- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 34 – Σύνδεση Ερευνητικών Κέντρων και με Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1. Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται από κοινού να δημιουργούν ή να αξιοποιούν και να χρησιμοποιούν από κοινού υφιστάμενες ερευνητικές υποδομές τους, να εκπονούν κοινά ερευνητικά προγράμματα και εν γένει να συμπράττουν με την επιλογή κάθε πρόσφορης μεθόδου και διαδικασίας και ενδεικτικά μέσω της δημιουργίας διμερών ή πολυμερών δικτύων εργαστηρίων των Ερευνητικών Κέντρων και των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και των ερευνητικών δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους. Τη δυνατότητα αυτή οι Ερευνητικοί Φορείς έχουν στο πλαίσιο των σχέσεων τους που προβλέπονται από τις διατάξεις, είτε του άρθρου 42 του ν. 4009/2011, είτε του παρόντος νόμου και υλοποιούν με τη σύναψη μετά από απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων σχετικής σύμβασης μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων, των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Καθηγητών και Ερευνητών τους, με την οποία καθορίζονται οι όροι της συνεργασίας τους (όπως, ενδεικτικά το καθεστώς της διάρκειας εάν τελεί υπό τη μορφή πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ο καθορισμός των καθηκόντων τους και οι οικονομικοί όροι).
2. Στους Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων που είτε παρέχουν διδακτικό έργο σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έπειτα από συμφωνία του Ερευνητή με Τμήμα του Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε συμμετέχουν στο πλαίσιο των συμβάσεων της παραπάνω παραγράφου, σε οργανωμένα δι-ιδρυματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και στους Καθηγητές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παρέχουν ερευνητικό έργο σε Ερευνητικά Κέντρα, στη βάση του προβλεπόμενου στις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4009/2011 πρωτοκόλλου συνεργασίας, απονέμεται για μεν τους Ερευνητές, ο τίτλος του «Καθηγητή Έρευνας» από την οικεία Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών ή από το οικείο Τμήμα, για δε τους Καθηγητές, ο τίτλος του «Συνεργαζόμενου Καθηγητή» αντίστοιχα από το Ερευνητικό Κέντρο.
Ο Καθηγητής Έρευνας λαμβάνει τίτλο τον αντίστοιχο με την ερευνητική του βαθμίδα τίτλο του Καθηγητή Έρευνας, Αναπληρωτή Καθηγητής Έρευνας ή Επίκουρου Καθηγητής Έρευνας. Ο Καθηγητής Έρευνας παρέχει διδακτικό έργο σε προπτυχιακά ή και σε μεταπτυχιακά προγράμματα και επιβλέπει διδακτορικές διατριβές σε τομείς συναφείς με το επιστημονικό του πεδίο. Το διδακτικό έργο που επιτελεί λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξή τους. Ο τίτλος τους καταργείται με τη λήξη του πρωτοκόλλου συνεργασίας ή του μεταπτυχιακού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχει.