- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 30 -Εθνικός Κατάλογος Κριτών

1. Με απόφαση του ΓΓΕΤΚ ύστερα από γνώμη του ΕΣΕΤΚ συγκροτείται Εθνικός Κατάλογος Κριτών, ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους Διευθυντές των Ερευνητικών Κέντρων και των Ινστιτούτων τους, όλους τους εν ενεργεία και διατελέσαντες καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όλους τους εν ενεργεία και διατελέσαντες Ερευνητές Α` και Β` βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
2. Με την απόφαση συγκρότησης μπορούν να εγγράφονται στον Εθνικό Κατάλογο Κριτών και Ερευνητές Γ` βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, επίκουροι καθηγητές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στελέχη του ευρύτερου παραγωγικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία σε ερευνητικές δραστηριότητες, στην ημεδαπή ή και την αλλοδαπή.
3. Οι υποψηφιότητες όσων έχουν δικαίωμα εγγραφής στον Εθνικό Κατάλογο Κριτών υποβάλλονται με έγγραφη τυποποιημένη αίτηση, στην οποία αναφέρονται συνοπτικά τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η εμπειρία τους. Πρόταση εγγραφής στον Εθνικό Κατάλογο Κριτών μπορούν να υποβάλλουν και Ερευνητικό Κέντρο ή Ινστιτούτο του.
4. Ο Εθνικός Κατάλογος Κριτών επικαιροποιείται ετησίως με την αυτή διαδικασία, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και χρησιμοποιείται κατά προτίμηση από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Εποπτεύοντα Υπουργεία για τις αξιολογήσεις που ενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου