1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.
β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.
γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».
2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.
3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».
4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».
5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».
6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».
9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».
10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής σε δύο ώρες
την εβδομάδα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου εξασφαλίζοντας όμως
ταυτόχρονα, τον ιδανικό αριθμό μαθητών στο σχολικό εργαστήριο
πληροφορικής. και καθιέρωση εργαστηριακού μαθήματος επιστήμης και
τεχνολογίας STEM – Robotics.
Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών
Πληροφορικής, για την υποστήριξη του ή των εργαστηρίων.
Επανασύσταση και ενίσχυση του ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην προηγούμενη μορφή του
με τουλάχιστον ένα τεχνικό υπεύθυνο στον καθένα και σαφή αποστολή τη
στήριξη των σχολικών μονάδων.
Άμεση αναβάθμιση εξοπλισμού σε ΟΛΑ τα εργαστήρια της χώρας με νέους
υπολογιστές και Κιτ ρομποτικής.
Κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής στη Γ΄ Γυμνασίου (ή και στην Β΄
Γυμνασίου) εντός σχολικού ωραρίου για όλους τους μαθητές όπως γίνεται για
το πιστοποιητικό ξένων γλωσσών.
Ξεχωριστό μάθημα ρομποτικής- λογικής σκέψης στην Γ΄ Γυμνασίου (αρχές
αλγοριθμικής, από μία ώρα το καθένα).
Αλλαγή του βιβλίου πληροφορικής αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και
διεύρυνση/ανανέωση της ύλης και εκ νέου ανανέωση του προγράμματος
σπουδών, με Σύγχρονες Γλώσσες Προγραμματισμού και Ρομποτική, λογική
σκέψη και αλγοριθμική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη
πραγματικότητα.
Δημιουργία ομίλων πληροφορικής/ρομποτικής ή ομάδων συμμετοχής σε
διαγωνισμούς Πληροφορικής.
Συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών Πληροφορικής με περιεχόμενο που
προάγει τις πραγματικές διδακτικές και τεχνολογίες αιχμής και την σύγχρονη
διδακτική.
Οι προτάσεις μου για το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
Έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες με τουλάχιστον 2 ώρες Πληροφορική σε κάθε τάξη του Γυμνασίου ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές τις δεξιότητες που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και νέο βιβλίο στην Πληροφορική.
Η μια ώρα στο μάθημα της πληροφορικής δεν φτάνει για την διδασκαλία του μαθήματος. Με ποιο τρόπο ενισχύθηκε το μάθημα? Πως μαθαίνουν οι μαθητές τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και τη σωστή χρήση των ΤΠΕ με τόσο μικρή αλληλεπίδραση με τις έννοιες των ΤΠΕ. Η μια ώρα δε φτάνει!
Στο υπό διαβούλευση σχ/ν, στο άρθρο 4, εισάγονται αλλαγές μεταξύ άλλων στο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στις ωριαίες εξετάσεις στο τετράμηνο και κυρίως κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων. Στο άρθορ 8 των Λυκείων.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 περ.α,β,γ του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α) στα Γυμνάσια (και Λύκεια) της χώρας φοιτούν ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ η/και ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, μετά από γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ, ήδη ΚΕΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή Δημόσιο Νοσοκομείο.
Σε κάποιες περιπτώσεις μαθητών αυτής της ειδικής κατηγορίας, προβλέπεται αξιολόγηση με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Οι περιπτώσεις αυτές, που αναφέρονται στις υπουργικές αποφάσεις ενδεικτικά, 253/155439/Β6/2009 (ΦΕΚ Β 2544/30-12-2009) και 28722/Γ2/2010 (ΦΕΚ Β 276/16-3-2010)εκδοθείσες σύμφωνα με νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 34 Ν. 3699/2008, και στο ά 2 ΠΔ 12/2009 (Λύκειο)είναι μαθητές τυφλοί ή με αναπηρία στην όραση τουλάχιστον 67%, μαθητές με κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% στα άνω άκρα, που πάσχουν από σπαστικότητα άνω άκρων ή με κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) και τέλος μαθητές στο φάσμα του αυτισμού. Μάλιστα απαγορεύεται στο σχολείο να δεχθεί γνωμάτευση για προφορική εξέταση άλλων περιπτώσεων πέραν των προαναφερόμενων.
Παραλείπτεται πολύ ηχηρά από τη δυνατότητα προφορικής εξέτασης η κατηγορία μαθητών με νοητική υστέρηση, που φοιτούν, είτε στην τυπική τάξη, είτε με παράλληλη στήριξη, είτε σε τμήμα ένταξης.
Η προσπάθεια αυτών των μαθητών να παρακολουθήσουν τα καθήκοντα του σχολείου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των τυπικών μαθητών, με τους οποίους καλούνται να συναγωνιστούν στις γραπτές εξετάσεις. Και τα προσόντα της φύσης άνισα. Ο μαθητής με νοητική υστέρηση (το λέει και η λέξη) υπολείπεται/καθυστερεί στη νοητική λειτουργία. Δεν μπορεί να υποβάλλεται στη βάσανο κατανόησης των ερωτήσεων, πολλές φορές καταγραφής αυτών και απάντησης και μάλιστα στον ίδιο χρόνο με τους τυπικούς μαθητές. Έτι περαιτέρω, ο μαθητής με νοητική υστέρηση, καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια και από το μαθητή με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες και από το μαθητή στο φάσμα του αυτισμού, και δεν δικαιολογείται γιατί ενώ αυτές οι κατηγορίες υπάγονται στην εξαίρεση από τις γραπτές εξετάσεις, ο μαθητής με νοητική υστέρηση να παραλείπεται.
Προφανώς η παράλειψη του νόμου οφείλεται σε παραδρομή. Ωστόσο δημιουργεί μεγάλη ανισότητα, και άδικη ταλαιπωρία για τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που πολλές φορές αναγκάζονται (γνωστό στο υπουργείο) να εξαντλούν τα οικονομικά τους μέσα για ¨ιδιωτική παράλληλη στήριξη¨ των μαθητών στις εξετάσεις. Αντί για επιβράβευση λοιπόν, το Υπουργείο φαίνεται σαν να τιμωρεί τα παιδιά με νοητική υστέρηση, γιατί εντάχθηκαν στο τυπικό Γυμνάσιο, ενώ ο σκοπός της ειδικής αγωγής και των τμημάτων ένταξης (άρθρα 1 & 6 παρ.1 γ.αα Ν3699/΄08)είναι η ενσωμάτωση.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, τώρα και όχι αργότερα, να εισαχθεί διάταξη στο σχέδιο νόμου, ενδεχομένως στο άρθρο 4, (8 για τα Λύκεια)με την οποία να προβλέπεται γενικά, δυνατότητα προφορικής εξέτασης όλων των μαθητών με αναπηρία – ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα ημερήσια ή εσπερινά γυμνάσια, (και Λύκεια) στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις αν όχι και στις ωριαίες δοκιμασίες εντός του τετραμήνου και ειδικότερα, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ.
Για μια ακόμα φορά λείπει ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ).
Επιπρόσθετα, με επιμέλεια ιατρων, να δημιουργηθεί μάθημα άνευ γραπτής εξέτασης με τίτλο «ανάλυση κινδύνων για εφήβους» στο οποίο θα περιγράφονται οι κίνδυνοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τα μέτρα προστασίας, καθώς και η επικινδυνότητα των ναρκωτικών και λοιπών καταχρήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, τζόγος, κλπ). Μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με το μάθημα οδικής ασφαλείας που έγραψα σε προηγούμενη τοποθέτηση.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μάθημα οδικής ασφαλείας σε μια χώρα με 1500 νεκρούς και ισάριθμους ανάπηρους κάθε χρόνο.
Θεωρώ σημαντική την στήριξη της πολυγλωσσίας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Όμως η αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών που με έμφαση διαφημίζετε, εξαντλείται δυστυχώς στην Αγγλική γλώσσα. Η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά/Γερμανικά) συνεχίζει να παραμένει υποβαθμισμένη και στο περιθώριο, πράγμα αδιανόητο για τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής! Απαιτείται άμεσα αύξηση των ωρών διδασκαλίας (εισαγωγή της Β Ξένης Γλώσσας στην Δ΄ Δημοτικού και επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας της στο Γυμνάσιο), υποχρεωτική συνέχιση του μαθήματος της Β Ξένης Γλώσσας στο Λύκειο και σύνδεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ώστε οι μαθητές να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε φροντιστήρια.
Επίσης η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να μετατρέπει τα παιδιά μας σε παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο.
Ευχαριστώ
Φαίνεται πως οι εξαγγελίες του υπουργείου για την ενίσχυση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο αφορούν μόνο τα αγγλικά.
Καμία μεταβολή δε γίνεται για την αναβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας , δηλαδή των γαλλικών και γερμανικών στο δημόσιο σχολείο.
Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής που αφορά στην πολυγλωσσία , οι ευρωπαίοι πολίτες συστήνεται να ομιλούν δύο γλώσσες πέραν της μητρικής τους.
Επιπλέον, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας, νομίζω ότι θα έπρεπε:
1) Η β’ ξένη γλώσσα να διδάσκεται στα γυμνάσια για τρεις ώρες την εβδομάδα, όπως ίσχυε και παλαιότερα, ενισχύοντας έτσι την εμβάθυνση στην εκμάθηση της γλώσσας που έχει ήδη ξεκινήσει από το δημοτικό,
2) Να συνεχίζεται η τρίωρη υποχρεωτική διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στο γενικό λύκειο,
3) Να συνδεθεί η διδασκαλία των γαλλικών / γερμανικών στο λύκειο με την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις , προφανώς,
4) Να διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα και στις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ στην ειδικότητα « Υπάλληλος Τουρισμού Επιχειρήσεων» του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας
5) Να προβλέπονται επιπλέον ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας για το ειδικό μάθημα των γαλλικών στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ελληνική οικογένεια έχει επιβαρυνθεί οικονομικά πάρα πολύ προκειμένου να μάθουν τα παιδιά της ξένες γλώσσες στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και οι μαθητές να αποκτούν πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών μέσα από το δημόσιο σχολείο. Άλλωστε , γι’ αυτό το λόγο δε δημιουργήθηκε και το ΚΠΓ;
Η πιστοποιημένη γνώση των γαλλικών / γερμανικών είναι αναγκαίο εφόδιο για να μπορέσουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Προτείνεται να γίνει ΕΞΑΩΡΟ το ημερήσιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια (όπως εξάλλου ήταν παλιά πριν αρχίσουν όλοι οι κλάδοι να ζητάνε τα δικά τους ο καθένας)! Π.χ. από τις 32 ώρες στα Γυμνάσια, προτείνεται να κοπούν δύο (5×6=30).
Ενδεικτικό ωράριο 8:15-9:00, 9:05-9:50, 10:15-11:00, 11:05-11:50, 12:15-13:00, 13:05-13:50.
Υπάρχουν σαφή οφέλη και ακολουθούν τα πιθανά θετικά της πρότασης:
α) Η γενική λογική του μέτρου έχει να κάνει με την ανακούφιση των μαθητών (μείωση ύλης), οι οποίοι έχουν φορτωμένα ημερήσια προγράμματα. Διατηρώντας το γενικό ωράριο στο 8:15 έως 14:00, όλες οι διδακτικές μπορούν να γίνουν 45λεπτες και μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος διαλειμμάτων.
β) Αντιλαμβάνεται κανείς την υπερπροσπάθεια που απαιτείται καθημερινά από τους μαθητές (ιδιαίτερα του Λυκείου) για να ανταπεξέλθει και σε 7η ώρα. Αυτό παύει.
γ) Μειώνονται κατά πολύ οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, κάτι που ανακουφίζει καλώς ή κακώς το υπουργείο Οικονομικών.
δ) Στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα αντιμετωπίζεται ευκολότερα το πρόβλημα κάλυψης των σχολείων με εκπαιδευτικούς, κάτι που σημαίνει γενικότερα ελάφρυνση των διοικητικών δομών (διευθύνσεις σχολείων, ΠΥΣΔΕ κτλ.) που βαρύνονται κάθε χρόνο με σχετικά ζητήματα.
ε) Δίνεται πιθανώς η δυνατότητα να μειωθεί το πλήθος των μαθητών ανά τμήμα (λόγω μείωσης αναγκών σε εκπαιδευτικούς), κορυφαίο ζήτημα ποιότητας εκπαίδευσης.
στ) Αναγκαστικά, επανέρχεται το αίτημα αποκατάστασης του εβδομαδιαίου ωραρίου των καθηγητών, με μείωση π.χ. κατά δύο ώρες.
ζ) Προκύπτουν δυο μεγάλα 25λεπτα διαλείμματα, που δίνουν ικανοποιητικό χρόνο για παιδαγωγικές συνεδριάσεις καθηγητών, ή ακόμα και για ενημερώσεις από συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής, σε πολλά σχολεία τουλάχιστον, παρατηρούνται προβλήματα μεταξύ διευθυντών και συναδέλφων εξαιτίας του ζητήματος αυτού, όταν οι συνεδριάσεις συμπίπτουν με διδακτικές ώρες (καθώς υπάρχουν μόνο δεκάλεπτα διαλείμματα).
Ο σχετικός αντίλογος αφορά κυρίως το ερώτημα «τι θα γίνει με τους αναπληρωτές που διορίζονται κάθε χρόνο; Οι ανάγκες θα μειωθούν». Είναι ένα τεράστιο ζήτημα σε σχέση με το ερώτημα πόσοι τέλος πάντων θα εργάζονται στην παιδεία, στην παραπαιδεία και σε όλο αυτό το ανακυκλωτικό σύστημα. Ένα σύστημα που παράγει μαθηματικούς, φιλολόγους, οι οποίοι θα παράγουν μαθηματικούς, φιλολόγους που και αυτοί με τη σειρά τους θα παράγουν μαθηματικούς, φιλολόγους που στη καλύτερη περίπτωση παράγουν επιστήμονες που θα φύγουν στο εξωτερικό. Στη συγκεκριμένη στιγμή, οι αντιδράσεις ίσως κάμπτονται καθώς είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για διορισμούς στην εκπαίδευση. Σχετικό είναι το ζήτημα της υπερπληθώρας φιλολόγων, μαθηματικών που ξεβράζονται στο νησί της ανεργίας κάθε χρόνο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάτι που πρέπει να συνεξεταστεί. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και άλλος αντίλογος. Ότι και να προτείνει κανείς, ο αντίλογος είναι υπαρκτός και εύκολος. Και η πρόταση και ο αντίλογός της πρέπει να θέτονται δίχως δογματισμούς. Όμως τελικά κάποιες επιλογές πρέπει να γίνουν. Οι καιροί απαιτούν τολμηρές αποφάσεις και σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε η παραπάνω πρόταση η οποία τίθεται καλόπιστα, εντελώς ακομμάτιστα θωρώντας ότι τα θετικά της σημεία είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
Τα ωράρια των καθηγητών, προτείνεται να γίνουν ζυγός αριθμός! Το ίδιο και τα ωράρια μαθημάτων! Π.χ. ωράριο διευθυντή 6 από 7, ωράριο αναπληρωτή 22 από 23 κτλ. Επίσης, προτείνεται η Γλωσσική Διδασκαλία (3 ώρες) και η Λογοτεχνία (2) να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο τετράωρο μάθημα στην Α Γυμνασίου.
Έτσι, θα επιλυθούν αυτόματα διάφορα ζητήματα (όπως κατανομή μαθημάτων μεταξύ φιλολόγων, μοίρασμα καθηγητών σε πολλά σχολεία κτλ.). Συμβουλευτείτε όσους διευθυντές σχολείων θέλετε και θα σας το επιβεβαιώσουν.
Είναι διαπιστωμένο, ότι το μόνο σχολικό οικονομικό μάθημα το οποίο διδάσκεται είναι οι αρχές οικονομικής θεωρίας της Γ΄τάξης του λυκείου. Και αυτό παρόλο που σε παγκόσμια κλίμακα η οικονομία διδάσκεται ήδη από την τελευταία τάξη του δημοτικού.
Στην χώρα μας οι μαθητές φτάνουν στην Γ΄τάξη του λυκείου και ξαφνικά πρέπει να μάθουν οικονομικά. Προτείνω έχοντας ως υπόβαθρο την οικιακή οικονομία της Α΄γυμνασίου, να μπεί η Επιχειρηματικότητα στην Β΄γυμνασίου βασικό μάθημα για την παραγωγή των αγαθών, για την κάλυψη των αναγκών, συμπεριλαμβανομένου του νοικοκυριού και της επιχείρησης και έτσι να περνούν οι μαθητές στην οικονομία του λυκείου.Βέβαια πρέπει να μπει και στην Α΄λυκείου. Έρχονται οι μαθητές στην Γ τάξη λυκείου και δεν μπορούν να κατανοήσουν βασικές έννοιες.
Αυτά προτείνω προκειμένου οι μαθητές να αυξήσουν τις δεξιότητές τους και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των κοινωνιών του 21ου αιώνα.
Φαίνεται πως οι εξαγγελίες του υπουργείου για την ενίσχυση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο αφορούν μόνο τα αγγλικά.
Καμία αναβάθμιση / μεταβολή δε γίνεται για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας, δηλαδή των γαλλικών και γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της Ευρωπαικής επιτροπής για την πολυγλωσσία, οι Ευρωπαίοι πολίτες συστήνεται να ομιλούν ΔΥΟ ξένες γλώσσες πέραν της μητρικής τους.
Επιπλέον, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας, νομίζω ότι θα έπρεπε:
1.Τα γαλλικά / γερμανικά να διδάσκονται για 3 ( τρεις) ώρες την εβδομάδα στο γυμνάσιο, όπως παλαιότερα, για εμβάθυνση στην εκμάθηση της γλώσσας που αρχίζει από το δημοτικό,
2. Να συνεχίζεται η τρίωρη υποχρεωτική διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στο γενικό λύκειο,
3. Να συνδεθεί η διδακαλία στο λύκειο με την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου, υπό τις παραπάνω προυποθέσεις, προφανώς,
4. Να διδάσκεται ως τρίωρο υποχρεωτικό μάθημα και στις 3 ( τρεις) τάξεις του ΕΠΑΛ στην ειδικότητα » Υπάλληλος Τουρισμού Επιχειρήσεων » του τομέα διοίκησης / οικονομίας
5. Να προβλέπονται επιπλέον ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας για το ειδικό μάθημα των γαλλικών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ελληνική οικογένεια έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά με το κόστος εκμάθησης των ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Κάποια στιγμή όλο αυτό πρέπει να σταματήσει και τα παιδιά να αποκτούν πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών μέσα από το δημόσιο σχολείο.Αυτός δεν ήταν και ο σκοπός για τον οποίο έγινε το ΚΠΓ;
Η πιστοποιημένη γνώση των γαλλικών/ γερμανικών αποτελεί αναγκαίο εφόδιο για να μπορεσουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Όχι πάλι Αρχαία! Με την πληθώρα απαραίτητων σύγχρονων γνώσεων, δεν μπορεί να συμβαδίσει η σπατάλη ενέργειας στα Αρχαία. Μείωση του ωραρίου και κατάργηση των σχετικών εξετάσεων! Καλώς ή κακώς, αυτή η χώρα, από το 1821, συνεχώς είναι δικέφαλη. Το ένα κεφάλι κοιτάζει στο μέλλον, το άλλο στο παρελθόν. Όμως, τις τελικές αποφάσεις πρέπει να τις παίρνει το κεφάλι που κοιτάζει μπροστά.
Υπερβολικά πολλά μαθήματα για τις εξετάσεις του Γυμνασίου. Δεν γίνεται σε «υποχρεωτική εκπαίδευση» να υπάρχουν τόσα εξεταζόμενα μαθήματα. Παιδιά 12-15 ετών καλούνται να υποστούν απαράδεκτες συνθήκες άγχους 15 ημερών. Επισης, αυτές οι προαγωγικές εξετάσεις των τάξεων του Γυμνασίου δεν υπάρχουν σε καμία πρότυπη εκπαιδευτικά ευρωπαϊκή χώρα. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι η εκβιαστική αύξηση των φροντιστηριακων μαθημάτων και την παραίτηση των αδύναμων μαθητών.
Έχετε αγνοήσει τελείως το ΣΕΠ. Χωρίς το μάθημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να διδάσκετε μόνο από επιμορφωμένους/εξειδικευμένους σ’ αυτό εκπαιδευτικούς (ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση)πως περιμένουμε οι μαθητές να γνωρίσουν τα επαγγέλματα και τις αντίστοιχες σπουδές που τα συνοδεύουν. Αν ενδιαφερόμαστε να δημιουργήσουμε επιτυχημένους εργαζόμενους μετά το σχολείο/σπουδές αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το ΣΕΠ και μάλιστα από νωρίς, δηλαδή στο γυμνάσιο. Μέσω του ΣΕΠ οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει δεξιότητες, κλίσεις, ταλέντο, επάγγελμα, αγορά εργασίας και άλλες έννοιες που δεν είναι δυνατόν να διδαχθούν από τα γενικά μαθήματα. Δώστε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν την εργασιακή κοινωνία στην οποία θα ζήσουν και στην οποία αν δεν καταβάλουν από νωρίς προσπάθεια να είναιευχαριστημένοι αλίμονο τους.
Στην ομάδα Α πρέπει να περιλαμβάνεται ΚΑΙ η Χημεία!
Σε μια από τις αλλαγές τις οποίες εισάγει το νομοσχέδιο, θα θέλαμε να εστιάσουμε στο αρθρο 4 που αναφέρεται στο Γυμνάσιο και δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο για το μάθημα της Γενικής Τεχνολογίας, με την εισαγωγή του νέου μαθήματος ‘εργαστηρίου δεξιοτήτων’ για το οποίο δεν διευκρινίζεται ποιοι κλάδοι και πού θα το διδάσκουν , τι σχέση με αυτό το μάθημα θα έχουν οι συνάδελφοι που διδάσκουν Γενική Τεχνολογία.
Εκτιμούμε ότι αυτές οι αλλαγές δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για το λόγο αυτό θέτουμε στην κρίση σας τις θέσεις μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν θετικά προς το σκοπό κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος της χώρας και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό συγκεκριμένα στο άρθρο 4 ‘Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου’
παρατηρούμε ότι το Υπουργείο σε αντίθεση με την σημασία που δίνει στην αναγκαιότητα “να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων («soft skills»), δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα»)” δεν αναφέρεται καθόλου στην αιτιολογική έκθεση στο μάθημα που το αναλυτικό του πρόγραμμα αποσκοπεί ακριβώς στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, στο μάθημα της Τεχνολογίας. Στο αντίστοιχο άρθρο του νομοσχεδίου η μοναδική αναφορά γίνεται όταν αυτό τοποθετείται στην Ομάδα Β των διδασκομένων μαθημάτων των Ημερήσιων Γυμνασίων, ως κλάδος του μαθήματος Τεχνολογία-Πληροφορική.
Το μάθημα της Τεχνολογίας διδάσκεται από το 1993 ως εφαρμογή του Maryland Plan στη χώρα μας. Το Maryland Plan μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:
-Την ενσωμάτωση γνώσεων από τα μαθηματικά, τις επιστήμες (φυσική – χημεία), τις επικοινωνίες και τις κοινωνικές επιστήμες στις δραστηριότητες για την τεχνολογική εκπαίδευση.
-Την εκτέλεση ρόλων επαγγελμάτων από τους μαθητές κατά τρόπο παράλληλο με την πραγματικότητα.
-Τη σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν και να αναπτύξουν χαρίσματα και ικανότητες.
(Πηγή: http://users.otenet.gr/~foniflo/technology/maryland_plan.htm)
Στο μάθημα της Τεχνολογίας σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος (ΥΑ 137437/Γ2/02-09-2014, ΦΕΚ 2406 τΒ) οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες θεματικές εμπεριέχονται στους μαθησιακούς στόχους του μαθήματος στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και στους θεματικούς άξονες που διατρέχουν όλες τις δραστηριότητες των μαθητών, στα πλαίσια των σύγχρονων μαθητοκεντρικών εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται κατά τη διδασκαλία του μαθήματος (ομαδοσυνεργατική – διαφοροποιημένη διδασκαλία , μέθοδος project).
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα το Υπουργείο να ενισχύσει το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο, του διδακτικού/μαθησιακού πεδίου Τεχνολογία – Πληροφορική και για το λόγο αυτό προτείνουμε:
-την εισαγωγή στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου των παρακάτω παραγράφων:
α. Τροποποίηση υπουργικής απόφασης
115475/Γ2 Υπ Αποφ (ΦΕΚ2121/28.08.2013 τ Β): “ Το διδακτικό αντικείμενο “Τεχνολογία” του Διδακτικού Πεδίου “Τεχνολογία – Πληροφορική” διδάσκεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας, το οποίο ιδρύεται και λειτουργεί με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα λοιπά οριζόμενα στην Υπ. Απόφαση 116886/Δ2/ ΦΕΚ1687τΒ/13.08.2015.
β. Τροποποίηση υπουργικής απόφασης
115472/Γ2 Υπ Αποφ (ΦΕΚ2121/28.08.2013 τ Β): Το Διδακτικό / Μαθησιακό πεδίο “Πληροφορική” αντικαθίσταται από το Διδακτικό / Μαθησιακό Πεδίο “Τεχνολογία – Πληροφορική”, το οποίο θα διδάσκεται σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για το Ημερήσιο Γυμνάσιο.
και
– την επαναδιατύπωση αυτού του άρθρου με διασαφήνιση των παραπάνω κενών ‘σκοτεινών σημείων’ αναφορικά και σε σχέση με το μάθημα της Τεχνολογίας.
Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.
1)Η μοναδική αναβάθμιση που γίνεται για το μάθημα της Πληροφορικής είναι το ότι αλλάζει ομάδα και από την Γ εντάσσεται στην Β ομάδα. Κατά τα άλλα καμιά ουσιαστική αλλαγή. Το μάθημα πρέπει να γίνει 2ωρο, αλλιώς είναι ανύπαρκτο μέσα στο σχολείο. Εξάλλου η τηλεκπαίδευση έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός γραμματισμός.
2) Αυξάνοντας τα μαθήματα που δίνουν τα παιδιά στις προαγωγικές εξετάσεις δεν ανεβάζουμε το επίπεδο σπουδών. Αντίθετα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο που διδάσκονται και μετά να δούμε πώς θα εξεταστούν τα παιδιά σε αυτά. Για παράδειγμα η διδασκαλία των Αρχαίων έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου εκμάθησης κανόνων, κλίσεων και χρόνων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην γνωρίζουν και να μην διδάσκονται τις ιδέες που υπάρχουν μέσα στα αρχαία κείμενα. Διαφορετική ύλη, διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας και άλλα προγράμματα σπουδών, όχι παραπάνω εξετάσεις!
Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που ακούμε για αναβάθμιση ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ και στη συνέχεια διαβάζοντας πιο προσεκτικά από τον πληθυντικό αριθμό περνάμε στην μία ξένη γλώσσα, την Αγγλική και μάλιστα αυτή τη φορά και από το Νηπιαγωγείο……..
Για τη β΄ξένη γλώσσα (Γαλλικά/Γερμανικά) πότε θα καταλάβετε την ανάγκη που υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα για αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο και συνέχιση της μάθησης των μαθητών και στο Λύκειο. Απ΄ ότι γνωρίζετε πολλοί μαθητές εξετάζονται στα ειδικά αυτά μαθήματα. Επίσης δεν είναι λίγοι και οι μαθητές που με τη στήριξη του δημόσιου σχολείου μπορούν και πιστοποιούν τις γνώσεις τους στη β΄ ξένη γλώσσα. (Κπγ)
Πρέπει να αποφασίσετε τι είδους δημόσιο σχολείο θέλετε. Ένα στεγνό εξεταστικοκεντρικό σχολείο αυξάνοντας απλά τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων από το Γυμνάσιο κιόλας ή σχολείο που να στηρίζει αυριανούς πολίτες αυτού του κόσμου.
Επίσης όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων υπάρχουν ακόμη νωπές οι μνήμες του παρελθόντος, που αποδεικνύουν την αποτυχία αυτού του μέτρου.
Παρόλο που λόγω της πανδημίας και της ανάγκης για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες σε όλους τους μαθητές,το μάθημα πληροφορικής στο γυμνάσιο εξακολουθεί να διδάσκεται μια ώρα την εβδομάδα. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι δίωρο και να συνεχίσει να μοιράζεται το τμήμα σε 2 μέρη ώστε να υπάρχει αναλογία το πολύ ένας υπολογιστής ανά 2 μαθητές.
Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου
Θετικότατες αλλαγές που ενισχύουν την απόκτηση απαραίτητων σύγχρονων βασικών γνώσεων, ειδικά όσον αφορά τη Βιολογία. Ο αιώνας μας εξάλλου έχει χαρακτηριστεί αιώνας των Βιοεπιστημών και η πανδημία, δυστυχώς, ανέδειξε ότι η έλλειψη βιολογικού εγγραμματισμού οδηγεί σε παραπληροφόρηση και υιοθέτηση επικίνδυνων απόψεων και τακτικών.
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παλεύουν ήδη με την ελληνική και με τις δύο ξένες γλώσσες. Εισάγοντας τα αρχαία σαν υποχρεωτικό μάθημα εξετάσεων στο γυμνάσιο και τα λατινικά στο λύκειο, είναι σαν να τους βάζετε ένα ακόμα εμπόδιο στο να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμιά τους εκπαίδευση. Είμαι μητέρα δύο παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και κάθε μέρα είναι και για τα ίδια αλλά και για εμένα μια πρόκληση, η ολοκλήρωση των εργασιών τους. Χρειάζονται βοήθεια, όχι εμπόδια. Τμήματα ένταξης όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Θέλουμε τα παιδιά μας να βγαίνουν με γνώσεις από τα σχολεία, όχι να παπαγαλίζοντας τα μαθήματα για να πάρουν βαθμό.
Κάθε εὐφυὴς καὶ καλῆς πίστεως ἄνθρωπος θὰ ἐπιδοκιμάσῃ τὴν ἀπόφαση νὰ συμπεριληφθοῦν τὰ Ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ στὰ γραπτῶς ἐξεταζόμενα μαθήματα. Ἡ προηγηθεῖσα κατάργηση τῆς ἐξετάσεώς των εἶναι προφανὲς ὄτι «πλαγίως, ὑπόπτως καὶ ἑλικοειδῶς» ἀπέβλεπε στὴν πλήρη κατάργηση τῆς διδασκαλίας των, διότι γιὰ τοὺς «παροικοῦντας τὴν Ἱερουσαλήμ», δηλαδὴ γιὰ τοὺς ἐκπαιδευτικοὺς τῆς ἕδρας, ἀλλὰ καὶ γιὰ κάθε λογικευόμενον, μάθημα μὴ ἐξεταζόμενο εἶναι οὐσιαστικῶς ἀνύπαρκτο σὲ κάθε βαθμίδα ἐκπαιδεύσεως. Βέβαια τὸ βασικὸ αὐτὸ μάθημα διδασκόμενο συνήθως ἀπὸ ἀκατάλληλα γιὰ τὴν ἡλικία καὶ τὰ ἐνδιαφέροντα τῶν μαθητῶν βιβλία καὶ κείμενα καὶ πυροβολούμενο συνεχῶς μὲ τὰ φαιδρὰ ἐπιχειρήματα ποὺ ἀναπτύσσει καὶ ἡ Βουγιουκλάκη στὴν ταινία «Τὸ ξύλο βγῆκε ἀπὸ τὸν Παράδεισο» δικαιοῦται μιὰ σοβαρώτερη ἀντιμετώπιση. Ἐδῶ πρέπει νὰ τονίσω τὴν ἰδιαίτερη μορφωτικὴ ἀξία ποὺ ἔχει ἠ μετάφραση, ὄχι ἡ δεδομένη καὶ στατική, ἀλλὰ ἡ μετάφραση ὡς πνευματικὸ ἀγώνισμα μέσα στὴν Τάξη, ὅπου πέραν τῶν ἄλλων οἱ μαθητὲς ἀσκοῦνται πνευματικῶς προσπαθῶντας νὰ εὕρουν γιὰ κάθε ἔννοια τὴν πλέον κατάλληλη λέξη. Ἐξ ἄλλου καὶ ἡ τρέχουσα Πανδημία μὲ τὰ ἀπαράδεκτα lockdown, τὰ high ἢ low risk κ.τ.ὅ. ὑπαγορεύει ὡς ἄμεση ἀνάγκη τὴν προσφυγὴ στὶς ρίζες τῆς γλώσσας μας μέσῳ τῆς διαχρονικῆς της διδασκαλίας.
Κων. Ἰω. Δάλκος, Δ/ντὴς Λυκείου ἐπὶ τιμῇ
Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
Η διερευνητική-συνθετική δημιουργική εργασία είναι ωφέλιμο να ισχύει ως επιλογή του εκπαιδευτικού
και για τις δύο ΟΜΑΔΕΣ μαθημάτων, καθώς και στα δύο τετράμηνα. Ο βαθμοκεντρικός και
εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της μάθησης δημιουργεί έντονο άγχος, ενισχύει αλυσιτελώς τον
ανταγωνισμό και στερεί τη δυνατότητα δημιουργικής και ουσιαστικής μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠΥ αλλά και στο σύνολο των μαθητών.
Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
Η τρίωρη εξέταση κατά τη διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο μάθημα
της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους μαθητές με
ΔΕΠ-Υ, καθώς λόγω της φύσεως της δυσκολίας τίθεται ανέφικτο να συγκρατήσουν την προσοχή τους για
τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όντας περιορισμένοι κινητικά σε ένα θρανίο. Επιπλέον, η δυσκολία
αυτή ενισχύεται από την πληθώρα γλωσσικών πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστούν στο εν λόγω
μάθημα. Είναι ευνόητο ότι η επιπρόσθετη 3ωρη εξέταση στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και
Γραμματείας θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την απόδοση των παραπάνω μαθητών και παράλληλα θα
τους εξουθενώσει μαθησιακά. Επίσης από ότι φαίνεται για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν
υπάρχει πρόβλεψη για άλλο τρόπο εξέτασης αντί για τη γραπτή.
Δυστυχώς προέρχομαι από ένα παλαιό εκπαιδευτικό σύστημα ( εξετάσεις σε όλα τα μαθητικά χρόνια ) και μπορώ να καταλάβω το απάνθρωπο, κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη φίλων, γονέων και μαθητών των πολλών εξετάσεων. Τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής τους ζωής είναι αναγκασμένα να αξιολογούνται χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει σοβαρά αποτελέσματα τόσο στην απόκτηση γνώσεων όσο και στην θλιβερή διαπίστωση ότι τελικά όλοι προβιβάζονται είτε κοπιάσουν είτε όχι. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ναί σε κάποια εξεταζόμενα μαθήματα αλλά με προϋποθέσεις: σεβασμό στον μαθητή που μελετάει, σεβασμό στον δάσκαλο και τον καθηγητή που διδάσκουν, αλλά και επιείκεια στους μαθητές που δε τα καταφέρνουν ( να προβιβάζονται αλλά με τον πραγματικό τους βαθμό και όχι με το βαθμό που πρέπει να έχουν για να προβιβαστούν ). Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι στο ευρύτερο κοινό μαθητών και γονέων είναι γνωστές η ΑΓΓΛΙΚΗ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ και Η ΓΑΛΛΙΚΗ χωρίς να είναι γνωστό ότι σε μερικά σχολεία της χώρας διδάσκεται και Η ΙΤΑΛΙΚΗ γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα πράγμα καθόλου δίκαιο για τούς μαθητές που επιθυμούν να διδαχθούν την Ιταλική γλώσσα αλλά δε τους δίνεται η δυνατότητα τόσο στο Δημοτικό όσο και το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Τέλος πιστεύω ότι το σχολείο πρέπει να παρέχει στους μαθητές ένα περιβάλλον σωστά οργανωμένο ( τεχνολογία, αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αίθουσες ξένων γλωσσών, κονδύλια για εξωσχολικές δραστηριότητες ) έτσι ώστε να είναι ευχάριστο αλλά και σεβαστό.
Να εξετάζονται οι μαθητές σε όλα τα μαθήματα, όπως εξεταζόμασταν κι εμείς! Φτάνουν στο Λύκειο με πολλά κενά χωρίς και έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την αυστηρή βαθμολόγηση και τα κενά τους. Το αποτέλεσμα είναι να αποθαρρύνονται και να κάνουν πολλες ωρες μάθημα στο φροντιστήριο. Το επίπεδο των πανελλαδικών ειναι σταθερά υψηλό, η πλήρης χαλάρωση στο Γυμνάσιο (εξέταση σε λίγα μαθήματα και πολύ υψηλή βαθμολογία) μονο εις βάρος των μαθητών ειναι. Το βρίσκουν μπροστά τους στη Γ Λυκείου που θέλουν να περάσουν σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ και στενοχωριουνται.
Αυτό που κάνετε είναι να μετατρέπετε τα σχολεία σε απέραντα εξεταστικά κέντρα. Βάζετε εξετάσεις που δεν προσφέρουν τίποτα και κάνουν τα παιδιά παπαγαλάκια χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο.
Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
Η διερευνητική-συνθετική δημιουργική εργασία είναι ωφέλιμο να ισχύει ως επιλογή του εκπαιδευτικού και για τις δύο ΟΜΑΔΕΣ μαθημάτων, καθώς και στα δύο τετράμηνα. Ο βαθμοκεντρικός και εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της μάθησης δημιουργεί έντονο άγχος, ενισχύει αλυσιτελώς τον ανταγωνισμό και στερεί τη δυνατότητα δημιουργικής και ουσιαστικής μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ αλλά και στο σύνολο των μαθητών.
Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
Η τρίωρη εξέταση κατά τη διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ, καθώς λόγω της φύσεως της δυσκολίας τίθεται ανέφικτο να συγκρατήσουν την προσοχή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όντας περιορισμένοι κινητικά σε ένα θρανίο.
Επιπλέον, η δυσκολία αυτή ενισχύεται από την πληθώρα γλωσσικών πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστούν στο εν λόγω μάθημα. Είναι ευνόητο ότι η επιπρόσθετη 3ωρη εξέταση στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την απόδοση των παραπάνω μαθητών και παράλληλα θα τους εξουθενώσει μαθησιακά.
Επίσης από ότι φαίνεται για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλο τρόπο εξέτασης αντί για τη γραπτή.
Η διδασκαλία και εξέταση του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι ένα αυτονόητο μορφωτικό αγαθό και δεν πρέπει να σχετίζεται με καμία ιδέα ή εκδήλωση προγονοπληξίας. Η κακοδαιμονία του μαθήματος οφείλεται στη στείρα συνήθως διδασκαλία, επειδή αυτή είναι προσανατολισμένη στην αδιέξοδη ΕΞΕΤΑΣΗ του μαθήματος, που παραμένει προσκολλημένη στην άκριτη ανάκληση απομνημονευόμενων γραμματικών τύπων και συντακτικών κανόνων. Προτείνεται η χρήση ΑΝΟΙΚΤΩΝ εγχειριδίων Γραμματικής, Συντακτικού, Λεξικών, κ.ά. σε όλες τις μορφές εξέτασης του μαθήματος και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η εξέταση της γλώσσας θα γίνει ουσιαστική (λ.χ. μετασχηματιστικές ασκήσεις, απλά αντίστροφα κείμενα) και θα φανεί η σημασία της για την κατανόηση και του περιεχομένου της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.
Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
Η διερευνητική-συνθετική δημιουργική εργασία είναι ωφέλιμο να ισχύει ως επιλογή του εκπαιδευτικού και για τις δύο ΟΜΑΔΕΣ μαθημάτων, καθώς και στα δύο τετράμηνα. Ο βαθμοκεντρικός και εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της μάθησης δημιουργεί έντονο άγχος, ενισχύει αλυσιτελώς τον ανταγωνισμό και στερεί τη δυνατότητα δημιουργικής και ουσιαστικής μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ αλλά και στο σύνολο των μαθητών.
Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
Η τρίωρη εξέταση κατά τη διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ, καθώς λόγω της φύσεως της δυσκολίας τίθεται ανέφικτο να συγκρατήσουν την προσοχή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όντας περιορισμένοι κινητικά σε ένα θρανίο. Επιπλέον, η δυσκολία αυτή ενισχύεται από την πληθώρα γλωσσικών πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστούν στο εν λόγω μάθημα. Είναι ευνόητο ότι η επιπρόσθετη 3ωρη εξέταση στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την απόδοση των παραπάνω μαθητών και παράλληλα θα τους εξουθενώσει μαθησιακά. Επίσης από ότι φαίνεται για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλο τρόπο εξέτασης αντί για τη γραπτή.
Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής: μαθητές που επιθυμούν μία συγκεκριμένη ξένη γλώσσα και τελικά αναγκάζονται να μάθουν άλλη, ξενόγλωσσα τμήματα έως και 27 μαθητών προκειμένου να εξοικονομηθεί ανθρώπινο υλικό, εξουθένωση των εκπαιδευτικών ξένης γλώσσας λόγω μετακίνησης από μονάδα σε μονάδα για κάλυψη όσο γίνεται περισσότερων διδ. ωρών, ατελές διδακτικό υλικό και καθόλου ανταγωνίσιμο μάθημα ως προς το εύρος διδακτικών ωρών σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αν θέλουμε ένα σύγχρονο σχολείο πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να μαθαίνουν Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα και Γερμανικά/Γαλλικά ως δεύτερη ξεκινώντας από το Δημοτικό και φτάνοντας ως τη Γ Λυκείου με παράλληλη διδασκαλία και των δύο γλωσσών. Ας συνδεθεί και η δεύτερη ξένη γλώσσα με Πιστοποίηση ενισχύοντας τις ώρες διδασκαλίας και το διδακτικό υλικό ώστε να προσφέρεται μάθημα σύγχρονο και στοχευμένο, όπως υπαγορεύει το πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση της πολυγλωσσίας.
Μην μετατρέπετε πάλι τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα και βάζετε εξετάσεις που δεν προσφέρουν τίποτα και κάνουν τα παιδιά μας παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο. Να αποσυρθεί το άρθρο!
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν επιτέλους οι Φυσικές Επιστήμες, αρχίζοντας από τη βάση, την υποχρεωτική εκπαίδευση, που είναι η βαθμίδα του Γυμνασίου.
Από τις Φυσικές Επιστήμες όμως, η Βιολογία και η Χημεία επειδή διδάσκονται μία μόνο ώρα εβδομαδιαία, είναι πλήρως υποβαθμισμένες στις συνειδήσεις των μαθητών, με σημαντικό μέρος της ύλης να μην προλαβαίνει να διδαχθεί έως το τέλος κάθε χρόνου. Δυο από τις τρεις επιστήμες, που είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο, διδάσκονται ελλιπώς στο Γυμνάσιο. Δίωρες, διακριτές και ισότιμες πρέπει να γίνουν οι Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία, Χημεία και Φυσική) στο Γυμνάσιο με έμφαση στα πεδία και στα σημεία αλληλοεπικάλυψης, ώστε να αποκτά ο μαθητής μια σφαιρική άποψη για αυτές, χωρίς να χάνεται η διακριτή τους ταυτότητα. Αν και Βιολόγος, βρίσκω τραγική την διάκριση εις βάρος της Χημείας στο Γυμνάσιο, που εκτός από το ότι διδάσκεται τις λιγότερες ώρες, με την συγκεκριμένη πρότασή σας θα είναι και η μόνη που εξαιρείται από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου. Άλλωστε λόγω της στενής επιστημονικής σχέσης και σύνδεσης κυρίως Βιολογίας και Χημείας, ελλιπείς γνώσεις των μαθητών σε μία από τις δύο, επηρεάζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα και στην άλλη. Επιπλέον, όσοι διδάσκουμε και Χημεία στις πρώτες τάξεις του Λυκείου κάθε χρόνο διαπιστώνουμε την ένδυα γνώσεων των μαθητών λόγω τις ελλιπούς εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο Γυμνάσιο, με αιτία δυστυχώς την μονόωρη διδασκαλία της από το πρόγραμμα σπουδών των τάξεων του Γυμνασίου.
Απαράδεκτη η επιστροφή σε εξετάσεις πολλών αντικειμένων.Τα επτά μαθήματα των προαγωγικων-απολυτηριων εξετάσεων είναι στην πραγματικότητα δεκα, κοροϊδεύετε τα παιδιά και τους γονείς;Τα στέλνετε από την πρώτη γυμνασίου στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα;Οι γονείς γονατίζουν οικονομικά! Ακόμα κι όταν τα αρχαία εξετάζονταν, οι φιλόλογοι στην Α λυκείου παραπονουνταν για ελλείψεις και κενά από το γυμνάσιο, τα ξεχνάμε αυτά;Οι εξετάσεις σε τι θα ωφελήσουν λοιπόν εκτός απο τους άνεργους φιλολόγους;Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες πώς θα ανταπεξέλθουν, παρατώντας το σχολείο; Τα παιδιά αποκαλούν το σχολείο φυλακή, ξυπνήστε πια , δημιουργήστε συστήματα φιλικά, ανθρώπινα, με παιδαγωγική πνοή στην έφηβη ψυχή που παλεύει για την ταυτότητα της.Τοσοι παιδαγωγοί στις επιτροπές με μεταπτυχιακά και διδακτορικά σκέφτονται συστήματα παρελθουσων εποχών, με εξετάσεις και βαθμοθηρικες προοπτικές; Μπράβο στις περγαμηνές τους!!!! Τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου είναι ήδη πολλά με αρκετές απαιτήσεις έκαστο μάθημα , το 8ωρο εργασίας του ενήλικα δεν αρκεί για το γυμνασιοπαιδο… Έχετε δει παιδιά με τσάντες στην πλάτη προς ή από το σχολείο; Ένα καβούκι τσάντα πάνω στην πλάτη των εφήβων, βάρος; Πολλά κιλά βιβλία,τετράδια, κλασερ!!!!
Αφήστε τα μαθήματα των εξετάσεων ως έχουν εκτός κι αν….. τα συμφέροντα προέχουν της ψυχικής υγείας των νέων μας!
Θεωρω οτι είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί η ισπανική γλώσσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εφόσον υπαρχει Ισπανικη Φιλολογια στο ΕΚΠΑ και Ισπανική γλώσσα και πολιτισμός στο ΕΑΠ και επίσης εφόσον είναι εξεταζόμενο μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων, και είναι και μια από τις εξεταζόμενες γλώσσες του ΚΠΓ, γιατί να μην διδασκεται στα σχολεια; Πιστεύω ακράδαντα οτι πολλοί θα ήταν οι μαθητές που θα επέλεγαν να μάθουν την Ισπανική γλώσσα, οχι μόνο γιατί ειναι μια απο τις ωραιότερες γλώσσες αλλά κυρίως γιατί πλέον την συναντάμε παντού στην καθημερινότητα μας και φυσικά ας μην ξεχνάμε οτι μιλιέται από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πληθυσμού παγκοσμιώς! Πρέπει λοιπόν να ξεφύγουμε κάποια στιγμή απο το τρίπτυχο Αγγλικά-Γαλλικά-Γερμανικά και να ανοίξουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ως χώρα τους οριζοντές μας σε νέα δεδομένα που θα μας εκσυχρονησουν και τελικά θα μας πάνε ενα βήμα παραπέρα.
Μην μετατρέπετε πάλι τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα και βάζετε εξετάσεις που δεν προσφέρουν τίποτα και κάνουν τα παιδιά μας παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο. Να αποσυρθεί το άρθρο!
Η συμπερίληψη του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στις γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις του Ιουνίου στο Γυμνάσιο, είναι απαραίτητη καθώς αποκαθιστά το κύρος ενός μαθήματος με καταλυτικό ρόλο στη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών (με προϋπόθεση, βέβαια, σχετική ποιοτική αναβάθμιση των εγχειριδίων, του ΠΣ και των διδασκόντων με επιμορφώσεις) αλλά και στην εξασφάλιση των προαπαιτούμενων ενός πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος. Επίσης να συνδεθεί στενά με την ψηφιακή πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για απαρχαιωμένο αντικείμενο αλλά για απαρχαιωμένη αντιμετώπισή του. Αποτελεί, με τα λατινικά, τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των περισσοτέρων επιστημών. Δε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να περηφανευόμαστε ότι έχουμε αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να περηφανευόμαστε ότι κατέχουμε.
Θα πρέπει μέχρι τη Α΄Λυκείου να προγραμματίζονται δωρεάν εξετάσεις μέσω του σχολείου για όλους τους μαθητές προκειμένου να τους δοθεί πτυχίο Η/Υ. Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο να αφορούν μόνο την αποφοίτηση και όχι τις ενδιάμεσες τάξεις.
Τα μαθήματα της ομάδας Α προφανώς δεν μπορεί να είναι μονόωρα. Πρέπει να εξασφαλιστούν παραπάνω ώρες για τη διδασκαλία της Βιολογίας. Επίσης δεν επαρκεί και η μία ώρα της Πληροφορίκης.
θεωρείται πως με βάση όσα διαδραματίστηκαν στο τομέα της εκπαίδευσης είναι αρκετό το μονόωρο μάθημα της πληροφορικής?Εαν έχετε αντίθετη άποψη τότε καλό είναι να δοκιμάσετε να διδάξετε ένα μονόωρο μάθημα….Δεν αρκεί η μία ώρα είναι ελάχιστη μπροστά στις ανάγκες της εποχής. Ψηφιακός αναλφαβητισμός….
η πληροφορική είναι επιστήμη, δεν είναι ούτε το facebook, instragram, twitter ή η αποστολή ενός mail, είναι ΓΝΩΣΗ και έχει δύναμη συνδυάζοντας την εικόνα.
Η τηλεκπαίδευση τόνισε πως το μάθημα της πληροφορικής είναι απαραίτητο για να μην υπάρχει ψηφιακός αναλφαβητισμός
Η γραπτή εξέταση στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Γυμνασίου ήταν επιβεβλημένη. Αποδείχτηκε από την εμπειρία των προηγουμένων ετών μετά την κατάργηση των εξετάσεων στο συγκεκριμένο μάθημα ότι οι μαθητές αδιαφορούσαν και παραμελούσαν τα Αρχαία Ελληνικά.
Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα είναι από τα υψηλότερα κατορθώματα του ανθρωπίνου πνεύματος («Όποιος έχει εντρυφήσει στη μελέτη του αρχαίου Ελληνικού Γραπτού Λόγου έχει ψηλαφήσει τα όρια της Γραφής» Alexander Livingston, Βρετανός αρχαιοελληνιστής του περασμένου αιώνα). Υπό αυτήν την έννοια, είναι ανεπίτρεπτο οι Έλληνες μαθητές να μην εκπαιδεύονται και να μη δοκιμάζονται συστηματικά για τις επιδόσεις τους σε πρωτότυπα κείμενα αυτής της παράδοσης. Προϋπόθεση ολοκληρωμένης προσωπικότητας και υψηλής παιδείας είναι η γλωσσική καλλιέργεια στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, με τήρηση των παιδαγωγικών προϋποθέσεων για κάθε ηλικία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Με κανέναν τρόπο δεν επιβεβαιώνεται ότι η συστηματική μελέτη και εξάσκηση στην Αρχαιογλωσσία παρεμποδίζει ή περιστέλλει την Αρχαιογνωσία και τελικά την Αυτοσυνειδησία. Αντιθέτως, με την σύνταξη κατάλληλων Προγραμμάτων Σπουδών, λειτουργικών Εγχειριδίων, με την απαιτούμενη υποστήριξη/επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν το μάθημα είναι εφικτή η αναβάθμιση της διδασκαλίας τους και η συνακόλουθη ανάταξη της προβληματικής γλωσσικής παιδείας.
Στο επιχείρημα «γιατί έως τώρα δεν εκπληρώνονταν οι ανωτέρω στόχοι;» απαντώ: καλλιεργήθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές πλευρές η εχθρότητα προς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και υπονομεύτηκε η υποστήριξή του εντός σχολείου για ιδεολογικούς-πολιτικούς λόγους και όχι επειδή είναι ασύμβατο με τις απαιτήσεις της εποχής. Αποτέλεσμα αυτού του διωγμού και της συκοφάντησης εις βάρος του μαθήματος είναι η διστακτικότητα ή και αντιπάθεια πολλών μαθητών προς αυτό. Χρειάζεται όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο αυτό για υποστήριξη της παρουσίας των Κλασσικών Γραμμάτων στα σχολεία της χώρας που τα δημιούργησε.
Αντώνιος Βράκας δρ φ. Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ευβοίας.
Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί η σε βήμα βήμα αξιολόγηση, ώστε οι μαθητές να προσαρμόζονται σιγά σιγά στην σημασία της αξιολόγησης. Στην Α γυμνασίου να μην υπάρχουν προαγωγικές εξετάσεις, αλλά εργασίες προόδου. Στην Β τάξη να εξετάζονται στο τέλος τα νέα Ελληνικά, μαθηματικά, ξένη γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά και η Φυσική. Ενώ στην Γ τάξη ώς έχει στο παρόν νομοσχέδιο. Επιπλέον να καταργηθεί το τετράμηνο στο γυμνάσιο και να γίνει επαναφορά τριμήνου. Το θετικό απο όλα είναι, οτί όλες οι πλευρές συμφωνούν στο κρατικό πιστοποιητικό βασικών δεξιοτίτων Η/Υ.
Επιτέλους κατανοήθηκε η σημασία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος που στηρίζει τη γνώση μέσω της αρχαιογνωσίας και αποδεικνύει τη διαχρονία της γλώσσας μας. Η απόφαση να είναι εξεταζόμενο αποδεικνύει την κατανόηση.
Άρθρο 04.Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου
«Η Γεωλογία, μια από τις τέσσερις θετικές επιστήμες, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δράση και την αντιμετώπιση των σεισμικών κινδύνων, την ηφαιστειότητα, τη γεωθερμική ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο (μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας), τους υδατικούς πόρους, την διαχείριση και την προστασία τους, καθώς και μια πληθώρα άλλων θεμάτων υψίστης σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Επίσης, μέσω της γεωλογίας, οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες, μπορούν να ενημερωθούν για τους γεωλογικούς κινδύνους – φυσικές καταστροφές (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) και τα μέτρα πρόληψης – προστασίας για την ασφάλεια και ευημερία του ανθρώπου
Η γεωλογία όμως παραμένει υποβαθμισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της β/θμιας, καθώς διδάσκεται μόνο 3 ώρες στο γυμνάσιο, με πρόσφατη μάλιστα την περικοπή μιας ώρας, ενώ στο λύκειο υπάρχει μόνο επιλογής μάθημα στην Α΄τάξη (Γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων).
Συγκεκριμένα ο ΣΕΓ προτείνει:
● Ένταξη στην ομάδα Α΄ όλων των μαθημάτων φυσικών επιστημών ανεξαιρέτως (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωλογία-γεωγραφία).
● Επαναφορά της ώρας που περικόπηκε, δίωρη διδασκαλία του μαθήματος «Γεωλογία-Γεωγραφία» στην Α΄ Γυμνασίου σύμφωνα και με την εισήγηση του ΙΕΠ (4799/24¬-06¬-2016).
●Υποχρεωτικό μάθημα Γεωλογίας στα Γενικά Λύκεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να τροποποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε το μάθημα της Α’ Λυκείου «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» από επιλογής να ενταχθεί στα μαθήματα γενικής παιδείας (υποχρεωτικά).
● Δημιουργία τομέα στα ΕΠΑΛ που θα οδηγεί τους αποφοίτους σε πτυχία ειδικοτήτων όπως μαρμαροτεχνιτών, γεωτρυπανιστών, τεχνολόγων πετρελαίου κ.α. σχετικών με τη Γεωλογία. Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί παράλληλα και η επαγγελματική εκπαίδευση.
● Νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα «Γεωλογία-Γεωγραφία» και «Γεωλογία και Διαχείριση φυσικών πόρων» βασισμένα σε εισηγήσεις μελών ΔΕΠ τμημάτων Γεωλογίας, ώστε τα σχολικά εγχειρίδια να διορθωθούν και να επικαιροποιηθούν.»
Οι προτάσεις μου για το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1) Έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες με τουλάχιστον 2 ώρες Πληροφορική σε κάθε τάξη του Γυμνασίου ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές τις δεξιότητες που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και νέο βιβλίο στην Πληροφορική.
2) Δεύτερη ξένη Γλώσσα η Ισπανική.Μιλούν Ισπανικά πάνω από 450 εκατ. άνθρωποι, 2η γλώσσα παγκοσμίως σε φυσικούς ομιλητές, μετατρέπεται σε γλώσσα παγκόσμιας οικονομίας και χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυτιλία.
3)Συνδιδασκαλία Γλώσσας και Πληροφορικής ώστε να επέλθει ο κρτικός ψηφιακός γραμματισμός
4)Αξιολόγηση με εξετάσεις: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία
Οι μαθητές θέλουν λίγα και απαραίτητα. Με τα πολλά μαθήματα μπερδεύονται και στο τέλος ξεχνάνε και τα στοιχειώδη όπως την ορθογραφία. Έχει αλλάξει η νοοτροπία των παιδιών από την παλαιότερη γενιά. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!!!
Συμφωνώ με την εξέταση των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο. Τα αρχαία ελληνικά πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο στο ελληνικό σχολείο και να τα αντιμετωπίζουμε με το σεβασμό που τα αντιμετωπίζουν παγκοσμίως. Ας γίνει, όμως, και μία προσπάθεια να μειωθεί η ύλη, που είναι τεράστια και δύσκολη. Να ερωτηθούν οι εκπαιδευτικοί της τάξης για τα σχολικά εγχειρίδια.
Διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι η αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών που με έμφαση διαφημίζετε, εξαντλείται δυστυχώς στην Αγγλική γλώσσα. Η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά/Γερμανικά)συνεχίζει να παραμένει υποβαθμισμένη και στο περιθώριο, πράγμα αδιανόητο για τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής!
Η μια ώρα στο μάθημα της πληροφορικής δεν φτάνει για την διδασκαλία του μαθήματος. Με ποιο τρόπο ενισχύθηκε το μάθημα? Πως μαθαίνουν οι μαθητές τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και τη σωστή χρήση των ΤΠΕ με τόσο μικρή αλληλεπίδραση με τις έννοιες των ΤΠΕ. Η μια ώρα δε φτάνει!
1. Πρέπει να αποφασίσετε αν πράγματι το Γυμνάσιο είναι μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αν η απάντησή σας είναι ναι, θα πρέπει οι μαθητές-τριες να προάγονται στην επόμενη τάξη με οποιοδήποτε βαθμό!
Αν κάποιος μαθητής-τρια είναι τόσο χαμηλής ακαδημαϊκής/γνωστικής ικανότητας, τότε θα έπρεπε να βρίσκεται σε άλλο τύπο σχολείου.
2.Τα Αγγλικά στην 1η Ομάδα; Σας τα έχουν πει και άλλοι εδώ. Στην καθομιλουμένη το λένε: θα μας τρελάνετε τελείως! ΈΛΕΟΣ!!!
3. Το ίδιο ισχύει και για τη Βιολογία.
4. Πληροφορική. Θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά ο Πιερρακάκης τι διδάσκονται τα παιδιά και να σας πει δύο πράγματα. Βάλτε οπωσδήποτε απλά μια γλώσσα προγραμματισμού, που είναι πολλαπλάσιας χρησιμότητας από τις άλλες ξένες γλώσσες που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά!
Συγγνώμη αν το ύφος μου είναι κάπως αγοραίο και ίσως δεν αρμόζει κατά τους τύπους σε Δ/ντή Σχολικής μονάδας, όμως δεν γίνεται να κάνετε εσείς οι πολιτικοί τους μαθητές, τους γονείς και εμάς τους εκπαιδευτικούς έρμαιο των στενά κομματικών σας επιλογών.
Πέρυσι τέτοια εποχή οι Συριζαίοι μας έκαμαν σεμινάρια για προφορική αξιολόγηση, χωρίς βαθμούς!!! Ισοπέδωση των πάντων προς τα κάτω…άλλο ΕΛΕΟΣ!!! Σταματήστε όλοι οι πολιτικοί να επεμβαίνετε στην παιδεία με τις εξ ιδίων εμπειρίες και φιλοδοξίες σας και λάβετε υπόψη σας αυτά που σας γράφουμε εδώ.