Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:45 | Νταλης Βαγγελης

    Εδω γινεται ολοκληρη συζητηση για τα παντα στην εκπαιδευση και οι καθηγητες πληροφορικης το χαβα τους ! Βομβαρδιζουν τη διαβουλευση με μηνυματα για το μαθημα τους. Καταλαβαινουν αραγε ποσα πραγματα αλλαζουν με αυτο το σχεδιο νομου η ειναι στον κοσμο τους και νομιζουν οτι το μονο που αλλαζει ειναι οι ωρες που αυτοι θα διδασκουν ?
    Το προβλημα των σχολειων, εδω και δεκαετιες, ειναι οτι παραγουν αποφοιτους που δεν εχουν βασικες γνωσεις σε εκεινα τα μαθηματα που θεωρουνται παγκοσμιως ως βασικα : γλωσσα, ιστορια, μαθηματικα, φυσικη, χημεια κλπ.
    Το μονο πραγμα που, πλειοψηφικα, ξερουν καλα οι μαθητες μας ειναι η χρηση υπολογιστων !
    Τωρα μαλιστα που το διδασκονται και απο το δημοτικο ειναι εγγυημενο. Αν λοιπον συνεχισει να ειναι μαθημα γενικης παιδειας και στο Λυκειο, ειναι υπεραρκετο ! Η εκμαθηση αλγοριθμων κλπ ειναι ομως εξειδικευμενο μαθημα και δεν αφορα παιδια 17 χρονων. Ολοι εμεις που το διδαχθηκαμε στο πανεπιστημιο καταλαβαινουμε οτι δεν θα μπορουσαμε να το κατανοησουμε τοσο ευκολα στο λυκειο.Οι καθηγητες πληροφορικης δεν το καταλαβαινουν ?
    Δεν τους λεει τιποτα που στο δημοψηφισματικα 4ο πιο «επιθυμητο» μαθημα, οι επιδοσεις των υποψηφιων στις πανελλαδικες υστερουν κατα πολυ απο την «αγαπη» με την οποια τα παιδια επιλεγουν το μαθημα ??? Δυστυχως γι’ αυτους, μονο στις σχολες πληροφορικης ειναι βασικο μαθημα. Σε ολες τις αλλες διδασκεται επαρκως απο την αρχη, σε παιδια που δεν εχουν γνωσεις !
    Συμπερασμα : τα ειπατε, τα ξαναειπατε, μας κουρασατε πλεον με την πληροφορικη ! Για κατι αλλο στο σχεδιο νομου, εχετε να πειτε κατι συναδελφοι η’ εκτος των συντεχνιακων σας δεν εχετε γνωμη ???

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:43 | Νίκος Korfias

    Κύριε Υπουργέ,
    η μία ώρα στην Β΄ Λυκείου για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής αποτελεί ειδεχθές έγκλημα κατά της νεολαίας της πατρίδας μας.
    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι Η Φυσική Αγωγή αποτελεί το ιδανικότερο φάρμακο για την ίαση όλων αυτών που υφίσταται ο μαθητής του Λυκείου καθηλωμένος για 6-7 ώρες καθημερινά στην καρέκλα του θρανίου του.
    Έχετε σαφώς υπόψη σας ότι η χώρα μας εκτός του ότι είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα κατακτήσουμε χρυσό μετάλλιο και στην φαρμακοληψία για ψυχικά νοσήματα εξαιτίας της έλλειψης κίνησης, άσκησης και φυσικής δραστηριότητας.
    Μετά από 26 χρόνια διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής, προτείνω , οι ώρες σε Α΄-Β΄-Γ΄ τάξη του Λυκείου να αυξηθούν σε τρεις (3).

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:38 | ΧΠ

    Δεν εξυπηρετεί νομίζω τους σκοπούς της γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου όπως επιδιώκεται από το νομοσχέδιο,το μάθημα της Φιλοσοφίας.Ελεος !!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:37 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ζητώντας συγγνώμη στους ευσυνείδητους συναδέλφους που δούλευαν και έκαναν μάθημα την ώρα της Πληροφορικής,
    νομίζω ότι το Υπουργείο Παιδείας μάλλον πληροφορήθηκε ότι από την Α Γυμνασίου μέχρι τη Β Λυκείου όταν οι μαθητές είχαν Πληροφορική απλά έπαιζαν με τους Υπολογιστές συνήθως στο Ίντερνετ.
    Και πάλι συγγνώμη στους ευσυνείδητους συναδέλφους, αλλά νομίζω ότι αυτή την γενική εντύπωση πληρώνει το μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο αυτή τη στιγμή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:34 | Άγγελος Καραφωτιάς

    Η Πληροφορική στο Λύκειο δεν είναι δεξιότητα, είναι καλλιέργεια. Δεν θα μάθουν τα παιδιά μας WORD κλπ αλλά θα μάθουν να αποκωδικοποιούν τον σημερινό και αυριανό κόσμο της τεχνολογίας, θα μάθουν να σκέφτονται αλγοριθμικά και θα έχουν ήδη τις βάσεις για την εφαρμογή-χρήση της πληροφορικής σε οποιαδήποτε σχολή και αν μπουν.
    Πόσο δύσκολο είναι, οι υπεύθυνοι να ενημερωθούν για τα αντίστοιχα μαθήματα Πληροφορικής που διδάσκονται σε (ιδιωτικά) σχολεία της Βόρειας Αμερικής (Βοστώνη)? Δεν είναι προς το συμφέρον μας να υιοθετήσουμε κάτι απο τους «ξένους» αν αυτό είναι παιδαγωγικά ορθό, λειτουργικό, αποτελεσματικό, απαραίτητο και προσοδοφόρο? Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2013 να βγάζουμε το μάθημα της πληροφορικής απο το Λύκειο???????

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:23 | Σταυρούλα

    Εκεί που όλοι περιμέναμε την πληροφορική σαν μάθημα γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του λυκείου, τη βλέπουμε σχεδόν να εξαφανίζεται. Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει το νέο πρόγραμμα του λυκείου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:20 | ΔΑΝΑΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Είναι απράδεκτο όταν στην ελλαδα υπάρχουν 50 περιπου τμήματα πληροφορικής και άλλα δεκάδες τμήματα που διδάσκονται Προγραμματισμό ΗΥ, να μην υπάρχει ένα ισχυρό μάθημα της επιστήμης των υπολογιστών στο Λύκειο.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:59 | Βασίλειος Μητσιώνης

    Η κατανόηση της αλγοριθμικής διαδικασίας ειναι θεμελίωδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται απο όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του πλανήτη. Φανταστική ευκαιρία για διεπιστημονική προσέγγιση πάρα πολλών θεμάτων. Αλλά χωρίς πραγματικό λόγο, χωρίς ένα μόνο επιχείρημα που θα μπορούσε να σταθεί, εξαφανίζεται η Πληροφορική απο το Λύκειο. Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί στα στόματα όλων μας. Κάντε κάτι έστω την τελευταία στιγμή. Δεν το αξιζουμε ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:45 | Κωνσταντίνος Β.

    Είναι μοναδική ευκαιρία για τον κλάδο της Πληροφορικής να αποκτήσει αξιοκρατία. Μετά από μερικά χρόνια όμως θα πρέπει να επανέλθει το μάθημα στο Λύκειο αναβαθμισμένο και υποχρεωτικό. Δεν μπορούν πια τα κομματικά συμφέροντα να καταστρατηγούν τη λογική και το Σύνταγμα!

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:34 | ΘΠ

    @ΗΛΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΝΙΔΗΣ
    «4) Η συντεχνιακή αντίληψη τους οδηγεί στην πρόταση της αντικατάστασης της Χημείας. Αναρωτήθηκαν ποτέ ότι η Χημεία διδάσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου γιατί βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος;
    5) Σε ποια χώρα διδάσκονται οι μαθητές «προγραμματισμό»; Είναι κατάλληλο το νοητικό επίπεδο του μέσου μαθητή για να διδαχθεί Pascal/C; Οι συνάδελφοι που τη διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο, θεωρούν ότι θα μπορούσαν να την «καταλάβουν» στο Λύκειο;»

    O Kύριος «έχει ξεφύγει». Το νοητικό επίπεδο του μέσου μαθητή δεν μπορεί να καταλάβει προγραμματισμό (απλές εντολές με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος) και μπορεί να καταλάβει αρχαία ελληνικά, παραγώγους, ολοκληρώματα, επαγωγικά ρεύματα, μιγαδικούς αριθμούς και πολύπλοκες χημικές ενώσεις με αλυσίδες μορίων; Μάλλον υποτιμάτε τα παιδιά κύριε.
    Σίγουρα η Χημεία βοηθά με τον τρόπο της όπως όλες οι επιστήμες και κανείς πληροφορικός στα σχόλια που διαβάζω δεν είπε να καταργηθεί η Χημεία (όπως εσείς λέτε για την Πληροφορική στο Λύκειο) αλλά μην πηγαίνουμε στο «λαϊκό» κατανόησης του φυσικού περιβάλλοντος άρα γενική παιδεία. Άραγε λέτε στα παιδιά σας όταν θέλετε να αλλάξετε λάστιχα στο αυτοκίνητο «Πάω να αλλάξω το καουτσούκ τύπου Buna-s που παρασκευάζεται με βουταδιένιο και στυρόλιο».; Ή όταν τρώει πατάτες τηγανητές του λέτε «πρόσεχε μην φας πάνω από 100μg ακρυλαμίδιο;

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:33 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Συντάσσομαι απολύτως με την επιστολή που έστειλαν σήμερα στον Υπουργό Παιδείας οι Σύμβουλοι της Γαλλικής γλώσσας, κι εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για την κατάργηση της δυνατότητας εκμάθησης δύο (2) ξένων γλωσσών στο Νέο Λύκειο και τη διαφαινόμενη, εν νέου, συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Γαλλικής ως 2ης ξένης γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συνεχίζω παραθέτοντας τα όσα αναφέρει η επιστολή κι επαυξάνω.
    Στο σχέδιο νόμου για το Νέο Λύκειο που δημοσιεύθηκε δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας (600 ώρες) για την απόκτηση του βασικού επιπέδου γλωσσομάθειας (Επίπεδο Β2 – Καλή Γνώση) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Ξ.Γ. (ΚΕΠΑ), στη μελέτη του Τμήματος Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στο Νέο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις ξένες γλώσσες, που εφαρμόζεται στα Πιλοτικά Σχολεία ήδη από το Σχολικό Έτος 2011-2012. (Τα στοιχεία εκτίθενται αναλυτικά σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν οι Σχ. Σύμβουλοι στο Γραφείο Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α & Β του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις 29/04/2013.)
    Σύμφωνα με το προς διαβούλευση κείμενο του σχεδίου νόμου Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των Σχολικών Συμβούλων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας που αφορούσαν αφενός μεν στη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας από την Δ’ Δημοτικού, αφετέρου δε στην τρίωρη διδασκαλία του μαθήματος στο Γυμνάσιο, καθώς και στην υποχρεωτική συνέχιση της 2ης ξένης γλώσσας στο Λύκειο. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται πράξη στη χώρα μας η υποχρέωση που έχει αναληφθεί από το 2001 από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. με τη δέσμευση των αρχηγών κρατών να παρέχουν στον μαθητή τη δυνατότητα να μιλάει δύο (2) ξένες γλώσσες στο τέλος της υποχρεωτικής του εκπαίδευσης.
    Επιπλέον, ένα σύγχρονο απολυτήριο Λυκείου με σαφή ένδειξη του επιπέδου γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες αποτελεί προστιθέμενη αξία για τους μαθητές και καθίσταται ανταγωνιστικό στις απαιτήσεις του χώρου των επιστημών και της αγοράς εργασίας.
    Πιστεύω κι εγώ ακράδαντα ότι οι ξένες γλώσσες πρέπει να διδάσκονται και να πιστοποιούνται εντός του Δημόσιου Σχολείου και ότι η ξενόγλωσση εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, και σας παρακαλώ θερμά να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και συνεχής διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στο Δημόσιο Σχολείο.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:31 | Κ.Π

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    Το παιδί μου ενδιαφέρεται για σχολές Πληροφορικής, γιατί το αναγκάζεται να διαβάσει την Χημεία η οποία δεν θα του χρησιμεύσει σε τίποτα και ίσως τον αποκλείσει από την σχολή που στοχεύει;

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:26 | Ονούφριος Κωστάκης

    Θα ήθελα να τονίσω την διαφορά της ικανότητας χρήσης υπολογιστή (που θα διδάσκεται στα δημοτικά) με την Πληροφορική σαν επιστήμη. Η Πληροφορική και ιδιαίτερα το μάθημα του Προγραμματισμού βοηθούν ιδιαίτερα στην αναλυτική και συνθετική ικανότητα ενός ατόμου, ώστε να μπορεί να σκέφτεται σωστά και να επιλύει προβλήματα. Οι τάξεις του Λυκείου προσφέρονται για ένα τέτοιο μάθημα.

    Θα ήθελα ακόμη να επισημάνω ότι αυτή την στιγμή:
    Υπάρχουν 23 ΑΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο του μηχανογραφικού που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 143 ΑΕΙ (Ποσοστό 16%).
    Υπάρχουν 31 ΤΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 100 ΤΕΙ (Ποσοστό 31%).
    Υπάρχουν 54 σχολές στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 243 σχολών (Ποσοστό 22,2%).
    Δηλαδή, 1 στις 5 σχολές του μηχανογραφικού των μη ιατρικών σχολών σχετίζεται άμεσα με την Πληροφορική.
    Δεν συμπεριλαμβάνονται καν σχολές όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί κτλ.
    Οι εισακτέοι αυτών των σχολών δεν θα πρέπει να εξετάζονται οπωσδήποτε σε μαθήματα Πληροφορικής πριν εισαχθούν;

    Η δευτεροβάθμια παιδεία που θέλουμε δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την πιο σύγχρονη επιστήμη στον κόσμο;
    Θέλουμε ψηφιακά αναλφάβητους νέους;
    Θέλουμε νέους που να μπορέσουν να δώσουν στην χώρα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τις ικανότητες τους στην προσπάθεια να βγούμε από την κρίση;

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:26 | Α.Ζωγράφου

    Είναι απαράδεκτο η κατάργηση της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο. Καταργείτε το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον,το οποίο αναπτύσσει την αλγοριθμική σκέψη του μαθητή και τον εισάγει στον προγραμματισμό. Επίσης, πρέπει να παραμείνει ως μάθημα κατεύθυνσης στη Γ΄Λυκείου και να αναβαθμιστεί.Ο μαθητής που επιθυμεί να εισαχθεί σε μια από τις 38 σχολές πληροφορικής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι δυνατόν να μην έχει διδαχθεί και εξετασθεί στην αλγοριθμική σκέψη και λογική.
    Στην Α’ και Β’ Λυκείου τα μαθήματα επιλογής Εφαρμογές Πληροφορικής και Εφαρμογές Υπολογιστών, παρόλο που δεν μετρούσαν στην βαθμολογία ήταν πρώτα στις επιλογές των μαθητών,αν και μπορούσαν να επιλέξουν μαθήματα που θα τους ανέβαζαν τον Γενικό Μ.Ο.
    Συνοψίζοντας πρέπει:

    1.Αναγνώριση της Πληροφορικής ως μάθημα Γενικής Παιδείας και εισαγωγή αντίστοιχου μαθήματος στην Α , Β ,Γ τάξη του Γενικού Λυκείου.

    2. Εισαγωγή της Επιστήμης Υπολογιστών/Αλγοριθμικής ως μαθήματος κατεύθυνσης στην τεχνολογική και θετική κατεύθυνση στην Β Λυκείου.

    3. Αναβάθμιση του μαθήματος της Γ Λυκείου, «Αλγοριθμική & Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», το οποίο θα πρέπει να διδάσκεται στην τεχνολογική και θετική κατεύθυνση.

    Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό οι συνέπειες για τους καθηγητές Πληροφορικής θα είναι οδυνηρές αφού σε δυο χρόνια από τώρα θα καταργηθούν οι περισσότερες οργανικές θέσεις στα Γενικά Λύκεια με συνέπειες (κινητικότητα – διαθεσιμότητα – αναγκαστικές μετατάξεις-απολύσεις).
    Η ύπαρξη καθηγητή πληροφορικής στο ΛΥΚΕΙΟ πρέπει να προβλέπεται οπωσδήποτε, ώστε να συντηρεί τα εργαστήρια και τα μηχανήματα διότι είναι απαραίτητα για την ένταξη των ΤΠΕ στην καθημερινή πράξη, όπως και για να χειρίζεται το ΝΕΣΤΟΡΑ, το SURVEY, το VBI, μηχανογραφική και διοικητική στήριξη ιδιαίτερα την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων .
    Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να διορθώσει το λάθος και θα το διορθώσει.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:23 | ΤΣΟΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

    ΟΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ
    ΑΝ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ Η ΙΔΙΑ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ) ΎΛΗ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΣΕ 2 ΩΡΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 3 ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
    Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΩΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟ 3 ΦΥΣΙΚΗ / 2 ΧΗΜΕΙΑ / 1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:13 | Λυμπέρης Κορέας

    Θεωρώ την πολυγλωσσία εξίσου απαραίτητη με όλες τις άλλες δεξιότητες που πρέπει να αποκομίσει ο μαθητής φεύγοντας από την Γ’ Λυκείου. Πέραν των Γερμανικών και των Γαλλικών, χρειάζεται να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής και των Ιταλικών (ΠΕ 34) και Ισπανικών (ΠΕ 40), πρακτικά επειδή τα μαθήματα αυτά αποτελούν ειδικά μαθήματα εξέτασης στις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και επειδή μπορούν να συμβάλλουν εξίσου και σημαντικά στο ζήτημα της ευρωπαϊκής παιδείας. Επιπλέον, δε χρειάζεται, πιστεύω, να γίνει αντικείμενο υπενθύμισης η συμβολή των συγκεκριμένων γλωσσών και των φορέων τους στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, <
    <
    το παιδί μου πρόκειται να φοιτήσει φέτος στην Α΄ λυκείου και όνειρο του είναι να σπουδάσει την επιστήμη της πληροφορικής (πρώτη προτίμηση το τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών). Με ποιες βάσεις θα οδηγηθεί στο τμήμα αυτό, με τη χημεία ή τη φυσική; Γιατί να διδαχθεί ένα μάθημα σαν τη χημεία που δεν θα τον βοηθήσει σε τίποτα στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει . Γιατί να μην διδαχθεί το μέχρι πρότινος διδασκόμενο μάθημα του προγραμματισμού το οποίο ήταν οι βάσεις για τη εισαγωγή και την ολοκλήρωση των σπουδών στην επιστήμη της πληροφορικής. Γιατί ως γονείς να οδηγηθούμε στην στήριξη του παιδιού μας με φροντιστηριακή μάθηση (μαθήματος πληροφορικής) η οποία θα του δώσει τα εφόδια για να επιτύχει το στόχο του; Ή γιατί να επιλέξουμε τη λύση των σπουδών στο εξωτερικό αφού το νέο σύστημα εκπαίδευσης δεν θα είναι καθόλου φιλικό για το παιδί μας. Παρακαλώ όπως μελετήσετε ξανά το πρόγραμμα σπουδών και τα διδακτέα μαθήματα και προσθέσετε το μάθημα του προγραμματισμού στο λύκειο για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση με το δικό μου και έχουν τα ίδια όνειρα. <
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:37 | ΠΕΤΡΟΣ

    Εδώ και 3 χρόνια τώρα παρακολουθούμε κάθε χρόνο το ίδιο έργο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η υποβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Το μάθημα που εμείς διδάσκουμε και αγαπάμε έχει εξελιχτεί στον ποιο εύκολο στόχο περιορισμού της διδακτέας ύλης. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι, γίνει κάποια κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων; Θέλετε μαθητές που να μην μπορούν να κουνηθούν; Γνωρίζετε ότι τα μισά και πλέον Ελληνοπούλα είναι παχύσαρκα; Με ποιο κριτήριο και ποιος <> το αποφασίζει αυτό και γιατί; Ποιοι είναι αυτοί που θέτουν τις προϋποθέσεις για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι τα σημερινά παιδιά ; Στην αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός δεν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης; Δεν παινευόμαστε σαν λαός για το τότε εκπαιδευτικό μας σύστημα;
    Σε μια περίοδο εξελίξεων στις επιστήμες της αγωγής και ενώ το Υπουργείο έχει καταργήσει όλες τις μορφές μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, είναι καταστροφικό τόσο για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές της, όσο και για τους εκπαιδευτικούς της, να σταματά κάθε προοπτική αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής με βίαιο τρόπο! Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.
    Στην αρχή το υπουργείο προχώρησε στο κλείσιμο των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ αδιαφορώντας για τους μαθητές που φοιτούσαν σε αυτά, κρίνοντας μάλιστα ότι είναι αντιπαιδαγωγικά και δεν προσφέρουν έργο! Τώρα μειώνει τις ώρες της Φυσικής Αγωγής στο γυμνάσιο και το λύκειο αντί να τις αυξήσει! Λοιπόν για να γνωρίζετε την πραγματικότητα το αμερικάνικο κολέγιο αθλητιατρικής συστήνει για παιδιά και εφήβους
    6-17 ετών Αερόβια Προπόνηση Μεσαία προς Υψηλή ένταση (έντονο περπάτημα) ή (τρέξιμο) 60+ λεπτά 7 ημέρες/εβδομάδα!!! Το δικό μας όμως εκπαιδευτικό και οι <> που το εμπνεύσθηκαν σύστημα αντιπροτείνουν 1 ώρα την εβδομάδα στην β Γυμνάσιου και στην Β, Γ Λυκείου!!! Είμαι σαν πατέρας αλλά και σαν Έλληνας εκπαιδευτικός βαθιά απογοητευόμενος γιατί ξέρω πρώτον ότι αυτό που γράφω δεν θα διαβαστεί, αλλά και αν τύχει να διαβαστεί δεν θα ληφθεί υπόψιν.

    Ο υπογράφων είναι πατέρας 3 Ελληνόπουλων καθηγητής Φυσικής Αγωγής & κάτοχος μεταπτυχιακού στην αθλητική διατροφή

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:24 | Ανέστης

    Οι φυσικές επιστήμες είχαν έξι(6) ώρες στην Α΄Λυκείου με διάρθρωση 3 Φυσική, 2 Χημεία και 1 Βιολογία.
    Στο αρχικό σχέδιο ανακοινώθηκαν πάλι έξι ώρες. Αναμενόμενο θα ήταν να διατηρηθεί και η υπάρχουσα διάρθρωση. Όμως με ποια λογική (πίεση;)αφαιρείται σήμερα μία ώρα από τη Φυσική με αντίστοιχη αύξηση της Βιολογίας με δεδομένα ότι:
    α) Έχει ήδη μεταφερθεί ύλη Φυσικής από τη Β΄ Λυκείου στην Α΄ Λυκείου και με την ύλη αυτή τα βιβλία σε λίγες μέρες θα δοθούν στα παιδιά.
    β) Έχει ανακοινωθεί αύξηση μίας ώρας στη Βιολογία και στη Β΄Λυκείου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:20 | Νικος

    Το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας οφείλει να ξεκινά από την ερώτηση: τι πολίτες θέλουμε να βγάλουμε; τι γνώσεις, δεξιότητες και ηθική να έχουν; ποια κοινωνία επιθυμούμε να οικοδομήσουμε; Με βάση τις απαντήσεις προχωρούμε στην επιλογή των μαθημάτων, των ωρών, των αναγκαίων καθηγητών, των προσόντων που πρέπει να έχουν, κλπ
    Δυστυχώς το σχέδιο του υπουργείου ξεκινά από το τέλος και πηγαίνει προς την αρχή. Πόσους καθηγητές έχουμε; Πόσους θέλουμε να μετακινήσουμε; Σε τι υπηρεσίες χρειαζόμαστε και τι ειδικότητες; Πόσοι μας μένουν; Ποια μαθήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν;κοκ
    Ανάμεσα σε όλα τα απίστευτα που έχει αυτό το σχέδιο νόμου το ποιο χαρακτηριστικό είναι η άγνοια (;) των οραματιστών του (;) σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική.
    Μόνο κάποιοι συνταξιούχοι θεωρητικοί που βρίσκονται έξω από την εποχή μας δε θα καταλάβαιναν ότι κάθε εξάρτημα που χρησιμοποιούμε, από τα πιο μικρά (κινητά, οικιακές συσκευές, κλπ) έως τα πιο μεγάλα (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, οπλικά συστήματα) ελέγχονται και λειτουργούν με υπολογιστές. Ο κόσμος του αύριο είναι ο κόσμος του προγραμματισμού τέτοιων κυκλωμάτων.
    Αλλά στο σχέδιο νόμου η πληροφορική εξαφανίζεται. Οι εμπνευστές του μάλλον νομίζουν ότι η γνώση πληροφορικής ταυτίζεται με τη γνώση του Word, ίσως και του χειρισμού του κινητού τηλεφώνου τους. Και καταδικάζουν τα παιδιά να γυρίσουν δεκάδες χρόνια πίσω και να συμπαρασύρουν μαζί τους όλη τη χώρα.
    Τελικό σχόλιο: Η πληροφορική σαν επιστήμη είναι μεγαλύτερη από όλες τις υπάρχουσες επιστήμες γιατί τις εμπεριέχει και τις βοηθά στην εξέλιξή τους. Οι ώρες διδασκαλίας της στο σχολείο έπρεπε να είναι πολλαπλάσιες των μαθηματικών, της φυσικής, κλπ και το κράτος να επενδύσει επιτέλους στην μόνη βιομηχανία που έχει ελπίδες να μας βγάλει από το τέλμα. Είναι εφικτό και φθηνό να αναπτύξουμε αυτή τη βιομηχανία. Αρκεί να υπάρχουν κάποιοι στα αξιώματα που έχουν την ελάχιστη διορατικότητα για να το καταλάβουν

  • Είναι σίγουρο ότι ήταν απαραίτητη μια αλλαγή στην δομή και τη λειτουργία του λυκείου , όμως φοβάμαι ότι το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα σε πολλά σημεία του φανερώνει μια προχειρότητα στη σύνταξή του και μια λογιστική αντιμετώπιση των προγραμμάτων.

    Μερικές παρατηρήσεις που ίσως συμβάλουν στην συζήτηση:
    Στην Α και Β Λυκείου θα πρέπει να υπάρξει προσδιορισμός των ωρών διδασκαλίας κάθε μαθήματος Φυσικών Επιστημών (3-2-1 ή 2-2-2).
    Στην Α Λυκείου είναι κρίμα στα μαθήματα επιλογής να μην υπάρχει και η Αστρονομία ένα μάθημα ενδιαφέρον και αγαπητό από τους μαθητές.
    Μήπως οι ώρες διδασκαλίας για την Α και τη Β λυκείου είναι πάρα πολλές;

    Στην Γ λυκείου ο συνολικός αριθμός των ωρών των μαθημάτων προσανατολισμού (είκοσι ώρες για τρία μαθήματα) είναι τουλάχιστον υπερβολικός. Εκτός αν στόχος είναι η μετατροπή της Γ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος του Πανεπιστημίου. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα με τέσσερα μαθήματα κατευθύνσεων έχουμε δώδεκα ώρες.
    Η αύξηση των ωρών σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα λογικά θα οδηγήσει και σε αναλογική αύξηση της διδακτέας εξεταστέας ύλης και του σχετικού βαθμού δυσκολίας.
    Αν αναλογιστούμε τα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων με τόσο περιορισμένη ύλη θα μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα γίνει σε μερικά χρόνια.

    Ως φυσικός, έχω την αίσθηση ότι οι οκτώ ώρες βιολογία για τις επιστήμες υγείας (από δύο), οι έξι ώρες Φυσική (από τέσσερις) και έξι ώρες Χημεία (από δύο) είναι τουλάχιστον υπερβολικές και προβληματίζομαι για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο των μαθημάτων που θα κληθούν να ανταποκριθούν οι μαθητές και οι καθηγητές.
    Αλήθεια έχει υπολογίσει κανείς πόσες ώρες καθηγητών ΠΕ04 απαιτούνται με αυτή την διάταξη του προγράμματος;
    Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής με οκτώ ώρες (από δύο) στην ομάδα Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών ποια ύλη θα έχουν; (λέτε να κάνουμε και SPSS από το λύκειο;)

    Την ίδια στιγμή οι μαθητές για στις Επιστήμες Υγείας και τις Ανθρωπιστικές σπουδές δεν διδάσκονται καθόλου Στατιστική που ίσως τους είναι χρήσιμη για την οποιαδήποτε ερευνητική εξέλιξή τους. Αντίστοιχες παρατηρήσεις είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να γίνουν και για τα άλλα μαθήματα.

    Εναλλακτικά θα μπορούσαν να ελαττωθούν σημαντικά οι ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού από 8-6-6=20 για παράδειγμα σε 6-4-3=13 και οι παραπάνω ώρες να δοθούν σε άλλα γνωστικά αντικείμενα π.χ 2 ώρες πληροφορική (ως ανάπτυξη εφαρμογών), αύξηση της Φυσικής αγωγής σε 2 ώρες, Στοιχεία στατιστικής για όλους τους μαθητές 2 ώρες, ίσως η ερευνητική εργασία να φύγει από τη Β λυκείου και πάει στη Γ.

    Ιδιαίτερα θετική θα ήταν η δέσμευση ότι οι ώρες των μαθημάτων Φυσικών επιστημών κατά το 40% τουλάχιστον θα είναι εργαστηριακές και ότι τα θέματα θα έχουν και τη μελέτη εργαστηριακών δεδομένων (όπως προβλέπεται και από τον ισχύοντα νόμο αλλά δεν εφαρμόζεται) με αιτιολογημένη αντίστοιχη αύξηση των ωρών των σχετικών μαθημάτων.

    Μερικές παρατηρήσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο του νόμου
    α. Η απαγόρευση της χρήσης αριθμομηχανών από τους μαθητές στις εξετάσεις εμποδίζει την μελέτη πραγματικών φυσικών συστημάτων, περιορίζει τους θεματοδότες στην επιλογή των θεμάτων που θέτουν, παράλληλα δυσκολεύει την επεξεργασία πραγματικών εργαστηριακών δεδομένων αλλά και τη μελέτη στατιστικών δειγμάτων στα μαθηματικά. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου σε αντίστοιχες εξετάσεις η χρήση αριθμομηχανών είναι δεδομένη.
    β. Μέχρι σήμερα η Φυσική Αγωγή δεν υπολογίζονταν στο μέσο όρο με βάση το προτεινόμενο πρόγραμμα γίνεται μονοώρο μάθημα στη Β και Γ λυκείου δεν εξετάζεται γραπτά, όμως συμμετέχει στο ΒΠΑ ισοβαρώς με τα άλλα μαθήματα που διδάσκονται παρά πολλές ώρες και εξετάζονται και γραπτά. Μάλλον πρέπει να βγει από τον υπολογισμό του Μέσου όρου.
    γ. Εναλλακτική λύση για τον υπολογισμό του ΒΠΑ θα ήταν να βγαίνει από το βαθμό του κάθε μαθήματος πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας του δια του συνόλου των εβδομαδιαίων ωρών.
    δ. Έχει σκεφτεί κανείς στο υπουργείο πότε θα ετοιμαστούν τα νέα προγράμματα σπουδών, θα γραφτούν και επιλεγούν τα νέα βιβλία (δε συζητάμε για αξιολόγησή τους . . . ) και θα φτιαχτούν οι βάσεις θεμάτων με αξιολόγηση των θεμάτων και καθορισμό του βαθμού δυσκολίας τους (εκτός αν βασιστούν στις παλιές βάσεις του ΚΕΕ και τα περιορισμένα θέματα του ψηφιακού σχολείου).

    ε. Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία αναφορά αν θα συνεχίσει η εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο με διαδικασίες όπως αυτή του 10% ή αν ένα μεγάλο μέρος των θέσεων στα Πανεπιστήμια θα συνεχίσει να δίνεται με τα προβλήματα που δημιουργούνται και τον σημαντικό περιορισμό των θέσεων για τους υποψήφιους που δεν ανήκουν σε καμία ειδική κατηγορία. Ίσως ένα σταθερό ποσοστιαίο πριμ στη βαθμολογία για τους μαθητές που ανήκουν σε κάποια από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες με αντίστοιχη κλιμάκωση του να είναι μια δίκαιη λύση για όλους.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:51 | Φράγκου Ηρώ

    Θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο το ότι την ώρα που βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας οι μισοί Έλληνες να είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και αντί να γίνονται κινήσεις για να ανατραπεί η απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση, να την επιδεινώνει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

    Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να εισαχθεί σιγά-σιγά και από το δημοτικό ακόμη και το μάθημα της Πληροφορικής να έχει μία σταθερή παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών τόσο στο γυμνάσιο όσο ΚΑΙ στο λύκειο.

    Για να πάρετε και μια ιδέα:
    http://www.code.org/

    και εδώ θα δείτε πως η Εσθονία βάζει τα γυαλιά μαθαίνοντας σε μαθητές της Α’ δημοτικού(!!) να γράφουν κώδικα!:
    http://venturebeat.com/2012/09/04/estonia-code-academy/

    την ίδια ώρα που εσείς θέλετε να καταργήσετε το μάθημα της ανάπτυξης Αλγορίθμων από το Λύκειο!

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:49 | Γιάννης

    Η πρότασή μου αφορά τα προγράμματα σπουδών της Β και Γ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου και το τομέα Οικονομίας:Απ την εικοσαετή μου πείρα μέσα στις αίθουσες,τα μαθήματα εκείνα που προκαλούσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους μαθητές μου και εκείνα που θεωρώ ότι τους παρείχαν πραγματικά ΕΦΟΔΙΑ για τη μετέπειτα έξοδό τους στην αγορά εργασίας, ήταν η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ το οποίο όλως περιέργως απουσίαζε απ τα ΕΠΑΛ…καθώς και οι Λογιστικές Εφαρμογές της Β τάξης(ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ)…Φορολογικές δηλώσεις,ΦΠΑ,Βιβλία Β κατηγορίας ό,τι πολυτιμότερο για παιδια που επιλέγουν τη Λογιστική…
    Κατά τα υπόλοιπα:για κάθε νέο Νομοσχέδιο πάντα θα υπάρχουν και τα αρνητικά και τα θετικά σχόλια….Υπάρχουν πολλά θετικά όπως και αρκετά αρνητικά…όμως τα περισσότερα σχόλια είναι καθαρά συντεχνιακά…και δε πρέπει….

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:47 | Νικόλας

    Το «νέο» Λύκειο αποτελεί στην πραγματικότητα μια οπισθοδρόμηση. Δεν γνωρίζω αν το πρόγραμμα σπουδών έγινε κατόπιν πιέσεων των ισχυρών κλάδων της εκπαίδευσης ή για να ενισχυθούν τα φροντιστήρια, το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε για αποδέσμευση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές και όλο το πρόγραμμα να αποτελείται από λίγα πανελλαδικά μαθήματα. Κανένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο δεν έχει τόσο περιορισμένο αριθμό μαθημάτων. Σύγχρονο σχολείο χωρίς Πληροφορική, Τέχνες, Εικαστικά, Αθλητισμό αποτελεί ένα μεγάλο φροντιστήριο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο του σχολείου στην σύγχρονη εποχή. Κρίμα γιατί ήταν μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή ως χώρα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:19 | Α. Κ.

    “Διαβούλευση”: Συνεννόηση και διαπραγμάτευση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Τελικά σε αυτή τη χώρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι πως θα διατηρήσουμε τα συντεχνιακά μας κεκτημένα, σε βάρος άλλων ομάδων. Συμφωνώ ότι η επιστήμη της πληροφορικής είναι απαραίτητη σήμερα για την ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας!!! Αν τώρα κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν κατανοήσει την αξία της ΧΗΜΕΙΑΣ στη ζωή τους, το πρόβλημα σίγουρα δεν το έχει η χημεία. Επειδή από τη “διαβούλευση” που γίνεται αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα των συναδέλφων της πληροφορικής προτείνω: •“Η επιστήμη της πληροφορικής να ενταχθεί στο πρόγραμμα του “αναβαθμισμένου ”“ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ”. •Στη Γ’ Λυκείου από τις 6 ώρες χημείας οι 2 να διατίθενται σε εργαστηριακές ασκήσεις οι οποίες θα εξετάζονται πανελλαδικά.(σημείωση: αν στο εργαστήριο υπάρχουν πάνω από 18 μαθητές να μπαίνει και δεύτερος καθηγητής χημείας… Δεν θα αναλύσω την επικινδυνότητα των εργαστηρίων χημείας. Άλλωστε νομίζω αυτό ισχύει για τους συναδέλφους πληροφορικής και των άλλων τεχνολογικών ειδικοτήτων.) •Στο ωρολόγιο πρόγραμμα χημείας της Α και Β Λυκείου να εισαχθούν 10 δίωρα υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων. •Και κάτι για την αξιολόγηση των μαθητών: Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προσμετρούνται μόνο οι γραπτοί βαθμοί και όλα τα θέματα να προέρχονται από τράπεζα θεμάτων. Όπως διαπιστώνεται η υποκειμενικότητα στα σχολεία μας δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για το νέο Σχολείο που οραματίζεται η ελληνική κοινωνία.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΔΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ »ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ-ΧΗΜ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ-ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ-ΕΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ;;
    ΣΤΟ ΤΑΜ ΤΟΥΜ;;
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΑΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ Si ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ Η/Υ ΟΙ ΟΘΩΝΕΣ ΑΦΗΣ-ΥΓΡΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΤΑ CD-DVD-ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΟΛΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ..
    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ INTERNET ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ(ΑΝ) ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ..
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΚΑΙ ΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΡΙΝΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ..

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    Δεν θα ήθελα να κουράσω με τα ίδια επιχειρήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν αναλυτικότατα σε προηγούμενα μηνύματα, σχετικά με τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη τη διδασκαλία της πληροφορικής στο Λύκειο ως βασικό μάθημα (τουλάχιστον στις 2 πρώτες τάξεις κ επιλογής στην 3η).

    Υποτίθεται ότι γίνεται μια σειρά αλλαγών και στο χώρο της παιδείας, για να κάνουμε ως χώρα βήματα προς τα εμπρός (δυστυχώς υπό το καθεστώς χρονικής πίεσης & οικονομικών δυσκολιών) αλλά τέτοιες αποφάσεις μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Οδηγούν δε τη σκέψη μας στο ότι σκόπιμα απαξιώνεται η επιστήμη της πληροφορικής, προκειμένου να προκύψει επιχείρημα για να οδηγηθούν οι καθηγητές πληροφορικής στη διαθεσιμότητα.

    Όντας βέβαιος ότι η παρούσα δημόσια διαβούλευση έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και ότι θα ληφθεί υπόψη, πιστεύω ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές επεμβάσεις.

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:51 | Π.Μ.

    Νέο Λύκειο χωρίς Πληροφορική απλά δε γίνεται! Πόσο πιο απλά;
    Γιατί ένας μαθητής να κάνει Χημεία για να περάσει Πληροφορική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ή σε τόσες άλλες σχολές και πώς θα ανταπεξέλθει αν δεν έχει ιδέα από Προγραμματισμό; Τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές τους ρώτησε κανείς πριν υποβάλει προς διαβούλευση αυτό το νομοσχέδιο;

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:49 | διμ

    Στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον όλοι οι μαθητές πήγαιναν φροντιστήριο γιατί στο σχολείο τους μόνο μάθημα δεν γίνονταν.
    Οι πληροφορικάριοι θέλουν το μάθημα για να έχουν ώρες στο σχολείο για παιχνίδια στο ιντερνετ και για ιδιαίτερα στο σπίτι

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:25 | Ασπασία Ντάνου

    Θεωρώ απαράδεκτο και εντελώς παράλογο να μην διδάσκονται ως μαθήματα γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, τόσο η δεύτερη ξένη γλώσσα, όσο και η πληροφορική. Πρόκειται για αντικείμενα η γνώση των οποίων μοριοδοτείται σε όλους τους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού, και σε όλες τις διαδικασίες προαγωγής υπαλλήλων, ενώ θεωρούνται πρόσθετα και ιδιαίτερα χρήσιμα προσόντα στην αγορά εργασίας.
    Σχεδόν όλες οι οικογένειες ξοδεύουν χρήματα ώστε τα παιδιά τους να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες και να αποκτούν την απαραίτητη πιστοποίηση σε αυτές. Αποτελεί συνεπώς αναμφισβήτητη απαίτηση εκ μέρους των γονιών, η πιστοποίηση μέσω του δημόσιου σχολείου των γνώσεων επιπέδου Β2 σε δύο, και όχι μια ξένη γλώσσα.
    Ταυτόχρονα, η χρήση υπολογιστών θεωρείται απολύτως απαραίτητο προσόν για το Δημόσιο και την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι γνώσεις της επιστήμης της πληροφορικής αποτελούν προαπαιτούμενο και για ένα πλήθος πανεπιστημιακών τμημάτων υψηλής ζήτησης.
    Ένα «νέο» Λύκειο χωρίς υποχρεωτική διδασκαλία και πιστοποίηση δύο ξένων γλωσσών και πληροφορικής, δεν είναι καθόλου νέο αλλά αναχρονιστικό και μη ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις και προσδοκίες.

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:06 | Ο. ΠΑΠΑΖΕΥΚΟΥ, καθ/τρια ΠΕ19

    Στο σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με έκπληξη και αγανάκτηση, διαπιστώνουμε ότι απουσιάζει μάθημα Πληροφορικής. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 14 χρόνια μάθημα Πανελληνίως εξεταζόμενο είναι η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Α.Ε.Π.Π.), το οποίο βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν ικανότητες αλγοριθμικής και αναλυτικής σκέψης, και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα 48 Τμήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.

    Είναι προφανής η προσπάθεια απαξίωσης και εξαφάνισης της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο. Η εισαγωγή στο Δημοτικό και Γυμνάσιο, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Σε αυτές τις ηλικίες οικοδομείται το συνολικό γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών, μέσω της γενικευμένης προσέγγισης των διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων. Η ουσιαστική όμως επαφή των μαθητών με την επιστημονική πλευρά των αντικειμένων αυτών γίνεται στο Λύκειο και η Πληροφορική δεν πρέπει να απουσιάζει.

    Η υποβάθμιση της Πληροφορικής από Επιστήμη σε απλή δεξιότητα, που προσεγγίζεται επιφανειακά και χωρίς βάθος, είναι τεράστιο λάθος και καταδικάζει τους μαθητές σε ημιμάθεια.

    Έστω και τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις της Π.Ε.ΚΑ.Π. και των υπόλοιπων επιστημονικών ενώσεων του χώρου (Ε.Π.Ε., Ε.Π.Υ., Ε.Τ.Π.Ε.), τις θέσεις των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υιοθετώντας ένα σύγχρονο και δυναμικό Πρόγραμμα Σπουδών, εναρμονισμένο με τις επιταγές της εποχής.

  • Για να μη σας κουράζω, έχω εκθέσει τεκμηριωμένα και με παραπομπές τις απόψεις μου περί της αναχρονιστικής κατάργησης των μαθημάτων ΤΠΕ από τις κατευθύνσεις προετοιμασίας για Πανελλαδικές εξετάσεις στο ιστολόγιό μου agrypnocoma στο blogspot.gr. Όποιος κάνει τον κόπο να μπει στο blog θα δει ότι πρόκειται για αναδημοσίευση επιστολής στα αγγλικά που έστειλα στο Διευθυντή του European Schoolnet με κοινοποίηση σε πάνω από 400 αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας (βουλευτές, υπουργεία, μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φορείς ψηφιακών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στην Ε.Ε.) Προσεχώς θα μεταφραστεί στα ελληνικά και θα σταλεί για δημοσίευση στα ελληνικά ΜΜΕ. Θα ενημερώνω για αντιδράσεις στην πρωτοβουλία μου μέσω του blog. Τέλος, προτείνω το νομοσχέδιο αν μείνει ως έχει να αλλάξει τίτλο σε «Παλιό Λύκειο», αφού με το σύστημα των δεσμών πέρασα κι εγώ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών του Πανεπιστημίου Πατρών: εξετάστηκα στη Χημεία και δεν έκανα ούτε μια ώρα χημεία στη σχολή μου, αντιθέτως όμως δυσκολεύτηκα αρκετά να κατανοήσω τα μαθήματα προγραμματισμού που ξεκίνησαν από το Α’ έτος. Εύγε, στην ψηφιακή εποχή οι μαθητές του 21ου αιώνα «επιτέλους» θα έχουν τα ίδια εφόδια που είχα εγώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:53 | anthi

    Κ. Υπουργέ,
    γνωριζετε ότι η Αρχιτεκτονική και αρκετες σχολες των ΤΕΙ έχουν ως προαπαιτούμενα μαθήματα τα δύο σχέδια, Γραμμικό και Ελεύθερο;
    Γιατί δεν διδάσκονται στο Νεο Λύκειο;
    Με την ίδια λογική τότε αφαιρέστε και τις 8 ώρες βιολογίας ή τις 11 ώρες αρχαίας ελληικης γλώσσας και γραμματίας μια που κατά την εκτίμησή σας δεν παίζει ρόλο σε τι μαθήματα εξετάζονται πανελλαδικά οι υποψήφιοι
    Το οτι εγινα Αρχιτεκτων Μηχανικος το οφειλω καθαρα κ μονο στην υπαρξη των μεταλυκειακων λυκειων που εφαρμοστηκε το 1984 διοτι οι γονεις μου δεν ειχαν την οικονομικη ανεση να μου πληρωσουν φροντηστηριο για εκμαθηση σχεδιου.
    Ειναι κριμα για τους μαθητες μας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:48 | Κωνσταντίνα

    Από μία χώρα που πηγαίνει διαρκώς προς το χειρότερο δεν περίμενε κανείς κάτι καλύτερο για την παιδεία. Είναι απαράδεκτο να μην έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλη ξένη γλώσσα εκτός από τις τρεις συνηθισμένες (Αγγλικά,Γαλλικά,Γερμανικά).Είναι απαράδεκτο να στερούμε από 35000 μαθητές που είχαν επιλέξει ήδη την Ιταλική γλώσσα τη δυνατότητα να τη μάθουν. Είναι απαράδεκτο να δουλεύει πάντα ο κρατικός μηχανισμός υπέρ της αδιάκοπης λειτουργίας των φροντιστηρίων όταν υπάρχουν ικανότατοι καθηγητές που μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά μέσα στην τάξη χωρίς να ξεζουμίζουν και το τελευταίο ευρώ από κάθε νοικοκυριό. Οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Οι μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν την εκπαίδευση που τους αξίζει. Ελπίζω κάποια στιγμή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι αλλαγές που έχουν επιβληθεί στην παιδεία δεν απεικονίζουν την παιδεία μιας Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά ίσως εκείνη μιας τριτοκοσμικής χώρας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:48 | Διονύσης Ρ.

    Επιτέλους η Πληροφορική στην πραγματική της διάσταση : Στο Τεχνολογικό Λύκειο . Κύριε υπουργέ , ελπίζω να μην υποκείψετε στα συντεχνιακά σχόλια των καθηγητών της Πληροφορικής , που κατέκλησαν τον χώρο της δημόσιας διαβούλευσης. Κι εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα αν με εξοστράκιζαν (πολύ καλώς κατα την αποψή μου) απο το Γενικό Λύκειο στο οποίο (πάλι κατα την αποψή μου) συντεχνιακά εισήλθαν . Ας μή ξεχνάμε πόσοι μπήκαν με σεμινάρια 400 ωρών και τώρα ξαφνικά βρέθηκαν με δύο ειδικότητες . . .

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:42 | Α.Αγγελής

    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου λυκείου το μάθημα της Αστρονομίας. Με αντικείμενο έναν από τους πλέον συναρπαστικούς και ταχύτατα εξελισσόμενους κλάδους της επιστήμης, το μάθημα αυτό καλλιεργεί στους μαθητές την αγάπη και το ενδιαφέρον για άλλα μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Σαν μάθημα επιλογής της Β λυκείου ήταν από τα πιο δημοφιλή στους μαθητές (ακόμα και σε εκείνους της θεωρητικής κατεύθυνσης),ενώ τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτες είναι οι διακρίσεις των ελληνικών μαθητικών ομάδων στις διεθνείς ολυμπιάδες Αστρονομίας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:40 | Δημήτρης Μπασδάρας

    Η μεγαλύτερη ένσταση μου είναι η αφαίρεση του μαθήματος της Πληροφορικής από τη Γ’ Λυκείου (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον). Αντί να εισχωρεί η Πληροφορική (και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός) περισσότερο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, καρατομείται; Βλέπω μάλιστα ότι όλοι όσοι σχολίασαν ως τώρα (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και Πανεπιστημιακοί) συμμερίζονται την ίδια άποψη.
    Εν γένει, το πρόβλημα της Παιδείας δεν είναι το αν θα δίνουν οι μαθητές 4,6 ή 7 μαθήματα ούτε ποιος θα βγάζει τα θέματα. Τα προβλήματα παιδείας είναι βαθύτερα και μια σωστή και ουσιαστική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να ξεκινάει από το δημοτικό. Επειδή όμως οι ριζικές μεταρρθυμίσεις απαιτούν εκτός των άλλων και αρκετά χρήματα, τα οποία πιθανότατα δεν περισσέυουν, θα μπορούσε να μη γίνει καμία απολύτως αλλαγή. Άλλωστε ο θεσμός των Πανελληνίων ήταν από τους ελάχιστους αξιόπιστους και σχεδόν αδιάβλητους στη χώρα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:34 | Κωστας Γ.

    Μπράβο στο Υπουργείο. Επιτέλους και κάποιος που κατάλαβε την ουσία της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και την τοποθέτησε στην ΣΩΣΤΗ της θέση: Τεχνολογικό Λύκειο , Γυμνάσιο , Δημοτικό. «Καθηγητές» ΠΕ19 όσο πιο γρήγορα καταλάβετε σε ποιούς πρέπει να απευθύνεστε τόσο πιο εύκολα θα καταλάβετε πως δεν έχετε καμία θέση ως Καθηγητές στο Γενικό Λύκειο. Στο Γενικό Λύκειο η μόνη δουλειά που κάνετε είναι απλά γραμματιακή υποστήριξη . . .

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:29 | manu

    Και τα ισπανικα που ειναι????μια γλωσσα σχεδον 550 εκατομμυριων πολυ περισοτερο απο γερμανικα και γαλλικα με 160 και 220 εκ. Θα επρεπει να την συμπεριλαβουν στο προγραμμα σπουδων του λυκειου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:27 | Άννα Κούτρα

    Η κατάργηση της πληροφορικής στο λύκειο είναι επιστροφή της εκπαίδευσης 20 χρόνια πίσω. Άλλο η χρήση του Η/Υ άλλο η επιστήμη της πληροφορικής. Προτείνω για την «είσοδο» των μαθητών στις σχολές Πληροφορικής (38 στο σύνολο) και στις συναφείς επιστήμες π.χ Μαθηματικό να είναι ως 4ο πανελλαδικό μάθημα η Πληροφορικής.
    Για όποια άλλη επιλογή σας θα σας κρίνει η Ιστορία.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:09 | Θ. Α.

    Έχω διδάξει 10 χρόνια σε ΤΕΙ Πληροφορικής μαθήματα προγραμματισμού(από τα βασικότερα της σχολής). Η διαφορά των σπουδαστών που είχαν διδαχθεί στο σχολείο μαθήματα προγραμματισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Είναι δυνατόν να μιλάμε για σχολείο του 21ου αιώνα χωρίς μαθήματα πληροφορικής στο γενικό λύκειο;;; Είναι δυνατόν να συγχέουμε τη δεξιότητα στους Η/Υ με την επιστήμη της πληροφορικής;
    Και εις ανώτερα!!

  • Θεωρώ πως η κατάργηση της Πληροφορικής ως γνωστικό αντικείμενο στο Γενικό Λύκειο οδηγεί την εκπαίδευση μας δεκαετίες πίσω καθώς σε όλα τα προηγμένα κράτη η αλγοριθμική και ο προγραμματισμός, και όχι η χρήση Η/Υ όπως κάποιοι νομίζουν πως είναι η πληροφορική, διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με σκοπό την εμβάνθυνση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης που προάγει την κριτική ικανότητα των μαθητών. Προτείνω λοιπόν πέρα από τα κλασσικά μαθήματα που διδάσκονται κατά κόρον στα ελληνικά σχολεία να συνεχίσει να υφίσταται η πληροφορική ως αλγοριθμική, προγραμματισμός και εφαρμογές υπολογιστών σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου ως μαθήματα Γενικής Παιδείας με βαθμό και εξετάσεις. Δεν ειναι η άποψη μου συντεχνιακή αλλά θεωρώ πως κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε τους μαθητές μας σε ψηφιακό αναλφαβητισμό αν αφαιρέσουμε το μάθημα από τα Γενικά Λύκεια. Κύριοι του υπουργείου και λοιποί συμπολίτες επιτέλους δεχτείτε είτε το θέλετε είτε όχι πως η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είναι επιστήμη και όχι πάτημα ενός κλικ όπως νομίζετε. Η κοινωνία οφείλεινα κάνει βήματα εμπρός και όχι πίσω

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:56 | Ελένη Θεοδωρίδου

    Η κατάργηση της διδασκαλίας της πληροφορικής στο Λύκειο είναι μια επιλογή ανεξήγητη και ασύμβατη με τον τίτλο «ΝΕΟ» σχολείο.
    Η ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σπουδών στις περισσότερες τριτοβάθμιες σχολές και όχι μόνο στις σχολές πληροφορικής.
    Επανεξετάστε την επαναφορά και τον εμπλουτισμό ενός υποχρεωτικού μαθήματος Επιστήμης Υπολογιστών στη Β’ και Γ’Λυκείου. Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ δεν είναι δεξιότητα είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ πολύ υποτιμημένη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ενίσχυσή της θα δικαιολογήσει το επίθετο «ΝΕΟ» στο ουσιαστικό Λύκειο.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:51 | E.X.

    Το 2010 οι ΗΠΑ στο νέο αναλυτικό τους πρόγραμμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγουν και εξετάζουν το μάθημα της Πληροφορικής ( Αλγοριθμική ) το ίδιο έκαναν και ο Καναδάς και το Ισραήλ.
    Το 2013 η Ελλάδα βγάζει από το αναλυτικό πρόγραμμά της την Πληροφορική την ώρα που στη τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 50 τουλάχιστον σχολές καθαρές Πληροφορικής.
    Δηλαδή ένας μαθητής για να εισαχθεί σε μια σχολή Πληροφορικής πρέπει να είναι πολύ καλός στην !!!!!!!!! ΦΥΣΙΚΗ και στην ΧΗΜΕΙΑ !!!!!!!!!! και όχι στην Πληροφορική ( Αλγοριθμική επιστήμη ).
    Σκεφτείτε ότι οι μαθητές τώρα που εισάγονται από την Θετική κατεύθυνση στις σχολές Πληροφορικής δηλώνουν ότι τα μαθήματα στις σχολές αυτές, που έχουν να κάνουν με την Αλγοριθμική τους δυσκολεύουν πάρα πολύ ενώ συμβαίνει το αντίθετο για τους μαθητές που εισάγονται από την Τεχνολογική κατεύθυνση και έχουν διδαχθεί Αλγορίθμους.
    Νομίζω ότι η Ελλάδα οφείλει στους μαθητές της να δώσει τα σωστά εφόδια για το μέλλον τους είτε σπουδάσουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
    Η Αλγοριθμική σκέψη πρέπει να υπάρχει σαν μάθημα για τους μαθητές της Γ Λυκείου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον είναι σε σωστή βάση για την εισαγωγή των μαθητών στις περισσότερες σχολές της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, και δίνει στους μαθητές μια εικόνα της επιστήμης της Πληροφορικής.
    Και πάλι θεωρώ λάθος ένας μαθητής να εισάγεται σε μια σχολή Πληροφορικής ( τουλάχιστον 50 τέτοιες σχολές υπήρχαν στο φετινό μηχανογραφικό )χωρίς να έχει κάνει Αλγόριθμους και χωρίς να εξετάζεται σε αυτό το μάθημα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:33 | DK

    Θα ήταν τεράστιο λάθος να μην περιλαμβάνονται τα Αγγλικά , όπως είχε διαρρεύσει στην αρχή.
    1) Οι μαθητές συνεχίζουν στα επιπεδα Γ1 και Γ2.
    2) Αν δεν κάνουν αγγλικά επί τρία χρόνια,απλά θα τα ξεχάσουν εντελώς.
    3) Είτε το θέλουμε είτε όχι , τα Αγγλικά είναι η ξένη γλώσσα που επικρατεί ΠΑΝΤΟΥ.
    Από αυτή την άποψη , βρίσκω ορθό το Σχέδιο. Αν βέβαια κάποιος μαθητής δεν θέλει Αγγλικά , είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να επιλέξει την Γαλλική ή την Γερμανική.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:29 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Συγχαρητήρια συνάδελφοι της πληροφορικής !!! Όταν δεν μπορούμε να αγωνιστούμε μαζικά και έντιμα για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας τότε κανιβαλίζουμε εναντίον άλλων συναδέλφων. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:29 | ΝΙΚΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ(ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ,ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ) ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:15 | Νικος Παπαχριστοδουλου

    Δεν συμφωνώ με την έξοδο της Χημείας από το Νέο Λύκειο όπως υπονοούν κάποιοι εδώ στη διαβούλευση. Είναι ένα μάθημα πολύ ενδιαφέρον το οποίο τυγχάνει να το έχω δώσει και εγώ στις περίφημες δέσμες και το αγάπησα ειλικρινά.

    Η πληροφορική και ο προγραμματισμός όμως το έτος 2013 δεν μπορεί να λείπει από το αναλυτικό πρόγραμμα επειδή και μόνο λογιστικά, δεν «το σηκώνει» το κράτος. Η πολιτική της λιτότητας όμως δεν μπορεί να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. ΤΟ μέλλον είναι ψηφιακό είτε το θέλουμε είτε όχι .

    Αφού επιλέγουμε τον Ευρωπαϊκό δρόμο ας εφαρμόσουμε Ευρωπαϊκές πολιτικές έτσι ώστε το σχολείο να αποτελεί έναν θύλακα ανάπτυξης μέσα στην κρίση την οποία βιώνουμε.

    Η λύση είναι το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα σε μαθήματα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:02 | retsis ioannis

    είμαι εκ/κος ΠΕ11. ο κάθε συνάδελφος κάνει προτάσεις υπερασπιζόμενος την ανάγκη ύπαρξης του μαθήματος της ειδικότητας του,αυτό είναι θεμιτό αλλά δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων.να γνωρίζουν οι διοικούντες το υπουργείο ότι εξαφανίζοντας ώρες και μαθήματα δε βελτιώνουν την εκ/ση,ούτε στοιβάζοντας 27 μαθητές σε κάθε τάξη.είμαι σε λύκειο πολλοί μαθητές δηλώνουν στρατιωτικές σχολές,αστυνομία,ΤΕΦΑΑ,λιμενικό απαντήστε μου παρακαλώ πως τεκμηριώνεται επιστημονικά η αύξηση της επίδοσης στις αθλητικές δοκιμασίες με μία[1]ώρα την εβδομάδα Φ.Α.αντί να δώσει το υπουργείο τη δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν και να βελτιωθούν με τη Φ.Α αλλά καιεπιπλέον ώρες εκτός κανονικού προγράμματος τις μειώνει.ο σκοπός σας κύριοι δεν είναι βελτιώσετε τη παρεχόμενη εκ/ση ,δυστυχώς για όλους μας.κάντε test στα παιδιά να δείτε πόσο πίσω είναι σε όλους τους δείκτες φυσικής κατάστασης[δύναμη,ταχύτητα,αεροβίωση,ελαστικότητα].λέτε ψέματα χρησιμοποιείτε σαν άλλοθι το διάλογο υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ανάπηρη εκ/ση,υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν ,εσείς δε διορθώνετε αλλά καταστρέφετε.έχω 31 χρόνια στα σχολεία μόνος μου τα έκανα όλα[λύκειο γαστούνης]μπείτε στο σαιτ να δείτε.λυπάμαι πολύ αλλά να με κοροιδεψετε δε μπορείτε,να ξέρετε ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΡΕΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ11[ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ].

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:00 | Σπύρος Τσιούτσιας

    Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες σκέψεις ως καθηγητής Βιολογίας διορισμένος στα δημόσια σχολεία από το 2003 και με σχετική προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα. Αν και θα μπορούσε κάποιος να κάνει δεκάδες παρατηρήσεις σχετικά με το Σχέδιο Νόμου, θα αρκεστώ σε λίγες από τις πιο σημαντικές, ελπίζοντας κάποιος υπεύθυνος να τις διαβάσει και να προβληματιστεί:
    1. Αν ο βασικός στόχος είναι να χτυπηθεί η παραπαιδεία όπως νομίζω συμφωνούν όλοι, αυτό θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στη Γ΄ Λυκείου αλλά σε όλες τις τάξεις. Ως Βιολόγος και εκπαιδευτικός όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν για ένα μάθημα που αφιερώνονται 8 ώρες την εβδομάδα στη Γ΄ Λυκείου να αφιερώνεται μόλις 1 (!!!) ώρα σε Α΄ και Β΄ Λυκείου. Χωρίς να κουράζω με αναφορές στην τεράστια σημασία της ενημέρωσης γύρω από τη Βιολογία και τους σύγχρονους κλάδους της (Βιοτεχνολογία, Μοριακή Γενετική, Ανοσολογία, Οικολογία, Εξέλιξη κτλ) για τους νέους πολίτες του 21ου αιώνα και την παγκόσμια αναγνώριση της ως της ταχύτερα αναπτυσσόμενης επιστήμης (οι γνώσεις μας πλέον για τους ζωντανούς οργανισμούς και το χειρισμό του γενετικού τους υλικού είναι εκτός κάθε προσδοκίας), απλά θα πω ότι δείχνει προχειρότητα ο καταρτισμός ενός ωρολόγιου αναλυτικού προγράμματος που οκταπλασιάζει (!!!) τις ώρες ενός μαθήματος από τη μία τάξη στην άλλη. Προφανώς ως ένα από τα σημαντικότερα εφόδια για μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη παιδεία ενός εφήβου η Βιολογία θα έπρεπε να διδάσκεται τουλάχιστον 2 ώρες είτε στη Α΄ είτε στη Β΄ Λυκείου. Άλλωστε οι αντικειμενικά καλύτεροι μαθητές που στοχεύουν στην Ιατρική και σε συναφείς σχολές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ήδη ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων Βιολογίας πριν τη Γ΄ Λυκείου για την καλύτερη αντιμετώπιση της παραπαιδείας (δείτε για παράδειγμα πώς κλιμακώνονται ανάμεσα στις Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι ώρες άλλων σημαντικών μαθημάτων, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική ή τα Αρχαία).
    2.Είναι απαραίτητη η διδασκαλία και εξέταση σε πανελλήνιο επίπεδο της επιστήμης της Πληροφορικής στη Γ΄ Λυκείου τουλάχιστον για όσους μαθητές θα εισαχθούν στα αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Θεωρώ αδιανόητο να εισάγεται κάποιος σε τμήμα Πληροφορικής έχοντας π.χ. γνώσεις Χημείας αλλά όχι Προγραμματισμού … Μου θυμίζει έναν παραλογισμό του συστήματος των δεσμών όταν κατά την εισαγωγή μου στο τμήμα Βιολογίας το 1994 μέσω της Β΄ Δέσμης και έχοντας διαγωνιστεί ο ίδιος και στο μάθημα της Βιολογίας, συνάντησα συμφοιτητές μου που είχαν περάσει την ίδια χρονιά στο τμήμα Βιολογίας μέσω της Α΄ Δέσμης χωρίς να έχουν διαγωνιστεί στη Βιολογία αλλά στα Μαθηματικά …
    3.Θεωρώ παιδαγωγικά απαραίτητο και χρήσιμο όχι μόνο για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των εφήβων να περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα περισσότερες ώρες φυσικής αγωγής (τουλάχιστον 2 κάθε εβδομάδα σε κάθε τάξη), καθώς επίσης να υπάρχουν και καλλιτεχνικά μαθήματα όπως π.χ. η μουσική τουλάχιστον στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ψυχικής και πνευματικής υγείας αλλά και της φυσικής κατάστασης των εφήβων και το πόσο θετικά μπορούν αυτά να συνεισφέρουν και στις επιδόσεις τους στο διάβασμα και στη συγκρότηση τους σε ώριμους πολίτες νομίζω μπορεί να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε ασχολείται με την παιδεία των νέων και δε θα κουράσω με επιχειρήματα …

    Χωρίς να αναφερθώ και σε πολλά άλλα ζητήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Νόμου και με τα οποία διαφωνώ, σας χαιρετώ και ελπίζω τουλάχιστον αυτά τα 3 θέματα που έθιξα να προβληματίσουν τους αρμόδιους και να γίνουν βελτιώσεις. Θεωρώ ότι όλοι μας πασχίζουμε και ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο Εκπαιδευτικό Σύστημα.