1. Με απόφαση του Περιφερειάρχη κάθε Περιφέρειας της χώρας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να συγκροτείται Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΠΕΣ), ως συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της ΓΓΕΤΚ σε τομείς της ΕΤΑΚ για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η υποστήριξη παρέχεται με εισηγήσεις προς τη ΓΓΕΤΚ για την ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης, σε όλη τη χώρα, τη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων με γνώμονα την έρευνα και την καινοτομία, που συγκροτούνται από Ερευνητικούς Φορείς, Επιχειρήσεις και Περιφερειακές Αρχές, την ενθάρρυνση ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των Περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ειδικότερα το περιεχόμενο των εισηγήσεων αφορά:
1.1. Στη συγκέντρωση και σύνδεση των περιφερειακών συντελεστών που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία (όπως Ερευνητικοί Φορείς, Επιχειρήσεις, περιφερειακοί φορείς του δημόσιου τομέα).
1.2. Στην από κοινού ανάλυση των στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας των περιφερειακών συσπειρώσεων και την ανάπτυξη εργαλείων εφαρμογής τους μέσω ειδικών δραστηριοτήτων έρευνας.
1.3. Στη βελτίωση της δικτύωσης, της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και της ένταξης και διασύνδεσης των συντελεστών και οργανισμών έρευνας στις περιφερειακές οικονομίες.
1.4. Στην πλήρη αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού των Περιφερειών, μέσω της απελευθέρωσης και της ενίσχυσης της υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας στις Περιφέρειες, καθώς και μέσω της βελτίωσης των δυνατοτήτων επιτυχούς συμμετοχής Ερευνητών από τις Περιφέρειες αυτές σε δραστηριότητες έρευνας σε κοινοτικό επίπεδο, όπως:
1.4.1. Η υποστήριξη διαπεριφερειακών αμφίδρομων αποσπάσεων ερευνητικού προσωπικού μεταξύ επιλεγμένων εταίρων οργανισμών.
1.4.2. Η υποστήριξη επιλεγμένων κέντρων υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας για την πρόσληψη πεπειραμένων Ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών, προερχόμενων και από άλλες χώρες.
1.4.3. Η απόκτηση και η ανάπτυξη ερευνητικού εξοπλισμού και η ανάπτυξη υλικού περιβάλλοντος που επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου διανοητικού δυναμικού, στα επιλεγμένα κέντρα υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας των περιφερειών.
1.4.4. Η διοργάνωση συναντήσεων εργασίας (workshops) και συνεδρίων προς διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προβολής και δημοσιοποίησης, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών διασποράς και μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων σε άλλες χώρες και σε διεθνείς αγορές.
1.4.5. Η δημιουργία «Μηχανισμών αξιολόγησης ικανότητας» οι οποίοι επιτρέπουν στους Ερευνητικούς Φορείς της Περιφέρειας να ζητούν την εκπόνηση διεθνούς ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης για το επίπεδο της ποιότητας του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών υποδομών του.
1.4.6. Ο προσδιορισμός των αναγκών και δυνατοτήτων ενίσχυσης της ερευνητικής ικανότητας των αναδυόμενων και υφιστάμενων κέντρων αριστείας στις περιφέρειες σύγκλισης, που μπορούν να καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
1.5. Το ΠΕΣ αποτελείται από επτά (7) μέλη εκ των οποίων τέσσερις είναι Ερευνητές με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική πείρα στον δημόσιο ή/και στον ιδιωτικό τομέα, στον τομέα της ΕΤΑΚ και τα υπόλοιπα προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό χώρο, κατά προτίμηση, κατόχους αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών / αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιότητας ανώτατου στελέχους επιχείρησης ή της βιομηχανίας και μελών, εφ’ όσον υπάρχουν, του Εθνικού Πίνακα Κριτών. Η θητεία των μελών του ΠΕΣ είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με όμοια της πρώτης ανάθεσης σ’ αυτούς των καθηκόντων τους απόφαση.
1.6. Τα μέλη του ΠΕΣ επιλέγονται με την ακόλουθη διαδικασία:
1.6.1. Μετά από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτείται επιτροπή με μέλη, έναν διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα ασχολούμενο με τη έρευνα, Καθηγητή Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ερευνητή Α` βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, έχοντα σχέση με την Περιφέρεια, έναν εκπρόσωπο των Ερευνητικών Κέντρων της οικείας Περιφέρειας, και έναν εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας της οικείας Περιφέρειας. Η διαδικασία επιλογής των ως άνω εκπροσώπων καθορίζεται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να προέρχονται από τον Εθνικό Πίνακα Κριτών.
1.6.2. Η Επιτροπή προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία δημο-σιεύεται στον ημερήσιο τύπο και στους δικτυακούς τόπους της οικείας Περιφέρειας και της ΓΓΕΤΚ, προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων που έχουν τα νόμιμα προσόντα και εισηγείται στον Περιφερειάρχη την επιλογή μελών του ΠΕΣ από κατάλογο που προτείνει με διπλάσιο αριθμό μελών από αυτών του ΠΕΣ, τον οποίον επιλέγει κατά προτίμηση από τον Εθνικό Πίνακα Κριτών. Ο Περιφερειάρχης διορίζει τα μέλη του ΠΕΣ από τον κατάλογο αυτό κατά τη διακριτική του ευχέρεια.
1.7. Μετά από το διορισμό τους τα μέλη του ΠΕΣ συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και το Γραμματέα του με τον αναπληρωτή του.
2. Οι αποφάσεις του ΕΣΕΤΚ και των ΠΕΣ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Πρόεδρος έχει την καθοριστική ψήφο.
3. Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Ε.Σ.Ε.Τ.Κ παρέχεται από τη ΓΓΈΤΚ και των ΠΕΣ από την Περιφέρεια.
4. Στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα και τα λοιπά μέλη του ΕΣΕΤΚ, καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησής τους από την ΓΓΕΤΚ προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις.
5. Οι Πρόεδροι των ΠΕΣ συνέρχονται σε Σύνοδο, με σκοπό το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν μεταξύ των μελών τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Με απόφαση του ΓΓΕΤΚ ορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας της Συνόδου.