Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου:
1. Βασική Έρευνα: Πειραματική ή θεωρητική εργασία η οποία επιτελείται, πρωταρχικά με σκοπό την απόκτηση νέας γνώσης σχετικά με τα θεμέλια φαινομένων και δεδομένων που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο παρατήρησης, χωρίς να συνδέεται ιδιαίτερα με συγκεκριμένη εφαρμογή ή χρήση.
2. Εφαρμοσμένη έρευνα: Η πρωτότυπη αναζήτηση η οποία επιτελείται με σκοπό την απόκτηση νέας γνώσης και η οποία εν τούτοις κατευθύνεται πρωταρχικά προς ένα συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό ή αντικείμενο.
3. Πειραματική Ανάπτυξη: Η συστηματική εργασία και η σχεδίαση στη βάση υπάρχουσας γνώσης που αποκτάται από έρευνα ή/και πρακτική εμπειρία, η οποία κατευθύνεται προς την παραγωγή νέων υλικών, προϊόντων και τεχνικών διατάξεων (εξαρτήματα), με σκοπό την εφαρμογή νέων διαδικασιών, συστημάτων και υπηρεσιών και στην ουσιώδη αναβάθμιση ήδη παραχθέντων ή εγκατεστημένων.
4. Έρευνα και ανάπτυξη (E&A): H δημιουργική εργασία, η οποία καλύπτει τις δραστηριότητες της Βασικής, της Εφαρμοσμένης και της Πειραματικής Ανάπτυξης και πραγματοποιείται σε συστηματική βάση με σκοπό την αύξηση του αποθέματος της γνώσης συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του ανθρώπου, του πολιτισμού και της κοινωνίας, καθώς και η χρήση του αποθέματος της γνώσης για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών.
5. Επιστημονική και Τεχνολογική καινοτομία: Μια από τις δραστηριότητες της Ε&Α που αναλύεται σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά, οργανωτικά, οικονομικά και εμπορικά βήματα, συμπεριλαμβανο¬μένων των επενδύσεων σε νέα γνώση, που οδηγούν ή επιδιώκεται να οδηγήσουν στην υλοποίηση νέων ή τη βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων και διαδικασιών.
6. Καινοτομία: Η αξιοποίηση υφιστάμενης ή/και νέας γνώσης, ή/και η μετατροπή μιας ιδέας σε προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής – νέα ή βελτιωμένη – ή νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας ή η διαδικασία με την οποία νέες ιδέες δίνουν απαντήσεις στα αιτήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και δημιουργούν νέα προϊόντα, βιομηχανικά πρωτότυπα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά και οργανωτικά μοντέλα που εισάγονται με επιτυχία σε μια υφιστάμενη αγορά ή που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αγορές, καθώς και τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής.•
7. Μεταφορά Τεχνολογίας: Η παροχή τεχνολογίας, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου από τις διατάξεις του Άρθρου 21 του ν. 1733/1987, όπως ισχύει
8. Τεχνολογικός φορέας: Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που έχει ως κύριους στόχους την ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνολογικών υποδομών και δραστηριοτήτων, την παροχή επιστημονικών, τεχνολογικών και τεχνικών υπηρεσιών προς τρίτους, και την επίλυση συγκεκριμένων τεχνολογικών προβλημάτων που εμπίπτουν στην επιστημονική περιοχή που υπηρετεί.
9. Τεχνολογική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγική διαδικασία, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της χώρας, με την εφαρμογή μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών μέτρων στην κατεύθυνση αυτή.
10. Ερευνητικός φορέας: Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου και οι μονάδες του που έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, σε συνδυασμό με την πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, καθώς και τη διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, μέσω της αξιοποίησης τους, είτε από τον ίδιο τον φορέα ή και τους εργαζόμενους σε αυτόν, είτε από τρίτους. Στους Ερευνητικούς Φορείς περιλαμβάνονται για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσον αφορά τις Ερευνητικές δραστηριότητές τους.
11. Λοιποί Φορείς: Δημόσιες υπηρεσίες, φυσικά πρόσωπα και άλλοι φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
12. Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας: Το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των διασκορπισμένων πόρων, καθώς και του καλύτερου συντονισμού και μεγαλύτερης συνοχής των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στο επίπεδο τόσο των κρατών – μελών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής COM (2000) 6 και το Ψήφισμα του Συμβουλίου της 15.6.2000 (ΕΕ C 205,19.7.2000 σελ. 1).
13. Αξιολόγηση: Η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο Ερευνητικά Κέντρα, Ερευνητές, ερευνητικά έργα, μελέτες ή προγράμματα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική ποιότητα και επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους με τον προσφορότερο τρόπο.
14. Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πανεπιστήμιο ή κάθε είδους ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρει, σύμφωνα με την εθνική ή κοινοτική νομοθεσία, πτυχία ή τίτλους μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ανεξαρτήτως της ονομασίας τους σε εθνικό πλαίσιο
15. Κοινότητες γνώσης και καινοτομίας (ΚΓΚ): Αυτόνομες εταιρικές συμπράξεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) με αριθ. 294/2008, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2008, στο πλαίσιο της και-νοτομίας, μεταξύ Ερευνητικών Φορέων, Επιχειρή¬σεων και Λοιπών φορέων, ανεξάρτητα από την νομική μορφή τους και λειτουργούν ως ένα στρατηγικό δίκτυο που βασίζεται σε κοινό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό καινοτομίας.
16. Σχέδιο Δράσης: Δέσμη μέτρων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, όπως αναλύεται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος.
17. Ερευνητές: Επιστήμονες/επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία νέας γνώσης, προϊόντων, διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων και τη διαχείριση των αντιστοίχων έργων.
18. Διανοητική Ιδιοκτησία: H πνευματική, και βιομηχανική ιδιοκτησία, και ενδεικτικά τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα που απορρέουν από τα έργα που τις εμπεριέχουν, η τεχνογνωσία, τα σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πιστοποιητικά χρησιμότητας.
19. Μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας: Tο διαδίκτυο ή άλλα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν την ευχερή διασφάλιση της ταυτότητας των χρηστών και την ασφάλεια της επικοινωνίας
20. Ένωση Καινοτομίας (Innovation Union): Εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που έχει, ως στόχο, με κατάλληλη προώθηση από το ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής προσέγγισης της καινοτομίας, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια του εφοδιασμού με ενέργεια και τρόφιμα, η υγεία και η δημογραφική γήρανση.
21. Αριστεία: Ερευνητικά επιτεύγματα, πρωτοποριακή πειραματική διάταξη και θεωρία, καθώς και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Συνδέονται με ή αφορούν σε κάθε κλάδο της Επιστήμης και Τεχνολογίας και σε κάθε κατεύθυνση της Έρευνας και της Διδασκαλίας, χωρίς Θεματικές Προτεραιότητες, που αναπτύσσονται σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, προέρχονται από μεμονωμένα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, από δομές (εργαστήρια, τομείς κ.λπ.) ή από Ερευνητικούς Φορείς και μεμονωμένους Ερευνητές και διακρίνονται ή βρα¬βεύονται από εθνικούς ή διεθνείς φορείς.
22. Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη: Η Ευρεσιτεχνία στην οποία έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο είναι σε ισχύ και έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ότι εμπίπτει σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες περιπτώσεις, α) Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office «EPO») και έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, β) Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον Ο.Β.Ι. (αποκλειομένων των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.), το οποίο έχει κατοχυρωθεί σε ένα ακόμη κράτος, i) που έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) ή συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτής, ή ii) είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (accession candidate country) ή σε καθεστώς ενισχυμένης δέσμευσης (enhanced engagement country).
23. Σύμβαση ορισμένου χρόνου: Η σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία συνάπτεται απευθείας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και η λήξη της οποίας καθορίζεται από αντικειμενικούς όρους, όπως η παρέλευση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή εκτέλεση συγκε¬κρι¬μέ¬νου έργου, ή η πραγματοποίηση συγκεκριμένου γεγονότος.
24. Επιχειρήσεις: Νομικές Οντότητες οποιαδήποτε νομικής μορφής του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
25. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Οι Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον Κανονισμό 800/2008/ΕΕ απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Ως Μικρή ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και, ως Πολύ Μικρή, η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.
26. Ο Σύνδεσμος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Υπουργείων με την ΓΓΕΤΚ: Υπηρεσία ή Υπάλληλος, ο οποίος ορίζεται σε κάθε Υπουργείο για την συλλογή, αξιολόγηση και θεμάτων ΕΤΑΚ τα οποία απασχολούν το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς και συνεργάζεται με την ΓΓΕΤΚ για τον συντονισμό των δράσεων με σκοπό την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης υλοποίησης της ΕΣΕΤΑΚ.
27. Νέες Επιχειρήσεις Έντασης Γνώσης ή Τεχνοβλαστοί: Νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια, από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών.
Συντομογραφίες:
ΥΠΑΙΘ: Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων
ΓΓΕΤΚ: Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας
ΕΣΕΤΚ: Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας
ΕΜΕΕΥ: Εθνικό Μητρώο Υποδομών Ερευνητικών Κέντρων
ΤΕΣ: Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια
ΕΣΕΤΑΚ: Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
ΕΤΑΚ: Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία
ΠΕΣ: Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο
ΕΣΛΕΕ: Ενοποιημένη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΜΜΕ: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις