Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Προτάσεις για το σύστημα πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών
του Θεόδωρου Γκανάτσου
Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου
Α. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
1. Προτεινόμενη απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμο διορισμό: Επιτυχία σε έναν τουλάχιστον ΑΣΕΠ από την έναρξη του θεσμού (1998).
2. Σχολιασμός και προβλήματα του ισχύοντος συστήματος και διάφορων προτάσεων αλλαγών στο σύστημα προσλήψεων
i. Η καθιέρωση των διορισμών μέσω πινάκων 30μήνου και 24μήνου τα τελευταία χρόνια, επιπλέον των διορισμών από ΑΣΕΠ (θεωρητικά 60%) και Ενιαίου Πίνακα (θεωρητικά 40%), έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πραγματικού ποσοστού διορισμών από ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο, κατά τα Σχ. έτη 2007-08, 2008-09 και 2009-10, το ποσοστό των πραγματικών διορισμών από ΑΣΕΠ ήταν 43.2% (40%, εάν συνυπολογιστούν και οι διορισμοί των πολυτέκνων). Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απαξίωση του θεσμού του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες δεν καταφέρνουν να είναι στους διοριστέους. Ειδικά κατά το τρέχον Σχ. έτος 2009-10, τα αντίστοιχα ποσοστά διοριστέων ΑΣΕΠ ήταν μόλις 38.5% (34.7% αν συνυπολογιστούν και οι πολύτεκνοι). Τα στοιχεία προκύπτουν από τους πίνακες που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας κατά τα Σχ. έτη 2007-08 έως 2009-10 και περιλαμβάνει πολυπληθείς ειδικότητες, για τις οποίες πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ΑΣΕΠ κατά τα έτη 2005, 2006 και 2008. Δεν περιλαμβάνονται οι τεχνικές ειδικότητες, καθώς και κάποιες ειδικότητες που δεν έχουν δώσει ποτέ ΑΣΕΠ και που διορίζονται μόνο με την προϋπηρεσία, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται ο κλάδος ΠΕ70 Δασκάλων, που αποτελεί ειδική περίπτωση, δεδομένης της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης, που οδηγεί σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους πτυχιούχους δασκάλους.
ii. Εάν σταματήσουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες με προϋπηρεσία και να μη γίνονται μόνιμοι διορισμοί από τους πίνακες, τότε παύει να υφίσταται το κίνητρο για τους αναπληρωτές να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για την εργασία τους. Όσο υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία τους για το διορισμό τους, και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό (1 μόριο/μήνα προϋπηρεσίας, όπως ισχύει τώρα στους πίνακες αναπληρωτών και διορισμών).
iii. Η προϋπηρεσία μετράει φυσικά ήδη ως προσαύξηση και στους πίνακες μόνιμων διορισμών του ΑΣΕΠ, αλλά με μικρή βαρύτητα (1 μόριο/έτος προϋπηρεσίας), κάτι που δεν είναι αρκετό, διότι, π.χ. μία ερώτηση πολλαπλών επιλογών δίνει περίπου 2 μόρια, όσο και 2 έτη προϋπηρεσίας (δεν είναι δίκαιο για τον έχοντα προϋπηρεσία). Εάν αυξανόταν η βαρύτητα της προϋπηρεσίας στους πίνακες μόνιμων διορισμών του ΑΣΕΠ (ώστε να γίνονται διορισμοί 100% από ΑΣΕΠ, αλλά με σημαντική προσαύξηση προϋπηρεσίας), τότε θα ευνοούνταν όσοι έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και θα ήταν δύσκολο για κάποιον νέο πτυχιούχο χωρίς προϋπηρεσία να διοριστεί, ακόμη και εάν γράψει πολύ καλό βαθμό (δεν είναι δίκαιο για τον έχοντα γράψει πολύ καλά).
iv. Συμπερασματικά, η βέλτιστη λύση θα ήταν να διατηρηθεί ένα μικτό σύστημα διορισμών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (προτείνεται 75%) από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά το υπόλοιπο (25%) από πίνακες προϋπηρεσίας, με προϋπόθεση όμως την επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Να μεταβληθούν δηλαδή οι ισορροπίες υπέρ του ΑΣΕΠ, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, που ευνοεί τους έχοντες προϋπηρεσία, εις βάρος των επιτυχόντων ΑΣΕΠ. Λεπτομέρειες της λύσης αυτής προτείνονται παρακάτω στην παρ. 3. Εναλλακτική λύση θα μπορούσε να ήταν η ριζική μεταβολή του συστήματος με διορισμούς 100% από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ, όπου όμως η προϋπηρεσία θα μετράει με μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, όχι όμως τόσο πολύ, ώστε να αδικεί αυτόν που έχει γράψει πολύ καλά στο διαγωνισμό. Λεπτομέρειες προτείνονται παρακάτω στην παρ. 4.
v. Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων δεν θα ήταν σωστό να γίνουν για το Σχ. έτος 2010-11, διότι δεν μεσολαβεί ΑΣΕΠ και θα αποτελούσε αιφνιδιασμό για κάποιους που βασίζονταν στο διορισμό τους μέσω προϋπηρεσίας από τους πίνακες διορισμών. Επομένως, για το Σχ. έτος 2010-11, να μη γίνει καμία αλλαγή.
vi. Οι προτεινόμενες στο κείμενο αυτό αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων κινούνται προς την κατεύθυνση που και η ίδια η Υπουργός έχει καθοδηγήσει, δηλαδή ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ, στα πλαίσια της επικράτησης των αξιοκρατικών προσλήψεων, με ταυτόχρονο όμως υπολογισμό και της προϋπηρεσίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων από ΑΣΕΠ, που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων διορισμού. Δεν θα απαιτούνται δηλαδή βαθμολογίες 80-90 για το διορισμό, όπως απαιτείται σήμερα, αλλά θα αρκεί και το 70, πιθανόν και το 60 σε ορισμένες ειδικότητες. Δεν θα απαιτείται εξωπραγματικό διάβασμα όπως τώρα και θα διευκολυνθούν και οι γονείς-υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι γενικά υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω συλλογισμών είναι φυσικά η διατήρηση του συνολικού αριθμού διορισμών στα ίδια επίπεδα (στη χειρότερη περίπτωση) και (ακόμη καλύτερα) η αύξησή τους, με ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.
3. 1η Πρόταση: Μικτό σύστημα διορισμών (75% ΑΣΕΠ, 25% πίνακες προϋπηρεσίας με προϋπόθεση επιτυχία ΑΣΕΠ). Από το Σχ. έτος 2011-12, μετά το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2010, να γίνουν οι εξής αλλαγές:
i. Κατάργηση του 30μήνου και του 24μήνου+ΑΣΕΠ.
ii. Εκκαθάριση του Ενιαίου Πίνακα διορισμών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ (1998-2010).
iii. Μεταβατική περίοδος κατά τα Σχ. έτη 2011-12 έως και 2013-14, με σταδιακή μείωση του ποσοστού διορισμών από τον εκκαθαρισμένο πίνακα (-5% κατ’ έτος), ώστε κατά τα Σχ. έτη 2011-12, 2012-13, 2013-14 και 2014-15 τα ποσοστά να είναι αντίστοιχα 60%-40%, 65%-35%, 70%-30% και 75%-25%.
iv. Από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά, τα ποσοστά να διατηρηθούν: Διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και Πίνακας προϋπηρεσίας + επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι όλοι οι διοριζόμενοι θα είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ και επιπλέον, όσοι έχουν πολλά μόρια από προϋπηρεσία θα βρίσκονται σε τροχιά διορισμού, αφού θα βρίσκονται σε υψηλή θέση στον εκκαθαρισμένο πίνακα.
v. Οι πίνακες διορισμών να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ώστε να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν ως αναπληρωτές. Οι διορισμοί από τον πίνακα αυτόν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα γίνονται βάσει της προϋπηρεσίας, εφόσον όμως έχει προηγηθεί επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και σε ποσοστό που θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών διορισμών από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά.
vi. Όσοι έχουν μόρια από προϋπηρεσία, αλλά όχι επιτυχία ΑΣΕΠ, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ως αναπληρωτές, εφόσον έρθει η σειρά τους στον πίνακα των αναπληρωτών, και ταυτόχρονα να δίνουν ΑΣΕΠ (προτείνεται να γίνεται διαγωνισμός κάθε χρόνο). Μόλις επιτύχουν σε κάποιον ΑΣΕΠ, αυτόματα θα μεταφέρονται στον εκκαθαρισμένο πίνακα διορισμών, όπου θα μετράει η προϋπηρεσία τους για το μόνιμο διορισμό τους με το ποσοστό που θα ισχύει την κάθε χρονιά (από 40% το Σχ. έτος 2011-12 έως 25% από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά).
vii. Να προηγούνται στην επιλογή θέσης διορισμού οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και να έπονται οι διοριστέοι από πίνακα διορισμών (25%). Ειδικά για την αλλαγή αυτή, η εφαρμογή της μπορεί να γίνει άμεσα, από το Σχ. έτος 2010-11, δεδομένου ότι στους διοριστέους αυτούς θα υπάρχουν για τελευταία φορά και μη επιτυχόντες ΑΣΕΠ, οπότε θα ήταν άδικο οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (εκπαιδευτικοί με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις) να επιλέγουν τελευταίοι. Πιο συγκεκριμένα, για το Σχ. έτος 2010-11, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός του ενιαίου πίνακα σε δύο πίνακες: στους έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και στους μη έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και να προηγούνται στους διορισμούς οι έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ. Επομένως για το Σχ. έτος 2010-11 η σειρά επιλογής κενών θέσεων διορισμού θα πρέπει να είναι: Διοριστέοι ΑΣΕΠ – 24μηνο – Ενιαίος Πίνακας με επιτυχία ΑΣΕΠ – 30μηνο – Ενιαίος Πίνακας χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Η κατηγορία 24μήνου να προηγείται έναντι του 30μήνου επειδή απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και έναντι του ενιαίου πίνακα, διότι απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Το 30μηνο να προηγείται έναντι του ενιαίου πίνακα χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ, επειδή αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία (χωρίς ΑΣΕΠ).
viii. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ): Να διατηρηθούν τα κοινωνικά κριτήρια διορισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ), με την προϋπόθεση τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ. Μόλις επιτύχουν έστω τη βάση σε κάποιον ΑΣΕΠ, να μπαίνουν σε ειδικό πίνακα (αντίστοιχα πολυτέκνων ή ΑΜΕΑ), όπου θα μετρούν και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις, όπως και στους γενικούς πίνακες (βαθμολογία ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία κ.λπ.), καθώς και επιπλέον κριτήρια, όπως αριθμός τέκνων κ.λπ., με κάποια βαρύτητα που θα καθοριστεί. Και το μέτρο αυτό κινείται στην ίδια κατεύθυνση: Κανένας διορισμός χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Επίσης να υπάρχει πλαφόν για το πλήθος των διορισμών από τις κατηγορίες αυτές, σε συνάρτηση με το συνολικό πλήθος των διορισμών (π.χ. διορισμοί ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όχι πάνω από το 5% του συνόλου των διορισμών ΑΣΕΠ+Πίνακας, χωρίς να είναι απαραίτητο να καλύπτεται το ποσοστό αυτό). Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται γύρω στο 2% έως 9%, ανάλογα με την ειδικότητα, χωρίς όμως προϋπόθεση την επιτυχία σε ΑΣΕΠ. Να υπάρχει η δυνατότητα πάντως, για τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εάν το επιθυμούν, να διορίζονται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας και να τοποθετούνται στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
4. 2η πρόταση: Διορισμοί κατά 100% από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ, όπου όμως η προϋπηρεσία θα μετράει με μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Από το Σχ. έτος 2011-12, να γίνουν οι εξής αλλαγές:
i. Κατάργηση του 30μήνου, του 24μήνου+ΑΣΕΠ και των διορισμών από τον ενιαίο πίνακα διορισμών.
ii. Μόνιμοι διορισμοί κατά 100% μέσω πινάκων διοριστέων ΑΣΕΠ, με προσαυξήσεις που αναλύονται παρακάτω, στην παρ. 5. Ειδικά για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, να δίνονται 0.5 μονάδες ανά μήνα προϋπηρεσίας.
iii. Οι πίνακες προϋπηρεσίας να συνεχίσουν να υπάρχουν και να τροφοδοτούνται με προϋπηρεσία, αλλά δεν θα γίνονται μόνιμοι διορισμοί από εκεί. Η προϋπηρεσία που θα συγκεντρώνει ο εκπαιδευτικός και θα καταχωρείται στους πίνακες προϋπηρεσίας, απλά θα χρησιμοποιείται ως προσαύξηση, σε περίπτωση που επιτύχει σε επόμενο ΑΣΕΠ.
iv. Η επιλογή θέσης διορισμού να γίνεται φυσικά κατά τη σειρά της τελικής κατάταξης των διοριστέων, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.
v. Για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ισχύει το σχόλιο της παρ. 3viii.
5. Προσαυξήσεις για τους πίνακες διορισμών ΑΣΕΠ: Να δίνεται έμφαση στις σπουδές των υποψηφίων εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση χρειάζεται άτομα με υψηλό επίπεδο σπουδών και θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες με σπουδές 10-12 ετών, κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, με υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, με αναλυτική και συνθετική σκέψη, με ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, γενικά με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στην εκπαίδευση. Με το σημερινό σύστημα φαίνεται ότι η εκπαίδευση δεν είναι εκλυστική γι’ αυτούς, δεδομένου ότι η προσαύξηση που ισχύει μέχρι τώρα είναι πολύ μικρή: για παράδειγμα, το μεταπτυχιακό δίπλωμα δίνει προσαύξηση 2 μονάδων, όσο περίπου 2 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κάτι που αποτελεί αδικία για τον κάτοχο του μεταπτυχιακού. Προτείνεται μια μικρή αύξηση, όπως αναλύεται παρακάτω.
i. Προσαύξηση πτυχίου: (Βαθμός πτυχίου – 5), δηλ. μέγιστη προσαύξηση 5 μονάδες, όπως ισχύει και τώρα.
ii. Να καθιερωθεί προσαύξηση δεύτερου πτυχίου (δηλ. πτυχίου που δεν θεωρείται προσόν διορισμού για τον υποψήφιο): (Βαθμός 2ου πτυχίου – 5) / 2, δηλ. μέγιστη προσαύξηση 2.5 μονάδες.
iii. Προσαύξηση μεταπτυχιακών σπουδών: Να αυξηθεί από 2 σε 3 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου και από 4 σε 6 για διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου. Αντίστοιχα από 3 σε 4 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου και από 5 σε 8 για διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου.
iv. Προσαύξηση πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ): 2 μόρια, με ταυτόχρονη κατάργηση της απόλυτης προτεραιότητας των κατόχων έναντι των μη κατόχων. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε πολλούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικών ειδικά για θέσεις πληροφορικής και τεχνικών ειδικοτήτων, όλοι οι διοριστέοι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ να έχουν χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις στην ενότητα των παιδαγωγικών και της διδακτικής σε σχέση με όλους τους διοριστέους μη κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, και παρόλα αυτά να διορίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
v. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση του μικτού συστήματος (ΑΣΕΠ 75%, πίνακας προϋπηρεσίας 25%), η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας να γίνεται όπως και στο ισχύον σύστημα, δηλ. 0.5 μονάδες για 6 μήνες προϋπηρεσίας, που όμως θα υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας ( 1/12 = 0.083 μονάδες / μήνα). Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση του 100% ΑΣΕΠ, η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας να είναι 0.5 μόρια ανά μήνα προϋπηρεσίας, και να υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας. Με αυτήν την προσαύξηση, 6 μήνες προϋπηρεσίας θα δίνουν 3 μόρια, όσα και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου ή όσο 3 περίπου ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Αντίστοιχα, 12 μήνες προϋπηρεσίας θα δίνουν 6 μόρια, όσα και ένα διδακτορικό στην ειδικότητα του κλάδου ή όσο 6 περίπου ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
vi. Να μετρά η διδακτική προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ), με τον ίδιο τρόπο προσαύξησης. Είναι απαράδεκτο να μην προσμετράται προϋπηρεσία εκπαιδευτικών υψηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης.
vii. Να μη μετρά οποιαδήποτε προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό σε σχολές που δεν υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ (π.χ. ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ).
6. Διεξαγωγή Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: Να διεξάγεται κάθε χρόνο, αντί για κάθε δύο χρόνια. Να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, σταθερές κάθε χρόνο, ώστε οι υποψήφιοι να οργανώνουν το διάβασμά τους και να το εντάσσουν στην προσωπική τους ζωή και την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς άγχος. Να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ημερομηνιών του διαγωνισμού, των αποτελεσμάτων, αναβολές του διαγωνισμού κ.ά. Συγκεκριμένα, ως προς τις ημερομηνίες:
i. Η ύλη του διαγωνισμού να ανακοινώνεται αμέσως μετά τη διεξαγωγή του προηγούμενου διαγωνισμού, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Γενικά, να αποφεύγονται μεγάλες μεταβολές στην ύλη μεταξύ διαδοχικών διαγωνισμών. Ωστόσο, η ύλη του γνωστικού αντικειμένου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη διδακτέα ύλη του Σχολείου.
ii. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού να είναι σταθερή, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Η ακριβής ημερομηνία να ανακοινώνεται μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, π.χ. τον προηγούμενο Αύγουστο να βγαίνει η προκήρυξη και να ανακοινώνονται ταυτόχρονα και οι ημερομηνίες, π.χ. τελευταίο Σ/Κ του Ιανουαρίου.
iii. Τα θέματα του διαγωνισμού να είναι όλα τύπου πολλαπλών επιλογών, ώστε η βαθμολόγηση να γίνεται πολύ γρήγορα και εντελώς αντικειμενικά, χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος υποκειμενικός παράγοντας.
iv. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού να ανακοινώνονται έγκαιρα (π.χ. κάθε Μάιο) και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.
v. Όλες οι ειδικότητες, γενικές και τεχνικές, να διαγωνίζονται μαζί (δηλ. εντός 2-3 Σαββατοκύριακων), δεδομένου ότι καθυστερήσεις σε ορισμένες ειδικότητες έχουν σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις στους αντίστοιχους διορισμούς και προβλήματα ομαλής λειτουργίας των Σχολείων, όπως συνέβη φέτος στα ΕΠΑΛ, με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων των τεχνικών ειδικοτήτων.
vi. Σχόλια: Η διεξαγωγή του διαγωνισμού κάθε χρόνο εξασφαλίζει τα εξής: Πρώτον, δίνονται πιο συχνά ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς και ελαχιστοποιείται η αρνητική επίδραση μιας ατυχίας που μπορεί να έχει ο εκπαιδευτικός, εφόσον έχει τη δυνατότητα μέσα σε ένα χρόνο να ξαναπροσπαθήσει. Δεύτερον, υπάρχει ομαλότερη ροή απορρόφησης των απόφοιτων, δεδομένου ότι κάθε χρόνο θα διορίζεται περίπου σταθερός αριθμός σε κάθε ειδικότητα και δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα όπως, π.χ. με τον κλάδο πληροφορικής, όπου στον ΑΣΕΠ 2005 διορίστηκαν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, και μάλιστα χωρίς διδακτική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ), επειδή οι θέσεις ήταν πάρα πολλές, ενώ οι απόφοιτοι του 2005 έπρεπε να περιμένουν 4 χρόνια για το διαγωνισμό του 2009, όπου όμως οι θέσεις ήταν πολύ λιγότερες από του 2005, ενώ οι υποψήφιοι ήταν πάρα πολλοί (επειδή δεν μεσολάβησε άλλος ΑΣΕΠ).
Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
1. Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί: Άμεση κατάργηση, από το Σχ. Έτος 2010-11, του θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Σαν μεταβατική κατάσταση, ενδεχόμενη διατήρηση μόνο των ωρομισθίων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας (δηλ. εκτός κανονικού προγράμματος) και θέσπιση αντίστοιχων κριτηρίων πρόσληψής τους, όπως και των αναπληρωτών (βλ. Παρακάτω).
2. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
i. Προσμέτρηση προϋπηρεσίας, όπως ισχύει τώρα, δηλ. 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.
ii. Μόρια από ΑΣΕΠ όπως είναι τώρα, δηλ. τα μόρια πάνω από τη βάση (βαθμός χωρίς προσαυξήσεις – 55), να λαμβάνονται υπόψη όμως οι βαθμολογίες από όλους τους επιτυχημένους ΑΣΕΠ (να μην χάνονται, ούτε να μειώνονται τα μόρια από προηγούμενους ΑΣΕΠ, ξεκινώντας από τον ΑΣΕΠ 2008).
iii. Προσμέτρηση των ίδιων κριτηρίων και για τους αναπληρωτές, όπως και για τους μόνιμους, δηλ. βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακές σπουδές, 2ο πτυχίο, παιδαγωγική κατάρτιση.
iv. Για μια μεταβατική περίοδο να μην απαιτείται επιτυχία στον ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ήδη εργαζόμενους αναπληρωτές που δεν έχουν μέχρι τώρα επιτυχία ΑΣΕΠ να συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να μαζέψουν μόρια προϋπηρεσίας για το διορισμό τους μέσω του πίνακα διορισμών, εφόσον φυσικά αποκτήσουν επιτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και το Σχ. έτος 2013-14, διότι από το Σχ. έτος 2014-15 θα σταθεροποιηθούν τα ποσοστά μόνιμων διορισμών από ΑΣΕΠ (75%) και από Πίνακα Διορισμών με επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Από τότε και στο εξής να απαιτείται επιτυχία ΑΣΕΠ και για τους αναπληρωτές και να γίνει εκκαθάριση του Πίνακα αναπληρωτών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ. Μία χρησιμότητα ακόμη της μεταβατικής περιόδου είναι ότι εξασφαλίζει την πρόσληψη αναπληρωτών και στον κλάδο των δασκάλων, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και πολλοί επιλέγουν να μη συμμετέχουν καν στο διαγωνισμό. Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές, αλλά δεν θα μπορούν να διοριστούν ποτέ μόνιμοι, εάν δεν αποκτήσουν επιτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ που τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν. Τέλος και σε κάποιες τεχνικές ειδικότητες μένουν κενές θέσεις ακόμη και τώρα, επειδή οι περισσότεροι διαγωνιζομένοι δεν επιτυγχάνουν ούτε τη βάση στο διαγωνισμό. Και σ’ αυτές τις ειδικότητες θα υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης χωρίς ΑΣΕΠ, κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά για το διορισμό μέσω πίνακα θα πρέπει οι υποψήφιοι να επιτύχουν σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι ευκαιρίες που θα έχουν είναι 4 (ΑΣΕΠ 2010,11,12,13)
v. Οι αιτήσεις των αναπληρωτών να γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο, γύρω στα μέσα-τέλη Ιουνίου και πάντως σε κάθε περίπτωση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.
Γιατί όχι στον ΑΣΕΠ:
1. Σε ότι αφορά τον ΑΣΕΠ
α) Το ΑΣΕΠ δεν έχει τις υποδομές να διεξάγει γραπτό διαγωνισμό για την κατηγορία ΠΕ19-20. Ο περσινός διαγωνισμός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς μόλις τώρα βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους ΠΕ20 υποψηφίους.
β) Για πιο λόγο όσοι έχουν παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ, έχουν δώσει εξετάσεις για παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τα έχουν περάσει επιτυχώς να αναγκάζονται να ξανα-υποβάλλονται σε εξετάσεις για τα παιδαγωγικά στον ΑΣΕΠ; Δεν μηδενίζεται έτσι και η παιδαγωγική τους κατάρτιση και η ΑΣΠΑΙΤΕ;
γ) Ειδικά στο θέμα της διδακτικής το αποτέλεσμα είναι πολύ σχετικό. Επίσης δεν είναι αντικειμενικό της γνώσης των εξεταζομένων η εξέταση στο γνωστικό. Τα θέματα ελάχιστες φορές στοχεύουν στο να αξιολογήσουν τις πραγματικές γνώσεις που θα χρειαστεί ο εκπαιδευτικός όταν κληθεί να διδάξει και κυρίως δεν αφορούν την διδακτέα ύλη αλλά αρκετά βρίσκονται σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά βιβλία και όχι στα σχολικά. Παράλληλα η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί με τον ΑΣΕΠ για την ορθότητα των απαντήσεων που δίνει το συμβούλιο θεωρώντας άλλα σωστά ή ότι θα μπορούσε βάσει διατύπωσης να θεωρηθεί και κάποια άλλη απάντηση ως σωστή. Τέλος τα θέματα για το διδακτικό δεν επικεντρώνονται στο «λίγο απ` όλα», ώστε να συμπεριλαμβάνουν κάθε πιθανό μάθημα που θα κληθεί να διδάξει κάθε εκπαιδευτικός αλλά επικεντρώνονται σε ότι ξέρει ή πιστεύει ως σημαντικό ο κάθε εισηγητής.
Αυτό που θα ήθελα να σας προτείνω είναι
-Να ισχύσουν οι πίνακες μέχρι να διοριστούν τουλάχιστον όσοι έχουν προϋπηρεσία από μία διδακτική χρονιά.
1. ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ να προσμετρώνται και στους ισχύοντες πίνακες ώστε με αυτόν τον τρόπο να γίνει προσπάθεια να γίνουν όσο το δυνατό πιο δίκαιοι.
2.Ο ΑΣΕΠ θα μπορούσε να μην είναι γραπτός διαγωνισμός αλλά με μόρια. Έτσι και πιο ευέλικτος θα γίνει και δεν θα αμφισβητεί κεκτημένα πτυχία και γνώσεις.
3. Στον ΑΣΕΠ με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα να απαλλάσσονται από τις εξετάσεις για παιδαγωγικά και διδακτική όσοι έχουν περάσει επιτυχώς της εξετάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ
4. Τα θέματα του ΑΣΕΠ στο επίπεδο του γνωστικού αντικειμένου να καταρτίζονται από εν ενεργεία καθηγητές πληροφορικής που διδάσκουν στην δευτεροβάθμια
και δεν βρίσκονται σε κάποια γραφεία Διευθύνσεων ή είναι πανεπιστημιακοί.
5. Όσο αφορά το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σχολείο και ειδικά για τη Δόκιμη περίοδο:
Α.Πως θα κρίνεται ένα εκπαιδευτικό ο οποίος πρώτα και κύρια δεν είναι μόνο εκπαιδευτικός αλλά στο σχολικό περιβάλλον κάνει παρατύπως και τη δουλειά του βιβλιοθηκονόμου και του γραμματέα και του λογιστή και του παιδονόμου;
Β.Όταν δεν του παρέχεται συνεχή υποστήριξη από ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ ειδικά στην σημερινή εποχή όπου βρισκόμαστε σε μία πολυσυλλεκτική κοινωνία με μια τάξη που ο εκπαιδευτικός που μεγάλωσε σε ένα αμιγώς ή σχεδόν αμιγώς ελληνικό περιβάλλον καλείται τώρα να συμβιβάσει διαφορετικές κουλτούρες και προσεγγίσεις; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι όλοι οι μαθητές ίσοι, αλλά ισότιμοι. Ο καθένας θέλει διαφορετική προσέγγιση, επιβάλλεται να τον αγκαλιάσεις διαφορετικά τόσο από άποψη μαθησιακής ικανότητας όσο και από άποψη εθνικότητας.
Γ. Και τέλος το αιώνιο πρόβλημα του πως θα μπορέσεις να κρίνεις έναν εκπαιδευτικό όταν δεν του παρέχεις τα κατάλληλα μέσα; Όταν θα προσπαθώ να κάνω μάθημα πληροφορικής σε τριάντα παιδιά και δουλεύουν μόνο τρεις υπολογιστές(αυτό το έχω βιώσει και σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι καθόλου εύκολο); Όταν ως νεοδιορισμένος καλούμαι να πληρώσω ενοίκιο, να ζήσω σε μία ίσως και πιο ακριβή κοινωνία με από αυτή που μέχρι τώρα ζούσα και παράλληλα να αγοράσω και βοηθητικά βιβλία τα οποία για την περίπτωση της πληροφορικής δεν είναι και ιδιαιτέρως οικονομικά; Πως λοιπόν θα προβείτε σε αυτή τη κρίση χωρίς να κρίνετε πρώτα αυτά που οι ίδιοι προσφέρετε στους εκπαιδευτικούς;
Λέτε ότι σε όλο το ανεπτυγμένο κόσμο δεν υπάρχει σύστημα που να μην κρίνει τον εκπαιδευτικό. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει σύστημα που να απαξιώνει μισθολογικά, κοινωνικά και επιστημονικά τον εκπαιδευτικό όπως το ελληνικό.
Αυτά θα πρέπει να δείτε πρώτα ώστε να έχετε πρώτα το μαθητή.
Όταν ο κάθε μαθητής θα έχει τον υπολογιστή του στην τάξη ή το πολύ δύο μαθητές ανά υπολογιστή,
Όταν η τάξη θα έχει μικρό αριθμό μαθητών ώστε να προλαβαίνει ο καθηγητής να περνάει από όλους τους υπολογιστές και να εξηγεί στο κάθε παιδί το πρόβλημά του και να μπορεί παράλληλα να διδάσκει και όχι όπως τώρα που μέχρι να περάσει από κάθε υπολογιστή και να εξηγήσει σε κάθε παιδί τη δική του σημαντική απορία έχει εξαντληθεί η διδακτική ώρα.
Να αξιοποιήσετε την δυνατότητα για κριτική στην υπάρχουσα κατάσταση και τη θέση που εσείς σαν κυβέρνηση καθορίζεται στον εκπαιδευτικό και όταν αυτά γίνουν ανθρώπινα και επιτρέπουν στον εκπαιδευτικό και ειδικά το νεοδιόριστο, να αφοσιωθεί στο εκπαιδευτικό του έργο και μόνο, τότε να προβείτε στην κρίση των «δόκιμων».
Δείτε πως είναι τα πράγματα για τους εκπαιδευτικούς στο ιδιωτικό σχολείο που στέλνεται το γόνο σας και προσπαθήστε να προσδώσετε το ίδιο κύρος και στο δημόσιο σχολείο. Μην μεταβιβάζετε την ευθύνη στους άλλους και κυρίως να μάθετε επιτέλους όλοι οι πολιτικοί από όλους τους χώρους να τηρείτε ότι προεκλογικά υποσχεθήκατε.
Τί να σας πώ, κα Υπουργέ… Αν θέλετε το Εκπαιδευτικό Σύστημα να εξυπηρετεί τους εκπαιδευτικούς-συλλέκτες μορίων που το μόνο που θέλουν είναι η μονιμοποίησή τους εκτός ΑΣΕΠ, αφήστε τα πράγματα ως έχουν ή κάντε αλλαγές light τύπου Παυλόπουλου, που ναι μεν είχε θεσπίσει ΑΣΕΠ, άλλα τον έπνιγε με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας. Τίποτα δεν θα αλλάξει και η Παιδεία θα κατρακυλά.
Αν θέλετε οι Εκπαιδευτικοί να εξυπηρετούν το Εκπαιδευτικό σύστημα και να επιλέγονται οι άριστοι (και όχι όσοι πάνε να βολευτούν με τον πλάγιο τρόπο της ωρομισθίας), θεσπίστε άμεσα καθαρό ΑΣΕΠ, χωρίς να τον πνίξετε με την υπερβολική προϋπηρεσία (που αποκτήθηκε με αδιαφανή κριτήρια -βλ: ΠΔΣ), όπως επεχείρησε να κάνει ο κ. Παυλόπουλος.
Ας ξεκαθαρίσει η κατάσταση, επιτέλους! Ποιους θέλετε στα σχολεία? Αυτούς που έχουν την όποια ύποπτη προϋπηρεσία και επιδιώκουν να μονιμοποιηθούν και να αράξουν ως δημόσιοι υπάλληλοι ή τους άριστους μέσα από έναν δίκαιο ΑΣΕΠ?
Το θέμα είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι τελικά θα υποκύψετε στις πιέσεις των κομματικών συνδικαλιστών και αυτών που ξέρουν να φωνάζουν και η μεταρρύθμιση θα είναι light, δηλαδή μια τρύπα στο νερό. Γιατί αν είναι να κάνετε ΑΣΕΠ και να υπολογίζετε και την ύποπτη αυτή προϋπηρεσία, πάλι τους βολεμένους πελάτες των κομματαρχών θα ευνοήσετε. Αν η μεταβατική περίοδος που θέλετε να παραχωρήσετε αφορά τους πάντες και έχει διάρκεια άνω του έτους, πάλι θα ευνοήσετε τους βολεμένους της προϋπηρεσίας.
ΚΑΘΑΡΟΣ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΔΙΟΤΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ!
Κυρία Υπουργέ,
στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για την ισχύουσα διάταξη του διορισμού πολυτέκνων άνευ εξετάσεων ΑΣΕΠ.
Κατ΄αρχήν: αν και πολύτεκνος, δεν ενδιαφέρομαι για διορισμό. Προτιμώ την αβεβαιότητα του ιδιωτικού τομέα.
ΟΜΩΣ:
– ξέρω πολλούς φίλους που έκαναν 4ο παιδί ή το σκέπτονται σοβαρά για να διοριστούν. Χωρίς αυτούς, η χώρα θα χρειάζεται ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ εκπαιδευτικούς. Σχολεία κλείνουν ή μειώνονται οι τάξεις. Στη γειτονιά μου, έπρεπε να είχε κλείσει το Λύκειο (με 15 παιδιά στην τάξη…) αλλά το κρατά ανοιχτό παρανόμως (εξ όσων γνωρίζω) η Δ/νση Εκπαίδευσης, για να μην τρέχουν αλλού οι εκπαιδευτικοί.
– είναι το μονο μέτρο δημογραφικής πολιτικης που δεν έχει κόστος για το κράτος και αποφέρει αποτέλεσμα.
– εκπαιδευτικός = αγάπη για τα παιδιά. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε εμείς οι πολύτεκνοι που κάναμε την τρέλα να κάνουμε πολλά παιδιά με πενιχρά οικογενειακά οικονομικά.
ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.
Στο κάτω-κάτω, είχατε πει προεκλογικά ότι θα το καταργήσετε; Είναι λοιπόν θέμα προσωπικής και κομματικης αξιοπιστίας και σοβαρότητος.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΑΣ.
Α)Το υπουργειο πως αντιμετωπιζει τα πτυχια μας; σαν ενα απλο πιστοποιητικο; τι πιστοποιουν (τα πτυχια μας)αραγε κατα τη γνωμη τους;
i)Αν τα θεωρουν αχρηστα, γιατι δεν προσπαθουν να τα αναβαθμισουν με αλλαγες στα προγραμματα σπουδων των σχολων; Και αν θεωρουν οτι δεν αξιζουν τιποτα, δηλαδη οτι δεν εχουμε γνωσεις απο το πανεπιστημιο, ο ΑΣΕΠ τι ακριβως εξεταζει; τις γνωσεις που παιρνουμε απο τα φροντιστηρια;
ii)Αν θεωρουν οτι εχουν αξια, γιατι την αμφισβητουν με εξετασεις τυπου ΑΣΕΠ;
Β)Αποδεικνυομαι ικανη καθηγητρια φυσικης, αν παπαγαλισω βιολογια και γεωλογια που εχω να τα δω απο τον καιρο που ημουν μαθητρια; Αυτο εννοουν οταν λενε οτι θα διοριζονται οι καλυτεροι; καλυτεροι σε τι;
Γ)Η εμπειρια και οι μελετες σας εχουν αποδειξει οτι εξετασεις λιγων ωρων, αποδεικνυουν την ικανοτητα και την επαρκεια καποιου να διδαξει;Μαλλον οχι, γιατι αλλιως δεν θα υπηρχε στα σχεδια σας η δοκιμαστικη περιοδος. Αρα το πτυχιο αμφισβητειται απο τον ΑΣΕΠ, ο ΑΣΕΠ αμφισβητειται απο την αξιολογηση στη δοκιμαστικη περιοδο.
Οπότε, γιατι δεν διοριζεται κανεις με κριτηρια σχετικα με το πτυχιο (βαθμος, χρονος κτησης, μεταπτυχιακα) και την προυπηρεσια, και στη συνεχεια να περναει τη διαδικασια αξιολογησης,ΔΙΑΡΚΩΣ και οχι μονο τα πρωτα χρονια;
Γιατι αγνοειτε συστηματικα οτι ο καθηγητης και ο δασκαλος κρινονται στην ταξη;
Δ)Γιατι καθε υπουργος που αναλαμβανει, θελοντας να αφησει το στιγμα του, παιζει με τις ζωες ολων μας; Κατω η επετηριδα σε μια νυχτα, κατω οι πινακες σε μια αλλη, κατω το 60%-40% σε μια τριτη.
Δεν δημιουργησαμε εμεις, με το ζορι, τους πινακες και τις μοριοδοτησεις, νομοι του κρατους ηταν. Δεν σημαινει βεβαια οτι οι νομοι δεν πρεπει να αλλαζουν, αλλα δεν μπορειτε να αχρηστευετε- ως κακο -οτιδηποτε προυπηρχε.
Γιατι ετσι αχρηστευετε τις ζωες μας…
Ε)Ο ρουσφετολογικος τροπος προσληψης στην ΠΔΣ αποτελει ευθυνη Ο Λ Ω Ν Σ Α Σ,τεως και νυν. Φυσικα και επρεπε να αλλαξει κι οχι μονο με κριτηριο την παλαιοτητα (που με ευνοησε). Η προσληψη απο τον πινακα αναπληρωτων -ωρωμισθιων ειναι η καλυτερη λυση, με μοριοδοτηση προυπηρεσιας βεβαια, οπως και οποιαδηποτε αναπληρωση και ωρομισθία.
ΣΤ)Το ξεσπιτωμα για 3 χρονια σας φαινεται λογικο;Θεωρειτε οτι ο μισθος του διοριζομενου φτανει για νοικι, φαγητο, ΔΕΚΟ, μετακινησεις, ωστε να θελει να το κανει για 3 ολοκληρα χρονια;Εχετε δοκιμασει ποτε να ζησετε ετσι;Μαλλον οχι, ε; Δυστυχως δεν γεννηθηκαμε σε νομαδικες φυλες, να στηνουμε αντισκηνα οπου βρεθουμε και να μειωνουμε το κοστος ζωης,ουτε μετακινουμαστε πια με γαιδουρακια και αλογα.
Καλησπέρα,
Είμαι ΠΕ20 και έχω δουλέψει 3 χρόνια σαν ωρομίσθια. Μου αρέσει να είμαι στην τάξη και πάντα προσπαθούσα για το καλύτερο.
Είδα όμως ότι στο σχολείο είσαι παρατημένος. Είναι καθαρά στην ψυχική αντοχή και την οικονομική άνεση του εκπαιδευτικού η διεξαγωγή του μαθήματος.
Σε κανένα σχολείο δεν υπήρχαν υπολογιστές που λειτουργούσαν. Όι υπολογιστές δεν είχαν δίκτυο.Για να δουλέψω με τα παιδιά, σε πολύ βασικά πράγματα έπρεπε να φέρνω τον προσωπικό μου Η/Υ στο σχολείο.
Στήριξη δεν υπάρχει από κανέναν λόγω ΑΓΝΟΙΑΣ, ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑΣ και τεμπελιάς από την πλευρά των μόνιμων και των διευθυντών.Η εμπειρία μου είναι σε 6 σχολεία.
‘Ολη αυτή η αβεβαιότητα και η αναξιοκρατεία που χαρακτηρίζει την διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών αναμφίβολα οδηγεί στην διάλυση του σχολείου. Δεν υπάρχουν τα κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς να προσπαθήσουν(θεωρώντας σαν προυπόθεση ό,τι γίνεται στο σχολείο είναι προσωπική πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού που θέλει να βρίσκεται στην τάξη).
Μέσα στους ενιαίους είναι εγγεγραμμένοι και άνθρωποι που δεν είναι «επαγγελματίες εκπαιδευτικοί». Συμμετέχουν κατ’ επιλογή στην εκπαίδευση γιατί το αγαπούν. Πολλοί έχουν εργασιακή εμπειρία σε άλλο τομέα, ωριμότητα και δεν είναι παιδιά που «τελειώνουν» εκπαιδευτικοί αλλά δεν τους πολυαρέσει.
Η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι ψυχοφθόρα. Αφού δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει να διαβάσεις, τα φροντιστήρια τρίβουν με χαμόγελο τα χέρια τους, δεν είσαι σίγουρος για το πότε θα δώσεις και σε κάπποιες περιπτώσεις αν τελικά θα δώσεις! Πολλές φορές τα θέματα είναι τόσο μπερδεμένα που οι ίδιοι που τα επιλέγουν δεν μπορούν να απαντήσουν.
Με μια τέτοια αλλαγή η εκπαίδευση θα κάνει καιρό να ανακάμψει και τότε ίσως γίνει πάλι μια αλλαγή κλπ.
Προτείνω την βελτίωση του υπάρχων συστήματος.Κλείσιμο των ορθάνοιχτων παραθυριών, καλύτερη οργάνωση του ΑΣΕΠ. Εκπαιδευτικά σεμινάρια, και στήριξη των εκπαιδευτικών από εξιδεικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κλπ).Σίγουρα το εκπαιευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές. Ας γίνουν όμως προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για να γίνουν ριζικές αλλαγές και να υπάρχει αξιοκρατία χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που σίγουρα θα θιγούν κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως άλλωστε συμβαίνει σε περιόδους αλλαγών…Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει καθένας από μας αντικειμενικά, γιατί καθένας εκφράζει τη γνώμη του με βάση τι θα τον βόλευε εκείνον πραγματικά.
Προφανής αδικία φυσικά είναι χιλιάδες εξ ημών να δίνουμε ασεπ κάθε 2 χρόνια με πολύ κόπο, να έχουμε επιτυχίες και τα μόρια αυτά να βλέπουμε με το πέρασμα των χρόνων να «χάνονται»…
Αδικία είναι και για τους συναδέλφους που με την επετηρίδα θα διορίζονταν και τώρα είναι στην αβεβαιότητα…
Είναι τόσες οι τρύπες στο σύστημα που πρέπει να κλείσουν που το θεωρώ αδύνατο να «βολέψει» και να εξυπηρετήσει όλους μας…
Το να δίνουμε ΟΛΟΙ ασεπ είναι κάπως δίκαιο, αν και διαφωνώ εντελώς με την ύπαρξη αυτού του διαγωνισμου΄, μιας και δεν κρίνει την καταλληλότητα ενός εκπαιδευτικού.
Οπότε, αφού όπως φαίνεται προς τα ‘κει οδεύουμε:
Η ύλη του ασεπ να είναι σαφής και να περιοριστεί σε συγκεκριμένα συγγράματα,και τι καλύτερο σε αυτά που πρόκειται να διδάξουμε(για να μη θησαυρίσουν έτσι κι άλλοι εκδοτικοί οικοι)ώστε να ξέρουμε ότι αν διαβάσουμε θα πετύχουμε σίγουρα και ΤΕΛΟΣ!!!!Να πάψουν να υπάρχουν τα πανεπιστημιακά φροντιστήρια-ξεφτίλα-που θησαυρίζουν εις βάρος τόσων απελπισμένων ανθρώπων…
(Τι θα μας κάνετε μετά τόσους επιτυχόντες βέβαια?)
Τα θέματα να είναι ΣΩΣΤΑ και όχι να επιλέγονται «στο πόδι» και μετά να υπάρχουν τόσα λάθη…που ο μόνος που την πληρώνει για τα λάθη αυτά είναι ο υποψήφιος!!!
Θέλετε διαφάνεις? Να δημοσιευετε τις απαντήσεις των διαγωνισμών σε όλες τις θεματικές ενότητες και στα ανάπτυξης και να επιτρέπεται να δούμε το γραπτο μας-χωρίς να πληρώνουμε, αρκετά έχουμε πληρώσει κάθε 2 χρόνια το 20ευρω-και αν υπάρχει λάθος στη διόρθωση να αλλάζει ο βαθμός….ποιο το νόημα να πληρώσεις να δεις το γραπτό σου και απλά να δικαιωθείς ηθικά?(καλά κάτι είναι και αυτό)….
Να μετρήσουν αναδρομικά και οι προηγούμενες επιτυχίες σε ασεπ και τα μόρια από αυτούς να είναι σταθερά, να νιώθεις ότι έδωσες πέρασες θυσίασες πολύ χρόνο αλλά κάτι σου έμεινε…
Βέβαια και πάλι κάποιος με βαθμό κοντά στη βάση είναι «παραλίγο ικάνός» ενώ κάποιος δάσκαλος με βαθμό ούτε καν στη βάση, αναπληρωτ΄ς είναι ικανός?
Πήγατε να κάνετε το 1998 κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση και τώρα είναι χειρότερα από ποτέ.
Να βρεθεί κάποιος τρόπος να μετράει και η παλαιότητα του πτυχίου…κρίμα να είναι άνθρωποι τόσα χρόνια στην αγωνία…
Η προϋπηρεσία στα φροντιστήρια γιατί να μη μετράει?Αν μη τι άλλο αυτή κι αν έιναι «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ»…αφού ξέρουμε πόσα τμήματα ΠΔΣ «φαντάσματα» έχουν προσφέρει προϋπηρεσία σε πολλούς…ή αναπληρωτές σε σχολεία που εκτελούν χρέη γραμματέων…
Επίσης γιατί να είναι ακόμη στα σχολεία μας τόσοι καθηγητές ανώ των 60?Ούτε τα παιδιά τους θέλουν….Προτείνετε τους εθελουσία έξοδο με πλήρη σύνταξη, να ανανεωθεί λίγο το εκπαιδευτικό προσωπικό και να ανοίξουν και θέσεις εργασίας…
Η πραγματική μου πρόταση βέβαια δεν είναι όλα τα παραπάνω, αλλά με βάση τα ισχύοντα τα γράφω…
Το δικαιότερο για όλους θα ήταν να δοθούν περισσότερα χρήματα για την παιδεία -που να τα βρούμε????- περισσότερα σχολεία, μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη, άρα περισσότεροι διορισμοί…
Και το «ΣΩΣΤΟ» ολοήμερο σχολείο (και όχι το baby siter) σε όλες τις βαθμίδες θα βοηθούσε να υπάρχουν περισσότεροι διορισμοί…
Μουσική? Εικαστικά?Αθλητισμός? Πού είναι όλα αυτά στα σχολεία μας?
Άλλωστε το ζητούμενο όλων μας αυτό είναι, να ξέρουμε ότι κοπιάσαμε να σπουδάσουμε κάτι που θέλαμε και αγαπούσαμε….ας έρθει η ώρα που θα εξασκήσουμε αυτό το επάγγελμα με συνθήκες ανθρώπινες και με σιγουριά για το μέλλον μας…
Δώστε μας κάτι να ελπίζουμε πραγματικά με ένα σύστημα δικαιο…είμαστε παααααααρα πολλοί άνεργοι- σπουδασμένοι- αγχωμένοι- αγανακτισμένοι….
Αλλά αν δε μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, χρήματα δε θα
υπάρξουν…οπότε γυρνάμε στο χάος που ΄ηδη υπάρχει…
Σας κούρασα όλους, με συγχωρείτε.
νομιζω οτι σταδιακά θα πρέπει να ισχύσει μόνο το αποτέλεσμα του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε όλοι οι εκαπιδευτικοί να προσλαμβάνονται με τα ίδια κριτηρια. Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει μια κοινή βάση για την πρόσληψη όλων μας στα σχολεία.
Επίσης, θεωρώ σημαντικό να υπάρχει και συνέντευξη ή κάποιου άλλου είδους αξιολόγηση για την συγκρότηση (τη λογική και την συνοχή του εννοώ ) του εκαπιδευτικού, διότι από την μικρή εμπειρία μου στα σχολεία, έχω γνωρίσει πολλούς εκαπιδευτικούς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας σχολικής τάξης και να χειριστούν τις καταστάσεις.
Σκεφτείτε συνάδελφοι τύπους σαν τον Νίκο τόσο απόλυτους! να κάνουν μάθημα σε τάξη. Μάλλον τα σφάζεις τα παιδάκια αν έχουν αντιρρήσεις. Τίποτα δεν τον νοιάζει, το προσωπικό δράμα του καθενός του είναι αδιάφορο. Στα παλιά του τα παπούτσια οι χιλιάδες αναπληρωτών. Μπας ρε Νίκο και έχεις σχέση με τον Μπόνια και κάνεις μάθημα κάπου εκεί ή είσαι βαλτός από την Διαμαντοπούλου;;;
Π Α Σ Ο Κ – Κ Ο Ι Ν Ο Β Ο Υ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ο Μ Α Δ Α
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
3.2. Οι προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να
υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική
δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
.
.
.
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
.
.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
κ. Μάκη συμφωνώ. Έχεις όμως δει τι είναι να μεγαλώνεις τρία ή τέσσερα ή δέκα παιδιά; Ποιος ξέρει καλύτερα να τα διαχειριστεί μέσα στην τάξη τα παιδιά του κοσμάκη; Επειδή όμως κάτι υπαινίσσεσαι για κομματικά κριτήρια γράφω ότι οι πολύτεκνοι είναι οι μόνοι που δεν μονιμοποιούνται έτσι. Εκτός αυτού για τους πολυτέκνους συνιστώνται θέσεις. Δεν κλέβονται οι θέσεις κανενός.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 1,2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ!! ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΣΕΠ!!! ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ????
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ,ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ!
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΟΒΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ!!
Ε ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ!!!
Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:
ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ!
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ!! ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ‘ΥΠΟΥΡΓΟΥ’.
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ!ΟΜΩΣ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
ΜΑΘΗΤΕΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 10 Η ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ …18. ( ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ)
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΑΥΤΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ,ΑΥΤΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ <>. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ .( ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ)
ΓΟΝΕΙΣ : ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ Η ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΕΣ.( ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ! ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΛΥΣΕΙΣ
ΚΑΝΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΥΛΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΞΟΥΝ . ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΑΣΧΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ( ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ , ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ , ΣΥΝΗΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ , ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ , ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΟΚΤΑΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΑΖΑ)ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ! ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ .ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΝΑ ΕΧΕΙ 10 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 25 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ . Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ! ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΕΥΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΑΠΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΧΕ ΘΕΣΠΙΣΕΙ.ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ , ΝΟΜΙΜΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ .
ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΤΟ ΑΣΕΠ 2 ΦΟΡΕΣ , ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΔΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΥΣΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ . ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΛ.ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ , ΕΧΩ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΕΧΩ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ 60-40.
ΚΑΝΤΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙς ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΟΠΩς ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ .ΠΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ. ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μετά από συμετοχή σε όλους τους ΑΣΕΠ και 3 επιτυχίες, με τα μόρια αυτά (και μόνο αυτά) κατάφερα να αποκτήσω προυπηρεσία και να περιμένω διορισμό του χρόνου με τον πίνακα 24μήνου, όπως και πολλοί συναδέλφοι. Όλοι αυτοί πήραν με ‘βύσμα’ την προυπηρεσία και πρέπει να μηδενιστεί η προσπάθεια τους;
Αν κυρία υπουργέ θέλετε πραγματικά αξιοκρατία τότε θα πρέπει να κλείσετε τις τρύπες εισαγωγής στους πίνακες που είναι συγκεκριμένες:
Η ΠΔΣ
Οι Εκκλησιαστικές σχολές
Η ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ
και οτι άλλο υπάρχει.
Αν κλείσουν αυτές οι τρυπες θα μπαίνουν στόν πίνακα μόνο όσοι έχουν πετύχει στο ΑΣΕΠ και θα καθαρίσει ο πίνακας από τους ‘βυσματούχους’ και μια χαρά αξιοκρατικό θα είναι το σύστημα.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι δίκαιο να μηδενιστούν οι παλιές επιτυχίες ΑΣΕΠ και να καταδικστούν οι εκπαιδευτικοί σε συνεχείς ανα διετία εξετάσεις με ότι αυτό συνεπαγεται.
Κάποια στιγμή πρέπει αυτό το κράτος να σεβαστεί επιτέλους τους πολίτες του! Δεν προλαβαίνουμε σε μια ζωή να κανουμε τον προγραμματισμό μας και ταυτόχρονα να «χορεύουμε» κάθε φορά με το ρυθμό της εκάστοτε κυβέρνησης! Εμείς ήμασταν εδώ όταν έφευγε η επετηρίδα και έγινε το 60-40 και όλοι αυτοι οι πίνακες (το σημερινό σχήμα της κυβέρνησης, αλήθεια, πού ήταν;….) και είπαμε ότι αφού αυτοι είναι οι νόμοι του κράτους πρέπει και να τους ακολουθήσουμε.Όταν όμως αυτοι οι νόμοι αλλάζουν με τέτοια συχνότητα, συγγνώμη κύριοι, δεν προλαβαίνουμε!!!!!!!
Και όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί , αλλά και οι γονείς και τα παιδιά. Μια γράφουν 15 μαθήματα, μια 9, μια 6…Πότε έχουν εξετάσεις στη Β Λυκείου και πότε όχι… Τι εμπαιγμός είναι αυτός τελοσπάντων; Αυτή είναι η παιδεία την οποία πληρώνουμε; Πρώτα ο μαθητής!
Παρεπιπτόντως, τα φροντιστήρια για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τρίβουν τα χέρια τους και έχουν ήδη αρχίσει να μες βομβαρδίζουν με διαφημιστικά μηνύματα. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί από εμάς θα είχαν διαθέσει αλλιώς (στον ιδιωτικό τομέα που τουλάχιστον μας πληρώνει στην ώρα του) τις ώρες που μαζεύαμε με το σταγονόμετρο για μια λιγοστή προϋπηρεσία που όπως φαίνεται θα πάει υπερ πατρίδος.
Βάσω
ΠΕ 03 Μαθηματικός
«ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ΜΕ ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ….
ΝΑΙ ΣΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!
ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ!
νικολακη θελεις να τα πουμε απο κοντα να σου εξηγησω πως ειναι να εισαι αδιοριστος 20 χρονια κ να παλευεις για την επιβιωση, πως απεκτησα την προυπηρεσια μου απο καποιον κομματαρχη κ βολευτικα οπως ολοι αυτοι που εχουν οργωσει την ελλαδα για να υπηρετησουν την εκαστοτε κυβερνηση.το ονομα μου ειναι γαζοπουλος προδρομος κφα με ειδικοτητα παλη πτυχιο 1990 κ 45 μηνες φετος προυπηρεσια!μενω γιαννιτσα.περιμενω τα στοιχεια σου να τα πουμε!!!
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είναι ολοφάνερο ότι, από τους, μέχρι στιγμής, συμμετέχοντες στην ανοικτή διαβούλευση του ΥΠΕΠΘ, η συντριπτική πλειοψηφία του 76,7% είναι αρνητική προς τις νέες ρυθμίσεις που προτείνει το Υπουργείο σχετικά με την αποκλειστική πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ.
Το 82,3% προτείνει τη διατήρηση του ποσοστού 60 – 40 και των πινάκων προϋπηρεσίας.Το 71,03% προτείνει μεταβατική περίοδο, η οποία θα καλύπτει περίοδο τουλάχιστον 5 ετών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επαναπροσανατολισμού των εν δυνάμει εκπαιδευτικών.Το 100% συμφωνεί ότι το υπάρχον σύστημα πρέπει να διασφαλιστεί και να σφραγιστεί από εισροές εκπαιδευτικών από ιδρύματα και χώρους έξω από τις διαδικασίες πρόκλησης και διορισμών ωρομισθίων, αναπληρωτών και μονίμων.
Είναι αυτονόητο πως αν οι πίνακες σφραγιστούν από ενδεχόμενες εισβολές εκτός διαδικασιών, τότε σε ελάχιστο χρόνο, στους πίνακες θα εγγράφονται μόνο οι επιτυχόντες από ΑΣΕΠ – αφού δεν θα υπάρχουν άλλα παραθυράκια! – και, ίσως κάποιες ολιγάριθμες ειδικές κατηγορίες, με σαφή και διαφανή κριτήρια. Με αυτό τον τρόπο και η μεταρρύθμιση θα επέλθει σταδιακά από μόνη της και η αξιοκρατία και η διαφάνεια θα επιτευχθούν χωρίς ανατροπές και απορρυθμίσεις! Οι υπάρχοντες πίνακες:ενιαίος και άναπληρωτών – ωρομισθίων πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή μέχρι της συνολικής απορρόφησης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται εγγεγραμμένοι σ’ αυτούς. Όλες οι νέες προσθήκες θα προέρχονται από αυτούς που θα πληρούν τα κριτήρια του ΥΠΕΠΘ, και θα είναι το μελλοντικό δυναμικό από το οποίο θα προέρχονται οι αναπληρωτές και μόνιμοι πάντα σε αναλογία 60 – 40. ( Δεν θα υπάρχουν, νομίζω, παράπονα, αφού σταδιακά όλοι οι εγγεγραμμένοι θα είναι επιτυχόντες από ΑΣΕΠ ).
Σημείωση: Παρακαλώ, συνάδελφοι, να με διορθώσετε αν κάτι δεν έχω σκεφτεί ή λησμονώ κάποια σημαντική παράμετρο!
Με εκτίμηση,
Ι.Π. ΠΕ02, Τρίτεκνος εκπαιδευτικός
Οι προσληψεις πρεπει να γινονται απο το ΑΣΕΠ και μονο απο το ΑΣΕΠ και η προυπηρεσια να λαμβανεται υποψη οπως και στους αλλους διαγωνισμους με τα ιδια κριτηρια και οχι να υπαρχουν πινακες αναλογως με ποια συντεχνια πιεζει την εκαστοτε ηγεσια του υπουργειου.
Οσο αφορα την παραμονη του νεοδιοριστου στη θεση του για μια τριετια ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ δεν ισχυει για κανεναν δημοσιο υπαλληλο,ακομα και ο ισχυων δημοσιουπαλληλικος κωδικας προβλεπει οτι ο νεοδιοριστος δικαιουται μεταθεση στα 2 χρονια.
Με ποια λογικη ο εκπαιδευτικος θα παραμενει για 3 χρονια;
Επειδη καποιοι ειχαν ΄΄Μπαρμπα στην Κορωνη΄΄ θα την πληρωσουν ολοι;
Ο εκπαιδευτικος εχει παιδια, οικογενειακες υποχρεωσεις δεν ειναι φανταρος!!Ποιος θα τους βρει στεγη και ποιος θα τους πληρωσει τα ενοικια για 3 χρονια;τα παιδια τους απο την μια στιγμη στην αλλη θα αλλαζουν σχολικο και φιλικο περιβαλλον;με ποια εισοδηματα η οικογενεια του εκπαιδευτικου θα συντηρει δυο σπιτια με τον πενιχρο μισθό του;
Ποιος θα απαντησει σε αυτα τα ερωτηματα;;;;;;;
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΑ ΜΕ 12ΜΗΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΟΥΛΙΟ.
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ:
1. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΠΧ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΧΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΠΔΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ (8 ΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ (4 ΩΡΕΣ)!
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ?
4. ΧΡΗΖΟΥΜΕ 24ΩΡΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ.
5. Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΙΔΕΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ.
6. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ05 ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΔΕ.
7. ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ?
8. ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΔΡΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ?
9. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ? ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ Η ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ?
ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΡΑΧΡΟΥΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ.ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΟΤΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ. ΤΟ 2004 ΕΔΩΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2009.ΠΗΡΑ ΠΤΥΧΙΟ ΧΩΡΙΣΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ. ΕΙΜΑΙ 39 ΕΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΝΑ ΛΑΒΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Επειδή, scripta manet, καλό θα ήταν για φρεσκάρισμα της μνήμης:
—————————————————————
B Ο Υ Λ Η Τ Ω Ν Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν
Π Α Σ Ο Κ – Κ Ο Ι Ν Ο Β Ο Υ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ο Μ Α Δ Α
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη
ΘΕΜΑ: Σε πολύχρονη πολιτική ομηρία οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί! Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών!
Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.
Σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες η απασχόληση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών τείνει να γίνει «θεσμός»! Ένας «θεσμός» ο οποίος εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία, δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν την ζωή τους και τους κρατά επί χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια: Δεν γνωρίζουν αν θα απασχοληθούν και την επόμενη σχολική χρονιά, πού θα υπηρετήσουν, αν θα πληρώνονται στην ώρα τους! Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η οργανική σύνδεσή τους με το σχολικό περιβάλλον και την συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, λόγω της εφήμερης υπηρεσίας τους! Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους διδάσκοντες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: 4.000 άτομα απασχολούνται με δίωρη, τρίωρη ή τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα!
Ειδικά το ζήτημα του τόπου και του σχολείου απασχόλησης γίνεται συχνά αντικείμενο κάθε λογής «εκδουλεύσεων» από ποικίλους «παράγοντες» της διοίκησης της εκπαίδευσης, πολιτικά πρόσωπα και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, εξουθενώνοντας ηθικά τους νέους εκπαιδευτικούς. Για να καταδείξουμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και των πιέσεων, αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα καθηγητή από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Άγιο Ευστράτιο, στην Λήμνο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το παράδειγμα δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε σπάνιο!
Υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και τον εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία! Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη!
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Ποια είναι η συνολική θέση του υπουργείου έναντι της απασχόλησης στην
εκπαίδευση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών;
2. Ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος των εργασιακών σχέσεων αυτού του τύπου, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται, σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού ή του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας και για πόσο χρόνο;
3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι δύο βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
3.2. Οι προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική
δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ AΗΜΗΤΡΗΣ
6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ AΗΜΗΤΡΗΣ
13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜAXOΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΔΙΧΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΑΙΝΕ ΤΑΧΑ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ .ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ 100% ΑΣΕΠ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ PDEΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΣΕΠ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ.ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΝΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ η’ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΤΕΤΟΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ …ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ.
Τι θα ισχύσει με το 24μηνο? Νομιζω οτι δεν υπάρχει καμμιά σαφήνεια.
Αν κάποιος χρειάζεται ΜΟΝΟ 2 χρόνια περίπου για να το συμπληρώσει, τι γίνεται? Πάνε χαμένες όλες οι θυσίες? Οικονομικές, οικογενειακές,ψυχολογικές? Μήπως να υπάρξει μια σαφής όμως, απάντηση, για να προγραμματίσουμε το ΑΒΕΒΑΙΟ μέλλον μας?
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Καλά όλα τα σχόλια που γράφονται για τις παντός είδους διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών αλλά αυτά αφορούν τους ίδιους και κανέναν άλλο.
Όπως και να προσελήφθηκε ένας εκπαιδευτικός ή όπου και όπως μετατέθηκε το ζητούμενο είναι ένα: να είναι επαρκής και ικανός ώστε να μάθει τα παιδιά μας γράμματα χωρίς την παραμικρή συμβολή των φροντιστηρίων.
Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι ένα. Έχουμε το χειρότερο δημόσιο σχολείο στην Ευρώπη και πιθανόν από τα τελευταία στον κόσμο.
Η αιτία είναι μια. Η μη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για την οποία δύσκολα γράφεται το παραμικρό στα σχόλια και τις προτάσεις που έχουν αναρτηθεί.
Οι υποδομές έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ολοκληρωθεί και μάλιστα είναι τόσες πολλές που φτάσανε στο σημείο να μη χρησιμοποιούνται. Αλήθεια ποιος εκπαιδευτικός κάνει το μάθημά του με Η/Υ και διαφάνειες ή άλλα εποπτικά μέσα για να διευκολύνει τη μάθηση; Ελάχιστοι αν και υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα σε πολλά σχολεία ή ευχαρίστως οι σύλλογοι γονέων θα τους τα είχαν δωρίσει. Πλήρης αδιαφορία και ατέλειωτες δικαιολογίες.
Εμείς οι γονείς νοιώθουμε για τα καλά στο πετσί μας την ανεπάρκεια και αδιαφορία πολλών εκπαιδευτικών αφού επί σειρά ετών πληρώνουμε τα φροντιστήρια για να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα αλλά και μια ξένη γλώσσα (αλήθεια γνωρίζει κανείς έστω και ένα ελληνόπουλο που να πήρε το LOWER χωρίς να πάει φροντιστήριο;) γιατί το δημόσιο σχολείο αδιαφορεί πλήρως και προκλητικά όπως επίσης και για να προετοιμάσει σωστά τα παιδιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις, παραχωρώντας το έργο αυτό στα φροντιστήρια τα οποία με περισσή σπουδή επιλέγουν σωστούς και όχι αδιάφορους καθηγητές που μόνο αιτήματα έχουν και καμιά υποχρέωση, τους αξιολογούν συνεχώς ενώ οι υστερούντες απομακρύνονται, δίνουν σωστά βιβλία και βοηθήματα, εξαντλούν έγκαιρα τη διδακτέα ύλη, κάνουν συνεχώς επαναλήψεις, πιέζουν, ελέγχουν και παρακινούν τους μαθητές, ενημερώνουν σωστά τους γονείς και κάθε Κυριακή, για να μη χάνουν χρόνο, βάζουν τα τεστ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάνουν αυτά που έπρεπε να κάνει πρώτα και καλύτερα το δημόσιο, εγκαταλειμμένο και ανεξέλεγκτο λύκειο που τάχα μου αναρωτιέται φωναχτά τι φταίει, πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων για να μη μηδενίζουμε τα πάντα.
Στην υποθετική περίπτωση που συμφωνήσουν όλοι οι μαθητές να μην πάνε φροντιστήριο τότε θα φανεί ξεκάθαρα η γύμνια του δημόσιου λυκείου, αφού με τα θέματα που βάζουν κανένας δεν θα περάσει στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Την απροκάλυπτη αυτή γύμνια την καλύπτουν βέβαια οι γονείς πληρώνοντας τα φροντιστήρια και έτσι τα σχολεία παρουσιάζουν αναιδείαστα επιτυχίες που δεν τους ανήκουν και δεν τους αξίζουν.
Αλήθεια ποιος εκπαιδευτικός ή Δ/ντής λυκείου ή σύμβουλος ενδιαφέρθηκε για τα παιδιά της Γ΄ λυκείου που ξυπνάνε στις 7 το πρωί για το σχολείο γυρνάνε στις 3 το μεσημέρι και στις 4 πάνε φροντιστήριο μέχρι τις 9 τη νύχτα και μετά επιστρέφουν και συνεχίζουν να διαβάζουν μέχρι τις 2 το πρωί;
Κρίμα σε όλους μας που αφήσαμε τα παιδιά μας πειραματόζωα στα χέρια ορισμένων ανεύθυνων και ανεξέλεγκτων επαγγελματιών της παιδείας.
Το δημόσιο λύκειο έχει ουσιαστικά καταντήσει Οργανισμός Πιστοποίησης Γνώσεων των μαθητών που πηγαίνουν στα φροντιστήρια, κάτι δηλ. σαν το ECDL και κάτι σαν το ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία που ενώ έχουν αξονικό τομογράφο που σαπίζει, σε στέλνουν στους ιδιώτες αετονύχηδες.
Στα δημόσια σχολεία ακόμα και οι βαθμοί προόδου των μαθητών δίνονται τις πρωινές ώρες 11-1 υποχρεώνοντας έτσι τους 500 π.χ γονείς ενός σχολείου να πάρουν 500 μέρες άδεια (αν έχεις 2 ή περισσότερα παιδιά θα πρέπει να λείπεις διαρκώς από τη δουλειά σου με κίνδυνο να σε διώξει ο εργοδότης) αντί να τους δώσουν το απόγευμα ή Σάββατο και να μην ταλαιπωρηθούν τόσοι γονείς αλλά 20 μόνο καθηγητές.
Κύριοι τέρμα τα ψέματα. Αν θέλουμε αποτελεσματικό και ποιοτικό σχολείο να αξιολογούνται οι πάντες και τα πάντα. Οι κουρασμένοι και οι αδιάφοροι θα πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα. Καλύτερα ένα οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης από το απόλυτο τίποτα.
Το μέλλον του εκπαιδευτικού θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την πρόοδο των μαθητών του. Εξυπακούεται ότι στην αξιολόγηση θα συμμετέχουν γονείς και μαθητές.
Και για να τελειώνουμε από τις ατέλειωτες συζητήσεις να αντιγράψουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
θα δείτε πολλά και θα διαβάσετε πολλά. Η ουσία είναι μία. Πρώτα ο μαθητής. ΝΑΙ. ΣΙΓΟΥΡΑ. Αλλά για ποιους μαθητές μιλάμε που μειώνεται συνεχώς ο αριθμός τους; Αναφέρομαι στην διάταξη για το διορισμό πολυτέκνων. Σημειώνω ότι δεν είμαι πολύτεκνος αλλά ρεαλιστής. Οι πολύτεκνοι ούτε γλύφτες είναι ούτε μπαίνουν με κομματικά κριτήρια. Εκτός αυτού η εκπαίδευση έχει να κάνει με παιδιά όπως και οι πολύτεκνοι που τα μεγαλώνουν με υπομονή και πολλές μα πάρα πολλές θυσίες. Θα μου πείτε ότι άλλο είναι να μπουν σε τάξη και άλλο να τα μεγαλώνουν στο σπίτι. Γιατί κάποιος ο οποίος τελείωνει π.χ. φιλόλογος και μετά δουλεύει σε πιτσαρία πριν μπει σε τάξη θυμάται τι έκανε στο Πανεπιστήμιο; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Το Κράτος οφείλει από κάθε πόστο και σε κάθε εποχή να βοηθά τους πολυτέκνους. Αυτή τη στιγμή είναι οι μόνοι που διορίζονται χωρίς παρεμβάσεις κτλ. κτλ. Αφού υπάρχει η διάταξη πρέπει να διατηρηθεί και μόνο αυτοί να μπαίνουν εκτός ΑΣΕΠ. Επειδή το έκανε η Ν.Δ. δε σημαίναι τίποτα. Με ευχαριστίες.
Νομίζω ότι είναι ήδη εμφανές το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης .
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΒΟΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ.
Αν αγνοηθούν όλες αυτές οι φωνές του δικαίου αυτόματα ξεσκεπάζεται το σκηνικό της υποκρισίας μιας δημόσιας διαβούλευσης!!!
Με λίγα λόγια , κα υπουργέ πιστεύω ότι έχετε τη διαύγεια να δείτε , να καταλάβετε ,να αφουγκραστείτε τις φωνές μας (έχω την αίσθηση ότι οι φωνές αυτές είναι τόσο δυνατές που αντηχούν μέχρι τον υπουργικό σας θώκο)
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ !!! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ!!!
Δεν ανεχόμαστε πια να υποβιβάζετε όχι μόνο τα πτυχία μας αλλά και την ίδια μας τη νοημοσύνη εναποθέτοντας την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ σε έναν τρίωρο
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΑΣΚΟ που κάνει ανθρώπους να δανείζονται για να πάνε φροντιστήριο, (άκουσον άκουσον καθηγητές και δάσκαλοι με πτυχία ΑΕΙ πίσω στα θρανία των φροντιστηρίων ), που εξευτελίζει, ή πιο σωστά ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ,θεσμούς ,γνώσεις αποκτημένες με κόπο , καθηγητές πανεπιστημίων και συνειδήσεις και καταρρακώνει ζωές ανθρώπων με οικογένειες.
Υπάρχουν κριτήρια σοβαρά και πραγματικά αξιοκρατικά για να κριθεί η παιδαγωγική ετοιμότητα του καθενός μας . Όσο για τις γνώσεις μας ,ε λοιπόν ναι δεν είμαστε παντογνώστες . Μήπως είναι κάποιος από εσάς ?
Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ άλλωστε ότι είμαστε . Είμαστε όμως άνθρωποι με συνείδηση και ναι δεν θα μπούμε ποτέ απροετοίμαστοι στη σχολική αίθουσα . Είμαστε οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γεμίσει βιβλιοθήκες ολόκληρες από προσωπικές σημειώσεις(μια και τα σχολικά εγχειρίδια μόνο κατάλληλα δεν είναι) για να βοηθήσουν τα παιδιά του κόσμου να μπουν στα πανεπιστήμια ,τα ίδια πανεπιστήμια που εσείς τώρα απαξιώνετε. Είμαστε τέλος οι ίδιοι άνθρωποι΄που έχουν παράλληλα το θάρρος και την ωριμότητα να πουν στη σχολική αίθουσα την πλέον παιδαγωγική φράση στα πλαίσια μιας δημιουργικής διδασκαλίας»παιδιά αυτό δεν το γνωρίζω ,βοηθήστε με όλοι να λύσουμε την απορία του συμμαθητή σας «.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ , ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ )ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ!!!!
Όσον αφορά το προσχέδιο της κας Υπουργού, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ, με την ύλη που περιλαμβάνουν δεν αποτυπώνουν σωστά την ικανότητα και δεξιότητα κάθε υποψηφίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ανισοκατανομές στην βαθμολογία των υποψηφίων και στα ποσοστά επιτυχίας από κλάδο σε κλάδο. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους εκπαίδευση θέλουμε, με τι προσανατολισμό, τι στόχους, για να δούμε και τι εκπαιδευτικούς θέλουμε. Αντίστοιχα αφού το αποφασίσουμε αυτό, θα πρέπει σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές να διαμορφώσουμε τα προγράμματα σπουδών, και να φτιάξουμε επιμέρους εξειδικεύσεις που θα παράγουν εκπαιδευτικούς και όχι επιστήμονες γενικώς. Τις απαιτούμενες δεξιότητες για έναν εκπαιδευτικό θα πρέπει να εξετάζουμε και στον ΑΣΕΠ και όχι όπως σήμερα όπου εξετάζονται τα πάντα και τίποτε στην ουσία. Επίσης οι εξετάσεις να είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο βαθμός υποκειμενικότητας του βαθμολογητή. Τα μόρια για την πρόσληψη να περιλαμβάνουν: τους βαθμούς των εξετάσεων ΑΣΕΠ (μέχρι δύο επαναλαμβανόμενων εξετάσεων), τα έτη – μήνες προϋπηρεσίας ως αναπληρωτή ή ωρομίσθιου (με μεγαλύτερη βαρύτητα αν η προϋπηρεσία έχει πραγματοποιηθεί μετά από επιτυχία στις εξετάσεις ΑΣΕΠ και με μικρότερη αν έχει πραγματοποιηθεί χωρίς επιτυχία στις εξετάσεις ΑΣΕΠ), τα μεταπτυχιακά (σε αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση), τον βαθμό πτυχίου.
2. Για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται προτείνω όχι μια «δοκιμαστική» περίοδο δύο ετών (η οποία δεν θα υπηρετεί το στόχο της, που είναι να έχουμε άξιους εκπαιδευτικούς), αλλά επιμόρφωση για το πρώτο έτος πρόσληψης (όπου ο εκπαιδευτικός θα πληρώνεται κανονικά), η οποία θα αξιολογείται από ανεξάρτητο φορέα και θα είναι προϋπόθεση για την μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση αποτυχίας ο εκπαιδευτικός θα έχει την δυνατότητα επανάληψης της επιμόρφωσης για ένα ακόμη έτος.
3. Θα πρέπει να μελετηθούν τα «κίνητρα» που θα δίνονται για τους αναπληρωτές και τους ωρομισθίους. Σε αντίθετη περίπτωση, σε αρκετούς κλάδους θα υπάρξει πρόβλημα (ειδικά στην επαρχία) καθώς δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα δέχονται να πάνε για κάποιους μήνες στην επαρχία ως αναπληρωτές ή να απασχοληθούν ως «ωρομίσθιοι» με έναν μισθό-«επίδομα» που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη έξοδά τους, χωρίς να πριμοδοτούνται για αυτό. Για τον λόγο αυτό να υπάρξει και μεταβατική περίοδος για να μην αδικηθούν αυτοί που ξεσπιτώθηκαν με την ελπίδα να διοριστούν μετά από κάποια χρόνια. Βεβαίως στο τελικό νομοσχέδιο να προβλεφθούν και οι δράσεις που θα οδηγήσουν στην μείωση του πλήθους των αναπληρωτών και στην εξάλειψη των ωρομισθίων σε βάθος τετραετίας. Τα κενά πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα επιμορφώνεται και θα αξιολογείται σε συνεχή βάση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της παιδείας.
4. Καμία μοριοδότηση για τρίτεκνους-πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες, για πρόσληψη εκπαιδευτικών. Η μοριοδότηση αυτή να ισχύσει αν θέλετε για διοικητικές και μόνο θέσεις.
5. Όσον αφορά τις αποσπάσεις, προτείνω κανείς εκπαιδευτικός σε θέση διοικητική. Για τις θέσεις αυτές να προσληφθεί ή να μετακινηθεί από άλλες θέσεις του δημοσίου καθαρά διοικητικό προσωπικό. Επίσης οι τυχόν αποσπάσεις (σε θέσεις εκπαιδευτικές και μόνο, όπως ανέφερα) να γίνονται με αντικειμενικά μόρια και να εξετάζονται όλες μαζί σε πανελλαδική βάση. Να δημοσιεύονται πίνακες κατάταξης των μορίων των εκπαιδευτικών κάθε χρόνο, και εν συνεχεία αφούν ανακοινωθούν τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν (σε επίπεδο σχολείου) να γίνονται οι αποσπάσεις με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Οι αποσπασθέντες να πέρνουν τα μόρια του σχολείου που αποσπάστηκαν. Για αυτούς που έχουν ήδη περάσει κάποια περίοδο αποσπασμένοι, να προσμετρώνται ως μόρια τα έτη που έχουν υπηρετήσει σε σχολεία και τα μισά μόρια για τα έτη που έχουν υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις. Καμία απόσπαση να μην γίνεται αν πρώτα δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη για την κάλυψη της θέσης που μένει κενή.
6. Για τις μεταθέσεις να γίνεται προκήρυξη των κενών (ανά διεύθυνση και σχολείο αν είναι εφικτό) και εν συνεχεία να γίνονται οι αιτήσεις μετάθεσης. Οι τοποθετήσεις σε σχολεία να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια σε κεντρικό επίπεδο και όχι από τα αντίστοιχα ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ που σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αδιαφανείς διαδικασίες (μη ανακοίνωση του πίνακα κατάταξης των μορίων των προς τοποθέτηση εκπαιδευτικών, κενών προς πλήρωση, κ.λ.π.).
Μετά από συμετοχή σε όλους τους ΑΣΕΠ και 3 επιτυχίες, με τα μόρια αυτά (και μόνο αυτά) κατάφερα να αποκτήσω προυπηρεσία και να περιμένω διορισμό του χρόνου με τον πίνακα 24μήνου, όπως και πάρα πολλοί ακόμα. Όλοι αυτή πήραν με βύσμα την προυπηρεσία και πρέπει να μηδενιστεί η προσπάθεια τους;
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ)
κ.Υπουργέ
νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη ΜΟΝΟ όσα ισχύουν για τις «κλασσικές καθηγητικές σχολές=φιλόλογοι,μαθηματικοί,κ.α.» και ΑΓΝΟΕΙΤΕ όσα θα’πρεπε να ισχύουν στην ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, εκεί όπου το «πρώτα ο μαθητής» μεταφράζεται στο «πρώτα ο καλός τεχνίτης,επαγγελματίας».
και ερωτώ ποιός είναι καταλληλότερος να εκπαιδεύσει τεχνίτες και γενικότερα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ από τους παρακάτω υποψήφιους εκπαιδευτές:
1ος:Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού+100% επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ+ κανένα άλλο προσόν.
2ος:Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού+Msc συναφές+ΑΣΠΑΙΤΕ+20ετή ΣΥΝΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ + 6000 ώρες διδασκαλίας.
εσείς ποιόν θα επιλέγατε??? με το σύστημα που προτείνετε προηγείται ο πρώτος!!!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
για τις ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ο γραπτός διαγωνισμός οδηγεί σε μαζική εισβολή ΑΝΕΡΓΩΝ=ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ οι οποίοι καλούνται να εκπαιδεύσουν τεχνίτες!!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ:
-ΟΧΙ στον γραπτό διαγωνισμό για τις ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
-ΝΑΙ στην «μοριοδότηση με κριτήρια ΑΣΕΠ» και απαραίτητη προϋποθεση την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
-ΝΑΙ στην επιστημονική αξιολόγηση (όχι στην επιστροφή του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ)αρχίζοντας όμως πρώτα από τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ…
δώστε επιτέλους την ευκαιρία σε επαγγελματικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα να μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στα παιδιά μετατρέποντάς τα σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ όπως μόνο αυτοί ξέρουν.
Ως πότε η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ θα είναι το παραπαίδι της Παιδείας????
ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙ 14 ΕΤΗ ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ,΄΄ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΜΑ ΑΛΛΑ 180 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ΄΄.ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣΕΙ.ΝΟΙΩΘΩ ΔΥΧΤΥΧΩΣ ΑΣΧΗΜΑ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.ΜΕ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΩ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ.»ΚΥΡΙΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ…»
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΧΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ,ΟΠΩΣ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ, ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΣΑΣ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΗΘΟΥΣ ,ΑΓΝΟΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ,ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΛΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ.
ΤΟ 1990 ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΠΕ11
Το πρόβλημα στις προσλήψεις είναι η αναξιοκρατία και αδειαφάνεια του ΑΣΕΠ, τα παράθυρα για προσλήψεις εκτός διαδικασιών και οχι το ποσοστό εισαγωγης των πολυτέκνων.
Ειμαι σύμφωνος να γίνονται προσλήψεις μεσω ΑΣΕΠ στις περιπτώσεις που κάποιος χωρίς τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ προσόντα υποσκελίζει τους υπόλοιπους υποψηφίους όπως γίνεται στην περίπτωση των πτυχίων ΤΕΕ ή μειωμένων προσόντων.
Επίσης κάτι πρέπει να γίνει για τον έλεγχο της εργασίας και την εκπλήρωσης των καθημερινών υποχρεώσεων των εργαζομένων κυρίως του προσωπικού μειωμένων προσόντων γραματείς, καθαρίστριες κ.λ.π.
Εχω προσωπικό παράδειγμα για καθαρίστρια σε δημόσιο σχολείο ή οποία μόλις μονιμοποιήθηκε δήλωσε αλεργική (προφανώς προσχεδιασμένα)στην σκόνη και από τοτε δεν καθαρίζει παρα μόνο …»τα καθαρά». Ολη μέρα πίνει καφέ στο προαύλιο.Αυτή και άλλες πολλές τις πληρώνουμε από την τσέπη μας και εισπράτουμε χλευασμό και ειρωνία.
Η κατηγορία των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που ήδη τοσο έντονα σχολίαζεται θα πρέπει κατα την γνώμη μου να διατηρήσει τα ήδη υπάρχοντα προνόμια αν όχι να έχει και περίσσοτερα καθώς και τα τέκνα τους.
Αν κάποιος ζηλεύει τα προνόμια αυτά ας κάνει κι΄άλλα παιδιά για να τα αποκτήσει. Η Ελλάδα τα έχει ΑΜΕΣΗ αναγκη. Κανείς δεν εμόδισε ποτέ κανένα να τεκνοποιήσει. Αλλώστε ο κάθε πολύτεκνος ήταν και άτεκνος χωρίς δουλειά και με ενα και δυο και τρία παιδια και ισως χωρίς δουλειά. Ομως έκανε και 4 παιδί και ΚΑΛΩΣ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ κατ΄εξαίρεση.Οι δικαιολογίες που θα βρούμε δουλειά για να τεκνοποιήσουμε μου θυμίζουν την περίπτωση της καθαρίστριας που μόλις περιέγραψα. Δουλειές υπάρχουν έμεις δεν γίνεται να είμαστε κατευθειαν διευθυντές…. Ολοι αυτοί οι μετανάστες που τόσα χρόνια εισρέουν στην Ελλάδα οχι μόνο βρήκαν δουλειά αλλά τώρα αρκετοί είναι οικογενειάρχες και μάλιστα σε θέσεις που πολλοί έλληνες πιά ζηλεύουν και το κυριώτερο συνεχίζουν να παράγουν έργο περισσότερο από αυτό που πληρώνονται…παραμένουν χρησιμοι στο σύστημα (δεν παρασιτοποιούνται σαν την εν λόγω καθαρίστρια).
Οσο δε, για το θέμα του ΑΣΕΠ, όντως σαν θεσμός έχει ικτρά αποτύχει διότι απλά αντί να είναι μια ανεξάρτητη ΑΠΟΛΥΤΑ διαφανής διαδικασία πρόσληψης έχει καταντήσει το όργανο ψηφοθηρίας της εκάστοτε κυβέρνησης.
Φροντίστε κ. Υπουργέ να κάνετε τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ πλήρως διαφανείς, Δημοσιοποιείτε τα γραπτά των διαγωνιζομένων τον κωδικό εξεταζομένου, την βαθμολογία τους και φυσικά τους επιτυχόντες. Δημιουργείστε μόνο εξετάσεις πολλαπλών ερωτήσεων ώστε να είναι απόλυτα αξιοκρατική ή βαθμολόγηση. Μετά συζητάμε για την διατήρηση του συστήματος του ΑΣΕΠ σαν ένα δικαιο και απόλυτα διαφανές σύστημα πρόσληψης.
αγαπητε νικο πρεπει να βαλα μεγαλο μιζερο μεσο για να παω στο κερασοχωρι 2 ωρεσ απο το καρπενησι και στο κρεντυ και στη γρανιτσα
τοσο μεσο που δυο φορεσ κοντεψα να σκοτωθω γιατι βγηκα εξω απο το δρομο λογω παγου
σαν δεν ντρεπομαστε λεω εγω…
Έδωσα σε τρεις διαδοχικά διαγωνισμούς επιτυχών και στους τρεις και για ελάχιστο μη διοριστέος. Αποδέχτηκα με τις γνωστές ψυχικές εντάσεις το γεγονός και προχώρησα στην εκπαίδευση μέσα από τα φανερά μονοπάτια , ωρομίσθιος από τον πίνακα λόγω των υψηλών βαθμολογιών που είχα πετύχει και τώρα αναπληρωτής.
Ο δρόμος έμοιαζε να είναι ελεύθερος στο εξής για να βγω στο ξέφωτο. Αλλά δυστυχώς εμφανίζεται από το πουθενά ο Δον Κιχώτης με το μακρύ δόρυ της ηθικής πάνω στο άλογο Αξιοκρατία life style , απειλητικός και επευφημούμενος από τα μέσα ενημέρωσης. Τρομαγμένος , μπερδεμένος και άλαλος στέλνω μηνύματα σε διαβούλευση για βοήθεια. Αλλά μου απαντούν τώρα πια είναι αργά, έπρεπε να ακολουθήσεις άλλο μονοπάτι …
Στην όλη προσπάθεια εκείνος που πρέπει να ωφεληθεί πρωτίστως είναι ο μαθητής. Οι μαθητές σήμερα φορτώνονται με ένα σωρό άχρηστες γνώσεις, υποβάλλονται σε εργασίες πολύωρες, τρέχουν στα φροντιστήρια από το Δημοτικό. Γιατί; Κάθε δάσκαλος κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπολογίζει ούτε ότι τα παιδιά έχουν κι άλλες ανάγκες και ενδιαφέροντα ούτε ότι οι οικογένειες επιβαρύνονται και οικονομικά και ψυχικά. Τι να πρωτοαναφέρω; Δεκάδες φωτοτυπίες καθημερινά από βιβλία του εμπορίου; Εργασίες για το σπίτι σε όλα τα μαθήματα που δεν ελέγχονται ποτέ; Ξέρετε πόσες ώρες διαβάζουν τα παιδιά μου για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Δημοτικού; Και είναι άριστοι-έξυπνοι μαθητές. Και είμαστε και οι δυο γονείς εκπαιδευτικοί και τα βοηθάμε. Τι να κάνουν τα παιδάκια που δεν έχουν βοήθεια; Γιατί δε γίνεται έλεγχος από τους υπεύθυνους. Τίποτα δε γίνεται σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα, τίποτα σύμφωνα με τις οδηγίες των Βιβλίων του δασκάλου και των συμβούλων. Καθένας έχει το σύστημά του. Πολλοί τα βρίσκουμε σκούρα με τα νέα βιβλία και τις απαιτήσεις τους. Πολύ συχνά γίνεται το μάθημα από τα βοηθήματα μέσα στην τάξη. Το αποτέλεσμα σήμερα με τόσα μέσα, με τόσα χρήματα, τα παιδιά να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο και να μην μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο με άνεση, να μη γνωρίζουν τις 4 πράξεις. ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ. Βέβαια δεν ευθύνονται γι΄αυτό μόνο οι εκπαιδευτικοί. Και τα βιβλία και η ύλη πρέπει να αναθεωρηθούν σε σωστές βάσεις. Όμως δεν πρέπει ο καθένας να αυτενεργεί και να κάνει του κεφαλιού του. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ.
ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ(60%ΑΣΕΠ-40%ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)αποτελεί την πολυτιμότερη παρακαταθήκη στο εκπαιδευτικό σύστημα και τυχόν κατάργησή του θα αποτελέσει έγκλημα και σοβαρή οπισθοδρόμηση.
Το ΑΣΕΠ Κα Υπουργέ δεν είναι πανάκεια, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απλώς το μέσον, το απαραίτητο συστατικό για την επίτευξη του σωστού μίγματος στην απόδοση δικαιοσύνης στον τομέα των προσλήψεων.
Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα που θα μπορούσατε να δώσετε προτεραιότητα Κα Υπουργέ απο το να δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις στην κοινωνία,επιχειρώντας να διχάσετε τον εκπαιδευτικό κόσμο και ψαρεύοντας σε θολά νερά.
Υ.Γ Ξυπνάτε Εκπαιδευτικοί πραγματικός και μόνος σκοπός του Υπουργείου είναι ο δραστικός περιορισμός των διορισμών και τίποτε άλλο.
Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ
που είδα αναγνώσκοντας τα μυνήματα των εκ/κων στην δημόσια διαβούλευση
ήταν η ανάρτηση της ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗς κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, υποβαλόμενη στον κ. Στυλιανίδη ως τότε υπουργού Παιδείας.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ.
Να την ξαναδιαβάσουν όλοι οι εκπ/κοι.
Αναρτήθηκε απο την Χαρά Π.
μπράβο σας.
ΕΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Κυρία Υπουργέ, συμφωνώ μαζί σας όλοι με ΑΣΕΠ(Προϋπηρεσία και σε ΙΕΚ,ΤΕΙ, ΑΕΙ να μετράει και όχι μόνο σε σχολεία Β/ Α εκπαίδευσης), εκτός μόνο των Πολυτέκνων που να συνεχίσει να ισχύει ο ισχύων νόμος για τους κάτωθι λόγους:
1. Είναι αυτοί που με τα παιδιά των δημιουργούν νέες Οργανικές στα σχολεία μας για να έχουμε οι υπόλοιποι ελπίδα να διοριστούμε κάποτε.
2. Οι πολύτεκνοι κατά την συντριπτική των πλειοψηφία αγαπούν τα παιδιά, είναι εργατικοί, έχουν τα χαρακτηριστικά που ισοδυναμούν με διδακτορικά στα παιδαγωγικά ! Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε στα σχολεία μας…
Αυτά από Καθηγητή με ένα παιδί (δυστυχώς μόνο )
Νίκος Κ
Το ΑΣΕΠ νομίζω ότι υποβαθμίζει τα πτυχία της τροτοβάθμιας εκπαίδευσης και με κανένα τρόπο δεν αξιολογεί επι της ουσίας τις γνώσεις που μπορεί να έχει ο εκπαιδευτικός οποιασδήποτε βαθμίδας. θα μπορούσε ο βαθμός πτυχίου και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι να αποτελούν όπως και σε όλες τις άλλες προσλήψεις ικανά να αποδείξουν την επάρκεια των γνώσεων του διδάσκοντα. Όχι όμως μόνο αυτό. Προτείνω αντί των εξετάσεων στο ΑΣΕΠ να καθιερωθεί ένα αντίστοιχο τεστ δεξιοτήτων που να μπορέσει να προσδιορίσει την εκπαιδευτική ικανότητα του υποψηφίου. Η ανίχνευση όχι μόνο γνώσεων αλλά κυρίως δεξιοτήτων, στάσεων και διέρευνηση των ικανοτήτων αξιολόγησης θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης. Η εμπειρία να αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο μοριοδότησης για την πρόσληψη που όμως θα πρέπει να διευρηνθεί σε όλα τα επίπέδα εκπαίδευσης, να υπολογίζεται δηλαδή και η εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο θα κατατίθενται αιτήσεις και θα δημιουργείται λίστα επιτυχόντων και αναλόγως θα διορίζονται στα σχολεία που θα καταθέτουν αιτήσεις. Συμφωνώ με αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στη διετή δοκιμαστική περίοδο. Τα μόρια πρόσληψης ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σε όλη του τη ζωή και προσαυξάνονται ανάλογα με τα μόρια που θα παίρνει από το σχολείο που υπηρετεί κάθε φορά. Στην εκπαίδευση θα πρέπει πρωτίστως να μπαίνει κανείς από αγάπη και όχι επειδή δε μπορεί να βρεί αλλού δουλειά. Προσπαθήστε λοιπόν αυτό να το ανιχνεύσετε στον κάθε υποψήφιο.
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΕΤΕ, ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ.ΕΙΜΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ 15 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ (ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ) ΜΟΝΟ 5 ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ 60-40.ΒΑΛΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Σ’ΑΥΤΟΥΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ Σ’ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΕΠ-ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Η Παιδεία και τα σχολεία δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός για να βοηθά τους πολύτεκνους ή τους αδιόριστους εκπαιδετικούς. Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται ή να πριμοδοτούνται στιν ΑΣΕΠ κάποιοι που απέκτησαν προϋπηρεσία με κομματικά ή άλλα κριτήρια. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Η’ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ‘Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ, ΣΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΛΠ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟΝ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΔΣ.
Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τα αστεία και με αυτό το όργιο των 10 πινάκων μέσω των οποίων μονιμοποιείσαι εκτός ΑΣΕΠ, ακόμα κι αν είσαι άσχετος με τη διδασκάλία! ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΩΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΒΡΟΓΧΟΣ ΠΟΥ ΞΕΦΤΥΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΛΥΦΤΕΣ, ΜΙΖΕΡΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑΖΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ! ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΠΟΛΥ ΚΡΑΤΗΣΕ!
Επιβάλλεται να γίνονται διορισμοί ΜΟΝΟ από μια λίστα, αυτή των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, είναι υπεραρκετοί. Είναι κρίμα να μένουν εκτός σχόλείων όσοι πετυχαίνουν στον ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΊΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΡΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟ ΤΡΟΠΟ! Η όποια μεταβατική κατάσταση πρέπει να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ και να αφορά σε όσους έχουν ήδη «κατωχυρώσει» διορισμό ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ 20% επί του συνόλου των διοριστέων.
Κυρία Υπουργέ, τολμήστε! Μην ακούτε τους συνδικαλιστές και τους βολεμένους ωρομίσθιους και αναπληρωτές που επιδιώκουν μονιμοποίηση εκτός ΑΣΕΠ! ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όλους τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΏΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ!
Κυρία Υπουργέ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΕΠ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ! ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΝΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ! ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ!
κ. Διαμαντοπούλου
Μην εξευτελίζετε τον ήδη εργαζόμενο εκπ/κο.
Είτε είναι αναπληρωτής είτε ωρομίσθιος έχει απέναντί του τα παιδιά μας και τα δικά μου παιδιά.
Για μένα τον γονέα δεν με απασχολεί η ταμπέλα του εκπ/κου.
Ενδιαφέρομαι για την γνώση τους αλλά και αντιτίθεμαι σε κάθε αδικία.
Εκπαιδεύουν τα παιδιά μου μεταξύ άλλων καθηγητών, ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εδώ και 3 χρόνια στο Γυμνάσιό τους.
Τους γνώρισα όταν ρώτησα για την επίδοσή τους στο σχολείο.
Δικαιούνται πέρα για πέρα τον διορισμό και την εργασιακή αποκατάστασή τους.
Άτομα που βρίσκονται στο δημόσιο σχολείο πέρα απο κάθε κονέ και βύσμα.
Άτομα που κοσμούν την εκπάιδευση με την αξιοπρέπεια και το διδακτικό τους έργο.
Μερικοί απο αυτούς αξιολογημένοι και απο το ΑΣΕΠ.
κ. Υπουργέ αποκαταστείστε άμεσα αυτούς τους ανθρώπους. Το δικαιούνται πέρα για πέρα.
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΙΑ?
Πρόκειται για μια αλλαγή που όχι μόνο δε βοηθά σε κάτι, αλλά απλά προσπαθεί να διαχειριστεί το γεγονός ότι ούτε εσείς ούτε οι προηγούμενοί σας δεν έχετε τη βούληση να κάνετε μόνιμους διορισμούς. Τι να το κάνουμε το ΑΣΕΠ, όταν οι θέσεις που προκηρύσσει κάθε 2ετία είναι ελάχιστες. Τα κενά τα καλύπτετε με ωρομίσθιους ή αναπληρωτές και τλειώνει η υπόθεση για εσάς.
Έχετε δώσει ποτέ διαγωνισμό; Ακαθόριστη ύλη, λανθασμένα θέματα και απαντήσεις, αδιόρθωτα γραπτά και όλα αυτά γιατί; Δε μας ζει κανείς…δουλεύουμε και ταυτόχρονα, προσπαθούμε να διαβάσουμε. Μέσα σε ένα ΣΚ κρίνεται η πορεία της υπόλοιπης ζωής μας σε ένα διαγωνισμό που καμία έννοια αξιοκρατίας δεν μπορεί να καλύψει, παρά μόνο τη δική σας που είναι της απόρριψης και της αδιοριστίας.
Αν σας ενδιέφερε η Παιδεία και το σχολείο, τότε θα κάνατε μια βόλτα στα σχολεία της Αθήνας να δείτε που τα κτήρια είναι σαν αναμορφωτήρια. Δε θα αφήνατε τις διευθύνσεις να «σπάνε» σε 10ωρα τα κενά για να λέτε ότι δε χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί, θα δημιουργούσατε σοβαρά αντισταθμιστικά προγράμματα και ολοήμερα σχολεία.
Κυρία Υπουργέ τα Πτυχία των εκπαιδευτικών ειναι αυτά που τουσς κάνουν ικανούς να διδάξουν στις Τάξεις και οχι η επιτυχία του ΑΣΕΠ μην ξεφτιλίζετε την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εκπαυδευτικών. Αν θέλετε να κλείσετε τα παράθυρα των πινάκων είναι στο χέρι σας, εσείς πέρνετε τις Υπουργικές Αποφάσεις για διορισμούς και Αποσπάσεις. Αφήστε ένα σύστημα που έχει κριθεί και έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να λειτουργήσει.
Π Α Σ Ο Κ – Κ Ο Ι Ν Ο Β Ο Υ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ο Μ Α Δ Α
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
3.2. Οι προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να
υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική
δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
.
.
.
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
.
.
ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ?
ΕΙΜΑΙ 45 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ 30ΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙΧΑ ΠΛΕΟΝ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ…ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΩ ΑΣΕΠ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ….ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ? ΑΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΩΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΣΕΠ…
ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ 24ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ Η ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΣΕΠ Η ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ? ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΠΑΛΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
Νομίζω ότι είναι ήδη εμφανές το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης .
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΒΟΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ.
Αν αγνοηθούν όλες αυτές οι φωνές του δικαίου αυτόματα ξεσκεπάζεται το σκηνικό της υποκρισίας μιας δημόσιας διαβούλευσης!!!
Με λίγα λόγια , κα υπουργέ πιστεύω ότι έχετε τη διαύγεια να δείτε , να καταλάβετε ,να αφουγκραστείτε τις φωνές μας (έχω την αίσθηση ότι οι φωνές αυτές είναι τόσο δυνατές που αντηχούν μέχρι τον υπουργικό σας θώκο)
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ !!! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ!!!
Δεν ανεχόμαστε πια να υποβιβάζετε όχι μόνο τα πτυχία μας αλλά και την ίδια μας τη νοημοσύνη εναποθέτοντας την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ σε έναν τρίωρο
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΑΣΚΟ που κάνει ανθρώπους να δανείζονται για να πάνε φροντιστήριο, (άκουσον άκουσον καθηγητές και δάσκαλοι με πτυχία ΑΕΙ πίσω στα θρανία των φροντιστηρίων ), που εξευτελίζει, ή πιο σωστά ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ,θεσμούς ,γνώσεις αποκτημένες με κόπο , καθηγητές πανεπιστημίων και συνειδήσεις και καταρρακώνει ζωές ανθρώπων με οικογένειες.
Υπάρχουν κριτήρια σοβαρά και πραγματικά αξιοκρατικά για να κριθεί η παιδαγωγική ετοιμότητα του καθενός μας . Όσο για τις γνώσεις μας ,ε λοιπόν ναι δεν είμαστε παντογνώστες . Μήπως είναι κάποιος από εσάς ?
Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ άλλωστε ότι είμαστε . Είμαστε όμως άνθρωποι με συνείδηση και ναι δεν θα μπούμε ποτέ απροετοίμαστοι στη σχολική αίθουσα . Είμαστε οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γεμίσει βιβλιοθήκες ολόκληρες από προσωπικές σημειώσεις(μια και τα σχολικά εγχειρίδια μόνο κατάλληλα δεν είναι) για να βοηθήσουν τα παιδιά του κόσμου να μπουν στα πανεπιστήμια ,τα ίδια πανεπιστήμια που εσείς τώρα απαξιώνετε. Είμαστε τέλος οι ίδιοι άνθρωποι΄που έχουν παράλληλα το θάρρος και την ωριμότητα να πουν στη σχολική αίθουσα την πλέον παιδαγωγική φράση στα πλαίσια μιας δημιουργικής διδασκαλίας»παιδιά αυτό δεν το γνωρίζω ,βοηθήστε με όλοι να λύσουμε την απορία του συμμαθητή σας «.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ , ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ )ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ!!!!
Είναι γεγονός ότι τελικά οι, ανά δεκαετία, πειραματισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργίου ως ανεπαρκείς, κατέληξαν σε ένα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο. Καταργήθηκε η ΜΙΑ επτηρήδα και δημιουργήθηκαν, μετά από σειρά ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ των εκάστοτε υπουργών, μια σειρά από ΠΙΝΑΚΕΣ (έτσι τις λένε τώρα). Φυσικά κανείς όλο αυτό το διάστημα, αν και επικαλείται ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, δεν ασχολήθηκε με το πρόγραμμα σπουδών σε βάθος, με στόχο τη ριζική και αποτελεσματική αναδιάρθρωσή του. (ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΛΕΩ?).
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αφήστε το σύστημα διορισμών σχεδόν όπως έχει με κάποιες μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις (όπως μοριοδότηση από Σιβιτανίδιο και ΠΔΣ, με κριτήρια, και αλλαγές στο θέμα της παιδαγωγικής κατάρτισης στις Τεχνικές Ειδικότητες), αφήστε επιτέλους τα θεσμικά υπηρεσιακά όργανα να λειτουργήσουν, ανακαλέστε τις διάφορες ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ που ΕΣΕΙΣ οι πολιτικοί θεσμοθετήσατε και κατά καιρούς σας βόλευαν. ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ. Τις άλλες δουλειές τις κάνουν άλλοι! Σταματήστε να αιφνιδιάζετε και να παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων. Ξεκινήστε πρώτα απ΄όλα να διαμορφώστε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Αυτό αρχίζει από το πρόγραμμα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης το οποίο (δε χρειάζεται να το περιγράψω) είναι ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ. Μετά και μέσα από εκεί θα δείτε πως θα λειτουργήσετε έτσι ώστε να καλύψετε τις ανάγκες που αυτό θα έχει και τότε θα προβείτε σε αναγκαίες αλλαγές του τρόπου διορισμών. Ο κος ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι κατάφερε, <> που πριν 10 έτη έφερε, να τα κάνει χειρότερα απ΄ότι ήταν και να παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. (ΝΤΡΟΠΗ). Σας παρακαλώ λειτουργήστε υπεύθυνα επιτέλους και να δείξετε τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ που και σαν αρμόδιο Υπουργείο πρεσβέυετε. Σεβαστείτε τις ζωές ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και ΜΑΘΗΤΩΝ και μη μας καλείτε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε. Ευχομαι και ελπίζω να μην είναι για το θεαθήναι.
Το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση αποτελεί μέρος της κακοδαιμονίας της αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης
Ασφαλώς χρειάζεται ενιαίο σύστημα διορισμών, αντικειμενικό και αξιοκρατικό. Το ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση, αλλά κυρίως να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χαωτική ύλη που κάποιος έχει την δυνατότητα της αποστίθησης να δώσει και τον καλό εκπαιδευτικό, ούτε ο άγονος επιστημονισμός ζητημάτων που δεν είναι χρηστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χρειάζεται η αξιοπιστία, πιθανά με επίδειξη των γραπτών.
Όμως δεν αρκεί το ΑΣΕΠ για τον καλό εκπαιδευτικό, χρειάζεται καιεκτίμηση της ψυχικής υγείας, αλλά και η δόκιμη υπηρεσία, η οποία θα αξιολογείται ουσιαστικά.
Σίγουρα όσοι έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία χρειάζεται να τους δωθεί μεταβατικός χρόνος, αυστηρά καθορισμένος, ίσως 18 μηνών(δύο θητείς αναπλήρωσης) Όσοι έχουν εργαστεί με αδιαφανή κριτήρια π.χ. πρόσθετη διδακτική, Σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας να εξεταστεί αν συμπεριληφθούν στις σχετικές διατάξεις.
Ο χρόνος διορισμού σε συγκεκριμένο σχολείο να είναι καθορισμένος και να υπηρετείται σε κάθε περίπτωση. Αν είναι εφικτό να γίνεται σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
Αγαπητέ Τάκη,
Τα προσωπικά σχόλια δεν έχουν θέση σε μια δημόσια διαβούλευση. Ακριβώς, όμως, επειδή είμαι ΠΕ02 θα σου τονίσω πως πέρασες στην άλλη άκρη θυμίζοντας μας το γνωστό «λογικό» συμπέρασμα:
Ο αστυνομικός είναι όργανο.
Το μπουζούκι είναι όργανο.
Άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.
Ας είμαστε σοβαροί, και ας περιοριστούμε στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας με τις εξαγγελίες της κας Υπουργού.
Με εκτίμηση
Ι.Π. ΠΕ02, Τρίτεκνος εκπαιδευτικός.