51. Στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής επαναθεμελιώνεται η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους, ανεξαιρέτως σε όλη τη χώρα, οι οποίοι χωροθετούνται με βάση αντικειμενικά (γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κ.ά.) κριτήρια, ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και μεθόδους διοίκησης και έτοιμοι να υποδεχθούν διευρυμένες αρμοδιότητες ιδίως από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στους τομείς λ.χ. της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των μεταφορών. Δήμοι ανοιχτοί στην κοινωνία, με δημόσια διαβούλευση για μείζονες αποφάσεις τους, με ενδοδημοτική αποκέντρωση και τοπικά έσοδα. Παράλληλα, υιοθετούνται σύγχρονα συστήματα λογιστικής διαχείρισης, δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας και διοίκησης ανθρώπινων πόρων. Οι νέοι δήμοι μπορούν να αναλάβουν σημαντικές πρόσθετες αρμοδιότητες με τους αναγκαίους πόρους για την άσκησή τους, καθώς και δημοσιονομικές ευθύνες.
52. Ο αριθμός των Δήμων σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370. Συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες, διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί δύο κυρίως στόχους: Οι Δήμοι αποτελέσουν έτσι ισχυρές μονάδες τοπικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα εξελίσσονται σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών, ιδίως στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ποιότητά της. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και το σύνολο της Αττικής (σήμερα 102 δήμοι και 20 κοινότητες) και της Θεσσαλονίκης (45 δήμοι).
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΛΑ – ΜΑΜΑΔΟΥ ΤΗΝΟΥ –ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΝΑΡΔΙΑΝΩΝ ΤΗΝΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΩΝ – ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΤΗΝΟΥ
Γ. Κοτζιά 3 151 26 Μαρούσι – Ασημ.Φωτήλα 40 & Λ. Αλεξάνδρας 114 73 Αθήνα
Πάνορμος 842 01 Τήνου
Τηλέφωνα: 210 6449202 – 6946467009 – 22830 31614 – 6945371386
e – mail : marlasmamados@yahoo.gr, mskaris@ath.forthnet.gr
Προς τον
Αξιότιμον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης &
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση Ιωάννη
Βασ. Σοφίας 15 106 74 Αθήνα
Κοινοποίηση:
κ.κ. Γραμματείς Κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής των Ελλήνων.
κ.κ Βουλευτές Κυκλάδων Ρήγα Παναγιώτη, Παπαμανώλη Γιώργο, Βρούτση Ιωάννη.
Γραμματέα Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή Χρήστο.
Τομέας Αυτοδιοίκησης: Nέας Δημοκρατίας, Κουμουνιστικού
Κόμματος Ελλάδος, Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,
Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ κ.Κακλαμάνη Νικήτα.
Πρόεδρο ΤΕΔΚΝΚ κ.Δεκαβάλα Ιωάννη.
Περιφέρεια Ν.Αιγαίου κ.Περιφεριάρχη.
Πρόεδρους του Δικτύου των Ελλήνων οι Κοινότητες:
Πανόρμου, Οίας, Nυμφαίου, Αμπελάκια, Πάπιγκου.
Ημερήσιο – Τοπικό και Ηλεκτρονικό Τύπο.
Κύριε υπουργέ.
Με τιμή επικοινωνούμε μαζί σας, μεταφέροντας τις ειλικρινείς ευχές των Δ.Σ των Συλλόγων της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου για κάθε επιτυχία στο έργο σας. Σας δηλώνουμε ότι η νέα μεταρρύθμιση στην περιφερειακή οργάνωση των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο έλεγχο της διαφάνειας των δαπανών, τον περιορισμό των δημοσιονομικών και δημοτικών ελλειμμάτων και την περιφερειακή λειτουργία του θεσμού, μας βρίσκει σύμφωνους. Αρκεί να υπάρξει σωστή οριοθέτηση, με κοινό παρανομαστή στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Οι ισχυροί Δήμοι και οι Κοινότητες αποτελούν το κύτταρο της Δημοκρατίας και το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνεκτικότητας.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προτείνετε, με συγχωνεύσεις Δήμων – Κοινοτήτων, με παροχές ισχυρών κινήτρων για την ύπαρξη ενός νέου σχεδίου με την επωνυμία «Καλλικράτης» κάθε αλλαγή πρέπει να γίνει μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την σύμφωνη γνώμη τους.
Ο τρόπος καθορισμού του τελικού αριθμού των Αυτοδιοικήσεων που θα προκύψουν και τα γεωγραφικά τους όρια (με ιδιαίτερη μέριμνα για το νησιωτικό, ορεινό και δυσπρόσιτο χώρο) θα πρέπει να προσδιοριστούν μέσα από διάλογο επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως:
• Κοινωνικό,
• Οικονομικό,
• Γεωγραφικό,
• Αναπτυξιακό,
• Πολιτισμικό και ιστορικό.
Εμείς οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των Συλλόγων, Μαρλά – Μαμάδου,Πανορμιτών, Πλατιανών, Βεναρδιανών, Φιλοθηραματικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου, Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Πανόρμου Τήνου, Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Πανόρμου Τήνου εκπροσωπώντας τα μέλη μας, που διοικητικά και γεωγραφικά αποτελούμε την Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου Τήνου και το μεγαλύτερο τμήμα της «Εξω Μεριάς» (ΒΔ τμήμα του νησιού), στα πλαίσια της νέας Διοικητικής μεταρρύθμισης με την επωνυμία «Καλλικράτης» που σχεδιάζεται να δημιουργήσετε σε κάθε νησί και ένα Δήμο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Σας γνωρίζουμε ότι η Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου Τήνου αποτελούσε και αποτελεί ανέκαθεν ιδιαίτερη γεωγραφική χωροθέτηση με ξεχωριστή οικονομική οντότητα πάνω στο νησί της Τήνου. Είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο με σημαντική ιστορία και για το λόγο αυτό το 1955 ιδρύθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα το μοναδικό καλλιτεχνικό Σχολείο στην Ελλάδα, η Προπαρασκευαστική Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλη Χαλεπά» στην οποία φοιτούν σπουδαστές από όλα τα μέρη της πατρίδα μας. Ταυτόχρονα είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα καθημερινά τμήμα του νησιού μετά το Δήμο Τήνου, όπου υπάρχουν: το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών , το Μουσείο Ιωάννη Βούλγαρη, η οικία- Μουσείο του μεγάλου καλλιτέχνη της σμίλης Γιαννούλη Χαλεπά. Ακόμη είναι η γενέτειρα των Γιαννούλη Χαλεπά, Νικηφόρου Λύτρα, Δημήτριου Φιλιππότη , Γεωργίου Καππαριά, Νικολάου Σκαλκώτα, Ιωάννη Βούλγαρη , Ιωάννη Γαϊτη, και πολλών άλλων επιφανών με ιδιαίτερη κλίση προς τις τέχνες και τον πολιτισμό, μια προοδευτική κοινωνία με ιδιαίτερα κοινωνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, με ριζοσπαστικές, ενίοτε δε, ανελεύθερες πολιτικές και κοινωνικές θέσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε λογικό και αυτονόητο να παραμείνουμε ως έχουμε, όπως μας άφησε η πρώτη μεταρρύθμιση με την επωνυμία «Καποδίστριας» .Οι παραπάνω λόγοι, όχι μόνο εξακολουθούν αλλά έχουν ισχυροποιηθεί σήμερα γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την διοικητική αυτοτέλεια της Ιστορικής Κοινότητας μας. Θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση αντί να λύσει , στην περίπτωσή μας, θα δημιουργήσει πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση, όμως θεωρούμε ότι, οι νησιωτικές περιοχές και οι μικρές απομακρυσμένες κοινωνίες πρέπει να κρίνονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους και την Ιστορικότητα τους και όχι με μέτρα και σταθμά μεγάλων διοικητικών περιφερειών.
Η Κοινότητα Πανόρμου και η ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της «Εξω Μεριάς» πριν από τον «Καποδίστρια » αποτελείτο από τις Κοινότητες Καρδιανής, Υστερνίων και Πανόρμου. Με τον «Καποδίστρια » οι Κοινότητες Καρδιανής και Υστερνίων συμπεριλήφθηκαν στον νέο Καποδιστριακό Δήμο Εξωμβούργου Τήνου και η Ιστορική μας Κοινότητα Πανόρμου Τήνου παρέμεινε ξεχωριστό διοικητικό σχήμα.
Σαν γνωρίζουμε, από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες των μικρών κοινωνιών, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη κάθε νησιώτη για το νησί του αλλά και το χωριό του . Η σχεδιαζόμενη συνένωση ίσως είναι καλή να γίνει σε μεγάλες περιοχές Αστικών Κέντρων όπως στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, όχι όμως σε μικρές κοινωνίες γιατί η τυχόν ενοποίηση όλων των διοικητικών αρχών σε μια ενιαία διοικητική αρχή με κέντρο την πρωτεύουσα του νησιού θα δημιουργήσει για τα μέλη της κοινωνίας μας (Κοινότητα Πανόρμου) ανυπέρβλητα προβλήματα και αντί για ανάπτυξη, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τους εννέα (9 )οικισμούς σε περαιτέρω συρρίκνωση και οπισθοδρόμηση.
Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας εκτός από τη διοικητική απομόνωση που θα υποστούμε, τα πολλαπλά καθημερινά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μέλη της Κοινότητας μας από τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων μέχρι την ύδρευση, τη μεταφορά προς το νέο διοικητικό κέντρο κλπ. Ακόμη θέλουμε να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα η Κοινότητα μας είναι οικονομικά αυτάρκης με οικονομικό πλεόνασμα στην διαχείριση και με την προαιρετική υπαγωγή των δαπανών στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δείχνοντας την θέληση της Κοινοτικής Αρχής για διαφάνεια και σωστή διαχείριση των οικονομικών της. Η τυχόν συνένωση με τους άλλους δύο ΟΤΑ αυτόματα τα μέλη της Κοινότητας μας θα βρεθούν χρεωμένα κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ λόγω των δανειακών υποχρεώσεών τους από παλαιά δάνεια.
Η δύναμη των πολλών γίνεται δύναμη όλων μας, η μείωση του αριθμού των Δήμων και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, « που δεν θα απομακρύνει τη διοίκηση από τον πολίτη», αλλά αντίθετα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκτεταμένη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Επειδή λοιπόν εμείς θέλουμε να τονώσουμε την περιφέρεια έχουμε πάρει τα πολιτικά και εκλογικά μας δικαιώματα από την Αθήνα,και τα μεταφέραμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, που ονειρευόμαστε και προσδοκούμε να ζήσουμε.
Εσείς λοιπόν ένας σαν εμάς, που θεωρούμε ότι μας καταλαβαίνετε παρακαλούμε φροντίστε να μην υπάρξει αδικία για το μέρος που αγαπάμε και που όλοι εμείς φροντίζουμε να αναπτυχθεί ώστε να μην αναγκάσουμε τα παιδιά μας να φύγουν από τον τόπο τους, όπως εμείς κάναμε πριν από μερικές δεκαετίες.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
Με εκτίμηση,
Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Των Συλλόγων της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, οι Πρόεδροι:
ΟιΠρόεδροι
ΜΑΡΛΑ – ΜΑΜΑΔΟΥ ΣΚΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΑΛΙΚΗ
ΒΕΝΑΡΔΙΑΝΩΝ ΠΕΡΑΝΤΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΛΑΤΙΑΝΩΝ ΜΙΧΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΣΚΑΛΚΩΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
Να μην δημιουργηθουν 7 Γενικες Διευθυνσεις ,οι οποιες ουσιαστικα θα αντικαταστησουν τις 13 σημερινες Περιφερειες,αυξανοντας το συγκεντρωτικο Κρατος και απαξιωνοντας περαιτερω την περιφερεια.Οι νεες Περιφερειες θα ειναι ουσιαστικα μεγαλες Νομαρχιες.Θα απαξιωθουν περαιτερω οι πρωτευουσες των 6 περιφερειων που «καταργουνται»και οι κατοικοι των περιφερειων αυτων θα ταξιδευουν μακρυα στην νεα «πρωτευουσα» οπου θα ειναι η νεα Γεν. Διευθυνση για να εξυπηρετηθουν,πραγμα απαραδεκτο.Με τον «Καλικρατη» δεν θα κερδιση τιποτε η χωρα, θα πολλαπλασιαστουν οι δαπανες.Ο χρονος ειναι εντελως ακαταλληλος για τετοιες αλλαγες εν οψει της «χρεωκοπιας». Συμμαζεψτε την οικονομια,κοψετε τις σπαταλες,τα παραλογα επιδοματα,τις ανυπαρκτες υπερωριες ,τα φανταστικα οδοιπορικα,τον 15ον και16ον μισθο των υπαλληλων της Βουλης,καταγραψετε τους αργομισθους Δημ. Υπαλληλους καιτους υποαπασχολουμενους ,ελεγξτε τους μεταταξτε τους η απολυστε τους,μετρηστε την παραγωγικοτητα των υπαλληλων καθε μερα.Μπορειτε να παρετε αντιδημοτικα μετρα? η θα μας «δουλεψετε» ακομη μια φορα.
ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ,ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΣΟΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΕ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΗΜΑΤΑ.ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΑΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αρ. Πρωτ.: 680/6.11.2009
Παλαιόπυργος 1/11/2009
Προς
τον Υπουργό Εσωτερικών
Δημοσίας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
κ. Γιάννη Ραγκούση
εις Αθήνας
Κοινοποίηση
Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ
κ. Νικήτα Κακλαμάνη
εις Αθήνας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εμείς οι δημότες του Τοπικού Διαμερίσματος Παλαιοπύργου του Δήμου Πυλήνης Αιτωλοακαρνανίας στη συντριπτική μας πλειοψηφία, ήτοι το 90% από τους ψηφίσαντες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δηλώσαμε με την υπογραφή μας ότι θέλουμε την προσάρτηση του Τοπικού μας Διαμερίσματος στο Δήμο Ναυπάκτου Αιτωλ/νίας (βάσει του άρθρου 4 του 3463/06) και απόσχιση από το Δήμο Πυλήνης που ανήκει σήμερα.
Ο Δήμος Ναυπάκτου, στον οποίο κατατέθηκαν οι υπογραφές μας, με την υπ’ αρίθ. 201/2008 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, αποδέχεται την προσάρτηση του Τοπικού Διαμερίσματος Παλαιοπύργου. (Σημειωτέον ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που υπογράφουν ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που χρειάζεται να συμμετάσχουν σε τοπικό δημοψήφισμα).
Επιπλέον σας πληροφορούμε, ότι το σύνολο σχεδόν των Παλαιοπυργιωτών καθημερινά βρίσκεται στην πόλη της Ναυπάκτου για εργασία, εμπορικές – τραπεζικές και άλλες οικονομικές συναλλαγές, για θέματα υγείας, ακόμα και για αυτή τους την διασκέδαση. Επιπρόσθετα σας αναφέρουμε, ότι η απόσταση από την πόλη της Ναυπάκτου είναι μικρή, η δε συγκοινωνία είναι τακτική και δεν διακόπτεται το χειμώνα.
Μετά τα ανωτέρω και επειδή διακρίνεσθε για τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες, παρακαλούμε να μεριμνήσετε να γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής μας κοινωνίας και με νομοθετική ρύθμιση να γίνει η προσάρτησή μας στο Δήμο της Ναυπάκτου πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ευελπιστούντες ότι θα τακτοποιήσετε το δίκαιο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Για την επικοινωνία
Παπαδόπουλος Δημήτριος
Παλαιόπυργος Αιτωλοακαρνανίας Τ.Κ. 30026
Σημείωση:
Το ανωτέρω αίτημά μας βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Υπουργείο σας με τον υπ’ αρίθ. Πρωτ. 3467/25-9-2008 του Υπουργείου με συνημμένα:
1. Φωτοαντίγραφο κατάστασης υπογραφών και εκλογικών καταλόγων του Τ.Δ.
2. Φωτοαντίγραφο της απόφασης το Δ.Σ. του Δήμου Ναυπάκτου.
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά την περιφερειακή οργάνωση των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον έλεγχο και τη διαφάνεια των δαπανών της, τον περιορισμό των δημοσιονομικών και δημοτικών ελλειμμάτων και την εν γένει δημοκρατική και σύγχρονη αποκεντρωμένη διοίκηση, μας βρίσκει σύμφωνους. Είμαστε αντίθετοι όμως, στην επικράτηση γενικευμένων κριτηρίων κατά την δημιουργία του νέου χωροταξικού σχεδιασμού των νέων δήμων, όταν αυτά παραγνωρίζουν τα ιστορικά, κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και τις τοπικές συνθήκες και βεβαίως όταν αντιτίθενται στη βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια αντιμετώπιση αντιστρατεύεται τους ίδιους τους στόχους του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αφού οι επιπτώσεις της οδηγούν σε οπισθοδρόμηση, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ακυρώνει την πρόοδό τους. Οι δημότες της Κοινότητας Πανόρμου Νομού Κυκλάδων που γνωρίζουν καλά τις πολύπλευρες δυσμενείς επιπτώσεις τις οποίες θα υποστούν εάν ενταχθούν σε έναν νησιωτικό δήμο, αντιδρούν σθεναρά.
Η Κοινότητα Πανόρμου της Τήνου με την πλούσια ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική της παράδοση, με τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν διαχρονικά από το υπόλοιπο νησί αποτελεί από τη σύστασή της το έτος 1834 μέχρι σήμερα, μια αυτόνομη πληθυσμιακή, οικονομική και κοινωνική οντότητα, στο Β.Α. άκρο του νησιού. Αποτελούσε ανέκαθεν αμιγώς αστική Κοινότητα, μια πολυτεχνική κοινωνία, το διοικητικό κέντρο της γεωγραφικής ενότητας της Έξω Μεριάς της Τήνου, η οποία, με επίκεντρο της οικονομικής ζωής το μάρμαρο, την καλλιτεχνία και τη ναυτιλία, ανέπτυξε το εμπόριο και τον πολιτιστικό τουρισμό και διαμόρφωσε ανθρώπους υπερήφανους, καλλιεργημένους, ανεξάρτητους και προοδευτικούς. Για τους λόγους αυτούς με έμφαση έχει καταγραφεί από τους σύγχρονους μελετητές η Κοινότητα Πανόρμου ως «ένα νησί μέσ΄ στο νησί». Είναι ο πλέον απομακρυσμένος ΟΤΑ της Τήνου, ο οποίος συγκροτείται από εννέα οικισμούς, εκ των οποίων πέντε παραδοσιακοί μεσόγειοι οικισμοί του 17ου αιώνα και τέσσερις νεότεροι παράλιοι, με εγγενείς μορφολογικές δυσχέρειες προσέγγισης του Δήμου Τήνου, και κυρίως με έντονα διακριτή ιστορική, κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική και πολιτική συμπεριφορά, που ανέκαθεν προέκρινε άλλες προτεραιότητες, σχεδιασμούς και αξιολογήσεις ως προς τις δράσεις και το περιεχόμενο της ανάπτυξης.
Η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη αυτής της πολιτισμικής ταυτότητας και κληρονομιάς ήταν οι λόγοι, για τους οποίους η Κοινότητα Πανόρμου εξαιρέθηκε από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Α΄. Λόγοι, οι οποίοι, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά έχουν ισχυροποιηθεί και πολλαπλασιαστεί στο σύγχρονο περιβάλλον.
Η αυτόνομη και ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών υποθέσεων, ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες που καθορίσθηκαν από την εκάστοτε Κοινοτική Αρχή, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και οι οικονομίες κλίμακας σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που αξιοποιήθηκαν, συνέβαλαν να κατασκευαστούν μεγάλα έργα υποδομής και πολιτισμού και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στους δημότες. Οι ευεργετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στο περιβάλλον, στην τουριστική ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην οικονομική ζωή γενικότερα αλλά και στην πληθυσμιακή ενδυνάμωση της περιοχής υπήρξαν θεαματικές, όπως εύκολα μπορεί να πιστοποιηθεί και οφείλονται σε κρίσιμο βαθμό στην διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας της Ιστορικής μας Κοινότητας.
Το απόθεμα πολιτισμού, παράδοσης, Τέχνης και Ιστορίας διατηρήθηκε ζωντανό και ανόθευτο μέχρι σήμερα. Η αναβαθμισμένη λειτουργία των παλαιών και η ίδρυση νέων Μουσείων για την προβολή της καλλιτεχνικής μας παράδοσης στην γλυπτική και στην μαρμαροτεχνία, η υπερπενηντάχρονη λειτουργία και προσφορά της μοναδικής στην Ελλάδα Σχολής Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ, το πλήθος των διάσπαρτων διατηρητέων μνημείων, η αρχιτεκτονική των χωριών, με επίκεντρο τον Πύργο, ο οποίος αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μουσείο γλυπτικής, τα θαυμάσια δείγματα επεξεργασίας μαρμάρου στην πλακόστρωση των δρόμων, στα θυρώματα, στους διάτρητους φεγγίτες, στα λιθανάγλυφα, στις κρήνες, στα επιτύμβια του νεκροταφείου, στις εκκλησιές προκαλούν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη. Το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, το Μουσείο Ιωάννη Βούλγαρη και το πρόσφατο κόσμημα, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς), το υπαίθριο θέατρο σε παλιό λατομείο του 18ου αιώνα, το πάρκο του Ανώνυμου Λατόμου και των Καλλιτεχνών, το ανακαινισμένο παλαιό Ηρώο των Πεσόντων της εποχής που η κοινότητα ήταν δήμος, τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, το Πνευματικό μας Κέντρο με σημαντικές εκδόσεις και εκθέσεις και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπληρώνουν την εικόνα της παράδοσης της τέχνης του μαρμάρου και του πολιτισμού στον τόπο μας.
Η φήμη της Κοινότητας ως πατρίδας μεγάλων Καλλιτεχνών (Χαλεπά, Φιλιππότη, Λύτρα κ.α.) και η διαχρονική δωρεάν δημοσιότητά της σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ την καθιστούν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό με πλέον των 70.000 επισκεπτών ετησίως, δημιουργούν την ισχυρή προοπτική περαιτέρω τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης και αιτιολογούν την ενεργή συμμετοχή της στο Πανελλαδικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου «των Ελλήνων οι Κοινότητες».
Την Κοινότητά μας τίμησαν με την επίσκεψή τους τα είκοσι τελευταία έτη οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, Χ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, οι Πρωθυπουργοί Α. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, οι Αρχιεπίσκοποι Χριστόδουλος και Ιερώνυμος και πολλοί υπουργοί κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι Κ. Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Ε. Βενιζέλος, Π. Παυλόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Μπακογιάννη και πολλοί άλλοι, καθώς και μεγάλος αριθμός επώνυμων καλλιτεχνών.
Η επίλυση των βασικών προβλημάτων στην περιοχή μας, όπως η ύδρευση, τα δίκτυα αποχέτευσης, η κατασκευή σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού ακαθάρτων (η μόνη στο νησί), το αθλητικό μας κέντρο, η ίδρυση και στέγαση σε κοινοτικό ακίνητο του Περιφερειακού Ιατρείου Πύργου, η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Κοινότητας, τα 20 χιλιόμετρα συντηρημένων λιθόστρωτων περιπατητικών διαδρομών, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση παραδοσιακών οικισμών με ευρύ πρόγραμμα υπογείωσης των δικτύων της ΔΕΗ, η εκπόνηση μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και η προμήθεια κοινοτικού λεωφορείου που υλοποιούνται, τα 1.800 στρέμματα κοινοτικής έκτασης στην Βόρεια πλευρά της Τήνου που σχεδιάζεται να διατεθούν για πάρκο ΑΠΕ, αναδεικνύουν την ευαισθησία της εκάστοτε Κοινοτικής Αρχής στην εκτέλεση έργων υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος, αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης.
Η προαιρετική υπαγωγή των δαπανών της Κοινότητας στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδεικνύει και μαρτυρεί την αταλάντευτη προσπάθεια της Κοινοτικής Αρχής για διαφάνεια και ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών της Κοινότητας.
Η παντελής έλλειψη χρεών και υποχρεώσεων έναντι τρίτων, οι οικονομικοί δείκτες των απολογισμών της, η σταθερή ετήσια αύξηση των τακτικών εσόδων, η αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, των δωρεών και των Κληροδοτημάτων της, η στελέχωση των Υπηρεσιών της (Διοικητική, Τεχνική, Οικονομική, η λειτουργία ίδιας Ταμειακής Υπηρεσίας και το ΚΕΠ) με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ, (από τους οκτώ μονίμους υπαλλήλους της οι πέντε έχουν πτυχίο Γ’βάθμιας εκπαίδευσης), ο εξοπλισμός της Κοινότητας με πλήρες δίκτυο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διασφαλίζουν την διοικητική και οικονομική ευρωστία της Κοινότητας, αναδεικνύουν τις δυνατότητές της να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και προδιαγράφουν μια πορεία προόδου για τον τόπο.
Οι επενδύσεις του Ιδιωτικού Τομέα στην Κοινότητά μας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας υποδομές για ήπια τουριστική ανάπτυξη και πρόοδο. Σήμερα η περιφέρεια της Κοινότητάς μας διαθέτει 400 κλίνες σε μικρά τουριστικά καταλύματα, 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 9 εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, 7 καταστήματα με είδη δώρων και τουριστικά, ιδιωτικό χώρο εκθέσεων (gallery), φαρμακείο και σύγχρονα καταστήματα πρώτης ανάγκης. Το οργανωμένο λιμάνι του Όρμου Πανόρμου, το μοναδικό φυσικό λιμάνι στην ανατολική πλευρά της Τήνου φιλοξενεί τα αλιευτικά σκάφη του Αιγαίου την περίοδο του χειμώνα και υποδέχεται δεκάδες τουριστικά σκάφη την καλοκαιρινή περίοδο. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την Κοινότητα Πανόρμου ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό με πλέον των 70.000 επισκεπτών ετησίως και δημιουργούν την ισχυρή προοπτική περαιτέρω τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτή η πορεία προόδου και ανάπτυξης του τόπου οφείλεται στο πολύπλευρο έργο και στις υπηρεσίες της Κοινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια διοχετεύθηκαν στην ανάπτυξη του τόπου από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα περισσότερα από 10 000.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000.000 ευρώ για την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού και των δικτύων αποχέτευσης, 3.500,000 ευρώ για την κατασκευή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μικρότερα έργα κοινής ωφέλειας και πολιτισμού. Κανένα ίσως από τα μεγάλα έργα προόδου των τελευταίων ετών στον πολιτισμό, στις υποδομές, στο περιβάλλον δε θα είχε πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η διοικητική της αυτονομία.
Αυτή η πορεία προόδου για τον τόπο πρέπει συνεχιστεί αδιατάρακτη, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση, μια εξαιρετική, ευημερούσα περιοχή της Τήνου θα οδηγηθεί σε οικονομική καθυστέρηση και πληθυσμιακή συρρίκνωση. Η υφιστάμενη αυτάρκεια / αυτονομία και οι δείκτες ευημερίας και κοινωνικής συνοχής θα ανατραπούν δραματικά, εάν εναποτεθούν και εξαρτηθούν από συσχετισμούς και αποφάσεις ενός απομακρυσμένου Δήμου, με άλλες αξιακές προτεραιότητες, τοπικιστικές προκρίσεις και εύνοιες και άλλες στρατηγικές ανάπτυξης.
Δεδομένης λοιπόν της πολλαπλής ασυμβατότητας με τους άλλους δήμους του νησιού σε ζωτικούς τομείς σχεδιασμού, αποφάσεων και δράσεων, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι, εάν δεν παραμείνει η Κοινότητα Πανόρμου αυτόνομη διοικητική οντότητα στη νέα εποχή, θα ανατραπούν δραματικά οι προοπτικές της περιοχής μας, στερώντας παράλληλα το νησί από μια ζωογόνο και δημιουργική πηγή οικονομικής προόδου και ανάπτυξης, η οποία εν τέλει, αποβαίνει σε όφελος όλης της Τήνου. Το νησί θα απολέσει έναν αυτόνομο φάρο πολιτισμού, δημοκρατικού ήθους, μια προοδευτική, πρωτοπόρα αυτοδιοικητική νησίδα, έναν ισχυρό πόλο ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης που προσθέτει ηθικές και οικονομικές υπεραξίες για όλους τους Τηνίους και συμβάλλει με τη δική του δυναμική στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.
Πέραν τούτων όμως, το Κράτος δε θα υπηρετήσει κανέναν από τους στόχους που θέτει η διοικητική μεταρρύθμιση, εάν καταργηθεί η Ιστορική μας Κοινότητα.
Μια τέτοια δύσμοιρη απόφαση θα τιμωρήσει την περιοχή μας για την επιτυχή της προσπάθεια να προοδεύσει με όραμα, νοικοκυρεμένα και συνετά, με ορθολογικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Θα σηματοδοτήσει την αδιαφορία της Πολιτείας για την προσφορά της περιοχής μας στη νεώτερη καλλιτεχνική ιστορία της Πατρίδας μας, προκαλώντας ηθική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, οικονομική αλλά και εθνική βλάβη.
Οι δημότες μας δικαιούνται και έχουν κάθε λόγο να επιζητούν την ιστορική και διοικητική συνέχεια της Κοινότητας Πανόρμου, στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.
Ως Κοινοτική αρχή δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε το «τέλος της Ιστορίας» για την Κοινότητα Πανόρμου. Θα αγωνιστούμε να εισακουστεί από την τοπική μας ΤΕΔΚ, την ΚΕΔΚΕ, την Κυβέρνηση και τα Κόμματα η ειλικρινής, δίκαιη και τεκμηριωμένη θέση της δημοκρατικής και ιστορικής μας Κοινότητας, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ‘’εύλογες εξαιρέσεις’’ των νησιωτικών και ορεινών περιοχών του Κειμένου Διαβούλευσης του προγράμματος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ ορισμένες εμβληματικές Κοινότητες, όπως του Πανόρμου, της Οίας, του Νυμφαίου, των Αμπελακίων, του Παπίγκου, καθώς και άλλες με πρωτοποριακό έργο, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Εάν με την συμπαράταξη και συμπαράσταση των Ελλήνων πολιτών και της πολιτικής μας ηγεσίας το επιτύχουμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο Πάνορμος, η Τήνος, η Περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας μας θα είναι σίγουρα ωφελημένοι και η Ιστορία θα μας δικαιώσει για την επιλογή μας αυτή.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου Κυκλάδων
Ηλίας Τζαβελόπουλος
Μετά λύπης μου ανέγνωσα σήμερα στα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ότι θέτουν απαραίτητες προυποθέσεις για τις συνενώσεις των ΟΤΑ. Βέβαια από την μία πλευρά δεν είναι κακό αυτό.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν «Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών για να αποφευχθούν συνενώσεις, που θα υπογορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια.»
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η ιστορικότητα, η μοναδικότητα κ.τ.λ.!!! Μήπως ψάχνουν «παραθυράκια» ώστε τελικά, να εφαρμόσουν αυτό που λένε ότι δεν θέλουν να συμβεί;;; Δηλαδή «να αποφευχθούν συνενώσεις, που θα υπογορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια». Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω. Θα αρχίσουμε πάλι να λέμε ότι αυτός είναι ιστορικός Δήμος-Κοινότητα, ο άλλος δεν είναι και στο τέλος όποιος έχει πρόσβασει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα γλιτώσει την συννένωση και όποιος όχι θα συννενωθεί. Έτσι θα γίνουν οι τομές και οι ανατροπές;;; Μερεμέτια βλέπω πάλι…
Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί και να εισακουστεί η άποψη των ειδικών. Η μελέτη του Ι.Τ.Α. για την συνένωση θα εφαρμοστεί εκεί που θα τους περάσει.
Είμαι περίεργος κύριε Υπουργέ να δω τι θα κάνετε με το χωροταξικό και πως θα ξεπεράσετε τις αντιδράσεις. Θα είναι άδικο να πάμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά με την πρόφαση της ιστορικότητας και μοναδικότητας και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ
«των Ελλήνων οι Κοινότητες»
Οι Κοινότητες :
Αμπελακίων Λαρίσης
Νυμφαίου Φλωρίνης
Οίας Κυκλάδων
Πανόρμου Κυκλάδων
Πάπιγκου Ιωαννίνων
Έχουν κάνει γνωστές –η κάθε μία ξεχωριστά- στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού τους τις θέσεις τους επί του Κειμένου Δημόσιας Διαβούλευσης υπό τον τίτλο «Αρχές νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης».
Στα έγγραφά τους αποδεικνύουν με αντικειμενικά κριτήρια, ισχυρά επιχειρήματα και πασίδηλα γεγονότα ότι ανέδειξαν και προήγαγαν σε αξιοζήλευτο βαθμό τα συγκριτικά φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους προς όφελος των κατοίκων τους και της Πατρίδας μας γενικότερα και ότι δικαίως και επαξίως το Πρόγραμμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ διατήρησε την διοικητική τους αυτονομία.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του δικτύου βρίσκεται η διατήρηση της αρχιτεκτονικής των τόπων αυτών, που αντιμετωπίζουν έντονες πολεοδομικές πιέσεις. Οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι πολλές και η συνεργασία των Κοινοτήτων στοχεύει στο να διατηρήσει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών.
Μεταξύ των πολυάριθμων δράσεων του δικτύου « Των Ελλήνων οι Κοινότητες» διοργανώθηκαν συνέδρια για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εκπονήθηκαν αρχιτεκτονικές μελέτες για την συντήρηση, επισκευή των αντιπροσωπευτικών κτιρίων και την κατασκευή νέων κτιρίων με παραδοσιακό τρόπο, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων.
Πέραν όμως των προσπαθειών για τη διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας των οικισμών, το δίκτυο προωθεί και την αναβίωση του κοινοτικού τους βίου. Σε αυτό το διάστημα αναπτύχθηκαν μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις γενικά, όπου εργοδότες δεν είναι υπάλληλοι μεγάλων εταιρειών, αλλά τα μέλη των ίδιων των οικογενειών τους. Με τον τρόπο αυτό το εισόδημα κατανέμεται σε όλη την κοινωνία, δημιουργώντας ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς στις κοινότητες.
Άλλωστε στους στόχους του Δικτύου, όπως περιγράφονται στο καταστατικό του, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος των παραδοσιακών κοινοτήτων, η τόνωση της απασχόλησης από νέες οικονομικές δραστηριότητες συμβατές με τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών τόπων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η εκμετάλλευση των τουριστικών δυνατοτήτων που παρουσιάζονται.
Έχουν αναδείξει την αυτοφυή λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ήπια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η χώρα έχει υποχρέωση ιδιαίτερα αυτές τις περιοχές και τους τόπους με το τόσο πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, να τις προστατεύσει και να τις διαφυλάξει βάσει του Συντάγματος. Το Πρόγραμμα Καποδίστριας αποδείχθηκε πετυχημένο, εφόσον κατόρθωσε να μην τις αφήσει να χαθούν προκαλώντας τους ηθική, περιβαλλοντική οικονομική αλλά και εθνική βλάβη.
Για τους λόγους αυτούς
– διερμηνεύοντας την καθολική βούληση των κατοίκων τους, σίγουρα όλων των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών πέρα από τα σύνορα της χώρας
– -υπογραμμίζοντας την εντελώς διακριτή τους ταυτότητα, η οποία δεν πρέπει να νοθευτεί σε μεγαλύτερα διοικητικά σύνολα με άλλες αξιακές προτεραιότητες,
– επικαλούμενες το πλούσιο έργο που επιτέλεσαν στις διοικητικές τους περιφέρειες, τους οικονομικούς δείκτες και τα απολογιστικά τους στοιχεία, τη διοικητική τους επάρκεια και την πανελλήνια και ευρωπαϊκή αναγνώριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους
σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του Προγράμματος που αφορούν στην Ορεινότητα και Νησιωτικότητα
ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ
να διατηρηθούν ως εμβληματικές Κοινότητες στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται με το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Για το Εθνικό Δίκτυο παράδοσης Πολιστιμού και Κοινοτικού Βίου
«των Ελλήνων οι κοινότητες»
Οι Κοινότητες :
Αμπελακίων Λαρίσης
Νυμφαίου Φλωρίνης
Οίας Κυκλάδων
Πανόρμου Κυκλάδων
Πάπιγκου Ιωαννίνων
Η Κυβέρνηση τολμά και λαμβάνει αποφάσεις που επιφέρουν σημαντικές τομές. Δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και αυτό είναι το σπουδαιότερο, η απόφαση για τα stage ήταν πολύ θαραλέα. Σημασία έχει το γενικότερο καλό έστω και αν είναι υποχρεωμένη να τα βάλει και με οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό είναι δημοκρατία, δεν μπορούν οι ολίγοι να περιορίζουν την ελευθερία των πολλών και κατά προέκταση η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών της εν πνεύματι δικαίου.
Μέσα στο πνεύμα της ενίσχυσης του Κράτους Δικαίου εντάσσεται και το πρόγραμμα Καποδίστριας (Ο εντιμώτερος, αξιότερος και δικαιότερος Ελληνας πολιτικός)
Η συνέχεια αυτού Καλλικράτης ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα. Αυτή λοιπόν η αρχιτεκτονική πρέπει να υπάρξει στο πρόγραμμα Καλλικράτης.
Είθε λοιπόν να αποτελέσει τον Παρθενώνα της Δημοκρατίας.
Μερικά στοιχεία όμως που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
1.Προκειμένου περί συνενώσεως ομόρων Δήμων να λαμβάνεται υπόψη η ομοιότης στοιχείων όπως κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, φυσικό περιβάλλον να μη συνενώνονται δήμοι με διαφορετικό φυσικό περιβάλλον αλλά κατά το δυνατόν συγγενές ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.Οικιστική ανάπτυξη πχ να μη συνενώνονται Δήμοι που ο ένας έχει αποκλειστική κατοικία και άλλος άμιγή.
Εν ουδεμία περιπτώσει να υποβαθμίζεται Δήμος από συνένωση.
Στην συνένωση επίσης να λαμβάνεται υπόψη και το μέγεθος του πληθυσμού να προσεγγίζεται κατά το δυνατόν αριθμητικά ώστε να μη εξαφανίζεται ο μικρότερος Δήμος.
2.Περιοχές φυσικού κάλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτοτελείς Δήμους ως πρότυπα περιβαλλοντικής ανάπτυξης στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης που αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή.
3.Ελεγχος των οικονομικών των Δήμων από Ορκωτούς Λογιστάς σε ετήσια βάση και δημοσίευση στο διαδίκτυο.
4.Δημοσίευση στο διαδίκτυο οποιασδήποτε απόφασης του Δήμου.
5.Σύστημα άμεσης εκπροσώπησης μέσω συμβουλίων. Να δημιουργηθούν συμβούλια στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτών που θα λαμβάνουν την θέση ύστερα από κλήρωση ή να εφαρμοσθεί μια σειρά αλφαβητική ώστε όλοι να διατελέσουν κατά σειρά.
Οι αποφάσεις των συμβουλίων να προωθούνται στο δημοτικό συμβούλιο και να είναι δεσμευτικές
6.Ιντερνετική Δημοκρατία ο Δήμαρχος να προωθεί σχέδια αποφάσεων προς του Δημότες και να ψηφίζονται μέσω ιντερνετ.
Ο Δήμος να καταβάλει προσπάθεια να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην χρήση Η/Υ και να τους προμηθεύσει Η/Υ σε χαμηλές τιμές ίσως και με κρατική επιχορήγηση.θα μπορούσε αυτό να γίνει ανά ομάδες πολιτών να αποφασίζουν και να δίνουν τα αποτελέσματα στον χειριστή.
7.Δημιουργία εθελοντικών ομάδων στις οποίες θα συμμετέχουν και γεροντότεροι όπου θα γίνονται συζητήσεις για θέματα του Δήμου και οι αποφάσεις θα διαβιβάζονται στον Δήμο ένα είδος Γερουσίας.
Οι συνενώσεις δήμων, κοινοτήτων ή/και διαμερισμάτων αποβλέπουν στην (α) επίτευξη πληθυσμιακού μεγέθους αναλόγου αυτού άλλων ευρωπαϊκών κρατών (που όμως ίσως επιτυγχάνεται βάσει άλλων εδαφικών-συγκοινωνιακών πραγματικοτήτων), καθώς και την (β) δημιουργία οικονομιών κλίμακος για τη λειτουργία του μηχανισμού της κάθε τοπικής αυτοδιοικήσεως.
Θα ήτο ευχής έργον εάν, ως πολιτεία, επιλέγαμε να σχεδιάσουμε τις συνενώσεις βάσει των καθημερινών ροών του εργατικού δυναμικού ή του πληθυσμού, ώστε οι νέοι αυτοδιοικητικοί και χωρικοί σχηματισμοί να προσομοιάζουν στις οικονομικές περιοχές της χώρας (όχι απλώς να απαρτίζονται από εδαφομορφολογικά ή/και κοινωνικά ή/και δημογραφικά παρεμφερείς τόπους). Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται η άσκησις οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το κριτήριο που αναφέρω είναι «λειτουργικό». Συνδυάζει γεωγραφικούς, οικονομικούς, συγκοινωνιακούς δεσμούς και καταστάσεις και δύναται εκληφθή ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων αυτών.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε επί των πληθυσμιακών ροών που αναφέρω προέρχονται από την τελευταία απογραφή (του 2001). Βάσει τούτων και του κατωτάτου κριτηρίου (στατιστικού κατωφλίου) λειτουργικής ενοποιήσεως περιοχών που χρησιμοποιείται μεταξύ των εταίρων μας της ΕΕ (ήτοι το 15%), προκύπτει ότι η Ελλάς απαρτίζεται από 667 τέτοιες περιοχές (travel-to-work areas). Κατά την γνώμη μου είναι πρώιμο να προεξοφλούμε ή να υπονοούμε ότι οι χωρικές οντότητες της Ελλάδος είναι 370 δίχως να έχουμε επεξεργαστεί να νεώτερα στοιχεία, τα οποία όμως θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά την τέλεση της επόμενης απογραφής!
Ενώ βάσει των ερευνητικών ευρημάτων μου υποστηρίζω την σκοπιμότητα της διοικητικής ενοποιήσεως πολλών περιοχών της χώρας, είμαι μάλλον ανήσυχος προ της «προκρούστειας» προσεγγίσεως να χωρέσουμε την Ελλάδα σε 370 τεμάχια, διότι διαβλέπω τον κίνδυνο να συνενώσουμε διοικητικό-οικονομικά μη-επαρκώς λειτουργικά συνδεόμενες περιοχές σε μεγάλα τμήματα της υπαίθρου. Φοβούμαι ότι τούτο, μεταξύ άλλων, θα έχει αρνητικές παρενέργειες στην αποτελεσματικότητα ασκήσεως χωρικά στοχευμένης αναπτυξιακής ή/και κοινωνικής πολιτικής (δημιουργώντας εσφαλμένη αίσθηση και αστοχίες όσον αφορά στη διάχυση των παραμβάσεων, το μέγεθος των πολλαπλασιαστών κ.λπ.)
ναι στον καλλικρατη ναι στους μεγαλυτερους δημους που θα απελευθερωσουν απο τα δεσμα οπως ειπε και ο προεδρος τις τοπικες κοινωνιες..χρειαζετε πολυ σηζητηση με τους τοπικους παραγωντες μεχρι να χωνεψουν την μελωντικη εξαφανιση τους και την αντικατασταση τους με ικανωτερους .παντα πρεπει να γινουν καποιες θυσιες για το καλυτερο ομως οι δημοτικοι υπαληλοι θα πρεπει οντως να μπορουν να παρουν μεταθεση στον τοπο διαμονης τους για να προσφερουν καλυτερη και ποιοτικοτερη εργασια.ειναι ενα θεμα που πρεπει να δειτε..
ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΗΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΗΣΤΡΙΑ ΜΑΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΗΚΡΑΤΗΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΓΑΝΤΙΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ.
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατ/Δήμο
Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο 5.430 κατ/Δήμο
Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατ/Δήμο
Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατ/Δήμο
Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο. Και η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 ΟΤΑ με μέσο όρο 10.200 κατ/Δήμο. Είμαστε ήδη ως χώρα σε …σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» του μέσου όρου πληθυσμού ανά Δήμο.
Και με την πρόταση των 370 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατ/Δήμο.
Πέραν αυτών σημαντικός είναι και ο παρακάτω πίνακας, από τις ίδιες πηγές.
Γαλλία: Το 95% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Γερμανία: Το 75% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ισπανία: Το 85% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ιταλία: Το 71% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Φινλανδία: Το 50% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει το υψηλό επίπεδο και το αναγκαίο βάθος, που χρειάζεται η σημερινή ,ευρωπαϊκή,χώρα μας!
Τούτο σημαίνει την απαίτηση για περίσσεια μελέτη,για βαθειές τομές, για πλήρη-ολόπλευρη αξιοποίηση όλης της υπάρχουσας εμπειρίας, και για πλήρη -ειλικρινή διάλογο.
Η νησιωτική και η ορεινή Ελλάδα έχει πολλύ σοβαρά προβλήματα, έχει περισσότερες ανάγκες ,έχει περισσότερες απαιτήσεις.
Η πρόταση για νησιά -δήμους, δεν λύνει κανένα πρόβλημα,αφού ,στην ουσία, περιορίζει το νησί στα προβλήματα του.
Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να είναι πιό προχωρημένος δίνοντας λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των νησιών και των νησιωτών.
Το συγκοινωνιακό πρόβλημα είναι μια ουσιαστική παράμετρος η οποία πρέπει να προβάλλει και να προβάλλεται στην μεταρρύθμιση που συζητούμε.
Χρειάζεται ένας σχεδιασμός και ένα νομοθετικό πλαίσιο(χωροταξική και θεσμική διάσταση της μεταρρύθμισης),που να δίνει «οξυγόνο» για μια νέα λειτουργική των νησιών μας.
Πχ ,γιατί και για τα νησιά μας να μην ισχύσει μια ομαδοποίηση-ενοποίηση όμορων νησιών σε ένα νέο δυναμικό δήμο;
Αυτό είναι σωστό να γίνει, αλλά για να λειτουργήσει σωστά,( όπως άλλωστε και σε όλους τους νέους συνενωτικούς δήμους),χρειάζονται πλήρεις ,λειτουργικές και οικονομικές «οδικές» διασυνδέσεις, δηλαδή ενδοδημοτική ,διαδημοτική και διαπεριφερειακή θαλάσσια συγκοινωνία, που θα δώσει αναπτυξιακές και λειτουργικές δυνατότητες στον νέο δήμο.
Οφείλει λοιπόν το θεσμικό πλαίσιο ( που τώρα συζητούμε),να προβλέψει αυτήν την ,αναγκαία προϋπόθεση για τα νησιά.
Αλλωστε ,πλέον, το διαδίκτυο βοηθά σημαντικά στην κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών, οπότε (με την προηγούμενη προϋπόθεση), μπορούν να περπατήσουν διανησιωτικοί δήμοι!
Πραγματικά μια νέα αρχιτεκτονική που εμείς οι Δημοτικοί Υπάλληλοι ελπίζουμε να φέρει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία των εκλεγμένων αιρετών οργάνων!!!Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο το σχόλιο του οποίου έχει μεγάλη σημασία για μερικούς εκατοντάδες μη πω μερικές χιλιάδες υπαλλήλων που εργάζονται στους ΟΤΑ. ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται με εμάς που είμαστε το νευραλγικό τμήμα των οργανισμών αυτών και καλούμαστε να ανεχθούμε στην πραγματικότητα τον κάθε αιρετό με την εξωπραγματική θεώρηση του για τα τεκτενόμενα των Δήμων.Τουλάχιστον να έχουμε κι εμείς την δυνατότητα να επιλέξουμε τον νέο Δήμο που θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να μην αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τις οικογένειες μας.Επίσης να μην γίνει ΚΑΜΙΑ έκπτωση στο χωροταξικό..ΧΡΗΜΑΤΑ υπάρχουν και μάλιστα υπέρ αρκετά (συντάσσω και διαχειρίζομαι προϋπολογισμό ενός μικρού Δήμου και γνωρίζω λίγο καλύτερα…ΜΟΝΟ το 8% των συνολικών εξόδων αφορά μισθοδοσία προσωπικού…τα συμπεράσματα δικά σας-όχι που αμοιβόμαστε και επιβαρύνουμε το Δημόσιο).Η μελέτη του ΙΤΑ είναι πλήρης και τεκμιριωμένη και επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ας ακούσουμε και μια φορά τους επιστήμονες μας…δεν νομίζω να χάσουμε περισσότερα απ αυτά που χάνουμε ακούγοντας τους πολιτικούς με τις μικροκομματικές και μεγαλοκομματικές τους υπόγειες διαβουλεύσεις..αν και κατα βάθος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό διότι οι σχέσεις είναι εκ του νόμου διαπλεκόμενες…αρκεί κανείς να διαβάσει τον Κώδικα υπαλλήλων και άλλους νόμους (ελεγκτικό συνέδριο-κώδικας Δήμων και κοινοτήτων…τελοσπάντων…ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ….καλή τύχη στους συναδέλφους μου
Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ 15 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΤΕ.ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ 4000 ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ [ΤΟ 100% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ]ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ. ΔΙΑΤΕΛΩ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Κατ αρχάς κύριε Υπουργέ θέλω να σας συγχαρώ για το δύσκολο εγχείρημα που έχετε αναλάβει και σας εύχομαι ολόψυχα κουράγιο και καλή δύναμη. Μέτα το τέλος της ανοικτής διαβούλευσης θα προχωρήσετε στην χωροταξική διευθέτιση του ζητήματος. Εκεί οι πιέσεις που θα σας ασκηθούν θα είναι τεράστιες, διότι τα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά. Ένα πράγμα να ξέρετε. Ότι οι πολίτες θέλουν ριζικές αλλαγές και τομές από τις οποίες θα απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Η πρόβλεψη της αρχής , κάθε νησί και Δήμος είναι κατ΄αρχήν σωστή και επιβεβλημένη, αρκεί να ισχύσει για όλες τις ομοειδείς περιπτώσεις. Όμως στα πλαίσια του στόχου που τίθεται με κρινόμενο σχέδιο, για ισχυρούς Δήμους, είναι δυνατόν να υπάρξουν ισχυροί Δήμοι, σε νησιά των 10.000 και 15.000 κατοίκων όταν αυτά θα έχουν πάνω 2 και 3 ΟΤΑ;;; Είμαι βέβαιος πως οχι και οι κάτοικοι των νησιών αυτών δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τις υπηρεσίες που θα παρέχει ένας ισχυρός Δήμος. Το κάθε νησί ως γεωγραφική και κοινωνική ενότητα, θα πρέπει να αποτελεί έναν (1) Δήμο, γιατί μόνο με αυτό το διοικητικό σχήμα, εκτός των άλλων, θα είναι δυνατός ο συνολικός σχεδιασμός για κάθε νησί. Εξαίρεση για περισσότερους Δήμους θα πρέπει να αποτελούν τα πολύ μεγάλα νησιά, δηλαδή η Κρήτη, η Ευβοια, η Μυτιλήνη και ΙΣΩΣ η Κέρκυρα (1-2 Δήμοι) η Ρόδος (1-2) , η Χίος (1-2). Η αρχή νησί και Δήμος θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, διότι σε αντίθετη πέρίπτωση θα υπάρξουν αντιδράσεις (κυρίως απο τους αιρετούς του κάθε νησιού). Δηλαδή με ποια λογική η Χίος θα είναι ένας Δήμος και η Τήνος ή Σύρος 2-3 Δήμοι; Θα είναι αντελώς άδικο και όπως ανέφερα και παραπάνω οι κάτοικοι των νησιών αυτών δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τις υπηρεσίες που θα παρέχει ένας ισχυρός Δήμος.
Τέλος πρέπει να σταματήσουμε να επικαλούμαστε ιστορικά γεγονότα και να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει η συνένωση του Χ Δήμου με τον γειτονικό Δήμο ή Κοινότητα, επειδή εκεί έζησε ένας αρχαίος φιλόσοφος ή είναι η γενέτειρα του Χ πρωθυπουργού της Ελλάδος. Αυτά θα παραμείνουν. Δεν πρόκειται να διαγραφούν με την συνένωση. Επιχειρήματα τέτοιου είδους είναι τουλάχιστον αστεία. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας αλλά εδώ δεν κάνουμε μάθημα ιστορίας αλλά αποφασίζουμε για το πως ένας θεσμός θα κάνει βήματα προς τα εμπρός ή θα μείνει στάσιμος και μίζερος. Αυτό που πρέπει να προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο είναι η σωστότερη-διακαιώτερη και αναλογικότερη εκπροσώπηση (στα όργανα αποφάσεων των νέων ΟΤΑ) των υπό κατάργηση ΟΤΑ. Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται για την μη συνένωση αποσκοπεί σε άλλες στρατηγικές.
Με τιμή.
Γ.Π.
Πτυχιούχος Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Διοικητική μεταρρύθμιση με βρίσκει σύμφωνο ως πρός τις αρχές της και το χωροταξικό, έχω όμως να προτείνω περιληπτικά και τα παρακάτω:
1. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο χωροταξικό, αλλά να εφαρμοσθεί
απόλυτα η ορθολογική απόφαση του Ι.Τ.Α. Επιτέλους να ισχύσει για
μια φορά,πρόταση, χωρίς την παρέμβαση παραγώντων και παραγωντίσκων
που ενεργούν ως γνωστόν πάντα, με γνώμονα εξυπηρέτηση συμφερόντων ή
προσωπικών στρατηγικών.
2. Να οριστούν από την πολιτεία ορκωτοί λογιστές για οικονομικό
έλεγχο των προς συννένωση Δήμων, προκειμένου να έχωμε την ακριβή
οικονομική κατάστασή τους για υγιές ξεκκίμημα των νέων Δήμων.
Επίσης ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών να καθιερωθεί ως θεσμός για
τους νέους δήμους, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συνέχιση
διασπάθησης του δημοσίου χρήματος.
3. Οι αιρετοί αρχοντες πρέπει υποχρεωτικά και αποδεδειγμένα να είναι
μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου όπου θα θέσουν υποψηφιότητα, τουλάχιστον
για τα δυο τελευταία έτη πριν από τις εκλογές.
Επί τέλους πρέπει να εκλείψουν οι επισκέπτες και τουρίστες αιρετοί
άρχοντες του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου. Είναι αδιανόητο να έχουν
οικογενειακά,οικονομικά κ.λ. συμφέροντα σε άλλο Δήμο και άλλου τάχα
τα συμφέροντα να υπηρετούν, παραβιάζοντας και το σχετικό άρθρο του
Κώδικα Τ.Α.
4. Αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση του ασυμβίβαστου στις Δημοτικές
εκλογές. Υπάρχουν συνδικαλιστές διαφόρων κοινωνικών ομάδων με
μεγάλη επιρροή και σχέσεις συναλαγής, που επειρεάζουν τα μέγιστα το
εκλογικό αποτέλεσμα, παραβιάζοντας τους κανόνες δεοντολογίας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
(Νέα καταχώρηση με σωστό G-mail)
. από ΑΝΤΩΝΗΣ – — 18 Ιανουαρίου 2010 @ 17:27 Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος (moderation) από τους υπεύθυνους της δικτυακής διαβούλευσης, περισσότερα..
Η Διοικητική μεταρρύθμιση με βρίσκει σύμφωνο ως πρός τις αρχές της και το χωροταξικό, έχω όμως να προτείνω περιληπτικά και τα παρακάτω:
1. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο χωροταξικό, αλλά να εφαρμοσθεί
απόλυτα η ορθολογική απόφαση του Ι.Τ.Α. Επιτέλους να ισχύσει για
μια φορά,πρόταση, χωρίς την παρέμβαση παραγώντων και παραγωντίσκων
που ενεργούν ως γνωστόν πάντα, με γνώμονα εξυπηρέτηση συμφερόντων ή
προσωπικών στρατηγικών.
2. Να οριστούν από την πολιτεία ορκωτοί λογιστές για οικονομικό
έλεγχο των προς συννένωση Δήμων, προκειμένου να έχωμε την ακριβή
οικονομική κατάστασή τους για υγιές ξεκκίμημα των νέων Δήμων.
Επίσης ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών να καθιερωθεί ως θεσμός για
τους νέους δήμους, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συνέχιση
διασπάθησης του δημοσίου χρήματος.
3. Οι αιρετοί αρχοντες πρέπει υποχρεωτικά και αποδεδειγμένα να είναι
μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου όπου θα θέσουν υποψηφιότητα, τουλάχιστον
για τα δυο τελευταία έτη πριν από τις εκλογές.
Επί τέλους πρέπει να εκλείψουν οι επισκέπτες και τουρίστες αιρετοί
άρχοντες του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου. Είναι αδιανόητο να έχουν
οικογενειακά,οικονομικά κ.λ. συμφέροντα σε άλλο Δήμο και άλλου τάχα
τα συμφέροντα να υπηρετούν, παραβιάζοντας και το σχετικό άρθρο του
Κώδικα Τ.Α.
4. Αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση του ασυμβίβαστου στις Δημοτικές
εκλογές. Υπάρχουν συνδικαλιστές διαφόρων κοινωνικών ομάδων με
μεγάλη επιρροή και σχέσεις συναλαγής, που επειρεάζουν τα μέγιστα το
εκλογικό αποτέλεσμα, παραβιάζοντας τους κανόνες δεοντολογίας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Η Διοικητική μεταρρύθμιση με βρίσκει σύμφωνο ως πρός τις αρχές της και το χωροταξικό, έχω όμως να προτείνω περιληπτικά και τα παρακάτω:
1. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο χωροταξικό, αλλά να εφαρμοσθεί
απόλυτα η ορθολογική απόφαση του Ι.Τ.Α. Επιτέλους να ισχύσει για
μια φορά,πρόταση, χωρίς την παρέμβαση παραγώντων και παραγωντίσκων
που ενεργούν ως γνωστόν πάντα, με γνώμονα εξυπηρέτηση συμφερόντων ή
προσωπικών στρατηγικών.
2. Να οριστούν από την πολιτεία ορκωτοί λογιστές για οικονομικό
έλεγχο των προς συννένωση Δήμων, προκειμένου να έχωμε την ακριβή
οικονομική κατάστασή τους για υγιές ξεκκίμημα των νέων Δήμων.
Επίσης ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών να καθιερωθεί ως θεσμός για
τους νέους δήμους, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συνέχιση
διασπάθησης του δημοσίου χρήματος.
3. Οι αιρετοί αρχοντες πρέπει υποχρεωτικά και αποδεδειγμένα να είναι
μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου όπου θα θέσουν υποψηφιότητα, τουλάχιστον
για τα δυο τελευταία έτη πριν από τις εκλογές.
Επί τέλους πρέπει να εκλείψουν οι επισκέπτες και τουρίστες αιρετοί
άρχοντες του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου. Είναι αδιανόητο να έχουν
οικογενειακά,οικονομικά κ.λ. συμφέροντα σε άλλο Δήμο και άλλου τάχα
τα συμφέροντα να υπηρετούν, παραβιάζοντας και το σχετικό άρθρο του
Κώδικα Τ.Α.
4. Αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση του ασυμβίβαστου στις Δημοτικές
εκλογές. Υπάρχουν συνδικαλιστές διαφόρων κοινωνικών ομάδων με
μεγάλη επιρροή και σχέσεις συναλαγής, που επειρεάζουν τα μέγιστα το
εκλογικό αποτέλεσμα, παραβιάζοντας τους κανόνες δεοντολογίας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, όπως αυτή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής: προσπάθειες αναδιάρθρωσης του κράτους έγιναν και επί προηγούμενης κυβέρνησης, με αντίστοιχη μείωση των περιφερειών. Τότε η πρωτοβουλία αυτή είχε παρουσιαστεί και πάλι ως σημαντική μείωση του κράτους και των πελατειακών του σχέσεων, που θα οδηγούσε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των περιφερειών και στη μείωση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν διαφορετικό.
Πρώτον, το κράτος δεν μειώθηκε ούτε έγινε πιο αποτελεσματικό, αφού οι υπάλληλοι των προγενέστερων περιφερειών δεν απομακρύνθηκαν, ενώ στα νέα διοικητικά όργανα που δημιουργήθηκαν, η πρώην κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να προσλάβει επιπλέον «τα δικά της παιδιά».
Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, είναι ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν μειώθηκαν ούτε κατά την «μεταρρύθμιση» που ανέφερα πιο πάνω ούτε με τον «Καποδίστρια». Αυτό που παρατηρείται είναι μία απλή μεταφορά της διαπλοκής από κεντρικό σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας την μεταφορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.
Πιστεύω ότι πράγματι περισσότερη δημοκρατία σημαίνει λιγότερη διαπλοκή. Και αυτό γιατί η διαπλοκή εμφανίζεται σε συγκεντρωτικές μορφές διοίκησης, όπου ο κρατικός λειτουργός δεν ελέγχεται από τον εντολέα της κυβέρνησης (τον πολίτη), αλλά από ένα κλειστό περιβάλλον εντολοδόχων (τον πολιτικών, κομματικών στελεχών κλπ.) Το να δημιουργηθεί όμως ένα μικρό αντίγραφο της κεντρικής αιρετής (και απόλυτης) εξουσίας σε τοπικό επίπεδο δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα της διαφθοράς (όπως και το πρόβλημα των αμέτοχων πολιτών) θα αντιμετωπιζόταν μεταφέροντας περισσότερες εξουσίες στους δημότες. Αυτό που θα πρότεινα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν το εξής: να δημιουργηθεί ο θεσμός του «κληρωτού πολίτη». Κατ’ αντιστοιχία με τον «κληρωτό οπλίτη», ο κληρωτός πολίτης θα έχει την υποχρέωση να μετέχει σε συνοικιακά, δημαρχιακά ή διαμερισματικά συμβούλια, για ένα μικρό χρονικό διάστημα με κλήρο και τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή του. Με το θεσμό αυτό θα είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
1. Ο πολίτης που αντιπροσωπεύει τον εαυτό του στα κέντρα αποφάσεων και δεν έχει εκχωρήσει την άποψή του σε κάποιον αντιπρόσωπο, νιώθει συνυπεύθυνος των επιλογών της κοινότητας, του δήμου, της περιφέρειας, αναγνωρίζοντας την ισχύ των αποφάσεων των συμβουλίων. Οι πολίτες θα σέβονται τις τοπικές αποφάσεις αφού θα προέρχονται από τους ίδιους. Και αφού αναπτυχθεί η πεποίθηση ότι όλοι σέβονται και υποστηρίζουν τους τοπικούς νόμους, τότε όσοι μετέχουν κάθε φορά στα συμβούλια θα φροντίζουν οι αποφάσεις να είναι προς το συμφέρον της κοινότητας, πάνω από στενά προσωπικά συμφέροντα που μπορεί να ακυρωθούν από μία επόμενη σύνθεση των συμβουλίων.
2. Με την υποχρεωτική εν δυνάμει συμμετοχή όλων των πολιτών σε κυβερνητικές-εκτελεστικές διαδικασίες, θα αναπτυχθεί η ανάγκη για όλους να μετέχουν ενεργητικά και να ενημερώνονται συνεχώς στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Μεγαλύτερη ενεργητικότητα και συμμετοχή οδηγεί ιστορικά σε αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και του βιοτικού επιπέδου. Αλλά κυρίως, θα είναι αδύνατο τα τοπικά συμβούλια να εξελιχθούν σε ομήρους μικρών αλλά δυναμικών μειοψηφιών, όπως συχνά γίνεται στα Πανεπιστήμια ή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
3. Μέσω της διαδικασίας των κληρωτών συμβουλίων όλοι θα έχουν τη δυνατότητα τόσο να προσφέρουν με καινοτόμες ιδέες στην εξέλιξη του συστήματος, όσο και να γνωρίσουν και να κρίνουν την ικανότητα προσφοράς των συμπολιτών τους. Η ανάπτυξη καινοτομιών στη λειτουργία του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του συστήματος ειδικά σε περιόδους κρίσης (και θα αποτελούσε μία καλή εναλλακτική στη συνήθεια να μεταφράζονται νόμοι άλλων κρατών με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν και στην Ελλάδα). Η γνωριμία με τις ιδέες και την προσωπικότητα των συμπολιτών θα αναδείξει τους ικανότερους στην στελέχωση των αντιπροσωπευτικών τμημάτων του πολιτεύματός μας, έξω και πέρα από κομματικές διαδικασίες, οι οποίες βάζουν τα θεμέλια φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο βίο.
Ευχαριστώ
Βάσει λογικής:
1.Οσο πιο μικρές είναι οι διοικητικές δομές μιας χώρας τόσο περισσότερο λειτουργεί η άμεση δημοκρατία αφού η γνώμη του κάθε πολίτη επήρεάζει κατά μεγαλύτερο κλάσμα τις αποφάσεις του αιρετού άρχοντα.
2.Όσο πιο μικρές είναι οι διοικητικές δομές μιας χώρας , τόσο περισσότερες είναι και άρα αφενός αυξάνεται το κόστος λειτουργίας τους και αφετέρου γίνεται δυσκολότερη η συνεργασία μεταξύ τους όπου αυτή χρειάζεται.
3.Η διαφθορά δεν φαίνεται να σχετίζεται ιδιαίτερα με την διοικητική υποδιαίρεση αλλά κυρίως εξαρτάται από άλλους παράγοντες (αρμοδιότητες,γραφειοκρατία, αοριστίες νομικού πλαισίου, έλλειψη παιδείας υπαλλήλων, ατιμωρησία κλπ)
Επειδή κατά τη γνώμη μου, η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας βαραίνει περισσότερο από τα όποια οικονομοτεχνικά οφέλη πιστεύω ότι θα έπρεπε να παραμείνει το υπάρχον μοντέλο διοικητικής διαίρεσης της χώρας με δύο προυποθέσεις : α)να ενισχυθεί τόσο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων όσο και σε επίπεδο πόρων και β)να ενταχθούν σε αυτό όλοι οι χρήσιμοι νεωτερισμοι που εισάγει ο Καλλικράτης.
Τέλος , χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο των δημάρχων για τυχόν αυθαιρεσίες (ειδικά σε προεκλογικές περιόδους παρατηρείται έξαρση βολέματος ημετέρων)
Δεν διάβασα πουθενά τι θα γίνει με εμάς τους υπαλλήλους.
Είμαι πχ μόνιμος κάτοικος Ιεράπετρας , εργάζομαι στον πχ στον όμορο Δήμο Βιάννου Ηρακλείου (40 χιλ) .
Εάν καταργηθεί ο δήμος Βιάννου και δεν πάει στην Ιεράπετρα αλλά στον άλλο δήμο Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου .
Θα πρέπει να κάνω κάθε ημέρα 80+80 χιλ ;
Είναι δίκαιο ; Είναι βιώσιμο για την οικογένεια μου , όταν η σύζυγος μου έχει μόνιμη δουλειά στην Ιεράπετρα και το σπίτι μου είναι εδώ ;
Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για εμάς , που είμαστε μικρό ποσοστό να μπορούμε να επιλέξουμε τον δήμο που επιθυμούμε να εργαστούμε κατά την συνένωση και αφού βέβαια μας αποδέχεται ο Δήμος που θέλουμε να μετακινηθούμε .
Δηλαδή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο : Σε περίπτωση κατάργησης δήμου οι δημοτικοί υπάλληλοι του , μόνιμοι κάτοικοι όμορου δήμου , δύναται να επιλέξουν την μετακίνηση τους στον Δήμο μόνιμης κατοικίας τους , εάν ο δήμος που εργάζονται συγχωνευτεί με άλλο όμορο δήμο εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους .
Αλλιώς στο όνομα του Καλλικράτη θα εξολοθρεύσετε κοινωνικά & οικονομικά ορισμένες εκατοντάδες οικογένειες .
Με εκτίμηση
Ενας δημοτικός υπάλληλος
Η άκρως αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης»
οφείλει να λάβει υπόψη μεταξύ άλλων τις εξής παραμέτρους για τους νέους Δήμους:
1. Δυνατότητα επιτελικού σχεδιασμού – οργάνωσης και συντονισμού.
Δεδομένο ότι : παράλληλα με τη μείωση των Δήμων οφείλεται να μειωθεί αναλογικά και ο αριθμός των Αντιδημάρχων.
Μέχρι σήμερα οι Αντιδήμαρχοι κατά κανόνα και στην πλειονότητά τους απολαμβάνουν την αποζημίωση της ετήσιας θητείας (για να περάσουν όλοι από ένα χρόνο με υποχρέωση στο Δήμαρχο) χωρίς καμία ουσιαστική συνδρομή στα της Αυτοδιοίκησης.
Η πρακτική μείωσης των μελών του κυβερνητικού σχήματος πρέπει να ενσωματωθεί και στο σχέδιο «Καλλικράτης».
2. Χαρακτηριστικά ολοκληρωμένης τοπικής αγοράς εργασίας.
Οι νέοι Δήμοι πρέπει να έχουν στην πλειονότητα όλα τα χαρακτηριστικά – παραγωγικούς συντελεστές και τις προδιαγραφές της τοπικές αγοράς εργασίας. Μόνο έτσι είναι δυνατός ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός και η προοπτική ανάπτυξής τους. Η χρηματοδότησή τους για ανάπτυξη Τοπικού σχεδίου δράσης για την αγορά εργασίας προβλέπεται στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Η διάσπαση κοινωνιών με κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά δεν συμβάλλει στο ευκταίο.
3. Δυνατότητα ανάπτυξης καινοτομίας (πόλοι – κοινοτικές νησίδες καινοτομίας)
Ένα ζήτημα προς διερεύνηση είναι αν θα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν οι κοινοτικές νησίδες ανάπτυξης και καινοτομίας. Παράδειγμα η Ανάβρα Μαγνησίας. Η ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα σχήματα αφαιρεί τη δυνατότητα ευελιξίας και νεωτερισμού.
4. Αντένδειξη : Δέον να αποφεύγεται η ένταξη δυναμικών περιοχών σε νέους ή διατηρούμενους Δήμους που συντηρούν τοπικισμούς και αντιπαλότητες εσωτερικές ή γειτνιάζουσες.
Οι προαναφερόμενες συνθήκες ίσως να μην επιτρέπουν ένα κεντρικό δυναμικό σχεδιασμό. Μήπως οι περιοχές αυτές πρέπει θεωρηθούν υπό σταδιακή ένταξη (δόκιμος όρος στο ΕΣΠΑ και στην ΕΕ);
.
Σχολιασμός για τοπική χωροταξική διευθέτηση.
To Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το Δήμο Λαμιέων σαν τουριστική περιοχή. Εντός των ορίων του Δήμου υπάρχει μια ιαματική πηγή εθνικής σημασίας (Θερμοπύλες). Επίσης, ενόψει των νέων συνενώσεων η ιαματική πηγή τοπικής σημασίας, (στο Τοπικό Διαμέρισμα Δαμάστας) του Δήμου Γοργοποτάμου προβλέπεται να ανήκει στο διευρυμένο νέο Δήμο.
Η ιαματική πηγή στο Τοπικό Διαμέρισμα Λουτρά Υπάτης (τουριστικό θέρετρο σαν οργανωμένη λουτρόπολη με 80 περίπου ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κλασσικού τύπου κ.α. τουριστικές επιχειρήσεις) του Δήμου Υπάτης, είναι εθνικής σημασίας επίσης. Πλην όμως είναι παραμελημένη από τον ΕΟΤ όπως και αυτή των Θερμοπυλών.
Η ένταξη του Τοπικού Διαμερίσματος Λουτρών Υπάτης, με δεδομένη τη λαϊκή βούληση της τοπικής κοινωνίας σε πρόσφατη λαϊκή συνέλευση πέραν της αποδοχής και στήριξης του σχεδίου Καλλικράτης θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εξής αναπτυξιακά σχέδια της περιοχής :
-Συντονισμό δυναμικού και σχεδιασμό, σε οικονομία κλίμακας διάθεσης πόρων, με συμπληρωματικότητα και συνέργεια στην οργάνωση και στην ανάπτυξη ιαματικών – θερμαλιστικών κέντρων εθνικής σημασίας (Θερμοπύλες _ Λουτρά Υπάτης).
-Ανάπτυξη συμπληρωματικά του ιαματικού τουρισμού και δραστηριοτήτων που άπτονται του ορεινού τουρισμού (με δεδομένη την εγκατάσταση και λειτουργία σε πολυχώρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης)
-Αναπτυξιακό ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό δεδομένου ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Λαμίας θα μπορούσε να ήταν μια λύση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Επίσης ο Σπερχειός ποταμός, στην κοίτη του οποίου διοχετεύονται λύματα, εναποθέτονται απορρίμματα παράλληλα δε επιχειρείται η άνομη εκμετάλλευση πολλών παρόχθιων εκτάσεων θα μπορούσε να προστατευθεί (γεγονός το οποίο δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα από το Δήμο Υπάτης για μικροπολιτικές επιδιώξεις) αποτελεσματικά και να υποστηριχθεί ως φυσικό διαθέσιμο της ευρύτερης περιοχής και όχι ως βασικός ρυπαντής του Μαλιακού κόλπου με όλες τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα, στην τάξη των αλιέων και στην τοπική οικονομία.
-Ανάπτυξη ενεργειακών πόρων με πρώτιστο αυτό της γεωθερμίας (Τοπικά διαμερίσματα : Λουτρά Υπάτης και Θερμοπυλών). Είναι εφικτή η χρήση της γεωθερμίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η αξιοποίηση όμως αυτή, η οποία είναι άμεσα απαιτητή και στο πλαίσιο κάλυψης ενεργειακών αναγκών από εναλλακτικές – ήπιες πηγές ενέργειας, δε μπορεί να επιτευχθεί με ένταξη των κοινοτήτων αυτών σε μη οργανωμένους Δήμους ή ήδη ανεπαρκείς αυτοδιοικητικές ονότητες.
– Ενίσχυση των πολλών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων της περιοχής διαμέσου της οργανωμένης δομής και των Υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων.
-Εξοικονόμηση πόρων για τους κατοίκους με δεδομένο ότι η Λαμία θα είναι το νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα μετακινείται τακτικότατα στη Λαμία λόγω ύπαρξης σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών σχέσεων και δραστηριοτήτων. Τα Λουτρά Υπάτης αποτελούν το φυσικό χώρο αναψυχής των κατοίκων της Λαμίας σε όλες τις εποχές του χρόνου. Απέχουν δε 17 χιλιόμετρα από τη Λαμία.
Κατά συνέπεια τα παραπάνω που ικανοποιούν κατά κανόνα τις συνθήκες τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενσωματωθούν στον επικείμενο χωροταξικό σχεδιασμό.
Αλεξάκης Δημήτρης
Msc στην Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΥΠΑΤΗΣ
Σήμερα Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Υπάτης, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Τοπικού Διαμερίσματος Λουτρών Υπάτης, Δήμου Υπάτης, με θέμα συζήτησης την επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη θέση των Λουτρών Υπάτης.
Ο Πρόεδρος του Τ. Δ. Λουτρών Υπάτης Θεόδωρος Αντωνίου εισηγούμενος το θέμα είπε:
«Πιστεύουμε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων Δήμων, στο πλαίσιο του λεγόμενου “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2”, για να είναι επιτυχής πρέπει να γίνει με βάση τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και του ρόλου που παίζουν αυτές στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εκφραστούν μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις ή τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε η θέλησή τους να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ΚΕΔΚΕ και το αρμόδιο Υπουργείο.
Τα Λουτρά Υπάτης είναι μια πεδινή Λουτρόπολη γνωστή για τα ιαματικά της νερά από αρχαιοτάτων χρόνων, αναπτυγμένη ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που γνώρισε την πλήρη απαξίωση και διάλυση την τελευταία εικοσαετία, χωρίς να μπορέσει ποτέ ο μικρός και ανοργάνωτος καποδιστριακός Δήμος Υπάτης, στο ελάχιστο να ανακόψει την παρακμιακή πορεία της.
Οι ντόπιοι κάτοικοι μοιράζουν ταυτόχρονα τις ασχολίες και τα συμφέροντά τους μεταξύ Λουτρών Υπάτης και Λαμίας, ενώ εξυπηρετούνται ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες και την αγορά της Λαμίας.
Η υπαγωγή των Λουτρών Υπάτης στον μεγάλο και οργανωμένο Δήμο Λαμίας, αφενός μεν απαλλάσσει την περιοχή μας από τις τοπικιστικές έριδες, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και τις αδιέξοδες προσωπικές επιδιώξεις τοπικών παραγόντων, που τη κρατούσαν μέχρι σήμερα καθηλωμένη, αφετέρου δε, την οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της ολόπλευρης ανάπτυξης που εξασφαλίζεται από την ύπαρξη της ιαματικής πηγής και της αναπτυσσόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας των κατοίκων της».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου ζήτησε τη γνώμη των κατοίκων, για το θέμα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις κατοίκων και μετά από διαλογική συζήτηση, η Λαϊκή Συνέλευση
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1. Το Τοπικό Διαμέρισμα Λουτρών Υπάτης να υπαχθεί στον Δήμο Λαμίας, ανεξάρτητα από τυχόν απόφαση της Πολιτείας να διατηρήσει τον σημερινό Δήμο Υπάτης.
2. Ορίζεται τριμελής επιτροπή κατοίκων για τη συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους και υποβολή της απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Υπάτης, στον Δήμαρχο Λαμίας και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, στον Νομάρχη Φθιώτιδας, στην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στους βουλευτές και πολιτευτές του Νομού Φθιώτιδας, στην ΚΕΔΚΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
3. Η επιτροπή κατοίκων να προβάλει το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ και να ενημερώνει τους κατοίκους των Λουτρών Υπάτης για την πορεία του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΓΚΑΝΑΣ
Πιστεύω από τον Καλλικράτη πρέπει να εξαιρεθούν κάποιες ιστορικές κοινότητες του τόπου μας που έχουν αναδείξει τον πολιτισμό στο έπακρο και έχουν δείξει χαρακτήρα τόσο στην λειτουργία τους όσο και στην καθαρότητα των ταμείων τους χωρίς χρέη και οφειλές.Μια από αυτές είναι η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ που έχει τροφοδοτήσει την τέχνη και τον πολιτισμό με καλλιτέχνες παγκοσμίας φήμης όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς,Λύτρας,Φιλιππότης,Βούλγαρης,Καππαριάς και διάφοροι άλλοι.
Είναι κρίμα μια τέτοια κοινότητα να πνιγεί σε ένα μεγάλο δήμο και να χαθεί ο χαρακτήρας της και η σταδιακή άνοδος που έχει τα τελευταία χρόνια με μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται αλλά και που έχουν ήδη δρομολογηθεί
ΟΛΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟ ΠΟΛΥ. ΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ; ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΑΣ ,ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΟΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ, Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ; ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Πρόσθετες αρμοδιότητες διαχείρισης και ανάληψη δημοσιονομικών ευθυνών. Εδώ είναι η ουσία.
Δηλαδή θα μεταφερθεί στους Δήμους η ΕΥΘΥΝΗ για την κοινωνική πολιτική, έστω και οι πόροι, αλλά θα μεταφερθεί και η αρμοδιότητα ΧΑΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; Αν όχι τότε στην ουσία ο Δήμος μετατρέπεται σε ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ του Κράτους και τίποτα άλλο.
«Δημοσιονομικές ευθύνες» τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά η ευθύνη για ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ;
Άρα φτιάχνουμε Δήμους για να υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και να εισπράττουν τους φόρους.
προτεινω την δημιουργια οσο το δυνατον μικροτερου αριθμου δημων για λιγοτερη διαφθορα και σπαταλη.Επισης πρεπει να ληφθει μεριμνα κυριως για δημους της γηρασμενης περιφερειας ουτως ωστε αυτοι που θα στελεχωσουν τους δημους να ειναι ατομα με στοιχειωδεις γραμματικες γνωσεις.Ατομα για τη θεση του συνηγορου του δημοτη και ανεγνωρισμενου κυρους πρεπει υποχρεωτικα να μην ανηκουν σε κανενα πολιτικο σχηματισμο.Νομικο πλαισιο προστασιας του πολιτη απο τις αυθεραισιες των δημαρχων.
-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
-ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ.ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΜΑΘΙΑΣ.ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ 1500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.ΕΧΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ,ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ,ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΤΑΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟ . ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΝΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕΛΙ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Ο ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΟΧΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΝΑ ΔΙΩΡΘΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Αυτό που θέλω να μου απαντήσουν όσοι υποστηρίζουν το τωρινό σύστημα είναι τί προτίθενται να κάνουν σχετικά με:
1. Αδικαιολόγητες δαπάνες που στους μικρούς ΟΤΑ δεν ελέγχονται 2.Διαφθορά και αδιαφάνεια 3. Δήμαρχοι που ασκούν «έλεγχο» στην λειτουργία των υπηρεσιών τους ανάλογα με τα συμφέροντα τους καθώς απουσιάζουν οι ανάλογοι προϊστάμενοι 4. Δήμαρχοι τσιφλικάδες που νομίζουν ότι ο Δήμος είναι ιδιοκτησία τους και παράλληλα κατώτεροι των περιστάσεων και απαιτήσεων 5. Μη καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, που απασχολούμενοι σε πολλά αντικείμενα δεν έχουν την δυνατότητα να εξειδικευθούν. 6. Έλλειψη προϊσταμένων (στους μικρούς Δήμους) με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι υπηρεσίες όπως πρέπει 7. Έλλειψη μηχανογραφημένων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών και χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμα προβλήματα και παθογένειες του τωρινού συστήματος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν Δήμοι τις τάξεως των 20.000 κατοίκων και πάνω, ισχυροί, οικονομικά ανεξάρτητοι και με αιρετούς και Συμβούλους που θα σέβονται το αξίωμα για το οποίο τους ψηφίζει ο κόσμος και θα απουσιάζουν οι πελατειακές σχέσεις. Βαρέθηκα να βλέπω στον Δήμο μου να εκλέγονται οι ίδιοι και ίδιοι σύμβουλοι, λόγω του ότι σε ένα Δήμο των 5.000 κατοίκων πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι θα βρεθούν νε θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά;
Η λέξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο στοιχεία.
Το ένα είναι η διοίκηση. Δηλαδή το πως ένας φορέας -στην περίπτωση μας ο ΟΤΑ- μπορεί να είναι αποτελεσματικός, λειτουργικός, αποδοτικός και σύγχρονος (νέες τεχνολογίες) κ.λ.π.. Η Διοίκηση είναι επιστήμη, διδάσκετε και ασκείται. Έχουμε την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Δημάρχων σήμερα μπορεί να ασκήσει σωστή και αμερόληπτη Διοίκηση; Απλά έτσι νομίζουν. Ειδικά στους μικρούς ΟΤΑ όπου γίνονται όργια αυθαιρεσίας λόγω έλλειψης προϊσταμένων ή και ακόμα όταν υπάρχουν αυτοί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας θέσης με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να είναι έκθετοι και απροστάτευτοι. Αυτά είναι γνωστά και κανένας δεν μιλάει, παρά μόνο για τα έργα που κάνουν οι Δήμαρχοι, αλλά δεν μας λένε με τι τρόπους τα κάνουν, τι διαδικασίες ακολουθούν και το σημαντικότερο, ποιος τους ελέγχει. Επομένως όταν μιλάμε για Διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η Διοίκηση (σαν έννοια και όρος) και το άλλο σημείο ο πολίτης και πως θα νιώσει ότι ζει σε μια τοπική κοινωνία που αναπτύσσεται- εξελίσσεται και ότι η φωνή του θα ακούγεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και το πως θα εκπροσωπείται σωστά σε αυτά (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικό Συμβούλιο).
Τέλος δεν γίνετε να επικαλούμαστε ιστορικά γεγονότα και να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση επειδή σε μια περιοχή υπάρχει ένας αρχαίος ναός ή έζησε ένας αρχαίος φιλόσοφος ή είναι η γενέτειρα του Χ πρωθυπουργού της Ελλάδος. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας αλλά εδώ δεν κάνουμε μάθημα ιστορίας αλλά αποφασίζουμε για το πως ένας θεσμός θα κάνει βήματα προς τα εμπρός ή θα μείνει στάσιμος και μίζερος…
Κύριε υπουργέ πολλά συμφέροντα θα θιγούν. Πολλές καρέκλες, αξιώματα και προσωπικές φιλοδοξίες θα χαθούν και το γνωρίζετε αυτό, αλλά είναι η ώρα να γίνει η το βήμα για να μπορέσει η Αβάθμια Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει τον σύγχρονο ρόλο που της αρμόζει. Ο Έλληνας πολίτης θέλει τομές και ριζικές αλλαγές και όχι μερεμέτια όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Ας ξεφύγουμε πια από την λογική του κολλητού και του γνωστού…Η ιστορία θα σας καταγράψει ως τον υπουργό που έδωσε ώθηση και όραμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με το Β.Δ. της 1ης Οκτωβρίου 1834 (ΦΕΚ 4/1835) συστήθηκε ο Δήμος Οίας, ο οποίος λειτούργησε ως αυτόνομος Ο.Τ.Α. έως και το 1997 (με εξαίρεση την περίοδο 1840-1851 κατά την οποία προσαρτήθηκε στο Δήμο Θήρας).
Είναι αξιόλογη η Ιστορία της Οίας, ναυτικός τόπος, που εξελίχθηκε από τα τέλη του 17ου αιώνα, σε μεγάλο Καπετανοχώρι, από το οποίο προέρχονται πολλοί πλοιοκτήτες και μάλιστα παγκοσμίως γνωστοί για την προσφορά τους στην Ελλάδα.
Το έμβλημα του Δήμου Οίας, που καθορίστηκε με το Β.Δ. της 30ης Οκτωβρίου 1881 (ΦΕΚ 112/1881), ήταν τρία δελφίνια κυκλωμένα και γύρω από τον κύκλο οι λέξεις Δήμος Οίας. Τα δελφίνια αυτά απεικονίζονται και στις τοιχογραφίες του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.
Αυτό είναι και σήμερα το επίσημο έμβλημα της ενιαίας Κοινότητας Οίας, η οποία συστήθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας (Ν. 2539 ΦΕΚ 244/4.12.1997), αποτελούμενη από τις Κοινότητες: 1. Οίας και 2. Θηρασίας, οι οποίες καταργήθηκαν. Η Κοινότητα Οίας έχει δύο κοινοτικά διαμερίσματα, το Κ.Δ. Οίας και το Κ.Δ. Θηρασίας, εννεαμελές Κοινοτικό Συμβούλιο, Πάρεδρο στο νησί της Θηρασίας και έδρα της Κοινότητας τον οικισμό της Οίας.
Ο πληθυσμός της Κοινότητας ενώ τους χειμερινούς μήνες είναι 1.500 άτομα, το διάστημα των οχτώ μηνών, που διαρκεί η τουριστική περίοδος, ανέρχεται στις 15.000 έως 20.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυξάνεται περισσότερο με τους καθημερινούς επισκέπτες τόσο της Οίας όσο και της Θηρασίας.
Στόχος του σχεδίου Καποδίστρια ήταν η εξάλειψη των ανισοτήτων και η καλύτερη, άμεση και αποτελεσματική προσφορά και εξυπηρέτηση στον πολίτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμενη, η Κοινότητα μας από το 1997 μέχρι σήμερα πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα.
Δρομολογήσαμε μικρό σκάφος με τρία ημερήσια δρομολόγια, για τη διασύνδεση της Οίας με το νησί της Θηρασίας, λεωφορείο στη Θηρασία και λεωφορειακή γραμμή στην Οία για τη διασύνδεση του λιμανιού του Αμμουδιού με τον οικισμό της Οίας, επιτυγχάνοντας υποδειγματική λύση του προβλήματος της μετακίνησης των κατοίκων του μικρού νησιού της Θηρασίας προς το νησί της Σαντορίνης.
Απαιτήσαμε την παρουσία δύο Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στη Θηρασία και ένα στην έδρα της Κοινότητας επιτυγχάνοντας την εξίσωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των πολιτών μας με αυτών των μεγάλων κέντρων.
Δημιουργήθηκαν δύο υγιείς Κοινοτικές Επιχειρήσεις: Πρώτη, η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Οίας, έχει 15 εργαζόμενους, 2,5 εκατομμύρια πραγματικά έσοδα ετησίως, λειτουργεί εργοστάσιο αφαλάτωσης με παραγωγή 1200m3 νερού και βιολογικό καθαρισμό δυναμικότητας 20.000 ατόμων. Δεύτερη, η Κοινωφελής Επιχείρηση, με 1 εκατομμύριο προϋπολογισμό, υλοποιεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από το 2003, για όλο το νησί της Σαντορίνης (Θήρας), το νησί της Θηρασιάς και το νησί της Φολεγάνδρου, από το 2005, μέσω διαδημοτικής συνεργασίας, με 10 υπαλλήλους αναλόγων ειδικοτήτων. Επίσης υποδέχεται και στηρίζει κινηματογραφικές παραγωγές και άλλες παραγωγές θεάματος και εντύπων που επιλέγουν την Οία για την μοναδικότητα της με αποτέλεσμα την προβολή της παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη της περιοχής διαφαίνεται από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των μονίμων κατοίκων, με τη δημιουργία κοινοτικού παιδικού σταθμού, δύο εξαθέσιων δημοτικών σχολείων, δύο νηπιαγωγείων, στην Οία και τη Θηρασία και ενός Γυμνασίου – Λυκείου στο νησί της Θηρασίας, γεγονότα που αποδεικνύουν την ύπαρξη και δραστηριοποίηση πολλών νέων ανθρώπων στην περιοχή μας.
Αναδείξαμε τα μνημεία, υποδεχθήκαμε και συμμετείχαμε σε διεθνή συνέδρια με θέματα Παιδείας, Τουρισμού και Γεωργίας. Αναγνωρίσαμε τη μοναδικότητα του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος και στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών οικισμών μας (αναγνωρισμένων με ΦΕΚ), πραγματοποιήσαμε την ανάπλαση και την πλήρη υπογείωση όλων των καλωδίων της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε. κ.λ.π.
Τα καταλύματα έχουν από τις πιο μεγάλες τιμές στην χώρα και η εστίαση θεωρείται από τις καλύτερες παρουσίες. Με τα Προεδρικά Διατάγματα, ΦΕΚ 817/Δ/20.7.1993 και ΦΕΚ 1075/Δ/12.12.1997, προστατεύσαμε τις χρήσεις γης προκειμένου για τη διαφύλαξη του οικισμού της Οίας.
Στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα και ιδίως το μοναδικό αμπελώνα, την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, όπως τη ντομάτα, τη φάβα, κ.λ.π. Η προσπάθεια αυτή επιβραβεύτηκε με διεθνή βραβεία.
Η καθαριότητα, έργο προτεραιότητας, δέχεται τα θετικότερα σχόλια παγκοσμίως.
Εκπονήσαμε τουλάχιστον 50 μελέτες, μικρές και μεγάλες, που άλλες ήδη εφαρμόστηκαν και άλλες έχουν ωριμάσει ώστε να εκτελεστούν άμεσα έργα και δράσεις. Συμμετείχαμε και εκτελέσαμε έργα, και σύμφωνα με επίσημη καταγραφή της ΚΕΔΚΕ, για το Γ΄ Κ.Π.Σ., είμαστε η πρώτη Κοινότητα στη χώρα σε απορροφητικότητα. Αν η Περιφέρεια και η Ε.Υ.Δ. μας ενέκρινε όλα τα έργα που είχαμε υποβάλει προς ένταξη θα είχαμε πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Από τους ελάχιστους Ο.Τ.Α. της χώρας που συμμετέχουν, η Κοινότητα Οίας συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράψαμε και δεσμευθήκαμε για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε. Το απαιτούν οι κάτοικοι αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας.
Συντάξαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πλέον των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000,00) ευρώ όπως τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών συστημάτων, προμήθεια οχημάτων, φωτιστικών κ.λ.π., για την πράσινη ανάπτυξη που απαιτούν οι καιροί και πιστεύουμε σε αυτό.
Προετοιμάζουμε το φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής μας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Όλα αυτά όμως έγιναν με γνώμονα το σεβασμό για το περιβάλλον. Όπως ανέφερε ένα διεθνούς κύρους έντυπο, η Οία είναι η πύλη της Ευρώπης, είναι ο τόπος, που πριν πεθάνει κάποιος άνθρωπος πρέπει να επισκεφθεί και απολαύσει….
Αναθέσαμε και ολοκληρώνουμε για την περιοχή μας το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. καθώς και Κυκλοφοριακή Μελέτη προκειμένου για την αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας.
Βασικό μέλημα ήταν η παρουσία αναλόγου επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες μας και σήμερα η Κοινότητα Οίας έχει 35 μόνιμους και 10 εποχικούς υπαλλήλους. Αναμένουμε δε ότι θα προσληφθούν ακόμα 10 για να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες ενός ΟΤΑ με υψηλές προδιαγραφές και όραμα.
Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη Κοινότητα στο Αιγαίο, και από τις πρώτες στην Ελλάδα, λειτουργεί ως ένας Ο.Τ.Α. της χώρας που μπορεί να είναι αυτοδύναμος και αποτελεσματικός του τρόπου λειτουργίας, για την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των χρημάτων από τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με αποθεματικό για την υλοποίηση έργων με ίδιους πόρους.
Θεωρούμε ότι οι μεγάλοι και ισχυροί απρόσωποι Ο.Τ.Α., που επικαλούνται κάποιοι ως μοντέλο, είναι αυτοί που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται αφού πολλές φορές ακούμε για κατασπαταλήσεις χρημάτων, χρέη, δάνεια, αδιαφάνεια, για όλα αυτά εξ΄ αιτίας των οποίων η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Από έρευνα που έχει γίνει για τους Ο.Τ.Α. της Ε.Ε., αποδεικνύεται ότι στις περισσότερες χώρες ο μέσος πληθυσμός των Ο.Τ.Α. είναι κάτω από 5.000 κατοίκους σε χώρες με θετικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια, αφού έχουν μεγάλη αυτοτέλεια και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Υγεία, την Παιδεία, την Χωροταξία, την Διαχείριση του τοπικού πλούτου, κάτι που εμείς δεν έχουμε σήμερα.
Η Κοινότητά μας απαιτεί και μπορεί να έχει πλήρη οικονομική και θεσμική επάρκεια, αν της δοθεί η δυνατότητα.
Δεν είναι σωστό να μειώνεται το κύριο έσοδο της Αυτοδιοίκησης που προέρχεται από το τέλος παρεπιδημούντων μειώνοντας το ποσοστό από 5% σε 2% και τελικά σε 0,5%, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, Δεν είναι σωστό, ειδικά για την Οία, που έχει από τις μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίας της χώρας, καθιστώντας την πρωταθλήτρια, να μην επωφελείται από αυτό.
Πιστεύουμε ότι αν είχε γίνει μελέτη αξιολόγησης των 1.034 Ο.Τ.Α. μεμονωμένα ίσως να υπήρχε διαφορετική άποψη από κάποιους που θέλουν την Αυτοδιοίκηση χειραγωγημένη από το κέντρο. Με τον τρόπο αυτό δε θα υπήρχε η λέξη ισχυρός Ο.Τ.Α. αλλά λειτουργικός και αποτελεσματικός Ο.Τ.Α.
Δεν δεχόμεθα ότι δεν έχουμε ικανή επάρκεια για να εκτελέσουμε έργα του Ε.Σ.Π.Α., όταν έχουμε εκτελέσει έργα από το Α΄, Β΄, Γ΄, Κ.Π.Σ. και μάλιστα με ελέγχους σε αυτά, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στα δήθεν οργανωμένα Υπουργεία υπήρξε μεγάλη απώλεια χρημάτων και η κατασπατάληση.
Δεν ευθυνόμαστε όταν η Κεντρική Διοίκηση δεν επάνδρωσε τις Περιφέρειες με ανάλογο προσωπικό για να στηρίξουν τους Ο.Τ.Α. και δυστυχώς κατέστη τροχοπέδη στην Ανάπτυξη των νησιών μας.
Δεν εφαρμόσθηκε το άρθρο 101, παράγραφος 4 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα, κάτι που διαρκώς ζητούσαμε. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσμοθετήσει εξειδικευμένες πολιτικές για τα νησιά τους με μεγάλη επιτυχία.
Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στη Νησιωτική Περιοχή και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες θα πρέπει να πειστεί η κεντρική διοίκηση και να αλλάξει νοοτροπία και πολιτική. Πρέπει να υπάρχουν ειδικά κριτήρια, και πάντως όχι το πληθυσμιακό να είναι καθοριστικό για τους νέους Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι από τους 31 ΟΤΑ των Κυκλάδων, οι 11 είναι Κοινότητες, σε 9 μικρά νησιά, που φυλάνε Θερμοπύλες στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Δύο από αυτούς, η Κοινότητα Οίας και η Κοινότητα Πανόρμου Τήνου ανήκουν για ειδικούς ιστορικούς λόγους στο δίκτυο των «…ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ». Έχουν αναδείξει την αυτοφυή λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ήπια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η χώρα έχει υποχρέωση, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχές και τους τόπους με το τόσο πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την Ιστορία, να τις προστατεύσει και να τις διαφυλάξει βάσει του Συντάγματος.
Το πρόγραμμα Καποδίστριας σεβάστηκε την Ιστορία και την ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων τόπων, προστατεύοντας, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τους. Η Κοινότητα Οίας, τιμώντας την επιλογή αυτή, λειτούργησε παραδειγματικά, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία της και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, τις οποίες και βελτίωσε προς όφελος των πολιτών της. Ο Καλλικράτης θα πρέπει να διατηρήσει τους αποτελεσματικούς και λειτουργικούς Ο.Τ.Α. και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα που αποκομίστηκε από τον Καποδίστρια κατά περίπτωση και όχι γενικά.
Επειδή θα υπάρξουν υπηρεσίες, όπως τεχνικές και οικονομικές, που δεν θα μπορούν να ασκήσουν από μόνοι τους αυτοί οι ΟΤΑ, θα πρέπει να προβλεφθεί με νόμο η ύπαρξη διαδημοτικής συνεργασίας με τους Δήμους, νησιά, πρώην Έδρες Επαρχείων, ώστε να καλύπτονται, καθώς οι τελευταίοι θα έχουν πλήρη στελέχωση υπηρεσίες.
Όσον αφορά την Κοινότητά μας εντός του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης και τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας, αφού υπάρχει το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό και παραμένει μόνο η τυπική διευθέτηση του θέματος.
Πιστεύουμε ότι τα μικρά νησιά δεν θα ερημώσουν, οι μικρές κοινωνίες θα συμμετέχουν και θα αποφασίζουν για θέματα της περιοχής τους, για την καθημερινότητα, και δεν θα χαθεί η ταυτότητά τους. Το κεντρικό κράτος θα προβλέψει για όποια αδυναμία υπάρχει σήμερα και θα φροντίσει να καλυφθούν από τις Διαδημοτικές συνεργασίες που στο παρελθόν έχουν αναδείξει τέλειες συνεργασίες για κοινά θέματα. Η εγγύτητα προς τον πολίτη είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αρχή για το Κεντρικό Επιτελικό Κράτος και ότι αυτή η Κυβέρνηση που τολμά και θέλει να δει συνολικά τη Διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Η πόλη της Νέας Υόρκης των 9.000.000 κατοίκων, αποτελείται απο έναν δήμο. Γιατί η Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων να έχει 370 δήμους;
Δεν λέω να γίνει όλη η Ελλάδα ένας δήμος, αλλα πιστεύω πως 200 δήμοι (4 περίπου ανά Νομό) είναι αρκετοί. Δεν χρειάζετε να πληρώνουμε 370 δημάρχους και 1000 αντιδημάρχους. Μειώστε δραστικά τους δήμους (έστω και την τελευταία στιγμή), ώστε και να περιορίσετε τις δαπάνες σε μισθούς «αργόσχολων δημάρχων» και να ασκείτε ευκολοτερα έλεγχο.
Η μεγάλη μας απορία είναι σήμερα γιατί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει άλλη αντίληψη για την τάξη πληθυσμού των Δήμων, (μικρό πληθυσμιακό μέγεθος σε χιλιάδες Δήμους), οι οποίοι και λειτουργούν άψογα. Ενώ στην Ελλάδα συλλήβδην θεωρείται ψόγος το μικρό μέγεθος και δεν εξετάζονται τυχόν ιδιαιτερότητες, η ταχύτητα ανάπτυξης ενός μικρότερου Δήμου, τα έργα που εκτέλεσε από το Γ’ Κ.Π.Σ., η Ταυτότητα Κοινωνίας κ.λ.π.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δεδομένων α)στο περιοδικό ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,τεύχος 124, σελ 23 και β)Στην έκδοση-βιβλίο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 2007 και αλλού.
Παραδείγματα:
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατ/Δήμο
Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο 5.430 κατ/Δήμο
Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατ/Δήμο
Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατ/Δήμο
Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο
Και η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 ΟΤΑ με μέσο όρο 10.200 κατ/Δήμο.
Είμαστε ήδη ως χώρα σε σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» του μέσου όρου πληθυσμού ανά Δήμο.
Και με την πρόταση των 370 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατ/Δήμο.
Πέραν αυτών σημαντικός είναι και ο παρακάτω πίνακας, από τις ίδιες πηγές.
Γαλλία: Το 95% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Γερμανία: Το 75% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ισπανία: Το 85% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ιταλία: Το 71% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Φινλανδία: Το 50% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες με άλλες αναλογίες. Αλλά και οι παραπάνω χώρες αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Το οποίο
Προς τι λοιπόν αυτή η σπουδή να καταργηθούν αναφανδόν όλοι οι μικρότεροι αλλά βιώσιμοι Δήμοι. Μας έχει κουράσει η μέχρι σήμερα η συνεχής και ψευδής επίκληση των ευρωπαϊκών δεδομένων, κυρίως από τα Μ.Μ.Ε. Τα ψευδή στοιχεία αδικούν και την αλήθεια και την προοπτική.
Κάποιοι μιλούν για Συνδέσμους Δήμων και Διαδημοτικές συνεργασίες. Πόσες τέτοιες έχουν γίνει άραγε από την ψήφιση του σχετικού νόμου;
Μιλούν για αναβάθμιση του προσωπικού. Πως θα γίνει αυτό με μη καταρτισμένους και εκπαιδευμένους υπαλλήλους, που απασχόλουμενοι σε πολλά αντικείμενα δεν έχουν την δυνατότητα να εξειδικευθούν, με έλλειψη προισταμένων (στους μικρούς Δήμους) με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι υπηρεσίες όπως πρέπει, με έλλειψη μηχανογραφημένων υπηρεσιών. Αυτά μπορούν να γίνουν σε Δήμους των 5.000 κατοίκων;;;
Μιλούν για έλεγχο, όταν για τους ΟΤΑ κάτω των 5.000 κατοίκων οι δαπάνες δεν ελέγχονται απο πουθενά;;;
Και γιατί να μην κάνουμε ακόμα βαθύτερη την τομή και να γίνουν 55 οι δήμοι ,όσοι και οι υπάρχοντες νομοί(51 + 4 διχοτομώντας την Αττική και την Θεσσαλονίκη), καταργώντας ακόμα και τους περιφερειάρχες. Και οι ισχυροί δήμαρχοι-τοπικοί πρωθυπουργοί να υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο του υπουργού εσωτερικών, εκλεγμένοι από τους δημότες του δήμου-νομού και κρινόμενοι για το έργο τους για συγκεκριμένο χρόνο(π.χ. ανά διετία) όπως γίνεται στις επιχειρήσεις ,θα κάτι σαν μάνατζερ σε μικρά φέουδα .
Προτείνω να επιτρέπεται η συνένωση όμορων δήμων διαφορετικών νομών που να είναι της ιδίας περιφέρειας.Μια τέτοια περίπτωση είναι και η συνένωση του Δήμου Βουπρασίας Ηλείας και του Δήμου Λαρισσού Αχα’ι’ας.
Προτείνω να επιτρέπεται η συνένωση όμορων δήμων φιαφορετικών νομών που να είναι της ιδίας περιφέρειας.Μια τέτοια περίπτωση είναι και η συνένωση του Δήμου Βουπρασίας Ηλείας και του Δήμου Λαρισσού Αχα’ι’ας.
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΏΝ ΝΑ ΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ.
ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΣΟΦΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΙΧΑΝΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΩΝ, ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.
Η νέα Διοικητική Αναδιάρθρωση είναι πραγματικά αναγκαία για την χώρα μας κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές έχουν καταγραφεί από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και πλέον περιμένουμε την υλοποίηση τους στην πράξη και όχι στα λόγια, για να προχωρήσει. Όσον αφορά το δήμο μας, υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία γιατί ο Δήμος Κρύας Βρύσης δικαιούται να είναι ένας από τους νέους διευρυμένους δήμους στο νομό μας, χωρίς βέβαια να νιώθει υποχρεωμένος σε κανέναν!
Ο Δήμος Κρύας Βρύσης νομού Πέλλας, μετατράπηκε από Κοινότητα σε Δήμο το 1990. Με την διοικητική μεταρρύθμιση του 1997 (Καποδίστριας Ι) στο δήμο συγχωνεύτηκαν τρείς κοινότητες, της Ακρολίμνης, του Αγίου Λουκά και των Εσωβάλτων μαζί με τον οικισμό του Σταυροδρομίου, λειτουργώντας πλέον ως ενιαίος Δήμος Κρύας Βρύσης.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας όλ΄ αυτά τα χρόνια λειτουργεί, ως πρότυπο ενός Καποδιστριακού Δήμου, καταφέρνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό, ν΄ αποκτήσει κοινωνική συνοχή μεταξύ των οικισμών του, βελτιώνοντας τις υποδομές σε όλους τους οικισμούς, ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή τους σύνθεση, πετυχαίνοντας έτσι τους στόχους και την αρχική φιλοσοφία που είχε τεθεί με την εφαρμογή του ΄΄ Καποδίστρια Ι ΄΄. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εάν κάνει μια βόλτα στους οικισμούς του Δήμου μας και μιλήσει με τους συμπολίτες μας.
Σήμερα ο Δήμος Κρύας Βρύσης διαθέτει εξ αντικειμένου εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο σχέδιο της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του, ως ένας νέος, διευρυμένος πλέον Δήμος. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
1) Η πόλη της Κρύας Βρύσης είναι η τρίτη πληθυσμιακά στο νομό Πέλλας με 6.529 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Κρύας Βρύσης έχει 10.975 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001.
2) Η απόσταση των οικισμών, με έδρα τη πόλη της Κρύας Βρύσης θα είναι μικρότερη των 10 χλμ. από το ποιο απομακρυσμένο οικισμό ακόμα και ενός διευρυμένου Δήμου.
3) Η πόλη της Κρύας Βρύσης διαθέτει ένα σύνολο σημαντικών δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών καθώς και άλλων φορέων, που εξυπηρετούν αρκετούς οικισμούς και των γειτονικών δήμων του Μ. Αλεξάνδρου (Γαλατάδες) και της Ειρηνούπολης (Αγγελοχώρι) Ημαθίας. Συνεπώς θα μπορούν να εξυπηρετούν στο μέλλον και τους πολίτες ενός διευρυμένου Δήμου: Ποιο συγκεκριμένα ο Δήμος διαθέτει:
Α) Οργανωμένες Δημοτικές Υπηρεσίες ( Διοικητική, Τεχνική, Οικονομική, Κ.Ε.Π.)
Β) Δημοτικές Επιχειρήσεις (Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης Κ.ΕΠ.ΑΝ. λειτουργεί τα προγράμματα ΄΄ Βοήθεια στο σπίτι ΄΄, ΚΔΑΠ, και 3 Παιδικούς Σταθμούς), Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δ.Ε.Υ.Α., Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης & Πολιτισμού Δ.Ο.Ν.Α.Π.
Γ) Ν.Π.Δ.Δ. (Πνευματικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτικό Στάδιο, Κ.Α.Π.Η., Παιδικός Σταθμός)
Δ) Δημόσιες Υπηρεσίες που υπάρχουν και λειτουργούν στο Δήμο μας:
Αστυνομικό Τμήμα
Ειρηνοδικείο (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα
Γαλατάδων και Παλαιφύτου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
Υποθηκοφυλακείο (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Γαλατάδων και του Παλαίφυτου, του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
Συμβολαιογραφείο (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Γαλατάδων και του Παλαιφύτου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
Κέντρο Υγείας (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Δήμων Μ. Αλεξάνδρου, Κύρρου, Πέλλας)
ΕΛ.ΤΑ.(με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα των Γαλατάδων του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
Ι.Κ.Α.(με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Γαλατάδων, Λιπαρού, Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου και στα τοπικά διαμερίσματα Δάφνης και Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας)
Γραφείο Διεύθυνσης Γεωργίας (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Δάφνης και Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας)
Γραφείο Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Γαλατάδων, Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου και στο τοπικό διαμέρισμα της Δάφνης του Δήμου Σκύδρας)
Εκπαίδευση : 4 Δημοτικά Σχολεία, 4 Νηπιαγωγεία, 2 Παιδικοί Σταθμοί, 2 Γυμνάσια, Αθλητικό Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο (με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα των Γαλατάδων, του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου), Επαγγελματικό Λύκειο (με εδαφική αρμοδιότητα σε όλα τα Δ.Δ. της επαρχίας Γιαννιτσών),
Τράπεζες : Αγροτική (με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα του Αρχαγγέλου του Δήμου Ειρηνούπολης Ημαθίας), Εμπορική, Εθνική
Γραφείο Ο.Α.Ε.Δ.
Σταθμός ΚΤΕΛ
Πίστα Εξέτασης Υποψήφιων Οδηγών (θα λειτουργήσει από το 2010 και είναι μία από τις 8 που θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα)
Τ.Ο.Ε.Β. Κρύας Βρύσης & Ακρολίμνης
Διάφοροι Τοπικοί Φορείς: ΤΑΧΙ, Αγροτικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Δ.Η.Ω. (Υπηρεσία Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων) Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Δημοτικό Στάδιο, 3 Γήπεδα ποδοσφαίρου, Κλειστό Γυμναστήριο, Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι
Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε και επιμένουμε να παραμείνει η πόλη της Κρύας Βρύσης ως έδρα διευρυμένου Δήμου. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και με αυτή την πίστη θ΄ αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διατήρηση της έδρας του Δήμου μας.
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Α.
Το σχέδιο των συνενώσεων των Δήμων που συνέταξε το Ι.Τ.Α. και ιδιαίτερα η πρόταση του για τον νομό μας, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία φιλολογική καταγραφή διαφόρων σκέψεων και προτάσεων παραγόντων του αθηνοκεντρικού κρατικού μηχανισμού, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από την πραγματική εικόνα και κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον νομό μας εδώ και παρά πολλές δεκαετίες.
Μία μελέτη δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, εάν δεν έχουν ληφθεί πρωτίστως υπόψη οι πραγματικές συνθήκες, όπως αυτές τις έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι πολίτες και οι ανάγκες τους μέσα στο διάβα των χρόνων.
Τρεις λοιπόν είναι οι βασικοί και πολύ σημαντικοί άξονες, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και μπορούν να δώσουν την απάντηση στο ρεαλιστικό αριθμό των δήμων που πρέπει να λειτουργήσουν στο νομό μας.
Πρώτον: Σήμερα στον νομό Πέλλας υπάρχουν 5 αστικά και ημιαστικά κέντρα (Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κρύα Βρύση, Αριδαία, Σκύδρα) που έχουν καθιερωθεί ως οικονομικά και διοικητικά κέντρα του νομού μέσα από την ίδια την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας του νομού, από την εποχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας έως και τις μέρες μας. Συνεπώς οι ανάγκες των ίδιων των πολιτών εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες έχουν καταγράψει τον αριθμό 5 των διευρυμένων Δήμων που μπορούν να λειτουργήσουν στα όρια του νομού Πέλλας και φυσικά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους.
Δεύτερον: Η Ελληνική πολιτεία για τον παραπάνω λόγο και πολύ πριν την εφαρμογή του Καποδίστρια Ι έκρινε ότι οι 5 αυτές πόλεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις ως έδρες Δήμων, διαθέτοντας παράλληλα και μία σειρά σημαντικών υπηρεσιών δημοτικών και δημόσιων όπου καθημερινά εξυπηρετούν τους πολίτες του νομού.
Τρίτον: Η δυναμική που έχουν αναπτύξει όλ΄ αυτά τα χρόνια οι 5 αυτές πόλεις έχουν δημιουργήσει και τις ανάλογες δομές στο νομό μας, όπως για παράδειγμα, η οδοποιία, οι συγκοινωνίες, τα δίκτυα υποδομών, η κατασκευή μεγάλων έργων, κ.α. γεγονός που βοηθάει στην ισομερή ανάπτυξη του νομού με συνέπεια η ανατροπή αυτής της κατάστασης να φέρνει μόνο δυσκολίες και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του νομού μας.
Συμφωνω
Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω την λογική των συνενώσεων και ιδίως εκείνων που έντεχνα έχουν διαρρεύσει (εφόσον τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί). Είναι άραγε τόσο επιτακτική η ανάγκη διέυρινσης της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί ιδίως στους δήμους της Αττικής. Ή ο σκοπός είναι κάποιο απροσδιόριστο «κοινό καλό» που θα υποβαθμίσει κι άλλο την ποιότητα ζωής μας;
Πως, παραδείγματος χάρη, είναι δυνατόν δήμοι που έχουν κάθε χρόνο να δώσουν αγώνα για την διατήρηση του πρασίνου τους και του πρότυπου οικιστικού περιβάλλοντος τους να ενώνονται σε σχήματα τριών και τεσσάρων δήμων; Μήπως θέλουν κάποιοι αυτός ο αγώνας να χαθεί;
Πως θα μπορέσουν να διοικηθούν τεράστιοι ανομοιογενείς δήμοι και ποιά τάση θα επικρατήσει σε τέτοιες περιπτώσεις;
Πιστεύω και ελπίζω ο Πρωθυπουργός της χώρας να επιδείξει την δέουσα ευαισθησία και να κάνει λογικές και ομοιόμορφες συνενώσεις σε αντίθεση με αυτά που ακούγονται.
Δεν γνωρίζω αν τα κριτήρια με την σειρά που αναφέρονται γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά είναι και η σειρά με την οποία αξιολογούνται, αλλά θεωρώ ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη θα πρέπει ακριβώς αυτή θα πρέπει να είναι και σειρά αξιολόγησης.
1.Γεωγραφικά : ναι διότι το ανάγλυφο της χώρας σε πολλούς νομούς, όπως και στον δικό μου της Ξάνθης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του πολίτη.
2.Δημογραφικά : ναι σε πληθυσμιακή καταμέτρηση αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν και ένα πάζλ πληθυσμού ιδικά στην περιοχή μας όπου θα αποτρέψει τη δημιουργία ισχυροποιημένων γκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας μας αλλά και την λειτουργία εξωθεσμικών παραγόντων στην περιοχή και την δύναμη που αυτά θα αντλούν από ισχυρότερες διοικητικές περιφέρειες.
Μπορεί να αγνοηθεί με το νέο σχέδιο για την αυτοδιοίκηση και να μην είναι έδρα Δήμου πρωτεύουσα επαρχίας με μακραίωνη ιστορική συνέχεια, σήμερα έδρα Δήμου,Ιεράς Μητροπόλεως,εκπαιδευτηρίων, Δημοσίων Υπηρεσιών και με δεδομένα οικονομικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά κλπ κριτήρια, κέντρο γεωγραφικής ενότητες με 20.000 κατοίκους; Πρέπει να προσεχθούν τέτοιες περιπτώσεις, διότι την ελληνική πραγματικότητα πολλά κυκλοφορούν και πολλά μπορούν να συμβούν!
Η λειτουργικότητα είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα.
Η κοινότητα Φιλύρου στη Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δήμο Χορτιάτη στα πλαίσια του Καποδίστρια. Ο μόνος τρόπος να θεωρήθηκε ότι υπάρχει ενότητα στον Δήμο που δημιουργήθηκε είναι μέσω αεροφωτογράφησης. Είναι για γέλια και για κλάματα ότι οι κάτοικοι του Φιλύρου περνούν μπροστά από το Δημαρχείο Πεύκων για να πορευτούν προς το δικό τους Δημαρχείο, μερικά χιλιόμετρα μετά. Και η προοπτική της συνένωσης στα πλαίσια του Καλλικράτη με τους Δήμους Πυλαίας και Πανοράματος, αφήνει μια παγωνιά στο νου και στην καρδιά για το μέλλον των απομακρυσμένων οικισμών εντός των σχεδιαζόμενων μεγάλων Δήμων και των μεγάλων ενοτήτων γενικότερα.
Το Φίλυρο που μαράζωσε επί Καποδίστρια θα εκπνεύσει επί Καλλικράτη αν δεν αποδεσμευθεί από την τύχη του Δήμου Χορτιάτη και δεν ενταχθεί σε ένα πιο λειτουργικό σύνολο. Και μιλάμε για έναν οικισμό – χρυσωρυχείο κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Το παραπάνω παράδειγμα το ανέφερα γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις στην χώρα.
Επαναθεμελίωση λοιπόν ναι. Αλλά και λειτουργική και αξιακή. Με πρώτη αξία την ποιότητα της ζωής του πολίτη.
ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΟΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Τ.Α.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΟΜΦΩΝ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ.ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ.Ο ΔΗΜΟΣ ΓΟΜΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟ Η ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΟΜΦΩΝ,ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ,ΚΟΖΙΑΚΑ,ΠΙΑΛΕΙΩΝ,ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ,ΜΕ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ,ΟΠΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ,ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,Κ.Λ.Π.
Πολλές φορές οι σχεδιασμοί επι χάρτου δεν λαμβάνουν υπόψη τους γνωρίσματα και γεγονότα του περιβάλλοντος που πραγματεύονται. Είναι βεβαίως επιτρέψτε μου να πω η χαρά κάθε επιστήμονα να στρέψει (επι χάρτου) το παραγόμενο αποτέλεσμα προς την πλευρά που εκείνος ήθελε αναδείξει.
Ναι είναι μια καλή αρχή το κείμενο που θέσατε υπόψη μας.
Παρακαλώ όμως να λάβετε υπόψη τα κάτωθι.:
1) Το εύρος των υπο συνένωση δήμων που προτάσετε ΔΕΝ θα αποβεί λειτουργικό στην πράξη .Προτείνω συνενώσεις τύπου 2 σε 1 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 3 σε 1.Το πληθυσμιακό κριτήριο δεν είναι ικανό κριτήριο . Απλό παράδειγμα :γνωρίζετε τον πληθυσμό μιας ταχεία αναπτυσσόμενης περιοχής σε 10 έτη από σήμερα; Η το αντίστροφο , τον πληθυσμό μιας περιοχής υπό διαδικασία υπανάπτυξης και εγκατάλειψης; Προτείνω η διοίκηση να εστιάσει στην γεωγραφική έκταση και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αυτής. Θα μετρήσουμε μεγάλες απώλειες ως έθνος αν έχουμε πολίτες και πολιτείες δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου . Και σίγουρα ένα ΑΤΜ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της παρουσίας της πολιτείας , γιατί αυτό είναι οι Δήμοι , το κράτος δίπλα μας, το ανθρώπινο πρόσωπο του κράτους.
2) Αναβάθμιση του υφιστάμενου προσωπικού. Το δηλώσατε και εσείς καταμαρτυρώντας τις αδυναμίες της Τ.Α σήμερα .Ένας οικονομολόγος , ένας Μηχανικός κ.λ.π Αυτές οι δυο ειδικότητες πράγματι στηρίζουν καθεαυτή την λειτουργία των περισσότερων ΟΤΑ σήμερα. Ναι σε νέο επιστημονικό προσωπικό, Ναι σε αναβάθμιση του ρόλου τους με αρμοδιότητες και αποφασιστικές ή δυνατόν, Ναι όμως και σε κίνητρα για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους. Ο επιστήμονας πρέπει να αμείβεται επιτέλους για την ευθύνη , τις αναρίθμητες ώρες που δαπανά και την ευστροφία του στην επίλυση των όποιων προβλημάτων. Ούτε θεμιτό είναι να βολιδοσκοπεί μια μετάταξη στο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε να αντιλαμβάνεται αποκαρδιωμένος ότι αμείβεται όσο σχεδόν όλους τους υφιστάμενους του.
3) Απλοποίηση και εν τέλει αποποίηση της πολυνομίας. Γενικότερο το πρόβλημα ωστόσο αποτελεί για την Τ.Α σχεδόν εμπόδιο για την πραγμάτωση των σκοπών της. Η διασφάλιση της ακεραιότητας των ενεργειών δεν πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που την διέπει.
4) Πόροι .Δεν είναι σαφής η πρόταση της διοίκησης στον τομέα αυτόν .Σίγουρα ο στόχος θα είναι ανάλογος των πόρων που θα διατεθούν για την πραγμάτωση του. Περιμένουμε να ακούσουμε ακριβή ποσοστά και αποτελεσματικές μεθόδους είσπραξης στην περίπτωση που αναγγείλετε πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης.
5) Μέτρηση αποτελεσματικότητας και ποιότητας έργων –αγαθών -υπηρεσιών. Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι επαρκής. Ένα παράδειγμα :διαγωνισμός με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή , δεν είναι και αυτοδίκαια ότι καλύτερο για τον αποδέκτη του προϊόντος. Το κριτήριο της ποιότητας οφείλει να αναθεωρηθεί και επαναξιολογηθεί σε κάθε έκφραση του .
6) Μέτρηση αποτελεσματικότητας και ποιότητας ανθρωπίνων πόρων – υπηρεσιών- διοίκηση στόχων. Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακριά από την δημόσια διοίκηση σήμερα. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών απασχόλησης έτσι όπως ασκήθηκαν (και εν τέλει πλήγωσαν) επί δεκαετίες στην δημόσια διοίκηση αποτελεί η διαπίστωση της χαμηλής αποτελεσματικότητας μερίδας του υφιστάμενου προσωπικού .Άλλωστε τα ανωτέρω μνημονεύονται και στην σχετική μελέτη του Ι.Τ.Α . Ο πρόσφατος νόμος περί προσλήψεων είναι απόλυτα προς την σωστή κατεύθυνση .Το αποτέλεσμα βεβαίως θα αργήσει να ευοδώσει. Ως τότε όμως πρέπει να προβλεφθούν πολιτικές εκπαίδευσης ,εξειδίκευσης και εν τέλει αξιοποίησης του όποιου υφιστάμενου προσωπικού . Οι όποιες πολιτικές δεν πρέπει να έχουν δυνητικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα . Η αξιολόγηση των ανωτέρω πολιτικών θα πρέπει να επιβραβεύουν κάθε θετικό αποτέλεσμα και να περιέχουν αντικίνητρα για τυχόν αστοχίες. Διοίκηση στόχων. Είναι ο λόγος για τον οποίο σας ανέφερα ότι το επιστημονικό προσωπικό πρέπει να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Πρέπει να ηγείται των εξελίξεων , να θέτει υψηλούς αλλά εφικτούς στόχους καθώς και να κατοχυρώσει ενα νομικό πλαίσιο ελευθεριών και δράσεων. Οι αλλαγές στην Τ.Α δεν πρέπει να εξαντλούνται στα όρια του υπο θεσμοθέτηση νόμου. Πρέπει να εμπεριέχονται εκείνα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στο επιστημονικό προσωπικό μαζί με την αιρετή διοίκηση να δύναται να ανατρέψει προς το βέλτιστο την καθημερινότητα των πολιτών. Με άλλα λόγια οι αλλαγές αφενός θεσμοθετούνται νομικά όταν κρίνονται από την κεντρική διοίκηση ως ώριμες αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν οι επιμέρους αυτοδιοικητικές μονάδες να προπορεύονται των εξελίξεων . Όραμα δεν μόνο η χριστή διαχείριση του σήμερα .
Φιλικά
Γ.Μ
Στο Σχέδιο της προηγούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση «Ιω. Καποδίστριας» είχε γίνει λόγος για δίακριση των τότε – υπό σύσταση – δήμων, σε επτά (7), εάν δεν κάνω λάθος, κατηγορίες, ανάλογα με τα οικονομικά – κοινωνικά – γεωγραφικα χαρακτηριστικά τους.
Ορισμένες από αυτές ήταν α. οι νησιωτικοί ΟΤΑ, β. οι ΟΤΑ – πρώην κοινόητητες, γ. οι ΟΤΑ – πρώην Δήμων με πρώην κοινότητες, δ. οι μητροπολιτικοί ΟΤΑ (Σε Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη) κ.ο.κ
Στόχος αυτής της διάκρισης των υπό σύσταση ΟΤΑ, που θα ήταν οι περισσότεροι προϊόν συνενώσεων, ήταν να τεθεί ένα ξεχωριστό πλαίσιο αντιμετώπισης του υπαρκτού φαινομένου της ανομοιογένειας και ανισομέρειας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τους δήμους της χώρας.
Δυστυχώς όμως, αυτή η διάκριση έμεινε στα χαρτιά και φυσικά, όπως διαπιστώνω, δεν περιλαμβάνεται ούτε στη νέα μεταρρύθμιση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι σημερινοί ΟΤΑ της χώρας δεν είναι δυνατόν να «τρέχουν» στις ίδιες ταχύτητες. Ωστόσο, τόσο ο Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων, όσο και οι επιμέρους πολιτικές που αφορούν την Τοπική Αυτδιοίκηση, παραβλέπουν αυτή την πραγματικότητα και θέτουν τον ίδιο πήχυ σε όλους τους ΟΤΑ.
Έτσι, μιλούμε σήμερα, όπως και στο παρελθόν, για το ποιές αρμοδιότητες πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ, ποιούς πόρους μπορούν να έχουν κοκ.
Ωστόσο, δε μπορούμε να μιλούμε για κάτι τέτοιο, όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε μπορούν, εκ των πραγμάτων, να ασκούν όλοι οι ΟΤΑ τις ίδιες αρμοδιότητες, όπως δε μπορούν να έχουν τους ίδιους πόρους.
Η εξίσωση των ΟΤΑ, σε ένα και αυτό πλαίσιο Αυτοδιοίκησης είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων που θα εξακολουθήσουν να τους ταλανίζουν.
Αυτή η εξίσωση δεν παρατηρείται ούτε στη μεγάλη οικογένεια των χωρών-μελών της Ε.Ε.: εκ των προτέρων, οι χώρες-μέλη της διακρίνονται ανάλογα με το ρυθμό που «τρέχουν». Εξ’ άλλου, γι’ αυτό το λόγο, επειδή δεν «τρέχουν» όλες οι χώρες το ίδιο, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει τα γνωστά μας Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που αποτελούν, χωρίς περιστροφές, «δεκανίκια» για τις αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, προκειμένου κάποτε να αναπτύξουν τη δυναμική των πλούσιων χωρών.
Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και στους ΟΤΑ, πριν γίνει η νέα μεταρρύθμιση: πρέπει να γίνει αξιολόγηση της δυναμικής τους, και ανάλογα με τις επιδόσεις τους, να καταταγούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Προτού γίνει όμως ακόμα κι αυτό πρέπει να γίνει μια τολμηρή κίνηση, από την πλευρά της Κυβέρνησης (και όπως έχει δείξει ο κ. Πρωθυπουργός, έχει τα κότσια):
– να άρει επιτέλους τη στρεβλωτική εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από την Απογραφή Πληθυσμού. Να καταγραφούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ μόνιμοι κάτοικοι κάθε Δήμου, κάθε τοπικού διαμερίσματος, ώστε πραγματικά να διασαφηνιστεί πόσοι είναι οι πραγματικοί κάτοικοι κάθε τόπου και πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι εκλογείς του, οι οποίοι ενδεχομένως να κατοικούν σε άλλους τόπους, αλλά αποφασίζουν για τη ζωή των μονίμων κατοίκων του τόπου στον οποίο ψηφίζουν.
Με άλλα λόγια, να θεσπίσει την Αρχή: Δημότης-Ψηφοφόρος κάθε Δήμου είναι μόνον ο μόνιμος κάτοικός του και όχι αυτός που τον επισκέπτεται περιστασιακά.
Εφόσον θεσπιστεί αυτή η Αρχή, τότε θα αλλάξουν (προς το καλύτερο) πολλά πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
1. Να υπάρχουν Κοινότητα ή Δήμος, Επαρχία, Νομός, Περιφέρεια.1
Οι υπάρχοντες Καποδιστριακοί Δήμοι δηλαδή να διαλυθούν στις Κοινότητες και τους Δήμους από τους οποίους συνετέθησαν. Στα όρια των Δήμων που προτείνονται σήμερα να έρθει μια καινούργια αιρετή Δομή που θα μπορούσε να ονομαστεί Έπαρχία, οι περισσότερες Νομαρχίες να διατηρηθούν (ενδεχομένως θα μπορούσαν να συνενωθούν 2-3 πολύ μικρές). Και ως επιστέγασμα να έρθει η αιρετή περιφεριακή αυτοδιοίκηση.
Ενναλακτικά, θα μπορούσαν όντως να λέγονται οι «προκαποδιστριακοί» δήμοι και κοινότητες, δημοτικά διαμερίσματα (όπως σήμερα) και οι Επαρχίες να ονομαστούν Δήμοι, όπως προτείνετα.
2. Να προκύπτουν όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης από τις ίδιες εκλογές, αλλά με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε επίπεδο. Δηλαδή ο κάτοικος της Κοινότητας (ή του «δημοτικού διαμερίσματος») να επιλέγει με ένα ψηδέλτιο το κοινοτικό του (ή τοπικό) συμβούλιο, με άλλο ψηφοδέλτιο τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Επαρχία (ή Δήμο).
3. Να έχουν όλες οι δομές κάποιον σοβαρό προϋπολογισμό και επάλληλη διάθρωση των υπηρεσιών τους. Δηλαδή π.χ. για την Εκπαίδευση: Επαρχιακή (ή Δημοτική), Νομαρχιακή και Περιφερειακή Διεύθυνση, όπου η κάθε μία θα έχει ένα συγκεκριμένο έργο και όρια αρμοδιοτήτων.
4. Η απλή αναλογική θα μπορούσε με την ευκαιρία, να εφαρμοστεί πιλοτικά στην αυτοδιοίκηση και ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι κλπ να εκλέγονται από το Συμβούλιο τους για μισή θητεία (2χρόνια) με δυνατότητα ανανέωσης, όπως γίνεται με τους αντιδήμαρχους σήμερα και όχι να ορίζονται πριν τις εκλογές στο ψηφοδέλτιο.
5. Θα πρόσθετα επίσης ότι για Κοινότητες (Δημοτικά Διαμερίσματα)μικρότερες των 1000 κατοίκων να προβλέπεται μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο.
6. Τέλος, εκτός από τους μετανάστες, θα έπρεπε στις δημοτικές εκλογές να δωθεί και η δυνατότητα της ψήφου στα 16.
Οι μεγαλοι Δημοι στην Περιφερεια δεν ειναι σιγουρο οτι θα
αποτελεσουν λειτουργικοτερες καταστασεις ,ουτε ειναι σιγουρο οτι
θα δημιουργησουν σοβαρες οικονομιες κλιμακος. Πρεπει να ληφθει υποψη
οτι πλεον θα αναπτυσσονται σε μεγαλυτερες γεωγραφικες εκτασεις με
αποτελεσμα την δημιουργια αλλης μορφης προβληματων που σημερα δεν
υφιστανται.
Ειδικα στην Ανατολικη Αττικη που οι Δημοι της ειναι οι πλεον αναπτυσομενοι εξαιτιας του γεγονοτος οτι απορροφουν Αθηναιους
οι οποιοι για πολλους λογους μετοικουν εκει,εαν και εφοσον ενταξουν στο σχεδιο πολεως περιοχες που μπορουν να δομηθουν, πολυ γρηγορα θα
γινουν αρκετα μεγαλοι Δημοι που θα πληρουν τα κριτηρια ενος βιοσημου
απο καθε αποψη Δημου.Προς τι λοιπον οι συγχωνευσεις Δημων στην Ανατολικη Αττικη? Ενταξεις στο σχεδιο πολεως απαιτουνται οι οποιες
καθυστερουν αδικαιολογητα επι δεκαετιες. Με εξαιρεση λοιπον
συγχωνευσεις μερικων Κοινοτητων με ομορους Δημους ο Καλλικρατης
θα μπορουσε απλως να χωροθετησει ,να επιλυσει καποια σοβαρα προβληματα με τα «δασικα’και ως εκ θαυματος θα αποκτουσαμε Δημους σαν και αυτους που ευαγγελιζεται ο Κλλικρατης και ο Υπουργος μας επι των Εσωτερικων ,γιατι οχι και ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ.
Πρέπει να καθιερωθεί όριο επανεκλογής των αιρετών αρχόντων.Είναι τραγικό να έχουμε Δημάρχους και την αυλή τους, όσο καλοί και εάν είναι, γιά 12, 16 και 20 χρόνια, εμείς και τα εγκόνια μας.
Δώστε ελπίδα και σε νεώτερους να δουλέψουν γιά τον τόπο τους.
Πολύ χρήσιμα τα νέα συστήματα δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας. Ωστόσο είναι σημαντικό πρώτα να μπούν τα standards απόδοσης στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπου γίνεται). Θα πρέπει να καθοριστεί όσο γίνεται με ακρίβεια και λογική ο χρόνος εξυπηρέτησης του δημότη-πολίτη για κάθε υπηρεσία για να αποφευχθεί η ευνοϊκή μεταχειρίση κάποιον εις βάρος άλλων λόγω συγγένειας, φιλίας ή άλλων συναλλαγών…Αυτό πιστεύω είναι καλό και για τους ίδιους του εργαζόμενους στους δήμους και αλλού αφού έτσι απαλλάσονται απο τέτοιου είδους παρεμβολές στη δουλειά τους.
Επειδή υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή και η αλλαγή των ορίων Νομών.
Αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που δημοτικά διαμερίσματα δήμων διαφορετικών Νομών να είναι σχεδόν ενωμένα και οι κάτοικοι να αποτελούν στην ουσία ενα ενιαίο σύνολο μάλιστα δε τίς περισσότερες φορές οι κάτοικοι δημοτικών διαμερισμάτων διαφορετικών δήμων και Νομών να εξυπηρετούνται απο υπηρεσίες των Νομών στίς οποίες δεν ανήκουν διοικητικά κλπ.