Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 26 Απριλίου 2020, 15:02 | Ευαγγελία Παπαπετρου

    Από τα πιο τραγικά λάθη της κυβέρνησης, θα ήταν η κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας. Είναι ένα μάθημα που θα δώσει στους μαθητές ηθικές αξίες και φραγμούς. Τουναντίον, η Λατινική γλώσσα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από όσους σκοπεύουν να ακολουθήσουν νομικές φιλολογικές και φιλοσοφικές σχολές, μιας και περικλείει το αντικείμενο αυτών των σχολών. Μέγα λάθος η κατάργηση της κοινωνιολογίας….

  • 26 Απριλίου 2020, 14:53 | Δημήτριος Κορρός

    Ως μαθητής της Α’ Λυκείου, και θεου θέλοντος, μελλοντικός φοιτητής Κοινωνικών Επιστημών σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, δε βρίσκω λογο για την αντικατάσταση του μαθήματος της κοινωνιολογίας, από τα Λατινικά. Μια νεκρή γλώσσα, η οποία χρειάζεται αποκλειστικά και μόνο σε μια «χούφτα» σχολών (νομικών σχολών κυρίως). Οι αρχές της Κοινωνιολογίας, είναι αρχές που κανονικα θα έπρεπε να διδάσκονται όχι μόνο ως μαθημα κατεύθυνσης στη Γ’Λυκειου, αλλά και στις άλλες κατευθύνσεις ως μαθημα γενικής παιδείας.

  • 26 Απριλίου 2020, 14:51 | Νικόαλς Ν.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου ως προς τις ενέργειες του υπουργείου για κατάργηση της κοινωνιολογίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Πρέπει αν δείξετε τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα στο τι εκπαιδευτικό σύστημα προτείνετε. Η κοινωνιολογία, ως επιστήμη, υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κοσμικά κράτη ως διακριτό μάθημα και κατέχει εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
    Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το αντικείμενο έρευνα της κοινωνιολογίας;
    Αν όχι, έχετε τις ακόλουθες επιλογές ή να διαβάσετε τα παρακάτω ή να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό της χώρας (πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστήμιου HARVARD).
    Η κοινωνιολογία λοιπόν έχει ως αντικείμενο μελέτης:
    τα κοινωνικά φαινόμενα,
    τη δράση των κοινωνικών ομάδων,
    τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και ομάδων,
    τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων,
    τις κοινωνικές διαδικασίες και
    ειδικότερα το μετασχηματισμό των κοινωνιών.
    Δείτε και μερικά ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνιολογία ως επιστήμη:
    Γιατί οι συνθήκες της ζωής μας είναι τόσο διαφορετικές από αυτές των γονιών ή των παππούδων μας;
    Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι μεταβολές στο μέλλον;
    Πώς επιδρούν οι μεταβολές αυτές στη συναισθηματική ή την επαγγελματική ζωή μας;
    Τι σημαίνει βιομηχανική κοινωνία;
    Τι είναι η αστικοποίηση και πώς επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις; Ποιοι λόγοι οδήγησαν την πολιτεία στη δημιουργία σχολείων και ποια είναι η σχέση της εκπαίδευσης με την κοινωνική ανέλιξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων;
    Γιατί υπάρχει φτώχεια στον κόσμο, ποια είναι τα αίτιά της και ποιες οι συνέπειές της για την υγεία και την εκπαίδευση;
    Γιατί υπάρχουν προκαταλήψεις, συγκρούσεις, πόλεμοι και ποια είναι η σχέση τους με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα;
    Πώς γεννήθηκε το κράτος στο δυτικό κόσμο;
    Τι είναι εξουσία, ποιος την ενσαρκώνει και ποια είναι η σχέση της με την οικονομία;
    Γιατί τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική είναι χαμηλά;
    Πώς επιδρούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνικές σχέσεις και τον τρόπο ζωής;
    Ορίστε και το πρόγραμμα Σπουδών της Κοινωνιολογίας, η ίδια τα λέτε και η ίδια ακυρώνετε τον εαυτό σας.
    Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου
    Γενικός σκοπός του μαθήματος
    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:
    1.Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
    2.Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
    3.Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
    4.Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
    5.Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
    6.Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
    7.Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
    8.Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
    9.Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
    10.Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
    11.Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.»

    Τέλος κ. Υπουργέ καταργείτε ακόμα και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου, από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και διερωτώμαι τι θα γίνει με τις ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας. Θα είναι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο χωρίς συνάφεια αντικειμένου;
    Κ. Κεραμέως είστε Υπουργός Παιδείας, και οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με σοβαρότητα και σύνεση. Οφείλετε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά, πέρα από κάθε μικροπολιτική. Επιπολαιότητες δεν χωρούν όταν έχουμε να κάνουμε με το μέλλον των αυριανών πολιτών της Ελλάδας.

  • 26 Απριλίου 2020, 14:23 | Ευφροσύνη Μυργιώτη

    Άλλο ένα νομοσχέδιο τάφος για το σημαντικό θεσμό του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Θεωρώ περιττό να παραθέσω τους στόχους, το ρόλο και το όφελος αυτού του πολύτιμου θεσμού που αποτελεί επιτακτική ανάγκη κι όχι πολυτέλεια στην υποστήριξη της προσπάθειας των παιδιών στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας να πάρουν εκπαιδευτικές και τις πρώτες επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Ας αναλογιστεί άλλη μια φορά με σοβαρότητα τις ευθύνες της η πολιτεία και ας αιτιολογήσει υπεύθυνα τους λόγους που δεν σταθεροποιεί και δεν αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του Σ.Ε.Π. στο σχολείο. Πού πήγαν τόσες εξαγγελίες για καθιέρωση του θεσμού από το Γυμνάσιο; Για να καταφέρουν οι μαθητές/τριες να στρέψουν το φακό στον εαυτό τους και να διερευνήσουν τις πλευρές του, να διερευνήσουν θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κινητικότητας, ώστε να γνωρίσουν το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τα σχέδιά τους, χρειάζονται υποστήριξη από οργανωμένες, αξιόπιστες και δημόσιες υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού. Διαφορετικά όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι θα πελαγώνουν στο ρίσκο της τυχαίας επιλογής. Εκτός από την προσωπική ευθύνη να αξιοποιηθούν εργαλεία και έγκυρες πηγές πληροφόρησης, υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας να συμβάλλει στην υποστήριξη του σχεδιασμού της προσωπικής πορείας αυτών των νέων ανθρώπων, αλλά και της οικογένειάς τους που αγωνιά. Μπείτε για λίγο στη θέση ενός 17χρονου που καλείται να αποφασίσει για το ποια αντικείμενα σπουδών και μετέπειτα επαγγέλματα είναι κατάλληλα για τον ίδιο και του ταιριάζουν. Μπείτε στη θέση του παιδιού που ολοκληρώνει το Γυμνάσιο και καλείται να αποφασίσει για τον τύπο Λυκείου που θα ακολουθήσει. Μπείτε στη θέση του μαθητή/τριας της Α΄ και Β΄ Λυκείου που είναι γεμάτος προβληματισμούς για τα επόμενα βήματα. Η μελλοντική πορεία δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας σκέψης, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Ο Σ.Ε.Π. δεν είναι στιγμιαίο γεγονός, αλλά διέπει όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Με στόχο την ισότιμη παροχή υπηρεσιών Ε.Π. σε όλους τους μαθητές/τριες καλείται η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει με θεσμικό πλαίσιο στην αποστολή αυτού του σημαντικού θεσμού.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:36 | Σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής

    Αναντίρρητα, η Πληροφορική παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εποχή μας σε μία μεγάλη γκάμα της ανθρώπινης δραστηριότητας:

    1.Τα Big Data Analytics είναι παντού γύρω μας από την Ιατρική, τη Βιολογία, την Οικονομία μέχρι την Τηλεπισκόπηση και την κλιματική αλλαγή.

    2.Η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning, AI) προβλέπει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια ασθένειες, βοηθά στην αποτύπωση για πρώτη σε εικόνα μιας μαύρη τρύπας, ενισχύει τις προσπάθειες για λύση του παγκόσμιου προβλήματος food security μέσω προβλέψεων για την παραγωγή βασικών αγαθών, συμβάλει στην προσπάθεια πρόγνωσης σεισμών κτλ.

    3.Τα Δίκτυα υπολογιστών (Networks) αποτελούν καίριο κόμβο επικοινωνίας αλλά και εργασίας με πρόσφατο παράδειγμα την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Αλγόριθμοι κρυπτογράφησης δεδομένων και βελτιστοποίησης σήματος και εικόνας συναντώνται σε όλες αυτές τις εφαρμογές που κάνουν χρήση δικτυακών πόρων.

    4.Internet of Things (IoT): δικτύωση όλων των συσκευών και τεχνολογία 5G.

    5.Η σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού (Software Engineering) που ξεκινά με το problem solving, μετουσιώνει τον αλγόριθμο σε κώδικα και τον κώδικα, μετά από μία σειρά ενεργειών, σε ένα λογισμικό που όλοι μας χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Εφαρμογές για την επικοινωνία, την διαχείριση προϊόντων, την ψυχαγωγία, την πρόγνωση καιρού, η κράτηση θέσεων σε πτήσεις, τα λογισμικά σε οχήματα ή και επίκαιρα όπως η ελληνική πλατφόρμα ενημέρωσης και ανάλυσης του ιού covid-19.

    6.Η θεωρητική πληροφορική που επικεντρώνεται σε πιο αφηρημένες έννοιες ή μαθηματικές πτυχές της πληροφορικής και περιλαμβάνει την θεωρία του υπολογισμού, την υπολογιστική γεωμετρία, τη θεωρία της πληροφορίας, την κρυπτογραφία, τον κβαντικό υπολογισμό, την τυχαιότητα, τη θεωρία αυτομάτων κτλ.

    7.Οι υβριδικοί κλάδοι όπως η Βιοπληροφορική (Bioinformatics), η Πληροφορική στην Ανακάλυψη Φαρμάκων (Informatics in Drug Discovery), η Χημειοπληροφορική (chemoinformatics), η Πληροφορική στο Σχεδιασμό για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Φαρμακευτικών μορφών (Informatics in Quality by Design and Formulation Development)

    Όλα αυτά περιγράφονται συνοπτικά με τον όρο 4η βιομηχανική επανάσταση.

    Τα παραπάνω καταδεικνύουν την ανάγκη οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της Πληροφορικής μέσω των παρακάτω οδών:

    1. Την αναγνώρισης της φιλοσοφίας όλων των παραπάνω. Για παράδειγμα, η κατανόηση του τρόπου που οι αλγόριθμοι φιλτράρουν τις ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στο Διαδίκτυο αποτελεί θέμα δημοκρατίας. Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ στις ΗΠΑ κ. Δασκαλάκης είναι υπέρμαχος της εισαγωγής του μαθήματος της πληροφορικής ήδη από το δημοτικό αναφέροντας ότι «πρέπει να ξέρεις τις διεργασίες που γίνονται και πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Αλλιώς δεν μπορείς να θεωρείσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος και να είσαι υπεύθυνος πολίτης σήμερα».

    2.Την εμβάθυνση στην Aλγοριθμική και Yπολογιστική Σκέψη, βασικούς άξονες της Πληροφορικής, που θα πλαισιώσουν όχι μόνο τους αυριανούς επιστήμονες Πληροφορικής αλλά και αυτούς των υπόλοιπων επιστημών, από τις Θετικές έως και σε κάποιο βαθμό τις Θεωρητικές.

    3.Την εμβάθυνση στην ανάπτυξη κώδικα, την σχεδίαση βάσεων δεδομένων για την αυτοματοποίηση ενός αλγορίθμου. Η υλοποίηση αυτή δύναται να γίνει αρχικά σε ψευδογλώσσα (Pseudo code – παγκοσμίως αποδεκτός τρόπος έκφρασης αλγορίθμου, βλέπε IEEE, ScienceDirect κτλ) και εν συνεχεία σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού καταδεικνύοντας τις δυνατότητες και τους περιορισμούς εκτέλεσης ενός αλγορίθμου σε μηχανήματα.

    Όλα αυτά φαίνεται να τα αντιλαμβάνονται οι πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά μίλησε για την αναγκαιότητα διδασκαλίας του προγραμματισμού από το Δημοτικό. Αντίστοιχα, στις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται συνεχώς ότι είναι στις προθέσεις του η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Πληροφορικής. Τα πορίσματα Λιάκου και Γαβρόγλου στην προηγούμενη απόπειρα διαλόγου για την Παιδεία είχαν αμφότερα ειδική αναφορά στην επιστήμη της Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Για την ώρα δεν φαίνεται να υλοποιούνται τα παραπάνω καθώς το μάθημα στο Δημοτικό παραμένει 1ωρο και δεν φαίνεται να αυξάνεται ούτε στην δευτεροβάθμια. Επιπρόσθετα, τα εργαστήρια δεξιοτήτων ρομποτικής και ψηφιακών δεξιοτήτων θα ειναι επιλεγόμενα από τους μαθητές. Συνεπώς, ο σχεδιασμός τους δεν είναι ενσωματωμένος στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο. Ούτε και ο σχεδιασμός του Κρατικού Πτυχίου Πληροφορικής φαίνεται να εναρμονίζεται με όλη την παραπάνω ανάλυση, αλλά αποτελεί μία αποσπασματική και αποκομμένη δράση. Τέλος, στο λύκειο το μάθημα της Πληροφορικής παραμένει εκτός του Θετικού πεδίου επιστημών, συνεχίζοντας τον, στρεβλό και χωρίς καμία επιστημονική και εκπαιδευτική βάση, σχεδιασμό του λυκείου Γαβρόγλου.
    Είναι διαχρονικό φαινόμενο, όταν πρέπει να μεταβούμε στα συγκεκριμένα, τότε να αρχίζουν οι εκπτώσεις και το αφήγημα να λησμονιέται.

    Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε, ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, με σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών ως εξής:

    Δημοτικό => 2ωρο μάθημα σε Δ-Ε-ΣΤ
    Γυμνάσιο => 2ωρο μάθημα σε κάθε τάξη
    Α Λυκείου => 2ωρο μάθημα γενικής παιδείας
    Β Λυκείου => όπως στα μαθήματα Θετικής Ομάδας Σπουδών
    Γ Λυκείου => μάθημα ενταγμένο στην Θετική Ομάδα Σπουδών

    -Αναγνωστάκης Γιάννης, Μηχανικός Λογισμικού-Υποστήριξη έρευνας, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    -Δρ. Γιάτας Δημήτρης, Καθηγητής Πληροφορικής στο 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθήνας Γεννάδειο
    -Δρίβας Θανάσης, Μηχανικός Λογισμικού-Υποστήριξη έρευνας, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    -Ζερβουδάκης Λάμπρος, Καθηγητής Πληροφορικής Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (A.F.S)
    -Τσιωτάκης Παναγιώτης, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

  • 26 Απριλίου 2020, 13:32 | B. Κατσαφάδος

    Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται έντονα, υπέρ της υπεράσπισης/επαναφοράς των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, είναι και αυτό της αναγκαιότητάς τους -ως προαπαιτούμενη γνώση- για μια σειρά σχολές/τμήματα της συγκεκριμένης κατεύθυνσης, μεταξύ των οποίων και οι Νομικές. Νομίζω ότι τρεις απλές ερωτήσεις θα ήταν χρήσιμες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτόν τον ισχυρισμό:
    1η ερώτηση. Στις νομικές σχολές διδάσκονται Λατινικά; Με άλλα λόγια υπάρχει μάθημα Λατινικών στο πρόγραμμα σπουδών της Νομικής;
    2η ερώτηση. Αντίστοιχα, υπάρχει μάθημα Κοινωνιολογίας στο πρόγραμμα σπουδών των Νομικών Σχολών;
    3η ερώτηση. Σε ποιο κλάδο εκπαιδευτικών εντάσσονται οι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών;
    Απάντηση στην 1η ερώτηση: Όχι. Σε καμία Νομική δεν υπάρχει μάθημα Λατινικών. Μια απλή αναζήτηση στα προγράμματα σπουδών των σχολών μπορεί να το αποδείξει αυτό. Το αντεπιχείρημα μπορεί να είναι φυσικά ο λόγος περί αναγκαιότητας λόγω της διδασκαλίας του «Ρωμαϊκού Δικαίου». Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο επιχείρημα είναι εντελώς παράλογο. Αφού, αν ίσχυε, θα έπρεπε πχ στη Φιλοσοφική, προκειμένου να διδαχθεί ο Καντ, προαπαιτούμενη γνώση να είναι τα γερμανικά ή στη Θεολογική, προκειμένου να γίνει το μάθημα για το Ισλάμ οι φοιτητές θα έπρεπε να ξέρουν αραβικά κοκ. Ας γίνει ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το Ρωμαϊκό Δίκαιο διδάσκεται στα νέα ελληνικά, τα βιβλία είναι στα νέα ελληνικά, οι σημειώσεις είναι στα νέα ελληνικά κοκ.
    Απάντηση στη 2η ερώτηση: Ναι. Πάλι μια απλή αναζήτηση στα προγράμματα σπουδών των Νομικών σχολών μπορεί να δείξει ότι συμπεριλαμβάνουν μαθήματα όπως, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Κοινωνιολογία των Θεσμών κτλ
    Απάντηση στην 3η ερώτηση: Οι απόφοιτοι των Νομικών σχολών, μαζί με τους πολιτικούς επιστήμονες, τους κοινωνιολόγους, τους κοινωνικούς ανθρωπολόγους κτλ, εντάσσονται στο ενοποιήμενο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών). Με άλλα λόγια, ως εκπαιδευτικοί, θα διδάσκουν (με πρώτη ανάθεση μάλιστα), Κοινωνιολογία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών κτλ. Για το ίδιο το Υπουργείο λοιπόν, οι απόφοιτοι της Νομικής αντιμετωπίζονται ως κοινωνικοί επιστήμονες.
    Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το επιχείρημα περί «σύνδεσης» Λατινικών και Νομικών σχολών είτε είναι αποτέλεσμα άγνοιας/παραπληροφόρησης, είτε αποτέλεσμα εσκεμμένης διαστρέβλωσης/απόκρυψης της πραγματικότητας. Φαντάζομαι και ελπίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν γνώση της παραπάνω πραγματικότητας…

  • 26 Απριλίου 2020, 13:31 | Μάρθα Τσιάτσιου

    Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου Παιδείας
    Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα.
    Το πρώτο έχει να κάνει με τη διατήρηση του 7ώρου στα μαθήματα προσανατολισμού. Τα παιδιά φέτος δεν πήγαν στο μάθημά μου φροντιστήριο, πριν κλείσουν τα σχολεία τελειώσαμε την ύλη και μέσα από τις επαναλήψεις που γίνονται έστω και μέσω της τηλεκπαίδευσης είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Θα ήταν τεράστιο σφάλμα να αλλάξει κάτι το οποίο είναι καλό για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς από τη στιγμή που γίνεται σοβαρή δουλειά μέσα στην τάξη. Αυτό δε θα θέλατε κι εσείς;
    Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το μάθημα της πολύπαθης κοινωνιολογίας μιας και είχα την τιμή να το διδάξω τη φετινή χρονιά ως ΠΕ78. Είδα το τεράστιο ενδιαφέρον των μαθητών και τον ζήλο τους να μάθουν για όλα αυτά που τους περιβάλλουν και τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους.
    Η κοινωνιολογία οξύνει το νου, αναπτύσσει την κριτική ικανότητα των μαθητών καθώς και την ενσυναίσθηση και δημιουργεί υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.
    Το ζητούμενο βέβαια είναι τι εργαζομένους και τι πολίτες θέλει το Υπουργείο. Τα λατινικά από την άλλη πλευρά είναι χρήσιμα για τα παιδιά που επιλέγουν την κλασσική φιλολογία. Κρατείστε το λοιπόν ως επιλεγόμενο μάθημα. Τελειώνοντας θα ήθελα να σκεφθείτε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 που λάβαμε από την πρώτη στιγμή μέρος με αμέτρητες ώρες εργασίας πάνω στον υπολογιστή μας,στο εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας, για να μην μείνουν πίσω τα παιδιά μας, αλλά δυστυχώς με την κατάργηση του μαθήματος θα μείνουμε όλοι εμείς χωρίς ώρες και θα είμαστε υποχρεωμένοι να τρέχουμε σε τρία και τέσσερα σχολεία ύστερα από 24 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:26 | Τσούμας Κωνσταντίνος

    Είμαι Οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία και εργάζομαι στην ιδιωτική εκπαίδευση.
    Η Κοινωνιολογία με έμαθε να σκέφτομαι σε 360 μοίρες και μου άνοιξε το μυαλό στην πολυπλοκότητα του κόσμου και στη φύση των κοινωνικών φαινομένων. Μου έμαθε να βλέπω ένα θέμα από όλες τις οπτικές, να εντοπίζω τα πραγματικά αίτια και να κάνω τη σύνδεση ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (φιλοσοφία, πολιτική επιστήμη, εκπαίδευση, ψυχολογία). Μου έμαθε να στέκομαι κριτικά απέναντι στη μία άποψη, στην εύκολη άποψη, σε πράγματα που φαίνονται επιφανειακά σωστά αλλά είναι στην πραγματικότητα λανθασμένα.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:18 | Ιωάννης

    Η Γεωλογία, μια από τις τέσσερις θετικές επιστήμες, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δράση και την αντιμετώπιση των σεισμικών κινδύνων, την ηφαιστειότητα, τη γεωθερμική ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο (μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας),τους υδατικούς πόρους,την διαχείριση και την προστασία τους, καθώς και μια πληθώρα άλλων θεμάτων υψίστης σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

    Επίσης, μέσω της γεωλογίας, οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες, μπορούν να ενημερωθούν για τους γεωλογικούς κινδύνους – φυσικές καταστροφές (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) και τα μέτρα πρόληψης – προστασίας για την ασφάλεια και ευημερία του ανθρώπου αλλά και την διατήρηση των μνημείων της φύσης.

    Κι όμως παραμένει υποβαθμισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της β/θμιας.

    Διδάσκεται μόνο 3 ώρες στο γυμνάσιο (θυμίζω ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ώρες φυσικής, χημείας, βιολογίας, γεωλογίας-γεωγραφίας στο γυμνάσιο ήταν 4-2-4-4, πλέον είναι 5-2-3-3).

    Στο λύκειο υπάρχει μόνο επιλογής μάθημα στην Α΄τάξη (Γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων).

    Τα σχετικά σχολικά εγχειρίδια είναι παρωχημένα ενώ βρίθουν από λάθη και ανακρίβειες. Απαιτούνται νέα προγράμματα σπουδών βασισμένα σε εισηγήσεις μελών ΔΕΠ τμημάτων Γεωλογίας, ώστε τα σχολικά εγχειρίδια να διορθωθούν και να επικαιροποιηθούν.

    Συγκεκριμένα προτείνω:

    ● Υποχρεωτικό μάθημα Γεωλογίας στα Γενικά Λύκεια ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία της μελέτης και κατανόησης φαινομένων που αφορούν τις διεργασίες στη λιθόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα, καθώς και τη σχέση τους με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο Γεωλογικό χρόνο.Σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να τροποποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε το μάθημα της Α’ Λυκείου «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» από επιλογής να ενταχθεί στα μαθήματα γενικής παιδείας (υποχρεωτικά).

    ● Δημιουργία τομέα στα ΕΠΑΛ που θα οδηγεί τους αποφοίτους σε πτυχία ειδικοτήτων όπως μαρμαροτεχνιτών, γεωτρυπανιστών, τεχνολόγων πετρελαίου κ.α. σχετικών με τη Γεωλογία. Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί παράλληλα και η επαγγελματική εκπαίδευση.

    ● Νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα «Γεωλογία-Γεωγραφία» και «Γεωλογία και Διαχείριση φυσικών πόρων» βασισμένα σε εισηγήσεις μελών ΔΕΠ τμημάτων Γεωλογίας, ώστε τα σχολικά εγχειρίδια να διορθωθούν και να επικαιροποιηθούν.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:09 | Σταματίνα Μιτάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι εν ενεργεία εκπαιδευτικός, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εδώ και 12 χρόνια, με ειδικότητα ΠΕ78 (Κοινωνιολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου). Ο λόγος που αναφέρω την επιστημονική και επαγγελματική μου ιδιότητα είναι γιατί θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου χωρίς να θεωρηθεί ότι υποκρύπτω τα κίνητρα μου αλλά και γιατί νιώθω πολύ υπερήφανη και «τυχερή» που σπούδασα Κοινωνιολογία.
    Δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω γιατί η Κοινωνιολογία ή, αν δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο όνομα και αντικείμενο, οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι χρήσιμες τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά στη χρονική συγκυρία και υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι είναι τρομερά βαρετό και κενό νοήματος να προσπαθείς να πείσεις ότι ο ελέφαντας είναι ελέφαντας. Αλλά και γιατί άλλοι πριν από μένα έχουν σχεδόν εξαντλήσει όλη την επιχειρηματολογία υπέρ των διωκόμενων Κοινωνικών Επιστημών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Θα ήθελα όμως να διατυπώσω μερικές απορίες που μου γεννά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
    Υποστηρίζετε ότι με το νομοσχέδιο που καταθέτετε στοχεύετε στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των παιδιών μας, «στην ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές».
    Στόχος λέτε «των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση.
    Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.»
    Πολύ εύηχα στα αυτιά μας και ευοίωνα όλα αυτά, για την ενίσχυση της δημοκρατικής παιδείας, την εκπαίδευση για την ισότητα, την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη και την εκπαίδευση για την ειρήνη.
    Την ίδια στιγμή όμως όχι μόνο ενισχύετε τον εξεταστικο-κεντρικό χαρακτήρα του συστήματος αλλά και μέσω αυτού ενισχύετε την σύγχυση περί χρήσιμων και μη, «καλών και κακών» μαθησιακών αντικειμένων, καταργώντας την Κοινωνιολογία από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
    Στην αιτιολογική σας έκθεση για το άρθρο 7 οι αλλαγές που φέρνει υποστηρίζετε ότι γίνονται «για λόγους ορθολογικότερης οργάνωσης και καλύτερης ευθυγράμμισης των πανελλαδικών εξετάσεων με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος.»
    Πως συνάδει αυτό το επιχείρημα σας με το γεγονός ότι από την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών [αφαιρείτε ακόμη και τον όρο «Κοινωνικών» και] αγνοείτε (;) ότι οι περισσότερες Σχολές και Τμήματα του επιστημονικού πεδίου της συγκεκριμένης ομάδας είναι Κοινωνικών Επιστημών ή σχετίζονται άμεσα με αυτές;
    Υιοθετώντας τη θέση του Max Weber που λέει ότι για να ανακαλύψουμε γιατί οι άνθρωποι δρουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο πρέπει να ανακαλύψουμε τα προσωπικά νοήματα και τις αξίες τους, σας ρωτώ ευθέως, με βάση ποιες αξίες και ποια προσωπικά νοήματα πήρατε αυτές τις αποφάσεις;
    Έχω την ανάγκη ως Πολίτης να κατανοήσω αν η δράση σας είναι όντως «ορθολογική», «αξιακή», «συγκινησιακή» ή «παραδοσιακή».
    Αν όπως υποστηρίζετε είναι «ορθολογική» ποιοι είναι πραγματικά οι στόχοι σας; Ή για να διατυπώσω διαφορετικά το ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση θέλετε για τους πολίτες του αύριο;
    Υποστηρίζετε ότι ενισχύετε την διδασκαλία των Κλασικών Γραμμάτων στο σχολείο του σήμερα αλλά τεχνηέντως δεν λαμβάνετε υπόψη σας ότι οι πρώτοι που δίδαξαν Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες ήταν οι: Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης και πολλοί άλλοι Κλασικοί της Ελληνικής Γραμματείας. Η διδασκαλία λοιπόν των Κλασικών γραμμάτων από μόνη της ως μαθησιακό αντικείμενο πως μπορεί να ενισχυθεί, αν δεν πλαισιωθεί και υποστηριχθεί και από άλλα σύγχρονα αντικείμενα όπως αυτά των Κοινωνικών Επιστημών;
    Σύμφωνα με τον «Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που Υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της Σύστασης CM/ Rec (2010) 7 της Επιτροπής Υπουργών»(https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=0900001680487828). σε επίπεδο Πολιτικής: «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν την παιδεία της δημοκρατίας και την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα αναλυτικά προγράμματα της τυπικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα (προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) καθώς και στην επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωση. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να συνεχίσουν να στηρίζουν, να αναθεωρούν και να επικαιροποιούν την εκπαίδευση για την παιδεία της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτά τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, προκειμένου να εξασφαλισθεί η καταλληλότητά τους και να ενθαρρυνθεί η βιωσιμότητα του εν λόγω τομέα.»
    Μήπως λοιπόν κυρία υπουργέ, αντί να καταργείτε την Κοινωνιολογία από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και τεχνηέντως να μην αποκαλύπτετε την τύχη των υπολοίπων μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών καθώς, στο άρθρο 7 δεν γίνεται καμία αναφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των τάξεων του Λυκείου σε αντίθεση με τα άρθρα 3 και 4 που αφορούν στο Δημοτικό και Γυμνάσιο, θα έπρεπε να σκεφτείτε πως θα ενισχύσετε και πως θα επικαιροποιήσετε τα προγράμματα σπουδών στη δευτεροβάθμια προς τις κατευθύνσεις που επιτάσσουν οι ανάγκες για Πολιτειακή Παιδεία;
    Μήπως θα έπρεπε ακόμη και στο Γυμνάσιο το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις και να ενισχυθεί με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων προς τις κατευθύνσεις που ορίζουν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας;.
    Μήπως η ορθολογική διαχείριση των μαθησιακών αντικειμένων στο Λύκειο δεν πρέπει να θέτει «τεχνητά» διλήμματα όπως αυτά του τύπου Λατινικά vs Κοινωνιολογίας που κάθε άλλο εξυπηρετούν την παιδαγωγική και διδακτική πρακτική; Αντίθετα δημιουργούν έναν τεχνητό ανταγωνισμό και διαμάχη μεταξύ κλάδων και ειδικοτήτων στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το γνωστικό αντικείμενο τους- και ας μην κρυβόμαστε και τις θέσεις εργασίας τους- ενισχύοντας έτσι την λάθος αντίληψη που θέλει την γνώση χρήσιμη ή μη χρήσιμη και την απογυμνώνει από την αυταξία της.
    Ελπίζοντας πως θα λάβετε σοβαρά τις αντιδράσεις των συμπολιτών σας και όχι μόνο για το συγκεκριμένο άρθρο αλλά, και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του σχολείου, θέλω να πιστεύω ότι θα επανεξετάσετε τα ζητήματα που θέτει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο .
    Τα όποια «τεχνικά» ή και διαδικαστικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν αν υπάρχει η πολιτική και επιστημονική βούληση από μέρους σας και από μέρους των συνεργατών σας. Έτσι ώστε, το curriculum του εκπαιδευτικού μας συστήματος να εναρμονίζεται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για την ανάπτυξη των ικανοτήτων δημοκρατικής κουλτούρας των νέων μας [Reference Framework of Competences for Democratic Culture (RFCDC)https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/reference-framework-of-competences-for-democratic-culture].

  • 26 Απριλίου 2020, 13:02 | Μανώλης Μαστροπαύλος

    Καλημερα σας. Καθηγητης πληροφορικης σε ΕΠΑΛ αλλα εχω περασει απο ΟΛΕΣ τις βαθμιδες και σχολεια.
    Η αποψη μου ειναι οτι το οποιαδηποτε μαθημα το οποιο εξεταζεται πανελλαδικα πρεπει να ειναι ισοβαρες σε κατανομη ωρων με τα υπολοιπα.
    Φυσικα για να περασεις σε σχολη πληροφορικης πρεπει να εξεταζεσαι στην πληροφορικη και να λειψουν τα φαινομενα του να εξεταζεσαι αλλου και να περνας αλλου.
    Μιλαω εκ προσωπικης πειρας αφου τη δεκαετια του 80 εδωσα εξετασεις σε χημεια και μαλιστα εγραψα 18 στα 20 για να περασω σε σχολη πληροφορικης. Μετα απο τοτε, χημεια ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΙΔΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. Δεν πιστευετε και εσεις πως ειναι παραλογο?
    Οσο για τηναναβαθμιση της πληροφορικης που ευαγγελιζεστε, πως αναβαθμιζεται ενα μαθημα οταν ειναι προαιρετικο στην Α Ταξη και μονοωρο στη Β και μαλιστα στα ΕΠΑΛ ουτε καν εργαστηριακο? Αναγκαζομαστε στα ΕΠΑΛ να διδασκουμε πληροφορικη (προγραμματισμο) στον πινακα. Πραγμα απιστευτα βαρετο για τα παιδια και απαξιωτικό για το μαθημα.
    Σας ευχαριστω

  • 26 Απριλίου 2020, 12:43 | ΔΩΡΑ ΠΑΠΑΝΤΕΛΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

    ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ..

    ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥΣ

    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ- ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ!!!!!!!

    ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΘΗΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ…

    ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
    Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΘΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ- ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ…. ΤΟΝΙΖΩ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…

    ΣΤΕΝΗ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ !ΘΕΩΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ!
    ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 37 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

    ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ , ΑΝΕΚΤΙΚΩΝ , ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

  • 26 Απριλίου 2020, 12:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΤΣΟΝΟΥΔΗΣ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, η Κοινωνιολογία δεν είναι απλώς μόνο ένα μάθημα, αλλά η επιστήμη που διαμορφώνει υπεύθυνους κι ενεργούς πολίτες. Οι θεματικές ενότητες του μαθήματος (μετασχηματισμοί, κοινωνικά προβλήματα, κοινωνικοποίηση, μετανάστευση, πόλεμος, τρομοκρατία κ.α), βοηθούν τους μαθητές να προβληματίζονται, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, να κατανοούν το κοινωνικό γίγνεσθαι, να σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα οχι μόνο για τις σύγχρονες κοινωνίες, να απορρίπτουν στερεότυπα και προκαταλήψεις υιοθετώντας δημοκρατικές διαδικασίες.
    Πρέπει να παραμείνει όχι μόνο ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για την Γ΄Λυκείου , αλλά να μπεί ως μάθημα και σε άλλες τάξεις Λυκείου ή Γυμνασίου, για να προετοιμαστούν οι μαθητές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:37 | Ρ.Τ. ΠΕ78

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    Δεν κατανοώ τη λογική και το σκεπτικό που υπαγόρευσε την τυχαία ή σκόπιμη (και έντεχνη) μετονομασία της ομάδας προσανατολισμού (Ο.Π) Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών. Για ποιο λόγο τόσες πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, δεν εκπροσωπούνται και δεν συμπεριλαμβάνονται καν στην ονομασία της συγκεκριμένης Ο.Π.;
    Οι Οδηγοί Σπουδών των δεκάδων Πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, τις οποίες οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους (Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΜΜΕ, Κοινωνική εργασία, Νομική κ.α.) περιλαμβάνουν προφανώς μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και συγκεκριμένα Κοινωνιολογία (Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας, του δικαίου, της παιδική ηλικίας κλπ).
    Πως προκύπτει το γεγονός μαθήματα κοινωνικών επιστημών και συγκεκριμένα το μάθημα της Κοινωνιολογίας να θεωρείται δεδομένα και αυτονόητα ως αναγκαία γνώση για τους φοιτητές των εν λόγω τμημάτων, αλλά να θεωρείται ασυναφές με την Ο.Π. που οδηγεί μέσω των πανελληνίων σε αυτά, να απαξιώνεται πλήρως και να καταργείται;
    Πως ακριβώς ο/η μελλοντικός/ή φοιτητής/τρια των παραπάνω τμημάτων προετοιμάζεται για τις σπουδές του εξεταζόμενος στα μαθήματα της νέας Ο.Π. που προτείνετε, στα οποία δε συμπεριλαμβάνεται κάποιο μάθημα Κοινωνικών Επιστημών; Ποια ακριβώς είναι η συνάφεια και πως συνδέονται με τις σπουδές και το μετέπειτα επάγγελμά του/της;
    Σε ποια αξιολόγηση, στην πρόταση ποιων αρμόδιων φορέων, σε ποια επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια βασίζονται οι παραπάνω αλλαγές; Πραγματικά, αναμένω την επιχειρηματολογία στην αιτιολογική έκθεση. Πως μπορείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;
    Καταλήγοντας,
    o θεωρώ απαραίτητη την αλλαγή του ονόματος της Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Ο.Π. Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
    o θεωρώ αυτονόητη την ύπαρξη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ή μαθήματος που άπτεται των Κοινωνικών Επιστημών στην Ο.Π. που οδηγεί σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών.
    Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δε νοείται εκπαίδευση που να μην έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, απλά υποβαθμίζει αυτό τον πολύ σημαντικό ρόλο του σχολείου…

  • 26 Απριλίου 2020, 12:18 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΜΑΝΗ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, το μάθημα της Κοιωνιολογίας είναι βασικό για σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικά Τμήματα, Ψυχολογίας, Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικές σχολές κ.α.
    Οι θεματικές ενότητες του μαθήματος (κοινωνικοί μετασχηματισμοί, κοινωνικά προβλήματα, μετανάστευση, πόλεμος, ανεργία κ.α.) δημιουργούν υπεύθυνους κι ενεργούς πολίτες, ικανούς να συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας μέσω της κριτικής σκέψης κι ανάλυσης. Πρέπει, όχι μόνο να
    παραμείνει στη Γ΄Λυκείου, αλλά και να αναβαθμιστεί καθώς η Κοινωνιολογία και οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, διασφαλίζοντας στα άτομα την παιδεία που καλλιεργεί αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ότι συμβαίνει στη κοινωνία.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:02 | Θωμάς

    Παλιότερα ο άνθρωπος έπρεπε να απομνημονεύει στο μυαλό του πάρα πολλές πληροφορίες. Σήμερα όμως στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ο άνθρωπος μπορεί να αντλήσει εύκολα πλήθος πληροφοριών και γνώσεων. Πρέπει όμως να μπορεί να τις αξιολογήσει να τις ταξινομήσει να κάνει εκτιμήσεις και ακριβείς προβλέψεις, διαδικασίες που έχουν άμεση σχέση με τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα. Πως είναι λοιπόν δυνατό ο αυριανός δάσκαλος, εκπαιδευτικός , ιατρός, δικηγόρος να μην έχει βασικές γνώσεις μαθηματικών και στατιστικής; Να μη μπορεί να κατανοήσει ένα διάγραμμα ή στατιστική μελέτη;
    Έτσι τα μαθήματα της Γλώσσας και τουλάχιστον τα ΄΄Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ΄΄ πρέπει να τα διδάσκονται και σ΄αυτά να εξετάζονται οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων.
    Παραθέτω παρακάτω κάποιες δημοσιεύσεις:
    ΄΄Παλαιότερες αλλά και σύγχρονες μορφές τέχνης όπως η αρχιτεκτονική και επιστήμες όπως η ιατρική και η βιολογία, η φιλοσοφία της γλώσσας, η μηχανική και η στατιστική έχουν άμεση σχέση με τα μαθηματικά και τη «λογική» στη μαθηματική διαδικασία.
    Το κατ’ εξοχήν λιτό, αυστηρό και μονοσήμαντο αυτό γνωστικό αντικείμενο συγκεντρώνει διακεκριμένους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν την ουσιαστική κατανόηση της εισαγωγής μιας μαθηματικής θεωρίας στην προσέγγιση πραγματικών προβλημάτων……΄΄
    http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/114-electroencephalography

    ΄΄Γράφει ο Γιάννης Σιούλας, Δάσκαλος – Μαθηματικός στο Αρμένικο δημοτικό σχολείο Νίκαιας
    Ο κ. Τσιόδρας στις (23/3/20) στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε: «μαθηματικές εκτιμήσεις, μαθηματικές προβλέψεις, μαθηματική ακρίβεια» και άλλες εκφράσεις που έχουν στενή σχέση με τα Μαθηματικά! Στη συνέχεια ένας καθηγητής ιατρικής μίλησε για «μαθηματικά μοντέλα», τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ιατρική και θα μας βοηθήσουν! Σε διάφορες άλλες συζητήσεις στην τηλεόραση με γιατρούς ή άλλους επιστήμονες ακούστηκαν τα: «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, γεωμετρική αύξηση, αριθμητική αύξηση, οξυκόρυφη καμπύλη, ομαλή καμπύλη, πιθανότητες, στατιστικά δεδομένα, καμπύλες δειγματοληψίας, ποσοστό κρουσμάτων, θανάτων» και άλλες εκφράσεις που δείχνουν τη στενή σχέση Μαθηματικών και Ιατρικής!……΄΄
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/316531_iatriki-kai-mathimatika-tin-epohi-toy-koronoioy
    ΄΄Ο καθηγητής Καρδιολογίας Φίλιππος Τρυποσκιάδης αναφέρθηκε αρχικά σε εφαρμοσμένα μαθηματικά μοντέλα με τη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών χαρακτηρίζοντας τεράστια τη σημασία της μαθηματικής επιστήμης στην καθημερινή κλινική πράξη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η καθοδήγηση της σκέψης του ιατρού, η σωστή διάγνωση σε κρίσιμες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, απαιτούν αναλυτικές και συνθετικές μαθηματικές μεθόδους.
    …….τις εφαρμογές των μαθηματικών στη νεφρολογία αλλά και στη χρησιμοποιούμενη σύγχρονη τεχνολογία αναφέρθηκε ο καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης στην παρέμβασή του σημειώνοντας ότι η λειτουργία των μηχανημάτων τεχνητού νεφρού (υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας), ως σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, βασίζεται στα επιτεύγματα και στις εξελίξεις των μαθηματικών….Ο δρ. Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ-ΜΑΦ και Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ. Ν. Λάρισας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αλγορίθμους της επείγουσας ιατρικής. Περιέγραψε σχέδια δράσης για ΚΑΡΠΑ, ασυστολία, ενδονοσοκομειακή ανακοπή κλπ., παρουσιάζοντας τους αλγορίθμους εφαρμογής και αναδεικνύοντας τη σημασία των δενδροδιαγραμμάτων όμοιων με αυτά που η μαθηματική επιστήμη χρησιμοποιεί στη Συνδυαστική και τη Θεωρία Πιθανοτήτων….΄΄ Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 https://www.eleftheria.gr/ περισσότερα

  • 26 Απριλίου 2020, 11:51 | Αποστολατος Πέτρος Κωνσταντίνος

    Σε μια περίοδο που ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, αναβαθμίζετε μόνο στα λόγια το μαθημα της πληροφορικής. Καμια αύξηση ωρών(αντίθετα μείωση της στη Γ λυκείου) και η μόνη αλλαγή είναι ότι θα εξεταζεται γραπτως στο γυμνάσιο. Η εμπειρία των ημερων έχει δείξει ότι πολλά απο τα παιδιά δε μπορούν να υλοποιήσουν ούτε τα στοιχειωδη στο κομμάτι που αφορα τη χρησιμοποίηση των διδακτικών εργαλείων από απόσταση. Χρειάζεται περαιτέρω και ουσιαστική ενίσχυση της πληροφορικής παιδείας στο γυμνάσιο και στο λύκειο

  • 26 Απριλίου 2020, 11:47 | Λάμπρος Ζερβουδάκης

    ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
    ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    Είναι προσβλητικό να το συζητάμε εν έτει 2020.

    Πρέπει κάποια στιγμη να αντιληφθείτε πως ένα από τα κεντρικά συστατικά της αυτοτέλειας των ΑΕΙ είναι η δυνατότητα αυτοκαθορισμού των απαιτήσεων εισαγωγής σε αυτά !

    Το 2015 όλα τα προαναφερθέντα τμήματα απάντησαν στο ερώτημα περί αναγκαιότητας του μαθήματος του Προγραμματισμού και το έθεσαν ως αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή τους σε αυτά .

    Μην συνεχίζετε να τα αγνοείτε , και διορθώστε αυτό το τεράστιο εκπαιδευτικό ατόπημα !

    Το μάθημα του Προγραμματισμού πρέπει να είναι πανελληνίως εξεταζόμενο στην θετική κατεύθυνση.

    Με εκτίμηση ,
    Λάμπρος Ζερβουδάκης (ΠΕ86)

  • 26 Απριλίου 2020, 11:23 | Βενετία Μπαρμποπούλου

    Γνωρίζετε ότι υπάρχει και μια πληθώρα σχολών και τμημάτων που κατηγοριοποιούνται στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες; Από ποια ομάδα προσανατολισμού θα εισάγονται οι υποψήφιοι σε αυτές; Δεν βλέπω ούτε αντίστοιχο τίτλο σε κάποια ομάδα προσανατολισμού, ούτε κάποια μαθήματα σε καμία ομάδα που να επαρκούν για την προετοιμασία αυτών των υποψηφίων.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:21 | Σπύρος Παπαϊωάννου

    Κα Υπουργέ

    Στα σύγχρονα δυτικά κράτη δικαίου η Κοινωνιολογία, και οι Κοινωνικές Επιστήμες γενικότερα, θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της διαχρονικής προσπάθειας των κρατών (και των εκπαιδευτικών συστημάτων τους) να συνδέσουν τους νέους ανθρώπους με το κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σαν κοινωνία μπορούμε να διαφωνήσουμε σε πολλά και σημαντικά, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε στο εξής: Χρειαζόμαστε ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες για να έχουμε περισσότερη (και πιο ποιοτική) συμμετοχή στα κοινά, και κατ’ επέκταση περισσότερη (και πιο ποιοτική) δημοκρατία. Σέβομαι απόλυτα τα Λατινικά ως μάθημα και αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητά τους σε μερικούς τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών, αλλά είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας και τη διατήρησή της ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κοινωνιολογία προσφέρει πολύ περισσότερα εφόδια (αναλυτικότητα σκέψης, σφαιρικές γνώσεις, βαθιά γνώση κοινωνικών προβλημάτων, σύνθεση επιχειρημάτων, επαγγελματική αναπροσαρμογή, ορθολογική αντιληπτικότητα κ.ά.) σε ένα νέο άνθρωπο απ’ ότι τα Λατινικά.
    Κα Υπουργέ μην πέφτετε στην παγίδα να ενοχοποιήσετε ιδεολογικά την επιστήμη της Κοινωνιολογίας. Δεν υπάρχει ούτε “αριστερή” ούτε “δεξιά” Κοινωνιολογία. Έχει προσφέρει τόσα πολλά εδώ και τόσα χρόνια σε διαφορετικές κοινωνίες που νομίζω ότι η τυχόν κατάργησή της από τις πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πισωγύρισμα.

    Ευχαριστώ και ελπίζω να λάβετε υπόψιν όσα έγραψα
    Σπύρος Παπαϊωάννου
    Εκπαιδευτικός

  • 26 Απριλίου 2020, 11:08 | Σταύρος Σταυρόπουλος

    1. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαΐκής Ένωσης που δεν εξετάζονται τα Μαθηματικά σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να είναι εξεταζόμενο σε όλες αλλά οπωσδήποτε για τους υποψήφιους των Ιατρικών Σχολών καθώς και των Παιδαγωγικών. Τα Μαθηματικά και η Γλώσσα είναι τα δύο βασικά μαθήματα που διδάσκονται στο Δημοτικό και στην Ελλάδα, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, αυτοί που τα διδάσκουν δεν έχουν εξεταστεί στα Μαθηματικά.
    2. Πρέπει να αναβαθμιστεί η διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Λύκειο, να διδάσκεται και στην Γ΄ Λυκείου και να εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις όπως γίνεται παντού. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο στην πατρίδα του Ευκλείδη, η Ευκλείδεια Γεωμετρία να έχει απαξιωθεί.
    3. Πρέπει να επανέλθει η Αστρονομία ως διδασκόμενο μάθημα (έστω και ως επιλογής) στο Λύκειο.Είναι ένα μάθημα που ανοίγει ορίζοντες, εξηγεί φαινόμενα, προσφέρει στην ανακάλυψη. Βλέπουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά να συμμετέχουν στο διαγωνισμό Αστρονομίας μόνο και μόνο από την αγάπη τους για το μάθημα αφού δεν το έχουν διδαχτεί ποτέ. Για τη δίψα και το μεράκι αυτών των παιδιών λοιπόν πρέπει να επανέλθει.

  • 26 Απριλίου 2020, 10:38 | Ευγενία Αργυράκη

    Μη καταργείται τα επτάωρα στη γ Λυκείου έγινε σοβαρή δουλειά και οι μαθητές το εκτίμησαν. Σκεφτείτε πόσο βοήθησε τα παιδιά τα οποία έχουν οικονομικό πρόβλημα και δε μπορούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους με φροντιστηριακά μαθήματα.

  • 26 Απριλίου 2020, 10:22 | Περγαντής Νικόλαος

    Όσον αφορά την αναβάθμιση της Πληροφορικής, όλοι περιμένουμε κάτι ουσιώδες στην πράξη. Προτάσεις
    1. Να καταργηθούν τα μαθήματα επιλογής στην Α Λυκείου και το μάθημα της Πληροφορικής να γίνει μάθημα Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές.
    2. Στη Β’ Λυκείου να καταργηθεί το μάθημα της Ερευνητικής εργασίας και το μάθημα Εισαγωγή στους ΗΥ να γίνει δίωρο γενικής παιδείας, το οποίο θα ενσωματώνει και ερευνητική εργασία για τους μαθητές.
    Πέρα από την Πληροφορική, γενικότερα για το πρόγραμμα του Λυκείου-Γυμνασίου, πρόταση είναι όλες οι τάξεις να έχουν 35 διδακτικές ώρες, οι οποίες όλες θα είναι 45 λεπτών διάρκειας. Τα διαλείμματα θα είναι όλα 15 λεπτών, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο σε αυτά να ανασυνταχθούν, να φάνε, κτλ

  • 26 Απριλίου 2020, 10:05 | Vassilis Tsekouras

    Γενικότερα, το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται μέσω της εφαρμογής του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Επιτρέψτε μου παρακαλώ ωστόσο, να διατυπώσω τη διαφωνία μου σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι τόσο υπέρ την κατάργησης τους όσο και για τη συνέχεια τους. Εντούτοις, σε έναν κόσμο όπου οι δεξιότητες φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία τοσο για την αποκτηση και τη διαχείριση γνώσεων όσο και ιδιαιτερα για την αναζήτηση και επίτευξη της προσωπικης ισορροπίας και ευτυχίας αλλά και της μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχης και συνεννόησης η έμφαση σε ένα νέο σχολείο ήδη από το Δημοτικό ή και νωρίτερα είναι επιβεβλημένη. Σήμερα τα παιδιά μας – όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι – έχουμε περισσότερες ευκαιρίες τηλε-διασύνδεσης (και αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτές), ωστόσο η πραγματική επικοινωνία και συννενόηση φαίνεται να απέχουν από το να είναι αποτελεσματικές. Σημερα, τα παιδιά παίζουν πολύ λιγότερο από παλαιότερα με αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες να ανακαλύπτουν το μέλλον μέσα από το παιχνίδι. Σήμερα τα παιδιά έχουν λιγότερες ευκαιρίες άσκησης και σωστής διατροφής παρά την αφθονία εγκαταστάσεων και τροφίμων.
    Πιστεύω ότι πρέπει τα παιδιά να ενδυναμωθούν να αναγνωρίσουν και να θεσπίσουν του στόχους της ζωής τους και να καθοδηγηθούν στην επίτευξη τους με τρόπο βιωματικό και κυρίως με τρόπο που να εστιάζει και να υπερασπίζει τις αξίες της ζωής ώστε να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα ζωής στην κοινωνία.
    Ο περιορισμός της δημιουργικότητας στη νεαρή ηλικία σε τέσσερα κυρία μαθήματα προσανατολισμού κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη δε βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
    Σε ευχαριστώ που με ακούσατε, με εκτίμηση.

  • -Από το νομοσχέδιο λείπει ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Ποιά μαθήματα θα διδάσκονται και πόσες ώρες το καθένα. Μετά από 10 μήνες στο Υπουργείο δεν έχει αποφασιστεί ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
    -Επιτέλους να μπουν σταθεροί κανόνες για 3 τουλάχιστον χρόνια. Πρέπει ένας μαθητής από την Α Λυκείου να γνωρίζει ότι μέχρι την Γ Λυκείου ότι δεν αλλάξει το σύστημα πρόσβασης.
    -Οι 35 ώρες την εβδομάδα στην Α και Β Λυκείου είναι πολλές, να γίνουν 5×6=30.
    -Μειώστε τα Μαθήματα στην Α και Β Λυκείου σε 10 το πολύ. Στην Α υπάρχουν 15 μαθήματα και στη Β 18 μαθήματα!!!! Έχουμε τρελάνει τα παιδιά! (http://sep4u.gr/fek/fek_2018_3807b.pdf)
    –Όλα τα μαθήματα να διδάσκονται τουλάχιστον 2 ώρες. Να μην υπάρχουν μονόωρα μαθήματα.
    -Τα Αγγλικά είναι μακράν το πιο απαραίτητο μάθημα τόσο στην επιστήμη όσο και στην αγορά εργασίας . Έπρεπε να εξετάζεται Πανελλαδικά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.
    -Το κάθε τμήμα να ανήκει σε Ένα (1) ΜΟΝΟ Επιστημονικό Πεδίο. Τα κοινά τμήματα είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία στο σύστημα εισαγωγής . Δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα.
    -Πρέπει σε κάθε τμήμα να οριστεί βάση του 10 σε ένα ή δύο μαθήματα όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια για τα τμήματα Ξένων Γλωσσών, Αρχιτεκτονικής, ΔΕΣ, Τουρισμού κλπ (http://sep4u.gr/sxoles/eidmath.php)
    -Τα τμήματα Μαθηματικών πρέπει να ενταχθούν οπωσδήποτε στο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. ‘Αλλωστε εξετάζονται στα ίδια θέματα Μαθηματικών με την ΟΠ Θετικών Σπουδών.
    Οι περισσότεροι πτυχιούχοι μαθηματικών τμημάτων μετά ασχολούνται με τα Μαθηματικά, Πληροφορική και Οικονομία.-Όλα τα τμήματα Πληροφορικής να είναι στο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής.
    -Για να εισαχθείς σε Τμήματα Πληροφορικής πρέπει να έχεις διαγωνιστεί πανελλαδικά σε μάθημα πληροφορικής.
    -Στις κοινές σχολές Παιδαγωγικών, ΤΕΦΑΑ κλπ να εισάγονται με ΤΑ ΙΔΙΑ μαθήματα Γενικής Παιδείας. Προτείνω: Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά & Φυσικές Επιστήμες. Είναι αδιανόητο ναεισάγεσαι σε Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης χωρίς να έχεις εξεταστεί πανελλαδικά στα μαθηματικά.
    Στις σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικό : να εισάγονται με ΤΑ ΙΔΙΑ μαθήματα . Προτείνω : Αγγλικά, Μαθηματικά, Ιστορία & Οικονομία. Τα αγωνίσματα να δίνουν μόρια όπως στα ΤΕΦΑΑ.
    -Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποσοστό φοιτητών που φεύγει για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό κυρίως σε υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Νομική κλπ). Ένα μέτρο που θα μείωνε δραστικά αυτή τη ροή θα ήταν η υπάρξη πληρωμένων προπτυχιακών από ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια με κριτήριο την επίδοση στις Πανελλαδικές. Όπως υπάρχουν πληρωμένα μεταπτυχιακά από ΔΗΜΌΣΙΑ πανεπιστήμια να υπάρχουν και πληρωμένα προπτυχιακά. Έτσι θα δημιουργουνταν πολλές θέσεις εργασίας στη Ελλάδα, θα έμειναν πολλά εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας και το σπουδαιότερο θα είχαμε υψηλού επιπέδου φοιτητές. Ένα παράδειγμα : οι 7 ιατρικές στην Ελλάδα προσφέρουν περίπου 1000 θέσεις εισακτέων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής το 2019 ήταν 18123 μόρια. Προφανώς κάποιος με 18122- 17000 μόρια μπορεί κάλλιστα να γίνει γιατρός. Στο εξωτερικό σπουδάζουν και με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις. Θα μπορούσαν να παρέχονται επιπλέον άλλες 1000 θέσεις για αυτά τα παιδιά με δίδακτρα 8000 ευρώ το χρόνο όσο στα Αγγλόφωνα της Βουλγαρίας. Δεν θα ήταν καλύτερα να βάζουμε εμείς τους κανόνες και όχι οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Τσέχοι, οι Κύπριοι κλπ ;

    Καλοδήμος Δ. Υπεύθυνος Φυσικός, ΣΕΠ ΚΕΣΥ Φθ/θας,

  • 26 Απριλίου 2020, 08:02 | απογοητευμένος εκπαιδευτικός

    Επαναφορά στις δέσμες τώρα (με μικροβελτιώσεις). πότε θα καταλάβετε ότι η λογοτεχνία πρέπει να φύγει (ακόμα και η έκθεση-δοκίμιο των δεσμών πολύ καλύτερη ήταν ! )

  • 26 Απριλίου 2020, 05:05 | Θωμάς

    Παλιότερα ο άνθρωπος έπρεπε να απομνημονεύει στο μυαλό του πάρα πολλές πληροφορίες. Σήμερα όμως στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ο άνθρωπος μπορεί να αντλήσει εύκολα πλήθος πληροφοριών και γνώσεων. Πρέπει όμως να μπορεί να τις αξιολογήσει να τις ταξινομήσει να κάνει εκτιμήσεις και ακριβείς προβλέψεις, διαδικασίες που έχουν άμεση σχέση με τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα. Πως είναι λοιπόν δυνατό ο αυριανός δάσκαλος, εκπαιδευτικός , ιατρός, δικηγόρος να μην έχει βασικές γνώσεις στατιστικής; Να μη μπορεί να κατανοήσει ένα διάγραμμα ή στατιστική μελέτη;
    Έτσι τα μαθήματα της Γλώσσας και τα ΄΄Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ΄΄ πρέπει να τα διδάσκονται και σ΄αυτά να εξετάζονται, οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων.
    Παραθέτω παρακάτω κάποιες δημοσιεύσεις:

    ΄΄Παλαιότερες αλλά και σύγχρονες μορφές τέχνης όπως η αρχιτεκτονική και επιστήμες όπως η ιατρική και η βιολογία, η φιλοσοφία της γλώσσας, η μηχανική και η στατιστική έχουν άμεση σχέση με τα μαθηματικά και τη «λογική» στη μαθηματική διαδικασία.
    Το κατ’ εξοχήν λιτό, αυστηρό και μονοσήμαντο αυτό γνωστικό αντικείμενο συγκεντρώνει διακεκριμένους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν την ουσιαστική κατανόηση της εισαγωγής μιας μαθηματικής θεωρίας στην προσέγγιση πραγματικών προβλημάτων……΄΄
    http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/114-electroencephalography

    ΄΄Γράφει ο Γιάννης Σιούλας, Δάσκαλος – Μαθηματικός στο Αρμένικο δημοτικό σχολείο Νίκαιας
    Ο κ. Τσιόδρας στις (23/3/20) στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε: «μαθηματικές εκτιμήσεις, μαθηματικές προβλέψεις, μαθηματική ακρίβεια» και άλλες εκφράσεις που έχουν στενή σχέση με τα Μαθηματικά! Στη συνέχεια ένας καθηγητής ιατρικής μίλησε για «μαθηματικά μοντέλα», τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ιατρική και θα μας βοηθήσουν! Σε διάφορες άλλες συζητήσεις στην τηλεόραση με γιατρούς ή άλλους επιστήμονες ακούστηκαν τα: «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, γεωμετρική αύξηση, αριθμητική αύξηση, οξυκόρυφη καμπύλη, ομαλή καμπύλη, πιθανότητες, στατιστικά δεδομένα, καμπύλες δειγματοληψίας, ποσοστό κρουσμάτων, θανάτων» και άλλες εκφράσεις που δείχνουν τη στενή σχέση Μαθηματικών και Ιατρικής!……΄΄
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/316531_iatriki-kai-mathimatika-tin-epohi-toy-koronoioy

    ΄΄Ο καθηγητής Καρδιολογίας Φίλιππος Τρυποσκιάδης αναφέρθηκε αρχικά σε εφαρμοσμένα μαθηματικά μοντέλα με τη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών χαρακτηρίζοντας τεράστια τη σημασία της μαθηματικής επιστήμης στην καθημερινή κλινική πράξη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η καθοδήγηση της σκέψης του ιατρού, η σωστή διάγνωση σε κρίσιμες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, απαιτούν αναλυτικές και συνθετικές μαθηματικές μεθόδους.
    …….τις εφαρμογές των μαθηματικών στη νεφρολογία αλλά και στη χρησιμοποιούμενη σύγχρονη τεχνολογία αναφέρθηκε ο καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης στην παρέμβασή του σημειώνοντας ότι η λειτουργία των μηχανημάτων τεχνητού νεφρού (υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας), ως σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, βασίζεται στα επιτεύγματα και στις εξελίξεις των μαθηματικών….Ο δρ. Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ-ΜΑΦ και Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ. Ν. Λάρισας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αλγορίθμους της επείγουσας ιατρικής. Περιέγραψε σχέδια δράσης για ΚΑΡΠΑ, ασυστολία, ενδονοσοκομειακή ανακοπή κλπ., παρουσιάζοντας τους αλγορίθμους εφαρμογής και αναδεικνύοντας τη σημασία των δενδροδιαγραμμάτων όμοιων με αυτά που η μαθηματική επιστήμη χρησιμοποιεί στη Συνδυαστική και τη Θεωρία Πιθανοτήτων….΄΄ Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 https://www.eleftheria.gr/

  • 26 Απριλίου 2020, 01:46 | Ουρανια τσουκαλσ

    Διαβαζει κανεις τα σχολια και σκεφτεται αληθεια γιατι τοση βασυνη και τοση προχειροτητα στις επιδιωκομενες αλλαγες;ενω ορισμενοι εγκαθετοι δινουν και συγχαρητηρια. Σχετικα με το ακτικειμενο της κοινωνιολογιας και τη σημασια του εχουν λεχθει πολλα και με βρισκουν συμφωνη και δε θα τα επαναλαβω.Η κοινωνιολογια πρεπει να ειναι εξεταζομενο μαθημα στις πανελληνιες για ολους αυτους τους λογους Στεκομαι μονο στο γεγονος οτι για το νομοθετη κριτηριο τελικα και παλι ειναι η εξοικονομηση χρηματων και η εξυπηρετηση μικροσυμφεροντων , με κοστος την ποιοτητα της παρεχομενης εκπαιδευσης.οχι στο ψςυτοδιλημμα λοιπον κοινωνιολογια ή λατινικά. Αποσυρση του νομοσχεδιου στο συνολο του.Ουσιαστικος και όχι προσχηματικος διαλογος για τις αναγκες της εκπαιδευσης.σεβασμο στις δημοκρατικες διαδικασιες.καμια αποφαση εν καιρω πανδημιας,εγκλεισμου και καραντινας

  • 26 Απριλίου 2020, 01:38 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠ.

    – Να επισημανω οτι δεν θα πρεπει να χαθει, η να παραγκωνιστει το πολυ καλο εγχειριδιο του μαθηματος της Β’ λυκειου (κατευθυνση ανθρωπιστικων) Βασικες Αρχες Κοινωνικων Επιστημων (εκ παραδρομης σβηστηκε στο αρχικο σχολιο μου).
    – Επισης στοιχειο της υποβαθμισης των Κοινωνικων επιστημων απο την ηγεσια του υπουργειου ειναι η μετονομασια της κατευθυνσης σε Ανθρωπιστικων Επιστημων, αντι της προηγουμενης ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
    Ας ελπισουμε οτι θα αλλαξουν οι συγκεκριμενες διαταξεις πριν ψηφισθει το νομοσχεδιο!

  • 26 Απριλίου 2020, 01:23 | Μάκης

    Αν ενοποιηθούν οι προσανατολισμοί Θετική/Υγείας θα πρέπει τα τμήματα να σπάνε στα Μαθηματικά/Βιολογία αντίστοιχα.

    Αν δεν σπάνε τα τμήματα και κάνουν όλοι και τα 5 μαθήματα ποιο θα είναι το 5ο αντίστοιχο μάθημα στις άλλες δύο κατευθύνσεις? Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό? Επίσης τις ώρες της βιολογίας (ή των μαθηματικών αντίστοιχα) τι θα κάνει αυτός που δεν θα τα δίνει στο τέλος? Θα μετράει ο βαθμός του σχολείου σε αυτά τα μαθήματα για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο?

    Πολύ καλό το 7ωρο φέτος. Έγινε πολύ καλή δουλειά στο σχολείο! Κρίμα να καταργηθεί.

    Αν βέβαια γίνει 6ωρο θα είναι μικρή η απώλεια ωρών κατεύθυνσης για τα παιδιά και θα προκύψουν και 4 ώρες γενικής παιδείας… Θα πρέπει να γίνει όμως σωστά η ενοποίηση των 2 κατευθύνσεων.

    Έτσι θα έχουν γίνει μικρές διορθωτικές αλλαγές στο φετινό σύστημα όπως μας είπε και η κυρία Υπουργός.

  • 26 Απριλίου 2020, 01:16 | Μαρία Βαρδακη

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να επανέλθουν τα κοινωνικά κρητηρια για πολύτεκνους και τριτεκνους και να διορίζονται βάση ποσοστού. Το κατηργησε ο Σύριζα που υποτίθεται ότι είναι κόμμα Αριστερής ιδεολογίας… Είναι άκομψο θεωρώ και συγχωρέστε με για την έκφραση, να μοριοδοτουνται τα παιδιά όπως ένα τυπικό προσόν άλλωστε αυτό δεν βοηθά στην μείωση της υπογεννητικοτητας, κάτι πολύ σοβαρό για μια χώρα όπως την δική μας που συνεχώς δοκιμάζεται από τους γνωστούς γείτονες. Δώστε κίνητρα στο λαό να τεκνοποιησει. Ευχαριστώ κι εύχομαι καλή συνέχεια

  • 26 Απριλίου 2020, 00:56 | ΓΕΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.
    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑ!
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ,Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.
    ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
    ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
    ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ,ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΠΙΟ ΟΜΑΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ.
    ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ,ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ
    ΕΝΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΟ ΛΟΓΟ,ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν.ΓΛΩΣΣΑΣ .
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΣΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΗΘΙΚΟ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ,
    ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ.
    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΞΕΤΑΞΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ,ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 00:47 | Λιτσα Παπαντω

    Στην καθημερινότητα μου ως πολίτης τα λατινικά σε τι θα με βοηθήσουν; Αφήστε την Κοινωνιολογία να ανοίξουν τα μάτια και τα μυαλά των παιδιών…. εκτός και την καταργείται γιατί δεν θέλετε να υπάρχουν ανοιχτά μάτια και ανοιχτά μυαλά….

  • 26 Απριλίου 2020, 00:23 | Μανόλης Μπουρναζάκης

    Μετά από το σύντομο διάλειμμα με τα κάθε λογής χειροκροτήματα, τις επευφημίες, τα γλυκόλογα, τις ευχές αγάπης και τις ψευδεπίγραφες ευχαριστίες προς τους δημόσιους λειτουργούς, επιστρέφουμε σταδιακά αλλά σταθερά στη γνώριμη πραγματικότητα. Πίσω ολοταχώς στην συνήθη ιδεοληπτική, εχθρική, διχαστική και υπονομευτική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών. Πίσω στην αποδιοργάνωση – αλλοτρίωση της δημόσιας παιδείας από τις τόσο προσφιλείς σε κάποιους “κενοτομίες” (βλ. αλλαγές στο νηπιαγωγείο, κοινοτοπίες περί επιχειρηματικότητας, ψηφιακές υπερβολές, ερευνητικές εργασίες, ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, προσαρμογή με τις διεθνείς τάσεις κ.ά). Καθώς φαίνεται, ακόμη και οι μεγαλύτερες δοκιμασίες (οικονομικές, κοινωνικές, απειλές δημόσιας υγείας) δεν μπορούν να μεταβάλλουν τις δογματικές σκέψεις κάποιων, εδώ ταιριάζει το γνωστό: “ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη δεν αλλάζει”. Βρισκόμαστε, επομένως, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, αντιμέτωποι με μια ακόμη «μεταρρύθμιση» ή ακόμη ακριβέστερα μια αντιμεταρρύθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με μια ακόμη αναδιάρθρωση των προγραμμάτων του ελληνικού σχολείου, που εύλογα προκαλεί ερωτήματα πολλά. Ερωτήματα που αφορούν τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των επικείμενων αλλαγών (ή ορθότερα ανατροπών) στην εκπαιδευτική λειτουργία, όσο και στην αδικαιολόγητη σπουδή να έρθουν αυτές οι αλλαγές εν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά και με την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) σε συνθήκες αβεβαιότητας, ανησυχίας και ανασφάλειας για το τι μέλει γενέσθαι. Θα αναφερθώ, εδώ, σε ορισμένες από τις επικείμενες αλλαγές του λυκείου, καθώς έχω υπηρετήσει σε λύκειο (Γενικό και Επαγγελματικό) τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έχοντας όμως περάσει κι από τις άλλες βαθμίδες, βλέπω με κατάπληξη και έντονη ανησυχία, ως γονιός και ως παιδαγωγός, μια αδικαιολόγητη προχειρότητα και επιπολαιότητα στους ειδήμονες του υπουργείου παιδείας, που αφορά τις επιχειρούμενες αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας.
    Σε δύο, κατά τη γνώμη μου, βασικές γραμμές βασίζεται όλο το νομοθετικό εγχείρημα που έχουμε μπροστά μας αυτές τις μέρες. Πρώτη γραμμή, οποιαδήποτε εκπαιδευτική αλλαγή φέρει την σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν είναι θετική ή αν έχει την αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να καθαιρεθεί (εδώ έχουμε σκληρό πολιτικό πόκερ, το μοναδικό επίδικο είναι η πολιτική ήττα του αντιπάλου). Δεύτερη γραμμή, είναι η γνωστή ιδεοληπτική, επικίνδυνη και φαιδρή πεποίθηση της διάκρισης των επιστημών σε χρήσιμες και μη χρήσιμες επιστήμες, και σε γνωστικά αντικείμενα που μετατρέπουν τα παιδιά από αγαθούς (δεξιούς;) αμνούς σε αριστερά πειθήνια πρόβατα! Η δεύτερη αυτή θεώρηση έχει τις ρίζες της στην πεισματική εμμονή της ακραίας πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος σε ανορθολογικές θέσεις και φενακισμούς, που έχουν διαποτίσει συνολικά ως φαίνεται τα πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης.
    Σημειώνω επιγραμματικά και διατυπώνω την πλήρη διαφωνία μου για τα παρακάτω:
    1. Όριο ηλικίας για εγγραφή στην επαγγελματική εκπαίδευση. Γιατί; Οδηγεί αναπότρεπτα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ, κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων, απαξίωση συναδέλφων εκπαιδευτικών και οριστικό κλείσιμο πολλών επαρχιακών σχολείων. Στέρηση χιλιάδων μαθητών από το δικαίωμα μια δεύτερης ευκαιρίας στη εκπαίδευση.
    2. Κατάργηση 7ώρου στην τρίτη λυκείου. Κατά γενική ομολογία, μαθητών και καθηγητών, λειτούργησε εξαιρετικά. Σωστή προετοιμασία για τις πανελλαδικές (σε έκταση και βάθος της διδασκόμενης ύλης) και ικανοποιητικός χρόνος για να αφομοιωθούν όλα όσα διδάσκονται οι μαθητές.
    3. Μείωση των ομάδων προσανατολισμού. Οδηγεί σε υπερπληθυσμό μαθητών στις τάξεις, επιστροφή στα γνωστά προβλήματα αδιαφορίας, δυσχέρειες στην διδασκαλία και την κάλυψη της ύλης.
    4. Αξιολόγηση. Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις, ούτε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες για να λειτουργούν με βάση τα πριμ, τα bonus, management by objective, την ταπείνωση του αντιπάλου – ανταγωνιστή μαθητή ή εκπαιδευτικού. Τα σχολεία δεν είναι αρένες ανταγωνισμού για το ποιος θα πρωτεύσει (τουλάχιστον δεν πρέπει αυτός να είναι κυρίαρχος σκοπός – χαιρόμαστε ασφαλώς όταν οι μαθητές μας προοδεύουν, αλλά δεν τους μετατρέπουμε σε άλογα κούρσας). Τα σχολεία είναι κοινωνικοί θεσμοί, κυψέλες γνώσης, αγάπης, αλληλοσεβασμού και ελευθερίας. Επιχειρείται σταθερά και πεισματικά (με όχημα μια κάποια αξιολόγηση – εκπαιδευτικού, σχολικής μονάδος κτλ), η μετατόπιση ευθυνών και η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων. Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές μονάδες θα φορτωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα διαχρονικά προβλήματα και τις εγκληματικές ασυνέπειες των κυβερνήσεων. Και θα δίδονται βορά με κάθε ευκαιρία στη χλεύη, την συκοφαντία και την κακόπιστη κριτική των γνωστών δημοσιογράφων και του αγοραίου πλήθους.
    5. Υποβάθμιση κοινωνικών επιστημών – αντικατάσταση κοινωνιολογίας. Ντροπή και πάλι ντροπή. Ιταμή και αναιτιολόγητη η κατάργησή της από πανελλαδικό μάθημα, δίχως καμία τεκμηρίωση. Όταν πληθώρα πανεπιστημιακών σχολών και τα περισσότερα τμήματα κοινωνικών επιστημών, που ενδιαφέρουν πολλούς από τους μαθητές της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών, έχουν ως βασικό προαπαιτούμενο στοιχειώδεις κοινωνιολογικές γνώσεις, έννοιες, αναλυτικά και ερμηνευτικά εργαλεία, μεθόδους και κοινωνικές θεωρήσεις που οι μαθητές κατακτούν μέσα από το μάθημα της κοινωνιολογίας. Το δίλημμα της κυβέρνησης “λατινικά ή κοινωνιολογία” έρχεται για να διχάσει πάλι τον εκπαιδευτικό κόσμο. Οι συνάδελφοι φιλόλογοι να μην πέσουν σ’ αυτή την παγίδα! Υπάρχει πληθώρα φιλολογικών μαθημάτων σε γυμνάσιο και λύκειο, και μια επιλογή των λατινικών ως μάθημα στο λύκειο. Στις ομάδες προσανατολισμού, δεν πρέπει να κυριαρχούν ιδιοκτησιακές λογικές από κάποιες ειδικότητες – αυτό αποτελεί και ένα θεμελιώδες μάθημα ζωής για μαθητές και καθηγητές –, οι διαφορετικές επιστήμες μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν, να συνδιαλέγονται και να ερμηνεύουν πολύπλευρα τις ποικίλες όψεις του ανθρώπινου πολιτισμού, της κοινωνίας, της ιστορίας. Οι περισσότεροι καλόπιστοι συνάδελφοι και η πλειοψηφία των μαθητών της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης αναγνώρισαν την αξία της κοινωνιολογίας και τη συμβολή της (άμεση και έμμεση) στην καλύτερη κατανόηση της ιστορικής γνώσης, την βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων (συγγραφή κειμένων και έκφραση) σε συναφή μαθήματα, καθώς και την αυτονόητη ανάπτυξη ολιστικής κοινωνιολογικής σκέψης και της δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών.
    Κλείνω με την επισήμανση πως τις απαρχές της κοινωνιολογικής σκέψης τις εντοπίζουμε στη σκέψη των μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων και στα έργα τους, οι οποίοι στοχάζονται, μελετούν και αναλύουν το κοινωνικό πράττειν, τον ορθό τρόπο διακυβέρνησης και τη συγκρότηση της δίκαιης πολιτείας. Αμφισβητώντας και θέτοντας υπό την κρίση του ορθού Λόγου παγιωμένες και κυρίαρχες αντιλήψεις της εποχής τους.

    Μανόλης Μπουρναζάκης
    Εκπαιδευτικός ΠΕ78

  • 26 Απριλίου 2020, 00:16 | Βασίλης

    Η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα πανελλαδικών εναλλακτικα με τα λατινικά και να επιλέγουν οι μαθητές με δημοκρατικό τρόπο σε ποιο από τα δυο θέλουν να εξεταστούν.. Διορθώστε το γιατί οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί ρεβανσισμος χωρίς αιτία απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες

  • 26 Απριλίου 2020, 00:16 | Αύγουστος Κοντ

    Συγχαρητήρια για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και τις λοιπές διατάξεις».
    Προτείνω να καταργήσετε εντελώς το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως διδασκόμενο στο σχολείο. Αφήστε τους μαθητές να ερμηνεύουν τον κοινωνικό κόσμο και τον κοινωνικό τους εαυτό, ως αποτέλεσμα θεολογικών και υπερφυσικών δυνάμεων (Α. Κοντ), ώστε να επιστρέψουμε σε προηγούμενα στάδια εξέλιξης της ανθρώπινης νόησης. Μπορείτε επίσης, να εισάγετε τα Θρησκευτικά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Άλλωστε αναλύουν πιστικά και καλύτερα από την Κοινωνιολογία τα κοινωνικά φαινόμενα. Τα ίδια δεν τράβηξαν και οι θετικές επιστήμες μέχρι να καταξιωθούν; Λίγη αιδώς δεν υπάρχει;

  • 25 Απριλίου 2020, 23:33 | Λυκογιαννης Δημητρης

    Με την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά εξάγεται το συμπέρασμα οτι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου είναι η κλίση του ρήματος sum και ο εντοπισμός του γερουνδίου ενώ πλέον η διαπραγμάτευση των ζητημάτων της μετανάστευσης,της τρομοκρατίας και του εθνικισμού φανυάζουν σήμερα ανεπίκαιρα κ χωρίς καμία σύνδεση ως επιστημονική γνώση με την καθημερινή ζωή.Εξάλλου,η συντριπτική πλειοψηφία των Ψυχολόγων,Παιδαγωγών,Κοινωνικών Λειτουργών,Θεολόγων,Επιστημολόγων θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με επιστημονική βιβλιογραφία στα…Λατινικά.

    Λυκογιάννης Δημήτρης
    Οικονομολόγος

  • 25 Απριλίου 2020, 23:22 | Νίκος Σπλήνης

    Τελευταία με τον κορονϊό, έχει γίνει γνωστό και διαυγές σε όλους, πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι τα μαθηματικά!
    Ακούμε για εκθετικές καμπύλες, μαθηματικά μοντέλα από ιατρούς ερευνητές και αναρωτιέμαι πότε χρειάστηκαν τα μαθηματικά για την εισαγωγή των ιατρών στις σχολές ιατρικής ; Όσοι έχουμε μικρά παιδιά, θα έχετε παρατηρήσει τις καρτέλες των παιδιάτρων που, για να σου πουν πόσο φάρμακο πρέπει να χορηγηθεί, συμβουλεύονται την καρτέλα και δεν ξέρουν τη μέθοδο των τριών! Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι έχουμε συναναστροφή με νομικούς, συμβολαιογράφους και χρειάστηκε να μοιρασθεί περιουσία, χρηματικό ποσό κλπ σε κλάσματα και η «δουλειά» φαινόταν βουνό για το νομικό. Όσοι έχουμε παιδιά στο δημοτικό, έχουμε αντιληφθεί τη μαθηματική ένδεια που έχουν περιέλθει οι δάσκαλοι των τελευταίων χρόνων. Ακούμε συχνά, «είναι παλιός δάσκαλός–α, ξέρει και μαθηματικά». Τα άρθρα και οι αναλύσεις επί του θέματος είναι πάρα πολλά, για να σας γεμίσω με παραπομπές.
    Σε όλα αυτά, αναρωτιέμαι… που είναι η επίσημη μαθηματική κοινότητα, να στηρίξει και να απαιτήσει τα μαθηματικά να είναι εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τις σχολές!
    Ηλίου φαεινότερο, ότι η βάση όλων των σύγχρονων επιστημών είναι τα μαθηματικά. Λογική, λόγος, απαιτούν μαθηματική σκέψη για την τελειοποίηση τους. Όμως όχι απλά να πούμε, έχουμε έτοιμο το βιβλίο «Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής» και θα το βάλουμε στις εξετάσεις για τους γιατρούς και τους θεωρητικούς. Δεν φτάνει να χαϊδέψουμε συνδικαλιστές και ομάδες καθηγητών.
    Η ουσία και το πρόβλημα είναι βαθύ και ουσιαστικό! Για παράδειγμα, τα μαθηματικά των ιατρών να βασίζονται στη στατιστική και τις πιθανότητες, των οικονομολόγων σε πίνακες, στατιστική, πιθανότητες και λιγότερο σε μαθηματική ανάλυση, τα μαθηματικά των θεωρητικών σε στατιστική και πρακτικά μαθηματικά. Τα μαθηματικά των μηχανικών χρειάζονται ότι έχουν σήμερα και μιγαδικούς. Μπήκα σε πιο τεχνικούς όρους, για να τονίσω ότι δεν είναι όλα για όλους. Ανάλογα την επιστήμη χρειάζονται και διαφορετικά εφόδια, απαραίτητα ωστόσο εφόδια! Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν πολλοί που θα ξεβολευτούν με τη διδασκαλία τους… Που θα κάθεται τώρα ο κάθε ένας, να διδάσκει τόσα διαφορετικά είδη μαθηματικών…! (βλ. συνδικαλιστές)
    Εκεί λοιπόν είναι το σημαντικό κα Υπουργέ, να πάρετε μια απόφαση σταθμό για την κοινωνία, που θα βγάλει πιο καταρτισμένους επιστήμονες που με τη σειρά τους θα δομήσουν μια νέα κοινωνία σωστότερη και αποδοτικότερη. Αλλά μήπως τέτοιες αποφάσεις αγγίζουν και πολιτικά κόστη;
    Νίκος Π. Σπλήνης, μαθηματικός
    ΥΓ Αμφιβάλω αν τα σχόλια μας εδώ φτάνουν στην κα Υπουργό ή τουλάχιστον στους αρμοδίους, αλλά τουλάχιστον κάποιοι άλλοι θα τα διαβάσουν.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:11 | Αγγελική Ροσμαράκη

    Δεν μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα της αντικατάστασης της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά. Θα μπορούσε το υπουργείο της παιδείας εφόσον θεωρεί τα λατινικά σημαντικό μάθημα να τα κρατήσει χωρίς να αφαιρέσει την Κοινωνιολογία. Δεν θα πω ότι αυτή η ενέργεια δείχνει σκοταδισμό , πισωγύρισμα και τα συναφή. Θα πω ότι δείχνει απλά φόβο της τάξης που κυβερνά προσωρινά εννοείται την χώρα. Και ο φόβος ξέρετε αγαπητοί υπεύθυνοι του υπουργείου παιδείας είναι πολύ κακός σύμβουλος.

    Αγγελική Ροσμαράκη
    Κοινωνιολόγος
    Med Εκπαίδευσης/MA Creative Writing

  • 25 Απριλίου 2020, 22:04 | Σκοτίδας Σωτήρης

    Οι μεταρρυθμίσεις (πλην της εποχής Αρσένη) ΔΕΝ υπακούουν κατά τη γνώμη μου σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τις αλλαγές, έχουν σκεφτεί άραγε τι δεξιότητες θέλουν να έχει κάποιος απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Η άποψη μου είναι ότι ΚΑΘΕ μαθητής θα πρέπει να εξετάζεται σε Μαθηματικά, Πληροφορική, Ιστορία και Γλώσσα (χωρίς φυσικά να αποκλείονται και κάποια άλλα), μαθήματα που αποτελούν τη βάση όλων των άλλων (λαμβάνοντας υπόψη και τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή) σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ επίπεδο, μόνο για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Σήμερα οι μαθητές ΔΕΝ δίνουν καμία απολύτως σημασία στην απόκτηση του Απολυτηρίου. Ο λόγος είναι πολύ απλός : ξέρουν ότι ΔΕΝ μετράει πουθενά. Είναι δυνατόν μετά από 3 χρόνια στο Λύκειο να παίρνει ο μαθητής ένα χαρτί που ΔΕΝ έχει καμία αξία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ; (έστω και σε ένα 10% ;). Τα Μαθηματικά πρέπει να περιέχουν απαραίτητα Στατιστική και Πιθανότητες. Η διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ πρέπει να είναι μια διαφορετική διαδικασία η οποία θα συγκεκριμενοποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις των Σχολών. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην εξετάζεται στην Ευκλείδεια Γεωμετρία κάποιος που θέλει να μπει στο Πολυτεχνείο. Βιολογία, Φυσική, Χημεία για να μπεις στην Ιατρική; ΝΑΙ, αλλά αλήθεια, η Στατιστική και η Πληροφορική δεν χρειάζονται; Μετά τις αλλαγές του κ. Γαβρόγλου ΔΕΝ εξετάζεται κάποιος απαραίτητα στα Μαθηματικά για να μπορέσει να γίνει εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας. Τότε πως θα διδάξει τα Μαθηματικά σε κομβικές ηλικίες;

  • 25 Απριλίου 2020, 22:00 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ

    Αξιότιμη και αξιοσέβαστη Κυρία Υπουργέ,
    Ορθότατα επαναφέρετε το μάθημα των λατινικών, τη γλώσσα των ευγενών και των εγγραμμάτων (του Μεσαίωνα).
    Μην ασχολείστε με την αμόρφωτη και αναρχοάπλυτη πλέμπα (plebs-pkebis), ανήκει εις τον κάλαθον της Ιστορίας.
    Προχωρείστε με βήμα ταχύ τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Απευθυνθείτε στους αρίστους, ώστε μαζί να γιορτάσουμε το 2021 την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας, αυτή για την οποία αγωνίζομαι ως Καθηγητής Βυζαντινολογίας 20 και πλέον έτη.
    Τάξις και ηθική κυρία Υπουργέ και κάθε κατεργάρης (κοινωνιολόγος) στον πάγκο του.
    Κωνσταντίνος Κατακουζηνός
    Επίκουρος Καθηγητής της έδρας της Βυζαντιονολογίας
    Μέγα σύγγραμμα: το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:46 | Μιχαλης Μ.

    Διατηρηστε το συστημα με τα 7ωρα στη Γ Λυκειου αν θελετε πραγματικα το δημοσιο σχολειο να εχει αξια. Δειτε ποσο λιγοτερες ηταν οι απουσιες που εκαναν φετος οι μαθητες στη Γ Λυκειου σε σχεση με περσι τον αντιστοιχο καιρο (Σεπτεμβρης εως μεσα Μαρτη) , ο λογος ειναι οτι διδασκονταν αυτο που εδιναν Πανελληνιες, που ειναι το μονο που τους νοιαζει σε αυτη την ταξη(καλως ή κακως). Μην ενδωσετε σε πιεσεις ατομων εκτος δημοσιου σχολειου που θελουν ξανα την υποβαθμιση του. Φερατε ενα νομοσχεδιο που εχει καποια καλα στοιχεια που τα ειχε αναγκη η δευτεροβαθμια εκπαιδευση, ειναι φανερο οτι η καταργηση των 7ωρων θελει απλα να βοηθησει τα φροντιστηρια και να μειωσει τον αριθμο των αναπληρωτων σε αυτες τις ειδικοτητες. Μην ενδωσετε ,παρτε τη σωστη αποφαση διατηρωντας τα 7ωρα και οι γονεις των παιδιων της Γ Λυκειου και οι εκπαιδευτικοι θα το εκτιμησουν.
    Τελος να σας θυμησω οτι ειχατε πει στην αρχη της θητεας σας οτι για δυο χρονια δεν θα κανετε καμια αλλαγη στη Γ Λυκειου, τι αλλαξε ετσι ξαφνικα.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:45 | Βασίλης

    Με τις αυτόνομες ομάδες προσανατολισμού, χωρίς να συνδυάζονται μεταξύ τους, πολλοί καλοί μαθητές της επιστήμης υγείας χάνονται από καλές πολυτεχνικές σχολές, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των φοιτητών στις σχολές αυτές, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

  • «Το ραδιόφωνο-ξυπνητήρι του Θανάση χτύπησε στις 7:00. Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, βασισμένη στην αριθμητική ανάλυση και το δυαδικό σύστημα το δωμάτιο γέμισε μουσική, λες και μια ορχήστρα ολόκληρη είχε μαζευτεί στο προσκέφαλό του. Σηκώθηκε. Σε δέκα λεπτά το ψυγείο και το φουρνάκι του, που λειτουργούσαν με fuzzy logic – παρακλάδι της πλειότιμης συμβολικής λογικής που ήταν υπεύθυνη και για την ασφαλή λειτουργία του ΑΒS στο αυτοκίνητό του – του εξασφάλισαν ένα πλούσιο πρωινό. Στις 7:40 πληκτρολογούσε στο συναγερμό τον τετραψήφιο κωδικό του – η θεωρία των πιθανοτήτων λέει πως ο ενδεχόμενος διαρρήκτης είχε μόλις 1 στις 10.000 πιθανότητα να τον παραβιάσει – κι έφυγε ήσυχος για τη δουλειά. Μπήκε στο μετρό – άλλο θαύμα κι αυτό, σήραγγες, κανάλια υπονόμων, δίκτυα παροχής, μια ολόκληρη υπόγεια πόλη σχεδιασμένη με βάση τα γραφήματα του Όιλερ – βολεύτηκε κι άνοιξε την εφημερίδα. «Μείωση κατά 12% των ατυχημάτων μετά την εφαρμογή του αλκοτέστ. 27% των οδηγών συμμορφώθηκαν ήδη με τους νέους αυστηρούς κανονισμούς». 12%, 27%! Και πώς το βρήκανε; Τα νύχια τους μυρίσανε; Γύρισε στα αθλητικά. Ο Κωνσταντίνου να στέλνει με κεφαλιά στα δίχτυα το ημικανονικό 32-εδρο β’ τύπου του Αρχιμήδη – τη μπάλα του ποδοσφαίρου δηλαδή – δέσποζε στην σελίδα. Στις 8:30 έμπαινε στο γραφείο. Άνοιξε τον υπολογιστή (ήταν γεμάτος ολοκληρωμένα κυκλώματα βασισμένα στην άλγεβρα Μπουλ αλλά ο Θανάσης ούτε το ήξερε ούτε ήθελε να το μάθει) και μπήκε στο Ίντερνετ. Ο κώδικας RSA βασισμένος στους πρώτους αριθμούς του εξασφάλισε μια ασφαλή σύνδεση και άνοιξε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μήνυμα από τη Μαρία! – το πρόσωπο. Καλό κορίτσι η Μαρία, σκέφτηκε. Καλλιεργημένη, πρόσχαρη, σπιρτόζα, όμορφη. Ένα μονάχα κουσούρι είχε. Σπούδαζε Μαθηματικά. Χάθηκε να σπουδάσει κάτι άλλο, κάτι πιο κοντά στην καθημερινή ζωή, κάτι χρήσιμο τελοσπάντων! Έτσι σκέφτηκε ο Θανάσης και βγήκε επειγόντως απ’ το e-mail γιατί πλησίαζε ο διευθυντής.»
    Ένα συνηθισμένο πρωινό,ενός συνηθισμένου ανθρώπου.
    Τεύκρος Μιχαηλίδης 2005.
    Σήμερα, 15 χρόνια μετά το υπέροχο αυτό κείμενο, διαβάζουμε καθημερινά γιατρούς να χρησιμοποιούν μαθηματικά. Την στατιστική έβαλε στην καθημερινή μας ενημέρωση ο κος Τσίοδρας. Το Θεώρημα Bayes οι παθολόγοι προκειμένου να δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνουν τα τεστ για τον covid-19. Μαθηματικά μοντέλα για να μας πληροφορήσει για την δυναμική της πανδημίας έχει στο site του ο ΕΟΔΥ. Χρειάζονται λοιπόν τα μαθηματικά οι γιατροί και οι βιολόγοι; Χρειάζονται τα μαθηματικά οι δάσκαλοι; Η ζωή και η καθημερινότητά μας δίνει την απάντηση.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:32 | Σωτήρης

    Σε όλες τις σοβαρές χώρες δεν υπάρχει πρόσβαση στην Ιατρική χωρίς Μαθηματικά! Πρέπει προφανώς να γίνουν υποχρεωτικώς εξεταζόμενα και για τις σπουδές υγείας. Στην Ιαπωνία, ακόμη και στη θεωρητική κατεύθυνση, όπως όσοι δίνουν εξετάσεις για νομικές σχολές, εξετάζονται και σε μαθηματικά ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ και υψηλού επιπέδου!

  • 25 Απριλίου 2020, 21:31 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠ.

    1) Απαράδεκτη η κατάργηση της Κοινωνιολογιας ως εξεταζομενου μαθηματος στις Πανελλαδικες της Γ΄λυκείου, στην κατευθυνση Ανθρωπιστικων. Ενα μάθημα το οποιο περα απο τις γνωσεις που προσφερει στους μαθητες σχετικα με τις κοινωνικες αλλαγες και τη συγχρονη κοινωνια στην οποια θα συμμετασχουν ως ακαδημαϊκοι πολιτες σε λίγο, ειναι ενα εφοδιο το οποιο θα τους ειναι πολυτιμο σε παρα πολλες θεωρητικες σχολες. Νομικες, Κοινωνιολογικες, Ιστοριας-Κοινωνιολογιας κλπ. κλπ.
    Θα προτεινα, αφου η ηγεσια του υπουργειου προσανατολιζεται στο να επαναφερει το (απηρχαιωμενο) μαθημα των Λατινικων στις Πανελλαδικες, να το κανει, αλλα χωρις να υποβιβασει την Κοινωνιολογια. Να αφησει και τα δυο μαθηματα στην κατευθυνση Ανθρωπιστικων, δινοντας στον μαθητη τη δυνατοτητα επιλογης, αναλογα με τις σχολες που εχει επιλεξει στο μηχανογραφικο του. Δλδ για τις φιλοσοφικες σχολες να μπορει να εξεταστει στα λατινικα, για το Παντειο η για τμηματα Κοινωνιολογιας αλλων πανεπιστημιων στην Κοινωνιολογια. Και για τις Νομικες θα προτεινα να ειναι ανοιχτη η επιλογη, οχι υποχρεωτικα η το ενα η το αλλο. Ετσι κι αλλιως τα λατινικα στις νομικες σχολες ειναι σχεδον (για να μην πω εντελως) αχρηστα. Τους νομικους λατινικους ορους που συναντα ο φοιτητης της νομικης, με ενα λεξικο μπορει να τους εξηγει και να τους κατανοει.
    2) Αναγκη ειναι επισης η συγγραφη νεο βιβλιου και για τα Λατινικα και για την Κοινωνιολογια. Αν το βιβλιο της Κοινωνιολογιας εχει ηλικια 20 ετων περιπου, το βιβλιο των Λατινικων εχει κλεισει τουλαχιστον 50 χρονια που διδασκεται, το ιδιο και απαραλλαχτο στα ελληνικα σχολεια.
    3) Να κλεισω το σχολιο μου λεγοντας οτι σημαντικη ειναι η Πολιτικη και Πολιτειακη Παιδεια σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσης και γιαυτο προτεινω να ενισχυθουν (και οχι να παραγκωνιστουν!) τα μαθηματα της Κοινωνικης Πολιτκης Αγωγης στο Γυμνάσιο, και η Πολιτικη Παιδεια και ο Συγχρονος Κοσμος στο Λυκειο. Επισης, ενα πολυ καλο βιβλιο που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει εμπλουτισμενο και στη Γ’ Λυκειου ειναι οι Ανθρωπιστικων της Β’ Λυκειου.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:17 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ

    ■ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    Νομίζω ότι ένα από τα θετικά της εκπαιδευτικής πολιτικής Κ.Γαβρογλου ήταν η καθιέρωση των 7ωρων μαθημάτων στην Γ Λυκείου.
    Είμαι αναπληρωτής τα 2 τελευταία χρόνια σε μικρές βραχονησίδες της γ Κυκλάδων με 150 κατοίκους. Εδώ οι μαθητές ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον καθηγητή,
    Δεν έχουν την στοιχειώδη Φροντιστηριακη βοήθεια που εχουν οι μαθητες στην Αθηνα και ΔΙΨΑΝΕ για γνώση που θα τους οδηγήσει σε ένα χρήσιμο για την ζωή τους Πανεπιστήμιο
    Φέτος λοιπόν με το 7ωρο στις ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ σε σχέση με το περσινό 3ωρο εγινε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ από μαθητές που πραγματικά λαχταρουν να πάνε σε Πανεπιστήμιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ αλλά…κατεβάσαμε ρολά λόγω πανδημίας γρίπης
    Όμως μετά το πέρας της θα φανούν οι συνέπειες τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία…
    ■ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ 7ΩΡΟ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ=ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΜΗΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
    ★ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΡΩΣΟΥΜΕ ΌΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΤΥΧΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ●ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕ80 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  • 25 Απριλίου 2020, 21:05 | Αντώνης Αποστόλου

    Το μεγαλύτερο λάθος του επικείμενου νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των 7ώρων μαθημάτων στην Γ λυκείου και η επαναφορά μαθημάτων γενικής παιδείας.

    Επιχειρηματολογία:

    1. Μείωση των φροντιστηρίων.
    2. Δυνατότητα εκτέλεσης περισσότερων εργαστηριακών ασκήσεων.
    3. Δυνατότητα για επαναλήψεις και μεγαλύτερη εμβάθυνση.
    4. Μηδενικό το ενδιαφέρον των μαθητών για τα μαθήματα γενικής παιδείας.
    5. Άκρως πετυχημένη η εφαρμογή του 7ωρου το σχολικό έτος:2019-2020

  • 25 Απριλίου 2020, 21:00 | Γαλάτεια Χαριτίδη

    Ως φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Καλών Τεχνών, που την αξία τους πολλοί κύριοι της κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας – οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν το μάθημα της Κοινωνιολογίας- αγνοούν, θα ήθελα να δηλώσω πως λατινικά σίγουρα δεν συνάντησα σε καμία περίπτωση, σαφώς όμως διδάσκομαι μαθήματα άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνιολογία, θεωρητικά (Ιστορία/Θεωρία του Κινηματογράφου, Κιν/φος και Φιλοσοφία, Κιν/φος και ολοκαύτωμα, κα., μαθήματα που συνδέονται άμεσα με το κοινωνικοπολιτικό κομμάτι της ιστορίας.),αλλά και σε πρακτικό επίπεδο είναι απαραίτητες κοινωνιολογικές γνώσεις για την σωστή σύνθεση ενός σεναρίου μιας ταινίας έτσι ώστε να γίνει σωστή τοποθέτηση αυτής στο κοινωνικοπολιτικό κλίμα μιας εποχής. Η σωστή κατάρτιση που επέρχεται μέσω του μαθήματος της κοινωνιολογίας θα αποτελέσει μια καλή αρχή για τους φοιτητές έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα βασικά μαθήματα και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτά.
    Και στο κάτω κάτω εάν θέλετε να καταργήσετε ένα μάθημα επιστημονικής σημασίας όπως η κοινωνιολογία, ας προβάλλετε και μερικά έγκυρα επιχειρήματα, για να αιτιολογήσετε την απόφαση αυτή.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:35 | Μαρία Χριστοπούλου

    Η Αγγλική γλώσσα αποτελεί εδώ και χρόνια την κοινή γλώσσα συνεννόησης (lingua franca) στη σύγχρονη εποχή. Η άριστη γνώση της αποτελεί εφόδιο για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό Ίδρυμα και επιστημονικό τομέα, για την πραγματοποίηση έρευνας, την συνεννόηση και ανταλλαγή γνώσεων ειδικών και επαγγελματιών σε όλο τον πλανήτη και φυσικά για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
    Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από τη βιασύνη των γονιών να «ξεμπερδεύουν» τα παιδιά τους με τα Αγγλικά για να αφοσιωθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οπότε η πλειοψηφία των μαθητών Λυκείου χάνουν την επαφή με τη γλώσσα και οι γνώσεις τους σε αυτή δεν αντιστοιχούν στα διάφορα Πιστοποιητικά που έχουν πάρει.
    Συνεπώς, η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας σε όλο το Λύκειο και κυρίως στην Γ΄ τάξη (ως μάθημα γενικής παιδείας) είναι απαραίτητη ώστε να μην χάνεται η επαφή των μαθητών αλλά αντίθετα να συντηρείται και να ενισχύεται. Παράλληλα, το Λύκειο είναι η καταλληλότερη βαθμίδα για την προετοιμασία των μαθητών για την απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1-Γ2 στα πλαίσια στης δημόσιας εκπαίδευσης.
    Τέλος, στην Γ΄ τάξη θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές σε όσους μαθητές το επιθυμούν, κάτι το οποίο ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί – η διδασκαλία των Αγγλικών ως μάθημα επιλογής που ίσχυσε φέτος χαρακτηρίστηκε από την επιλογή του μαθήματος από μαθητές ανεξαρτήτως του ενδιαφέροντός τους για την εξέταση του μαθήματος στις Πανελλαδικές και δεν συνοδεύτηκε από κατάλληλο βιβλίο.