1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:
«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.
Frequently Asked Questions: German citizenship
•Law on Nationality
Ένας μετανάστης μπορεί να πολιτογραφηθεί αν ζει 8 έτη συνεχώς νόμιμα στη Γερμανία, γνωρίζει τα Γερμανικά, έχει καθαρό μητρώο, αποδέχεται τις αρχές του Συντάγματος, μπορεί να αυτοσυντηρείται οικονομικά και αποβάλλει την προηγούμενη ιθαγένεια (με ορισμένες εξαιρέσεις όπως πολίτες χωρών της ΕΕ που μπορούν να τη διατηρήσουν).
Παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς λαμβάνουν τη Γερμανική υπηκοότητα μόνο αν γεννήθηκαν από την 1/1/2000 και ένας από τους δύο γονείς τους είχε άδεια αορίστου χρόνου για τρία χρόνια πριν γεννηθεί και συνολικά 8 έτη νόμιμης κατοικίας στη Γερμανία. Δεν την παίρνουν αυτόματα όμως, αλλά όταν γίνουν 18 ετών και εφόσον το ζητήσουν ανάμεσα στα 18-23 και αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια.
Απαντήσεις σε ορισμένα «επιχειρήματα» για τους Έλληνες της Γερμανίας
Ορισμένοι χρησιμοποιούν το ακόλουθο επιχείρημα για να μας κάνουν να δεχτουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ:
Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τα παιδιά τους πήραν την Γερμανική ιθαγένεια, γιατί να μην δώσουμε και εμείς την Ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μετανάστες και τα παιδιά τους;
Απαντήσεις:
1.Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ήταν νόμιμοι. Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα ήταν παράνομοι και ορισμένοι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.
2.Δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιγράφουμε τους Γερμανούς ή τους Δανούς ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον τρόπο πολιτογράφησης στην Ευρώπη, εμείς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να ταιριάζει στην Ελλάδα.
3.Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει τη διαδικασία πολιτογράφησης τόσο ευκολότερη από αυτά που ισχύουν στη Γερμανία; Δεν φτάνει που ο μεταναστευτικός πληθυσμός μας δεν προσκλήθηκε αλλά ήρθε ετσιθελικά, θα τον επιβραβεύσουμε κιόλας;
4.Πολλοί Έλληνες της Γερμανίας έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στη Γερμανία επί δεκαετίες χωρίς να αποκτήσουν Γερμανική ιθαγένεια. Η πολιτογράφηση δεν είναι προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης.
5.Ακόμα και αυτοί που απέκτησαν την Γερμανική ιθαγένεια το έκαναν επειδή μπορούσαν να κρατήσουν και την Ελληνική σύμφωνα με το ισχύον Γερμανικό δίκαιο επειδή είναι πολίτες της ΕΕ. Οι δικοί μας μετανάστες είναι κυρίως εκτός ΕΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ θέλει να τους πολιτογραφήσει χωρίς να αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια τους.
6.Υποστηρίζουν μερικοί πως οι μετανάστες δεύτερης γεννιάς στην Ελλάδα είναι Έλληνες, δεν ξέρουν άλλη πατρίδα και άρα πρέπει να πολιτογραφηθούν. Με αυτό το σκεπτικό πώς εξηγείται πως οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα; Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ πως όποιος ζήσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ή πάει τρία χρόνια στο Δημοτικό της χάνει κάθε δεσμό με τη χώρα των προγόνων του;
7.Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να ακολουθήσει πολιτική ένταξης ας φρόντιζε να διευκολύνει τους μετανάστες με τις άδειες παραμονής, με την ασφάλιση, με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με την προστασία από διάφορα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Πώς οι Έλληνες της Γερμανίας πρόκοψαν τόσα χρόνια χωρίς Γερμανική ιθαγένεια. Αν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες, ποιο πρόβλημα τους θα λυθεί; Μόνο το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που θέλει να διευρύνει την εκλογική του πελατεία…
Ελληνας είναι αυτός που ο ίδιος ή οι παππούδες του πολέμισαν για να δημιουργηθει και να μην σβήσει το ελληνικό κράτος και κανένας άλλος.
Μόνο αυτός πρέπει να έχει το δικαίωμα ψήφου αλλοιώς σε 5-10 χρόνια θα δείτε δίπλα σας στα έδρανα της βουλής 30-100 βουλευτές αλβανούς να σας πουλάνε πνεύμα να να σας σας υψώνουν τον τόνο.
Αν σας αρέσει αυτό περάστε το μέτρο….
Ευχαριστώ και καλές γιορτές.
Αν νομίζει κανείς ότι θα λυθεί το δημογραφικό, το ασφαλιστικό, η αύξηση της εγκληματικότητας ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο πρόβλημα με τέτοιου είδους νόμους πλανάται πλάνην οικτράν. Αν αυτό το έκτρωμα γίνει νόμος του κράτους πολύ φοβάμαι ότι η εποχή που θα το μετανιώσουμε ως Έλληνες, δεν είναι μακριά. Σε μια χώρα με ανοιχτά εθνικά θέματα, με κακούς γείτονες, σε μια «γειτονιά» συνεχών ανακατατάξεων, σε μια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, τέτοια μέτρα είναι τουλάχιστον επικίνδυνα. Και νομίζω ότι χρήσιμο θα ήταν για τόσο σοβαρά ζητήματα που αλλάζουν και το σημαντικότερο όργανο του Κράτους, το εκλογικό σώμα, θα έπρεπε να ερωτηθούν οι πολίτες. Αλλιώς το «πρώτα ο πολίτης» μένει κενό γράμμα. Είναι κρίμα που η νέα κυβέρνηση στην οποία στηρίξαμε πολλές ελπίδες δίνει ένα τέτοιο αλγεινό πρώτο δείγμα γραφής. Και αυτά τα λέει ένας νέος άνθρωπος που στήριξε αυτήν την παράταξη στις τελευταίες εκλογές. Εύχομαι για το καλό του τόπου να υπάρξει υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικά, τα δύσκολα είναι πίσω…
Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΕΓΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ!!!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΜΗ ΤΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΜΕ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ!
ΔΕΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ 35ΧΡΟΝΙΑ Α ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
.
ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.
Εγω πραγματικα δεν εχω καταλαβει απο που κι ως που να ψηφιζουν τα ατομα που δεν ζουν στην Ελλαδα (ομογενεις) και δεν θα υφιστανται τις συνεπειες της ψηφου τους,και να μην ψηφιζουν τα ατομα που ζουν εδω περα(μεταναστες) και θα υφιστανται τις συνεπειες της ψηφου τους
Ειναι εντελως ανουσια η προσπαθεια των κομματικων στελεχων του καρατζαφερη να παραπληροφορησουν τον κοσμο.Στο νομοσχεδιο αυτο δεν μιλαμε για τους παρανομους μεταναστες αλλα για τους νομιμους!
Οσο για τις υποδομες ας γελασω!Στην Ελλαδα σε λιγα χρονια θα αρχισει να μειωνεται ο πληθυσμος και οι συντηρητικοι μιλανε για ελλειψη υποδομων!Λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει.
Ειναι προφανες οτι ολη η φασαρια γινεται απο τον καρατζαφερη γιατι γνωριζει οτι αμα οι μεταναστες ενσωματοθουν ομαλα στην ελληνικη κοινωνια θα χασει την δυνατοτητα να εμποτιζει τους πολιτες με ..μεταναστοφοβια και θα μεινει σιγουρα εκτος βουλης.
Νομιμοποιηση ολων των μεταναστων εδω και τωρα.
Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΕΓΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ!!!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΜΗ ΤΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΜΕ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΞ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΤΗΜΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ!
ΔΕΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ 35 ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
.
Δεν είναι τα πράματα τόσα απλά με τους «φουκαράδες» μετανάστες. Π.χ. στην οικοδομή αμείβονται καλύτερα και απ’ τους Έλληνες πλέον, ενώ πάντα νιώθουν ξένοι (και θέλουν να νιώθουν ξένοι).
Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προσέξει να μην δώσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ οφέλη σε «ευπαθείς» ομάδες, όπως έκανε το ’81 και έχουμε τώρα τα χάλια που έχουμε με τους «συνδικαλιστές» και τους Δ.Υ.
Να μην φέρετε στη βουλή για συζήτηση το εν λογω νομοσχέδιο. Αν πρέπει να αλλάξει κάτι ως προς αυτό, θα ειναι αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με την απόδοση Ελληνικής υπηκοότητος, άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών και κλείσιμο των συνόρων με καθε κόστος. Κατά τα λοιπά, για να σωθεί η χώρα χρειάζεται απομάκρυνση απο το διεθνές νομισματικό ταμείο, έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 100% κρατικών και ΟΧΙ ιδιωτικων τραπεζογραμματίων για την ανεξαρτητοποίηση και ανόρθωση της οικονομίας, κατάργηση ΟΛΩΝ των επιδομάτων και επιδοτήσεων, μείωση μισθών κατα 60-70% για τους υπαλλήλους του δημοσίου, συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και στόχος η εκμετάλλευση της αγροτικης παραγωγης αποκλειστικά απο τοπικούς παραγωγους-πολύ μικρούς συνεταιρισμούς, χωρίς μονοκαλλιέργειες σε βαθμο που θα καθιστά πρωτίστως τις τοπικες κοινωνίες και κατα συνεπεια τη χώρα αυτάρκη στα ειδη διατροφής.Η οικονομική κατάσταση θα γίνει φρικτή, ιδίως για τα αστικά κέντρα, μεγάλη πείνα θα επέλθει, αλλα το έθνος θα ζήσει και το κράτος θα ανακάμψει. Αν η Αθήνα θέλει Πακιστανούς, Αφγανούς και Ινδούς για τις αγροτικές εργασίες στο Μαραθώνα και τη Βοιωτία και Φιλιππινέζες υπηρέτριες στις οικίες των διοικητικών ένεκα του αντι-ρατσισμού και της φιλανθρωπίας κατα τα πρότυπα της Δανίας η της Ολλανδίας, τοτε ας τους κρατήσει και ας χωριστεί το κράτος σε 2 περιοχές. Αυτή που θα κρατήσει το μεταναστευτικό κύμα, με άλλο όνομα και άλλη σημαία (εκεί δηλαδή που λεφτά υπάρχουν), και την Ελλάδα (ας κρατήσουμε εμείς τη σημαια του ’78). Δώστε οτι ιθαγένειες θέλετε.(εκτός απο την Ελληνική φυσικά).
Σεβομενος τους ορους χρησης και προκειμενου να δω αν ειναι αληθινοι οι οροι χρησης και οχι προσχηματικο δημοκρατικο αλλοθι,τροποποιω το κειμενο:
Η Ελληνικη Ιθαγενεια ειναι κληρονομικη υποθεση ΑΙΜΑΤΟΣ και a’priori δεν μεταβιβαζεται.
Ετσι οριζει η Ιστορια μας και τα διδαγματα της Φυλης.
Οι γεννηθεντες εδω,απογονοι λαθρομεταναστων,φοιτησαντες σε Ελληνικα σχολεια και λαβοντες Ελληνικη Παιδεια,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ.Χαιρεσαι να ακους νεα παιδια,να μιλουν καλυτερα Ελληνικα απο τα γνησια Ελληνοπουλα.Αλλα… Υπαρχει κι ενα ΑΛΛΑ…
Η σκετη ΠΑΙΔΕΙΑ,δεν μπορει να σε κανη Ελληνα.Τα Ελληνοπουλα,δεν λαμβανουν μονον ΠΑΙΔΕΙΑ.Λαμβανουν και ΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Οι Βουλευτες,φαινεται να αγνοουν την ειδοποιο διαφορα μεταξυ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ(αν εξαιρεσουμε και την υποθεση ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ) που προσδιδει στον Ελληνα ολα τα γνωριμα εκεινα χαρακτηριστικα του Ελληνα και διαπλαθουν τον μοναδικο χαρακτηρα της φυλης.
Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο οιοσδηποτε Ελλην Πρωθυπουργος,θα αποτολμουσε να αποδωση Ιθαγενεια σε οιονδηποτε ξενο.Εαν και εφ’οσον υπαρξουν δυσαρεστες συνεπειες,οταν μελλοντικως αποκατασταθη η εννοια του Κρατους, θα οδηγηθη ενωπιον της λειτουργουσης Δικαιοσυνης μαζι με τους συνεργατες του.
Αυτη η ενεργεια,δεν χρειαζεται καμμια εξηγηση.Απορρεει απο την καταγεγραμμενη ζωντανη Ελληνικη ιστορια αιωνων και τα διδαγματα της φυλης.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ.Αυτη ειναι η ενδεδειγμενη λυση.Η Χρυση Τομη!Δεν μας ενδιαφερει τι κανουν τα αλλα Κρατη.Μας ενδιαφερει το σπιτι μας.
Ας γνωριζουν οι κυριοι Βουλευτες,οτι τους δινουμε Κυβερνητικη πλειοψηφια.Δεν τους δινουμε το ελευθερο να κανουν οτι θελουν!Εχει παρεξηγηθει η εννοια της Δημοκρατιας στην χωρα μας.
Μια Εθνικη υποθεση και δη η ανωτερω,δεν ειναι απλη υποθεση μιας Κυβερνητικης πλειοψηφιας αλλα συλλογικη υποθεση Συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας.
Αφορα το Εθνος και την επιβιωση του.Δεν αφορα ενα τυχαρπαστο κομμα.Στην χωρα μας,δεν εχει ληφθει καμμια προνοια για την υπαρξη ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Εαν υλοποιησετε τετοια εξαγγελια κε Πρωθυπουργε και κατι στραβωσει-συμφωνα με τον Νομο του Μουρ, θα παη στραβα-θα καταγραφειτε ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!Η υποθεση Ιθαγενεια ειναι χαωδης και με πολλες παραμετρους και απροβλεπτες συνεπειες.Ειδικα σε μια χωρα που εχει πολυ βαθεια παραδοση.ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ…
Μετα τιμης,
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Θεωρώ πρόχειρο το νομοσχέδιο, ειδικά για το άρθρο αυτό. Δεν διαφωνώ, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει τα τέκνα των οικονομικών μεταναστών να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά οι προϋποθέσεις, που μπαίνουν είναι μεν εξαιρετικά «προοδευτικές», αλλά ταυτόχρονα πολύ χαλαρές, που μελλοντικά θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα καταφεύγουμε σε νέο νόμο προς αναίρεση τους.
Έτσι π.χ. η απόδοση ιθαγένειας με την γέννηση του παιδιού είναι λάθος, όσα χρόνια και να είναι ο γονέας μόνιμα αλλά και νόμιμα στην Ελλάδα, γιατί η ενσωμάτωση του παιδιού στην ελληνική κοινωνία εξαρτάται εν πολλοίς και ειδικά τα πρώτα 14-15 έτη της ζωής του από την θέληση του γονέα. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να υπάρξει παροχή ελληνικής παιδείας πρώτα στο παιδί (καθώς ο πατέρας του μπορεί να το στείλει σε αλλόφωνο σχολείο ή να το επηρεάζει αρνητικά, όσον αφορά τη νέα του πατρίδα) και μετά το τέλος των σπουδών του σε ελληνικό σχολείο και για διάστημα >10 έτη (δηλ. αποφοίτηση Α’ τάξης Λυκείου) να γίνεται Έλληνας πολίτης μετά από αίτηση του ίδιου του παιδιού από κοινού με τους γονείς του με την προσθήκη και κάποιας συνέντευξης (γραπτής και προφορικής), που να κρίνει τον βαθμό ενσωμάτωσης του παιδιού στην ελληνική κοινωνία. Εννοείται, ότι ο συνολικός χρόνος διαμονής των γονέων δεν μπορεί να είναι μόνο 5 έτη, αλλά τουλάχιστον 13 έτη με τα 10 απ’ αυτά με νόμιμη παραμονή.
Οι 3 τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης του άρθρου 2 είναι ελάχιστες. Θα πρέπει το παιδί να φοιτήσει επί 10ετία τουλάχιστον, όπως και στο προηγούμενο άρθρο ή αν έρθει σε μεγαλύτερη ηλικία για φοίτηση (π.χ. 12 ετών) να έχει πάρει απολυτήριο γενικού ή επαγγελματικού Λυκείου, ώστε να ζητήσει ιθαγένεια με προσθήκη πάντα της συνέντευξης.
Θα πρέπει να υπάρχει άρθρο αφαίρεσης της ιθαγένειας, αν το παιδί αλλοδαπών γονέων έχει διπλή υπηκοότητα, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις καταδίκης του, που θα θεωρηθούν, ότι είναι σε βάρος της χώρας.
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί και με τα άλλα κόμματα, καθώς έχει εξαιρετικά κρίσιμες για την ίδια την υφή της χώρας διατάξεις. Η χαλαρότητα της απόδοσης ιθαγένειας θα αποφέρει σίγουρα τον πολλαπλασιασμό των παράνομων ελεύσεων, σε περίοδο, που η πολιτεία δείχνει ανίκανη να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζει τι να κάνει με τους ήδη χιλιάδες παράνομους μετανάστες, που έχει εντοπίσει.
Πρέπει ο υπουργός και η κυβέρνηση να καταλάβουν, ότι η εισβολή και τελικά η νομιμοποίηση των χιλιάδων εισρεόντων μεταναστών μπορεί σήμερα να αποκαλείται πρόοδος, σε 10 όμως έτη θα οδηγήσει στην μπαχαλοποίηση της χώρας και τότε θα είναι αργά. Ήδη οι κοινωνικές εκρήξεις με φυλετικό χαρακτήρα έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά (Αγ. Παντελεήμων).
Απαιτείται ευρύτερη συμφωνία με τα άλλα κόμματα (κύρια τα δύο μεγάλα). Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προτιμότερο να μην έλθει προς ψήφιση στην Βουλή, γιατί είναι λάθος να ψηφιστεί μόνο από την κυβέρνηση ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Τέλος διαφωνώ και εγώ στη λογική του δημοψηφίσματος, γιατί το ζητούμενο δεν είναι για μένα η ελληνοποίηση ή μη των μεταναστών, αλλά οι όροι ελληνοποίησης τους.
Καλα θα κανουν τα εξτρεμιστικα στοιχεια να καταλαβουν οτι ειμαστε μια χωρα που άν είχε μέχρι πρόσφατα κάποια οικονομία,αυτή οφείλεται στη μετανάστευση.Αγαπητοί φασίστες,αν οι χώρες υποδοχής μας, μας φέρονταν εμάς ως μετανάστες όπως τους φερόμαστε εμείς,τότε να είστε σίγουροι οτι η χώρα μας θα ήταν σε χειρότερη μοίρα απο το Bangladesh.Φυσικά όμως αυτό δεν σας ενδιαφέρει.Ούτε και το γεγονός οτι ένας άνθρωπος που γεννιέται στην Ελλάδα και λαμβάνει τα «φώτα»(ή το σκότος αν προτιμάτε) της ελληνικής Παιδείας,οτι είναι Έλληνας.
Καταλάβετε κάτι και βγείτε μιά και καλή απο τη ναφθαλίνη που σας έχει βάλει η ακροδεξιά ,ο ναζισμός ή ό,τι άλλο εθνικιστικό πιστεύετε.ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.Και μάλιστα άνθρωποι βασανισμένοι πού για να έρθουν στην Ελλάδα κάποιοι τους έχουν σε καθεστώς δουλείας εκβιάζοντας τους με τη ζωή της οικογένειάς τους.Αλλα και απο οικονομική άποψη,όταν ένας μετανάστης εντάσσεται στο κοινωνικό συνολο,όταν του δώσεις δικαιώματα,τότε γίνεται παραγωγικός,ξεφεύγει απ’τη λύση της παραβατικότητας και γίνεται ένα κομμάτι της κοινωνίας,το οποίο μπορεί μαλιστα καί να φορολογηθεί.Τί θέλετε δηλαδή; Να κλείσουμε τα μάτια στο πρόβλημα; Γιατι μιά κοινωνία δείχνει το επίπεδο της με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους μετανάστες της.
Αλλά επειδή είμαι σίγουρος οτι μιλώ εις ώτα μή ακουώντων,καληνύχτα σας και καλή τηλεθέαση στο Τηλε-άστυ
Είναι ειλικρινά άξιο κοινωνιολογικής έρευνας, η αρνητική στάση Έλληνων
οι οποίοι, σημειωτέον, είμαστε ένας λαός που έχει τους περισσότερους εκτός, παρά εντός Πατρίδας. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τον ξάδελφο ή τον ανηψιό στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Βρετανία, στη Σουηδία κτλ, που τα πάει μιά χαρά, που έχει την ξένη υποικοότητα και τα παιδιά του επίσης, που την πήραν και αμέσως, με την γέννησή τους. Είμαστε περήφανοι που γίνονται παρελάσεις στην Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στην Μελβούρνη κτλ την 25η Μαρτίου και πηγαίνει και ο Έλληνας Πρόεδρος της Βουλής. Αλήθεια, γιατί εμείς έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε παρελάσεις με σημαίες και φουστανέλλες, σε ξένες χώρες και να έχουμε Έλληνες Υπουργούς, Βουλευτές, Γερουσιαστές και λόμπυ, αλλά εδώ αυτό για τους ξένους είναι απαράδεκτο? Όλα αυτά, μας τα επιτρέψανε κοινωνίες ελεύθερες, Δημοκρατικές με πολίτες που δεν φοβούνται τους ξένους και δεν αρνούνται, εκ προοιμίου, τα δικαιώματα και την διαφορετικότητα του άλλου. Δεν λέω ότι χαρίστηκε το οτιδήποτε στους δικούς μας μετανάστες. Κέρδισαν με τον ιδρώτα τους ότι κέρδισαν αλλά κανείς δεν τους αρνήθηκε δικαιώματα, χαρτιά, παραμονή και ψήφο και μην νομίζουμε ότι όλοι οι δικοί μας ήταν νόμιμοι. Καλά βολεύτηκε η Έλλάδα επί δεκαετίες από το συνάλλαγμα και τα εμβάσματα των δικών μας μεταναστών, τώρα όμως συζητάμε για τα λεφτα που φεύγουν από την Ελλάδα. Τραγουδάγαμε για την ξενητιά και τους ξενητεμένους και πονάγαμε. Ποιός δεν θυμάται τον ‘Σταθμό του Μονάχου’. Οι μισοί Έλληνες έχουν κάνει μετανάστες και οι άλλοι μισοί έχουν μετανάστες συγγενείς. Εμείς λοιπόν, που έχουμε εκατομμύρια ξενητεμένους, που έχουμε πονέσει από την ξενητιά και που έχουμε πηδήξει από το καράβι, λαθραίοι, στό Χιούστον και στο Ρίο, που έχουμε μπεί στη Γερμανία βράδυ, από το Βέλγιο ή την Ελβετία στο πόρτ-μπαγκάζ ενός ταξί, τώρα είμαστε αρνητικοί σε άλλους ανθρώπους που δεν κάνανε τίποτε περισσότερο από ότι κάναμε εμείς πρίν μερικές δεκαετίες. Αυτοί οι άνθρωποι, κατά την άποψη αρκετών από εμάς, κακώς είναι εδώ, μόνο που δεν φταίνε αυτοί που είναι εδώ, όπως δεν φταίγανε και οι δικοί μας που φεύγανε τότε αλλά φεύγουν και σήμερα. Ναί φεύγουν σήμερα. Είναι οι συνθήκες. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πρέπει να δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μισό μεροκάματο, να κάνουν όλες τις δουλειές που δεν κάνουν οι Έλληνες, να μας κτίζουν τα σπίτια, να μας τα καθαρίζουν, να μας σερβίρουν και ασφαλώς να μήν έχουν κάνενα δικαίωμα. Δουλοπάρικοι. Η καθαρότητα της φυλής, που έχει ειπωθεί και από … άλλους σε άλλες εποχές(!) και τα ιδανικά μας, όπως αυτά έχουν εξελιχθεί, π.χ. τα ‘καθαρά’ χέρια, τα ‘καθαρά’ μυαλά, τα βρώμικα χρήματα, τα σκάνδαλα, τα λαδώματα, οι τυχαίες πυρκαιές λόγω της ‘κονόμας, ο ωχαδελφισμός, ο εαυτούλης μας και οι αλήθειες της φυλής! Τα παιδιά αυτά, των μεταναστών, ξέρουν καλύτερα, από πολλά βολεμένα Ελληνόπουλα, γιατί πήγαν στην παρέλαση την 28η Οκτωβρίου και μιλάνε καλύτερα τα Ελληνικά. Αυτά τα παιδιά είναι τα αντίστοιχα αδέλφια, ανήψια και ξαδέλφια μας, του τότε, πρίν από 30, 40 χρόνια, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ν.Αφρική, στην Γερμανία, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν και να ορθοποδήσουν σε ένα ξένο τόπο, που όμως τα δέχθηκε και έγινε η νέα τους και πρώτη στη σειρά, Πατρίδα. Είναι δυνατόν να ξεχνάμε τόσο εύκολα τις δικές μας, σαν Λαός, δυστυχίες και φτώχιες, τις καραβιές που έφευγαν με δικούς μας ανθρώπους και να φερόμαστε τόσο μικρόψυχα, τόσο μίζερα, τόσο κακά? Πώς καταντήσαμε έτσι? Ο Έλληνας ήταν ένας Κολοκοτρώνης, λεβέντης, περήφανος, με καθαρό κούτελο και βλέμμα, άφοβος, έξω καρδιά, κουβαρντάς, φιλόξενος, με τον λόγο του να είναι συμβόλαιο. Τώρα θέλουμε πέντε δικηγόρους και δύο συμβολαιογράφους. Ας καθήσουμε λοιπόν, όλοι οι Έλληνες αντάμα, σαν άλλοι Σκρούτζ, κλεισμένοι στήν αμφίβολη ασφάλεια του καβούκιου μας, να μετράμε τα όσα έχουμε, γκρινιάριδες και λίγοι, ομφαλοσκόποι, τσιγκούνηδες, μόνοι, παρέα με την υπερηφάνεια των προγόνων, ιδανικοί αυτόχειρες σε ένα Κόσμο που πάει μπροστά. Χαρτιά, λοιπόν και Ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και αισθάνονται Έλληνες. Δικαίωμα ψήφου στους νόμιμους μετανάστες και συγκεκριμένες, ξεκάθαρες διαδικασίες για την απόκτηση υπηκοότητας. Σημείωση. Άκουσα και το εξής φοβερό, ‘μά μαύρος Έλληνας’?. Ο Μαύρος, όμως, μπορεί να είναι λευκός μέσα του, ο λευκός που το λέει αυτό, έχει ψυχή μαύρη κατράμι.
Ισως αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ανέφερε την λέξη ιθαγένεια αλλά τη λέξη υπηκοότητα δεν θα προκαλόύσε τόση αντίδραση.
Πράγματι, η ιθαγένεια εκτός των άλλων δείχνει και την καταγωγή ενός ατόμου. Και η καταγωγή είναι για όλους τους λαούς πολύτιμη. Είναι για κάθε λαό η ιστορία του, τα ήθη και τα έθυμα του, η γλώσσα του, η θρήσκεία πολλές φορές, και χιλιάδες άλλες μικρές και μεγάλες αξίες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν. Αυτή είναι η ιθαγενεια.
Και φυσικά ο Ελληνικός λαός δύσκολα θα αποδεχτεί να μοιραστεί τις δικές του αξίες με ξένους.
Και οι ξένοι μας, οι μετανάστες, από τη μεριά τους δύσκολα θα δεχτουν να αποποιηθούν τις δικές τους αξίες και να δεχτουν τις αξίες των Ελλήνων. Θα αναγκαστούν να το κάνουν φυσικά, διότι δεν θα έχουν άλλο τρόπο νόμιμης διαβίωσης στη χώρα, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν με μισή καρδιά.
Λύση υπάρχει ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Και δεν είναι άλλη από την αφαίρεση την λέξης ιθαγένεια και της αντικατάστασής της με τη λέξη υπηκοότητα. Και με την νομική ισχή αυτής της λέξης.
Εξάλου από όσα γνωρίζω, στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες ένας ξένος μπορεί να πάρει την υπηκοότητα, αλλά όχι την ιθαγένεια.
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και εδώ.
Και φυσικά πρίν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ώστε η χώρα να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι» όπως είναι τώρα, και να μπούν όρια στον αριθμό των μεταναστών που μπορεί η χώρα να δεχτεί.
Βλέπετε όπως ένα καράβι χωράει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, έτσι είναι και ένα κράτος. Δεν μπορεί να ταϊσει περισσότερους ανθρώπους από όσους αντέχει. Διότι στο τέλος θα πεινάσουν όλοι. Και ήδη πεινάνε!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Δικαίωμα ψήφου σε όλους όσους μένουν στην Ελλάδα, μετέχουν της ελληνικής παιδείας και πληρώνουν φόρους.
Το νομοσχέδιο, χωρίς να επιλύει το σύνολο των προβλημάτων των μεταναστών, κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο: αναγνωρίζει στα παιδιά των μεταναστών, αυτά που γεννήθηκαν ή έζησαν από πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιθαγένεια του τόπου που ούτως ή άλλως θεωρούν πατρίδα τους και τα απαλλάσσει από την ιδιότυπη ομηρία του να απειλούνται με απέλαση προς μια ξένη χώρα που δεν γνώρισαν ποτέ τους, μόλις ενηλικιωθούν ή τελειώσουν το πανεπιστήμιο στην περίπτωση που δεν καταφέρουν (όπως χιλιάδες νέοι Έλληνες) να βρουν αμέσως εργασία.
Επρόκειτο, αν δεν απατώμαι, για προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης, η οποία τείνει να υλοποιηθεί με την αναμόρφωση του πιο απαρχαιωμένου και οπισθοδρομικού δικαίου ιθαγένειας στην Ευρώπη (τουλάχιστον στην παλιά Ευρώπη των 15). Κάθε υποχώρηση από την ψήφιση στο ακέραιο του νομοσχεδίου αυτού, θα συνιστά υποχώρηση σε ζητήματα αρχών και ελπίζω η παρούσα δημόσια διαβούλευση να μη δώσει άλλοθι στις πιο συντηρητικές δυνάμεις εντός του κυβερνώντος κόμματος να ακυρώσουν μια από τις πιο γενναίες και αναγκαίες τομές στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Δυστυχώς το εγχείρημα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, όπως πραγματοποιείται, αποκαλύπτει εδώ όλες τις (δομικές) αδυναμίες του: συμμετέχουν κυρίως εκείνοι που πιο πολύ ενδιαφέρονται να ακουστεί η φωνή τους. Και έτσι οι κραυγές και οι τερατολογίες των λίγων που συμμετέχουν ακούγονται περισσότερο από την τεράστια πλειοψηφία που απλώς επιλέγει τη μη συμμετοχή. Είναι νομίζω προφανές ότι τα σχόλια εδώ (λίγες εκατοντάδες ή έστω χιλιάδες) δεν μπορεί να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κοινωνίας των δέκα εκατομμυρίων.
Για τους ίδιους πάνω κάτω λόγους (περιορισμένη συμμετοχή, ετεροβαρής προεκλογική καμπάνια κλπ) δεν θα πρέπει να τίθεται και θέμα δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο. Και για έναν ακόμη: τα δικαιώματα των μειοψηφιών κάθε είδους δεν είναι δυνατόν να τίθενται ανά πάσα στιγμή στην κρίση της πλειοψηφίας, διότι τότε ακυρώνεται στην πράξη ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του κράτους για χάρη μιας δήθεν αμεσοδημοκρατίας. Δεν μπορεί, επομένως, να τεθεί σε δημοψήφισμα το ζήτημα της κτήσης ιθαγένειας από μια κοινωνική ομάδα, όπως δεν μπορεί για παράδειγμα να τεθεί σε δημοψήφισμα το δικαίωμα κάποιων να φέρουν ναζιστικά σύμβολα ή να μιλούν ελεύθερα για την καθαρότητα και την ανωτερότητα της φυλής – παράδειγμα που φοβάμαι ότι αφορά άμεσα αρκετούς από τους σχολιογράφους στο παρόν νομοσχέδιο.
ΥΓ: τα περί συρροής ετοιμόγεννων γυναικών από την Τουρκία στα εδάφη μας για να γεννήσουν, περί άλωσης του Γένους, περί κατάργησης των συνόρων, περί πρόσκλησης για περαιτέρω «λαθρομετανάστευση» θα προκαλούσαν γέλιο, αν δεν ήταν απλώς θλιβερά και ένδειξη, αν μη τι άλλο, του ότι όσοι σχολιάζουν το νομοσχέδιο παρέλειψαν μάλλον και να το διαβάσουν.
Ελληνική ιθαγένεια μόνο άν ο ενασ τοθλάχιστον γονεύσ είναι Ελλην διαφορετικά μπορεί νά πάρε Ελληνική ΥΠΗΚΟΟΤΓΤΑ ΜΟΝΟ σύμφωνα και με το ισχύον ΣΥΝΤΑΓΜΑ.-
Αντί να βρίζετε και να αποκαλείτε όσους έχουν αντίθετη άποψη ρατσιστές και ακροδεξιούς, προτείνω να κάνετε ρεαλιστικές προτάσεις.
Για σκεφτείτε λίγο παραπάνω και απαντήστε μου σας παρακαλώ : Η χώρα μας έχει τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχθεί τόσο κόσμο;
Υπάρχει επαρκής αριθμός νοσοκομείων;
Πιστεύετε ότι αφού η κυβέρνηση τους δώσει ιθαγένεια θα κάτσει να φτιάξει σχολεία, νοσοκομεία ώστε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες;
Γιατί τώρα είναι 250.000, αύριο μπορεί να είναι 5 εκατομμύρια!
Ωραία και ρομαντικά ακούγονται αυτά περί ίσων δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, σεβασμού στο διαφορετικό κτλ.Η ουσία όμως δεν είναι εκεί, αλλά να εξασφαλίσεις στους ξένους δουλειά,ιατρική περίθαλψη,παιδεία.
Ποιός θα φτιάξει τις υποδομές αυτές; Εκτός και αν θέλετε να έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά να συνεχίσουν να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Και σας ξαναλέω μη σκέφτεστε μόνο τους 250.000, αλλά σκεφτείτε όταν αυτός ο αριθμός φτάσει μερικά εκατομμύρια.
Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι ξένοι που ζουν και εργάζονται εδώ έχουν ίσα δικαιώματα με τους έλληνες.Όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε θα είναι ποτέ ολοκλωρωμένο αν δε ληφθεί υπόψη ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αντέχει η χώρα.
Γιατί όπως είπα και παραπάνω οι ξένοι εκτός από δικαιώματα θέλουν και δουλειά για να ζήσουν.Ε, μη μου πείτε ότι αυτό είναι εύκολο για μια χώρα με διψήφια νούμερα ελλείματος και ανεργίας…
Από ότι βλέπω και απευθύνομαι στον πρωθυπουργό η πλειοψηφία δεν είναι θετική με το μέτρο ,τουλάχιστον με τους όρους που το προτείνετε.
Μακάρι να υπάρξουν βελτιωτικές διορθώσεις από προτάσεις εδώ μέσα και να πω και εγώ μια ,να ορκίζονται στην σημαία όπως κάνουν αλλού όσους επιθυμούν πλήρη δικαιώματα και να υπηρετούν κανονικά στρατιώτες, τουλάχιστον όσοι γεννήθηκαν εδώ να είναι υποχρεωμένοι .
Πάντως ότι και να προταθεί την τελική απόφαση πιστεύω πρέπει να την έχει ο λαός μέσω δημοψηφίσματος γιατί το ζήτημα είναι σοβαρό και καλό θα είναι να συγκρινόμαστε με χώρες σαν το Ισραήλ , γιατί δυστυχώς πολλοί από τους μετανάστες μας δεν μας καλοβλέπουν σαν έθνος ,μην ξεχνάμε εδώ είναι Βαλκάνια και δεν θα γίνουμε ποτέ Λουξεμβούργο !
Ευχαριστώ αν διαβάστηκα και ακουστώ κάπου .
Καλή πρωτοχρονιά σε όλους μας .
Οι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν αίτηση για ιθαγένεια. Όπως και οι πολιτικοί πρόσφυγες, εαν αυτό μπορούν να το αποδείξουν, υπο ορισμένες συνθήκες, όπως λόγου χάρη, να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ότι προέρχονται από κράτος με καταπιεστικό/ολοκληρωτικό καθεστώς.
Οι λοιποί λαθρομετανάστες μπορούν να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να πάνε σπιτάκια τους.
Πόση θλίψη προκαλείτε κύριοι σε όλους τους Ελληνες!
Αναρωτηθήκατε άραγε πόσο θλιβεροί γίνεστε,όταν την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργήσατε στη χώρα από το 1990,αποτολμάτε τώρα να τη νομοθετήσετε με την αλλοίωση της ταυτότητας του Ελληνικού λαού και με τέτοια ευκολία?
υ/γ.Έχετε αλήθεια υπ’όψιν σας, απ’τα σχολικά σας χρόνια,τι σημαίνει εθνική συνείδηση? Τι σημαίνει φιλτάτη πατρίδα? ή γίνατε όλοι Ευρωπαίοι?
Και μια πρόταση.
Να προσλάβετε κι άλλους-άλλους τόσους τουλάχιστον-συνοριοφύλακες!
«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»: Ανδρέας Παπανδρεου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1.Θεωρώ το νομοσχέδιο εξαιρετικά βιαστικό εγχείρημα για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και εθνικό θέμα. Άλλες χώρες με εμπειρία δεκαετιών σε μεταναστευτικά θέματα (Γερμανία, Γαλλία) χορήγούν ιθαγένεια με τέτοια ευκολία; Γιατί η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια βιασύνη; Υπάρχεικάποια πίεση ή εκβιασμός;
2.Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην κατάρτιση τόσο σοβαρών νομοσχεδίων. Έχουν εκλείψει οι εθνικές απειλές; Δεν γνωρίζουμε όλοι την ασταθή κατάταση που επικρατεί στη βαλκανική γειτονιά μας; Έχουμε λύσει τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα (Κύπρος, Σκοπια, Θράκη, Τουρκικές προκλήσεις), για να έχουμε την πολυτέλεια να χορηγούμε ιθαγένεια σε αλλοδαπούς;
3.Πιστεύω στο δικαίωμα και στην ανάγκη της θρησκευτικής έκφρασης του κάθε ανθρώπου.Είναι όμως γνωστοί οι κίνδυνοι που ελοχεύουν αν δοθεί ιθαγένεια σε άτομα ομόθρησκα με γείτονα χώρα , η οποία απειλεί και αμφισβητεί τα κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα. Δυστυχώς δεν ζούμε σε ένα κόσμο όμορφο, ηθικό κι αγγελικά πλασμένο και θα πρέπει να είμαστε εμείς οι μόνοι «αφελείς»;
4. Με το παρόν νομοσχέδιο θα παρατηρηθεί μεγαλύτερος αριθμός εισερχομένων στη χώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της χώρας μας και κατ’επεκταση όλης της Ευρώπης, αφού η μεγαλύτερη πυλη εισόδου λαθρομεταναστών και μεταναστών στην Ευρώπη είναι η χώρα μας. Για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό και ευρωπαικό θέμα, συναινούν οι άλλες ευρωπαικές χώρες;
5. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα προβλήματα θα διογκωθούν και θα εκραγούν με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ποικίλες κουλτούρες θα δημιουργήσουν αστάθεια, μια και δεν είμαστε έτοιμοι να τις αφομοιώσουμε.
Προσφυγή στη λαική ετυμηγορία, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο αντεθνικό.
Το ζήτημα των μεταναστών είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και απαιτείται μεγάλη προσοχή στο χειρισμό του. Δεν χρειάζεται να «διδάξουμε» πολιτισμό στα υπόλοιπα κράτη της υφηλίου με τους χειρισμούς μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορούμε να διδάξουμε πολιτισμό σε άλλους τομείς, όπως το σύστημα παιδείας, το σύστημα υγείας & κοινωνικής πρόνοιας, οι υπηρεσίες τουρισμού, οι τέχνες κλπ, όχι όμως στο ευαίσθητο θέμα της ιθαγένειας τω ν μεταναστών, το οποίο, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κερκόπορτα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να παραδειγματιστούμε από την αντιμετώπιση του θέματος από άλλες προηγμένες χώρες, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους πρόσθετους κινδύνους και επισφάλειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της θέσης και του μεγέθους της στο γεωπολιτικό χάρτη, καθώς και τη δυνατότητα που υπάρχει στη χώρα μας για την εφαρμογή στην πράξη όλων των νόμων και διαταγμάτων (δυνατότητα η οποία είναι μικρότερη απ’όσο σε άλλες προηγμένες χώρες).
Συμφωνώ με σχόλια συμπολιτών μου που κάνουν λόγο για περισσότερα από 3 έτη φοίτησης σε ελληνικό σχολείο και για πρόσθετες εξετάσεις για την απόκτηση της ιθαγένειας. Επίσης, θεωρώ ότι τα 5 έτη κατοικίας στην Ελλάδα από έναν από τους γονείς είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να δίνεται η ιθαγένεια.
Επιτέλους, το πιο σημαντικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπών, είναι σύμφωνο με τον ελληνικό πολιτισμό και τα σύγχρονα δημοκρατικά ιδεώδη!
Το κέρδος από πολιτική, ηθική, κοινωνική, οικονομική, εθνική σκοπιά είναι μέγιστο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και να μη λάβει υπόψη τις ρατσιστικές φωνές που ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ επιχειρούν να προκαλέσουν εντυπώσεις διαδικτυακά.
Ένα μειονέκτημα: το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πρέπει να είναι πλήρες. Τι θα πεί «μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι» και όχι δήμαρχοι; Είναι απαράδεκτη διάκριση, που μπορεί πολύ εύκολα, άλλωστε, να προσβληθεί. Επιπλέον αντίκειται στη λογική: αν θέλει κάποιον η
πλειοψηφία ως δήμαρχο, ποια δύναμη μπορεί να επιβάλει σ’ αυτό το θέμα αντιδημοκρατικούς περιορισμούς; Φανταστείτε στη Δανία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, να απαγορεύουν σε Έλληνες να ανέλθουν σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα…
Δείτε λίγο τι ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία για θέματα υπηκοότητας:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
Πουθενά δεν ορίζεται αυτόματη ιθαγένεια για όποιον γεννιέται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε άλλο μάλιστα.
Τα δε κριτήρια για πολιτογράφηση είναι εξαιρετικά αυστηρά.
Μην δημιουργείτε συνθήκες που μπορεί να καταστήσουν την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας μιά διάτρητη διαδικασία. Μελετείστε πρώτα πολύ καλά τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σιγουρευτείτε πως τα κριτήρια στην Ελλάδα δεν είναι επιεικέστερα.
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.
Πάντα είχα μια απορία για την πατρίδα μου, την κοιτίδα της δημοκρατίας, ότι πάντα πρέπει να είμαστε πιο «δημοκράτες» και «προόδευτικοί» από όλους τους φίλους μας και σύμμαχους που «νοιάζονται» για όλους τους αδύναμους τις υφηλίου. Γιατί πάντα πρέπει η χώρα μου να δείχνει κατανόηση και συμπόνοια για όλους τους κατάφρονεμένους της Γης εκτός από τα παιδιά της; Γιατί πρέπει οι αυτόχθονες αυτής της της χώρας να ντρέπονται ή να φοβούνται να πουν ότι είναι ‘Ελληνες, επειδή θα κατηγορηθούν σαν ρατσιστές ή φασίστες ή ακροδεξιοί;
Εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το αν συμφωνεί ο ελληνικός Λαός έτσι ώστε να επιτευχθεί η ευρεία αποδοχή του λαού και να μην δημιουργηθούν προβλήμματα ομοιογένειας στο μέλλον με απρόβλεπτα αποτέλεσματα.
Στη χώρα που γέννησε την δημοκρατία έχουμε την «δημοκρατία της μειοψηφίας», γιατί ακούμε και βλέπουμε συχνά από τα ΜΜΕ ότι οι λίγοι είναι οι αδύνατοι και πρέπει να τους στηρίξουμε και να βοηθήσουμε (λαθρομετανάστες), όμως τους πολλούς πιος θα τους βοηθήσει (έλληνες πολίτες);
Μήπως με τέτοια νομοθεσία ανοίξει η όρεξη σε πολλούς «οικονομικούς μετανάστες» και δεν προλαβαίνουμε να τους μαζεύουμε από τις ουκ ο λίγες ακτές της χώρας μας.
Τελικά ίσως θα έπρεπαι ή να εφαρμόσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία που συμβαδίζει με αυτή της ευρωπαίκης ένωσης ή να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
Υ.Γ. Αλήθεια η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση τη λέει για την πρόθεση της χώρας μας να κάνει «Ευρωπαίους πολίτες» ανθρώπους που εισήλθαν λαθραία και παράνομα σε μία χώρα μέλος της χωρίς κανένα έλεγχο.
Αντιτίθεμαι στο εν λόγω νομοσχέδιο για τους εξής λόγους¨
1.Η Ελλάδα έχει μαύρα χάλια και δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα,άρα η σπουδή της κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί στους Ελληνες.Να λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων πρώτα και αν της περισσέψει χρόνος,όρεξη και χρήμα…ασχολείται και με τους αλλοδαπούς.
2.Γιατί επιμένουν κάποιοι να συγκρίνουν την ελληνική(νόμιμη βεβαίως) μετανάστευση με τη λαθραία (και εν πολλοίς επιβαλλόμενη από δουλέμπορους,μαφιόζους,όμορες χώρες κλπ);;;
3.Ποια ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα έχει τέτοιους χαλαρούς νόμους απόδοσης ιθαγένειας ή υπηκοότητας;Μήπως οι χώρες προέλευσης (Πακιστάν,Νιγηρία,Αλβανία,Ουκρανία,Καμερούν κλπ κλπ);;;
4.Αλλο δικαιώματα σε νόμιμους μετανάστες ,όπως άδεια εργασίας,άδεια παραμονής κι άλλο χορήγηση ΤΟΣΟ σοβαρών και απαράγραπτων στο διηνεκές φυσικά δικαιωμάτων όπως χορήγηση ιθαγένειας κλπ.
5.Για τους γεννηθέντες εδώ πολύ προσεκτική και αυστηρότατη όσο γίνεται χορήγηση ειδικής σχέσης με τις ελληνικές αρχές(π.χ κάποιου είδους ταυτότητας που θα πιστοποιεί ότι γεννήθηκε εδώ κι έχει δικαίωμα σε εργασία,νοσηλεία κλπ με προοπτική κάποτε σε ένα πολύ μακρινό μέλλον και υπό ειδικές προϋποθέσεις να συζητηθεί και το ζήτημα της υπηκοότητας ).Ετσι άλλωστε κάνουν όλα τα ευνομούμενα κράτη και κυρίως όσα θέλουν να διατηρηθούν ως τέτοια.
6.Γι αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις εν θερμώ και κάτω από την πίεση των γεγονότων.Απαιτείται σχεδιασμός μακροχρόνιος,ενδελεχής,ειλικρινής που να βασίζεται στο καλό του τόπου,της πατρίδας μας καθώς και στη θέληση των πολιτών του κι όχι υπακούοντας σε κελεύσματα κάποιων που θα ήθελαν τη Λιβανοποίηση (ή την Κοσσοβοποίηση) της Ελλάδας.
7.Αν σέβεστε τους Ελληνες,αποδείξτε το!Αφήστε μας να αποφασίσουμε μόνοι μας με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ του οποίου θα προηγηθούν φυσικά εξαντλητικά επιχειρήματα υπέρ και κατά.Το θέμα μας αφορά άμεσα και εντονώτατα.Θα είστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων αν αρνηθείτε στο λαό αυτό το δημοκρατικό του δικαίωμα σ’ένα θέμα ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας.Και βεβαίως θα έχετε σοβαρώτατες ευθύνες για τα όσα δεινά προκύψουν εάν -παρ’ελπίδα- ψηφίσετε το προταθέν νομοσχέδιο.Μη θελήσετε να διχάσετε τους Ελληνες ειδικά αυτή την περίοδο της οξύτατης κρίσης.
8.Ρωτήσατε την Ευρ.Ενωση αν συμφωνεί με αυτά σας τα σχέδια;Πολύ φοβάμαι(βασικά ελπίζω…) πως από κει θα σας έρθει άλλο ένα ΟΧΙ.
Χωρίς να παραγνωρίζονται τα θετικά βήματα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πιστεύω ότι χρειαζονται κάποιες βελτιώσεις όπως π.χ. για την περίπτωση των παιδιών εκείνων που γεννήθηκαν εδώ αλλά οι γονείς τους δεν τυχαίνει να είναι νόμιμοι για πέντε συναπτά έτη,ή για εκείνα τα παιδιά που ενώ θα έχουν το τυπικό δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας, θα αναγκάζονται να ακολουθούν τους γονείς τους που θα απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε – άγνωστες για τα ίδια τα παιδιά – χώρες.
κ.α.
Eνώ η χώρα αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα οικονομικά, εθνικά, και έχουμε γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στην ευρώπη, διακυβευεται ακόμη η υπαρξή μας, και αντί με κάποια πολιτική να οδηγήσουμε τους ξένους να επιστρέψουν στις χώρες τους, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια ειναι η μονομοποίηση των μεταναστών. Λάθος. κυκλοφορώ στους δρόμους και δεν ακούω καθόλου ελληνικά. Το θέμα ειναι πολύ ευαίσθητο. Ειναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Δημοψήφισμα.Η να μπεί ενα όριο. ΄΄Έτσι που πάμε θα αλλοιωθεί η φυλή.Οι τράπεζες στα ΑΤΜ έβαλαν γλώσσες βαλκανικές ???. κυκλοφορούν στα περίπτερα στη γειτονειά μου εφημερίδες με γλώσσες βαλκανικές. Εν κατακλέιδι τα κριτήρια για βαλκάνιους και μουσουλμάνους ξένους να ειναι πολύ αυστηρότερα.
ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ – ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ;
Οι περισσότεροι από εμάς(των συντακτών του Νόμου συμπεριλαμβανομένων) σπούδασαν κάποια χρόνια στην Ευρώπη.
Ερωτώ λοιπόν: Πού ψηφισε κάποιος μετανάστης σε 5 χρόνια; Υπάρχει μια (1) άλλη χώρα στην Ε.Ε. σήμερα που γίνεται κάτι τέτοιο;
Και αν σήμερα θα ψηφίζουν στις Δημοτικές-όπως ανάλαφρα δηλώνεται-, αύριο και στις Βουλευτικές, ποιόν κοροϊδεύουμε λοιπόν;
Γιατί δεν συζητείται το θέμα με τους πολίτες; Δημοψήφισμα όπως κάνουν στις Δημοκρατίες.
Είναι κρίμα να είμαι στην Ελλάδα 13 χρόνια και να μην μπορώ να κάνω κάνω βήμα παραπέρα…να έχω τελειώσει Ελληνικό σχολείο(Οχι κάποιο άλλο),να μιλάω άπιαστα Ελληνικά και να μην έχω δικαίωμα να είμαι σε αυτήν την χώρα!ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με καταλαβαίνετε εσεις εκεί που έχετε δυνατότερη φωνη?Δεν ξέρω άλλη πατρίδα,δεν έχω που να πάω αν με διώξετε…δεν ξέρω να μιλάω και ούτε πως να ζήσω κάπου αλλού…Εγώ τι είμαι θα μου πει κάποιος?Και τι είναι όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται κατα μήκος της γης?Πώς ξεχάσαμε όλοι ξαφνικά να είμαστε άνθρωποι?
Ι κρίση δεν χτύπησε τις τσέπες μας αλλα παραπάνω τις καρδίες μας…
«Συγγνώμη…εμεις οι Ελληνες οι φιλόξενοι και οι ανοιχτόμοιαλοι στερέψαμε απο συναισθήματα και…δεν μας έμεινε θρησκεία που θέλει όλους τους ανθρώπους ενεξαρτήτου χρώματος και φύλλου να είναι ένα….εμείς «έχουμε κρίση»… εμείς κάνουμε προυπολογισμό…
εμεις θα διώξουμε όλους τους μετανάστες…είτε είναι παιδιά είτε ειναι γονείς…εμείς….»
Θα ήθελα τόσο πολύ και «εμείς» να ανήκουμε σε εσάς,να δουλέυουμε μαζί σας..να πηγαίνουμε σχολείο μαζί σας…και να ανεβάσουμε την Ελλαδα μαζί σας…
Δεν ξέρω τι να πω περί νόμων και αποφάσεων αυτά τα αφήνω σε εσάς Κ.Παπανδρέου,ξέρω μόνο να καταθέτω φορολογική δήλωση κάθε χρόνο,να μήν παρανομώ,να μην κλέβω,να μορφώνομαι και να δουλέυω.Αυτά ξέρω να κάνω…και αν με κρίνετε κατάλληλη σας παρακαλώ δώστε μου και εμένα μονάχα μια ευκαιρία να σας δείξω πόσο Ελληνίδα είμαι….
Θετικό το βήμα της κυβέρνησης αλλά άτολμο. Ελληνική ιθαγένεια πρέπει να αποκτά κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Πράγματα αυτονόητα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και να σοβαρευτούμε λίγο, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα.
Ελπίζω η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις κραυγές ακροδεξιών και ρατσιστών, αν και πολύ το φοβάμαι. Εδώ έφερε τον αρχιεπίσκοπο στο υπουργικό συμβούλιο! Δεν φαντάζομαι ότι αυτό μπορεί να γίνει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στο Ιράν ίσως…
Θεωρώ ότι είναι σωστό τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται, ζούν και μορφώνονται στην Ελλάδα να παίρνουν την Ελληνική ιθαγένεια μόλις κλείνουν τα 18 τους χρόνια εφόσον το ζητήσουν και αυτοδίκαια.
Αυτά τα παιδιά είναι Έλληνες γιατί μεγάλωσαν εδώ, μαζί με τα δικά μας τα παιδιά και αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα , θα ήταν λάθος να τα αποκλείσουμε.
Νομίζω όμως ότι το να παίρνει ο οποισδήποτε μετανάστης την Ελληνική ιθαγένεια μετά από 5 χρόνια παραμονής είναι παρακινδυνευμένο και ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα λαθρομετανάστευσης και αλλοίωσης του πληθυσμού.
Πρέπει να προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τους ξένους που ζουν στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως οι ¨Ελληνες του εξωτερικού είναι για μας «Ελληνες» και νοιώθουν και οι ίδιοι έτσι και οι άλλοι λαοί πιθανόν αισθάνονται το ίδιο για τις πατρίδες τους.
Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί πολύ και σε βάθος πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις και επιτέλους δεν είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή την στιγμή για να βιαστούμε να το λύσουμε.
Είναι θετικό το ότι το θέσατε στην διαβούλευση αλλά δώστε χρόνο σε όλους μας να το σκεφτούμε.
Τι πιο αυτονόητο, τι πιο λογικά δημοκρατικό, όποιος γεννιέται στην χώρα αυτή και το θέλει(δηλαδή το επιλέγει) να μπορεί να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια. Άραγε πια είναι η διαφορά που έχει αυτός ο άνθρωπος από τον οποιονδήποτε από εμάς που μένει χρόνια σε αυτή την χώρα και απολαμβάνει των προνομίων της. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι ο Έλληνας έχει μιά κάποια χρωμοσωματική ιδιαιτερότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους λαούς.
Παρακολουθώ από μέρες τον παραλογισμό για το αυτονόητο που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να το προωθήσει για λόγους ισορροπιών με το ΛΑΟΣ.
Παρακολουθώ τον παραλογισμό αυτόν που κινείται στα όρια της εθνικιστικής παραφροσύνης (θα μπορούσα, αν δεν είχα τι άλλο να κάνω, να γράψω ένα απάνθισμα για την εθνικιστική βλακεία που κυκλοφορεί μέσα στο διαδίκτυο), πασπαλισμένο με την ανοησία και τον εξτρεμισμό διάφορων δήθεν πατριωτών (κοινώς Ελληναράδων)όπως και με την επικίνδυνη εκφορά νεοφασιστικών κραυγών από τους πατριδοκάπηλους κάθε λογής.
Σε λίγο θα ζητήσουν κάποιος για να γίνει Έλληνας να του μετράνε τα δόντια όπως κάνανε στα άλογα.
Νομίζω πως είναι απαραβάτη αρχή δικαίου, ό,τι ισχύει για τον καθένα που γεννιέται στην Ελλάδα θα ισχύσει και για τα παιδιά των μεταναστών.
Προβάλλουν όμως και κάποια ερωτήματα σε όλους αυτούς τους τύπους: γιατί δεν είχαν τίποτα να πουν όταν έδιναν και έπαιρναν οι παντός τύπου Ελληνοποιήσεις αθλητών και άλλων από την περίοδο της χούντας και δώθε;
γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν για τις εκατοντάδες των δυστυχισμένων που γίνονται δούλοι και έρμαια ελληναράδων στις αγροτικές περιοχές; Που είναι τότε αυτή όλη η εμπορεύσιμη εθνικιστική περηφάνια τους;
Μήπως αντί να φροντίσουμε να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που τόνισα και στην αρχή, θα έπρεπε να θέσουμε και κάποια κριτήρια για το ποιος θα έπρεπε να έχει δικαίωμα στον λόγο για τέτοια θέματα; Δηλαδή πως θα χαρακτήριζε κανείς τους λογής – λογής δοσίλογους; Πώς θα χαρακτήριζε όλους αυτούς τους κατά ιστορική φάση ηλίθιους πατριδοκάπηλους;
Ας σοβαρευτούμε και ας σκεφτούμε κάποτε ότι η Ελλάδα και πάνω από όλα η δημοκρατία δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες που θέλουν να ζήσουν με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απολαμβάνουμε εμείς, η χώρα αλλά ΚΥΡΙΩΣ η δημοκρατία (γιατί αυτή είναι η υπέρτατη αξία) κινδυνεύουν από όλους αυτούς τους ζηλωτές του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλείας και του νεοφασισμού.
Ελπίζω το νομοσχέδιο γρήγορα να γίνει νόμος χωρίς καμμία υπαναχώρηση.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ, Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί ένα ζήτημα μεγίστης σημασίας για το οποίο θα είμαστε όλοι υπόλογοι στις επόμενες γενεές και πολύ σημαντικότερο από άλλα πρόσκαιρα ζητήματα τα οποία θα μας επηρεάσουν για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να έχουμε λόγο, τη στιγμή μάλιστα που είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κατά της απονομής ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το δημοψήφισμα πάνω στο θέμα αυτό θα είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων απέναντι σε ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία, τη καθημερινή τους ζωή και το έθνος τους.
Ο αριθμός των μεταναστών στη Ελλάδα είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η χώρα, ενώ η απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα δημιουργήσει προδεδικασμένο και για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό. Είναι θετικό ότι η πολιτεία θέλει να πάρει μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά το νομοσχέδιο της απονομής ιθαγένειας είναι προς την λάθος κατεύθυνση και πολύ βιαστικό. Όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ο οποίος πρέπει να αφομοιωθεί, αλλά το γεγονός ότι ένα παιδί γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα για την οποία πολύ πιθανόν να μην τρέφει κάποια θετικά αισθήματα και για την οποία και αυτό και οι γονείς του πιθανώς δεν γνωρίζουν τίποτα δε σημαίνει ότι πρέπει να του δοθεί η ιθαγένεια.
Τέλος ας παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Γαλλία η οποία ακόμη μετανιώνει το λάθος του να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική και την πληρώνει με τις εξεγέρσεις αφρικανών μεταναστών Γάλλων πολιτών, οι οποίοι αν και έχουν την ιθαγένεια δεν έχουν ενσωματωθεί ούτε στο ελάχιστο.
Ευχαριστώ πολύ
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί ένα ζήτημα μεγίστης σημασίας για το οποίο θα είμαστε όλοι υπόλογοι στις επόμενες γενεές και πολύ σημαντικότερο από άλλα πρόσκαιρα ζητήματα τα οποία θα μας επηρεάσουν για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να έχουμε λόγο, τη στιγμή μάλιστα που είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κατά της απονομής ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το δημοψήφισμα πάνω στο θέμα αυτό θα είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων απέναντι σε ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία, τη καθημερινή τους ζωή και το έθνος τους.
Ο αριθμός των μεταναστών στη Ελλάδα είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η χώρα, ενώ η απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα δημιουργήσει προδεδικασμένο και για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό. Είναι θετικό ότι η πολιτεία θέλει να πάρει μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά το νομοσχέδιο της απονομής ιθαγένειας είναι προς την λάθος κατεύθυνση και πολύ βιαστικό. Όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ο οποίος πρέπει να αφομοιωθεί, αλλά το γεγονός ότι ένα παιδί γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα για την οποία πολύ πιθανόν να μην τρέφει κάποια θετικά αισθήματα και για την οποία και αυτό και οι γονείς του πιθανώς δεν γνωρίζουν τίποτα δε σημαίνει ότι πρέπει να του δοθεί η ιθαγένεια.
Τέλος ας παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Γαλλία η οποία ακόμη μετανιώνει το λάθος του να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική και την πληρώνει με τις εξεγέρσεις αφρικανών μεταναστών Γάλλων πολιτών, οι οποίοι αν και έχουν την ιθαγένεια δεν έχουν ενσωματωθεί ούτε στο ελάχιστο.
Ευχαριστώ πολύ
Το νομοσχέδιο είναι ναι μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά έχει ουσιώδης αδυναμίες.
Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα ζητήματα ομογενών Βορειοηπειρωτών και Ποντίων. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν διαφορετικής ρύθμισης και μεταχείρισης. Τους τσουβαλιάζετε μαζί με ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους. Είναι άδικο.
Σαφώς και υπάρχει ένα θέμα σοβαρότατο με πάρα πολλά παιδιά που γενν΄θηκαν στην Ελλάδα έχουν ελληνική παιδεία και αναγνωρίζουν την Ελλάδα σαν την μόνη τους πατρίδα.
Η αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου κατ εμέ είναι τα ελάχιστά 5 χρόνια νόμιμης διαμονής για να πάρει κάποιος υπηκοότητα. Η υπηκοότητα δεν είναι στραγάλι να μοιράζεται στον όποιο τυχαίο ήρθε προ 5 ετών με ένα καράβι από Τουρκία και λαδώνοντας με την απαραίτητη ταρίφα δικηγόρους και εφοριακούς να αποκτά μέσω πλαστών μεν αλλά φαινομενικά νόμιμα δε πιστοποιητικά σημαντικό κριτήριο για την υπηκοότητα.
Πρέπει να εξετάζονται μια σειρά από ζητήματα όπως χώρα προέλευσης, γνώση των ελληνικών, δυνατότητα για ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και τον δυτικό τρόπο ζωής,..Εξετάσεις..συνέντευξη………….τίποτα από αυτά ΔΕΝ προβλέπεται όπως προβλέπονται σε σοβαρές δυτικές χώρες όπως η Αγγλία η Ολλανδία αλλά και η Δανία του Βορρά την οποία ο Πρόεδρος ανέφερε πως πρέπει να μοιάσουμε.
Παρατηρώ εδώ διαβάζοντας πως υπάρχει προβληματισμός γιατί η μεν πρωτοβουλία είναι στην θετική κατεύθυνση απ την άλλη εν τοις πράγμασι αυτοαναιρείται γιατί η προχειρότητά της είναι μάλλον παροιμιώδης και ενδεχομένως να αποβεί και επικίνδυνη.
Το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα για ιδεοληψίες δήθεν αριστερές κουλτουριάρικες, ή για εθνικιστικές ακροδεξιές κορώνες, για ρομαντικούς για αφελείς, αλλά και για επαγγελματίες ανθρωπιστές όπως κάποιοι από ΜΚΟ που ποιός ξέρει πόσα λεφτά παίρνουν για να εκφράζουν τον ανθρωπισμό τους.
Το μεταναστευτικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά όχι μόνο ανθρωπους αλλά και το μέλλον των εδώ ήδη πολιτών του τρόπου ζωής αλλά και των μελλοντικών πολιτών.
Όσοι πάρουν την ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να απαρνηθούν την προηγούμενή τους όπως γίνεται στην Γερμανία αν θέλουμε να φτιάξουμε σοβαρή μεταναστευτίκή πολιτική. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ετοιμαστεί για το πώς θα ενσωματώσει στο ελληνικό αξιακό σύστημα ανθρώπους και λαούς με διαφορετικές αξίες κουλτούρα. Πώς θα τους κάνει να αγαπήσουν και να νοιώσουν τούτο τον τόπο ως δικό τους σαν μελλοντικοί πολίτες. Είμαστε σίγουροι ότι το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί έτσι;; Εδώ ούτε τους Έλληνες πολίτες και στην καταγωγή δεν τους σμιλεύει να αγαπούν και να σέβονται τον τόπο τους…αν το έκανε δεν θα είμασταν στα χάλια που είμαστε σήμερα γενικότερα.
Καταγραφή. Αλήθεια ξέρουμε επίσημα και σίγουρα τον αριθμό των μεταναστών που διαβιούν στην χώρα; Νόμιμους αλλά και παράνομους;;
Πού εργάζονται; Πού μένουν; Πόσες αναγκες έχουμε γιατί στο μέλλον θα συνεχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές;;
Είναι αλήθεια ότι το πρώτο κύμα μετά το 90′ που προερχόταν από όμορες χώρες μπορούσαμε να το απορροφήσουμε οικονομικά κοινωνικά. Μετά το 2000 οι ροές είναι από Ασία και το κέρας της Αφρικής. Μουσουλμανικές χώρες ακραιφνείς. Αυτόν τον κόσμο μπορούμε να τον ενσωματώσουμε; Έχουμε τις υποδομές;; Υπάρχει η οικονομια η βιομηχανία η βιοτεχνία να απορροφήσει αυτό το δυναμικό; Τί θα κάνουμε με το πλεόνασμα;
Επιπλέον υπάρχει το εξής σοβαρό ελληνικό πρόβλημα που κανεις απ τους κυβερνώντες δεν έχει ασχοληθεί μαζί του και όλοι το αποφεύγουν γιατί μας δείχνει πόσο μπάχαλο είμαστε.
Απ την Ελλάδα μπαίνει το 45-55% σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε λαθρομεταναστών που κατευθύνονται προς την Ε.Ε. Η Ελλάδα βάση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που έχει υπογράψει απ το 2003 είναι υποχρεωμένη να δεχτεί πίσω στην χώρα της όποιους λαθρομετανάστες συλληφθούν στην Γερμανία Ολλανδία Ιταλία και τις λοιπές χώρες. Στην Τουρκία δεν μπορούμε να τους στείλουμε γιατί παρόλο που η Τουρκία υπέγραψε την Συμφωνία Επανεισδοχής του 2001 μαζί μας ΔΕΝ την τηρεί. Να απελάσουμε εμείς τους υπόλοιπους σε τρίτες χώρες έχει τεράστιο οικονομικό κοινωνικό πολιτικό κόστος..Οπότε τί κάνουμε;; Κάθε τόσο τους αμολάμε στην Ομόνοια κι ότι κάτσει. Έτσι κάναμε ως τα τώρα.
Με αυτήν την πολιτική η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπων σε έναν τεράστιο καταυλισμό. Επειδή η διαφθορά στο δημόσιο στην Ελλάδα είναι σε απαράδεκτα επίπεδα όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός με την απαραίτητη ταρίφα είναι εύκολο να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για νομιμη διαμονή. Μετά απο κάποια χρόνια να σου και η υπηκοότητα..και ας ξέρουν μόνο «καλημέρα, καλησπέρα» χωρίς κανένα άλλο κριτήριο πέρα του καθαρού ποινικού μητρώου.
Και ξέρετε, ενώ οι συνθήκες για παροχή υπηκοότητας και ιθαγένειας σκληραίνουν σε όλη την Ευρώπη εμείς που ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα έχουμε τόσο χαλαρά τα κριτήριά μας που όλοι θα θέλουν να ρθουν στην Ελλάδα.
Έτσι ως έχει το νομοσχέδιο κατ εμε έχει πολύ σοβαρά προβλήματα σε επιμέρους σημαντικά σημεία. Αν αλλαχθούν π.χ τα 5 γίνουν 10 χρόνια, εισαχθούν δικλείδες ασφαλείας με εξετάσεις ελληνικών και ιστορίας, όχι φοβερά πράγματα τα βασικά λες και τα ελληνόπουλα μαθαίνουν περισσότερα τρομάρα μας, με συνέντευξη, με ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, με ποσόστωση από όμορες χώρες και απο κει και πέρα να δούμε τί επιπλέον χρειαζόμαστε και σε τί ειδικότητα όπως κάνει και η Δανία. Τους πολίτες για το μέλλον τουτου του κράτους είναι αφελές να μην τους επιλέγεις αλλά να την μοιράζεις γιατί τόσα χρόνια έχεις μαζέψει σαν κράτος με την Δουβλίνο ΙΙ και την μη υλοποίηση της Συμφωνίας Επανισδοχής του 2001 απ την μεριά της Τουρκίας επειδή δεν ξέρουμε τί να τους κάνουμε;; Αν αυτός είναι ο λόγος της επιλογής των 5 χρόνων και επιμείνετε διαφωνώ κάθετα.
Ειδάλλως δημοψήφισμα κύριοι αν έχετε τα κότσια!
Εγώ σας ψήφισα γι αυτά που λέγατε και την ελπίδα που μεταδίδατε. Δε σας ψήφισα γι αυτά που τώρα εμφανίζετε, δίνοντάς μου την εντύπωση πως όχι μόνο με εμπαίζατε προεκλογικά, αλλά σχεδιάζατε και την ουσιαστική μου εξόντωση μελλοντικά.
Από τη στιγμή που δεν τοποθετείτε θέμα ποσόστωσης (ανά νομό και με εξαιρέσεις όπως π.χ. Θράκη, Δωδεκάνησα εύλογο το γιατί…) νομίζω πως δεν δικαιούστε καν να κατεβάζετε αυτό το θέμα.
Από τη στιγμή που δεν θέτετε ζήτημα «παλαιότητας» μεταναστών (και όχι λαθρομεταναστών) στη χώρα, έχω την σαφή εντύπωση πως επιδιώκετε στην δημιουργία πολιτικής πελατείας
Από τη στιγμή που βιάζεστε να ασχοληθείτε (και φυσικά να κλείσετε) το θέμα της ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών, αντί να ασχοληθείτε με ζητήματα που «καίνε» όπως η Θράκη και ο συνεχής παρεμβατισμός της Άγκυρας και οι παραβιάσεις του Αιγαίου που τείνει να μετατραπεί σε τουρκική θάλασσα, νομίζω πως ματαιοπονείτε να με πείσετε εμένα αλλά και όλους εκείνους που βρίσκονται στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ότι εργάζεστε για το καλό της χώρας
Από τη στιγμή που απομακρύνεστε τρέχοντας από βασικές αρχές του κόμματος (Α. Παπανδρέου: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες) και βιάζεστε να ελληνοποιήσετε αγνώστου ταυτότητας ανθρώπους -δυστυχείς μεν αλλά παρανόμως εισελθόντες στην χώρα- μου σχηματίζετε την σαφή εντύπωση πως έχετε αποφασίσει να μεταβάλετε τον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας στον οποίο οι Έλληνες θα αποτελούν μία από τις πολλές μειονότητες εθνικά αλλά και θα είναι μία ακόμη μειονότητα θρησκευτικά, ενώ η μορφή του κράτους θα είναι πλέον ισλαμική -με όλα τα «παρελκόμενα» του ισλαμικού χαρακτήρα-.
Εάν πιστεύετε, -και θέλω να το πιστεύω αυτό- πως είστε δημοκράτες και προστάτες της δημοκρατίας, η λύση, στο θέμα που θέτετε ως κυβέρνηση, είναι το Δημοψήφισμα. Ειδάλλως, προβλέπω ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος πολιτικός σας αντίπαλος να λέγεται Αλή Μπελούκ ή και Αλ Σαλέχ και να σας κατατροπώνει πολιτικά ρίχνοντάς σας στον καιάδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.
Εάν μετά από αυτά έχετε την εντύπωση πως ένας σύντροφός σας πέρασε στους φασίστες, τότε λυπάμαι, αλλά έχετε απωλέσει την πολιτική σας πυξίδα και βρίσκεστε σε χώρους λίαν επικίνδυνους τόσο για εσάς όσο και για την χώρα.
Η διατύπωση της 2ης παραγράφου του παρόντος άρθρου επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.
Κατά την άποψή μου, στο πρώτο εδάφιο, πέραν της υποχρεωτικής παρακολούθησης των τριών πρώτων τάξεων ελληνικού σχολείου (προτιμότερη, η παρακολούθηση όλων των τάξεων του δημοτικού), πρέπει να προστεθεί ως πρϋπόθεση και ένα minimum χρονικής διάρκειας μόνιμης κατοικίας του αλλοδαπού στην Ελλάδα, πριν την ενηλικίωσή του (είτε με προσδιορισμό σε έτη είτε συνεχώς και αδιαλείπτως).
Θεωρώ ότι στο δεύτερο εδάφιο πρέπει να προστεθεί ότι ο ένας τουλάχιστον γονέας του τέκνου κατοικεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Είναι ορθό και θεμιτό να επιδιώκεται η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ομαλή ένταξή τους σε αυτήν.Όμως,εδώ,πρέπει να γίνει σαφής η εξής επισήμανση:Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου.Μπορούμε, κατά τη γνώμη μου,να δώσουμε ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που περήφανα σηκώνουν την σημαία μας στις παρελάσεις και να είμαστε περήφανοι γι αυτό, αλλά στο δικαίωμα ψήφου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί,λαμβάνοντας υπόψη την ιδιομορφία και την γεωγραφική θέση της χώρας(συνοριακές διαφορές με την Τουρκία,αδιευθέτητο το Μακεδονικό,κτλ).Από τη μια μεριά,είναι ασφαλώς ρατσιστικό να μην εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία τους μετανάστες,είναι όμως εξίσου επικίνδυνο για την εθνολογική-πολιτική υπόσταση της πατρίδας η άκριτη εκπροσώπηση τους στο Κοινοβούλιο,αν δεν ληφθεί υπόψη η μη πολυπολιτισμική παράδοση της χώρας.Με άλλα λόγια δεν μπορούμε στην Ελλάδα να μιλάμε για »ενσωμάτωση» σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία,όπως η αμερικανική,αλλά για »αφομοίωση» από τον ελληνικό χαρακτήρα.Συνεπώς,κατά τη γνώμη μου,καλό είναι να δοθεί η ιθαγένεια-υπηκοότητα αλλά όχι μαζικά το δικαίωμα του εκλεγειν-εκλέγεσθαι.Το παρόν νομοθετικό πλαίσιο είναι ικανό για όσους μετανάστες επιθυμούν πολιτική πρόσβαση να την παράσχει.Ας θυμηθούμε,τέλος,την κλασσική Αθήνα με τους μετοίκους που καθόλου ρατσιστική-φασιστική δεν ήταν.Με το να μη δώσεις αναγκαστικά δικαίωμα ψήφου δε σημαίνει ότι τον »γκετοποιείς».Απλώς τον αφήνεις να επιλέξει ενήλικος όντας και αφού κατέχει επαρκώς την γλώσσα της χώρας υποδοχής και την κουλτούρα της αν επιθυμεί να είναι Έλληνας(κι όχι »μειονοτικός» βουλευτής).Ευχαριστώ
Καποιοι ονειρευονται δημοψηφισματα και κουραφεξαλα!!!!! Για εμας ελληνες ειναι ολοι οσοι κατοικουν στην Ελληνικη επικρατεια και πληρωνουν φορους ανεξαρτητα απο χρωμα, φυλή, θρησκεια και σεξουαλικες προτιμησεις.
Μπορεί να ειναι πολιτης της Ελλαδος αυτο που εκλεψε λεφτα, που δεν πληρωνει φορους,που μπαζωνει την παραλικη για να γινει σκυλαδικο και που το παιζει και τσαμπα μαγκας και να μην ειναι ο ξενος εργατης που πληρωνει 1500-2000 ευρω για να παρει την πρασινη καρτα + 150 ενσημα το χρονο στο ΙΚΑ; ποιος απο τους δυο ειναι ελληνες;
Ευχαριστω!
Χρήστος Μαντάς
Κοινωνιολόγος-Οικονομολογος
Υποψηφιος Δημοτικος Συμβουλος στον Δημο Εκάλης
Τι πιο αυτονόητο, τι πιο λογικά δημοκρατικό όποιος γεννιέται σε αυτή την χώρα και το επιλέγει να απολαμβάνει την Ελληνική ιθαγένεια, τι λοιπόν διαφορετικό από όλους εμάς έχει ήδη αυτός ο άνθρωπος;
Λοιπόν για να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: υπάρχει πράγματι μια προσπάθεια παραποίησης και διαστρέβλωσης των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Μόνο που δεν γίνεται όπως κάποιοι ισχυρίζονται από τους κακούς φασίστες Έλληνες αλλά από τους δήθεν προοδευτικούς και τα μεγάλα ΜΜΕ. Το Σ/Ν δεν προβλέπει την χορήγηση ιθαγένειας μόνο στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, όπως ισχυρίοζονται οι παραπάνω, αλλά σε όλους τους μετανάστες που έχουν συμπληρώσει πενταετή παραμονή στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 2 το Σ/Ν. Παρακαλώ διαβάστε το. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι περίπου 1 εκ. νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι. Αν προσθέσουμε και 150.000 λαθρομετανάστες οι οποίοι κάθε χρόνο εισέρχονται στη χώρα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νομιμοποιούνται μιλάμε δυνητικά για 1,5 εκ. ελληνοποιημένους αλοδαπούς μέσα σε μια πενταετία. Αυτό το ονομάζουμε δημοκρατία; Και εγώ είμαι ο ξενοφοβικός.
Και κάτι για την κοπελιά από την Αίγυπτο (λυπάμαι γλυκιά μου που δεν συγκράτησα το όνομά σου). Σου ζητώ συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου που εγώ ως Έλλην πολίτης με τις επιλογές μου ανέδειξα αυτές τις πολιτικές ηγεσίες οι οποίες έφτασαν αυτή τη χώρα εδώ που είναι σήμερα, δηλαδή να μην έχει δώσει υπηκοόητα σε εσένα μετά από τριάντα χρόνια παραμονής και να την χαρίζουν εν ριπεί οφαθαλμού, χωρίς καμιά ουσιαστική μελέτη σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες οι οποίοι μετέτρεψαν την Αθήνα στο Μπρονξ της Ευρώπης. Συγγνώμη γλυκιά μου.
Το δημοψηφισμα πιστευω οτι θα ηταν οτι πιο δημοκρατικο θα μπορουσε να γινει για να απαντηθει αυτο το ερωτημα εαν οι ελληνες θελουν αυτο το νομοσχεδιο η ενα καλυτερο απο αυτο.
διοτι σε αντιθετη περιπτωση το μονο που θα καταφερει η κυβερνσηση ειναι να απομακρυνει τους ελληνες απο τους μεταναστες.
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε όσους είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο.ΠΟΙΟΝ θεωρείται κύριοι ΠΙΟ έλληνα,αυτόν που δεν ξέρει τι γιορτάζουμε στις εθνικές εορτές,ή το αλβανάκι που είναι συμαιοφόρος στο σχολειό του και γνωρίζει την ελληνική ιστορία καλύτερα από εσάς.
Πριν να διατυπώσω την προσωπική μου άποψη για κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα ήθελα να θίξω ένα άλλο θέμα.
Η νέα κυβέρνηση ζήτησε από τις πρώτες μέρες ακριβή καταγραφή των μισθοδοτούμενων από κάθε υπουργείο δημοσίων υπαλλήλων με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό.
Πριν καταθέσει το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες, δεν θα έπρεπε πρώτα να έχει προβεί σε μία απογραφή των μεταναστών στην Ελλάδα, νομίμων και παρανόμων; Και έπειτα να επιχειρήσει να θέσει το νέο πλαίσιο για τα θέματα της παραμονής, ιθαγένειας, πολιτογράφησης, ψήφου, κλπ;
Διότι, κατά πρώτο λόγο, είναι απαράδεκτο σε ένα ευνομούμενο κράτος να μη γνωρίζουμε ποιοί και πόσοι βρίσκονται εντός της επικράτειας, και, κατά δεύτερο λόγο, μόνο τότε θα γνωρίζαμε βάσει αριθμών τι σημαίνει η νέα νομοθεσία για τους μετανάστες και πόσοι θα επωφεληθούν από αυτή, και τι ενδεχόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα έχει. Αυτό νομίζω είναι διαφάνεια.
Διότι με βάση το γνωστό ανέκδοτο greek statistics ποιός μας εγγυάται ότι οι υπολογιζόμενοι τώρα σε 250 χιλ. μετανάστες που πρόκειται να αποκτήσουν ψήφο, δεν θα γίνουν προ των εκλογών 400 χιλ; (Όπως και το έλλειμμα από 8% έγινε 12.5%.)
Επί των συγκεκριμένων: διαφωνώ τελείως με την χορήγηση ψήφου σε μετανάστες με αυτές τις προϋποθέσεις και χωρίς αυτοί να έχουν τις υποχρεώσεις προς το ελλην. κράτος που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Και εν πάση περιπτώσει τι σημαίνει “ψήφος στις εκλογές πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης”; Δηλαδή αυτές θεωρούνται light εκλογές; Το δικαίωμα του εκλέγειν νομίζω ότι πρέπει να θεωρείται ενιαίο. Επίσης, αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους, τότε ανοίγει νομικό, αλλά και πολιτικό, παράθυρο για σύντομη διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι μεταναστών και σε βουλευτικές εκλογές.
Συνοψίζοντας πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί και να αρχίσει αμέσως μία όσο το δυνατόν ακριβής απογραφή του πληθυσμού των μεταναστών (νομίμων και παρανόμων). Επίσης, γνώμη μου είναι ότι το οποιοδήποτε ανάλογο νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός συνολικού πακέτου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού το οποίο έχει μία δυναμική που μπορεί να θέσει σοβαρά προβλήματα, όσο αντιμετωπίζεται σπασμωδικά.
Τελειώνω λέγοντας ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια μου θυμίζουν τα τόσα νομοσχέδια νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις με την επαγγελία ότι θα θέσουν τέρμα στην αυθαίρετη δόμηση με την ένταξη τους στον πολεοδομικό ιστό. Αντ’ αυτού, τα αυθαίρετα κατέκλυσαν και συνεχίζουν να κατακλύζουν την χώρα μας.
Σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του Άρθρου 1 του ισχύοντος Συντάγματος
«2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. και «3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.» Περαιτέρω, το Άρθρο 4 ορίζει ότι:
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος.
4. Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.
5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
6. Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με του ορισμούς των νόμων.
7. ……..
Επίσης, κατά το ΄Αρθρο 25 του ισχύοντος Συντάγματος:
1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκησή τους.
2. Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
3…..
4. Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.
Τέλος, κατά την ακροτελεύτια διάταξη:
Άρθρο 120
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
Κατόπιν.τίθενται τα παρακάτω ουισώδη ερωτήματα, αναφορικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
1. Μέγα μέρος των μεταναστων, νομίμων ή παρανόμων, τυγχάνουν μουσουλμάνοι, ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από το Πακιστάν, Αφγανιστάν , Μπαγκλαντές και Αφρικανικές Χώρες και οπαδοί ακραίων μουσουλμανικών δογμάτων. Ποια τα εχέγγυα ότι η παραπάνω κατηγορία προσώπων θα τηρήσει τις παρατεθείσες συνταγματικές διατάξεις; Μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας;Βιώνουν την ελληνικότητα; Εφόσον έιμαστε Δημοκρατική Χώρα για ποιον λόγο δεν διεξάγεται δημοψήφισμα , για ένα τόσης σπουδαιτητας ζητημα; Οι Ελβετοι δεν τυγχανουν δημοκρατες;
Τελος, οι νομοθετούντες ας εχουν κριτηριο το:
[37] Ξρώμεθα γὰρ πολιτείᾳ οὐ ζηλούσῃ τοὺς τῶν πέλας νόμους, παράδειγμα δὲ μᾶλλον αὐτοὶ ὄντες τισὶν ἢ μιμούμενοι ἑτέρους. καὶ ὄνομα μὲν διὰ τὸ μὴ ἐς ὀλίγους ἀλλ᾿ ἐς πλείονας οἰκεῖν δημοκρατία κέκληται· μέτεστι δὲ κατὰ μὲν τοὺς νόμους πρὸς τὰ ἴδια διάφορα πᾶσι τὸ ἴσον, κατὰ δὲ τὴν ἀξίωσιν, ὡς ἕκαστος ἔν τῳ εὐδοκιμεῖ, οὐκ ἀπὸ μέρους τὸ πλέον ἐς τὰ κοινὰ ἢ ἀπ᾿ ἀρετῆς προτιμᾶται, οὐδ᾿ αὖ κατὰ πενίαν, ἔχων γέ τι ἀγαθὸν δρᾶσαι τὴν πόλιν, ἀξιώματος ἀφανείᾳ κεκώλυται. ἐλευθέρως δὲ τά τε πρὸς τὸ κοινὸν πολιτεύομεν καὶ ἐς τὴν πρὸς ἀλλήλους τῶν καθ᾿ ἡμέραν ἐπιτηδευμάτων ὑποψίαν, οὐ δι᾿ ὀργῆς τὸν πέλας, εἰ καθ᾿ ἡδονήν τι δρᾷ, ἔχοντες, οὐδὲ ἀζημίους μέν, λυπηρὰς δὲ τῇ ὄψει ἀχθηδόνας προστιθέμενοι. ἀνεπαχθῶς δὲ τὰ ἴδια προσομιλοῦντες τὰ δημόσια διὰ δέος μάλιστα οὐ παρανομοῦμεν, τῶν τε αἰεὶ ἐν ἀρχῇ ὄντων ἀκροάσει καὶ τῶν νόμων, καὶ μάλιστα αὐτῶν ὅσοι τε ἐπ᾿ ὠφελίᾳ τῶν ἀδικουμένων κεῖνται καὶ ὅσοι ἄγραφοι ὄντες αἰσχύνην ὁμολογουμένην φέρουσιν. Ἔχουμε δηλαδὴ πολίτευμα, τὸ ὁποῖο δὲν ἀντιγράφει τοὺς νόμους ἄλλων, μᾶλλον δὲ ἐμεῖς οἱ ἴδιοι εἴμαστε ὑπόδειγμα σὲ μερικοὺς παρὰ μιμούμαστε ἄλλους. Καὶ ὀνομάζεται μὲν δημοκρατία, γιατὶ ἡ διοίκηση εἶναι στὰ χέρια τῶν πολλῶν καὶ ὄχι τῶν ὀλίγων, ἔναντι δὲ τῶν νόμων εἶναι ὅλοι ἴσοι στὶς ἰδιωτικές τους διαφορές, ἐνῶ ὡς πρὸς τὴν θέση τους στὸν δημόσιο βίο κάθε ἕνας προτιμᾶται γιὰ ἕνα ἀπὸ τὰ δημόσια ἀξιώματα ἀνάλογα μὲ τὴν ἐπίδοση τὴν ὁποία σημειώνει σὲ αὐτά, δηλαδὴ ἡ δημόσιά του σταδιοδρομία ἐξαρτᾶται μᾶλλον ἀπὸ τὴν ἀτομική του ἀξία καὶ ὄχι ἀπὸ τὴν κοινωνικὴ τάξη, ἀπὸ τὴν ὁποία προέρχεται, οὔτε πάλι ἕνας, ὁ ὁποῖος εἶναι μὲν φτωχὸς ἔχει ὅμως τὴν ἱκανότητα νὰ παράσχει κάποια ὑπηρεσία στὴν πατρίδα του, ἐμποδίζεται σὲ αὐτὸ ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι εἶναι ἄγνωστος. Ζοῦμε δὲ σὰν ἐλεύθεροι ἄνθρωποι, καὶ σὰν πολίτες στὸν δημόσιο βίο καὶ σὰν ἄτομα στὸν ἰδιωτικό, στὶς ἐπιδιώξεις μας τηςκαθημερινὴς ζωῆς, κατὰ τὶς ὁποῖες δὲν κοιτᾶμε ὁ ἕνας στὸν ἄλλον μὲ καχυποψία, δὲν θυμώνουμε μὲ τὸν γείτονά μας, ὅταν κάνει ὅ,τι τοῦ ἀρέσει, οὔτε παίρνουμε μία φυσιογνωμία σκυθρωπή, ἡ ὁποία μπορεῖ νὰ μὴν βλάπτει τὸν ἄλλο, πάντως ὅμως εἶναι δυσάρεστη. Ἐνῶ δὲ στὴν ἰδιωτική μας ζωὴ συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας χωρὶς νὰ ἐνοχλεῖ ὁ ἕνας τὸν ἄλλον, στὴν δημόσιά μας ζωή, σὰν πολίτες, ἀπὸ σεβασμὸ πρὸ πάντων δὲν παραβαίνουμε τοὺς νόμους, ὑπακοῦμε δὲ στοὺς ἑκάστοτε κατέχοντες τὰ δημόσια ἀξιώματα καὶ στοὺς νόμους, πρὸ περισσότερο σὲ ἐκείνους ἀπὸ τοὺς νόμους, ποὺ ἔχουν θεσπιστεῖ γιὰ ὑποστήριξη τῶν ἀδικούμενων, καὶ σὲ ἄλλους, οἱ ὁποῖοι ἂν καὶ ἄγραφοι, ἡ παράβασή τους φέρνει πανθομολογούμενη ντροπὴ στοὺς παραβάτες.
[38] Καὶ μὴν καὶ τῶν πόνων πλείστας ἀναπαύλας τῇ γνώμῃ ἐπορισάμεθα, ἀγῶσι μέν γε καὶ θυσίαις διετησίοις νομίζοντες, ἰδίαις δὲ κατασκευαῖς εὐπρεπέσιν, ὧν καθ᾿ ἡμέραν ἡ τέρψις τὸ λυπηρὸν ἐκπλήσσει. ἐπεσέρχεται δὲ διὰ μέγεθος τῆς πόλεως ἐκ πάσης γῆς τὰ πάντα, καὶ ξυμβαίνει ἡμῖν μηδὲν οἰκειοτέρᾳ τῇ ἀπολαύσει τὰ αὐτοῦ ἀγαθὰ γιγνόμενα καρποῦσθαι ἢ καὶ τὰ τῶν ἄλλων ἀνθρώπων. Ἀλλὰ καὶ γιὰ τὸ πνεῦμα μας ἔχουμε ἐφεύρει πλείστους ὅσους τρόπους νὰ τὸ ἀνακουφίζουμε ἀπὸ τοὺς κόπους, μὲ ἑορταστικοὺς ἀγῶνες καὶ θυσίες, τὶς ὁποῖες ἔχουμε καθιερώσει καθ᾿ ὅλη τὴν διάρκεια τοῦ ἔτους, καὶ μὲ εὐπρεπῆ ἰδιωτικὰ οἰκήματα, ἡ δὲ εὐχαρίστηση τὴν ὁποία καθημερινὰ ἀπολαμβάνουμε ἀπὸ ὅλα αὐτά, διώχνει τὴν μελαγχολία. Λόγω δὲ τοῦ μεγάλου ἀριθμοῦ τῶν κατοίκων τῆς πόλης μας εἰσάγονται σὲ αὐτὴν προϊόντα ὅλου τοῦ κόσμου, καὶ συμβαίνει νὰ ἀπολαμβάνουμε ἔτσι τὰ προϊόντα τῶν ἄλλων χωρῶν μὲ ὅση οἰκειότητα καταναλώνουμε τὰ προϊόντα της Ἀττικῆς (σὰν νὰ εἶναι δηλαδὴ δικά μας).
[39] Διαφέρομεν δὲ καὶ ταῖς τῶν πολεμικῶν μελέταις τῶν ἐναντίων τοῖσδε. τήν τε γὰρ πόλιν κοινὴν παρέχομεν, καὶ οὐκ ἔστιν ὅτε ξενηλασίαις ἀπείργομέν τινα ἢ μαθήματος ἢ θεάματος, ὃ μὴ κρυφθὲν ἄν τις τῶν πολεμίων ἰδὼν ὠφεληθείη, πιστεύοντες οὐ ταῖς παρασκευαῖς τὸ πλέον καὶ ἀπάταις ἢ τῷ ἀφ᾿ ἡμῶν αὐτῶν ἐς τὰ ἔργα εὐψύχῳ· καὶ ἐν ταῖς παιδείαις οἱ μὲν ἐπιπόνῳ ἀσκήσει εὐθὺς νέοι ὄντες τὸ ἀνδρεῖον μετέρχονται, ἡμεῖς δὲ ἀνειμένως διαιτώμενοι οὐδὲν ἧσσον ἐπὶ τοὺς ἰσοπαλεῖς κινδύνους χωροῦμεν. τεκμήριον δέ· οὔτε γὰρ Λακεδαιμόνιοι καθ᾿ ἑαυτούς, μεθ᾿ ἁπάντων δὲ ἐς τὴν γῆν ἡμῶν στρατεύουσι, τήν τε τῶν πέλας αὐτοὶ ἐπελθόντες οὐ χαλεπῶς ἐν τῇ ἀλλοτρίᾳ τοὺς περὶ τῶν οἰκείων ἀμυνομένους μαχόμενοι τὰ πλείω κρατοῦμεν. ἁθρόᾳ τε τῇ δυνάμει ἡμῶν οὐδείς πω πολέμιος ἐνέτυχε διὰ τὴν τοῦ ναυτικοῦ τε ἅμα ἐπιμέλειαν καὶ τὴν ἐν τῇ γῇ ἐπὶ πολλὰ ἡμῶν αὐτῶν ἐπίπεμψιν· ἢν δέ που μορίῳ τινὶ προσμείξωσι, κρατήσαντές τέ τινας ἡμῶν πάντας αὐχοῦσιν ἀπεῶσθαι καὶ νικηθέντες ὑφ᾿ ἁπάντων ἡσσῆσθαι. καίτοι εἰ ῥᾳθυμίᾳ μᾶλλον ἢ πόνων μελέτῃ καὶ μὴ μετὰ νόμων τὸ πλέον ἢ τρόπων ἀνδρείας ἐθέλομεν κινδυνεύειν, περιγίγνεται ἡμῖν τοῖς τε μέλλουσιν ἀλγεινοῖς μὴ προκάμνειν, καὶ ἐς αὐτὰ ἐλθοῦσι μὴ ἀτολμοτέρους τῶν αἰεὶ μοχθούντων φαίνεσθαι, καὶ ἔν τε τούτοις τὴν πόλιν ἀξίαν εἶναι θαυμάζεσθαι καὶ ἔτι ἐν ἄλλοις. Ὑπερέχουμε δὲ ἀπὸ τοὺς ἀντιπάλους μας καὶ στὴν πολεμικὴ προετοιμασία κατὰ τὰ ἑξῆς: Τὴν πόλη μας π.χ. τὴν παρέχουμε ἀνοιχτή σε ὅλον τὸν κόσμο, καὶ ποτὲ δὲν ἀποκλείουμε κανέναν διώχνοντας τοὺς ξένους ἀπὸ ὁποιοδήποτε ἀκρόαμα ἢ θέαμα, ἀπὸ τὸ ὁποῖο, ἂν δὲν τὸ κρατήσουμε μυστικὸ καὶ τὸ δεῖ κανεὶς ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς μας, εἶναι δυνατὸν νὰ ὠφεληθεῖ, καὶ αὐτὸ γιατὶ ἔχουμε ἐμπιστοσύνη ὄχι τόσο στὶς πολεμικὲς προετοιμασίες καὶ τὰ στρατηγήματα ὅσο στὴν ἔμφυτη γενναιότητά μας ὅσον ἀφορᾶ τὰ ἔργα. Στὸ ζήτημα δὲ πάλι τῆς ἀγωγῆς, ἐνῶ ἐκεῖνοι ὑποβάλλονται ἀπὸ τὴν νεαρή τους ἀκόμα ἡλικία σὲ συνεχῆ καὶ ἐπίπονη ἄσκηση, μὲ τὴν ὁποία ἐπιδιώκουν νὰ γίνουν γενναῖοι, ἐμεῖς ζοῦμε μὲ ὅλες τὶς ἀνέσεις καὶ ὅμως εἴμαστε ἐξ ἴσου πρόθυμοι νὰ ἀντιμετωπίσουμε τοὺς κινδύνους, τοὺς ὁποίους ἀντιμετωπίζουν καὶ αὐτοί. Καὶ νὰ ἡ ἀπόδειξη: ἐνῶ οἱ Λακεδαιμόνιοι ἐκστρατεύουν κατὰ τῆς χώρας μας μὲ ὅλους τους τοὺς συμμάχους καὶ ποτὲ μόνοι, ἐμεῖς ἐπερχόμαστε κατὰ τῶν ἄλλων ἐντελῶς μόνοι, καὶ τὶς περισσότερες φορὲς νικᾶμε χωρὶς καμία δυσκολία τοὺς ἀντιπάλους μας, μολονότι ἐκεῖνοι μὲν μάχονται ὑπὲρ βωμῶν καὶ ἑστιῶν, ἐμεῖς δὲ εἴμαστε σὲ ξένο ἔδαφος. Καὶ κανεὶς ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς μας δὲν ἀντιμετώπισε μέχρι σήμερα τὶς δυνάμεις μας ἑνωμένες, γιατὶ ἀφ᾿ ἑνὸς καταβάλλουμε πολλὲς φροντίδες ταυτόχρονα καὶ γιὰ τὸ ναυτικό μας, καὶ ἀφ᾿ ἑτέρου κατατέμνουμε τὶς δυνάμεις μας τοῦ πεζικοῦ καὶ τὶς στέλνουμε σὲ πολλὰ σημεῖα τῆς ἐπικράτειάς μας. Ἂν δὲ κάπου μὲ μέρος μόνο τῆς δύναμής μας συμπλακοῦν οἱ ἀντίπαλοί μας, τότε, ἂν μὲν νικήσουν, καυχῶνται ὅτι μας νίκησαν ὅλους, ἂν δὲν νικηθοῦν, διακηρύσσουν ὅτι νικήθηκαν ἀπὸ ὅλους. Καὶ βέβαια, ἂν ἐμεῖς ἀντιμετωπίζουμε μὲ πολλὴ προθυμία τοὺς κινδύνους, μᾶλλον μὲ μιὰ ἀφροντισιὰ καὶ ἄνεση παρὰ μετὰ ἀπὸ ἐπίπονη ἄσκηση, καὶ μὲ ἀνδρεία, ἡ ὁποία ὀφείλεται ὄχι τόσο στὴν ἐπιβολὴ τῶν νόμων ὅσο στὴν φυσική μας εὐψυχία, ἔχουμε τὸ πλεονέκτημα ὅτι δὲν καταπονούμεθα προκαταβολικὰ γιὰ δεινά, τὰ ὁποῖα ἀνήκουν ἀκόμα στὸ μέλλον, καὶ ὅτι, ὅταν φθάσει ἡ ὥρα τῶν δεινῶν αὐτῶν, ἀποδεικνυόμαστε ὅτι δὲν εἴμαστε λιγότερο τολμηροὶ ἀπὸ ἐκείνους ποὺ μοχθοῦν ἀδιάκοπα. Δὲν εἶναι δὲ σὲ αὐτὰ μόνο ἀξιοθαύμαστη ἡ πόλη μας ἀλλὰ καὶ σὲ πολλὰ ἀκόμη.
[40] Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾿ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας· πλούτῳ τε ἔργου μᾶλλον καιρῷ ἢ λόγου κόμπῳ χρώμεθα, καὶ τὸ πένεσθαι οὐχ ὁμολογεῖν τινὶ αἰσχρόν, ἀλλὰ μὴ διαφεύγειν ἔργῳ αἴσχιον. ἔνι τε τοῖς αὐτοῖς οἰκείων ἅμα καὶ πολιτικῶν ἐπιμέλεια, καὶ ἑτέροις πρὸς ἔργα τετραμμένοις τὰ πολιτικὰ μὴ ἐνδεῶς γνῶναι· μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾿ ἀχρεῖον νομίζομεν, καὶ οἱ αὐτοὶ ἤτοι κρίνομέν γε ἢ ἐνθυμούμεθα ὀρθῶς τὰ πράγματα, οὐ τοὺς λόγους τοῖς ἔργοις βλάβην ἡγούμενοι, ἀλλὰ μὴ προδιδαχθῆναι μᾶλλον λόγῳ πρότερον ἢ ἐπὶ ἃ δεῖ ἔργῳ ἐλθεῖν. διαφερόντως γὰρ δὴ καὶ τόδε ἔχομεν ὥστε τολμᾶν τε οἱ αὐτοὶ μάλιστα καὶ περὶ ὧν ἐπιχειρήσομεν ἐκλογίζεσθαι· ὃ τοῖς ἄλλοις ἀμαθία μὲν θράσος, λογισμὸς δὲ ὄκνον φέρει. κράτιστοι δ᾿ ἂν τὴν ψυχὴν δικαίως κριθεῖεν οἱ τά τε δεινὰ καὶ ἡδέα σαφέστατα γιγνώσκοντες καὶ διὰ ταῦτα μὴ ἀποτρεπόμενοι ἐκ τῶν κινδύνων. καὶ τὰ ἐς ἀρετὴν ἐνηντιώμεθα τοῖς πολλοῖς· οὐ γὰρ πάσχοντες εὖ, ἀλλὰ δρῶντες κτώμεθα τοὺς φίλους. βεβαιότερος δὲ ὁ δράσας τὴν χάριν ὥστε ὀφειλομένην δι᾿ εὐνοίας ᾧ δέδωκε σῴζειν· ὁ δὲ ἀντοφείλων ἀμβλύτερος, εἰδὼς οὐκ ἐς χάριν, ἀλλ᾿ ἐς ὀφείλημα τὴν ἀρετὴν ἀποδώσων. καὶ μόνοι οὐ τοῦ ξυμφέροντος μᾶλλον λογισμῷ ἢ τῆς ἐλευθερίας τῷ πιστῷ ἀδεῶς τινὰ ὠφελοῦμεν. Γιατὶ εἴμαστε λάτρεις τοῦ ὡραίου, ὅμως χωρὶς σπατάλη χρήματος, καὶ καλλιεργοῦμε τὸ πνεῦμα χωρὶς νὰ χάνουμε τὴν ἀνδρεία μας. Καὶ μεταχειριζόμαστε τὸν πλοῦτο περισσότερο σὰν μία εὐκαιρία δράσης παρὰ σὰν ἀφορμὴ κομπορρημοσύνης, τὸ νὰ ὁμολογεῖ δὲ κανεὶς τὴν φτώχειά του δὲν εἶναι ντροπή, εἶναι ὅμως αἰσχρότερο τὸ νὰ μὴν προσπαθεῖ νὰ τὴν ἀποφύγει μὲ τὴν ἐργασία. Ἐπὶ πλέον, οἱ ἴδιοι ἐμεῖς ὅλοι εἴμαστε σὲ θέση νὰ φροντίζουμε ταυτόχρονα γιὰ τὶς ἰδιωτικές μας ὑποθέσεις καὶ γιὰ τὶς ὑποθέσεις τῆς πόλης μας, καὶ ὅσοι ἀπὸ ἐμᾶς εἴναιαπασχολημενοί με ἰδιωτικὲς ἐπιχειρήσεις καὶ αὐτοὶ ἀκόμα κατέχουν τὰ πολιτικὰ ζητήματα στὴν ἐντέλεια. Γιατὶ εἴμαστε ὁ μόνος λαὸς ποὺ τὸν μὴ ἀναμειγνυόμενο καθόλου στὰ κοινὰ δὲν τὸν θεωροῦμε φιλήσυχο ἀλλὰ ἄχρηστο, καὶ οἱ μόνοι ποὺ ὅποτε δὲν τὰ ἐπινοοῦμε καὶ δὲν τὰ προτείνουμε οἱ ἴδιοι πάντως ἔχουμε τὴ δύναμη νὰ κρίνουμε σωστὰ τὰ λαμβανόμενα μέτρα, τοὺς δὲ λόγους δὲν τοὺς θεωροῦμε καθόλου ἐμπόδιο τῶν ἔργων, ἀλλὰ μᾶλλον θεωροῦμε σὰν ἐμπόδιο τὸ νὰ μὴν ἔχουμε κατατοπισθεῖ προφορικὰ σὲ ὅσα ἔχουμε νὰ κάνουμε, πρὶν καταπιαστοῦμε μὲ αὐτά. Γιατὶ ὑπερέχουμε ἀπὸ τοὺς ἄλλους καὶ ὡς πρὸς αὐτὸ ἀκόμη, ὅτι δηλαδὴ ἐμεῖς οἱ ἴδιοι ἀποφασίζουμε γιὰ ὅσα πρόκειται νὰ ἐπιχειρήσουμε καὶ ἐμεῖς οἱ ἴδιοι τὰ ἐπιχειροῦμε. Ἐνῶ ὡς πρὸς αὐτὸ οἱ ἄλλοι… σὲ αὐτοὺς ἡ μὲν ἀμάθεια τοὺς κάνει νὰ ἀποφασίζουν ἡ δὲ σκέψη τοὺς κάνει νὰ διστάζουν. Πιὸ τολμηροὶ ὅμως ἀπὸ ὅλους εἶναι σωστὸ νὰ θεωροῦνται ὅσοι γνωρίζουν μὲ σαφήνεια ποιὲς εἶναι οἱ συμφορὲς καὶ ποιὰ τὰ εὐχάριστα, καὶ ὅμως ἡ γνώση αὐτὴ δὲν τοὺς κάνει νὰ ἀποφεύγουν τοὺς κινδύνους. Ἀλλὰ καὶ στὰ ζητήματα τῆς καλωσύνης διαφέρουμε ἀπὸ τὴν πλειονότητα τῶν ἀνθρώπων. Γιατὶ ἐμεῖς τοὺς φίλους τους ἀποκτᾶμε μᾶλλον εὐεργετώντας παρὰ εὐεργετούμενοι ἀπὸ αὐτούς. Σταθερότερος δὲ φίλος εἶναι ὁ εὐεργετῶν τὸν ἄλλον, γιατὶ εἶναι φυσικὸ νὰ προσπαθεῖ νὰ διατηρεῖ τὴν ἀνάμνηση τῆς εὐεργεσίας μὲ τὸ νὰ φέρεται πάντοτε καλὰ πρὸς τὸν εὐεργετούμενο. Ἐνῶ ἀντιθέτως αὐτὸς ποὺ ὀφείλει τὴν εὐεργεσία εἶναι ψυχρότερος στὶς σχέσεις του, γιατὶ γνωρίζει, ὅτι πρόκειται νὰ ἀνταποδώσει τὴν καλωσύνη σὰν πληρωμὴ χρέους καὶ ὄχι γιὰ νὰ ἐξασφαλίσει τὴν εὐγνωμοσύνη τοῦ ἄλλου. Καὶ εἴμαστε οἱ μόνοι ποὺ βοηθᾶμε τὸν ἄλλο χωρὶς τὴν ἐλάχιστη ἀνησυχία, καὶ αὐτὸ μᾶλλον ἀπὸ τὴν ἐμπιστοσύνη ποὺ ἐμπνέει ἡ ἐλευθερία παρὰ ἀπὸ συμφεροντολογικοὺς ὑπολογισμούς.
[41] Ξυνελών τε λέγω τήν τε πᾶσαν πόλιν τῆς Ἑλλάδος παίδευσιν εἶναι καὶ καθ᾿ ἕκαστον δοκεῖν ἄν μοι τὸν αὐτὸν ἄνδρα παρ᾿ ἡμῶν ἐπὶ πλεῖστ᾿ ἂν εἴδη καὶ μετὰ χαρίτων μάλιστ᾿ ἂν εὐτραπέλως τὸ σῶμα αὔταρκες παρέχεσθαι. καὶ ὡς οὐ λόγων ἐν τῷ παρόντι κόμπος τάδε μᾶλλον ἢ ἔργων ἐστὶν ἀλήθεια, αὐτὴ ἡ δύναμις τῆς πόλεως, ἣν ἀπὸ τῶνδε τῶν τρόπων ἐκτησάμεθα, σημαίνει. μόνη γὰρ τῶν νῦν ἀκοῆς κρείσσων ἐς πεῖραν ἔρχεται, καὶ μόνη οὔτε τῷ πολεμίῳ ἐπελθόντι ἀγανάκτησιν ἔχει ὑφ᾿ οἵων κακοπαθεῖ οὔτε τῷ ὑπηκόῳ κατάμεμψιν ὡς οὐχ ὑπ᾿ ἀξίων ἄρχεται. μετὰ μεγάλων δὲ σημείων καὶ οὐ δή τοι ἀμάρτυρόν γε τὴν δύναμιν παρασχόμενοι τοῖς τε νῦν καὶ τοῖς ἔπειτα θαυμασθησόμεθα, καὶ οὐδὲν προσδεόμενοι οὔτε Ὁμήρου ἐπαινέτου οὔτε ὅστις ἔπεσι μὲν τὸ αὐτίκα τέρψει, τῶν δ᾿ ἔργων τὴν ὑπόνοιαν ἡ ἀλήθεια βλάψει, ἀλλὰ πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀΐδια ξυγκατοικίσαντες. περὶ τοιαύτης οὖν πόλεως οἵδε τε γενναίως δικαιοῦντες μὴ ἀφαιρεθῆναι αὐτὴν μαχόμενοι ἐτελεύτησαν, καὶ τῶν λειπομένων πάντα τινὰ εἰκὸς ἐθέλειν ὑπὲρ αὐτῆς κάμνειν. Ἀνακεφαλαιώνοντας λοιπὸν τὰ παραπάνω τονίζω, ὅτι ἡ ὅλη πόλη εἶναι σχολεῖο τῆς Ἑλλάδας καὶ ὅτι, κατὰ τὴ γνώμη μου, ὁ καθένας ἀπὸ ἐμᾶς ἔχει τὴν ἱκανότητα νὰ προσαρμοστεῖ πρὸς τὶς πλέον διαφορετικὲς μορφὲς δράσεως μὲ τὴν μεγαλύτερη εὐστροφία καὶ χάρη. Καὶ ὅτι αὐτὰ εἶναι μᾶλλον ἡ πραγματικὴ ἀλήθεια καὶ ὄχι ἁπλὴ κομπορρημοσύνη, κατάλληλη γιὰ τὴν παροῦσα περίσταση, τὸ ἀποδεικνύει αὐτὴ ἡ δύναμη τῆς πόλης, τὴν ὁποία ἀποκτήσαμε μὲ τὶς ἱκανότητές μας αὐτές. Γιατὶ εἶναι ἡ μόνη πόλη ἀπὸ τὶς σημερινὲς ποὺ ὅταν δοκιμάζεται ἀποδεικνύεται ἀνώτερή της φήμης της, καὶ ἡ μόνη, ἢ ὁποία οὔτε στὸν ἐχθρό, ποὺ τῆς ἐπιτίθεται, δίνει ἀφορμὴ νὰ ἀγανακτήσει μὲ ὅσα παθαίνει ἀπὸ τέτοιους ἀντιπάλους, οὔτε στοὺς ὑπηκόους της δίνει ἀφορμὴ γιὰ παράπονα, γιατὶ τάχα ἐξουσιάζονται ἀπὸ ἀνάξιους νὰ ἔχουν τὴν ἐξουσία. Ἡ δύναμή μας δὲ αὐτὴ δὲν εἶναι βέβαια χωρὶς ἀποδείξεις, ἀλλὰ ὑπάρχουν μεγαλοπρεπῆ μνημεῖα αὐτῆς, γιὰ τὰ ὁποῖα μᾶς θαυμάζουν» οἱ σύγχρονοί μας καὶ θὰ μᾶς θαυμάζουν καὶ οἱ μελλοντικὲς γενιές, καὶ μάλιστα χωρὶς νὰ χρειαζόμαστε τοὺς ἐπαίνους οὔτε τοῦ Ὁμήρου οὔτε κανενὸς ἄλλου, τοῦ ὁποίου οἱ στίχοι εἶναι δυνατὸν νὰ εὐχαριστήσουν πρὸς στιγμήν, θὰ ἔλθει ὅμως ἡ πραγματικότητα, ἡ ὁποία θὰ ἀποκαλύψει ψεύτικη τὴν ἰδέα ποὺ σχηματίστηκε γιὰ τὰ πράγματα, ἀλλὰ γιατὶ ὁλόκληρη τὴ θάλασσα καὶ τὴν ξηρὰ τὴν ἐξαναγκάσαμε νὰ γίνει προσιτὴ στὴν τόλμη μας, ἱδρύσαμε δὲ παντοῦ αἰώνια μνημεῖα καὶ τῆς φιλίας μας καὶ τῆς ἔχθρας μας. Ὑπὲρ αὐτῆς λοιπὸν τῆς πόλης καὶ αὐτοὶ ἐδῶ λοιπὸν πολέμησαν γενναία καὶ βρῆκαν τὸν θάνατο, γιατὶ δὲν μποροῦσαν νὰ ἀνεχθοῦν τὴν στέρησή της, καὶ ἀπὸ ἐμᾶς τοὺς ἀπομένοντες στὴν ζωὴ ὁ καθένας πρέπει νὰ ἔχει τὴν προθυμία νὰ μοχθήσει γι᾿ αὐτήν.
Αντί για συζήτηση για το περιχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, γινόμαστε πάλι μάρτυρες μιας εμπρηστικής κινδυνολογίας και μιας συντονισμένης προσπάθειας όξυνσης των πιο ξενόφοβων αντανακλαστικών της κοινωνίας μπροστά σε αυτονόητες ρυθμίσεις.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα άλλη πατρίδα από αυτήν δεν έχουν και έχει τεράστιο κόστος η απόρριψη όλου του πλούτου που φέρνουν, τα ίδια και οι γονείς τους, στο όνομα της απειλούμενης (πλην ανύπαρκτης) «καθαρότητας» του έθνους.
Η επίκληση των αριθμών και η χρήση του απαξιωτικού όρου «λαθρομετανάστες» αγνοεί τόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και την πολύχρονη έρευνα για τα θάματα μετανάστευσης στη χώρα μας. Επανατροφοδοτεί συνεχώς έναν λόγο που μόνο διαστρεβλώσεις ρατσιστικής έμπνευσης διαμορφώνει, ενώ νομιμοποιεί τη βία εναντίον των μεταναστών, αλλά και εναντίον του αντιρατσιστικού κινήματος.
Ελπίζω πως η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις προεκλογικές δεσμέυσεις της, δεν θα συνεχίσει να περικόπτει το εύρος τους σε κάθε βήμα και θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να βάλει φραγμό στον ολισθηρό δρόμο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και την αποστερεί από τον πλούτο και το δυναμισμό των διαφορετικών ομάδων κατοίκων της.
Ντίνα Βαϊου
καθηγήτρια ΕΜΠ