1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:
«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.
Το υπό έγκριση νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες εάν εγκριθεί θα μεταβάλει ριζικά το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας παγιώνοντας ένα καθεστώς άνευ όρων αποδοχής των γιγάντιων μεταναστευτικών ρευμάτων που έχουν εισέλθει και ενθαρρύνονται με αυτό τον τρόπο να εισέλθουν στο μέλλον στη χώρα μας.
Δεδομένου ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, να καθορίζει ελεύθερα την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα όπως σε όλες τις πραγματικές δημοκρατίες.
θεωρώ πάρα πολύ σωστή και δίκαιη την τροποποίηση που προτείνεται επί του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Είναι ντροπή στο όνομα της «καθαρότητας» του ελληνικού έθνους, να βασανίζουμε ανθρώπους που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας. Είναι αδιανόητο να ζητάμε από ένα παιδί που δεν έχει πάει ποτέ στη χώρα καταγωγής του ή ίσως έχει πάει σαν επισκέπτης 1 ή 2 φορές στη ζωή του, να προσκομίζει στις δημόσιες υπηρεσίες πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κ.ο.κ. από εκείνη τη χώρα. Κι ακόμη να ζητάει το Ελληνικό Κράτος από τα παιδιά αυτά να συγκεντρώνουν εκατοντάδες ένσημα κάθε χρόνο, με την απειλή πώς αν δεν τα συγκεντρώσουν θα απελαθούν στη χώρα καταγωγής τους, στην οποία δεν έχουν ζήσει ποτέ!
Φαντάζεστε τα παιδιά π.χ. των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, να μην θεωρούνταν ως πολίτες των χωρών αυτών. Φαντάζεστε οι συγγενείς μου που γεννήθηκαν στην Αυστραλία και μιλούν ελάχιστα ελληνικά, να χρειάζονταν όλα τα πιστοποιητικά τους από την Ελλάδα και να ζούσαν με το φόβο απέλασής τους στην Ελλάδα που ποτέ δεν γνώρισαν;
Βιώνω, ως δικηγόρος που ασχολείται με το δίκαιο αλλοδαπών, τον πόνο και την ταλαιπωρία που υφίστανται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν, καλώς ή κακώς, χτίσει τις ζωές τους στη χώρα μας. Παρόλο που επαγγελματικά θα με συνέφερε να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, σαν άνθρωπος χαίρομαι που επιτέλους μία κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα κατάματα, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους.
Ας δείξουμε την ανθρωπιά και τον σεβασμό στους συνανθρώπους μας αυτούς, γιατί μια μέρα ίσως να βρεθούμε στη θέση τους. Και τότε δεν θα έχουμε την πολυτέλεια του εθνικισμού…
Ήδη έχουμε αργήσει να εντάξουμε τους μετανάστες στην κοινωνία μας. Ας εκλήψουν επιτέλους τα φοβικά σύνδρομα και να σταματήσει ο δήθεν «πατριωτισμός». Εξ’ άλλου, αυτοί οι άνθρωποι, μάλλον σέβονται την χώρα μας περισσότερο απ’ ότι εμείς οι γηγεννείς.
Ελπίζω οι συντηριτικες φωνές να μην ακουστούν αυτή τη φορά…
Να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια οι μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή που ήρθαν εδώ ενώ ήταν ανήλικοι και έλαβαν τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (εφ όσον φυσικά το επιθυμούν).
Πιστέυω ότι τα προαπαιτούμενα για τη Λήψη ελληνικής ιθαγένειας η οποί α θα συνεπάγεται και τα αντίστοιχα εκλογικά δικαιώματα για πολίτες κρατών εκτός ΕΕ πρέπει να είναι:
Ενήλικες:
Α. 15 ετής νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα
Β. Λευκό ποινικό μητρώο
Γ. Διαμονή στην Ελλάδα
Παιδιά
Α. Γέννηση από Έλληνα πολίτη (τουλάχιστο ο ένας από τους δύο γονείς)
ή αλλιώς
Β. Φοίτηση έξι συνεχόμενων σχολικών τάξεων στην Ελλάδα και διαμονή στην Ελλάδα
Αυτά για να μην πολυμπερδευόμαστε και κυνηγάμε τη σκιά μας
Οι άνθρωποι ταλαιπωρουνται από τις δημόσιες υπηρεσίες, που τους αντιμετωπίζουν σαν res. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζονται, όπως και οι Έλληνες πολίτες, είναι η σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Με το να δώσεις την ελληνική ιθαγένεια δεν λύνεις και όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν. Για παράδειγμα το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνεις είναι να υποχρεώσεις τους αρμοδίους να εργαστούν, να αποδώσουν στο αντικείμενο τους, να μην αγανακτεί ο κόσμος με την έλλειψη ενδιαφέροντος των υπαλλήλων. Απο εκεί και ύστερα, σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν ανθρωπιστικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, ο ισχύον νόμος καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί να λειτουργεί ορθά και άμεσα (και πάλι) ο κρατικός μηχανισμός.
Χιλιάδες τα σχόλια. Ελπίζω μόνο κάποιοι να τα διαβάζουν προκειμένου να αφουγκράζονται το κοινό αίσθημα, εφόσον δεν είναι στα σχέδιά τους το δημοψήφισμα.
Ας διαβάσουν και ας πράξουν.
Αν δεν τους φτάνει αυτό, (αν και το πιο πιθανό είναι να έχουν ήδη μετανιώσει που έδωσαν βήμα στον κόσμο), ας κάνουμε και μεις ένα δημοψήφισμα επιτέλους! Ας μοιάσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους μιας που τους θαυμάζουμε τόσο.
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου μπορεί να είναι σωστή όμως πρέπει να ληφθούν αρκετοί παράγοντες υπόψη για την απόκτηση ή κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.
1.-Να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί να δηλώσουν ποια υποκοότητα θέλουν να έχουν,αποβάλλοντας ουσιαστικά την προηγούμενή τους.Αλλωστε ισχύει σε πολλές χώρες αυτό.
2.-Θα είναι φορέας όχι μόνο δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων όπως ο έλληνας πολίτης.π.χ.Στράτευση έστω και σε ειδική κατηγορία.
3.-Να υπάρξει ως απαιραίτητη προϋπόθεση η στοιχειώδης γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.Μπορεί να γίνει με σεμινάρια.
4.-Να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας για εθνικούς λόγους κλπ που θα ορίζονται ρητά για να μην γίνουν αυθαιρεσίες.
Η απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ούτε «ναι» ούτε «όχι». Η λύση είναι στη μέση και ένα υποθετικό δημοψήφισμα μόνο θα όξυνε την κατάσταση.
Όταν οι επιλογές είναι μόνο δύο η προπαγάνδα και «τρομοκρατία» βασιλεύει με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην ψηφίζει με βάση τη λογική αλλά το συναίσθημα (δείτε για παράδειγμα πώς οι πολίτες με ακραίες απόψεις γράφουν εδώ μόνο με κεφαλαία-κατακυριεύονται απο συναίσθημα).
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελβετία η οποία ρεζιλεύτηκε παγκοσμίως και στο μέλλον θα επιβαρυνθεί τα κοινωνικά ρήγματα που προκάλεσε αυτό το τελευταίο δημοψήφισμα για τους μιναρέδες.
Χωρίς δεδομένα, ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών,του σώματος των μεταναστών και λαθρομεταναστών θεωρώ ανεύθυνη την όποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αν δεν γίνει πλήρης καταγραφή τότε μόνο το δημοψήφισμα είναι λύση.
Κακώς προχωρείτε σε προσχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ
Προσωπικά πιστεύω ότι το ΝΣ πηγαίνει στην σωστή κατεύθυνση.
Ζώντας για πάνω απο 35 χρόνια στο εξωτερικό, διαβάζω και ακούω στα αναρτημέννα σχόλεια, γνωστά συνθήμματα φόβου και ανασφάλειας (όπως τα ακούγαμε και εμείς απο τους Ντόπιους, τότε).
Αλλά πιστεύω ότι μέσα απο την σωστή ενσωμμάτοση Μεταναστών στις εκάστωτε κοινωνίες μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν για αυτές.
Βρισκόμασται σε νέα δεδωμένα όπου το οικονομικό, γεωπολιτικό, πλυθισμιακό περιβάλλον αλλάζει καθημερινά. Δέν επιτρέπεται σαν Χώρα με την πλούσια Ιστορία μας (όπου Έλληνας ήταν όποιως κατείχε Έλληνική Παιδεία) να έχουμε αυτές τις ξενοφωβικές τάσεις.
Προχωρείστε με Θάρρος προς τις αναγκαίες μεταρυθμίσεις και παρουσιάστε τις Θέσεις με την απαιτούμενη επικοινωνία έτσι ώστε να ενειμερωθούν οι καλοπρωέραιτοι Πολοίτες.
Αντικατάσταση του «Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α :ως εξής «Με τη γένηση στην Ελλάδα»
Αυτό ως βάση, ως κανόνα, ως αρχή. Μετά μπορούμε να εξετάσουμε σε ποιές περιπτώσεις χάνει την Ελληνική Ιθαγένεια.
στη θεωρία δεν είναι άσχημο, αλλά ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι με τους γείτονές μας ποτέ δεν τα πηγαίναμε καλά. μπορεί να λέμε ότι είμαστε στον 21ο αιώνα οι πολιτικές όμως παραμένουν πολύ πίσω.
το θέμα θέλει πολύ σκέψη πριν παρθούν οι αποφάσεις με δεδομένο το θέμα του ισλαμισμού καθώς και προηγούμενες ανακοινώσεις προθυπουργού της γείτονος εξ ανατολών χώρας σχετικά με το θέμα. γνωρίζουμε καλά τι παιχνίδια πέζονται και τι γίνεται με τους μουσουλμάνους της Θράκης του οποίους οι γείτονες αποκαλούν ομοεθνείς τους.
συμερασματικά ΔΕΝ συμφωνώ με την Ελληνοποίηση των αλλοδαπών ειδικά των μουσουλμάνων.
ευχαριστώ,
Από τη στιγμή που εδώ και 20 χρόνια δεν υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και η ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το άρθρο 5.2 του Συντάγματος περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, τι παραπάνω θα προσφέρει η αθρόα «πώληση» της ιθαγένειας σε μεγάλο και αδιευκρίνιστο αριθμό αλλοδαπών?
Ας υπάρξει πρώτα σοβαρή πολιτική για τη μετανάστευση και η εφαρμογή όλων των σχετικών νόμων και μετά βλέπουμε.
Λυπάμαι πολύ για τη στάση ορισμένων υποστηρικτών του νομοσχεδίου (και πολύ περισσότερο πολιτικών) οι οποίοι με ακριτοέπεια χαρακτηρίζουν όλους τους σκεπτικιστές ή τους αρνητές του νομοσχεδίου «ρατσιστές» και «ακροδεξιούς».
Το νομοσχέδιο είναι σωστό και μπράβο που κατατίθεται.Διάβασα κάποια από τα σχόλια των τελευταίων ημερών και σε όλους αυτούς που αναφέρονται σε ορδές ξένων που θα μας κατακλείσουν, απλά καταλάβετε ότι μιλάμε για παιδιά μεταναστών που έχουν μεγαλώσει εδώ και δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο εκτός από Ελλάδα (γιατί και η έλλειψη επίσημών εγγράφων δεν τους επέτρεψε ποτέ να βγούν από τη χώρα).Ήταν ντροπή να μένουν «ξέμπαρκα» τόσα χρόνια.
Θετική είναι και η εντύπωσή μου για την όλη ιδέα της δικτυακής διαβούλευσης.
Κε Παπανδρεου μην ακουτε τιποτα. Το νομοσχεδιο ειναι σε σωστη κατευθυνση. Θα μπορουσε να ειναι ακομα πιο «προωθημενο» και να μην αφηνει εκτος χιλιαδες κοσμου.Η ελληνικη κοινωνια ειναι συντηρητικη το ξερετε και αντιδρασεις παντα θα υπαχουν. Ομως εχετε ψηφιστει για να συγκρουεστε με τετοιες αντιληψεις και να φερετε μια νεα πολιτικη πραξη. Λοιπον, συνεχιστε και ολοι οι δημοκρατες ελληνες θα ειμαστε μαζι σας οτι κομμα κι αν ψηφιζουμε.
Τα σεβη μου.
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση με σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να δώσει το δικαίωμα στους μετανάστες να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογή των δημοτικών αρχόντων και της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας ή υπηκοότητας σε όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα και πληρούν μία σειρά από προϋποθέσεις ,αποτελεί οφειλόμενη πράξη έναντι αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που επί δύο δεκαετίες ,αφότου δηλαδή η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, υπέστη τις πλέον κραυγαλέες διακρίσεις από τους ανάλγητους μηχανισμούς του κράτους-πολιτείας και αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής έως απάνθρωπης εκμετάλλευσης από μερίδα νεοελλήνων-εργοδοτών. Ασφαλώς το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας ή υπηκοότητας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης προϋπήρχε του παρόντος σχεδίου νόμου σύμφωνα με τις σχετικές με το θέμα διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και το μόνο καινούργιο που εισηγείται είναι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα γεννηθέντα στην Ελλάδα τέκνα των μεταναστών καθώς και του δικαιώματος συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές. Το μέτρο είναι θετικό και ουδόλως δικαιολογεί τις εκφρασθείσες ανησυχίες κάποιων που βλέπουν την παρουσία του μετανάστη ως μία απειλή κατά της εθνικής ακεραιότητας-ομοψυχίας του ελληνικού έθνους. Η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς ή σε όσους το επιθυμούν, που γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ακεραιτότητα του ελληνικού έθνους, αλλά ένα μπόλιασμα του ελληνικού πολιτισμικού δένδρου που συμφιλιώνει το διαφορετικό με το μέχρι σήμερα ξενοφοβικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία που αργά άλλα σταθερά βαδίζει σ αυτό που είναι σήμερα άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που συνυπάρχουν με το ξένο στοιχείο χωρίς να θίγεται η εθνική τους επικυριαρχία.. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. και άρα αποδέχεται τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και του ρόλου όλων των μελών για μία γεωγραφικά αδιαίρετη και ενωμένη Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της , των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων στην ενιαία αγορά εργασίας, των πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων και των ενιαίων κανόνων λειτουργίας , είναι δηλωτικό πως πλέον πάψαμε από καιρό να είμαστε η Ελλάδα των χριστιανών Ελλήνων , αλλά μία Ελλάδα που σέβεται το διαφορετικό και αφομοιώνει στον εθνικό της κορμό όλους τους πολίτες της και αγαπά τα παιδιά της όχι στη βάση της εθνολογικής τους καταγωγής αλλά στο μέτρο που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της. Άλλωστε σε λίγα χρόνια καμία χώρα των Βαλκανίων ,πλην Τουρκίας πιθανότατα ,δεν θα ναι εκτός Ε.Ε και άρα οι φόβοι ορισμένων είναι εξορισμού αβάσιμοι. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την υπογεννητικότητα των ακραιφνών ελλήνων ας γίνουν ευεργετικότερες οι διατάξεις (απλούστευση διαδιθκασιών)με τις οποίες διαπιστώνεται η ελληνική ιθαγένεια των ομογενών μας από Β .Ήπειρο και τέως Σοβ.Ένωση(ομογενών ποντίων) ή της απανταχού ελληνικής διασποράς.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια αυτόματα στα τέκνα αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους μένοντας συνεχώς και αδειαλείπτως στη Χώρα και έχουν εκπληρώσει την βασική υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό Γυμνάσιο).
2. Να δίνεται αυτόματα η Ελληνική Ιθαγένεια στα ανήλικα τέκνα που γεννιούνται στην Ελλάδα όταν ένας από τους γονείς γεννήθηκε επίσης στην Ελλάδα και από τότε διαμένει μόνιμα σε αυτή καθώς και σε κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από ανιθαγενείς γονείς και σε κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα και έχει εγκαταλειφθεί από τους γονείς του.
Να μη δοθεί σε κανένα η Ελληνική Ιθαγένεια με μόνο κριτήριο ότι πήγε σχολείο δεδομένου ότι η νομοθεσία των αλλοδαπών υποχρεώνει σε φοίτηση και τα παιδιά των παράνομων αλλοδαπών.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα γίνει πραγαμτικότητα το αυτονόητο.
1ον)Θεωρώ ότι τέτοιες αποφάσεις που «μεταβάλλουν» κατά κάποιο τρόπο τήν σύνθεση του κοινωνικού ιστού μιάς χώρας χρήζουν έγκρισης από το λαό μέσω δημοψηφίσματος.
2ον)Πολύ σοβαρό είναι και το θέμα της μηχανογράφησης ώστε να ξέρει η πολιτεία τήν πορεία αυτών τών ανθρώπων μεχρι να ενσωματωθούν στήν Ελληνική κοινωνία,να έχει δηλαδή ένα ιστορικό ή βογραφικό αυτών τών ανθρώπων.Σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να φέρνουν και χαρτί για καθαρό ποινικό μητρώο και από τήν χώρα καταγωγής τους.
3ον)Η ομαλή ένταξη αυτών τών ανθρώπων ίσως να θέλει μιά ποιό μακροχρόνια καμπάνια ενημέρωσης του Ελληνικού λαού ώστε να καμφθεί ένα κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει γιά το νομοσχέδιο άλλωστε τήν παρούσα στιγμή υπάρχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και δέν θα ήταν καλό να προσθέσουμε ένα παράγοντα που καλώς ή κακώς θα δημιουργήση αντιπαραθέσεις και διχωγνομίες στόν Ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ για το βήμα που το θεωρώ αληθινή καινοτομία έκφρασης της κοινής γνώμης.
Συγχαρητήρια στην Kυβέρνηση, θα πρέπει κάποια στιγμή όσοι ζουν στην Ελλάδα να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια.
Αναρωτιέμαι αν οι συμπολίτες μας που γράφουν αρνητικά σχόλια για την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά (έλεος! Μιλάμε για παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, μιλάνε ελληνικά, αισθάνονται έλληνες και πάνε στο ίδιο σχολείο με τα δικά μου!) των μεταναστών, έχουν προσπαθήσει να μπουν στη θέση τους, έχουν σκεφτεί ποτέ τα εκατομμύρια ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό (με πλήρη δικαιώματα όπου κατοικούν) ή τέλος, αν έχουν έστω προσπαθήσει να σκεφτούν τα ωφέλη για το ελληνικό κράτος. Τέλος πάντων, υποτίθεται ότι ο χώρος δεν είναι για να ανταλλάσουμε απόψεις, απλά για να κάνουμε πολιτισμένα σχόλια για τυχόν βελτιώσεις στο νόμο. Από εμένα ουδέν σχόλιο, εύχομαι ο νόμος να ισχύσει ως έχει, ένα πρώτο βήμα είναι στην πορεία για να αλλάξουμε λίγο την εικόνα της χώρας μας.
Θα μπορούσα να σχολιάσω άρθρο προς άρθρο το Σ/Ν αλλά απ’ ότι διαπίστωσα από τα σχόλια δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι γιατί οι Έλληνες φοβόμαστε ότι αυτό το Σ/Ν μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Θα προσπαθήσω επίσης να αναδείξω την υποκρισία που διακρίνει και τις δύο πλευρές, τόσο τους υπέρμαχους όσο και τους πολέμιους του νομοσχεδίου.
Καταρχήν είμαι κατά του νομοσχεδίου, ως έχει, για τους εξής λόγους:
Υπάρχει ήδη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας η οποία σημειωτεόν προσεγγίζει ικανοποιητικά τις αντίστοιχες διαδικασίες των ευρωπαϊκών χωρών. Όποιος διαθέτει καλή θέληση και δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει. Αντίθετα το Σ/Ν της κυβέρνησης απλοποιεί σε τέτοιο βαθμό την απόδοση ιθαγένειας ώστε αναπόφευκτα η Ελλάδα θα καταστεί πόλος έλξης για νέες μεταναστευτικές ροές. Ρωτώ και παρακαλώ να μου απαντήσετε ειλικρινά: σε ποια χώρα θα κατευθυνθούν τα εκατομμύρια νέων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, όταν η Γαλλία σταματά να χορηγεί βίζες, η Ιταλία προχωρά σε μαζικές απελάσεις και η Ισπανία σφραγίζει τα σύνορα της; Γνωρίζετε εσείς έστω και έναν μετανάστη ο οποίο δεν θα ήθελε να αποκτήσει υπηκοότητα κράτους μέλους της Ε.Ε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια; Και τέλικά πόσους μετανάστες αντέχει αυτή η χώρα με την ανύπαρκτη παραγωγική βάση;
Όσον αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ. Πιστεύω ότι αν έζησαν και πήγαν σχολείο εδώ τότε ναι μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, αν το θέλουν, όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας και εφόσον πρώτα απορρίψουν την υπηκοότητα των γονέων τους. Αυτό γίνεται στα περισσότερα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης, τα οποία τόσο μνημονέυουμε αλλά μόνο όταν μας συμφέρει.
Τώρα θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον δικαιολογημένο φόβο των Ελλήνων. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοιχτά το καλοκαίρι. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 κάναμε τα ψώνια μας και τις βόλτες μας τις Κυριακές άφοβα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 αφήναμε τα παιδιά μας να λένε μόνα τους τα κάλαντα στις γειτονιές. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 χρησιμοποιούσαμε τα ΚΤΕΛ χωρίς το φόβο μήπως μας πάρουν ομήρους στο Ελ Μπασάν. Μπορεί να μου πει κάποιος, ειλικρινά πάλι, ποιο είναι το καθοριστικό στοιχείο που άλλαξε τα παραπάνω;
Ο φόβος ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες θέλουν να παραμέινουν μετανάστες στη συνείδηση αλλά με πλήρη δικαιώματα Έλληνα πολίτη. Λυπάμαι κύριοι αλλά αυτό δεν γίνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός συμμετέχονατος στο διάλογο ο οποίος τόνισε «δεν είμαι λαθρομετανάστης, είμαι μετανάστης που γεννήθηκα στο μαιευτήριο Αλεξάνδρας». Όχι φίλε μου, είσαι παιδί μεταναστών που γεννήθηκες στο μαιευτήριο Αλαξέναδρας. Αν παρόλο που έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα δηλώνεις από μόνο σου μετανάστης τότε λυπάμαι δεν δικαιούσαι την ελληνική υπηκοότητα.
Τέλος, μια και πολλοί κατηγορούν την Ελλάδα για διακρίσεις, θα δεχόταν κάποιος φίλος από την Αλβανία για παράδειγμα 1,5 εκ. Σέρβους ή Βούλγαρους στη χώρα του; Ένας φίλος από το Μαρόκο θα δεχόταν 1,5 εκ. Νιγηριανούς; Ειλικρινά απαντήστε παρακαλώ. Και προς τους συμπατριώτες μου Έλληνες. Κύριοι αν σας ενοχλεί ο πραγματικά υπερβολικός αριθμός μεταναστών, προτρέψτε τα παιδιά σας να μαζέψουν καμιά ελιά, να πάνε στην οικοδομή, να πλύνουν καμιά σκάλα και να αφήσουν τα όνειρα για το δημόσιο. Γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ρίζωσαν εδώ, το έκαναν βρίσκοντας δουλειές τις οποίες εμέις απορρίπτουμε.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την επιδοκιμασία μου στο παρόν σχέδιο νόμου, διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις ως προς το ύψος του παραβόλου που θα πρέπει να καταβάλλουν οι αλλοδαποί.
Κύριε υπουργέ
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει κυρίως μικρούς και μικρομεσαίους, είναι επιβεβλημένο να επανεξετάσετε το χρηματικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν όλοι όσοι δικαιούνται την Ελληνική ιθαγένεια και συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Σκεφτείτε μόνο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών στη χώρα μας δυσκολεύεται να ανταπεξέρθει ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης, καθώς η εξεύρεση εργασίας για το συγκεκριμένο πληθυσμιακό κομμάτι, είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Και εφόσον βρεθεί εργασία τις περισσότερες φορές ο μισθός ή το ημερομίσθιο είναι κατά πολύ χαμηλότερο από όσο προβλέπει ο νόμος. Με τη βεβαιότητα ότι η έπισήμανσή μου αυτή, θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν κλείνω το σχολιασμό μου
Πιστεύω ότι η βασική αρχή του νομοσχεδίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Μόνο ξενοφοβικές τάσεις μπορώ να διακρίνω σε σχόλια που επικαλούνται την ανάγκη ποιοτικού ελέγχου των «φιλοξενούμενων», ή των «επισκεπτών» στο «σπίτι» μας. Κατά πρώτον, δεν είθισται να ζητούμε από τους «φιλοξενούμενους», ή τους «επισκέπτες» μας να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, να μας φροντίζουν και να μας καθαρίζουν και επίσης να συμβάλλουν –έναντι πινακίου φακής- στην (όποια) ανάπτυξη και ευρωστία του «σπιτιού» μας.
Κατά δεύτερον, αν πράγματι βλέπουμε την χώρα μας ως «σπίτι» μας, απορώ γιατί συνεχίζουμε να καταστρέφουμε με προσήλωση, ό,τι καλύτερο και ομορφότερο διαθέτει, γιατί συνεχίζουμε να το ρυπαίνουμε και να το υποβαθμίζουμε παντοιοτρόπως.
Κατά τρίτον, η χώρα μας δεν είναι και δεν μπορεί να λειτουργεί ως «φρούριο». Εδώ και καιρό, αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης γεωγραφικής και πολιτισμικής ενότητας, της Ευρώπης, και θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι γύρω μας θα έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα (γιατί τα αγγλικά είναι πιο αποδεκτά από τα αλβανικά;), έχουν διαφορετικές συνήθειες, θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις.
Συμφωνώ για την απόλυτη ανάγκη άμεσης ρύθμισης με ολοκληρωμένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο της μεταναστευτικής πολιτικής. Νομίζω όμως ότι θα είμαστε πλήρως υπεύθυνοι για τους ασκούς που θα ανοίξουν αν αγνοήσουμε την ανάγκη των παιδιών των νομίμων μεταναστών να ανήκουν σε μια πατρίδα, να έχουν μια ξεκάθαρη ταυτότητα και τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς τους υπολοίπους.
Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η προαπαίτηση για τα 3 χρόνια εκπαίδευσης. Ίσως θα πρέπει να αυξηθεί στα 6 χρόνια, αντίστοιχη, δηλαδή με τα έτη φοίτησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμφωνώ με προηγούμενα σχόλια ότι ίσως αυτό θα προσφέρει κίνητρο για να ολοκληρώσουν τα παιδιά αυτά το Δημοτικό και να αποκτήσουν κάποιες προϋποθέσεις ομαλής ένταξης στην κοινωνία.
Η άκαιρη, άσκοπη, πρόχειρη και κυρίως επικίνδυνη πρωτοβουλία της κυβερνήσεως για την απόδοση της ιθαγένειας σε 250.000 μετανάστες, εγείρει πλήθος ερωτημάτων και περισσοτέρων αντιδράσεων. Είναι αυτονόητο ότι οι, κατά βιολογική προδιάθεση, λείχοντες την σοσιαλιστική εξουσία δημοσιογράφοι και τα, λόγω επίκτητης επαγγελματικής διαστροφής, οσφυοκάμπτοντα Μ.Μ.Ε αγνοούν την πρόταση νόμου του κ. Ραγκούση.
Είναι όμως εξ ίσου βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότης των Ελλήνων αντιτίθεται στην αλλοίωση της πολιτιστικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτικής ταυτότητάς τους. Ορισμένοι επικεντρώνονται σε νομικά επιχειρήματα, προκειμένου να καταδείξουν ότι ο νόμος με τον οποίο θα «χαρίσει» η Ελλάδα την ιθαγένεια σε πρώτη φάση, σε 250.000 αλλοδαπούς είναι αντισυνταγματικός.
Τούτο έχει ως συνέπεια να αντιμετωπίζεται η Ελληνοποίηση Αφγανών, Πακιστανών, Αλβανών και άλλων, ως νομικό πρόβλημα. Όμως οι συνέπειες από ενδεχόμενη υπερψήφιση αυτής της προτάσεως νόμου εγείρουν κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπόδραστα εθνικά ζητήματα. Ερωτήσεις συγκεκριμένες που απαιτούν σαφείς απαντήσεις:
*Γιατί αποδίδεται μαζικά η ιθαγένεια σε 250.000 αλλοδαπούς;
*Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί;
*Τι θα συμβεί αν δύο εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας, ζητήσουν την Ελληνική ιθαγένεια;
*Με δεδομένο ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αυτοί τεκνοποιούν με ανεξέλεγκτο ρυθμό αποδέχεται η κυβέρνηση την σχεδόν βέβαιη διαμόρφωση αναλογίας πληθυσμού 60% Ελλήνων, 40% Ελληνοποιημένων αλλοδαπών;
*Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσοι αλλοδαποί είναι μουσουλμάνοι (και είναι σχεδόν όλοι) αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια, θα ζούν και θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες που τους επιβάλλει η Σαρία;
*Έχει ενημερώσει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες ότι η Διακήρυξη του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισλάμ, η οποία υπεγράφη το 1990 από όλα τα Ισλαμικά κράτη, ορίζει σαφώς ότι η Σαρία είναι η μοναδική πηγή από την οποία αντλούνται οι ρυθμίσεις για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στον Ισλαμικό κόσμο και δεν υφίσταται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος;
*Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Δικαστήρια κρίνουν με βάση τον Ισλαμικό νόμο; (ενδεικτικά μνημονεύω την από 1η Απριλίου 2008 απόφαση του Δικαστηρίου της γαλλικής πόλεως Lille, σύμφωνα με την οποία ο σύζυγος δικαιώθηκε για την εκδίωξη της συζύγου του, επειδή του απέκρυψε ότι δεν ήταν παρθένος.
Η Σαρία υπερίσχυσε του γαλλικού δικαίου. Η θρησκευτική υπεροχή έναντι του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους).
*Γνωρίζει η κυβέρνηση την σχετικά πρόσφατη (Φεβρουάριος 2008) δήλωση του κ. Villy Søvndal προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της Δανίας :«αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν σε λάθος χώρα. Αν είναι τόσο ανόητοι ώστε να απαιτούν χαλιφάτο ή την εφαρμογή της Σαρία, να πάνε στο Ιράν ή στην Σαουδική Αραβία. Δεν είναι δεκτοί στην Δανία. Να φύγουν από την χώρα μας και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».
*Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι για κάθε επιπλέον μετανάστη θα πρέπει να δημιουργούνται επιπρόσθετες υποδομές (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, θέσεις εργασίας κλπ). Τούτο θα απαιτεί επιπλέον δαπάνη ίση προς το τετραπλάσιο του ετησίου μισθού του. Σε περίπτωση δε που ο μετανάστης έχει σύζυγο και τρία παιδιά, η απαιτουμένη δαπάνη ισούται με το εικοσαπλάσιο του ετησίου μισθού του. Ευνόητο είναι ότι κάτι τέτοιο είναι οικονομικά ασύμφορο και δυσβάστακτο. Αυτοί δεν είναι δικοί μου υπολογισμοί, αλλά του κ. Maurice Allais, βραβευμένου με το Νόμπελ οικονομίας το 1988.
Θεωρώ ότι ο πήχυς σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις (ιδιαίτερα τα έτη παραμονής στη χώρα και τη γνώση της γλώσσας) τίθεται πολύ χαμηλά.
Επίσης, η περίπτωση (4α) και (4β)
«….4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή….»
ουσιαστικά λέει ότι όποιον δεν έχει στον ήλιο μοίρα, τον κάνουμε Έλληνα και ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά οποιουδήποτε βρίσκεται παράνομα στη χώρα μας να γίνονται Έλληνες, άρα ουσιαστικά ακυρώνει τις προηγούμενες παραγράφους.
Επιτέλους κάτι που έπρεπε να γίνει πολύ καιρό τώρα και αποτελεί σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γίνεται μια καλή αρχή, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήταν καιρός να αναζητήσουμε κάποια μεταναστευτική σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή, μεταναστευτική πολιτική.Τίποτε δεν μπορεί να είναι εξαρχής τέλειο. Σημασία έχει να μπει επιτέλους μπροστά. Ας προχωρήσει, λάθη και ανεπάρκειες μπορούν να διορθωθούν στην πορεία.
Αξιότιμοι Κύριοι της Κυβέρνησης,
Απευθυνόμενος προς τους νομικούς και τους συνταγματολόγους της Κυβέρνησης σας θα ήθελα να εξηγήσετε κάτι που δεν καταλαβαίνω:
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στο Σύνταγμα άρθρο που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για την παροχή δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι αλλοιώνεται σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό σώμα.
Η αλλαγή του κώδικος ιθαγένειας όμως, καθώς και η παροχή δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, κάνει ακριβώς το ίδιο, αλλοιώνει το εκλογικό σώμα σε σημαντικό ποσοστό και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό. Κι αυτό γιατί οι νέοι ψηφοφοφόροι που θα προκύψουν από το συγκεκριμμένο νομοσχέδιο θα αυξάνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν προβλέπεται να σταματήσουν.
Δεν θεωρείτε λοιπόν, ότι σε ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις; Είναι ένα θέμα που αφορά την πατρίδα μας εις το διηνεκές, καθώς τις επιπτώσεις του νόμου θα τις βιώσουμε για δεκαετίες.
Σχετικά με την διευκρίνιση:
«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είναι ανάγκη να διευκρινισθεί ότι η χρήση της έκφρασης «ιθαγένεια» στο πλαίσιο της σχολιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας συμπίπτει ως προς το νόημά της απολύτως με αυτό της –προσιδιάζουσας σε περισσότερο αυταρχικά πολιτεύματα που αξιώνουν από τον λαό υπακοή- έκφρασης «υπηκοότητα».»
τι σας ακούγεται πιο…εύηχο, «Είμαι Έλληνας υπήκοος» «είμαι Έλληνας ιθαγενής»;
Ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο και η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας, νομίζω ότι καθιστούν την ανάγκη διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος, αναγκαία. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, ας του δίνουμε την δυνατότητα να την εκφράζει και στο μεσοδιάστημα των εκλογών.
Από τη στιγμή που ένας πολίτης ζει και εργάζεται σε μία κοινωνία θα ΠΡΕΠΕΙ να συνδιαμορφώνει την πορεία ανάπτυξης του τόπου του. Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα για τη δημοκρατία μας.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει τη συγχρονή πραγματικότητα μακριά απο ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η δεύτερη γενιά μεταναστών αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας και είναι αδιανόητο άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ να τους αρνούμαστε το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στη κοινωνία μας. Οι παραστάσεις τους, οι φιλοι τους, τα βιώματα τους προέρχονται από την ελληνική κοινωνία και δε νομίζω ότι ταυτίζονται με τις χώρες από τις οποίες οι γονείς τους προήλθαν.
Η μη χορήγηση ιθαγένειας στους πολίτες αυτούς οδηγεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.
Ειναι τουλάχιστον ρατσιστικό να θέλουμε να συνδέουμε την ιθαγένεια κάποιου αποκλειστικά και μόνο με τη καταγωγή και να αρνούμαστε δικαιώματα σε οσουν γεννηθηκαν, μορφώθηκαν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα.
Συγχαρητήρια, επιτέλους μια κίνηση βασισμένη στην ορθολογική βούληση και σε μια διευρυμένη αντίληψη του «ανθρώπινου» στηριγμένη στην έμπρακτη αναγνώριση του Άλλου. Από ιστορική άποψη, μας επιστρέφει στις καλύτερες παραδόσεις του ελληνισμού, στον Ρήγα Φεραίο, τον Ιώσηπο Μοισιόδακα, τον Ψαλίδα, τον Παμπλέκη -όλο αυτό το ριζοσπαστικό διαφωτιστικό ρεύμα-, καθώς και στα συντάγματα του Αγώνα, το Σύνταγμα του 1844 και αυτό του 1864 με τις πολιτικές/δημοκρατικές ελευθερίες και την καθολική ψηφοφορία και τον κοινοβουλευτισμό, τον βαθύτερο και ουσιαστικότερο ακόμη και από τα ευρωπαϊκά πρότυπά του. Από πολιτική άποψη, επιτέλους μετατοπίζει την πολιτική ιδιότητα από το αίμα και το έδαφος στην κατεύθυνση της ορθολογικής επιθυμίας διάπλασης και διαμόρφωσης ταυτότητας, δηλαδή στην κατεύθυνση του αυτοκαθορισμού και της αυτονομίας. Το έθνος πια δεν στηρίζεται σε τάχα «αντικειμενικά», «αναλλοίωτα» και ανιστορικά κριτήρια, αλλά καθίσταται η κοινότητα των εχόντων ίσα δικαιώματα, των απολαμβανόντων πολιτικής αναγνώρισης και των επιθυμούντων συμμετοχής σε αυτό, στις τύχες του, στις δυσκολίες του και στις δυνατότητές του εντός ενός πολλά υποσχόμενου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Η πολιτική ένταξη αποτελεί το αποκορύφωμα της κοινωνικής, και δίνει το δικαίωμα σε γηγενείς και μετανάστες να διαρρήξουν τα φαινομενικά αρραγή και σίγουρα δεσμευτικά πολιτισμικά πλαίσια ρυθμίζοντας τις σχέσεις τους στη βάση της αυτονομίας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας πέρα από πολιτισμικούς επικαθορισμούς. Κοινωνικά, αναβιβάζει στο status του «ανθρώπινου» όλους και όλες εκείνες που στο δημόσιο, εν πολλοίς ξενοφοβικό λόγο, στερούνται την «ανθρωπινότητά» τους με αποτέλεσμα να υφίστανται πάσης φύσεως αποκλεισμούς και εξευτελισμούς, έστω κι αν μοχθούν στην εργασία τους και παλεύουν στο σχολείο. Απλώς, αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια πρέπει να συμπληρωθεί με παράπλευρα μέτρα: τμήματα ένταξης και εκπαιδευτικής στήριξης στα σχολεία σε μόνιμη βάση και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να αποφευχθεί η «διαρροή», αυστηρή τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση των σχετικών προβλέψεων, εξασφάλιση της παρουσίας του λόγου των μεταναστών στη δημόσια σφαίρα. Συνεχίστε έτσι, ενάντια σε όσους καπηλεύονται έθνος και πατριωτισμό, φόβο και ανησυχίες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την εμφυλιοπολεμική ρητορική και αντικαθιστώντας τους «κομμουνιστοσυμμορίτες» με άλλους «προσφιλείς» τους στόχους.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΑ-ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ
Εξαιρώντας το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές και συνεπώς αποδεικνύει ότι γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, όπως και οι περίεργες «Ελληνοποιήσεις» του 1999-2000, σε άτομα τα οποία ακόμη και τώρα αρνούνται να μιλήσουν ή να γράψουν ελληνικά κοροϊδεύοντας έτσι και το ίδιο το κράτος που τους ελληνοποίησε, θεωρώ ότι είναι μέγιστο σφάλμα από την κυβέρνηση να προωθεί εντελώς α-σόβαρα ένα νομοθέτημα το οποίο θα έδιδε δικαίωμα σε υπηκόους τρίτων χωρών, να αποκτούν δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι ακόμη και σε τοπικές εκλογές.
Πρώτον διότι μιλάμε για κινούμενες μονάδες πληθυσμού, οι οποίες κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό -και για λόγους ευκολίας δικιάς τους και όχι των δημόσιων υπηρεσιών- δηλώνουν ψευδείς διευθύνσεις διαμονής με απόκλιση αρκετών χιλιομέτρων από τις πραγματικές τους και ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα αδυναμίας κατάρτισης εκλογικών καταλόγων με βάση τους τόπους διαμονής. Τούτο θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον άμεσο έλεγχο, των στοιχείων διεύθυνσης διαμονής τα οποία καταθέτει ο κάθε αλλοδαπός με την κατάθεση αίτησης για άδεια παραμονής. Η διασταύρωση των στοιχείων θα μπορούσε να γίνει είτε με την συνδρομή της Αστυνομίας, είτε με νομοθετική διάταξη η οποία θα επέτρεπε τους υπαλλήλους των Γραφείων Αλλοδαπών ή των ΔΑΜ των Περιφερειών, να διεξάγουν έρευνες για το αληθές των στοιχείων διεύθυνσης διαμονής. Ναι μεν ο 3386/05 επιτρέπει στις ΔΑΜ να αναζητήσουν αυτεπαγγέλτως στοιχεία για το νόμιμο του αιτήματος έκαστου αλλοδαπού -είτε για χορήγηση βίζας εισόδου για τα μέλη οικογένειας τους είτε για τη χορήγηση άδειας διαμονής- παρολ’αυτά υπάρχει θεσμική αδυναμία ως προς την εξακρίβωση του αληθούς της διεύθυνσης κατοικίας του. Ως εκ τούτου, το βέλτιστο θα ήταν να γίνει γενική εκκαθάριση του μητρώου αλλοδαπών, μέσω διασταύρωσης των στοιχείων διεύθυνσης του και αμέσως μετά να γίνει η κατάρτιση εκλογικών καταλόγων.
Μία τέτοια κίνηση, την οποία η παρούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπ’οψιν της άμεσα, θα μπορούσε να πάρει περί τους οκτώ με δώδεκα μήνες χρησιμοποιώντας το μέγιστο των πόρων του τομέα ο οποίος ασχολείται με το μεταναστευτικό -και φυσικά όχι με τα ΜΜΕ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις να ακολουθούν κατά πόδας- καθώς θα πρέπει να εμπλακούν και υπάλληλοι των Γραφείων Αλλοδαπών των κατά τόπους Δήμων οι οποίοι κρατούν και τα περισσότερα στοιχεία για τον τόπο διαμονής κάθε αλλοδαπού. Η χρήση των πόρων αυτών, προϋποθέτει και την στελέχωση των υπηρεσιών με περισσότερο έμπειρο προσωπικό και όχι με ένα μόνιμο υπάλληλο και τρεις συμβασιούχους και στέιτζ ανά Γραφείο Αλλοδαπών.
Ως εκ τούτου η σωστή επανακατάρτιση των εκλογικών καταλόγων με την προσθήκη και των αλλοδαπών που δικαιούνται το δικαίωμα του εκλέγειν, θα μπορούσε να αρχίσει λίγο πριν το τέλος του 2010, με πολύ γρήγορους υπολογισμούς και εξαιρώντας το γεγονός ότι μέσα στο 2010 θα εκδοθεί και νόμος για την νομιμοποίηση αλλοδαπών και εξαιρώντας το γεγονός ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι των Γραφείων Αλλοδαπών ασχολούνται με τη διαδικασία πολιτογράφησης ενώ οι υπάλληλοι των δημοτολογίων είναι επιφορτισμένοι και με την κατάρτιση του εθνικού δημοτολογίου.
Δεύτερον, το δικαίωμα του εκλέγειν δεν θα πρέπει γίνει θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλώνω για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι μία τέτοια κίνηση θα έθετε τους αλλοδαπούς σε υποχείρια των κομματικών μηχανισμών –ήδη για ομογενείς έχουνε δημιουργηθεί σύλλογοι οι οποίοι υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα με πιο τρανταχτό παράδειγμα δυο συλλόγους παλιννοστούντων Ποντίων σε δήμο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εκτός του ότι «ανήκουν» φανερά στα δύο μεγάλα κόμματα, βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με απόσταση μιας πόρτας. Από ιδία εμπειρία κρίνω ότι η εμπλοκή ομογενών, παλιννοστούντων και αλλοδαπών στα πολιτικά πράγματα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει ενώ αρκετοί αλλοδαποί καταφεύγουν εδώ και χρόνια σε βουλευτικά και γραφεία πολιτικών γενικώς για την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν –κυρίως στην έκδοση άδειας διαμονής- ενώ άλλοι εκφράζονται ανοιχτά υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης, κυρίως με γνώμονα το ποια τους «βόλεψε» καλύτερα. Ως εκ τούτου δε τίθεται πλέον θέμα νομιμοποίησης του δικαιώματος παρέμβασης των υπηκόων τρίτων χωρών στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο καθώς αυτό συμβαίνει υποδόρια εδώ και χρόνια, αλλά τίθεται θέμα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος μέσω της διευκόλυνσης που δίνεται με αυτό το νόμο για τη σύναψη περαιτέρω πελατειακών σχέσεων κράτους-αλλοδαπού σε τοπική και, μελλοντικά, πανελλαδική εμβέλεια.
Τρίτον, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν απορρέει από την ιδιότητα του αλλοδαπού ως άνθρωπος-ισότιμο μέλος της κοινωνίας, αλλά από την εσωτερική ανάγκη του να ασχοληθεί με τα κοινά. Το να δοθεί αυθαίρετα το δικαίωμα σε αλλοδαπούς να κατεβαίνουν σε τοπικές εκλογές αφαιρεί από την όλη διαδικασία τον χαρακτήρα της εκλογής προς όφελος της κοινωνίας και μετατρέπεται σε διαδικασία διαμαρτυρίας κατά του κράτους το οποίο νομιμοποίησε αυτή τη διαδικασία. Κυρίως σε Δήμους ή κοινότητες όπου τα ποσοστά αλλοδαπών και ομογενών αγγίζουν το 40 ή το 50 τοις εκατό του εγγεγραμμένου πληθυσμού, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει στην περίπτωση που μετατραπεί η ψήφος εμπιστοσύνης σε ψήφος διαμαρτυρίας και αναρριχηθεί στα δημοτικά συμβούλια ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών οι οποίοι θα αποφασίζουν με γνώμονα τις προσωπικές-εθνοτικές τους καταβολές και όχι για το κοινό καλό. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στην Ελλάδα διαμένουν και εθνικότητες οι οποίες έρχονται συχνά σε σύγκρουση μεταξύ τους και ως εκ τούτου η εκλογή εκπροσώπων μίας ή άλλης εθνικότητας σε Δημοτικά Συμβούλια θα μπορούσαν να φέρουν τριβές σε προσωπικό επίπεδο και να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία το έργο που θα κληθεί να επιτελέσει η εκάστοτε τοπική αρχή.
Συνεπώς πρέπει ή να αρθεί το συγκεκριμένο άρθρο, ή να αλλαχθεί ο εκλογικός νόμος, επιτρέποντας ναι μεν την εκλογή αλλοδαπών/ομογενών, αλλά με πλαφόν ένα πλαφόν της τάξεως 1-10% ανάλογα με το μέγεθος του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι σε μεγάλους δήμους της χώρας ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια από αντιμαχόμενες εθνοτικές ομάδες, θα μπορούσε να καταστήσει τις παρατάξεις έρμαιο της βούλησης των εκλεγμένων αλλοδαπών/ομογενών με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται συχνά να αντιβαίνουν την κοινή πολιτική γραμμή που θα προσπαθούσε να χαράξει η εκάστη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, σχετικώς ως προς τις διατάξεις του νόμου πέρι κτήσης ιθαγένειας, κρίνεται σκόπιμο να λεχθεί ότι η ιθαγένεια δεν είναι ένα κουστούμι που χωράει σε όλους και το οποίο δεν πρέπει να δίνεται αυθωρί και παρά χρήματι. Ήδη παρατηρείται αύξηση γάμων –εικονικών κατά βάση- αλλοδαπών κατόχων ροζ κάρτας ασύλου, με Έλληνες πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια καταθέτουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής ως Σύζυγοι Ελλήνων, ακυρώνουν τη διαδικασία ασύλου, λαμβάνουν τις άδειες διαμονής τους, οι οποίες είναι πενταετούς διάρκειας και τους δίνουν δικαίωμα να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις ενώ μετά την παρέλευση πενταετίας και με την ανανέωση τους, μπορούν να λάβουν δελτίο μόνιμης (δεκαετούς) διαμονής και να κινήσουν διαδικασία πολιτογράφησης χωρίς το παράβολο των €1500. Έτσι, λαθρομετανάστης, ο οποίος έκανε, δικαίως ή αδίκως, αίτηση για άσυλο, γίνεται εν ριπή οφθαλμού Έλληνας πολίτης –καίτοι Ευρωπαίος πολίτης- μέσω ενός παραθύρου της Ελληνικής νομοθεσίας όντας σε αρκετές περιπτώσεις θύτης ή και θύμα των κυκλωμάτων –νομικών, ομοφύλων κλπ.- που λυμαίνονται τους χώρους νομιμοποίησης αλλοδαπών και αποκομίζουν χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία.
Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να κλείσει όλα τα παραθυράκια που επιτρέπει την «ελληνοποίηση» λαθρομεταναστών με συνοπτικές διαδικασίες και εν συνεχεία να ασχοληθεί με την πραγματική ελληνοποίηση αλλοδαπών οι οποίοι αξίζουν πραγματικά την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Εκτός των άλλων χρήζει επαναπροσέγγισης και ο ρόλος που θα παίξουν τα γραφεία αλλοδαπών των δήμων της χώρας, καθώς οι χιλιάδες αλλοδαπών οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για πολιτογράφηση άμα τη ψήφιση του νομοσχεδίου, θα κάνουν τις ουρές που εμφανίζονται στις εφορίες αυτές τις ημέρες να μοιάζουν σαν βόλτα στο πάρκο. Ουρές οι οποίες θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, αιτήσεις οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν και πρωτοκολληθούν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά από μόνιμο υπάλληλο του Δήμου, μια διαδικασία η οποία παίρνει κοντά μίση ώρα με σαράντα λεπτά και αυτό όταν όλα τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομισθεί είναι εντάξει και με τις σωστές σφραγίδες.
Είναι πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να μιλάει για την απόδοση δικαιοσύνης στους αλλοδαπούς μετανάστες, αλλά εάν δεν σκεφτεί πρώτα να εφοδιάσει τους Δήμους και τις κοινότητες με ικανά στελέχη για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών, τότε το πλάνο της θα αποτύχει παταγωδώς. Και κρίνοντας από το γεγονός ότι δεν κάνει ούτε μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε έχει ήδη αποτύχει.
ΝΑΙ στην υπηκοοτητα των μεταναστων που ζουν και εργαζονται πολλα χρονια στην ελλαδα! ΟΧΙ στην ιθαγενεια! ΝΑΙ στην ανθρωπια μας και στη κοινωνικη ισοτητα απεναντι σε ανθρωπους απο αλλες χωρες που αναζητουν μια καλυτερη τυχη στη χωρα μας ζωντας και δουλευοντας τιμια και νομιμα!!! ΟΧΙ στην απαλλοτριωση του εθνικου μας ιστου!!! ΟΧΙ αλλη εγκληματικοτητα!! ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ!! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!!!!!
Κατ’ αρχήν θερμά συγχαρητήρια, για την πολιτική πρωτοβουλία. Ήταν αναγκαία, επιβεβλημένη και ταυτόχρονα προωθητική. Είναι χρόνια τώρα, που οι μετανάστες ανά την Ευρώπη αποτελούν ιδιαίτερη κοινωνική κατηγορία ανθρώπων χωρίς δικαιώματα, αφού αδυνατούν να ασκήσουν – εάν και όσα είχαν – στην χώρα προελεύσεώς τους, ενώ δεν τα αποκτούν στην χώρα προορισμού τους. Στην αναίρεση αυτής της πραγματικότητας, θα ήθελα να συμβάλλω με τις εξής παρατηρήσεις :
1. Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας απαιτούνται έγγραφα νομιμοποιητικά των αιτούντων (ληξιαρχικές πράξεις κ.λ.π.), τα οποία μία κατηγορία αλλοδαπών ΔΕΝ διαθέτει, αφού νομικά είναι ανύπαρκτα πρόσωπα. Νομίζω, ότι θα ήταν σκόπιμη η ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων για τους συμπολίτες μας αυτούς, γιατί αυτοί – κατά πάσα πιθανότητα – θα βρεθούν προ αδιεξόδου, αφού προσωπικά έγγραφα δεν διαθέτουν ούτε εδώ, ούτε στην χώρα προέλευσης των γονιών τους.
2. Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή πρέπει να ακολουθηθεί και από μία ανάλογη «επικαιροποίηση» του ν.344/1976, περί ληξιαρχικών πράξεων, με την πρόβλεψη αναλόγων ρυθμίσεων, ώστε να καταχωρούνται στα ληξιαρχικά βιβλία του οικείου Δήμου, όλες οι μεταβολές που αφορούν αλλοδαπούς και, ιδιαίτερα οι γεννήσεις, αφού αποτελούν «ληξιαρχικά γεγονότα», τα οποία πρέπει να αποσυνδεθούν από την νομιμότητα της παραμονής τους στη χώρα. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η παραγωγή ανθρώπων – σκιών.
Καλημέρα σας
δυστυχώς γίνεται και πάλι κουβέντα για τα αυτονόητα. Αυτονόητο είναι όποιος γεννιέται στην Ελλάδα να πάιρνει την ελληνική ιθαγένεια και να είναι πολίτης αυτού του τόπου με όλα τα διακιώματα και τις υποχρεώσεις. Είναι υποκριτικό να λέγεται από κάποιους ότι το αίμα είναι κριτήριο. Αν είναι έτσι τότε υποψιάζομαι πως τουλάχιαστον πάνω από τους μισούς κατοίκους αυτής της χώρας έχουν αίμα ύποπτης προέλευσης.
Ακόμα πιο αυτονόητο είναι να έχουν λόγο για το τι γίνεται στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο και αριστεύουν, μιλώντας καλύτερα από ορισμένους «ελληναράδες» τη γλώσσα μας΄. Εδώ κάποιοι υποστηρίζουν στα σοβαρά πως ο θείος μου ο Τάκης που έφυγε στην Αμερική το 1960 με τη γυναίκα του, και που τα παιδιά τους που έχουν «ελληνικό » αίμα, μπορούν να ψηφίζουν και δεν μπορεί να ψηφίζει ο γείτονάς μου που είναι από τη Σερβία και μένει και δουλεύει εδώ από το 1993; Τα παιδιά του που γεννήθηκαν εδώ και πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, έχουν σαν μητρική την ελληνική και κουτσομιλούν με δυσκολία τα σέρβικα τι είναι; Δεν είναι έλληνες;
ϊσα ίσα που το σχέδιο νόμου είναι άτολμο. Αλλά δυστυχώς δεν προβλέπω ούτε καν αυτό να παιρνάει
Είστε υπέρ ή κατά;
Έστω απαντήστε μ’ένα ναι ή μ’ένα όχι
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί
Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε
[….]
Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν.
Είστε υπέρ ή κατά;
(Η απόφαση)
Οι στίχοι αυτοί του Μανόλη Αναγνωστάκη μου’ ρχονται στο μυαλό όταν βλέπω να επιπολάζουν τα «ναι μεν αλλά…», όταν διακρίνω τις ενστάσεις και τα λογικά αλλά μαξιμαλιστικά αιτήματα διαφόρων δικτύων, όταν ψυχανεμίζομαι τα μεσσηνιακής προέλευσης προσκόμματα, όταν θαρρώ ότι ορισμένοι προκειμένου να μην αισθανθούν πως θα χάσουν ψήφους επιλέγουν την αφωνία σχετικά με το ζήτημα της παροχής ελληνικής ιθαγένειας ή το ερμηνεύουν ως παρέκκλιση στην ταξική πάλη και ως προσφορά καρότου σε δυνάμει ψηφοφόρους.
Την ώρα που εθνικιστές και φασιστοειδή ακονίζουν τα μαχαίρια τους (ήδη χτες δεκάδες ειδεχθή χαρτάκια της ΝΕΟΣ γέμισαν τα πεζοδρόμια του κέντρου) , την ώρα που τα εκτροφεία αυγών φιδιού περιμένουν χρυσές δουλειές, δεν επιτρέπονται μισόλογα ούτε εφησυχασμός. Οι δυνάμεις της προόδου και του εκσυγχρονισμού, οι όσοι τέλος πάντων εν Ελλάδι κληρονόμοι των Φώτων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ας μην αφήσουν και αυτήν τη φορά το παιχνίδι να φύγει από το γήπεδό τους, ας μη δώσουν πάλι άθελά τους πάσα σε ό, τι δογματικότερο, αναχρονιστικότερο και συντηρητικότερο υπάρχει. Το ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν: απογραφή εκκλησιαστικής περιουσίας, Μακεδονικό 90-93, ταυτότητες και θρήσκευμα, Κυπριακό, βιβλίο ιστορίας κ.ο.κ. Αυτή τη φορά το ζήτημα είναι σημαντικότερο: η κίνηση Παπανδρέου/Ραγκούση κλονίζει βεβαιότητες και αποσκωρακίζει ιδέες δεκαετιών, για να μην πω αιώνων, τροποποιώντας για πρώτη φορά επί το ευρωπαϊκότερον και διαφωτιστικότερον την έννοια της εθνικότητας/ιθαγένειας.
Είναι σαφές λοιπόν πως καλούνται όλοι να επιλέξουν «με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν». Ας βγουν να στηρίξουν ανοιχτά και ανερυθρίαστα, λοιπόν, την πρόταση Ραγκούση, που κλονίζει για πρώτη φορά το αντιδιαφωτιστικής-χερντεριανής λογικής δίκαιο του αίματος, και ας σταθούν άνευ όρων στο πλευρό των (αν πάνε όλα καλά) 250.000 μελλόντων συμπατριωτών μας, που έχουν ήδη αρχίσει να στοχοποιούνται, κι ύστερα συζητούν για τις επιμέρους βελτιώσεις και την δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ελληνοποιήσιμων μεταναστών. Στη χώρα που ενώ τόσο εύκολα εθνικοποιεί γεωργιανούς τζουντόκα ή παραχωρεί το δικαίωμα ψήφου σε αδαείς ομογενείς του εξωτερικού, άλλο τόσο δύσκολα θεωρεί δικά της κάποια παιδιά, γεννημένα εδώ, που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα ή γλώσσα, κάθε τέτοια πρωτοβουλία, έστω διστακτική, είναι πολύ σημαντική και μπορεί να αλλάξει την ροπή όλης της κοινωνίας.
H E.E. δίνει στα 5 χρόνια διαμονής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, η Ελλάδα αποφάσισε να δίνει ιθαγένεια και με λιγότερες μάλιστα προϋποθέσεις.
Η Ε.Ε. εξέδωσε την οδηγία 2003/109/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε άμεσα με το προεδρικό διάταγμα 150/2006, προκειμένου να συνδέσει την 5ετή νόμιμη διαμονή του μετανάστη, εφόσον συντρέχουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις – και ιδίως η ύπαρξη ορισμένου εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, η πλήρης ασφάλιση ασθενείας, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού κλπ. – με την απόκτηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος μακράς παραμονής (5ετούς με δυνατότητα ανανέωσης).
Στον αντίποδα της Ευρώπης, η Ελλάδα επέλεξε να δώσει σε άτομα που έχουν λιγότερες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, όχι απλώς το ευνοϊκό καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά την ίδια την ελληνική ιθαγένεια!
Έτσι, το παιδί του μετανάστη που διαμένει και εργάζεται για 5 χρόνια στη Χώρα μας γίνεται Έλληνας, εφόσον έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα χωρίς άλλες διατυπώσεις!!!
Είμαστε, λοιπόν, η πιο προοδευτική χώρα της Ε.Ε. στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, αφού τη δίνουμε πιο εύκολα και από άδεια διαμονής.
Ας δούμε τι λέει το Π.Δ. 150/2006:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Aρθρο 4
(Aρθρο 4, 5, 7 παρ. 2 της Οδηγίας)
Προϋποθέσεις απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος
1. Στον υπήκοο τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα, κατά τα πέντε έτη αμέσως πριν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, υπό την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 αυτού του Aρθρου χορηγείται το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α. Διαθέτει ετήσιο εισόδημα, επαρκές για τις ανάγκες του ιδίου και της οικογένειας του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της Χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 15% για κάθε συντηρούμενο από αυτόν μέλος της οικογένειάς του. Στον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας. Ο τακτικός χαρακτήρας του ανωτέρω εισοδήματος αποδεικνύεται ιδίως από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του.
β. Διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθενείας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του.
γ. Διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.
2. Οι περίοδοι διαμονής που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε και στ της παρ. 2 του Aρθρου 3 του παρόντος δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανωτέρω πενταετούς περιόδου.
Ειδικώς περίοδοι διαμονής για λόγους σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης, λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά το ήμισυ για τον υπολογισμό της ίδιας περιόδου.
3. Περίοδοι απουσίας, εφόσον είναι κατώτερες των έξι διαδοχικών μηνών και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους δέκα μήνες εντός της πενταετίας, προσμετρώνται στον υπολογισμό της πενταετούς περιόδου.
4. Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και οι αρμόδιοι φορείς για την υποβολή και εξέταση της αίτησης, καθώς και για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η ενημέρωση πραγματοποιείται ιδίως μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, ανάρτησης πληροφοριακού υλικού στις ιστοσελίδες των ανωτέρω φορέων ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Το υλικό αυτό επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαφωνώ, γιατί όπως γίνεται και σε άλλες χώρες έτσι και εδώ οι μετανάστες που θα πάρουν χαρτιά θα έχουν πάνω από το συμφέρον της χώρας που τους φιλοξενεί το συμφέρον της χώρας καταγωγής τους.
Γιατί δεν είμαστε ικανοί να φορολογήσουμε σωστά εδώ και δεκαετίες τους Έλληνες, θα καταφέρουμε σε 5 χρόνια να φορολογήσουμε 1.000.000 ξένους.
Γιατί στην Ασία και στην Αφρική γρήγορα θα μάθουν πως τρελαθήκαμε και μοιράζουμε υπηκοότητες και τότε θα αυξηθεί υπέρμετρα η εισροή λαθρομεταναστών, και τότε τα σύνορα δεν θα μπορεί να τα κρατήσει κλειστά ούτε ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου.
Γιατί δεν έχουμε τις υποδομές να στηρίξουμε την παραμονή αυτών που ήδη ζουν στη χώρα. Που θα μείνουν, που θα δουλέψουν, τι θα κάνουν; Όποιος χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς καταλαβαίνει τι εννοώ, για τους πρίγκιπες που δεν τα χρησιμοποιούν δεν ασχολούμαι καν.
Γιατί ούτε στους χιλιάδες παράνομους μικροπωλητές που παραβιάζουν πλήθος νόμων δεν έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε τον νόμο.
Γιατί κάθε ξένος που παραβιάζει το νόμο μετά την αποφυλάκιση του δεν θα είναι πια δυνατόν να απελαθεί αλλά το ελληνικό κράτος θα πρέπει να φροντίζει και γι αυτόν.
Γιατί δεν τίθενται υποχρεώσεις για τους ξένους που θα πάρουν υπηκοότητα, χωρίς γνώσεις γλώσσας, ιστορίας κλπ θα γίνεται Έλληνας και θα ψηφίζει.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεις σε Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν σε δημοτικές και νομαρχιακές αλλά να τους απαγορεύεις να ψηφίζουν στις εθνικές.
Γιατί θα προστεθούν νέες ομάδες πιέσεων με τελείως διαφορετικά συμφέροντα από τους υπόλοιπους Έλληνες.
Γιατί ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα από τα επιδόματα που θα αναγκαστεί το κράτος να τους δίνει για να παραμένουν ήσυχοι (βλέπε Γαλλία)
Γιατί δεν μπορούμε να απορροφήσουμε πάνω από 200 – 300.000 ξένους γιατί δεν έχουμε βιομηχανίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Θα εκτοξεύσουμε μόνο την ανεργία.
Γιατί αυτός ο νόμος δεν βάζει όρια. Πόσους ξένους θα κάνουμε Έλληνες; 1, 2, 5, 10 εκατομμύρια;
Γιατί είμαστε στη χώρα της λαμογιάς και της απάτης και όλοι οι πολιτικοί θα τους χρησιμοποιούν ως εκλογική πελατεία.
Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα αλλά σταματάω εδώ, άλλωστε ότι κι αν πούμε όσοι κι αν είμαστε που διαφωνούμε ξέρω ότι θα γίνει. Ελπίζω σε δημοσίευση και όχι σε κόψιμο.
ΔΕΝ έχει σημασία από που είσαι
ΔΕΝ έχει σημασία τη γλώσσα μιλάς
ΠΡΕΠΕΙ να έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις ενεργά στην κοινότητα την οποία ανήκεις ! να συνδιαμορφώνεις τις συνθήκες που επηρεάζουν το μέλλον σου ,,,
αν δεν έχεις τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους γύρω σου είσαι αποκλεισμένος απομονωμένος και τελικά εκτός αυτής της κοινότητας.
Όταν εγώ πήγα στην Αγγλία για να δουλέψω με το που απέκτησα μόνιμη διεύθυνση σε σπίτι που νοίκιαζα μου ήρθε η εκλογική κάρτα μιας και σε λίγο καιρό θα είχαν δημοτικές εκλογές …
δεν ήξερα τη γλώσσα καλά δεν ήξερα τις συνθήκες … και δεν πήγα να ψηφίσω αλλά μετά από μερικά χρόνια και ψήφισα και συμμετείχα !
επίσης θέλω να ταχθώ κατά του οποιουδήποτε δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό … όταν κάτι αφορά ανθρώπινα δικαιώματα η δικτατορία της δημοκρατίας του όχλου πρέπει να σιωπά.
Πιστεύω πρώτα ότι είναι δύσκολο στο να μπορούμε να φράξουμε τα σύνορα όπως τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θέσης μας. Η αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας θα δώσει κίνητρα σε περισσότερη λαθρομετανάστευση. Προσωπικά βλέπω κίνδυνο αλλοίωσης της εθνολογικής κατάρτισης χωρίς να αφομοιωθούν οι μετανάστες σωστά πχ Μουσουλμανικός φουνταμελισμός.
Με όλο τον σεβασμό στους ξένους, πρέπει να τους βλέπουμε ως συνανθρώπους μας, αλλά το να δώσουμε Ελληνική Ιθαγένεια είναι κάτι άλλο. Μου εγείρει πολλές υποψίες η εσπευσμένη διαδικασία να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Με ανησυχεί πάλι η μη συμμετοχή του λαού στην διαδικασία επιλογής. Είμαστε ανώριμη να αποφασίσουμε ή υπάρχουν κάποια πράγματα που υπερβαίνουν την Δημοκρατία- τι είναι αυτά και ποιός θεός τα αποφασίζει για μας. Μπορεί για μερικούς το νομοσχέδιο να είναι ψύλλου πήδημα αλλά για μένα και πολλούς άλλους Έλληνες είναι σοβαρότατο. Στην Σουηδία, που δυστυχώς μας δείχνει την Δημοκρατία, μπορούν οι άνθρωποι να αποφασίζουν για το πόσους μιναρέδες μπορεί να εγείρουν, ή σε άλλα κράτη να ψηφίζουν για την συμμετοχή τους στην συνθήκη της Λισαβόνας, κτλ. Δυστυχώς πάλι δεν επιτρέπεται να κάνουμε δημοψηφίσματα εμείς.
Επιτέλους θα αναγνωριστούν ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι αυτονόητα. Σε μια χώρα η οποία θεωρείται το Λίκνο της Δημοκρατίας θα ήταν αδιανόητο να αρνούμαστε δικαιώματα τα οποία αναπτύσσουν και από μόνα τους την πολιτική συνείδηση. Πόσω μάλλον εάν η θεσμοθέτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών συνοδευτεί από μέτρα για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης και ενεργοποίησής τους σε όλους τους τομείς όπου πρέπει να ενεργοποιείται κάθε δραστήριος πολίτη: ανάπτυξη και επέκταση της γνώσης των δημοκρατικών θεσμών, συμβολή στον ουσιαστικό διάλογο, δραστηριοποίηση σε κοινωνικά κινήματα. Είμαι σίγουρη πως κάποιοι μετανάστες θα βρουν το δρόμο αυτόν αμέσως και έτσι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Δημοκρατίας στον τόπο μας: θα προτείνουν, θα απαιτήσουν, θα κινηθούν στην κατεύθυνση της πολιτικοποιημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Μαζί με τους Έλληνες, μαζί με τους πολίτες της Ευρώπης. Έχουν πολλά να μας μάθουν, αν και συνήθως νομίζουμε πως μόνο εμείς έχουμε να τους διδάξουμε. Περιμένω να ψηφιστεί αλλά και να εφαρμοστεί το Νομοσχέδιο. Και να συνοδευτεί από μέτρα θαρραλέα με στόχο την πραγματική ενσωμάτωση όλων των μεταναστών αλλά και τη διαπολιτισμική αγωγή όλων των Ελλήνων. Σε όλα τα σχολεία είναι απαραίτητη η διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Ένα σημείο που δεν τίθεται ακόμη προς συζήτηση είναι η κατάργηση των πολύπλοκων διαδικασιών για την χορήγηση της κάρτας παραμονής και εργασίας σε πολύ περισσότερους μετανάστες και ιδίως σε πρόσφυγες. Θεωρώ μελανό σημείο για την Ελλάδα την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε τόσο λίγους, όταν πολλοί είναι αυτοί που την έχουν ανάγκη.
Καταρχήν ήθελα να ενημερώσω ότι δεν ισχύουν όσα γράφονται για τη Γερμανία. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από γονείς αλλοδαπούς που ζουν 8 χρόνια στη χώρα από 1.1.2000 και μετά παίρνουν αυτόματα την γερμανική υπηκοότητα.
Ανεξάρτητα όμως από το τι κάνουν οι άλλες χώρες. Ο νόμος είναι μια επανάσταση. Δείχνει την προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής της Κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που όλα τα παιδιά επισκέπτονται ελληνικά σχολεία δεν καταλαβαίνουμε που είναι το θέμα ένα παιδί να έχει την ελληνική ιθαγένεια.
Μην προχωρήσουμε στον αποκλεισμό των παιδιών αυτών. Όχι μόνο θα είναι μια παράλληλη κονωνία που θα βρίσκεται σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία αλλά θα αποτελεί εστία ,,αξιοποίησης,, για ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα σχεδιάζουν δυνάμεις που εξυπηρετούν τη διακίνηση ναρκωτικών,ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.λ.π.
Μη κάνει πίσω η Κυβέρνηση. Και αυτά τα περι ,, αφομοίωσης ,, που είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ από τη Βουλή είναι επικίνδυνα στοιχεία για τη Δημοκρατία μας.
Οι φόβοι περί «αφελληνισμού» που εκφράζονται ή περί αλλοιώσεως της εθνικής μας συνείδησης και ταυτότητας υπερβολικοί και ακραίοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ΗΠΑ. Κράτος σχετικά νέο με πανσπερμία εθνοτήτων και μεταναστών. Και όμως οι Αμερικανοί είναι φανατικοί φιλιπάτριδες, ίσως περισσότεο και από εμάς, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους πολέμησαν, θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση και φανατισμό όπως και οι λοιποί ομοιογενείς εθνικά σύμμαχοί τους. Έχασαν οι Αμερικανοί τη συνείδησή τους;
Είναι δίκαιο αλλά και χρήσιμο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Αλήθεια πως και απο ποιούς έγιναν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας; Ποιός καλλιεργεί σήμερα τα κτήματα; Ποιός τη συγκομιδή συλλεγει;
Η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι και πράξη δικαίου αλλά και προς όφελος όλων μας. ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ Κε ΥΠΟΥΡΓΕ.!
ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ. Ειδικα αν ειναι οι 3 πρωτες ταξεις του δημοτικου δεν θα ξερει ουτε να γραφει. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6-ετης εκπαιδευση. ΟΣΟΙ ΔΕΝ την εχουν ας πανε στα σχολεια δευτερης ευκαιριας ή σε σχολεια ενηλικων για να την αποκτησουν. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΑΙΑ-ΧΑΡΤΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ 9 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΤΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
και μετα την ληψη της ιθαγενειας θα μπορει να καλει τους συγγενεις του απο την χωρα καταγωγης του να διαμεινουν στην Ελλαδα κλπ?
(Σας ζητώ συγνώμη, σβήστε το προηγούμενο, σας το ξαναέστειλα διορθωμένο)
Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί η έννοια «μετανάστης» και να μη συγχωνευτούν στην έννοια αυτή κι όσοι πέρασαν με παράνομο τρόπο στην ελληνική επικράτεια.
Οι παράνομοι είναι Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Ο Ι παρά τις όποιες προσπάθειες όσων έχουν συμφέρον να ζουν στην Ελλάδα οι ξένοι για να τους εκμεταλλεύονται πολιτικά κι εργασιακά μιας και δεν τους επαρκεί η εγχώρια μαύρη εργασία!
Θα μπορούσε πρώτα να χτυπηθεί παραδειγματικά η «μαύρη» κι ανασφάλιστη εργασία, να χτυπηθεί το ντόπιο και ξένο δουλεμπόριο κι ύστερα να ξεκαθαριστεί πως όποιος ζητά εργασία σ’ αυτή τη χώρα θα βρίσκει μονάχα με τις νόμιμες προϋποθέσεις και δε θα εργάζονται οι παράνομοι σε βάρος των νόμιμων εργατών. Κατ’ αυτό τον τρόπο κανείς δεν θα περνούσε τις τελευταίες δεκαετίες τα σύνορά μας για να γίνει θύμα εκμεταλλευτών όχι μόνο σε εργοστάσια και δημόσια έργα αλλά και σε επίπεδο οικιακής απασχόλησης.
Το να επιχειρήσεις παράτυπα να νομιμοποιήσεις και κατ’ επέκταση να συγχωνεύσεις λαθρομετανάστες, χωρίς κανένα όρο, ποσόστωση και περιορισμό, αυτό δεν αποτελεί ανθρωπισμό αλλά ανοιχτή πρόκληση και πρόσκληση προς όσους δεν έχουν ακόμα σκεφτεί να παραβιάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στην ενδοχώρα μας.
Ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για τον οποίο πρέπει να παρθούν υπεύθυνες αποφάσεις είναι οι συνθήκες που έχουν μεταβληθεί επικίνδυνα σχετικά με την εθνική πολιτισμική κληρονομιά που διακρίνει τους λαούς μεταξύ τους. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα μιας μαζικής πανσπερμίας που η ενίσχυσή της και η νομιμοποίησή της όχι μόνο την προσαρμογή της θα κατορθώσει αλλά και την αλλοίωση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καταντώντας μας ένα ισοπεδωμένο λαϊκό συνονθύλευμα. Από την άλλη, τα ήθη και τα έθιμα των λαθρομεταναστών μέσα στο ξένο περιβάλλον είναι αδύνατο να διατηρηθούν και σιγά σιγά ατονούν και ισοπεδώνονται κάτω από τον θηριώδη τρόπο ζωής μιας πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης. Τελικά η πολυεθνική κοινωνία θα μετατρέψει την κάθε ανθρώπινη μοναδικότητα σε άμορφη κι ακαθόριστη μάζα που τα μέλη της φέρουν τα εξωτερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά που όμως στερούνται της ψυχικής και πνευματικής τους ιδιαιτερότητας.
Για τους λόγους αυτούς ας τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα των λαθρομεταναστών για να αποτυπωθεί ξεκάθαρα η λαϊκή βούληση ως προς την παραμονή ή την απέλαση των λαθρομεταναστών από την χώρα.
Για τους νόμιμους μετανάστες, εφόσον καθοριστεί με σαφήνεια η έννοια τότε να καθοριστεί κι ο αριθμός των μεταναστών που μπορούμε να δεχτούμε ως χώρα, σε ποιες περιοχές της χώρας χρειάζονται και ποιάς εθνικότητας μεταναστών (Αιγύπτιους, Ταϊλανδούς, κλπ).
Για κάποιους από τους νόμιμους μετανάστες μπορεί να δοθεί υπηκοότητα, όπως μέχρι σήμερα, αλλά είναι αναγκαία η θέσπιση κι άλλων κριτηρίων πχ. πολιτισμικά, προσφοράς τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας, αποδοχή και γνώσης της γλώσσας, της ιστορίας μας, των εθίμων μας κλπ που να προκύπτουν από την ζωή τους και τη δραστηριότητα του καθένα που περιστασιακά ζει στην πατρίδα μας.
άντε επιτέλους να γίνει τίποτα και για αυτούς τους ανθρώπους επιτέλους. είμαστε η μόνη μπανανία/χώρα που δεν έχει κάνει κάτι ουσιώδες για τους μετανάστες στην Ευρώπη. όταν οι έλληνες ήταν μετανάστες σε Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία δεν νομίζω να είχαν την ίδια μεταχείρηση όπως έχουν εδώ οι Πακιστανοί και κάθε φυλή που έρχεται για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα. Ας μας φύγει επιτέλους το κόμπλεξ που έχουμε με τα αίματα και τις καθαρότητες και όλες αυτές τις αηδίες που το μόνο που κάνουν είναι να δηλητιριάζουν τα μυαλά μας. Επιτέλους ας καταλάβουμε κάτι πολύ ουσιώδες. ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ. είμαι υπέρ αυτού του νομοσχεδίου.