπικοινωνίες.
    – Σταθερή Τηλεφωνία.
    – Κινητή Τηλεφωνία.
    – Δορυφορικά Δίκτυα.
    3. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Η/Υ
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Βασικά Ηλεκτρονικά.
    – Υλιστικό Η/Υ
    – Δίκτυα Η/Υ
    – Υπηρεσίες Διαδικτύου.
    V. Τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Χρήση Η/Υ, Εφαρμογές Λογισμικού Γραφείου. Εφαρμογές Πολυμέσων. Εφαρμογές στο Διαδίκτυο.
    2. Τεχνικός Λογισμικού
    Γνωστικά Αντικείμενα
    – Εγκατάσταση Λογισμικού.
    – Έλεγχος και Συντήρηση Λογισμικού.
    – Δημιουργία Λογισμικών Εφαρμογών.

    Παρατηρήσεις
    Οι Τομείς με την Ονομασία τους πρέπει να προσδιορίζουν το περιεχόμενο και το εύρος των περιεχομένων ειδικοτήτων, π.χ.:
    Α. Ο τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ είναι ανεξάρτητος αλλά περιλαμβάνει και την τεχνολογία (υλισμικό) των Η/Υ (συμβαίνει απανταχού: Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, κ.λπ.).
    Β. Η προσθήκη του όρου ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ είναι ανεπίκαιρη στον Τομέα Ηλεκτρολογίας καθότι μαθήματα Αυτοματισμού εξειδικευμένα ανά τομέα διδάσκονται ως μαθήματα ή και ειδικότητες κατά τομέα: π.χ.:
    – Στο ΕΠΑΛ – «Τομέα Ηλεκτρολογίας – Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού».
    – Στο ΕΠΑΛ – «Τομέα Ηλεκτρονικής – Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Εγκαταστάσεων» υπάρχει ως γνωστικό αντικείμενο «Αυτοματισμοί Ασφαλείας – Συναγερμοί».
    – Στις Σ.Ε.Κ. – «Τομέα Ηλεκτρονικής – Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας».
    – Στο ΕΠΑΛ – «Τομέας Μηχανολογίας – Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής» υπάρχει γνωστικό αντικείμενο με Υδραυλικούς και Πνευματικούς Αυτοματισμούς των Εργαλειομηχανών.
    – Στα ΙΕΚ – «Τομέα Μηχανολογίας» – πρέπει να υπάρξει ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» με κύριο γνωστικό αντικείμενο τους Αυτοματισμούς των μηχανημάτων Βιομηχανικής Παραγωγής.
    Γ. Ο τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ πρέπει να περιέχει ειδικότητες και μόνο χρήσης και εφαρμογών του λογισμικού.
    Δ. Ο Τομέας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ δεν πρέπει να υπάρξει διότι κατά το ήμισυ (και τα δύο) εντάσσονται σε άλλους σχετικούς τομείς. Όσον αφορά την Ειδικότητα «Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αυτό ανήκει στον τομέα Γεωπονίας.
    Όσον αφορά τις ειδικότητες: α) Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης και β) Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης γνώμη μας είναι πως ως αυτούσιες ειδικότητες μπορούν να ενταχθούν στα ΙΕΚ. Στο ΕΠΑΛ θα καλύπτονται ως βασικά μαθήματα στην προτεινόμενη ειδικότητα του Τομέα Μηχανολογίας – «Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων».
    Ε. Ο τομέας ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, είναι αναγκαίο να ανασχεδιαστεί και να του δοθεί η εικόνα που θα προσελκύσει μαθητές. Αλλιώς, σε λίγα ακόμη χρόνια όχι μόνο, οι τεχνίτες αλλά και οι εργολάβοι των δομικών – οικοδομικών έργων θα αφελληνιστούν πλήρως και ο νοών νοήτω.
    Προτείνουμε:
    α) Μετονομασία του τομέα σε: ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (Δες Κύπρο, Γερμανία κ.ά.).
    β) Να δώσουν ειδικότητες με ονομασίες που θα προσελκύσουν μαθητές και που ως τεχνικοί είναι απαραίτητοι συνεργάτες των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων.
    ΣΤ. Η σειρά των τομέων σε κάθε πίνακα σε δημόσια καταγραφή (νόμοι, πίνακες κ.λπ.) πρέπει να ακολουθεί τη σπουδαιότητα που έχουν στην παραγωγή και την Εθνική Οικονομία.
    Ζ. Οι ειδικότητες που προτείνονται στο ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν προοπτικές εργασίας σ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση τους «Τεχνικούς Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών», που υπάρχουν για ειδικούς σκοπούς, σε δύο ή τρία σημεία της χώρας.

    ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
    Θέμα: Επαγγελματικά Μαθήματα Α’ Τάξης ΕΠΑΛ
    Τα επαγγελματικά μαθήματα υποδομής στην Α’ τάξη της «Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» πρέπει:
    α) να δίνουν βασικές γνώσεις απαραίτητες για κάθε τομέα και ειδικότητα που θα επιλεγεί για τη Β’ και Γ’ τάξη,
    β) να καλύπτει γνωστικά αντικείμενα και των 5 τομέων της ομάδας προσανατολισμού,
    γ) να μετέχουν στην κατανομή των διδακτικών ωρών και οι πέντε κύριοι κλάδοι των εκπαιδευτικών.
    Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
    Μαθήματα Ειδικότητας Α’ τάξη – 13 ώρες
    1. Αρχές Μηχανολογίας
    Ώρες 3
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Συστήματα Μετρήσεων – Έλεγχοι – Τεχνικά Συστήματα.
    – Εισαγωγή στην Τεχνολογία Υλικών
    – Αρχές Κατεργασίας Μετάλλων
    – Αρχές Τεχνολογίας Μηχανών
    – Αποθήκευση – Διανομή Καυσίμων.
    2. Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής
    Ώρες 3
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Βασικές Έννοιες Ηλεκτρισμού – Βασικές Συνδεσμολογίες Κυκλωμάτων – Ηλεκτρικό Πεδίο και Πυκνωτής – Ρεύμα και Μαγνητικό Πεδίο – Εναλλασσόμενο Ρεύμα – Συνδεσμολογίες Εγκαταστάσεων – Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική – Ψηφιακή Τεχνολογία.
    3. Στοιχεία Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Ώρες 2
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Στοιχεία Αρχιτεκτονικής
    – Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός.
    – Βασική Δομική Τεχνολογία.
    – Οπτικές Τέχνες.
    – Πολιτιστική Κληρονομιά.
    4. Τεχνικό Σχέδιο
    Ώρες 2
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Αρχές Μηχανολογικού Σχεδίου
    – Αρχές Αρχιτεκτονικού Σχεδίου
    – Αρχές Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Σχεδίου
    5. Πρακτική Υπολογιστών
    Ώρες 2
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Γνωριμία με το Υλικό
    – Κατανόηση του Λογισμικού
    – Εφαρμογές Χρήσης του Υπολογιστή
    – Επεξεργασία Κειμένου
    – Υπολογιστικά Φύλλα
    – Υπηρεσίες Διαδικτύου
    6. Επαγγελματισμός – Προστασία Περιβάλλοντος – Ασφάλεια και Υγιεινή Εργασίας
    Ώρες 1
    Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
    – Οργάνωση Εργασίας
    – Εξυπηρέτηση Πελατών
    – Αποφυγή Ρυπάνσεων – Προστασία Περιβάλλοντος
    – Ασφάλεια Εργαζομένων
    – Υγιεινή Χώρων και Εργαζομένων

    Παρατηρήσεις:
    – Η διατύπωση του τίτλου «Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής» είναι η σωστή και όχι να προτάσετε το «Ηλεκτρονικής» του «Ηλεκτρολογίας».
    – Τα Εκπαιδευτικά Πεδία του μαθήματος «Τεχνικό Σχέδιο» πρέπει να καλύπτουν ισομερώς και τις τρεις ομάδες σχεδίου.
    – Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός έχει ήδη διδαχθεί (Δες νέο πρόγραμμα Γυμνασίου) στη Γ’ Γυμνασίου. Εδώ λοιπόν είναι και άκαιρο καθότι ο μαθητής έχει ήδη προσανατολιστεί επιλέγοντας τομέα και ειδικότητα. Μέσα όμως από το Πρώτο Μέρος του Μαθήματος (Επαγγελματισμός) θα εξελίξει ικανότητες ανάδειξης της επιλεγείσης από τον ίδιο καριέρας του στο Επάγγελμα. Καθ’ όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον εργασίας ο μαθητής θα το διδαχθεί στους εργασιακούς χώρους του σχολείου και θα το βιώσει κατά την περίοδο μαθητείας.
    – Το μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» παραπέμπει στο καταργηθέν από το ΓΕΛ μάθημα «Τεχνολογία των (της) Επικοινωνιών (ας) που τίποτα δεν προσφέρει. Άλλωστε ως τίτλος διδάσκεται και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.
    Ο προτεινόμενος τίτλος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ είναι απόλυτα προσδιοριστικός και είναι αυτό που απαιτείται να γνωρίζουν ολοκληρωμένα οι μαθητές στο πέρας της Α’ τάξης. Και τούτο διότι στη Β’ και Γ’ τάξη, οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν προγράμματα λογισμικού σε εργαστηριακά κυρίως μαθήματα Εργαλειομηχανών, Αυτοματισμών, Οχημάτων, Βιομηχανικού Αυτοματισμού, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και μαθημάτων Σχεδίασης.
    ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
    Θέμα: Ειδικότητες ΣΕΚ και ΙΕΚ
    Η πρόταση ειδικοτήτων για τα ΙΕΚ (στο Σχέδιο Νόμου) θεωρεί πως δεν απαιτούνται αναβαθμισμένες τεχνολογικά ειδικότητες για την «ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών». Κατά τη γνώμη μας στα ΙΕΚ είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν για την προαναφερθείσα ομάδα μονοετή (2 εξαμήνων) τμήματα περαιτέρω εξειδικεύσεων, για τους αποφοίτους των ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ κάθε τομέα.
    Έτσι, θα καλυφθούν οι απαιτήσεις καταρτισμένου προσωπικού που ζητά η αγορά εργασίας και θα καλυφθούν οι ανάγκες επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που έχει ανάγκη η χώρα μας.
    Παράλληλα δίδεται διέξοδος σε περίπτωση κορεσμού στην αγορά εργασίας, σε μία νέα εξειδίκευση σε κοντινό τεχνολογικό γνωστικό αντικείμενο.
    Με δεδομένη την «αποχή» έως τώρα του Ιδιωτικού τομέα (με εξαίρεση 2-3 σχολές) από τη δημιουργία των «βαριών» ειδικοτήτων των Τεχνολογικών Τομέων, το βάρος της κατάρτισης των Σ.Ε.Κ. και των αντίστοιχων (μονοετών) ΙΕΚ πέφτει στα οργανωμένα και διαρκώς εξοπλιζόμενα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.
    Σημείωση: Υπάρχουν από το 2002 στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 6 (ναι έξι) οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια παραγωγής πλαστικών και ελαστικών, για τις ανάγκες ειδίκευσης τεχνιτών που ζητούσε η Ελληνική Βιομηχανία. Η ειδικότητα δεν ιδρύθηκε και τα εργαστήρια παραμένουν κλειδωμένα.

    Τομέας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
    ΕΠΑΛ
    1. Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής
    2. Τεχνικός Μηχανικός Κτηριακών Εγκαταστάσεων
    3. Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων
    4. Τεχνικός Μηχανικός Οχημάτων
    5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
    Σ.Ε.Κ.
    1. Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών (Αλουμινίου – Σιδήρου).
    2. Τεχνίτης Ναυπηγικών Κατασκευών.
    3. Τεχνίτης Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Πυροσβεστικών Δικτύων.
    4. Τεχνίτης Υαλοπινάκων και Υαλοπετασμάτων.
    5. Τεχνίτης Ψυκτικός.
    6. Τεχνίτης Συγκολλητής – Λεβητοποιός.
    7. Τεχνίτης Εργαλειομηχανικός.
    8. Τεχνίτης Παραγωγής Πλαστικών και Ελαστικών.
    9. Τεχνίτης Φανοποιίας και Βαφής Αμαξωμάτων.
    10. Τεχνίτης Μηχανικός Αυτοκινήτων, Μοτοσυκλετών και Μηχανών Θαλάσσης.
    11. Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων.
    12. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων.
    13. Τεχνίτης Αερίων Καυσίμων.
    Μονοετή ΙΕΚ
    1. Τεχνικός Μεταλλικών Κτιρίων και Κουφωμάτων.
    2. Σχεδιαστής Βιομηχανικών Προϊόντων.
    3. Τεχνικός Μηχανικός Εργαλείων – Καλουπιών.
    4. Τεχνικός Μηχανοτρονικός Βιομηχανικής Παραγωγής.
    5. Τεχνικός Μηχανικός Συντήρησης Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων.
    6. Τεχνικός Μηχανοτρονικός Αυτοκινήτων – Οχημάτων.
    7. Τεχνικός Μηχανικός Βαρέων Οχημάτων.
    8. Τεχνικός Μηχανικός Τραίνων.
    9. Τεχνικός Μηχανικός Αεροσκαφών.
    10. Τεχνικός Κεντρικής Θέρμανσης και Ήπιων Μορφών Ενέργειας.
    11. Τεχνικός Κλιματισμού και Βιομηχανικής Ψύξης.
    12. Τεχνικός Σχεδίασης Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων.

    Σημείωση: Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Μηχανολογικού τομέα αποτυπώνουν υπαρκτά επαγγέλματα.
    Το πλήθος δείχνει τη ζήτηση που έχουν στην αγορά εργασίας.
    Οι μελέτες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αποτυπώνουν την ανάγκη τεχνιτών – τεχνικών μηχανολογικών ειδικοτήτων στο 47% των αναγκών της βιομηχανίας.
    Μια ειδικότητα του ΙΕΚ μπορεί να την επιλέξει πιστοποιημένος πτυχιούχος οιασδήποτε ειδικότητας του ΕΠΑΛ και του ΣΕΚ.

    Τομέας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
    ΕΠΑΛ
    1. Τεχνικός Μηχανικός Έργων Πολιτικής Μηχανικής
    2. Τεχνικός Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης και Γεωπληροφορικής
    Σ.Ε.Κ.
    1. Τεχνίτης Τοιχοποιίας και Επιχροίσεων
    2. Τεχνίτης Ελαιοχρωματιστής
    3. Τεχνίτης Επεξεργασίας Μαρμάρου
    4. Τεχνίτης Μωσαϊκών και Πλακοστρώσεων
    5. Τεχνίτης Ξύλινων Κτιρίων και Στεγών
    6. Τεχνίτης Ξυλουργικής – Επιπλοποιίας
    Μονοετή ΙΕΚ
    1. Τεχνικός Κατασκευής Κτιριακών Έργων.
    2. Τεχνικός Μηχανικός Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.
    3. Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Υδραυλικών Έργων.
    4. Τεχνικός Οδικών και Σιδηροδρομικών Δικτύων.
    5. Τεχνικός Ανακαίνισης και Συντήρησης Κτιρίων και Αρχαιολογικών Χώρων.
    6. Σχεδιαστής Επίπλων και Διακοσμητής Χώρων.

    Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
    ΕΠΑΛ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Κτιριακών Εγκαταστάσεων
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού
    Σ.Ε.Κ.
    1. Τεχνίτης Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
    2. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Οικιακών και Ψυκτικών Συσκευών
    3. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών
    4. Τεχνίτης Φωτεινών Επιγραφών
    Μονοετή ΙΕΚ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοματισμού Κτιριακών Εγκαταστάσεων
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Ανελκυστήρων και Ανυψωτικών Μηχανών

    Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
    ΕΠΑΛ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
    2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
    3. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Η/Υ
    Σ.Ε.Κ.
    1. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών
    2. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας
    3. Τεχνίτης Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
    4. Ωρολογοποιός

    Μονοετή ΙΕΚ
    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Τηλεπικοινωνιών
    2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Δικτύων και Συστημάτων Η/Υ
    3. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων

    Τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    ΕΠΑΛ
    1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
    2. Τεχνικός Λογισμικού
    Σ.Ε.Κ.

    Μονοετή ΙΕΚ
    1. Τεχνικός Δικτυακών Τόπων (sites) και Ψηφιακών (e-) καταστημάτων
    2. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

    19/8/2013

    Γεώργιος Ι. Παρίκος
    Δ/ντής Περιοδικού
    «Εκπαίδευση & Επάγγελμα»

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:53 | Έκτορας

    Η ειδικότητα τεχνικού Η/Υ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνεται στον τομέα Ηλεκτρονικής και λόγω αντικειμένου και λόγω εργαστηριακών υποδομών. Τομέας ηλεκτρολογίας και τομέας ηλεκτρονικής ανεξάρτητοι μεταξύ τους καθώς οι ειδικότητές τους είναι διακριτές, όπως και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
    Επίσης διάσπαση της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών σε δύο ομάδες. Μία ομάδα πληροφορικής-ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής και μία ομάδα Μηχανολογίας και Δομικών έργων.
    Τέλος ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς τις ειδικότητες που επιλέγουν το 80% των κοριτσιών. Διαφορετικά μετονομάστε τα ΕΠΑΛ σε Τεχνικά Σχολεία Αρρένων.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:47 | ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Επειδή η ζωή με έμαθε ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια θάθελα μόνο να πω ότι θεωρώ απαράδεκτο να ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα και το Υπουργείο Παιδείας να καταργεί από το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο τον τομέα που για αιώνες έκανε την Ελλάδα μας να είναι πρωτοπόρος όχι φυσικά μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο…
    Ο πολιτισμός ξεκίνησε από την Ελλάδα και τώρα θέλουμε να «φιμώσουμε» τα παιδιά μας να μην υπάρχει μέλλον στον πολιτισμό μας…..
    Θάθελα λοιπόν να ζητήσω από τον Υπουργό μας να εντάξει τον τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο γιατί έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τον πολιτισμό μας και στις επόμενες γεννιές.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:45 | Δ. Χαραλαμπόπουλος

    Ο Τομέας Δομικών Έργων απαξιώνεται με τη παρουσία του στο ΕΠΑΛ με μία ειδικότητα.
    Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με το Κτίριο και τις Δομικές Κατασκευές.
    Πως είναι δυνατό στην Ελλάδα που απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις συντήρησης αλλά και επισκευών από εξειδικευμένο προσωπικό να μην ενισχύουμε τον Τομέα Δομικών Έργων με ειδικότητες σχετικές με τη Δόμηση και συντήρηση των Τεχνικών Κατασκευών μας;
    Οικονομοτεχνικά είναι αδιανόητο να ζητούμε να εκτελούν τέτοιας φύσεως εργασίες άνθρωποι χωρίς ανάλογη Επαγγελματική Εκπαίδευση αφενός διότι Τεχνικά είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα ως προς την άρτια επιστημονικά υλοποίηση αφετέρου απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων για την ολοκλήρωσή του.
    Πρέπει να καταθέσω εδώ τις εμπειρίες μου από το καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 όπου κλήθηκαν άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή Επαγγελματική Εκπαίδευση να εφαρμόσουν μεθόδους επισκευών που απαιτούσαν χρήση δαπανηρών και εξειδικευμένων μέσων και υλικών της σύγχρονης τεχνολογίας Δομικών Υλικών (χώρο στον οποίο η Ελλάδα έχει να επιδείξει αξιολογότατη εγχώρια Βιομηχανική Δραστηριότητα με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη και πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα) ώστε να επιτύχουμε τη διασφάλιση της Στατικότητας των βεβλαμένων κατασκευών μας.
    Είναι απίστευτο 14 χρόνια μετά να μην έχουμε τις μνήμες αυτές και να απαξιώνουμε αυτό τον εξίσου σπουδαίο Τομέα των Δομικών Έργων!
    Πρέπει να αναφερθώ και σε άλλες όμως πτυχές και δυνατότητες του Τομέα και για να μην κουράσω θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο.
    Την Τουριστική μας βιομηχανία που για να είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες απαιτείται σαφέστατα οι κτιριακές της υποδομές να είναι πάντοτε ασφαλείς και αισθητικά άρτιες. Απαιτούν διαρκή συντήρηση και επέκταση σε πολλές περιπτώσεις που κάποιος πρέπει να τις υλοποιεί. Δεν απαιτείται ανάλογη παιδεία; Μόνο άνθρωποι που ουδεμία αντίληψη έχουν περί του τεχνικού αντικειμένου μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί τόσο το κόστος όσο και ο επιστημονικό κόπος στη Έρευνα δημιουργίας και χρήσης Δομικών υλικών και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας καθώς και στις δυνατότητες που σου παρέχουν, με την προϋπόθεση ότι ο τεχνικός που τα εφαρμόζει είναι άριστος γνώστης τους. Αυτό επιτυγχάνεται από μόνο του;
    Τέλος δεν μπορώ να παραβλέψω το επιχειρηματικό όφελος που απορρέει από την εμπορία όλων των απαραίτητων μέσων και υλικών για τα προαναφερθέντα. Σήμερα δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα που δεν γνωρίζεις σε βάθος! Ούτε καρφί…!!!Είναι δυνατόν να εμμένουμε σε πρακτικές ημιμάθειας (για να μην πω πλήρους άγνοιας) όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στο Τομέα των Δομικών Έργων;
    Προτείνω τη διεύρυνση των ειδικοτήτων και σε άλλες ειδικότητες του Τομέα Δομικών Έργων όπως αυτή των Κατασκευαστών και Συντηρητών με αντίστοιχες ειδικότητες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:40 | Αλεξάνδρα Μαζάνη

    Οι καταργηθήσες ειδικότητες της Γενικής Εκπαίδευσης ΔΕΝ θα έπρεπε να καταργηθούν και από την Ειδική Αγωγή. Ειδικά ο κλάδος των εφαρμοσμένων τεχνών έχει (είχε μέχρι πρότινος) πρώτη ανάθεση σε αρκετά διδασκόμενα μαθήματα στα ΕΕΕΕΚ. Εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση και εμπειρία στην Ειδική Αγωγή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου πεδίου!
    Σας ευχαριστώ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:36 | Μητκίδου Κατερίνα

    Ο κόσμος γίνεται καλύτερος, όταν εκπαιδεύουμε καλύτερα τα παιδιά.

    1. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά να κρίνουν σωστά τις ποιοτικές σχέσεις. Στις τέχνες είναι σημαντική η κριτική ικανότητα και όχι, όπως συμβαίνει με πολλά μαθήματα του προγράμματος σπουδών, οι σωστές απαντήσεις και οι κανόνες.

    2. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει περισσότερες από μία λύση και ότι για κάθε ερώτημα μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία απαντήσεις.

    3. Οι τέχνες εξυμνούν πολλαπλές προοπτικές. Ένα από τα μεγάλα διδάγματά τους είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο.

    4. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι σε περίπλοκες μορφές προβλημάτων οι σκοποί επίλυσης δεν είναι σταθεροί, αλλά αλλάζουν ανάλογα με την περίσταση και την ευκαιρία. Το να μαθαίνει κανείς μέσα από τέχνες απαιτεί την ικανότητα και την προθυμία να παραδοθεί στις απροσδόκητες δυνατότητες που δίνει ενα έργο καθώς εξελίσσεται.

    5. Οι τέχνες προβάλουν έντονα το γεγονός ότι ούτε οι λέξεις ούτε οι αριθμοί μπορούν να εκφράσουν ό,τι μπορούμε να γνωρίζουμε. Τα όρια της γλωσσικής μας ικανότητας δεν καθορίζουν τα όρια της γνώσης μας.

    6. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές ότι οι μικρές διαφορές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Οι τέχνες κινούνται με λεπτότητα ανάμεσα σε διακριτικούς τόνους.

    7. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές να σκεφτούν με τη χρήση και διαμέσου ενός υλικού. Όλες οι μορφές τέχνης χρησιμοποιούν κάποια μέσα, με τα οποία οι εικόνες γίνονται πραγματικότητα.

    8. Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να λένε ό, τι δεν μπορεί να ειπωθεί. Όταν τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν τι συναισθήματα τους δημιουργεί ένα έργο Τέχνης, τότε πρέπει να καταφύγουν στις ποιητικές τους ικανότητες για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις.

    9. Οι τέχνες μάς κάνουν ικανούς να αποκτήσουμε την εμπειρία που καμμια άλλη πηγή δεν μας δίνει και μέσα από μια τέτοια εμπειρία να ανακαλύψουμε το εύρος και την ποικιλία του τι είμαστε ικανοί να συναισθανόμαστε.

    10. Η θέση των τεχνών στο σχολικό πρόγραμμα συμβολίζει για νέους αυτό που, αντίστοιχα για τους ενήλικες, είναι σημαντικό.

    Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά από το προτότυπο, στα Αγγλικά, κείμενο: http://users.sch.gr/izogakis/?p=4710

    ΠΗΓΗ: Eisner, E. (2002). The Arts and the Creation of Mind, In Chapter 4, What the Arts Teach and How It Shows. (pp. 70-92). Yale University Press. Available from NAEA Publications.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:31 | ΚΑΤΣΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Θεωρώ ότι η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής, πολλά τμήματα Πληροφορικής φέρουν στον τίτλο τους τις αντίστοιχες λέξεις υποδηλώνοντας ότι εξειδικεύουν κυρίως σε αυτές τις περιοχές και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:27 | Κλεοπάτρα

    Η επαγγελματική εκπαίδευση υποβαθμίζεται με το νέο νομοσχέδιο. Θα έπρεπε να υπάρχουν όχι μόνο οι ειδικότητες που καταργήθηκαν, αλλά ακόμα και οι τομείς που μένουν με περισσότερες ειδικότητες (όπως ο τομές των Δομικών Έργων που έχει μόνο μια ειδικότητα).

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:22 | Μαρία T.

    Το Επαγγελματικό Λύκειο θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα μιας πολιτείας που ενδιαφέρεται για τη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών που είναι το μέλλον. Το νομοσχέδιο που προωθείται δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις απαιτήσεις του μέλλοντος σε μια ΕΛΛΑΔΑ που δοκιμάζεται.
    Πιο συγκεκριμένα για τον τομέα ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ που εισάγεται μία μόνο ειδικότητα είναι ανεπαρκής, ελλιπής σε τομείς σύγχρονους όπως συντήρησης κτιρίων ή βιοκλιματικών .
    Ακόμη στα μαθήματα προσανατολισμού της Α΄ τάξης θα μπορούσε να υπάρχει σχετικό μάθημα εισαγωγής στις έννοιες κατασκευής δομικών έργων και για το τεχνικό σχέδιο που προτείνεται οι δύο ώρες την εβδομάδα δεν αρκούν(τουλάχιστον 3).

  • ειμαι αποφοιτοσ του τομεα υγειας προνοιασ ειδικοτητα βοηθος φυσικοθεραπευτη
    η απορια μου ειναι η εξης , γιατι να καταργηθει ο τομεας που μαζευει τους πιο πολλους μαθητες?? τι θα πει δεν εχει επαγγελματικη αποκατασταση?? αν προβλεπόταν υποχρεωτική πρακτική άσκηση στα νοσοκομεία ποσα κενα θα καλυπτονταν και θα βλεπαμε και σαν μαθητες πωσ ειναι να δουλευεις επανω στην ειδικότητα.
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ , ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ , ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΙΕΚ ,
    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ . ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:13 | Αστέριοσς Ζ.

    Θα αναφερθώ στην ειδικότητα μου, αυτή τον δομικών έργων. Οι περισσότερες προτάσεις συναδέλφων είναι σε σωστή ρότα. Η πρόταση των τεχνολόγων μηχανικών της ΕΤΕ είναι σωστές με τις εξής παρατηρήσεις από εμένα. Τό μάθημα που πρέπει να μπεί στη Α τάξη πρέπει να είναι το σχέδιο και να το έχουμε αναθεσή εμεις, αν γίνετε. Είναι ζωτικής σημασίας το σχέδιο.Επίσης να υποστηρίξουμε κ το ρόλοσ των ΕΠΑΣ.Μας δίνουν πολλές ώρες ειδικότητας. Σημαντικό είναι να μην υπάρξει και ο περιορισμός της ηλικίας.
    Τέλος πρέπει να υποστηρίξουμε και όλους τουσ συναδέλφους των 46 ειδικοτήτων, για την άδικη απολυσή τους. Χθές ήταν αυτοί, αύριο εμείς…

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:10 | Πολυταρίδης Δημήτρης

    Ποιο είναι το κοινωνικό όφελος από την κατάργηση του Τομέα Υγείας από
    τα ΕΠΑΛ; Ποιοι θα ωφεληθούν στην πραγματικότητα; Σίγουρα ούτε οι
    μαθητές ούτε οι γονείς τους. Επαναφέρετε τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:05 | Γιώργος

    Κύριε Υπουργέ,

    Την ώρα που κάθεστε στο γραφείο σας & υπογράφετε την σύνθεση του νέου ΕΠΑΛ αναρωτηθήκατε;
    Ποιος σχεδίασε & είχε την επίβλεψη της ορθής κατασκευής της αναπαυτικής σας πολυθρόνας & του χώρου του γραφείου σας;
    Ποιός μελέτησε την πένα με την οποία υπογράψατε;
    Ότι η ιδανική φωτογραφία για την εκλογική σας καμπάνια πρέπει να υποστηρίζεται από τις γνώσεις που αφορούν την τεχνική λήψης αλλά και από την εικαστική δημιουργική γνώση;
    Ποιος τόλμησε να συντηρήσει το αγαπημένο σας έπιπλο – αντίκα, που ίσως έχετε στο γραφείο ή στο σπίτι σας;
    Ποιος έφτιαξε ή θα έπρεπε να φτιάξει την ιστοσελίδα του Υπουργείου σας;

    Προφανώς όχι ! ! !

    Τα θεωρείτε δεδομένα !

    Σας πληροφορώ λοιπόν ότι με την απουσία του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών
    από τα ΕΠΑΛ δεν δίνετε την δυνατότητα στους μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες να βγούν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν σε σπουδές ανωτέρου επιπέδου με ένα καλό θεωρητικό & εργαστηριακό υπόβαθρο.
    Στέλνετε τους μαθητές αυτούς στην κατάρτιση ή διαμέσου του Γενικού Λυκείου κατευθείαν στα ΤΕΙ αναλώνοντας τον χρόνο τους με σπουδές που δεν τους ενδιαφέρουν, καταστέλλοντας το δημιουργικό τους ταλέντο για 3 χρόνια ! ! !

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Να συμπεριληφθεί ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο νέο ΕΠΑΛ.

  • Η κατάργηση του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών από το Τεχνολογικό Λύκειο και ειδικότερα της ειδικότητας Γραφικών Τεχνών αφήνει εκτός μαθητές που θα ήθελαν να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές και όχι μόνο δεξιότητες, με διέξοδο σε μια αγορά που ακόμα και σήμερα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας να συνεχίζει να έχει έντονη επαγγελματική δραστηριότητα (σχεδιασμό κι εκτύπωση εντύπων, αφισών κλπ.)
    Οι γραφικές τέχνες και τα media γενικότερα συγκροτούνται αυτόνομα παγκοσμίως από επιχειρήσεις, προμηθευτές, κατασκευαστές μηχανών, εξοπλισμού λογισμικού και συστημάτων παραγωγής. Λειτουργούν σύλλογοι, σύνδεσμοι επιχειρηματιών, εργατικά σωματεία, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις (drupa.com) ,συνομοσπονδίες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, blogs, forums, δίκτυα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:04 | ΑΝΤΟΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

    Ως γονείς ζητάμε να παραμείνει ο Τομέας Υγείας στο Επαγγελματικό Λύκειο διότι τον επιλέγει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητικού δυναμικού, κατά κύριο λόγο κορίτσια, και η επαγγελματική τους αποκατάσταση είναι αρκετά υψηλή. Με την κατάργησή του εν λόγω Τομέα οι μαθητές αυτοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν κάτι άλλο, το οποίο δεν θέλουν.Η ειδικοτητα του τομέα Υγείας υφίσταται μόνο σε μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ.το οποίο συνεπάγεται αύξηση των σπουδών κατά 2 ½ έτη. Τα ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση και όχι γενική παιδεία υψηλού επιπέδου -η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τις ειδικότητες του τομέα Υγείας- όπως τα ΕΠΑΛ. Α
    Αν πρόκειται αν αναβαθμιστούν τα ΙΕΚ γιατί δεν μετατάξατε τους καθηγητές στα ΙΕΚ αντί να τους θέσετε σε διαθεσιμότητα;

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:57 | ΓΚΡΕΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ , ΓΚΡΕΣΤΑ ΑΓΑΠΗ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ- ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Σε όλα τα προηγμένα κράτη η τεχνική εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και μεγάλο ποσοστό ανεργίας ειδικά στους νέους, η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη. Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση και όχι υποβάθμιση και συρρίκνωση όπως αυτή προκύπτει με την κατάργηση του τομέα υγείας πρόνοιας και μάλιστα ειδικοτήτων πολύ σημαντικών για την αγορά εργασίας όπως π.χ. η ειδικότητα της Νοσηλευτικής.
    Ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας των ΕΠΑΛ , ένας από τους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι τώρα, πρόκειται να καταργηθεί, στερώντας από χιλιάδες νέους τη δυνατότητα όχι μόνο να τελειώσουν το Λύκειο έχοντας καταρτιστεί επαγγελματικά, αλλά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση .
    Στα πλαίσια της διαβούλευσης θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
    1.Με την κατάργηση του τομέα Υγείας και πρόνοιας θα επιτευχθεί η συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
    2.Ο θηλυκός μαθητικός πληθυσμός δεν θα έχει την δυνατότητα της επιλογής ειδικότητας της αρεσκείας του (αρχή των ίσων ευκαιριών)
    3.Εκπαιδευτικοί με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και με προσόντα θα οδηγηθούν στην ανεργία ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ..
    4.Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βοηθών Νοσηλευτών, π.χ., είναι ευδιάκριτα και διαφέρουν σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ.
    5.Η δέσμευση της κυβέρνηση για απολύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ανθρωποθυσίες αλλά θα πρέπει να προέλθει μέσα από ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    6. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα λογικό επιχείρημα που να συνηγορεί στην κατάργηση των ειδικοτήτων του τομέα υγείας και πρόνοιας, ειδικοτήτων απαραίτητων για μια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ!!!
    7. Οι εκπαιδευτικοί του τομέα υγείας Πρόνοιας επέλεξαν την εκπαίδευση και μετά από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες π.χ. γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ διορίστηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πρέπει αναγκαστικά να οδηγηθούν στο υπουργείο Υγείας όταν στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν δομές στις οποίες μπορούν διδάξουν.
    8. Τα ΙΕΚ παρέχουν εξειδίκευση μεν , όχι όμως ολοκληρωμένη γνώση και βέβαια όχι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές που το επιθυμούν και μπορούν να ανταποκριθούν.
    9. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης επιλέγει τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας.
    10. Πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ έγινε για την πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι αυτό δεν ισχύει με την επαναφορά του τομέα υγείας-πρόνοιας
    στο δημόσιο σχολείο.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΓΚΡΕΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
    ΓΚΡΕΣΤΑ ΑΓΑΠΗ

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:56 | ΟΛΓΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

    Ως γονείς ζητάμε να μη καταργηθούν οι ειδικότητες του τομέα Υγείας από τα τεχνικά Λύκεια. Με την κατάργησή του εν λόγω Τομέα οι μαθητές θα αναγκαστούν να επιλέξουν κάτι άλλο, το οποίο δεν επιθυμούν, αφού μόνο σε μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των σπουδών κατά 2 ½ έτη.• Επιπλέον προσφέρουν κατάρτιση και όχι γενική παιδεία υψηλού επιπέδου -η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τις ειδικότητες του τομέα Υγείας- όπως τα ΕΠΑΛ. Πώς οι μαθητές θα επιλέξουν τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος Τομέας στα ΕΠΑΛ;
    Διατυπώθηκε ως επιχείρημα κατάργησης των ειδικότητων ότι οι ειδικότητες του εν λόγω Τομέα υφίστανται σε πολλές βαθμίδες εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ι., Α.Ε.Ι…) και ότι αυτό πρέπει να το εξορθολογήσετε, καταργώντας τον από τα ΕΠΑ.Λ Όμως στο νέο νομοσχέδιο όλοι οι τομείς που παραμένουν, υπάρχουν επίσης και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:46 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΡΟΥΠΚΟΣ

    Ως γονείς, εργαζόμενοι και επιστήμονες ζητάμε να μην καταργηθούν οι ειδικότητες των τομέων Ύγείας & Πρόνοιας από τα τεχνικά Λύκεια. Οι ειδικότητες αυτές είναι αιχμής και δεν είναι δυνατό να υποχρεώνονται οι μαθητές και κυρίως οι μαθήτριες να πάνε υποχρεωτικά σε άλλες ειδικότητες του τεχνικού Λυκείου ή στο Γενικό Λύκειο και κατόπιν να κατευθυνθούν σε ένα ΙΕΚ για να καταρτιστούν στην ειδικότητα που επιθυμούσαν.

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:44 | ΝΑΚΑΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Θα πρότεινα τον διαχωρισμό της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών από τον κλάδο της Πληροφορικής και τη δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής”. Τα στατιστικά στοιχεία των περασμένων ετών των ΕΠΑΛ και ΤΕΕ έχουν δείξει ότι είναι από τους πλέον δημοφιλείς κλάδους. Επίσης με την δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής” θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθήσουν περισσότερα μαθήματα Πληροφορικής από την Α’τάξη και όχι π.χ. Μηχανολογία. Παραθέτω την ομάδα όπως την προτείνω, σύμφωνα με τη διάταξη που έχει το νομοσχέδιο:

    Ομάδα Προσανατολισμού Πληροφορικής
    Τομέας Πληροφορικής
    1.Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
    2.Ειδικότητα Τεχνικού Προγραμματισμού Ψυχαγωγικών και Πολυμεσικών Εφαρμογών (Multimedia – Computer Game designer & developer)
    3.Ειδικότητα Τεχνικού Σχεδίασης και Ανάπτυξης Δικτυακών Τόπων και Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές (Web designer & developer, Mobile App developer)

    Σχολιασμός των ειδικοτήτων που προτείνω:
    – Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στον τομέα Πληροφορικής γεγονός που αποδεικνύεται από τα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστήμιων και τμημάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλου τύπου δίκτυα π.χ. τηλεπικοινωνιακά ανήκουν σε άλλους κλάδους. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα επίσης τη μετονομασία της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, σε «Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών» έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των μαθητών σε σχέση με τα αντίστοιχα διδακτικά αντικείμενα.
    – Για τις ειδικότητες 2 και 3 που προτείνω, πρόκειται για ειδικότητες αμιγώς προσανατολισμένες στην ανάπτυξη λογισμικού με αρκετά κοινά μαθήματα (όλες τις θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές ανάπτυξης λογισμικού) αλλά ο διαχωρισμός τους προσφέρει τη δυνατότητα εξειδίκευσης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

    Νακάσης Χρυσόστομος ΠΕ19

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:37 | Μαρία

    Απαράδεκτη η απουσία των τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Γραφικών τεχνών από τα τεχνικά λύκεια. Όταν οι άλλοι τομείς θα ξεκινούν την εκπαίδευση των μαθητών τους από την πρώτη λυκείου, όσοι θελήσουν να ακολουθήσουν τους υπό κατάργηση κλάδους θα λαμβάνουν δύχρονη μεταλυκειακή κατάρτηση χωρίς προηγούμενη γνώση.Ποιο είναι το σκεπτικό του υπουργείου για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση; Σε ποιους μαθητές αναφέρονται; Γιατί αυτός ο ρατσισμός προς αυτούς τους κλάδους;

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:34 | NikiPine

    Διαπιστώνεται ότι ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών δεν υφίσταται στα νέα ΕΠΑΛ, γεγονός που δημιουργεί κενό σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών/τριών μέσω της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα αντικείμενα σπουδών της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας (σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά), ενώ τα τμήματά της τυγχάνει να είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Ο τόμεας αυτός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για παιδιά με καλλιτεχνικές δεξιότητες και ανησυχίες στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
    Οπότε είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στα νέα ΕΠΑΛ με τις εξής ειδικότητες: Γραφικών Τεχνών, Διακόσμησης – Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων και Συντηρητών Έργων Τέχνης & Αποκατάστασης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:27 | ΜΟΣΧΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΕΝΙΑ

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται για διαβούλευση για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο ο τομέας Δομικών έχει μόνο μία ειδικότητα. Αυτό είναι δεσμευτικό για τα παιδιά που θα επιλέξουν αυτόν τον τομέα γιατί δεν θα έχουν δυνατότητα επιλογής.
    Με τα νέα οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα της χώρας μας θα πρότεινα τις παρακάτω ειδικότητες:
    1)Τεχνικός σχεδιασμού πράσινων κτιρίων
    2)Τεχνικός ανακαίνισης και ενεργειακής θωράκισης παλαιών κτιρίων
    3)Συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων
    4)Τεχνικός σχεδιασμού και διαμόρφωσης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

  • Ποιά η λογική της ένταξης της ειδικότητας του Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων στον Τομέα της Μηχανολογίας (ίσως επειδή καταργήθηκε ο τομέας υγείας στον οποιο θα έπρεπε να ενταχθεί) όμως δεν θα πρέπει να έχει κάποιες ιατρικές γνώσεις αυτός που θα ασχοληθεί με αυτήν την ειδικότητα και μην ξεχνάμε ότι τα σύγχονα ιατρικά όργανα έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τους αυτοματισμούς, την ηλεκτρολογία, την ηλεκτρονική και την πληροφορική, άρα κάλλιστα θα μπορούσε να ενταχθεί στους ηλεκτρολόγους/ηλεκτρονικούς.
    Και μια και αναφέραμε τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικης και Αυτοματισμού, που είναι η ειδικότητα που θα έχει άμεση σχέση με τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Μην ξεχνάμε πως η αγορά σήμερα ζητάει τεχνικούς που να ξέρουν τουλάχιστον από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Η αγορά αυτή σίγουρα όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει και περισσότερο άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ειδικότητα που θα ασχολείται μόνο με τις ΑΠΕ (π.χ. Τεχνικός Συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:13 | Πρόδρομος

    Παράλειψη σημαντικών τομέων όπως της Υγείας και της Συντήρησης!!
    Σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, αποδείχτηκε σωτήριος ο τομέας των Φαρμάκων και των Τροφίμων, όπου βρήκαν απασχόληση χιλιάδες νέοι.
    Πρέπει να δίνεται αυτή η επιλογή στο νέο τεχνολογικό λύκειο.

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:11 | Ζιάκκας Κων/νος

    1. Η προαιρετική Τάξη Μαθητείας (4ο έτος) να παραμείνει στο δημόσιο σχολείο και να μειωθεί η μαθητεία στο 50% και το υπόλοιπο να πραγματοποιείται στο Σ.Ε.Κ.

    2. Για την εισαγωγή των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπ/ση (ΤΕΙ) και σε ειδικότητες συναφείς με την ειδικότητα που αποκτούν στο ΕΠΑ.Λ. το ποσοστό εισαγωγής να είναι το 70%, διότι αυτό είναι και το γνωστικό αντικείμενο και θα αποτελεί μια καινοτομία στην εκπ/ση, για τη συμμετοχή σε άλλες ειδικότητες να υπάρχει ειδικό ποσοστό ( με λίγα λόγια να γίνει αντίστροφα με αυτό που γίνεται σήμερα με τα ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ)

    3. Οι μαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων που θα έχουν σχέση με τον τομέα που θα ακολουθήσουν στη Β τάξη, με τρία ή δύο βασικά μαθήματα όλοι οι προσανατολισμοί.

    4. Να επανέλθει ο θεσμός υποστήριξης μαθημάτων στην Α΄ τάξη ειδικά στην Ελληνική Γλώσσα.

    5. Να συμπεριληφθεί και ο Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών που είναι από τους πιο σημαντικούς Τομείς στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούμε ίσως μοναδική εξαίρεση .

    6. Οι σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ( Σ.Ε.Κ.) να ανήκουν αποκλειστικά στο Υ.ΠΑΙ.Θ και να αποτελούν το μεταβατικό στάδιο μετατροπής των ΕΠΑ.Σ σε Σ.Ε.Κ.

    7. Η ειδικότητα Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων δεν μπορεί να ενταχθεί στον Τομέα μηχανολογίας.

    8. Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας να παραμείνει αυτόνομος όπως υπήρχε και όχι ενοποίηση με τον τομέα Ηλεκτρονικής, ο Τομέας Ηλεκτρονικής είναι τομέας εξελισσόμενος τεχνολογικά και πρέπει να είναι αυτόνομος όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

    9. Το ελάχιστο όριο εγγραφής στην Α΄ Τάξη να είναι το 20 έτος.

    Δ/ντής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:07 | Καπλάνης Π. Ιωάννης

    Όσον αφορά τον προβληματισμό, σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκει η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» είναι σαφές ,διάφανο και πλήρως κατανοητό, αν γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν.
    Να θυμήσω ότι η ειδικότητα υπάρχει στους ηλεκτρονικούς από τα ΤΕΛ, υπάρχει εμπειρία, υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα, στο ΕΠΑΛ χρησιμοποιείται βιβλίο των ηλεκτρονικών από όλους τους τομείς.
    Η ειδικότητα «Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» λειτουργούσε απρόσκοπτα στα ΕΠΑ.Λ, (αλλά και προγενέστερα στα Τ.Ε.Ε.), ενταγμένη στον τομέα Ηλεκτρονικής.
    Οι ηλεκτρονικοί κατασκεύασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα σχετικά με αυτούς συστήματα.Οι προγραμματιστές τους ήταν ηλεκτρονικοί.
    Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η πολυπλοκότητα των δομών των Η/Υ,επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας του κλάδου της Πληροφορικής, διότι διαπιστώθηκε ότι οι σχεδιαστής, κατασκευαστής και τεχνικός υπολογιστών δε χρειάζεται να είναι συγχρόνως και ο προγραμματιστής τους.
    Σίγουρα η ειδικότητα του Πληροφορικής είναι ευρύτερη από αυτήν του Προγραμματισμού, με την παλιά της έννοια, αλλά δεν φθάνει στο σημείο να αντικαταστήσει την ειδικότητα του Ηλεκτρονικού.
    Σε ό,τι αφορά στο σχολικό περιβάλλον, τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούνται αμιγώς από υπολογιστές. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ δεν κάνουν χρήση εργαλείων, οργάνων μέτρησης, συσκευών κλπ, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να χρησιμοποιήσουν μια απλή κεραία-δίπολο, για να κατανοήσουν τη λειτουργία της. Στα ΑΕΙ οι ηλεκτρονικοί διδάσκονται τα σχετικά αντικείμενα κανένα τμήμα ηλεκτρονικής δεν ανήκει σε τομέα πληροφορικής.
    Ο τεχνικός Η/Υ στο Εξωτερικό,βλέπε Γερμανία, Αγγλία, είναι Ηλεκτρονικός, Information Technology System Electronic.

    Έχω να παρατηρήσω ακόμη, ότι η ειδικότητα Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων είναι ξένη με τον Τομέα Μηχανολογίας και πρέπει να ανήκει στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

    Επίσης προτείνω:
    α) επαναφορά του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης(άρθρο 2)
    β) Τα εργαστηριακά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
    γ) Άδειες άσκησης επαγγέλματος σε όλες τις ειδικότητες
    δ) Η αναφορά στις Σ.Ε.Κ. (Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και στα Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα), δημιουργεί σύγχυση με την χρήση του ίδιου ακρώνυμου για δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές. ε) Η ύπαρξη φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να είναι μόνο σε μεταλυκειακό επίπεδο.
    στ) Τα ΙΕΚ δεν πρέπει να υποκαθιστούν την τυπική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πρέπει να επαναπροσανατολιστεί και να επανασχεδιαστεί ο ρόλος τους και
    ζ)Αυτόνομοι τομείς Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Καπλάνης Π. Ιωάννης

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:57 | Καπλάνης Π. Ιωάννης

    Όσον αφορά τον προβληματισμό, σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκει η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» είναι σαφές ,διάφανο και πλήρως κατανοητό αν γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν.
    Να θυμήσω ότι η ειδικότητα υπάρχει στους ηλεκτρονικούς από τα ΤΕΛ, υπάρχει εμπειρία, υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα, στο ΕΠΑΛ χρησιμοποιείται βιβλίο των ηλεκτρονικών από όλους τους τομείς.
    Η ειδικότητα «Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» λειτουργούσε απρόσκοπτα στα ΕΠΑ.Λ, (αλλά και προγενέστερα στα Τ.Ε.Ε.), ενταγμένη στον τομέα Ηλεκτρονικής.
    Οι ηλεκτρονικοί κατασκεύασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα σχετικά με αυτούς συστήματα.Οι προγραμματιστές τους ήταν ηλεκτρονικοί.
    Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η πολυπλοκότητα των δομών των Η/Υ,επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας του κλάδου της Πληροφορικής, διότι διαπιστώθηκε ότι οι σχεδιαστής, κατασκευαστής και τεχνικός υπολογιστών δε χρειάζεται να είναι συγχρόνως και ο προγραμματιστής τους.
    Σίγουρα η ειδικότητα του Πληροφορικής είναι ευρύτερη από αυτήν του Προγραμματισμού, με την παλιά της έννοια, αλλά δεν φθάνει στο σημείο να αντικαταστήσει την ειδικότητα του Ηλεκτρονικού.
    Σε ό,τι αφορά στο σχολικό περιβάλλον, τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούνται αμιγώς από υπολογιστές. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ δεν κάνουν χρήση εργαλείων, οργάνων μέτρησης, συσκευών κλπ, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να χρησιμοποιήσουν μια απλή κεραία-δίπολο, για να κατανοήσουν τη λειτουργία της. Στα ΑΕΙ οι ηλεκτρονικοί διδάσκονται τα σχετικά αντικείμενα κανένα τμήμα ηλεκτρονικής δεν ανήκει σε τομέα πληροφορικής.
    Ο τεχνικός Η/Υ στο Εξωτερικό,βλέπε Γερμανία, Αγγλία, είναι Ηλεκτρονικός, Information Technology System Electronic.

    Έχω να παρατηρήσω ακόμη, ότι η ειδικότητα Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων είναι ξένη με τον Τομέα Μηχανολογίας και πρέπει να ανήκει στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

    Επίσης προτείνω:
    α)επαναφορά του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης(άρθρο 2)
    β)Τα εργαστηριακά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
    γ)Άδειες άσκησης επαγγέλματος σε όλες τις ειδικότητες
    δ)Η αναφορά στις Σ.Ε.Κ. (Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και στα Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα), δημιουργεί σύγχυση με την χρήση του ίδιου ακρώνυμου για δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές. ε)Η ύπαρξη φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να είναι μόνο σε μεταλυκειακό επίπεδο.
    στ)ΤαΙΕΚ δεν πρέπει να υποκαθιστούν την τυπική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πρέπει να επαναπροσανατολιστεί και να επανασχεδιαστεί ο ρόλος τους και
    ζ)Αυτόνομοι τομείς Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτονικής

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Καπλάνης Π. Ιωάννης

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:57 | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ

    ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:40 | Ελένη

    Θα μείνω σε αυτό που απάντησε η κ.Ζαχαρόγιαννη στ層Χαϊδάρι σήμερα»:
    Κατά τεκμήριο, στα ελληνικά τεχνικά σχολεία έρχονται «αδύνατοι» μαθητές. Είχατε περιπτώσεις που κάποιοι από αυτούς ξεπέρασαν τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους και πέτυχαν καλές επιδόσεις;

    Πριν τρία χρόνια ήρθε στο τμήμα μας μαθητής που κόπηκε στην Α΄ Ενιαίου Λυκείου, λόγω χαμηλής επίδοσης. Φέτος θα μπει Φυσικοθεραπευτής στο ΤΕΙ Αθήνας! Δεν είναι ένα θαύμα; Ανάλογες ευτυχείς «μεταμορφώσεις» είχαμε πάρα πολλές και σαν εκπαιδευτικοί αποκομίζαμε τη μέγιστη ικανοποίηση από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά μεταναστών, που ξεκίνησαν με «χίλια προβλήματα» και τελικά μπήκαν σε ανώτατες σχολές, αλλάζοντας τη ζωή τους, όπως και των οικογενειών τους. Αλλά δεν είναι μόνο οι ανώτατες σχολές. Πάρα πολλοί παλιοί μαθητές μας είναι καλοί επαγγελματίες τής υγείας σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Αν για παράδειγμα πάτε στο «Αττικόν», θα βρείτε αρκετούς.

    O τομέας Υγείας και Πρόνοιας αποτέλεσε παράθυρο για άπειρους μαθητές να ασχολήθουν με κάτι που τους εξέφραζε και τους έδωσε τη δυνατότητα να αποτελούν παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας,όπως επίσης έδωσε την ευκαιρία σε αδύναμους μαθητές να μπούν σε ΤΕΙ και μετέπειτα σε Πανεπίστημια με την βοήθεια καιτην στήριξη των καθηγητών τους!Αποτελώ και η ίδια παράδειγμα…βρήκα την αυτοπεποίθηση μου μέσα απο τη σχολή Υγείας και Πρόνοιας,πέρασα στο ΤΕΙ και τώρα φοιτώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:39 | Ρούλα Κεχρή

    Δεν πρέπει να καταργηθεί ο τομέας υγείας και πρόνοιας στα ΕΠΑΛ. Η προτίμηση των μαθητών καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξής τους.

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:38 | Ευριδίκη Π

    Από ότι φαίνεται οι τομείς που υπήρχαν στα ΕΠΑΛ εξακολουθούν λίγο πολύ να υπάρχουν, εκτός από τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας.
    Γιατί;;;;
    Γιατί βγάζουν τις ειδικότητες που σχετίζονται με την φροντίδα του ανθρώπου από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση;;;;
    Γιατί βγάζουν ειδικότητες που στρέφονταν κυρίως ο γυναικείος πληθυσμός για εκπαίδευση;;;;
    Μπορεί κάποιος να μου δώσει μία λογική απάντηση στα παράλογα που ζούμε;

  • 19 Αυγούστου 2013, 09:39 | ΔΗΜΗΤΡΑ TΥΡΟΚΟΜΟΥ

    Aπό πότε οι ανθρωπιστικές επιστήμες θεωρούνται αναχρονιστικές και ξεπερασμένες;Ποιος πιστεύει ότι οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ Β.Βρεφονηπιοκόμων και ιατρικών εργαστηρίων είναι περιττές και δεν εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ώστε ο μαθητής να εργάζεται με αξιοπρέπεια όταν αποφοιτήσει;Γιατί τα ιδιωτικά ΙΕΚ που είναι εταιρείες, τις διαφημίζουν και τις προβάλλουν σαν το φιλέτο τους;
    Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε κ.υπουργέ εξετάζοντας πιο προσεκτικά πόσους μαθητές(κυρίως κορίτσια) εξαιρείται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνουν ανειδίκευτοιεργάτες χωρίς στοιχειώδη παιδεία;
    Αν θες να «εξαφανίσεις» ένα έθνος ξεκινάς από την υγεία και την παιδεία.ΟΧΙ στην κατάργηση των ειδικοτήτων Υγείας-Πρόνοιας.