ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α’
Άρθρο 193
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’
- Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης αυτών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), και οι εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του οικείου Τμήματος του Δ.Π.Θ.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ..
- Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων που εντάσσονται ή ιδρύονται στο Δ.Π.Θ. με τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 8 και 9 ολοκληρώνεται έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2027 – 2028.
Άρθρο 194
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’
- Έως την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 12, αρμόδια για τα θέματα της ίδιας παραγράφου είναι η υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ.
- Οι εκκρεμείς διαδικασίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την αναγόρευση διδακτόρων που δεν έχουν ολοκληρωθεί στα εντασσόμενα Τμήματα και το Παράρτημα, σύμφωνα με το άρθρο 11, ολοκληρώνονται στο Δ.Π.Θ..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’
Άρθρο 195
Μεταβατικές διατάξεις
Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Γ’
Άρθρο 196
Μεταβατικές διατάξεις – Τροποποίηση άρθρου 463 ν. 4957/2022
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 463 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΖ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, μετά από τις λέξεις «Σε περίπτωση» προστίθεται η λέξη «δεύτερης» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Επίκουροι Καθηγητές επί θητεία που έχουν εκλεγεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τριετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Σε περίπτωση δεύτερης αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξή τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους. Η παρούσα εφαρμόζεται και για όσους εκλεγούν στη θέση Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία, εφόσον η προκήρυξη εκλογής τους έχει εκδοθεί το αργότερο έως τη δημοσίευση του παρόντος.».
Άρθρο 197
Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις για τις λοιπές κατηγορίες διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 465 ν. 4957/2022
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 465 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΘ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, οι λέξεις «ο υπάλληλος», αντικαθίστανται από τις λέξεις «το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) που υπηρετούν σε Τμήματα των Α.Ε.Ι., δύνανται να υποβάλουν αίτημα να ενταχθούν σε κατηγορία μέλους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος που υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ελάχιστα προσόντα της παρ. 5 το άρθρου 164 και υπάρχει κενή θέση της αντίστοιχης κατηγορίας. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί ο αιτών, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη σε κατηγορία μέλους Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος για την αξιολόγηση του αιτήματος. Αν η Συνέλευση του Τμήματος δεν αποφανθεί επί του αιτήματος εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή του, αυτό απορρίπτεται σιωπηρώς. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, εκδίδεται πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. με την οποία το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π. εντάσσεται σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π.».
Άρθρο 198
Μεταβατικές διατάξεις για τους Οργανισμούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 469 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 469 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΓ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, α) στο πρώτο εδάφιο η φράση «εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος» αντικαθίσταται από τη φράση «έως τις 31.12.2024», β) το δεύτερο εδάφιο καταργείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η υποβολή των προτάσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) για την έκδοση των Οργανισμών του άρθρου 206 πραγματοποιείται έως τις 31.12.2024.
Άρθρο 199
Τελικές – μεταβατικές διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 473 ν. 4957/2022
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 473 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΖ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, η ημερομηνία «31η.12.2023» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2024» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης με την οποία εγκρίνεται ο Οδηγός Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του άρθρου 259, εκδίδεται το αργότερο έως την 31η.12.2024.»
- Κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 58, η εκλογή των μελών της Επιτροπής Ερευνών λαμβάνει χώρα ηλεκτρονικά ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της απερχόμενης Επιτροπής Ερευνών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ε’
Άρθρο 200
Ρύθμιση σχετικά με την ημερομηνία σύναψης της ηλεκτρονικής σύμβασης εργασίας των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. κατά τις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου 2023 για το έτος 2023-2024
Για όσους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά τις προσλήψεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 για το έτος 2023-2024 δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους η σύναψη της ηλεκτρονικής σύμβασης εργασίας τους την ημέρα που παρουσιάστηκαν σε σχολική μονάδα ή ΚΕΔΑΣΥ ή δομή εκπαίδευσης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας και κατάρτισης της σύμβασης λογίζεται η ημερομηνία παρουσίασής τους από την οποία και εκκινούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Άρθρο 201
Μεταβατική διάταξη Κεφαλαίου Γ’
Οι βεβαιώσεις του άρθρου 159 της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την πλήρη γνώση και άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας και γνώση της ελληνικής Ιστορίας που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος εξακολουθούν να γίνονται δεκτές ως πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Εκφράζουμε ρητά την πλήρη αντίθεση μας επί όλου του νομοσχεδίου διότι έχει ως κύριο σκοπό της μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ πτυχίων παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών κατ’ ευφημισμό «Πανεπιστημίων» με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του μέρους Δ’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρα 127-155), διότι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα (άρθρο 16). Επίσης όποια εφαρμογή αυτών των διατάξεων δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της νεολαίας μας. Αντίθετα:
● Για την πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα απαιτείται κάθε οικογένεια φοιτητή να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, ακόμη και μέσω δανεισμού, που θα υποθηκεύει το μέλλον τόσο αυτών όσο και τον οικογενειών τους! Στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία αυτή η πολιτική οδήγησε σε υπερχρέωση με τραγικά αδιέξοδα.
● Οι φοιτητές/τριες για να σπουδάζουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον κανόνα για υψηλά δίδακτρα, απαγορευτικά για τον μέσο εργαζόμενο που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στους χαμηλούς μισθούς, τα δάνεια και την ακρίβεια! Πρέπει η αναγνωρισμένη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν σπουδές να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα, ας μην λησμονούνται οι φόροι που ήδη εισπράττονται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το σκοπό αυτό, αρκεί να στηριχθεί η φοιτητική μέριμνα και να μην θεσπίζονται δίδακτρα.
● Νομοθετεί την ελπίδα ότι “φημισμένα” διεθνή πανεπιστήμια δήθεν θα ιδρύσουν ποιοτικά παραρτήματα στην μικρή ελληνική αγορά και στο μέλλον όλοι θα μένουμε Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, αδιαφορώντας για την ελληνική περιφέρεια και απαξιώνοντας περισσότερο τα περιφερειακά πανεπιστήμια!
● «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια», Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ούτε και στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
● Ο αριθμός των νέων που φεύγουν εκτός Ελλάδας για σπουδές δεν θα μειωθεί, γιατί η πλειοψηφία των νέων φεύγει από τη χώρα μας κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές και με βασική αιτία την ελπίδα απασχόλησης στο εξωτερικό και τις καλύτερες αμοιβές!
● Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν και λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μειοψηφία σε σχέση με τα κρατικά, ενώ ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν βάση της δημοκρατίας τους, προσφέροντας σταθερά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν.
● Δεν θα προσφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς έχουμε παραδείγματα στην Ευρώπη σε χώρες παρόμοιων συνθηκών με τη δική μας. Η αποτυχία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Πορτογαλία και το ασήμαντο κομμάτι του κλάδου που αντιπροσωπεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και Μεγάλη Βρετανία!
● Δεν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και δεν θα αναβαθμίσουν τα πτυχία, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι προάγοντας το κέρδος η ποιότητα υποβαθμίζεται, καταλήγοντας τελικά σε αμφιβόλου ποιότητας πτυχία και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα!
Ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί, ως ακαδημαϊκοί και προπαντός ως δάσκαλοι των φοιτητών μας έχουμε υποχρέωση να δίνουμε το παράδειγμα, να στηρίζουμε και να διεκδικούμε ένα σύστημα λειτουργίας με βάση τις Συνταγματικές επιταγές για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Τα ολοένα και λιγότερα υποστηρικτικά μέσα των Πανεπιστημίων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε έμψυχο υλικό, καταρρακώνουν και υποβαθμίζουν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων και συστηματικά στρώνουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση του αγαθού της εκπαίδευσης. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο διαχρονικά μαστίζεται από ασφυκτική υποχρηματοδότηση και έντονη υποστελέχωση, που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζεται η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω περίσσειας πτυχιούχων και κατακερματισμού πτυχίων, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υψηλή ανεργία, ευρεία ετεροαπασχόληση και πολλές σχολές χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Το νέο νομοσχέδιο που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, έρχεται να θέσει «κανόνες παιχνιδιού» στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας με άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και περιέχοντας διατάξεις που μετά βεβαιότητας φέρνουν αλλαγές και στα δημόσια πανεπιστήμια προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους σε αντίθεση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το «Δικαίωμα εκπαίδευσης» (άρθρο 14, παράγραφος 3) προβλέπεται ρητά ότι «Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους», δηλαδή, στην ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.
Τέλος καταδικάζουμε το στενό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης το οποίο δεν επιτρέπει τον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο, όπως αυτός επιβάλλεται από τις καλές πρακτικές νομοθέτησης αλλά και τις Ακαδημαϊκές και επιστημονικές αξίες. Επιπλέον ο σύντομος χρόνος δεν είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία περί διαβουλεύσεων (με το άρθρο 61 του ν. 4622/2019, ΦΕΚ Α΄ 133), αλλά και των καλών πρακτικών της ανοικτής διακυβέρνησης.
Υπόμνημα- Ανάλυση Παρατηρήσεις Προτάσεις Επιστολή Άρθρο
Προς
Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Γραφείο Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Διεύθυνση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Πρυτάνεις Καθηγητές Πανεπιστημίων εκπαιδευτικούς
Βουλευτές ΜΜΕ.
.
«Ακόμα τούτη την Άνοιξη Ραγιάδες..»
(ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν)
«Γελάει και ο κάθε πικραμένος
με αυτούς που συνέταξαν το νέο νομοσχέδιο»
– λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Θέμα. «Ξεφούσκωσε ήδη, το νέο λεγόμενο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο… Προσεχώς « franchise» – «Φρανσάιζ» Ελεύθερα Πανεπιστήμια, Μη κρατικά Πανεπιστήμια, Μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, στην Ελλάδας και «ό,τι τύχει» ή «ό,τι να ‘ναι « ή «πάμε και όπου βγει», με το νέο νομοσχέδιο, που έχει επιστημονικά και νομικά λάθη…
Ημι-αγράμματοι Νομικοί Σύμβουλοι, ημι-αγράμματοι παρατρεχάμενοι, παντελώς αγράμματου «δεξιο-αριστερού ψευδο-συνδικαλιστές – αιρετοί παντελώς αγράμματοι», αδίστακτοι κερδοσκόποι, «σκιντζήδες», «αεριτζήδες», φροντιστηριάκηδες, «μπαχαλάκηδες» «παρακρατικοί προβοκάτορες» «,ψευτο-αναρχικοί , ψευτο-αριστεροί, «|κάθε καρυδιάς καρύδι» και άλλα «νέο-μετα-λαμόγια» της «υπερκομματικής μαφίας της παιδείας» καταστρέφουν «από μέσα τη δημόσια παιδεία» – για να την παραδώσουν «αντί πινακίου φακής», στους «μαγαλο-ναρκέμπορους- μαφιόζους πάμπλουτους μελλοντικούς νεο-ιδιοκτήτες των νέων «μαϊμού –φρανσάιζ – ψευτο-Πανεπιστημίων που «ονειρεύονται με το «νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα» – λένε άλλοι πολλοί πλέον.
(ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν)
«Κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι» για αυτόν που καταβάλλει ή παριστάνει ότι καταβάλλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχει όμως μικρό έως μηδενικό αποτέλεσμα.
Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι δημόσια πανεπιστήμια, αλλά έχουν δίδακτρα και εδώ νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Γελάει ο κόσμος όλος με το νέο νομοσχέδιο για τα νέα λεγόμενα «μαϊμού Πανεπιστήμια» λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι δημόσια πανεπιστήμια αλλά έχουν δίδακτρα και εδώ νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Γελάει ο κόσμος όλος με το νέο νομοσχέδιο για τα νέα λεγόμενα «μαϊμού Πανεπιστήμια» λένε άλλοι πολλοί πλέον.
«Γελάει όλη η κοινωνία με την «ασχετοσύνη αυτών που συνέταξαν το νέο νομοσχέδιο»- κάποιοι -που έχουν αντληθεί ότι «|κάτι δεν πάει καλά» – δε το λένε ούτε στον υπουργό τους – τουλάχιστον να διορθώσεις εξόφθαλμες ανακρίβειες- και περιμένουν να «αλλάξει και αυτός ο υπουργό;- όπως έγινε και με τους προηγούμενους υπουργούς- όπως έγινε και την περίοδο του νομοσχεδίου για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία- λένε άλλοι πολλοί πλέομ.
*Είναι πολλά τα λεφτά Άρη*;
Στο νέο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ, στην Ελλάδα, αν δεν προσέξετε θα γυρίσει «μπούμερανγκ», λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Εννοείτε μόνο μη κρατικά πανεπιστήμια Ελληνικά είτε και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Το «φρανσάιζ» αρμόζει σε εταιρίες, όχι σε πανεπιστήμια. Μήπως χρησιμοποιηθεί η «λεγόμενη αριστερά, να διαλύσει τα υπάρχοντα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια- να «πουληθούν σε μία νύχτα σε «φρανσάιζ» πανεπιστήμια;
Και τώρα όπως είναι οι έως τώρα νόμοι μπορούν να λειτουργήσουν μη κρατικά Ελληνικά πανεπιστήμια δηλαδή Πανεπιστήμια που θα ιδρύσουν Ελληνικά Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και γιατί δεν τολμούν να ιδρύσουν αυτά τα πανεπιστήμια, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον. Η αλήθεια είναι ότι κάποια τμήματα των ήδη υπαρχόντων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως της Φιλοσοφικής Αθηνών της Θεολογικής Αθηνών και των Ηλεκτρολόγων Ε.Μ.Π. και άλλων πανεπιστημίων, είναι πολύ καλά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια, λένε άλλοι πολλοί πλέον. Σωστή είναι διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια. Τα ξένα Πανεπιστήμια για ποιο λόγο θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα- αν θέλουν Τι σημαίνει «νέο-αποικιοκρατικήή» πολιτική των μεγάλων δυνάμενων και με ποιους τρόπους εφαρμόζεται σήμερα πρέπει να μελετηθεί πλέον. Γιατί συνδέονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις με την είσοδο των υποψηφίων και στα «φρανσάιζ» Πανεπιστήμια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα πλέον. Για ποιο λόγο θα θέλει ένα ξένο πανεπιστήμιο να έρθει στην Ελλάδα- αφού δεν θα είναι κερδοσκοπικός- το Ελληνικό Δημόσια θα «ελέγχει τη λειτουργία του πρέπει να εξηγηθεί. Η διάρκεια σποδών ν+2 είναι λάθος- αφού τα ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους έχουν άλλα χρόνια σποδών για τους φοιτητές τους. Το σωστό είναι 2ν+2 και στο τέλος έτσι θα γίνει. Σωστή η διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια.
Λένε ότι πολλοί τα έχουν μπερδέψει….
Σημεία διευκρινίσεων.
1. Τι σημαίνει μη κρατικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
2. Τι είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
3. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο , σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο.
5. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο. Μήπως δεν το έχει μελετήσει καλά η επιτροπή που το συνέταξε, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
6. Τί είναι κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Τί σημαίνει μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
7. Τι είναι τα ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια;
8. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο;
9. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο;. Μπερδεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, που είναι λίγα διεθνώς και έχουν και δίδακτρα, με τα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά έχουν και δίδακτρα. Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια είναι κρατικά αλλά ‘έχουν δίδακτρα. Αυτό οδήγησε «ημι-άσχετους συντάκτες του νομοσχεδίου- επειδή δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα – να «λένε άρα αφού υπάρχουν δίδακτρα- άρα είναι «ιδιωτικά» και επομένως θα «φέρουν στην Ελλάδα «δήθεν ιδιωτικά πανεπιστήμια» Στο «χορό της άγνοιας» μπήκαν κανάλι, δήθεν αναλυτές, δήθεν πολιτικοί – οι οποίοι συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον σε «ασχετοσύνη- «δεν ορρωδούν προ ουδενός – να πουν την οποιαδήποτε ασυναρτησία είτε ανακρίβεια- πιστεύοντας ότι έτσι «εξυπηρετούν την όποια παράταξή τους – ενώ και οι ίδιοι και η όποια παράταξή τους «γελοιοποιούνται στα μάτια όσων γνωρίζουν την πραγματικότητα.
10. Τί είναι οι καταλήψεις και ποιους εξυπηρετούν; Οι δήθεν αριστεροί εξωθούν τους νέους σε καταλήψεις- ακολουθούν βανδαλισμοί- το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται – και έρχονται οι δήθεν δεξιοί να το πουλήσουν «σε τιμή ευκαιρίας, στους ναρκέμπορους με το «μαύρο χρήμα’ λένε άλλοι πολλοί πλέον. Μερικοί καθηγητές των Ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων, που είναι κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων οι ίδιοι διδάσκουν σε ιδιωτικά και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
11. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους. Αυτό το κρύβουν επιμελώς οι εμπνευστές του νέου νομοσχεδίου.
12. Όλα όμως έχουν δίδακτρα.
13.Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα νέα Πανεπιστήμια; Ποιος θα καθορίσει τα κριτήρια εισαγωγής στα νέα Πανεπιστήμια, τα μητρικά Πανεπιστήμια, είτε οι ντόπιοι κομματάρχες θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια να μειώσουν τα *στάνταρ* τους για να δεχτούν τα «ημι-αγράμματα» παιδάκια τους, σε αντάλλαγμα να πάρουν άδεια λειτουργίας στο Ελληνικό έδαφος;
14. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο; Ποιος θα δίνει αυτή την ισοτιμία;
15. Οι συνεχείς καταλήψεις και διαδηλώσεις ποιους εξυπηρετούν; Μήπως η λεγόμενη «δεξιά» και η λεγόμενη «αριστερά», μαζί έχουν συμφωνήσει τη διάλυση όλης της παιδείας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα τις *μίζες* από τα χρήματα από τις εγγραφές των νέων φοιτητών στα νέα Πανεπιστήμια, τα νέα προγράμματα, τα ερευνητικά προγράμματα κλπ;
16. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους και δεν είναι τα καλύτερα που υπάρχουν λένε άλλοι πολλοί πλέον. Μπορούν να έρθουν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και ήδη κάποια έχουν έρθει;
17. Όλα όμως έχουν δίδακτρα. Μόνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ενώ στο μεταπτυχιακό έχει… Με το υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο μπορούν είτε όχι να λειτουργήσουν στην Ελλάδα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Λειτουργούν ήδη και κάποια κολλέγια;
18.Με ποια κριτήρια και με ποιους όρους θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα;
Πώς είναι δυνατόν ο υποψήφιος φοιτητής που απορρίφθηκε από το δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα ίδια προσόντα να γίνει δεκτός στα νέα Πανεπιστήμια;
19. Οι ντόπιοι υπεύθυνοι για το χάλι της παιδείας στην Ελλάδα, θα δεχτούν να ισχύσουν τα κριτήρια που έχουν τα ξένα πανεπιστήμια στην χώρα τους είτε θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν να βάλουν *νερό στο κρασί τους*;
20. Μόνο αν δεν διδάξει ούτε ένας από τους ήδη διδάσκοντες στα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε λένε άλλοι πολλοί πλέον. αν είναι να διδάξουν οι ίδιοι που έχουν καταστρέψει τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα τότε τι θα αλλάξει ρωτάνε πολλοί πλέον. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστήμιων
που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο και ποιος θα δίνει αυτήν την ισοτιμία;
21. Τους ενδιαφέρει η παιδεία, είτε η *κονόμα* ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
22. Με τα υπάρχοντα κολλέγια τί θα γίνει; Μήπως τα νέα Πανεπιστήμια «φρανσαιζ» χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα «κολέγια» για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
23. Προβλέπεται από αυτό το νομοσχέδιο που δεν έχει συνταχθεί σωστά, η ελληνική επιτροπή να έχει *παραθυράκια ερμηνείας* και *κονόμας*;
Άποψη
Θέμα. *Όμοιος ομοίω αεί πελάζει*. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Νέα Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους και στην Ελλάδα….
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
Και η αγραμματοσύνη…
Ανάλυση.
Υπάρχει Σύγχυση Διαφορά και Διαφθορά.
Άλλο το Κολούμπια Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Αμερική άλλο το Κολούμπια Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Ελλάδα ….
Το βασικό στοιχείο – στα μη κρατικά πανεπιστήμια -είναι το να μη διδάξει ούτε ένα μέλος ΔΕΠ των ήδη υπαρχόντων στην Ελλάδα των υπαρχόντων ήδη Κρατικών Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Αυτοί που είναι στα υπάρχοντα στην Ελλάδα κρατικά δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να αποκλειστούν από το νέο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Το έχουμε γράψει εδώ και δέκα χρόνια αυτό και είναι δημοσιευμένο σε συστηματική μεγάλη κυκλοφορίας εφημερίδα…
Αυτό να μπει ως απαράβατος όρος στο νέο νομοσχέδιο.
Αν αρχίσουν και μπαίνουν και στα Μη κρατικά πανεπιστήμια –όχι όλοι- και όσοι διδάσκουν ήδη -λέμε τώρα – στα σημερινά κρατικά δημόσιοι πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα είναι και το τέλος της παιδείας λένε άλλοι.
Αυτοί που κατέστρεψαν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια για να βολεύουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν νύχτα καθηγητές -όπως έγιναν και οι ίδιοι, ΌΧΙ ΌΛΟΙ, -θα καταστρέψουν και τα Μη κρατικά πανεπιστήμια και τα ξένα και τα ιδιωτικά λένε άλλοι πολλοί πλέον
Βέβαια υπάρχουν ευθύνες πολλές και σε πολλούς λένε άλλοι πολλοί.
Περιμένουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα νέα Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είτε τα «φρανσαιζ» είτε όπως αλλιώς τα ονομάσουν τα ιδιότυπα αυτά πανεπιστήμια- που το σύστημα αυτό θα εξωθήσει τη χώρα μας- και όχι μόνο «δεν θα πατήσει ούτε ένας ξένος φοιτητής- αλλά όλοι διεθνώς θα ακούνε Ελληνικό πανεπιστήμιο και θα γελάνε και θα κλαίνε- λένε άλλοι πολλοί πλέον..
Δεν υπάρχει Συνταγματικό κώλυμα για την ίδρυση Μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα λένε άλλοι.
Να έρθουν σωστά οι Έλληνες καθηγητές και οι ξένοι καθηγητές που διδάσκουν στα ξένα πανεπιστήμια στην Αμερική Ευρώπη κλπ.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η λεγόμενη *συμμορία της ντόπιας Παιδείας* και στα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα ούτε να διδάξει ούτε να αρχίσει τις καταλήψεις το ναρκεμποριο κλπ.
Αυτό θα σημάνει και το τέλος των λεγόμενων «Μη κρατικών πανεπιστημίων» και στην Ελλάδα αλλά και τη δυσφήμιση τους στην χώρα τους.
Προσωπικά πιστεύουμε ότι σε μια πενταετία τα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια θα φύγουν μόνα τους από την Ελλάδα- όταν δουν με ποιους έχουν να κάνουν- ειδικά με τους ήδη υπάρχοντες λεγόμενους καθηγητές στα υπάρχοντα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια και τις λεγόμενες *υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας*.
Οι ανύπαρκτοι επιστημονικά, όχι όλοι, λεγόμενοι καθηγητές των ήδη υπαρχόντων Κρατικών Δημόσιων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα πολεμήσουν με «λύσσα» τα ξένα σοβαρά Πανεπιστήμια και τους ξένους σοβαρούς καθηγητές που θα κάνουν το «λάθος» να έρθουν στην Ελλάδα.
Για να μη αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη των λεγόμενων μελών ΔΕΠ, όχι όλων, γιατί θα αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη τους αμέσως και για το λόγο αυτό δε θα επιτρέψουν ποτέ να λειτουργήσουν σοβαρά ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Οι πιο πολλοί, όχι όλοι, στην Ελλάδα έχουν γίνει καθηγητές με το λεγόμενο μέσον -χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα- λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Τότε οι ξένοι σοβαροί καθηγητές θα φύγουν έντρομοι από την υπάρχουσες «υπερκομματικές συμμορίες» που θα απειλήσουν ανοιχτά είτε θα στήσουν δήθεν *τρομοκρατικές οργανώσεις* δηλ. αυτοί που πίνουν καφέ το πρωί στη Γκράβα Εξάρχεια Βύρωνα Καλλιθέα Πειραιά και το βράδυ στο Κολωνάκι που είναι και οι πράκτορες της μαφίας θα βάζουν βόμβες κατά των δήθεν ιμπεριαλιστών κλπ.
Το μόνο ξένο Πανεπιστήμιο που μπορεί να ευδοκιμήσει στη σημερινή Ελλάδα είναι το Τουρκικό, το Αλβανικό και το Σκοπιανό γιατί *όμοιος ομοίω αεί πελάζει* λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Βέβαια ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί για κάτι καλύτερο αλλά οι «υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας» δε θα τον αφήσουν λένε πολλοί πλέον.
Ο Κ. Πιερρακάκης: δήλωσε ότι «τα κριτήρια για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ε.Ε\» . – αν του έχουν πει ποια κριτήρια ισχύουν στην Ευρώπη και αν γυρίζουν- οι δήθεν σύμβουλοι του- πράγματι από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Είχαμε ήδη γράψει, θα εκπλαγούμε, όταν δημοσιευτεί το νομοσχέδιο αν δημοσιευτεί και αν δεν αρχίσουν οι ιστορίες δηλ. η «μαφία της παιδείας» να βάζει βόμβες να ετοιμάζει καταλήψεις επιθέσεις διαδηλώσεις τρομοκρατικές δήθεν ενέργειες κλπ
Όλα στημένα παιχνίδια είναι από την «ντόπια μαφία» λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Στοιχηματίζουμε ένα ευρώ ότι τελικά δε θα γίνει τίποτα και δε θα έρθει κανένα σοβαρό ξένο Πανεπιστήμιο πλην της Τουρκίας κλπ.
Εδώ δε μπορούν να στείλουν τα 1350 άτομα του υπουργείου Παιδείας σε ένα σχολείο να διδάξουν έστω λίγες μέρες τη βδομάδα και δε τολμούν να καταργήσουν το μειωμένο διδακτικό ωράριο των συνδικαλιστών και αιρετών -θα μπορέσουν να φτιάξουν έστω ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – λένε άλλοι πλέον.
Κατά τη λαϊκή ρήση « Όμοιος στον όμοιο και κοπριά στα λάχανα- λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Τέλος επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί σωστά. Αν σας πω τα λάθη του θα μπορέσετε να τα καταλάβετε, είτε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο ,-όπως και στο νομοσχέδιο περί Πειραματικών και Προτύπων σχολείων- που η αρμόδια τότε Υπουργός δεν κατάλαβε τότε τη διαφορά τους;
Απαντήστε μου γραπτώς- μη χάνω το χρόνο μου και γράφω πάλι πενήντα υπομνήματα που δε μπορείτε να τα κατανοήσετε – όπως έγινε και με τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία πριν χρόνια – σας παρακαλώ πολύ
Το σίγουρο είναι ότι όπως και να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξουν πολλές τροποποιήσεις και τροπολογίες στο μέλλον «με το κάψε ράψε – θα γίνει νέο πλαίσιο σπουδών στα πανεπιστήμια. . Δε θέλω καμία αμοιβή ούτε θέση απλά μη συνεχίσετε τον άθλιο διωγμό εναντίον μου κλπ. Θα την πατήσετε στο τέλος, λένε άλλοι πολλοί πλέον. Η ίδια «υπερκομματική μαφία της παιδείας» καταστρέφει με τη βοήθεια των «ψευδο-συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων- το κάθε υπουργό παιδείας «για να μείνουν αλώβητοι οι «γνωστοί «ημι-αγράμματοι του υπουργείου παιδείας»- μαζί με τους ψευτο-συνδικαλιστές, τους ναρκέμπορους, τους καταληψίες και «κάθε καρυδιάς καρύδι» – λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Παρατηρήσεις.
Θέμα. «Κολέγια στην Ελλάδα η πραγματικότητα και το μέλλον
Κολέγια στην Ελλάδα: Στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων, αλλά ισότιμα με τα ΑΕΙ στη χώρα μας, ελέω Υπουργείου Παιδείας. 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην παγκόσμια κατάταξη, το Deree, το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο της Ελλάδας.
Πρόσφατα έγινε γνωστή η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων από την webometrics που θεωρείται έγκυρος αξιολογητής. Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων δεν αποδίδουν ποτέ την πλήρη εικόνα. Όταν όμως οι διαφορές, που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, είναι τόσο μεγάλες, η εικόνα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι προϊόν στατιστικού λάθους.
Πρώτο μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ (49ο στην ΕΕ και 180ο στον κόσμο). Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Ελληνικό ΑΕΙ σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο.
Ακολουθούν το ΑΠΘ (59ο στην ΕΕ και 205ο στον κόσμο), το ΕΜΠ (103ο και 329ο αντίστοιχα), το Παν/μιο Πάτρας (166ο και 533ο) και το Παν/μιο Ιωαννίνων (181ο και 581ο).
Η ξεχωριστή επίδοση των Ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων (θα λέγαμε «αριστεία» αν η σημασία της λέξης αυτής δεν είχε κατακρεουργηθεί από τους διάφορους υποστηρικτές της) σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που διαρκούν δώδεκα χρόνια και συνεχίζονται υπογραμμίζει την αυταπάρνηση και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να κρατήσουν όρθια τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Ωστόσο, ακόμα και με τα κριτήρια της κυρίαρχης λογικής για την εκπαίδευση που εν πολλοίς υιοθετεί η διεθνής μέτρηση του Webometrics
[εδώ: https://bit.ly/4buYQFU ]
που πραγματοποιείται από κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο της Ισπανίας, η αλήθεια δεν κρύβεται! Από άποψη συμβολής στη διεθνή επιστημονική συζήτηση, παραθέσεων σε επιστημονικά έργα και «αριστείας» τα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τα ιδιωτικά κολέγια-επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να αναβαθμίσει η κυβέρνηση σε ΑΕΙ.
Δείτε, λοιπόν, τα κολέγια, τι «θέση» πιάνουν στην κατάταξη διεθνώς:
Το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα (Deree) αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το καλύτερο δημόσιο ΑΕΙ (ΕΚΠΑ).
Αν νομίζετε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μη-ενδεικτικό έχετε δίκιο! Από κει και κάτω αρχίζει το χάος…
Το 2ο υψηλότερα τοποθετημένο ιδιωτικό κολέγιο στη χώρα, το American University of Athens, κατατάσσεται στην θέση 22.988 δηλαδή 22.726 θέσεις χαμηλότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην 262η θέση παγκοσμίως!
Η διαφορά του 3ου ιδιωτικού κολεγίου με το 3ο στην κατάταξη ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ εκτοξεύεται στις 24.166 θέσεις και πάει λέγοντας…
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι περικοπές των κρατικών δαπανών για τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ την τελευταία 15ετία ξεπερνούν το 50%!
Αντί, λοιπόν, να ενισχύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τη δημόσια έρευνα προς όφελος της κοινωνίας, κόβουν χρηματοδότηση, κόβουν υποψήφιους και υποψήφιες και στέλνουν πελατεία στα «πανεπιστήμια» – super market που ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν με το νέο νόμο.
Το κόλπο.
Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε πραγματικά ισότιμα τα ιδιωτικά κολλέγια με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι να λεηλατηθούν η άυλη περιουσία, οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό των Δημοσίων ΑΕΙ από τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση των τελευταίων από τον κρατικό κορβανά. Εναλλακτικά, να μετατραπούν τα ίδια τα ΑΕΙ σε «κολλέγια» με την εισαγωγή διδάκτρων, με την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό τους.
Αυτά ίσως αποσκοπούν οι νέες ρυθμίσεις και τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Αυτά τα σχέδια γίνονται με τη συνεργασία «αριστερών καταληψιών», ώστε να διαλύσουν εντελώς τα δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια και να τα πουλήσουν οι δεξιοί αντί «πινακιου φακής» στους πάμπλουτους εμπόρους ναρκωτικών, που κυβερνούν απροκάλυπτα- απο ετών αυτόν τον τόπο – και έχουν στήσει μια ιδιόρρυθμη «μαφιόζικη τραπέζο- δικτατορία» με την παθητική συνεργασία αρκετών μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα Πανεπιστημια κλπ.
Έρχονται Ευρωεκλογές
Πραγματικότητα.
Θέμα. Η βάση του 10 μειώνεται στο 8,34 για τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.
Γελάει όλη Ελλάδα για το επίπεδο των νέων μη κρατικών πανεπιστημίων που δήθεν θα έρθουν στην Ελλάδα….
Βάση το 8,34 για τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια και βάση του 10 για τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας.. Απίστευτα πράγματα….. Τί σημαίνει ΕΒΕ Επιστημονικού Πεδίου των Πανελλαδικών;
Στα»Τι σημαίνει ΕΒΕ Επιστημονικού Πεδίου των Πανελλαδικών για» https://www.esos.gr/arthra/86766/ti-simainei-ebe-epistimonikoy-pedioy-ton-panelladikon-gia-tin-eggrafi-sta-mi-kratika
Τα μόνα μη κρατικά πανεπιστήμια που μπορούν να ανθίσουν στην Ελλάδα – χωρις να είμαστε ρατσιστές είναι τα Τουρκικά τα Αλβανικά τα Σκοπιανα τα πανεπιστήμια των νησιών «Μπόρα Μπόρα» τα ανύπαρκτα Πανεπιστημια -που είχαν δημιουργηθεί στα χαρτιά στις πρώην Βαλκανικές κομμουνιστικές χώρες – όπου δήθεν σπούδασαν διάφορα στελέχη της λεγόμενης αριστεράς με το » απαραίτητο μπιτονι λάδι, όπου πραγματικά»λάδωναν», για ένα πτυχίο… Εκεί φτάσαμε στο γνωστό «λάδωμα επί κομμουνισμού σε καιρούς δεξιάς και καπιταλισμού».
Αθάνατη Ελλάδα…. όλο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ έχει σωρεία λαθών γιατί αυτοί που το συνέταξαν δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα θέματα αυτά λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Υπάρχει η άποψη ότι το μόνο ξένο Πανεπιστήμιο που μπορεί να ευδοκιμήσει στη σημερινή Ελλάδα είναι το Τουρκικό, το Αλβανικό και το Σκοπιανό γιατί *όμοιος ομοίω αεί πελάζει* λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Βέβαια ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί για κάτι καλύτερο αλλά οι «υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας» δε θα τον αφήσουν λένε πολλοί πλέον.
Προτάσεις.
Να σταματήσει η ψήφιση του « ασυνάρτητου επιστημονικά και νομικά νομοσχεδίου και ο κ. υπουργός παιδείας – να απομακρύνει σήμερα- όλους όσους «ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού- τον «έχουν εκθέσει στα μάτια όλων των σκεπτόμενων πολιτών και όλης της εκπαιδευτικής κενότητας-να σώσαι έστω την τελευταία στιγμή το γόητρό του-και την καρέκλα του. Έρχονται Ευρωεκλογές!
Η επαλήθευση.
Άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17.9.2018.
«Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με όρους
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με όρους
Δημόσια, οικογενειακά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ με όρους
«Είμαστε, πλέον, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά υπό όρους. Δε θα μπορεί ένα μέλος ΔΕΠ, ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ να διδάσκει , ούτε να απασχολείται, με «συμβάσεις», σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και ιδιωτικό ΤΕΙ».
*Γράφει ο Δρ. Κουτσούκος Αναστάσιος (Υπόμνημα – Ανάλυση – Προτάσεις)
Πολλοί και σωστά αγωνίστηκαν κατά της τότε «έδρας» του Καθηγητή, τώρα, κάποιοι αγωνίζονται κατά των μελών μιας ιδιόρρυθμης «υπερκομματικής ομάδας» και του «νέου καθηγητικού κατεστημένου».
Κυρίες, Κύριοι,
επειδή τα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ, έχουν κατακλυστεί, όπως λέγεται, από γόνους, φίλους, ανιψιούς των ήδη Καθηγητών με κάποιες λαμπρές μόνο εξαιρέσεις, εμείς, που τότε αγωνιστήκαμε έμπρακτα, να μείνουν δημόσια τα πανεπιστήμια και ενοχοποιηθήκαμε από την λεγόμενη «υπερκομματική ομάδα», τώρα, με την λανθασμένη αντίληψη του λεγόμενου «νέου καθηγητικού κατεστημένου», ότι τα πανεπιστήμια είναι για να «βολεύονται», τα μέλη μιας ιδιόρρυθμης «υπερκομματικής ομάδας»,(που καταφέρνει να μεταλλάσσεται αστραπιαία, να είναι πάντοτε με την εκάστοτε εξουσία και μόλις χαθεί η εξουσία των «σημερινών», είναι με τους «αυριανούς», αλλά και τους «χθεσινούς» ταυτόχρονα και έχουν ως πρακτική το «δώσε μου, να σου δώσω»), προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της ανωτέρω πρακτικής.…
Στον κύκλο αυτό, ιδιόρρυθμης «υπερκομματικής ομάδας», που έχει ήδη επικρατήσει στα δημόσια πανεπιστήμια, συμμετέχουν , όπως λέγεται και μερικοί γραμματείς, εκδότες, υπεύθυνοι, δήθεν, επιστημονικών εντύπων, εφημερίδων πολυκατοικίας κάτω Μονοδενδρίου, υπεύθυνοι δήθεν διεθνών συνεδρίων στο «κάτω παρτάλι» και διάφοροι άλλοι «παρατρεχάμενοι» και κάθε είδους «σαλτιμπάγκοι», που παίζουν το λεγόμενο «χαλασμένο τηλέφωνο» και χρησιμοποιούν και την φράση «μάθαμε για αυτόν/ήν» . Όλοι αυτοί καταφέρνουν, με «μεθοδεύσεις, όπως λέγεται, να εξοστρακίζουν κάθε σοβαρό επιστήμονα, «αλληλο-στηρίζονται», ενώ είναι δήθεν «αντίπαλοι», για να επικρατήσουν οι μέτριοι «δικοί τους» και χρησιμοποιούν και την φράση, ότι δήθεν, τον/την υποψήφιο/α «δεν τον θέλει το Τμήμα, ενώ η σωστή φράση είναι «δεν έχει τα προσόντα για το Τμήμα, αλλά ποιος νοιάζεται, λέγεται, για τα προσόντα, γιατί τότε θα ψαχτούν τα προσόντα πολλών… και δεν τους συμφέρει.
Χαμε γράψει – προ πολλών ετών ότι
Είμαστε, πλέον, μετά από όλα αυτά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά υπό όρους. Δεν θα μπορεί ένα μέλος ΔΕΠ, ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, να διδάσκει , ούτε να απασχολείται, με «συμβάσεις», σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Επίσης, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πρέπει να τηρούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις, που ισχύουν διεθνώς,
Κάποιοι βολεύονται, με τους αγώνες των άλλων και μετά «μοιράζονται οι θέσεις για λίγους, «επιθυμητούς», που δεν αγωνίστηκαν. Εδώ πληρώνονται όλα, λέει ο λαός. Υπάρχει ελπίδα. Νυν υπέρ πάντων ο αγών -Δυστυχώς πάλι επαληθεύονται οι πρώτες απόψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.
Προτάσεις
Έχετε καλή θέληση να σχεδιάσετε το νέο πανεπιστήμιο και το νέο Ανοικτό Σχολείο και ζητάτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τις προτάσεις τους.
1. Μήπως πρέπει να ψάξετε για το ανύπαρκτο Σχολείο για τους Συνδικαλιστές και Αιρετούς και να καταργήσετε εντελώς το μειωμένο ιδανικό ωράριο δηλ. Το μείον πέντε ώρες τη βδομάδα διδακτικό ωράριο για τους Συνδικαλιστές και Αιρετούς που δήθεν εργάζονται για το κόμμα τους αλλά μόνο για τον εαυτό τους εργάζονται λένε άλλοι πολλοί πλέον.
2. Σταματήστε μια μέρα το ασανσέρ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του υπουργείου σας και ψάξτε πόσοι είναι στην εργασία τους πόσοι άλλοι γυρο- φέρνουν ένα χαρτί πέρα- δώθε επί μήνες και κοροϊδεύουν τον κόσμο -λένε άλλοι πολλοί πλέον.
3. Σας διαβεβαιώνω ότι τους έχω στείλει κατά καιρούς πολλές φορές προτάσεις αναφορές για τα θέματα που αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Πλην μερικών εξαιρέσεων ποτέ δεν μου απάντησαν άλλες φορές τα αντέγραψαν χωρίς να καταλαβαίνουν τι αντιγράφουν και τις πιο πολλές φορές δεν τα διάβασαν. Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι συναρμόδιες έτσι λένε οι ίδιες…
4. Αν πραγματικά θέλετε την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας διώξτε τώρα τους μισούς τουλάχιστον από τους 1350 υπαλλήλους που υπηρετούν -για τα μάτια του κόσμου μέσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Μαρούσι- να πάνε τις μισές ημέρες να διδάξουν σε κάποιο σχολείο έστω στη γειτονιά τους είτε να βοηθήσουν στις γραμματείες των σχολείων -μη τρέχουν στους δρόμους- λένε άλλοι πολλοί πλέον.
5. Έχουν έρθει εκεί στο κτίριο στο Μαρούσι και οι υπάλληλοι του Αθλητισμού που παλιά ήταν και δε πάταγε σχεδόν κανένας σε ένα κτίριο στην Λ. Κηφισιας και Λ. Αλεξάνδρας και κανείς δεν ήξερε που είναι ποιος. Τότε αναγκαστικά έκανα πολλές φορές αναφορές και ξαφνικά φανερώθηκαν ολοι και μάθαμε πόσοι τελικά υπηρετούσαν στον Αθλητισμό.
6. Σας παρακαλώ πολύ στείλτε με ειδική απόσπαση στο χωριό του τον γνωστό κύριο «Βας Βας» που είναι έξω ακριβώς από το γραφείο σας στον τρίτο όροφο του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ψυχικό θα κάνετε αφού θέλει πολύ να πάει στο χωριό του -όπως λέει ο ίδιος
7. Πάρτε μια μέρα το αμάξι σας και πηγαίνετε ξαφνικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας οδός Χίου 16-18, Μεταξουργείο να δείτε πόσοι είναι στη θέση τους και μετά πηγαίνετε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης οδός Τσόχα 15-17 Αμπελόκηποι να δείτε πόσοι είναι στην εργασία τους και τι κάνουν εκεί μέσα όλοι τους. Γνωρίζουν όλοι τί συμβαίνει….
8. Επειδή είστε καλός άνθρωπος ίσως πιστεύετε ότι θα διορθώσετε *τα κακώς κείμενα* της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Για να διορθώσει την εκπαίδευση πρέπει πρώτα να κάνετε αυτά τα βήματα που σας προτείνουμε.
9. Δε σας λέμε να πάτε μια μέρα έξω από ένα γήπεδο να δείτε τους μαθητές που είναι χούλιγκαν γιατί αυτό δεν θα το κάνετε. Ποιοί διακινούν ναρκωτικά μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα κλπ είναι γνωστό -λένε άλλοι πολλοί πλέον.
10. Άλλα θέλετε -αλλά δε θα γίνουν και πιθανόν τίποτα δε θα γίνει- γιατί οι λεγόμενες *υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας* φροντίζουν να καταστρέψουν τα πάντα και στο τέλος είτε θα φύγετε μόνος σας από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είτε θα σας διώξουν από το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι *υπερκομματικές συμμορίες* της παιδείας είτε οι λεγόμενοι *καλοθελητές της παιδείας*
11. Τέλος, περιμείνουμε να διώξετε αμέσως όλους τους «Συμβούλους σας και ειδικά τους «Νομικούς Συμβούλους Σας πριν, σας καταστρέψουν εντελώς – όπως έκαναν και με τους προηγούμενους υπουργούς παιδείας – λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Προοπτικές
Έρχονται – λένε οι πληροφορίες- οι Τούρκοι με Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία μέρα μεσημέρι στη Θράκη στην αρχή στα νησιά του Αιγαίου μετά και στην Θεσσαλονίκη Αθήνα για να διαβρωθεί οτιδήποτε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα κλπ
Για το λόγο αυτό τρέχουν να προλάβουν να ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο για τα μαϊμού Πανεπιστήμια μην ξεσηκωθεί ο κόσμος όλος και τους μαυρίσει στις ευρωεκλογές λένε άλλοι πολλοί πλέον
Και η ελάχιστη βάση εισαγωγής από το 10 στα μαϊμού Πανεπιστήμια θα είναι στο 8.35. λένε τα νέα δεδομένα.
Οπότε ο αγώνας κατά των ιδιωτικών μαϊμού Πανεπιστημίων θα εξελιχθεί σε αγώνα κατά των ξένων αποικιοκρατικών Τουρκικών Πανεπιστημίων λένε άλλοι πολλοί πλέον
Ακόμα τούτη την Άνοιξη Ραγιάδες Ραγιάδες……
Έρχονται Ευρωεκλογές
Τα λάθη θα τα πληρώσετε στις ευρωεκλογές λένε άλλοι πολλοί πλέον.
Έρχονται Ευρωεκλογές.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Αθήνα 1-2-2024
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Κολοκοτρώνη 7
Πεύκη 15121 Αθήνα
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης
Κιν 6980203968
Υ.Γ
Τα ΤΕΙ και οι απόφοιτοι τους υπήρξαν τα αποπαίδια και οι δαχτυλοδεικτούμενοι αυτής χώρας εντελώς ανεξήγητα να δέχονται αυτό τον λυσσαλέο πόλεμο αφού ήταν γνωστό και το πραγματικό επίπεδο της δουλείας που γίνονταν μέσα στα ιδρύματα αυτά και οι απόφοιτοι τους κατά πλειοψηφία έχουν διαπρέψει στα γνωστικά τους πεδία, παρά τη συστηματική κατασυκοφάντηση στην Ελληνική κοινωνία από τις διάφορες συντεχνίες που διαφεντεύουν το τόπο αυτό. Οφείλει η Ελληνική πολιτεία έστω και τώρα και επ’ αφορμή του ανοίγματος της ανώτατης εκπαίδευσης με τα μη κρατικά πανεπιστήμιά να υπάρξει άμεσα προσθήκης διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των πανεπιστήμιων που προέκυψαν από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΦΕΡΤΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 17 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ. Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΟΎΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΒΛΑΚΩΔΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΧΩΡΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
Παρακαλούμε για την επαναφορά της διάταξης του άρθρου 20 παρ.1(α) του Ν4452/2017, ειδικότερα για τους υπαλλήλους των ΑΕΙ που μετατάχθηκαν στον φορέα με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/25/οικ.8467/10.3.2017 (ΑΔΑ: Ω63Ξ465ΧΘΨ-ΟΛΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έχουν ασκήσει αποδεδειγμένα πριν τη μετάταξή τους, τουλάχιστον για μία τριετία εκπαιδευτικό έργο σχετικό με την υποβοήθηση των Τμημάτων σε πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών, ως αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Η παύση ισχύος της διάταξης πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για όλους όσους έκαναν χρήση της εν λόγω εγκυκλίου, οδήγησε σε άνιση μεταχείριση του προσωπικού, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες ως προς τη σκοπιμότητα της εγκυκλίου. Παρακαλούμε για τη διευθέτηση του προβλήματος με γνώμονα τόσο τις ανάγκες των Τμημάτων όσο και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των υπαλλήλων.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ (πρωην θεσμός 407/80)
Πρέπει για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων και την κάλυψη των αναγκών τους με Διδακτικό Προσωπικό να μπορούν να διδασκουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι όπως ίσχυε δεκαετίες και παραδόξως απαγορευτηκε (!) με το Ν.4957/2022.
Και το οξύμωρο είναι ότι επιτρέπεται οι Δημόσιοι Υπαλληλοι να διδασκουν στα κέντρα επιμόφωσης των Πανεπιστημιων, στο ΕΑΠ ως ΣΕΠ , στα ΙΕΚ και στα Κολλεγια (με άδεια άσκησης Ιδιωτικού Εργου) δεν επιτρέπεται να διδασκουν στα Δημόσια Πανεπιστημια. Και δεν εννοώ ως μόνιμοι αλλα ως εντεταλμενοι διδασκοντες (δηλαδη ωρομισθιο τροπο τινά προσωπικο).
Το δυσάρεστο ότι αυτό επεκτάθηκε και στα προγραμματα απόκτησης διδακτικής εμπειρίας του ΕΣΠΑ, που η ΕΕ έδωσε κονδύλια να αποκτησουν οι διδακτορες εμπειρία….αποκλείστηκαν χωρίς λόγο οι δημοσιοι υπάλληλοι.
Προτείνων την κατάργηση της παρ. 9 του αρθρο 173 του Ν. 4957/2022.
Όπως ορίζεται στο
Άρθρο 197
Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις για τις λοιπές κατηγορίες διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 465 ν. 4957/2022
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 465 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΘ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, οι λέξεις «ο υπάλληλος», αντικαθίστανται από τις λέξεις «το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) που υπηρετούν σε Τμήματα των Α.Ε.Ι., δύνανται να υποβάλουν αίτημα να ενταχθούν σε κατηγορία μέλους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος που υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ελάχιστα προσόντα της παρ. 5 το άρθρου 164 και υπάρχει κενή θέση της αντίστοιχης κατηγορίας. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί ο αιτών, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη σε κατηγορία μέλους Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος για την αξιολόγηση του αιτήματος. Αν η Συνέλευση του Τμήματος δεν αποφανθεί επί του αιτήματος εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή του, αυτό απορρίπτεται σιωπηρώς. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, εκδίδεται πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. με την οποία το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π. εντάσσεται σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π.».
Κατόπιν τούτου θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει ο εξής διαχωρισμός διδακτόρων και μη στο διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Οι Ε.ΔΙ.Π. διδάκτορες να ενταχθούν σε θέση Δ.Ε.Π. και ως Ε.ΔΙ.Π. να παραμείνουν οι μη κατέχοντες διδακτορικό.
Εύχομαι να βρει το σχόλιο μου ευήκοα ώτα
ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π. και Ν.4987/2022 -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Δεδομένα:
(Ν.4987/2022, άρθρο 163, παρ.3.β):
Τα μέλη Ε.Ε.Π. «Δύνανται να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικώς ή μέσω εταιρείας, η οποία είναι συναφής με την επιστημονική περιοχή του μέλους Ε.Ε.Π. μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Τμήματος, στο οποίο υπηρετούν. Η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του πρώτου εδαφίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσδίδει στο μέλος Ε.Ε.Π. την εμπορική ιδιότητα».
Μετά από αυτά,
Γίνεται φανερή η δυνατότητα άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με μόνη την ενημέρωση του Προέδρου (ή όπου απαιτείται της Διοίκησης), χωρίς να συγκεκριμενοποιείται στον Ν.4987/22 η έννοια της συνάφειας της επιστημονικής περιοχής του μέλους Ε.Ε.Π., για την οποία εκτιμάται ότι παραπέμπει στο ή στα πεδία σπουδών του μέλους Ε.Ε.Π. από τα οποία απορρέει η επιστημονική του ιδιότητα. Προς επίρρωση της συγκεκριμένης προσωπικής εκτίμησης παρατίθενται τα εξής:
1. Ο νομοθέτης που συνέταξε το συγκεκριμένο άρθρο (163, παρ. 3β) επέλεξε, στη συνέχεια (παρ. 4 ), να εξειδικεύσει, κάνοντας χρήση του όρου «γνωστικό αντικείμενο», παραπέμποντας εμμέσως στη διάκριση του γενικότερου όρου ‘επιστημονική περιοχή’ συναφή με τις σπουδές τού ενδιαφερόμενου και του ειδικότερου ‘γνωστικό αντικείμενο’ , εκείνο δηλαδή που αναγράφεται στο ΦΕΚ διορισμού του.
2. Ό,τι προβλέπεται στον Ν.4987/22 για τα μέλη Δ.Ε.Π. προβλέπεται τόσον για τα μέλη Ε.Ε.Π., όσο και για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π.
3. Ενώ στον Υπαλληλικό Κώδικα υφίσταται ως προϋπόθεση η λήψη άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, μεταγενέστερα, στον Ν.4987/22, για τα μέλη Ε.Ε.Π., αντ’ αυτής της ‘άδειας’, αναφέρεται ως προϋπόθεση η φράση «ενημέρωση του Προέδρου».
Συμπερασματικά, με τις παρ.3β και 4 του άρθρου 163, φαίνεται να έχουν αποδυναμωθεί ή και αποδομηθεί, για τα μέλη Ε.Ε.Π. οι προϋποθέσεις που ετέθησαν, κατά το έτος 2007, μέσω των παρ. 1 και 2 του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ΦΕΚ Α΄26, Ν.3528/9.9.2007), δηλαδή:
1. της στενής συνάφειας των δύο έργων (του δημοσίου υπαλλήλου και εκείνου της παράλληλης απασχόλησης),
2. του προσδιορισμού του συγκεκριμένου εργοδότη με αναλυτική περιγραφή των νέων καθηκόντων,
3. της ύπαρξης σχετικής γνωμάτευσης της υπηρεσίας.
Εφόσον, ωστόσο, ότι δεν νοείται:
• η παραμέληση, η μη ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας, η και η παρεμπόδισή της, αλλά ούτε και
• η σύγκρουση καθηκόντων μεταξύ αυτών της υπηρεσίας και του αντικειμένου της επιχειρηματικής δραστηριότητας
θα ήθελα θερμά να παρακαλέσω για την παροχή σχετικής διευκρίνισης του όρου «επιστημονική περιοχή» για το αν σημαίνει αποκλειστικά και περιοριστικά το αντικείμενο που αναγράφεται στο ΦΕΚ του μέλους Ε.Ε.Π. ή χωρίς περιορισμό μπορεί να συμπεριλάβει και τις μετέπειτα του ΦΕΚ διορισμού σπουδές του μ. Ε.Ε.Π., να παραπέμπει δηλαδή στο ή στα επιστημονικά πεδία, αποδεδειγμένα με τους τίτλους σπουδών του, εφόσον, κατά γενική αντίληψη:
1. το μέλος Ε.Ε.Π. θα μπορούσε και εγγράφως να δεσμευτεί για τη μη παραμέληση των καθηκόντων του,
2. δεν διαφαίνεται η ύπαρξη ‘τιμωριτικού χαρακτήρα’ στη διατύπωση ούτε του συγκεκριμένου νομοθετικού κειμένου του 2022, αλλά ούτε και στα αντίστοιχα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα μέσα από τα οποία προωθείται γενικότερα τη μάθηση και η διαρκής εκπαίδευση, ανεξάρτητα από την ηλικία του εκπαιδευόμενου.
3. το πνεύμα του Έλληνα Νομοθέτη, όπως διαπιστώνει κανείς και στο Ν.5078/2023 (‘μίνι ασφαλιστικό’, ΦΕΚ 211/Α/20-12-2023) και τη μείωση περικοπών στην περίπτωση εργαζόμενου συνταξιούχου, είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Σας ευχαριστώ για την κατανόηση
Απόφοιτοι πρωην ΤΕΙ.
Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους απόφοιτους μηχανικούς των πρωην ΤΕΙ, δεν γίνεται να ρυθμίζονται άμμεσα θέματα- επαγγελματικά δικαιώματα κολεγίων και οι απόφοιτοι των πρωην ΤΕΙ (που και αυτά ΑΕΙ είναι) να μην μπορούν να εργαστούν για πάνω απο σχεδόν 40 χρόνια. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή όταν όλοι εμείς οι απόφοιτοι μηχανικοί μπορούμε να εργαστούμε ισότιμα σε όλα τα κράτη του κόσμου ενώ στο κράτος που έχει απονεμηθεί το πτυχίο μας η πολιτεία να μην το αναγνωρίζει.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Σ.Ε.ΔΙ.Π.-ΠΙ)
Πρόταση Τροποποίησης της παρ. 3 (α,β,γ,δ) άρθρου 31 ν. 5045/2023 (Α’ 136). Αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου του κλάδου Ε.ΔΙ.Π.
Ο Σ.Ε.ΔΙ.Π.-Π.Ι. επανέρχεται στο θέμα της αναπροσαρμογής του ειδικού μισθολογίου του ΕΔΙΠ, (διαβούλευση του ν 5045/2023 17 Ιουλίου 2023, 20:02 Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων http://www.opengov.gr/minfin/?p=11837) καθώς οι πρόσφατες διατάξεις του ν. 5045/2023 (Α΄ 136) με τίτλο Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις, αν και είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν μείωσαν την άνιση μισθολογική μεταχείριση που υφίσταται ο κλάδος μας ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με το αντίστοιχο προσωπικό των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, ενώ έχει παρόμοια ακαδημαϊκά προσόντα και παρέχει παρόμοιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.
Ειδικότερα,
Ειδικό πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. αμείβονται με το Ειδικό Μισθολόγιο των Πανεπιστημίων (ποσοστό επί της αμοιβής του Καθηγητή), με ιεράρχηση βαθμίδων και ίδια επιδόματα, μόνο ονομαστικά και όχι ως προς το ύψος της αμοιβής. Ειδικότερα, οι αποδοχές του ΕΔΙΠ, όπως αυτές ορίζονται από το ειδικό μισθολόγιο και τις διατάξεις του άρθρου άρθρου 31 ν. 5045/2023 (Α’ 136) στις διάφορες βαθμίδες του (Δ, Γ, Β και Α) σε σχέση με αυτές του Καθηγητή είναι δυσανάλογα χαμηλές (55, 56, 59, 62%, αντίστοιχα).
Το βαθμολόγιο-μισθολόγιο των μελών Ε.ΔΙ.Π. δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης προς τα κάτω βαθμίδωσης του Βαθμολογίου των μελών ΔΕΠ (Λέκτορας 70%, Επίκουρος 75%, Αναπλ Καθηγητής 85% και Καθηγητής 100%), καθώς είναι δυο διαφορετικοί κλάδοι, ενώ αντίθετα το παρεχόμενο έργο των ΕΔΙΠ, διδακτικό και ερευνητικό, είναι ανάλογο με αυτό των ΔΕΠ. Η μισθολογική αναλογικότητα και λογική, άλλωστε, ισχύει για τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (ΕΛΕ), των οποίων το μισθολόγιο δεν συνιστά συνέχεια αυτού των Ερευνητών των Ερευνητικών Κέντρων. Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι αποδοχές των μελών του κλάδου μας είναι κατά πολύ κατώτερες από αυτές των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΛΕ) οι οποίοι επιτελούν μόνο ερευνητικό έργο, ενώ τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. επιτελούν τόσο ερευνητικό, όσο και διδακτικό έργο, στηρίζοντας ποικιλότροπα την ομαλή λειτουργία και πρόοδο των ΑΕΙ στα οποία υπηρετούν.
Κανένας εκπαιδευτικός κλάδος αντίστοιχος στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με αυτά του Ε.ΔΙ.Π -διδακτορικό δίπλωμα, μεταπτυχιακός τίτλος- δεν έχει υποστεί τέτοια άδικη μισθολογική μεταχείριση. Η Α΄ βαθμίδα του ΕΔΙΠ είναι 13% και η Δ΄ 20% κάτω από τον νεοδιόριστο επίκουρο ΔΕΠ.
Οι αιτούμενες μισθολογικές ρυθμίσεις έχουν πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος, μιας και μιλάμε για <2000 ΕΔΙΠ στα Ελληνικά ΑΕΙ. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν σημαντικό κοινωνικό όφελος, καθώς συμβάλουν στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου στα Πανεπιστήμια, τόσο στη διδασκαλία, όσο και στην έρευνα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, ο κλάδος μας θα αποτελέσει αντικείμενο προσέλκυσης υψηλού επιπέδου ερευνητικού προσωπικού από το εσωτερικό και από το εξωτερικό (brain drain).
Πρόταση: Προσθήκη νέου άρθρου (202) στις Μεταβατικές Διατάξεις Μέρους Γ Κεφάλαιο Γ του παρόντος νομοσχεδίου.
Άρθρο 202
Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις για τις μισθολογικές ρυθμίσεις για τα μέλη εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 3 (α, β, γ, δ) του άρθρου 31 ν. 5045/2023 (Α’ 136)
Στο εδάφιο α, β, γ, δ της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί μισθολογικών ρυθμίσεων για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Γ΄ του νόμου αυτού, οι λέξεις: α. «εξήντα δύο τοις εκατό (62%)», αντικαθίστανται από τις λέξεις «ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) » β. «πενήντα εννέα τοις εκατό (59%)», αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα τρία τοις εκατό (73%) » γ. «πενήντα έξι τοις εκατό (56%)», αντικαθίσταται από τις λέξεις «εξήντα τρία τοις εκατό (63%) και δ. «πενήντα πέντε τοις εκατό (55%)», αντικαθίσταται από τις λέξεις «εξήντα τοις εκατό (60%)» και η και η παρ. 3 (α, β, γ, δ) διαμορφώνεται ως εξής:
3. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ως εξής: α. ΒΑΘΜΙΔΑ A’ ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β. ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: εβδομήντα τρία τοις εκατό (73%). γ. ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: εξήντα τρία τοις εκατό (63%). δ. ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: εξήντα τοις εκατό (60%)»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η τροποποίηση της παρ. 2 άρθρου 465 ν. 4957/2022 που προτείνεται στο άρθρο 197 και γενικά η διάταξη αυτή είναι δυσλειτουργική ως προς τις ακαδημαϊκές μονάδες.
-Για την έκφραση
1. Η έκφραση «πρώην» μέλος Ε.ΤΕ.Π. παραπέμπει σε μια προηγούμενη κατάσταση και όχι στη υφιστάμενη μεταβολή
2. Η έκφραση υπάλληλος είναι πιο ακριβέστερη από το Ε.ΤΕ.Π. καθώς ο κλάδος των Ε.ΤΕ.Π. εντάσσεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και στο ενιαίο μισθολόγιο με μικρές εξαιρέσεις.
3. Η έκφραση «υπάρχει κενή θέση της αντίστοιχης κατηγορίας». Σύμφωνα με το άρθρο 164 (παρ 5) οι προκηρύξεις – για κενές θέσεις μελών Ε.ΔΙ.Π. προκηρύσσονται σε γνωστικά αντικείμενα του μητρώου γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος και όχι γενικά όπως αναφέρεται στην εν λόγω διάταξη ένταξης των Ε.ΤΕ.Π.
Δυσλειτουργικότητα στις ακαδημαϊκές μονάδες
1. Οι θέσεις Ε.ΤΕ.Π. είναι διακριτές ως προς το παρεχόμενο έργο σε σχέση με αυτό των ΕΔΙΠ. Τα Ε.ΤΕ.Π. επιτελούν εργαστηριακό τεχνικό έργο, ενώ τα Ε.ΔΙ.Π. παρέχουν εργαστηριακό διδακτικό έργο, καθώς και πάσης φύσεως διδακτικό (αυτοδύναμο για Διδάκτορες)-ερευνητικό σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 4957/2022. Επομένως το έργο των Ε.ΤΕ.Π. σε σχέση με την κενή θέση Ε.ΔΙ.Π. που αιτείται είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απλά το μέλος αλλάζει ιδιότητα για το ίδιο έργο. Για παράδειγμα, τα Ε.ΔΙ.Π. παρέχουν διδακτικό έργο σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο, ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε θέση Δ.Ε.Π. για το ίδιο έργο. Εδώ υπάρχει νομικό κενό, καθώς για το διδακτικό έργο των Ε.ΔΙ.Π. η ακαδημαϊκή μονάδα μπορεί να προκηρύξει το γνωστικό αντικείμενο ως νέα θέση Δ.Ε.Π. χωρίς να λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα θέση Ε.ΔΙ.Π με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργικό πλεόνασμα με ότι αυτό σημαίνει. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αυτοδίκαιη ένταξη από κλάδο σε κλάδο. Επομένως, η ένταξη των Ε.ΤΕ.Π. σε κενή θέση Ε.ΔΙ.Π. δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοδίκαιη.
2. Καταλαμβάνεται θέση Ε.ΔΙ.Π. από τον προγραμματισμό του Τμήματος ή της μονάδας χωρίς αξιολόγηση πάρα μόνο με τα ελάχιστα κριτήρια και χωρίς τη δυνατότητα της ακαδημαϊκής μονάδας να ορίσει επιπλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την πλήρωση θέσης προσωπικού ΕΔΙΠ, όπως ορίζεται στο εδάφιο του άρθρου 164 (παρ.5).
3. Στερεί τη δυνατότητα πρόσληψης μέσω προκηρύξεων νέων επιστημόνων υψηλού επιπέδου τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό (brain drain) και δημιουργεί ανισότητα σε σχέση με τους νέους επιστήμονες.
4. Τα αποτελέσματα αυτής της ανοιχτής (ένταξης) διάταξης η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια είναι εμφανή , έχουν δημιουργήσει τεράστιο κενό στα εργαστήρια. Και αυτή η διάταξη αποθαρρύνει τα Τμήματα/ακαδημαϊκές μονάδες να προσλάβουν Ε.ΤΕ.Π. τα οποία και σύμφωνα με το άρθρο 165 (παρ 5) θα έχουν τα ελάχιστα προσόντα για να γίνουν σύμφωνα με την παρούσα διάταξη Ε.ΔΙ.Π.. Στα περισσότερα εργαστήρια δεν υπάρχει πλέον προσωπικό Ε.ΤΕ.Π με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο προγραμματισμός των Τμημάτων ειδικότερα των εργαστηριακών τμημάτων (Ιατρική, Φυσικό, Χημικό, Βιολογίας, κλπ).
4. Αξιολόγηση με κρίση μέσω ανοιχτών διαδικασιών: Σε αυτή τη λογική τα Ε.ΤΕ.Π. που θέλουν να γίνουν Ε.ΔΙ.Π. για κενή θέση του τμήματος ή της Σχολής ή της ακαδημαϊκής μονάδας να υποβάλουν αίτηση μέσω προκήρυξης.
Συνοψίζοντας η διάταξη αυτή συμβάλει στην κατάργηση του κλάδου Ε.ΤΕ.Π. Ωστόσο, ο κλάδος επιτελεί σημαντικό έργο, και η ανάγκη για τη στελέχωση των εργαστηρίων είναι βασική. Στην περίπτωση αυτή προτείνω να καταργηθεί η διάταξη (δεν έχει νόημα να αλλάζουμε τις λέξεις) ή να σχηματισθεί ανάλογος κλάδος π.χ. παρασκευαστών.
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
Φρονώ ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο παρόν κεφάλαιο ως ιδιαίτερο άρθρο η αποδοχή της αριθ. 122 / 2018 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τα ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ. Η εν λόγω Γνωμοδότηση εκκρεμεί προς αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας ήδη από το 2018. Το κείμενο της έχει ως εξής
«Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)».
Συνεπώς η μορφή του άρθρου που προτείνω θα έχει ως εξής
«Επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. ».
Η ανωτέρω διάταξη δεν επιφέρει πρόσθετο κόστος για αυτούς τους κατατασσόμενους αφού δεν έχουν τα προνόμια όπως οι λοιποί προπτυχιακοί. Ο αριθμός τους είναι κατά μέσο όρο ελάχιστος (μονοψήφιος αριθμός σύμφωνα με το ελάχιστο ποσοστό που ποβλέπει η νομοθεσία).Με εκτίμησηΡΟΙΔΗΣ Κωνσταντίνος
6934175946Πηγή: Ιστοτοπος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
https://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon
Τριτοβάθμια εκπαίδευση – Ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ.
Λήμματα : ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Διατάξεις : Ν 4186/2013Α4Π1, Ν 4186/2013Α42Π4, Ν 3404/2005Α15, Ν 2552/1997Α1Π1, Ν 2552/1997Α5, Ν 2552/1997Α11Π1, Ν 1771/1988Α2, Ν 1351/1983Α1, Ν 1286/1982Α1, Ν 1286/1982Α10, Ν 1286/1982Α11Π1,Ν 1268/1982Α29Π1, Ν 1268/1982Α46, Ν 1268/1982Α47Π1, Ν 1035/1980Α1Π1, Ν 1035/1980Α3Π1, ΠΔ 197/1993Α15Π1, ΠΔ 24/1991Α1, ΠΔ 235/1982Α20, ΠΔ 299/1980Α11Π1, ΠΔ 299/1980Α31Π1, ΥΑ 253/139394/Α5/2016, ΥΑ 150/Β3/3145/1983Α2, ΥΑ Γ3/831/1982Α4
Πρόεδρος/Προεδρεύων : ΔΟΥΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εισηγητής/Γνωμοδοτών : ΔΕΔΟΥΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)
Φρονώ ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο παρόν κεφάλαιο ως ιδιαίτερο άρθρο η αποδοχή της αριθ. 122 / 2018 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τα ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ. Η εν λόγω Γνωμοδότηση εκκρεμεί προς αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας ήδη από το 2018. Το κείμενο της έχει ως εξής
«Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)».
Συνεπώς η μορφή του άρθρου που προτείνω θα έχει ως εξής
«Επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. ».
Η ανωτέρω διάταξη δεν επιφέρει πρόσθετο κόστος για αυτούς τους κατατασσόμενους αφού δεν έχουν τα προνόμια όπως οι λοιποί προπτυχιακοί. Ο αριθμός τους είναι κατά μέσο όρο ελάχιστος (μονοψήφιος αριθμός σύμφωνα με το ελάχιστο ποσοστό που ποβλέπει η νομοθεσία).
Με εκτίμηση
ΡΟΙΔΗΣ Κωνσταντίνος
6934175946
Πηγή: Ιστοτοπος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
https://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon
Τριτοβάθμια εκπαίδευση – Ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ.
Λήμματα : ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Διατάξεις : Ν 4186/2013Α4Π1, Ν 4186/2013Α42Π4, Ν 3404/2005Α15, Ν 2552/1997Α1Π1, Ν 2552/1997Α5, Ν 2552/1997Α11Π1, Ν 1771/1988Α2, Ν 1351/1983Α1, Ν 1286/1982Α1, Ν 1286/1982Α10, Ν 1286/1982Α11Π1,Ν 1268/1982Α29Π1, Ν 1268/1982Α46, Ν 1268/1982Α47Π1, Ν 1035/1980Α1Π1, Ν 1035/1980Α3Π1, ΠΔ 197/1993Α15Π1, ΠΔ 24/1991Α1, ΠΔ 235/1982Α20, ΠΔ 299/1980Α11Π1, ΠΔ 299/1980Α31Π1, ΥΑ 253/139394/Α5/2016, ΥΑ 150/Β3/3145/1983Α2, ΥΑ Γ3/831/1982Α4
Πρόεδρος/Προεδρεύων : ΔΟΥΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εισηγητής/Γνωμοδοτών : ΔΕΔΟΥΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)
Φρονώ ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο παρόν κεφάλαιο ως ιδιαίτερο άρθρο η αποδοχή της αριθ. 122 / 2018 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τα ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ. Η εν λόγω Γνωμοδότηση εκκρεμεί προς αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας ήδη από το 2018. Το κείμενο της έχει ως εξής
«Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)».
Συνεπώς η μορφή του άρθρου που προτείνω θα έχει ως εξής
«Επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. ».
Η ανωτέρω διάταξη δεν επιφέρει πρόσθετο κόστος για αυτούς τους κατατασσόμενους αφού δεν έχουν τα προνόμια όπως οι λοιποί προπτυχιακοί. Ο αριθμός τους είναι κατά μέσο όρο ελάχιστος (μονοψήφιος αριθμός σύμφωνα με το ελάχιστο ποσοστό που ποβλέπει η νομοθεσία).
Με εκτίμηση
ΡΟΙΔΗΣ Κωνσταντίνος
6934175946
Πηγή: Ιστοτοπος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
https://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon
Τριτοβάθμια εκπαίδευση – Ζητήματα παράλληλης φοίτησης: α) επί εισαγωγής με εξετάσεις, β) επί κατάταξης πτυχιούχων, γ) επί φοίτησης στο ΕΑΠ.
Λήμματα : ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Διατάξεις : Ν 4186/2013Α4Π1, Ν 4186/2013Α42Π4, Ν 3404/2005Α15, Ν 2552/1997Α1Π1, Ν 2552/1997Α5, Ν 2552/1997Α11Π1, Ν 1771/1988Α2, Ν 1351/1983Α1, Ν 1286/1982Α1, Ν 1286/1982Α10, Ν 1286/1982Α11Π1,Ν 1268/1982Α29Π1, Ν 1268/1982Α46, Ν 1268/1982Α47Π1, Ν 1035/1980Α1Π1, Ν 1035/1980Α3Π1, ΠΔ 197/1993Α15Π1, ΠΔ 24/1991Α1, ΠΔ 235/1982Α20, ΠΔ 299/1980Α11Π1, ΠΔ 299/1980Α31Π1, ΥΑ 253/139394/Α5/2016, ΥΑ 150/Β3/3145/1983Α2, ΥΑ Γ3/831/1982Α4
Πρόεδρος/Προεδρεύων : ΔΟΥΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εισηγητής/Γνωμοδοτών : ΔΕΔΟΥΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν επιτρέπεται η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο σε περίπτωση εισαγωγής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και όχι επί κατάταξης πτυχιούχων άλλων Σχολών ή Τμημάτων. Ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με ιστορικό το οποίο ανάγεται σε χρόνο πριν την ισχύ του άρθρου 2 παρ. 9 του ν. 1771/1988. Η απαγόρευση παράλληλης φοίτησης αφορά και φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ. (ομόφ.)