2. Η Θεμελίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

23. Οι νέες Δευτεροβάθμιες Αυτοδιοικήσεις προέρχονται από τη συνένωση των υφισταμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες καταργούνται. Η εδαφική περιοχή των νέων οργανισμών περιλαμβάνει το άθροισμα της εδαφικής περιοχής των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι οργανισμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, από τις σημερινές 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία, δηλαδή ένα σύνολο 76 διοικητικών ενοτήτων, εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών. Ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζονται με ειδικές ρυθμίσεις τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

24. Στα όρια αυτά συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση της αναπτυξιακής πορείας, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Εξυπηρετείται, επίσης, η αποτελεσματικότερη υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των Ελληνικών περιφερειών στα αρμόδια όργανα της ΕΕ (Επιτροπή των Περιφερειών κ.ο.κ.). Θεμελιώνεται, έτσι, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και άμεσα αιρετό περιφερειάρχη και με ενσωματωμένους ως διαμερίσματα τους σημερινούς νομούς, που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο με καθορισμένο αριθμό συμβούλων ανάλογα του πληθυσμού κάθε νομού.

25. Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταφέρονται εκείνες οι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που ασκούνται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από όσες, έχοντας αμιγώς κρατικό χαρακτήρα, παραμένουν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση.

26. Η θεμελίωση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:
• διασφαλίζει την αντιστοίχηση του θεσμού στις νέες λειτουργικές κλίμακες που έχουν δημιουργηθεί, μετά την ολοκλήρωση νέων δικτύων μεταφορών και άλλων υποδομών, με βάση τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν μεταβάλει την οικονομική και κοινωνική γεωγραφία της χώρας.
• οδηγεί, επιπλέον, σε οικονομίες κλίμακας και συγκέντρωση δυνάμεων, τηρεί δηλ. όρους απαραίτητους για την αποφασιστική βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της.
• εξασφαλίζει την απαραίτητη κλίμακα ώστε να αναλάβει σημαντικές αναπτυξιακές λειτουργίες.
• επιτρέπει τη μεταβίβαση και πρόσθετων αρμοδιοτήτων που ανήκουν σήμερα στις κρατικές Περιφέρειες, σε άλλους κρατικούς φορείς ή ακόμη και στο κεντρικό κράτος, με αποτέλεσμα να μειωθούν έτσι τα επίπεδα και η πολυπλοκότητα άσκησης αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωσης διαδικασιών, προς όφελος του πολίτη, της Πολιτείας, αλλά και της οικονομίας.

27. Ειδικά για τους πολίτες της περιφέρειας, η δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού θεσμού, με πλειάδα αρμοδιοτήτων και αναπτυξιακές ευθύνες, φέρνει κοντά τους τη διοίκηση, ώστε να πάψουν να υποχρεώνονται να απευθύνονται στο κέντρο για πολλές σημαντικές υποθέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη αναπτυξιακών ευθυνών από έναν ισχυρό αιρετό θεσμό, καθιστά τους πολίτες της περιφέρειας «κύριους του οίκου τους».

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 10:22 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων,που ήδη υπηρετούν σε αυτές,πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ούτως ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν απο τον τόπο που ήδη υπηρετούν,εκτός εάν οι ίδιοι το ζητήσουν,για πολλούς και διαφόρους λόγους.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:42 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    @ κ. ΚΑΡΡΑ ΠΕΤΡΟ – — 18 Ιανουαρίου 2010 @ 13:35

    ————–
    ΤΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΙΑ. Ο ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.
    ————–

    Απλά να σημειώσω ότι ο αντιπεριφερειάρχης *δεν* θα είναι διορισμένος. Θα είναι *εις εκ των _αιρετών_ περιφερειακών συμβούλων*. Αυτό προκύπτει άμεσα από τους αριθμούς 34 και 46 του σχεδίου!

    «34. Οι Αντιπεριφερειάρχες επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων από τον Περιφερειάρχη. […]

    46. […] Οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι τα τέως Νομαρχιακά Διαμερίσματα ή μικρότερες περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται οι έδρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Οι υποψηφιότητες των περιφερειακών συμβούλων θα αντιστοιχούν στις εν λόγω εκλογικές περιφέρειες. «

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | ΚΑΡΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΤΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΙΑ. Ο ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ 18110

    Από την δεκαετή εμπειρία μου ως υπάλληλος της Ν/ρχίας έχω σχηματίσει την απαισιόδοξη άποψη ότι το Δημόσιο είναι ένα πηγάδι όπου μέσα πέφτει και χάνεται οποιαδήποτε καλοπροαίρετη προσπάθεια βελτίωσης. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αρχής της αδράνειας, δηλαδή της αντίστασης στην μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης ,της αρνησης για ανάληψη δράσης.Ό αρχικός ενθουσιασμός που διακατέχει μερικούς από τους φορείς της κάθε αλλαγής φθίνει σταδιακά όταν καταλαβαίνουν ότι μετά από λίγο έχουν απομείνει να «τραβούν κουπί» μόνοι τους ενώ οι υπόλοιποι ούτε κατακρίνονται, ούτε τιμωρούνται για την αβελτηρία τους, αφού στην ουσία κανείς δεν κάνει τον κόπο να ξεχωρίσει τη φύρα από το στάχι.
    Βασική αιτία για την νωθρότητα αυτή είναι η εγκατεστημένη ατιμωρησία.Έχεις περισσότερες πιθανότητες (για να μην πω ότι είναι βέβαιο) να τιμώρηθείς εάν επιδιώκεις το σωστό χωρίς συμβιβασμούς παρά εάν αφεθείς στο ρεύμα των πολλών.
    Δυστυχώς επειδή όλα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στην παιδεία και στην ψυχολογία των ανθρώπων, όσο και να εξυγιάνθεί το θεσμικό πλαίσιο δύσκολα θα αλλάξει κάτι άμεσα. Τα αποτελέσματα κατά τη γνώμη μου, έρχονται με την τιμώρία/έπαινο άμεσα , και με την παιδεία μακροπρόθεσμα.
    Προτείνω λοιπόν αφενός να δώσετε κίνητρα για να στηριχθεί το διακυβευμα αφετέρου όμως να βάλετε και λίγο Ροβεσπιέρο στον Καλλικράτη και να τιμωρήσετε διεφθαρμένους και ανίκανους (π.χ αστοχίες και παραλείψεις στην υλοποίηση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ»).Μέχρι να αποκτήσουμε όλοι παιδεία που να συνάδει με την υπεύθυνη θέση που κατέχουμε ,πρέπει να σηκώσετε λίγο και το μαστίγιο.

    Ευχαριστώ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 13:58 | Παναγιώτης Γιαννόπουλος

    H εκπροσώπηση στα κάθε τύπου & είδους συμβούλια, θα πρέπει να γίνεται
    όχι μόνον (και μάλλον όχι) αναλόγως του πληθυσμού, αλλά και (ή μάλλον
    μόνον) αναλόγως της εδαφικής έκτασης του Νομού, Πόλης, Χωριού ή Οικισ-
    μού.Διότι η εκπροσώπηση μόνον αναλόγως του πληθυσμού συνεπάγεται την
    περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής στήριξης και των αναπτυξιακών υποδομών των μικρότερων οικιστικών μονάδων και κατά συνέπεια την περαι
    τέρω πληθυσμιακή συρρίκνωση αυτών, την αστυφιλία και την ακόμη μεγαλύ-
    τερη διόγκωση των αστικών κέντρων. Δηλαδή ερημοποίηση της Υπαίθρου(και
    δη των ορεινών-ημιορεινών περιοχών)και υδροκεφαλισμός των αστικών πε-
    ριοχών, με το γνωστό Φαύλο Κύκλο -αύξηση πληθυσμού > αύξηση αναγκών σε
    πόρους και υποδομές > αύξηση θέσεων εργασίας > νέα αύξηση αστυφιλίας
    και πληθυσμού-, αποτελέσματα τελείως αντίθετα των υποτίθεται επιδιωκο-
    μένων. Τα παραδείγματα… Αθηναϊκού συγκροτήματος, Θεσσαλονίκης, και
    τόσα άλλα,… Δεν Δίδαξαν Τίποτα;
    Η δραματική θέση και περαιτέρω ερήμωση των μικρών χωριών και οικισμών
    με τον «Καποδίστρια», …ούτε αυτή δίδαξε κάτι;
    Ακόμη, Εάν θέλουμε πραγματικά Στήριξη της Περιφέρειας καιτης Υπαίθ-ρου και Ισόρροπη Ανάπτυξη, Τότε, Άμεση -Νομοθετικά Κατοχυρωμένη και
    Χωρίς Παρεκκλίσεις- Κατανομή Εκπροσώπησης (ακόμη και για το Κοινοβού-
    λιο, θα τολμούσα να ΄πώ), Πόρων και Έργων (Δημοσίων και Ιδιωτικών)
    ΜΟΝΟΝ Αναλόγως της Έκτασης…Οικισμού, Χωριού, Πόλης, Νομού, Περιφέ-ρειας. Μόνον έτσι θα σταματήσειη ερημοποίηση της υπαίθρου, θα κινη-τοποιηθεί η πληθυσμιακή αποκέντρωση, θα υποχωρήσει η ανάγκη πολεοδο-μημένης γης και η περαιτέρω αποψίλωση των υπερπληθυσμιακών περιοχών (Αττικής, κλπ.),θα σταματήσει ο φαύλος κύκλος και ο τοπικισμός.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ!

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:49 | Γιάννης Τσαμπάζης

    Οι ξεχωριστές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Βορείου και Νοτίου Αγαίου είναι υπερβολή. Μία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αγαίου, συνολικά 12 για όλη τη χώρα.

  • 23. Η Κυβέρνηση προτείνει, με σιγουριά και τόλμη, που ίσως δεν θα έπρεπε να νοιώθει, την κατάργηση, την ανασύνθεση και την συγκέντρωση τής μέχρι τώρα ιστορικής διαίρεσης τής Ελλάδας, με όλη την αναντιστοιχία που προκύπτει σε κοινωνικές αντιλήψεις, πολιτιστικές ταυτότητες, υποδομές, γεωγραφικά όρια κ.λ.π.
    Το δικαίωμα τής το δίνει, δυστυχώς, το άρθρο 101 τού Συντάγματος, αλλά επειδή διαπιστώνω πολλή άνεση, επισημαίνω ότι Σύνταγμα τής γειτονικής μας Ιταλίας, απαγορεύει την αλλαγή τών ορίων τής ιστορικής διαίρεσης τής Χώρας, χωρίς την πρόταση τών ενδιαφερομένων κατοίκων και την δημοψηφισματική απόδειξη τής συναίνεσής τους. ΄
    Προσθέτω, ακόμη, οτι το Σύνταγμά τους περιλαμβάνει 23 άρθρα , έναντι ενός τού δικού μας, σχετικά με την ανεξαρτησία τής λειτουργίας τής Αυτοδιοίκησης.
    24 « Στα όρια αυτά συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση της αναπτυξιακής πορείας, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.»
    Και μόνο αυτή η φράση αποδεικνύει οτι το νομοσχέδιο αποτελεί μια πραγματικά προωθημένη εξέλιξη τής Διοίκησης τής Πολιτείας, αλλά δεν έχει σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , που ενισχύεται μόνο με την αποκέντρωση τής εξουσίας στις ιστορικές μονάδες της.
    Επειδή το “πρώτα ο πολίτης” και το “με επίκεντρο τον πολίτη” είναι τα συνθήματα που πλαισιώνουν τις ομιλίες τού Πρωθυπουργού, και πρέπει να είναι ο γνώμονας για κάθε δημοκρατική απόφαση, επισημαίνεται οτι η αντιπροσώπευση τού κατοίκου, στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση΄, θα είναι πολύ πιο μακρινή, απο αυτήν και στην Βουλή, ακόμη. Η Αυτοδιοίκηση φέρνει πιο κοντά στην Εξουσία τον Λαό, όμως
    ο περιφερειακός Σύμβουλος, στον οποίο θα απευθύνεται ο πολίτης, (αν και στην Τ.Α. δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά δημότες και κάτοικοι, που όμως έχουν ξεχαστεί ακόμη και ως λέξεις…), θα είναι 5 φορές πιο απομεμακρισμένος, όσον αφορά τα τοπικά θεματα, απο τον νύν νομαρχιακό σύμβουλο, 15 φορές απο τον σημερινό δημοτικό, και 500 απο τον παληό κοινοτικό…… Αυτό, βέβαια, δεν συντείνει στην ενίσχυση τής Τ.Α., αλλά στην βαθμιαία ουσιαστική κατάργησή της .

    25 Δεν προδιαγράφεται καθόλου ποια θα είναι η σχέση Π. Α. και αποκεντρωμένης κρατικής Διοίκησης, ενώ αυτή η σχέση είναι που θα καθορίσει αν θα υπάρξει ουσιαστική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ή άλλο ενα επίπεδο Αυτοδιοίκησης- μαϊμού……
    26 ….οδηγεί, επιπλέον, σε οικονομίες κλίμακας και συγκέντρωση δυνάμεων, τηρεί δηλ. όρους απαραίτητους για την αποφασιστική βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της.
    Αυτή η επισήμανση, μάλλον είναι ατυχής, για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, που υποτίθεται οτι κυρίαρχο στόχο της έχει την αποκέντρωση……
    …. με αποτέλεσμα να μειωθούν έτσι τα επίπεδα και η πολυπλοκότητα άσκησης αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωσης διαδικασιών, προς όφελος του πολίτη, της Πολιτείας, αλλά και της οικονομίας.
    Αυτό το γενικευμένο απόφθεγμα, μάλλον πρέπει να ανήκει σε άλλο κείμενο, αφού τα επίπεδα δεν μειώνονται, η πολυπλοκότητα μάλλον θα αυξηθεί με την σχέση Π.Α. και αντίστοιχης Κρατικής Διοίκησης, και η διεκπεραίωση διαδικασιών θα επιβραδυνθεί, διότι η λύση θα προκύπτει πάλι απο τον Υπουργό, αλλά θα πρέπει να περνά και απο την κρατική και την αυτοδιοικητική Περιφέρεια προηγουμένως.
    Οσον αφορά στο όφελος τού πολίτη, και τής Πολιτείας, είναι μάλλον πολύ δύσκολο να ταυτισθούν, μια και η διοικητική ταλαιπωρία τού πολίτη οφείλεται στο ο,τι και τα πιο μικρά θέματα του, αντί να λύνονται στο πιο χαμηλό επίπεδο, όπως απαιτεί η αναγνωρισμένη απο την Ε.Ε. Αρχή τής Επικουρικότητας, οι πολιτικοί απαιτούν να τα λύνει ο Υπουργός……
    Εκτος εαν με την λέξη όφελος υπονοείται η ωφέλεια τής Πολιτείας και η οφειλή τού πολίτη……
    27 …….. η ανάληψη αναπτυξιακών ευθυνών από έναν ισχυρό αιρετό θεσμό, καθιστά τους πολίτες της περιφέρειας «κύριους του οίκου τους».
    Οι πολίτες τον μόνο οίκο, στον οποίο τούς επιτρέπει το Σύνταγμά μας να είναι κύριοι, είναι η πόλη ή το χωριό τής κατοικίας τους, ως δημότες. Ο αιρετός ισχυρός θεσμός στο γεωγραφικό μέγεθος τού ενός έκτου, ή τού ενος εβδόμου τής Ελλάδας, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «οίκος» τών πολιτών……
    Και επειδή επιδιώκεται να παρουσιαστεί ο νέος θεσμός ως αυτοδιοικητική κατάκτηση, επισημαίνεται οτι θα είναι πράγματι, αν η άσκηση τών όποιων αρμοδιοτήτων τής Π.Α.θα ισχύσει χωρίς εγκρίσεις, τύπου νομικού ελέγχου, απο όποιο άλλο όργανο τής κεντρικής διοίκησης, πλήν τής Δικαιοσύνης

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:43 | Μιχάλης Γ.

    Είμαι υπάλληλος της ίδιας Ν.Α. ευδόκιμα και αδιάλειπτα επί 9 έτη.

    Καθώς οι τόποι κατοικίας και εργασίας μου δε συμπίπτουν, τα τελευταία 4 έτη έχω υποβάλει ισάριθμες αιτήσεις μετάταξης επικαλούμενος συνυπηρέτηση και λόγους οικογενειακής κατάστασης (έχω τρία παιδιά σε προσχολική και σχολική ηλικία) χωρίς αποτέλεσμα.

    Θεωρώ ότι, επιτέλους, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν αντικειμενικά, αδιάβλητα και κοινωνικά δίκαια κριτήρια για τις επερχόμενες μετατάξεις των υπαλλήλων των Ν.Α..

    Επιπλέον, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», πρέπει, εντός της ίδιας Περιφέρειας, να προβλέπεται η μετακίνηση των τρίτεκνων στον τόπο συμφερόντων τους όπως ήδη ισχύει για άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 09:52 | Costas

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που φέρνει μια μεγάλη ανατροπή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι καιρός να μπει μια τάξη στο χώρο αυτόν. Θα ήθελα να επισημάνω για τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησης θα πρέπει στον καινούργιο κώδικα των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων όπως μετατάξεων να ισχύουν ότι και στον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι να εξαρτώνται πάλι από την σύμφωνη γνώμη των αιρετών. Πιστεύω ότι σε μία δημοκρατική χώρα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι ίσοι ενώπιων των νόμων και να μην υπάρχουν δύο ταχυτήτων υπάλληλοι.Ευχαριστώ.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 19:39 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Το σχέδιο δείχνει κατ’αρχήν θετικό. Ανακύπτουν όμως, εύλογα ζητήματα:
    1. Θα καταργηθούν πραγματικά οι Νομαρχίες ή θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν με άλλη ονομασία υπό άλλο (περιφερειακό) μανδύα;
    2. Εφ’όσον οι περιφέρειες είναι αριθμητικά δώδεκα (12) συν δύο μητροπολιτικές (Αττική και Θεσσαλονίκη) οι απολήξεις της Κεντρικής Διοίκησης πρέπει να είναι το πολύ πέντε (5).
    3. Τί θα γίνει κατά την μεταβατική περίοδο; Πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα, τόσο τα θέματα μετάταξης προσωπικού όσο και η διαδοχή αρμοδιοτήτων προς διασφάλιση της συνέχειας Διοικήσεως. Χωρίς αποτύπωση βασικών ροών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, πολύ φοβούμαι ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει αποτελεσματικά.
    4. Τί θα γίνει με την πραγματικά τοπική αυτοδιοίκηση; Πώς θα διασφαλισθεί ότι τα χωριά δεν θα σβήσουν με τις συνενώσεις των ΟΤΑ α΄βαθμίδος;
    5. Εχει αναλογισθεί κανείς το κόστος λειτουργίας της νέας δομής; ή θα καταλήξει κι αυτή σε κατασπατάληση πόρων όπως συνέβη με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ (όπου στην θέση των αγροτικών κοινοτήτων δημιουργήθηκαν Δήμοι-προκρούστες-χοάνες απορροής κονδυλίων ΕΕ προς το άγνωστο χωρίς όφελος για τον Πολίτη / το παράδειγμα της κοινότητος Ανάβρας Μαγνησίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές: μακρυά από Δήμους, με σωστή χρήση πόρων αποτελεί πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, το 1ο επιτυχές μετά το Μέτσοβο του Ευ.Αβέρωφ την 10ετία 1950, στον ελλαδικό χώρο);;
    6. Εχει λάβει κανείς υπ’όψη του ότι οι νέες Περιφέρειες θα πρέπει να λειτουργούν (για λόγους εξοικονόμησης πόρων) σε μια έδρα (πόλη) και όχι να είναι διάσπαρτες οι υπηρεσίες τους στις πρωτεύουσες των τέως Νομών; ή για μικροπολιτικούς-μικροκομματικούς λόγους, θα υπάρξει αυτή η διασπορά προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την αποτελεσματική λειτουργία και το κόστος λειτουργίας των νέων Περιφερειακών αυτοδιοικήσεων;;
    7. Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες δομές εως το ερχόμενο φθινόπωρο την στιγμή που το ΣΥΖΕΥΞΙΣ καρκινοβατεί και η ηλεκτρονική υπογραφή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί όπως και το όλο σύστημα που θα οδηγήσει την Διοίκηση στην κατάργηση του έντυπου εγγράφου και την δημιουργία εγγράφων μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και την διακίνησή τους μόνον ηλεκτρονικά;
    8. Εχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου ότι πρέπει να ξεφορτωθεί πλεονάζον προσωπικό χαμηλής μόρφωσης και παραγωγικότητας και όχι να περικόψει τις αμοιβές των πλέον κατηρτισμένων Δημοσίων Λειτουργών για να μπορέσει η χώρα αυτή να βαδίσει στον 21ο αιώνα;
    9. Πώς θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι νέες δομές με ανθρώπους αποφοίτους κατά το πλείστον α΄βάθμιας και β΄θμιας εκπαίδευσης, χωρίς εργασιακή εμπειρία εκτός της παραδοσιακής δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας ή με εργασιακή εμπειρία σε πρώην εταιρείες του Δημοσίου (με την γνωστή «αποτελεσματικότητα» που οδήγησε στην απαξίωσή τους);;
    10. Αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου εαν δεν δημοσιοποιήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύψουν αντικειμενικά, επί χάρτου, τα όρια ευθύνης και η έδρα των νέων αυτοδιοικητικών δομών όπως και των απολήξεων της Κεντρικής Διοίκησης;

    Επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την οργανωτική ανασυγκρότηση της Διοίκησης και ότι κλειδί σε αυτήν είναι το ανθρώπινο δυναμικό (πάψτε να φορτώνετε την δημόσια διοίκηση με προσωπικό ιδιωτικοποιούμενων ΑΕ που δεν χρειάζονται οι νέοι ιδιοκτήτες των, όπως με τους χρυσοπληρωμένους πρώην υπαλλήλους της ΟΑ που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς δεν εντάσσονται στην Δημόσια Διοίκηση με το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά εκείνο της πρώην κρατικής Ολυμπιακής!!)

    Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
    Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
    Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
    Ελλην Δημόσιος Λειτουργός και πρωτίστως και πάνω απ’όλα:
    ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 16:16 | Ilias

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
    Στόχος της μεταρρύθμισης η οργάνωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κράτους
    Κατατέθηκε, επιτέλους, και ήδη αποτελεί αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου η πρόταση για τη Διοικητική μεταρρύθμιση τους κράτους και την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ικανοποιείται έτσι, κατ’ αρχήν, ένα αίτημα 10ετιών των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης κι ένα ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας αφού, τουλάχιστο την τελευταία 15ετία, αποτελούσε πάγια προεκλογική θέση όλων των κομμάτων. Ιδιαίτερα δε το 2004 όπου, όπως είναι γνωστό, το ίδιο αίτημα έγινε βασικός προεκλογικός στόχος του προγράμματος του κ. Καραμανλή με την έξυπνη πιο υπόσχεση-σλόγκαν της «επανίδρυσης του κράτους». Η κατάληξη βέβαια μετά από πέντε χρόνια ήταν το φιάσκο με το κομματικό κράτος.
    Το εγχείρημα σήμερα συνδυάζεται με ένα άλλο πιο δύσκολο και πιο σημαντικό στόχο που είναι η οικονομική και η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος. Όλοι τώρα συμφωνούν ότι η αλλαγή σελίδας για τη χώρα είναι επιβεβλημένη. Το μοντέλο ανάπτυξης και η πορεία που ακολουθήσαμε, για πολλά χρόνια, με το πανίσχυρο, συγκεντρωτικό, αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικό κράτος που εξυπηρετούσε το πελατειακό σύστημα, έχει ξεπεραστεί. Γι’ αυτό ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, των προτεραιοτήτων, και των συμπεριφορών μας είναι πια αδήριτη ανάγκη κι όρος επιβίωσης για τη χώρα.
    Πρέπει άμεσα, λοιπόν, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα που ελέγχει το 60% της οικονομίας, ενώ με τις αποφάσεις του επηρεάζει και το υπόλοιπο τμήμα της, για να ξεφύγουμε από τα σημερινά αδιέξοδα των μεγάλων ελλειμμάτων των ακριβοπληρωμένων αλλά κακών παρεχόμενων υπηρεσιών και των υπερτιμολογημένων δημοσίων δαπανών, κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος.
    Υπάρχει όμως πρόβλεψη στις προτάσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» για την επιτυχία αυτού του στόχου; Έγινε άραγε η αξιολόγηση του «Καποδίστρια» που λειτουργεί ήδη πάνω από μια 10ετία για να περάσουμε στον «Καλλικράτη»; Λήφθηκε υπόψη η 15ετής λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα προβλημάτα που αντιμετώπισε ώστε να μην επαναληφθούν σε επίπεδο Περιφέρειας; Υπάρχει πρόβλεψη για την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης ώστε να μην εξαρτάτε από το κράτος; Και να αξιολογείται αυτοτελώς όχι για τη διεκδικητικότητά της αλλά για την ικανότητά της να διαχειριστεί τις τοπικές υποθέσεις; Έχει προβλεφθεί σύστημα αυτοτελούς αξιολόγησης της Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν, με μετρήσιμους δείκτες, τους πετυχημένους αιρετούς εκπροσώπους τους; Γιατί ο στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι το αποτελεσματικό κράτος δηλαδή οι καλές και συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη με το λιγότερο δυνατό κόστος τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή του. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον «τροχό» γιατί αυτό εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες, όπως έγραφε χθες στο «Θ» ο κ. Πολύζος, καθηγητής του Π.Θ. Πόσο κοστίζει π.χ. η διαχείριση των σκουπιδιών ανά κιλό στον ένα ή στον άλλο Δήμο, πόσο είναι το κόστους διαχείρισης του νερού σε κάθε Δημοτική επιχείρηση και πιο το επίπεδο ποιότητας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα Σχολεία η κατανάλωση ενέργειας, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κλπ.
    Είναι τραγικό και δεν μας τιμάει καθόλου ως κοινωνία, να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους, αναλογικά, δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους αλλά ταυτόχρονα να είμαστε μια χώρα αναποτελεσματική και σπάταλη. Να πληρώνουμε π.χ. πολλαπλάσια ποσά για τη θέρμανση ενός κτιρίου σε σύγκριση με τις «ψυχρές» βόρειες χώρες της Ευρώπης που έχουν το μισό χρόνο χιόνια.
    Μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου ο τρόπος οργάνωσης των νέων θεσμών σε επίπεδο Δήμου ή σε επίπεδο Περιφέρειας που θα φέρνει «τα πάνω κάτω» στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο μέγεθος των Περιφερειών και των Δήμων
    Ακόμη κι αυτό όμως χρειάζεται συζήτηση. Οι συνενώσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν δύο τουλάχιστο κριτήρια, την τοπική Δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων (η καλύτερη ποιότητα με το μικρότερο κόστος).
    Η συνένωση γίνεται για να κατακτήσουμε οικονομία κλίμακας δηλαδή ένα μέγεθος Δήμου που θα επιτρέπει την οργάνωση βασικών τομέων παροχής υπηρεσιών. Οι Δήμοι όμως της νησιωτικής χώρας δεν είναι μικροί Δήμοι; Δεν χρειάζεται να προβλεφθεί η Διαδημοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων, π.χ. πολεοδομίας, Τεχνικής Υπηρεσίας κλπ; Στη θέση των σημερινών επαρχείων θα μπορούσε να λειτουργήσουν π.χ. Συμβούλια Περιοχής ή αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι για τη Διαδημοτική συνεργασία. Το ίδιο βέβαια πρέπει να γίνει και με τους εκτεταμένους χωρικά Δήμους ή Δήμους σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι το βουνό των Κενταύρων και οι προστατευόμενοι οικισμού του, το οικοσύστημα του Πηλίου.
    Το Πήλιο κατά την άποψή μου πρέπει να αποτελέσει έναν ενιαίο Δήμο. Να κηρυχθεί, σύμφωνα με την πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του ΤΕΕ/Μαγνησίας σε περιοχή οικοανάπτυξης και να δημιουργηθεί και φορέας διαχείρισης Πηλίου με τη συμμετοχή του Δήμου και της Περιφέρειας και του κράτους. Ο διάλογος μόλις άνοιξε. Θα επανέλθουμε με τις Περιφέρειες.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 14:59 | Χρηστος Σπυρουλης

    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε,
    Καταρχας θα ηθελα να σας συγχαρω για το θαρρος να κατεβασετε ενα τετοιο φλεγον ζητημα προς διαβουλευση.
    Θεωρω οτι το σχεδιο καλλικρατης, πραγματικα ειναι επιτακτικη αναγκη της εποχης και θα βοηθησει στην αναπτυξη περιφερειακων περιοχων και θα βοηθησει πολυ στη μειωση της ανεργιας στην περιφερεια και φυσικα στη μειωση της τοπικης μεταναστευσης, διοτι τα νεα ατομα δε θα χρειαζεται να μετακομισουν στα μεγαλα αστικα κεντρα προς ανευρεση εργασιας. Επισης θα βοηθησει στην αναπτυξη προσθετων ενεργειακων πορων φιλικων στο περιβαλλον. Επισης, θα μειωθει η γραφειοκρατια και το πελατειακο καθεστως των Νομαρχιων.
    Ολα τα παραπανω θα επιτευχθουν, διοτι το σχεδιο καλλικρατης θα βοηθησει στην καλυτερη και γρηγοροτερη απορροφηση των πορων απο την ΕΕ, μεσω του ΕΣΠΑ.
    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε, αναμφισβητητα το σχεδιο Καλλικρατης ειναι προς οφελος της Ελληνικης Επικρατειας. Σαν Ελληνας πολιτης ομως που αγαπω τη χωρα μου και θελω να την δω να προοδευει, δεν μπορω να εκφρασω και τους φοβους μου, που θεωρω οτι ειναι φοβοι πολλων Ελληνων που θελουν την Ελλαδα περηφανη και σε τροχια αναπτυξης και ευημεριας, που δεν ειναι αλλοι απο το μηπως οι περιφερειες γινουν οπως ειναι οι νομαρχιες τωρα. Για να αποφευχθει ενα τετοιο φαινομενο, θεωρω οτι θα πρεπει οι περιφερειαρχες και το συμβουλιο να ειναι υψηλοτατης μορφωσης και να κατοχυρωθει στο συνταγμα ο ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟΣ απο το σωμα επιθεωρητων δημοσιας διοικησης ανα τακτα χρονικα διαστηματα, ετσι ωστε να μην υπαρχει ο παραμικρος κινδυνος διαφθορας.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 18:21 | Μαντζιος Αργυρης

    Η θεμελίωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας,αποτελεί μια ορθολογική αντιμετώπιση του αιτήματος για την περιφερειακή συγκρότιση της χώρας πολύ περισότερο μάλιστα σήμερα ,εν όψη του μεγάλου ανταγωνισμού των περιφερειών στην άντληση κοινοτικών κονδυλίων.Θα έπρεπε όμως κατά τη γνώμη μου η μεγάλη αυτή πρωτοβουλία να είναι περισσότερο τολμηρή,δηλαδή να σχεδιάσει τις νέες περιφέρειες ξεπερνώντας τις διοικητικές αγκιλώσεις των σημερινών περιφερειών.Να προτείνει τις αναγκαίες για τη χώρα αιρετές περιφέρειες που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις περιφέρειες της ευρώπης με ότι αυτό συνεπέγεται.Φαντάζομαι ότι τέθηκαν στο τραπέζι με βάση τις μελέτες και τα αντίστοιχα σενάρια τα οποία πιθανά απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους, η κοινωνία μας όμως πρέπει να ξέρετε είναι έτοιμη για ριζικές αλλαγές και αποδέχεται την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ως μόνιμη και όχι μεταβατική.Ακραίο παράδειγμα είναι η περιφέρεια ιονίων νήσων, όπου για να επισκεφθεί κάποιος από την κεφαλονιά ή την Ζάκυνθο την Κέρκυρα πρέπει να πάει μεσω Πάταρας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας είναι δυνατό αυτό;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | Ιωάννης

    Καλλικράτης = αποκέντρωση πόρων. Δεν το είδα πουθενά. Ελπίζω να γίνει επιτέλους η υπέρβαση από τη κεντρική κυβέρνηση και να παραχωρήσει αρμοδιότητες με πόρους. Στον Καπποδίστρια αυτό δεν έγινε και είχε ως αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
    Οι 13 Περιφερειάρχες να είναι μικροί Πρωθυπουργοί και όχι οι διορισμένοι από το ΥΠΕΣ περιφερειακοί διοικητές. Άν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα έχουμε αποκέντρωση. Τολμήστε επιτέλους!! Οι πολίτες της κάθε Περιφέριεας να είναι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι και να μη ζητούν ευθύνες από τη Κεντρική κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και κατανομή των πόρων με κομματικά κριτήρια.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    H Ελλάδα μια χώρα με υπερβολική διοικητική διασπορά έπρεπε ήδη να είχε περάσει σε νέα μορφή αυτοδιοικησης. Σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο φαίνετε καλο. Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί για να εξοικονομηθούν πόροι και να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών που ενοποιούνται είναι οι προσλήψεις και η νοοτροπια των υπαλλήλων που θα πρέπει να είναι αποδοτικότεροι προς τους πολίτες ελεγχόμενοι από τους νέους διοικητες. Με τη σειρά τους αυτοί δεν θα πρέπει να είναι νέα «αφεντικά» στις περιφεριές τους και να μπλοκάρουν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τις πιστώσεις και το ΕΣΠΑ.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 02:35 | KapaNi

    Πριν από λίγα χρόνια, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια Διοικητικής μεταρρύθμισης με το σχέδιο Καποδίστριας.
    Η μεγάλη όντως αυτή μεταρρύθμιση, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
    Με το σχέδιο Καλλικράτης επιδιώκεται μέσα από τις οικονομίες κλίμακας αποτελεσματικότερη διαχείριση.
    Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο και το αποτέλεσμα καθόλου βέβαιο.
    Σαν απλός πολίτης, είναι αδύνατο να αναλύσω το πρόβλημα της Διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και να προτείνω λύσεις.
    Κατά συνέπεια εκείνο που μπορώ να εκφράσω είναι απορίες
    • Απορία 1η : Γιατί δεν σχεδιάζεται ένα πρότυπο περιφέρειας π.χ. των Ιόνιων νησιών, να μελετήστε τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου, όπως το οραματίζεστε και στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε επίπεδο χώρας;
    • Απορία 2η : Γιατί θεωρείται ότι τη λύση όλων των προβλημάτων θα την αναλάβει ο αιρετός Περιφερειάρχης, πιστεύται ότι υπάρχουν πολλοί προικισμένοι για αυτόν το ρόλο;
    • Απορία 3η : Τελικά ο υπαλληλικός μηχανισμός παίζει κάποιο ρόλο στο σχέδιό σας, η θα είναι παραγκωνισμένος και ανευθυνουπεύθυνος. Θα μπορεί να προτείνει λύσεις και να αναλαμβάνει ευθύνες, ή όλες οι ευθύνες θα «ξεπλένονται» με την πολιτική ευθύνη των αιρετών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:26 | ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Ευπάλιο, Ιανουάριος 2010
    Δημόσια παρέμβαση πολιτών – δημοτών του Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας,
    για την περιφερειακή διοικητική ένταξη του Δήμου

    Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας (πρόγραμμα «Καλλικράτης»), οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να παρέμβουμε προκειμένου να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση για την περιοχή μας, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο μέλλον της.
    Αποτελεί αδιαμφισβήτητο δεδομένο που καθημερινά επιβεβαιώνεται από την πράξη, ότι, η ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Δωρίδας, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά και γενικότερα κοινωνικά δέχεται τις επιρροές των αστικών κέντρων της δυτικής Ελλάδας με τα οποία συναποτελεί αδιάσπαστη ουσιαστική γεωγραφική – χωροταξική ενότητα. Επιρροές που έχουν αυξηθεί με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και θα αυξηθούν περισσότερο με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, όπως και αρκετές μελέτες προβλέπουν (π.χ. η εκπονούμενη για το Δήμο Ευπαλίου μελέτη Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.).
    Είναι επομένως απολύτως λογικό αλλά και δεοντολογικά επιβεβλημένο, η περιοχή αυτή να ενταχθεί διοικητικά στην Περιφέρεια από την οποία επηρεάζεται, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Θα είναι εντελώς παράλογο αλλά και σε βάρος του συμφέροντος και του βιώσιμου μέλλοντος της περιοχής, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς άλλης διοικητικής περιφέρειας (δηλαδή της Στερεάς Ελλάδας) και όχι σε αυτήν με την οποία η ίδια η πραγματικότητα την συνδέει με πολλαπλούς δεσμούς και από την οποία επομένως θα εξαρτάται ούτως ή άλλως όπως και σήμερα.. Είναι σχήμα οξύμωρο, μια περιοχή που στην πράξη επηρεάζεται πολύπλευρα από τα αστικά κέντρα της Ναυπάκτου και της Πάτρας, να είναι ενταγμένη στους, πιθανώς διαφορετικού προσανατολισμού, σχεδιασμούς άλλων, απόμακρων, αστικών κέντρων (όπως της Λαμίας).
    Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, δημότες του Δήμου Ευπαλίου, ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή μας αυτή, από δε τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης – Δήμο Ευπαλίου, ΤΕΔΚ Φωκίδας και ΚΕΔΚΕ – και τα πολιτικά κόμματα να την υποστηρίξουν με την ανάλογη σοβαρότητα.

    Οι υπογράφοντες

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | Ιωάννης Δ.

    Δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι μικρή και σχετικά ομοιογενής, είναι ανάγκη να υφίστανται 13 Περιφέρειες. Πιστεύω ο αριθμός τους θα πρέπει να μειωθεί. π.χ. η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ίσως πρέπει να καταργηθεί και να αφομοιωθεί το κάθε νησί από γειτονική Περιφέρεια με την οποία έχει και καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση (π.χ. Κέρκυρα και Λευκάδα στην Ήπειρο). Θα μπορούσε δηλαδή να ονομαστεί Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, και όσα νησιά ενταχθούν σε αυτή τη δομή να αποτελέσουν κοινό Περιφερειακό Διαμέρισμα. Γιατί δηλαδή τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, με μεγάλο πληθυσμό, αποτελούν ενιαίο Νομό και η Λευκάδα θα πρέπει να είναι από μόνη της Νομός ή Νομαρχιακό Διαμέρισμα μιας και δεν έχει ούτε καν τον πληθυσμό της πόλης των Ιωαννίνων; Κατάλοιπα του παρελθόντος πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Κάθε νησί και Δήμος ΟΧΙ κάθε νησί και Νομός ή Περιφερειακό Διαμέρισμα. Στην περίπτωση π.χ. της Λευκάδας και άλλων μεγάλων νησιών θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότεροι δήμοι.
    Έτσι θα μπορούσε να γίνει και κοινή π.χ. τουριστική προβολή της Ηπείρου με τα Ιόνια, μιας και πλέον υπάρχει η Εγνατία Οδός και η περιοχή γνωρίζει πρωτόγνωρη τουριστική άνθιση.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:34 | ΕΛΠΙΔΑ ΤΖΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Συγχαρητήρια για την αξιόλογη αυτή προσπάθεια.
    Ωστόσο, θα ήθελα ως υπάλληλος Ν.Α. να σας ζητήσω όπως δοθεί και η κοινωνική διάσταση στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
    Πολλοί από εμάς υπηρετούμε μακρυά από τα σπίτια μας και όπως ξέρετε ούτε καν το άρθρο 71 του υπαλληλικού κώδικα -βάσει του οποίου μπορεί κάποιος υπάλληλος να πάρει μετάταξη- δεν έχει ισχύ για εμάς τους νομαρχιακούς και φυσικά βάσει του άρθρου 109 του ΠΔ 30/96 πάντα ακούμε το ΟΧΙ του υπηρεσιακού.
    Παρακαλώ όπως δοθεί η δυνατότητα με αίτησή μας να μετακινηθούμε εντός της ίδιας Περιφέρειας κοντά στα σπίτια μας.Μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας τους βαθμούς αξιολόγησης μας, τα χρόνια υπηρεσίας μας, την οικογενειακή μας κατάσταση.Ούτως ή αλλως, πολλοί από εμάς, δεν έχουμε καμία δέσμευση να υπηρετήσουμε συγκεκριμένο αριθμό ετών στον τόπο που διοριστίκαμε, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να μεταταχθεί κάποιος που υπηρετεί σε παραμεθώριο παρά σε μη παραμεθώριο!
    Ας ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος και για τους υπαλλήλους των Ν.Α.-ειδικά των διοικητικών-που και πιο αδικημένοι μισθολογικά είναι αλλά και βρίσκονται στο κενό ανάμεσα στον υπαλληλικό και στον κωδικα Ν.Α.
    Σας ευχαριστώ θερμά, καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | Ανδρέας Α. Οικονόμου

    Συγχαρητήρια!
    Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ύδροκέφαλο κράτος. Ένα κράτος ελέφαντα δυσκίνητο λόγω της μεγάλης του αδράνειας, αλλά και συγκεντρώνοντας πάνω του τεράστιες εξουσίες. Σαφώς και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η Νέα Αρχιτεκτονική Δομή της χώρας με κατεύθυνση την Περιφερειακή Δομή και Ανάπτυξη και την Αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας που προσδιορίζονται στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή. Προσοχή στο να μην δημιουργήσουμε «νέα μικρά κράτη», με αποτέλεσμα να οξύνουμε τις ήδη υπάρχουσες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Απαιτείται λοιπόν εκείνο το θεσμικό πλαίσιο, εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν και την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση. Ήτοι:
    -Όχι μόνο αναλογική κατανομή πιστώσεων, αλλά επιπλέον ενίσχυση των νομών και περιοχών εκείνων με το μικρότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ και την μεγαλύτερη υστέρηση.
    -Σχεδιασμός νέων αναπτυξιακών υποδομών για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη των ασθενέστερων και πιο απομακρισμένων νομών και περιοχών.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:33 | ΧΑΕΑΡΙΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ,ΝΑ ΠΑΠΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΡΕΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ,ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Γιάννης Φ.

    Η προταση σας πρεπει να ειναι συγκεκριμενη και οχι γενικολογη.Ποιες θα ειναι οι γενικες διοικησεις ποιες οι περιφερειες ποιοι οι δημοι.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:28 | ArktosV

    Δεν είναι καθόλου σαφή αυτά που λέτε.

    Κανείς δεν μπορεί να μορφώσει άποψη αν δεν δημοσιεύσετε τα στοιχεία που αφορούν τις προεινόμενες περιφέρειες και μάλιστα λεπτομερή π.χ.εκτός των δημογραφικών, γεωγραφικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά, υγείας, προοπτικών, κλπ.

    Αξιοποιείστε επί τέλους την Πληροφορική και μη κάνετε δουλίτσες και μπαλώματα.

    Θα επανέλθουμε – ελπίζουμε.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:45 | ΜΑΡΙΑ

    Πολύ χαίρομαι που θα καταργηθούν οι Νομαρχίες και επιτέλουν θα πάψει να υφίσταται η τόσο μεγάλη ρουσφετολογία. Διότι οι Νομαρχίες όπως όλοι γνωρίζεται είναι από τα μεγαλύτερα κομμάτια της διαφθοράς, γι’αυτό και με το νέο πρόγραμμα πρέπει να πάψει αυτή η κλειστή κάστα όπου ο καθένας βολεύει τους δικούς του (κουμπαριές, συγγένειες κλπ). Να υπάρχει αξιοκρατία στις θέσεις Δ/ντών & Προϊσταμένων, διαφάνεια και εργασία σωστή και γρήγορη (με το σωστό εξοπλισμό των Περιφερειών). Καλό θα ήταν η μετακίνηση των υπαλλήλων τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους να γίνεται με σύμφωνη γνώμη΄& όχι υποχρεωτικά. Να υπάρχει εθελούσια μετάταξη για όσους θελήσουν να πάνε σ’ άλλο Υπουργείο ή Οργανισμό. Καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 08:48 | Γεώργιος Μπακογιάννης

    Η αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η φωνή του λαού. Πρέπει να αναδειχθεί σε βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη τότε θα βυθιστούν σε οικονομικό μαρασμό οι διευρυμένοι δήμοι, για τον λόγω ότι θα εξαρτώνται άμεσα από την κρατική αρωγή, που όμως στην ουσία δεν φτάνει με δεδομένου την οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας.
    Στην ουσία δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια τοπική κυβέρνηση όπου θα έχει όλες τις παθογένειες του κράτους μας. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια τοπική αυτοδιοίκηση που στην ουσία θα συμπληρώνει το κράτος. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση δυνατή μεν αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι δρόμοι του κράτους και της αυτοδιοίκησης να συγκλίνουν αλλά να μην έρθει η ώρα να ταυτιστούν γιατί τότε θα είναι επώδυνο για όλους.
    Οι δραστηριότητες ενός δήμου δεν είναι μόνο πολιτικές οι θεσμικές αλλά θα πρέπει να είναι κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τον πολίτη. Υπό την έννοια αυτή θα πρέπει πολλές συναλλαγές που γίνονται μεταξύ του πολίτη και του κράτους να περάσουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Με τον καινούριο δημοτικό και περιφερειακό χάρτη θα πρέπει στο επίκεντρο των επιλογών σας να βρίσκεται ο άνθρωπος. Αυτό καθιστά τον σχεδιασμό σας πολύ οποίο δύσκολο μιας και θα πρέπει να σεβαστείτε τις πολλές ανάγκες που δημιουργούνται από την καθημερινότητα στη ζωή του πολίτη. Τομείς που θα μπορούσατε να εκχωρήσετε στην τοπική αυτοδιοίκηση με την απόδοση και των αντίστοιχων πόρων θα μπορούσαν να είναι οι εξής.
    1.Προστασία του περιβάλλοντος
    2.Ευθύνη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω ενός ευρύτερο εθνικού σχεδιασμού
    3.Αντιμετωπιση κοινωνικού αποκλεισμού
    4.Στηριξη ευάλωτων ομάδων
    5.Καταπολεμηση της ανεργίας και ενίσχυση απασχόλησης
    6.Αμεσο εταίρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις της κυβέρνησης
    7.Πολεοδομικα θέματα και χωροταξίας
    8. Υγειονομικές Υπηρεσίες
    9. Παιδεία
    Θα ήθελα να ξέρω αν με τον καινούριο δημοτικό και περιφερειακό σχεδιασμό θα ισχύει και ο δημοτικός κώδικας 3463/2006.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 08:07 | Μιχάλης

    Στο σχόλιο που γίνεται για τις ανάγκες νέων διορισμών έχω να πω ότι πρέπει αρχικά να γίνεται σωστή εκμετάλλευση του υπάρχοντος προσωπικού γιατί μέχρι τώρα δεν γίνεται.

    Θα πρέπει να έχει καθήκοντα ο κάθε υπάλληλος όπως άλλωστε αναφέρει ο υπαλληλικός κώδικα ανάλογα με αυτά βάση των οποίων γινόταν η πρόσληψη του και όχι με αλλότρια.

    Ο προϊστάμενος μου στην νομαρχία μου είχε πει ότι το δημόσιο είναι «χωνευτήριο» δηλαδή μην περιμένεις να έχεις καθήκοντα με βάση τις γνώσεις σου και το πτυχίο σου, γεγονός που θεωρώ απαράδεκτο και ουσιαστικά έχουμε επιστήμονες με διδακτορικά και μεταπτυχειακά να κάνουν απλή γραφεικρατική δουλειά.

    Από τότε που το ΑΣΕΠ επιβλέπει τις προσλήψεις υπάρχει αρκετό μη αξιοποιήσημο προσωπικό.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:21 | Καλπίδης Ηλίας

    Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην μεταπολίτευση,είναι κρίμα να περιορισθεί σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.Ο αριθμός των περιφερειών πρέπει να περιορισθεί για να ειναι συναγωνίσιμος και συγκριτικός με τις ισχυρές περιφέρειες των άλλων Ευρωπαικών κρατών.Οσοι ασχοληθήκαμε με την περιφερειακή ανάπτυξη,διατυπώσαμε απόψεις που δεν πρέπει να αγνοηθούν.βλ.Α.Τρίτσης «Χωροταξικό σχέδιο Ελλάδα και Αθήνα» ΒΗΜΑ απο 26-29/1/1977 και Ι.Τσεκούρας «Η διοικητική αναδιάρθρωση που χρειάζεται η χώρα»ΒΗΜΑ 14-09-2003
    …Η ολοκλήρωση του παραπάνω εξορθολογισμού της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμιση πόρων,την επανάκτιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την αύξηση του ΑΕΠ με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.Τολμήστε το ολοκληρωτικά, θα γράψετε ιστορία.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | ΖΗΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΚΑΣ

    Η θεμελίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θεωρώ ότι προϋποθέτει την θεμελίωση πρώτα από όλα της Περιφερειακής συνείδησης. Με την μέχρι τώρα πορεία των περιφερειών αυτό θεωρώ ότι δεν έχει επιτευχτεί. Χρειάζεται επομένως στον σχεδιασμό και στις κατανομές αρμοδιοτήτων να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν το ενδεχόμενο της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής σε επίπεδο Περιφέρειας από την λειτουργία των εκλεγμένων περιφερειαρχών με υπεραρμοδιότητες και περιφερειακών συμβούλων μειωμένων δυνατοτήτων παρέμβασης. Νομίζω η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία των υπερνομαρχιών όπως είναι και αυτή στην οποία ανήκει ο νομός μου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί εν μέρη στις υπερνομαρχίες και μια αστική δικτύωση έχει επιτευχθεί αλλά και η περιφερειακή συνείδηση έχει σε κάποιο βαθμό επιτευχτεί.

  • Εγώ πιστεύω ότι ο στόχος που μπαίνει είναι πολύ φιλόδοξος!
    Αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση όμως δεν αρκούν για να βελτιωθεί το σύστημα της περιφ. αυτοδιοίκησης.

    Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, μέσα από μια στρατηγική, κάποια ενδιάμεσα σημεία ελέγχου,ισχυρό χρονοδιάγραμμα αλλά και κάποιες εναλλακτικές λύσεις αν ο βασικός αρχικός σχεδιασμός δεν αποδώσει έτσι ώστε να οδηγηθεί το επιχείρημα σε μια μετρήσιμη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

    Εδώ μιλάμε για ένα διευρυμένο δημόσιο τομέα όπου οι αρχές εξυγίανσής του δεν μπορεί να είναι παρά: αξιοκρατία, διαφάνεια, έλεγχος της απόδοσης, απλές διαδικασίες, γρήγορες αποφάσεις, μείωση λειτουργικού κόστους, νέες τεχνολογίες και σωστός σχεδιασμός σε κάθε επίπεδο.
    Ακούω πολλούς να λένε (Κακλαμάνης π.χ.) ότι χωρίς λεφτά ο Καλλικράτης θα φουντάρει όπως ο Καποδίστριας. Δεν συμφωνώ. Ας φτιάξουμε όλα τα άλλα και θα βρεθούν και τα λεφτά. Και με λίγα και καλή διάθεση και κυρίως .. μυαλό .. πολλά γίνονται.

    Αμα ζητάμε πρώτα τα λεφτά μάλλον ψάχνουμε πως να μην δουλέψουμε.

    Λεφτά κατά καιρούς είχαμε .. στρατηγική ποτέ δεν είχαμε!

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

    Η θεμελίωση της περιφερειακής διοίκησης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να οργανώσει τις περιφέρειες της χώρας σαν μικρά κράτη. Η κάθε περιφέρεια δηλαδή να αποκτήσει δύναμη και ισχύ ώστε να μπορεί να διεκδικεί αποτελεσματικότερα από το κράτος λύσεις στα τοπικά προβλήματα των κατοίκων της, αλλά να έχει και ισχυρή φωνή σε ευρωπαικά όργανα όπως η επιτροπή περιφερειών. Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια θα πρέπει να εξοπλιστεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες και να λειτουργήσει ως ενα τοπικό στρατηγείο απέναντι στην κρατική αυτοκρατορια. Θα πρεπει να μπορει να αναλαμβανει δρασεις κατα της ανεργίας, να ασκεί ελεγκτικό ρόλο στις τοπικές αγορες ενάντια στην ακρίβεια, τα καρτέλ, τους κερδοσκόπους μιας και θα εχει αμεσότερη γνωση της τοπικης αγορας, θα πρέπει να έχει λόγο στη μεταναστευτική πολιτικη της περιοχής και ασφαλώς δυνατότητα κατασκευης δημόσιων έργων. Όλα αυτα προυποθέτουν όμως ισχυρή δημόσια χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να εξασφαλιστεί πλήρως από το κράτος και να προσδιοριστούν και συγκεκριμένες πηγές.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | Ελευθεριαδης Γιωργος

    ειμαι πολυ χαρουμενος για το νομοσχεδιο αυτο…πιστευω οτι μια τετοια μεταρρυθμιση φερωει καλα αποτελεσματα στη διακυβερνηση της χωρας και κυριως λιγοτερη σπαταλη. φτανει πλεον με τις αχρηστες νομαρχιες και τους πολλους δημους.

    αυτο ομως που θα ηθελα να καταλαβω καλυτερα ειναι τα εξης

    -ποιες ειναι οι αρμοδιοτητες, συγκεκριμενα των δημων και περιφερειων.
    -πως θα χρηματοδοτουνται και με ποια βαση αξιολογησης; μηπως ειναι καλυτερα να δινονται τα περισσοτερα χρηματα στις περιφερειες που εχουν επιτευξη τους περισσοτερους στοχους τους, δηλαδη σε εκεινες που πραγματικα δουλεψαν πιο πολυ; πρεπει να υπαρχει ενα δυνατο κινητρο για να παρεις χρηματοδοτηση και οχι να αρκει η γνωριμια του δημαρχου η του περιφερειαρχη.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:47 | Aπόστολος Χατζηδήμου

    Κρίνω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η κατάργηση των Νομαρχιών και η δημιουργία μιάς πιο ευέλικτης διοικητικής δομής.
    ΩΣΤΟΣΟ, είναι απαραίτητο και ζωτικό να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο οργανόγραμμα λειτουργίας που θα βασίζεται στις αρχές της απλότητας, της απλοποίησης των δενδρογραμμάτων και των ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να ταιριάζουν και με την νέα αερχιτεκτονική των νέων Δήμων.
    Είναι βασικό στοιχείο να γίνει η διοικητική χαρτογράφηση των λειοτυργιών και αυτό να επικοινωνηθεί σωστά και έγκαιρα.
    Η βιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και από την κεντρική διοίκηση προς τις νέες δομές χωρίς μελέτη, σχέδιο και υπαλλήλους, θα είναι ΚΤΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Χρειάζεται η δημιουργία ενός χάρτη πορείας που θα είναι αναλυτικός και θα είναι σε γνω΄ση όλων των φορεων από την αρχή. Να μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα με το χάρτη πορείας μπροστά τους και να μην γίνονται κουβέντες του αέρα που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν μία βαβέλ προθέσεων και απόψεων.
    Για το τέλος αφήνω το πολύ σημαντικό θέμα του πώς θεμελιώνεται μία αξιόπιστη υποψηφιότητα για τις νέες δομές που δημιουργούνται.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ. Άνθρωποι χωρίς παιδεία και γνώσεις ήταν αυτοί που οδηγούν την τοπική διακυβέρνηση στην απόλυτη καταστροφή. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πολλοί δήμοι (κατ εμέ πλειοψηφία) είναι άντρα κακοδιαχείρισης και προσωπικών συμφερόντων. Πρέπει οιο υποψήφιοι να έχουν καθαρά μητρώα, καθαρό κούτελο, γνώσεις και γλώσσες με πτυχίο και πάνω απ όλα την αποκοπή του επαγγέλματός τους από το αξίωμά τους.
    Το οικοδόμημα μπορεί και πάλι εύκολα να γκρεμιστεί εάν δεν μπουν αυτές οι βασικές προϋποθέσεις.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:55 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Η μεγάλη αλλαγή με τις αιρετές περιφέρειες, ασχέτως του ότι οι νομάρχες θα λέγονται αντιπεριφερειάρχες, είναι ότι (και χρησιμοποιώ παραδείγματα απλά για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό, ασχέτως πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι περιφέρειες), ο κάτοικος της Λαμίας δεν θα ψηφίζει για Νομάρχη Φθιώτιδας αλλά για Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. *Αν* η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας μείνει ως έχει (απλά για λόγους ευεξήγητου το χρησιμοποιώ, δεν προδικάζω τίποτα!), τότε η ψήφος κάθε σημερινής Νομαρχίας θα έχει (περίπου) την παρακάτω βαρύτητα στην εκλογή του αιρετού Περιφερειάρχη (χρησιμοποιώ τον αριθμό βουλευτικών εδρών, ως «proxy» του πληθυσμού):

    * Εύβοια: 6/17
    * Φθιώτιδα: 5/17
    * Βοιωτία: 4/17
    * Φωκίδα: 1/17
    * Ευρυτανία: 1/17

    Δηλ. σ’ αυτό το υποθετικό παράδειγμα, η ψήφος των πολιτών της πρώην Νομαρχίας Φθιώτιδας, μετά βίας θα έχει βάρος 30% στην εκλογή του αιρετού περιφερειάρχη. Πόσω μάλλον για τους μικρούς νομούς. Αυτό σημαίνει ότι ο αιρετός άρχοντας του 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης *δεν* θα μπορεί να βασιστεί σε τοπικιστικά κριτήρια και σε «χάρες» για την εκλογή του.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:33 | Η. Π.

    Είναι σαφές ότι για την εύρυθμη λειτουργία της χώρας είναι απαραίτητη η διοικητική αναδιάρθρωση και συγχαρητήρια για τα άμεσα αντανακλαστικά της νέας Κυβέρνησης.

    Όμως ένας νέος θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του και ένας νόμος δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά εκτελεστή πράξη και επομένως χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις που να αφορούν σε μία σειρά θεμάτων όπως είναι:

    – η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων

    – η στελέχωση (με νέους διορισμούς που έχουν μεγάλο κόστος ή με μετακινήσεις υπαλλήλων που συνεπάγονται κοινωνικές επιπτώσεις)

    – η χρηματοδότηση

    – η συνάφεια με τις 13 ή τις 7 νέες κρατικές περιφέρειες

    κ.α.

    Καλή επιτυχία

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:54 | Μιχάλης

    Καλημέρα

    Συμφωνώ με την νέα μεταρύθμιση, θα ήθελα να μάθω όμως λεπτομέρειες για το τι θα γίνει με τις νομαρχίες όσον αφορά τις μετά Καλλικράτη αρμοδιότητες τους, και κατ’ επέκταση για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτές.

    Συγκεκριμένα

    1. Θα υπάρχει ένα οργανόγραμμα για κάθε περιφέρεια χωριστά ή κάτι που θα δεσμεύσει όλες τις περιφέρειες και θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των νέων διευθύνσεων σε αυτές?

    2. Θα υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων από τις παλιές νομαρχίες και αν ναι με ποιά κριτήρια?

    3. Ύπάρχουν μισθολογικές διαφορές των υπαλλήλων των περιφερειών με αυτούς των νομαρχιών, ποιά θα είναι η εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα?

    Τέλος θα ήθελα να μάθω πότε θα αρχίσουν οι όποιες αλλαγές πρίν τις επερχόμενες εκλογές ή μετά από αυτές?

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | politis

    Εργάζομαι σε Νομαρχία και σας διαβεβαιώ ότι όλοι και όλες περίμεναν την κατάργηση των Νομαρχιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στη Νομαρχία που δουλεύω οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Το κτίριο παλιό, οι τουαλέτες έχουν πρόβλημα υγιεινής, οι υποδομές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές άθλιες με καλώδια παντού, το ίντερνετ πιό αργό και από έναν ηλικιωμένο!!!! ενώ και οι υπολογιστές είναι παμπάλαιης τεχνολογίας. Δυστυχώς η γραφειοκρατία κάνει τη ζωή των υπαλλήλων και των πολιτών δύσκολη, υπάρχουν αντικείμενα εργασίας τα οποία δεν είναι πιά ενεργά, πολλές φορές για μια απλή βεβαίωση υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατία και οι οικονομικές απολαβές μας είναι οι χειρότερες δυνατές.
    Για μένα δεν έχει καμία σημασία αν ο χώρος που εργάζομαι ονομάζεται Νομαρχία ή Περιφερεια εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν οι ίδιες. Αν δεν υπάρξει ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ και ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ των υπηρεσιών με κατάργηση ή/και αναδιανομή ειδικοτήτων υπαλλήλων(ναι, έχω παρατηρήσει ότι μερικές δεν χρειάζονται πλέον) και του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα πολύ φοβάμαι ότι απλά όλα θα παραμείνουν τα ίδια και απλά θα αλλάξει μόνο το όνομα.
    Το νομοσχέδιο σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της διοίκησης και εκεί δεν ξέρω αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι. Είναι τόσο δαιδαλώδης η δημόσια διοίκηση (και το λέει κάποιος που δουλεύει σε αυτήν) που αμφιβάλλω αν μπορεί να μπει μία τάξη.
    Παρόλ’ αυτά εγώ προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία τη νέα διοικητική δομή της χώρας αφού η προηγούμενη κυβέρνηση όλο το ανακοίνωνε αλλά δεν τόλμησε να κάνει έστω και αυτό το λίγο και ευελπιστώ ότι ίσως στο μέλλον να υπάρξει και η λειτουργική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    προχωρατε γρηγορα.μην κολατε σε διαφορες λεπτομεριες [ειναι εκ του πονηρου].
    Αφηστε μια δευτερη φαση [προγραματισμενα] [μετα απο 2 ετη π.χ.] για διαφορες διορθωσεις βελτιωσεις.
    Θα μας δειξει τον δρομο η φθορα η τριβη με την πραγματικοτητα.
    επειγον.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:29 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗΣ

    Σε πρώτη φάση θεωρώ ότι το συγκεκριμένο σχέδιο κινείται σε σωστή βάση. Το κυρίαρχο ζήτημα όμως είναι πως θα αξιοποιηθεί- κινητοποιηθεί(κίνητρα)το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά το προσωπικό των Ν.Α. που αμοίβεται με τις χειρότερες απολαβές στο Δημόσιο. Το βάρος είναι σίγουρο ότι κληθούν να σηκώσουν ειδικά οι νέοι υπάλληλοι των Ν.Α., οι οποίοι ενώ κατέχουν υψηλα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα(πτυχία-μεταπτυχιακα-γλώσσες-χρήση Η/Υ) και έχουν διοριστεί αξιοκρατικά από το 1994 και μετά δεν λαμνάνουν κανένα επίδομα σε σχέση με Δήμους, Περιφέρειες κλπ.Το δεύτερο μείζον ζήτημα αφορά το πολιτικό προσωπικό και εαν θα δύναται να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, τη στιγμή κατά την οποία διακατέχεται από πελατειακές-ρουσφετολογικές λογικές, μη έχοντας ιδιαίτερες γνώσεις σε αναπτυξιακά ζητήματα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | Ιωάννης

    Καταρχάς θα συμφωνήσω οτι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που χρειάζεται όμως ξανά σκέψη και πολλές αλλαγές.
    – Καταρχάς πιστεύω οτι από τη στιγμή που οι Δήμοι συνενώνονται και θα υπάρχουν κατά μέσο όρο 3-4 δήμοι ανά σημερινό νομό, δηλαδή περί τους 15-25 σε κάθε περιφέρεια, ποιος είναι ο λόγος να διατηρηθούν τα νομαρχιακά διαμερίσματα; Πιστεύω οτι αυτά θα πρέπει να παραμείνουν απλά ως εθιμικοί γεωγραφικοί τίτλοι χωρίς να χρειάζονται Αντιπεριφερειάρχες ή όργανα. Περιφέρειες και Δήμοι. Αρκούν. Δε χρειάζονται πάλι τόσοι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι. Ίσως τέτοια Νομαρχιακά Διαμερίσματα χρειάζονται στα νησιά που είναι πολυπληθή.
    – Η οριοθέτηση των περιφερειών πρέπει να αλλάξει σίγουρα. Τα Ιόνια Νησιά μπορεί να ενσωματώθηκαν μαζί στην Ελλάδα αλλά ΣΗΜΕΡΑ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ούτε καν απευθείας σύνδεση. Πιστεύω οτι κάποια (π.χ. Κέρκυρα, Λευκάδα) πρέπει να ενσωματωθούν στην Ήπειρο και κάποια άλλα (π.χ. Ζάκυνθος) στη Δυτική Ελλάδα ή στην Πελοπόννησο.
    – Σε καμία περίπτωση η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να σημάνει «ομοσπανδιοποίηση» της χώρας. Αποκεντρωμένες δομές, χωρίς όμως η Ελλάδα να σπάσει σε «ομόσπονδα κρατίδια».
    – Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αν και σκεφτόμουν οτι πρέπει να σπάσει σε Περιφέρεια Κυκλάδων και Περιφέρεια Δωδεκανήσου, ίσως είναι καλύτερο να παραμείνει ενιαία Περιφέρεια, αλλά σίγουρα να υπάρχει σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και ίσως η αρμοδιότητα αυτή να περάσει στον Περιφερειάρχη για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | mesas

    η μείωση του αριθμού των αιρετών είναι από μόνη της σημαντική
    πολύτιμοι πόροι θα ελευθερωθούν από τη μείωση των αιρετών: κρατικά αυτοκίνητα-οδηγοί-γραμματείς-άλλοι υπάλληλοι-σχετικά έξοδα όλων αυτών
    συνεπώς, απόλυτα αναγκαίο τέτοιο «μάζεμα» του κράτους

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:21 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Το ότι οι περιφέρειες είναι 13 δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν η πιο ενιαία και ολοκληρωμένη περιφέρεια τις Ελλάδος ιστορικά και γεωγραφικά η Πελοπόννησος να είναι χωρισμένη σε 2 περιφέρειες όπου η μια μάλιστα να αποτελείται από 2 νομούς και κομμάτι της στέρεας Ελλάδας.
    Καλό θα είναι να δημιουργηθεί μια περιφέρεια στην Πελοπόννησο με κέντρο την Πάτρα ώστε υπάρξει και το επιθυμητό βάρος της ανάπτυξης στην υποβαθμισμένη δυτική Πελοπόννησο.
    Τέλος ακόμα καλύτερο θα ήταν η 7 γενικές διευθύνσεις να ήταν οι περιφέρειες όσο ριζοσπαστικό και αν φαίνεται.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:48 | Σπύρος Β

    Περίμενα ότι η διοικητική μεταρύθμιση που επαγγέλονταν τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο γεναία. Πια ακριβώς είναι η μεγάλη αλλαγή με τις αιρετές περιφέρειες. Οι νομάρχες θα λέγονται αντιπεριφερειάρχες. Το προσωπικό των υφιστάμενων νομαριών θα πάει στις περιφέρειες και το προσωπικό των περιφερειών στις Γενικές Διευθύνσεις. Γιατί θα πρεπει να παραμείνουν 13 οι Περιφέρειες. Η Αττική έχει 4,5 εκατομ. η Κ. Μακεδονία 1,5 εκατομ. και κάποιες άλλες ούτε 300 χιλ κατοίκους. Τι επαφή έχουν τα νησιά στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων όταν δεν υπάρχει καν απευθείας επικοινωνία με την έδρα. Αλλάξτε τα όλα με πραγματικά κριτήρια και όχι με το εθιμικό.
    Τέλος θα παρακαλούσα να με ενημερώσει κάποιος αν μπορεί, τι έγινε με τη μείωση των κρατικών αυτ/των γιατί δεν είδα να ακολουθεί καμμία εγκύκλιο για περιορισμό μετακινήσων των διάφορων τιτλούχων(Διευθυντών, Προισταμένων, Ανωτάτων Αξιωματικών, Αντιδημάρχων, κλπ) και επίσης πότε θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του Κου Υπουργού για ελεύθερη πρόσβαση στα ΦΕΚ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:55 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Αγαπητοί κύριοι,

    Η δημόσια διαβούλευση είναι κάτι εξαιρετικά απλό, αν όντως επιζητείται και δεν είναι πρόσχημα.

    Δώστε μας τον Ικτίνο σε αδρές γραμμές για να βρούμε τον Καλλικράτη που θα τις εφαρμόσει (αν υπάρχει!!!) σε συνεργασία με τον Ικτίνο!!!.

    Ποιό είναι το κράτος και μέχρι που θέλετε να φτάνει? (Ικτίνος)
    Τι λείπει και πως σχεδιάζετε να το καλύψετε? (Ικτίνος)

    Πως μπορούν τα σχέδια να εφαρμοστούν με αποδοτικό τρόπο(Ικτίνος- Καλλικράτης)

    Λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής (Καλλικράτης).

    Σοφόν το σαφές και μία προτροπή, πάρτε πίσω τα άσχετα σ’ αυτή τη φάη της διαβούλευσης, αφήστε το άπλωμα του τραχανά επί παντός επιστητού, αν θέλετε να γίνει δουλειά!!!

    ΥΓ:
    1. Το σοβιετικού (κακέκ)τύπου κράτος στη χώρα μας οφείλεται στους νόμους του και όχι στην κεντρική ή αποκεντρωμένη εφαρμογή τους.
    2. 11εκ νοματαίοι πόσα αυτοδιοικούμενα states πρέπει να φτιάξουμε? Πάνω από ένα και γιατί?
    3. Σοβαρευτείτε και πέστε μας ακτριβώς τι θέλετε να κάνετε και γιατί, για να μπορέσουμε να σας πούμε τη γνώμη μας, αν όντως την επιζητείτε!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:46 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Δεν είναι δυνατόν να αποσπαστεί ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης μόνος του, από την Κεντρική Μακεδονία, και να αποτελέσει ξεχωριστή «μητροπολιτική περιφέρεια», καθώς τότε θα υπάρξει γεωγραφική «ασυνέχεια» της Χαλκιδικής με την υπόλοιπη Μακεδονία.

    Άρα, θα πρέπει:

    Α) Ή να αποσπαστεί μόνο η Θεσσαλονίκη αυτή καθ’ εαυτή, δηλ. π.χ. η σημερινή Α’ Θεσσαλονίκης

    Β) Ή να αποσπαστεί ο νομός Θεσσαλονίκης *μαζί* με το νομό Χαλκιδικής (που έχουν γεωγραφική, αλλά και κοινωνική συνάφεια)

    Αν διαχωριστεί μόνο η σημερινή Α’ Θεσσαλονίκης (περίπτωση Α) ως μητροπολιτική περιφέρεια, τότε εκλείπει νομίζω ο λόγος ύπαρξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς χάνει το φυσικό της κέντρο και δημιουργείται πρόβλημα ιδίως με το υπόλοιπο του νομού Θεσ/νίκης και τη Χαλκιδική.

    Αν οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αποτελέσουν μία μητροπολιτική περιφέρεια «a la Αττική», τότε η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, θα μπορούσε να απαρτιστεί από δύο (2) περιφέρειες:

    * Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διευρυμένη όμως με Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κιλκίς, και πρωτεύουσα μάλλον την Βέροια που θα είναι πιο κοντά στο «κέντρο» αυτής της διευρυμένης περιφέρειας απ’ ότι η Κοζάνη, αλλά και μεγαλύτερη σε πληθυσμό.

    * Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διευρυμένη με τις Σέρρες, και πρωτεύουσα είτε την Ξάνθη, είτε εναλλακτικά την Καβάλα, που είναι και το φυσικό κέντρο της περιοχής.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:09 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    «Οι οργανισμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης […] εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών.»

    Υπάρχει κάποιος αποχρών λόγος, οι ~13 νέες διοικητικές περιφέρειες να διαφέρουν από τις νυν υπάρχουσες; Υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στη σημερινή χωροθέτηση των περιφερειών; Ή μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες;

    Όταν γράφεται ως σχόλιο ότι «Είπα και στο προηγούμενο άρθρο όλο το Αιγαίο 2 περιφέρειες !!», υπάρχει περίπτωση να χωριστεί σε περισσότερες; Ή να συνενωθεί σε μία;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:50 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Το Γερμανικό – ή Αμερικανικό ή Καναδικό ή Αυστραλιανό ή Βελγικό ή Αυστριακό ή Ελβετικό – μόντελο ομοσπονδιακής διοίκησης *δεν* πρέπει να είναι το ζητούμενο. Στις εν λόγω χώρες υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που το δικαιολογούν (η Βαυαρία ήταν ανεξάρτητο κράτος – πρβλ. Όθωνα, η Βυρτεμβέργη ήταν ανεξάρτητο κράτος, το Αννόβερο ήταν ανεξάρτητο κράτος – πρβλ. Γεώργιο Α’ Αγγλίας, πριν συνενωθούν στη Γερμανική ομοσπονδία – αντίστοιχα, η Βιρτζίνια, η Τζόρτζια, το Νιού Χάμπσαϊρ κ.λπ. ήταν ανεξάρτητα κράτη (*States*), με χαλαρό συνομοσπονδιακό δεσμό, ο οποίος *στην πορεία* μόνο ενδυναμώθηκε και οδήγησε σε ομοσπονδία – κάθε μιά Πολιτεία δε, έχει δικό της Σύνταγμα, Βουλή, Γερουσία, κ.λπ. Ομοίως και στον Καναδά. Στο δε, ιδιότυπο, Ελβετικό σύστημα, κάθε καντόνι, έχει τεράστια αυτονομία, με δική του νομοθεσία κ.λπ.

    Αυτή η ομοσπονδιακή δομή *δεν* συνιστάται για την Ελλάδα, αν δεν θέλουμε να δούμε τη Θράκη ανεξάρτητο κράτος τύπου Κοσσυφοπεδίου, ή την Κρήτη να διεκδικεί ανεξαρτησία a la Κύπρο ή Μάλτα. Στον (ήπιο πολιτικά) Καναδά η απόσχιση του Γαλλόφωνου (εν αντιθέσει με τον Αγγλόφωνο υπόλοιπο Καναδά) Κεμπέκ, αποφεύχθηκε σε δημοψήφισμα το 1995, μόλις με *50,5%* για το «Όχι». Και χωρίς να υπάρχουν βαλκανικού τύπου μίση και εντάσεις.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΟΡΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

    ΩΣΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ «ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ», ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ.

    ΑΚΟΜΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΠΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. ΑΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:14 | ΔΗΜΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
    ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Πυθαγόρειο Σάμου 8 Ιανουαρίου 2010
    ΔΗΜΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ
    Τηλ. (22730) 61238, 62000

    FAX (22730) 62001

    ΘΕΜΑ : «Πρόταση για τη διαβούλευση του Δημάρχου Πυθαγορείου Σάμου Γεωργίου Γεωργιάδη για την αποκεντρωμένη διοίκηση (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

    Ø Αδυναμίες του Καποδίστρια και προτάσεις αντιμετώπισης στον Καλλικράτη.

    1. Η αλώβητη διατήρηση του συστήματος δημοτικής διακυβέρνησης όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1911 και μετά ήταν από τα σημαντικότερα λάθη του «Καποδίστρια».

    Πρόταση Ι. Ο νέος Δήμαρχος και το νέο Δ.Σ. πρέπει να λειτουργήσουν κυρίως στο επιτελικό και προγραμματικό επίπεδο.

    Για την επιτυχία του σκοπού αυτού είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν: Η ετήσια επιμόρφωση των αιρετών και υπαλλήλων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με προγράμματα που μπορούν να σχεδιαστούν, να συνταχθούν και να υλοποιηθούν με τη συνεργασία του ΥΠΕΣΔΔΑ, της ΚΕΔΚΕ και του ΙΤΑ.

    Κρίνουμε απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα:

    Α) Η επιμόρφωση όλων των νέων Δημάρχων – Περιφερειαρχών σε κεντρικό επίπεδο αμέσως μετά την εκλογή τους και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων για ένα μήνα τουλάχιστον με δαπάνες του προγράμματος επιμόρφωσης.

    Β) Επιμόρφωση όλων των εκλεγμένων συμβούλων σε τέσσερις διημερίδες τουλάχιστον στην έδρα κάθε Δήμου.

    Γ) Μια διημερίδα τουλάχιστον των Προέδρων και συμβούλων Τοπικών Συμβουλίων των Παρέδρων στην έδρα του νέου δήμου.

    Δ) Ανάλογα επιμορφωτικά προγράμματα μπορούν να σχεδιαστούν και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ε) Πρόγραμμα επιμόρφωσης υπαλλήλων άμεσα μετά από την συγκρότηση των νέων Δήμων.

    Πρόταση ΙΙ. :Θεσμοθέτηση Γενικού Γραμματέα σε όλους τους νέους Δήμους ανεξάρτητα από πληθυσμό.

    Α) Αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων γίνεται προκήρυξη υποβολής αιτήσεων για τη σύνταξη πινάκων Γενικών Γραμματέων (με αυξημένα προσόντα) σε διπλάσιο αριθμό των νέων Δήμων. Η προκήρυξη και επιλογή γίνεται από ΥΠΕΣΔΔΑ με συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ, για τη σύνταξη προκήρυξης και πίνακα επιλογής.

    Κάθε Δήμος με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής προχωρεί σε προκήρυξη Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που προαναφέραμε.

    Β) Η θητεία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου είναι τριετής ή πενταετής.

    Γ) Ο Γενικός Γραμματέας είναι υπεύθυνος (θεσμοθέτηση στο νέο κώδικα) της Διοικητικής – Διαχειριστικής λειτουργίας, της υλοποίησης αποφάσεων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης για τη νομιμότητα των εισηγήσεων στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Πρόταση ΙΙΙ: Σε όλους τους νέους Δήμους θεσμοθετείται γραφείο νομικών συμβούλων.

    Α) Δήμοι με πληθυσμό άνω των πέντε χιλιάδων κατοίκων έχουν τουλάχιστον έναν νομικό σύμβουλο (δικηγόρο καθημερινής απασχόλησης).

    Β) Σε κάθε νέα ΤΕΔΚ ιδρύεται γραφείο νομικού συμβούλου με το οποίο καλύπτονται και οι Δήμοι με πληθυσμό κάτω από πέντε χιλιάδες κατοίκους.

    2. Η απομάκρυνση των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου από την Κοινότητα και τον πολίτη. Ο οικονομικός μηδενισμός των Τοπικών Συμβουλίων για παροχή υπηρεσιών στον πολίτη με τον Καποδίστρια.

    Με τον Καλλικράτη επανακαθορίζεται ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων στη σωστή κατεύθυνση με την επαναθεμελίωση της σχέσης Δήμου με το χωριό μέσα από αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στο εσωτερικό των Δήμων.

    Μερικές συμπληρωματικές προτάσεις:

    Ø Για τα Δημοτικά Διαμερίσματα:

    Α) Κάθε συνεννούμενος Δήμος μετατρέπεται σε Δημοτικό Διαμέρισμα.

    Β) Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έδρα του πρώην Δήμου, τοποθετείται Τοπικός Αντιδήμαρχος από το Δήμαρχο.

    Γ) Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα λειτουργεί διαμερισματικό συμβούλιο που το αποτελούν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι του διαμερίσματος και προεδρεύει ο Τοπικός Αντιδήμαρχος.

    Δ) Αρμοδιότητες του διαμερισματικού συμβουλίου:

    o Γνωμοδοτεί για τη σύνταξη του Επιχειρησιακού προγράμματος για έργα – εργασίες – παροχή υπηρεσιών στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύνταξη Τεχνικού Προγράμματος και κάθε άλλου προγράμματος.

    o Αποφασίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

    o Αποφασίζει για την υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου (έργα με απευθείας ανάθεση).

    Έχει την εκπόνηση – έγκριση μελέτης, την επίβλεψη μικρών έργων με μηχανικό που υπηρετεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα.

    o Γνωμοδοτεί και εισηγείται προτάσεις για θέματα ανάπτυξης, πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και κάθε άλλη αρμοδιότητα του Δ.Κ.Κ. για το Δημοτικό Διαμέρισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

    o Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα στην έδρα του, διατηρούνται υπηρεσίες του συνεννούμενου Δήμου. Σε νησιωτικές – Τουριστικές περιοχές αναπτύσσεται στην έδρα του συνεννούμενου Δήμου (με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη) γραφείο τουριστικής πολιτικής, ενισχυόμενο κατά την τουριστική περίοδο με υπαλλήλους μερικής απασχόλησης.

    Ø Για τα Τοπικά Συμβούλια:

    Σήμερα ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου είναι ο ‘σάκος του box’ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται η αναβάθμιση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου και του Παρέδρου, ώστε να μπορεί να απαντήσει σε προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζει. Με το σχέδιο Καλλικράτης επιχειρείται η αναβάθμισή του. Μερικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

    Α) Στις αρμοδιότητες θα προστεθεί ο ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση και καθαριότητα κοιμητηρίων, η φύλαξη παιδικών χαρών – αθλητικών εγκαταστάσεων του Τοπικού Διαμερίσματος.

    Β) Η πάγια προκαταβολή πρέπει να είναι για τα Τοπικά Διαμερίσματα μέχρι δύο χιλιάδων κατοίκων από 10.000 € έως 30.000 € τουλάχιστον ετησίως:

    · Να αποδίδεται σε τέσσερις δόσεις από το Δήμο.

    · Μετά από κάθε δόση αποδίδονται απολογιστικά στοιχεία από τον Πρόεδρο ή Πάρεδρο.

    · Κάθε δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 €

    · Για έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να εκτελείται δαπάνη μέχρι 1.500 €, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Αντιδημάρχου.

    Γ) Αύξηση των εξόδων παράστασης Προέδρων – Παρέδρων Τοπικών Συμβουλίων σε αξιοπρεπές επίπεδο για αναγνώριση της προσφοράς τους.

    Δ) Η ανάπτυξη Κ.Ε.Π. εξυπηρέτησης κάθε παλαιάς Κοινότητας και μεγάλων οικισμών στον τόπο τους (πρώην Κοινοτικά καταστήματα) ήταν μια λαϊκή απαίτηση που θεσμοθετείται. Είναι δυνατόν ένας υπάλληλος ΚΕΠ να καλύπτει περισσότερες κοινότητες την ίδια μέρα. Απαιτείται από τώρα μια σωστή χωροθέτηση από τα υπάρχοντα Δημοτικά Συμβούλια.

    Ε) Θεωρείται σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης χωροθέτησης και λειτουργίας των ΚΕΠ, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης με πόρους του ΥΠΕΣΔΔΑ. Αν δεν μπορεί να εξευρεθεί το σύνολο των πιστώσεων για άμεση λειτουργία των ΚΕΠ, να λειτουργήσουν πιλοτικά ΚΕΠ, τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο ενός Νομού της Περιφέρειας (ιδιαίτερα νησιωτικών και ορεινών περιοχών).

    ΣΤ) Απαιτείται σε κάθε ΚΕΠ αγροτικών Τοπικών Διαμερισμάτων να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση υποθέσεων που απασχολούν τους αγρότες. Θέματα ΟΓΑ – ΕΛΓΑ πρέπει να εξυπηρετούνται μέσω των ΚΕΠ των αγροτικών οικισμών.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    1. Πιθανών μια κατανομή της ΣΑΤΑ στο ύψος επιχορήγησης των σημερινών Δήμων με:

    · 20% για την πάγια προκαταβολή στα Τοπικά Συμβούλια και

    · 40% στο Δημοτικό Διαμέρισμα (Παλαιός Δήμος)

    Θα μπορούσε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες για συντήρηση και μικρά έργα των Τοπικών Διαμερισμάτων.

    2. Ειδική μέριμνα για θεσμοθέτηση πόρων για αγροτική οδοποιία σε Δήμους με αγροτικό πληθυσμό και μεγάλα αγροτοδασικά δίκτυα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά προβλήματα συντήρησης και μικρών έργων αγροτοδασικού δικτύου.

    3. Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των νησιωτικών Δήμων υποστήριξης του πρωτογενή τομέα – των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του Τουρισμού – Πολιτισμού – στήριξης της νεολαίας των νησιών μας.

    4. Ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος των πυροσβεστών και συμμετοχή των νέων Δήμων στο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και καταστροφών με:

    · Ανάπτυξη γραφείου πολιτικής προστασίας

    · Ανάπτυξη και ενίσχυση με μέσα των πυροσβεστικών εθελοντικών κλιμακίων των Τοπικών Συμβουλίων, ενταγμένων σε Ν.Π.Δ.Δ. εθελοντών Πυροσβεστών.

    · Χρηματοδότηση από ΥΠΕΣΔΔΑ με τις απαραίτητες πιστώσεις για επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ. εθελοντών πυροσβεστών από το Δήμο για αντιμετώπιση των απαραίτητων λειτουργικών εξόδων και δαπανών εξοπλισμού.

    5. Σε επίπεδο νησιωτικών περιφερειών ιδιαίτερη μέριμνα και υποστήριξη στο θέμα των μεταφορών που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

    ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ &

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

    Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο σας την επισύνναψα γιατί δεν μπορώ να την ανοίξω.

    Σας ευχαριστώ και για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε με στο 2273062000

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:52 | Αντώνιος ΄Ικουτας

    Είπα και στο προηγούμενο άρθρο όλο το Αιγαίο 2 περιφέρειες !!
    Aλλά να λυθεί το ακτοπολοϊκό , να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο,ν’αποκεντρωθούν συμαντικές αρμοδιότητες και πόροι
    Όμως να μπορούν να ειναι οι περιφέρειες μεταξύ τους συνεργάσιμες και μεταξύ διαμερισμάτων φυσικά.!
    ((συναιτεριστικοί οργανισμοί ,ανταλλαγές προϊόντων,κ.λ.π)) αφου λάβουμε μέτρα και για το ενδοθαλάσσιο cargo trasfer και tourist trasfer !!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:35 | Γιωργος

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…Ίσως το πρώτο αξιόλογο νομοσχέδιο που αφορά τη διοίκηση του κράτους και συγχαίρω την κυβέρνηση γι’αυτό. Συμφωνό απόλυτα με την κατάργηση των νομαρχιών και την αντικατάσταση τους από τις περιφέρειες. Αρκεί βέβαια αυτό να γίνει με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διοίκηση και την αμεσότερη επικοινωνία της ευρύτερης κρατικής μηχανής με τον πολίτη. Πιστεύω ότι η αναμόρφωση αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα του ότι απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση να πληρώνει 51 άχρηστους στην ουσία νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους, θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του δεύτερου, μετά την φοροδιαφυγή, προβλήματος του ελληνικού κράτους, αυτό της απίστευτης γραφειοκρατίας. Ελπίζω μόνο ο περιφερειάρχης να μην εξελιχθεί και αυτός απλά σε ένα είδος «υπερνομάρχη». Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η μεταφορά διευρυμένων αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας λήψης τελικών αποφάσεων και όχι απλά διαχειριστικές αρμοδιότητες αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Μιλάμε για γερμανικό μοντέλο στον εκλογικό νόμο. Μήπως να μιλήσουμε και για το γερμανικό μόντελο ομοσπονδιακής διοίκηση ή έστω κάτι παρόμοιο?