Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:
«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.
β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.
Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:
γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,
γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.
γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),
γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,
γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,
γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),
γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.
2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.
3. Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.
Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.
β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.
5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.
β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.
Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.
6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.
β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.
8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.
9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.
Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου
10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.
11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».
ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΖΥΤΑΓΑΜΕ.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΟΝΤΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ (ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ? ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ?) ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΜΑΝΤΑΜ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ?
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ? ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΜΕΝΑ ΕΔΩ? ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ?
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ.. ΑΝΤΕ
Καταρχήν, θετικό το ότι ξεκίνησε η διαβούλευση και επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι είναι ένα καλός και ουσιαστικός νόμος, ο οποίος όμως έχει κάποια κενά και παρερμηνείες σε ορισμένα σημεία του.
Συγκεκριμένα όσον αφορά την παράγραφο 3, σχετικά με την προθεσμία τριών ετών για την υποβολή της δήλωσης-αίτησης από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, δεν με βρίσκει και τόσο σύμφωνο. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια μεγάλη κατηγορία αλλοδαπών αποφοίτων, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση πολύ πιο πριν και στο διάστημα που είχε παγώσει ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση. Άρα, συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι δεν είναι εφικτό και λογικό το χρονικό διάστημα των 3 ετών, μιας και για πολλούς έχει ήδη λήξει αυτή η προθεσμία.
Πρόταση: Είτε να αυξηθεί η προθεσμία είτε στην καλύτερη περίπτωση να διευκρινιστεί ότι η προθεσμία αυτή δεν θα ισχύει αναδρομικά αλλά από την πρώτη μέρα που θα ψηφιστεί και θα τεθεί ο νόμος σε ισχύ.
Όσον αφορά την παράγραφο 2, σχετικά με την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν με βρίσκει σύμφωνο σε ένα σημείο. Πιστεύω ότι πέρα από τους ανήλικες αλλοδαπούς, δικαίωμα για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να έχουν και οι ενήλικες μέχρι ένα λογικό ηλικιακό όριο. Διότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά, ενήλικες μεταξύ 20-30, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά δεν συνέχισαν σε κάποιο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Άρα αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα απόκτησης της ιθαγένειας τόσο στην παράγραφο 2, όσο και στην παράγραφο 6β, όπου υπάρχει το ηλικιακό όριο των 23 και πάλι η προθεσμία των 3 ετών.
Πρόταση: Ο νόμος να καλύπτει ισάξια και αυτή την κατηγορία των ενήλικων αλλοδαπών που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Τέλος, θα ήθελα να διευκρινιστεί εφόσον κάποιος αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, πόση θα είναι η στρατιωτική του θητεία και γενικά ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια στο έργο σας!
Υ.Γ. Ελπίζω αυτή την φορά να υπάρξει η πολιτική βούληση και συνεννόηση, έτσι ώστε να ψηφιστεί και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο νόμος, μιας και ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια απραξίας και αβεβαιότητας, για κάτι το οποίο σε Ευρώπη και ΗΠΑ θεωρείται δεδομένο, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα και κενά.
Με εκτίμηση,
Νίκος Σκιάου
Παιδί δεύτερης γενιάς
Ιθαγένεια εννοείται ότι και οι δύο γονείς είναι Έλληνες π.χ. αν είχα γεννηθεί στην Κίνα θα είχα Κινεζική Ιθαγένεια;;;
θα ήμουν Κινέζα και όχι Ελληνίδα όταν και οι 2 γονείς μου είναι Έλληνες;;;
γιατί δεν ανοίγετε τα λεξικά να μάθετε τι θα πει Ιθαγένεια;;;;
Δώστε υπηκοότητα αν σας κόπτει τόσο πολύ και όχι Ιθαγένεια
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και όι στους υπηκόους Έλληνες
ξαφνικά δεν θέλουμε να έχουμε αλλοδαπούς συνεταίρους στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΜΑΣ
Ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα αυτόματα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Εγω δεν εχω την αδεια επί μακρόν διαμένοντος εχω ομως δευτεροβάθμια εκπαίδευση. θεμελιώνο δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας?
ΑΝΤΙΣΥΝΤAΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;
Ean kapoios exei foitisei dhmotiko, gymnasio, lykeio kai exei kanei to bachelor kai to master tou stin Ellada alla se idiotiki sxoli??!! Ti ginetai me autous?
Sas Euxaristw
<>
Θελετε να μας πειτε πως οσοι τελειωσαμε νωριτερα δεν το δικαιουμαστε ??? Εχω παει δημοτικο γυμνασιο λυκειο πανεπιστημιο στην Ελλαδα και επειδη εχω αποφοιτηση απο το 2010 θεωρειτε πως Δεν μπορω να παρω την ιθαγενεια ειμαστε σοβαρη ??? Δεν εχομε ενταχθει δηλ στην κοινωνια μηπως πρεπει να περασουν αλα 20 χρονια για να θεωρειτε πως την δικαιουμαστε ??Και θα πρεπει να εχετε στα υποψη σας πως στην περιοδο μεχρι τωρα δεν μπορουσαμε να καταθεσουμε οποτε σας παρακαλω πολυ να το ξανακοιταξετε διοτι αφηνετε μια πολυ μεγαλη μεριδας της δευτερης γενιας απ΄εξω απο ολο αυτο και ειναι πολυ αδικο.
Ευχαριστω
100 ευρώ; Αυτό είναι αίσχροκέρδια!
καλο θα ηταν
οσοι εχουν καταθέσει ήδη τα χαρτια τους απο τον νόμο ραγκουση να παρουν την ελληνικη ιθαγενεια αμεσα μεσα στον μηνα.
κακα τα ψεμματα η μη κτηση της ελληνικης ιθαγενειας αποτελει κωλυμα για πολλα πραγματα (πχ σπουδες) ,και καλο θα ηταν να αποκτηθει το συντομοτερο δυνατο
Ναί, για να καταλάβω, δηλαδή ΕΝΗΛΙΚΟΣ αλλοδαπός που έχει γεννηθεί, έχει μεγαλώσει, έχει φοιτήσει με επιτυχία ΚΑΙ ΤΙΣ 12 τάξεις ΑΛΛΑ δεν έχει σπουδάσει σε κάποιο ΤΕΙ / ΑΕΙ, ΔΕΝ δικαιούται την Ελληνική Ιθαγένεια;;;
Καλησπέρα σας!
Με το προηγούμενο νομοσχέδιο η προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για όσους δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ήταν η φοίτηση τουλάχιστον 6 ετών σε ελληνικό σχολείο. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, πλέον είναι υποχρεωτικό να κατέχεις και πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Το βρίσκω άδικο, γιατί κάποιοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, έχουμε μείνει πίσω στις σπουδές μας. Θεωρώ πιο δίκαιο τον προηγούμενο νόμο. Σημαίνει πτυχιούχος και με ιθαγένεια ή χωρίς πτυχίο και μια ζωή με άδεια παραμονής.
Να εφαρμοστεί το Σύνταγμα των Ελλήνων και η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ. υποτιμάτε τον Ελληνικό λαό και εκ του πονηρου νομοθετείτε «διαδικασία» ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ και τίποτα περισσότερο!
Απαράδεκτο !!!! Απαράδεκτο και δόλιο ! Βάλετε κατά των γηγενών Ελλήνων δίνοντας απίστευτα προνόμια σε άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την πατρίδα μας.Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά παγκοσμίως ! Εχετε καταλύσει το σύνταγμα και τους νόμους που προστατεύουν όλους εμάς τους φορολογούμενους πολίτες προς όφελος του κάθε τυχάρπαστου αλλοδαπού. Χωρίς κανένα λογικό κριτήριο. Τι δολειά έχει η ιθαγένεια? Γιατί δεν δίνεται σ αυτούς που περιγράφεται πως τη δικαιούνται απλά υπηκοότητα ? Γιατί κινείστε με δόλο γι αυτό ! Ευτυχώς που ξέρω πως δεν θα πετύχετε κανένα σχέδιό σας.
Το πόσο άκυρο είναι το νομοσχέδιο φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι μιλάει περί «νόμιμης διαμονής», δίχως να αναφέρεται καθόλου στη νόμιμη είσοδο. Κάποιος που εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα θωρείται νομίμως διαμένων; Αν ναι, νομοθετείτε την de facto κατάργηση συνόρων.
Έπειτα, τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Ελλάδα είναι μια χρεωκοπημένη χώρα με υποτυπώδεις αστυνομικές υπηρεσίες και δημόσια εκπαίδευση που υπολειτουργεί. Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε Έλληνες στηριζόμενοι σε 5 έτη υποτυπώδους αστυνόμευσης και 1 (!) έτος πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Εκτός κι αν το μόνο που μας νοιάζει είναι τα ψηφαλάκια.
οι λαθρο-μετανάστες τώρα δικαιώνοντε. όσοι εχουν όφελος γραφουν τα θετικά τους βεβαίως σχόλια. ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.
..να αντικατασταθεί παντού η χορήγηση ιθαγένειας με το σωστό «χορήγηση υπηκοότητας»…
Τό συγκεκριμένο ἐμφορεῖται ἀπό ἀφελῆ «πολιτική ὀρθότητα» καί χωρίς νά ἀσχοληθῶ μέ τήν πληθώρα προβλημάτων πού θά δημιουργήσει, στέκομαι σέ δύο θέματα μόνον:
Α) Ἡ λέξη ἰθαγένεια προέρχεται ἀπό τό ἰθύς+γένος καί ἀφορᾶ τό γένος καί ὄχι τήν ἐντοπιότητα – τόπο γεννήσεως / διαβιώσεως κάποιου. Νομίζω πώς συζητῶντας περί ὑπηκοότητος, αὐτή δέν θά πρέπει νά δίνεται βάσει χρόνου παραμονῆς, ἤ καί φοιτήσεως σέ σχολεῖα, ἀλλά κατόπιν ἐξετάσεων πού θά καταδεικνύουν ὅτι τό ἄτομο ἐνστερνίζεται τήν δημοκρατία καί τόν πολιτισμό αὐτοῦ τοῦ τόπου πού θέλει νά κατοικήσει, καθώς καί τόν τρόπο ζωῆς τῆς κοινωνίας μας.
Εἰδικά γιά μουσουλμάνους, θά πρέπει νά πιστοποιεῖται ὅτι δέν διενεργοῦν ἱερό πόλεμο -τζιχάντ καί βεβαίως νά ἐξακριβώνεται ὅτι δέν ἐπιζητοῦν νά ἀλλάξουν τό πολίτευμα, ὅπως π.χ. μέ ἐπιβολή τοῦ Ἰσλαμικοῦ νόμου – Σαρίας.
Β) Στό ἄρθρο 9 στό τέλος, ἀναγράφεται: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου».
Δηλαδή ὁ ἐκάστοτε Ὑπουργός Ἐσωτερικῶν, μπορεῖ νά κάνει ὅτι θέλει καί νά νομιμοποιήσει ὅσους θέλει μέ συνοπτικές διαδικασίες καί χωρίς καμμία ἔγκριση-ἔλεγχο ἀπό τό κοινοβούλιο ἤ ἄλλο δημοκρατικό θεσμό.
Ἄραγε, πόσο διαφέρει αὐτό ἀπό τό: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΩΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΩΜΕΝ»…;
Ότι και να περάσετε τώρα δεν έχει σημασία.
Με το που ανέβει η ΧΑ όλα θα καταργηθούν σε μια νύχτα,
και μέσα σε λιγοστό διάστημα θα συλληφθούν οι περισσότεροι
πολιτικοί για εσχάτη προδοσία.
Όσο αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, δεν φταίνε αυτά φυσικά αλλά μπορούν άνετα να κατηγορήσουν τους γονείς τους για αυτό , η Ελλάς δεν φταίει. Θα γυρίσουν επιτέλους στην πατρίδα τους , με αεροπλάνο η πλοίο. Ούτε ξύλο ούτε τίποτα. Αυτά είναι προπαγάνδα των πολιτικών που ξέρουν ότι όταν ανέβει η ΧΑ θα τελειώσουν τις ζωές τους πάμφτωχοι μέσα στα κελιά των φυλακών.
Οπότε παίδες ότι και να περάσουν οι Συριζαιοι ανθέλληνες είναι άχρηστο για σας. Μέσα σε 1-2 χρόνια η ΧΑ είναι κυβέρνηση και εσείς θα πάτε σπίτια σας.
Απαραδεκτος νομος…. το τελος του Ελληνισμου.
Κύριε, Υπουργέ
Νέα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
είναι απορίας άξιων πώς τόσα έτη δεν είχε κανένα μα κανένα παιδί που γεννιόταν εδώ ιθαγγένεια. όταν τα δικά μας παιδιά τα οποία δεν ξέρουν απλά βασικά πράγματα (τι γιορτάζουμε 28η Οκτ. 1941;;; μα φυσικά τους Τούρκους απαντούσαν μερικά κοριτσάκια με φούστα έως τον μηρό, ή την νίκη απέναντι στους Γερμανούς. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ (ΕΓΧΩΡΙΟ λόγω Μεταξά που τιμή του αν και φασίστας είπε ΟΧΙ) και στον εξωγεννή φασισμό τον Ιταλικό).
Κλείνω να μην μακρυγορό το μόνο πρόβλημα για εμένα είναι λίγο ο χρόνος φοίτησης. Θα πρέπει να είναι ΕΩΣ 6η δημοτικού με το σκεπτικό το παιδί να πάρει σωστά – ΕΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ σχολεία δυστυχώς είναι αχταρμάς- ΝΑ λάβει έως την έκτη τάξη του δημοτικού Υποχρεωτική φοίτηση (έως τότε θα μπορεί να λάβει ένα χαρτί – «προσωρινής» ιθαγγένεις Φυσικά να έχει Ελληνική αλλά με την ολοκλήρωση να μπορεί να βγάλει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ταυτότητα εφόσον έχει χρηστεί άξιο Ελληνικής παιδείας και να αποτελεί μια «δικλίδα» ασφαλείας για το μεταναστευτικό.
Ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών να απαντήσω σε τυχόν φασιστάκια ότι ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ για την καταγωγή του και ΠΑΤΡΙΔΑ ο χώρος που μεγαλώνεις, γαλουχίσε και λαμβάνεις παιδεία. Όπως μάνα αυτή που σε μεγαλώνει και σε αγαπά ΟΧΙ ΑΥΤΗ που σε γεννά.
Κλείνοντας κ. Υπουργέ (ελπίζω να το διαβάσετε) θα ήθελα να τονίσω ότι λόγω παραδοσιακών χορών πολλά παιδάκια («δίχως την Ελληνική ιθαγγένεια – υπηκοότητα-) νιώθουν ρίγος όταν φορούν την παραδοσιακή φορεσιά και μετέχουν σε δρώμενα των προγώνων των ενώ τα γηγενή «Ελληνάκια» ντρέπονται. ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΑΤΡΙΔΑ, ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και φυσικά ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ.
κ. Υπουργέ ελπίζω μόνο να μεριμνήσετε για να λαμβάνει προσωρινή υπηκοότητα και να την ολοκληρώνει ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – σαν δικλίδα ασφαλείας.
για το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:
«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.
Να τροποποιηθεί από την Α’ με την Ε’ τάξη του Δημοτικού (τουλάχιστον)
Πολύ καλός νόμος μπράβο σας. Το μεγάλο λάθος ειναι ότι οι μεταβατική διάταξη ειναι λάθος σχεδιαζόμενη , οι εκκρεμείς που κατέθεσαν το 2010-2013 με το παλιό νομό 3838/10, πρέπει να πέραση με την ίδια νομοθεσία που υπήρχε τότε.ειναι μεγάλη αδικία αυτο. Από την στιγμή που πρόλαβαν και κατέθεσαν με το νομό Ραγκούση.
Συγχαρητήρια και μακάρι να μην σταθή και αυτήν την φορά εμπόδιο στο ΣτΕ.
Στην παρ. 10, που είναι εξαιρετικά σκόπιμη, δεν θα ήταν κακό να υπάρξη μια διεύρυνση: η πρόσληψη νέας ιθαγένειας και η οριστική ένταξη σε μια νέα πολιτική κοινότητα είναι μια νέα αρχή. Γιατί λοιπόν εξ αφορμής της νέας ιθαγένειας να μην δοθή η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να μεταβάλλουν επώνυμο με πιο δραστικό τρόπο; Η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι είναι κάτι που συνηθίζεται, ενώ η σύνδεσή της με την μεταβολή της ιθαγένειας είναι πιο πρακτική από την χωριστή διοικητική διαδικασία για αλλαγή επωνύμου. Αν δεν υπάρχει κάποιος επιτακτικός λόγος δημοσίας τάξεως, δεν βλέπω τον λόγο να μην διευκολύνουμε λίγο ακόμα τον αλλοδαπό στην καινούργια του προσπάθεια. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα διευκόλυνε ακόμη πιο πολύ την ενσωμάτωσή του.
«Τρία έτη «
Άρθρο 1 παρ. 3 να συμπληρωθεί ως εξής· «…και για τους αποφοίτους έτη απο τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.»
8. «Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.»
Παρατήρηση:
Εξαιρετικά περιοριστικός ορος, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή τους για μακρόχρονο διάστημα μέχρι την κρίση του αιτήματός τους. Η κρίση αυτή μπορεί να εκκρεμεί δικαστικώς για πολλά χρόνια στην διάρκεια των οποίων κάποιοι μπορεί να έχουν δημιουργήσει οικογένειες. Πως λοιπόν ερχόμαστε να πούμε πως δεν αναγνωρίζουμε τα έγγραφα προσωρινής διαμονής τους και κατ΄επέκταση το δικαίωμα των παιδιών τους να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια;
Πρόταση: Τα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους να συνιστούν τίτλο νόμιμης διαμονής.
1β «της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.
Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.»
Παρατήρηση: Πρόκειται για εξαιρετικα περιοριστική διάταξη καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών που είτε είχαν νόμιμη διαμονή αλλά λόγω της κρίσης έχασαν την εργασία τους και δεν είχαν πλέον τις προϋποθέσεις να ανανεώσουν τις άδειές τους όταν γέννησαν, είτε γέννησαν προτού συμπληρώσουν 5 χρόνια νόμιμης διαμονής και δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την συμπλήρωση νόμιμης δεκαετίας που απαιτείται στο 1γ.
Πρόταση: Όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει αυτομάτως να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια ανεξαρτήτως ή όχι της νόμιμης παραμονής των γονέων τους στη χώρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Οικουμενικής Διακύρηξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα
«Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.»
Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση η νόμιμη παραμονή των γονέων στην χώρα καθότι το δικαίωμα τους να εκλέγουν την χώρα διαμονής τους είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ ,
με όλο το σεβασμό που τρέφω προς το πρόσωπό σας , θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκειά – αγανάκτησή μου σχετικά με το θέμα του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας .
Η ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3838/2010 στην εφημερίδα της κυβερνήσεως πραγματοποιήθηκε στις 24/03/2010 . Με δεδομένη την αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας κατά τα άρθρα 1Α και 24 του Ν 3838/2010 στις 15/11/2012 έχουν περάσει 2,5 χρόνια . Γνωρίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγου νόμου , σας απευθύνω την έκκληση μου να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί το θέμα .
Κατοικώ στην Θεσσαλονίκη από το έτος 1993 και διαθέτω συνεχή νόμιμη διαμονή από το διάστημα 20/03/2004 (υπήρχαν αιτήσεις για οικογενειακή συνένωση πριν το έτος 2004 , για τις οποίες ουδέποτε λάβαμε αντίστοιχες αποφάσεις ) έως τις 13/07/2015 σύμφωνα με οριστικούς τίτλους διαμονής . Δεν σκοπεύω να σας εξιστορήσω τον δικό μου ‘ Γολγοθά ΄ , απλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ανήκω στα παιδιά δεύτερης γενιάς ( όπως αποκαλούμεθα ) ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα παιδιά που κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης , σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν 3838/2010 . Σαφώς, δεν είμαι πλέον παιδί καθώς είμαι 28 χρονών . Αναμένω – λαχταρώ όμως , όπως ένα παιδί , τον Έλληνα νομοθέτη να αποδεχτεί τα ισότιμα μέλη της κοινωνίας της και να τους παρέχει το δικαίωμα να αποδείξουν ότι έχουν Ελληνική συνείδηση και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της Ελλάδας .
Με εκτίμηση ,
παιδί δεύτερης γενιάς
Tι θα γίνει με τις αιτήσεις που εκρεμούν από το προηγούμενο νομοσχέδιο;
Θα ήθελα να ρωτήσω αν ένας ενήλικας έχει φοιτήσει 12 χρόνια σε ελληνικό σχολείο(Δημοτικό,Γυμνάσιο,Λύκειο)και δεν έχειπεράσει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ,δεν δικαιούται την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.Αν αυτό ισχύει θα ήταν πραγματικά άδικο για αυτά τα παιδιά.θα ήμουν ευγνώμων αν λάβω μία απάντηση σας.ευχαριστώ
Εμεις που καταθεσαμε με τον προηγουμενο νομο του κυριου Ραγκουση και παγωσε η διαδικασια τι θα γινει???
Ο χρόνος παραμονής και οι σπουδές δεν πρέπει να νομιμοποιούν δικαίωμα ιθαγένειας. Δικαίωμα ιθαγένειας πρέπει να παίρνει όποιος έχει αποκτήση ελληνική κουλτούρα – πολιτισμό και αυτό δεν φαίνεται να αποκτάται από τα σχολεία και τα έτη που έμεινε στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να ελέγχεται από εξετάσεις ψυχολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα Έλληνας είναι όποιος αγαπά την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Θα πρέπει να δίνει όρκο τιμής σε όποιο Θεό πιστεύει ή στη ζωή του την ίδια ότι θα σεβαστεί τις αξίες της ελληνικής κουλτούρας. Η ιθαγένεια θα πρέπει να δίνεται δοκιμαστικά για κάποια έτη και στο τέλος κατόπιν ελέγχου να παγιώνεται ως μόμιμη. Οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και ο αριθμός των υποψηφίων πρός ιθαγένεια συγκεκριμένος και τέτοιος που να μην αλλοιώνει τον πληθυσμό της χώρας μας. Με λίγα λόγια πρέπει να επιλέγονται με αυστηρά και ωφέλιμα στοιχεία για την χώρα.Για τους μουσουλμάνους ειδικά που έρχονται στην χώρα θα πρέπει να ορκίζονται στον Θεό τους ότι δεν είναι τρομοκράτες και οτι δεν θα εφαρμόσουν καμία είδους τζιχάντ στην ελληνική επικράτεια. Η δε διαμονή τους να ελέγχεται από κοινωνικούς λειτουργούς για το επίπεδο αφομοίωσης και εφαρμογής του ελληνικού πολιτισμού και δικαίου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
Πως βάζετε χρονικό περιθώριο 3 χρόνων από τη στιγμή που πριν δεν υπήρχε αντιστοιχος νόμος για να γίνουν αιτήσεις ?αν εχω δευτεροναθμια εκπαιδευση με απολυτήριο το λυκείου η αει /τει δηλαδή πριν 4 χρόνια δεν δικαίουμαι να κανω αιτηση ?
πως προχωράμε για να κάνουμε την αίτηση ιθαγένειας?
Με τον στρατοί τι γίνετε;
Όσοι πάρουν την ιθαγένεια θα κάνουν 9 ετη θητεία:
ΚΑΤΑ ΤΗ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΛΛΑ ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΣΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ
1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ .
2 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΣΙΓΟΥΡΕΨΑΝ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !!!! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΑΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ΚΛΠ ΤΑ ΔΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ .
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ (ΠΧ ΓΛΩΣΣΑ , ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ , ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΛΕΥΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΛΠ )
ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ .
Στην παράγραφο 3. διατυπώνεται μεταξύ άλλων ότι:
» Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.»
Η ερώτηση μου είναι:
Τι γίνεται με όλους εμάς που αποφοιτήσαμε αρκετά χρόνια πριν καν ψηφιστεί το 2012 ο αρχικός νόμος Ραγκούση περί Ιθαγένειας ,πόσο μάλλον τώρα με την «βελτίωση» του νόμου;
Θα ήθελα να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό ότι εφόσον περαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει σαφείς ο χρόνος που πρέπει να περιμένει κάποιος για την απόκτησης της ιθαγένειας, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστοί διαμεσολαβητές.
Και για τα παιδιά που φοίτησαν σε όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου κ έχουν περάσει τα 23 έτη δεν προβλέπεται τίποτα γι αυτους; Δηλαδή εξηγηστε μου παρακαλώ για να καταλάβω με τις παρούσες προϋποθέσεις τα παιδια έως 23 ετών θεωρούνται ελληνες, ενώ όσοι έχουν περάσει το όριο δεν θεωρούνται;Αυτοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα; Για ποιο λογο τους στερείται τα δικαιώματα τους;
Για το άρθρο 1Α παράγραφος 1.β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.
Οπωσδήποτε της μητέρας και διακριτικά του πατέρα.
Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
Οπωσδήποτε της μητέρας και διακριτικά του πατέρα
Στην περίπτωση που κάποιος/α είναι πάνω από 21 ετών γεννημένος στην Ελλάδα και έχουν ήδη περάσει 3 χρόνια από την αποφοίτηση του/της από το Λύκειο και δεν φοιτά σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά συνεχίζει να διαμένει νόμιμα στην χώρα, τι γίνεται? Πως παίρνει την ιθαγένεια;
Τι γίνεται με την περίπτωση των ενήλικων, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν φοιτήσει σε όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), συνεχίζουν να διαμένουν νόμιμα στην χώρα (συνήθως με άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς), αλλά δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ και έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από την αποφοίτηση τους από το λύκειο ή είναι άνω των 23;
H λέξη ιθαγένεια είναι πολύ προκλητική για να χρησιμοποιηθεί και ξέρετε πολύ καλά τι εννοεί. Αυτό που θα πετύχετε είναι να διχάσετε τους Ελληνες και να δημιουργήσετε θέμα εκ του μη όντως. Την ιθαγένεια κατα γενική ομολογία τους δεν δέχονται ούτε οι αλλοδαποί γονεις για τα παιδιά τους και εσεις θα τους βαπτίσετε με το ζόρι? Δώστε «υπηκοότητα» που δεν εχει καμία σχέση με το γένος αφού το γένος τους επίσης δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας.
Είμαι 20 χρονών πλέον. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα έχω βαφτιστεί στην Ελλάδα έχω πάει σχολείο στην Ελλάδα και τώρα σπουδάζω σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η χώρα μου!
Δεν έχω καταλάβει κάτι. Όταν εγώ γεννήθηκα θα έπρεπε ένας από τους δύο γονείς μου να ήταν νόμιμα στην Ελλάδα; Και αν δεν ήταν 5 χρόνια νόμιμα τι γίνεται μετά; Αν μου λύνατε αυτή την απορία θα με βοηθούσατε πάρα πολύ! Μακάρι να ψηφιστεί ο νόμος! Αυτοί που την αξίζουν να την πάρουν την ελληνική ιθαγένεια!
Υπάρχει κάποια πρόνοια για αλλογενείς που έχουν τελειώσει αμιγές ελληνικό σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) στην αλλοδαπή και φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά Παν/μια ή ΑΤΕΙ ; Κάποιοι από αυτούς είναι ή υπήρξαν και υπότροφοι του ΥΠΕΞ ή πέρασαν με Πανελλήνιες εξετάσεις. Ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός με μακρά θητεία στην Αφρική, έχω αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις φοιτητών κι επιστημόνων σήμερα. Ευχαριστώ.
Είμαι με χαρτιά από τον 2001 κάνω δήλωση από το 2001 μέχρι τορα και πάλη τρέχουμε στα δημαρχεία και περιφερές τι πρεπι να κανο για να μην τρέχω αλο οσ ποτέ θα τρέξω
σίγουρα στην συνέχεια θα υπάρξουν πολλές τοποθετήσεις για το θέμα και οι περισσότερες θα έχουν ως βάση την πολιτική τοποθέτηση για το τι είναι έθνος, τι είναι Έλληνας, ποιος είναι και γίνεται Έλληνας κλπ.
όμως με βάση το αναφερόμενο-αναρτημένο κείμενο, σημειώνω ότι η διάταξη είναι προβληματική, δήθεν προοδευτική και δημιουργεί (θα δημιουργήσει) προβλήματα στο μέλλον
η πολιτογράφηση δεν πρέπει να δίνεται (με την έννοια της δωρεάς-απονομής), αλλά να είναι ενσυνείδητη και να είναι αποτέλεσμα της θέλησης αυτού που θέλει να γίνει πολίτης του ελληνικού κράτους (ή όποιου κράτους), επομένως αυτές οι αναφορές περί φοίτησης σε σχολείο κλ.κλ.κλ. είναι απαράδεκτες και μαζί με αυτά απαράδεκτο είναι και το αν είναι οι γονείς του αλλοδαπού μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα
θα έπρεπε να απαιτείται όχι η εγγραφή στο σχολείο, αλλά η ολοκλήρωση τουλάχιστο της βασικής εννιαετούς ή και δωδεκαετούς φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προυπόθεση και ανεξάρτητη της κατοικίας-διαμονής των γονέων του -> και μετά το 18ο έτος να δίνεται με βάση αυτή την προυπόθεση (όχι της εγγραφής ή φοίτησης σε κάποιο σχολείο, αλλά της επιτυχούς ολοκλήρωσης της φοίτησης) η δυνατότητα αν επιθυμεί κάποιος να υποβάλλει αίτηση-δήλωση για λήψη της ελληνικής ιθαγένειας
το παράβολο των 100 € είναι ιδιαίτερα χαμηλό και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί τουλάχιστο στα 1.500 € με πρόβλεψη για μειωμένο ή και απαλλαγή σε κάποιες κατηγορίες , λ.χ. μειωμένο για κάποιον που είναι φοιτητής σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Ελλάδας, απαλλαγή σε κάποιον που έλαβε βαθμό άριστα σε απολυτήριο-πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μειωμένο σε περιπτώσεις κοινωνικών ευαίσθητων ομάδων (που θα ελέγχονται ως προς την αλήθειά τους από κάποια επιτροπή)
εννοείται πλήρη απαλλαγή σε άτομα που έχουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και σε ομογενείς
Χαιρέτε
Θα ήθελα να ρώτησω κάτι,εγώ εχώ γεννήθει στην Ελλάδα και πηρα πριν μερικά χρονία την Ελλήνικη ιθαγένεια με τον νόμο ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ομως δν δώσαν στον ανήλικο υιο μου λέγοντας οτι δν δικαίουτε διότι είχε γέννηθει πριν πάρω την ιθάγενεια.Τώρα μπόρει ?είναι δεκά ετων φοιτεί στην τετάρτη δημοτίκου ,στο δήμο αιγάλεω δν τον καταχώρησαν στο τμήμα αρρένων οταν πήγα χιλλίαδες φορές λέγοντας αφου το παιδι έχει μήτερα που εχεί Ελλήνικη ταύτοτητα γιατι δν μπορεί κι ο υιός μου λέγανε δν γίνεται δν υπαρχει νομος βοήθηστε με σας παρακαλω εαν γινέτε πείτε μου πως και που μπορώ να εξυπηρετηθώ.
Ευχαρίστω πολυ