Στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, στην αρμοδιότητα της ΓΓΕΤΚ ανήκουν:
1. Ο Σχεδιασμός, ο συντονισμός και η υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ.
2. Η συμβολή για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης, στην εξειδίκευση της ΕΣΕΤΑΚ και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης υλοποίησής της με ανάλογο προγραμματισμό και συντονισμό σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συνδέσμους ΕΤΑΚ των Υπουργείων, καθώς και ο καθορισμός ή η τροποποίηση της λειτουργίας και της εποπτείας του ΕΣΕΤΚ.
3. Η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση προτάσεων εκτέλεσης έργων, εκπόνησης μελετών και υλοποίησης προγραμμάτων, η πιστοποίηση συνδρομής των όρων εφαρμογής των προβλεπόμενων από τον παρόντα νόμο κινήτρων για την δημοσιονομική υποστήριξη των δραστηριοτήτων ΕΤΑΚ και η διερεύνηση των επιπτώσεών τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και στην άμυνα της χώρας.
4. Η υποβολή εισηγήσεων για τη σκοπιμότητα, τη διαδικασία και τα κριτήρια χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους στη βάση των εθνικών προτεραιοτήτων, των δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και των δεσμεύσεων της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της κάλυψης των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της χώρας.
5. Η εποπτεία των Ερευνητικών Φορέων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της, η συλλογή και ταξινόμηση των ερευνητικών δεδομένων για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της ΕΣΕΤΑΚ, η ετήσια καταγραφή της αποδοτικότητάς τους και η περιοδική αξιολόγησή τους με βάση βιβλιομετρικούς δείκτες και επιτόπια εξέταση από επιτροπές ειδικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.
6. Η δημιουργία, φιλοξενία και συντήρηση Εθνικού Μητρώου Ερευνητών, Ερευνητικών Κέντρων και των Υποδομών τους (ΕΜΕΕΥ),
7. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε θέματα Έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας και η εκπροσώπηση της χώρας.
8. Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων, που προωθούν την ΕΤΑΚ.
9. Η μελέτη και εφαρμογή μέτρων υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, με την υποστήριξη των Ερευνητικών Φορέων και της Βιομηχανίας για την επιλογή, αξιοποίηση και εφαρμογή της προσφορότερης μεθοδολογίας και μέσων υλοποίησης (όπως, ενδεικτικά, θεματικά δίκτυα προηγμένης έρευνας, Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, συνεργασίες Ερευνητικών Φορέων μεταξύ τους και με Επιχειρήσεις και Λοιπούς Φορείς, εταιρικές συμπράξεις, συστάδες επιχειρήσεων και ερευνητικά εργαστήρια). Για την εκπλήρωση αυτής της αρμοδιότητάς της η ΓΓΕΤΚ, ορίζεται, ως Αρχή Εγγραφής για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
10. Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των Ερευνητικών Φορέων και των Επιχειρήσεων για τη δημιουργία κοινών υποδομών και για την αξιοποίηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους διανοητικής ιδιο¬κτησίας.
11. Η συμβολή στον σχεδιασμό των προγραμμάτων των Περιφερειών της χώρας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των Εθνικών και Κοινοτικών πόρων.
12. Η σύσταση, τροποποίηση, συγχώνευση, κατάργηση, ο ορισμός των μελών και η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του ΕΣΕΤΚ και των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων του.
13. Η συλλογή και ταξινόμηση, των δεδομένων για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας στην ανάπτυξη της ΕΤΑΚ με βάση δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, όπως αναλύεται στο Άρθρο 32 του παρόντος.