1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Σε σημερινή δήλωσή της στο ραδιόφωνο (27 Απριλίου 2020) η κυρία Υπουργός ανέφερε ότι η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα Λατινικά έγινε για λόγους ευθυγράμμισης επειδή τα χρειάζονται περισσότερες σχολές (!). Επίσης, όπως φαίνεται και στην αιτιολόγηση του νομοσχεδίου, αναφέρεται στην «ορθολογικοποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων».
Αυτό όμως ΔΕΝ ισχύει.
Οι περισσότερες σχολές (το σύνολο του Παντείου Πανεπιστημίου, Νομικές, Ψυχολογίες, Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικά, Νηπιαγωγών, Αγωγής Πρώιμης Ηλικίας, Μεταφραστικό-Διερμηνείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κινηματογράφου, Θεατρικών Σπουδών κτλ κτλ) έχουν μαθήματα κοινωνιολογίας και κοινωνικών επιστημών.
Λατινικά έχουν μόνο οι σχετικές με φιλολογία σχολές. Και το επιχείρημα για τη Νομική δεν ισχύει, όπως θα γνωρίζει και η ίδια η υπουργός. Μιας και είναι ελάχιστες εκφράσεις οι οποίες μαθαίνονται μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα.
Αν ενδιαφέρεστε τόσο για τις κοινωνικές/νομικές επιστήμες, αρχικά προσθέστε τις λέξεις στον τίτλο της Ομάδας. Δεύτερον, αφήστε την κοινωνιολογία ανέγγιχτι. Προσθέστε περισσότερες ώρες ξένων γλωσσών, μιας και η πλειοψηφία των σύγχρονων ερευνών υπάρχει σε ξένες γλώσσες και είναι αναγκαίες για να μπορούμε να σπουδάσουμε και να αντλούμε γνώση.
Εισαγωγή στα Πολυτεχνεία πάλι χωρίς Πληροφορική! Και κατανοητό ότι σε κάποιες σχολές είναι αναγκαίο τα παιδιά να γνωρίζουν Χημεία. Μα σε άλλες είναι περιττή και είναι αναγκαίο να έχουν βάσεις στην Πληροφορική!Μήπως τελικά πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα;
Ακούγοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει διαβούλευση σε εξέλιξη για τις αλλαγές που θα γίνουν στο λύκειο θέλησα ως σπουδαστής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ενημερωθώ εκτενέστερα σχετικά.
Έχω λοιπόν να καταθέσω τις εξής απόψεις: Στο άρθρο 7 η λογική της αντικατάστασης της κοινωνιολογίας από τα λατινικά θεωρώ ότι γίνεται σε μια βάση άκριτη και με εξαιρετικά επιπόλαιη διάθεση. Τα λίγα χρόνια που με χωρίζουν από την αποφοίτηση μου από το λύκειο, μου δίνουν τη δυνατότητα να καταθέσω ξεκάθαρες απόψεις για το ενδιαφέρον που προκαλούσε σε εμένα και τους συμμαθητές μου το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Παρόλο που οι κατευθύνσεις αλλά και οι στόχοι καθενός μας ήταν διαφορετικοί εντούτοις η ώρα του συγκεκριμένου μαθήματος ήταν μια ώρα που όλοι ήμασταν μέλη της ίδιας ομάδας, υποκείμενα κοινών προβληματισμών, μελετητές θεμάτων που ταλαιπωρούν διαχρονικά την κοινωνία, συνεργάτες σε ενδεχόμενες λύσεις που θα καλυτέρευαν το μέλλον όλων μας. Εμπνευστής, μέντορας και καθοδηγητής στους προβληματισμούς μας ο καθηγητής, εργαλείο δουλειάς το σχολικό εγχειρίδιο Εμείς αναπτύσσαμε την κριτική μας σκέψη ανταλλάσσοντας απόψεις, καταθέτοντας γνώμες, όχι βέβαια ως μελλοντικοί κοινωνικοί επιστήμονες αλλά ως σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι πολίτες που επιζητούν ένα καλύτερο μέλλον, που θέλουν για όλους ένα καλύτερο αύριο.
Τα θέματα της Κοινωνιολογίας τα χρειάστηκα και στη διάρκεια των σπουδών μου και πολλές φορές ανέτρεξα στις απόψεις του Μπουρντιέ ή του Βέμπερ για να ολοκληρώσω σχετικές εργασίες μου. Πολλές φορές εστίασα στις λεπτομέρειες των θεωριών τους που αγγίζουν ολιστικά την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Θεωρώ λοιπόν την Κοινωνιολογία ένα σύγχρονο μάθημα που ζει, αλλάζει, διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία, αποτελεί τον καθρέφτη της και σίγουρα δεν εξαντλεί τη θεματική της αφού το αντικείμενο της είναι τα δυναμικά ανθρώπινα σύνολα. Κατά την άποψή μου δε μπορεί η γοητεία που κρύβει το συγκεκριμένο μάθημα να αντικατασταθεί από τη στείρα απομνημόνευση της λατινικής γλώσσας και γραμματικής. Δεν το αξίζουν οι μαθητές αυτή την υποβάθμιση της εκπαίδευσής τους. Δε θέλουμε αυριανούς πολίτες που να είναι απλοί υπήκοοι της κρατικής εξουσίας αλλά πολίτες που θα στέκονται απέναντί της με ώριμη κριτική σκέψη!
Πάνος Τ.
τελειόφοιτος του τμήματος επικοινωνίας και οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα λατινικά στην γ΄λυκείου δεν συνάδει με τις ανάγκες των μαθητών και με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο. Η κοινωνιολογία δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών,τριων.Επίσης βοηθά στη διαμόρθωση ενός ελεύθερου,υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, ο οποίος θα αναγνωρίζει και θα συπερασπίζεται τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς.Η σπουδή στην επιστήμη της κοινωνιολογίας βοηθά τους έφηβους , σε μια κρίσιμη ηλικία, να αναγνωρίσουν το κοινωνικό τους περιβάλλον, να προβληματίζονται για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής.Παρόλο που το μάθημα είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, δεν έχασε την ζωντάνια του και τη δημιουργικότητα του, από δηλώσεις των ίδιων των μαθητών,τριών.
Είναι φανερό ότι η κοινωνιολογία δεν μπορεί να λείπει από ένα σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο γιατί αποτελεί αναγκαίο εφόδιο για την ένταξη των νέων ανθρώπων στο κοινωνικό τους περιβάλλον και για τη δημιουργία ενος μελλοντικού πολίτη ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνου.
Σας ευχαριστώ
Κα Υπουργέ
Ψάξτε τον οδηγό σπουδών των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διαπιστώσετε ότι η πλειονότητα των τμημάτων έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα την Κοινωνιολογία και ανάλογα με την σχόλη υπάρχει και η εξειδίκευση (κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, κοινωνιολογία των ΜΜΕ, κοινωνιολογία της τέχνης, κοινωνιολογία της θρησκείας…….) . Επομένως οι βασικές γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές στο λύκειο, αποτελούν βασικό εφόδιο για την σταδιοδρομία τους. Και ακόμα περισσότερο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παραμονή της και η εξέταση ως πανελλαδικό μάθημα σε μια κατεύθυνση όπως των Ανθρωπιστικων (δεν θα σταθώ στους τίτλους), που το 75% των σχολών αυτού του πεδίου, κατευθύνει τους μαθητές σε τμήματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Γιατί τους το στερείται??
Η Κοινωνιολογια πρεπει να παραμεινει εξεταζομενο μαθημα γιατι περιλαμβανει θεματικες που αποτελουν για τους μαθητες εφοδιο για την κατανοηση και ερμηνεια του συγχρονου κοσμου .Συγκεκριμενα,μπορουν να μαθουν τα συνταγματικα κατοχυρωμενα δικαιωματα,τις μορφες κοινωνικης οργανωσης και κοινωνικου ελεγχου,τα χαρακτηριστικα της ελληνικης κοινωνιας,τις κοινωνικες ανισοτητες,τις μορφες εξουσιας ,την πολιτικη και εκλογικη συμπεριφορα,την εγκληματικοτητα,τον ρατσισμο,τον πολεμο και την τρομοκρατια .Επισης,ζητηματα που απασχολουν καθε πολιτη αναλυονται στο μαθημα ,οπως το προσφυγικο ,η οικονομικη κριση,η παγκοσμιοποιηση ,ο σχολικος εκφοβισμος ,η κριση των θεσμων,ενω αυτες οι θεματικες αποτελουν ταυτοχρονα πεδιο συζητησης μεταξυ των επιστημονων στο πλαισιο των συνεχων κοινωνικων και πολιτικων αλλαγων ,που φερνουν οι ραγδαιες εξελιξεις σε τοπικο και διεθνες επιπεδο .Σε πρωτη αποψη λοιπον ,ειναι αντιληπτο πως μεσα απο τα μαθηματα των κοινωνικων επιστημων οι μαθητες εφοδιαζονται με τις απαραιτητες γνωσεις για να κατορθωσουν να αντιληφθουν την συγχρονη πραγματικοτητα και αποκτουν κριτικη σκεψη.
Προτείνω την κατάργηση των Πανελληνίων & την ελέυθερη πρόσβαση όσων επιθυμούν στα πανεπιστήμια.
Το λύκειο να πάψει να είναι εξετασιοκεντρικός προθάλαμος του πανεπιστημίου
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ!!
Οι Κοινωνικές επιστήμες υπηρετούν τον άνθρωπο. Είναι επιστήμες του ανθρώπου.Εκείνο που συνιστά ή μάλλον πρέπει να συνιστά την αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη γνωστική επιδίωξη και επιμονή των κοινωνικών επιστημών είναι η αναγνώριση και η ερνηνεία της θέσης και της εξέλιξης των κοινωνικών μορφωμάτων,λειτουργιών ,των θεσμών και των κοινωνικών δυνάμεων στη συνεκτική εκφρασή τους και τη σχετική αυτονομιά τους.
Η Κοινωνιολογία ως μια απο τις κυριότερες κοινωνικές επιστήμες είναι μια ανεκτίμητη επιστήμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά πολίτη. Του δίνει τα μέσα για να τοποθετηθεί στην κοινωνική πραγματικότητα του τόπου του και τα εργαλεία για να την αλλάξει σε συνεργασία με άλλους με απώτερο σκοπό την πρόοδο και το κοινό καλό. Συνεπώς είναι ένα γνωστικό αντικείμενο απαραίτητο στο εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας.Βοηθάει παρα πολύ στην ανάπτυξη της κοινωνιολογικής φαντασίας και σκέψης.
Η κοινωνιολογική φαντασία είναι ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνιολογικής σκέψης. Μας καλεί να σκεφτούμε ολιστικά, να συνδέουμε το ατομικό με το κοινωνικό, να δούμε τις διασταυρώσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, να σκεφτούμε τον εαυτό μας από κάποια απόσταση.
Η «κριτική σκέψη» έχει γίνει σύνθημα πολλών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Δε νοείται όμως κριτικά στοχαζόμενος άνθρωπος που δε μπορεί να χειριστεί με αποτελεσματικότητα το κοινωνικό του συμφραζόμενο. Αυτή είναι η αξία της διδασκαλίας της κοινωνιολογίας: προετοιμάζει σκεπτόμενους ανθρώπους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τρίτης λυκείου έχουν έτσι την ευκαιρία να ασκηθούν σε μια μεθοδολογία που είναι αναγκαία προϋπόθεση της κριτικής σκέψης.
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ;
Γιατί η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει:
-Γιατί αποτελεί υπόβαθρο κατάλληλο για σχολές Οικονομικών, Διεθνών Σχέσεων, Ψυχολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσιογραφίας ,Αστυνομίας κλπ
-Γιατί οι θεματικές του μαθήματος (κοινωνιολογικές θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, διάκριση των χωρών σε Πρώτο- Δεύτερο- Τρίτο κόσμο, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, πολιτική κοινωνιολογία και πολιτική αλλοτρίωση και μέχρι πρότινος παραβατικότητα και πρόληψη, διαπολιτισμικότητα, πόλεμος) είναι γνωστικά πλούσιες, ενδιαφέρουσες και προσφέρουν κίνητρα για προβληματισμό.
-Γιατί οι μαθητές έχουν αναφέρει ραγδαία βελτίωση της επίδοσής τους στην παραγωγή γραπτού λόγου (Έκθεση). Με βάση τις γνώσεις τους από την κοινωνιολογία σχηματίζουν μόνοι τους άποψη αντί να επαναλαμβάνουν στερεότυπες φράσεις, καθώς αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ανάμεσα σε διάφορες πλευρές της κοινωνικής και προσωπικής ζωής και μπορούν να την εξηγήσουν με πλούσια επιχειρηματολογία.
-Γιατί αναπτύσσεται η έκφραση των μαθητών. Σε μια εποχή που έχει υποχωρήσει η ανάγνωση για τα νεαρά άτομα (με τη μορφή λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και άρθρων online, εκλαϊκευμένων ιστορικών ή επιστημονικών κειμένων κ.ά.), η ορολογία και οι έννοιες της κοινωνιολογίας αποτελούν καλοδεχούμενη προσθήκη στο λεξιλόγιο των μαθητών.
– Γιατί αποτελεί μάθημα-πολυεργαλείο, με την έννοια του ότι οι μαθητές ενώνουν γνώσεις από τα άλλα μαθήματά τους (ιστορία, θρησκευτικά, φιλοσοφία), κλείνουν κενά στην κατανόηση, απαντούν σε απορίες τους και σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα για το σύγχρονο κόσμο αλλά και για προηγούμενες ιστορικές συγκυρίες.
-Γιατί οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν και να μπουν στη θέση ατόμων από άλλες κοινωνικές ομάδες εκτός από τη δική τους, κάτι που μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να κάνουν έως τώρα στην καθημερινότητά τους. Οι ίδιοι λένε ότι πλέον δεν αντιλαμβάνονται τους άλλους ανθρώπους ως απλά «κόσμο», αλλά εντοπίζουν κοινωνικά χαρακτηριστικά, φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, εθνικότητα κ.ά. και σκέφτονται πώς βιώνουν άλλοι άνθρωποι τα όσα διαδραματίζονται στην κοινωνία. Έτσι, αναπτύσσεται η ενσυναίσθησή τους.
-Γιατι η κοινωνιολογία είναι η επιστήμη της αλλαγής.Γιατι οι μαθητές αποκτούν κοινωνική συνείδηση.
-Γιατι κατανοούν τα διάφορα είδη κοινωνικών κρίσεων και τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα την κοινωνία και τις συνθήκες υπο τις οποίες δρούνε ως κοινωνικά όντα.
Βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως σε κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα:
1.Ασάφειες γύρω από τη μορφή των θεμάτων και την αξιολόγηση, που προκαλούν άγχος και ανασφάλεια σε μαθητές και καθηγητές.
2. Η δυσκολία κάποιων εννοιών και της ορολογίας που αποκαλύπτει τα κενά που είχαν οι μαθητές όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κατανόηση κειμένου που τους οδηγεί σε ένα βαθμό αποστήθΙσης.
Το δίλημμα “Κοινωνιολογία ή Λατινικά στις πανελλήνιες” είναι επίπλαστο, επιφανειακό, και το χειρότερο: ιδεολογικά και κομματικά φορτισμένο ενώ δεν θα έπρεπε.
Όσον αφορά τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών, μπορούμε επιτέλους να εφαρμόσουμε δικαιότερες και πρακτικότερες μορφές αξιολόγησης των μαθητών, πέρα από την αποστήθιση.
Σαν πρόταση υπερασπίζομαι την άποψη ότι εφόσον οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.Γιατι να μην ισχύσει και το ίδιο για τους υποψήφιους Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών,η οποία προτείνουμε να μετονομασθεί σε ομάδα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών, που έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά για τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και Κοινωνιολογία για τις σχολές Κοινωνικών σπουδών.
Ετσι απαλλασσόμαστε απο συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, ιδεολογικές και πολιτικές διχόνοιες και σταματάμε να τη θεωρούμε εργαλείο για προσωπικές ή κομματικές επιδιώξεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΜΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕ78 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
Ακόμα σε ένα νομοσχέδιο και παρά τις εξαγγελίες, προεκλογικές και μετεκλογικές, ο τομέας της Πληροφορικής παραμένει εξαιρετικά υποβαθμισμένος.
Τα εργαστήρια δεξιοτήτων δεν θα λύσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.
Απαιτούνται επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Συγκεκριμένα:
1. Αναβάθμιση εξοπλισμού στα σχολικά εργαστήρια
2. Αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών
3. Περισσότερες διδακτικές ώρες στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, τόσο στο γυμνάσιο και όσο και το λύκειο. Τα μονόωρα μαθήματα γενικώς πρέπει να καταργηθούν γιατί όποιος έχει διδάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατανοεί απόλυτα ότι με μία ώρα δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική δουλειά σε κανένα αντικείμενο
4. Το κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής είναι ένα ανέκδοτο πραγματικά Τι αξία θα έχει σε 5 χρόνια από την στιγμή που αποκτήθηκε; Πληροφορική δεν είναι το word, το excel και το powerpoint.
5. Η κατεύθυνση έκτρωμα Οικονομίας-Πληροφορικής πρέπει να καταργηθεί. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιος συνδυασμός. Δεν μπορεί σε σχολές όπως το Πολυτεχνείο, οι σχολές Πληροφορικής, τα τμήματα Μαθηματικών αλλά και άλλες σχολές να μην εξετάζεται η Πληροφορική. Λύσεις υπάρχουν. Ορίστε 2 κατευθύνσεις με 7-8 μαθήματα η κάθε μία και αφήστε τις σχολές να αποφασίσουν ποια μαθήματα θεωρούν σημαντικά για τους υποψήφιους τους!
5. Αφήστε την Γ λυκείου ως μία τάξη προετοιμασίας στο πανεπιστήμιο. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να δώσει καμία σημασία σε μαθήματα που δεν τον ενδιαφέρουν για το τομέα που έχει επιλέξει, δεν το καταλαβαίνετε;
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Είμαστε ο μόνη χώρα της Ευρώπης με πρόσβαση στην Ιατρική χωρίς εξετάσεις στα Μαθηματικά!
Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάζοναι Πανελλαδικά τα Μαθηματικά Θετικού Προσανατολισμού ή τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής στον κλάδο Υγείας.
Επίσης ότι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής πρέπει να εξετάζονται Πανελλαδικά στη Θεωρητική Κατεύθυνση.
Πιστεύω κι ελπίζω ν΄αλλάξει κάτι.
Με εκτίμηση
Παπαδόπουλος Βασίλης
Η σημασία της διδασκαλίας και της εξέτασης των Μαθηματικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις για τις Επιστήμες Υγείας.
Έχοντας μία συνεχή και μάχιμη διαδρομή στη Μέση Εκπαίδευση και ειδικότερα στο Λύκειο για περισσότερες από 3 δεκαετίες και υπηρετώντας τα τελευταία 21 χρόνια σε ένα από τα πλέον ιστορικά Ιδιωτικά Σχολεία της χώρας μας, θεωρώ ότι συνεχίζεται ένα σημαντικό λάθος που ξεκίνησε το 2016, με την κατάργηση του μαθήματος των Μαθηματικών από τις επιστήμες Υγείας.
Οι επιπτώσεις στο επίπεδο των μαθητών που επιλέγουν πλέον αυτό το επιστημονικό πεδίο, ήταν άμεσες σχεδόν εξ αρχής. Ενώ πριν την κατάργηση, τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν σε μεγάλο ποσοστό χαρισματικούς μαθητές, οι οποίοι ασχολούνταν συστηματικά από την Α΄ Λυκείου στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων, τα τελευταία έτη πλαισιώνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, από μαθητές με μειωμένο ενδιαφέρον για γνώσεις γενικής παιδείας, με υποτονική επίδοση και χαμηλή φιλομάθεια στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και εν γένει από μαθητές μέτριου επιπέδου.
Ο λόγος, σχεδόν προφανής: έχοντας φύγει από τη μέση «το αγκάθι» των Μαθηματικών και γνωρίζοντας ασφαλώς ότι δεν θα πετύχουν Ιατρική, ελπίζουν όμως ότι θα μπορέσουν με μηχανιστικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Φυσικής και με αρκετές μεθοδολογίες (βλ. παπαγαλία) στη Χημεία και στη Βιολογία, να «πιάσουν» τα μόρια για ένα επαρχιακό τμήμα Οδοντιατρικής ή Φαρμακευτικής. Συχνά, δεν καταφέρνουν ούτε αυτό, ενώ παράλληλα το μειωμένο ενδιαφέρον τους (και) για τα Μαθηματικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχει ουσιαστικά καταστήσει ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών μαθηματικά αναλφάβητους.
Ανάλογες «απόψεις» έχουν και οι μαθητές που με την υφιστάμενη κατάσταση τελικά πετυχαίνουν σε κάποιο τμήμα Ιατρικής, οι οποίοι δεν συγκρίνονται με το επίπεδο των μαθητών πριν την κατάργηση του μαθήματος των Μαθηματικών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Κάτι για το οποίο συμφωνούν και αρκετοί Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι Ιατρικών σχολών και ειδικότερα όσοι διδάσκουν στα πρώτα εξάμηνα των Σχολών τους, οι οποίοι διαπιστώνουν δραματική πτώση του επιπέδου των φοιτητών.
Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο: Η σημασία της διδασκαλίας των Μαθηματικών προς την κατεύθυνση ανάπτυξης παραγωγικών, επαγωγικών και απαγωγικών συλλογισμών, είναι (διεθνώς) αδιαμφισβήτητη. Με ποιο υποκατάστατο των Μαθηματικών, μπορούμε να αξιολογήσουμε το επίπεδο ανάπτυξης αντίστοιχων συλλογισμών αν όχι με το μάθημα που σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα τους παράγει; Προσωπικά μπορώ να σκεφτώ μόνο τη Φιλοσοφία …(για την οποία ας θυμηθούμε το πλατωνικό «ἀγεωμέτρητος μηδεὶς εἰσίτω»).
Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε ότι σε εξετάσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι για παράδειγμα στο σύστημα ΙΒ, περιλαμβάνονται μαθηματικά (SL, standard level) σε όλα τα (αντίστοιχα) επιστημονικά πεδία.
Τέλος, η σημασία της Μαθηματικής παιδείας, αναδεικνύεται γλαφυρά και στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, όπου παρακολουθούμε καθημερινά τη σημασία των μαθηματικών μοντέλων και τη δυνατότητα επεξεργασίας και κατανόησής τους από τους επιστήμονες ιατρούς. Δεν είναι δυνατό ένας γιατρός, να μη γνωρίζει τη βαθύτερη σημασία βασικών μαθηματικών εννοιών (όπως για παράδειγμα του ρυθμού μεταβολής ενός μεγέθους ή της τυπικής απόκλισης ή της διασποράς ή του συντελεστή μεταβλητότητας ή της δεσμευμένης πιθανότητας κ.ο.κ)
Εν κατακλείδι: πιστεύω ότι θα πρέπει να επανέλθουν τα Μαθηματικά ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και στις Επιστήμες Υγείας, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα και βιβλία από εκείνα του Πολυτεχνικού πεδίου (με συγκεκριμένα εδάφια από το διαφορικό λογισμό, όπως του ρυθμού μεταβολής και από εφαρμοσμένα μαθηματικά στατιστικής και πιθανοτήτων).
Τέλος, θεωρώ επιβεβλημένη πρόβλεψη, το «άνοιγμα» πεδίου από και προς τα Τμήματα των Ιατρικών Σχολών με την προσθήκη 5ου εξεταζόμενου μαθήματος (Βιολογία προς και Μαθηματικά από).
Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.
Μελετώντας τις παρατηρήσεις των σχολιαστών και έχοντας ως κριτήριο την επιστημονική συνάφεια εξεταζόμενων μαθημάτων-πανεπιστημιακών τμημάτων προκύπτει ότι η ιδανική φόμουλα θα ήταν:
1ο πεδίο-προσανατολισμός: Έκθεση-Ιστορία-Αρχαία-Λατινικά-Κοινωνιολογία.
2ο πεδίο-προσανατολισμός: Έκθεση-Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία-Πληροφορική.
3ο πεδίο-προσανατολισμός: Έκθεση-Βιολογία-Φυσική-Χημεία-Μαθηματικά.
4ο πεδίο-προσανατολισμός: Έκθεση-Οικονομικά-Πληροφορική-Μαθηματικά-Ιστορία.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις σε 5 μαθήματα, σε συνδυασμό με την σύμφωνη με τα ακαδημαϊκά κριτήρια κατανομή των τμημάτων στο μηχανογραφικό, θα έδιναν ένα οριστικό και δίκαιο τέλος στις χρόνιες διαφωνίες.
Σαν εκπαιδευτικός κοινωνικών επιστημών προτείνω την παραμονή του μαθήματος κοινωνιολογίας σαν πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, όχι για προσωπικό όφελος αλλά προς όφελος των μαθητών.
Φέτος ζήσαμε μια παγκόσμια κοινωνική κρίση και θεωρώ το μάθημα της κοινωνιολογίας σαν ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις,σε επίπεδο ερμηνείας, αντίληψης και κριτικής ικανότητας.
Η παιδεία δε πρέπει να έχει μόνο ως στόχο μια στεγνή και ξεπερασμένη γνώση αλλά να συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται.
Είναι υποχρέωση προς τους μαθητές το Υπουργείο να μη τους στερήσει ένα τόσο σημαντικό μάθημα το οποίο θα συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας τους και στην σφαιρική γνώση των κοινωνικών φαινομένων και καταστάσεων.
Το 7ωρο έδωσε την αίσθηση στους περισσότερους μαθητές ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί να τους προσφέρει ποιοτική προετοιμασία για τις εξετάσεις.Αυτό από μόνο του αποτελεί αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου στο πεδίο της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνέχισή του θα εδραιώσει στην κοινωνία την αντίληψη αυτή και σταδιακά θα αυξήσει αναλογικά το ποσοστό των εισακτέων που προέρχονται από τα οικονομικά αδύνατα στρώματα.
Μετά και την φετινή συγκυρία φαίνεται για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι η γνώση, σε πολλά επίπεδα, των αντικειμένων της Πληροφορικής.
Στην Α’ και Β΄ Λυκείου η Πληροφορική πρέπει να διδάσκεται για 2 ώρες την εβδομάδα.
Στη Γ΄ Λυκείου η Πληροφορική να είναι εξεταζόμενο μάθημα εκτός από την Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής και στην Ο.Π. Θετικών Σπουδών!!! Δεν νοείται εισαγωγή στα τμήματα Θετικών Σπουδών και στα Πολυτεχνεία χωρίς γνώση Πληροφορικής και ιδιαιτέρως Δικτύων Η/Υ και Προγραμματισμού Η/Υ.
Τέλος, να μη μειωθούν οι 6+1 ώρες Προσανατολισμού ανά μάθημα αφού η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει μεγάλη αναβάθμιση του Δημοσίου Σχολείου!!!
Θεωρώ απαραίτητο να παραμείνει το 7ωρο διδασκαλίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ώστε στα επόμενα 3 χρόνια να διαπιστώσουν όλοι πόσο μεγαλύτερη αξία θα αποκτήσει η Γ λυκείου, η παρακολούθηση των μαθημάτων με περισσότερη όρεξη από τους μαθητές , η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του δημόσιου σχολείου και φυσικά ο περιορισμός ανάγκης φροντιστηριακών μαθημάτων για αρκετούς μαθητές.
Επίσης, η διαβούλευση θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει αφότου έχει γίνει γνωστό το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.
Το μάθημα της κοινωνιολογίας κρίνεται αναγκαίο για την ενσωμάτωση των μαθητών στην κοινωνία. Η κοινωνιολογία είναι ένας τομέας κατανόησης και αντίληψης του κόσμου. Αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων, των κοινωνικών ομάδων και των κοινοτήτων. Οι σχέσεις αυτές συνθέτουν την κοινωνία ολόκληρη. Μέσω της κοινωνιολογικής προσέγγισης το άτομο είναι σε θέση να κατανοήσει την κοινωνία και την ανθρώπινη συμπεριφορά καθώς και να προτείνει λύσεις αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.
Η επαναφορά των λατινικών είναι λάθος. Είναι μάθημα το οποίο είναι χρήσιμο μόνο σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη φιλολογία. Σε όλες τις άλλες σχολές τις κατεύθυνσης δεν έχει καμία χρησιμότητα σε αντίθεση με την κοινωνιολογία.
Ναι στην Κοινωνιολογία ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα:
Υπάρχουν αρκετές σχολές κοινωνικών-πολιτικών επιστημών στις οποίες μπορεί να περάσει μαθητής από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών σπουδών;; Αν ναι, γιατί να μην υπάρχει αντίστοιχο πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα; Υπάρχουν αρκετές σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις οποίες διδάσκεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας;; Αν , ναι, γιατί να μην υπάρχει η κοινωνιολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα;
Κατ’ έμε μέγα και τραγικο λάθος η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας, για το μαθημα της Λατινικής Γλώσσας. Το αρμόδιο υπουργείο -πριν καν την παρθενική εξέταση του μαθήματος αυτού- προφασίζεται τη ρηξικέλευθη κατακρήμνιση του, χωρίς λογο και αιτία. Αδικείται ένας κλάδος που μπορεί να αποτελέσει βαρυσήμαντο ρόλο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα. Μας περικλείει η κοινωνική αποξένωση, παραβιάζονται αξίες, ιδεώδη καθώς και κοινωνικοί φραγμοι. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν υπήρχαν οι βασικές γνώσεις της Κοινωνιολογίας. Αρχικά το προαναφερθέν μαθημα, μπορεί να απελευθερώσει το άτομο και να το προσανατολίσει σε ρεαλιστικές δράσεις, προστατεύοντας το από προπαγανδιστικούς μηχανισμούς αλλά και προβλήματα που απορρέουν από τον κοινωνικό κομφορμισμό. Επίσης διαφορα κοινωνιολογικά πορίσματα έχουν πρακτικές εφαρμογες στις ζωές των ανθρώπων. Τέλος, άλλες επιστήμες, όπως αυτή της νομικής, καθώς και η πολιτική επιστήμη βασίζονται στην κοινωνική επιστήμη, μιας και αρκετοί τομείς περιστρέφονται γύρω από αυτή. Οι θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Μαρξ, Ντύρκεμ, κλπ) πάλεψαν για τη δημιουργία αυτής. Δεν της αξίζει αυτή η μεταχείριση.
Μαθητής Γ’ Λυκείου-Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
Η κατάργηση των μαθημάτων γενικής παιδείας στην Γ΄λυκείου (εκτός φυσικής αγωγής και θρησκευτκών) ήταν ότι καλύτερο έγινε προς όφελος των μαθητών του δημόσιου σχολείου, και προς όφελος των φιλότιμων καθηγητών που πασχίζουν να βγάλουν την ύλη. Πρώτη φορά ανταγωνιστήκαμε επάξια τα φροντιστήρια. (Ύλη δεν είναι μόνο τα σχολικά βιβλία, αλλά και ασκήσεις και πολλά άλλα).
Ωστόσο αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι ο λόγος “ποσότητα ύλης”/”ώρες διδασκαλίας”. Αύξηση αυτού του κλάσματος, λειτουργεί υπέρ της παραπαιδείας (φροντιστήρια και ιδιαίτερα).
Προτάσεις και προτροπές για αύξηση του παραπάνω κλάσματος αποδεικνύουν ότι υπάρχει επιρροή φροντιστηρίων και επιρροή ανθρώπων της “παραπαιδείας” μέσα στο υπουργείο. Δυστυχώς η γνώμη των μαθητών και των γονέων, φαίνεται να είναι άνευ επιρροής σε αυτά τα ζητήματα.
Τα ολιγομελή τμήματα έχουν βραχυπρόθεσμα οικονομικό κόστος για την Ελληνική οικονομία, αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρουν μακροοικονομικά οφέλη. Οι μαθητές που θα αποφοιτήσουν από το δημόσιο σχολείο αν είναι ποιοτικά καταρτισμένοι θα αποτελέσουν ισχυρό παραγωγικό δυναμικό. Είναι κυρίως αυτοί που θα σβήσουν το χρέος της Ελλάδας. Είναι αυτοί κυρίως, που θα δημιουργήσουν πλεονάσματα. Οι μαθητές των ιδιωτικών (8% του συνόλου) είναι μειοψηφία.
Αν βάλετε μαθητές που κάνουν μαθηματικά με μαθητές που κάνουν βιολογία καταστρέφετε τις κατευθύνσεις. Προτείνω να μην κάνετε μεικτά τμήματα. Αν το κάνετε θα βάλετε αθέμιτα εμπόδια στους καθηγητές.
Αν βάλετε μαθήματα γενικής παιδείας στην Γ’ λυκείου κατασπαταλάτε δημόσιο χρήμα. Κανείς δεν διαβάζει. Υπάρχουν φήμες ότι σε πολλά ιδιωτικά τις ώρες της γενικής παιδείας κάνουν κατευθύνσεις. Αν ισχύει αυτό, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός κατά των μαθητών του δημόσιου σχολείου.
Ποιος φοβάται την κοινωνιολογία;
Σαν απάντηση μεταφέρω ένα μικρό κομμάτι από την «Κοινωνιολογία» του Α. Γκίντενς: «Δεν υπάρχει άτομο με κοινωνιολογικές ανησυχίες που να μην έχει συνείδηση της ύπαρξης των κοινωνικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στον σύγχρονο κόσμο, της έλλειψης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πολλές κοινωνικές καταστάσεις και των στερήσεων που βασανίζουν εκατομμύρια ανθρώπων. Θα ήταν παράξενο αν οι κοινωνιολόγοι δεν έπαιρναν θέση σε πρακτικά ζητήματα, και θα ήταν παράλογο να προσπαθήσει κανείς να τους απαγορεύσει να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους όταν το πράττουν».
Ποιος φοβάται λοιπόν την κοινωνιολογία και την εξοστρακίζει;
«Η Κοινωνιολογία ενώνει»
Οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες σήμερα απαιτούν σοβαρές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις που να ενώνουν. Γιατί η «κοινωνιολογία ενώνει» το ατομικό και το συλλογικό, το συναινετικό και το συγκρουσιακό, το ανθρώπινο και το φυσικό και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Να συμφιλιωθούμε με τον φυσικό/κοινωνικό μας εαυτό.
Η κοινωνιολογική θεωρία και πράξη αποδεικνύει με κάθε της θέση πως δεν υπάρχει μία μόνο όψη στα «περί του ανθρώπου» κοινωνικά ζητήματα. Η κοινωνιολογία δεν αποτελεί μονοδιάστατη επιστήμη. Ούτε θεωρεί δεδομένα και θέσφατα. Δεν είναι μόνο «ανθρωπιστική» επιστήμη, δηλαδή επιστήμη του ανθρώπου, αλλά και της κοινωνίας του. Αλήθεια, λογίζεται κανείς ως «άνθρωπος» έξω από το κοινωνικό πλαίσιο και κανόνες; Όχι φυσικά, αφού «ανθρωπιστικό» και «κοινωνικό» είναι έννοιες ταυτόσημες. Είναι θετική επιστήμη (κοινωνική φυσική, κατά τον ανάδοχό της Α. Κοντ, επιστήμη των κοινωνικών γεγονότων, κατά τον Ε. Ντυρκέμ). Είναι κριτική/ερευνητική επιστήμη και έτσι μελετά το αντικείμενό της (ορθολογιστικά, κατά τον Μ. Βέμπερ). Είναι μοναδική και ιδιαίτερη επιστήμη, όπως μοναδικό, ιδιαίτερο και σύνθετο είναι το αντικείμενό της, η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα, δράση και ζωή.
Η κοινωνιολογία είναι επιστήμη του σύγχρονου δυτικού κόσμου που αναγνωρίζεται ως τέτοια και διδάσκεται στα μεγαλύτερα κέντρα του από τον Μεσαίωνα και μετά, ως γέννημα του διαφωτισμού και της ορθολογικής/ επιστημονικής σκέψης. Έχει δε τις ρίζες της στην κλασσική ελληνική αρχαιότητα, στον Αριστοτέλη και στον Πλάτωνα. Προάγει τη δημοκρατία και την ελεύθερη κρίση και σκέψη, καλλιεργώντας ανάλογες κριτικές και δημιουργικές, γνωστικές και μεταγνωστικές δεξιότητες. Παρέχει ελπίδα και όραμα για τους νέους. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ατομικής και κοινωνικής συνείδησης απαλλαγμένης από κάθε είδους ιδεοληψίες.
Η κοινωνιολογία είναι η επιστήμη των επιστημών, φυσικών και κοινωνικών. Η επιστήμη των κοινωνικών αιτίων των κοινωνικών γεγονότων. Η επιστήμη των κοινωνικών θεσμών. Η επιστήμη των κοινωνικών σχέσεων. Η επιστήμη των κοινωνικών ομάδων. Η επιστήμη των κοινωνικών συστημάτων και πολιτισμών. Η επιστήμη των κοινωνικών εξελίξεων και των κοινωνικών μετασχηματισμών. Η επιστήμη των κοινωνικών προβλημάτων. Τα πορίσματά της αξιοποιούνται πολλαπλώς από όλες τις επιστήμες φυσικές/θετικές (περιβάλλον/φυσικό και κοινωνικό) και κοινωνικές/ανθρωπιστικές (άνθρωπος).
Όχι μόνο θα έπρεπε να εξετάζεται πανελλαδικά και σε μία κατεύθυνση/προσανατολισμό, αλλά θα έπρεπε να εξετάζεται πανελλαδικά και σε όλες τις κατευθύνσεις/προσανατολισμούς.
Από την άλλη, χωρίς κοινωνική παιδεία σε όλες τις τάξεις των σχολείων μας, ώστε οι νέοι να παιδευτούν πρωτίστως κοινωνικά, ως κοινωνία «θα σπείρουμε ανέμους και θα θερίζουμε θύελλες».
Ποτέ άλλοτε οι κοινωνικές επιστήμες δεν ήταν τόσο επιβεβλημένες όσο είναι σήμερα, στην πολυμορφική και σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα.
Με εκτίμηση !
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
ως μαθητής της Α’ Λυκείου θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Αρχικά, δεν συμφωνώ με την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους μαθητές, καθώς δεν γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν.
Τώρα, όπως πολλοί επισήμαναν, πιστεύω πως η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά δεν είναι μια σωστή κίνηση. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι πολύ πιο χρήσιμο και προσφέρει απαραίτητες γνώσεις για όσους θέλουν να εισαχθούν σε σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.
Επίσης, αναφέρθηκε πως τα ενδοσχολικά εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο αυξάνονται και εισάγονται εξετάσεις σε «κόντρα» μαθήματα. Ποια θα είναι τα νέα εξεταζόμενα μαθήματα και πώς διαμορφώνεται τελικά το ωρολόγιο πρόγραμμα στο Λύκειο;
Η τράπεζα θεμάτων ίσως είναι καλό μέτρο, όμως φοβάμαι μήπως οι καθηγητές, αγχωμένοι να βγάλουν την ύλη, κάνουν το μάθημα βιαστικά, χωρίς χρόνο για διαδραστικό υλικό (βίντεο, εργασίες κλπ.) και οι μαθητές δεν προλαβαίνουν να αφομοιώνουν την ύλη και πιέζονται για τις εξετάσεις.
Όσον αφορά τη Γ’Λυκείου και τις Ομάδες Προσανατολισμού, έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις:
-Τα 7ωρα δεν πρέπει να καταργηθούν, καθώς τα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο να εμβαθύνουν στην ύλη και να λύσουν απορίες (απεξάρτηση από φροντιστήρια). Επειδή όμως καταλαβαίνω και τη σπουδαιότητα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, και ειδικά της Ιστορίας (καθώς στο μάθημα υπάρχει μια συνέχεια, και στη Γ’ Τάξη διδάσκεται η σύχρονη ιστορία), προτείνω να μειωθούν τα 7ωρα σε 5ωρα ή 6ωρα, και οι ώρες που μένουν να αφιερωθούν σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία όμως δεν θα εξετάζονται ενδοσχολικά.
-Η ένωση των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας με βρίσκει σύμφωνο, με την προϋπόθεση πως ένας μαθητής θα μπορεί να έχει την ευκαιρία να εξετάζεται σε 5 μαθήματα (και Μαθηματικά και Βιολογία), ώστε να έχει πρόσβαση σε 2 πεδία.
Τέλος, θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω πως ορισμένα σχολικά βιβλία χρειάζονται βελτίωση/αντικατάσταση. Μερικά από αυτά είναι: Αγγλικά Γυμνασίου και Λυκείου (απαράδεκτα κατά τη γνώμη μου βιβλία), Φυσική Α’ Λυκείου κ.ά.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Μαθητής Α’ Λυκείου
Η κοινωνιολογια είναι μια σχετικα νεοεισερχομενη επιστήμη με πολλές πτυχές και άπειρες προεκτάσεις σε κάθε έκφανσή της κοινωνικής μας ζωής. Είναι λοιπόν εύλογο πως η κοινωνιολογια συνεχώς εξελίσσεται όπως ακριβώς κάνει και η κοινωνία μας, είναι δηλαδή μια επιστήμη που δεν μένει στάσιμη και είναι πλήρως απαγκιστρώμενη από στερεότυπα, προκαταληψεις και γενικότερα από το ρατσισμό δίνοντας έτσι την ευκαιρια στα εν δυνάμει ενεργά μέλη της κοινωνίας μας που εδώ είναι οι μαθητές να εισέλθουν στο κοινωνικό σύνολο ομαλά, να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν τον συνάνθρωπο τους. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είμαστε όντα κοινωνικά πως λοιπόν θα αφήσουμε να εκτοπίστει το «μάθημα της κοινωνιας» από τις πανελλαδικές εξετάσεις;
Ευχαριστώ
Τελικά θέλουμε την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών μας; Αν η απάντηση είναι ναι, η κοινωνιολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλάξτε το συγκεκριμένο βιβλίο, ώστε να σταματήσει η όποιες αστοχίες και προτείνετε θέματα που να ευνοούν την συνθετική και κριτική σκέψη και όχι την παπαγαλία!
Σκέψεις που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη συζήτηση γύρω από την επαναφορά των Λατινικών στη θέση της Κοινωνιολογίας (ή αλλιώς … Ovidius poeta in terra Pontica exulat)
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σοβαρά και να απαντηθεί, επίσης, με σοβαρά επιχειρήματα, διατυπώνεται ως εξής: ποια είναι η ωφέλεια να διδάσκονται οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης τα Λατινικά της Γ’ Λυκείου και να εξετάζονται σε αυτό το μάθημα, προκειμένου να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο. Ένα μάθημα που στόχο έχει, όπως αναφέρει ο πρόλογος του σχετικού σχολικού βιβλίου, να διδάξει το μαθητή ένα βασικό λεξιλόγιο και τα στοιχειώδη γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της λατινικής. Και δεν αναφέρομαι στην ωφέλεια του να μαθαίνει κανείς λατινικά, επειδή αρέσουν συγκεκριμένα στον ίδιο ή γιατί έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τη λατινική γλώσσα– εδώ υπάρχει μια ωφέλεια, ατομικά ορισμένη.
Το κύριο επιχείρημα υπέρ της διδασκαλίας των λατινικών είναι ότι παρουσιάζεται η γνώση τους ως αναγκαία για τα πανεπιστημιακά μαθήματα που εμπεριέχουν ορολογία στα λατινικά. Επιχείρημα που θεωρώ ότι στη σημερινή εποχή καταρρέει εύκολα, όταν σήμερα πια η εξοικείωση με τους λατινικούς όρους γίνεται αυτόματα λόγω της προϋπάρχουσας γνώσης της αγγλικής ή της γαλλικής ή της ιταλικής ή άλλης γλώσσας που έχει ο σημερινός μαθητής και μελλοντικός φοιτητής. ‘Εχει, λοιπόν, την ευκολία ένας σημερινός φοιτητής με ήδη στην κατοχή του ένα τουλάχιστον πτυχίο καλής γνώσης μιας ξένης γλώσσας, όπως έχουν όλοι οι φοιτητές σήμερα, να μεταφράσει σχεδόν αυτόματα και χωρίς να έχει διδαχθεί τα λατινικά, λ.χ. τη λατινική έκφραση που συνιστά δικαιική αρχή “ne bis in idem”. Μπορεί να μεταφράσει με ευκολία κάθε λέξη της πρότασης αυτής και να αναγνωρίσει τη γραμματική και τη σύνταξή της.
Ας παραβλέψουμε, όμως, το γεγονός ότι χωρίς το μάθημα των Λατινικών της Γ΄ Λυκείου, η γνωριμία ενός φοιτητή σήμερα με τους λατινικούς όρους της επιστήμης του γίνεται χωρίς κόπο για το λόγο που αναφέρθηκε παραπάνω. Κι ας απαριθμήσουμε πόσα τμήματα των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης περιλαμβάνουν στα προγράμματα σπουδών τους μαθήματα της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. Μου φαίνεται δύσκολο, γιατί πρέπει να είναι πραγματικά όλα, ακόμη και σε τμήματα που δεν θα περίμενε κανείς! Ας αναφέρουμε μόνο λίγα παραδείγματα: το μάθημα της “Κοινωνιολογίας του Δικαίου” της Νομικής, το μάθημα “Εισαγωγή στις μεθόδους κοινωνικών επιστημών” του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου, “Κοινωνιολογία της Τέχνης” του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, “Κοινωνιολογία της Θρησκείας”, “Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού” στη Θεολογική Σχολή, “Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης” σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών…Τότε, φαίνεται πως ο ”Ovidius” γίνεται για το φοιτητή μια ανάμνηση των λόγων ενός Ρωμαίου ποιητή που τον διασκέδασε και πιθανότατα του χάρισε και το άριστα, όμως δεν τον προετοίμασε με βασικές γνώσεις και προβληματισμούς για να αντιπαρατεθεί κριτικά στο λόγο των διανοητών της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, όπως του Durkheim, του Marx, του Weber που θα τους συναντά σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής κι όχι μόνο. Κι ακόμη, για να ειπωθεί και κάτι για τους μη εισαχθέντες σε κάποιο Πανεπιστήμιο, ένας “Ovidius” δεν τους πηγαίνει παραπέρα…
Τέλος, για να διαλύσω κάθε τυχόν καχυποψία σχετικά με τα λεγόμενά μου, θα πω ότι εξετάστηκα στα Λατινικά πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν και τότε αποτελούσε μάθημα εξεταζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις, πήρα το “εικοσάρι” μου, πέρασα στη σχολή της πρώτης επιλογής μου, αλλά σήμερα αισθάνομαι, όπως και τότε, ότι το μάθημα αυτό ήταν το “εξασφαλισμένο άριστα” και τίποτα παραπάνω.
Πάντως, το συγκεκριμένο βιβλίο της Γ’ Λυκείου χρειάζεται επικαιροποίηση.
Η κατάργηση του 7ωρου στα μαθήματα κατεύθυνσης δεν γίνεται προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας. Στους λόγους που έχουν αναφερθεί να προσθέσω ακόμα έναν. Σκεφτείτε κα. Υπουργέ εάν δεν υπήρχαν τα 7ωρα τι θα είχαν διδαχθεί φέτος οι μαθητές της Γ Λυκείου. Και μη μου πείτε πως ήταν ειδική περίπτωση γιατί δεν ξέρουμε τι έρχεται. Έχει κουραστεί η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Φτάνει…
Mathematics is a fundamental part of human thought and logic, and integral to attempts at understanding the world and ourselves. Mathematics provides an effective way of building mental discipline and encourages logical reasoning and mental rigor. In addition, mathematical knowledge plays a crucial role in understanding the contents of other school subjects such as science, social studies, and even music and art.
Ultimately,maths is an intrinsic part of school curriculum.
Σας το γράφω στα Αγγλικά γιατί τόσα χρόνια στα Ελληνικά δεν καταλαβαίνετε το ρόλο, τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα.
Με βάση ποια λογική η εισαγωγή ενός μαθητή στις Επιστήμες Υγείας κρίνεται απο την επίδοσή του στην Εκθεση και τη Λογοτεχνία και όχι στα Μαθηματικά?
Σας επισυνάπτω link με σχετικό πρόσφατο επίκαιρο άρθρο.
https://theprint.in/science/how-experts-are-using-maths-to-stay-ahead-of-the-coronavirus/388745/ (How experts are using maths to stay ahead of the coronavirus).
Πολυ σωστη η επαναφορα των λατινικων , μαθημα αρρηκτα συνδεδεμενο με τη θεωρητικη. το αποδεικνυει, εξαλλου, και η διαμαρτυρια των πανεπιστημιακων για την καταργηση του. Σιγουρα η κοινωνιολογια εξεταζει πολυ σημαντικα θεματα τα οποια ομως αναπτυσσονται επαρκως ηδη απο το γυμνασιο πχ κπα.επισης το αντικειμενο που εξεταζει η κοικωνιολογια ειναι κοινο με τα θεματα της γλωσσας. εκει μαλιστα εχουν την ευκαιρια να το μελετησουν οι μαθητες ολων των κατευθυνσεων.
Θεωρω ολεθριο σφαλμα την καταργηση του 7ωρου.οι μαθητες χαμηλων οικονομικων και κοινωνικων στρωματων καθως και οι μαθητες επαρχιακων και απομομωμενων περιοχων με το 7ωρο και την αφοσιωση των καθηγητων του δημοσιου σχολειου μπορουν να αγωνιστουν επι ισοις οροις με τους μαθητες που αποτελουν την πελατεια ακριβοπληρωμενων φροντιστηριων.
Το ηλικιακο ορια στα επαλ τιμωρει εναν πολυ μεγαλο αριθμο ανθρωπων που θελουν να δωσουν στον εαυτο τους μια δευτερη ευκαιρια. δεν υπαρχουν παντου εσπερινα σχολεια ουτε μπορουν να τα παρακολουθησουν ολοι λογω νυχτερινης εργασιας.
Η διαβουλευση θα ειχε πραγματικο νοημα εαν παρουσιαζονταν απο την υπουργο το ωρολογιο προγραμμα γυμνασιου λυκειου.
Με το νέο νομοσχέδιο φαίνεται πως αφαιρείται ένας ολόκληρος κλάδος επιστημών με μεγάλη αναγνώριση σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Βλέπουμε λοιπόν: α) Ανθρωπιστικών Σπουδών, β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Που ακριβώς πήγαν οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΕΣ κα Υπουργέ;
Προτείνεται η πρώτη ομάδα επιστημών να διαμορφωθεί ως ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και να διατηρηθεί το μάθημα της ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο. Να δοθεί στους μαθητές ή δυνατότητα να εξετάζονται στην κοινωνιολογία για τις σχολές κοινωνικών επιστημών (όπως αντίστοιχα θα συμβαίνει και με τις δυο άλλες κατευθύνσεις που δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα επιλογής), καθώς όχι μόνο είναι βασικό μάθημα σε όλα τα ακαδημαϊκά τμήματα που σχετίζονται με κοινωνικές επιστήμες (κοινωνιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία κλπ) αλλά επίσης οι αρχές της κοινωνικής θεωρίας είναι βασικό μάθημα σε πολλά τμήματα ΑΕΙ (όπως πολιτικές επιστήμες, ψυχολογία, κλπ). Ένα μάθημα που είναι λοιπόν υποχρεωτικό στις κοινωνικές επιστήμες αφαιρείται από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τις σχολές αυτό και αντικαθίσταται από τα λατινικά που δεν έχουν συνάφεια. Ένα από αυτά που μαθαίνει η Κοινωνιολογία στους μαθητές είναι η έννοια του «εξορθολογισμού». Σε ένα «ορθολογικό» εκπαιδευτικό σύστημα η εισαγωγή στα ΑΕΙ, εφόσον γίνεται με γραπτές εξετάσεις, πρέπει να σχετίζεται με το αντικείμενο σπουδών του κάθε τμήματος και να καλύπτει όλες τις επιστήμες!
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου και έχω επιλέξει να ακολουθήσω την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Αν και η πολυσυζητημένη αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά δεν με αγγίζει, θα ήθελα να μιλήσω για την αξία της Κοινωνιολογίας γενικότερα.
Στο σύνολο των μαθητικών μου χρόνων, η Κοινωνιολογία- σε όποια ονομασία διδάσκεται όπως Πολιτική Παιδεία ή Σύγχρονος κόσμος- είναι από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που έχω έρθει σε επαφή. Έχετε ακούσει πολλές φορές όλες αυτές τις μέρες πως καλλιεργεί την κριτική σκέψη και όλα τα σχετικά και σας διαβεβαιώ πως η επαφή μου με αυτό το μάθημα με έχεις βοηθήσει να διαμορφώσω τις απόψεις μου και την κοινωνικοπολιτική μου ταυτότητα.
Θεωρώ πως είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορεί η δημόσια εκπαίδευση να προσφέρει και για αυτόν τον λόγο, θα σας ζητούσα να μεριμνήσετε ώστε οι μαθητές να έρχονται σε ουσιαστικότερη επαφή . Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψιν σας για μελλοντικές σας αποφάσεις, πως εκτός από το ότι η Κοινωνιολογία καλλιεργεί συνειδητοποιημένους πολίτες, σχετίζεται πρακτικά και με τις υπόλοιπες ομάδες Προσανατολισμού, ( για παράδειγμα μαθαίνουμε για το φορολογικό σύστημα, τις επιχειρήσεις και το χρήμα, γεγονός που βοηθά άτομα του δικού μου προσανατολισμού). Γνώμη μου είναι πως δεν θα έπρεπε καν να μιλάμε για το αν θα εξετάζεται στις πανελλαδικές, καθώς θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις προηγούμενες τάξεις συστηματική και ολοκληρωμένη η ενασχόληση με την συγκεκριμένη επιστήμη. Πιστεύω πως είναι ανεπίτρεπτο να αποφοιτούν άτομα με ανύπαρκτη πολιτική συνείδηση.
Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ποτέ η αξία του μαθήματος που σχετίζεται -περισσότερο από όλα- με την κοινωνία στην οποία θα ενσωματωθούμε και μας δίνει την πιο ειλικρινή εικόνα της.
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Ας αναλογιστεί ο κάθε υπουργός Παιδείας τα ιδεολογικά του πιστεύω, πριν από την ενσωμάτωση του στα καλούπια και τα πρέπει της παράταξής του.
Επιτέλους ας υπάρξει ένας υπουργός Παιδείας που να μην λειτουργεί κατευθυνόμενος από την πολιτική του παράταξης . Να γίνει ο μοχλός ωθήσεις στην εξέλιξη της γνώσης των νέων και κατ’ επέκταση στην μετάδοση αυτών στο κοινωνικό σύνολο- μέσα από το μάθημα της κοινωνιολογίας-.
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που επιδιώκουν, αλλάζοντας συνεχώς τα μαθήματα ?
Γιατί η κοινωνία μας χρειάζεται έναν πολίτη αγνώμων, με κατευθυνόμενη σκέψη, και οχι έναν πολίτη με ελεύθερο πνεύμα???
Μαθήτρια Εσπερινού Γελ.
Μετά από μια πορεία 22 ετών στην εκπαίδευση ως Μαθηματικός… θα ήθελα να τονίσω την γνώμη μου ότι το μάθημα της κοινωνιολογιας είναι σημαντικότερο από εκείνο των λατινικών στην σύγχρονη εποχή μας. Οι μαθητές μας υστερούν σήμερα σε βασικά θεματα κοινωνικοποίησης, συμπεριφοράς και ομαλής ένταξης τους στο δύσκολο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον ,οπου θα κληθούν να μεταβούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Γιατί λατινικά και όχι κοινωνιολογία;; Τι προσφέρουν τα λατινικά και ειδικά όταν είναι μια γλώσσα άγνωστη για μας;; Όταν πήγε η κόρη μου Α γυμνασίου για να αρχίσει να εμπεδώνει τα αρχαία είδα και έπαθα..Μια από τα ίδια θα είναι και τα λατινικά.Ενώ η κοινωνιολογία ανοϊγει το μυαλό μας, μας κάνει πολίτες που γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιωματά μας…ίσως κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα σας.Θέλετε άβουλους πολίτες, ζούδια όπως λένε στο χωριό μου.Ντροπή σας !!!!
Υπάρχουν μαθήματα που εξετάζονται πανελληνίως και όμως δεν διδάσκονται υποχρεωτικά στα ΓΕΛ. Αυτά είναι τα ειδικά μαθήματα γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο,μαθήματα που πέρα από τη παιδαγωγική τους αξία είναι απαραίτητα για την εισαγωγή σε πολυτεχνικές σχολές και σε σχολές των πρώην ΤΕΙ.Θεωρώ ότι αυτά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον από την Α Λυκείου .
Παρόλο που οι σπουδές και περαιτέρω οι επαγγελματικές μου επιδιώξεις βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ανθρωπιστικών σπουδών, εντούτοις δε μπορώ να μην τοποθετηθώ στο θέμα της αντικατάστασης της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Θεωρώ αυτή την κίνηση μεγάλο ατόπημα από την πλευρά του υπουργείου που εμμένει ανεξήγητα και αναίτια σε μια λογική συντηρητισμού που χαρακτήριζε εποχές που ανήκουν στη λήθη του παρελθόντος, θέλω να πιστεύω.
Έμαθα από μικρός μέσα από την κοινωνικοποίηση που είχα στην οικογένεια να ακούω ειδήσεις, να διαβάζω την επικαιρότητα, να χρησιμοποιώ το ίντερνετ για να έχω μια όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική πληροφόρηση, να κτίζω την κριτική μου σκέψη, να προβληματίζομαι και να δημιουργώ τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Αρωγός στην προσπάθειά μου αυτή τα μαθήματα της πολιτικής παιδείας στο σχολείο και της Κοινωνιολογίας στη γ΄τάξη του λυκείου. Η τελευταία μάλιστα αποτελούσε ένα φόρουμ δημιουργικής και γόνιμης αντιπαράθεσης απόψεων, ώριμου προβληματισμού ανάμεσα στους μαθητές που ενθουσίαζε τη μαθητική κοινότητα και προετοίμαζε τους ενεργούς, ειδοποιημένους πολίτες του αύριο.
Αυτούς τους πολίτες έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία για να προοδεύσει, σε αυτές τις προσωπικότητες πρέπει να επενδύσει μια σχολική αναμόρφωση που ευαγγελίζεται την ανανέωση του προφίλ της εκπαίδευσης και σίγουρα αυτή δε μπορεί να γίνει με την επανένταξη ενός μαθήματος που χαρακτήριζε τη συντηρητικότητα της ελληνικής κοινωνίας των δεκαετιών μετά τον πόλεμο.
Ιωάννης Μπ.
Μηχανικός
Ως καθηγητρια Κοινωνιολογια απο το 1993 το μονο που θελω να καταθεσω εθναι πως η Κοινωνιολογια παντα για ολες τις κυβερνησεις το μαυρο προβατο της παιφειας χωρις κανεις να αναλογιζετε το τι προσφερει στην οικοδομηση του κοινωνικου εαυτου καθε αυριανου πολιτη…απλα αυτη η αντικατασταση απο τα Λατινικα αποδεικνυει πως συτο που χρειαζεστε εσειες η εκσυγχρονισμενη κυβερνηση ειναι η δημιουργια ετεροβουλων πολιτων χωρις κριτικη ικανοτητα που θα τα κατευθυνετε προς την εθνοκεντρικη οργανωση του κρατους!
Θεωρώ απαράδεκτο εν έτει 2020 να καταργησει το υπουργείο Παιδείας την Κοινωνιολογία.Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για αυτό.Το μάθημα των λατινικών χρειάζεται μόνο στη φιλοσοφική σχολή ,το μάθημα της Κοινωνιολογίας έχει υπόψιν το υπουργείο σε πόσες σχολές είναι απαραίτητο; Είναι απαράδεκτη αυτή η ενέργεια και εφόσον το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν όλο αυτόν το καταιγισμό σχολίων που είναι κατά του νομοσχεδίου και υπέρ της παραμονής της Κοινωνιολογίας.Η απογοήτευση στους ΠΕ78 είναι η μόνη λέξη που περιγράφει το τι βιώνουμε.Λυπάμαι πολύ!
Νίκος Λυγερός,Κοινωνιολόγος
Θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες παρατηρήσεις ως προς τα διδασκόμενα και εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου γενικότερα, με μια ιδιαίτερη αναφορά στα μαθήματα Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού, τα οποία διδάσκω.
1) Κατά γενική ομολογία τα εφτάωρα του προσανατολισμού λειτούργησαν θετικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Υπήρχε χρόνος για εμβάθυνση στην ύλη, για καθημερινή εξέταση των παιδιών και για επαναληπτικά διαγωνίσματα στα δίωρα που προέκυψαν στο ωρολόγιο πρόγραμμά μας, χωρίς να αναγκαζόμαστε να «ζητιανεύουμε» επιπλέον ώρες από συναδέλφους για την ολοκλήρωσή τους. Στο μάθημα της Ιστορίας, το οποίο διδάσκω τα τελευταία χρόνια, υπήρχε περιθώριο για επεξεργασία πηγών και για εξάσκηση σε ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου, πράγμα που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Σε συζητήσεις που διεξάγονταν στον χώρο του σχολείου με συναδέλφους των θετικών επιστημών (μαθηματικούς, φυσικούς, πληροφορικούς κλπ) αναφερόταν ότι υπήρχε πλέον ο απαραίτητος χρόνος για επίλυση ασκήσεων μέσα στην τάξη. Παράλληλα, γνωρίζω και παιδιά που δεν παρακολουθούσαν φέτος φροντιστήρια, διότι το μάθημα που γινόταν στο σχολείο κάλυπτε ικανοποιητικότατα τις ανάγκες τους. Επομένως, εφόσον το εγχείρημα λειτούργησε θετικά προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κατάργηση αυτού του εφταώρου.
2) Εδώ και καιρό διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας και την επαναφορά των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που απαντά σε σύγχρονα ζητήματα των αυριανών ακαδημαϊκών πολιτών, ενώ βοηθάει τα παιδιά και στο μάθημα της Έκθεσης. Από την άλλη, τα Λατινικά αφορούν κυρίως όσα παιδιά ενδιαφέρονται για ελληνικές και ξένες φιλολογίες ή έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιογνωσία. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται και εξετάζονται τα Λατινικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν συντελεί στη γνωριμία των μαθητών/τριών με τον αρχαίο κόσμο.
Μία λύση στο δίλημμα «Λατινικά ή Κοινωνιολογία» θα ήταν η εξής: Θα μπορούσαν να διατηρηθούν και τα δύο μαθήματα και οι μαθητές/τριες να επιλέγουν να διδάσκονται και να εξετάζονται σε ένα από τα δύο μαθήματα, ανάλογα με τις κύριες προτιμήσεις τους. Αν, για παράδειγμα, ένας μαθητής επιθυμεί να εισαχθεί σε σχολές φιλολογίας, να διδάσκεται και να εξετάζεται στα Λατινικά. Αν, από την άλλη, μία μαθήτρια ενδιαφέρεται να περάσει σε σχολές νομικής ή ψυχολογίας, να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Κοινωνιολογία. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αργότερα, εφόσον εισαχθούν σε σχολή της προτίμησής τους.
Ότι αλλαγές κ να κάνετε αν δεν βάλετε αξιολόγηση της προκοπής κ διορίζετε εκπαιδευτικους με μάστερ ονλαιν κ προϋπηρεσία τίποτα από αυτά που παλεύετε δεν θα έχει αποτέλεσμα. Βάζετε αγγλικά από το νηπιαγωγείο μέχρι τη η λυκείου, οκ. Και τι θα αλλάξει ? Μαθαίνουν κατι τα υπόλοιπα 12 χρόνια και θα τα κάνετε 13??? Φροντιστήρια πληρώνουν όλοι.
Τα 7 ώρα προφανώς κ είναι απάνθρωπα. Δεν κάνουν που δεν κάνουν τίποτα στο σχολείο κουράζονται τζαμπα. Καταργήστε τα άμεσα.
Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο 7 του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία για την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σχολών έχω να επισημάνω τα παρακάτω:
Τα Λατινικά αναμφισβήτητα αποτελούν τη βάση της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που έχει γίνει κοιτίδα πολιτισμού για πολλούς λαούς, όμως στη σημερινή κοινωνία οι γνώσεις αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες σε ένα συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών που θα ακολουθήσουν τη νομική επιστήμη. Οι υπόλοιποι απλώς θα εξακολουθήσουν την πρακτική της παπαγαλίας για όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζουν στις πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς να εξασφαλίζουν κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο για τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Κοινωνιολογία αντίθετα βοηθάει τους μαθητές να μελετήσουν θεωρητικούς που στάθηκαν κριτικά απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Η κριτική αυτή προσέγγιση δίνει ώθηση και βήμα στην κριτική σκέψη και στο γόνιμο προβληματισμό του μαθητή.
Αντικειμενικά ζούμε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κοινωνικής διάσπασης σε ανησυχητικό επίπεδο. Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν ότι εκτός των ατομικών τους προβλημάτων υπάρχουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που απαιτούν την τοποθέτησή τους ως ενεργοί, ειδοποιημένοι, δημοκρατικοί πολίτες. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο της κοινωνικής επιστήμης, καθώς σίγουρα η τριβή τους με τα κοινωνικά προβλήματα έχει ως κύριο στόχο και επιδίωξη το σκεπτόμενο άτομο και όχι τον παθητικό ακροατή και αναμεταδότη στείρων γνώσεων.
Κύριοι υπεύθυνοι του υπουργείου εξετάστε τι πραγματικά ωφελεί και δίνει βάσεις σε μια σύγχρονη κοινωνία; Η διδασκαλία των Λατινικών μόνο για ορισμένους ή διδασκαλία της Κοινωνιολογίας για όλους όσοι έχουμε επίγνωση της θέσης μας ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας που στηρίζεται στη συμμετοχή και στη δράση για μια καλύτερη περισσότερο ανθρώπινη κοινωνία; Η κοινωνική παιδεία πάνω από κάθε άλλη γνώση και σπουδή του ατόμου αποτελεί το βασικό παράγοντα για άριστη συμβίωση και συνοχή των μελών της κοινωνίας.
Ιωάννης Λειβαδιώτης
στρατιωτικός
Τα λατινικά είναι μάθημα άχρηστο σε όλες τις σχολές πλήν των φιλολογιών εντούτοις πολύ σωστά επανέρχεται στις πανελλαδικές γιατί η βαθμολόγησή του δεν εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία, πράγμα που είναι το ζητούμενο σε μια αδιάβλητη διαδικασία. Η κοινωνιολογία μπορεί να είναι χρησιμότερη ως γνώση αλλά δεν μπορεί να βαθμολογηθεί ενιαία και ορθολογιστικά, άρα πρέπει να φύγει από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Η λέξη κοινωνία προέρχεται από το ρήμα κοινωνώ, που σημαίνει ζω μαζί με άλλους. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών, ωθώντας τα να σκέφτονται πέρα από το προφανές και το τετριμμένο χωρίς να δέχονται παθητικά ό,τι υπάρχει γύρω τους μέσα από την κριτική σκέψη που καλλιεργείται. Η Κοινωνιολογία αποτελεί μία σύγχρονη κοινωνική επιστήμη και οι γνώσεις που προσφέρουν λειτουργούν ως αρωγός για τη μετάβαση του κάθε μαθητή στον κόσμο των ενηλίκων και κατ επέκταση στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία ως σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη. Η στάση τους απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα αλλάζει καθώς θα είναι σε θέση να μπαίνουν στη θέση του άλλου (πχ κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, ενδοοικογενιακή βία, παραβατικότητα, άτομα με ειδικές ανάγκες). Έχοντας λοιπόν γνώση των κοινωνικών μεταβολών και των φαινόμενων αυτών οι μαθητές θα είναι απαλλαγμένοι από στερεότυπα, ρατσισμό, προκαταλήψεις. Τώρα σκεφτείτε κι εσείς κ. Υπουργέ ποια κοινωνία θέλετε. Του παθητικού αποδέκτη των καταστάσεων ή των «ελεύθερων» και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών.
Επιπροσθέτως η Κοινωνιολογία μέσα από το εύρος των θεμάτων και των ιδεών της βοηθά στη σκέψη των μαθητών και τους ωφελεί στο γραπτό λόγο και κατ’ επέκταση της έκθεσης.
Η Κοινωνιολογία αποτελεί εφόδιο όλες τις σχολές όπως Οικονομικών, Διεθνών Σχέσεων, Ψυχολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσιογραφίας και πολλών άλλων καθώς όλες οι σχολές έχουν μαθήματα Κοινωνιολογίας.
Τέλος, ας αναφερθούμε στην αποκατάσταση των κοινωνικών επιστημόνων που τόσα χρόνια ζούμε στην αφάνεια και στο περιθώριο. Αν δε τα θεωρείτε απαραίτητα καλύτερα να τα κλείσετε. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι ως Κοινωνιολόγοι στην εκπαίδευση πέρα από το ρόλο του καθηγητή δικαιούμαστε να έχουμε και ρόλο συμβούλου, παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειές τους, σχεδιασμό αναλυτικών προγραμμάτων και πολλά ακόμα. Είμαστε εδώ, υπάρχουμε και θέλουμε να εργαστούμε και να προσφέρουμε.
Καλώς καταργείται η Κοινωνιολογία.Ένα μάθημα που υποτίθεται βοηθά τον μαθητή να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα προβλήματα. Το βιβλίο όμως είναι γεμάτο, κατ’ αποκλειστικότητα, από έρευνες και παραδείγματα του προηγούμενου αιώνα…Επιπλέον, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν σε άλλο ένα μάθημα που απαιτεί αποστήθιση, χωρίς να κατανοούν τα περισσότερα από αυτά που διαβάζουν.Μην ξεχνάμε ακόμα ότι οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν στις σχολές της φιλοσοφικής με την υπάρχουσα κατάσταση είναι αναγκασμένοι(πολλοί) να καταφεύγουν σε φροντιστηριακή βοήθεια για να περάσουν τα μαθήματα των Λατινικών στο Πανεπιστήμιο.Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα Λατινικά θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.Το βιβλίο επιβάλλεται να αντικατασταθεί και να δοθεί έμφαση και στο περιεχόμενο των κειμένων κι όχι μόνο στα γραμματικοσυντακτικά φαινόμενα.
Η Κοινωνιολογία θεωρείται σήμερα η κατεξοχήν αυτόνομη προληπτική πολυεπιστήμη στο χώρο της Παιδείας,της τέχνης,της αισθητικής,της υγείας,της πολιτικής,της οικονομίας,της δικαιοσύνης πάνω στην οποία στηρίζονται οι συνταγματικές αρχές που προστατεύουν κάθε σύγχρονη συντεταγμένη πολιτεία.
Σχολείο χωρίς κοινωνιολογία δεν είναι ολοκληρωμένο στο σύγχρονο κόσμο.
Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου Παιδείας.
Μελετώντας το πολυνομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας, μου γεννήθηκε η απορία της πρόσβασης στα τμήματα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Από τα εξεταζόμενα μαθήματα λείπει η Κοινωνιολογία και φαντάζομαι ότι αυτό έγινε για λόγους επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου του 2013, που υπήρχε ολοκληρωμένη πρόταση για το μάθημα της εισαγωγής στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
Θεωρώ ότι ο κύριος λόγος που το πολυνομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση είναι ότι θέλετε και τις δικές μας επισημάνσεις, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι επεξεργασίες των προτάσεών σας, προτού τεθεί σε ψηφοφορία.
Εξάλλου ήδη έχετε και τις σχετικές παρατηρήσεις από τους συναδέλφους μου περί της αξιοποίησης των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών στις μικρότερες τάξεις Α και Β Λυκείου, αλλά και των τάξεων του Γυμνασίου.
Περιμένουμε με ανυπομονησία , αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές διορθώσεις για το μάθημα της Κοινωνιολογίας ή των Κοινωνικών Επιστημών, ως πανελλαδικά εξεταζόμενο προκειμένου να εισαχθούν οι υποψήφιοι στις σχολές και τα τμήματα που ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
Με εκτίμηση ΠΕ 78 Κοινωνιολόγος.
Αξιότιμη Κα Υπουργέ
Κατανοώ ότι έχετε υποσχεθεί πριν τις εκλογές στους φιλολόγους (ΠΕ02) επαναφορά των λατινικών παρόλο που τους έχετε δώσει και τη Β ανάθεση της κοινωνιολογίας , έστω και αν είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικείμενο.Γιαυτό και κάποιοι κόπτονται χωρίς επιχειρήματα για τα λατινικά διότι δεν χρειάζεται να μελετήσουν για να τα διδάξουν.
Κατανοώ επίσης ότι θέλετε να κάνετε μια βαθιά τομή στην Παιδεία την οποία δεν βλέπω , από τα σχόλια , να την αποδέχεται πολύς κόσμος , είτε λόγω περιστάσεων είτε λόγω περιεχομένου.
Αντί λοιπόν να σκοτώνονται οι ΠΕ78 με τους ΠΕ02 σχετικά με το ποιο μάθημα είναι πιο χρηστικό (προσωπικά δεν ξέρω αν η κοινωνιολογία χρειάζεται.Αυτό που ξέρω και διαβάζω από τα σχόλια, είναι ότι τα λατινικά χρειάζονται ΜΕΡΙΚΩΣ σε 3-4 σχολές , άρα επί της ουσίας είναι άχρηστο να δίνονται στις πανελλήνιες , όχι όμως και να καταργηθούν) και δεδομένου ότι αλλάξατε την ονομασία του 1ου πεδίου βγάζοντας τις ΄΄κοινωνικές΄΄ επιστήμες, να κάνετε τούτο : Φτιάξτε μια κατεύθυνση φιλολογίας για όσους θέλουν φιλολογικές σχολές να μαθαίνουν αρχαία και λατινικά και μια κατεύθυνση οικονομικών-κοινωνικων ώστε οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν κύκλο σπουδών που επιθυμούν ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΔΕΣΜΕΣ.
Νομίζω κυρία Υπουργέ ότι αυτή η λύση θα ικανοποιήσει όλους.
Με βαθιά εκτίμηση
Φερεντίνος Σπύρος