1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:
«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.
ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ…..ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ( ΠΕΡΙΠΟΥ 20%) ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ( ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ? ). Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΟΙΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΟΠΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ, (ΕΝ ΗΔΗ ΔΟΥΡΕΙΩΝ ΙΠΠΩΝ ) ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ.ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΚΙ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΘΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ…. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΥΣ Κ.Κ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ( ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ) ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ Η ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ (ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ) ΑΛΛΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ. ΚΑΙ Ν ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΠΕΡΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΕΔΩ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ Η ΑΦΕΛΕΣ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΗΜΟΥΝΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΑΣΟΚ……Α ΡΕ ΑΝΤΡΕΑ!!!!!!!!!!
Καλημέρα σας. Αφού νομίζετε ότι η άποψη του δημοψηφίσματος είναι μόνο από κάποιους ακραίους έθνικιστές τότε γιατι δεν προχωράτε σε αυτό; Αν εκφράζει μόνο αυτούς τότε δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε και αντίθετα θα έχετε και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού μια και σύμφωνα με το Σύνταγμα όλες οι αποφάσεις πηγάζουν από τον λαό και για τον λαό. Η εκάστοτε Κυβέρνηση μπορεί λόγω εκλογικών νόμων να σχηματίζει Κυβέρνηση όμως στην πραγματικότητα δεν συγκεντρώνει την στοιχειώδη πλειοψηφία (του 50+1)έτσι ώστε από μόνη της να εκφράζει τον λαό σε τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την τύχη αυτού του τόπου. Σας ευχαριστώ την φιλοξενία.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΈΜΜΕΣΑ αλλά και μια απλή ερώτηση στους κ.κ.ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ , ΚΑΣΣΙΜΑΤΗ και αλλους διανοούμενους, που ειναι υπέρμαχοι της εύκολης απόκτησης ιθαγένειας από τους (λαθρο)μεταναστες. ΑΡΧΙΚΑ δηλωνω, ότι στα παιδια τους που γεννήθηκαν στην ΕΛΛΑΔΑ και παρακολουθησαν ΕΠΙΤΥΧΩΣ την υποχρεωτική εκπαιδευση, θα πρεπει να τους δοθεί σαν βραβείο στην προσπάθειά τους. ΑΛΛΑ αν τη δώσουμε και στους μεγάλους νομιζω οτι σπερνουμε θυελλες και θα θερίσουμε ανέμους που λεει και ο λαος μας. ΑΛΗΘΕΙΑ αυτο θα είναι το πρωτο κυμα απόδοσης ιθαγένειας ή θα ακολουθησουν και πολλα επόμενα??? ΜΗΠΩΣ θα σταματήσει η λαθρομετανάστευση?? ΜΑΛΛΟΝ θα αυξηθεί ακόμη περισσότεροεπειδή θα ξέρουν ότι σε λίγα χρόνια θα νομιμοποιηθούν.. ΚΑΘΕ διορατικός πολιτης καταλαβαινει ότι μετα από αυτήν την απόφαση ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ αυτών που έλαβαν ήδη την ιθαγένεια , ΑΔΕΡΦΙΑ, ΞΑΔΕΡΦΙΑ και οπως ξέρουμε έχουν παρα πολλους , θα σπεύσουν στην ΕΛΛΑΔΑ να επωφεληθούν. ΤΟΤΕ τα πράγματα θαναι πολυ δύσκολα. ΑΛΛΩΣΤΕ όλοι οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται στην ΕΛΛΑΔΑ , δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στη ΑΓΓΛΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ κ.λ.π. επειδή εκεί έχουν συγγενείς!!! ΚΥΡΙΟΙ προοδευτικοι μη λοιδωρείτε τους απλους ανθρώπους δηλαδή το ΛΑΟ μας, που είναι αρνητικός σαυτό το νομοθετημα. Ο ΛΑΟΣ έχει σοφία και η γνώμη του είναι απειρως σωστότερη απο τη δική σας, που το πολύ -πολύ να δεχθείτε το λάθος σας μετά από μερικά χρόνια. ΑΛΛΑ τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. ΝΑΙ λοιπόν στην ελεγχόμενη απόδοση ιθαγένειας σε αυτούς που την αξίζουν, σαν επιβράβευση μιας εντιμης διαμονής στη χώρα μας και ΟΧΙ στην εύκολη απόδοση μου με τόση ελαφρότητα προτείνουν , δυστυχώς, αυτοί που χαρακτηριζονται σαν πνευματικοί άνθρωποι. ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΑΥΤΟ με μαθηματική ακριβεια θα ΑΦΕΛΛΗΝΊΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Eπιτέλους, δεν μπορεί να απαντήσει κάποιος υπεύθυνος επί της ουσίας το καίριο ερώτημα «γιατί τα κριτήρια με τα οποία προτείνεται η απονομή υπηκοότητας στην Ελλάδα να είναι πιό χαλαρά από αυτά άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»;
Αντί να γεμίζει ο τόπος με κραυγές για ξενοφοβικές αντιδράσεις και πολωτικά διλήμματα για ακροδεξιούς και λοιπά, γιατί δεν διευκολύνετε συζήτηση επί της ουσίας;
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30-40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ,ΔΥΣΤΗΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ,ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΥΤΕ Η ΟΛΑΝΔΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
H E.E. δίνει στα 5 χρόνια διαμονής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, το Νομοσχέδιο θέλει να δίνει ιθαγένεια και με λιγότερες μάλιστα προϋποθέσεις
Η Ε.Ε. εξέδωσε την οδηγία 2003/109/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε άμεσα με το προεδρικό διάταγμα 150/2006, προκειμένου να συνδέσει την 5ετή νόμιμη διαμονή του μετανάστη, εφόσον συντρέχουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις – και ιδίως η ύπαρξη ορισμένου εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, η πλήρης ασφάλιση ασθενείας, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού κλπ. – με την απόκτηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος μακράς παραμονής (5ετούς με δυνατότητα ανανέωσης).
Στον αντίποδα της Ευρώπης, το Νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει σε άτομα που έχουν λιγότερες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, όχι απλώς το ευνοϊκό καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά την ίδια την ελληνική ιθαγένεια! Έτσι, το παιδί του μετανάστη που διαμένει και εργάζεται για 5 χρόνια στη Χώρα μας γίνεται Έλληνας, εφόσον έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα χωρίς άλλες διατυπώσεις!!!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;
ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;
Το Νομοσχέδιο προμηνύει θύελες. Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΕΙΓΩΝΤΩΣ !!!!
Ο ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ !
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ !
ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΓΕΝΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ 18 ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΕΔΩ ΕΙΤΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΜΗ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 90% ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ.ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝ ΝΟΜΙΜΟΥΣ.ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΕΤΕ ΩΣ ΟΡΟ.ΛΙΓΟ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ !
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ , ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
ΕΝΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !!!
ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ! ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ !!
ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ… ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ… ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΗΚΙΟ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΩΝ ΕΠΟΧΗΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.. ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΠΤΕ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟ… ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ;
Ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει και για την περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών αλλοδαπών στα σημεία που αναφέρει ενέργειες και των δύο γονέων όπως κοινή δήλωση κτλ.
Απαιτείται πιστεύω η παράθεση της αντίστοιχης Γαλλικής νομοθεσίας (με ρυθμίσεις ήδη από το 1973 ή το 1998 για την απονομή ιθαγένειας στα τέκνα των μεταναστών), αλλά και για κάποιες άλλες περιπτώσεις (όπως την απονομή της ιθαγένειας στη σύζυγο Γάλλου υπηκόου, όταν το ζευγάρι ζει στο εξωτερικό, π.χ. στην Αμερική για σειρά ετών – είχε τεθεί σχετικό ερώτημα στη διαβούλευση).
Η Γαλλία είναι χώρα αναφοράς για το Ιδιωτικό Διεθνές μας Δίκαιο (και το Δίκαιο Ιθαγενείας ειδικότερα). Να κερδίσουμε έχουμε, όχι να χάσουμε, μελετώντας το Γαλλικό Δίκαιο Ιθαγένειας
Σχετικά με τα τέκνα μεταναστών, σχηματικά:
• Γέννηση του τέκνου στη Γαλλία + γέννηση του ενός γονέα στη Γαλλίας (εγγόνια των αρχικώς μεταναστευσάντων) Γαλλική υπηκοότητα με τη γέννηση
• Γέννηση του τέκνου στη Γαλλία + 5 χρόνια μόνιμης διαμονής του τέκνου εντός της κρίσιμης ηλικίας 11-18 ετών Γαλλική υπηκοότητα με δήλωση στα 18. Υποχρέωση των αρχών (σχολεία, δήμοι κ.λπ.) για ενημέρωση σχετικά με αυτό το δικαίωμα
• Γέννηση του τέκνου στη Γαλλία + 5 χρόνια μόνιμης διαμονής του τέκνου στην κρίσιμη ηλικία 11-16 ετών Γαλλική υπηκοότητα με δήλωση στα 16
• Γέννηση του τέκνου στη Γαλλία + 5 χρόνια μόνιμης διαμονής του τέκνου στην κρίσιμη ηλικία 8-13 ετών Γαλλική υπηκοότητα με δήλωση (των γονέων με συναίνεση του τέκνου) στα 13.
Γιατί δεν εφαρμόζουμε αυτό το σύστημα ως έχει να τελειώνουμε; Η παροχή ιθαγένειας στα 18 με 3 χρόνια σχολείο 6-9 ετών ή 6 χρόνια διαμονή στο διάστημα 1-18 ετών, *χωρίς την απαίτηση γέννησης στην Ελλάδα*, ίσως δημιουργήσει προβλήματα.
Νομίζω πάντως ότι το Γαλλικό σύστημα που για τα παιδιά που *γεννήθηκαν* στη χώρα, δίνει την υπηκοότητα είτε αμέσως αν είναι 3ης γενιάς, είτε με παρουσία της χώρα 8-13 ετών ή 11-16 ετών ή π.χ. 11-13 και 15-18 ετών ή 13-18 ετών, αν είναι 2ης γενιάς είναι μια χαρά. Έτσι κι αλλιώς ένα παιδί που δεν γεννήθηκε εδώ (π.χ. ήρθε 1 έτους και ζει 10 χρόνια σερί), μπορεί στα 11 του να πάρει την ιθαγένεια με τον κλασσικό τρόπο της πολιτογράφησης – ελληνική γλώσσα θα ξέρει από το σχολείο.
Παρακάτω τα σχετικά άρθρα από τον Code Civil:
========================================================
Γαλλικός Αστικός Κώδικας
[…]
Βιβλίο I: Πρόσωπα
Τίτλος 1Α: Περί της Γαλλικής ιθαγενείας
[…]
Κεφάλαιο II: Περί της Γαλλικής ιθαγενείας άμα τη γεννήσει
Τμήμα 1o: Γάλλοι εκ καταγωγής
Άρθρο 18
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Είναι Γάλλος το παιδί, του οποίου ο ένας των γονέων τουλάχιστον είναι Γάλλος.
Άρθρο 18-1
(Πράξη n° 93-933 της 22/7/1993)
Πάντως, αν ένας μόνον των γονέων είναι Γάλλος, το παιδί, το οποίο δεν έχει γεννηθεί στη Γαλλία, έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί την ιδιότητα του Γάλλου εντός των έξι μηνών που προηγούνται της ενηλικίωσής του και εντός των 12 μηνών που της έπονται.
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Αυτή η δυνατότητα απώλλεται αν ο ξένος ή άπατρις γονέας αποκτήσει τη Γαλλική ιθαγένεια διαρκούσης της ανηλικότητας του παιδιού.
Τμήμα 2ο: Γάλλοι εκ γεννήσεως στη Γαλλία
Άρθρο 19
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Είναι Γάλλος το παιδί που γεννήθηκε στη Γαλλία από γονείς αγνώστους.
Πάντως, θα θεωρηθεί ως να μην έχει ποτέ υπάρξει Γάλλος, αν, στη διάρκεια της ανηλικότητάς του, θεμελιωθεί η καταγωγή του από ξένον και αν έχει, συμφώνως προς το εθνικό δίκαιο του γονέα του, την ιθαγένεια αυτού.
Άρθρο 19-1
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Είναι Γάλλος:
1. Το παιδί που γεννήθηκε στη Γαλλία από γονείς απάτριδες.
2. Το παιδί που γεννήθηκε στη Γαλλία από γονείς ξένους, για τους οποίους οι ξένοι νόμοι ιθαγένειας δεν επιτρέπουν με κανέναν τρόπο να μπορεί να μεταβιβασθεί η ιθαγένεια του ενός ή του ετέρου των γονέων του.
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
Πάντως, θα θεωρηθεί ως να μην έχει υπάρξει ποτέ Γάλλος αν, στη διάρκεια της ανηλικότητάς του, η ξένη ιθαγένεια που απέκτησε ή κατείχε ο ένας εκ των γονέων του συνέβη να του μεταβιβάστηκε.
Άρθρο 19-2
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Θεωρείται Γάλλος το παιδί, του οποίου το πιστοποιητικό γεννήσεως έχει συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 58 του παρόντος νόμου [Σ.Σ.: Ειδική περίπτωση που αφορά σε νεογέννητα παιδιά που ανακαλύπτονται εγκαταλελειμένα από τους γονείς τους]
Άρθρο 19-3 [ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΤΑΞΗ – ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΔΙΠΛΟ IUS SOLI»]
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Είναι Γάλλος το παιδί που γεννήθηκε στη Γαλλία, όπου ο ένας από τους γονείς του τουλάχιστον έχει και αυτός ο ίδιος γεννηθεί.
[Σ.Σ. Παράδειγμα: Παιδί που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1985 από Αλγερινούς γονείς, αποκτά το 2011 δικό του τέκνο. Το παιδί αυτό (εγγόνι των αρχικών μεταναστών – 3η γενιά) αποκτά αυτόματα, άμα τη γεννήσει του, τη Γαλλική υπηκοότητα]
Άρθρο 19-4
(Πράξη n° 73-42 της 9/1/1973)
Πάντως, αν ένας μόνον των γονέων έχει γεννηθεί στη Γαλλία, το παιδί που είναι Γάλλος βάσει του άρθρου 19-3, έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί αυτήν την ιδιότητα εντός των έξι μηνών που προηγούνται της ενηλικίωσής του και εντός των 12 μηνών που της έπονται.
Αυτή η δυνατότητα απώλλεται αν ο ένας των γονέων αποκτήσει τη Γαλλική ιθαγένεια διαρκούσης της ανηλικότητας του παιδιού.
[…]
Κεφάλαιο III: Περί της αποκτήσεως της Γαλλικής ιθαγενείας
[…]
Τμήμα Ι: Τρόποι αποκτήσεως της Γαλλικής ιθαγενείας
[…]
Παράγραφος 2: Απόκτηση της Γαλλικής ιθαγένειας λόγω γάμου
[…]
Άρθρο 21-2
Ξένος ή άπατρις που συνάπτει γάμο με σύζυγο Γαλλικής ιθαγένειας, μπορεί μετά πάροδο τεσσάρων ετών από το γάμο με δήλωση, υπό την αίρεση ότι την ημερομηνία αυτής της δήλωσης η κοινότητα του βίου τόσο συναισθηματική όσο και ουσιαστική δεν έχει παύσει μεταξύ των συζύγων από το γάμο και ο Γάλλος σύζυγος διατηρεί την ιθαγένειά του. Η διάρκεια της κοινότητας του βίου αυξάνεται σε πέντε έτη όπου ο ξένος, τη στιγμή της δήλωσης, δεν αποδεικνύει αδιάκοπη και μόνιμη διαμονή τριών μηνών στη Γαλλία μετά το γάμο ή δεν προσκομίζει την απόδειξη ότι ο Γάλλος σύζυγός του ενεγράφη κατά τη διάρκεια της κοινότητας του βίου του στο εξωτερικό στον ληξιαρχικό κατάλογο των Γάλλων των εγκατεστημένων εκτός της Γαλλίας. Επίσης, γάμος τελεσθείς στο εξωτερικό οφείλει να αποτελέσει το αντικείμενο μεταγραφής στα Γαλλικούς ληξιαρχικούς καταλόγους αστικής κατάστασης. Ο ξένος σύζυγος οφείλει επίσης να αποδείξει επαρκή γνώση, αναλόγων των συνθηκών, της Γαλλικής γλώσσας.
[Βλ. συνολικά τα άρθρα 21-1 έως 21-6: To 21-1 ορίζει ότι ο γάμος αυτός καθ’ εαυτός δεν μεταβιβάζει την ιθαγένεια στο σύζυγο, το 21-3, ότι η απονομή της ιθαγένειας στο σύζυγο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21-2 ισχύει από τη στιγμή υπογραφής της δήλωσης, το άρθρο 21-4 προβλέπει τη δυνατότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφαιρέσει την ιθαγένεια από το σύζυγο για λόγους αναξιοπρέπειας ή μη-αφομοίωσης (πλην της γλωσσικής), το 21-5 ότι αν ο γάμος ακυρωθεί, η δήλωση του άρθρου 21-2 διατηρεί την ισχύ της για το σύζυγο που παντρεύτηκε σε καλή πίστη, και το άρθρο 21-6 ότι η ακύρωση γάμου δεν επιδρά ποσώς στην ιθαγένεια των παιδιών που αποκτήθηκαν απ’ αυτόν]
Παράγραφος 3: Απόκτηση της Γαλλικής ιθαγένειας λόγω γέννησης και διαμονής στη Γαλλίας
[ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – είναι αντίστοιχα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για απονομή ιθαγένειας στα παιδιά που πήγαν εδώ σχολείο Α’-Γ’ Δημοτικού ή έζησαν συνολικά 6 χρόνια μέχρι τα 18- εκεί όμως απαιτείται *και* η γέννηση στη χώρα]
Άρθρο 21-7
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
Κάθε παιδί που γεννιέται στη Γαλλία από ξένους γονείς αποκτά τη Γαλλική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του, αν, εκείνη την ημερομηνία έχει την κατοικία του στη Γαλλία και είχε τη μόνιμη κατοικία του στη Γαλλία για μια περίοδο συνεχή ή διακεκομμένη τουλάχιστον πέντε ετών, από την ηλικία των έντεκα ετών και μετά.
Τα πρωτοδικεία, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες, και ιδίως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οφείλουν να πληροφορούν το κοινό, και ιδίως τα πρόσωπα στα οποία έχει εφαρμογή η πρώτη παράγραφος, για τις διατάξεις εν ισχύι σε ζητήματα ιθαγένειας. Οι συνθήκες αυτής της πληροφόρησης ρυθμίζονται με διάταγμα του Συμβουλίου της Επικρατείας [Σ.Σ. σε εμάς: προεδρικό διάταγμα]
Άρθρο 21-8
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
Ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να δηλώσει, υπό τις συνθήκες που προβλέπουν τα άρθρα 21-6 επ. και υπό την προϋπόθεση πως θα αποδείξει ότι έχει την ιθαγένεια ξένου κράτους, ότι αρνείται την ιδιότητα του Γάλλου εντός των έξι μηνών που προηγούνται της ενηλικίωσής του ή εντός των 12 μηνών που της έπονται.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα θεωρηθεί ως μήποτε υπάρξας Γάλλος.
Άρθρο 21-9
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
Κάθε πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 21-7 για να αποκτήσει την ιδιότητα του Γάλλου, χάνει το δικαίωμα να την αποποιηθεί, με την κατάταξή του στις ένοπλες δυνάμεις.
Κάθε ανήλικος γεννηθείς στη Γαλλία από ξένους γονείς, που κατατάσσεται κανονικά ως εθελοντής, αποκτά τη Γαλλική ιθαγένεια την ημέρα της κατάταξής του.
Άρθρο 21-10
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
[Εξαίρεση από τα ανωτέρα άρθρα 21-7 έως 21-9 των τέκνων ξένων διπλωματικών υπαλλήλων]
Άρθρο 21-11
(Πράξη n° 98-170 της 16/3/1998)
Ο ανήλικος που έχει γεννηθεί στη Γαλλία από ξένους γονείς, μπορεί από το 16ο έτος της ηλικίας του να λάβει τη Γαλλική ιθαγένεια, με δήλωσή του σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 26 επ., αν, τη στιγμή της δήλωσης έχει στη Γαλλία την κατοικία του και αν έχει τη μόνιμη κατοικία του στη Γαλλία για περίοδο συνεχή ή διακεκομμένη τουλάχιστον 5 ετών από την ηλικία των 11 ετών.
Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, η Γαλλική ιθαγένεια μπορεί να ληφθεί, στο όνομα του ανήλικου που γεννήθηκε στη Γαλλία από ξένους γονείς από τα 13 του έτη, με την προϋπόθεση της μόνιμης κατοικίας στη Γαλλία να πληρούται ξεκινώντας από το 8ο έτος της ηλικίας. Απαιτείται η συναίνεση του ενηλίκου κ.λπ.
– Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι δεν θα κάνουμε κάτι που θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας.
– Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι μη αντιστρέψιμο.
– Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι αντίθετο στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
– Ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά μας δεν θα είναι μειονότητα στη χώρα που τα γέννησε, μετά από 20 χρόνια.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε «η Ελλάδα στους Έλληνες» και όχι να γίνουμε μια χώρα στην οποία οι Έλληνες να γίνουμε μειοψηφία. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται τεράστιο αριθμό μεταναστών. Με το νόμο για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, σε μερικές δεκαετίες οι Έλληνες θα γίνουμε μειοψηφία. Η αλλοίωση του πληθυσμού της πατρίδας μας θα είναι τρομακτική.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα των Βαλκανίων όπου τα εθνικιστικά πάθη είναι έντονα. Για παράδειγμα, το 1945 στο Κόσσοβο υπήρχε ισορροπία πληθυσμού μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Τότε ο Τίτο έδωσε τη γιουγκοσλαβική ιθαγένεια σε χιλιάδες Αλβανούς που περνούσαν στο Κόσσοβο. Οι Αλβανοί γεννούσαν πολλά παιδιά και έφτασαν να αποτελούν το 85% του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα όλοι το γνωρίζουμε. Οι Σέρβοι έχασαν το λίκνο του πολιτισμού τους. Αλλά και στο Μαυροβούνιο το 17% του πληθυσμού του αποτελείται από Αλβανούς. Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου (απόσχιση από Σερβία) ήταν αυτοί που καθόρισαν το αποτέλεσμα. Στη Βουλγαρία η τουρκική μειονότητα (10%) συχνά συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και επηρεάζει την πολιτική της Βουλγαρίας.
Δημιουργώντας νέες μειονότητες στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανή η εξάρτησή μας από γειτονικές χώρες. Όλοι γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής κατευθύνει τους μουσουλμάνους της Θράκης. Φανταστείτε να γίνεται το ίδιο από άλλες χώρες.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι στην Ελλάδα βρίσκονται χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους μπορεί να αποτελέσουν δυνητικούς τρομοκράτες. Η χορήγηση ιθαγένειας σε αυτούς ή στα παιδιά τους μπορεί να δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η ευκολία στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες (αν δυστυχώς περάσει ο σχετικός νόμος) θα δημιουργήσει τεράστια αλλοίωση στον πληθυσμό της Ελλάδας και συνάμα πάμπολλα προβλήματα. Θεωρώ ότι είναι πρέπον να το ξανασκεφτούν! Επίσης οι νέοι άνθρωποι δεν τρομάζουμε αν κάποιοι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι μας κατηγορήσουν σαν εθνικιστές, για να μην εναντιωθούμε στο παρόν νομοσχέδιο! Το σχέδιο είναι γνωστό.
«Η Ελλάδα στους Έλληνες» (Ανδρέας Παπανδρέου)
Ο ελληνικός λαός ζητά δημοψήφισμα.
Τολμίστε το λοιπόν και το ΠΑΣΟΚ θα βγαίνει για τα επόμενα 10 χρόνια.
Αν δε το κάνετε θα καταδικαστούμε όλοι στις επόμενες εκλογές και κυρίως θα καταδικάσουμε την Ελλάδα σε αφανισμό.
Παύλος Παπαπέτρου
Στέλεχος της ΠΑΣΚΕ
Αποσπάσματα από την ομιλία του *Σπυρίδωνος Τρικούπη* (υπό την ιδιότητά του ως πληρεξουσίου Μεσολογγίου) στην Συνεδρίαση ΞΕ’ (της 6 Μαρτίου 1844) της της Τρίτης Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνικής Συνελεύσεως προς καταρτισμό του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδος. Η ομιλία είναι η πρώτη της συζήτησης περί του νόμου των εκλογών που θα συνόδευε (και συνόδευσε) το Σύνταγμα:
«Ὀ νόμος τῆς ίθαγενείας καὶ ὁ νόμος τῶν έκλογῶν τῶν άντιπροσώπων εἶναι δύο νόμοι, ἀπὸ τὴν φύσιν καὶ τὴν έφαρμογὴν τῶν ὁποίων κρέμαται πολλάκις κατὰ μέγα μέρος ἡ εὐτυχία ἤ ἡ δυστυχία πολλῶν ἐπικρατειῶν.
Εἴναι τόποι ἔχοντες χρείαν εἰσαγωγῆς ἔξωθεν κατοίκων, εῖναι καὶ ἔχοντες χρείαν ἐξαγωγῆς κατοίκων, εἴναι καὶ τόποι μὴ ἔχοντες χρείαν οὕτε εἰσαγωγῆς, οὕτε έξαγωγῆς κατοίκων. Ὑπὸ ποίαν τῶν τριῶν τούτων κατηγοριῶν θὰ θέσωμεν τὸν τόπον μας; αναμφιβόλως ὑπὸ τὴν κατηγορίαν τῶν τόπων τῶν ἐχόντων χρείαν είσαγωγῆς κατοίκων.
Παραπονοῦμεθα καθ’ ἡμέραν, ὅτι τὰ ὅριὰ μας ὡς πρὸς μίαν Βασιλείαν εἶναι στενά• στενὰ εἶναι βεβαίως ἕως νὰ εύδοκήσῃ ὁ Θεὸς νὰ πλατυνθῶσι. Μόλον τοῦτο, ἄν ρίψετε τὸ βλέμμα σας εἰς ἕνα γεωγραφικὸν χάρτην, θα παραξενευθῆτε ἴσως πολλοὶ, βλέποντες ὅτι το Βασίλειὸν μας κατὰ τὰ σημερινὰ στενὰ ὅριὰ του, εἶναι πλατύτερον τοῦ Βασιλείου τοῦ Βελγίου• ἀλλὰ τὸ Βασίλειον τοῦ Βελγίου, τὸ στενώτερον τοῦ Βασιλείου τῆς Ἑλλάδος, εἶναι πεντάκις πολυπληθέστερον• ὁ μικρός λοιπὸν πληθυσμὸς μας μᾶλλον, ἤ ἡ στενότης τῶν ὁρίων μας εἶναι ἡ ἀληθὴς αἰτία τῆς δυστυχίας μας. Πῶς νὰ θεραπεύσωμεν αὐτὸ τὸ κακόν; ὅπως τὸ εθεράπευσαν καὶ ἄλλοι τόποι, εὑρεθέντες εἰς τὰς ὁποίας εὐρισκόμεθα περιστάσεις καὶ ἡμεῖς• έκτὸς ἅλλων μέσων, τὰ ὁποῖα δὲν εἶναι τοῦ παρόντος καιροῦ νὰ ἀναφέρω, μεταχειρίσθησαν οἱ τόποι ἐκεῖνοι ἐπιδεξίως εἰς αὔξησιν τοῦ πληθυσμοῦ των τὰ περὶ ὧν ὁ λόγος δύο μεγάλα μέσα, τοῦ νόμου τῆς ίθαγενείας, καὶ τοῦ νόμου τῶν έκλογῶν. Πλατύνοντες τὰ ὅρια τῶν νόμων αὐτῶν, ὅ ἐστὶ μεταδίδοντες εἰς τοὺς ξένους γενναίως καὶ φιλοφρόνως τὰ δικαιώματα τὰ ὁποῖα ἀπελάμβανον οἱ ἴδιοι ἐντόπιοι, ἐπληθύνθησαν ἐντὸς ὁλίγου, ἐμεγαλύνθησαν, εύτύχησαν.
Μέγα παράδειγμα μᾶς παρέχει ἡ Ἀρκτῴα Ἀμερικὴ, ὡς πρὸς ὅσα λέγω. Ἡ μεγάλη ἐκείνη πολιτεία, ἐκτὸς τῆς κηλίδος τῆς δουλείας τῶν μαύρων, κηλίδος, ἥτις δὲν ἀπενίφθη εἰσέτι κατὰ δυστυχίαν ἀπό τινας τῶν ἐπαρχιῶν της, εἴναι ἡ άγαθὴ μήτηρ ὅλου τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, διότι εἰς ὅλους ἀνεξαιρέτως παντὸς γένους, πάσης θρησκείας καὶ πάσης γλώσσης ἀνοίγει τὰς μητρικὰς ἀγκάλας της. Ἡ κάθαρσις τοῦ ἐτεροχθονισμοῦ, διὰ νὰ εἴπω οὔτως, εἶναι τόσον σύντομος εἰς ὅλα τὰ Κράτη [Σ.Σ.: States] τῆς συμπολιτείας [Σ.Σ.: ομοσπονδίας], ὥστε εἴς τινα αύτῶν, ὡς εἰς τὴν Γεωργίαν [Σ.Σ.: Georgia], ὁ ετερόχθων διὰ νὰ ἔχῃ ψῆφον, ἀρκεῖ νὰ διατρίψῃ ἕξ μῆνας ἐντὸς τοῦ Κράτους [Σ.Σ.: State] καὶ διὰ νὰ ἔχῃ τὰ προσόντα τοῦ Βουλευτοῦ ἀρκεῖ νὰ διατρίψῃ ἕν ἔτος ἐντὸς τοῦ Κράτους [Σ.Σ.: State], καὶ τρεῖς μόνον μῆνας εἰς τὴν ἐπαρχίαν [Σ.Σ. κομητεία, county] ἥτις ἐκλέγει• ἑπτὰ δὲ έτῶν πολίτης ἀρκεῖ νὰ ᾖναι διὰ νὰ ἔχῃ τὰ προσόντα τοῦ Βουλευτοῦ εἰς τὴν γενικὴν ἀντιπροσωπείαν τῆς συμπολιτείας [Σ.Σ.: ομοσπονδίας]. Ἀλλ’ ὁ περὶ ἐκλογῆς νόμος μας, ὅπως παρουσιάζεται, ἀπαιτεῖ τὸ νὰ διέμεινεν ὁ ἔξωθεν έρχόμενος δώδεκα ἔτη ἐντὸς τῆς Ἑλλάδος, ἐξ ῶν τὰ πέντε ἀπαιτεῖ νὰ κατῴκησεν έντὸς μιᾶς έπαρχίας [Σ.Σ.: π.χ. Λοκρίδος]• άπαιτεῖ δὲ τὸ νὰ διέμεινεν ἐντὸς τῆς Ἑλλάδος ὅλην αὐτὴν τὴν δωδεκαετίαν κατὰ συνέχειαν, ὥστε ἄν τύχῃ, πρὸ τοῦ τέλους αύτῆς νὰ ἐξέλθῃ δι’ ὀλίγας ἡμέρας ἐκτός τοῦ Κράτους, εἰς οὐδὲν λογίζεται ὁ παρελθών χρόνος, καὶ πρέπει νὰ ἀρχἰσῃ πάλιν ἀπὸ τὸ ἄλφα […] Τοιαύτην κτίζοντες πόλιν, δυνάμεθα νὰ ἔχωμεν πολλούς ἐνοικοῦντας;
[…]
Τὸ γλυκὺ κλίμα τῆς Ἑλλάδος, ὁ άνέφελος ούρανὸς της, αἱ παλαιαὶ ἀναμνήσεις της, οἱ ἀφανεῖς δι’ ἡμᾶς καὶ ἀμετάλλευτοι εἰσέτι πόροι της εἶναι ἴσως τόσα θέλγητρα διά τινας πλουσίους, σοφούς ἤ βιομηχάνους ἀλλογενεῖς• ἀλλὰ κατέναντι τοιούτων νόμων, τὸ γλυκὺ μας κλίμα φαίνεται δριμὺ, ὁ ἀνέφελος ούρανὸς μας νεφελώδης, αἱ παλαιαὶ ἀναμνήσεις ἐξασθενοῦν, καὶ οἱ δι’ ἡμᾶς ἀφανεῖς πόροι, ἀφανέστεροι γίνονται δι’ αὐτοὺς. Πάλιν τὸ ἐπαναλέγω, ἄν τοιαύτην κτίζωμεν πόλιν, ὀλίγους ἔχομεν τοὺς οἰκοῦντας»
Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.
Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.
Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.
Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.
Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.
Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.
Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.
Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.
Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο κινείται σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση.
Όπως και να έχει ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτεί δημοψήφισμα.
Απλά και ωραία, τότε θα τεθούνε όλα τα θέματα σε ανοικτή συζήτηση, ο λαός θα ενημερωθεί, θα πει ο καθένας τις θέσεις του και επίσημα θα ερωτηθεί ο λαος για να εκφράσει τη βούλησή του.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία οι ξύπνιοι της πολιτικής μας αποφάσισαν πως κάποιοι πρέπει να γίνουν όπως όπως Έλληνες μήπως και συνεισφέρουν κι αυτοί κάτι στο ταμείο. Τα υπόλοιπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα ακούμε βερεσέ.
Υπήρξε φαντάζομαι και μία πίεση από τους Μαμούνιες, οι οποίοι τώρα θυμήθηκαν πως τα οικονομικά μας δεν είναι και στα καλύτερα τους. Τόσο καιρό που έστελναν αβέρτα τις επιδοτήσεις, ενώ γνώριζαν τη διαφθορά δεν υπήρχε πρόβλημα! Όταν τα έλεγαν με τον Αλογοσκούφη δεν καταλάβαιναν πως ο άνθρωπος δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα! Τώρα τους έπιασε η ανησυχία!
Επειδή με τις συγκεκριμένες τακτικές η Ε.Ε. βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της, διότι δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για Ενωμένη Ευρώπη βασισμένη πάνω στις ίδιες αξίες, όταν μέσα σε αυτήν βρίσκεται η μισή Αφρική και άλλη τόση Ασία, κάποιοι λαοί της πρέπει να αντισταθούν φωνάζοντας πολύ δυνατά μπας και ξυπνήσουν και άλλοι.
Χωρίς να είμαι ρατσίστρια θα πρότεινα το νομοσχέδιο να πεταχτεί από τώρα στα σκουπίδια, να μην μπαίνουμε καν στον κόπο και στα έξοδα για δημοψήφισμα.
Να πολιτογραφηθούν Έλληνες, εάν βέβαια το θέλουν, μόνο τα παιδιά και οι οικογένειες, που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια δούλεψαν τίμια προσφέροντας και τα παιδιά τους πήγαν σχολείο και δεν ξεχωρίζουν σε τίποτα από τα Ελληνόπουλα, ίσα ίσα, τα περισσότερα είναι και άριστοι μαθητές. Οι οικογένειες αυτές έχουν ενσωματωθεί (σε αντίθεση με κάτι Φιλλιπινέζους και λοιπούς Ασιάτες), έχουν κάνει εδώ περιουσίες και προκοπή. Αυτοί το αξίζουν. Οι υπόλοιποι που δεν κατάφεραν εδώ και τόσα χρόνια να βρουν μια δουλειά κανονική, δεν συνεισέφεραν ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία της χώρας που τους τρέφει, κάτι επαγγέλματα χωρίς νοήμα που βλάπτουν την ελληνική οικονομία, κάτι καθαριστές τζαμιών και παράνομοι μικροπωλητές και όλοι όσοι ήρθαν ακάλεστοι να πάρουν δρόμο.
Δεν καταλαβαίνω επίσης τα περί μοντέρνου κράτους, 21ου αιώνα και κάτι τέτοια, που κάποιοι χρησιμοποιούν ως επιχείρημα. Δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο η ένταξη ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην χώρα μου είναι δείγμα προόδου. Εάν είναι έτσι να μη φυλάμε τα σύνορα.Αφού όποιος μπαίνει μετά από λίγο θα γίνεται και Έλληνας. Άλλωστε είναι μπανάλ στον 21ο αιώνα να έχουμε σύνορα. Τί οπισθοδρόμηση!
Επίσης θα ήθελα να μάθω επιτέλους πόσοι είναι συνολικά οι ξένοι στη χώρα μου, ανεξαρτήτως προέλευσης. Ποτέ δεν έχουμε μάθει τον αριθμό τους. Πώς γίνεται να βάζετε ένα τέτοιο θέμα για διαβούλευση όταν οι πολίτες αγνοούν βασικές συνιστώσες.
Το νομοσχέδιο στο καλάθι των αχρήστων, δικαιώματα σε όσους αποδεδειγμένα επί σειρά ετών έχουν προσφέρει. Οι υπόλοιποι έξω και κλειστά σύνορα μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Αρκετά ανεχτήκαμε.
Παρεμπιπτόντως δεν ήμουν ποτέ δεξιά και στις τελευταίες εκλογές ψήφισα ΣΥΝ διαφωνώντας κάθετα με την μεταναστευτική του πολιτική.
Eκτός από τις όντως ακραίες απόψεις που ακούγονται αυτές τις μέρες από πατριδοκάπηλους και λίαν ανενημέρωτους, υπάρχει και η ψύχραιμη ανάλυση του κ.Σταύρου Λυγερού, διότι δεν θα υποκύψουμε όλοι στην ιδολογική τρομοκρατία της μεταλλαγμένης «αριστεράς» που γκεμπελικά υποστηρίζει :»έχεις ενστάσεις; Αρα ταυτίζεσαι με τους ακραίους». Οχι, δεν ταυτιζόμαστε με αυτούς. Όσοι προκλητικά δεν απαντούν στα λογικά επιχειρήματα του κ.Λυγερού ταυτίζονται εξ’αντανακλάσεως με τους ακραίους, δίοτι είναι και αυτοί ακραία πρόχειροι και ακραία πάσχοντες από ήδη ξεπερασμένες στην Δύση ψευτοπολυπολιτισμικές αντιλήψεις.
Ακολουθεί άρθρο κ.Λυγερου:
«Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.
Παρενέργειες
Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.
Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.
Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.
Θέμα πολιτικής
Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.
Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.
Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.
Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.»
Νόμος 3284/2004 και Νομοθετική πρωτοβουλία Υπ. Εσωτερικών
Άρθρο 1
Στο νέο άρθρο 1Α όπου προστέθηκε διαφωνώ:
Με την παράγραφο 1.
Διότι τα χρόνια διαμονής είναι πολύ λίγα (5) και θα έπρεπε και οι δύο
γονείς να είναι νόμιμοι και μόνιμοι στην Ελλάδα για τουλάχιστον
10 χρόνια έχοντας εργασθεί ο ένας από τους δύο σε νόμιμο φορέα
τα 7 χρόνια.
Με την παράγραφο 2.
Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει (3) ή (6) τάξεις της υποχρεωτικής
εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να παίρνει την Ελληνική Ιθαγένεια. Θα ήταν εφικτό για παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικό
Λύκειο και οι γονείς είναι νόμιμοι και μόνιμοι στο Ελληνικό κράτος.
Με την παράγραφο 3.
Αν το τέκνο προέρχεται από νόμιμους και μόνιμους στην χώρα αλλοδαπούς
και έχει τα κριτήρια που ανέφερα στις παραγράφους 1 και 2 θα είναι σωστό
και δημοκρατικό να έχει το περιθώριο του (1) έτους από την ενηλικίωση του
να υποβάλει στον αρμόδιο Δήμο της περιοχής της μόνιμης κατοικίας του αίτηση
απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας.
Με την παράγραφο 4γ.
Πέρα από μόνιμα θα πρέπει να κατοικεί και ΝΟΜΙΜΑ στην Ελλάδα.
Κακώς καταργήθηκε το άρθρο 3 που προβλέπει για την υιοθεσία ενός αλλοδαπού από Ελληνα ή Ελληνίδα.
Είναι άξιο απορίας γιατί το άρθρο 4 του νόμου 3284/2004 δεν υπάρχει.
Είναι δίκαιο και δημοκρατικό αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα
στην Ελλάδα με εθελοντική συμμετοχή στις ένοπλες δυνάμεις και
δώσουν το στρατιωτικό όρκο (που σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 αναπληρώνει τον όρκο του Ελληνα πολίτη) να αποκτά την Ελληνική ιθαγένεια.
Άρθρο 2
Με την παράγραφο 1δ.
Είναι σωστό να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα συνολικά (10) έτη την τελευταία
δωδεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης. Στην 7η σειρά της παραγράφου έχει
αντικατασταθεί το ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΕΚΝΟ έχει αντικατασταθεί με Ή ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΕΚΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ. Πρέπει το άρθρο να παραμείνει ως έχει στον νόμο 3284/2004 διότι δεν αρκεί να είναι ΣΥΖΥΓΟΣ Έλληνα ή Ελληνίδας αλλά πρέπει να υπάρχει ΚΑΙ τέκνο γεννημένο στην Ελλάδα και να διαμένει στην χώρα νόμιμα για (3) έτη.
Με την παράγραφο 1ε.
Να έχει επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής ιστορίας και
του Ελληνικού πολιτισμού όπως αναγράφει ο νόμος 3284/2004.
Με την παράγραφο 1στ.
Να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της χώρας έπειτα από αυστηρά κριτήρια αλλά να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία (εργαζόμενος νόμιμα).
Άρθρο 3
Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου αντικαθιστά το άρθρο 6 του νόμου 3284/2004
σε σχέση με τα δικαιολογητικά για την αίτηση πολιτογράφησης.
Δεν είναι σαφές η παράγραφος (δ) στο τί εννοεί με τον όρο «Εγκυρο τίτλο διαμονής στην Ελλάδα» αφού στον νόμο 3284/2004 καθορίζεται στην ίδια παράγραφο με τον όρο «Αδεια διαμόνης ή άλλο τίτλο διαμονής στη χώρα».
Αξίζει να σημειώσουμε οτι το νέο νομοσχέδιο καθορίζει το ύψος του παραβόλου
ενώ στον παλαιό νόμο δεν καθορίζεται με σταθερότητα.
Άρθρο 4
Διαφωνώ με την εξέταση της αίτησης πολιτογράφησης και την διαδικασία της από την υπηρεσία της περιφέρειας και όχι από το Υπ. Εσωτερικών αφού αυτό έχει την συνολική εικόνα και τον συνολικό αριθμό αιτήσεων.
Άρθρο 5
Μένει ως έχει με το άρθρο 8 του νόμου 3284/2004 με την διαφορά οτι η απόρριψη της αίτησης αιτιολογείται σε αντίθεση με τον παλαιό νόμο. Είναι
άκρως δημοκρατικό και πρέπον ο απορριφθέντας να μαθαίνει τον λόγο που δεν έγινε αποδεκτός (εκτός και αν συντρέχει λόγος ασφαλείας).
Άρθρο 6
Παραμένει χωρίς αλλαγές αλλά προσθέτει και την κατηγορία του 1Α για τους
αλλοδαπούς που θα αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια χωρίς πολιτογράφηση αλλά με κριτήρια που διαφωνώ κάθετα με αυτά διότι δεν είναι επαρκή και μόνο σε προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν.
Η κατάργηση του άρθρου 10 σε σχέση με τους ομογενείς του εξωτερικού που θέλουν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια θα έπρεπε να μας απασχολεί.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τους βάζουμε στην ίδια κατηγορία με τους αλλοδαπούς άλλων χωρών απο την στιγμή που είναι ομογενείς.
Καταργείται το άρθρο 11 για την κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας από τέκνο πολιτογραφημένου αλλοδαπού αν αυτό είναι ανήλικο και άγαμο. Σε αυτό είμαι απόλυτα σύμφωνος.
Άρθρο 7
Με την δημιουργία επιτροπής πολιτογράφησης σε κάθε περιφέρεια πέρα από τα (5) άτομα που απασχολούσε το Υπ. Εσωτερικών μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που απασχολεί το κράτος που ήδη είναι μεγάλος.
Το άρθρο 13 περί Τιμητικής πολιτογράφησης ΔΕΝ πρέπει να καταργηθεί διότι υπάρχουν αλλοδαποί (πέρα των Ολυμπιονικών) που προσέφεραν πολλά στην χώρα σαν να ήταν πατρίδα τους και η ιθαγένεια είναι ένας τρόπος τιμής τους.
Διαφωνώ με την κατάργηση των άρθρων περί απώλειας και ανάκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας. Δεν μπορεί η απόκτησή της να είναι μονόδρομος.
Άρθρο 8
Θα συμφωνουσα αν γινόταν Διεύθυνση Ιθαγένειας και Καταγραφής Αλλοδαπών. Παρόλα αυτά πιστεύω οτι το Υπουργείο πρέπει να κρατήσει την αρμοδιότητα του ελέγχου παρά να μετατεθεί στις Περιφέρειες.
Άρθρο 9
Καμία παρατήρηση.
Άρθρο 10
Οι προθεσμίες είναι δίκαιες και πρέπει να τηρηθεί το νέο άρθρο.
Άρθρο 11
Καμία παρατήρηση. Είμαι απόλυτα σύμφωνος.
Άρθρο 12
Διαφωνώ με την παράγραφο (β) στο όσοι έχουν άδεια παραμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας δικαίωμα στο εκλέγειν σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το δικαίωμα του εκλέγειν το δίνει το σύνταγμα στους Ελληνες πολίτες, είναι ατιμία προς το Σύνταγμα της Ελλάδος η μεταφορά του δικαιώματος αυτού σε κάτοχους κάρτας διαμονής. Είναι σαφές και κατανοητό για το όποιον μένει για πολλά χρόνια σε ένα τόπο να μπορεί να αποφασίζει και αυτός για το ποιον θέλει να τον διοικεί αλλά το θεωρώ ντροπή προς τους Ελληνες πολίτες το να ασκούν το πολιτικό τους δικαίωμα δίπλα σε αλλοδαπούς που δεν έχουν την Ιθαγένεια, που δεν είναι Ελληνες πολίτες.
Άρθρο 13
Καμία παρατήρηση.
Άρθρο 14
Δεν συμφωνώ με την παράγραφο 1 στο να λογίζεται σαν δικαιολογητικό η βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την ανανέωση άδειας διαμονής που έχει λήξει. Υπάρχει η περίπτωση η άδεια να μην ανανεωθεί αλλά ο κάτοχος να έχει ψηφίσει.
Για την παράγραφο 2 θα προτείνω να γίνουν περισσότερα εκλογικά τμήματα διότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ψηφοφόροι θα είναι σημαντικά περισσότεροι.
Στην παράγραφο 3 το διαβατήριο θα πρέπει να επιδεικνύεται υποχρεωτικά ως έγκυρο μέσο ταυτοπροσωπίας και όχι όπου αυτό απαιτείται. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αυστυρός και σαφής.
Άρθρο 15
Σε καμία απο τις περιπτώσεις το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε κάτοχους τίτλου διαμονής. Μόνο σε Έλληνες Ιθαγενείς. Όσοι αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης ή με σύμφωνα με το άρθρο 1Α να μπορούν να εκλεγχθούν σε όλους τους τομείς όπως άλλωστε ισχύει.
Άρθρο 16
Καμία παρατήρηση. Είναι σωστό να γίνουν καταλόγοι που θα αναγράφουν τους αλλοδαπούς που θα έχουν το εκλογικό δικαίωμα.
Άρθρο 17
Καμία παρατήρηση.
Άρθρο 20
Εκτός από τους ομογενείς της Αλβανίας είναι σωστό να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και οι ομογενείς εκ της Κωνσταντινούπολης.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή παρατηρώ να πραγματοποιείται μια «αφιονισμένη» επίθεση εναντίον της απονομής της ελληνικής ιθαγένειας σε τέκνα αλλοδαπών που α) γεννιούνται στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας ΚΑΙ (επιπρόσθετη στο απλό ius soli προϋπόθεση) β) ένας τουλάχιστον των γονέων τους έχει 5ετή μόνιμη και ΝΟΜΙΜΗ διαμονή στην Ελλάδα, μια επίθεση που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί «επιχειρήματα» περί «αλλοίωση» του πληθυσμού, ελληνικής «φυλής» (το 2009, αν είναι δυνατόν!) θα ήθελα να παραθέσω το παρακάτω σχετικό απόσπασμα από το έργο «Ιδιωτικόν Διεθνές Δίκαιον» του Γεωργίου Μαριδάκη (1950).
Ως γνωστόν το σύγγραμμα αυτό, προερχόμενο από έναν από τους 5 συντάκτες του Αστικού μας Κώδικα και εν προκειμένω εισηγητή του βιβλίου των Γενικών Αρχών γενικότερα και του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου ειδικότερα και φυσικά Τακτικού Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί ένα από τα κλασσικά βιβλία του ελληνικού Ιδιωτικού Διεθνές Δικαίου.
Έγραφε λοιπόν ο Μαριδάκης τα εξής, ήδη το 1950 (Τόμος Πρώτος, σελ. 203-204):
————————————
«Ό καθορισμὸς τῶν στοιχείων δυνάμει τῶν ὁποίων ἄνθρωπός τις εἶνε ίθαγενὴς Πολιτείας τινὸς βάσιν ἔχει ἤ τὴν ἀρχὴ τοῦ αἵματος (jus sanguinis) ἤ τὴν ἀρχὴ τοῦ ἐδάφους (jus soli). Κατὰ τὴν άρχὴν τοῦ αἵματος, ἡ ίθαγένεια τῶν γονέων καταλαμβάνει αύτοδικαίως τὸ τέκνον ἅμα τῇ γεννήσει του, ὁπουδήποτε καὶ ἄν γεννηθῇ.
Τὸ λεγόμενον jus sanguinis οὐδεμίαν σχέσιν ἔχει μὲ τὴν θεωρίαν καθ’ ἥν οἱ πολῖται τῆς Πολιτείας πρέπει νὰ ἀνήκουν εἰς τὴν αύτὴν φυλὴν (Race). Ἡ λέξις «αἷμα» δὲν πρέπει νὰ παραπλανᾷ. Jus sanguinis σημαίνει ὅτι ὁ γεννώμενος ἐκ γονὲων ἐχόντων τὴν ἰθαγένειαν ὡρισμένης Πολιτείας ἅμα τῇ γεννήσει του ἀποκτᾷ αύτοδικαίως τὴν ἰθαγένειαν ἥν ἔχουν οἱ γονεῖς του. Ούδαμῶς σημαίνει ὅτι ἰθαγενεῖς τῆς Πολιτείας δύνανται να γείνουν μόνον οἱ άνήκοντες εἰς ὡρισμένην φυλήν. […]
Κατὰ τὴν άρχὴν τοῦ ἐδάφους ὁ γεννώμενος είς τὴν ἐδαφικὴν περιοχὴν τῆς Πολιτείας ἀποκτᾶ αὐτοδικαίως ἅμα τῇ γεννήσει του τὴν ίθαγένειαν τῆς Πολιτείας ταύτης , οἱασδήποτε ἑτέρας Πολιτείας τὴν ἰθαγένειαν καὶ ἄν ἔχουν οἱ γονεῖς του.
Π.χ. British Nationality Act, 1948, ἄρθρ. 4: «… πᾶν πρόσωπον γεννώμενον είς τὸ Ἡνωμένον Βασίλειον καὶ τὰς Ἀποικίας μετὰ τὴν ἔναρξιν τῆς ἰσχύος τοῦ παρόντος νόμου εἶνε ἅμα τῇ γεννήσει πολίτης τοῦ Ἡνωμένου Βασιλείου καὶ τῶν Ἀποικιῶν»
Το jus sanguinis ἀσπάζονται Πολιτεῖαι τῶν ὁποίων ὁ πληθυσμὸς ἐκρέει. Το jus soli ἀσπάζονται Πολιτεῖαι πρὸς τὰς ὁποίας συρρέει πληθυσμὸς».-
————————————
Μέχρι και το 1980 περίπου από το Ελληνικό κράτος εξέρεε πληθυσμός με χαρακτηριστικότατες όλων τις περιόδους 1890-1910 και 1950-1970. Εξ ου και η υιοθέτηση εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας του ius sanguinis, του δικαίου του αίματος, για να διατηρήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια κ.λπ. των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό την ιθαγένεια και, μ’ αυτήν, τους δεσμούς με τον Ελληνισμό και να διευκολύνεται η έλευση και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Από το 1990 περίπου και για τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αντιθέτως εισροή μεταναστών στην Ελλάδα: συνεπώς, επιβάλλεται να ασπαστούμε το ius soli, έστω και «με νερό στο κρασί μας», δηλ. με την επιβολή και επιπρόσθετων προϋποθέσεων, όπως πράττουν ήδη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία κ.λπ.. Και με το παρόν νομοσχέδιο πραγματώνεται αυτό, ασχέτως αν μπορεί να υπάρχουν παρατήρησεις ή ενστάσεις για επιμέρους λεπτομέρειες – π.χ. αν τα 5 χρόνια μόνιμης ή νόμιμης διαμονής του γονέως που απαιτούνται επιπρόθεστα στη γέννηση του τέκνου στην Ελλάδα, μπορούν να συμπληρώνονται και μετά αυτήν ή πρέπει να είναι υποχρεωτικά πριν τη γέννηση, ή αν πρέπει αντί 5 να είναι π.χ. 3 ή 6 ή 8, ή αν θα έπρεπε ο γονέας να είναι ήδη πολιτογραφημένος ή (όπως στη Γαλλία) και αυτός γεννημένος εντός της επικράτειας κ.λπ.- αυτά μπορούν να εξεταστούν, και πρέπει να εξεταστούν από το Υπουργείο ούτως, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν βέλτιση ρύθμιση – πάντως σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακραία η νέα ρύθμιση! – η Μεγάλη Βρεταννία, χώρα της ΕΕ, και δη μια εκ των 4 σημαντικότερων, απαιτεί *απλώς γέννηση*).
Από τα άρθρο συμπεραίνεται ότι με 3 τάξεις παρακολούθησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλοδαπός λαμβάνει την ελληνική ιθαγένεια χωρίς κ΄αν να απαιτείται η νομιμη είσοδος στην χώρα. Και έτσι από την πρώτη ανάγνωση γεννιέται η απορία. Με ποιο τρόπο θα αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή εφόσον δεν απαιτείται κάποιο θεωρήμενο ταξιδιωτικό έγγγραφο (διαβατήριο);
Συνοπτικά, νομίζω τον νόμο για πολύ πρόχειρο που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα μαγνήτη και πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία της μεταναστεύσης. Με αυτές τις συνθήκες θεωρώ οτι ο νόμος όπως αυτός και να διαμορφωθεί εν τέλει, θα πρέπει να περάσει απο την έγκριση των ελληνων πολιτών.
Όταν σε όλη την Ευρώπη κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα μετανάστευσης(ιδίως μετά την πλήρη αποτυχία ένταξης μουσουλμάνων αλλοδαπών), στην Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια προβλήματα στη ζωή μας.
Άνθρωποι από ΟΛΑ τα κόμματα ΔΕΝ επιθυμούν το χάρισμα ιθαγένειας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που προτείνεται, κύριοι. Γιατί ΔΕΝ ακούτε την κοινωνία; Τι φοβάστε επιτέλους;
Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι ΗΠΑ! Μιλάμε για ΕΘΝΙΚΑ κράτη, που με το παραμικρό πολεμούν για φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές… Είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να καταλάνουμε τα προβλήματα που θα έρθουν;
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ και ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ στον αριθμό των μεταναστών, όπως γίνεται στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Και εγώ ήμουν στο εξωτερικό, φίλτατοι και ΔΕΝ χαρίζουν ιθαγένειες τόσο εύκολα και επίσης θέλουν μικρό αριθμό μεταναστών ώστε να ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΙ και όχι να δημιουργούν ΓΚΕΤΟ.
Κυρίες και κύριοι,
έχω διαβάσει τα άπειρα σχόλια και θα ήθελα να επισημάνω και να διευθετήσω ένα θέμα.
Η “Δεύτερη Γενειά Μεταναστών”, τα άτομα τα οποία η τωρινή κυβέρνηση επιτέλους λάμβανε
υπ’ οψιν της ώστε να βγάλει αυτό το νομοσχέδιο αποτελείται κυρίως απο άντρες και γυναίκες που είναι περίπου στα 30 τους. Δεν είναι αυτά τα μικρά που κυνηγούν τα media στα σχολεία που δεν μπορούν να στηρίξουν την θέση τους επειδή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς διακυβευεται και επ’ουδενή δεν είναι τα εξαθλιωμένα άτομα στην Ομόνια με τις εικόνες των οποίων τρομωρατούν τους τηλεθεατές.
Έχουμε αγωνιστεί σιωπηλα και ειρηνικά ώστε να αποκτήσουμε το δικαίωμα να λεγόμαστε Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα γιατί στο εξωτερικό, με την παρουσία μας κανείς δεν το αμφισβητεί. Παρόλο που κάθε προηγούμενη κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από το δακτυλάκι της προσπειούμενη πως δεν υπάρχουμε.
Γιατί ; Η πρώτη και μητρική μας γλώσσα, Ελληνική.
Η θρησκεία μας, Χριστιανή Ορθόδοξη.
Έχουμε φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Μεγαλώσαμε με ελληνικά φαγητά, μουσική και κουλτούρα.
Πώς ; Οι γονείς μας όταν ήρθαν το ’70 ήρθαν για σπουδές και ουδέποτε υπηρξαν παράνομοι. Οπότε είμαστε γόνοι μορφωμένων αλλοδαπών. Αρκετοί έχουν επιστρέψει στις χώρες τους αλλά εμείς τα παιδιά τους που δεν γνωρίσαμε άλλη πατρίδα, ιστορία και έθιμα μείναμε. Και ως απάντηση σε μερικούς ξέρουμε πολύ καλά τι γιορταζεται την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.
Πως μας αναγνωρίζετε; λίγο δύσκολα γιατί είμαστε σαν και εσάς μα το “Ελληνικό Αίμα”. Δεν έχουμε προφορά, δεν μιλάμε σπαστά περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και δεν τρέμουμε μόλις δούμε στολή.
Πάντως ποτέ δεν παυεί να με εκπλήσει το πως δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια χωρίς συγγενείς μετανάστες και πως χαίρονται όλοι όταν κερδιζουν βραβεία, ή και θέση στην αμερικάνικη κυβέρνηση. Αλλά προς θεού, μην έχουμε Ελληνονηγηριανούς πολίτες γιατί θα αφανιστούμε ως γένος.
By the way ποιοι ήταν που έκεγαν τις ελληνικές σημαίες περσι και προ περσι τον Δεκέμβρη;
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να εκφράσω και ΄γω τη γνώμη μου. Είμαι στην Έλλαδα 19 χρόνια. Εδώ γεννήθικαν τα δύο παιδιά μου που έιναι σήμερα 15 και 11 χρονών .Πηγένουν έδω σχολείο και είναι και οι δύο πολύ καλοί μαθητές. Από τη χώρα μου έχω δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Έλλαδα έχω πάρει όλα τα πιστοπιοίτικά που δίνει το Ελληνικό δημόσιο για γνώση Ελληνομάθιας ,ιστορίας και πολιτισμού. Όμως μέχρι τώρα δεν μου έχουν χρησιμέυσει πουθενά. Η δουλειά που κάνω εδώ δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές μου. Όμως δεν με κουράζει. Η μόνη στεναχόρια μου ήταν τι θα γίνει με τα παιδιά μου όταν τελίωσουν τις σπουδές. Το νομοσχέδιο αυτό μας δίνει ελπίδα, μας κάνει να πιστεύουμε σε κάτι καλύτερο. Και έχουμε εμπιστοσίνη ο τι θα ψηφιστεί. Γι΄αυτο σας ευχαριστώ πολύ.
Δε χρειαζόμαστε ούτε Νομοσχέδιο ούτε Δημοψήφισμα για ένα τέτοιο ζήτημα. Το νομοσχέδιο αυτό που προσπαθείτε να περάσετε με διαταγή των ξένων αφεντικών σας είναι από γελοίο μέχρι εγκληματικό και εφιαλτικό για την χώρα μας. Η μία και μοναδική επιλογή που έχετε και την οποία θα έπρεπε ήδη να έχετε εφαρμόσει από τις αρχές του 90 για να λυθεί το ζήτημα, είναι μία και μοναδική και άλλες επιλογές δεν έχετε. Άμεση απέλαση όσων ήλθαν παράνομα στη χώρα, όλων δηλαδή, είτε γέννησαν παιδιά (είναι αδιάφορο αυτό) είτε όχι. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα απελαύνεται. Το λέει ο Ελληνικός Νόμος όχι εγώ. Παρανομήσατε όλοι εσείς που κυβερνήσατε την Ελλάδα από το 90 μέχρι σήμερα που αδιαφορήσατε και δεν σεβαστήκατε ποτέ τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Σεβαστείτε λοιπόν τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος γιατί δεν έχετε άλλη επιλογή και συνεχίζετε να παρανομείτε. Οι παράνομοι δεν μπορεί ποτέ να νομιμοποιούνται επειδή απλά βρεθήκατε πλέον σε αδιέξοδο από δική σας υπαιτιότητα και αδιαφορία καθαρά επί δύο δεκαετίες τώρα. Ας προσέχατε όταν έπρεπε. Δε σας φταίει σε τίποτα η Ελλάδα ούτε θα πληρώσει τα δικά σας σπασμένα τώρα με το να δώσετε ιθαγένεια στους εισβολείς που μπούκαραν από το παράθυρο χωρίς την άδεια των Ελλήνων. Απέλαση όλων τώρα και εάν η χώρα χρειάζεται κάνα χέρι εργάτη ας μελετήσετε πρώτα πόσα χέρια εργατικά χρειάζεστε και μετά να εισάγετε μετανάστες με επίσημη διεθνή πρόσκληση όπως έκαναν όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου όπως η Αμερική όπου και ζω εδώ και 42 χρόνια. Ήλθα νόμιμα στις ΗΠΑ και έγινα αμερικανός πολίτης, τους παρανόμους όμως τους πετούσαν στη θάλασσα, το ίδιο θα έπρεπε να κάνετε και εσείς. Δεν είναι τσιφλίκι σας η πατρίδα μας επειδή απλά κερδίσατε τις εκλογές. Σήμερα είστε και αύριο δε θα είστε. Εμείς θέλουμε όμως σαν Έλληνες αύριο να συνεχίσει να υπάρχει η πατρίδα μας.
Και αν δεν κάνω λάθος το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το κόμμα εκείνο που λίγους μήνες πριν είχε αρνηθεί την ψήφο των ομογενών της διασποράς; Δηλαδή θέλετε τους εισβολείς για Έλληνες και πετάτε στα σκουπίδια εμάς τους πραγματικούς Έλληνες; Και δε ντρεπόσαστε έστω και λίγο; Ήλθα στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες και μετά από 16 χρόνια και νόμιζα ότι έκανα λάθος στο αεροπλάνο και βρέθηκα στο Ισλαμαμπάντ… Μα καλά τι κάνετε εδώ στην Ελλάδα; Το έχετε χάσει τελείως πια; Δεν βλέπετε τι συμβαίνει; Ντροπή, γίναμε τριτοκοσμικοί τώρα; Γιατί; Ποιανού την χάρη κάνετε; Σοβαρευτείτε επιτέλους, άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών. Εάν εναντιωθούν τα άλλα κράτη μέλη της ΕU τότε να τους στείλετε πεσκέσι σε εκείνους άμα δεν τους αρέσει η απέλαση. Απλά πράγματα. Ούτε νομοσχέδια ούτε δημοψηφίσματα. Στα αυτονόητα δεν χρειάζονται αυτά.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ελπίζω να αναρτήσετε το σχόλιο μου.
Μια από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της υποχρέωσης της πολιτείας να δικαιολογεί απορριπτικές αποφάσεις σε αιτήματα πολιτογράφησης.
Όπως προανέφερα, ένας σημαντικός λόγος για να γίνεται αυτό είναι αυτός της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Ένας εγκληματίας δηλαδή ο οποίος είναι υπό παρακολούθηση δεν μπορεί είτε να γίνεται πολίτης, είτε να υποχρεούται η Ελληνική πολιτεία να του αποκαλύψει τα στοιχεία που έχει εναντίον του.
Αλλά ακόμα και αν δεν είναι ύποπτος ο υποψήφιος, η μη αιτιολόγηση είναι επιβεβλημένη.
Φανταστείτε πως θέλετε να προσληφθείτε από μια εταιρεία. Υποβάλλετε βιογραφικό, συστάσεις, κάνετε συνέντευξη. Είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να σας προσλάβει επειδή συγκεντρώνετε τις τυπικές προϋποθέσεις;
Φυσικά όχι. Γιατί μια λίστα από τυπικές προϋποθέσεις δεν εξαντλεί αυτά που θέλει η εταιρεία από εσάς. Για παράδειγμα, είστε ατημέλητος στη συνέντευξη, ή βρωμάτε, ή δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση που σας γίνεται, ή έχετε εριστικό ύφος, ή…
Υπάρχει κανένα τμήμα προσωπικού εταιρείας το οποίο βγάζει ανακοίνωση πως όποιος συγκεντρώνει τα Α, Β, Γ προσόντα θα προσληφθεί με βεβαιότητα;
Υπάρχει κανένα τμήμα προσωπικού εταιρείας που υποχρεούται να πει στον υποψήφιο πως δεν προσελήφθη για τον Α, Β, ή Γ λόγο; Βεβαίως μπορεί να το κάνει αν θέλει, αλλά μπορεί και να πει: «συγγνώμη αποφασίσαμε να μην σας προσλάβουμε». Η αιτιολόγηση είναι προαιρετική.
Αυτό που είναι αυτονόητο για μια εταιρεία είναι το ίδιο αυτονόητο για μια χώρα.
Δεν μπορούμε να αυτοπεριοριζόμαστε θέτοντας «λίστα με προϋποθέσεις», η εκπλήρωση των οποίων οδηγεί σε αυτόματη πολιτογράφηση. Καμιά λίστα δεν καλύπτει το όλον του υποψηφίου.
Όπως δεν προσλαμβάνουμε κάποιον με λίστα προϋποθέσεων, όπως δεν του νοικιάζουμε το σπίτι, όπως δεν τον δεχόμαστε ως σύζυγο, όπως δεν δεχόμαστε να επενδύσουμε μαζί του, άλλο τόσο δεν πρέπει να παρέχουμε την Ελληνική ιθαγένεια αυτόματα, με τυπικές προϋποθέσεις.
Τυπικές προϋποθέσεις βέβαια πρέπει να υπάρχουν για να γίνονται μόνο σοβαρές αιτήσεις, αιτήσεις με πιθανότητα αποδοχής. Όμως αυτές οι προϋποθέσεις είναι αναγκαίες και όχι ικανές για την πολιτογράφηση.
Την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει η Πολιτεία μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, χωρίς καμιά υποχρέωση αιτιολόγησης.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΑΛΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΧ. ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ. ΔΕΝ ΑΦΕΛΛΗΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΡΕΠΟΥΣΗ, ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΚΛΠ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ <>.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
Η προθεσμία των 7 εργασίμων ημερών (11 ημέρες μείον 4 αργίες) που μας δίδετε για να διαβουλευτείτε με τον Ελληνικό λαό επί του σοβαροτάτου θέματος της χορήγησης ή μη της Ελληνικής ιθαγενείας σε αλλοδαπούς τρίτων χορών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι σκέτη πρόκληση και αισχρός εμπαιγμός. Ζητώ να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου και να διενεργήσει η Κυβέρνηση επί του ζητήματος αυτού ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
Από το 1980 μέχρι το 1988 δούλεψα κι’ εγώ με τη σύζυγό μου στη Σουηδία σαν gästarbetare (gest workers) και πήραμε μετά από 5 χρόνια την Σουηδική ιθαγένεια. Το παιδί μας που γεννήθηκε εκεί τον 7ο χρόνο απέκτησε κι’ αυτό αυτομάτως με την γέννησή του την Σουηδική ιθαγένεια μια και ήταν τέκνο πολιτογραφηθέντων Σουηδών πολιτών. Στην Σουηδία μου προσέφερε εργασία εγγράφως Σουηδός εργοδότης με επιστολή του οποίου η εν Αθήναις Σουηδική Πρεσβεία μου χορήγησε VISA εισόδου και εργασίας στην Σουηδία. Και βέβαια για την Σουηδία προερχόμουν από χώρα μέλους της τότε ΕΟΚ.
Το Νομοσχέδιο αναφέρεται στη χορήγηση της Ελληνικής ιθαγενείας ή άλλων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς και τα τέκνα τους που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
Εξ’ όσων γνωρίζω, σχεδόν ουδείς εκ των 3 και πλέον εκατ. αλλοδαπών από τρίτες χώρες που κατοικούν σήμερα στην Ελλάδα δεν εισήλθε στην Ελλάδα νόμιμα . καθότι, συγκριτικά με την δική μου νόμιμη εγκατάσταση στη Σουηδία :
— Κανένας Έλλην εργοδότης δεν τους κάλεσε εγγράφως να έλθουν στην Ελλάδα.
— Οι Ελληνικές Πρεσβείες των χωρών καταγωγής των δεν χορήγησαν σε κανένα εξ’
αυτών VISA εισόδου και εργασίας στην Ελλάδα.
— Δια της χορήγησης (σε τέτοια κλίμακα) της Ελληνικής ιθαγενείας σε κατοίκους
τρίτων χωρών καταστρατηγείται το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η
Συνθήκη του Σένγκεν.
Επί της ουσίας:
Η ιθαγένεια θα πρέπει να χορηγείται σε όσους πληρούν τις σχετικές με την παρακολούθηση ελληνικού σχολείου προϋποθέσεις όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα, αλλά μόνο όταν τα τέκνα των νομίμως διαβιούντων γίνουν 18 ετών και κατόπιν αίτησης τους. Είναι καλύτερο οι ενδιαφερόμενοι να επιλέγουν να αναλαμβάνουν συνειδητά και υπευθύνως τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η απόκτηση της ιθαγένειας. Επίσης θα μειώσει και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της διάταξης από τα γνωστά κυκλώματα.
Παράλληλα θα πρέπει επίσης να αυστηροποιηθεί και εξορθολογισθεί η μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Ναι στο δημοψήφισμα αλλά το ερώτημα να είναι: «να μείνουν οι μετανάστες ή να φύγουν; Αν η απάντηση είναι να μείνουν τότε να δοθούν τα ίδια δικαιώματα που δόθηκαν στους Έλληνες μετανάστες όπου πήγαν». Εάν το ερώτημα διαμορφωθεί έτσι τότε θα υπογράψω και εγώ το αίτημα για δημοψήφισμα. Εννοείται οτι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν και οι νόμιμοι μετανάστες σε αυτό το δημοψήφισμα.
Είπα και εγώ να κάνω την «υπέρβασή» μου! Ανήκω, θεωρώ, στην μεγάλη πλειοψηφία των «νεοελλήνων» που έχουν εγκλωβισθεί στην καθημερινότητα της ζωής – δουλειά, σπίτι, φαγητό, τηλεόραση – φροντίζοντας να ένεργώ ως ένας καθ’ ολα «υπάκουος και νομοταγής» ακομμάτιστος Ελληνας πολίτης!!
Και ξαφνικά επαναστατώ !! Τι συνέβη; Ας όψεται, εκείνο το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες! Τι ήθελα και το διάβασα; Εριξα και μια ματιά στα σχόλια άλλων συμμετεχόντων στο forum της ανοικτής διακυβέρνησης και έγινα «μπαρούτι», προβληματίστηκα. Θυμήθηκα τα βιώματά μου ως τέκνο Ελλήνων μεταναστών – νομίμων μεταναστών, με πρόσκληση, «με την βούλα» καθως λένε,- που πήγαν στην Αυστραλία να επιβιώσουν, να προκόψουν. Βυθισμένος στις αναμνήσεις μου, μού ηρθαν στην σκέψη ακριβοθώρητες λέξεις όπως: «πολυπολιτισμικότητα – multiculturalism»,»ενσωμάτωση – integration»,»αφομοίωση -assimilation», «συνοχή – cohesion»,»αποξένωση – alienation»,….. και αναρωτήθηκα:
Με ρώτησε κανένας άν θέλω μια «πολυπολιτισμική κοινωνία» στην χώρα μου; Ρώτησε κανείς τους ταλαίπωρους μετανάστες άν μπορούν ή αν θέλουν να ενσωματωθούν – αφομοιωθούν στην Ελληνική κοινωνία; Και με την αποξένωση, τι γίνεται; την κοινωνική αποξένωση εννοώ, τον φόβο της γκετοποίησης, του φαινομένου του «Αγίου Παντελεήμονα», την ανατροπή της κοινωνικής συνοχής! Τι κίνδυνοι κρύβονται ενδεχομένως πίσω απο το προτεινόμενο σχέδιο νόμου; Τα κατάφερε η Αυστραλία, μια ομολογουμένως πλούσια, απομακρυσμένη και χωρις εξωτερικούς κινδύνους χώρα και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα μετανάστευσης; Αν κρίνω απο πρόσφατες δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού αναφερόμενος στους μουσουλμανικής καταγωγής μετανάστες / υπηκόους, μάλλον όχι.
Και η Ελλάδα, μια μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα, στριμωγμένη στην άκρη των Βαλκανίων, εδαφικά διάσπαρτη και ευάλωτη, σε απόσταση αναπνοής απο τις ορδές των λαθρομεταναστών της Ασίας – Αφρικής; Είναι διατεθειμένη να εκτεθεί στην μόνιμη παρουσία μεταναστών με τεράστιες πολιτισμικές διαφορές; Οι καιροί είναι πονηροί! Οι πολιτικοί ταγοί μας καλούνται να κρίνουν ρεαλιστικά τα τεκταινόμενα σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Σομαλία, Υεμένη και να προβλέψουν τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου. Πού οδηγούμαστε; Κατα την ταπεινή μου γνώμη σε παγκόσμια πολιτισμική κρίση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπο το πρίσμα των προαναφερομένων προβληματισμών,τα θέμα απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες υπο οιοσδήποτε όρους είναι ένα μείζον εθνικό θέμα που υπερβαίνει την δοθείσα εντολή διακυβέρνησης στην παρούσα κυβέρνηση – Θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της κρίσης του Ελληνικού λαού με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!!
Προσβλέποντας στην πραγματική δημοκρατική ευαισθησία όλων των πολιτικών κομμάτων,
Σάς Ευχαριστώ για την δυνατότητα επικοινωνίας.
Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι πάσχει συνταγματικά και πρέπει να εξετασθεί η συνταγματικότητά του.
Άλλο πράγμα η φιλοξενία και προστασία των δικαιωμάτων ξένων πολιτών, όπως λέει το Σύνταγμα, και άλλο πράγμα η συνιδιοκτησία εκ μέρους ξένων πολιτών μιας χώρας που λέγεται Ελλάδα, που δεν το λέει το Σύνταγμα της Ελλάδος.
Σε καμία πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης και της Αμερικής δεν γίνονται μαζικές πολιτογραφήσεις ξένων πολιτών χωρίς κριτήρια, ουσιαστικά, με διαδικασίες express.
Κάποιοι μετανάστες, ιδίως Αλβανοί και από βαλκανικές χώρες, έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό και δικαιούνται την πολιτογράφηση, άλλοι όμως δεν έχουν ενταχθεί και δεν την δικαιούνται.
Μαζικές ελληνοποιήσεις ξένων πολιτών άσχετων με τον ελληνικό πολιτισμό θα δώσει ηχηρό μήνυμα για να συρρεύσουν και άλλοι πολλοί παράνομοι μετανάστες, που τους μεταφέρει έναντι αμοιβής εδώ η διεθνής μαφία που τους εκμεταλλεύεται και θα τους εκμεταλλεύεται. Κανένας ιταλός μαφιόζος δεν σταμάτησε να συμμετέχει στην μαφία επειδή έγινε αμερικανός πολίτης.
΄Ετσι, τυχόν ελληνοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια μετά από εξετάσεις γνώσης του ελληνικού πολιτισμού, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα.
Είναι η Ελλάδα πολιτισμένη χώρα;
Αν ήταν, αντί για άρπα-κόλα ελληνοποιήσεις θα φρόντιζαν οι υπηρεσίες του κράτους ώστε οι εργαζόμενοι μετανάστες να είναι όλοι ασφαλισμένοι.
Η ελληνική ιθαγένεια δεν πρόκειται να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο κανενός μετανάστη, όπως δεν ανέβασε το βιοτικό επίπεδο κανενός έλληνα που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πρωτοφανείς για ευρωπαϊκό κράτος.
Τα έξοδα των μαζικών ελληνοποιήσεων τα έχει υπολογίσει ο πρωθυπουργός, τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορεί η οικονομία να βοηθήσει τους ήδη πολίτες;
Το μόνο που θα πετύχει είναι κάθε πόλη και χωριό να έχει το γκέτο του και το μιναρέ του από όπου θα τραγουδάει στο Μωάμεθ κάθε τόσο ο μουεζίνης.
Φιλελευθερισμός δεν είναι να ανέχεται κανείς την επιβολή άλλων πολιτισμών πάνω στον δικό του.
Ακυρώνονται η ελληνική επανάσταση του 21, οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, η αντίσταση 40-44, οι αγώνες για την Κύπρο και όχι μόνο.
Και κάτι τελευταίο για αυτούς που φέρνουν ανιστόρητα παραδείγματα περί μετανάστευσης. Όλες οι χώρες υποδοχής που πήγαν οι έλληνες ως μετανάστες ήσαν χώρες μεταναστών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Λατ. Αμερική). Εκεί οι ευρωπαίοι και άλλοι μετανάστες εξόντωσαν τους ιθαγενείς (ινδιάνους, αβορίγινες κλπ) και έφτιαξαν κράτη επήλυδων.
Ελπίζω ότι ως έλληνες δεν έχουμε κάτι κοινό στη μοίρα μας με τους ινδιάνους.
Η μόνη χώρα που ήταν έθνικό κράτος και πήγαν οι έλληνες ως μετανάστες είναι η Γερμανία μετά τον β΄παγκόσμιο, διότι είχε ανάγκη για τις βιομηχανίες της. Και εκεί οι μετανάστες πήγαιναν οργανωμένα, μόνο μετά από έγγραφη πρόσκληση, όχι με μπουκάρισμα.
Η ελληνική κοινωνία έχει πολλά στραβα, αλλά δεν δικαιολογείται η αυτοκαταστροφη. Εκτός αν έχουμε βαρεθεί τους εαυτούς μας.
Επειδή όμως ο ελληνικός πολιτισμός έχει και πολλά καλά υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Κάθε πολιτισμικός χώρος έχει τις δικές του αρχές και αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές από τους επισκέπτες του. Ήδη ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.) μιλάει για τον ξεχωριστό χαρακτήρα Ευρώπης και Ασίας και αποδίδει σε αυτόν τον ξεχωριστο χαρακτήρα την αποτυχία των Περσών να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Οι θεοί, κατά τον ιστορικό, δεν επέτρεψαν την τυραννία της δεσποτικής και μοιρολατρικής Ασίας επί της ελλάδας-Ευρώπης.
Οι θεοί ή ο θεός ας ενεργήσουν και πάλι τώρα που τους έχουμε ανάγκη.
Χρέος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που εμείς ψηφίσαμε είναι να ακούσει την φωνή της λογικής και του λαού.
Να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, αφού στην Ελλάδα έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Να αποφασίσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, διότι μια τέτοια απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θα έχει δυσβάστακτο κόστος (οικονομικό, πολιτικό και όχι μόνο) και απαιτεί τουλάχιστον Συντακτική Βουλή για να ληφθεί.
λοιπον ακουστε και τα νεα απο την ιταλια,σε περιπτωση που περασει ο νομος αυτος στην ελλαδα η ιταλια θα σταματησει να δεχεται τους ελληνες πολιτες ως ισοτιμους με τους αλλους τις ευρωπαικης ενωσης και φυσικα μετα απο τοσα χρονια κατοικος ιταλιας σας διαβεβαιω οτι ο μπερλουσκονι εχει και την δυναμη και την αποφασιστικοτητα να το κανει.
φυσικα αυτο σημαινει οτι ολοι εμεις που σπουδαζαμε η και δουλευουμαι πλεον στην ιταλια θα πρεπει να πληρωνουμε καθε χρονο τουλαχιστον 2000 ευρω για να μπορουμε απλα να παραμεινουμε στην ιταλια και φυσικα θα εχουμαι την αντιμετωπιση που εχουν οι λαθρομεταναστες και ας ειμαστε ολοι πτυχιουχοι .
σε αυτοι την περιπτωση η ελληνικη κυβερνηση θα μας πληρωνει τα παραβολα στην ιταλια?
ειμαστε τουλαχιστον 50.000 ελληνες που δουλευουμε η σπουδαζουμε εδω.
θα καταφερετε να μας κανετε πολιτες β κατηγοριας.
μπραβο σας.
δημοψηφισμα τωρα.
θελουμε ενωμενη ευρωπη οχι ενωμενη ευρασια.
Είναι προφανές ότι η «φτωχή» έγκυος από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν θα έρχεται παράνομα στην Ελλάδα θα γεννάει το παιδί και μετά από μερικά χρόνια αυτό θα έχει δικαίωμα ψήφου. Άρα θα έχει και δικαίωμα εκλογής!
Άρα μετά από λίγα χρόνια, όταν πια θα έχουν μαζευτεί πολλοί μετανάστες θα θέλουν να ψηφίσουν τους δικούς τους.
Μην εκπλαγούμε όταν σε μερικά χρόνια δούμε δημάρχους Πακιστανούς και σε μερικά ακόμα Πρωθυπουργό Πακιστανό.
(δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους αυτούς, αλλά υπάρχουν 1+ δισεκατομμύριο φτωχοί σε όλο τον κόσμο, τι θα κάνουμε θα τους φέρουμε όλους στην Ελλάδα?)
Το Συνταγμα της χωρας οριζει οτι αυτο και οι νομοι υπαρχουν απο τον λαο για τον λαο. Το δημοψηφισμα ειναι ο μοναδικος τροπος για να ακουστει καθαρα η αποψη του λαου.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (που ισχύουν για όλα τα έθνη – κράτη)
1. Η Ελλάδα υπάρχει ως κράτος μόνο δύο αιώνες περίπου. Ακόμα και η Ελληνική γλώσσα είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένη στη διάρκεια του καθυστερημένου Ελληνικού Διαφωτισμού.
2. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς Έλληνες δεν έχουν καταγωγή έξ αίματος από αρχαίους έλληνες αλλά από διάφορους γειτονικούς και περαστικούς λαούς και φυλλές.
3. Τα όρια της σημερινής Ελλάδας είναι νομικό κατασκεύασμα δηλαδή μπορούν να μεταβληθούν. Εξ’ άλλου ποτέ δεν ήσαν σταθερά.
4. Ο πληθυσμός των Ελλήνων πολιτών ήταν ότι περιείχαν στο εσωτερικό τους τα όρια της Ελλάδας. Άρα και αυτό το σύνολο μπορεί να μεταβληθεί.
5. Πολλοί άξιοι Έλληνες διέπρεψαν σε ξένες πατρίδες στο παρελθόν αλλά και τώρα.
6. Έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα να μπορούμε να μετακινηθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη για μόνιμη διαμονή και εργασία.
7. Είναι αδύνατο να βάλλουμε φραγμούς στην φύση. Ολόκληρη η ιστορία της Ευρώπης είναι η διαρκής μετανάστευση λαών και φυλλών από την ανατολή προς την δύση.
8. Για όλα τα πιό πάνω και για πολύ περισσότερα ακόμα, η μετανάστευση δεν θα σταματίσει ποτέ και κάποια στιγμή οι μετανάστες θα είναι περισσότεροι από τους γηγενείς. Εκτός και αν υπάρξει διαδικασία που θα επιτρέψει στους μετανάστες να θεωρήσουν τον εαυτό τους Έλληνα. Κατά τον ίδιο τρόπο που έδινε η Ρώμη τον τίτλο του Ρωμαίου Πολίτη και κατά τον ίδιο τρόπο που θεωρήθηκαν Έλληνες και οι δικοί μας άμμεσοι πρόγονοι (παπούδες προπάποι κλπ).
Προσοχή οδηγείτε την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια!!! Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και διαφέρει κατά πολύ από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο δεν θα πρέπει να διευκολυνθεί η λήψη ιθαγένειας, αλλά θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Παραθέτω ένα εξαίρετο άρθρο της Καθημερινής ως πηγή σκέψης:
«Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.
Παρενέργειες
Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.
Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.
Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.
Θέμα πολιτικής
Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.
Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.
Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.
Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.»
Το ζήτημα προφανώς είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα σοβαρό.
Θα ήθελα εν συντομία να καταθέσω την άποψη μου σύμφωνα με την οποία τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας (ο χώρος που βρίσκεται, το μέγεθος της κτλ) δεν επιτρέπουν την δια νόμου αλλοίωση της πληθυσμιακής της σύστασης.
Αυτό, εφόσον μας πειράζει το να υπάρχει στο μέλλον ένα «κατ’ όνομα» Ελληνικό κράτος το οποίο θα αποτελεί στην πραγματικότητα χώρο κατοικίας και συνύπαρξης (αν είμαστε τυχεροί) διαφορετικών εθνοτήτων.
Αν κάτι τέτοι μας ενοχλεί η οποιουδήποτε είδους νομιμοποίηση είναι ανεπίτρεπτη.
Εννοείται βεβαίως ότι η νομιμοποίηση θα αποτελέσει την έναρξη ακόμη μεγαλύτερων μεταναστευτικών κυμάτων, ως είναι λογικό. Με το πέρασμα δε των ετών η σμίκρυνση του γηγενούς πληθυσμού θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία κυβερνητικής αντίδρασης.
Για όποιον έχει ζήσει στην Ελλάδα την 10ετία του 80 οι -προς το χειρότερο- διαφοροποιήσεις στα θέματα ποιότητας ζωής και ασφάλειας στις κεντρικές πόλεις είναι σαφείς. Λογικά ακολουθώντας την πολιτική της «ενσωμάτωσης» μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.
Τέλος (υποσχέθηκα να είμαι σύντομος άλλωστε) θα μου επιτρέψετε -ενδεχομένως απλουστευτικά- να γράψω ότι εάν κάποιος καταλάβει το σαλόνι του σπιτιού μας, είναι λογικό ένα χρονικό διάστημα μετά να δεχτούμε τον ισχυρισμό του «είμαι πολύ καιρό εδώ οπότε το σαλόνι είναι συνιδιακτησία μας, αγαπητέ ιδιοκτήτη»;
Ευχαριστώ και ειλικρινά γράφω χωρίς φόβο η προκατάληψη. Μόνο από αγωνία για αυτά που βλέπω και αυτά που έρχονται.
Γιατί φοβάστε το δημοψήφισμα; Σεβαστείτε το λαό επιτέλους
Αγαπητέ Δημήτρη (σχόλιο 12280), αν η γερμανική κυβέρνηση που προέκυψε μετά από τον πόλεμο ήταν ελεύθερα εκλεγμένη και ανεξάρτητη (και όχι τοποθετημένη σε αυτή τη θέση και απόλυτα ελεγχόμενη από τους συμμάχους – οι οποίοι εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να περιθάλψουν τα θύματα των ναζί) πιστεύω πως δε θα έπαιρνε τόσο πολλούς μετανάστες και με τέτοιο τρόπο ώστε αυτοί να αποκτήσουν σταδιακά δικαιώματα μόνιμης παραμονής. Ούτε ένοιωθαν οι γερμανοί τόσες τύψεις ούτε χρειαζότανε τόσους εργάτες.
Άλλος ήταν ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε στην υποταγμένη τότε Γερμανία να εισάγει τόσο πολλούς μετανάστες και από λίγες και συγκεκριμένες εθνικότητες (κάτι που έγινε βάσει σχεδίου βέβαια). Ίσως να ήταν ο ίδιος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται και στην Ελλάδα σήμερα. Για να διασπαστεί η εθνική ομοιογένεια και η κουλτούρα η οποία δε βολεύει κάποιους. Και να φτάσει στη σημερινή κατάσταση, όπου έχει πρόβλημα με την πολυάριθμη τουρκική κοινότητα αλλά και με νεοεισηγμένους μετανάστες. Ίσως να ήταν ο ίδιος για τον οποίο οι χώρες της Αφρικής χωρίζονται με ευθείες γραμμές, για να μπορούν δηλαδή οι δυτικοί να εφρμόζουν με την άνεσή τους το «διαίρει και βασίλευε».
Θέλω δηλαδή να πω πως ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια μπορεί αυτή να καλυφτεί με εισαγωγή ελεγχμένου ανθρώπινου δυναμικού από πολλές χώρες με αντίθετα χαρακτηριστικά μεταξύ τους ώστε να μη δημιουργηθεί συμπαγής με ενιαίες θέσεις μειονότητα και φυσικά κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η προσωρινότητα για την περίοδο που υπάρχει η εν λόγω ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένα είδος rotation, δηλαδή ένα μέρος του συνόλου να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα με νέους εργάτες ώστε να μην αποκτά δικαιώματα μονιμοποίησης (όχι εργασιακά και οικονομικά που θα έπρεπε να αυτονόητα να έχει ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευσή τους). Εννοείται, δε, πως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεται να εισέλθει ούτε 1 άτομο από χώρες (γειτονικές ή μη) με τις οποίες υπήρξε, υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει έστω και υπόνοια διαφοράς με τη χώρα υποδοχής (βλέπε Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία κ.ο.κ.).
Και ένα μικρό παιδί μπορεί να αντιληφθεί πώς πρέπει να οργανωθεί η χρήση του ξένου δυναμικού ώστε να μην επέλθει βλάβη στα συμφέροντα της χώρας. Πόσο μάλλον οι καλοσπουδαγμένες ηγεσίες μας. Επομένως, προκύπτει πως δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε για την τήρηση του πνεύματος του Συντάγματος.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ,
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ-
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙ-
ΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ. ΔΕΝ ΣΕΒΕ-
ΣΤΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ «ΠΙΣΩ»; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ
ΚΑΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΙ ΜΕΛΟΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ.
ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ, ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΤ’ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΕΤΕ ΑΥΤΟ
ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ.
ΓΕΝΟΙΤΟ.
Διαβάστε τι γραφει ένας επιφανής δημοσιογράφος (Σ.Λυγερός-Καθημερνή):
Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: ανάγκη, παγίδες, ιδεολογήματα
Προβληματισμοί σχετικά με την επιχείρηση μαζικών ελληνοποιήσεων
Του Σταυρου Λυγερου
Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.
Παρενέργειες
Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.
Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.
Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.
Θέμα πολιτικής
Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.
Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.
Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.
Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.
Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.
Παρενέργειες
Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.
Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.
Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.
Θέμα πολιτικής
Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.
Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.
Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν. Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.
Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.
Μην ακούτε όσες από εκείνες τις φωνές δείχνουν φανατισμό(και φαίνονται από την πρώτη στιγμή) στο δικτυακό τόπο της ανοιχτής διακυβέρνησης. Η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, αυτών που εκπροσωπούν την ήρεμη δύναμη, που δεν θεωρούν απαραίτητο να βγουν και να γράψουν τη γνώμη τους, είναι υπέρ την νομιμοποίησης των μεταναστών. Γιατί αυτοί γνωρίζουν οτι ο αλλοδαπός μετανάστης θα κρατήσει την άρρωστη γερόντισα μάννα τους, κάτι που δυστυχώς δεν θα κάνει σήμερα το ίδιο το παιδί του ηλικιωμένου γονέα, οτι ο αλλοδαπός μετανάστης θα δουλέψει στην αποκομιδή των σκουπιδιων, στη λάτζα των εστιατορίων, στις πιο βαριές δουλειές της οικοδομής, στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κλπ, κλπ. Οι μετανάστες συμβάλουν αποφασιτικά στην εθνική οικονομία και στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του νεοέλληνα. Και αυτό γίνεται με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς ασφάλιση και οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες και πολλές φορές η συμπεριφορά και η στάση των συνανθρώπων τους απέναντι τους, τους περιθωριοποιούν, τους γκετοποιούν και συχνά τους οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές.
Το νομοσχέδιο είναι σωστό διότι νομιμοποιώντας τους, τους εντάσσεις στην κοινωνία σου, τους καθιστάς χρήσιμους για την εθνική οινονομία και ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ήδη η ανθρωπότητα μπήκε στη ιστορική φάση της μεγάλης κλίμακας μετακίνησης πληθυσμών-μία όψη της πασγκοσμιοποίησης- και κανείς πια δεν μπορεί να κρατήσει «ενθνικά καθαρούς» λαούς και χώρες, κάτι πού έτσι κι αλλιώς είναι μη ανθρώπινο, παράλογο και τελικά ανόητο. Βέβαια με την προϋπόθεση να γίνεται σωστός και αποτελεσματικός έλεγχος στην είσοδο στη χώρα, όσους χρειαζόμαστε, όχι περισσότερους. Προχωρήστε το νομοσχέδιο άφοβα.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ. ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
Θα ηθελα να επισημανω ,οτι για να εχει καποιο νοημα η συμμετοχη στην Ελληνικη παιδεια,πρεπει -επιτελους- να ειμαστε σε θεση να παρεχουμε αρτια εκπαιδευση ,η οποια δεν υφισταται χωρις εμφαση στην αρτια εκμαθηση της Ελληνικης γλωσσας.Να διδασκεται η αρχαια ελληνικη γλωσσα και η αρχαια ελληνικη γραμματεια απο το νηπιαγωγειο σε ειδικες παιδικες εκδοσεις.Η γλωσσα ,ειναι βασικο εργαλειο σκεψης και επικοινωνιας…Κυριως μεσω αυτης ,αναπτυσσεται ,επικοινωνειται, και διαδιδεται πολιτισμος…Εχουμε εναν θησαυρο στην διαθεση μας,την αρχαια Ελληνικη γραμματεια,και τον στερουμε απο τους Ελληνες…!Αποτελουμε δε,εκ των ελαχιστων εξαιρεσεων στον δυτικο κοσμο, ως προς αυτο…Παραδοξο,παρανοικο,αλλοκοτο,διαστροφικο…
Αξιοτιμε κ. υπουργε
Το ΠΑΣΟΚ,το κομμα που εκπροσωπειτε και ειναι εντολοδοχος του ελληνικου λαου απο την προσφατη εκλογικη διαδικασια δηλαδη κυβερναει με σαφη και νωπη λαικη εντολη ειναι ετοιμο να διαπραξει μια εθνικη προδοσια.
Καταλαβαινουμε την οδυσσεια των μεταναστων και των προσφυγων ομως με το νομοσχεδιο αυτο θα γινουμε μεινοτητα στην ιδια μας την πατριδα,το ενδεχομενο σε μερικα χρονια να εχουμε μια μουσουλμανικη ελλαδα δεν ειναι μακρια..γιατι δεν μιμουμαστε τους Ελβετους που για ενα θεμα υποδιεστερης εθνικης σημασιας{αναφερομαι στο Θεμα των μιναρεδων} εκαναν δημοψηφισμα και ετσι ο ελβετικος λαος αποφασισε με δημοκρατικες διαδικασιες…
Ισως ομως για εσας η δημοκρατια και η διαφανεια να λειτουργουν ala cart…
Οσον αφορα το θεμα της λαθρομεταστευσης αυτο που πρεπει να γινει ειναι καλυτερη φυλαξη των συνορων και μαζικος επαναπατρισμος των λαθρομεταναστων στις πατριδες τους,οπου αυτο δεν ειναι δυνατον διοτι προερχονται απο εμπολεμες ζωνες πχ Αφγανισταν,Ιραν τοτε να τους στειλουμε στις ΗΠΑ και την Μεγαλη Βρετανια οι οποιες προκαλεσαν τους πολεμους αυτους οποτε και την δυστυχια και τον ξεριζωμο αυτων των ανθρωπων.
Η ελληνικη πολιτεια πριν προχωρήσει σε μαζικη τακτοποιηση-ρυθμιση των αλλοδαπων αλλοεθνων να μας απαντησει τι εχει κανει τοσα χρονια για τον ελληνισμο της διασπορας και κυριως για τον ελληνισμο της Αλβανιας,αυτοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ φυλανε θερμοπυλες..εχουν υποστει βασανιστηρια και φυλακισεις για την εθνικη τους καταγωγη,οι ανθρωποι αυτοι ομως ακομη επιμενουν και κρατουν με νυχια και με δοντια ζωντανη την ελληνικη τους ψυχη.Παροτι το ελληνικο κρατος τους εχει λησμονήσει,εξισωσει με τους Αλβανους,διαγραξει απο μνημη και την ιστορια του.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
ΟΧΙ.Δεν πρεπει να προσδιδεται η Ελληνικη ιθαγενεια σε αλλοδαπους ,παρα μονον σε εκεινους η οποιοι εχουν εστω εναν γονιο Ελληνα η Ελληνα ομογενη.(εννοειται οτι ισχυει ακριβως το ιδιο για βιολογικα και υιοθετημενα τεκνα)ΜΙΑ εξαιρεση μονο,αλλα ΜΟΝΟ ΜΙΑ,επειδη αυτοι κινδυνευουν να μην εχουν ποτε καμια πατριδα και μονο εαν διαπιστωθει αυτο:Τα παιδια μεταναστων,οι γονεις των οποιων δεν εχουν την δυνατοτητα επαναπατρισμου λογω ειδικων συνθηκων στην χωρα τους,ειναι νομιμοι επι 20 ετιας , δεν εχουν διαπραξει καμια αξιοποινη πραξη, δεν εκκρεμει δικη για τετοια πραξη ,(τοσο για τους γονεις οσο και για τα παιδια)εχουν ολοκληρωσει την εκπαιδευση τους στην Ελλαδα,μετα απο την ενηλικιωση τους ,εφ’όσον αιτηθουν της αποκτησης Ελληνικης ιθαγενειας ενω παραιτουνται απο αλλη ιθαγενεια,να την αποκτουν. Θυσιαστηκαν τοσοι Ελληνες για να υπαρχουμε εθνικα και να ειμαστε ελευθεροι ,δεν θα συλλησουμε τωρα αυτους τους ανθρωπους ,δεν θα διαπραξουμε προδοσια,δεν εχουμε το δικαιωμα να αφησουμε να μας αλωσουν τωρα με ακηρυχτο πολεμο…Ειναι πολυ νωρις ,να μιλαμε για Ελληνες κατα συνειδηση ,μεταξυ των μεταναστων,επειδη υπαρχουν ειδικες και πολυ επικινδυνες συγκυριες…Μετα απο 100 χρονια ,ας το ξανασυζητησουν…
Μεταναστευτικη πολιτικη χρειαζεται η Ελλαδα ,αλλα ΟΧΙ να δωσει ιθαγενεια.Να καταγραφουν ΟΛΟΙ οι μεταναστες .ΤΩΡΑ.Στη μεταναστευτικη πολιτικη ,πρεπει να υπαρχει η βασικη αρχη επαναπατρισμου των περισσοτερων μεταναστων οι οποιοι μπορουν να ζησουν και στις πατριδες τους.Πρεπει να υπαρξουν κινητρα προς αυτη την κατευθυνση ,οσο και μετρα αποτροπης για την συνεχιση της διαμονη τους στην Ελλαδα.
Επισης,τα εμβασματα τα οποια στελνουν μεταναστες στις πατριδες τους, θα πρεπει να φορολογουνται αναλογως του ποσου ,να επιβληθει ελεγχος ποθεν εσχες σε αυτα τα ποσα και βεβαιως να διασταυρωνεται εαν εχουν κανει αληθη φορολογικη δηλωση…
Η αδεια παραμονης ειναι το θεμα,αφου η ιθαγενεια δεν πρεπει να δωθει σε μη Ελληνα ,εκτος απο την ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ εξαιρεση,ουτε κατα διανοια.
Αρχικη προυποθεση για την παραχωρηση αδειας παραμονης ,ειναι το ποσοστο των μεταναστων το οποιο δυναται να διαβιωσει στην Ελλαδα χωρις να θεσει -με οποιονδηποτε τροπο-σε κινδυνο ,βραχυπροθεσμα η μακροπροθεσμα,την ομαλοτητα της Ελληνικης κοινωνιας και της εθνικης κυριαρχιας.
Αδεια παραμονης ,δεν θα πρεπει να παραχωρειται σε οποιους εχουν οποιαδηποτε καταδικη η ειναι υποδικοι ακομα κι αν η παρανομη πραξη εχει τελεσθει προ 20ετιας και 30ετιας σε περιπτωση κακουργηματος οπως παιδεραστια ,ανθρωποκτονια ,ληστεια ,σωματεμπορια,εμπορια ναρκωτικων,απατη κλπ
Αδεια παραμονης δεν πρεπει να ανανεωνεται η να δινεται, πλεον, σε γειτονες λαους εκτος των χωρων μελων της Ε.Ε.,
οι οποιοι δεν κινδυνευουν με την επιστροφη στη πατριδα τους.
Προτεραιοτητα στην αποκτηση αδειας παραμονης επιβαλλεται να εχουν ΜΟΝΟ οσοι κινδυνευουν αμεσα με την επιστροφη τους στην πατριδα τους και εφ’οσον δεν εχουν διαπραξει παρανομια ουτε κατα το διαστημα φιλοξενιας τους στην Ελλαδα.(οταν λεμε φιλοξενια,εννοουμε στεγη,πληρεις ιατρικες εξετασεις,ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη,σιτιση ,παροχη ενδυσης κλπ ,αξιοπρεπους περιβαλλοντος,εκπαιδευση,εκμαθηση της Ελληνικης γλωσσαςκλπ)Η -εκαστοτε- κυβερνηση ,θα πρεπει να διεκδικησει συμμετοχη στο κοστος φιλοξενιας ,απο χωρες μελη της Ε.Ε.(αλλα και απο χωρες οι οποιες φερουν ευθυνη για τον ξεριζωμο πολλων εξ’ανατολης μεταναστων.).
Ειναι απολυτως αναγκαιο να βαλει και η Ελλαδα ορους.Κυριως, να επιβαλλει να υποχρεωθει η Τουρκια-με πολιτικους και διπλωματικους χειρισμους και πιεσεις- να παψει να προωθει στην χωρα μας μεταναστες.Αυτος ο ‘ασκος’ πρεπει να κλεισει αμεσα και οριστικα.
ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ. ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ.ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.
H νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών μοιάζει πολύ με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Στην περίπτωση των αυθαιρέτων έχουμε τα εξής:
Πρώτα αφήνουμε τους πρώτους που το επιχειρούν, να κτίζουν ότι θέλουν όπου θέλουν χωρίς τιμωρία. Το παράδειγμα αυτών που κτίσανε και δεν πάθανε τίποτα, κυκλοφορεί ως νέο και βρίσκει απείρους μιμητές. Μετά από λίγο καιρό έρχεται μια κυβέρνηση που μη μπορώντας να γκρεμίσει κανένα αυθαίρετο επιχειρεί να νομιμοποιήσει κάποια από αυτά. Προχωρεί σε αυτή την πράξη χωρίς όμως να είναι σε θέση στο εξής τουλάχιστον να εμποδίσει κάθε καινούριο αυθαίρετο κτίσμα. Το αποτέλεσμα γνωστό: Το κτίσιμο αυθαιρέτων συνεχίζεται ανεξέλεγκτα καθώς όλοι ξέρουν ότι κάποτε θα νομιμοποιηθούν και καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα γκρεμίσει.
Στην περίπτωση των λαθρομεταναστών έχουμε τα εξής:
Πρώτα αφήνουμε τους πρώτους λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην χώρα να ζουν ελεύθερα στη χώρα χωρίς κάποιος να τους κυνηγά και να τους απελαύνει όπως προβλέπει ο νόμος. Το παράδειγμα αυτών βρίσκει και άλλους μιμητές αφού οι πρώτοι τα κατάφεραν χωρίς να τιμωρηθούν. Μετά από λίγο καιρό έρχεται μία κυβέρνηση που μη μπορώντας να τους απελάσει επιχειρεί να νομιμοποιήσει κάποιους από αυτούς. Προχωρεί σε αυτή τη πράξη χωρίς όμως να είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι ουδείς άλλος μετανάστης θα καταφέρει να εγκατασταθεί λαθραία στη χώρα. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε; Η είσοδος λαθρομεταναστών θα συνεχιστεί ανεξέλεγκτα και μάλιστα στο εξής θα μας προτιμάνε καθώς στην Ελλάδα όχι απλά τους νομιμοποιούμε αλλά τους δίνουμε και υπηκοότητα για να ψηφίζουν πιο εύκολα από άλλες χώρες.
Αν αυτό το νομοσχέδιο έχει έρθει ως λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει. Το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα λυθεί, αλλά θα γίνει εντονότερο με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνολογική σύσταση του ελληνικού κράτους.
Κάθε πρόβλημα μαζικής αυθαιρεσίας λύνεται μόνο συνολικά, δηλαδή πρώτα εξασφαλίζεις ότι δεν πρόκειται να μένει κάθε νέα αυθαιρεσία ατιμώρητη και μετά επιλέγεις που θα τραβήξεις την γραμμή για τους παλιούς αυθαιρετούντες. Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτό καλύτερα να μην κάνεις τίποτα.
Συνολική λύση στο μεταναστευτικό σημαίνει «σφράγισμα» των συνόρων και ποσόστωση.
Απόσυρση του νομοσχεδίου ή δημοψήφισμα τώρα.