1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:
«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.
Δεν μ’ αρέσει η διατύπωση του άρθρο 1Α.1. Συνδέει την απονομή της ιθαγένειας σε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα με την 5ετή νόμιμη παραμονή ενός γονέα του. Τί γίνεται αν η νόμιμη διαμονή αρχίσει _αφού_ γεννηθεί το παιδί. Τί γίνεται αν το παιδί δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα αλλά γεννιέται εδώ και μεγαλώνει στην αλλοδαπή;
Η διατύπωση είναι εξαιρετικά προβληματική.
Το ίδιο ισχύει και για το 1Α.2. Τί γίνεται αν το παιδί παρακολουθήσει έξι τάξεις συνολικά (π.χ. Β’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου) αλλά μετά φύγει από την Ελλάδα και επανέλθει με την ενηλικίωσή του για να ζητήσει να γίνει πολίτης με δήλωση στο δημοτολόγιο; Πώς θα ελέγχει ο υπάλληλος του δημοτολογίου πως αυτός ο 18χρονος είναι πράγματι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας;
Σοσιαλιστής.
Σκέψη. Δημόσιος διάλογος. Και το βασικό, όχι βιασύνη. Το θέμα χρειάζεται πολύ, πολύ, πολύ και βαθιά μελέτη.
Ναι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στον πόνο, και στην φτώχεια. Των ανθρώπων.
Όχι, δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος των φτωχών του κόσμου.
Μέτρο λοιπόν. Μέτρο. Προγραμματισμός. Προγραμματισμός. Σοβαρότητα. Σοβαρότητα.
Πόσους Θέλουμε ?? Από που τους Θέλουμε ?? Πόσους μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία.
Δεν πρέπει στην προσπάθεια μας να σώσουμε τους άλλους, να καταστρέψουμε την πατρίδα μας.
Το μεταναστευτικό δεν είναι, ένας απλώς Νόμος, δεν είναι ένας Νόμος σχετιζόμενος με την πολεοδομία, η την διευθέτηση του αιγιαλού.
Το μεταναστευτικό ακουμπά την ασφάλεια, την ύπαρξη, την συνοχή της Ελλάδος.
Θέλει σκέψη.
Θέλει σκέψη.
Θέλει βαθιά, πολύ βαθιά μελέτη. Ούτε Φωνές , συμπάθειας προς τους μετανάστες, ούτε φωνές αντιπάθειας προς τους μετανάστες.
Σκέψη. Δημόσιος διάλογος. Και το βασικό, όχι βιασύνη.
μου κάνουν δύο πράγματα εντύπωση τα οποία είναι δηλωτικά των προθέσεων των νομοθετών.
-Δεν αναφέρεται τίποτα για το ποινικό μητρώο.Στην δυτική Ευρώπη αν έχεις ποινικό μητρώο δεν παίρνεις με τίποτα την ιθαγένεια.Εδώ ο νομοθέτης σκοπεύει να την δίνει προφανώς και σε άτομα που έςχουν μείνει κάποια χρόνια σε φυλακές!
-Δεν υπάρχει διαδικασία αφαίρεσης της ιθαγένειας.Τι θα γίνει αν πχ κάποιος που πήρε την ιθαγένεια αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία(π.χ τρομοκρατία);
Δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
Η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες, δεν είναι ΗΠΑ ή Γερμανία.
Είμαστε μόνο 10.000.000 Έλληνες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
Είμαστε στα Βαλκάνια, μας εχθρεύονται σχεδόν όλοι μας οι γείτονες, και εμείς θα τους πούμε «περάστε»;
Δεν χρειάζεται ψευτο-πολιτισμένα νομοσχέδια η χώρα. ΑΣΦΑΛΕΙΑ χρειάζεται και ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ.
Όποιος πολίτης τρίτης χώρας θέλει να γίνει πολίτης της Ευρώπης, να περάσει και να πάει σε άλλη χώρα , που έχει μεγάλο πληθυσμό και δεν της σφετερίζονται τα εδάφη γείτονες (βλέπε Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία).
Αν περάσετε παρόλα αυτά , το νομοσχέδιο, έχω τη βεβαιότητα ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσετε , θα είναι τόσο μεγάλες , που η παρούσα κατάσταση θα φαντάζει ειρηνική και ευτυχής.
Το πρόβλημα υπάρχει , αλλά η λύση που προτείνει το κράτος σήμερα , είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε.
Αν η δημόσια διαβούλευση που ευαγγελίζεστε , είναι πραγματική και όχι εικονική, πρέπει να αποσυρθεί το παρόν νομοσχέδιο.
Πραγματικά , αυτά που θα γίνουν μετά, αν ψηφιστεί, δε θα μας τιμούν ως χώρα, αλλά την βασική ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση.
Ακούστε το λαό και πάρτε σοβαρά αυτά που σας λέει.
Κύριε Παπανδρέου , σας εμπιστεύτηκα και εγώ , για ένα καλύτερο αύριο σ αυτή τη χώρα. Κάντε τις τομές που πρέπει, και τονώστε τον Ελληνισμό.
Βασικός στόχος της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τους μετανάστες πρέπει να είναι η ενσωμάτωση και – τολμώ να πω – η αφομοίωση τους. Πρέπει αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα να νιώθουν Έλληνες. Τότε το έθνος θα βγει κερδισμένο. Τούτο δεν σημαίνει οτι οι μετανάστες θα χάσουν τις ιδιαιτερότητες και τα έθιμα τους. Απλά θα νιώθουν πολίτες μιας χώρας την οποία, συν τω χρόνω, θα αγαπήσουν.
Η στρατηγική της χώρας μας στο τομέα της μετανάστευσης δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη, με μετρημένες τις επιπτώσεις των ενεργειών μας τόσο στο κοντινό όσο και το απώτερο μέλλον,συνδεδεμένες με το υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα .Εύλογη θεωρώ την ανησυχία των συμπατριωτών μου για το μέλλον ενός τόπου που κερδήθηκε με αίμα και δάκρυα και που κανείς δεν μας εχει δώσει το δικαίωμα να τον χειριζόμαστε κατά βούληση, ακόμη και αν πρόκειται για εκλεγμένους αντιπροσώπους του.
Είναι δε τουλάχιστον αψυχολόγητο σε μία εποχή τόσων σοβαρών προβλημάτων όλων μας ,να προστίθεται και ένα ακόμη σοβαρώτερο ως μή όφειλε.Η τακτική της ψυχρολουσίας είναι αποτελεσματική ως ένα σημείο.
Ας μου επιτραπεί εδώ και μία γενική παρατήρηση.Γιατί τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται ολοκληρωμένα άλλά παραπέμπουν σε άλλα προηγούμενα, τα οποία και συμπληρώνουν ,δημιουργώντας ένα πλέγμα νόμων με εύκολες παρανοήσεις ; εάν στην Βουλή ήταν υποχρεωτική πέραν της εισηγητικής εκθέσεως η κατάθεση όλων των σχετικών νόμων, η πλήρης διατύπωση του νέου νομοσχεδίου και η σαφής διατύπωση όσων άρθρων καταργούνται θα είχαμε σε λίγο καιρό κωδικοποιημένη όλη την νομοθεσία μας .Σας ευχαριστώ που μου δώσατε βήμα.
Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνεται η ιθαγένεια με τόσο εύκολο τρόπο; Γιατί πρέπει η Ελλάδα να διαφέρει;
Δείτε τις απαιτήσεις για να λάβει κάποιος Βρετανική υπηκοότητα. Σε μιά χώρα φιλελεύθερη και με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Απαιτούνται αυστηρά κριτήρια, απαιτούνται τεστ, κλπ. Το ίδιο ισχύει με τη Γαλλική ή τη Γερμανική υπηκοότητα.
Εσείς γιατί δημιουργείτε ένα νομοσχέδιο που αφήνει παραθυράκια για λογής-λογής νομότυπες εξυπηρετήσεις που μπορεί να καταστήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ιθαγένεια ευκαιρίας;
Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί όσοι ταξιδεύουμε συχνά με την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται τα ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Θεωρείτε πως βελτιώνεται το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας όταν προγραμματίζετε την απονομή ιθαγένειας με τόσο διάτρητο τρόπο;
Αυστηρά κριτήρια κύριoι και σίγουρα όχι λιγότερο αυστηρά από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να γίνει η Ελληνική ιθαγένεια ιθαγένεια ευκαιρίας.
Κατ’ αρχάς συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα του δημοψηφίσματους και με όσα αναφέρονται στα σχόλια για να δίνεται υπηκοότητα και όχι ιθαγένεια υπο προϋποθέσεις σε μετανάστες.
ΥΓ Καλό θα ήταν το in.gr να μην γράφει οτι ακούγονται ακροδεξιές απόψεις. Είναι εμφανές οτι η πλειοψηφία των σχολίων είναι ενάντια στο μέτρο χωρίς να κάνει «ακροδεξιά» σχόλια.
Πολύ σωστό να παίρνουν οι 2ης γενιάς μετανάστες την ιθαγένεια. Είναι δίκαιο αλλά και ωφέλιμο για όλους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει μετανάστες 1ης γενιάς -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία μικρότερη των πχ 6 ετών- να αποκτούν δικαίωμα να εκλέγονται ή να εκλέγουν οποιοδήποτε και αν είναι το αξίωμα.
Άλλο να φιλοξενείσαι σε μια χώρα προκειμένου να αποκτήσεις μια καλύτερη ζωή (όπως έκαναν και χιλιάδες έλληνες μετανάστες) και άλλο να γεννιέσαι σε μια χώρα και να την κάνεις πατρίδα σου οπότε και σου ανήκει το δικαίωμα να θεωρείσαι και να είσαι έλληνας ανεξαρτήτως θρησκείας και χρώματος.
Αφού είμαστε «προοδευτικοί» και «ανθρωπιστές», οι μόνοι σε όλη την περιοχή, γιατί δεν εντάσσετε τους δύστυχους Μετανάστες στον Οικονομικό και Κοινωνικό ιστό,
αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου;
Αυτή η τεράστια αλλοίωση του Εκλογικού σώματος γιατί λογίζεται ως ηθική χωρίς την ΡΗΤΗ αποδοχή από τον λαό με Δημοψήφισμα;
Αν οι υποστηρικτές του «δικαίωμα ψήφου στους Μετανάστες» δεν θέλουν Δημοψήφισμα φοβούμενοι πως θα καταψηφιστεί,
αυτό δεν είναι Φασιστικό προς την Δημοκρατία;
Δεν είναι, εν τέλει, και Ρατσιστική αντιμετώπιση στους ανθρώπους (εδώ) της πλειοψηφίας;
Κατα πόσο τους θωρακίζετε και κοινωνικά;
Με νόμους και παρανόμους;
Θα τους θωρακίσετε για το άπειρο μέλλον κοινωνικά χωρίς Δημοψήφισμα;
Έχω χάσει «κάποιο τεύχος» ή «ο Βασιλιάς είναι γυμνός»;
NO PASSARAN! (Dolores Ibarruri Gomez)
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να χορηγήσει ελληνική ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους καθώς δεν ειδοποίησε ποτέ προεκλογικά τους έλληνες πολίτες γι’ αυτή της την πρόθεση.
Δεν έχετε καμμιά συνταγματική νομιμοποίηση για να προχωρήσετε σε νέο καθορισμό του έθνους, της κοινωνίας, των ελλήνων πολιτών και της ταυτότητας τους.
Λυπάμαι κατάβαθα που ένα δημοκρατικό κόμμα καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ξαναζούσα τις αγωνίες που γνώρισε η γενιά μου και οι συναγωνιστές μου την περίοδο της δικτατορίας.
Αναλογιστείτε στοιχειωδώς το δημοκρατικό παρελθόν σας και προχωρείστε ως δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση σε δημοψήφισμα για την λαθρομετανάστευση. Μόνο ο ελληνικός λαός δικαιούται να αποφασίζει για τον αυτοκαθορισμό του.
Κύριοι,
Το παρόν σχέδιον νόμου, όχι μόνον είναι απαράδεκτο εφ’ όσον δεν έχει προηγηθεί δημοψήφισμα, αλλά θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό ακόμη και με δημοψήφισμα.
Και αυτό διότι αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και σε θεμελιώδη ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρώτον, αναιρεί την ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ μας και ανεξαρτησία. Αναιρεί μάλιστα την επιταγή του Συντάγματος ότι όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του Λαού και του Έθνους. Αναιρεί και αυτήν τούτην την Δημοκρατία.
Διότι, Ελευθερία, Δημοκρατία και εθνική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία σημαίνει ότι οι Έλληνες αποφασίζουν για την Ελλάδα και οι Πακιστανοί για το Πακιστάν. Ούτε οι Έλληνες για το Πακιστάν ούτε οι Πακιστανοί για την Ελλάδα.
Δεύτερον, αναιρεί το απαραβίαστο δικαίωμα της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. Εγώ, και κάθε Έλληνας πολίτης, έχουμε συγκεκριμένη ιδιοκτησία – μέρος της πατρίδος μας και του ό,τι αυτή περιλαμβάνει. (Η πατρίδα είναι πολύ περισσότερα από ιδιοκτησία -ακόμη περισσότερο σεβαστή θα έπρεπε να γίνεται γι’ αυτό-, αλλά εδώ στέκομαι μόνον στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, θεμελιώδες και απαραβίαστο εκ του Συντάγματος.) Λοιπόν, ο προβλεπόμενος νόμος αφαιρεί μέρος της ατομικής μου ιδιοκτησίας (και αυτής των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών) και την παραδίδει σε ξένους. Απαράδεκτον και αντισυνταγματικόν. Κύριοι, δεν επιτρέπω στην κυβέρνηση και καμμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ατομική μου ή εθνική ιδιοκτησία και να τήν παραδίδει σε ξένους.
Προσέξτε ότι δεν αναφέρθηκα καν στην επαπειλούμενη πληθυσμιακή και πολιτισμική γενοκτονία του Ελληνισμού (και ο ΟΗΕ επιτάσσει την προστασία των αυτοχθόνων πολιτισμών) – οικολογική καταστροφή πλανητικού μεγέθους (και τέτοια είναι, όταν ολόκληρος πληθυσμός ευρωπαϊκής χώρας αντικαθίσταται από εντελώς ξένους, αλλόφυλους και αλλόθρησκους αφροασιατικούς πληθυσμούς. Κάθε φυσιολάτρης, κάθε συνειδητός οικολόγος, θα έφριττε για αυτό το οικολογικό έγκλημα, και αν ακόμη είμαστε ζώα. Και τώρα μιλούμε για ανθρώπους, για πολιτισμούς αιώνων.
Συμπερασματικώς, το σχέδιον νόμου αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα προστατευόμενα από τις διεθνείς συνθήκες. Η Δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματά μας και το πολίτευεμα, και ο κάθε Έλληνας πολίτης το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν την χώρα μας, τα σπίτια μας και την γη, τα οστά των προγόνων και τα όνειρα των παιδών μας, αυτή τη γωνίτσα γης που γενεές γενεών χύσαμε αίμα για να την νοικοκυρέψουμε, να την παραδώσουμε σε στίφη τριτοκοσμικών αφροασιατών ισλαμιστών εισβολέων εποίκων και να καταδικάσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα Σουδάν ή Πακιστάν της Ευρώπης. Είμαστε ελεύθερη Έλληνες, έχουμε κι εμείς δικαίωμα σε ελεύθερη, δημοκρατική, ελληνική πατρίδα.
Ευχαριστώ.
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Για αυτό το απάραδεκτό νομοσχέδιο που αλλοιώνει το
εκλογικό σώμα,και την ομοιογενή σύνθεση του ελληνικού
πληθυσμού,που αφορά και το μελλόν της χώρας,καλό είναι
να το φέρετε πρώτα σε εγκρισή μεσώ δημοψηφισματός απο
τον ελληνικό λάο,και εαν »ομοιγενοιτό» ο ελληνικός λαός
το εγκρινεί,τοτέ και μόνο τότε να το φέρετε πρός ψήφιση στο
ελληνικό κοινοβούλιο.
Αναμφίβολα και πέρα από κάθε προκατάληψη, η Ελλάδα στερούνταν και εξακολουθεί να στερείται μιας σοβαρής και ορθολογικά δομημένης μεταναστευτικής πολιτικής, γεγονός που βαρύνει αμφότερα τα 2 μεγάλα κόμματα που διαδοχικά κυβέρνησαν, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης της…
Κατά την άποψη μου η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της στο ζήτημα της υποδοχής των (λαθρο)μεταναστών..με απλά λόγια περετάιρω εισροή μεταναστών θα αποδειχθεί επιζήμια για τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή της χώρας… πόσο μάλλον η a priori νομιμοποίηση τους και η χορήγηση ιθαγένειας..
Και εξάλλου, πέρα από εθνικιστικές και πατριωτικές κορόνες, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ πως η αθρώα εισροή λαθρομεταναστών έχει οδηγήσει στην έκρηξη της εγκληματικότητας.
Αγαπητοί,
Προτείνω το εξής απλό.
Όσες απόψεις δεν έχουν όνομα και επώνυμο και Email, να μην προβάλλονται στη διαβούλευση. Κάτι σχόλια από Νίκο, Τασία, ψευδώνυμα κλπ δεν μπορεί να αποτελούν πολιτικές απόψεις εφ όσον δεν υπάρχει η σαφής ταυτότητα του εκάστοτε ατόμου που τις εκφράζει.
Στοιχειώδες συστατικό της Δημοκρατίας είναι η επώνυμη (και υπεύθυνη) παρουσίαση ιδεών και απόψεων.
Φιλικά,
Κλεισθένης Δημητριάδης
Θεωρώ πως κάθε σχετικού τύπου Σχέδιο Νόμου που κατατίθεται κατ’αυτόν τον τρόπο για συζήτηση και (στην ουσία) ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έγκειται πάνω σε αντιδημοκρατικές βάσεις. (Και αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια αντιστροφή του επιχειρήματος για δήθεν «ακροδεξιούς» από τους υπέρμαχους της αλόγιστης μεταναστευτικής ροής)
Αυτό συμβαίνει γιατί στις πρόσφατες εκλογές η απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (50+%) διαφώνησε με τις προγραμματικές θέσεις του Πα.Σο.Κ και το Πα.Σο.Κ. εξελέγη δια του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής συνεπώς δεν διατίθεται η απαραίτητη λαϊκή δημοκρατική νομιμοποίηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το οποίο και μάλιστα, και αυτό το υπογραμμίζω, αλλοιώνει το εκλογικό σώμα κατά τρόπον καινοφανή. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός διαφόρων δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσφάτως και οι οποίες εμφανίζουν τον ελληνικό λαό να καταψηφίζει την παραχώρηση της Ιθαγένειας σε άτομα με μη ελληνική καταγωγή ή στην καλύτερη περίπτωση να διχογνωμεί επί του θέματος.
Ως εκ τούτου δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, από καθαρά πολιτειακής απόψεως. Αντιθέτως ακριβώς λόγω των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει (και ήδη προκαλεί σε μερίδες του πληθυσμού) καθίσταται επικίνδυνη η νομοθετική του ρύθμιση από τις πλειοψηφίες των Βουλευτών, οι οποίες ναι μεν είναι χρήσιμες να νομοθετούν αλλά όχι να αποφασίζουν για θέματα που άπτονται τόσο της εκλογικής τους βάσης αλλά και προ παντός θέματα τα οποία έχουν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ χροιά στην Ελληνική Ιστορία.
Κάποιος θα επικαλεστεί την πρόσφατη νωπή λαϊκή εντολή που πήρε το Πα.Σο.Κ στις πρόσφατες εκλογές. Το επιχείρημα αυτό είναι φρούδο για 2 κυρίως λόγους:
1. Διότι το Οικονομικό Ζήτημα είχε κυριαρχήσει στις προεκλογικές συζητήσεις (ακόμα και εξαγγελίες) και όπως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδειξαν γι’αυτό κυρίως πάρθηκε η λαϊκή συναίνεση. Συνεπώς τα θέματα που άπτονται των ορισμών του Δημοσίου Δικαίου, της συστάσεως του εκλογικού σώματος και της λαθρομετανάστευσης (γιατί εμμέσως αφορά και αυτόν τον τομέα) βρέθηκαν προς στιγμήν στην αφάνεια και αποσιωπήθηκαν.
2. Η βουλευτική πλειοψηφία ακριβώς λόγω της προσθέσεως του bonus εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ακόμα και αν συμπεριλάβουμε τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως που τυχόν να συμφωνούν με αυτό το Σχέδιο Νόμου ενδεχομένως να διαφέρει από την πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ πλειοψηφία. Δεδομένου όμως ότι μερικά κόμματα δεν είχαν τοποθετηθεί επακριβώς για αυτό το συγκεκριμένο και επιτρέψτε μου να πω και ΕΙΔΙΚΟ ζήτημα αναμφίβολα θα υπάρχουν πολίτες οι οποίοι να μην συμφωνήσουν με την ψήφιση από κάποιο κόμμα της αντιπολιτεύσεως ή ακόμα και του Πα.Σο.Κ του Νομοσχεδίου καίτοι οι ίδιοι υπήρξαν ψηφοφόροι του Κυβερνώντος Κόμματος ή κάποιου άλλου.
Τα δυο αυτά σημαντικά και καίρια σημεία, προστιθέμενης της αβέβαιης και όπως όλα δείχνουν αμφοτεροβαρούς στάσης της Κοινής Γνώμης δημιουργούν ένα έωλο πολιτικό σκηνικό του οποίου εάν ο δυναμιτισμός δεν απασφαλιστεί με την ακόμα πιο νωπή, δημοκρατική και στέρεη ηθική νομιμοποίηση ενός Δημοψηφίσματος ενδεχομένως να διχάσει αλλά πάντως σίγουρα θα υπονομεύσει το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.
Το μη αντίστοιχο νομοθετικής ρυθμίσεως σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το γεγονός ότι αναλογικά με την πυκνότητα πληθυσμού και την ευαίσθητη γεωγραφική της θέση η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές αναλογίες Μεταναστών/Γηγενούς Πληθυσμού
Το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του Πα.Σο.Κ. δεν είχαν προσδιορίσει επακριβώς αυτά τα οποία προτίθετο να κάνει η Κυβέρνηση του σε συνδυασμό με την τόσο σύντομη, εκ της εκλογικής της νίκης, αλλαγής του κώδικα Ιθαγένειας
Το γεγονός ότι όπως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μέσα από αυτήν την ρύθμιση το Πα.Σο.Κ καθώς και τα κόμματα της αριστεράς θα έχουν εκλογικό όφελος, όχι για την δημοκρατικότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους αλλά για λόγους επικοινωνιακής ιδεολογικής προσχώρησης σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες και σήμερα και αύριο θα συνεχίσουν να χειμάζονται από τις συνέπειες της Οικονομικής Κρίσης και από τα δημοσιονομικά αδιέξοδα τα οποία δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος. Χωρίς δηλαδή ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους αλλά για λόγους και αιτίες που κατά κάποια έννοια μπορεί να μας οδηγήσουν και σε φαινόμενα Οχλοκρατίας, για όσους έχουν διαβάσει Αριστοτέλη.
Όλα αυτά συνεπικουρούν σε μια λύση και προοπτική η οποία δεν θα έχει διχαστικές και διασπαστικές συνέπειες. Ή το Σχέδιο Νόμου σταματάει επ’αόριστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ή είναι η ώρα για το πρώτο Δημοψήφισμα μετά από 36 ολόκληρα χρόνια στην Ελληνική Δημοκρατία.
Επίσης όπως γνωρίζω κάτι αντίστοιχο με αυτού του είδους την ηλεκτρονική διαβούλευση έχει εγκαινιάσει και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα με ορισμένες σημαντικές διαφορές οι οποίες όμως ενισχύουν τον διάλογο. Στο αμερικανικό σύστημα τα όσα παραθέτουν οι πολίτες τουλάχιστον από ότι όλα δείχνουν εισακούγονται και μάλιστα υπάρχει ειδικό επιτελείο συμβούλων και συνεργατών οι οποίοι απαντούν στους πολίτες που θέτουν απορίες ή και διαφωνίες ενώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο εισακούγονται οι γνώμες των απλών πολιτών ή ακόμα και αν τις διαβάζει κάποιος. Ελπίζω πως κάποια μέλη της κυβερνήσεως θα διαβάσουν την γνώμη των πολιτών που αντιτίθενται σε αυτό το Σχέδιο Νόμου και θα έχουν έστω και υπ’όψιν του της αντίθετη άποψη.
Ευχαριστώ για το βήμα.
Ας επικεντρωθούμε στο υπό συζήτηση άρθρο, το οποίο προβλέπει πως ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα μπορεί οι γονείς του να το γράψουν στο δημοτολόγιο (και άρα να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένεια) όταν ένας από τους δύο συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής.
Καμιά πρόβλεψη για το που ζει και μεγαλώνει το παιδί! Επίσης καμιά πρόβλεψη για τον γονέα, ότι πρέπει να είναι ήδη νόμιμος όταν γεννηθεί το παιδί!
Δηλαδή: ένα παιδί γεννιέται το 1992 στην Ελλάδα από λαθρομετανάστες. Οι γονείς του επειδή δεν μπορούν να το συντηρήσουν το στέλνουν στην πατρίδα τους να μεγαλώσει με συγγενείς. Ο πατέρας κατορθώνει να πάρει άδεια παραμονής π.χ. το 2005 με την τελευταία «νομιμοποίηση». Το 2010 (όταν έχει συμπληρώσει πενταετία νόμιμου παραμονής) μπορεί να κάνει το παιδί του Έλληνα υπήκοο!
Αγαπητοί/ές,
Βρίσκω ανεπαρκής τις προϋποθέσεις για την έκδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.
Στο Άρθρο 1Α και στην παράγραφο 1, προτείνω την διεύρυνση των ετών της μόνιμης και νόμιμης διαμονής.
Στο Άρθρο 1Α και στην παράγραφο 2, προτείνω την παρακολούθηση όλων των τάξεων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και με βαθμό άνω της βάσης.
Επιπλέον προτείνω την εισαγωγή απαιτήσεων όπως :
>Επάρκεια της Ελληνικής γλώσσας από αρμόδιους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
>Κατοχή εκκαθαριστικών εφορίας από τους γονείς ή τα τέκνα για ένα ορισμένο αριθμό ετών.
>Προαιρετικά, την εξέταση σε θέματα της Ελληνικής ιστορίας.
Νομίζω ότι η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία παιδιών μεταναστών πρέπει να είναι οικονομική και πολιτισμική.
Τα κριτήρια για την έκδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι δίκαια αλλά και σκληρά, διότι τίθενται θέματα Εθνικού συμφέροντος που αφορούν μειονότητες και θέτουν σε πιθανό κίνδυνο την συνοχή του Κράτους.
Με εκτίμηση,
Χάρης Γ.
Συμφωνώ με το νομοσχέδιο αλλά με αυστηρότατα κριτήρια για την Ιθαγένεια.
Να αποποιηθούν οποιαδήποτε προηγούμενη ιθαγένεια τους.
Να ορκιστούν πίστη στην πατρίδα όπως όλοι οι άλλοι.
Να ξέρουν Ελληνικά / Ιστορία.
Ελάχιστη παραμονή συνεχώς 10 χρόνια.
Να μην είναι παράνομοι μετανάστες ή τέως παράνομοι.
Αν έχουν παιδιά γεννημένα στην Ελλάδα που πληρούν τις προϋποθέσεις, να παίρνουν τα παιδια την ιθαγένεια και οι γονείς απλώς άδεια παραμονής.
Υποχρέωση στρατιωτικής θητείας.
Να μην έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.
Οποιαδήποτε δήλωση/πράξη αποποίησης της ιθαγένειας να επιφέρει την αφαίρεσή της και μετέπειτα απέλαση στην προηγούμενη χώρα τους (αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους «ΈΛληνες» που το πράττουν, αλλά που να τους πας;).
Και βεβαίως όποια απόφαση παρθεί με όποιες προυποθέσεις να τεθεί σε Δημοψήφισμα, αφού ο λαός που θα ψηφίσει όμως αποδείξει με ένα τεστάκι ότι γνωρίζει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το αποφασίσει ο λαός, συνειδητά και εν γνώσει του.
Είναι απαράδεκτο που δεν έχει γίνει αυτό εδώ και τόσα χρόνια…
Τα παιδιά ξένων μεταναστών στην Ελλάδα που είναι διακεκριμένοι αθλητές δεν έχουμε πρόβλημα να είναι Έλληνες;
«Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο» Μέγας Αλέξανδρος πιο επίκαιρος από ποτέ…
Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά μάλιστα ότι το +10% που πήρε στις προσφτες εκλογές δεν του ανήκει. Αν νομίζει ότι θα το εδραιώσει με τις ψήφους των μεταναστών, πλανάται πλάνην οικτρά. Τι θα εμποδίσει τους Αλβανούς της δικιάς τους μεγάλης ιδέας να κάνουν κόμμα?
Ιθαγένεια στην τέταρτη γενιά.
Επίσης ποσόστωση των αλλοδαπών στα σχολία στα πρότυπα της Ιταλίας.
θεωρώ ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Η ιδέα απόδοσης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς είναι κατ αρχήν σωστή, είναι λογικό οι άνθρωποι που έχουν χρόνια στην χώρα
κάποια στιγμή να αποκτήσουν και πολιτικά δικαιώματα.
Περίμενα ωστόσο να δω στο νομοσχέδιο και κάποιους όρους που θα οδηγούν στην αφαίρεση ιθαγένειας, αλλά μάταια.
Θα ήταν δίκαιο το προνόμιο απόδοσης πολιτικών δικαιωμάτων
να επιφυλάσεται μόνο για τους αλλοδαπούς που μετανάστευσαν νομίμως
στην χώρα και να αποκλείονται εντελώς όσοι μετανάστευσαν παρανόμως,
ασχέτως αν στην συνέχεια η παραμονή τους νομιμοποιήθηκε.
Ένα κράτος δικαίου ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να ανταμοίβει την παρανομία
Θα ήταν επίσης δίκαιο να υπάρχουν όροι που θα αποδεικνύουν
την αφοσίωση, όσων ζητήσουν την Ελληνική ιθαγένεια, στην χώρα μας.
Θεωρώ φασιστική την νοοτροπία, όποιος έχει διαφορετική άποψη από την δική σας να τον βαφίζεται «ακροδεξιό». Κλασσικά εύκολη λύση της αριστερής νοοτροπία για να στιγματίσουν φωνές που δεν συμφωνούν με τις δικές τους. Οι πραγματικοί φασίστες της εποχής μας δεν φορούν (πλέον) στρατιωτικές στολές αλλά κράνη και κουκούλες, κλείνουν δρόμους, καίνε καταστήματα, και ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ την άποψη τους (όπως κάποτε άλλοι με τα όπλα) ΕΙΤΕ με το πρόσχημα της προοδευτισμού (?!) ΕΙΤΕ με τον κίνδυνο ρετσινιάς των αντιφρονούντων και απομόνωσή τους στην κοινωνία.
Επιστρέψτε μας να διαφωνούμε, και να μην θέλουμε να μας λένε €1500 κατα κεφαλή εισόδημα, €3500 κατάκεφαλή εισόδημα, €600 κατα κεφαλή εισόδημα, σε μια χαόδη πολυ-πολιτισμική/παγκόσμια κοινωνία όπου η μόνη αξία θα είναι το εισόδημα του καθενός.
Μερικά από τα σχόλια που έχω διαβάσει είναι λυπηρά, και δεν έχω καν την διάθεση να απαντήσω καθότι προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα από το τι θα τους πεις. Είναι όμως περισσότερο λυπηρό από μία Ελληνική Κυβέρνηση, να παίρνει μία τέτοια απόφαση για κάτι που ΔΕΝ είχε ανακοινώσει πριν εκλεγεί, και να αρνείται να μάθει την άποψη του κόσμου στο θέμα.
Να συμπληρώσω δε, ότι αντίθετα με τα υπονούμενα των υστερικών κραυγών που ακούγονται, κανείς σοβαρός Ελληνας δεν μισεί τους νόμιμους μετανάστες που ήρθαν στην χώρα μας και δουλεύουν ΕΝΤΙΜΑ για ένα πιάτο φαί. Αλίμονο δηλαδή. Δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης όμως, και ας το πάτε εκεί. Ολοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που τους σεβόμαστε για την δουλειά και τον χαρακτήρα τους… τους κάνουμε όλους κουμπάρους σας; Είναι νόμισμα η ελληνική ιθαγένεια για να πληρώνουμε τον κόσμο προκειμένου να αποκτήσουμε ψήφους σε εκλογές που δεν βλέπαμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλά;
Η ιθαγένεια αφορά τον πολιτισμό και την κουλτούρα που ο καθένας εκπροσωπεί. Δεν έχει σχέση με το που μένεις, δεν πουλιέται, και δεν χαρίζεται όταν προβλέπουμε ότι τα αποτελέσματα μελλοντικών εκλογών δεν μας συμφέρουν. Σε μια ευρώπη που σύμφωνα με εγκυρότατες δημοσιεύσεις το πολυ-πολιτισμικό πείραμα απέτυχε, η Ελλάδα ξεκινά τώρα και το βάζει μπροστά. Ελεος με αυτή την χώρα δηλαδή, όσο μπορούμε να βγάλουμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας το κάνουμε, και μετά μας φταίνε όλοι οι άλλοι…
loipon gia mia akomi fora oi politikoi prodidoun tous ellines polites me autin tin energeia.to kalitero pou exete na kanete einai dimopsifisma afou theoriste dimokratiko komma.mono etsi tha perasi kati tetoio.apodixte oti lambanete energa ti gnomoi ton politon.
Προχωρήστε με αυτο το νομοσχέδιο. Δηλώνει πολιτισμό, ανθρωπιά και πάνω απ’όλα μια ξεχασμένη αίσθηση οικουμενικής δημοκρατίας.
Απο την άλλη όμως, όταν τσακίζετε τον πολίτη με αντιδημοκρατικά και άνισα μέτρα όπως το πρόσφατο της μη απόσυρσης-τέλη κυκλοφορίας, μη περιμένετε να μη ξυπνάνε άγρια ένστικτα απο μερικούς μερικούς.
Η αδικία ξυπνάει την αδικία.Γίνεται φαύλος κύκλος. Και θα το υποστείτε αν δεν ξυπνήσετε.
Θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς που κόπτονται τόσο πολύ για τα δικαιώματα όλων αυτών των κακόμοιρων λαθρομεταναστών, σε τι διαφέρουν όλοι αυτοί από τους ομοεθνείς τους που βρίσκονται στους τόπους καταγωγείς τους. Η απάντηση είναι πώς διαφέρουν κατά 3000- 4000 δολλάρια. Τόσο δηλαδή όσο κοστίζει η λαθραία μεταφορά τους στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν ο ανθρωπισμός τους είναι τόσο μεγάλος, περιμένω να τους δω στους δρόμους να διαδηλώνουν υπέρ της χωρίς κόλλημα άφηξης και των υπολοίπων τουλάχιστων 500 εκατομυρίων πακιστανών , αφγανών, νιγηριανών ή ότι άλλο και να μην κάνουν διακρίσεις υπέρ όσων έτυχε να εξικονομήσουν αυτό το ποσό, γιατί αυτό είναι καθαρός ρατσισμός. Επίσης θα ήθελα να τους δω να ανοίγουν τα σπίτια τους και να φιλοξενούν αυτούς τους φουκαριάρηδες, αλλά και να μοιράζονται μαζί τους ότι έχουν. Επίσης, εάν η μέχρι τώρα μεταναστατευτική πολιτική της χώρας μας λειτούργησε όπως λειτούργησε, φανταστείτε τι θα γίνει εάν αρχίσει να δίνεται η ιθαγένεια.
Εγράφη ότι
———-
«Για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να την δεχθούν ΟΛΕΣ οι χώρες (ΟΛΕΣ, όχι η πλειονότητά τους) που μετέχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον ίδιο τρόπο για να να μπει κάποιος στο εκλογικό σώμα της Ελλάδος πρέπει το ήδη υπάρχον εκλογικό σώμα να τον δεχθεί.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!»
———-
Κάθε λεπτό γεννιούνται βρέφη από Έλληνες γονείς, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Μελβούρνη, το Σικάγο, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Μόναχο, τα οποία με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους θα εισέλθουν στο εκλογικό σώμα.
Επίσης κάθε μέρα κάποιος μετανάστης από την Αλβανία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, πολιτογραφείται μετά από 10 ή 15 χρόνια στην Ελλάδα και εισέρχεται στο εκλογικό σώμα.
Μήπως θα πρέπει για καθέναν από αυτούς, για τον Έλληνα το γένος στα 18 του, ή τον πολιτογραφούμενο μετανάστη άμα τη πολιτογραφήσει του να γίνεται ένα μίνι δημοψήφισμα στο δήμο εγγραφής του στα δημοτολόγια, για την αποδοχή του στο εκλογικό σώμα, ή να υπογράφουν και 2 ή 5 άτομα, ήδη εκλογείς, για την αποδοχή της εισδοχής του στο εκλογικό σώμα;
Είναι προφανές ότι το ανωτέρω σόφισμα/παρομοίωση με ΕΕ (λες και το εκλογικό σώμα είναι ένα κλειστό κλαμπ που κάποιος πρέπει να προταθεί από μέλος/μέλη για να εισαχθεί!) είναι άτοπο και επικίνδυνο.
Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι ένα ψηφοθηρικό τέχνασμα από το κόμμα που το πρότεινε, για να αλιεύσει ψήφους από το ξενοφοβικό και υπερεθνικιστικό κομμάτι του πληθυσμού. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει μπροστά, ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, στη ορθή χάραξη των προϋποθέσεων απονομής ιθαγένειας στους μετανάστες και (ιδίως) στα γεννηθέντα και διαβιούντα στην Ελλάδα τέκνα αυτών και να κλείσει τα αυτιά στις ξενοφοβικές, λαϊκίστικες κορώνες, όπως και ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες.
Και για να αντιστρέψω το επιχείρημα προς τους «εθνικόφρονες»: το 1970 η κάθε Ελληνίδα γεννούσε 3.5 παιδιά κατά μ.ο. Έτσι π.χ. η κλάση 1991 αριθμούσε περί τους 150.000 εν δυνάμει στρατεύσιμους.
Το 2000 κάθε μητέρα στην Ελλάδα γεννούσε κατά μ.ο. 1.8 παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των αλλογενών, που αντιστοιχούν στο περίπου 15% των γεννήσεων). Αυτό σημαίνει ότι η κλάση 2021 θα αριθμεί μόλις 90.000 στρατεύσιμους.
Ερωτάται: τα γεννημένα στην Ελλάδα «Αλβανάκια», «Πολωνάκια», «Πακιστανάκια», κ.λπ. με μόνιμη διαμονή από της γεννήσεώς τους, 12ετή ελληνική εγκύκλια παιδεία σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, πλήρη ένταξη στην ελληνική κοινωνία και σαφή πρόθεση παραμονής στην Ελλάδα, δεν αξίζει να δώσουν ακόμα 10.000 στρατεύσιμους στην κλάση 2021; Περισσεύει κανείς;
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.ΑΠΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
Η αλληλεγγύη μας προς τους αδύναμους φανερώνει την ανθρωπιά και την ανωτερότητα την οποία ΠΡΕΠΕΙ να μας διακρίνει. Όσοι δεν επιθυμούν να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους σαν ανθρώπους ολισθαίνουν στην μικρότητα. Είναι επικίνδυνα τα μονοπάτια που διαλέγουν. Είναι πέρα για πέρα σωστό και δίκαιο το άρθρο. Και κάτι ακόμα, αν πραγματικά όσοι είναι αντίθετοι μπορέσουν να αφαιρέσουν τις παρωπίδες τις οποίες φορούν θα αντιληφθούν πως όσο και αν επιθυμούν μια Ελλάδα καθαρή εθνικά (η οποία δεν είναι έτσι και αλλιώς), απλά δεν γίνετε να υπάρξει. Κύματα μεταναστών έρχονται από τις χώρες τους γιατί οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκεί είναι τουλάχιστον άθλιες και θα συνεχίσουν να έρχονται. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσουμε το κύμα της μετανάστευσης εκτός αν βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις χώρες αυτές ώστε να μην υπάρχει λόγος αυτοί οι άνθρωποι να μεταναστεύσουν. Τέλος πρέπει να αναλογιστούμε αν και πόσο το δικό μας επίπεδο διαβίωσης ουσιαστικά πατάει πάνω στις πλάτες ενήλικων και ανήλικων νεόδουλων εργαζόμενων των χορών αυτών και να δούμε με περισσότερη κατανόηση την απόφαση που παίρνουν ώστε να αφήσουν τις οικογένειες τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι κραυγές απελπισίας για την οποία ουδόλως ευθύνονται οι μετανάστες. Ευθύνονται οι καθαροί Έλληνες πολιτικοί μας. Όχι?
Γειά σας,
το οτι τρέφουν οι περισσότεροι αρνητικά συναισθήματα για τους αλλοδαπούς το βρίσκω απόλυτα δικαιολογημένο. Η αιτιολογία βρίσκεται στην αδυναμία των κυβερνήσεων να αποροφήσσουν τον αριθμό των μεταναστών σε νέα παραγωγικά κέντρα εργασίας πρός όφελος της χώρας. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε μια τρομακτική ευκαιρία να αυξήσουμε τον πλούτο της χώρας με τόσα φθηνά εργατικά χέρια. Όμως, οχι μόνο δεν τα καταφέραμε αφού δεν δημιουργήθηκαν νέα κέντρα εργασίας (με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς αγώνες) αλλά, -όπως ήταν λογικό- αυξήθηκε ο ανταγωνισμός στα ήδη υπάρχοντα κέντρα εργασίας και ώς γνωστό, η φτώχια φέρνει γκρίνια. Το ότι δεν υπήρχαν οι ίδιες αντιδράσεις την πιο παραγωγική περίοδο της χώρας (προ ολυμπιακών αγώνων) όταν οι αλλοδαποί έχτισαν όλες τις υποδομές τις χώρας λέει απο μόνο του πολλά.
Φυσικά και πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, είναι τραγικό να μην αποκτούν τα παιδιά των αλλοδαπών την ελληνική ιθαγένεια με την γέννηση ή με την παιδεία. Όπως έχει η κατάσταση τώρα δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στις οικογένειες των αλλοδαπών κάτι το οποίο οδηγεί κάποια στιγμή σε ακρότητες και παραδείγματα βλέπουμε καθημερινά. Όταν φοβάσαι να βγείς απο το σπίτι, δεν μπορείς να πάς τα παιδιά σου στο σχολείο, δεν μπορείς να επισκεφτείς ένα νοσοκομείο… Τι θετικό λοιπόν μπορεί να βγεί απο την παρούσα κατάσταση αν μείνει ως έχει; ο Φόβος μόνο προβλήματα φέρνει.
Προτείνω λοιπόν να προχωρήσει το νομοσχέδιο αλλά να υπάρχει και ένα ξεκάθαρο πλάνο ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην παιδεία και ανάλογο πλάνο επενδύσεων για το εργατικό δυναμικό που θα προκύψει.
Ευχαριστώ.
– Στην Ελλαδα το 45% των μαθητων στα σχολεια της πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης ειναι αλλοδαποι
– το 2009 ηταν το πρωτο ετος στην ελληνικη ιστορια οπου οι αλλοδαποι που γεννηθηκαν στην Ελλαδα ηταν περισοοτεροι απο τους Ελληνες…
– Κανεις δεν γνωριζει ποσοι συνολικα αλλοδαποι ζουνε στην Ελλαδα
– Η Ελλαδα μαστιζεται απο υπογεννητικοτητα και την οικονομικη εξαθλιωση…
– Χιλιαδες μεταναστες ερχονται καθε χρονο…τα συνορα αφυλακτα…και οτι λεγετε οτι θα γινει ειναι παραμυθια….
αφομοιωση;;…..αδυνατη…
μελλον;;;;…δεν υπαρχει…
…σε λιγα χρονια η Ελλαδα θα εχει παψει να υπαρχει…
ΥΓ…πολυπολιτισμικες κοινωνιες υπαρχουν μονο σε πλουσια κρατη…υπο προυποθεσεις… και βεβαια αν υπαρχουν χορτασμενα στομαχια….δειτε τι εγινε στην Γιουγκοσλαυια και την Σοβιετικη Ενωση…
Έχω την πεποίθηση ότι αν εμείς οι Έλληνες είχαμε υποστεί ότι έχουν υποστεί στη χώρα τους οι μετανάστες θα είχαμε πολύ χειρότερη συμπεριφορά.
Το συμπεραίνω από την τωρινή συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους όταν μας είναι άγνωστοι και κατά τη γνώμη κατώτεροι. Είναι συνηθως αγενής μέχρι χυδαία και η εκμετάλευση (ρίξημο) είναι στο αίμα μας δυστυχώς.
Το συμπεραίνω από την τύχη που έχουμε επιφυλάξει για την χώρα μας, με τις επιλογές μας σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, παντού καταρέουμε. Είναι αυτά στοιχεία της συμπεριφοράς των σπουδαίων προγώνων μας;
Πολλοί κατηγορούν τους μετανάστες για τον τρόπο που φέρονται. Εγκληματούν,κλέβουν, καταχρώνται δικαιώματα και παίρνουν τις δουλειές μας, άσε που παντρεύονται τα παιδιά μας τελευταία.
Αυτά είναι υποκρισίες. Στο σκληρό έγκλημα οι Έλληνες έχουν την πρωτιά και όσο για τα υπόλοιπα κι αν ακόμα δεχτούμε ότι οι ξένοι είναι κατώτεροι από εμάς, εμείς οι ανώτεροι τι τους μάθαμε; Πως θα ρίξουν τον διπλανό τους και το κράτος ότι δηλαδή κάνουμε κι εμείς!
Για τις δουλειές που μας πέρνουν από πότε φταίει ο φτωχός που γίνεται θύμα εκμετάλευσης και όχι ο πλούσιος που τον εκμεταλεύεται και που πολλές φορές τον δίνει και στις αρχές αφου του κάνει τη δουλεια χωρίς να τον πληρώσει.
Επειδή λοιπόν το DNA μας δεν κινδυνεύει να φθαρεί από την επαφή μαζί τους περισσότερο από ότι έχει ήδη φθαρεί (ποιο αρχαιοελληνικό DNA,300 χρόνια τουρκοκρατίας και ο Δράμαλης ξεχάστηκαν μαζί με τους Αλβανούς που πολέμησαν τους Τούρκους μαζί μας καιτώρα τους παρουσιάζουμε σαν Έλληνες,Οδ. Ανδρούτσος…) συμφωνώ να νομοθετήσετε με συναίση για να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα και να μην γίνεται ο κάθε καταραμένος από την τύχη θύμα στα χέρια κάθε ελληναρά που νομίζει ότι είναι και σπουδαίος.
Η νομιμοποιήση τους και η παραχώρησή σ’ αυτούς δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων μόνο καλό μπορεί να κάνει.
ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΑ 10.000.000 ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Κύριοι ταγοί της Χώρας:
Στο Σύνταγμά μας προβλέπεται η ετυμηγορία του Λαού ένεκα μεγάλων Εθνικών ζητημάτων. Το 1979 ΔΕΝ ερωτηθήκαμε για την είσοδό μας στην Ε.Ε. Το 2002 ΔΕΝ ερωτηθήκαμε για την αντικατάσταση του Εθνικού μας νομίσματος από το ευρώ και ως εκ τούτου της παραχώρησης της Νομισματικής Πολιτικής μας ,σε ξένους Τραπεζίτες κυρίως.
Αναφέρω αυτά τα δύο μόνον ως τα πιο κραυγαλέα.
Καιρός λοιπόν να ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ και για την φυλετική ή/και θρησκευτική διαφοροποίηση που μας επιβάλλετε! Φερθείτε μας σαν σε πολίτες, όχι σαν σε υπηκόους! Για να φερθούμε και εμείς αναλόγως.
μετά τιμής
αγαπητε προεδρε,
μην μπερδεευται την ιθαγενεια με την αδεια παραμονης, η χωρα μας δεν ειναι Η.Π.Α που εγινε απο μεταναστες, κατοικειται απο αρχαιοτατων χρονων ομοιογενως.δωστε χαρτια νομιμα σε οσους δουλεουνε εδω αλλα μην ρισκαρετε το μελλον της ομοιογενοιας στην χωρα, φυσικα μετα απο 20 χρονια νομιμης παραμονης και μετα απο εξετασεις στην γλωσσα να μπορει καποιος που θελει και που αισθανεται ελληνας να γινει ελληνας.
δυστυχως οι μεταναστες εδω ειναι στην πλειοψηφια τους μουσουλμανοι και μαλιστα φανατικοι,γιατι αραγε δεν επιτρεπετε μεταναστες απο χωρες της λατινικης αμερικης που ειναι χριστιανοι?
δηλαδη θελετε ντε και καλα να μας κανετε ρατσιστες?θα πηγαινουνε στο στρατο τα παιδια αυτα?θα υπογραφουνε τα χαρτια οτι αμα γινει πολεμος με την χωρα τους θα πολεμησουνε για την Ελλαδα? διοτι ασφαλως θα γνωριζετε οτι στις Η.Π.Α ενα απο τα χαρτια που μας βαλανε να υπογραψουμε ειναι και οτι αμα γινει πολεμος μεταξυ Ελλαδας και Η.Π.Α θα πολεμησουμε για τις Η.Π.Α.
Ενημερωστε σωστα τον κοσμο και μετα αφηστε να αποφασισει ο λαος με δημοψηφισμα για τα μετρα, μην βιαζεστε εκτος και αν πιεζεστε απο καπου, οι μεταναστες ειναι μια πραγματικοτητα και λογικα βοηθουν στην αναπτυξη της χωρας αρκει να ενσωματονονται σωστα διοτι οπωσ ειπα ειμαστε μικρη χωρα και δεν αντεχουμε μεγαλα νουμερα απο μεταναστες, το λεω αυτο για να μην πεινασουμε ολοι μαζι καποια στιγμη,
Και επιτελους παρτε καποια ουσιαστικα μετρα για επαναπατρισμο των ελληνων του εξωτερικου, μας εφαγε η ξενητια αδελφια
Αγαπητοί κύριοι
Με χαρά βλέπω επιτέλους μια πρωτοβουλία Ελληνικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνώ. Μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, ωθούμενες από μικροπολιτικά συμφέροντα και εθνικοαπελευθερωτικές φανφάρες, έχουν καταφέρει να λάβουν τις χειρότερες των αποφάσεων.
Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, η νομιμοποίηση των μεταναστών 2ης γενιάς, είναι κάτι που χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ και χρόνια. Εδώ και μια εικοσαετία περίπου εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, χρησιμοποιόντας την φθηνή τους εργασία. Πως νομίζετε άλλωστε ότι ήρθε η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας; Νομίζω ότι το ελάχιστο αντίτιμο για αυτό, είναι να δώσουμε την ευκαρία στα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες. Άλλωστε έχουν δουλέψει για αυτή την χώρα, πολύ περισσότερο από καποιους εθνικά περήφανους Έλληνες.
Συνεχίζοντας θα ήθελα να προσθέσω, πως θεωρώ οτι όποιος γεννιέται στην Ελλάδα και λαμβάνει την Ελληνική εκπαιδευση, μπορεί αυτόματα να θεωρείτε Έλληνας και να συνεισφέρει στην χωρα. Άλλωστε μην ξεχνατε ότι όσο παρεμένουν παρανομοι, δεν πληρώνουν εισφορές στα ταμεία ασφάλισης και δεν πληρώνουν εφορία. Αν θέλετε λοιπόν πραγματικά το καλό της χώρας όπως διατείνεστε αγαπητοί ρατσιστές και ακροδεξιοι, θα πρέπει να θέλετε την νομιμοποίηση των μεταναστατών. Σε ότι αφορά σχόλια του τύπου «θα μας πάρουν τις δουλειές», σκεφτείτε απλά ότι ως νόμιμο εργατικό δυναμικό θα είναι πολύ λιγοτερο ανταγωνιστικοί ως προς εσάς από ότι τωρα, γιατι πολύ απλά δεν θα είναι πια αντικείμενα προς εκμετάλλευση.
Νομίζω ότι με τα παραπάνω, αποδεικνύεται πως για ανθρωπιστικούς λόγους πρωτιστος αλλά και για καθαρά ωφελιμιστικούς, οφείλουμε ως κοινωνία να επιτρέψουμς σε αυτούς τους ανθρώπους να εχουν τα ίδια δικαιώματα με έμας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι κάποιες χώρες το έχουν κάνει ήδη για μας εδώ και πολλά χρόνια (ΗΠΑ,Αυστραλία, Γερμανία).
Ελπίζω η παράγραφος 4α να διορθώνει την αδικία που υφίστανται μέχρι τώρα τα παιδιά πολιτικών προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και παραμένουν χωρίς καμία ιθαγένεια!
Γενικά, στον πολιτισμένο κόσμο θεωρείται δεδομένο ότι κανένα μωρό δεν φέρει ευθύνη για το πού γεννιέται, ενώ το πιο φυσιολογικό είναι ο τόπος γέννησής του να γίνει και ο «τόπος του», αυτός που θα τον αγκαλιάσει και θα τον προστατεύει για πάντα.
Οι υστερικές και ανιστόρητες φωνές δεν αξίζουν απάντησης. Αν κάποιες από αυτές είναι καλοπροαίρετες, ας αναλογισθούν πόσα εκατομμύρια Έλληνες απολαμβάνουν τα προνόμια που τους παρέχουν άλλες χώρες και άλλες υπηκοότητες. Και ας μην σπεύσουν να πουν τα γνωστά ότι «εμείς τιμάμε τη χώρα που μας φιλοξενεί», επειδή έχω ζήσει έξω κι έχω δει με τα μάτια μου (πλάι στη σκληρή δουλειά και τα επιτεύματα) ελληνική μαφία, μικροαπατεωνιά, κουτοπονηριά, οπισθοδρόμηση, μιζέρια και άλλα συναφή.
Έτσι ακριβώς είναι και οι ξένοι που σήμερα μας υπηρετούν με φθηνό κόστος. Έντιμοι και δουλευταράδες οι περισσότεροι (μακάρι να τους έμοιαζαν αυτοί που τους βρίζουν), ενώ φυσικά υπάρχουν και οι άλλοι, που πάντως ταιριάζουν μια χαρά στην ελληνική κοινωνία, η οποία μη μου πείτε ότι είναι κυρίως «αγγελική». Λούφα, ρουσφέτι και ψωροπερηφάνεια (που δεν την αξίζουμε) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της «φυλής» μας. Άστε να ανακατωθούμε με τους ξένους μπας και φτιάξουμε…
Πέρα από την πλήρη και ανενδοίαστη αντίθεσή μου στο σύνολο του νομοσχεδίου, την οποία έχω ήδη εκφράσει παραπάνω, σας επισημαίνω και κάποιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες:
Άρθρο 1: Προβλέπεται κτήση ιθαγένειας σε τρεις περιπτώσεις:
Α) Σε τέκνο αλλοδαπών που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα επί πέντε έτη, εφόσον το τέκνο γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Β) Σε τέκνο αλλοδαπών που παρακολούθησε τις τρεις πρώτες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (!), μετά την ενηλικίωσή του και εντός τριών ετών από αυτήν. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΜΟΝΙΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ Ή ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ.
Γ) Σε τέκνο αλλοδαπών που παρακολούθησε έξι τάξεις σε ελληνικό σχολείο, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ Η ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ.
Συνεπώς θα πάρουν ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, νόμιμα ή παράνομα και επίσης όσων θα περάσουν παράνομα στη χώρα στο μέλλον!!!!!!!!!!!!!
Οι περιπτώσεις α και β της παραγράφου 4 υπήρχαν και στο ν.3284/2004, προστίθεται όμως και περίπτωση γ, για όποιον γεννιέται σε ελληνικό έδαφος και ένας από τους γονείς του επίσης γεννήθηκε και κατοικεί εδώ μόνιμα, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Αγνοήστε τους, συνήθως ανελλήνιστους και ανορθόγραφους, «Ελληνάρες». Οι φωνασκούντες μεταχειρίζονται, το λιγότερο, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιθυμούν να εξωπετάξουν τους μετανάστες (αφού τους ξεζουμίσουμε πρώτα), αλλά είναι υπερήφανοι, υποθέτω για την τεράστια ελληνική Διασπορά που διατήρησε τα εθνικά χαρακτηριστικά της σε, λιγότερο ή περισσότερο, πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Στην καλύτερη περίπτωση, η αντίδραση αυτού του είδους δηλώνει βαθύτατη ανασφάλεια. Αναρωτιέμαι, την ίδια ανασφάλεια θα ένοιωθαν όσοι αντιδρούν αν εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας (και οι πολιτικοί που μας αξίζουν) δεν την είχαμε φέρει στη σημερινή οικτρή κατάσταση;
Προσοχή, όμως, στις προϋποθέσεις του νόμου. Δεν είναι σαφές αν ο στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η αφομοίωση ή η ένταξη σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Είναι δικαίωμα του ενδιαφερόμενου να επιλέξει την αφομοίωση ή να διατηρήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική του ταυτότητα. Η δεύτερη επιλογή θα προσκρούσει σε τείχος δυσανεξίας, από τη στιγμή που δεν έχει καλλιεργηθεί το έδαφος. Πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, προέχει η αποκατάσταση σοβαρού και αξιόπιστου κράτους (αφού απέτυχε η αλλήστου μνήμης «επανίδρυση»). Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μας βγάζει λάδι εσαεί.
Poluanamenomeno to nomosxedio kai i rithmisi peri ipikootitas. Sigxaritiria. Oi akrodeksies parafwnies anamenomenes kai aftes kathws kai eksairetika kodofthalmes. Se apadisi aftwn, tha ithela apla na tonisw oti se kamia periptwsi den ekproswpoun ton elliniko lao, toulaxiston oxi ton elliniko lao pou kserw egw. Kalo tha itan o kathenas edw na ekfrazei ton eafto tou kai na apofevgei na kanei ton ireokurika tou ethnous. I Ellada, logw geopolitikis thesis kai istorias ipirkse global polu prin i enoia ginei epikairi. Einai pros to simferon tis xwras na apodextei kai na enswmatwsei tis eidikes aftes omades apo to na tis perithwripiisei san alloethneis meionotites. Oson afora tis ekfraseis vias, episis themito tha itan merika apo afta ta minimata na elegxthoun katallila apo tis arxes.
I ellada akrodeksio parelthon den eixe pote se adithesi me tous «evgeneis» vorioevrwpaious, kai oi opoioi ligoi prospathoun na perasoun teties tritokosmikes adilipseis mesa apo ritories provalodai aftyxws gia olous mas ws toulaxiston grafikoi…
Για τα τέκνα αλλοδαπών που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι θα πρέπει να κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα κάποια χρόνια πριν την ενηλικίωσή τους καθώς και πριν την κατάθεση αίτηση κτήσης ιθαγενείας. Π.χ. ένα παιδί που φοίτησε στις τρεις πρώτες τάξεις ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να πάρει την ελληνική ιθαγένεια αν έχει εγκαταλήψει την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα από το πέρας της τρίτης τάξης δημοτικού μέχρι και την ενηλικίωσή του (όπου μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα για να λάβει την ιθαγένεια).
Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίζεται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ότι γίνεται αναφορά σε ανήλικα τέκνα (μπορεί κάποιος να φοιτήσει θεωρητικά σε ελληνικό δημοτικό σχολείο και μετά την ενηλικίωσή του) καθώς επίσης θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι θα πρέπει τα παιδιά να έχουν συμπληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση όπως ορίζεται από τον ελληνικό νόμο (δημοτικό και γυμνάσιο) ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιες φτωχές οικογένεις να στέλνουν τα παιδιά τους μόνο στις τρεις πρώτες τάξεις του σχολείου για να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις του νόμου για την ιθαγένεια.
Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν σε άλλες χώρες όπως π.χ. στην Λιθουανία όπου ορίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα παιδιών να λάβουν την ιθαγένεια με βάση τις σπουδές τους σε ντόπιο σχολείο.
Δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω λέγοντας τα ίδια που πόσοι πολύ ήδη έγραψαν και που ο κάθε Έλληνας συζητά καθημερινά αυτές τις ημέρες. Προσωπικά θεωρώ κατάπτυστο, αισχρό, άθλιο, ανθελληνικό, αποκρουστικό, απαράδεκτο το όλο θέμα. Δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να μην βλέπετε ότι βλάπτει την πατρίδα μας, υποσκάπτει ο μέλλον των παιδιών μας, ακυρώνει τους αγώνες και τον μόχθο των γονέων μας να κτίσουν την Ελλάδα μας από την αρχή μετά τον εμφύλιο. Δίνεται λάθος μηνύματα. Θα έρθουν χιλιάδες επί πλέον μετανάστες βλέποντας ότι η χώρα είναι « μπείτε σκύλοι και αλέστε… » Και τότε τι θα κάνετε ;; Αφήστε τον κομματικό συμφέρον, τις τάχα σύγχρονες αντιλήψεις και όλες αυτές τις αηδίες, και κοιτάξτε τι κάνουν άλλες χώρες, η Αγγλία, η Ολλανδία, η ΗΠΑ, η Γερμανία. Εμείς είμαστε οι ξύπνιοι όπως πάντοτε…
Το νομοσχέδιο αυτό θα σας κάψει να το ξέρετε γιατί αφορά τον καθένα μας. Κοιτάξτε να το αποσύρετε. Και εγώ που σας γράφω σας ψήφισα. Όχι όμως για να ξεπουλήσετε την πατρίδα, όχι να υποθηκεύεστε το μέλλον των παιδιών μου. Ξυπνήστε πριν βγούμε στους δρόμους και τότε δεν θα πιστεύεται στα μάτια σας. Κάποιος θα μας συντονίσει, θα βγούμε και … άντε να δούμε τι ξεπουλάτε και γιατί…
ΝΑ προσέξετε καλά και την Μακεδονία μας, να είσθε σκληροί απέναντι στους Σλάβους και ας τους αναγνωρίσει όποιος ακόμη θέλει. Εμείς να είμαστε σταθεροί. Είναι Σλάβοι και αυτό είναι όλο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Είμαι δημοκράτης μα αγαπώ την πατρίδα μου. Τιμώ αυτούς που με αγώνες μου παρέδωσαν την Ελλάδα , και θέλω και εγώ να την παραδώσω στα παιδιά μου Ελληνική και ΑΚΑΙΡΑΙΑ.
Το νομοσχέδιο αυτό έπρεπε να είχε κατατεθεί πολύ πιο πριν, δηλαδή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη η διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην χώρα μας από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή απλά ανθρωπιάς αλλά και ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης και διασφάλισης πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν κατακλέψει οι (ημεδαποί) διοικούντες αυτά. Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη πρόσβαση που θα αποκτήσει το τμήμα των μεταναστών αποκτώντας πλήρη πολιτικά δικαιώματα στο σύστημα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω κατάρτιση του και την αύξηση της αποδοτικότητας της εργασίας συνολικά στη χώρα και άρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εισροή επενδύσεων ενώ η μαύρη εργασία που αποτελεί μεγάλη τρύπα για τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποκτήσει τεράστιες εισφορές με την εγγραφή των ανασφάλιστων εργαζομένων.
Τέλος σε σχέση με τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο θα ήθελα να τονίσω ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης είναι πολύ πιο εύκολο για τους εκάστοτε άρχοντες μιας χώρας να τη διοικούν χωρισμένη σε «γνήσιους» και «ιμιτασιόν» πολίτες ενώ για τους «γνήσιους» πολίτες χωρίς ιστορική μνήμη (Αμερικές, Αυστραλίες και Γερμανίες)είναι πολύ πιο εύκολο ψυχολογικά να απεχθάνονται αυτό που φοβούνται μήπως καταντήσουν οι ίδιοι, δηλαδή φτωχοί που είναι στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες. Αυτό που σε τελική ανάλυση τους ενοχλεί είναι η φτώχεια των μεταναστών και όχι η εθνολογική τους ταυτότητα. Ενόχλησε κανέναν άραγε που ρώσοι μεγιστάνες έχουν αγοράσει τεράστια ακίνητα στην Ελλάδα? Ίσα ίσα που τους περιμένουν πως και πως (ΛΕΦΤΑ)!!! Αν όμως είναι φτωχός και εργάτης από την Ρωσία που ήρθε στην Ελλάδα για να ζήσει από την δουλειά του αλλάζει το πράγμα!
Αφήστε φίλοι μου τις ανούσιες κορώνες επί ακροδεξιάς και μπείτε στον κόπο να διαβάσεις λίγο τις διατάξεις τις οποίες καλείσαι να σχολιάσεις. Δεν αντέχω τις γενικολογίες ανθρώπων, που θέλουν απλώς να κάνουν την αριστερή ή τη δεξιά προπαγάνδα τους και το τελευταία που τους ενδιαφέρει είναι να ασχοληθούν με την ουσία.
Σε ό,τι με αφορά αυτά είναι τα σχόλιά μου:
1) Συμφωνώ απόλυτα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1Α.
2) Διαφωνώ με την παράγραφο 2, εδάφιο α, του άρθρου 1Α. Γιατί μόνο 3 τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης;! Το θεωρώ τεράστιο λάθος. Η υποκοότητα πρέπει να δίνεται μόνο εφόσον το αλλοδαπό τέκνο ολοκληρώσει την υποχρεωτική του εκπαίδευση. Τότε μόνο μπορεί να γίνει λόγος για ουσιαστική «μετοχή στην ελληνική παιδεία» και η ιθαγένεια έρχεται ως επιβράβευση της άξιας αυτής προσπάθειας. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο εδάφιο πρέπει να απαλειφθεί και η παραγράφος να επαναδιατυπωθεί απαιτώντας ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε κάθε περίπτωση.
3) Επίσης διαφωνώ με την παράγραφο 4, στοιχείο γ’ του άρθρου 1Α. Θεωρώ υπερβολική τη ρύθμιση αυτή.
Εν συνόψει, αν και συμφωνώ με το πνεύμα του νομοσχεδίου, πιστεύω ότι φτάνουμε στο άλλο άκρο. Νιώθω σα να βγάζουμε σε εμποροπανήγυρη την ελληνική ιθαγένεια. «Πάρε και εσύ! Μπορείς!»
Ναι, να σεβαστούμε του ξένους. Ναι, να τους εντάξουμε και να τους δώσουμε την ιθαγένεια. Να μη φτάσουμε, όμως, στη λογική της προσφοράς σουπερ-μάρκετ. Σήμερα έχουμε ιθαγένεια σε καλή τιμή, έλατε κόσμε! Αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος και, δυστυχώς, από ένα μόνο άρθρο που διάβασα, διαπιστώνω ότι το νομοσχέδιο ρέπει σε κάποια σημεία προς αυτή την εσφαλμένη κατεύθυνση.
Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Επιτέλους ήταν καιρός να συμπεριφερθούμε απέναντι στους μετανάστες με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει! Η δημοκρατία δε φοβάται τίποτα. Αυτοί όλοι που φωνάζουν πρέπει να ξέρουν ότι όλα αυτά τα χρόνια την ανάπτυξη της οικονομίας μας τη στηρίξαμε σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως στηρίξαν οι Έλληνες μετανάστες την ανάπτυξη άλλων χωρών (Γερμανία, ΗΠΑ κ.λπ.).
Επειδή υπάρχει διαφωνία και επειδή πρόκειται περί ρηξικέλευθης αλλαγής στα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα,μεγάλης εθνικής σημασίας,το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ είναι μονόδρομος κύριοι κρατούντες.-
Οι γονείς μου έφυγαν από την Ελλάδα ως οικονομικοί μετανάστες το 1963 και εγώ γεννήθηκα στην Αυστραλία όπου και ακόμη ζώ. Η τοπική ιθαγένεια με εχει βοηθήσει σε κάθε συναλλαγή μου με το κράτος και φυσικά μου προσφέρει την πλήρη κάλυψη των κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση, επιδόματα κλπ) τα οποία δικαιούμαι ως πολίτης της χώρας. Τωρα ειναι πολύ ευκολότερο να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα που γεννηθηκα και μεγάλωσα και να ανταποδώσω στους κατοικους την γενναιοδωρια και την αγάπη που μου προσέφεραν. Χαιρετίζω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με εμένα.
«4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης Ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας Ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.»
Τι λέτε στο «β»;; όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, γίνεται Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης αυτομάτως, άνευ προϋποθέσεων ; Πάτε καλα;
Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο. Και επιπλέον θεωρώ ανθελληνικότατες, ανιστόρητες και καταστρεπτικές για τον Ελληνισμό τις απόψεις που άναφέρονται στα σχόλια και είναι αντίθετες στο προτεινόμενο νόμο. Η ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι γεμάτη με περιπτώσεις οι οποίες αποδείχτηκαν καταστροφικές για τον Ελληνισμό, όταν εφαρμόστηκαν πολιτικές απομονωτισμού και εσωστρέφειας. Ευτυχώς οι απόψεις αυτές σήμερα προέρχονται απο μια ισχνή μειοψηφεία.
Και βεβαίως είναι αστείο, αντιπαραγωγικό και άσχετο το να ζητείται να γίνει δημοψήφισμα για τέτοιου είδους θέματα. Είμαι Έλληνας επιστήμονας στο εξωτερικό εδώ και 10 χρόνια. Απο το 2000 έχω λάβει την υπηκοόητα της χώρας στην οποία ζώ και θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος απο τους διαφωνούντες για το νομοσχέδιο, πως ακριβώς αλοιώθηκε η ταυτότητα του Βρετανικού Έθνους επειδή μου έδωσαν εμένα υπηκοότητα…Αντί να αφιερώνουμε χρόνο σε τέτοιου είδους θέματα καθώς και σε διάφορα άλλα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να επιβάλουν με μοναδικό και προφανέστατο στόχο την αποδυνάμωση των πολιτικών και της πολιτικής και σε τελευταία ανάλυση της δημοκρατίας, καλύτερα δεν θα είναι να προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες να στηρίξουμε τη προσπάθεια μια σοβαρής πολιτικής για να πραγματοποιήσει η χώρα ένα άλμα προς τα εμπρός και να αξιοποιήσει το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ώστε να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη?
Και σε αυτό το στόχο μπορούν να συμβάλουν όλοι οι πολίτες-κάτοικοι της χώρας ανεξάρτητα απο τη καταγωγή τους, όπως ακριβώς και εγώ και άλλοι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό (ως αλλοδαποί) συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Επιλέον είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο, χαίρονται ιδιαίτερα όταν η ελληνική ομογένεια στηρίζει την Ελλάδα – ας σκεφτούν λοιπόν πως θα αισθανόταν οι Έλληνες μετανάστες αν επικρατούσαν παρόμοιες απόψεις με τις δικές τους στις χώρες στις οποίες οι Έλληνες μετανάστευσαν. Και επιπλέον πόσο θα εμπόδιζε την ανάπτυξη τους και με τη σειρά πως αυτό θα περιόριζε τη βοήθεια απο τους Έλληνες μετανάστες προς τη μητέρα Ελλάδα, αν δεν τους είχαν αναγνωριστεί δικαιώματα παρόμοια με αυτά των κατοίκων της χώρας στην οποία δημιουργούσαν…
Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνεται η ιθαγένεια με τόσο εύκολο τρόπο; Γιατί πρέπει η Ελλάδα να διαφέρει;
Δείτε τις απαιτήσεις για να λάβει κάποιος Βρετανική υπηκοότητα. Σε μιά χώρα φιλελεύθερη και με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Απαιτούνται αυστηρά κριτήρια, απαιτούνται τεστ, κλπ. Το ίδιο ισχύει με τη Γαλλική ή τη Γερμανική υπηκοότητα.
Εσείς γιατί δημιουργείτε ένα νομοσχέδιο που αφήνει παραθυράκια για λογής-λογής νομότυπες εξυπηρετήσεις που μπορεί να καταστήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ιθαγένεια ευκαιρίας;
Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί όσοι ταξιδεύουμε συχνά με την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται τα ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Θεωρείτε πως βελτιώνεται το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας όταν προγραμματίζετε την απονομή ιθαγένειας με τόσο διάτρητο τρόπο;
Αυστηρά κριτήρια κύριοι και σίγουρα όχι λιγότερο αυστηρά από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να γίνει η Ελληνική ιθαγένεια ιθαγένεια ευκαιρίας.