1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων.
2. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
β) Για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών.
4. Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων του άρθρου 33 του π.δ. 26/2012 (Α’ 27), με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 32 έως 34 του ίδιου, από τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους το αργότερο έως τις 23:59 την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπόμενο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων με υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης του υποψήφιου δημάρχου. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 14.
5. Στη δήλωση καταχωρίζονται, για κάθε συνδυασμό, το όνομα και το έμβλημά του, εφόσον αυτό υπάρχει.
6. Στη δήλωση, για κάθε υποψήφιο:
α) Καταχωρίζονται:
αα) Το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η ιδιότητα και η πλήρης διεύθυνση του προτεινόμενου ως υποψηφίου δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή προέδρου δημοτικής κοινότητας, καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν δεν έχει εκδοθεί για τον υποψήφιο Α.Φ.Μ., μπορεί να αναπληρωθεί από τον Α.Φ.Μ. του πληρεξουσίου του.
αβ) Η εκλογική περιφέρεια ή η δημοτική κοινότητα στην οποία είναι υποψήφιος.
β) Επισυνάπτεται ηλεκτρονικό παράβολο από το οποίο προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κάθε υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας και κάθε υποψήφιος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, έχει καταθέσει υπέρ του δημοσίου ποσό διακοσίων (200), ογδόντα (80), πενήντα (50) ή δέκα (10) ευρώ, αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό παράβολο εκδίδεται είτε ατομικά, ανά υποψήφιο, είτε για το σύνολο ή μέρος του συνδυασμού.
7. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικής κοινότητας επικυρώνει την υποψηφιότητά του με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για κάθε έννομη συνέπεια, με την οποία δηλώνει ότι:
α) αποδέχεται την υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ή δημοτική κοινότητα,
β) δεν στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων και
γ) δεν συντρέχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα του άρθρου 8.
8. Στη δήλωση των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων :
α) Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησιμοποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα του συνδυασμού σύμβολο θρησκευτικής λατρείας ή σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμμα, φωτογραφία οποιουδήποτε προσώπου, έμβλημα κράτους, που ίσχυε παλαιότερα ή ισχύει ακόμη, καθώς και σύμβολα ή εμβλήματα του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή σύμβολα ή εμβλήματα με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 927/1979 (Α΄ 139).
β) Eπιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ονόματος ή του επωνύμου του υποψηφίου και υποκοριστικό ή ψευδώνυμο, καλλιτεχνικό ή άλλο, αυτού, εφόσον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα ή το επώνυμο και τίθεται σε παρένθεση. Δεν επιτρέπεται να τίθεται άλλο στοιχείο πέραν του υποκοριστικού ή ψευδωνύμου, όπως κάθε είδους επαγγελματική, πολιτική ή άλλη ιδιότητα. Στην περίπτωση αυτή, η αναγραφή θεωρείται μη γενόμενη και ο υποψήφιος ανακηρύσσεται από το δικαστήριο μόνο με τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. Κάθε υποψήφιος, εφόσον είναι έγγαμος ή έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορεί να προσθέσει, ανεξαρτήτως σειράς, και το επώνυμο του συζύγου ή συμβιούντος. Γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή τους μερίδα με το επώνυμο του συζύγου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου είτε μόνο ένα από αυτά. Αν γίνει χρήση μόνο του συζυγικού επωνύμου, αντί του πατρωνύμου τίθεται το όνομα του συζύγου, με την ένδειξη «σύζυγος» ή, συντετμημένα, «συζ.».
9. Αν υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις συνδυασμών με το ίδιο όνομα ή έμβλημα από υποψήφιους συνδυασμούς για την ανάδειξη δημοτικών αρχών του ίδιου δήμου, δικαίωμα χρήσης έχει ο συνδυασμός που το έχει δηλώσει πρώτος.
10. Αν κατά την υποβολή της δήλωσης δεν καταχωριστούν για κάποιον υποψήφιο τα στοιχεία των υποπερ. αα) και αβ) της παρ. 6, ή από τη διασταύρωση των στοιχείων με το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» δεν βεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7, ο υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται. Απλά σφάλματα στην αναγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων υποψηφίου διορθώνονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, εφ’ όσον τα ορθά στοιχεία του προκύπτουν χωρίς αμφιβολία από το «Μητρώο Πολιτών».
11. Η δήλωση του συνδυασμού είναι απαράδεκτη, αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ότι αυτή:
α) δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία των παρ. 1 και 4 έως 7 ή
β) δεν περιλαμβάνει έγκυρο όνομα συνδυασμού, σύμφωνα με τις παρ. 8 και 9 ή
γ) υποβάλλεται εκπρόθεσμα ή
δ) περιλαμβάνει, εξαρχής ή κατόπιν εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, λιγότερους υποψήφιους από τα ελάχιστα όρια της παρ. 2 ή
ε) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών ή
στ) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων ή υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων ή
ζ) δεν πληροί την ποσόστωση φύλου της περ. γ) της παρ. 2 ή
η) δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο της περ. β) της παρ. 6.
Αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο παράβαση του πρώτου εδαφίου της περ. α) της παρ. 8 αναφορικά με το έμβλημα του συνδυασμού, ο συνδυασμός ανακηρύσσεται μόνο με το όνομά του και χωρίς έμβλημα.
Οι προτάσεις της Κοινότητας Περιστερώνας του Δήμου Βόλβης
1 Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας.
2.Αποφασιστικες αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες.
3.Την μη κατάργηση των Κοινοτηκων Συμβουλίων σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων
4.Οχι στην κατάργηση της θέσης του Προέδρου σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων.
5 Θεσμική εκπροσώπιση σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Οι έδρες των Κοινοτήτων πρέπει να κατανέμονται αναλογικά με το αποτέλεσμα κάθε Κοινότητας και όχι με βάση τον επιτυχον συνδιασμο του Δημάρχου. Να μην βγαίνει πρόεδρος κοινότητας κάποιος επειδή επικράτησε ο Δήμαρχος στου οποίου το ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβανονταν. Είναι λάθος, αντιδημοκρατικο και είναι ενάντια στην βούληση της Τοπικής κοινωνίας. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κηβερνησιμοτητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ=ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ
Καραισαριδης Ηρακλής
Πρόεδρος Κοινότητας Περιστερώνας Δήμου Βόλβης
Ισχυρές Κοινότητες με δυνατότητα προϋπολογισμενων χρημάτων από την ΣΑΤΑ πάντα με την συνεργασία του Δήμου και των υπηρεσιών του, έτσι ώστε σε επίπεδο Κοινότητας να παίρνονται αποφάσεις για κάποια έργα. Να μπορεί η πάγια προκαταβολή να λειτουργήσει επιτέλους με κάποιο πλαίσιο που εξασφαλίζει την λειτουργία της από τους προέδρους. Αποφασιστικό ρόλο στα συμβούλια των Κοινοτήτων.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων.
Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Διατηρηση ξεχωριστης καλπης στις κοινοτητες η ενιαια λισυα υποψηφιων ωστε ο προεδρος δημοτικης κοινοτητας στην ουσια να ειναι ανεξαρτητος. Καμια δυσλειτουργία δεν προκαλείται στο δημοτικο συμβουλιο αοο ανεξαρτητους προεδρους και ανεξαρτητα τοπικα συμβουλια επισης. Πολυ σημαντικο αν θελουμε να λεγομαδτε δημοκρατικη χωρα οσον αφορα την τοπικη αυτοδιοικηση.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου ως δημιουργικές κυψέλες σε επίπεδο γειτονιάς. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Με την ενσωμάτωση των υποψηφίων της κοινότητας σε συνδιασμούς που συμετέχουν και σε επίπεδο δήμου, δεν καταργείται μόνο η ανεξαρτησία τους συμβουλίου της κοινότητας,πάυει πλεόν να έχει λόγο ύπαρξης. Τα συμβούλια της κοινότητας θα λειτουργούν ως παρακολουθήματα του «μεγάλου» δημοτικού συμβουλίου και πιθανότατα υα αναλώνονται στην επιβεβαίωση των άνωθεν αποφάσεων και κατ’ευφημισμό ανεξάρτητων αποφάσεων χωρίς καμία ουσιαστική σημασία (πχ. ονοματοδοσίες οδών). Ταυτόχρονα, με αυτή την κίνηση, εμποδίζονται οι ενεργοί πολίτες, οι συλλογικότητες και τελικά οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες από τη συμμετοχή στη διαδικασία διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων σε πρωτογενές επίπεδο. Ο Κλεισθένης έδωσε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκλέξουν εκπροσώπους με τρόπο άμεσο, δημοκρατικό και κυρίως απελευθερωμένους από κομματικές εξαρτήσεις. Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές δεν κοινοποιήθηκαν στην κοινωνία αλλά τελικά κινητοποίησαν ενεργούς πολίτες, ομάδες και συλλογικότητες, οι οποίοι μετέφεραν τη γνώση της άμεσης δημοκρατίας στους πολίτες και τελικά οι ιδέες τους βρήκαν μεγάλη αποδοχή και στήριξη στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις διατάξεις του Κλεισθένη που αφορούσαν τα τοπικά συμβούλια κοινότητας, τροποποιήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση πριν αναλάβουν οποιεσδήποτε αρμοδιότητες τα συμβούλια. (Ουσιατικά ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ.)
Είναι θεωρώ επιτακτική η ανάγκη διατήρησης ανεξάρτητων συμβουλίων κοινότητας, με εκλογή ανεξάρτητη από αυτή του δημοτικού συμβουλίου, για την ενίσχυση της πολυφωνίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινότητες.
Η διατηρηση ξεχωριστης εκλογης των τοπικων συμβουλιων κοινοτητων και προεδρων κοινοτητων έως 300 κατοικους ειναι οτι πιο δημοκρατικο για εναν εκλογικο νομο, πρεπει να διατηρηθει η ξεχωριστη καλπη η ενιαια λιστα υποψηφιων. Επισης κατι πολυ σημαντικο, στο αρθρο 28 του νομοσχεδιου αν διατηρηθει αναφερετε εκλογη προεδρων συμφωνα με την εκλογη συνδυασμου στη δημοτικη ενοτητα στον α γυρο, δηλαδη οποιος συνδυασμος βγει πρωτος στον πρωην καλλικρατικο δημο εδρα δημοτικης ενοτητας θα εχει ολους τους προεδρους των κοινωτητων που ανηκουν στη δημοτικη ενοτητα εξ ορισμου; Αυτο πρεπει οπωσδηποτε να διορθωθει ακομα και αν δε διατηρηθεί η ξεχωριστη καλπη διοτι ετσι ο δημαρχος θα εχει σε ολες τις κοινοτητες της δημοτικης ενοτητας δικους του προεδρους ακονα και αν ο συνδυασμος του δημαρχου ειχε ενα ψηφοδελτιο μονο στην κοινοτητα.
Δεν πρέπει να καταργηθεί η ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες. Το Συμβούλιο της Κοινότητας είναι ένα εργαλείο που όχι μόνο βοηθάει και ενισχύει το έργο της δημοτικής αρχής αλλά αποτελεί και ιδιαίτερης σημασίας σύνδεσμο των δημοτών με την εκάστοτε αρχή και οφείλει να είναι ανεξάρτητο ώστε να μπορεί να υπηρετεί αποδοτικά το ρόλο του,να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των δημοτών,γνωμοδοτώντας παράλληλα για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τα έργα και το πρόγραμμα του Δήμου.
Εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων –
Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητα.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.
4. Πρόεδρος κοινότητας αναδεικνύεται ο υποψήφιους από τον πλειοψηφόν συνδιασμό με τους περισσότερους ψήφους.
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων – Υποψηφιότητες
σε ενιαίο ψηφοδέλτιο
1. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ ΓΙΑΤΙ:
1. Εκλέγονται οι ενεργοί
2. Εκλέγονται αυτοί που κατοικούν μόνιμα στον τόπο
3. Εκπροσωπείται δημοκρατικά ο τόπος
4. Νέοι άνθρωποι, ενεργοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών
5. Δεν διαιρείται ο τόπος σε στρατόπεδα παραταξιακά
6. Θεμέλιο, πυρήνας και κύτταρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων –
Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητα.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.
4. Πρόεδρος κοινότητας αναδεικνύεται ο υποψήφιους από τον πλειοψηφόν συνδιασμό με τους περισσότερους ψήφους.
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων – Υποψηφιότητες
σε ενιαίο ψηφοδέλτιο
1. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών
Άρθρο 16.
Κατά την γνώμη μου είναι θέμα δημοκρατίας και αναβάθμισης του ρόλου των κοινοτήτων να τροποποιηθούν στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου οι παρακάτω δύο παράγραφοι:
1.Η εκλογή προέδρων κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων
(300)κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς.
2.Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο ως επικεφαλής του συνδυασμού,ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης και τους υποψηφίους συμβούλους της κοινότητας σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως και9.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών
Δεν βλέπω κανέναν λόγο για να μην διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή προέδρου και τοπικών συμβουλίων των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση και φυσικά υποκρύπτει τη δημιουργία αλυσίδας δικών μας παιδιών!! . Μπορούν τα ίδια πρόσωπα να εκλεγούν αλλά με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που θα αποδεικνύει και την αντικειμενικότητα της κεντρικής διοίκησης αλλά και θα αφήνει την ευθύνη επιλογής των τοπικών συμβουλίων στο ΧΩΡΙΟ!! Ως εκ τούτου προτείνουμε ότι πρέπει να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Από το αν θα ληφθεί υπόψη η επιθυμία χιλιάδων πολιτών θα καταλάβουμε και έμπρακτα αν οι δημόσιες διαβουλεύσεις αποτελούν πράγματι εργαλείο βελτίωσης των νόμων που ψηφίζει η Βουλή, ή εάν απλώς αποτελεί κι αυτό μια μάσκα δημοκρατίας και τίποτα παραπάνω.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να παραμείνει η ξεχωριστή καλπη για την ανάδειξη κοινοτικών συμβούλων. Πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πλειοψηφουντος συνδυασμού στο χωριό. Η ξεχωριστή καλπη είναι αυτό που θέλουν οι πολίτες μας διότι δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ο πολιτης τον καταλληλοτερο κι όχι αυτόν που υποδεικνύει ο δήμαρχος. Επίσης με τα ανεξάρτητα ακοματιστα και μη Παραταξιακα ψηφοδέλτια ενεργοποιηθηκαν νέοι άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Να παραμείνει το άρθρο 14, 16,17 του νομου 4555 /2018. Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικών Δήμου Θέρμης νομου θεσνικης.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή του προέδρου και των συμβούλων Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή των Κοινοτικών αρχών. Αντίθετα οι Κοινότητες και οι σύμβουλοι είναι οι πνεύμονες του Δήμου, η πρώτη επαφή με τους δημότες και ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, πλέον θα επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Ευπρόσδεκτη η ποσόστωση 40% ανά φύλο, εφόσον φυσικά για λόγους αναλογικότητας επεκταθεί και σε άλλα σχέδια νόμου με σκοπό την αποτροπή των διακρίσεων λόγω φύλου, με βάση την θεσμοθέτηση της οπτικής του φύλου στη δημόσια σφαίρα.
Για παράδειγμα, στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη γονική μέριμνα, στο άρθρο που θα αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων για την άσκηση της επιμέλειας σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων (ή τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει το τέκνο), θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ποσόστωση 40% κατά φύλο.
Αν οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές στη διαχείριση των δήμων με τους άντρες (που προφανώς είναι), τότε και οι άντρες είναι εξίσου ικανοί στην ανατροφή των παιδιών τους (που προφανώς είναι).
Όπως χρειάζεται να θεσμοθετήσουμε ποσόστωση επειδή δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή ισότητα μέχρι σήμερα στη διακυβέρνηση των δήμων, χρειάζεται να θεσμοθετήσουμε και ποσόστωση εφόσον δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα η επιθυμητή ισότητα στην ανατροφή των παιδιών. Διαφορετικά θα πρόκειται για μια ακραία και θεσμοθετημένη μάλιστα διάκριση με βάση το φύλο.
Να σημειώσω πως είμαι υπέρ της συνεπιμέλειας σχεδόν σε κάθε περίπτωση, καθώς την προκρίνει ξεκάθαρα τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη και οι διεθνείς συμβάσεις, όσο και οι σχετικοί με την ανατροφή του παιδιού επιστήμονες, αλλά αν αποφασίζει το δικαστήριο σύμφωνα με τον νόμο, τότε θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση κατά φύλο.
Η εκλογή του τοπικού συμβουλίου και των προέδρων πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.Μια φορά έγινε κάτι σωστό σε αυτό το κομμάτι και πάτε πάλι να δημιουργήσετε κομματικο στρατό.Οταν είναι ανεξάρτητο το ψηφοδέλτιο εκφράζεται απόλυτα δημοκρατικά η βούληση του κάθε πολίτη διότι μπορεί να ψηφίσει των δήμαρχο τις αρεσκείας του και πρόεδρο ξεχωριστά όποιον των εκφράζει και θεωρεί οτι μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες τις κοινότητας. Όπως πάτε να το τροποποιήσετε η εκλογή του προέδρου εξαρτάται ξεκάθαρα από την επιλογή του δημάρχου για το ποιόν θα βάλει στο ψηφοδέλτιο του, και αν κάποιος θέλει να κατέβει ανεξάρτητος από οποιονδήποτε πολιτικό φορέα δεν έχει το δικαίωμα.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι των κοινοτήτων (κάτω από 300) να μην είναι αυστηρά ένας ανα συνδυασμό (αποκλείουμε πολλούς ανθρώπους έτσι και δεν είναι σωστό) αλλά εως 3.
ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Τα παράβολα είναι απαγορευτικά για μεγάλη μερίδα κόσμου!
ειδικά για δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Προτείνω
δημοτικοί σύμβουλοι : 50 €
Τοπικοί σύμβουλοι :20€
αλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι δαπάνες σε ψηφοδέλτια και άλλα πολλα επιβαρύνουν τους υποψηφίους
ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Η ξεχωριστή κάλπη πρέπει να παραμείνει, λογοι δημοκρατίας.
Η δυνατότητα υποψηφιοτήτων και περα των παρατάξεων πρέπει να δοθεί.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Κεντρική επιλογή του «Καλλικράτη» υπήρξε η εκτεταμένη συνένωση δομών, ώστε, αφενός στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να συντελεστεί η μετάβαση, από τους περίπου 1.000 Δήμους και Κοινότητες πριν το 2010 σε 325 Δήμους.
Η επιλογή αυτή πράγματι δημιούργησε επιχειρησιακά και πολιτικά ισχυρότερες δομές, ωστόσο υπονόμευσε το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση – στοιχείο εγγενές του συγκεκριμένου θεσμού – και, ως απότοκο αυτού, ενίσχυσε φυγόκεντρες τάσεις, είτε υποκινούμενες, σε κάποιες περιπτώσεις, από τοπικιστικά κίνητρα είτε, όμως, και όντως εδραζόμενες σε πραγματικές αντικειμενικές δυσκολίες και λάθη του Χωροταξικού σχεδιασμού των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α.
Προϋπόθεση, επομένως, για τη διαφύλαξη της ενότητας των νέων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και την σταδιακή καλλιέργεια ενιαίας δημοτικής ταυτότητας, ήταν και είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τις αυτοδιοικητικές δομές, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου κυρίως των κοινοτήτων, ως θεσμού ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι ρυθμίσεις του Κλεισθένη , αποσύνδεσαν την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (πρόεδροι και συμβούλια κοινοτήτων) από τους συνδυασμούς που μετείχαν στις δημοτικές εκλογές, ώστε να επιτευχθεί η ενεργοποίηση αποκλειστικά τοπικών πρωτοβουλιών ή και μεμονωμένων υποψηφίων (στις κοινότητες έως 300 κατοίκων), στο μικροεπίπεδο της κοινότητας, που διαχειρίζεται κυρίως θέματα καθημερινότητας. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν δραστικά, τουλάχιστον σε πολιτικό καταρχήν επίπεδο, η πολιτική εξάρτηση των αιρετών οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από την εκάστοτε δημοτική αρχή και, επομένως, αναβαθμίστηκε το περιθώριο αυτόνομης δράσης τους και ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα, με τη θέσπιση του ενιαίου ψηφοδελτίου μεμονωμένων υποψηφιοτήτων στις μικρές κοινότητες (έως 300 κατοίκων), δόθηκε η δυνατότητα σε τοπικές κοινωνίες με μικρό πληθυσμό, να επιλέξουν –αποδεσμευμένες από την αποκλειστικότητα του πολιτικού ή παραταξιακού κριτηρίου- ως αντιπροσώπους τους, τα πλέον δραστήρια και ικανά τους στοιχεία.
Τέλος, με τις ρυθμίσεις του Κλεισθενη δόθηκαν, (χωρίς να προλάβουν να εφαρμοστούν) στα αιρετά όργανα των κοινοτήτων, νέες αρμοδιότητες, οι οποίες, χωρίς να υπονομεύουν ή να θέτουν σε αμφισβήτηση τη διοικητική και επιχειρησιακή ενότητα του δήμου ως αυτοτελούς και ενιαίου αυτοδιοικητικού οργανισμού, παρείχαν εντούτοις το περιθώριο στα όργανα των κοινοτήτων να αναλάβουν στοιχειώδεις ευθύνες προγραμματισμού και υλοποίησης ζητημάτων που τις αφορούν.
Με βάση τα παραπάνω, η διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης και των ενιαίων ψηφοδελτίων στις Κοινότητες, αποτελούν στρατηγική επιλογή για τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς και εχέγγυο για την ανάδειξη των πλέον ικανών συμπολιτών μας , ως εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών μας.
(Από τη συμμετοχή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στη δημόσια διαβούλευση του Κλεισθενη το 2018, όπως ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση του)
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων.Οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Τα τοπικά Συμβούλια πρέπει να εκλέγονται με δική τους κάλπη ,η συνεργασία με τον Δήμαρχο είναι αγαστή με επικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο της ανάδειξης των προβλημάτων της Κοινότητας.Όταν ορισθούν επακριβώς οι αρμοδιότητες θα λυθούν χρόνια προβλάματα .Η μείωση στο μισό σχεδόν των Τοπικών Συμβούλων τη στιγμή που ασχολούνται νέοι άνθρωποι χωρίς οικονομικές απολαβές αφαιρεί γνώσεις, ιδέες , εργασία εθελοντική σε κοιν.δομές των Κοινοτήτων
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να παραμείνει ανεξάρτητη από την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων η εκλογή των Προέδρων και των Συμβούλων των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων, με χωριστή κάλπη.
Στις τοπικές κοινότητες με μεγάλη ανομοιομορφία που δημιούργησε ο Καλλικράτης, χρειάζεται ισχυρή τοπική εκπροσώπηση και τοπικά συμβούλια με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Και βέβαια, στην περίπτωση που εκλέγονται σε όλο το Δήμο οι πρόεδροι που πρόσκεινται στον επιτυχόντα συνδυασμό, υφίσταται και ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, στις κοινότητες που έχει πλειοψηφήσει άλλος συνδυασμός. Εγκαθίσταται πρόεδρος-τοπικό συμβούλιο διαφορετικό από αυτό που επιθυμούν οι πολίτες της δημοτικής/τοπικής κοινότητας.
Το νέο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να ισχυροποιήσει την εκπροσώπηση των Δημοτικών Ενοτήτων στους Δήμους, καθώς με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν πολλοί ανομοιόμορφοι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες υποεκπροσωπούνται, ιδίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σημαντικές πληθυσμιακές διαφορές μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων.
Γεώργιος Πλιαβέσης
LL.M. Δικηγόρος
Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού είναι υπερβολικά μεγάλος. Από 100% μέχρι 250% των θέσεων ξεπερνά την δυνατότητα επιλογής για τον εκλογέα και διασπείρει τις προτιμήσεις του.
Προτείνω να είναι το πολύ 50% επιπλέον (Δηλαδή αν είναι πχ 40 οι θέσεις να μην φτάνει το 100 αλλά το 60).
Όσον αφορά την διατύπωση προτίμησης από το τον εκλογέα να έχει μέχρι δύο όπου η μία σε άνδρα και η άλλη σε γυναίκα
Δηλαδή: ψηφίζει έναν άνδρα ή/και μία γυναίκα. Αν ψηφίσει 2 άνδρες ή 2 γυναίκες δεν μετράν οι σταυροί
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Ξεχωριστή ύπαρξη κάλπη για τις Κοινότητες και διατήρηση του προηγούμενου καθεστώτος του Ν. 4555/2018 άρθρα 14, 16, και 17
Άρθρο 14 Υποψηφιότητες –
Κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει: α) Τον υποψήφιο δήμαρχο και β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως και 10. (…)
Άρθρο 16
Εκλογές κοινοτήτων άνω των
τριακοσίων (300) κατοίκων –
Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως και 9.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.
(…)
Άρθρο 17
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων
(300) κατοίκων – Υποψηφιότητες
σε ενιαίο ψηφοδέλτιο
1. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου, στην οποία αναγράφεται η κοινότητα για την οποία κατατίθεται υποψηφιότητα και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου. Τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο τίθενται με αλφαβητική σειρά. Γ ια τον τρόπο αναγραφής των ονοματεπωνυμικών στοιχείων των υποψηφίων εφαρμόζεται η παράγραφος 6 του άρθρου 18.
ΓΙΑΤΙ:
– Εκλέγονται οι ενεργοί του τόπου (του χωριού, της μικρής πόλης)
– Ενεργοποιούνται τοπικές πρωτοβουλίες
– Επιλέγουν οι πολίτες ποιον επιθυμούν να τους εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΑΥΤΩΝ.
Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΤΑ ΟΣΑ ΤΡΩΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ, Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΛΠΗ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΕΧΟΥΝ … ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ , ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ Ή ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΩΣ ΥΠΑΡΞΗ !
ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ!
Ο δήμαρχος πρέπει να έχει την ευθύνη για όλα. Δεν μπορεί μια μικρή κοινότητα να Αρεταίος και να φέρεται από αγράμματους προέδρους που σαν δικαιολογία της ανεπάρκειας τους μα έχουν τον εκάστοτε δήμαρχο και τις ορέξεις του.
Επί του άρθρου 13:
Η κατάργηση της 4ης κάλπης είναι ορθή και επιβεβλημένη. Μετά τις ασυνέχειες και τα προβλήματα που δημιούργησε ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4555/18), πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα στη διοίκηση των Δήμων. Έχω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Το όριο των 300 κατοίκων για την εκλογή τριμελούς συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, να αυξηθεί στους 500 κατοίκους. Οι Δημοτικές Κοινότητες μέχρι 500 κατοίκους να εκλέγουν μόνο τον Πρόεδρο, δεν χρειάζεται Συμβούλιο. Πρακτικά δεν προσφέρει τίποτα, όσοι είμαστε στην Αυτοδιοίκηση το ζούμε στην πράξη επί πολλά χρόνια. Ούτε υπάλληλος για την γραμματειακή υποστήριξη των Κοινοτήτων δεν υπάρχει.
2. Δεν διευκρινίζεται το εξής: Σε έναν Δήμο με 14 Κοινότητες όπως ο Δήμος Κυθήρων, πόσα ψηφοδέλτια θα εκτυπωθούν; Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα (από τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη), εκτυπώνονται 14 διαφορετικά ψηφοδέλτια με 2 μέρη: α) Το κοινό μέρος με τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των εκλογικών περιφερειών του Δήμου και β) τους υποψηφίους Τοπικούς Προέδρους/Συμβούλους Κοινοτήτων που είναι διαφορετικό σε κάθε Κοινότητα. Αν αυτό αλλάξει, αν δηλαδή το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο σε όλο το Δήμο και περιλαμβάνει τους υποψηφίους όλων των Κοινοτήτων, τότε τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας καθώς ο ψηφοφόρος της Κοινότητας Α δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει τους υποψηφίους όλων των υπολοίπων Κοινοτήτων. Πρέπει να διευκρινιστεί.
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων
Μέλος Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ (EPP)
Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ
Πρόεδρος Δ.Σ. Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ
Σε τί θα ωφελήσει τις Τοπικές Κοινωνίες η κατάργηση της Ανεξάρτητης Κάλπης για την ανάδειξη Δημοτικών Τοπικών Συμβουλίων και Τοπικών Προέδρων;
Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες και οι ανεξάρτητα εκλεγμένοι Τοπικοί Πρόεδροι, δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις, γιατί δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου σχεδόν πουθενά, παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις!
Πώς ο νομοθέτης επιτυγχάνει με την κατάργηση της Ανεξάρτητης Κάλπης να, ‘’..διασφαλίσουν την αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών….’’ , όπως ζητούσε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών με την απόφαση, ( 5979-20, ΦΕΚ Τεύχος Β 309 στις 6/02/2020 );
Πρόταση
Να παραμείνει ανεξάρτητη από την Εκλογή Των Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου, η εκλογή των Τοπικών Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους.
Να είναι ξεχωριστά τα Δημοτικά και τα Τοπικά / Κοινοτικά ψηφοδέλτια και ο Πρόεδρος και οι Τοπικοί Σύμβουλοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν.
Αν για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να στηθεί ‘’ Ανεξάρτητη Κάλπη ‘’, εναλλακτικά η εκλογή εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων Συμβουλίων και των Τοπικών Προέδρων, ανεξάρτητα πληθυσμού της κοινότητας, ΜΠΟΡΕΊ να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, το οποίο να αποτελεί επί ποινή ακυρότητας, τμήμα των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών του οικείου δήμου.
Αιτιολόγηση της Πρότασης.
Με το να καταργηθεί η Ανεξάρτητη Κάλπη και το Αυτόνομο και Ανεξάρτητο από τον Δήμαρχο και από τα κόμματα, ψηφοδέλτιο εκλογής Τοπικών Προέδρων και Κοινοτικών Συμβουλίων, επιστρέφουμε έμμεσα στον σκοταδισμό του πολιτικού ρουσφετιού! Το θέλει αυτό η Κυβέρνηση ;
Καταργώντας την δυνατότητα επιλογής, των καταλληλότερων ‘’ πρόθυμων εθελοντών ‘’ για την διαχείριση των Τοπικών Προβλημάτων, μακριά από κομματικές και παραταξιακές εξαρτήσεις, συμβιβασμούς και ρεβανσισμούς, καταργείς την Αξιοκρατία τον Εθελοντισμό και την Ελεύθερη Έκφραση της Βούληση των Πολιτών.
Με την κατάργηση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ :
Υποτιμάς και υποβαθμίζεις την ίδια την Τοπική Κοινωνία καταργώντας την δυνατότητά της, να εκλέξει εκπρόσωπούς της, αυτούς που θεωρεί ότι μπορούν, να την εκπροσωπήσουν, να αναδείξουν και να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας καλύτερα, επιβάλλοντάς τους, την παραταξιακή ή κομματική πρόταση υποψηφίων.
Εμποδίζεις αυτούς τους Ενεργούς Πολίτες να ασχοληθούν με τα ‘’κοινά ‘’,που το μόνο όραμα που έχουν είναι να υπηρετήσουν το Δίκαιο το Σωστό και τον Τόπο τους, έχοντας μοναδικό τούς όπλο τις γνώσεις, την πείρα και την αξιοσύνη τους και κινούμενοι μακριά απο κομματικές και παραταξιακές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες
Ακυρώνεις αυτούς που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλεία και δεν αντλούν ‘’δύναμη ‘’ από ρουσφέτια και από τους κολλητούς τους στο ‘’ κόμμα ‘’ και φυσικά δεν βλέπουν την αυτοδιοίκηση σκαλοπάτι για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές και κομματικές τους επιδιώξεις. Αντικαθιστώντας τους, με κάποιους, που θα είναι τα εργαλεία εκτέλεσης ‘’ άνωθεν εντολών ‘’, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις μικρές Τοπικές Κοινωνίες, τα Χωριά και την Ελληνική Επαρχία.
Αγνοείς την Αρχή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της Διαδημοτικής Αποκέντρωσης που επιβάλλει ισχυρές Τοπικές Κοινότητες με λόγο και συμμετοχή στην διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, φορτώνοντας τα πάντα στον Δήμαρχο και στο ‘’ ΚΈΝΤΡΟ ‘’.
Αδιαφορείς για την Προστιθεμένης Αξία που προσφέρουν στον Δήμο, τα Κοινοτικά Συμβούλια, η ενεργοποίηση της τοπικής Κοινωνίας και το Ανθρώπινο Δυναμικό που στρατεύεται με δική του πρωτοβουλία και αυτενέργεια, για να βοηθήσει το τόπο του, και όχι εξυπηρετώντας κομματική η παραταξιακή ‘’ εντολή ‘’.
Φιμώνεις τις ανεξάρτητες φωνές και υποχρεώνοντας τους νέους ‘’ εκλεγμένους ‘’ τοπικούς άρχοντες να τηρούν και να συμμορφώνονται προς ‘’τας υποδείξεις’’, καλύπτοντας τον δήμαρχο που τους επέλεξε.
Οι επιλεγμένοι από την παράταξη του Δημάρχου ‘’ υποψήφιοι ‘’, δεν χρειάζεται να έχουν ούτε γνώση, ούτε γνώμη, ούτε φωνή, απλώς να υπακούσουν και να φέρνουν ψήφους, ανταποδίδοντας την ‘’χάρη ‘’ που τους έκανε ο Δήμαρχος, να τούς επιλέξει σαν υποψήφιους
Αυτό όμως είναι ένας έμμεσος ‘’ διορισμός ‘’ ημετέρων του Δημάρχου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακυρώνοντας ουσιαστικά την δυνατότατη από τους πολίτες να επιλέξουν τους καταλληλότερους και όχι τους αρεστούς του Δημάρχου, της παράταξης ‘η του κόμματος.
Η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων στις τελευταίες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ενεργοποίησε και ανέδειξε μια ‘’ νέα γενιά ‘’. Πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά βρήκαν κίνητρο την αυτονομία της εκλογικής κάλπης και συγκρότησαν συνδυασμούς οι οποίοι στη συνέχεια – οι περισσότεροι εξ αυτών – έγιναν επί της ουσίας ομάδες εθελοντικής εργασίας για τον τόπο τους, κινητοποιώντας παράλληλα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ύπαιθρος και να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το χωριό ή τη γειτονιά
Η ξεχωριστή κάλπη απλούστευσε και απεγκλώβισε και τους υποψήφιους Δημάρχους από την υποχρέωση να διαιρέσουν τους μικρούς τόπους σε ημετέρους και αντιπάλους, διαιωνίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια παλιά κακή συνήθεια ιδιαίτερα της επαρχίας με τα χρώματα των καφενείων!
Η ξεχωριστή κάλπη είναι η ανάθεση ευθύνης στον αξιότερο άνθρωπο του τόπου και όχι στον αρεστό του Δημάρχου και του Κόμματος Είναι η πρακτική εφαρμογή του ότι: ‘’… Οι πολίτες ( τα άτομα ) πρέπει να δίνουν κύρος στην Πολιτική και όχι η Πολιτική στους Πολίτες… ‘’.
Οι ανεξάρτητα εκλεγμένοι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και τα Τοπικά Συμβούλια θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν με τον Δήμαρχο, όποιος και να έχει … επιλεγεί, χωρίς τις διακρίσεις και τους ευνοούμενους που δημιουργούν τα παραταξιακά και κομματικά ψηφοδέλτια.
Η Διαδικασία με την ΣΥΝΟΛΙΚΉ αναβάθμιση των Κοινοτήτων πρέπει να ακολουθεί την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικών Αυτονομιών και την Γνωμοδότηση της 138ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δήμων και Περιφερειών (ENVE-VI/043) για τις Βιώσιμες Συνοικίες και τις Μικρές Κοινότητες.
Με εκτίμηση
Αντώνης Μανίκας ( Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Οικονομολόγος )
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κρικέλλου / Ευρυτανίας
Να καταργηθεί η ποσόστωση του 40% για γυναίκες ή άνδρες στην κατάρτιση των συνδυασμών.
Η ρύθμιση αυτή ελάχιστα έχει συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.
Αντίθετα δημιουργεί προϋποθέσεις εκμαυλισμού συνειδήσεων κατά την κατάρτιση συνδυασμών.
Το ηλεκτρονικό παράβολο εκδίδεται είτε ατομικά, ανά υποψήφιο, είτε για το σύνολο ή μέρος του συνδυασμού. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΠΩς ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΕΙς ΧΩΡΙς ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΟΝΟς ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟς ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑ,ΒΑΛΕΙ
Για λόγους ισοτιμίας, αυτοτέλειας, αναβάθμισης του ρόλου των κοινοτήτων αλλά και Δημοκρατίας, τα Κοινοτικά Συμβούλια πρέπει να εκλέγονται με απλή αναλογική σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια και όχι μαζί με το δημοτικό ψηφοδέλτιο. Ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου να εκλέγεται Πρόεδρος χωρίς σταυρό προτίμησης όπως και ο Δήμαρχος. Στην περίπτωση που οι κοινότητες εκλέγουν μόνο Πρόεδρο να παραμείνει ως έχει, ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων προέδρων.
Ένα τραγικό άρθρο! Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί ανεξάρτητα και μεμονωμένα, και όχι μέσα από την υποχρεωτική συμμετοχή του σε συνδιασμό, είτε ως δήμαρχος είτε ως δημοτικός σύμβουλος με ορισμένη αποστολή. Η ομαδοποίηση και κομματικοποίηση πρέπει να αλλάξει.
Δεν αναφέρεται πουθενά το πόσους υποψήφιους προεδρους ανά δημοτική κοινότητα μπορεί να βάλει ένας δήμαρχος στο ψηφοδέλτιο του σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων. Παρακαλώ να διευκρινηστει.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΩΣ 750 ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥΣ, ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΛΠΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ.
ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 751 ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ, ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, ΣΤΟ (50%+0,5) ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ (π.χ. ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΕΔΡΕΣ – ΕΛΑΧ. 2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ).
ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 100%.
ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ Η ΠΑΡ. 3. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΤΟΥ 40% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ (25% ΓΙΑ ΤΟ 21ΜΕΛΕΣ Δ.Σ – ΚΑΙ 25% ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ).
ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΑΝΩ ΟΡΙΟ Τ0Υ 150% ΕΠΑΡΚΗ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ.
Να παραμείνουν ανεξάρτητοι οι πρόεδροι τοπικών και κοινοτικών συμβουλίων και να μην υπάρχει εκπροσώπηση των διαφόρων πρώην δήμων η κοινοτήτων που συνενώθηκαν στον ενιαίο δήμο.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να παραμείνει ανεξάρτητη από την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων και του Δημάρχου η εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων και των Κοινοτικών Συμβουλίων.
Να είναι ξεχωριστά τα Δημοτικά και τα Τοπικά / Κοινοτικά ψηφοδέλτια.
Οι Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου να εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Θα υπάρχει πρόβλημα συγκρότησης Κοινοτικών / Κοινοτικών Συμβουλίων αν τα Τοπικά Συμβούλια συγκροτούνται μέσω των Δημοτικών ψηφοδελτίων
Ευχαριστώ