Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:49 | Γ.Μ.

    Ως μητέρα μαθητή της Β’ Γυμνασίου σε πρότυπο, καθώς και μαθήτριας της Στ’δημοτικού η οποία προτίθεται να δώσει εξετάσεις, θέλω να σας δηλώσω την δυσαρέσκεια μου για το Αρ. 18. Δεν θα αναφερθώ στις θυσίες των παιδιών μου αλλά και όλης οικογένειας σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Θα αναφερθώ στην ψυχολογία των παιδιών που και μόνο στο άκουσμα του τι περιέχει το συγκεκριμένο άρθρο σκέφτηκαν ότι κάθε τρία χρόνια θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδείξουν τι? ότι αξίζουν να φοιτούν σε αυτά τα σχολεία? Αλλάζουν περιβάλλον, φίλους και αλλάζει ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ευαίσθητη ηλικία των 12 ετών. Και πάνω που προσαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον, τους λέμε ότι για να μην αλλάξουν θα πρέπει να ξαναμπούν στη διαδικασία των εξετάσεων. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο, από το γυμνάσιο στο λύκειο, από το λύκειο στο πανεπιστήμιο. Εξ’ άλλου τα παιδιά που ήδη φοιτούν, όταν έδωσαν εξετάσεις, έδωσαν με δεδομένη την εξαετή φοίτησή τους. Σκεφτείτε το καλύτερα και πράξτε σωστά.
    Με Εκτίμηση
    Γ.Μ.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:46 | Ε.Νακ

    Τα παιδιά των προτύπων πέτυχαν να περάσουν μέσα από τεράστιο ανταγωνισμό στις εξετάσεις, σε μια πολύ τρυφερή ηλικία (12 χρονών), γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν για 6 χρόνια. Μην τους καταστρέφετε την επιτυχία αυτή και την σταθερότητα την οποία νιώθουν και είναι απαραίτητη για την ψυχολογία τους

  • 27 Απριλίου 2020, 21:38 | Γονέας

    Οι μαθητές έχουν δείξει την αξία τους δεν χρειάζεται να περάσουν από την ίδια διαδικασία για δεύτερη φορά!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 21:37 | ΡΑΔΙΤΣΑ ΕΛΠΙΔΑ

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Είμαστε γονείς δύο κοριτσιών που πηγαίνουν και οι δύο η μία σε ΠΣ και η άλλη σε ΠΕΙ.Σ στην βαθμίδα Γυμνασίου. Σας πληροφορώ ήταν οικογενειακή μας επιλογή τα σχολεία αυτά γιατί πιστεύουμε στον θεσμό αυτό και στα παιδιά μας.
    Εδωσε το παιδί εξετάσεις για να μπει, αξιολογείται κατά την διάρκεια της χρονιάς,δίνει εξετάσεις απο τάξη σε τάξη, θα δώσει πανελληνιες, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο άγχος,και άλλα έξοδα γιατί, ποιο το οφελος?
    Αφήστε τα παιδιά να ευχαριστηθούν την μαθησιακή διαδικασία των 6 ετών (γυμνάσιο/λύκειο) και εν τέλει να επιλέξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία,μέσα απο τις δυνατότητες που τους δίνει το Πρότυπο που επέλεξαν τα ίδια και που τα στηρίζουμε και εμείς !
    Ευχαριστούμε πολύ !

  • 27 Απριλίου 2020, 21:34 | Α. Κωνσταντίνος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας , αλλά και με όλους όσους ενδιαφέροντε για αυτό το θέμα την ταπεινή μου γνώμη. Εγώ είμαι ένας μαθητής Β’ Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου και βασισμενός στις προσωπικές μου εμπειρίες έρχομαι αντίθετος με τις συνέπειες που φέρνει μαζί του αυτή αλλαγή σχετικά με τα πρότυπα σχολεία και τις εξετάσεις που πρέπει να περάσουν τα παιδιά για να περάσουν στην πρώτη λυκείου. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ήδη είναι επιβαρυμένο από πολλές εξετάσεις που κρίνουν την ζωή νεαρών ανθρώπων. Το να προσθέσουμε παραπάνω εξετάσεις είναι μόνο ένας τρόπος να επιβαρύνουμε και να »στρεσάρουμε» περισσότερο την νεαρά γενιά.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:30 | Ιωάννης Πουλάκης

    Οι “Τυχεροί” και οι “Άριστοι”
    Διαχωρισμός των Πειραματικών από τα Πρότυπα σχολεία.

    Με μία προσεκτική ματιά στην 2η παράγραφο των άρθρων 11 και 12 παρατηρούμε ότι τόσο τα Πρότυπα όσο και τα Πειραματικά αποσκοπούν στους ίδιους στόχους. Οι στόχοι αυτοί για λόγους που δεν κατανοώ αναφέρονται με διαφορετική σειρά αν και λεκτικά είναι ακριβώς οι ίδιοι, με μοναδική διαφορά το Α11. Π2.α “η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας”, Α12. Π2.ι “ο πειραματισμός σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης του σχολείου”.

    Στο άρθρο 13 οι παράγραφοι 1-4.3 αντιμετωπίζουν τα Π.Σ. και τα ΠΕΙ.Σ με τον ίδιο τρόπο.

    Οι παράγραφοι 4.4 και 5 αναφέρονται μόνο στα συνδεδεμένα ΠΕΙ.Σ, και ενώ θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αντίστοιχη αναφορά για τα συνδεδεμένα Π.Σ., δεν υπάρχει.

    Η μοναδική αναφορά βρίσκεται στο Άρθρο 56 Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β΄, η οποία προβλέπει την εισαγωγή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Λύκειο των μαθητών που ήδη φοιτούν σε Πειραματικό Γυμνάσιο μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, χωρίς να γίνεται μνεία για τους υπόλοιπους ή τις επόμενες γενιές που θα εισαχθούν.

    Αν εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί και συμπληρωνόταν εκ νέου αναφορά για τα συνδεδεμένα Π.Σ. με αντίστοιχα διακαιώματα για τους μαθητές που φοιτούν σε αυτά, δηλαδή αυτοδίκαιη εγγραφή στην επόμενη βαθμίδα, ο νόμος θα ήταν δίκαιος προς όλους τους μαθητές και θα πρέσβευε τους σκοπούς για τους οποίους νομοθετήθηκε.

    Όπως προκύπτει και από τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, ο νομοθέτης σκοπίμως διαφοροποιεί τα Π.Σ και ΠΕΙ.Σ ως προς της σύνδεση μεταξύ των βαθμίδων γυμνασίου – λυκείου και τον τρόπο μετάβασης των μαθητών από την μία στην άλλη, με αποτέλεσμα ο νόμος όχι μόνο να μην πρεσβεύει τους σκοπούς για τους οποίους νομοθετήθηκε αλλά και να προκαλεί κοινωνική ανισότητα.
    Οι μαθητές αυτομάτως διαχωρίζονται στους “Τυχερούς των Πειραματικών” οι οποίοι απολαμβάνουν ένα σταθερό, υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό περιβάλλον (για κάποιους από το νηπιαγωγείο, για άλλους από το δημοτικό και άλλους από το γυμνάσιο ή το λύκειο) και τους “Άριστους των Προτύπων” οι οποίοι βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και καλούνται να διεκδικούν την για άλλους αυτονόητη σταθερότητα, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο.

    Η μετάβαση των μαθητών των Π.Σ. από το γυμνάσιο στο λύκειο μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία θα υποβαθμίσει το Π.Σ..
    Σήμερα όλα τα λύκεια της χώρας έχουν χάσει τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης σαν φυσική συνέχεια από το γυμνάσιο και έχουν ταυτιστεί με την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Οι εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων Πρότυπων Γυμνασίων για τα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια θα έχουν σαν αποτέλεσμα το Πρότυπο Γυμνάσιο να αποκλίνει εντελώς από το πνεύμα του νόμου για καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας και να ταυτιστεί με την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο.

    Ο νομοθέτης προφανώς θέλει να δώσει μια 2η ευκαιρία, να εισαχθούν στο Πρότυπο Λύκειο, σε όσους αν και “Άριστοι” δεν εισήχθησαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Ο νομοθέτης γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να αμφισβητήσει ή να τιμωρήσει όσους ήδη τιμούν τον σκοπό του Π.Σ.. Ο νομοθέτης έχει ήδη προβλέψει, και σε κάποια Π.Σ. της χώρας ο αριθμός των μαθητών του λυκείου είναι μεγαλύτερος από αυτόν του συνδεδεμένου γυμνασίου και σήμερα με το εν λόγω νομοσχέδιο, αυξάνει σημαντικά των αριθμό των Π.Σ..
    Επιπλέον ο νομοθέτης προβλέπει στο Σύνταγμα της Ελλάδας ότι “Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου” και ότι “Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται …”, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τους μαθητές όλων των γυμνασίων το νομοσχέδιο.

    Σε τι ωφελεί λοιπόν η υποχρέωση κατατακτήριων εξετάσεων αμέσως μετά τις προαγωγικές;
    Υπάρχει τρόπος και είναι γνωστός. Δεν γκρεμίζουμε αυτό που ήδη υπάρχει και αποδεδειγμένα λειτουργεί σωστά αλλά χτίζουμε πάνω σε αυτό και το εξελίσσουμε.

    Οι αλλαγές σε δομές που λειτουργούν σωστά πρέπει να γίνονται με σταθερά βήματα και κάθε βήμα να δοκιμάζεται προσεκτικά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο.

    Αναφορικά με τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ προτείνω:

    α) να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση με την αύξηση του αριθμού των Π.Σ. και των ΠΕΙ.Σ. και τη μετάβαση από τη μία βαθμίδα στην άλλη σύμφωνα με τα άρθρα 80 και 90 του ν. 4610/2019 (η εισαγωγή στην επόμενη βαθμίδα υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις),

    β) να λειτουργήσουν τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ ικανό διάστημα ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθείται η εξέλιξη της επίδρασης στην πάροδο του χρόνου.
    Το διάστημα αυτό θα πρέπει να παρατηρούμε :
    – την επίδραση στην απόδοση των μαθητών και τη συνολική απόδοση κάθε σχολείου,
    – τη μεταβολή στην αναλογία θέσεων και υποψηφίων στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ (σήμερα σε κάποια Π.Σ. είναι περίπου 75 θέσεις για 800 υποψήφιους),
    – το ποσοστό των μαθητών εισήχθησαν στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ έναντι αυτών που αιτήθηκαν,
    – τη μεταβολή στη «βάση εισαγωγής» στα Π.Σ.

    Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλια και τις προτάσεις των οικογενειών που στηρίζουν τα πρότυπα σχολεία και πράξτε ηθικά και νόμιμα.

    Ευχαριστώ
    Ι. Πουλάκης

  • 27 Απριλίου 2020, 21:26 | Καβαβα

    ΌΤΑΝ ΕΔΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΆΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΊΕΣΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΈΧΩ ΖΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΠΙΒΡΆΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΜΟΥ. ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΠΆΡΕΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΈΝΤΑ….!!!!!!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 21:23 | Καταβρ

    πήγαινα έκτη δημοτικού όταν διαβαζα δωδεκαωρα καθημερινά χάνοντας ύπνο και ύλη δημοτικού. Δεν είναι κρίμα του χρόνου να χάσω εκτός από ύπνο ΚΑΙ ΥΛΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΈΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΈΝΩΝ ΜΑΘΗΜΆΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ!;!;!;

  • 27 Απριλίου 2020, 21:22 | Γονέας Προτύπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

    Ως γονείς μαθήτριας πρότυπου σχολείου, όταν πήραμε την απόφαση να υποβάλουμε το παιδί μας σε αυτή την πολύ δύσκολη για την ηλικία του
    διαγωνιστική διαδικασία εισαγωγής στη Α’ Γυμνασίου, λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ότι εξασφαλίζεται η συνέχεια της εξαετούς φοίτησής του
    στον ίδιο τύπο σχολείου. Φυσικά η προσπάθεια αυτή, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνοδεύτηκε από το ανάλογο οικονομικό κόστος φροντιστηριακής προετοιμασίας.

    Στέκομαι ιδιαίτερα στις ψυχολογικές συνέπειες για τους μη επιτυχόντες μαθητές αυτής της διαδικασίας οι οποίοι:
    α. κινδυνεύουν να «στιγματιστούν» ως «αποτυχημένοι» ακόμη κι αν η «αποτυχία» τους έχει κριθεί σε απειροελάχιστες βαθμολογικές διαφορές.
    β. καλούνται να αλλάξουν «βίαια» και απότομα σχολικό περιβάλλον χωρίς να το έχουν αρχικά συνυπολογίσει στην απόφασή τους να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο σχολείο.

    Εν κατακλείδι, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η κάθε αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης να συνοδεύεται από εξαντλητικές εξετάσεις με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος και
    πολλαπλά σοβαρότερο ψυχολογικό κόστος για τα παιδιά μας!

  • 27 Απριλίου 2020, 21:18 | Κατεβα

    ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑ ΤΈΤΟΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΜΑ, ΕΝΙΩΣΑ ΠΏΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΩ ΕΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟ ΣΦΟΥΓΓΆΡΙ ΜΑΘΗΜΆΤΩΝ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΦΟΥΓΓΆΡΙ ΣΒΗΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΥΛΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ!!!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 21:15 | Κουβ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΆ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΓΡΑΠΤΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΆΡΙΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΡΑΒΉ ΣΤΙΓΜΉ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΟΎΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

  • 27 Απριλίου 2020, 21:14 | Ιωάννης Λυμπερόπουλος

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ
    Επιτρέψατε μου να σας υποβάλλω τις ενστάσεις μου για το άρθρο 18 του εν λόγω νομοσχεδίου :
    1. Οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν ήδη αξιολογηθεί δίνοντας ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους και ακολούθησαν ένα δύσκολο πρόγραμμα για μια ολόκληρη χρονιά.
    2. Όλες οι οικογένειες των μαθητών στα Πρότυπα στο έχουν ήδη προγραμματίσει τις μελλοντικές κινήσεις τους έχοντας σαν δεδομένο αυτό που ίσχυε ως σήμερα, δηλαδή την φοίτηση των παιδιών τους στο ίδιο σχολείο τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο.
    3.Η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεοληπτικής αντίληψης για την αριστεία προσανατολιζόταν στην υποβάθμιση των Προτύπων Σχολείων. Σήμερα στο νομοσχέδιο έχουμε την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση. Συνεχώς εξετάσεις και εκ νέου αξιολογήσεις. Μας προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές στο θέμα κινούνται σαν «εκκρεμές» μεταξύ ακραίων θέσεων και αγνοούν τον χρυσό κανόνα του μέτρου.
    4.Θεωρώ επίσης εύστοχες τις επισημάνσεις άλλων γονέων για άσκηση πίεσης στους μαθητές απο την αλληλουχία των εξετάσεων, την άδικη απογοήτευση που θα νοιώσει κάποιος εάν αποτύχει στις εξετάσεις για το Λύκειο και την επίδραση που θα έχει αυτό στην εκπαιδευτική του πορεία. Εξάλλου με ποιό κριτήριο όλοι οι μαθητές πανελλαδικά θα εγγραφούν στο Λύκειο χωρίς εξετάσεις ενώ οι μόνοι μαθητές που έχουν ήδη αξιολογηθεί, αυτοί των Προτύπων, θα κληθούν κατ’ εξαίρεση να διαγωνιστούν για την δική τους εισαγωγή στο Λύκειο?
    Αυτό θεωρώ ότι καταργεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του συντάγματος μας και κεκτημένο της Δημοκρατίας μας.

    Θεωρώντας ότι έχω συνεισφέρει στον γονιμό διάλογο της παρούσης διαβούλευσης

    Διατελώ μετά Τιμής

    Ιωάννης Λυμπερόπουλος.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:12 | Κατβ

    ΔΙΝΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΌΤΥΠΑ, ΔΊΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΟΡΤΏΝΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ;;;; ΠΟΤΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΈΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ;;;

  • 27 Απριλίου 2020, 21:09 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΛΤΕΖΗΣ

    Ειδικά για τους μαθητές που έχουν ήδη καταφέρει, πέρσι και πρόπερσι τον Ιούνιο, να εισαχθούν σε Πρότυπο και αυτή τη στιγμή είναι μαθητές της Α’ και της Β’ Γυμνασίου, τους αλλάζετε τους όρους των σπουδών τους και της πορείας τους ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει την εξαετή τους φοίτηση μέσα στη Δευτεροβάθμια. Αν γνώριζαν οι οικογένειες των σημερινών μαθητών Α’ και Β’ Γυμνασίου, ότι θα ερχόσασταν εσείς με την απόφασή σας να κατασκευάσετε συνθήκες και πιθανότητες διακοπής της φοίτησής τους εντός του ίδιου σχολείου, ίσως να μην εξέθεταν τα παιδιά τους καν στη διαδικασία των εισαγωγικών για την Α’ Γυμνασίου, πόσο μάλλον εφόσον, όπως εξηγούμε και στο 1ο επιχείρημα, θα ακολουθούσαν εξετάσεις για την Α’ Λυκείου και για τις Πανελλαδικές. Έτσι όμως, θα μειώνονταν κάθετα το γενικότερο ενδιαφέρον και η γενικότερη ζήτηση για εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου και τα Πρότυπα θα μαράζωναν. Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι εσείς, που είχατε και έχετε υψώσει ως σημαία της πολιτικής σας τα Πρότυπα, δέχεστε να είστε η Υπουργός που θα είχαν αυτή την κατάληξη οι αποφάσεις της.

    Εν πάση περιπτώσει, οι μονομερείς και άνευ διαλόγου ανατροπές σε μία πορεία που τα παιδιά μας έχουν ήδη ξεκινήσει, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομικού ενδιαφέροντος για τα οποία ήδη ενημερωνόμαστε σχετικά με το πώς είναι δυνατό να τα προωθήσουμε αρμοδίως και να τα υπερασπιστούμε.

    Ενισχυτικό στοιχείο ως προς το πόσο αμφισβητήσιμη, από νομική σκοπιά, είναι η απόφασή σας, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ σε όλα τα σχολεία οι μαθητές θα προάγονται από τη Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου κανονικά με τη βαθμολογία τους, ειδικά για τα Πρότυπα βάζετε εξετάσεις.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:51 | Γεωργία Γ.

    Από μαθήτρια ακόμα πίστευα στη δύναμη της μάθησης και στο μεγαλείο της γνώσης!
    Καλώς ή κακώς, η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι στενά συνυφασμένη με τις εξετάσεις διαφόρων βαθμίδων και περιεχομένου.
    Το κάθε παιδί καλείται να αποδεικνύει καθημερινά την αξία του ως μαθητής και το επίπεδο των γνώσεών του.
    Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί που προσπαθεί ν΄ αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να ανοίξει τα φτερά του στη ζωή, να πατάει σε σταθερό έδαφος. Ένα έδαφος που δυστυχώς κλυδωνίζεται κάθε φορά που ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, αποφασίζει να αλλάξει το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι για «το καλό των μαθητών και της κοινωνίας».
    Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε, μεγαλώνει και το χάσμα που μας χωρίζει από την παιδική μας ηλικία, έτσι που λησμονούμε ότι κάποτε υπήρξαμε κι εμείς παιδιά με όνειρα, άγχη, ανησυχίες, μα πάνω απ΄ όλα δίψα για ζωή!!
    Είναι λυπηρό να αισθάνονται τα παιδιά μας ότι «τιμωρούνται», μπαίνοντας ξανά σε μία κουραστική, αγχωτική και κατά την άποψή μου ανούσια διαδικασία αξιολόγησης, με τον κίνδυνο να βρεθούν σε νέο σχολικό περιβάλλον (με ότι συνεπάγεται αυτό), σε περίπτωση αποτυχίας τους στις εξετάσεις.
    Δεν θεωρώ λοιπόν καθόλου συνετό να προστεθεί στα παιδιά μας ακόμα μια αγωνία, ακόμα μια δοκιμασία στο δρόμο προς τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που από μόνες τους είναι ιδιαιτέρως αγχωτικές.
    Τα παιδιά των Πρότυπων Σχολείων απέδειξαν ήδη ότι δεν βρίσκονται τυχαία σε αυτό το σπουδαίο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και αυτή τους η παρουσία δίνει την αξία και τη δυναμική που τα σχολεία αυτά διαθέτουν.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:39 | Μαθήτρια Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων

    Σκέψεις…
    Τι θα ζητούσε ο Αίσωπος από τον μέρμηγκα στο μύθο ;;;;;
    Φύγε από το σπίτι σου στη μέση του χειμώνα και ας ΚΟΠΙΑΣΕΣ όλο το καλοκαίρι να μαζεύεις τις προμήθειες του χειμώνα ;;;

    Εμείς γιατί να φύγουμε από το σπίτι μας;;;
    Το σχολείο μας είναι το σπίτι μας.
    Οι συμμαθητές μας και οι καθηγητές μας είναι η δεύτερη οικογένειά μας!!!!

    ΜΣ

  • 27 Απριλίου 2020, 20:33 | Νίκος Π.

    Η μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν είτε σε πρότυπα είτε σε πειραματικά σχολεία βαρύνετε από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν ισχύει όμως η ίδια ρύθμιση για τους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων, η μετακίνηση και η διατροφή των οποίων επιχορηγείται. Όλοι αυτοί οι τύποι δημόσιων σχολείων χαρακτηρίζονται ως υπερτοπικοί, δηλαδή οι μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να καλυφθεί και η μετακίνηση των μαθητών και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

    Αδυνατώ να καταλάβω σε τί εξυπηρετεί η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στην α’ τάξη των πρότυπων Λυκείων, των παιδιών που φοιτούν ήδη στα συνδεδεμένα Γυμνάσια. Τα παιδιά που έχουν ήδη εισαχθεί, μετά από πολύ προσπάθεια είναι η αλήθεια, μπαίνουν έτσι σε συνεχόμενες εξεταστικές χρονιές ήδη από την Γ’ Γυμνασίου.
    Θεωρώ ότι υποβαθμίζεται η σχολική προσπάθεια των παιδιών αλλά και των Γυμνασίων, αφού ουσιαστικά η τελευταία τάξη θα αναλωθεί σε προετοιμασία για την εισαγωγή στο Λύκειο.
    Το ίδιο άλλωστε δεν συμβαίνει ήδη στην ΣΤ Δημοτικού για τα πρότυπα Γυμνάσια και στην Γ’ Λυκείου για όλα τα Λύκεια;
    Δεν υπάρχει, εδώ και χρόνια, η έμπρακτη σχετική απόδειξη; Τί διαφορετικό περιμένετε να συμβεί;

    Σας παρακαλώ ξανάσκεφτείτε το θέμα της εισαγωγής των μαθητών των προτύπων γυμνασίων στα πρότυπα λυκεία. Είναι πέρα για πέρα λάθος για τους λόγους που έχουν ήδη εκτεθεί σ’αυτή τη διαβούλευση. Το μέτρο των εξετάσεων θα οφελησει μόνο τα φροντιστήρια.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:26 | Ν.Π.

    Είναι απαράδεκτο για τα παιδιά που φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου σε πρότυπο, ενώ μπήκαν με νόμο που προέβλεπε την αυτοδίκαιη μετάβασή τους στον β΄ κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να τους λέτε τώρα ότι πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις για να προχωρήσουν στο Λύκειο. Επιλέξαμε το πρότυπο γυμνάσιο για το παιδί μας με την προοπτική της 6ετούς φοίτησης, αφού αρνηθήκαμε 100% υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό που η οικογένειά μας αισθάνεται αυτή τη στιγμή είναι αγανάκτηση και θυμός επειδή εμπιστευτήκαμε αυτό το κράτος, το οποίο από ό,τι φαίνεται δε σταματάει ποτέ να τρώει τα παιδιά του.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:25 | Στέλιος Καραμπλάκας

    Διαβάζοντας το άρθρο και συγκεκριμένα τη παράγραφο 1, δε φαίνεται να είναι ξεκάθαρο αν οι εισαγωγικές εξετάσεις στη Α’ τάξη Λυκείου από τη Γ’ τάξη Γυμνασίου θα απαιτούνται ακόμη κι αν Γυμνάσιο και Λύκειο συστεγάζονται στην ίδια Πρότυπο Σχολή.
    Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς παράλογο διότι:
    1. Υποχρεώνει τους καθηγητές του Λυκείου να αγνοήσουν εντελώς τις αξιολογήσεις των μαθητών από τους καθηγητές του Γυμνασίου ενώ οι ίδιοι συνομιλούν πίνοντας το καφεδάκι τους σε καθημερινή βάση αφού συστεγάζονται. Αυτό αυτομάτως φέρει σε μια πολύ επικίνδυνη αντιπαράθεση τους καθηγητές Γυμνασίου / Λυκείου αλλά με τελικά θύματα τους μαθητές.
    2. Τι γίνεται στη περίπτωση που κάποιοι καθηγητές διδάσκουν και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της ίδιας Προτύπου Σχολής λόγω έλλειψης προσωπικού όπως γνωρίζει πολύ καλά η κ. Κεραμέως;
    Δηλαδή ο ίδιος καθηγητής θα προσποιηθεί οτι αγνοεί τη δική του αξιολόγηση του μαθητή στην αποφοίτηση από τη Γ’ Γυμνασίου και θα πρέπει να κάνει καινούρια για την εισαγωγή του στην Α’ Λυκείου; Ποιο το νόημα;
    3. Μήπως αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος «αποζημείωσης» των φροντιστηρίων που χάσανε τη…»μάσα» λόγω κορονοϊού «με τις ευλογίες του κράτους»; Ντροπή.
    4. Τι πλεονέκτημα θα προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα στη παιδεία;
    Νομίζω ότι το εν λόγω θέμα πρέπει να διευκρινιστεί αλλά πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της εκπαίδευσης η οποία όπως φαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι και σήμαρε στην Ελλάδα είναι έρμαιο των «αβασάνιστων» ιδεών των εκάστοτε υπουργών παιδείας.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:23 | Μ. ΚΑΖΙΤΟΡΗ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ ,
    Αγαπητή κα συνάδελφε
    Τα τόσο πολλά σχόλια και οι τοποθετήσεις των πολιτών ,στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου σας από γονείς ,ειδικούς – ψυχολόγους , νομικούς ,συλλόγους Προτύπων Σχολείων, εκπροσώπου του συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά κυρίως των ιδίων των μαθητών (μελλοντικών πολιτών ενεργών) που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία ,ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ που έχει δημιουργηθεί .
    Δεν θα επαναλάβω την νομική διάσταση πλήρους καταπάτησης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη που αποτελεί η νέα ρύθμιση για υποβολή σε νέες εξετάσεις αριστείας των μαθητών για την Βαθμίδα του Λυκείου και μάλιστα και για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α,Β Γυμνασίου, και είχαν εισέλθει υπό νομ.καθεστώς για 6 έτη, κατόπιν ήδη σκληρών και απαιτητικών εξετάσεων αριστείας ,για την είσοδο τους στην Α’ Γυμνασίου. Ήδη εσείς ως νομικός γνωρίζετε πολύ καλά ότι η σχέση αυτή με την μη εξαίρεση των φοιτούντων μαθητών πλήττεται επικίνδυνα !!
    Δεν θα επαναλάβω την τραγική επίπτωση στο οικονομικό, κοινωνικό οικογενειακό προγραμματισμό που ανατρέπεται βίαια ,όταν αποκόπτεται και αποβάλλεται ένα παιδί από το σχολείο στο οποίο με εξετάσεις ως άριστος εισήλθε ,,ούτε στην ψυχολογική επίπτωση σε έναν έφηβο και την οικογένεια του .Τοποθετήθηκαν πολλοί πιο πάνω και ειδικοί. Η δε κα υφυπουργός ως εκπαιδευτικός αλλοίμονο αν δεν το γνωρίζει. Τα δε σχόλια των ιδίων των μαθητών αυτών είναι συγκλονιστικά ,και η γραμματική αποτύπωση τους αποδεικνύει την υψηλή τους μαθησιακή γνώση .
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΕΙΠΩΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ,ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ, ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ εσείς επιλέξατε να εισάγετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο , μείζονος σημασίας αφού αφορά την ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ, ΑΚΑΙΡΑ.!!!
    «Διατυμπανίζετε» τον σχεδιασμό των έργων σας και την υπευθυνότητα. Αντίθετα το άρθρο 18 και το άρθρο 56 ,πρόχειρα και άστοχα συνταγμένο, ουδόλως εξαιρεί τα ήδη φοιτούντα παιδιά στα Πρότυπα Γυμνάσια από νέες εξετάσεις για το Λύκειο, ου ορίζετε , ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι θα έπρεπε να τα εξαιρέσετε και να τα θέσετε στην μεταβατική διάταξη και μόνο στη συνέχεια να οργανώσετε όλες τις νέες διατάξεις για τους νεοεισερχόμενους από το επόμενο έτος . Αυτός λέγεται σχεδιασμός ,όπως ανάλογος είναι και ο σχεδιασμός των γονέων αυτών των μαθητών που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο αλλά και των στόχων των μαθητών αυτών . Η σημαία της αριστείας έτσι όπως τίθεται οριζόντια με το νομοσχέδιο σας , είναι ταυτόσημη της τιμωρίας των αρίστων ,της τροφοδότησης της παραπαιδείας, της διάλυσης κάθε ψυχολογίας εφήβων , και της καταστροφής κάθε οικογενειακού – κοινωνικού σχεδιασμού.
    Οφείλατε να προβείτε σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς ,εκπροσώπους, μέρη κλπ, πριν καν το θέσετε σε διαβούλευση .Οφείλετε να το κάνετε και τώρα άμεσα. Να συνομιλήσετε .Μην κάνετε αυτά που κατηγορούσατε τους προκατόχους σας !!!!!!!!!!
    Είμαι βέβαιη ότι βλέποντας την μεγάλη αυτή δυσαρέσκεια θα διορθώσετε, την άδικη υπαγωγή στην ρύθμιση νέων εξετάσεων για την μεταπήδηση στο Πρότυπο Λύκειο ,των ήδη φοιτούντων στην Α, Β Γυμνασίου που εισήλθαν με εξετάσεις αριστείας στην Α’ Γυμνασίου.
    Με εκτίμηση
    Μ. ΚΑΖΙΤΟΡΗ ,δικηγόρος ,μητέρα μαθητού Β΄τάξης Προτύπου Γυμνασίου

  • 27 Απριλίου 2020, 20:17 | Βασίλειος Παπανικολάου

    Επιεικώς Απαράδεκτη η σκέψη να δίνουν εξετάσεις τα παιδιά από Γ’ γυμνασίου προς Α’ Λυκείου.
    Ακυρώνεται η προσπάθειά τους και παίζουμε με την ψυχολογία τους, αφού τους επιβεβαιώναμε ότι θα είναι για 6 χρόνια η φοίτησή τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:08 | Ματίνα Σάββα

    Τα παιδιά των προτύπων πέτυχαν να περάσουν μέσα από τεράστιο ανταγωνισμό στις εξετάσεις, σε μια πολύ τρυφερή ηλικία (12 χρονών), γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν για 6 χρόνια. Μην τους καταστρέφετε την επιτυχία αυτή και την σταθερότητα την οποία νιώθουν και είναι απαραίτητη για την ψυχολογία τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 19:52 | Φίλιππος Παπαδόπουλος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Στην αιτιολογική σας έκθεση επικαλείστε, μεταξύ άλλων, την ισότητα ευκαιριών στην οποία στοχεύει η νέα ρύθμιση για διενέργεια εξετάσεων στις εισαγωγικές τάξεις τόσο του Γυμνασίου, όσο και του Λυκείου των Πρότυπων σχολείων. Προσπαθώ να δω την ισότητα ευκαιριών στο εξής παράδοξο: οι φετινοί απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου των Πειραματικών Σχολείων που μετατρέπονται σε Πρότυπα, μεταβαίνουν αυτοδίκαια σε Πρότυπα Λύκεια χωρίς να έχουν δώσει ούτε μία φορά εξετάσεις, ενώ τα δικά μας παιδιά που έχουν ήδη αξιολογηθεί μια φορά για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια καλούνται να εξεταστούν για δεύτερη φορά προκειμένου να συνεχίσουν στα Πρότυπα Λύκεια. Το βρίσκετε δίκαιο αυτό; Προσβλέπω ειλικρινά στην κατανόηση από την πλευρά σας ότι το μέτρο που εισάγετε είναι άδικο για τα παιδιά μας και ευελπιστώ ότι θα το αποσύρετε.

    Με εκτίμηση,
    Πατέρας παιδιού Προτύπου Γυμνασίου

  • 27 Απριλίου 2020, 19:44 | ΝΑΤΣΗ Θ.

    Υπηρετώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ζω από κοντά την προσπάθεια πολλών μαθητών μου να περάσουν σε Πρότυπα Γυμνάσια. Η αγωνία τους και το άγχος τους είναι μεγάλο.Χωρίς βέβαια να λάβουμε υπόψιν και την ψυχολογική τους κατάσταση σε περίπτωση αποτυχίας. Το ίδιο άγχος και την ίδια αγωνία έζησε και το παιδί μου, όταν πριν δύο χρόνια έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης.Πέρασε μια δύσκολη χρονιά προετοιμασίας, χωρίς να πάει σε πάρτι συμμαθητών της, χωρίς να βγει μια βόλτα. Δεν κατάλαβε εκείνη αλλά και όλη η οικογένεια μας τι θα πει αργία, τι θα πει Χριστούγεννα, τι θα πει Πάσχα.Διάβασμα, διάβασμα και μόνο διάβασμα.Και αυτό συνεχίζεται και στο γυμνάσιο, γιατί είναι ένα παιδί επιμελές.Και τώρα μας ζητάτε ξανά να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Να ζήσουμε αυτή την αγωνία για άλλη μία φορά αλλά να τη ζήσουμε διαφορετικά, γιατί τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία και σίγουρα θα το ζήσουν πολύ πιο έντονα από ότι όταν ήταν 12 χρονών.Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση αποτυχίας;Πάλι αυτά τα παιδιά θα χρειαστεί να αλλάξουν περιβάλλον;Σε ποιο σχολείο θα πάνε;
    Μην τους στερείτε λοιπόν την ευκαιρία να συνεχίσουν στο σχολείο εκείνο στο οποίο έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να περάσουν.

  • 27 Απριλίου 2020, 19:41 | Τ. Ν.

    Τα παιδιά έχασαν χρόνο από το παιχνίδι και την ανεμελιά τους στην έκτη δημοτικού για να προετοιμαστούν να φοιτήσουν για έξι χρόνια σε ένα πρότυπο σχολείο, όχι για τρία. Τώρα φαίνεται σαν να πάει χαμένος ο κόπος τους. Το παιδί μου ήδη επηρεάστηκε ψυχολογικά μήπως φύγουν φίλοι του ή ακόμα χειρότερα μήπως αλλάξει σχολείο και δεν ξέρει κανέναν!! Σε αυτή την ηλικία που είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, το να μην τους προσφέρουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα του γνώριμου σχολικού περιβάλλοντος μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι!!

  • 27 Απριλίου 2020, 19:39 | Γ.Ρ.

    Αγαπητή κυρία υπουργέ,
    Ως μαθητής του πρότυπου Ιωνίδειου γυμνασίου, θα ήθελα να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου ως προς το άρθρο 18. Αρχικά, περάσαμε ήδη μία φορά το άγχος των εξετάσεων και πιστεύω πως δεν είναι δίκαιο να μας ξαναδοκιμάσετε αφού έχουμε ήδη αποδείξει την αξία μας. Αν κάποιος από εμάς αποτύχει σημαίνει πως θα πάει σε άλλο σχολείο με διαφορετικό περιβάλλον, μαθητές και καθηγητές. Αυτή η αλλαγή μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο ενός παιδιού πόσο μάλλον ενός εφήβου. Γι’αυτό σας ρωτάω: θα θέλατε το παιδί σας να περάσει αυτό το δύσκολο στάδιο; Εσείς πως θα αισθανόσασταν; Πριν βγει ένα νομοσχέδιο ο άνθρωπος που το διατυπώνει πρέπει να μπαίνει στην θέση του άλλου και να δει τι περνάει. Εξάλλου οι υπουργοί κι οι βουλευτές δεν είναι για να διευκολύνουν την ζωή μας και να εκφράζουν τα πιστεύω μας και την γνώμη μας;

    Με Εκτίμηση

  • 27 Απριλίου 2020, 19:34 | Νέλλη Β

    Οι μαθητές στα πρότυπα γυμνάσια εισάγονται μετά από αυστηρές, ιδιαίτερα απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις.

    Είναι επομένως απαράδεκτο να τους ζητάμε να υποβληθούν σε εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.Εξάλλου η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι βαθμίδα εκπαιδευσης με διαρκή και απρόσκοπτη φοίτηση.

    Μετά από 3 χρόνια στο τέλος του λυκείου προσέρχονται σε εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι το σχολείο μεταβάλλεται σε διαρκές εξεταστικό κέντρο.

    Στα φροντιστήρια δίνεται η ευκαιρία νέων τμημάτων και επομένως αποκτούν νέα πελατεία.

    Τέλος και σημαντικότερο όλων είναι η ψυχολογία των εφήβων μαθητών. Στο Γυμνάσιο διαμορφώνουν το κοινωνικό τους περιβάλλον. Μία ατυχής στιγμιαία εξέταση ενδέχεται να τον αναγκάσει να αλλάξει περιβάλλον και να βρεθεί σε χώρο ξένο γι αυτόν.

  • 27 Απριλίου 2020, 19:32 | ΚΑΤΣΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ-ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Αξιότιμη κα υπουργέ,
    Όταν το παιδί μας (1η τάξη Γυμνασίου σήμερα) πέρασε στο ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ, αποφασίσαμε και μετακομίσαμε σε νέα περιοχή για να είμαστε κοντά στο σχολείο και αλλάξαμε πολλά στον οικογενειακό προγραμματισμό μας. Επενδύσαμε (οικονομικά και όχι μόνο)στο γεγονός πως τα επόμενα 6 χρόνια το παιδί μας θα βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και με αυτό το δεδομένο καταστρώσαμε τα μελλοντικά πλάνα μας.
    Με την αλλαγή που προτείνεται (ξανά εξετάσεις για τη διασφάλιση μιας θέσης στο λύκειο) μας ανατρέπετε και μας διακινδυνεύετε όλο το προγραμματισμό μας. Παρακαλώ να υπάρξει μια μεταβατική ρύθμιση και να μην ισχύσει για τα παιδιά που φοιτούν ήδη γιατί είναι άδικο, συνολικά για τις οικογένειες μας.

  • 27 Απριλίου 2020, 19:31 | μαθήτρια προτύπου

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,
    είμαι μαθήτρια Προτύπου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης και θα ήθελα να δηλώσω πως τις απόψεις μου σχετικά με το άρθρο 18 για τους εξής λόγους:

    1)Οι μαθητές της Α’ και της Β’ Γυμνασίου, που φοιτούν αυτή την περίοδο σε Πρότυπα Γυμνάσια, εισήλθαν στο σχολείο τους δίνοντας εξετάσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας και γνωρίζοντας πως θα φοιτήσουν σε αυτό το σχολείο για έξι και όχι για τρία χρόνια.

    2)Όλα αυτά τα παιδιά που φοιτούν σε Πρότυπα και γενικότερα τα παιδιά όλων των γυμνασίων είναι έφοιβοι. Αυτό σημαίνει πως, είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι, η εξοικείωση τους σε ένα άγνωστο για αυτούς περιβάλλον και με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ίσως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι που περνούν στο γυμνάσιο. Μετά από πολλή προσπάθεια καταφέρνουν να γίνουν μέλοι μιας παρέας και πια να αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται στο περιβάλλον του σχολείου.
    Αυτό σημαίνει ότι με τις εξετάσεις που προτείνετε να προσθεθούν, τα παιδιά αυτά ίσως χάσουν τις παρέες που είχαν τόσα χρόνια και το περιβάλλον στο οποίο ουσιαστικά περνούσαν τις μισές ώρες της ημέρας τους. Αφού όπως ανέφερα προηγουμένος, είμαι έφηβοι, γνωρίζω πως ο χωρισμός φιλιών που υπάρχουν τόσα χρόνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ψυχολογία ενός παιδιού τέτοιας ηλικίας.

    3)Με αυτά τα μέτρα που θέλετε να πάρετε δείχνετε πως θέλετε να ενισχύσετε οικονομικά τα φροντηστήρια.

    4)Ακυρώνετε τις προσπάθειες των καθηγητών, οι οποίοι προσπαθούν τόσα χρόνια να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να διδάξουν στα παιδιά όλη την ύλη και να την κάνουν κατανοητή.

    5)Αναγκάζετε έτσι όλους τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να δώσουν βάση στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα, Γλώσσα και Μαθηματικά, με αποτέλεσμα η επίδοση τους σε όλα τα άλλα μαθήματα να μην είναι τόσο καλή.

    6)Δεν είναι μόνο το θέμα των εξετάσεων γενικότερα που μας αγχώνει, αλλά τη λύπη που θα μας προκαλέσει το γεγονός του να μην περάσει κάποιος φίλος μας. Δεν θα έλεγα πως αυτό μας επηρεάζει να βλέπουμε ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον, όπως κάποιοι ανέφεραν. Φανταστείτε να μετέφεραν τον τόπο στον οποίο εργάζατε και να σας έστελναν σε ένα άλλο μέρος, που σημαίνει διαφορετικό περιβάλλον και διαφορετικοί άνθρωποι γύρω σας.

    Φανταστείτε πως τα συναισθήματα που θα νιώθατε αν τα συγκρίνεται με ενός εφήβου στην περίπτωση που χάσει τους φίλους του λόγω των εξετάσεων είναι ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Να σας πω γιατί; Επειδή οι φίλοι που έχουμε και όλα τα παιδιά, τα οποία βλέπουμε στον χώρο του σχολείου είτε βρίσκονται μέσα στον κύκλο μας είτε όχι, είναι η καθημερινότητά μας. Είναι κομμάτι της ζωής μας και αλλάζει δύσκολα. Προσωπικά, οι φιλοί που έχω είναι σαν την οικογένεια μου για μένα.

    Άμα διαβάσετε τα σχόλια ίσως δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που βρίσκει την πρόταση σας δίκαια και προς κάθε άποψη λογική. Γονείς, εκπαιδευτική και μαθητές, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ.
    Πιστεύω υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα που αναφορούν την παιδεία, παρά αυτό.
    Έχετε αναστατώσει όλους με αυτό το άρθρο και αν τελικά όλο αυτό ψηφιστεί θα μας βρείτε όλους στον δρόμο σας.

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 27 Απριλίου 2020, 19:09 | Κώστας

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και ο κύκλος μου, στηρίξαμε την υποψηφιότητά σας στις εκλογές καθώς πιστεύουμε ότι είστε ένας άνθρωπος με πολλά προσόντα που μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα μας γενικότερα και στην παιδεία ειδικότερα.

    Ως παππούς μαθητή του πρότυπου γυμνασίου στα Ανάβρυτα, θεωρώ πολύ άστοχη την ενέργειά σας να αλλάξετε αιφνιδιαστικά το νομικό πλαίσιο για τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα και έτσι να ανατραπεί με αυτόν τον τρόπο όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός αυτών των οικογενειών ενώ παράλληλα να διαταραχτεί η ψυχική υγεία των παιδιών μας.

  • 27 Απριλίου 2020, 19:03 | Μπινιαδάκη Ιωάννα

    ΆΡΘΡΟ 18. παρ. 1
    Η αποσύνδεση των Πρότυπων Γυμνασίων από τα Πρότυπα Λύκεια δεν πρέπει να εφαρμοσθεί για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, καθώς:
    1. πρόκειται για αδικαιολόγητο αιφνιδιασμό και ανατροπή των δεδομένων των οικογενειών των μαθητών που είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους με 6 ετή ορίζοντα.
    2. είναι άδικο και ασυνεπές από τη μεριά του Υπουργείου να αλλάζει ξαφνικά, κατά τη διάρκεια φοίτησης των μαθητών, το θεσμικό πλαίσιο.
    3. πιθανή αποτυχία των μαθητών θα έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς θα αναγκαστούν να αλλάξουν, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 3 ετών, σχολικό περιβάλλον & προπάντων φίλους!
    4. η αριστεία δεν επιτυγχάνεται/ αποδεικνύεται μόνο μέσω εξετάσεων αλλά μέσω του υψηλού επιπέδου του εκπαιδευτικού έργου που γίνεται στα Π.Σ.

    ΆΡΘΡΟ 18. παρ. 2
    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αποζημίωση από τη μεριά του κράτους, με κάποιο τρόπο, των εξόδων μετακίνησης των μαθητών, όπως γίνεται σε άλλα σχολεία (μουσικά, καλλιτεχνικά ή σχολεία που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας των μαθητών, κλπ). Θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει και ένα είδος επιβράβευσης !!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 18:54 | ΜΑΡΘΑ Μ.

    Ως μητέρα μαθητή της Α΄γυμνασίου σε πρότυπο σχολείο, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο μπήκε το παιδί μου σε όλη αυτή τη δοκιμασία των εξετάσεων σε τόσο μικρή ηλικία, εφόσον χρειάζεται να την επαναλάβει σε τρία χρόνια. Μια μικρή αστοχία την ημέρα των εξετάσεων, θα τον χωρίσει από τους φίλους του και θα του αλλάξει το σχολικό περιβάλλον χωρίς λόγο. Εκτός αυτού, ως κάτοικοι όμορου δήμου, έχουμε επωμιστεί την μεταφορά του παιδιού, καθώς δεν προβλέπεται από την πολιτεία. Αυτό σημαίνει θυσίες για την οικογένειά μας, που όμως με μια αποτυχία στην επανεξέταση, θα μοιάζουν μάταιες.Θεωρώ πολύ αποθαρρυντικό κι άδικο το γεγονός της επανεξέτασης που μόνο πίεση και άγχος θα προκαλέσει. Άραγε γιατί χρειάζεται να αποδεικνύουν οι μαθητές αυτοί συνεχώς τις ικανότητές τους;Δεν είναι αρκετή η δοκιμασία που υποβάλλονται επειδή θέλουν καλύτερη εκπαίδευση;Θα΄πρεπε να επαινούνται κι όχι να τιμωρούνται με αυτόν τον τρόπο.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:26 | Καράλη Κατερίνα Γονέας

    Σχετικά με τις εξετάσεις-συνδέσεις μεταξύ Γυμνασίου-Λυκείου στα Πρότυπα, θέλω να δηλώσω την αντίθεσή μου 1. Τα παιδιά του Γυμνασίου έδωσαν κάποιες εισαγωγικές εξετάσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας, μεταξύ ενός πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών. Το χρονικό διάστημα των 3ετών δεν είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα του μαθησιακού επιπέδου και το μόνο που οι εξετάσεις θα επιφέρουν είναι μια ανώφελη επιβάρυνση! 2. Οι μαθητές του Γυμνασίου, όταν έδωσαν τις εισαγωγικές εξετάσεις, είχαν σαν δεδομένο για την επίπονη επιλογή τους και το ότι δε θα συμμετείχαν σε νέες εξετάσεις για το Λύκειο, οπότε έρχονται αντιμέτωποι με μια ανατροπή των δεδομένων επιλογής τους! 3. Είναι σαφές ότι τα παιδιά που θα αποτύχουν στις νέες εξετάσεις, θα έρθουν αντιμέτωπα με μια έντονη αλλαγή, αφού θα αποχωριστούν φίλους, χώρο, συνήθειες και θα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα για τον ψυχισμό τους στην καρδιά της εφηβείας τους, που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον τους!

  • 27 Απριλίου 2020, 18:18 | Α.Κ.

    Έχω ένα γιο μαθητή σε πρότυπο σχολείο στην β τάξη γυμνασίου. Πριν δύο χρόνια αποφασίσαμε, αν και ξέρετε πολύ καλά πως σε αυτοί την ηλικία εμείς οι γονείς καθοδηγούμε τα παιδιά μας, να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την εισαγωγή του σε πρότυπο σχολείο. Το σχολείο αυτό είναι μακριά από το σπίτι του αλλά αξιολογώντας τα θετικά που θα του προσφέρει για μια καλύτερη μαθησιακή εξέλιξη και ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον (διδακτικό προσωπικό και συμμαθητές με υψηλό μαθησιακό επίπεδο κα) τον πείσαμε ότι αξίζει να αφήσει τους φίλους του και να κάνει μία νέα αρχή. Τα κατάφερε και όλοι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η προσπάθεια του είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
    Για την απόφαση αυτή λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι αυτή η προσπάθεια και η πίεση που δέχτηκε ο γιος μας θα αφορούσε την εκπαίδευση του σε πρότυπο για τα επόμενα έξι χρόνια. Γιατί θα ήταν ψέματα να πούμε ότι τα παιδιά μας, που έδωσαν εξετάσεις και τα κατάφεραν, το έκαναν χωρίς προετοιμασία και χωρίς το άγχος των εξετάσεων σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Και τώρα τι ; Θα τα υποβάλουμε για άλλη μια φορά στο άγχος των εξετάσεων για να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι σε αυτό το σχολείο; Και εάν δεν τα καταφέρουν θα γυρίσουν πίσω στο σχολείο που στην ουσία δήλωσαν ότι δεν θέλουν να είναι και στους φίλους που άφησαν πίσω ; Και πως εσείς πιστεύετε θα τους δεκτούν όλοι πίσω φίλοι και καθηγητές ; Αυτό επιθυμείτε για τα παιδιά μας ;
    Αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω ποιος ο λόγος αυτής της απόφασης; Γίνονται αλλαγές για να βελτιωθεί η παιδεία , αυτή η απόφαση σε τι ακριβώς αποσκοπεί εκτός από αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά μας ;
    Αυτό το διάστημα έχουμε όλοι δείξει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά αυτό που αποκομίζουν τα παιδιά μας, από αυτή σας την πρόταση , είναι η αμφισβήτηση απέναντι στο κράτος το οποίο αλλάζει τα δεδομένα έτσι ξαφνικά μην λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες δεσμεύσεις του.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:18 | K.Φ.

    Το Λύκειο είναι αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα. Συνεπώς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επιλογή και για το Λύκειο. Δηλαδή όπως έγινε η επιλογή στο Πρότυπο Γυμνάσιο να γίνει και για το Πρότυπο Λύκειο.
    Συγχαρητήρια το άρθρο 18 διορθώνει λάθη του παρελθόντος και συμβάλλει στην αναβάθμιση του πρότυπου Λυκείου.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:13 | Ν.Α.

    Ως γονέας μαθητή Προτύπου, έχω βιώσει την προσπάθεια, το άγχος, την αγωνία του παιδιού μου για να περάσει τις εξετάσεις, τις οποίες, για να είμαστε ειλικρινείς, εγώ τον ώθησα να δώσει, λέγοντάς του ότι έτσι θα εξασφαλίσει το εκπαιδευτικό του μέλλον του σε ένα καλό σχολείο. Αυτή τη στιγμή ντρέπομαι να το κοιτάξω το παιδί στα μάτια…

  • 27 Απριλίου 2020, 18:11 | Μανώλης Κ.

    Άρθρο 18
    Πρέπει να συμπληρωθεί η μεταβατική διάταξη στο άρθρο 56 έτσι ώστε
    ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΥΚΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗ Β’ ΚΑΙ Α’ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ,
    οι οποίοι έχουν εισαχθεί με αδιάβλητες και άκρως ανταγωνιστικές εξετάσεις, με ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    Η εκ νέου υποβολή τους σε εξετάσεις:
    αποτελεί ένα άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο,
    απειλεί την ψυχική υγεία των εφήβων,
    αναστατώνει ολόκληρο τον οικογενειακό προγραμματισμό,
    επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες αφού αναγκάζονται λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού για άλλη μια φορά να απευθυνθούν στη φροντιστηριακή εκγύμναση,
    αμφισβητεί το κύρος των Προτύπων Γυμνασίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:09 | Κώστας

    Μόνο και μόνο διαβάζοντας τα σχόλια των μικρών παιδιών καταλαβαίνει κανείς πόσο αγαπάνε τα παιδιά το σχολείο τους και πόσο ΑΔΙΚΟ ΣΚΛΗΡΟ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟ είναι να ξεριζώσουμε τα παιδιά από εκεί.Τα αξιολογούν καθημερινά οι άξιοι καθηγητές τους.Πώς θα μπορείτε να τα αντικρίσετε στα μάτια και να τους πείτε ΤΕΛΟΣ.Δεν φοβούνται τις εξετάσεις αλλά γιατί θα πρέπει να πασχίσουν για το αυτονόητο;;;;Γιατί θα πρέπει να βλέπουν ανταγωνιστικά τους αγαπημένους τους φίλους;;ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ;;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 27 Απριλίου 2020, 18:09 | Μ Π Κ

    Μετά την εξοντωτικη προετοιμασία, μετά φροντιστηριου, καθ’ολη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς της 6ης δημοτικού και την εισαγωγή του μαθητου στο πρότυπο σχολείο, η απαίτηση για νέες εξετάσεις για να μπορέσει να συνεχίσει στο λύκειο του σχολείου του ο μαθητής του προτύπου γυμνασιου, μοιάζει να ακυρώνει την αξία της αξιολόγησης από τους καθηγητές του προτύπου γυμνασιου.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:01 | Ευθύμιος Δ.

    Κατά την άποψή μου η αριστεία εκτός από εξετάσεις θέλει κι άλλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων επαρκή χρόνο και σταθερότητα, κυρίως ψυχολογική. Ιδίως δε όταν πρόκειται για φυτώριο εφήβων, τα τρία χρόνια σίγουρα δεν φτάνουν.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:00 | π.π

    Οι μαθητές που έχουν ήδη δώσει εξετάσεις με επιτυχία και έχουν περάσει σε πρότυπο σχολείο δικαιούνται να συνεχίσουν και στο λύκειο χωρίς άλλες εξετάσεις.
    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι άδικο και πρέπει να αλλάξει.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:00 | ΘΟΔΩΡΗΣ Λ.

    Επι του άρθρου 18 και των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 56.
    Μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποτελεί ο νόμος 4622/2019 που αφορά στις αρχές της καλής νομοθετησης. Μεταξύ άλλων ρητά προσδιορίζεται στο άρθρο 58 ότι:
    “1. Η ποιότητα των ρυθμίσεων διασφαλίζεται με την τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης, όπως είναι ιδίως: ….. (ζ) η ασφάλεια δικαίου,”. Από τις αρχές του κράτους δικαίου και της ασφαλείας δικαίου πηγάζει άμεσα η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση και το Κράτος. Πυρήνα της αρχής αυτής αποτελεί η εύλογη πεποίθηση του διοικούμενου ότι η σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης που τον αφορά του επιτρέπει να προσδοκά τη συνέχεια αυτής και να προβαίνει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει κάποιο υπέρτερο δημόσιο συμφέρον.
    Με βάση τα παραπάνω, η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή σε πρότυπα λύκεια για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Η παροχή δυνατότητας πρόσβασης περισσότερων μαθητών σε πρότυπα σχολεία (οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του υπό διαβούλευση νόμου) ικανοποιείται από την ίδρυση περισσότερων προτύπων σχολείων και όχι από τη θεσμοθέτηση επιπλέον εξετάσεων, ειδικά για εκείνους που έχουν κριθεί με αδιάβλητες και επίπονες εξετάσεις, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία τους θα τους διασφάλιζε την είσοδο σε πρότυπο γυμνάσιο και ακολούθως σε πρότυπο λύκειο.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:00 | Μαθήτρια Πρότυπου

    Όλα τα παιδιά που έχουν εισαχθεί στα πρότυπα έχουν κάνει μία τεράστια προσπάθεια και έχουν στερηθεί πολλά για να καταφέρουν κάτι τέτοιο:την ανεμελιά τους,χρόνο με τους φίλους τους και την οικογένειά τους.Πέρασαν τόση μεγάλη πίεση και άγχος.Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα φοιτήσουν στα πρότυπα για 6 χρόνια και όχι 3.Η επάνεξέταση των μαθητών για την εισαγωγή τους στο Λύκειο δεν είναι καθόλου απαραίτητη,γιατί όλα τα παιδιά έχουν αποδείξει την αξία τους.Είναι απαράδεκτο το ότι κάποιο παιδί παιδί μπορεί να στερηθεί την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον,αλλά και την ψυχική του ευημερία,λόγω ένος ανόητου λάθους που έκανε.Έχετε αναρωτηθεί τί σημαίνει για ένα παιδί να αλλάζει σχολικό περιβάλλον;Πραγματικά απαράδεκτο.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:57 | Κώστας

    Τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας,οι αυριανοί πολίτες.Εδωσαν εξετάσεις και μπήκαν στα Πρότυπα σχολεία για 6 χρόνια.Ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένα.Δεν είναι σωστό σε μια νύχτα να τους δημιουργείται αναίτια τέτοια αναστάτωση.Οι αλλαγές αν γίνουν που κατά την ταπεινή μου γνώμη ΔΕΝ πρέπει να γίνουν γιατί είναι αντιπαιδαγωγικές,ας γίνουν στους καινούριους μαθητές που θα εισαχθούν που θα είναι γνώστες του καινούριου νόμου.Δεν πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών και των γονιών τους στο Κράτος.Πολλά θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη αν αλλάξουν με αυτό τον τρόπο σχολικο περιβάλλον…Σας παρακαλούμε μην προβείτε σε αυτήν την αλλαγή.

  • 27 Απριλίου 2020, 17:56 | G.S.

    Απαράδεκτο εξετάσεις ξανά για την εισαγωγή στο Λύκειο!!
    Είναι παιδιά στην εφηβεία και αυτό είναι καταστροφικό για την ψυχολογία τους αλλά και αλλαγή οικογενειακού προγραμματισμού!!
    Μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει αυτή η διάταξη!!

  • 27 Απριλίου 2020, 17:56 | S.G

    Απαράδεκτο το φαινόμενο, εξετάσεις ξανά για την εισαγωγή στο Λύκειο!!
    Είναι παιδιά στην εφηβεία και αυτό είναι καταστροφικό για την ψυχολογία τους αλλά και αλλαγή οικογενειακού προγραμματισμού!!
    Μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει αυτή η διάταξη!!
    Σεβασμός στα παιδιά!!
    EΛΕΟΣ…..

  • 27 Απριλίου 2020, 17:55 | μαθητης αναβρυτων

    Σας παρακαλούμε, κάντε κάτι
    Δεν είναι δίκαιο για τα παιδιά να ξαναδώσουν εξετάσεις ενώ ήξεραν πως θα έχουν 6 χρόνια φοίτηση χωρίς επανεξέταση

  • 27 Απριλίου 2020, 17:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ

    ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • 27 Απριλίου 2020, 17:51 | Π.Μ.

    Είπαμε να γίνουν περισσότερα πρότυπα για να ωφεληθούν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται!
    Όχι να τρελλάνουμε τα παιδιά που ήδη μπήκαν με πολλή σκληρή προσπάθεια σ’ένα τέτοιο σχολείο. Προετοιμάστηκαν καλά, δούλeψαν σκληρά, κάναν θυσίες, κατάφεραν να ξεπεράσουν το άγχος τους και να αριστεύσουν κερδίζοντας με την αξία τους μια θέση σε πρότυπο σχολείο. Ξέροντας ότι είναι για έξι χρόνια. Γιατί το λύκειο είναι η συνέχεια του γυμνασίου.
    Όλα τα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα περνάνε ομαλά, χωρίς εξετάσεις στο λύκειο.
    Και ξαφνικά αλλάζουμε τους κανόνες μόνο για αυτά τα παιδιά ζητώντας τους να ανταγωνιστούν και πάλι, διακινδυνεύοντας τη θέση που ήδη έχουν κερδίσει με το σπαθί τους.
    Άδικο! Και απαράδεκτο! Και αντιπαιδαγωγικό!
    Κρίμα!! Ελπίζω να το ξανασκεφτείτε..

  • 27 Απριλίου 2020, 17:46 | Καλλιόπη Γαβαλά

    Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνεστε την καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας; Φέρνοντας τα πάνω κάτω στον κόσμο 15χρονων παιδιών και των οικογενειών τους, που πίστευαν, ότι η επιτυχία στις απαιτητικές εξετάσεις που έδωσαν για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο, θα τους εξασφάλιζε 6 χρόνια φοίτησης;