1. Η συστηματική, αντικειμενική και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για την αναγνώριση και την προώθηση της αριστείας σε όλα τα επίπεδα του ερευνητικού ιστού της χώρας.
2. Κάθε Ερευνητικό Κέντρο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ερευνητικού έργου του, για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών υποδομών καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
3. Οι Ερευνητές οφείλουν να επικαιροποιούν σε ετήσια βάση το κατά το Άρθρο 28 του παρόντος νόμου τυποποιημένο βιογραφικό τους σημείωμα.
4. Τα Ερευνητικά Κέντρα οφείλουν για την αποτίμηση του έργου τους να τηρούν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που επιτρέπουν την εφαρμογή των κριτηρίων του άρθρου 31 να τα υποβάλλουν ετησίως στον ΓΓΕΤΚ και να τα περιλαμβάνουν στο ΕΜΕΕΥ.
5. Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Ινστιτούτα τους, αξιολογούνται, υπό την εποπτεία της ΓΓΕΤΚ, από Πενταμελή (τουλάχιστον) Επιτροπή Εξωτερικών Αξιολογητών, προερχόμενων από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία αξιολογήσεων Ερευνητικών Κέντρων, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε πέμπτου έτους από την προηγούμενη αντίστοιχη αξιολόγηση.
6. Η αξιολόγηση των Ερευνητικών Κέντρων και των Ινστιτούτων τους ενεργείται με βάση κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται μεταξύ άλλων και από τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του παρόντος και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Οι δείκτες αυτοί προσδιορίζονται με βάση τις προβλέψεις αυτές από το Τμήμα Αποτίμησης και Στατιστικής Επεξεργασίας Πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας της ΓΓΕΤΚ, εγκρίνονται από τον ΓΓΕΤΚ και εφαρμόζονται τόσο κατά την ετήσια επικαιροποίηση των στοιχείων όσο και κατά τις περιοδικές εξωτερικές αξιολογήσεις που ορίζονται στο παρόν Άρθρο.
7. Η σχετική έκθεση επιτόπιας αξιολόγησης υποβάλλεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Αξιολογητών στο ΕΣΕΤΚ και την ΓΓΕΤΚ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, παρακολούθησης, συντονισμού, αξιολόγησης και χρηματοδότησης των Ερευνητικών Κέντρων.
8. Τα Ερευνητικά Κέντρα οφείλουν να τηρούν, επικαιροποιούν σε ετήσια βάση και καταχωρούν σε σχετική βάση δεδομένων τα βιογραφικά όλων των Ερευνητών και τις μεταβολές τους την οποία γνωστοποιούν στην ΓΓΕΤΚ και καταχωρούνται στο ΕΜΕΕΥ.
9. Η παράλειψη αξιολόγησης ή υποβολής των σχετικών στοιχείων από έναν Ερευνητικό Φορέα, εμποδίζει τη Δημόσια Εθνική Χρηματοδότηση του και συνιστά λόγο επιστροφής χορηγηθείσας χρηματοδότησης.
10. Οι Ερευνητικοί Φορείς οφείλουν να απογράφουν τις υποδομές τους και να υποβάλλουν την σχετική έκθεση απογραφής και κάθε ετήσια επικαιροποίησή της στη ΓΓΕΤΚ για την καταχώρηση στο ΕΜΕΕΥ.
11. Οι υποδομές, ο εκσυγχρονισμός τους, η εθελοντική χορήγηση δικαιωμάτων πρόσβασης σε υποδομές των Ερευνητικών Φορέων, των Επιχειρήσεων και των Λοιπών Φορέων υπό εύλογους όρους, η πιστοποίηση των Ερευνητικών Φορέων από Διεθνείς Οργανισμούς ή η απόκτηση της ιδιότητάς τους να παρέχουν πιστοποιήσεις αποτελούν κρίσιμα στοιχεία αξιολόγησης των Ερευνητικών Φορέων.