1.α. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή διαδοχικών συμβάσεων έργου, σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004, των εργαζομένων σε ΟΤΑ α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, μπορούν να τροποποιούνται, με αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης της οικείας κατηγορίας και κλάδου, με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεως αποδοχών τους. Η τροποποίηση γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, και πρέπει να διαλαμβάνει ειδικά περί της ύπαρξης των απαιτούμενων για την αύξηση του ωραρίου πιστώσεων στον οικείο προϋπολογισμό.
β. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου υπάγεται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια για την εποπτεία του οικείου Ο.Τ.Α. ή νομικού προσώπου αρχή και αναρτάται υποχρεωτικά και επί ποινή ακυρότητας στη «Διαύγεια» του οικείου φορέα.
γ. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας μπορεί να καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2.α. Η υποπερίπτωση δδ της παραγράφου 5 περ. α του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1157/1981 (Α` 126), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καταργείται.
β. Η παράγραφος 1 του άρθρου μόνου του π.δ. 588/1988 (Α’ 284) επανέρχεται σε ισχύ.
O ΠΑΛΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΞΑΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ! Η ΡΥΜΙΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.Η ΑΠΕΧΘΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΟΧΤΑΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ! Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝΑΛΛΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ! Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΝΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Η ρύθμιση 31.1α θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζομένους μειωμένου ωραρίου και να αναφέρεται σε αυτούς στο άρθρο, διαφορετικά δεν θα λύσει το πρόβλημα και πολύ άνθρωποι θα αναγκαστούν να προσφύγουν για άλλη μια φορά στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν να εργάζονται ολόκληρο ωράριο.Τέτοια περίπτωση είναι όσοι μετα απο ασφαλιστικα , δικαιωθηκαν δικαστικα , έγιναν ΙΔΑΧ με το νομοσχεδιο Κατρουγκαλου..
Η ρύθμιση 31.1α θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζομένους μειωμένου ωραρίου και να αναφέρεται σε αυτούς στο άρθρο, διαφορετικά δεν θα λύσει το πρόβλημα και πολύ άνθρωποι θα αναγκαστούν να προσφύγουν για άλλη μια φορά στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν να εργάζονται ολόκληρο ωράριο.Τέτοια περίπτωση είναι όσοι μετα απο ασφαλιστικα , δικαιωθηκαν δικαστικα , έγιναν ΙΔΑΧ με το νομοσχεδιο Κατρουγκαλου..
Αιτιολογική Έκθεση: Βασικός στόχος των Προγραµµάτων Επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας Eυπαθών Κοινωνικά Ομάδων του Ο.Α.Ε.Δ. ήταν και είναι η ένταξη των ατόµων µε αναπηρία στην αγορά εργασίας και η παραµονή τους σε αυτήν και µετά τη λήξη της επιδότησης του εργοδότη.
Η θετική αποτίµηση των Προγραμμάτων Επιδοτούµενων Νέων θέσεων Εργασίας έχει ανατραπεί από τον τρόπο χρησιµοποίησής τους από τις Δηµοτικές Επιχειρήσεις και τους Δήµους της χώρας, οι οποίοι προχώρησαν σε µαζικές προσλήψεις των ατόµων µε αναπηρία µέσω αυτών των Προγραμμάτων. Τα προβλήµατα των εργαζοµένων µε αναπηρία κυρίως στις Δηµοτικές Επιχειρήσεις των Δήµων, εντοπίζονται κατά τη λήξη της επιδότησης της εργασίας τους από τον Ο.Α.Ε.Δ., δεδοµένου ότι αδυνατούν να διασφαλίσουν τη χρηµατοδότηση της µισθοδοσίας των εργαζοµένων ατόµων µε αναπηρία.
Ο νομοθέτης, προκειμένου να προστατέψει την εργασία των ατόμων με αναπηρία που προσλαμβάνονται μέσω αυτών των Προγραμμάτων, θέσπισε τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3227/2004, η οποία καθορίζει ότι εάν ο εργοδότης επιθυμεί να κρατήσει στην εργασία τον εργαζόμενο μετά τη λήξη του επιδοτούμενου προγράμματος νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/98.
Βάσει αυτής της διάταξης κάποιοι ΟΤΑ προχώρησαν με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων τους στην μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων με αναπηρία σε αορίστου χρόνου, μεταφέροντας του εργαζόμενους από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στους ΟΤΑ.
Η άρνηση των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνουν τα χρηματικά εντάλματα που αφορούσαν στην μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων, οδήγησε στην εξέταση της νομιμότητας της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2227/2004 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Το Τμήμα Ε΄ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την αριθ. 410 γνωμοδότησή του το έτος 2010, έκρινε τη νομιμότητα της συνέχισης της απασχόλησης των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου και ορισμένου χρόνου προγράμματος από τον ΟΑΕΔ, εφόσον οι επιχειρήσεις επιθυμούν την ολοκλήρωση του Προγράμματος κατά τα προβλεπόμενα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 2227/2011.
Η ανωτέρω Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ’ αριθ. 6652/21.3.2014 έγγραφο του, το οποίο επισημαίνει ότι οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2227/2004 τυγχάνουν εφαρμογής και στους ΟΤΑ Α και Β΄ Βαθμού.
Παρά ταύτα, συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης έως και σήμερα, αφού ορισμένοι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεχίζουν να αγνοούν την ανωτέρω Γνωμοδότηση επιστρέφοντας αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα των Δήμων που έχουν λάβει αποφάσεις για τη συνέχιση των εργαζομένων ΑμεΑ μετά τη λήξη του Προγράμματος και τη συνέχιση της απασχόλησης τους. Ως παράδειγμα αναφέρουμε το Δήμο Χαλκίδας, ο οποίος έχει προσφύγει στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους διότι η Επίτροπος Χαλκίδας δεν ενέκρινε τα χρηματικά εντάλματα εργαζομένων με αναπηρία για τους οποίους ο Δήμος με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου του ενέκρινε τη συνέχιση της απασχόλησής τους, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας, το 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με απόφασή του, δικαίωσε τους εργαζόμενους ΑμεΑ, οι οποίοι τελικά, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία επέστρεψαν στην εργασία τους.
Περαιτέρω αναφέρουμε ενημερωτικά ότι το έτος 2006 ο νομοθέτης προχώρησε στη θέσπιση της διάταξης του άρθρου 16 του ν. 3491/2006 (Φ.Ε.Κ.207 Α΄/04.10.2006), σύµφωνα µε την οποία δίνονταν το δικαίωµα στα Δηµοτικά Συµβούλια να αποφασίσουν για τη µετάταξη των εργαζοµένων µε αναπηρία σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικά στην παρούσα κατάσταση, όπου η ανεργία πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους η Ε.Σ.Α.μεΑ ζητάει τη συμπερίληψη της ακόλουθης διάταξης στο προαναφερθέν νομοσχέδιο:
Προτεινόμενη διάταξη:
«Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 2227/2004, μετά και τη γνωμοδότηση 410 του έτους 2010 του Ν.Σ.Κ εφαρμόζεται και στις Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού. Οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, σε περίπτωση διάλυσης των Επιχειρήσεων τους στις οποίες απασχολούν εργαζόμενους με αναπηρία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δύνανται να μεταφέρουν αυτούς τους εργαζόμενους σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συστήνονται στο Δήμο για το σκοπό αυτό»
Η επαναφορά του ωραρίου των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας , μόνο θετικά αποτελέσματα μπορει να επιφέρει στην ποιότητα της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας. Το μόνο που κατάφερε η αύξηση κατα 10 ώρες εβδομαδιαίως στο ωραριο των παιδαγωγών ειναι η εργασιακή τους εξόντωση. Τίποτα αλλο δεν άλλαξε , και κανένα προβλημα δε λύθηκε (ούτε το ωραριο λειτουργίας των σταθμών 7-16.00,ούτε τις ελλείψεις προσωπικού)
Η επαναφορά του ωραρίου των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας ειναι μια δικαίωση για τον κλάδο, αφού τίποτα δεν αλλάζει στο ωραριο λειτουργίας των παιδικων σταθμών (7-16.00)και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους παιδαγωγούς να εργαστούν πολυ αποδοτικοτερα!
Όσοι έχουν δουλέψει με παιδιά γνωρίζουν οτι το εξάωρο θα είναι ωφέλιμο και θα βοήθησει τους παιδαγωγούς να έχουν περισσότερη δυναμη να πλάσουν χαρακτήρες.. Είναι μια απαιτητική δουλειά κι απαιτεί να εχεις δυνάμεις .. Επομένωςη επεπαναφορά του εξαωρου είναι ενα πολύ Κάλο βήμα…
Η ρύθμιση του αρ. 31.1.α θα πρέπει να ισχύει για όλες τις συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης. Ως σωματείο μουσικών στους ΟΤΑ, έχουμε μέλη με μειωμένη απασχόληση που προέκυψαν όχι με το ΠΔ 164, αλλά μετά από διαγωνισμούς για κάλυψη θέσεων ΙΔΑΧ μειωμένης απασχόλησης. Πιθανότατα υπάρχουν και άλλες ειδικότητες με τον ίδιο τρόπο πρόσληψης. Επειδή οι τελευταίοι εξ’αυτών προσλήφθηκαν προ Καλλικράτη (μετά περιορίστηκαν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού), σήμερα εργάζονται σε μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους, με μεγαλύτερες ανάγκες. Δεδομένου ότι δεν θα επιτρέπεται η αύξηση των ωρών απασχόλησης τους (αν δεν ισχύσει και για αυτούς) οι ΟΤΑ θα εξακολουθούν να καταφεύγουν στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με πολύ περισσότερες ώρες εργασίες από το συγκεκριμένο προσωπικό ΙΔΑΧ. Το γεγονός αυτό, βάση της αιτιολογικής έκθεσης, αποτελεί το πρόβλημα που ο νομοθέτης θέλει να λύσει και δεν θα το λύσει οριστικά αν δεν ισχύσει η ρύθμιση για όλες τις συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης.
Προτείνουμε η παράγραφος 1α να διαμορφωθεί ως εξής:
1.α. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή διαδοχικών συμβάσεων έργου, σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004, των εργαζομένων σε ΟΤΑ α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς και οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, μπορούν να τροποποιούνται, με αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης της οικείας κατηγορίας και κλάδου, με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεως αποδοχών τους. Η τροποποίηση γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, και πρέπει να διαλαμβάνει ειδικά περί της ύπαρξης των απαιτούμενων για την αύξηση του ωραρίου πιστώσεων στον οικείο προϋπολογισμό.
Αιτιολογία: Το άρθρο αυτό πρέπει να αφορά και τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) μειωμένου ωραρίου σε προγράμματα όπως «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» κλπ, γιατί λόγω της αύξησης του αριθμού των παιδιών, προκύπτει συχνά η ανάγκη διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας από μειωμένο σε πλήρες, μετατροπή που με το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Το μέτρο είναι πολύ καλό. Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Όσα παιδιά εξυπηρετούνται και τώρα θα εξυπηρετούνται και με το εξάωρο.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Το ωράριο των παιδικών σταθμών παραμένει ως έχει 7- 16:00 και η ποιότητα της εκπαίδευσης αναβαθμίζεται γιατι το προσωπικό δεν εξουθενώνεται με το εξαντλητικό ωράριο.
Με εκτίμηση.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Το ωράριο των παιδικών σταθμών παραμένει ως έχει 7- 16:00 και η ποιότητα της εκπαίδευσης αναβαθμίζεται γιατι το προσωπικό δεν εξουθενώνεται με το εξαντλητικό ωράριο.
Με εκτίμηση.
Πιστεύω πως το μέτρο όπως περιγράφεται στο άρθρο 31.1α είναι πολύ σωστό και κινείται στην σωστή κατεύθυνση να καλύψει ανάγκες των Ο.Τ.Α και να διορθώσει αδικίες ,θα πρέπει όμως να ενταχθούν στον νόμο και οι Δημοτικές -Κοινωφελείς επιχειρήσεις (Ν.Π.Ι.Δ) ,που ούτως ή άλλως ασκούν αντικείμενα αρμοδιότητας των Ο.Τ.Α γιατί και εκεί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.
Πρεπει καποια στιγμη να καταλαβουμε,οτι να δουλευεις σε παιδικο σταθμο,δουλευεις με παιδικες ψυχες,οι οποιες το καθετι το αποτυπωνουν στις αθωες ψυχουλες τους…
Ετσι οταν δουλευεις εξαωρο εχεις περισσοτερη ψυχικη δυναμη για να προσφερεις σ’αυτες τις ψυχουλες….
Και για τους προλαλισαντες μπορω να σας πω οτι ειτε εξαωρο ,ειτε οκταωρο οι ιδια ποσοτητα παιδαγωγων δουλευει,αν και μερικοι δημοι με το οκταωρο μειωσαν το προσωπικο και δεν επαρκουσε για την αναλογια των παιδιων σε καθε τμημα….
Είναι ευχάριστο να διαπιστώνεις ότι η κυβερνητική πολιτική της χώρας αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και το μέγεθος της ευθύνης του έργου του παιδαγωγού, όπως κάθε σύγχρονη χώρα. Οι παιδικοί σταθμοί μπορεί να μη χαρακτηρίζονται εκπαιδευτικές δομές, αλλά παρέχουν βεβαιωμένα αγωγή και εκπαίδευση (πρακτικά συνεδρίων, καθηγητές Πανεπιστημίων, βιβλία διδαχθείσας ύλης, γονείς, ελεγκτικοί μηχανισμοί).
Είμαι σίγουρη ότι μια εκσυγχρονισμένη και με ανοικτές προσλαμβάνουσες πολιτική θα προσεγγίσει σύγχρονα και σύντομα το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και θα εντάξει στις εκπαιδευτικές βαθμίδες τους παιδικούς σταθμούς στους οποίους εργάζονται απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, όπως σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (δάσκαλοι , καθηγητές σε ειδικότητες βρεφονηπιοκομίας, φυσιοθεραπείας, κλπ) και παρέχεται πρόγραμμα αγωγής κι εκπαίδευσης που απορρέει από την επιστημονική εκπαίδευση των παιδαγωγών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το ωράριο των εκπαιδευτικών , για παράδειγμα ενός βρεφονηπιοκόμου που εργάζεται ως καθηγητής σε λύκειο, εξελικτικά στο χρόνο μειώνεται σταδιακά και όταν φθάνουν στο όριο της συνταξιοδότησης εργάζονται πολύ λιγότερες ώρες από τον πρωτοδιόρισθο και πολύ σωστά αφού το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι φύσει πεπερασμένο σε αντοχές ψυχικές και σωματικές . Αντίθετα αν ο ίδιος βρεφονηπιοκόμος εργάζεται σε παιδικό σταθμό, συνταξιοδοτείται με το ίδιο ωράριο του πρωτοδιόριστου εξάωρο ή οκτάωρο ενάντια στο ίδιο φύσει πεπερασμένο σε αντοχές ψυχικές και σωματικές επάγγελμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του νηπιαγωγού.
Το εξάωρο λοιπόν είναι στη σωστή κατεύθυνση και είμαι σίγουρη ότι σύντομα ευήκοα ώτα θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της προσχολικής ηλικίας από τη βρεφική ηλικία- πλήθος επιστημονικά συγγράμματα σύγχρονα , αλλά και αιώνων πριν το επιβεβαιώνουν -και θα έχουν το πολιτικό σθένος να αποφασίσουν να εντάξουν τους Παιδικούς Σταθμούς στις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες, θα προωθήσουν πρόγραμμα Ενιαίας Προσχολικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της χώρας και θα δώσουν στην ανθρώπινη ζωή από την αφετηρία της, την αξία και τις ευκαιρίες που της αρμόζει για αγωγή κι εκπαίδευση με το κύρος και την επιστημονικότητα που απαιτεί η εξέλιξη για ένα σκεπτόμενο πολίτη.
Η Ελλάδα πάντα ήταν μπροστά κι έδινε τα φώτα του πνεύματος και του πολιτισμού . Η Ελλάδα του σήμερα ΜΠΟΡΕΙ να ανοίξει νέους δρόμους και να πρωτοπορήσει αναγνωρίζοντας τον άνθρωπο – ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη που λαμβάνει την παιδεία που αξίζει από τη βρεφική κιόλας ηλικία σε ένα πολιτικό σύστημα που αναγνωρίζει την αξία της και το αποδεικνύει με τη δυναμική πολιτική βούληση της ανατροπής του παλαιού και παλιακού συστήματος που καθόλου δεν αρμόζει στο σύγχρονο, ανανεωμένο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Ελλάδας που ονειρευόμαστε.
…και να σημειωθεί ότι μια τέτοια απόφαση έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τον κρατικό προυπολογισμό.
Ευχαριστώ.
Περιμένω με αγωνία να δω και να ακούσω ένα σχόλιο που αφορά στα παιδιά. Το περιμένω πρώτα από τους γονείς, γνωρίζοντας πως αφήνουν στις αγκαλιές μας, ότι σημαντικότερο έχουν στον κόσμο.Το περιμένω από την πολιτεία που στόχο έχει να διαπαιδαγωγεί ισορροπημένους αυριανούς πολίτες, ανεξάρτητους, ψυχικά υγιείς, διαπαιδαγωγημένους με τις αρχές της αγάπης, του σεβασμού, της συντροφικότητας, της διαρκούς αγάπης για τη γνώση, δυνατούς, με ενσυναίσθηση, συμμετοχικούς και ικανούς να διαμορφώσουν έναν καλύτερο κόσμο….Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί η εξάωρη εργασία των παιδαγωγών και όχι συντεχνιακά συμφέροντα των παιδαγωγών και διευκολύνσεις των γονέων.Καλώ όλους να σκεφτούν αν θα ταξίδευαν με ένα αεροπλάνο , όπου ο πιλότος θα ήταν σωματικά εξουθενωμένος, ψυχικά καταρρακωμένος και απαξιωμένος από όλους, για τα παιδιά μας γιατί δεν διεκδικούμε το ΚΑΛΥΤΕΡΟ…
με τους πολυετείς προβληματισμούς μου για το πότε στη χώρα μας θα βάλουμε πάνω απ ολα το παιδί και το μέλλον
Η επαναφορα του εξαωρου ειναι η δικαιωση ενος πολυπαθου κλαδου που αγωνιζεται με νυχια και δοντια να διατηρησει τους παιδικους σταθμους ως χωρους διαπαιδαγωγισης και οχι ως χωρους στοιβαξης παιδικων ψυχων. Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν διαταρασσεται η ομαλη λειτουργια των σταθμων οπως συνεβαινε τοσα χρονια. Αντιθετα διασφαλιζεται η ασφαλεια των παιδιων και η καλυτερη δυνατη προθεση των παιδαγωγων να δωσουν οσα περισσοτερα μπορουν στα παιδια. Μπραβο στην πολιτικη ηγεσια του τοπου που κατανοει ποσο σημαντικη ειναι η προσχολικη αγωγη και μακαρι να βεβαιωθει για την αναγκαιοτητα της ενιαιας προσχολικης αγωγης λαμβανοντας υποψην την αρχη της ισοτητας για ολα τα νηπια τοσο αυτων των νηπιαγωγειων οσο και των παιδικων σταθμων.
Είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί τόσο για τα παιδιά,όσο και για το προσωπικό.Κάποιοι μιλούν για την έλλειψη προσωπικού και ότι θα έχει ως συνέπεια να εγγράφονται λιγότερα παιδιά….Απαράδεκτο!!!!τόσα χρόνια κυρίες και κύριοι που ίσχυε το εξάωρο πώς γινόταν η λειτουργία των παιδικών σταθμών?
Προτιμάτε λοιπόν πάνω στις πλάτες του προσωπικού και των ίδιων των παιδιών να»εξυπηρετούνται΄΄ περισσότεροι γονείς!!χωρίς καν να σας ενδιαφέρει αν το προσωπικό κοντεύει να καταλήξει με χάπια και τα παιδιά να ζουν στον παραλογισμό,΄΄σταθμεύοντας» τα σε ένα χώρο,υποβάλλοντας τα σε κίνδυνο,υποβαθμίζοντας τον παιδαγωγικό ρόλο των παιδαγωγών και το θεσμό εν γένει…
Το ότι το προσωπικό σπούδασε εξαρχής έχοντας ως δεδομένο ότι θα δουλεύει εξάωρο και ανθρώπινα το παραβλέπετε…!!!!!Δε σπούδασε κύριέ μου για να καταλήξει στο τρελοκομείο,ούτε να γίνει ο πιο αδικημένος κλάδος,ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ξαφνικά το ωράριο και ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ το μισθό…!!!!!που αλλού έχει συμβεί αυτό?Ας μου πει κάποιος…!!!Μπορείτε να διαλέξετε λοιπόν…ή αύξηση μισθού ή μείωση ωραρίου…!!!αφού το πάτε έτσι!!που και πάλι δε μπορείτε να καταπατάτε στο βωμό της εξυπηρέτησης των γονιών τα δικαιώματα του προσωπικού και των παιδιών…
Δε νομίζω κανένας γονιός να θέλει να βιώνει το παιδί του τέτοιες συνθήκες,υπερπληθή τμήματα με εξουθενωμένο παιδαγωγικό προσωπικό,συνθήκες χάους!!!Ας λογικευτούμε λίγο παρακαλώ!!!!!!
Η αποκατάσταση της αδικίας!
είναι η επαναφορά του 6ωρου εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού
στους Παιδικούς Σταθμούς.
Η σωματική και η ψυχική εξουθένωση του παιδαγωγικού προσωπικού
λόγου του ωραρίου αποτελεί το κύριο και το πιο σημαντικό πρόβλημα
για την εκπλήρωση του παιδαγωγικού τους έργου.
Άλλωστε τα προβλήματα που κλονίζουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης,
όπως έλλειψη προσωπικού, κατάλληλων κτιριακών υποδομών,υπήρχαν
πάντοτε και συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και αν οι παιδαγωγοί
εξουθενώνονται με 8ωρη εργασία.Αυτά είναι θέματα γενικότερης
πολιτικής και οι αρμόδιοι πρέπει να επιμεληθούν την λύση τους.
Θα ήθελα να αναφέρω την αμέριστη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών
άλλης βαθμίδας, στο δίκαιο αίτημα των παιδαγωγών της προσχολικής
ηλικίας.Διότι είναι άδικο να εργάζονται τις διπλάσιες ώρες απο τους
υπόλοιπους παιδαγωγούς προσφέροντας σημαντική αγωγή και εκπαίδευση
στην πιο εύαισθητη ηλικία των παιδιών χωρίς να αναγνωρίζεται ισάξια
η παιδαγωγική τους ιδιότητα.
Και τέλος να συγχαρώ όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς που έδειξαν
την ανάλογη ευαισθησία κάτι που μας κάνει να ενθαρρύνουμε ότι βρίσκονται κοντά μας στον παιδαγωγικό χώρο.
Το ωραριο των βρεφονηπιοκομων ειναι κυλιομενο .Ως εκ τουτου η μειωση του δεν δημιουργει κανενα προβλημα στη λειτουργικοτητα του σταθμου.Αντιθετα αναβαθμιζει το ρολο του σε ακρως παιδαγωγικο και οχι σε babyparking οπως θελουν καποιοι να μετατραπουν.Ειμαστε η μονη χωρα στην Ευρωπη και παγκοσμιως που εχουμε προσχολικη εκπαιδευση πολλων ταχυτητων.Ας βοηθησουμε ολοι να αναγνωριστει επιτελους το εργο των βρεφονηπιοκομων που τοσα χρονια αγωνιζονται για την ομαλη ενταξη των παιδιων στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση.
Για εμας τις μητέρες που εχουμε τα παιδιά μας σε παιδικούς σταθμους φαινεται δίκαιο αυτο το μετρο. Εχω ενα παιδι που παει νήπιο και ενα σε παιδικό. Στο νήπιο η δασκάλα εργάζεται απο τις οχτω ως τις δώδεκα και μετα πηγαίνει άλλη μια απο τις 12 ως τις τεσσερις.
Στον παιδικό η δασκαλα πηγαινει στις οχτώ και σχολια στις τεσσερις αλλα ανοίγουν στις επτά γιατι ειναι δύο δασκάλες και εκει. Απλα η μια ανοιγει επτα κ σχολια στις τρεις. Βεβαια στις αλλες τάξεις του παιδικου υπαρχουν κι αλλες δασκάλες και κανουν το ιδιο. Δε θα έχει καμμια επίπτωση στη λειτουργία του παιδικου σταθμου η καθιέρωση του εξαώρου. Αλλωστε εμεις στο σύλλογο γονέων ξερουμε οτι απο παρα πολυ παλιά οι βρεφονηπιοκόμοι δούλευαν εξι ωρες και οι σταθμοί 7:00 πμ – 16:00 μμ.
και με το οχταωρο ομως, πάλι ετσι λειτουργούν. Ειναι πολυ δίκαιο κατα τη γνωμη μου, γιατι βλεπω και το νηπιαγωγειο με το τετράωρο και τον παιδικο με το οχταωρο κ καταλαβαίνω τη διαφορα της κόπωσης.
Θεωρώ πως τα παιδια μας αξίζουν παιδαγωγούς που θα προσφέρουν παιδαγωγικές υπηρεσιες υψηλού επιπέδου και αυτο θα γινει με αυτή την σωστή διάταξη. Ευχαριστω πολυ.
Καθήκον μας είναι η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών μας.Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με την αγάπη και υπομονή των παιδαγωγών μας.Είναι λοιπόν καλό να προασπίζεται η αντοχή τους στις δυσκολίες του επαγγέλματός τους.
ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΞΑΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΙ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΟ. ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!
ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΕΩΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
Τα τελευταια πεντε μνημονιακα συναπτα ετη ο κλαδος των βρεφονηπιαγωγων υπεστει σοβαρα πληγματα. Αρχικα αυξηθηκε το ωραριο εργασιας απο 6 ωρες σε 8 χωρις αντιστοιχη αυξηση του μισθου (αντιθετα με τις μνημονιακες μειωσεις ο μισθος κατεβηκε σημαντικα, εως και 1/3 κατω). Επειτα με το παγωμα των προσληψεων, την μειωση της χρηματοδοτησης στους δημους, την αυξημενη ζητηση εξυπηρετησης των δημοτων (οι οποιοι αδυνατουν να εξυπηρετηθουν ιδιωτικα λογω κρισης),η κατασταση εγινε επικινδυνα φορτικη στην πλατη των εργαζομενων. Παρολ’αυτα, οι βρεφονηπιαγωγοι, πανω απο τις δυναμεις τους, και με δυσκολες συνθηκες εργασιας, επιτελουν καθημερινα το παιδαγωγικο τους εργο, με αγαπη και φροντιδα. Η σωματικη και πνευματικη εξαντληση ομως ειναι σε σημειο οριακο. Εαν θελουμε ασφαλη παιδαγωγικη προσχολικη αγωγη θα πρεπει ολοι να ταυτουμε υπερ της 6ωρης απασχολησης του παιδαγωγικου προσωπικου στους παιδικους σταθμους. Και αυτο ν’αποτελεσει αρχη βελτιωσης ολων των συνθηκων λειτουργιας των χωρων φιλοξενιας βρεφων και νηπιων. Αποψεις που πρεσβευουν θεωριες αδυναμιας εφαρμογης του 6ωρου λογω συνθηκων κοινωνικου μεσαιωνα, δε συμβαδιζουν με ελπιδοφορο μελλον, αλλα με οπισθοδρομηση. Πρεπει να διεκδικουμε για τα παιδια μας <> και οχι χωρους στιβαξης που παρεχουν φυλαξη χωρις ασφαλεια. Σχολεια και οχι παρκινγ.
ΔΙΑΒασα ΤΑ Προηγουμενα ΣΧΟΛΙΑ(17 Ιουνίου 2015, 13:19 ΚΠΑΔΛ ΚΑΙ 18 Ιουνίου 2015, 13:28 Κουκουνα Αγγελικη) .Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ(6ΩΡΟ)ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.ΙΣΑ ΙΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ(ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ 8 ΩΡΕΣ) .ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 4ΩΡΟ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΗΤΑΝ 6ΩΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΚΑΤ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ .ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ 6ΩΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ 8ΩΡΟ ,ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ)ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΧΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ. ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΩΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.
Η προσχολική αγωγή δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα εξουθενωμένο προσωπικό. Είναι πολύ θετικό το ότι ο νομοθέτης αναγνωρίζει το παιδαγωγικό έργο των εργαζομενων στους παιδικούς σταθμούς.
Ως γονείς οφείλουμε να ενδιαφερθούμε για το καλό των παιδιών μας.Ξεκούραστοι υπάλληλοι είναι και πιο αποδοτικοί.Παντού οι αντίστοιχες ειδικότητες εργάζονται λιγότερες ώρες ή με καλύτερες συνθήκες και σίγουρα όχι συνεχόμενες ώρες.Η σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι κάτι που αφορά ή θα έπρεπε τουλάχιστον τους Δήμους και τη διοικούσα αρχή και όχι τους υπαλλήλους.Αν είναι καλό για τους δημότες να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί σε 24ωρη βάση αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει και οι υπάλληλοι να δουλεύουν 24 ώρες.Η κάθε δουλειά έχει τις ιδιαιτερότητές της και τα παιδιά αξίζουν την καλύτερη αντιμετώπιση.Το πρόβλημα των γονέων δεν θα έπρεπε να είναι μόνο το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους αλλά και κάτω από ποιές συνθήκες.Η έλλειψη προσωπικού ΔΕΝ είναι πρόβλημα των υπαλλήλων αλλά θα πρέπει να γίνει υπόθεση των γονέων!!!!
Οταν ενας παιδαγωγος δουλευει 8 ώρες και υπό «παράνομες» συνθήκες δηλαδή 1 παιδαγωγός και 1 βοήθός με 15 βρέφη δεν λειτουργει καλύτερα αλλα ουτε και ασφαλεστερα ο βρεφικος ή παιδικος σταθμος. Κανεναν ομως δεν απασχολει αυτό, ουτε γονιο ουτε αλλο κοινωνικο ον. Οταν όμως αυτό ο παιδαγωγός δουλευει 2 ωρες λιγότερο εχει μεγαλύτερες ψυχικες και σωματικες αντοχες για να ανταπεξελθει στο κοινωνικο του εργο. Λιγοτερες εντάσεις και περισσοτερα χαμογελα. Αλλωστε η δουλεια του παιδαγωγοι απαιτει μεγαλα ψυχικα και σωματικα αποθεματα. Ειμαι παιδαγωγός και θελω να περναμε καλα μαζι με τα παιδια και οχι να κοιταω κατακοπη το ρολοι για να τρεξω να ξεκουραστω και να ηρεμησω. Αλλωστε χαρουμενα παιδια χαρουμενοι ενηλικες. Ελπιζω να ξεκινησει γρηγορα το μέτρο και ειμαι σιγουρη οτι θα βαλουμε ολοι τα δυνατα μας να τα καταφερουμε. Αλλωστε το εχουμε αποδειξει χρονια τωρα οτι μπορουμε(οταν δουλευουμε σε αθλιες συνθηκες χωρις παιδαγωγικα υλικα, χωρις βοηθεια, χωρις υποδομες….) και νομιζω το αξιζουμε.
Η ανάγκη να επανέλθει το εξάωρο για το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι επιτακτική. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί με την έλλειψη προσωπικού, τους ακατάλληλους χώρους στέγασης κ.α. που όσο πάνε επιδεινώνονται. Όπως γνωρίζουμε και την ανάγκη των γονιών να βρουν μία θέση στους σταθμούς για τα παιδιά τους. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δε λύνεται με το να εξωθείς έναν κλάδο στα όρια της αντοχής του, και κυρίως παίζοντας με την ασφάλεια των ίδιων των παιδιών. Με τη λογική κάποιων θα έπρεπε οι σταθμοί να μετατραπούν σε κλουβιά όπου θα στοιβάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και η βρεφονηπιοκόμος θα ασκεί χρέη θηριοδαμάστριας με μόνη ευθύνη την σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Είναι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας ή ένα υγιές περιβάλλον που θα νιώθει το παιδί σαν δεύτερο σπίτι του σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία;
Το μέτρο ειναι σωστό γιατι το να δουλεύεις με παιδιά τόσο μικρής ηλικίας απαιτεί μεγάλες σωματικές και ψυχικές αντοχές . Το οχτάωρο σε εξαντλεί σωματικά και ψυχικά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του εκπαιδευτικού θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών
Η επαναφορά του εξαωρου εργασίας των Βρεφονηπικομων σε καμία περιπτωση δε θίγει την ομαλή λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλα αντιθέτως ενισχύει το παιδαγωγικό ρόλο των δομών αυτών . Κανένας παιδαγωγός ανα τον κόσμο, ειδικά αυτοί της Προσχολικής ηλικίας δεν εργάζεται 8 ωρες διότι επιτελεί λειτούργημα και αν κανεις γνωρίζει τη σπουδαιότητα της σωςτης εκπαίδευσης των παιδιών στην προσχολική ηλικία θα ηταν ένθερμος υποστηρικτής της επαναφοράς του εξαωρου εργασίας των Βρεφονηπιοκόμων . Με την άδικη επιβολή του οχταωρου στον κλάδο αυτο αυτόματα καταργείται ο παιδαγωγικός ρόλος τους και μετατρέπει τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σε κέντρα φύλαξης παιδιών και μονο. Αυτη τη στιγμη το 90% των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών εχει έλλειψη παιδαγωγών και σε καθε τάξη «στοιβάζονται » οι παιδικές ψυχές και κανεις δεν ενδιαφέρεται για τη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη και εκπαίδευση των παιδιών . Ενα υγιές και δίκαιο παιδαγωγικό σύστημα θα έπρεπε να δωσει τη μεγαλύτερη έμφαση στη βάση του που ειναι η προςχολικη ηλικία . Το οχτάωρο αποδυνάμωσε τους Παιδαγωγούς, τους καταρράκωσε , ίδρυματοποιησε τους Παιδικούς σταθμούς και ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ειναι στα παιδια μας τα οποια εχουν κουρασμένους πια δασκάλους.
Σε καμία περιπτωση η επαναφορά του εξαωρου στον κλάδο αυτο δε θίγει την ομαλή λειτουργία των Σταθμών μιας και τα ωράρια τηρούνται κανονικά και οι Παιδαγωγοί δουλεύουν με κυλιόμενο ωράριο εργασίας.
Σε καμια περιπτωση,η επαναφορα του 6ωρου δε θιγει την ομαλη λειτουργια των παιδικων σταθμων.Αντιθετως τα τελευταια χρονια με την εισαγωγη του 8ωρου κλονιζεται η ομαλη και σωστη λειτουργια τους.Ειναι παραλογο κ αδικο να εργαζονται οι βρεφονηπιοκομοι το διπλασιο χρονο σε συγκριση με τους υπολοιπους παιδαγωγους και να απαιτουμε τοσα πολλα απο αυτους.Ο παιδικος σταθμος δεν ειναι απλα μια εξυπηρετηση των γονιων αλλα ενας συνδοιασμος φυλαξης,φροντιδας,μαθησης και τοσων αλλων πραγματων που πασχιζει να καταφερει μια βρεφονηπιοκομος καθημερινα. Η δουλεια αυτη δεν εχει να κανει με αψυχα πραγματα,αλλα με παιδικες ψυχες που τη μιση τους μερα την περνανε στον παιδικο σταθμο..ας τα αφησουμε να εχουν ομορφες αναμνησεις..
Το οκτάωρο εργασίας εφαρμόστηκε μόνο στους παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών(στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης;)ενώ εξαιρέθηκαν όλοι οι
εκπαιδευτικοί της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και κάποιες τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων
Πως είναι δυνατόν οι νηπιαγωγοί & βρεφονηπιοκόμοι των παιδικών σταθμών να δουλεύουν το διπλάσιο χρόνο, με διπλάσια παιδιά, τα οποία βρίσκονται και σε πιο ευαίσθητη ηλικία , από τους νηπιαγωγούς των νηπιαγωγείων και παράλληλα να μπορέσουν να προσφέρουν τη σωστή αγωγή.
Τι θέλουμε λοιπόν για τα παιδιά μας?
Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών μας ;
Θέλουμε παιδαγωγούς ευδιάθετους, χαρούμενους να εφαρμόζουν τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους ή παιδαγωγούς εξουθενωμένους εξαθλιωμένους και κουρασμένους;
Εμείς οι γονείς πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας και να μην κλείνουμε την πόρτα της τάξης ικανοποιημένοι ότι κάπου το αφήσαμε αδιαφορώντας για το τι συνθήκες επικρατούν μέσα.
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι σε καμμία περίπτωση η επαναφορά του εξαώρου δεν σημαίνει μείωση παιδιών των τμημάτων των παιδικών σταθμών.
Οπως λειτουργούσαν οι παιδικοί σταθμοί μέχρι τώρα με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς καμμία αλλαγή.
Για το καλό των παιδιών μας λοιπόν αυτή η ρύθμιση και ΜΠΡΑΒΟ
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του ΕΞΑΩΡΟΥ δικαιώνει την άδικη επιβολή του οκταώρου, σε έναν κλάδο που είδε το μισθό του να μειώνεται δραματικά, ενώ αυξήθηκε το ωράριό του-όπως και σε τόσα άλλα επαγγέλματα.
Το ωράριο των σταθμών είναι το ίδιο από την ίδρυση τους 07:00 με 16:00. Με το νέο ωράριο θα λειτουργούν με δύο βάρδιες προσωπικού, όπως και τώρα με τη μόνη διαφορά ότι αλλάζουν οι ώρες: 07:00 με 13:00 η πρώτη και 10:00 με 16:00 η δεύτερη,ενώ με το οκτάωρο είναι 07:00 με 15:00 και 08:00 με 16:00.Έτσι,οι παιδαγωγοί θα εκτελούν το παιδαγωγικό τους έργο με μεγαλύτερη διάθεση, ευθύνη και αφοσίωση.
Ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα παραμένει ίδιος όπως και η αναλογία του προσωπικού, όποτε δεν αλλάζει κάτι στην λειτουργία αυτών.Το οκτάωρο δεν αύξησε τα τμήματα και τον αριθμό των παιδιών, οι παιδαγωγοί παρέμεναν περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εργασιακή εξόντωση.
Η αύξηση του αριθμού των νηπίων, που είναι ένα δίκαιο αίτημα των γονιών, είναι ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την επάρκειά των δομών: Περισσότερα κι μεγαλύτερα κτίρια ειδικά διαμορφωμένα για Παιδικούς Σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιχορηγήσεις, υλικά κά. Αν δεν είναι κατάλληλο το κτίριο δεν έχει προσωπικό, επιχορήγηση και υλικά πόσα παιδιά μπορείς να καλύπτει; Δεν έχει σχέση με το οκτάωρο ή εξάωρο ωράριο εργασίας των παιδαγωγών.
Η αύξηση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων οδήγησε μόνο στην εξουθένωση τους και δεν ωφέλησε καθόλου την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και των οικογενειών κατ’ επέκτασιν. Γιατί:
α) Δεν άλλαξε το ωράριο λειτουργίας
7π.μ. με 4 μ.μ. τότε
7π.μ. με 4 μ.μ. τώρα
β) δεν αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών στο τμήμα
25 νήπια τότε
25 νήπια τώρα
γ) κυλιόμενο ωράριο ΄
7-1,8-2, 10-4 τότε
7-3, 8-4 τώρα
δ) Και τώρα και τότε τα τμήματα σμίγουν το πρωί και το μεσημέρι, καθώς η προσέλευση γίνεται από τις 7-9 π.μ και η αποχώρηση από τις 12.30-4 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά δεν έρχονται και δεν φεύγουν την ίδια ώρα με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να αυξομειώνεται σταδιακά και επομένως δεν χρειάζεται το σύνολο του προσωπικού για να τα επιβλέπει.
Το πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των παιδιών που θα γραφούν στους παιδικούς σταθμούς θα λυθεί με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού και την δημιουργία νέων παιδικών και όχι με την αύξηση του ωραρίου του λιγοστού προσωπικού, καθώς είτε 6 ώρες δουλεύει είτε 8, 25 νήπια θα έχει στο τμήμα.
Θέλω τα παιδιά μου να έχουν δασκάλες γεμάτες όρεξη για την διαπαιδαγώγησή τους, για το καλό τους, για την ψυχική τους υγεία! Ποιος θα ήθελε το παιδί του να το αφήνει για τόσες ώρες σε κουρασμένο άνθρωπό είτε είναι δασκάλα είτε κάτι άλλο! Αν είναι δυνατόν για τα παιδιά μας πρόκειται, αξίζουν το καλύτερο! Να επανέλθει το εξάωρο!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα
Τηλ.: 2155505091 / 6930300952
Αρ. Πρωτ.: 51
Αθήνα, 18/06/2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας θεωρεί ότι η ρύθμιση που προτείνεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 αποτελεί δικαίωση για τους Παιδαγωγούς που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και βιώνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια μία βίαιη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Με το άρθρο 41 του Ν. 3979/2011 επιβλήθηκε άδικα και καταχρηστικά η αύξηση του ωραρίου των Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων κατά δύο ώρες ημερησίως χωρίς καμία αύξηση των αποδοχών τους. Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής επηρέασε αρνητικά την ποιότητα της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας.
Θεωρούμε ότι η επαναφορά του εξαώρου είναι επιβεβλημένη λόγω της ιδιαίτερης φύσης της συγκεκριμένης εργασίας και είμαστε βέβαιοι ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα διαταράξει σε καμία περίπτωση την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Προσχολικής Αγωγής αφού οι Παιδαγωγοί εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Είναι σαφές ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποκαθίσταται μία τεράστια αδικία, διασφαλίζεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών, αναβαθμίζεται η Προσχολική Αγωγή και αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η ιδιαιτερότητα του παιδαγωγικού λειτουργήματος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΑΤΡΟΥ ΡΑΜΟΝΑ
H λειτουργια των παιδικων σταθμων δεν θιγεται με την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του 6ωρου, οπως δεν θιγοταν και πριν το 2011 οπου ισχυε.
Αντιθετως αυτο που θιγεται, ειναι η ψηφοθηρια. Που τι σημαινει αυτο; Υπεραριθμα παιδια σε μια ταξη. Καθε επιπλεον παιδι απο το επιτρεπτο οριο του προτυπου κανονισμου λειτουργιας, ειναι 2 επιπλεον ψηφοι για την εκαστοτε δημοτικη αρχη.
Τι αλλο θιγει η επαναφορα του 6ωρου? Θιγει την τσεπη του εκαστοτε δημου, καθως θα αναγκαστει(!) να συμμορφωθει με τον προτυπο κανονισμο λειτουργιας των παιδικων σταθμων και να εχει 2 παιδαγωγους σε ενα τμημα σε αντιθεση με τωρα που σε παρα πολλες περιπτωσεις ειναι μια παιδαγωγος για 25-30-35 παιδια.
Ευτυχως οι σωστοι και ενημερωμενοι γονεις ξερουν πολυ καλα τα οφελη του να δουλευει η δασκαλα του παιδιου τους ενα λογικο ωραριο γιατι ετσι το παιδι τους θα ειναι πιο ασφαλες, το περιβαλλον του θα ειναι περισσοτερο προστατευμενο και θα εχει την ευκαιρια για ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ.
Σε αντιθεση με το «παρκαρισμα» παιδιων που προωθουν καποιοι δημοι, οχι γιατι ενδιαφερονται για το καλο των εργαζομενων γονιων (οπως λενε για να ριξουν σταχτη στα ματια). αλλα γιατι ετσι προωθουν τα δικα τους συμφεροντα, τα οποια προσπαθουν με ανοητο τροπο να υπερασπιστουν ακομα και στην παρουσα σελιδα.
Θεωρω οτι καθε νοημων ανθρωπος και ειδικα γονιος που ενδιαφερεται για το καλο του παιδιου του, μπορει να διακρινει ποιος ειναι αυτος που πραγματικα νοιαζεται για τα παιδια και τις οικογενειες τους και ποιος οχι.
Η αύξηση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων δεν ωφέλησε καθόλου τους δημοτικούς σταθμούς στην λειτουργίας τους,αντίθετα εξουθένωσε τους παιδαγωγούς.
Συγκεκριμένα,
α)δεν αύξησε την διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών
7π.μ. με 4μ.μ. λειτουργούσαν και τότε
7π.μ. με 4 μ.μ. και τώρα
β)δεν αύξησε τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών
25 παιδιά στο τμήμα τότε
25 και τώρα,
γ)κυλιόμενο ωράριο τότε, κυλιόμενο και τώρα δηλ. όλες οι βρεφονηπιοκόμοι δεν πιάνουν δουλεία την ίδια ώρα
τότε 7-1, 8-2, 10-4
τώρα 7-3, 8-4 .
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το πρωί και το μεσημέρι που είναι πιο λίγα παιδιά, καθώς δε έρχονται ή δεν φεύγουν όλα μαζί την ίδια ώρα , τα τμήματα συνενώνονται. Το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού βγαίνει ανάλογα με την προσέλευση και την αποχώριση των παιδιών .
Το μέτρο είναι πρόδηλα σωστό και δίκαιο. Εξασφαλίζει ότι τα βρέφη και τα μικρα νήπια θα έχουν δασκάλες οι οποίες θα δίνουν όλη τους την ανθρωπίνως δυνατή προσοχή και ενεργητικότητα σε ενα τόσο δύσκολο επάγγελμα το οποίο είναι από τα περισσότερο ύποπτα για την εκδήλωση Επαγγελματικής Εξουθένωσης του Προσωπικού, με τον γνωστό αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά που λαμβάνουν της σχετικές παιδαγωγικές και φροντιστικές υπηρεσίες του.
Με την επαναφορά του 6ώρου σε αυτό τον παιδαγωγικό κλάδο, η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει όραμα και βλέπει καθαρά και με ενδιαφέρον αυτό το κομμάτι της μη υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Είναι γνωστός ο ρόλος των Δήμων σε θέματα ανεργίας, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Οι Δήμοι καλούνται πλέον και ως απαίτηση των δημοτών να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν συνθήκες για την προώθηση στην απασχόληση που προϋποθέτει τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλευτική.
Δυστυχώς όμως ο συντάκτης του ΔΚΚ (ν.3463/2006) συμπεριέλαβε , ατυχώς, στην παρ5 αρθ 268 , ότι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) που συστήνονται από Δήμο ή Κοινότητα και πιστοποιούνται ως τέτοια κατά την οικεία νομοθεσία, έχουν τη μορφή της κοινωφελούς δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης ή της ανώνυμης εταιρείας Ο.Τ.Α. αντί να προβλέψει τη λειτουργία των δημοτικών ΚΕΚ μόνο ως κοινωφελών επιχειρήσεων αφού είναι αδιανόητη η εμπορική δραστηριότητα των δημοτικών ΚΕΚ, που επιβάλλει η διέπουσα αυτά νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών εφόσον λειτουργούν ως ΑΕ.
Προς τούτο προτείνουμε όπως δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που λειτουργούν ΚΕΚ με τη μορφή ΑΕ να τα μετατρέψουν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις ,έως 31/12/2015, κατ’ ανάλογη (καταχρηστική) εφαρμογή του άρθρου 66 α ΚΝ 2190/1920 σε συνδυασμό με το άρθρο 107 ν.3852/2010. Επισημαίνουμε ότι έχει μετατραπεί ΑΕ σε κοινωφελή στο παρελθόν (ΦΕΚ 815/Β/2008).
Ειδικότερα προτείνουμε όπως στο άρθρο 31 προστεθεί παρ γ ως ακολούθως δημοτικά ΚΕΚ της παρ 5 αρθ 268 ν.3463/2006 που λειτουργούν με τη μορφή ΑΕ δύνανται να μετατραπούν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις του άρθρου 254 ν.3463/2006 έως 31/12/2015, εφόσον πλειοψηφων μέτοχος είναι ο οικείος ΟΤΑ και οι λοιποί μέτοχοι ΝΠ του ιδίου ΟΤΑ, με διαδικασία ανάλογης καταχρηστικής εφαρμογής του άρθρου 66α ΚΝ 2190/1920 σε συνδυασμό με το άρθρο 107 ν.3852/2010και ανάλογη εφαρμογή των παρ 2 αρθ 109 και αρθ 112 του ιδίου ν.3852/2010 για τη μεταφορά προσωπικού ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧ στην κοινωφελή επιχείρηση, ως και της μεταφοράς υλοποιουμένων προγραμμάτων.
Το άρθρο αυτό συμβάλλει στη σωστή αγωγή των παιδιών μας, η οποία σύμφωνα με όλες τις μελέτες πρέπει να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία.
Φέτος είχα παιδί στο νηπιαγωγείο (ολοήμερο) το οποίο είχε διαδοχικά δύο νηπιαγωγούς 08.00-12.00 & 12.00-16.00. Είδα τη σημασία που είχε στην αγωγή-εκπαίδευση του παιδιού μου, το γεγονός ότι οι νηπιαγωγοί έδιναν όλη τους την ενέργεια σε αυτό, ακριβώς επειδή εργάζονταν λιγότερες ώρες από το κλασσικό 8ωρο. Από ότι ξέρω το ίδιο γίνεται σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης.
Πως είναι δυνατόν οι νηπιαγωγοί & βρεφονηπιοκόμοι των παιδικών σταθμών να δουλεύουν το διπλάσιο χρόνο, με περισσότερα παιδιά, τα οποία βρίσκονται και σε πιο ευαίσθητη ηλικία από πλευράς μάθησης, από τους νηπιαγωγούς των νηπιαγωγείων και παράλληλα να μπορέσουν να προσφέρουν τη σωστή αγωγή.
Για το καλό των παιδιών μας λοιπόν αυτή η ρύθμιση και μπράβο.
Ακόμα και με την ισχύ αυτής της ρύθμισης, οι βρεφονηπιοκόμοι και νηπιαγωγοί των παιδικών σταθμών θα δουλεύουν με διαφορά, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό, άρα δεν τη θεωρώ άδικη.
Το ακόμα πιο καλό για τα παιδιά μας και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μία μέρα, θα ήταν οι παιδικοί σταθμοί να ενταχθούν κάποια στιγμή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας αποτελούν ένα δυναμικό σύστημα
πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο
παιδαγωγός. Το σημερινό διεθνές γίγνεσθαι, οι ραγδαίες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το ρόλο του σύγχρονου παιδαγωγού και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την παιδαγωγό να παίξει τον ρόλο αυτό.
Σύμφωνα με διεθνή ερευνητικά δεδομένα, το επάγγελμα των παιδαγωγών
προσχολικής ηλικίας που ασχολούνται με την παροχή αγωγής, εκπαίδευσης και
φροντίδας σε παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών, τοποθετείται στην ομάδα επαγγελμάτων
υψηλής ευθύνης, με την έννοια της διαχείρισης μιας αναπτυξιακά κρίσιμης,
ευαίσθητης και εξαιρετικά επιρρεπούς σε ατυχήματα πληθυσμιακής ομάδας,
αυτής των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-5 ετών)
Το οκτάωρο εργασίας εφαρμόστηκε μόνο στους παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών(στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης;)ενώ εξαιρέθηκαν όλοι οι
εκπαιδευτικοί της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης χωρίς ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους.
Στο 90% των παιδικών σταθμών ανά την επικράτεια δεν τηρείται η νόμιμη αναλογία παιδιών-προσωπικού (25 νήπια με 1 παιδαγωγό και 1 βοηθό
12 βρέφη με 2 παιδαγωγούς και 1 βοηθό)
σε συνδυασμό με κακές κτιριακές υποδομές που δυσχεραίνουν το την εργασία.
Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που οδηγούν σε εξουδένωση(burn out).
Κλείνοντας Θέτω τα εξής ερωτήματα:
Θέλουμε ποιότητα στην παρεχόμενη πρώιμη εκπαιδευτική παρέμβαση των παιδιών μας ή μόνο φροντίδα, διατροφή και ασφάλεια;
Θέλουμε παιδαγωγούς ευδιάθετους, χαρούμενους να εφαρμόζουν τις σύγχρονες αντιλήψεις της παιδαγωγικής ή εξαθλιωμένους και κουρασμένους;
Εμείς οι γονείς πρέπει να αποφασίσουμε τι θα προσφέρουμε στο παιδί μας και να μην κλείνουμε την πόρτα της τάξης ικανοποιημένοι ότι κάπου το αφήσαμε αδιαφορώντας για το τι γίνεται μέσα.
Ότι σπείρουμε θα θερίσουμε.
1. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 31 που επανέρχεται το ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων από 40 ώρες σε 30 με τον τρόπο αυτό θίγεται η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Αυτό συμβαίνει γιατί :
Α)λόγω της έλλειψης προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις χωρίς νέες προσλήψεις)
Β)επειδή η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από την 7:00 ώρα και λήγει την 16:00 ώρα, ήτοι σχεδόν εννιά (9) ώρες και
Γ) επειδή είναι καθορισμένη η δυναμικότητα κάθε τμήματος, τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τη μείωση του ωραρίου από οκτώ (8) ώρες σε έξι (6) θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των βρεφών και των νηπίων που θα φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς καθώς αν η κάθε βρεφονηπιοκόμος εργάζεται μόνο έξι ώρες, όπως ίσχυε παλιά για να λειτουργήσει ένα τμήμα θα χρειάζεται να απασχολούνται σε αυτό δυο βρεφονηπιοκόμοι. Ενώ τώρα απασχολείται μια, που εργάζεται οκτώ ώρες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν περισσότερα τμήματα, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε και οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση του ωραρίου λοιπόν των βρεφονηπιοκόμων έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των Σταθμών και στην εξυπηρέτηση των δημοτών.
Με το Π.Δ. 164/04 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία η 1999/70/ΕΚ κοινοτική οδηγία. Αρκετοί Δήμοι δεν το εφάρμοσαν πλήρως υποχρεώνοντας συναδέλφους να καταφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.
Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά ότι τα εκτεθέντα στο παρόν άρθρο (31) ισχύουν και για όσους έγιναν ΙΔΑΧ με απόφαση δικαστηρίου επικαλούμενοι το Π.Δ. 164/04.
Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν οι συνάδελφοι, δεν θα πρέπι να υποχρεωθούν να καταφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια.
Επαναφέρεται ένα συντεχνιακό προνόμιο στο ωράριο των βρεφονηπιοκόμων ,χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες των παιδικών σταθμών. Η εννιάωρη λειτουργία των δομών θα είναι πλέον ανέφικτη καθώς λειτουργούν σταθμοί με μία μόνο παιδαγωγό ή τμήματα με μόνο μία επίσης κατά παράβαση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των που προβλέπει τουλάχιστον δύο παιδαγωγούς ανά τμήμα(για τα νηπιακά τμήματα).Η αδειοδότηση της λειτουργίας των περισσότερων παιδικών σταθμών είναι στον αέρα καθώς δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και λειτουργούν αποκλειστικά με ΦΕΚ της δεκαετίας του 70 και του 80.Πολλοί δήμοι έχουν αναγκαστεί να προσλάβουν παιδαγωγικό προσωπικό μέσω ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. και Μ.Κ.Ο. με αδιαφανείς συμβάσεις καθώς εργολαβικών συνεργείων για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικού λόγω του περιορισμού των προσλήψεων. Θα έχουμε δύο κατηγορίες υπαλλήλων στον ίδιο χώρο που οι μεν θα δουλεύουν 6 ώρες και οι δεν 8 ,καθώς δεν θεωρούνται Δ.Υ.
Οι βρεφονηπιοκόμοι καλώς διεκδίκησαν την μείωση του ωραρίου τους ως νόμιμο συνδικαλιστικό δικαίωμα του κλάδου. Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί να την εφαρμόσει τάχιστα χωρίς να έχει μελετήσει τις επιπτώσεις στην λειτουργία των δομών.
Επίσης θεωρώ σωστό εφόσον ψηφιστεί το άρθρο για το εξάωρο,να αμείβονται για έξι ώρες και όχι για πλήρες οχτάωρο ,όπως συνέβαινε παλιότερα.Και εφόσον την κυβέρνηση την ενδιαφέρει τόσο το εργασιακό του κλάδου,ελπίζω να το εφαρμόσει ρητά και στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν πολύ περισσότερο από ένα τυπικό οχτάωρο.Με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορείς να επιτύχεις την εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη.
καλησπέρα,
θα ήθελα να αναφέρω κάτι που πιστεύω ότι είναι εφικτό να συμπεριληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο και αφορά προσωπικό Ο.Τ.Α.(αλλά και δημοσίου).
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα αποκτά δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το έτος εαν έχει 75 ένσημα, ενώ σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε Ο.Τ.Α. ή στο δημόσιο(μόνιμος, ασφάλιση ΤΥΔΚΥ/ΟΠΑΔ) έχει άδεια άνευ αποδοχών π.χ για προσωπικούς λόγους, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το βιβλιάριο υγείας του την επόμενη μέρα, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει τις εισφορές ο ίδιος , ακόμη και αν Ιούνιος (δηλαδή έχει περίπου 150 «ένσημα»).
Θεωρώ ότι μετά και την υπαγωγή του ΤΥΔΚΥ/ΟΠΑΔ στο νέο φορέα θα πρέπει άμεσα να εξομαλυνθεί αυτή η διαφορά που υπάρχει
ευχαριστώ
ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ, ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΑΔΙΚΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΕΣ. ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ ΟΙ ΑΛΛΩΣ ΑΣΚΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ . ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΄Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΣ – ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ‘Η ΙΔΟΧ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΝΠΙΔ).
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 31 που επανερχεται το ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων, θίγεται η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω:
Α)της έλλειψης προσωπικού (λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων και χωρίς νέες προσλήψεις) και
Β)επειδή η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από την 7:00 ώρα κατά το χειμερινό ωράριο και από την 6:45 ώρα κατά το θερινό ωράριο και λήγει την 16:00 ώρα, ήτοι σχεδον εννιά (9) ώρες και
Γ) επειδή είναι καθορίσμενη η δυναμικότητα κάθε τμήματος, ήτοι σε κάθε Βρεφικό τμήμα φιλοξενούνται δώδεκα (12) βρέφη με δύο (2) παιδαγωγούς και μία (1) βοηθό, ενώ σε κάθε τμήμα Παιδικού Σταθμού εξυπηρετεί έως 25 παιδιά με μία (1) παιδαγωγό και μία (1) βοηθό και σε κάθε περίπτωση με το παιδαγωγικό προσωπικό που προβλέπεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν τα της αναλογίας παιδαγωγικού προσωπικού και παιδιών,
τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τη μείωση του ωραρίου από οκτώ (8) ώρες σε έξι (6) θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των βρεφών ακι των νηπίων που θα φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμόυς καθώς αν η κάθε βρεφονηπιοκόμος εργάζεται μόνο έξι ώρες, όπως ισχυε παλιά για να λειτουργήσει ένα τμήμα θα χρειάζεται να απασχολούνται σε αυτό δυο βρεφονηπιοκόμοι αφού η λειτουργία του Σταθμού είναι εννιάωρη.
Ενώ τώρα απασχολείται μια βρεφονηπιοκόμος, που εργάζεται οκτώ ώρες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν περισσότερα τμήματα, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε και οι γονείς δεν εχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση του ωραρίου λοιπόν των βρεφονηπιοκόμων έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των Σταθμών και στην εξυπηρέτηση των δημοτών.