1. Τεχνικές Προδιαγραφές είναι οι τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός έργου, υλικού ή μιας υπηρεσίας προκειμένου αυτά να προσδιορισθούν αντικειμενικά έτσι ώστε:
α) να ανταποκρίνονται στη χρήση για την οποία προορίζονται από το Ν.Π.Ι.Δ.,
β) να δημιουργείται η αντικειμενική βάση για την πιο ικανοποιητική για το Ν.Π.Ι.Δ., τελική επιλογή
γ) να μη δημιουργούνται αδικαιολόγητα εμπόδια για τη συμμετοχή των υποψηφίων.
2. Στη προκήρυξη και στη σύμβαση περιέχονται οι τεχνικές προδιαγραφές.
3. Οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένες και πλήρως κατανοητές από όλους τους ενδιαφερόμενους.
4. Οι τεχνικές προδιαγραφές καταρτίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο κοινοτικό δίκαιο, με την επιφύλαξη των συμβατών με αυτό υποχρεωτικών εθνικών τεχνικών κανόνων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ν.Π.Ι.Δ. και εγκρίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Το Ν.Π.Ι.Δ., ανεξάρτητα από τον τύπο των Τεχνικών Προδιαγραφών που, κατά περίπτωση, υιοθετεί, κάνει δεκτές και εξετάζει και τις προσφορές στις οποίες οι απαιτήσεις των Τεχνικών Προδιαγραφών καλύπτονται κατά ισοδύναμο τρόπο. Η απόδειξη της εν λόγω ισοδυναμίας, με την αναγκαία επάρκεια και με τα ενδεδειγμένα μέσα, αποτελεί υποχρέωση των Προσφερόντων. Τεχνικός φάκελος του κατασκευαστή ή έκθεση δοκιμών από αναγνωρισμένο οργανισμό μπορεί να συνιστά ενδεδειγμένο μέσο. Ως αναγνωρισμένοι οργανισμοί νοούνται τα εργαστήρια δοκιμών, τα εργαστήρια βαθμονόμησης, οι οργανισμοί ελέγχου και οι οργανισμοί πιστοποίησης, που ανταποκρίνονται στα ισχύοντα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Η αποδοχή ή μη της ισοδυναμίας γίνεται από το αρμόδιο όργανο του Ν.Π.Ι.Δ.. Το σχετικό πόρισμα γνωστοποιείται στον Προσφέροντα στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών.