1. Στη ΓΓΕΤΚ λειτουργεί, ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΚ), που υποστηρίζει τον ΓΓΕΤΚ στα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και διέπεται εφεξής από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
2. Η αποστολή του ΕΣΕΤΚ είναι:
2.1. Η παρακολούθηση των εθνικών και διεθνών εξελίξεων στην ΕΤΑΚ με την ταυτόχρονη προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μέσω της συμβολής του στη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ελληνικής και της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.
2.2. Η παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής της ΕΣΕΤΑΚ με τη συγκέντρωση των σχετικών στατιστικών στοιχείων, την αξιολόγησή τους με βάση τους δείκτες μέτρησης και αποτελεσματικότητας της Ένωσης Καινοτομίας και με άλλους πρόσφορους δείκτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών Οργανισμών καθώς και τη σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης προόδου.
2.3. Η εξέταση ζητημάτων σχετικών με την αξιοποίηση και την κατανομή της δημόσιας εθνικής χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία, σε προπαρασκευαστική βάση για την Κυβέρνηση.
2.4. Η υλοποίηση άλλων στόχων που ανατίθενται σε αυτό από την Κυβέρνηση.
2.5. Η συμβολή στη διασφάλιση στενής δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, για τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού με την αξιοποίηση της Καινοτομίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και της αύξησης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της.
2.6. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός της δράσης των Περιφερειακών Επιστημονικών Συμβουλίων.
3. Το ΕΣΕΤΚ αποτελείται από δεκαπέντε [15] μέλη, διακεκριμένα και έμπειρα στους τομείς της ΕΤΑΚ, τα οποία προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και αποτελείται από:
3.1. Τον Πρόεδρο.
3.2. Τον Αντιπρόεδρο.
3.3. Εννέα (9) μέλη, ειδικούς σε βασικές θεματικές περιοχές, τα οποία εκλέγονται με τη διαδικασία η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 3.6. του παρόντος Άρθρου.
3.4. Δύο (2) μέλη που προέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο (Βιομηχανία, Αγροτικός Τομέας, Τουρισμός και Ναυτιλία) και είναι κάτοχοι, αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών / αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιότητας ανώτατου στελέχους επιχείρησης ή της βιομηχανίας, κατά προτίμηση προερχόμενα από τον Εθνικό Κατάλογο Κριτών. Τα μέλη αυτά εκλέγονται με τη διαδικασία της παραγράφου 3.6 του παρόντος Άρθρου.
3.5. Δύο (2) μέλη, τον Πρόεδρο ή Αντιπρόεδρο της Συνόδου των ΠΕΣ ή άλλους υποδεικνυόμενους εκπροσώπους από τη Σύνοδο των Περιφερειακών Επιστημονικών Συμβουλίων, Προέδρους των ΠΕΣ.