Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 13:01 | ΓΠ

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επισημαίνει, όμως, για λόγους ιστορικής συνέχειας και αποκατάστασης της ακαδημαϊκής τάξης, ότι το υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» δεν λαμβάνει υπόψη στο άρθρο 2 παρ. 1 μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας (υπ. αρ. 5/18.9.2017 Απόφαση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων) και της διοίκησης (υπ. αρ. 9/22.11.2017 Απόφαση της Συγκλήτου) του ΤΕΙ Αθήνας, τα οποία εισηγήθηκαν – στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εσωτερικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων- την ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Η ίδρυση του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης προτάθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (1) και την ενδυνάμωση της συμβολής του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο αυτοδύναμο Πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας άμεσα την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο πεδίο της κοινωνικής διοίκησης, τόσο των ενδιαφερομένων υποψηφίων φοιτητών, όσο ιδίως των στελεχών του τομέα (υπολογίζονται σε 100.000 περίπου) (2). Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης αποτελεί την ορθολογική μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο λειτούργησε την περίοδο 1979-2012 ως αυτοδύναμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (αρχικά στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, Π.Δ. 479/1979 και στη συνέχεια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Π.Δ. 561/1985) και από το 2013 ως Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας (Εισαγωγική Κατεύθυνση) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, Π.Δ. 95/2013), προωθώντας με συνέπεια την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή (3) εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη έρευνα (4) στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (5).
    Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί όλα τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») (6)για την λειτουργία του ως αυτοδύναμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προφανώς εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να εφαρμοσθούν – χωρίς παρεκκλίσεις – και στις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» αναφορικά με το καθεστώς αυτοδυναμίας των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Ειδικότερα:
    α) Στο Τμήμα θα ενταχθούν άμεσα τα 8 υπηρετούντα μέλη ΕΠ (εκ των οποίων 5 Καθηγητές Πρώτης Βαθμίδας) του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.
    β) Το Τμήμα θα έχει 400 περίπου ενεργούς φοιτητές.
    Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία των νέων αυτοδύναμων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα:
    (α) Θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Διοίκησης», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» Social Administration (πρώτο κριτήριο). Η Κοινωνική Διοίκηση εντάσσεται δογματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη, η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον ιδίως σε περιόδους μεταρρύθμισης του παραδοσιακού μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης είναι αυτοτελή, ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με διακριτό τίτλο Social Administration ή Social Administration and Social Policy Department και με δυνατότητα μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.
    (β) «Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (δεύτερο κριτήριο), καθώς αφενός εξυπηρετεί τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους τομείς προτεραιότητας (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική οικονομία,) του νέου μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους, αφετέρου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, που προωθείται από τα Κράτη Μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του άρθρου4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (επομένως και τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας)εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επομένως, καταργείται πλήρως η ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που προστατεύεται ρητώς στο άρθρο 16 του Συντάγματος) (7), αφού μεταφέρονται – χωρίς κάποια περαιτέρω πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου- σε Τμήματα που δεν θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής διοίκησης και εφαρμόζουν εντελώς διακριτά Προγράμματα Σπουδών (επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ. αρ. πρωτ. 7426/6.9.2017 επιστολής της Αναπληρώτριας Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα «Σύνταξη τεκμηριωμένων προγραμμάτων σπουδών στα Τμήματα που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», εκπονήθηκε από τον Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ένα πρωτότυπο – με βάση τα Ελληνικά δεδομένα – Πρόγραμμα Σπουδών ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο διαβιβάσθηκε με την υπ. αρ. Φ11/2/2743/17.9.2017 επιστολή της Διευθύντριας του Τομέα στον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατατέθηκε στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή υποβολής προτάσεων προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας).Παράλληλα, δημιουργούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που παρακολουθούν μέχρι και σήμερα το σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών από το πρώτο εξάμηνο), ενώ θίγονται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του, παρότι είναι διακριτά και δεν καλύπτονται από άλλα τμήματα.
    Η ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεπάγεται χωρίς καμία επιβάρυνση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές μία σειρά κρίσιμων πλεονεκτημάτων:
     θεραπεύει πλήρως τις συγκεκριμένες θεσμικές και επιχειρησιακές στρεβλώσεις σε σχέση με την ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
     καλύπτει την υψηλή ζήτηση για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
     ενδυναμώνει τον ερευνητικό ιστό της χώρας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών
     κατοχυρώνει και αναβαθμίζει συνεργασίες και δίκτυα με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής
     δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης υπερεθνικών πόρων από Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις
     ενισχύει έμπρακτα τις κοινωνικές προτεραιότητες του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε μία κρίσιμη περίοδο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την ρητή θεσμοθέτηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο άρθρο 2 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
    ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
    γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
    δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης,
    εε) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
    στστ) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής».
    Παράλληλα, για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτοδυναμίας των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:
    «1β) Συγκεκριμένα, τα μέλη Δ.Ε.Π. των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. εντάσσονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως εξής:
    αα) Μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας:
    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    1. Εξυπηρετεί, επομένως, άμεσα το βασικό στόχο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου είναι «η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας».

    2. Περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

    3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί ένα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), που οδηγεί στην λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Msc in Health and Social Care Management).

    4. Την περίοδο 2000-2017 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και επιχορηγήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ.

    5. Από το 2015 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας, που προωθεί την διεπιστημονική έρευνα στο σύνθετο πεδίο της Κοινωνικής Καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

    6. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι:
    «1. Τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο (2) πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές».

    7. Επισημαίνεται ότι το γνωστικό αντικείμενο όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δεν παρουσιάζει καμία συνάφεια με τα πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων και του τουρισμού, καθώς αφορά το εντελώς διακριτό επιστημονικό πεδίο της κοινωνικής διοίκησης και τις ειδικές του εκφάνσεις (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια και υγεία). Η ένταξη τους στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα απαξιώσει άμεσα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους υπόβαθρο, στερώντας παράλληλα κρίσιμους ανθρώπινους πόρους από τον Ελληνικό ερευνητικό ιστό.

    Για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας

    Δρ. Μαρία Μητροσύλη,
    Αν. Καθηγήτρια – Διευθύντρια Τομέα

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 12:54 | Θεοδωρα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 12:40 | Πηνελόπη

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κρίνουμε απαραίτητο να προστεθούν τα ακόλουθα:
    – στο άρθρο 2 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.
    – στο άρθρο 5 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: οι ήδη φοιτούντες στα τμήματα που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως εντάσσονται και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νέου τμήματος βιοιατρικών επιστημών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν/ιδρυθούν, βάσει του προεδρικού διατάγματος. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

    Φοιτήτρια Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 12:28 | Σιλιτζίρη Χρύσα

    Το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογίας θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια ΑΕΙ. Θα πρέπει να είναι αυτόνομο γιατί έχει τις προδιαγραφές και η εκπαίδευση είναι άρτια. Οι καθηγητές θα πρεπε να ναι παραπάνω όπως στα δικά μου φοιτητικά χρόνια και όχι να αρνείστε να προσλάβετε νέους και μετά να απαιτείτε την ύπαρξή τους. Στο εξωτερικό υπάρχουν παραπλήσιες σχολές αλλα ακόμα κι αν δεν υπήρχαν γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει σε κάτι θετικό και καλό τα πρωτεία ? Στην Ελλάδα οι αισθητικοί έχουν επιστημονική κατάρτιση γιατί θα πρέπει να υποβαθμιστούμε για να μοιάζουμε με τους άλλους?

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 12:00 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΕΛΕΝΤΖΑ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κρίνουμε απαραίτητο να προστεθούν τα ακόλουθα:
    – στο άρθρο 2 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

    Φοιτήτρια Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 11:12 | Κατερίνα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 10:10 | Όλγα

    Εκ μέρους των φοιτητών της Αισθητικής και Κοσμητολογίας κρίνουμε απαραίτητο να προστεθεί οπωσδήποτε το εξής:για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 09:18 | Β. ΚΕΦΑΛΑ

    Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να συμπληρωθεί το άρθρο 2 ως εξής:
    Αρθρο 2: Για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται εντός ….. ημερών/μηνών έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1)Αισθητικής – Κοσμητολογίας.
    , 2)Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, , 3)Ιατρικών εργαστηρίων 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Οπτικής – Οπτομετρίας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 08:09 | Μαστορογλου Στελλα

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κρίνουμε απαραίτητο να προστεθούν τα ακόλουθα:
    – στο άρθρο 2 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.
    – στο άρθρο 5 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: οι ήδη φοιτούντες στα τμήματα που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως εντάσσονται και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νέου τμήματος βιοιατρικών επιστημών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν/ιδρυθούν, βάσει του προεδρικού διατάγματος. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

    Μαστορογλου Στελλα Φοιτητρια Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 03:47 | Τσουράκης Γιώργος

    Καλημέρα σας
    θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποια θέματα που αφορούν την επικείμενη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.Καταρχήν εως και σήμερα δεν έχει αποσαφινηστεί από το σχέδιο νόμου ο τρόπος λειτουργίας και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών και των τμήματων που θα συγχωνευτούν ή αυτων που θα προσαρτιθούν σε κάποια άλλα .
    Επίσης,εύλογο ερώτημα τίθεται από το γεγονός αυτονόμησης τμημάτων και συγκεκριμένα αυτό της Εργοπεραπείας που ως Δ.Ε.Π. έχει δύο (2)καθηγητές με τον έναν (1)εξαυτών Διδάκτωρ ενώ το τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας έχει είκοσι(20) καθηγητές καταξιωμένους με δεκαεννέα(19) εξαυτών με Διδακτορικό Δίπλωμα.Βέβαια το τμήμα που προαναφέρθηκε (Εργοπεραπείας) δραστηριοποίηθηκε άμεσα με καταλήψεις-πορείες και συμμετοχή σε αυτές τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι έχουν ιδίον όφελος.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να θορυβηθεί και να την αυτονομήσει με τον κίνδυνο πολιτικού κόστους.
    Ο τομέας της ενέργειας είναι ο βασικότερος για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας και επιστήμη που θα πρέπει να αποτελεί την γνωσιακή βάση για όλες τις ειδικότητες Μηχανικών!!!Η κατάργηση του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και διάσπαση των καθηγητών και φοιτητών σε παρεμφερή τμήματα του ΤΕΙ Πειραιά μόνο ως αρνητικό σκέλος του Νέου σχεδίου νόμου μπορεί να χαρακτηριστεί.
    Βέβαια να επισημάνουμε ότι το γνωσιακό αντικείμενο του τμήματος αποτελεί Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πανεπιστημίων το οποίο φυσικά προυποθέτει καταβολή χρημάτων από τους φοιτητές.Συμπερασματικά καταργείται η δωρεάν εκπαίδευση τόσο σημαντικού γνωσιακού αντικειμένου και λειτουργεί επί χρήμασι.
    Ζητούμε λοιπόν την αυτονομία του Τμήματος στο Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Φοιτητές Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕΙ Αθήνας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 02:37 | ΦΟΙΤΗΤΗΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος γνωρίζω ότι προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας, Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις εύκαμπτης και χάρτινης συσκευασίας, οι εκτυπώσεις ασφαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα. Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Αφορά την γνώση των διαφορετικών εκτυπωτικών μεθόδων και την προσαρμογή των εικαστικών στις απαιτήσεις τους, τις ιδιαιτερότητες των υλικών που θα εκτυπωθούν, τις χημικές και φυσικές αντιδράσεις τους με τα μελάνια και τα βερνίκια καθώς και με τα προϊόντα που θα περιέχουν οι συσκευασίες αυτές, και εν τέλει όλων των διαδικασιών παραγωγής τελικού προϊόντος και πολλές άλλες γνώσεις που δεν μπορούν να παρατεθούν σε περιορισμένο χώρο και χρόνο.Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων τεχνολόγων εκτύπωσης για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Στη περίπτωση που η Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών παραμείνει ως κατεύθυνση του νέου τμήματος Γραφιστική και Οπτική Επικοινωνία, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του τμήματος και να συμπεριληφθεί ο όρος: Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 02:36 | Μαρια

    Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 01:47 | Γεώργιος Γαμπρέλλης

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    στο νομοσχέδιο αυτό που θέτετε προς διαβούλευση, υπάρχει ένα ουσιαστικό και κρίσιμο για την προσπάθεια ανασυγκρότησης την Ελληνικής παραγωγικής οικονομίας σφάλμα. Στο νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας. Θα εξηγήσω αμέσως για ποιο λόγο η απουσία αυτή είναι κρίσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Στην Ελλάδα της κρίσης δραστηριοποιούνται περίπου 6.500 επιχειρήσεις Γραφικών Τεχνών. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν ένα βασικό και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της Ελληνικής οικονομίας καθώς σχετίζονται άμεσα με όλους τους τομείς της. Τα προϊόντα των Γραφικών Τεχνών δεν είναι μόνο τα βιβλία και οι εφημερίδες όπως πιστεύουν (ή παρουσιάζουν εσκεμμένα) κάποιοι. Οι Γραφικές Τέχνες ασχολούνται με την εξέλιξη όλων των Επιστήμων και των Τεχνολογιών γενικότερα σε τεράστιο βαθμό, αφού χάρη σε αυτές παράγονται τυπωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα, χάρη σε αυτές παράγονται τυπωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, χάρη σε αυτές παράγονται τυπωμένοι βιολογικοί ιστοί, χάρη σε αυτές παράγονται τυπωμένες συσκευασίες, χάρη σε αυτές αναπαράγονται τυπωμένα έργα τέχνης, χάρη σε αυτές παράγεται το τυπωμένο χαρτονόμισμα… Κατανοεί λοιπόν και ο πιο αδαής από εμάς ότι πρόκειται για ένα κλάδο που συμβάλει τα μέγιστα την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

    Θα συμφωνήσουμε κε Υπουργέ, ότι η χώρα πρέπει να παράγει για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Το ερώτημα όμως που θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, είναι αν αυτή η χώρα επιθυμεί να πουλήσει εκτός ή εντός αυτό που παράγει, γιατί αν πραγματικά το επιθυμεί, τότε θα πρέπει να το συσκευάσει κιόλας. Και η Συσκευασία είναι αποκλειστικά έργο των Γραφικών Τεχνών. Δεν αρκεί να παράγουμε ως χώρα, λάδι, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό προϊόν αν δεν μπορούμε να το συσκευάσουμε! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2009, εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, ο μοναδικός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας που έκλεινε τη χρονιά με θετικό πρόσημο ανάπτυξης (+ 0,3%) ήταν ο κλάδος της Συσκευασίας.

    Στο ΤΕΙ Αθήνας υπήρχε το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών το οποίο λειτουργούσε απρόσκοπτα από το 1974 και τροφοδοτούσε διαρκώς αυτό το κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας με επιστήμονες ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παραγωγής των Γραφικών Τεχνών. Το τμήμα αυτό ήταν το μοναδικό στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με την πλήρη εξάλειψη του (αρχικά με το Σχέδιο Αθηνά το 2013 και σήμερα με το νομοσχέδιο που θέτετε προς διαβούλευση) στερείτε από τις χιλιάδες αυτές των επιχειρήσεων τη δυνατότητα να στελεχωθούν με επιστήμονες καταρτισμένους και ικανούς να ανταποκριθούν. Ως άνθρωπος των θετικών επιστημών (έχετε σπουδάσει φυσική) γνωρίζετε τη σπουδαιότητα του καταλύτη για την ολοκλήρωση μίας χημικής αντίδρασης. Χωρίς τον καταλύτη, ακόμα και αν έχετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία η χημική αντίδραση δεν θα γίνει ποτέ. Μη στερείτε λοιπόν και εσείς με αυτό το νομοσχέδιο από την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας τον καταλύτη της.

    Στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο κε Υπουργέ προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Το προϊόν της Γραφιστικής είναι μία μακέτα, ένα ηλεκτρονικό αρχείο και τίποτα περισσότερο. Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε μέσα σε αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο, να συσκευάσετε λάδι, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν εξάγει αυτή η χώρα χωρίς να υπάρχει η τυπωμένη συσκευασία; Θεωρείτε ότι με μία μακέτα θα μπορέσει να κατασκευαστεί ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος αν δεν υπάρχει το τυπωμένο κύκλωμα;

    Θεωρώ λοιπόν ότι γίνεται ευρέως κατανοητό, ότι όχι μόνο το αντικείμενο της Επιστήμης των Γραφικών Τεχνών και της Συσκευασίας είναι εντελώς ΔΙΑΚΡΙΤΟ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από αυτό της Γραφιστικής, αλλά και ότι αυτό είναι ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ καταλύτης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Σας καλώ λοιπόν να διορθώσετε το προς διαβούλευση νομοσχέδιο και να προσθέσετε την ίδρυση τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, ώστε να μην είστε εσείς αυτός που θα στερήσει από την Ελληνική Οικονομία τη δυνατότητα να βγει προς τις αγορές και να προωθήσει, πουλήσει, εξάγει και διαφημίσει το προϊόν που οι άνθρωποι της παράγουν με τόσο κόπο.

    Με εκτίμηση,

    Γαμπρέλλης Γεώργιος
    Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, MSc Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα
    Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ
    Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 01:36 | Κωνσταντίνος

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    Ειναι απαράδεκτο ένα τμήμα όπως τα ιατρικά εργαστήρια να συγχωνευτεί με άλλα τμήματα (τα οποία είναι άσχετα μεταξύ του) από την στιγμή που τηρεί κάθε κριτήριο και με το παραπάνω για να μείνει αυτόνομο πανεπιστήμιακο τμήμα.
    Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Μπορεί να δώσει κάποιος εξηγήσεις; Και όχι μόνο για το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων αλλά για οπουδήποτε τμήμα αδικείται με αυτόν τον τρόπο!

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 01:21 | Κωσταντίνα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 01:20 | Ελένη Δ.

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 01:10 | ΣΟΥΛΤΑΝΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 00:23 | Δρ. Μάριος Τσιγώνιας

    Διαβάζοντας το σχόλιο του κου Γεώργιου Ματθιόπουλου στο οποίο αναφέρει ότι:

    «Είναι αναιτιολόγητη η έλλειψη του Νομοσχεδίου να περιλάβει την επαναφορά του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (ή με όποια άλλη ονομασία θα ήθελαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του να το αποκαλέσουν). Θα πρέπει να γίνει όμως σε όλους ξεκάθαρο ότι αυτό το διαχρονικό αίτημα-απόφαση όλων των Τμημάτων και του ΔΣ της Κοσμητείας της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ουδέποτε υποστήριξε στη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας ο εκλεγμένος κοσμήτορας κ. Νικήτας Χιωτίνης!!! Αντίθετα, εκεί ψήφισε την προσωπική του αντιεπιστημονική άποψη την οποία εκφράζει και παραπάνω ως …συλλογική;;; Αν ισχύουν αυτά που αναφέρει ας καταθέσει τα Πρακτικά του ΔΣ της ΣΚΣ όπου λήφθηκε αυτή η απόφαση. Δεν το έχει πράξει παρότι του έχει ζητηθεί επίσημα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Γραφιστικής! Στις νέες συνθήκες το Τμήμα Γραφιστικής έχει το δικό του ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών να ακολουθήσει για την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών του και σε αυτό θα επικεντρωθεί για να φανεί αντάξιο των προσδοκιών τους. Δυο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη! Οι ευθύνες για τα τετελεσμένα ας αναζητηθούν σε όλους αυτούς που τα προκάλεσαν μη σεβόμενοι την εκφρασμένη άποψη των Τμημάτων και αγνοώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία τους τελευταίους μήνες» (sic – 19/12/2017)

    συμπεραίνουμε ότι ο κος Χιωτίνης, Διευθυντής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών (Κοσμήτορας) λειτούργησε αντιθεσμικά στο θέμα της προώθησης των εισηγήσεων της συνέλευσης του Ενοποιημένου (ελέω Αθηνά) τμήματος Γραφιστικής και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Ως αποτέλεσμα υπήρξε η ατυχής έκβαση για την Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών να μην συμπεριλαμβάνεται το γνωστικό της αντικείμενο στο νεοσχηματιζόμενο Ίδρυμα.

    Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών δεν έχω παρά να ζητήσω από τον Κοσμήτορα κο Χιωτίνη να διαψεύσει με έγγραφα τον κο Ματθιόπουλο διαφορετικά να υποβάλλει την παραίτησή του στη διάθεση του Υπουργού. Εάν ο κος Χιωτίνης έχει υπερβεί τον θεσμικό του ρόλο με αποτέλεσμα να βλάψει τα μέλη της Ένωσής μας και τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών φέρει βαρύτατη ευθύνη γιατί έτσι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στην ακαδημαική κοινότητα όσο και στην βιομηχανία των Γραφικών Τεχνών, την Εθνική Οικονομία και την Κοινωνία. Η προσωπική του άποψη δεν μας ενδιαφέρει καθόλου: Οφείλει ως εκλεγμένος Διευθυντής Σχολής να σεβαστεί την επιστημονική απόφαση των Συλλογικών οργάνων παρά να υποστηρίζει την προσωπική του ατζέντα.

    Καλώ τον αξιότιμο κο Κοσμήτορα να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι λειτούργησε θετικά υπέρ της Ίδρυσης Αυτόνομου Τμήματος Επιστήμης Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας όπως αυτό είχε κατατεθεί από την ΓΣ του ενοποιημένου Τμήματος Γραφιστικής και τον αξιότιμο Υπουργό να καλέσει για το ζήτημα αυτό σε διάλογο με το Υπουργείο τόσο τους αρμόδιους ακαδημαικούς φορείς, που στάθηκαν ή που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όσο και τους κλαδικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς των Γραφικών Τεχνών που βρίσκονται έξω από τον ακαδημαικό χώρο αλλά φυσικά και τους ενδιαφέρει η εξέλιξη και η πορεία του κλάδου αλλά και η ευημερία της Χώρας.

    Μα καλά δεν έχει κανείς καταλάβει ότι όπως τότε που ο Γουτεμβέργιος υπηρέτησε τον Άνθρωπο, τα Γράμματα, τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό έτσι και σήμερα ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών καλείται να κάνει το ίδιο παρέχοντάς του τόσο τα οικονομικά εφόδια (η συσκευασία κινεί το παγκόσμιο εμπόριο, τα τυπωμένα φωτοβολταικά αξιοποιούν τις ΑΠΕ) όσο και τα πολιτισμικά αγαθά (βιβλία, προιόντα τεχνολογίας) για να συνεχίσει η ανθρωπότητα να προοδεύει;

    Μάριος Τσιγώνιας, Δρ. Γραφικών Τεχνών & Συσκευασίας
    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 00:08 | ΝΕΦΕΛΗ ΝΤΙΚΑ

    Φοιτήτρια τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας
    Θεωρώ πως πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 00:04 | ΜΑΡΗ ΛΥΔΙΑ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κρίνουμε απαραίτητο να προστεθούν τα ακόλουθα:
    – στο άρθρο 2 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.
    – στο άρθρο 5 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: οι ήδη φοιτούντες στα τμήματα που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως εντάσσονται και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νέου τμήματος βιοιατρικών επιστημών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν/ιδρυθούν, βάσει του προεδρικού διατάγματος. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

    Φοιτήτρια Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:48 | Δημητρα Λ.

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣΠληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας, Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις ευκαμπτης και χάρτινης συσκευασίας, οι εκτυπώσεις ασφαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα. Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική αν και ακόμη και αυτή είναι εξειδικευμένη. Αφορά την γνώση των διαφορετικών εκτυπωτικών μεθόδων και την προσαρμογή των εικαστικών στις απαιτήσεις τους, τις ιδιαιτερότητες των υλικών που θα εκτυπωθούν, τις χημικές και φυσικές αντιδράσεις τους με τα μελάνια και τα βερνίκια καθώς και με τα προϊόντα που θα περιέχουν οι συσκευασίες αυτές, και εν τέλει όλων των διαδικασίων παραγωγής τελικού προϊόντος και πολλές άλλες γνώσεις που δεν μπορούν να παρατεθούν σε περιορισμένο χώρο και χρόνο.Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων τεχνολόγων εκτύπωσης για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:30 | Τσόμο Μαρινέλλα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:24 | Γιάννης Υφαντόπουλος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Η λειτουργία Τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης αποτελεί εδώ και δεκαετίες καινοτομική πρακτική των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και στις Η.Π.Α.. Τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης είναι ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με διακριτό τίτλο Social Administration Department, παρέχοντας τη δυνατότητα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών. Με την ιδιότητα μου ως Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΚΠΑ συνεργάζομαι για πολλά χρόνια με αντίστοιχα Τμήματα (όπως το Department of Social Administration – The London School of Economics and Political Science, που αποτελεί το πρώτο σχετικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο) και παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και έρευνας σε σύνθετα πεδία παρέμβασης του Κοινωνικού Κράτους, όπως ιδίως η κοινωνική ασφάλιση, η κοινωνική φροντίδα και η υγεία.
    Η ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα καλύψει ένα σημαντικό κενό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο γνήσιο αυτοδύναμο Πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα. Θα συμβάλλει, αναμφισβήτητα, στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς εκτός των άλλων θα αναπτύξει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μία περιοχή που συσσωρεύει ομάδες πληθυσμού σε υψηλό κίνδυνο φτώχειας και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έντονα προβλήματα χωρικού αποκλεισμού.
    Στο πλαίσιο αυτό, εισηγούμαι ανεπιφύλακτα τη ρητή θεσμοθέτηση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο άρθρο 2 παρ. 1 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, θεωρώντας ότι θα επικυρώσει μία στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων της εποχής.

    Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης
    Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:18 | κατερινα

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςκαι την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνμε την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος. Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:06 | Φοιτήτρια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣΠληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, όπου στην Ανώτατη εκπαίδευση είναι το πρώτο το οποίο λειτούργησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών του τότε Κ.Α.Τ.Ε Αθηνών, το 1973, και αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι Αθήνας. Αποτελεί δε ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα τμημάτων της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο έχει ΑΜΕΣΗ, διαρκή και πολύπλευρη σχέση με συγκεκριμένους κλάδους της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κλάδοι των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, των εκδόσεων και της συσκευασίας.
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Εκφράζοντας, λοιπόν, την απόλυτη δυσαρέσκειά στην ψήφιση μιας πρότασης που δείχνει να αψηφά την διαφορετικότητα των δύο τμημάτων, προσβάλει την επιστημονική και επαγγελματική πορεία αποφοίτων, καθηγητών αλλά και φοιτητών, και θίγει στο σύνολο της τον κλάδο των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα που επί χρόνια στελεχώνεται από αποφοίτους των δύο αυτών μοναδικών τμημάτων της Ανώτατης εκπαίδευσης.
    Επίσης, η πρόταση αυτή δεν συντάσσεται με στόχο να εκπληρώσει τον θεμελιώδη ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά οδηγεί στην υποβάθμιση του τμήματος των Γραφικών Τεχνών στο σύνολό του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα του σύγχρονου επιστημονικού πεδίου των γραφικών τεχνών και των μέσων της οπτικής επικοινωνίας, οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του Αυτόνομου Τμήματος.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:05 | Γαλάτεια Σιταρίδη

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 22:50 | ΒΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

    ΑΡΘΡΟ 2: Για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται εντός ….. ημερών/μηνών έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφoύμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις
    1) Αισθητικής – Κοσμητολογίας
    2) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας
    3)Ιατρικών εργαστηρίων
    4) Οδοντικής Τεχνολογίας και
    5)Οπτικής – Οπτομετρίας

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 22:49 | Γεωργία Μπάιλα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 22:46 | Φοιτητής

    ΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.
    Θα ήθελα να σας καταθέσω μερικές σκέψεις μου σχετικά με την επικείμενη «Πανεπιστημιοποίηση» μέσω συγχώνευσης (ό όρος χρησιμοποιείται παρά το ότι διαφωνώ με τη χρήση του για να αποδείξει τον συλλογισμό μου) – των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά υπό τον Τίτλο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Θέτω το απλό ερώτημα: Γιατί μερικά από τα πλέον αξιόλογα Ανώτατα Ιδρύματα στον κόσμο ΔΕΝ ονομάζονται Πανεπιστήμια; Είναι το όνομα αυτό που τα κάνει αξιόλογα; Aναφέρω ενδεικτικά: MIT, RIT –Rochester Institute of Technology, Imperial College στο Ενωμένο Βασίλειο Bασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (ΚΤΗ Royal Institute of Technology) των Aκαδημιών (Akademien) και των»Fachhochschulen» της Γερμανίας. Παρεπιπτόντως, κάποια από αυτά έχουν τμήματα επιστημών γραφικών τεχνών και συσκευασίας!
    Εάν κανείς ισχυρίζεται ότι αυτή η «Πανεπιστημιοποίηση» επιχειρείται με σκοπό την αναβάθμιση των ΤΕΙ θα του αντιπρότεινα να φροντίσει την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ στο επίπεδο του MIT και στη συνέχεια να συζητήσουμε περί Πανεπιστημιοποίησης. Επί του παρόντος δε γνωρίζω να έχει υποβάλλει καμία πρόταση ούτε το ΜΙΤ ούτε το Imperial College να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια και δεν νομίζω να είναι κάτι που τα απασχολεί.
    Αλλά στη Χώρα μας φαίνεται ότι το ζήτημα των ονομασιών είναι περισσότερο σημαντικό. Πράγματι, αυτό απασχολεί κάποιους, είναι σημαντικό για αυτούς, αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν. Δεν κόπτονται ούτε για το καλό των ιδρυμάτων αλλά ούτε για το καλό των φοιτητών και των αποφοίτων τους. Κόπτονται για το πώς από Πρόεδροι ΤΕΙ (BusClass) θα μετονομαστούν σε Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (Glamorous) και πώς από από Διευθυντές Σχολών θα λέγονται Κοσμήτορες.
    Κατά τα άλλα ΔΕΝ εξυπηρετούν και δεν εξυπηρέτησαν τα Iδρύματα που αντιπροσωπεύουν (δεν προάσπισαν και δεν προασπίζουν τα δικαιώματα των φοιτητών και των πτυχιούχων των Ιδρυμάτων που διοικούσαν και διοικούν) και δεν αντιπροσώπευσαν και δεν αντιπροσωπεύουν ουδόλως τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
    Σχετικά δε με το φαινόμενο που κάποιοι βγαίνουν στο esos και χαρακτηρίζουν τον θεσμό των ΤΕΙ αποτυχημένο θα γελάσω. Τι να πούμε για αυτό εμείς οι απλοί πολίτες που συναντάμε χιλιάδες πτυχιούχους απο τα Πανεπιστήμια που είτε είναι άνεργοι είτε ετεροαπασχολούνται ως παραδείγματος χάρην οδηγοί ταξί η σερβιτόροι σε καφετέριες;
    Πόσο πιο ξεκάθαρα πρέπει να τονίσουμε ότι καθημερινά οι επιχειρήσεις μας ζητάνε πτυχιούχους τεχνολογίας γραφικών τεχνών για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία; Στόχος όλων αυτών είναι να παίξουν το ρόλο του λαγού και να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις, τις ανοχές και τις αντοχές της ακαδημαϊκής κοινότητας.
    Στο ότι κάποιες τέτοιες φωνές ακούγονται και μέσα από την ακαδημαική κοινότητα των ΤΕΙ θα απαντούσα ως εξής: να δούμε από ποιούς προέρχονται – από ανθρώπους κυρίως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι Τεχνολογικής που νιώθουν ότι χαραμίζονται ως καθηγητές ΤΕΙ και ότι ο διορισμός τους σε αυτά έβλαψε την καριέρα τους! Δηλαδή από ανθρώπους που ποτέ δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της σχέσης της Επιστημονικής Έρευνας με την Τεχνολογία και τις Ανάγκες της Κοινωνίας, της Οικονομίας και του Πολιτισμού μας. Η απάντηση που τους πρέπει είναι να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου!
    Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία αλλά δυστυχώς και στο Υπουργείο(!) είναι ότι οι Κοινωνίες έχουν απόλυτη ανάγκη την Τεχνολογική Εκπαίδευση η οποία μάλιστα στις μέρες μας οφείλει να βρίσκεται σε υψηλότατο εκπαιδευτικό επίπεδο. Η τεχνολογική εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Εάν σε αυτή την Χώρα χρειαζόμαστε περισσότερους επιστήμονες πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις ροές διαφυγής επιστημόνων στο εξωτερικό και όχι να δημιουργούμε περισσότερα Πανεπιστήμια. Αυτό δημιουργεί περισσότερα διαφυγόντα κέρδη στο Κράτος (δαπανάμε χρήματα για την Ανώτατη Παιδεία γνωρίζοντας εξ αρχής ότι οι επιστήμονες αυτοί θα διαρεύσουν από την Χώρα μας και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Χωρών υποδοχής τους κάτι που είναι πραγματική διαφυγή πλούτου και ανθρώπινου δυναμικού) και δεν εξυπηρετεί καθόλου την εγχώρια παραγωγή και ευημερία.
    Αντίθετα οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ αξιοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την Κοινωνία από ότι οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων. Πολλοί δε από αυτούς είναι εξαιρετικοί Επιστήμονες με Μεταπτυχιακούς Τίτλους Σπουδών και με Διδακτορικά, φτάνοντας στην οροφή των προσόντων τους στο γνωστικό και επιστημονικό τους αντικείμενο και βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την παραγωγική μηχανή της Χώρας. Παράδειγμα οι πτυχιούχοι μηχανικοί (όπως θα έπρεπε να ονομάζονται γιατί είναι στην πράξη) της επιστήμης και τεχνολογίας των γραφικών τεχνών από το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.
    Με γνώμονα τα παραπάνω και υπό την πεποίθηση ότι αυτή η «Πανεπιστημιοποίηση» είναι ήδη δρομολογημένη, προτείνω συγκεκριμένες αλλαγές στο Νομοσχέδιο αυτό, τόσο στο σύνολό του όσο και στα ειδικά θέματα των οποίων είμαι γνώστης και θα τεκμηριώσω.
    Α. Σημαντική τροποποίηση:
    Μετονομασία των 2 ΤΕΙ (Αθηνών και Πειραιώς) σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αττικής και όχι σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο τεχνολογικός χαρακτήρας του νέου Πανεπιστημίου θα πρέπει να φαίνεται καθώς αυτός είναι επιβεβλημένος για την διαφύλαξη του γνωσιολογικού περιεχομένου των σπουδών και την εξασφάλιση της ανάγκης της Κοινωνίας για ανάπτυξη τεχνολογικών αγαθών και υπηρεσιών και την υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανίας. Στην εποχή μας δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε την Αριστοτελική θεώρηση της Εκπαίδευσης για χάρη της Πλατωνικής. Τόσο ο θεωρητικός όσο και ο πρακτικός/τεχνολογικός/παραγωγικός τομέας είναι εξίσου σημαντικός για την Ανώτατη Εκπαίδευσηαλλά και την σχέση αυτής με την Κοινωνία μας.
    Β. Δευτερεύουσες τροποποιήσεις:
    Β1: Μετονομασία της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών (πρώην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών) σε Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, όπως σωστά αναφέρεται στο νομοσχέδιο,με 4 τμήματα όπως αυτά προτάθηκαν από τα τρία Τμήματα και την Κατεύθυνση Γραφιστικής του Τμήματος Γραφιστικής αλλά με την ταυτόχρονη απόσπαση της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στη Σχολή Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής.
    Β2. Απόσπαση της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το Τμήμα Γραφιστικής. Ίδρυση και μετονομασία της Κατεύθυνσης (και πρώην Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) σε Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας της Σχολής Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής.
    Σχετικά με τις Β1 και Β2 τοποθετήσεις μου περί της αναγκαίας υπόστασης ενός (έστω και μοναδικού) Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στον Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρω τα παρακάτω λίγα αλλά ενδεικτικά:
    Σήμερα στον πλανήτη ο κλάδος της παραγωγής των Γραφικών Τεχνών παράγει άνω των 580 δισ. δολάρια ετησίως και μέχρι το 2020 το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Από αυτά ποσοστό άνω του 50% σχετίζονται με την παραγωγή συσκευασίας. Η συσκευασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παγκόσμιο εμπόριο που αυτή την στιγμή κινεί τις αγορές. Ο κύκλος εργασιών από την βιομηχανική και την λειτουργική εκτύπωση παγκοσμίως το 2017 είναι περί τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται το 2022 να ξεπεράσει τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτές τις βιομηχανικές εφαρμογές συγκαταλλέγονται οι εκτυπώσεις ηλεκτρονικών, εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, βιοιατρικών αναλυτών, αισθητήρων και πλήθος άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
    Όσο δε για το βιβλίο και την εκδοτική δραστηριότητα υπάρχουν πλέον πλήθος μελετών που διαψεύδουν την αρχική αίσθηση ότι η παραγωγή τους θα εξαφανιστεί μέσα σε λιγότερο από μια 10ετία. Οι περισσότερες μελέτες περιγράφουν ότι θα επέλθει μια ισορροπία μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων όπως άλλωστε συνέβη και με το ραδιόφωνο μετά την εφεύρεση της τηλεόρασης κλπ.
    Με την διαφύλαξη του γνωσιακού αυτού πεδίου και γνωστικού αντικειμένου (που εκφράζεται με πλήρες πρόγραμμα σπουδών οκτώ εξαμήνων και με την συμπλήρωση της υποχρεωτικής θεσμοθέτησης της απαραίτητης πρακτικής άσκησης) μέσω της Ίδρυσης του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στη Σχολή Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής, διασφαλίζεται η δυνατότητα της Ελληνικής μεταποίησης στον νέο σύγχρονο ρόλο της όπου απαιτείται Ερευνα, Σχεδιασμός και Καινοτομική Παραγωγή να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση ανταγωνιστική δίπλα στα υπόλοιπα προϊόντα κάτι που διασφαλίζεται από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό πεδίο της Συσκευασίας αλλά και σε πλήθος άλλων διαδικασιών όπου απαιτείται και χρειάζεται η σύγχρονη εκτύπωση και περάτωση (ενδεικτικά εφαρμογές των καινοτομικών τεχνολογιών εκτυπώσεων σε βιοιατρικούς αναλυτές, στο ύφασμα και ένδυμα, σε εφαρμογές πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, στο πεδίο της ανάπτυξης και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού και φυσικά του τουρισμού).
    Διασφαλίζεται επίσης η ανταγωνιστικότητα στο πεδίο της παραγωγής ηλεκτρονικών εντύπων και τυπωμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τόσο απλόχερα μας χαρίζει η Πατρίδα μας, και τέλος μέσω της παραγωγής του Βιβλίου διασφαλίζεται ο καλύτερος δείκτης ελπίδας κατά της Φτώχιας για το Παιδί όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Εκ των παραπάνω διαφαίνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου σύμφωνα με τις προτάσεις μου Β1 και Β2 υπό την βασική προϋπόθεση της τροποποίησής του σύμφωνα με την πρόταση Α.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 22:38 | Φοιτήτρια

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
    _____________________________
    Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.

    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ πτυχίο ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ. Πτυχίο ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΓΡΑΦΙΣΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:48 | φοιτήτρια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:46 | Ευαγγελία Γλέζου

    Οι επαγγελματίες του χώρου και ψηφοφόροι, απαιτούμε την επανίδρυση του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ή αλλιώς την αυτονομία του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.Ως απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ΚΑΙ του τμήματος Γραφιστικής, σας διαβεβαιώνω ότι ουδεμία σχέση έχουν τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα. Είμαι επαγγελματίας εδώ και 15 χρόνια στον χώρο των Γραφικών Τεχνών. Οι διακριτές ειδικότητες του Τεχνολόγου Γραφικών Τεχνών και του Γραφίστα λειτουργούν συμπληρωματικά π.χ. σε μία επιχείρηση εκτυπώσεων ή σε ένα παραγόμενο έντυπο μέσο.Είναι σαν να θέλει κάποιος να κάνει μια χειρουργική επέμβαση και να πηγαίνει μόνο στον αναισθησιολόγο, αγνοώντας τον ιατρό-χειρουργό.Είναι εγκληματικό αυτό που προτείνεται για την Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία θα συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
    ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
    γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
    δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.Η προηγούμενη κυβέρνηση με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ κατήργησε το τμήμα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών χωρίς λόγο και τώρα εσείς θέλετε να συνεχίσετε το παράλογο! Βιοποριζόμαστε παντώς καιρού και κυβερνήσεων και αναμένουμε τις ενέργειες σας.Οι επαγγελματίες του χώρου απαιτούμε την επανίδρυση του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ή αλλιώς την αυτονομία του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.Με εκτίμηση

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:41 | Ηλίας Νικας Λέπουρας

    «ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ».

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:40 | ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Σας συγχαίρω για την ίδρυση του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής όμως μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος αν το τμήμα της Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πρέπει να συγχωνευτεί με τα αλλά τμήματα; Είναι το μοναδικό τμήμα που ασχολείται με ακτινοβολία και είμαι σίγουρη ότι ο Δημόκριτος θα σας εξηγήσει για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας και γιατί απαιτείται οι τεχνολόγοι να εκπαιδεύονται σωστά στη χρήση της ακτινοβολίας. Η σωστή εκπαίδευση του τεχνολόγου μόνο από αυτοδύναμο τμήμα μπορεί να γίνει κύριε Υπουργέ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:34 | ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Σας συγχαίρω για την ίδρυση του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής όμως μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε αν το τμήμα της Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πρέπει να συγχωνευτεί με τα αλλά τμήματα; Είναι το μοναδικό τμήμα που ασχολείται με ακτινοβολία και είμαι σίγουρη ότι ο θα σας εξηγήσει για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας και γιατί απαιτείται οι τεχνολόγοι να εκπαιδεύονται σωστά στη χρήση της ακτινοβολίας. Η σωστή εκπαίδευση του τεχνολόγου μόνο από αυτοδύναμο τμήμα μπορεί να γίνει κύριε Υπουργέ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:31 | ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Σας συγχαίρω για την ίδρυση του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής όμως μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε <> αν το τμήμα της Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πρέπει να συγχωνευτεί με τα αλλά τμήματα; Είναι το μοναδικό τμήμα που ασχολείται με ακτινοβολία και είμαι σίγουρη ότι ο <> θα σας εξηγήσει για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας και γιατί απαιτείται οι τεχνολόγοι να εκπαιδεύονται σωστά στη χρήση της ακτινοβολίας. Η σωστή εκπαίδευση του τεχνολόγου μόνο από αυτοδύναμο τμήμα μπορεί να γίνει κύριε Υπουργέ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:20 | Κυριακή

    Επιστολή στην ανοιχτή διαβούλευση

    Προς: Κ.Γαβρόγλου

    Κύριε Γαβρόγλου,

    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών

    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.

    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μας να εισακουστεί

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 21:04 | Ανδριανα

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 20:45 | Δημήτρης Καλτσας

    Όχι στην υποβάθμιση του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα, αυτού της Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας που μόνο αναβαθμιση δεν θα φέρει. ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 20:43 | Σταύρος Θεοδωρίδης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 20:27 | Ιωαννης

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    -ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !!
    ΖΗΤΑΜΕ την απόσυρση του νομοσχεδίου συγχώνευσης του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην χρήση μηχανημάτων Ακτινοδιάγνωσης, Πυρηνικής Ιατρικής, Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας, Ακτινοθεραπείας.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 20:24 | Μαρία Νάκου

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:56 | Ευαγγελία Καπνιά

    Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας πρέπει να παραμείνει αυτόνομο.Αποτελεί το μόνο τμήμα πανελλαδικά!!Έχει συγκεκριμένο και μοναδικό γνωστικό αντικείμενο , που περιλαμβάνει την κλασσική ακτινολογία, την αξονική τομογραφία , την μαγνητική τομογραφία , την πυρηνική ιατρική και την ακτινοθεραπεία.Είναι ένα τμήμα που είναι αναγνωρισμένο αφού έχει συνεργασία μέσω προγραμμάτων ERASMUS με 46 χώρες.Οι απόφοιτοί του συγκεκριμένου τμήματος έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να χειριστούν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας , ιατρικό απόρρητο και ιοντίζουσες ακτινοβολίες που είναι «επικίνδυνο» εργαλείο. Συνοψίζοντας η αυτονομία του τμήματος είναι απαραίτητη!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:45 | ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:31 | ΙΝΤΕΝ

    ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  Αιγάλεω, 21 Δεκεμβρίου 2017Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε ότι:  Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης.  Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση».  Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :  Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,  άριστη εξωτερική αξιολόγηση,  οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO,  αυτοδύναμο ΜΠΣ,  λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και  Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότι
    και σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με σεβασμό και εκτίμηση, Οι φοιτητές του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί)με την συμπαράσταση του Εκπαιδευτικού Προσωπικου και ολων των επαγγελματικων Συλλογων και Φορεων!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:11 | Αναστάσιος Σεπετής

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 18:31 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

    Ως φοιτήτρια του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας επιθυμώ να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου στο ζήτημα της συγχώνευσης 5 τμημάτων σε ένα ενιαίο το οποίο θα αποκαλείται <>, καθώς και κάποιους από τους λόγους για τους οποίους θα ‘πρεπε να παραμείνει αυτόνομο το τμήμα μου.

    Το τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας αποτελεί αυτόνομο πανεπιστημιακό τμήμα με αναγνώριση και ακαδημαικότητα παγκοσμίως. Επιπροσθέτως αποτελεί το μόνο τμήμα στην Ελλάδα, το οποίο ασχολείται με τους τομείς: 1)ιατρικής απεικόνισης -κλασσικό ακτινολογικό, αξονική και μαγνητική τομογραφία-, 2) πυρηνικής ιατρικής, καθώς και 3) ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Όπως γίνεται αντιληπτό ασχολούμαστε με τη χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας -κι όχι μόνο- πάνω στον άνθρωπο, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο! Επομένως, η σωστή εκπαίδευση τόσο στο περιβάλλον της σχολής όσο και στις νοσοκομειακές πρακτικές καθίσταται αναγκαία για την προστασία του πολίτη.

    Συνειδητοποιούμε πως οι νέοι απόφοιτοι του τμήματος θα υπολείπονται των παλαιότερων σε βασικές γνώσεις, όπως είναι η ακτινοπροστασία του ασθενούς, καθώς σε 2 έτη πρέπει να ληφθούν οι γνώσεις που λαμβάνονταν σε 4! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τμήματος μας και το μειωμένο επίπεδο σπουδών.

    Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία μας με πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως είναι το Τέξας, αλλά και η ύπαρξη μας απο το 1999 στο erasmus group με ομότιμες θέσεις με τις υπόλοιπες χώρες στα πλαίσια του erasmus.

    Συνεπώς καταλαβαίνουμε την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΑΣ στο νέο ΠΔΑ για τους παραπάνω λόγους.

    Εύχομαι να ανατραπεί η απόφαση της συγχώνευσης!
    Με εκτίμηση σπουδάστρια του ΤΕΙ Αθήνας, τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 18:12 | Ελένη Μπέκα

    Είμαι καταρχάς ενθουσιασμένη με την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιτέλους να αναγνωριστεί η ισοβαθμία των σπουδών!

    Οι ζυμώσεις όμως, που οδήγησαν σε αυτή την ίδρυση δεν θα έχουν ικανοποιηθεί εάν δεν εξομοιωθούν τα ήδη χορηγηθέντα πτυχία από τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.
    Χωρίς την εξομοίωση των ήδη πτυχιούχων και ενεργών επαγγελματιών θα δημιουργηθεί ένα νέο χάσμα με άλλο όνομα, ένα χάσμα που προσπαθεί να γεφυρώσει ή να κλείσει το παρόν νομοσχέδιο.

    Πιστεύω ότι οι δυνάμεις που ωθούν σήμερα την ίδρυση Πανεπιστημίου θα αποφασίσουν την πλήρη εξομοίωση των ήδη πτυχιούχων, άλλως δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα η σημερινή «αναβάθμιση».

    Σκεφτείτε τον παραλογισμό που έχουμε να ζήσουμε μεταξύ των πτυχιούχων πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου!

    Μια απλή λύση είναι οι ήδη εργαζόμενοι ως πτυχιούχοι ΤΕΙ να εξομοιωθούν με τους νέους πτυχιούχους χρησιμοποιώντας τα έτη εργασίας τους. Αλλιώς, καλλιεργείται η αδικία και η αγανάκτηση.

    Πιστεύω ότι τα σχόλια αυτής της διαβούλευση πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 17:28 | Έλενα Λεωνακη

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ προχώρατε σε μια Ίδρυση Πανεπιστήμιου η οποία πρόκειται όπως έχετε αναφέρει για την αναβάθμηση των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραία,όμως οι συγχωνεύσεις και οι μειώσεις των αυτοδύναμων μέχρι τώρα τμημάτων δείχνουν οτι δεν είναι αύτος ο σκοπός σας.Τελος για τα συγχωνευμένα τμηματα δεν διασφαλίζεται πουθενά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και αν θα διδάσκονται τα μαθήματα που θα αφόρουν το γνωστικό αντικείμενο με βάση το τμήμα που είχαν επιλέξει στις εισαγωγικές εξετάσεις μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο .Ειδικά για το τμημα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ θα ήθελα να προσθέσω πως είναι απαραίτητη η ένταξη του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με αυτοδύναμια αφού πρόκειται για ένα τμήμα που συνδύαζει άρτια δύο κατευθύνσεις. Επισης στην Ευρώπη είναι μονάδικο με αναγνωρισμένη και αποδεδιγμένη ακαδημαϊκότητα. Τέλος οι απόφοιτητοι έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και είναι εν δυνάμει επιχειρηματίες στον Ελλαδικό χώρο!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 16:35 | Μιχαήλ Παπαγιαννόπουλος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.